29. 10. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
29. 10. 2008

Proč jsou ceny ropy tak nízké?

Všichni víme, že ceny ropy jsou nižší než v nedávné minulosti, protože poptávka je nižší než nabídka. Ministři ropného průmylsu OPEC se mají sejít tento týden, aby upravili nabídku a dostali ji tak více do souladu s poptávkou (sešli se 24. 10. a dohodli se na snížení těžby, pozn. JK), píše Gail Tverberg na stránkách The Oil Drum.

Zdá se to však všechno trochu divné. Nadcházejí zimní měsíce, kdy poptávka po ropě normálně roste, protože mnoho lidí po celém světě topí doma olejem. V USA se spotřebuje o něco méně benzínu, ale kromě přerušení dodávek způsobených hurikány ne o mnoho méně než začátkem roku. I když vstupujeme do recese, zatím se nezdá, že by udeřila s plnou silou. Které jiné faktory mohou být obsaženy v současných nízkých cenách?

(...)

1. Úvěrové potíže obchodníků s ropou

V ropném průmyslu je mnohem více hráčů, než si je většina z nás vědoma. Nadnárodní ropné společnosti využívají smluvních partnerů k plnění mnoha funkcí, o nichž se domníváme, že si je zajišťují samy. Ropa se dopravuje námořními tankery a ropovody. Rafinérie jsou často odděleny od těžařských společností. Čerpací stanice jsou často vlastněny nezávisle.

Jedním z problémů je, že prodávající chtějí mít jistotu, že dostanou za své zboží zaplaceno. Nechtějí prodávat kupujícím s nízkou důvěryhodností. To odstraňuje ze systému některé hráče a část poptávky.

(...)

2. Likvidace pozic hedgeových fondů a jiných spekulantů

Hedgeové fondy (fondy zabývající se termínovanými obchody, pozn. JK) byly pod tlakem z několika stran, aby uzavřely své pozice (tj. prodaly své cenné papíry, pozn. JK) v ropě:

  • Investoři do fondů byli zklamáni jejich výkonností a likvidují své pozice. Ropné termínové obchody (futures) se snadno prodávají, takže se mohou prodat jako první.
  • Hedgeové fondy jsou vysoce zadlužené (leveraged). Za poslední měsíc mnoho z nich obdrželo výzvy k dodatkovým úhradám (margin calls) v důsledku klesajících hodnot papírů, které držely (ropných futures, akcií, dluhopisů). A znovu, ropné futures se snadno a rychle prodávají.
  • Banky jsou pod tlakem, aby méně půjčovaly kvůli nízkým rezervám a kvůli obavám, že hedgeové fondy nemusí být dobré riziko. Tlačí na hedgeové fondy, aby snížily své zadlužení.

Protože hedgeové fondy a spekulanti si začátkem roku uvědomili, že ceny ropy jdou nahoru, většina z nich měla čisté dlouhé pozice (tj. očekávali zvýšení ceny svých papírů a drželi je pro výnos, pozn. JK). Když nastala potřeba tyto futures prodat (kvůli margin calls nebo z jiných důvodů), jejich prodej směřoval ke snížení ceny ropy.

3. Zajištění budoucích cen ropy ropnými společnostmi

Jakmile ceny ropy dosáhly vysoké úrovně (řekněme nad 120 USD) i pro dlouhodobé futures, pro ropné společnosti mělo ekonomický smysl zablokovat budoucí prodeje na těchto vysokých cenových úrovních. Rozsah, v jakém ropné společnosti budoucí prodeje zablokovaly s použitím dlouhodobých termínovaných smluv, přivedl na trh dlouhodobých futures prodávající, což změnilo rovnováhu na trhu futures. Příchod nových prodávajících na trh mohl mít vliv na snížení ceny futures.

(...)

4. Růst hodnoty dolaru

(...)

V zásadě čím vyšší dolar, tím nižší cena barelu ropy měřená v dolarech. Teď je dolar vysoko, takže cena ropy je nízko. Jedna analýza ukázala, že čtvrtina nárůstu ceny ropy ze 20 USD v roce 2002 na 147 USD v červenci 2008 byla způsobena klesající hodnotou dolaru. Od letošního července cena ropy klesá spolu s relativním poklesem eura vůči dolaru.

