7. 11. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
9. 11. 2008

Poradce nově zvoleného amerického prezidenta pro zahraniční politiku Denis McDonough v sobotu popřel informaci zveřejněnou na webových stránkách polského prezidenta, že během pátečního telefonického rozhovoru s Kaczyńskim Barack Obama slíbil pokračovat v budování protiraketového systému na polském a českém území. O dementi informovaly zpravodajské servery CNN.com, AFP a Associated Press. Ani na polském prezidentském webu již v současnosti dementovaná informace nevisí.

8. 11. 2008

The Wall Street Journal v pátečním článku Jaye Solomona informuje, že americké ministerstvo zahraničí v reakci na hrozbu ruského prezidenta zaslalo Kremlu "náčrt rozšířeného programu, který by ruským vojenským úředníkům povolil větší přístup k americkým protiraketovým instalacím v Evropě". V Praze se však o tom, že se jedná o nějakém "větším přístupu" Rusů do Brd, opět jaksi mlčí.

9. 11. 2008

KD│ V Pekingu byla v sobotu 8. listopadu 2008 podepsána deklarace o posílení mezinárodní spolupráce a transferech technologií při boji proti změnám klimatu. Oznámila to čínská agentura Xinhua. Deklarace vzešla z dvoudenní konference na nejvyšší úrovni, kterou zorganizovala ČLR společně s OSN. Konference se zúčastnilo více než šest set lidí, včetně třiceti ministerských úředníků a čtyř šéfů agentur OSN.

8. 11. 2008

V době zmatku, kterému svět propadl kvůli finanční krizi, se kelkheimský Zukunftinstitut proměnil v porýnský Apollův chrám. Použil totiž weberovské metody ideálního typu a bifurkační bod světového dění, v němž se právě nacházíme, zobrazil coby přehlednou křižovatku s pouhými čtyřmi cestami. Přesto může být užitečné se na tyto alternativní scénáře podívat blíže, přinejmenším kvůli odpoutání od českého ustrnutí. Jak zdůrazňuje sociolog Matthias Horx, všechny vývojové varianty se v té či oné míře opírají o reálné dění.

filmový dokument francouzského režiséra Clauda Lanzmanna - Šoa
9. 11. 2008

Dnes od 17:00 bude ČT2 promítat monumetální devítihodinový filmový dokument francouzského režiséra Clauda Lanzmanna - Šoa o vyvražďování židovského národa německými nacisty v letech 1938 - 1945.

informace - Wiki ZDE

informace ČT ZDE
Trailer - YouTube ZDE
9. 11. 2008

JS│JU│ŠOK│ Koncem října 2008 byla spuštěna na vodu po téměř dvacetileté přestávce další ruská jaderná ponorka (rusky APL - atomnaja podvodnaja lodka). Jako oznámila 31. října agentura RIA Novosti, ponorka 4. generace „Něrpa“ (v ruštině slovo něrpa znamená tuleň bajkalský - Phoca sibirica; projekt 971 U, Štika B, NATO Shark II, NATO class Akula-2) byla postavená v Komsomolsku na Amuru v tamějších loděnicích na objednávku ministerstva obrany. Spuštěním na vodu se začaly dvouměsíční testovací zkoušky a procedura odevzdávání ponorky zákazníkovi. Tím zákazníkem je indické námořnictvo. Rusko tak dalo světu jasný signál, že obnovilo výrobu jaderných ponorek, otestovalo kvalitu výroby za peníze zákazníka, a zároveň z loděnic odstranilo a prodalo "šrot" - drak ponorky, kterou začalo stavět v roce 1991... Zákazník si stěžovat nemůže, neboť cena je více než přijatelná a nikdo jiný Indii atomovou ponorku neprodá.

Jak ovšem oznámily ruské Izvestije, došlo v sobotu 8. 11. 2008 při zkušební plavbě atomové ponorky ruského Tichooceánského loďstva k havárii, při které zahynulo více než 20 lidí. Příčinou tragédie bylo neočekávání spuštění protipožárního systému ponorky. Mezi oběťmi jsou jak pracovníci loděnice, kteří pracovali na ponorce a doprovázeli ji na zkušební plavbě, tak i námořníci. Izvestije předpokládají, že jde pravděpodobně právě o ponorku Něrpa.

8. 11. 2008

KD| Nové zprávy nezávislých vojenských pozorovatelů týkající se začátku letní války mezi Gruzií a Ruskem zpochybňují verzi gruzínské strany, že se jen bránila agresi jihoosetských separatistů a ruské armády, napsaly New York Times.

Barack Obama
7. 11. 2008
"...The blizzard, the blizzard of the world
has crossed the threshold
and it has overturned
the order of the soul ..."
Leonard Cohen: The Future

Vítězství Baracka Obamy v amerických prezidentských volbách přinese řadu důležitých změn. Zde a nyní jsou nejdůležitější dvě z nich, které se České republiky dotknou možná ne nejviditelněji ani nejrychleji, avšak nejzásadněji. Obama v Bílém domě uprostřed světové ekonomické recese a po gruzínském konfliktu totiž přináší tečku za nadvládou neoliberalismu v mezinárodní politice - ale současně i konec pokusů dělit Evropu na "starou" (racionálně skeptickou a umírněnou) a "novou" (kvůli nezvládnutým obavám z Ruska podporující i tu nejkatastrofističtější politiku USA). Obojí dohromady pak znamená jediné: Širší východiska vládnutí českého kabinetu, jehož šéf se před pád dny otevřeně vyslovil pro Obamova soupeře Johna McCaina, leží v troskách.

7. 11. 2008

Můj pocit z vítězství Baracka Obamy v prezidentských volbách 2008 nejlépe vyjádřil jeho protivník John McCain ve svém vystoupení, v němž přiznal svou porážku, píše Boris Cvek. Celou řeč lze najít na stránkách deníku New York Times: ZDE

Pro čtenáře, kteří neumějí dobře anglicky, jsem se pokusil téměř celou řeč přeložit:

Koncert 11.11.2008 v klubu Roxy - Nejsem budoucnost tohoto národa
7. 11. 2008

POZVÁNKA

Propaguje Radio Wave fašismus? Jsou, nebo nejsou jeho posluchači budoucností tohoto národa? Kde začíná a končí odpovědnost radních Českého rozhlasu? Mohou si dovolit veřejně lhát? Přijďte si na toto téma zadebatovat v úterý 11. listopadu 2008 do pražského Divadla Archa!

Veřejnou debatu "Kdo je budoucností tohoto národa?" pořádá server DigiZone.cz a pozval na ni všechny protagonisty nedávného zasedání Rady Českého rozhlasu, na kterém padlo obvinění Radia Wave z propagace fašismu. Navíc přijdou zástupci Radia Wave, vedení Českého rozhlasu a zastánci současné programové koncepce Radia Wave. Debata proběhne v úterý 11. listopadu 2008 od 17:00 hod. v Divadle Archa, Na Poříčí 26, Praha 1. Od 19:00 následuje koncert proti Radě Českého rozhlasu "Nejsem budoucnost tohoto národa" v klubu Roxy. Pořádá roxy promotion, jsmeteamdevet.cz, le trola media group. Vystoupí ohm square dj set + charlie one, 100°C, beatburger band, bt'n'j (+ djs). Na místě petice a svaztrika. Vstup na obě akce je zdarma.

