1. 5. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
1. 5. 2007

Jděte k čertu s tím svým trvalým, oficiálním, zastydlým, maloměšťáckým antikomunismem a nálepkováním -- jde jen o průhlednou politickou intriku, o podpásovku, kterou se mohou ukájet jen političtí spekulanti a zakomplexovaná individua, pro které je opožděná zbabělá póza lákavou kompenzací předvčerejších selhání! Iniciativa nekádruje a nevylučuje.

Na rozhlasové stanici ČRo 6 jsem 30. dubna večer slyšel neuvěřitelnou, ale pro oficiální média přímo modelovou podpásovku, jež se ovšem tvářila jako zasvěcená zpráva:

Občanská iniciativa proti základnám (a tedy i proti radaru) je prý podporována KSČM, komunistickou mládeží, Socialistickou solidaritou... a takto pokračoval výčet levicových skupin a skupinek, až skončil tím, že ji podporují také "Vojáci proti válce", tedy organizace sdružující bývalé vysoké důstojníky socialistické armády. Doplněno to bylo sdělením, že jedním ze tří představitelů iniciativy je bývalý agent StB. Vzápětí následoval vstup jakéhosi "politologa z Brna", který sdělení uzavřel, že marginální extrémistické organizace se snaží získávat tímto způsobem širší společenskou podporu, kterou si od tématu cizích základen na našem území slibují...

Dokonale konstruovaná, svou rafinovaností přímo studenoválečnická desinformace! Je přece známo, že přes 70 % občanů je proti radaru.

(Komu vadí nehorázné zneužívání peněz českých daňových poplatníků ve veřejnoprávních médiích k podpoře zájmů cizí mocnosti, nechť napíše stížnost Radě pro rozhlasové a televizní vysílání. Věcně uveďte citaci, kdy a kde česká elektronická média (týká se i komerčních médií) porušila zákon vysíláním zkreslených či nevyvážených informací. Stížnost pošlete na adresu info@rrtv.cz. Stránky Rady jsou ZDE)

Sloupek

Přijď, Pane, přijď...
Já volám přijď
já mlčím přijď
já pláču přijď
Já prosím Tebe
srdcem svým
já prosím Tebe
svou bolestí
Víc nemohu Ti dát
víc nemám nic
víc nejsem nic
víc neumím...

Prosím Tě, Pane,
rukama Mariinýma
rukama Tvojí matky,
prosím Tě přijď,
přijď už, Pane...

Prosím Tě slzami
těch, kteří nemohli neplakat
prosím Tě touhou
až k smrti po Tobě toužících
prosím Tě láskou
těch, kdo milovali
a tedy nebyli nikdy nikdy pochopeni
Prosím Tě láskou těch,
kdo neuměli nenávidět
Prosím Tě očima
Jakuba Demla
Františka Bílka
Julia Zeyera
očima obrácenýma k Tobě
jen k Tobě
Prosím Tě důvěřivým smíchem dětí
Prosím Tě modlitbami
Matky Terezy
modlitbami stařenek
v domovech důchodců
Prosím Tě večerní únavou matek...

Prosím Tě touhou Marxe a Lenina
touhou po bratrské společnosti
touhou po lidštějším, krásnějším světě
touhou tisíckráte ztroskotanou
oplivanou a pošlapanou
a přeci vždy znovu se objevivší
touhou věčně živou
nepochopenou
a nenaplněnou...

Prosím Tě utrpením
těch, kteří nenávidí,
prosím Tě strašlivou
chudobou bohatých,
prosím Tě pyramidami a mrakodrapy
hrůznými krví a hladem tisíců,
prosím Tě světem,
z nějž vyprchává láska,
prosím Tě, Pane můj,
prosím Tě,
přijď... Amen.

do Britských listů zaslala autorka

1. 5. 2014
Karel Hynek Mácha
Úvod připravil Jan Čulík

Máchovo postavení v české literatuře se vždycky zdálo být kontroverzní - jako by jeho dílo nemělo absolutně nic společného s tradicí české poezie z devatenáctého století. Existenciální motivy, úvahy o nicotě, smrti, časnosti, vině a trestu jsou nesmírně moderní, jako by patřily nejméně do dvacátého století. Hudební struktura Máje, založená na integraci všech vrstev jazyka básně (jak to ukázal ve třicátých letech dvacátého století Jan Mukařovský) je neuvěřitelně složitá a nepřeložitelná do jiných jazyků.

Loupežník Vilém není český literární typ, napsal Josef Jedlička. Ani jeho družka Jarmila jím není. Přesto - nemůžeme Máchu jen tak beze všeho obejít. Vyjádřil za nás cosi skrytého a zapíraného a cosi z jeho díla nám přešlo do krve, třebaže jsme o to dvakrát nestáli a vůbec jsme to nefedrovali.

