6. 11. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
6. 11. 2008

Kdo a jak v USA krade volby

Jak jsem nastínila v předchozím článku, elektronické volební přístroje lze lehce přeprogramovat a změnit tak výsledky voleb. Nicméně, třetina amerických voličů je nucena tyto přístroje i v letošních volbách použít. Výsledkem je přeskakování hlasů od Obamy k McCainovi, či dalším kandidátům. Ne snad proto, že by s těmito podvody další kandidáti měli něco společného, ale protože každý hlas, který je Obamovi ukraden, ve finále znamená výhodu pro republikánského kandidáta. Zprávy o "ztracených" hlasech zatím přicházejí z Colorada, Tennnessee, Texasu a Západní Virginie.

Deseti tisícům voličů v Coloradu bylo upřeno právo volit, ale díky skupině aktivistů, která za práva voličů bojovala, stát jména občanů vrátil na seznam voličů. Málo pozornosti je však věnováno postavám Mika Connella a Stephena Spoonamora. Mike Connell měl být včera vyslýchán v souvislosti s volebními podvody. Profesor Mark Crispin Miller z New York University, který o volebních podvodech napsal několik knih, o této události a osobách hovořil s Amy Goodman na Democracy Now.

"Ano, tato událost v soudní síni v Columbusu (Ohio) je možná jedna z nejdůležitějších věcí, která se během těchto voleb děje. A možná je to jedna z nejdůležitějších věcí v americké historii. Vím, že to zní poněkud přehnaně, ale je to pravda," říká Miller a pokračuje:

"Mike Connells byl označen za počítačového guru Karla Rovea. Právníci Connellovi říkají Forresta Gumpa s vysokým IQ, protože se objevuje na scéně všech pochybných voleb, které se během posledních osmi let, počínaje Floridou 2000, odehrály."

Profesor Miller dále osvětluje osobu Spoonamorea: "Spoonamore je konzervativní republikán, který donedávna podporoval McCaina, ale především je to renomovaný a vysoce úspěšný expert v oblasti počítačových podvodů. Jeho práce spočívá v odhalování způsobů, kterými lze skrze počítače ukrást peníze, informace, nebo volební hlasy. A Spoonamore ukázal na celou řadu lidí, kteří se účastnili volebního zvratu a konspirace Bushe a Cheneyho. Pracoval s nimi. Zná je osobně. A před několika měsíci označil Mikea Connella a jeho společnost GovTech Solutions, jako hráče, který sehrál zásadní roli během volebního podvodu v Ohiu 2004. A Spoonamore dokonce popsal počítačovou architekturu, která k tomu byla využita. Jde o tzv. způsob prostředníka (Man in the Middle), při kterém se data, v tomto případě volební výsledky, protahují skrze třetí počítač, což je dnes běžný způsob bankovních loupeží. Spoonamore vysvětluje, že tento systém tzv. prostředníka představuje vysoce efektivní a nedohledatelný způsob změny volebních výsledků."

Connell údajně Spoonamoreovi řekl, že Bushovi a Cheneymu pomáhal ukrást volby, aby zachránil děti. Křesťany podporovaní republikáni jsou totiž proti interrupcím. Tento moment v případu volebních podvodů považuje profesor Miller za nejhrozivější a říká: "Musíme si uvědomit, že zde náboženský fanatismus sehrává významnou roli při spiknutí a volebních podvodech." ZDE

Můj názor je, že rozdíl ve významu mezi nábožensky (či jinak) zfanatizovanými davy Američanů a jedincem, který výsledky voleb zmanipuluje, není veliký. Oba případy indikují obrovskou moc státem organizované propagandy. Spojené státy se vydávají za demokracii, přičemž jejich politický systém je totožný se strukturou republiky v imperiálním stádiu. Nicméně role náboženského fanatismu v americké politice je opravdu obrovská. Velice dobře ji rozebírá kanadský profesor ekonomie ve dvou kapitolách své knihy: Nové americké impérium. První kapitola nese název Politicko-náboženský fundamentalismus v USA a druhá se jmenuje Politka a náboženství v USA. Význam tohoto faktoru v americké politice představuje opravdu zajímavou a pro Evropana často neuvěřitelnou skutečnost. Nicméně propaganda si ani ve 21. století meze neklade. ZDE

Obrovskou mocí a rolí propagandy v politice a při tvorbě "nákupní kultury" ve Spojených státech se pak velice podrobně zabývá čtyřdílný dokument Adama Curtise Století sebe (Century of the Self). ZDE