7.11.2008 Z1 Marketing: Medek, aneb i hloupost může znít věrohodně ZDE

30.10.2008 Štěpán Kotrba: Mám začít poslouchat pop, abych se stal budoucností tohoto národa? ZDE

13. 1. 2005, Ladislav Lindner-Kylar a tým projektu Radium: Projekt Radia Wave z roku 2005, se kterým byla Rada ČRo seznámena a jehož programovou skladbu schválila
in: Štěpán Kotrba: Český rozhlas Radio Wave na vlně 100,7 FM: Rada proti rádiu ZDE

6.8.2007, Štěpán Kotrba: Gorily v pražské ZOO zná díky rozhlasu celá republika, Rada ale útočí drsněji než Richard ZDE
27. 5. 2005, Štěpán Kotrba: Proč jsem nevolil Richarda Medka ZDE
7. 11. 2008

Film Veroniky Janečkové je záznam interakcí velmi staré paní, autorčiny babičky, s autorkou. Interakce probíhají v babiččině bytě. Babička má zřejmé poruchy paměti pro nové události a bojí se samoty. Vnučka se ve svém filmu k babičce chová bez stopy empatie, s dětinsky nezralou egocentricitou. Vnučka vyčítá babičce manipulativní chování. Babička se brání. Že by si vnučka uvědomovala, že vlastní babičku psychicky týrá, ze záznamu neplyne. Co z filmu plyne, je pravděpodobná transgenerační deprivace.

8. 11. 2008

Chronologie čínského jaderného, raketového a kosmického programu

Čínské balistické rakety jsou stále obklopeny clonou tajemství. Ale snad proto vzbuzují takové znepokojení, nejvíce samozřejmě v americkém Pentagonu.

Zdá se totiž, že nejnovější generace raket ČLR už představuje vskutku moderní zbraně. Startují z mobilních odpalovacích zařízení a díky motorům na tuhé palivo mají krátký reakční čas, takže nejsou tolik zranitelné. Vzrůstá jejich dostřel, přesnost a také (což stratégy ve Washingtonu zneklidňuje asi nejvíce) schopnost pronikat systémy protiraketové obrany. Nelze pochybovat o tom, že Čínská lidová republika je raketovou velmocí na vzestupu.

UPOZORNĚNÍ: Plné znění článku je rozsáhlé a vybavené ilustracemi, tabulkami a fotografiemi. Počítejte proto s delším časem při jeho načítání .

8. 11. 2008

Občan České republiky zajisté užasl při poslechu McCainova loučení po vítězství Baracka Obamy. Zvláště, když si uvědomil, že protikandidát v českých prezidentských volbách nemá šanci promlouvat ke svým příznivcům, ale hledí tváří v tvář svým doslova fanatickým a arogantním poslancům, kteří mu prohru připravili. A tak se může na první pohled zdát, že americká politická kultura má přímou volbou prezidenta blíže k dokonalosti.

Michael Marčák: Z toho neúspěchu jsem se poučil. Stewearda a hajzlbábu jsem hodil přes palubu a já nebudu mluvit sprostě. Všichni na  svá mÍsta ...A  plnou parou vpřed !  A ať, kurva, někdo konečně zastřelí toho zasranýho racka chechtavýho !
8. 11. 2008

8. 11. 2008

ŠOK│ Záměr Ruska rozmístit raketové systémy "Iskander" v Kaliningradské oblasti v reakci na rozmístění amerického systému protiraketové obrany v Polsku a Česku i nadále způsobuje závažné nežádoucí účinky ve světě. Čínské ministerstvo zahraničních věcí oficiálně prohlásilo, že americký globální systém protiraketové obrany vede pouze k porušování strategické rovnováhy a stability. A Peking vyzval Američany, aby přemýšleli o zájmech svých sousedů.

7. 11. 2008

KD| Po mnoha letech v ofenzívě se velký byznys připravuje přejít do obrany, které už poněkud odvykl. Příčinou je vítězství Baracka Obamy a vzrůst legislativní síly Demokratů.

Americké korporace se v letech 1995-2007, kdy Kongres kontrolovali Republikáni, a zejména za prezidenta Bushe těšily velmi vstřícnému zacházení. Nyní však může dojít k posílení odborů a byznys proto očekává přísnější finanční regulaci, prodělnickou politiku a důraz na sociální výdaje. Kapitolem vane čerstvý vítr a byznysmeni se připravují na bouři.

Jedním z důvodů může být i skutečnost, že podnikatelské organizace investovaly mnoho peněz do snahy zabránit Demokratům ve vítězství -- to se však nepodařilo a Demokraté si naopak polepšili v obou komorách. Obchodnická lobby se nyní utěšuje tím, že v Senátu nezískali šedesát hlasů potřebných k hlasování bez debaty, což by umožnilo prohlasovat kontroverzní zákony.

Jde především o zákon zvaný Employee Free Choice Act podporovaný Obamou i viceprezidentem Bidenem. Zákon nahrazuje tajné hlasování při zakládání odborů na pracovišti prostým shromážděním podpisů většiny dělníků ("card check") a zjednodušuje tak proceduru vzniku odborových poboček. Pro odborovou centrálu AFL-CIO je to návrh s nejvyšší prioritou, zatímco obchodní komora zákon jednoznačně odmítá a doufá, že špatná ekonomická situace Obamu nakonec donutí, aby od jeho podpory upustil.

6.11. 2008, McClatchy Newspapers, Hall, K. G.: Big business prepares for less friendly Washington ZDE

7. 11. 2008

Obamománie sviští a otřásá západním světem, který od nového amerického prezidenta očekává sociální, rasový a ekologický smír. Princip jeho politiky, zejména té zahraniční, ale těžko svět změní k lepšímu. Obamova vítězná řeč byla plná prázdných klišé o "změně" a "jednotě". Zazněla i výhružka na adresu "nepřátel demokracie". Britský publicista a dokumentarista John Pilger nedávno nazval Obamu "jestřábem" a své tvrzení dokázal obhájit. Skutečným problémem Spojených států je jejich ideový a politický systém a nový prezident je jeho pevnou součástí.

7. 11. 2008

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Světový fond pro divočinu (anglicky World Wildlife Fund, zkráceně WWF) vydal po dvou letech zase Living Planet Report (Zprávu o živoucí planetě). Ze zprávy vyplývá, že lidstvo žije na příliš vysoké noze, a asi také, že je WWF organizace "jednookých" ochránců životního prostředí...

7. 11. 2008

Globální hospodářská krize začíná těžce postihovat čínské hospodářství. Polovina všech továren, vyrábějících hračky, byla uzavřena a statisíce dělníků vyhozeny na dlažbu.

Desetitisíce dělníků z venkova nyní odjíždějí například z města Guangzhou v jižní Číně poté, co přišly o zaměstnání. Denně z hlavního nádraží odjíždí až 130 000 osob. Důsledkem je světová hospodářská krize. Mnoho čínských firem, které vyvážely výrobky na Západ, udělalo bankrot. Čínská vláda se obává, že náhlé zvýšení nezaměstnanosti může vést k sociálním nepokojům.