Jedlička pokračuje:

To, čemu jsme obvykle přiznávali hodnotu a úctu vlasteneckého konání, byla ona drobná zlepšovatelská práce, čím klopotnější, tím úctyhodnější, to jaré a důvěřivé spění k cílům komunálně občanským. Věru, že bylo mnoho co dělat: reformovat pravopis a vydat slovník, zakládat školy a spolky, cvičit v Sokole, psát české kuchařky, přeložit světovou literaturu, vést státoprávní boje, učit se obecní samosprávě, vymaňovat se z vlivu kapitálu a dohánět, dohánět a dohánět - jednou Evropu, podruhé Ameriku, potřetí Sovětský svaz...

Ta přemíra úkolů nás vždycky vedla k tomu, že jsme do své představy vlastenectví zahrnovali i jakousi povinnou spokojenost s málem, snadno se smiřovali s tím, že nejsme původní, a když se z dopuštění osudu stalo, že u nás vyrostla světová osobnost, jakou byl třeba Purkyně, honosili jsme se tím sice, ale za jeho hlavní zásluhu jsme přece jen pokládali, že si občas zašel na pivo k Tomášovi.

Urpostřed toho shonu a kutění nám byl na obtíž každý, kdo se nechtěl podřídit této vlastenecké disciplíně, kdo - třebas byl Čech - chtěl na daném terénu svést svůj nejprivátnější existenciální boj, kdo široce a tvořivě pojal svou národní určenost a snažil se ji povznést na úroveň všelidskou.

První kritikové obvinili Máchu, že je "cizí a nečeský".

A skutečně: loupežník, oblečený v plášť rudě podšitý jako karbonář, aristokratický vůdce tlupy spříseženců je vlastně nemyslitelný v zemi Babinského, který jak známo na stará kolena okopával kajícně v Kartouzích kedlubny. Česká dívka bledá "co amaranth na jaro svadlý" a k tomu ještě v bílém rouchu tesknící na skalním ostrohu je zjev právě tak exotický a právem se jí nedostalo obliby Mařenčiny, Vendulčiny či paní Mullerové. Jen právě zase naše vlastenectví nás přimělo k tomu, abychom děj Máje situovali k doksánskému rybníku, když je přece nade vši pochybnost zřejmé, že scenérií Máje je italské jezero, až do těch plachetních člunků a labutí. Sotvakdy se našimi lesíky ozýval "táhlý trouby zvuk" a vůbec je nepředstavitelné, že by u nás byl někdy zval k lásky hrám "hrdliččin hlas"...

A přece. Navzdory všemu rozumu a zkušenosti, navzdory přízemnímu pragmatickému vlastenectví, navzdory pohodlnosti, z níž se neradi dáváme vyrušovat, a i navzdory politické manipulaci vyvstává u nás od dob Máchových nad temné hory růžný den, borovými háji vane vítr, který nad lesy řídí divokých husí let a po horách mladičké stromky sklání, chvějeme se zvukem strhané harfy a opíjíme se sladkostí pýru na ladech a dokud nejsme zcela staří anebo dočista zlí a nelidští, občas k nám zaléhá i přes hory a doly, přes oceány a šílený mumraj světa žežulčino volání a sladký hrdliččin hlas.

Neboť nad pravdu zkušenosti a denní potřeby je koneckonců vždycky pravda básníkova. Ona nás pak vede i k tomu, abychom byli více lidmi, a lidmi co nejúplnějšími.

Josef Jedlička, České typy aneb Poptávka po našem hrdinovi, Praha 1992

Plné znění Máchova Máje BL
30. 4. 2007

Dvě prvomájová zastavení

Žijeme zajisté v podivné době. Ale která z tech minulých nebyla podivná? O tom mimo jiné svědči dvě zajímavé historie uvedené níže:

1. 5. 2007

V loňském roce jsem četl v Literárních novinách anketu, ve které byly kladeny otázky dětem narozeným v roce 1989. Dotazovaní tedy měli 17 let. Zaujaly mě tři otázky -- co vám říká jméno Lenin (nikomu nic), co vám říká VŘSR (pouze jeden, zřejmě velmi kreativní student, napsal, že to je Veřejné ředitelství slovenských rozvoden) a poslední otázka -- co vám říká 1. máj. Všichni dávali 1. máj do souvislosti s časem lásky a Máchovou básní.

Jsem přeci jen poněkud starší, takže vím, jak prvomájové oslavy probíhaly v minulém režimu. Jako malému dítěti mi utkvělo v paměti zejména jedno heslo z prvomájového průvodu ve Zlíně. Myslím, že to bylo v roce 1953, v době války v Koreji a ono heslo bylo namířeno proti "imperialistům a jejich bakteriologickým zbraním". Tehdy lékaři zdejší nemocnice v prvomájovém průvodu volali: "Naše medicína udusí imperialistické virusy!"