5. Trendové nebo systematické obchodování

Mnoho investorů používá počítačových programů, které se pokoušejí analyzovat trend investice, buď rostoucí nebo klesající. Tyto programy jsou navrženy pro nákup více ivestic, když se ceny investic zdají směřovat nahoru, a pro rychlý prodej, když směřují dolů. Jestliže velké množství hedgeových fondů, penzijních fondů a jiných investorů má počítačové modely, které dělají totéž, současné nákupní a prodejní příkazy budou mít tendenci k posilování směřování cen nahoru nebo dolů. Tyto programy mohly přispět k neobvykle vysokým cenám ropy začátkem roku a velkému poklesu za poslední měsíc.

6. Pokles růstu v Asii

Jedním z důvodů letošního zvedání cen byla obava, že asijská poptávka rychle roste a že by světová nabídka ropy nemusela stačit. Možná šlo také o určité hromadění zásob před olympiádou. Teď existují náznaky, že růst v Asii se začíná ochlazovat.

(...)

7. Malý rozsah trhu s ropou (a s jinými komoditami) ve srovnání se zbytkem trhu

Objem komodit na prodej je velmi malý ve srovnání s dolarovými hodnotami akcií, dluhopisů, derivátů a jiných investic. Jestliže investoři získají dojem, že komodity jsou dobrým zdrojem diverzifikace nebo že porostou rychleji než jiné investice, není potřeba mnoha investorů, aby zvedli nebo snížili ceny na ropných trzích. Investoři mají tendenci řídit se stejnými dopručeními poradců a poslouchají stejné prognózy, takže mohou směřovat ke stejným rozhodnutím. (...) Komoditní trhy mají tendenci ke společnému pohybu. V minulosti komodity sledovaly dlouhodobé cykly, ale "zlom všeho" ("peak everything", vyjádření stavu, kdy se ke svému globálnímu historickému vrcholu blíží těžba většiny neobnovitelných surovin světa, pozn. JK) může tento vzorec změnit.

(...)

8. Zvýšená nestabilita při velmi omezené nabídce

Když je nabídka velmi omezená kvůli ropnému zlomu, křivky nabídky i poptávky jsou skoro vertikální. Malá změna poptávky nebo nabídky může způsobit obrovský rozdíl v ceně.

(...)

Co je před námi?

Samozřejmě můžeme očekávat větší nestabilitu.

Pokud jde o krátkodobé změny kursu dolaru, je důvod pro rozdílné názory. Na jedné straně si USA v současné finanční krizi vedou méně špatně než některé jiné země. Bude-li tento trend pokračovat, dolar by mohl vzrůst ještě výše, než je teď, protože investoři vyhledávají jistotu.

Na druhé straně jsme slyšeli spekulace o alternativních měnách a "trojpolárním" systému (zahrnujícím Evropu, Asii a USA a snažícím se svázat měny zemí G8 podobně jako kdysi v brettonwoodském systému, což je iniciativa francouzského presidenta Sarkozyho, pozn. JK). Zdá se pravděpodobné, že se nakonec objeví nějaká změna, která způsobí podstatný pokles dolaru a zvýší cenu ropy.

V nepříliš vzdálené budoucnosti můžeme očekávat velké množství otřesů mezi menšími společnostmi v ropném odvětví, přičemž mnoho méně kapitálově vybavených firem bude pohlceno jinými nebo odejde z branže.

(...)

V důsledku problémů s úvěry a omezení OPEC nabídka ropy v nejbližších měsících pravděpodobně významně poklesne. Tento pokles nabídky by mohl zvýšit tlak na růst ceny ropy.

Je těžké odhadnout vliv snižování množství úvěrů na systém. Existuje možnost, že se nějak projeví na neočekávaných místech a tak povede k deficitům a různým extrémům.

Problém s dlouhodobými uvěry už nejspíš nikdy zcela nezmizí. Jejich nabídka poklesne pravděpodobně ještě rychleji, než ukazovaly předchozí analýzy. Za předpokladu žádných zásadních změn v měnovém systému by to dlouhodobě znamenalo vyšší ceny.