Nejpostiženější je sektor výroby hraček, bot a nábytku.

V provinciích Žejlang a Guandong už dochází k demonstracím a nepokojům.

Podrobnosti v angličtině ZDE

7. 11. 2008

Ústřední Anglická banka snížila neočekávaně úrokové míry o půldruhého procenta na 3 procenta, což je nejnižší úroveň úrokové míry od roku 1955. Velký skok při snížení úroků v Británii - největší od r. 1981 - signalizuje znepokojení Ústřední banky, že Británie vstupuje do vážné recese. Hypotéční banky jsou nyní pod tlakem, aby snížení úrokových měr předali svým zákazníkům.

Evropská ústřední banka snížila úrokové míry v eurozóně na 3, 25 procenta.

Podrobnosti v angličtině ZDE

7. 11. 2008
tisková zpráva místopředsedkyně Výboru pro evropské záležitosti Parlamentu České republiky

Poslankyně Anna Čurdová přivítá v České republice europoslance Gulietta Chiesu a podpoří společně s ním Ligu starostů proti výstavbě radaru v Brdech

V pondělí 10. listopadu přívítá poslankyně Sněmovny Parlamentu ČR Mgr. Anna Čurdová v České republice europoslance Gulietta Chiesu. Italský nezávislý poslanec Evropského parlamentu Giulietto Chiesa působil mnoho let jako novinář a spisovatel. Je velkým odborníkem na mezinárodní vztahy. Je autorem televizního dokumentu "Zero: an investigation into 9/11", který upozorňuje na nesrovnalosti v oficiálním vysvětlení útoků z 11. září 2001.

7. 11. 2008

REAKCE NA KRITIKU

Jako člen iniciativy Ne základnám bych se rád vyjádřil k článku Ivana Větvičky z 4.11.2008 . Autor o naší víkendové konferenci na Filozofické fakultě napsal:

„Měla to být debata zastánců a odpůrců projektu, avšak žádní zastánci nedorazili. Omluvil se i profesor Erazim Kohák, jehož účast byla jako jedno z hlavních lákadel inzerována do poslední chvíle, ačkoli je dlouhodobě hospitalizován. Chyběli i nejdůležitější experti: konstruktéři, kteří vyvíjejí naváděcí radar a lidé provádějící zkoušky amerického protiraketového štítu.“

Jako pomocník spoluorganizátorů zmiňované akce prohlašuji, že zastánci radaru nedorazili, ačkoli byli – a to je třeba znovu zdůraznit – s předstihem pozváni. Informace o konferenci dostali členové vlády, poslanci i zástupci ministerstva obrany a zahraničních věcí, dále například ředitel Občanského institutu pan Roman Joch. Většina z oslovených nijak nereagovala, prostřednictvím svého asistenta se formálně omluvil jen ministr kultury Jehlička.

6. 11. 2008

Nesouhlasím s kritikou Ivana Větvičky. Zejména proto, že jsem první den konference byl přítomen. Jediné, co bych mohl vytknout organizátorům, byl akademický liberalismus řízení příspěvků i diskuse s publikem po jednotlivých blocích , které měly daleko k rychlému televiznímu rytmu. Debaty s občany mnohdy lákají i ty, jejichž duševní obzor je rozostřen. Ať už stářím, nebo chorobou. Omezení některých příspěvků na polovinu a omezení odpovědí na otázky publika by bývalo prospělo výsledku. Vytknout by se teoreticky dalo i to, že pořadatelé nenechali na stole jmenovky těch, kteří ač byli pozváni, nepřišli. Bojiště si mnohdy nevybíráme, ale bojujeme tam, kde někdo útočí, zní zásada nejen vojenská. Vládní tlampače si myslely, že bojiště argumentů si lze vybrat. A proto ze strachu z další porážky nepřišly. Odměnou jim měla být prázdná židle s jejich jménem a funkcí. Větvička ovšem absentoval v četbě dvou let trvající odborné diskuse. Ten kdo chce psát by měl umět číst.

7. 11. 2008

Autor výroku o mládeži, která není budoucností tohoto národa, nebo jen semtam někdo... , jinak stále ještě programový ředitel Českého rozhlasu Richard Medek dostal příležitost své výroky vysvětlit. Vysvětlit slova, kvůli kterým sto padesát posluchačů Rádia Wave demonstrovalo před budovou Českého rozhlasu, tisíce lidí podepisují petice za odstoupení Richarda Medka i Rady Českého rozhlasu a 11.11. 2008 se bude konat konference v divadle ARCHA a koncert řady hudebních skupin pod heslem "Nejsem budoucnost tohoto národa" v klubu ROXY. Richard Medek by měl přijít obhájit svůj programový koncept, který nemá, na konferenci serveru Digizone. Na úterý 11. 11. 2008 server DigiZone.cz připravil veřejnou diskusi o budoucnosti ČRo Radio Wave a pohledu vedení Českého rozhlasu a Rady ČRo na alternativní scénu a další menšinové žánry a jejich poluchače. Do diskuze zastánce současné podoby vysílání Radia Wave i odpůrců, chce pořadatel rozebrat výroky z posledního veřejného zasedání Rady ČRo v Ostravě a diskutova o dalších plánech s tímto okruhem veřejnoprávního rozhlasu.

Diskuse proběhne od 17:00 do 18:30 hod. v divadle Archa, Na Poříčí 26, Praha 1. Je zván Richard Medek, jsou zváni i členové Rady Českého rozhlasu. A zváni jsou i hudební publicisté a ředitel "konkurenčního" komerčního Rádia1 Saša Michalidis. Odpoledne si své řeknou přítomní odborníci. Večer se pak ukáže, co si myslí hudebníci i jejich posluchači.

Jak povrchní jsou názory programového ředitele rádia veřejné služby, jak plochá a bezobsažná jsou jeho slova, je nejlépe si přečíst v přepisu televizního pořadu televize Z1.

Přepis rozhovoru Richarda Medka pro televizi Z1 ZDE

7. 11. 2008

Zvláště, když se jedná o státní organizace a organizace spravované městy a obcemi. Za poslední léta jsme si museli zvyknout, že nám informace neposkytují lidé, kteří mají přímou odpovědnost za řízení, ale obvykle jsou to tiskoví mluvčí. Čili řadoví zaměstnanci, sloužící jako hlásné trouby, bez řádné právní odpovědnosti za poskytnuté informace. To jsem si znovu uvědomil, když Martin Veselovský dnes v podvečer vedl rozhovor s tiskovým mluvčím Pražského hasičského sboru. O požáru v pražském "Saigonu".