<<Zlín, 1. máj 1931, ředitel B.Albert, primátor F.Račianský, šéf T.Baťa

1. 5. 2007

Události 1. května roku 1886 v americkém Chicagu znamenaly krok, který změnil tvář světa. Změnil i dnešek, neboť považujeme osmihodinovou pracovní dobu za něco samozřejmého, zač není potřeba demonstrovat, stávkovat, a nebo snad dokonce i umírat. May Day je snad doopravdy reliktem předminulého století, zaprášenou relikvií těch, kteří nevnímají změny, k nimž došlo na přelomu milénia v procesu, který dnes nazýváme globalistickou postindustrializací. Snad. Snad, kdyby nebylo snah po návratu některých nenažraných podnikatelů do dob grunderského kapitalismu, kdy bylo dovoleno vše. Snad, kdyby se s pádem socialismu neotevřela Pandořina skřínka všeho, co vousatí klasikové proletářské emancipace pojmenovali, ale co nedokázali předat jejich následovníci jako poselství příštím generacím. Někteří dnešní politici se nestydí liberalizovat pracovní zákonodárství tak, aby nebránilo zaměstnance, ale posilovalo moc zaměstnavatelů. Někteří dnešní politici se nestydí rušit ve vztazích zaměstnavatelů a zaměstnanců vše, za co bojovali a umírali jejich otcové a dědové - na celém světě. Odpovědnost společnosti, států, vlád. Sociální smír. Důstojnost těch, kteří se sami bránit nedovedou. Na celém světě, protože italský či francouzský dělník má dost podobné problémy jako zaměstnanec český

Procento společnosti tento stav projektuje a politicky prosazuje. Desetina společnosti na něm bohatne a hájí jej. Třetině společnosti tento stav vyhovuje, protože na něm tak či onak participuje a nebo se na něm přiživuje. Polovina společnosti se s ním z těch či oněch důvodů smířila. A ta druhá polovina ho zaplatí. A kvůli ní na celém světě slaví ateisté První máj jako Svátek práce, následovníci Nazaretského pak jako Svatý den Josefa Dělníka. Sexuálně žádostiví v Čechách poté od konce 19. století pozdní večer oslavují jako lásky čas, kdy hrdliččin zval ku lásce hlas.

Barva toho svátku je rudá. Jako krev. Jako krev šesti amerických dělníků a anarchistů z 3. května 1886 .

30. 4. 2007

POZVÁNKA

Zmasakruje je policie?

Mladí sociální demokraté jsou znepokojeni akcí, kterou pořádá Národní sjednocení a Vlastenecká Fronta 1. května na Střeleckém ostrově pod názvem "Uctění památky bojovníků proti levicovému terorismu". Akce má připomenout údajné zavraždění chicagských policistů při tzv. "nepokojích na Haymarket Square" v roce 1886. MSD jsou takovýmto překrucováním dějin pobouřeni.

První máj a jeho tradice VÍCE INFORMACÍ

První máj jako TÉMA BL
17. 4. 2007

Již od počátku tohoto roku se česká ultrapravice snaží znovu zaujmout veřejnost. Čerstvý pokus, jak se prodrat z politického suterénu naziskinheadských hospod a chuligánských kotlů na fotbalových stadionech (tj. jejích přirozených základen), se soustřeďuje na pořádání mnoha, úzkostlivě legálních, shromáždění a pochodů. Nyní si chtějí vykračovat i na Prvního máje.

29. 4. 2007

Virtuální bohoslužba jako pozvánka na oslavu Svátku práce

Jakubova epištola 2,1-14

Jan Kriso mne správně upozornil na nepřesnost v mém textu z minulé neděle, ve kterém jsem napsal: „V církvi byl přijat názor o spasení jen některých“. Pan Kriso píše: „Církev však přiznává spásu lidem mimo církev, dokonce i věřícím mimo křesťanskou tradici, ba i mimo abrahámská náboženství. Tento koncept byl oficiálně přijat již během 2.vatikánského koncilu. Jistěže se jedná o naprostou marginálii, avšak v našich, tak protinábožensky naladěných luzích a hájích páchají takové drobné nepřesnosti mnoho škody“. Jan Kriso má pravdu – Druhý vatikánský koncil skutečně přijal nejen tuto formuli: "Církev je nutná ke spáse...Proto by nemohli být spaseni ti lidé, kteří vědí, že Bůh...založil církev jako nezbytnou, a přesto by nechtěli do ní vstoupit anebo v ní vytrvat“ , ale řekl také: "Věčné spásy mohou dosáhnout všichni, kdo bez vlastní viny neznají Kristovo evangelium a jeho církev, avšak s upřímným srdcem hledají Boha a snaží se pod vlivem milosti skutečně plnit jeho vůli, jak ji poznávají z hlasu svědomí". Omlouvám se tímto za zkratku, která se mohla římskokatolických bratří a sester dotknout a děkuji panu Krisovi za upozornění.

Jenže...

První máj a jeho tradice VÍCE INFORMACÍ

První máj jako TÉMA BL
1. 5. 2007

Na jednej z antiglobalistických prvomájových demonštrácií sa raz objavil transparent s heslom: "Zrušme kapitalizmus, nahraďme ho niečím milším!" A naozaj. On by to nebol zlý systém. Je výkonný, produktívny, dynamický. Prináša neustále nové techniky, spája zdroje do stále nových kombinácií, vymýšľa nové druhy tovarov. Chyba je len v tom, že k ľuďom vie byť milý iba náhodou. Človek je pre tento systém podstatný len ako nástroj, výrobný vstup, zdroj, ktorý možno šikovne využiť. Systém má len jeden druh spätnej väzby: tok peňazí.