Poprvé zveřejněno 22. 10. 2008 ZDE

Přeložil Jindřich Kalous

                 
Obsah vydání       29. 10. 2008
29. 10. 2008 BBC: Gruzie v srpnu "spáchala válečné zločiny", Saakašvili to popírá
29. 10. 2008 Společnost lidských bytostí a společnost idiotů Tomáš  Koloc
29. 10. 2008 O prázdných rukou na špičce civilizace Hana  Tomšů
29. 10. 2008 Mandát poslance nebo senátora vzniká zvolením
29. 10. 2008 Jak by interpretoval Klausovo chování před volbami Ústavní soud? Václav  Chyský
29. 10. 2008 Je prezident Klaus proti radaru? Bohumil  Kartous
29. 10. 2008 Poslední podraz ODS Libuše  Pojerová
29. 10. 2008 Česko nebude mít sebemenší možnost ovlivnit zavlečení své země do války
29. 10. 2008 Obama vede při amerických volbách o 19 procent
29. 10. 2008 Země není plochá, ale ... Michal  Vimmer
28. 10. 2008 Nemístná euforie nad vítězstvím spektáklu Karel  Dolejší
28. 10. 2008 Loga věcí veřejných a Přehlídka impotence 2008 Bohumil  Kartous
27. 10. 2008 Kvůli třiceti korunám? Lubomír  Novotný
29. 10. 2008 Podnět Radě ČRo: Radiožurnál propaguje fašismus Bohumil  Kartous
29. 10. 2008 Vicky Cristina Barcelona -- únik do vysněného ráje Darina  Martykánová
29. 10. 2008 Ztrátová spekulace, neboli zisky, které zmátly burziány Uwe  Ladwig
28. 10. 2008 Evropa je na pokraji naprostého měnového rozkladu
28. 10. 2008 Pozapomenutá válka Daniel  Veselý
28. 10. 2008 Někteří "staří" krmí "mladé" moudry, která jsou oběma stranám k ničemu Karel  Dolejší
29. 10. 2008 Proč jsou ceny ropy tak nízké?
29. 10. 2008 Jsme svědky tichého převratu?
29. 10. 2008 Klamavá reklama hnutí Ne základnám Ivan  Větvička
28. 10. 2008 Protestujeme proti záměru ODS schválit na poslední chvíli v Senátu smlouvy o radaru
29. 10. 2008 Mladí nemají důvod volit? Darina  Martykánová
29. 10. 2008 Kdo měl jít k volbám
29. 10. 2008 Cesty šokové a šokovější Pavel  Urban
29. 10. 2008 Potřebují veřejná média svůj "TOP-TEN" žebříček témat? Michal  Rusek
28. 10. 2008 Bobek: začneme posluchače kádrovat, jestli jsou pro "budoucnost národa" perspektivní? Štěpán  Kotrba
28. 10. 2008 Armáda ČR proti radaru
25. 10. 2008 Filmy se musejí dělat s emocionálním nasazením Dominika  Švecová
27. 10. 2008 Festival v Jihlavě pro filmové profesionály Dominika  Švecová
26. 10. 2008 Alkoholik, brutální krutost a nepromyšlený chaos Dominika  Švecová
26. 10. 2008 Shromáždila Veronika Janečková proti sobě důkazní materiál? František  Koukolík
26. 10. 2008 Je šokující, že takový film mohl vzniknout Jan  Tuláček
29. 10. 2008 Trestní oznámení na film, který jsme neviděli? Michal  Vimmer
26. 10. 2008 Tajemství obrazu a vacátkovská Bathory Jan  Stern
24. 10. 2008 Cenzoři z Rady Českého rozhlasu zaútočili opět na Rádio Wave Štěpán  Kotrba
29. 10. 2008 ČSSD: "Bezvízový styk s USA zaveden nebyl"
17. 10. 2008 Hospodaření OSBL za září 2008
29. 10. 2008 Umělci reagují na skandální výrok programového ředitele Českého rozhlasu Štěpán  Kotrba

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
29. 10. 2008 Proč jsou ceny ropy tak nízké?   
27. 10. 2008 Rumunsko a Rakousko zrazují Nabucco   
23. 10. 2008 Nový plynový kartel by mohl mít podstatný dopad na Evropu   
10. 10. 2008 Cena ropy klesá   
7. 10. 2008 Naše nynější krize Michal  Vimmer
6. 10. 2008 Finance a energie - souvislost krizí Jindřich  Kalous
4. 10. 2008 Bahrajn a El Baradei vyzvali k vytvoření globální energetické organizace   
3. 10. 2008 Kdo v Čechách vydělá na úspoře tepelné energie? Ladislav  Lašek
22. 9. 2008 Nord Stream: Putin zve po tvrdém vyjednávání Evropu k spoluúčasti   
15. 9. 2008 Jak se dnes diskutuje v Británii   
13. 9. 2008 Gazprom získal klíčový srbský petrokomplex   
13. 9. 2008 Asijská podoba státem řízené demokracie Štěpán  Kotrba
8. 9. 2008 Válcovací sjezd Zelených: Silou, Katuško, silou... Štěpán  Kotrba
5. 9. 2008 Putin v Uzbekistánu plánuje plynovod, Cheney se snažil v Ázerbájdžánu, Krol u Turkmenů Štěpán  Kotrba
5. 9. 2008 Ázerbajdžán nepodpořil Cheneyho - neobejde Rusko