5. 11. 2008

Romano hangos ke kongresu Mezinárodní romské unie

Na VII. Světovém kongresu Mezinárodní romské unie (IRU), konaném v chorvatském Záhřebu 24.-25. října 2008, byl zvolen staronovým prezidentem IRU Stanislav "Stahiro" Stankiewicz z Polska. Novými viceprezidenty se stali Nadežda Demeterová z Ruska, Viktor Famulson z Švedska, Florian Cioba z Rumunska a Santino Spineli z Italie, generálním tajemníkem pak Bajram Haliti, kosovský Rom žijící v Srbsku. Předsedou Parlamentu IRU účastníci zvolili Gjunera Abdulu, makedonského Roma žijícího v Holandsku. Jednání se účastnili zástupci z 27 zemí z celkového počtu 56 členských států IRU. O svoje dojmy se s Romano hangos podělil jeden z delegátů - Ivan Veselý, místopředseda Rady vlády ČR pro záležitosti romské komunity.

6. 11. 2008

Nezískávat prospěch na úkor ostatních, popsal jsem v jedné internetové diskusi jakési etické minimum. Ale když si koupím rohlík, získá přece pekař také korunu na můj úkor , namítl můj partner. Užasl jsem a příležitostně jsem dialog uváděl jako příklad hodnotové desorientace, která nedokáže rozlišit mezi obchodem a krádeží. A žasl jsem dál, když řada partnerů vůbec nechápala, co by na logice mého partnera mělo být chybné.

Pro jistotu tedy: koupím-li za korunu rohlík, má pro mne větší hodnotu, než korunu -- jinak bych ji za něj nedal. Pro pekaře má hodnotu menší -- jinak by ho za ni neprodal. Vydělali jsme tedy oba, koupí se náš majetek zvýšil. Obchod -- či obecně dělba práce -- je oním nevyčerpatelným zdrojem, který nás od křesání pazourkem ve studené jeskyni přivedl před televizor ve vytopeném bytě. Kdybych mu ten rohlík ukradl, nebo on mně tu korunu, zvýšil by se majetek jednoho z nás a majetek druhého by se snížil. Kradení směřuje přesně opačným směrem, to bychom my, Češi, mohli už konečně vědět.

Možná se tím minimalistickým kritériem dá popsat i současné finanční krize. Vraťme se ke známým příběhům z dávných Věstonic a k tomu, kde končí obchod a začíná krádež.

7. 11. 2008

AKTIVISTÉ VE SLUŽBÁCH TOPOLÁNKOVY VLÁDY

Tiskový mluvčí Junáka Jan Žáček - Křeček, absolvent marketingové komunikace a PR na FSV UK, který je autorem výroku v titulku tohoto článku, mladý sociolog Miloš Říha -- Šípek, počítačový specialista Ladislav Pelcl -- Bilbo, učitel David Yilma - Kšanda, Janek Dočekal -- Lupen a pár dalších kamarádů z pražského skautu se pustili do PR operace, ze které není jasné, zdali se jedná o naivní hloupost, cynický žert skautských aktivistů nebo to parta mladých & neklidných myslí vážně. Vydali provolání "Díky vládě" a připravují "Demonstrací pro vládu" dne 12. 11. 2008 od 12:30h před Strakovou akademií. Doteď našli v Praze s 1,9 milionem obyvatel 26 přívrženců. Topolánkův kabinet chválí za "odvahu k reformním krokům" či dokonce "...za svědomitou přípravu evropského předsednictví" ! "Mirku, víme, že nejsi Dušín, ale vydrž!", píší mladí recesisté na závěr svého prohlášení. Že se ale nejspíš nejedná o žert, ale o nepochopení důsledků politiky této vlády, svědčí jeden z bodů prohlášení, ve kterém se praví snad docela vážně

Již teď víme, že stárnutí populace bude mít na náš sociální i ekonomický systém významné dopady. Kroky k jejich předcházení jsou nepopulární. Jsme tedy rádi, že v čele státu nestojí lidé, kteří by z důvodů "falešné politické prozíravosti" zavírali oči před problémy, které svým dopadem přesahují časové vymezení jejich politického mandátu.

Nejen románový Mirek Dušín, ale i Svojsík, Foglar a další "staří" skauti se vždy zastávali nemocných, starých, slabých, chudých a jinak potřebných. Skautíci z Prahy 5 se zastávají ogara s guľama. Mají ale v jednom výroku pravdu. Mirek Topolánek opravdu není Dušín. Jestli mu za to děkovat, je ovšem otázka.

6. 11. 2008

Zavádění silniční značky "Zimní výbava", která ukládá povinné používání zimních pneumatik a bůh ví čeho ještě, je krásnou ukázkou toho, jak se u nás vládne. Uvědomil jsem si to, když jsem se opakovaně snažil zoufale vysvětlit humbuk kolem této značky lidem, kteří aktuálně nežijí ani v české kotlině ani moravském úvalu a ptali se, co že je čeká, když přijedou. Někteří z nich dokonce vládli češtinou či slovenštinou, takže nešlo o mou jazykovou nezpůsobilost. Nebyl jsem vůbec schopen objasnit, proč se tato značka zavádí, když zatím není nikomu jasné, k čemu má vlastně sloužit. Na jakýkoliv můj pokus srozumitelně popsat smysl, účel a důsledky zavedení takové značky reagovali mí posluchači průzračně logickými otázkami, na které jsem nenalezl odpověď.

6. 11. 2008

Pokračování kauzy popsané ZDE

V Evropském parlamentu roste opozice k direktivě o možnosti vyjednat 65-hodinovou pracovní dobu, která by znamenala ústup od zájmy pracujících chránícího kolektivního vyjednávání a 48-hodinového pracovního týdnu, směrem k vydírání zaměstnanců zaměstnavateli (vinou nerovnosti sil v individuálním vyjednávání) a k nekonečné pracovní době. Evropští levicoví poslanci se mobilizují proti této direktivě, proti níž se v konkrétním případě vyslovil i evropský soudní tribunál. Co dělají čeští poslanci? Dokazují, že si zaslouží důvěru svých voličů? Co dělají čeští pracující, mobilizují se, jako v jiných zemích, proti útoku na výdobytky dělnického hnutí za posledních 150 let? Nebo je nám vše jedno a těšíme se, až si zase na "zkorumpované politiky" od plic zanadáváme v hospodě?

6. 11. 2008

Teorie umění mluví jasně:

V Britských listech probíhá zajímavá debata, iniciovaná recenzí filmu Veroniky Janečkové, která údajně zdokumentovala psychické týrání své bezmocné babičky. V této souvislosti se Jan Čulík ptá, zda může být mučení uměním. Adekvátně zareagoval jen Jiří Drašnar:"Jak můžete vést smysluplnou diskusi, aniž si alespoň pracovně nevymezíte základní pojmy? A vskutku, museli bychom napřed vědět, co může být uměním, avšak ještě před tím bychom museli znát odpověď na otázku, co vůbec je umění, a to už bohužel dlouho nevíme, pominu-li éru socialistického budování.

6. 11. 2008

Aby se nediskutovalo o něčem, co diskutéři neviděli, organizátoři jihlavského filmového festivalu zpřístupnili film Veroniky Janečkové na internetu. Je k dispozici ZDE. Na pravé straně stránky klikněte levým myšítkem pod titulkem DOWNLOAD na povel "Stream, free".