4. 5. 2006

S "Prvním májem" se to má u nás podobně jako s "dělnickou třídou", "soudruhem", s odbory, rudým praporem, "buržoazií", "vykořisťováním", "kapitalismem" a "poslední bitvou, která vzplála". Při vyslovení těchto slov se lidem nejspíš zjeví přízrak prokurátora Josefa Urválka, jak na filmu z padesátých let mává pěstí a skřehotá, že "je potřeba i s kořeny vytrhnout hlízu zrady", na otupělou masu, jak se povinně plouží kolem tribuny se starci a na rozpadající se šmejd v obchodech s oprýskanou fasádou. Přitom uvedené, kdysi výstižné pojmy a symboly a od nich se odvíjející ideologie před 100-150 lety představovaly pro početnou složku společnosti ne zamřížovaná okna kriminálu a kulturní a materiální nuzotu, ale naději na lepší život než je střídání spánku v pavlačových barabiznách na městských periferiích a roboty v továrních halách, kde hučení strojů střídalo tak maximálně řvaní šéfa.

26. 4. 2007

tisková zpráva

Čeští fašisté se nyní pokoušejí překroutit historii ve svůj prospěch -- policii potlačující dělnické protesty nazývají bojovníky proti teroristům, dělníky bojující za svá práva pracujících pak označují za levicové teroristy.

1. 5. 2007
Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Sionistický list Ha`arec si v minulém týdnu otevřel v bagdádském hotelu Hamrá kancelář, v níž pracuje šest novinářů, mezi nimi jedna žena. Ředitelem kanceláře je jistý David Hamun a střeží ji zvláštní stráž, poskytovaná cizím novinářům, pravděpodobně také "izraelská". Kancelář se snaží získávat irácké novináře ze sunnitských provincií, aby pro ni pracovali, ale většina sunnitů s nimi odmítá navzdory nabídkám vysokých platů spolupracovat. Informátor, člen Iráckého svazu novinářů, odsoudil loutkový režim za to, že umožňuje sionistům působení v zemi a prohlásil, že jde o "kancelář zpravodajské služby a ne novinářů." Vyjádřil také obavy, že jeho působení ztíží práci iráckých novinářů.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL
30. 4. 2007

V Rusku dnes dochází k velmi zvláštnímu a znepokojujícímu vývoji, řekl Václav Havel v rozhovoru pro Sueddeutsche Zeitung, ZDE, jako kdyby tam vznikal svého druhu nový typ postkomunistického autoritářského systému, který používá nové, rafinovanější metody než byly ty, které si pamatujeme z komunismu. Musíme to velmi pečlivě sledovat a především říkat otevřeně, co si o tom myslíme.

Jsem jednoznačně toho názoru, že tento [americký] radar musí u nás být postaven. Mám pro to celou řadu důvodů. Zdá se mi, že tento projekt přináší posílení bezpečnosti. Naše země se sice členem aliance NATO, což je z hlediska bezpečnosti velmi dobré, ale z hlediska bezpečnosti není ještě plně zakotvena. Projekt radarového deštníku je pro bezpečnost státu velmi dobrý, je to velmi dobrá obrana před budoucími možnými hrozbami. Kromě toho nás to nic nestojí a posiluje to česko-americké vztahy. Je vždycky dobré, když je Amerika v Evropě tak trochu zakotvena. Protože největším nebezpečím pro Evropu je Evropa samotná.

Sueddeutsche Zeitung: Ale v Čechách je proti radaru ostrý odpor.

Havel: Když se proti tomu u nás zdvihají hlasy, jsou to skrznaskrz nedůvěryhodné a pokrytecké hlasy, protože ve zmíněném vojenském prostoru byly dříve dvacet let celé divize cizích vojáků totalitního státu a nikdo proti tomu nikdy neřekl ani hlásek. A když lidé mají svobodu, začnou reptat proti radarové kouli v Brdech. Mně to připadá tak čecháčkovské, tak pokrytecké a tak smrduté. Teď se k tomu chce každý vyjadřovat, jestli tyhle rakety také trefí ty rakety, které mají trefit, kolik to bude stát daňového poplatníka a zda ten celý systém není přebytečný. Dělají si starosti, aniž by museli za to zaplatit jedinou korunu. Tento systém se vyvíjí už patnáct let a když na něj Američané vydali své miliardy, tak taky bude fungovat. Ale víc než tyto odborné věci mě zajímá morální stránka tohoto českého postoje, tato tradice - zda vždycky budeme těmi, kteří pokaždé čekají, jak věci dopadnou, anebo se budeme na všeobecné bezpečnosti a obraně podílet. A nejzajímavější je, že někteří politikové přicházejí s tímto nedovařeným argumentem: souhlasili by, kdyby byl radar součástí obrany NATO. Protože je to ale jen bilaterální záležitost, tak s tím souhlasit nemohou. Je to ale technická záležitost, že tento systém zatím nelze včlenit do systému NATO. Nejvíc mě ale baví, že se na NATO vymlouvají lidé, kteří předtím byli proti členství České republiky v Severoatlantické alianci. Teď se jim NATO hodí.