Tento dokument BBC odhaluje systém a možnosti moderní propagandy, která je dnes nezbytnou součástí politických systému nazývaných liberální demokracie. Pokud člověk věří, že demokracie spočívá v možnosti zvolit si předem vybraného kandidáta vládnoucí třídy, tak se v tomto dokumentu dozví, jak se takováto řízená demokracie organizuje. Konkrétní návod, podle kterého se řídí nejen americký politický systém, je pak obsažen v knize Edwarda Bernayse, s příznačným názvem Propaganda, z roku 1928. ZDE

Ale abych se vrátila k posledním událostem volebních podvodů ve Spojených státech. Zmíněný Karl Rove, jedna z nejvýznamnějších postav Bushova politického establishmentu údajně vyhrožoval Connellovi, že pokud vinu nevezme celou na sebe, tak ministerstvo spravedlnosti začne vyšetřovat jeho ženu z "nepatřičného lobbingu". Miller však podotýká, že vyšetřování Connellovy ženy by nehrálo žádnou roli, protože "jak všichni ví, ministerstvo spravedlnosti je klacek v kolektivních rukou Bushovy administrativy, což by znamenalo selektivní žalobu." Profesor Miller je spíše překvapen suverenitou Karla Rovea, který Connella, původně nakloněného vypovídat, bez skrupulí zastrašil. Miller dále upozorňuje na důležitost tohoto slyšení den před volbami, což by republikány mohlo znejistit v organizaci dalšího volebního podvodu. Connell je totiž na McCainově výplatní pásce a jeho specializace spočívá ve zmíněném počítačovém systému, jehož jediným významem, podle Spoonamora, je kradení voleb.

Dokud však řadovým občanům nejen Spojených států nedojde trpělivost, tak se holt budou muset spokojit s tím, co jim vládnoucí třída připraví.

Další zdroje:

Velvet Revolution Interviews Stephen Spoonamore (segment 6) ZDE

RoveCyberGate.com

http://www.velvetrevolution.us/prosecute_rove/

                 
Obsah vydání       6. 11. 2008
6. 11. 2008 Lovci mamutů Přemysl  Janýr
6. 11. 2008 V amerických volbách nejvíce prohráli homosexuálové Fabiano  Golgo
5. 11. 2008 Kdy se stane prezidentem v ČR Romka? Uwe  Ladwig
6. 11. 2008 Kdo hájí zájmy pracujících a kdo mlčí? Darina  Martykánová
5. 11. 2008 Jsou to Obamovy, nebo McCainovy bomby?
6. 11. 2008 Značka jako symbol „bad government“ Ladislav  Žák
6. 11. 2008 Zanedbaná bezpečnost v Praze
6. 11. 2008 V Praze dnes jako v Ostravě skoro vždy Jan  Keller
6. 11. 2008 Kdo a jak v USA krade volby Jana  Ridvanová
6. 11. 2008 Film Pravztahy Veroniky Janečkové byl zpřístupněn na webu
5. 11. 2008 Janečkové Pravztahy se budou promítat v Praze
6. 11. 2008 Etické obsahy v díle jsou přirozenou součástí umění a mají právo být hodnoceny Jan  Paul
5. 11. 2008 Mladí Češi nejsou motorem demokracie Jan  Smolák
5. 11. 2008 Imigrace z řetězu utržená Milan  Daniel
6. 11. 2008 Ekonomická diktatura Uhubína Štýře Pavel  Weigel
5. 11. 2008 Český rozhlas: Jaklová se pokusila těsně před volbami o další cenzurní zásahy do vysílání Štěpán  Kotrba
6. 11. 2008 Věda, technika, filozofie Pavel  Urban
6. 11. 2008 Nárok na odškodnění za protiprávní sterilizaci označil soud za promlčený
6. 11. 2008 Další konference o americké protiraketové obraně
5. 11. 2008 Ivan Veselý: Jánu Cibulovi se zatím žádný prezident IRU nevyrovnal Pavel  Pečínka
5. 11. 2008 Svobodné cestování do Spojených států amerických pro Kanaďany končí Miloš  Kaláb
5. 11. 2008 Kde se bere japonská preciznost Michal  Giboda
4. 11. 2008 Terra Daily: Zničila finanční krize kapitalismus?
4. 11. 2008 Povede finanční krize v Evropě k vzestupu extremní pravice?
17. 10. 2008 Hospodaření OSBL za září 2008