Pozn. JČ: Jak jsme psali v původní recenzi, na filmu je nejpozoruhodnější ostrý kontrast mezi necitlivě sobeckým, brutálním chováním mladé vnučky, jak se projevuje v dialogu s babičkou, a citlivě jemným vizuálním záznamem křehkosti sympatické staré paní a jejího prostředí. Vzniká otázka, co ten kontrast znamená a zda režisérka záměrně - či podprahově, z podvědomého pocitu viny? - vytvořila vlastní obžalobu.

Film se stal v Britských listech odrazovým můstkem k diskusi, protože je zajímavý právě svým kontroverzním vztahem k etice (vyznění filmu obžalovává vlastní jeho tvůrkyni), a pak nejasným, mnohoznačným, možná nereflektovaným semantickým obsahem.

Možná je to zrovna výpověď o "současné" (čti: konzumní) "mladé generaci" a o jejím "právu na seberealizaci" - bez ohledu na cokoliv. Právě proto možná dostáváme některé reakce, že ten film vlastně drastický vůbec není a že prý "babička je vinna stejně jako vnučka". (Možná byla prý babička v minulosti autoritativně nesnesitelná.) - Skutečně? - Je to děs, má-li někdo takovéto hodnoty. Takhle se nesmí mluvit s nikým, a už vůbec ne s někým, komu je nad osmdesát let.

A jestli mi namítají čtenáři, že film přece zaznamenává scény, jaké jsou asi běžné ve většině českých domácností, "takže to zase taková senzace není" - to přece, sakra, není omluva, že je brutalita všudypřítomná! Taková argumentace jen dokazuje neuvěřitelnou okoralost srdcí.

6. 11. 2008

Jak jsem nastínila v předchozím článku, elektronické volební přístroje lze lehce přeprogramovat a změnit tak výsledky voleb. Nicméně, třetina amerických voličů je nucena tyto přístroje i v letošních volbách použít. Výsledkem je přeskakování hlasů od Obamy k McCainovi, či dalším kandidátům. Ne snad proto, že by s těmito podvody další kandidáti měli něco společného, ale protože každý hlas, který je Obamovi ukraden, ve finále znamená výhodu pro republikánského kandidáta. Zprávy o "ztracených" hlasech zatím přicházejí z Colorada, Tennnessee, Texasu a Západní Virginie.

5. 11. 2008

Výstava Republika:

V pražském Národním muzeu na Václavském náměstí probíhá od 28. října 2008 do 15. března 2009 výstava o meziválečné Republice československé. Myslím, že se jí nepodařilo vytvořit úplně ucelený obraz života meziválečného Československa, celkový dojem je spíš tříšť neintegrovaných fragmentů. Popisky, vysvětlující problematiku, jsou dostatečné, někdy jsou možná až příliš zestručněné a lakonické. Přesto však jsou tyto fragmenty mnohdy zajímavé.

Výstava je rozdělena na dvě hlavní části: jedna z nich se zabývá především pražským, víceméně středostavovským, často kavárenským životem, druhá (ta je integrovanější a snad i přínosnější) životem na československém venkově. Překvapivé je, jak byl často ještě za první republiky život na venkově tvrdý.

5. 11. 2008

V minulém týdnu, proběhla zde na Britských listech zajímavá diskuze o mladých lidech a jejich motivaci k tvorbě demokratické společnosti. Nejvíce mě nadchl pan František Řezáč svou výzvou ke vzpouře mladých. "Zvedněte své hýždě, přestaňte čekat co vám staří navaří a ukažte, co ve vás je, vy ošklivá kačátka ...!" pravil energicky a zároveň popřel tezi, že idealismus odchází s věkem. Nejsou slova pana Řezáče pouhým výkřikem do tmy? Nezbývá než se zeptat. Kdo jsou ti mladí lidé?

5. 11. 2008

Mafie zakořenila v zaměstnávání "přes agentury"

O poměrech, za nichž se zahraniční dělníci, nyní zejména z asijských zemí, dostávají do České republiky a pracují v jejich montovnách, bylo už napsáno mnoho. Jen pro připomenutí: systém přístupu např. vietnamských imigrantů je dokonale propracovaný. Veškerým těžkopádným změnám realizovaným českou stranou např. na konzulátě v Hanoji či Ulán Bátaru se místní "agentury" (čti mafie) pružně přizpůsobují. Špatnou situaci zájemců o práci to nemění, ale reálně zhoršuje. Vstup na český pracovní trh nyní stojí Vietnamce zhruba 13 tisíc dolarů, zatímco před dvěma lety to bylo téměř o polovinu méně. V důsledku rozlezlé korupce se k nám nedostávají kvalifikovaní pracovníci, které potřebujeme, ale lidé, na jejichž vkladu do "systému" má mafie ekonomický zájem. Často jde o lidi nekvalifikované, někdy i kriminální minulostí.

9. 11. 2008

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V září 2008 přispělo celkem 199 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 55946.43 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 10. 2008 částku 205 154.26 Kč . Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a

Hypoteční, finanční ... ekonomická krize RSS 2.0      Historie >
7. 11. 2008 Úrokové míry v Británii sníženy na 3 procenta   
7. 11. 2008 Miliony Číňanů přicházejí o zaměstnání   
5. 11. 2008 Michail Chazin: USA budú čoskoro čeliť novej Veľkej depresii   
4. 11. 2008 Terra Daily: Zničila finanční krize kapitalismus?   
4. 11. 2008 Povede finanční krize v Evropě k vzestupu extremní pravice?   
3. 11. 2008 Finanční krize -- systémový pohled Ilona  Švihlíková
2. 11. 2008 Exotický Klaus Robert  Bartoš
1. 11. 2008 Spiegel: Světovému hospodářství hrozí hluboká, chronická recese   
1. 11. 2008 Oheň a kapitál Tibor  Vaško
31. 10. 2008 Špatné časy pro dobrý byznys   

Může být mučení uměním? RSS 2.0      Historie >
7. 11. 2008 Film Veroniky Janečkové Pravztahy a otázka Jana Čulíka František  Koukolík
6. 11. 2008 Etické obsahy v díle jsou přirozenou součástí umění a mají právo být hodnoceny Jan  Paul
6. 11. 2008 Film Pravztahy Veroniky Janečkové byl zpřístupněn na webu   
5. 11. 2008 Janečkové Pravztahy se budou promítat v Praze   
4. 11. 2008 Číst Hitlera Milan  Valach
4. 11. 2008 Krve jako na jatkách je plný Louvre Miloslav  Štěrba
4. 11. 2008 Umění a krása, neboli Život umělce v nehezkých dobách Uwe  Ladwig
4. 11. 2008 Devianti Jiří  Drašnar
3. 11. 2008 Společensky nebezpečné postoje Martin  Škabraha
3. 11. 2008 Umění má zřejmě pořád, kromě poznávací a estetické i etickou funkci Jan  Čulík