Kompletní rozhovor v němčině ZDE

30. 4. 2007

Názory čtenářů listu Sueddeutsche Zeitung na rozhovor s Václavem Havlem

Zaostalý

Tento interview odráží názor zkostnatělého starce, který není schopen osvobodit se od svých překonaných myšlenkových vzorců z doby před dvaceti lety, nic se nenaučil, je zaostalý a oportunistický.

Kromě toho je nepoctivý, když nepřizná, že svým hodnocením irácké války byl úplně mimo mísu, jak nyní dokazují fakta. Jeho nekritičnost a naivita jsou děsivé.

Aposto

Zdroj v němčině ZDE

30. 4. 2007

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Když poprvé reagoval Vladimír Putin na záměr vybudovat americkou raketovou základnu v České republice a v Polsku, Mirek Topolánek z toho asi měl radost, Condoleezza Ricová se divila. Topolánek tehdy asi byl rád, že naštval Rusáky, jiný důvod nemohl mít, proč by měl Američanům povolit, bez souhlasu NATO a EU, aby si v ČR postavili radarový systém.

1. 5. 2007

Bývalý prezident Havel ve svém rozhovoru silně paušalizuje, když v podstatě všechny odpůrce radaru označuje za komunisty, kterým nevadila víc jak dvacetiletá okupace sovětskou armádou nebo sovětské rakety rozmístěné v tehdejší ČSSR v osmdesátých letech, píše Vladimír Neckář.

Nepochybně mezi těmi kdo proti radaru vystupují jsou i takoví lidé. Na jeden případ upozorňuje Jiří Schauer a na akcích proti radaru se podílí i stalinistická organizace mladých komunistů, kteří ač vzhledem k věku těžko mohli protestovat proti sovětské okupaci nebo raketám, dost možná zastávají názor, že 21 srpen 1968 byl nutný krok k oddálení "kontrarevolučního puče" ke kterému došlo v listopadu 1989, nebo že sovětské rakety SS byly logickou reakcí na americké Pershingy.

Ovšem většina lidí, která podepsala petici NeZákladnám by zřejmě byla proti podobnému zařízení i kdyby jej na území České republiky chtělo instalovat SSSR nebo dnešní Rusko popřípadě nějaká jiná země.

30. 4. 2007

Ty kritiky Vaclava Havla, co otiskujete, jsou podle mého nazoru vic nez hloupe. Úplnou perlou je pan Řezáč z Plzně. Jen tak plácne, že existuje nějaká paralela mezi Havlem a Napoleonem III. či Castrem (jaká a proč?) - a končí úvahou nad tím, že možná lituje toho, že se zasadil o propuštění nekonformního disidenta z komunistického kriminálu... Bylo pro pana Řezáče ono sbírání podpisů za propuštění V. Havla z vězení otázkou principu (čili disidenti nemají být vězněni jako zločinci bez ohledu na to, že jejich názory jsou v rozporu s tím, co zastávají ti, kteří se podepisují za jejich propuštění) nebo otázkou jakési milosti, kterou signatář petice vezme zpátky v okamžiku, kdy se mu propuštěný disident znelíbí? Možná by Řezáč, jak naznačuje, byl dnes raději, kdyby Havel ještě seděl v kriminálu. Tím se ovšem hodně dozvídáme o Řezáčovi a nic o Havlovi. Já osobně s Havlovými názory na radar souhlasím téměř bez výhrad.

30. 4. 2007

Začínám mít opravdu obavy o duševní integritu V. Havla, když je v interview schopen říct tohle:

" Když se proti tomu u nás zdvihají hlasy, jsou to skrznaskrz nedůvěryhodné a pokrytecké hlasy, protože ve zmíněném vojenském prostoru byly dříve dvacet let celé divize cizích vojáků totalitního státu a nikdo proti tomu nikdy neřekl ani hlásek."

Kdo jiný, než on by si měl pamatovat, že v době, kdy "ve zmíněném vojenském prostoru byly dříve dvacet let celé divize cizích vojáků" se proti nim dost dobře žádné hlasy zvednout nemohly, resp. i když se zvedly, tak byly totalitní mocí zamlčeny a posléze umlčeny. Právě proto je mi blízký názor, že občané, kteří o úmyslu instalovat u nás radar diskutují, ať z té či oné strany, jen využívají svého demokratického práva, a hlasy, které je obviňují z nedůvěryhodnosti a pokrytectví právě tyto vlastnosti reprezentují. A je mi hrozně líto, že je mezi nimi i hlas člověka, o kterém jsem se domníval, že svoboda slova a názoru i demokracie jsou pro něj hodnotami nejvyššími.

Jak to, že V. Havel nepozvedl hlas proti onomu poslanci ODS, který zpochybnil veskrze demokratický institut referenda? Platí i pro něj "čí chleba jíš, toho píseň zpívej"? Je mi teď hrozně smutno, píše Antonín Konečný.

30. 4. 2007

Právě jsem dočetl rozhovor Václava Havla pro Sueddeutsche Zeitung z 27.4.2007. Po přečtení mi stoupla hladina andrenalinu v krvi natolik, že se musím se svými pocity podělit, píše Jiří Šlouf.

Václav Havel byl pro mne dlouhá léta více méně vzorem slušnosti a jakési životní moudrosti. Poprvé jsem o něm zapochyboval v okamžiku kdy se přimlouval za bombardování Srbska. Jsem starší generace a slovo bombardování pro mne není prázdný výraz, zažil jsem nálet na Vysočany v roce 1945 jako desetiletý kluk a mám dosud v paměti vystavenou řadu mrtvých obětí.V roce 1954 jsem navštívil Drážďany.

30. 4. 2007

Pane Havle, prosím Vás, mlčte. Již jste v trapnosti srovnatelný se starým Napoleonem III., o Castrovi nemluvě. To, co se děje proti radaru, není čecháčkovství, ale Vámi tolik chtěný projev občanské společnosti, o níž jste hodně mluvil a nic pro ni neudělal. Kdysi jsem sbíral podpisy za Vaše propuštění z vězení a byl proto sledován StB. Mám toho litovat? ptá se František Řezáč z Plzně.

30. 4. 2007

Děkuji za "otištění" poučného komentáře s nadpisem "Děsivá nekritičnost a naivita", plného co do osobních útoků, prázdného, co do faktů. Pěkný příspěvek do diskuze, zda jsou Blisty více objektivním a intelektuálně náročným internetovým deníkem (jak se rády chlubí), anebo hlásnou troubou jedné frakce jedné politické strany. Především považuji za originální ten vynález, přetisknout z internetové diskuze jednoodstavcový osobní útok jen proto, že konvenuje redakci, píše Jan Petrov.

Už se "těším", až si v novinách pod rozhovorem s Paroubkem přečtu "Vybíráme z internetové diskuze: Autor: Franta, Nadpis: Pablbek, Text: Paroubek je kokot."

O Havla, Paroubka, ani Klause tu nejde. Narozdíl od kvality žurnalistiky a veřejné diskuze.

Pozn. JČ: Reakce jsem přeložil právě proto, že jsou svou úrovní značně odlišné od toho, co se dočteme na čtenářských fórech českých deníků. Mimochodem jsou to reakce všechny, některé jsou zestručněné. Zveřejnil jsem je nikoliv proto, že názorově "konvenují redakci" (to si pan Petrov vážně myslí, že v BL publikujeme propagandu? Nevidí to množství příspěvků, které s případnými názory listu nemají vůbec nic společného, kromě toho, šéfredaktor například na umístění amerických raket v ČR názor vůbec nemá!) , ale abych zprostředkoval názory Němců na tuto problematiku.

Jsou skutečně názory např. čtenáře "Esperanza77" "prázdné co do faktů"? viz:

Překvapuje mě, že si Havel neuvědomuje, jak složité je téma rozmístění cizí vojenské techniky pro každou zemi, která -- viděno z hlediska historie -- se teprve nedávno vymanila z područí velkého souseda. Právě Havel by měl vědět, jak ostře takové téma souvisí s osobním a národním cítěním v zemích s totalitní zkušeností.

Čteme oba tentýž text? Divím se.

(PPS JČ: Jan Petrov dodává, že si původně nepřečetl článek celý, viděl jen perex, tedy jeho komentář byl založen na omylu.)

Synagoga Satanae
30. 4. 2003
Jules Bois

Pohlaví v magii. Toť veliký drak ryšavý o sedmi hlavách a deseti rozích a na sedmi jeho hlavách sedmero diadémů. Byl-li počátek okultních kultů zbaven jakékoliv špíny v ritech orientu a mysteriích antiky, je pozdní --- křesťanstvím vytvořené --- zrození čaroděje ve stínu Satana podloženo z největší části erotickými výstřednostmi. Vždyť Bodin ve své Demonomanie de Sorciers praví, že není dokonalého čaroděje, který by nevzešel z otce a dcery, nebo matky a syna. Sabat byl vyhledáván ne pro svou chmurnou krásu, ne pro moc, již dával nad dušemi, ale pro volnou a ničím neomezenou možnost ukojení všech normálních i zvrhlých vášní. A kdo se již jednou odvážil na Sabat, musel jej dokonale užíti! Charakteristickou je stať ze Silvestra Prierase, neúmyslného erotologa satanského, v níž vypráví o ďábelském inkubu, jehož úd tak hrozně se zvětšil, že se do ženy nemohl ani vejíti. Hle, co nejvíce čarodějnice na Sabatu žádaly! Rys pohlavního dráždění a často předráždění je pro středověkou i novější magii typickým. Je páteří všech knih pro i proti čarodějství.