Milan Kundera RSS 2.0      Historie >
3. 11. 2008 Naši darmodějové Martin  Škabraha
3. 11. 2008 11 mezinárodních spisovatelů odsoudilo "pokus o pomluvu Milana Kundery"   
31. 10. 2008 Respekt se Kunderovi neomluví   
24. 10. 2008 Fabiano Golgo se domnívá, že Kundera byl udavač   
24. 10. 2008 Le Monde: Nový proces s panem K. Pavel  Barák
23. 10. 2008 Pár myšlenek z ještěřího mozku Karel  Dolejší
22. 10. 2008 Ještěří mozek? Jiří  Drašnar
22. 10. 2008 Kundera požaduje od Respektu omluvu, jinak se bude soudit   
21. 10. 2008 Mytologizace "Udání Milana Kundery" Jakub  Češka
21. 10. 2008 O zkreslování informací Jiří  Jírovec

Festival dokumentárního filmu Jihlava RSS 2.0      Historie >
6. 11. 2008 Film Pravztahy Veroniky Janečkové byl zpřístupněn na webu   
5. 11. 2008 Janečkové Pravztahy se budou promítat v Praze   
4. 11. 2008 Naše Dílny skutečně nejsou workshopy, ale v této formě jsou důležité   
4. 11. 2008 Skutečné dílny by bývaly velmi užitečné. Proč to tak nedělat? Dominika  Švecová
31. 10. 2008 Pár lakonických poznámek o Dílnách z FAMU Dominika  Švecová
27. 10. 2008 Festival v Jihlavě pro filmové profesionály Dominika  Švecová
26. 10. 2008 Alkoholik, brutální krutost a nepromyšlený chaos Dominika  Švecová
26. 10. 2008 Je šokující, že takový film mohl vzniknout Jan  Tuláček
25. 10. 2008 People must be passionate about filmmaking Dominika  Švecová
25. 10. 2008 Filmy se musejí dělat s emocionálním nasazením Dominika  Švecová

Krajské a senátní volby říjen 2008 RSS 2.0      Historie >
31. 10. 2008 Co řekly volby 2008? Soňa  Hromátková
29. 10. 2008 Kdo měl jít k volbám   
29. 10. 2008 Jak by interpretoval Klausovo chování před volbami Ústavní soud? Václav  Chyský
27. 10. 2008 O hyenách, kočárku a "velké" politice Jan  Keller
27. 10. 2008 Topolánek: podmínky mé demise Mirek  Topolánek
27. 10. 2008 Nebude diktatura v ČR Bohumír  Tichánek
27. 10. 2008 Zeman měl pravdu, severočeská ČSSD nejspíš má v plánu uzavřít koalici s ODS Štěpán  Kotrba
27. 10. 2008 Vidět mladšího člověka na cestě k volbám bylo jak vidět bílou vránu   
27. 10. 2008 Černé bláto a zelená bažina Štěpán  Kotrba
27. 10. 2008 Bez ohledu na výsledky voleb, radar schválíme   

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
24. 10. 2008 MFD zase manipuluje veřejnost ohledně zdravotnictví Petr  Wagner
7. 10. 2008 Páter František Lízna na romské pouti: Nenechte se zatlačit do ghett Pavel  Pečínka
16. 9. 2008 Tady nejste v hotelu   
15. 9. 2008 Jak se dnes diskutuje v Británii   
15. 9. 2008 Také nastupujete do nemocnice na rekreaci a zároveň uspořit? Vladislav  Černík
15. 9. 2008 Dřívější smrt důchodců ulehčí státní kase   
12. 9. 2008 Zdravotní reforma Petr  Wagner
29. 8. 2008 Privátní zdravotní pojišťovny Petr  Wagner
18. 8. 2008 Zdravotnické reformy bez smlouvy s občany Martin  Gřeš
11. 8. 2008 Pronájem laboratoří ústeckého kraje Petr  Wagner

Nezávislost Kosova RSS 2.0      Historie >
9. 10. 2008 OSN: O nezávislosti Kosova má rozhodnout Mezinárodní soudní dvůr   
17. 9. 2008 Nelze diktovat vyhnancům Bohumil  Kartous
4. 4. 2008 Výzva proti uznání Kosova   
18. 3. 2008 Kosovo "je součástí Srbska"   
10. 3. 2008 Proč je jednostranné uznání nezávislosti Kosova nezákonné Rajko  Doleček
22. 2. 2008 Kosovo: Země Dohody i země Osy podepisují nový Mnichov Štěpán  Kotrba

Gruzie, Rusko a Jižní Osetie RSS 2.0      Historie >
8. 11. 2008 NYT: Saakašviliho verze vzniku srpnové války zpochybněna vyšetřováním OBSE   
5. 11. 2008 Saakašvili odvolal šéfa gruzínské armády   
29. 10. 2008 BBC: Gruzie v srpnu "spáchala válečné zločiny", Saakašvili to popírá   
16. 10. 2008 Civil Georgia: Ženevské rozhovory o urovnání gruzínské krize byly bez výsledku přerušeny   
10. 10. 2008 Operace Lepra: Ukrajina dodávala tanky Keni, platila je vláda Jižního Sudánu Štěpán  Kotrba
7. 10. 2008 Co by se stalo, kdyby Západ rozpoutal válku s Východem   
4. 10. 2008 Chargé d'affaires Ladislav  Žák
3. 10. 2008 Olympijská válka Karel  Dolejší
3. 10. 2008 Černomořská flota znovu v boji Ivan  Zajac
3. 10. 2008 Prezident Juščenko prodával zbraně do Gruzie   

Filmový festival Karlovy Vary 2008 RSS 2.0      Historie >
13. 7. 2008 Emma Čulík: Karlovy Vary 2008 - A fistful of impressions/Hrst dojmů Ema  Čulík
12. 7. 2008 Ohlédnutí za Karlovými Vary: Přijatelné filmy; nic co by vám od základů změnilo život Jan  Čulík
10. 7. 2008 Jak láká stoka Ema  Čulík
10. 7. 2008 The attraction of the gutter Ema  Čulík
10. 7. 2008 Katyň - film o ideologiích, které zešílely Jan  Čulík
9. 7. 2008 Karamazovi: Profesionální záznam divadelní inscenace Jan  Čulík
9. 7. 2008 Západ zjišťuje, že na třetí svět nemá Jan  Čulík
9. 7. 2008 Film není mrtvý. A mrtvý není ani formát VHS Ema  Čulík
9. 7. 2008 Film's not dead. And neither is VHS Ema  Čulík
8. 7. 2008 Vorlův Gympl: Jak film vyjadřuje všeobecnou občanskou nespokojenost v České republice Jan  Čulík

Evropská ústava a Lisabonská smlouva RSS 2.0      Historie >
21. 7. 2008 Evropa šéfů Burkhard  Hirsch
25. 6. 2008 Soud odmítl požadavek milionáře, aby se konalo referendum o Lisabonské smlouvě   
23. 6. 2008 Lisabonská smlouva není test, oni to myslí vážně Jan  Zeman
16. 6. 2008 Nebude-li pršet, nezmoknem Ladislav  Žák
13. 6. 2008 Irsko: Britské listy byly rychlejší než všechna politicky korektní francouzská média Karel  Košťál
9. 6. 2008 Klaus: Zůstane EU i po ratifikaci Lisabonské smlouvy mezinárodní organizací? Václav  Klaus
9. 6. 2008 Lisabonská smlouva hrozí masivním obejitím Benešových dekretů Jan  Zeman
9. 6. 2008 Bude možné domáhat se práva podle protektorátních předpisů a rozsudků, padnou-li "Benešovy dekrety"? Jaroslav  Kuba
31. 5. 2008 Chceme společnost solidárnější. Společnost, ve které má každý právo na svou šanci a příležitost. Jiří  Paroubek
27. 5. 2008 Lisabonská smlouva "ohrozí majetkové jistoty občanů ČR"   