* * *

Lidstvo potřebuje šílenství. Aby dokázalo že je "lidské" zmítá se a rozněcuje, baží a dychtí po jiném ještě světě, po světě vytržení a sladkého šílenství, po hlubinách "tam dole", jak řekl Huysmans. Ano, lidstvo potřebuje šílenství nejen pro rozptýlení, ale pro důkaz své vlastní velkosti. Oškliví si každodenní ochablost, otroctví, práci, vyřizování všedních záležitostí, spánek a obvyklé radosti. Kousajíc, zpěněné zběsilostí, samo sebe, pozdvihuje náhrobní kámen, jímž je drtí strašlivá Nuda. Nuda věčně svět dráždí a podněcuje k výbuchům a lidstvo se jí brání dobrodiním hrozných záchvatů hysterie. Nuda galvanisuje dřímající a svou reakcí probouzí ohromující epileptické křeče lépe, než staré nespravedlnosti a dlouho tajená zášť. Národy nesnesly nikdy normální život. Jsou mrzuté, ospalé, náhle se však vzchopí, rozčileně a neuralgicky sebou zmítajíce. Lidé milují v hloubce svých bytostí jen lesk a nádheru křečí a chybí-li jim k nim energie, volají na pomoc Satana, jedy, bouřící krev a drogy, vzbuzující horečky. Oh! morfium mozku a hašiš srdci! ta krása umělého ráje, po němž touha je zakořeněna hlouběji, než po pravém, zde dole však nepřítomném, který ukazuje knězova ruka tak daleko, oh, tak daleko, že uniká žhavým tužbám a neurčitým žádostem. Aniž by se namáhali trmácením se k těžce dosažitelnému nebi, hle, jak se oddávají snadno dostupným hrůzám pekla.

Sabat je kolektivním opojením pudů, uvolněním špíny, mučivou a radostnou obětí těla. Pokusím se o vysilující práci. Vylíčím obluzující a sladkou, bolestnou a zuřivou chorobnost slavného obřadu jenž nezanikne, pokud budou lidé živi.

30. 4. 2007

Lidovky nemají rády Kotrbu: Byl obviněn, tak je vinen

Hlad po vědění se vždy zmocní čtenáře, když prostřed rozevřených novin či časopisu narazí na téma, které ho osobně zajímá, které je aktuální, které si spojuje s vlastním nedostatkem informovanosti, jež má být odstraněna článkem pod slibně znějící titulkem. Tak jsem se i já zaradoval, když jsem v pátek prolistoval vcelku pusté Lidové noviny a došel k nadpisu "Od Kotrby k Paroubkovi a zpět.

Takže Lidové noviny a případ nepohodlného radního Rady Českého rozhlasu. Kombinace slibovala kritický článek s ambicí ovlivnit svými argumenty čtenáře. Příslib se nakonec vyplnil jen zčásti.

30. 4. 2007

Dovolím si menší polemiku s názory pana Štědrého Americké zabíjení v kontextu amerického zabíjení. Řecko bojovalo za 2. světové války na straně spojenců, bylo ostatně obětí agrese nejdříve Itálie a později i nacistického Německa. Fašismus nebyl v této zemi ani před válkou, a tím méně mohl existovat po ní. Vládnoucí režim byl konzervativně monarchistický s některými autoritativními prvky. Hodnoceno dnešními měřítky, byl poměr tehdejší řecké vlády k demokracii jistě nedokonalý, nicméně nesrovnatelně vřelejší než u povstaleckého hnutí, jehož páteří byli řečtí komunisté. Po ukončení občanské války se koneckonců v Řecku rozvíjela demokracie, na které se podílela i reformistická levice, a to až do vojenského puče v druhé polovině 60. let.

30. 4. 2007

Městský soud potvrdil 27. 4. 2007 pokutu, udělenou Radou pro rozhlasové a televizní vysílání České televizi ve výši 200.000 korun za její "reportáž" Jakuba Knězů pro Události 25. 6. 2006 v 19:15 o poslanci za ČSSD Kostovi Dimitrovovi. ČT podle Rady neudělala vše pro to, aby ověřila jednozdrojovou informaci, která se ukázala být nepravdivá, a proto porušila zákonnou povinnost nabízet objektivní a vyvážené informace. Svinsky útočná, cílené prefabrikovaná dezinformace nadutého a přitom neuvěřitelně diletantského zpravodajství České televize tak obdržela vysvědčení od soudu. Kdy obdrží vysvědčení i ředitel zpravodajství? Mezi zpravodajstvím a propagandou pod jeho vedením vede snad až příliš tenká hranice.