Marihuana RSS 2.0      Historie >
18. 9. 2008 Nad léčivými jointy s Lumírem Hanušem Lumír Ondřej Hanuš, Štěpán Kotrba
10. 7. 2008 Bushka versus stát: Poloviční vítězství snaživého primitiva Štěpán  Kotrba
8. 7. 2008 Zhulení křesťané: vědci objevili psychoaktivní účinky starověkého kadidla   
1. 7. 2008 V holandských kavárnách smějí kuřáci kouřit jen konopí   
6. 6. 2008 Trpká léčba konopím Bushka  Bryndová
13. 5. 2008 15 000 lidí: fotoohlédnutí z Global Marihuana March 2008 Štěpán  Kotrba
6. 5. 2008 Global Marihuana March 2008 tuto sobotu   
21. 3. 2008 Pokání na Velký pátek kvůli perverznímu efektu Bushka  Bryndová
29. 1. 2008 Teta Bushka možná půjde do vězení Štěpán  Kotrba

Čína RSS 2.0      Historie >
9. 11. 2008 Xinhua: OSN oznámila podepsání Pekingské deklarace o změnách klimatu   
8. 11. 2008 Dong Feng - raketový arzenál Říše Středu Lukáš  Visingr, Alena Breuerová, Štěpán Kotrba
31. 10. 2008 Na čínském obzoru jsou přece jen nakonec "josefínské" reformy? Miloš  Dokulil
30. 10. 2008 Asijské vesmírné závody   
30. 10. 2008 Studie RAND naznačuje, že USA prohrají válku s Čínou   
13. 10. 2008 Čína zřejmě dovolí zemědělcům prodávat svou půdu   
5. 9. 2008 Potěší Vás to? Miloš  Dokulil
20. 8. 2008 Olympiáda a zdravý rozum Jan  Chmelarčík

Tibet RSS 2.0      Historie >
30. 5. 2008 Firma Dior zlikvidovala reklamu Sharon Stoneové pro Čínu   
20. 5. 2008 "Jako by zaklet byl onen sad."   
19. 5. 2008 Dalajláma nebyl přijat na vládní úrovni Richard  Seemann
25. 4. 2008 Tibet -- žádná Šangri-la Slavoj  Žižek
24. 4. 2008 Protestuji proti pokrytectví aktivistů, kteří se zasazují za lidská práva jen pro někoho Petr  Kužvart
18. 4. 2008 Mluvme tedy o Tibetu! Petr  Fiala
31. 3. 2008 "Olympiáda v Pekingu - Vypni televizi!"   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
30. 3. 2008 Dezinformační válka: Podle obskurních zdrojů prý britská špionáž tvrdí, že nepokoje v Lhase vyvolali čínští policisté   
28. 3. 2008 Tibetští mniši narušili oficiální čínskou mediální PR akci   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
21. 10. 2008 Mytologizace "Udání Milana Kundery" Jakub  Češka
17. 10. 2008 "Nebudu-li já kurvú, ale bude jiná" Jan  Hus
15. 10. 2008 Milan Kundera a tragédie Střední Evropy Karel  Dolejší
14. 10. 2008 Jak to, že se nic nestalo té paní Militké?   
14. 10. 2008 Milan Kundera v zajetí imagologů Josef  Švéda
13. 10. 2008 Kopnete-li si do Kundery, stanete se komickou postavou jeho románů Jan  Čulík
28. 8. 2008 Ironický vypravěč Pavel Jansa Pavel  Svoboda
23. 8. 2008 Škvoreckého Mirákl: Politická detektivka? Petr  Kleňha
23. 8. 2008 Bylo odpoledne... Josef  Škvorecký
19. 8. 2008 Špatná kniha o životě za komunismu Tomáš  Krček

Šikana od Cizinecké policie RSS 2.0      Historie >
10. 10. 2008 Další překážka příchodu lidí ze zahraničí do ČR   
18. 8. 2008 Welcome to Prague   
14. 7. 2008 Fronty na cizinecké polici chce řešit Akademie věd: vlastním cizineckým policistou pro vědce   
6. 7. 2008 Imigrace Petr  Wagner
4. 7. 2008 Jak Cizinecká policie v Praze bojuje proti cizincům   
2. 7. 2008 Jak Cizinecká policie ČR zachází s lidmi   
5. 3. 2008 Stop, už nejste legály Milan  Daniel
22. 1. 2008 Korupce státních úředníků aneb Jak se žije cizincům v ČR   
16. 1. 2008 Třeba se Britové poučili v Česku Milan  Daniel
3. 12. 2007 Odpor vůči cizincům v České republice Jan  Čulík

Mexiko RSS 2.0      Historie >
18. 9. 2008 Castañeda jako poslední provokace CIA v Mexiku Štěpán  Kotrba
20. 8. 2007 Když za dobrodružstvím - tak do Mexika Miloš  Kaláb
21. 12. 2006 Mexiko má dvoch prezidentov Samuel  Kováč
16. 12. 2006 Kavan: Nikde v mezinárodním právu není zakotveno právo na "změnu režimu" vojenskou intervencí Jan  Kavan
12. 12. 2006 Paradigma o civilizaci jako velkém rozcestí Josef  Skála
27. 11. 2006 Mexiko: policejní represe posílily síť občanské společnosti Eva  Malířová
6. 11. 2006 Vzpoura v Mexiku Thomas  Franke
30. 10. 2006 Venezuela versus Guatemala: Kdo obsadí místo v Radě bezpečnosti OSN? Simone  Radačičová
15. 9. 2006 Mexiko: ústavní právo na odvolání vlády Eva  Malířová
13. 4. 2006 Latinská Amerika: Tok peněz od emigrantů živí domácí ekonomiku Michal  Giboda

Zelení RSS 2.0      Historie >
4. 11. 2008 Zubová: Jednou z příčin propadu SZ ve volbách byl odklon od zeleného programu Matěj  Stropnický
23. 10. 2008 ČSSD dostala příležitost, které se zřekla Bursíkova Strana zelených Jakub  Rolčík
18. 10. 2008 Účet za ignoranci Milan  Daniel
15. 9. 2008 Zelení na cestě k politické bezvýznamnosti Miroslav  Pořízek
10. 9. 2008 Zelený triumvirát Martin J. Kadrman
8. 9. 2008 Válcovací sjezd Zelených: Silou, Katuško, silou... Štěpán  Kotrba
8. 9. 2008 Michael  Marčák
7. 9. 2008 Normalizovaní Zelení Milan  Daniel
7. 9. 2008 "Vymysleli jsme to, dámy a pánové, dobře..." Martin  Bursík
5. 9. 2008 Strana zelených: koho hodí přes palubu? Bursíka anebo své voliče? Martin  Gřeš

Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti RSS 2.0      Historie >
29. 8. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
11. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
8. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
21. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
20. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
18. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
17. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
14. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
13. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
12. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr

Český film RSS 2.0      Historie >
6. 11. 2008 Film Pravztahy Veroniky Janečkové byl zpřístupněn na webu   
4. 11. 2008 Naše Dílny skutečně nejsou workshopy, ale v této formě jsou důležité   
4. 11. 2008 Skutečné dílny by bývaly velmi užitečné. Proč to tak nedělat? Dominika  Švecová
3. 11. 2008 Hřebejkův a Vieweghův Nestyda: Zajímavý nový začátek Jan  Čulík
31. 10. 2008 Pár lakonických poznámek o Dílnách z FAMU Dominika  Švecová
26. 10. 2008 Alkoholik, brutální krutost a nepromyšlený chaos Dominika  Švecová
26. 10. 2008 Je šokující, že takový film mohl vzniknout Jan  Tuláček
26. 10. 2008 Tajemství obrazu a vacátkovská Bathory Jan  Stern
24. 10. 2008 Jihlavský festival dokumentárního filmu zahájen uprostřed mírného organizačního chaosu Dominika  Švecová
2. 9. 2008 Brabcův Máj je opravdu špatný film Jan  Čulík

Antarktida RSS 2.0      Historie >
23. 9. 2006 Globální oteplování -- pravdy a mýty Ladislav  Metelka
25. 11. 2005 Koncentrace CO2 je "nejvyšší za 650 000 let"   
8. 2. 2005 Budou ohroženy vodní zdroje, výroba potravin i světové hospodářství Bushka  Bryndová
17. 1. 2005 Globální stmívání   
21. 3. 2002 Trvalé podnebné změny už nastaly, avšak co je způsobilo?   
20. 3. 2002 V Antarktidě se rozpadl obří ledovec   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
7. 11. 2008 Z1 Marketing: Medek, aneb i hloupost může znít věrohodně Štěpán  Kotrba
5. 11. 2008 Český rozhlas: Jaklová se pokusila těsně před volbami o další cenzurní zásahy do vysílání Štěpán  Kotrba
31. 10. 2008 Multiplex veřejné služby z vysílače Praha - město - Žižkov spuštěn   
31. 10. 2008 BBC: Otřesena od základů trapnou dětinskou výtržností dvou bavičů   
24. 10. 2008 Cenzoři z Rady Českého rozhlasu zaútočili opět na Rádio Wave Štěpán  Kotrba
10. 10. 2008 Televize ABC: Gorova reklama je pro televizi "příliš kontroverzní"   
25. 9. 2008 Kauza Bernard: Napsali jsme, že je politický turista, soud pravdivost tohoto názoru nepopřel Štěpán  Kotrba
23. 9. 2008 Televize Nova kopíruje Český rozhlas a jde jí to dobře Štěpán  Kotrba
12. 9. 2008 Propouštění zaměstnanců v BBC vedlo k vzniku technických problémů ve vysílání   
9. 9. 2008 Radiožurnál drsně porušuje veřejnoprávní statut Českého rozhlasu Miloslav  Štěrba

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
3. 11. 2008 Devět procent Jindřich  Kalous
31. 10. 2008 A už je to tady: Rusko staví ropovod do Číny   
31. 10. 2008 Energetická bezpečnost a zemní plyn -- část I. Jaroslav  Ungerman
29. 10. 2008 Proč jsou ceny ropy tak nízké?   
27. 10. 2008 Rumunsko a Rakousko zrazují Nabucco   
23. 10. 2008 Nový plynový kartel by mohl mít podstatný dopad na Evropu   
10. 10. 2008 Cena ropy klesá   
7. 10. 2008 Naše nynější krize Michal  Vimmer
6. 10. 2008 Finance a energie - souvislost krizí Jindřich  Kalous
4. 10. 2008 Bahrajn a El Baradei vyzvali k vytvoření globální energetické organizace   

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
31. 10. 2008 Kongo: Jak přiléváme - koupí mobilních telefonů - oleje do ohně nejkrvavější války v Africe   
16. 5. 2008 Neslyšitelný nářek Somálců Daniel  Veselý
12. 3. 2008 Somálsko: zhoršení humanitární situace   
12. 3. 2008 Independent: Ohlušující mlčení   
24. 1. 2008 Immanuel Wallerstein: Keňa: stabilní demokracie nebo rozpad? Immanuel  Wallerstein
8. 8. 2007 Za oponou neoliberálního humanitarismu: od Iráku k Darfúru Mesfin  Gedlu
6. 8. 2007 Africký kontinent součástí "války proti terorismu" Daniel  Veselý
26. 6. 2007 Afrika odmítá americké plány na výstavbu velké vojenské základny   
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním   
1. 5. 2007 Immanuel Wallerstein: Afrika roku 2057 Immanuel  Wallerstein

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
6. 11. 2008 Větvička - novinář který selhal Štěpán  Kotrba
17. 10. 2008 Okupace tehdy. A co dnes? Jaroslav  Zatočil
16. 10. 2008 Neoral je na kandidátce na 15. místě, přesto si věří Štěpán  Kotrba
7. 10. 2008 Co by se stalo, kdyby Západ rozpoutal válku s Východem   
15. 9. 2008 Radar -- bude Topolánkova vláda mlžit i nadále? Petr  Pokorný
13. 9. 2008 Ptejte se McCaina a Obamy na protiraketovou obranu Philip E. Coyle III.
12. 9. 2008 Důkazy k rozptýlení mlhy, která je soustavně vytvářena nad Brdy Milan  Hlobil, Štěpán Kotrba
10. 9. 2008 Radarové výsledky z ruky   
9. 9. 2008 Kvalitní výkon Reportérů ČT - bezděčně prokázané vládní lži Štěpán  Kotrba

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
20. 6. 2008 Historie téměř detektivní aneb co Marxovi bránilo ve vydání dalších dílů Kapitálu ? Miroslav  Tejkl
16. 6. 2008 Interpretace a kritika Hegelovy filosofie v díle mladého Marxe David  Pěcha
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
18. 9. 2008 La Salette: Prognostické schopnosti Matky Boží Miloslav  Štěrba
19. 7. 2008 Papež se omluvil za sexuální zločiny katolického duchovenstva   
22. 4. 2008 Humanistický sen uprostřed křesťanské reality Štěpán  Kotrba
21. 4. 2008 Podíl na emancipačním úsilí ano, ale ne jako užiteční idioti Ivan Odilo Štampach
20. 4. 2008 Buduje si Paroubek v ČSSD křesťanskou kamarillu na svou podporu? Štěpán  Kotrba
25. 3. 2008 Ptákoviny jako fundament civilizace   
12. 3. 2008 Římská církev dělá krok zpět do středověku Boris  Cvek
11. 3. 2008 Recyklujte, nebo přijdete do pekla, varuje Vatikán   
6. 2. 2008 Dohoda, nebo loupež tisíciletí? Ladislav  Háva
6. 2. 2008 Vatikán je otevřeně proti válce v Iráku Boris  Cvek