26. 6. 2006 Kdy se omluví za "investigativní" pomluvy Česká televize? ZDE

29. 4. 2007

VAROVÁNÍ:

Británie je v nebezpečí, že spáchá "pomalou společenskou sebevraždu", jestliže se sledovací techniky jako policejní kamery a nahrávací zařízení rozšíří do všech aspektů života lidí, varuje zpráva Richarda Thomase, komisaře britské vlády pro informatiku, která bude zveřejněna tento týden.

Veřejnost musí být větší mírou varována, že dochází k postupnému omezování občanských svobod v důsledku monitorování emailů, policejních kamer, umístěných skoro všude na veřejnosti, a počítačového zaznamenávání toho, co lidé nakupují.

Thomas je zvlášť znepokojen používání speciálních odposlouchávacích zařízení, která lze umístit do stožárů veřejného osvětlení a na jiné pouliční objekty. Toto zařízení se už nyní široce používá v Holandsku v boji proti zločinnosti a antisociálnímu chování.

30. 4. 2007

Pět Britů s těsnými styky s atentátníky ze 7. července 2005, kteří plánovali v Británi atentáty prostřednictvím hnojiva, bylo v pondělí odsouzeno na doživotí.

Velmi znepokojující skutečností je, že britské bezpečnostní služby sledovaly hlavního spiklence, Omara Khyama ve společnosti atentátníků ze 7. července před těmito londýnskými sebevražednými útoky déle než rok, ale nezasáhly. Kdyby nebylo tohoto selhání, k útokům ze 7.7. 2005 by bývalo nedošlo a nikdy by nezahynul.

Příbuzní osob, usmrcených atentátníky ze 7.7. 2005, se dožadovali vysvětlení, proč policie proti těmto atentátníkům nezasáhla, i když o nich věděla a při jedné příležitosti dokonce nahrála jejich rozhovor o terorismu.

"Důsledkem této nekompetentnosti bylo, že můj syn přišel o život. Je to opravdu strašné," řekl Graham Foulkes, jehož dvaadvacetiletý syn David byl 7.7. 2005 při londýnském atentátu usmrcen.

Opoziční konzervativci a liberální demokraté požadovali, aby bylo v této věci zahájeno plné vyšetřování, avšak ministr vnitra John Reid to odmítl, aby "nebyla policie rušena při své důležité práci."

Podrobnosti v angličtině ZDE

30. 4. 2007

V tomto nabitém čase zemřel ve věku 89 let předposlední z našich předválečných a válečných herců, Svatopluk Beneš. Z jeho generace zbyla už jen Zita Kabátová. Rodina Svatopluka Beneše vlastnila do roku 1948, a opět od roku 1990 dům na pražských Vinohradech, do nějž se narodil a v němž celý život prožil můj otec a v němž i já mám své trvalé bydliště. Pan Beneš, v době našeho narození řadový nájemník ze stejného podlaží a manžel babiččiny celoživotní sousedky a přítelkyně, nás oba znal "od plenek" a jak šel čas, dědili jsme po něm jeho obnošené obleky a boty. Díky této "průkazce" a dobrozdání pana Beneše, že mám novinářský talent, jsem měl na přelomu tisíciletí možnost vést sérii rozhovorů se "starou gardou" českého divadla a filmu, z nichž některé byly rozhovory posledními. Následující rozhovor, pocházející z roku 2000, byl prvním z nich. Jeho uveřejněním skládám hold vynikajícímu sousedovi, domácímu, a především herci, jehož osmdesát rolí a sedm desetiletí čítající filmová kariéra se rozprostřela mezi Svatoplukem Innemannem a Ondřejem Trojanem.

Původně vyšlo v časopise Dobrá adresa č. 6/2001.

30. 4. 2007

Váš deník uveřejnil, bez jakéhokoli komentáře, článek "Vojáci proti válce varují", který není dílem novináře, ale vyjádřením občanského sdružení Vojáci proti válce. Zaujali mě signatáři dopisu, členové o. s., kteří se označují za příslušníky ozbrojených sil ČR mimo službu, píše Jiří Schauer.

Generálplukovník Karel Rusov - náčelník Generálního štábu ČSLA (armáda komunistického Československa), plánující válku proti USA a NATO (USA = po desetiletí, ve dne v noci, hlavní nepřítel).

28. 4. 2007
Memorandum, zaslané vrcholným činitelům ústavních institucí ČR a Kongresu USA, které podepsali generálové a vysocí důstojníci ozbrojených sil České republiky mimo službu, kteří se rozhodli vyjádřit své znepokojení nad přístupem vlády ČR k úmyslu USA vybudovat část systému protiraketové obrany Spojených států na území ČR.

Občané České republiky oprávněně nevěří oficiálním tvrzením o nebezpečí ze strany "darebáckých států" a to také po zkušenostech s Afghánistánem, Irákem a jsou přesvědčeni, že se jedná o další lži současné administrativy USA.

My níže podepsaní generálové a vysocí důstojníci ozbrojených sil České republiky mimo službu, jsme se rozhodli vyjádřit své znepokojení nad přístupem vlády ČR k úmyslu USA vybudovat část systému protiraketové obrany Spojených států na území našeho státu. Toto opatření je nepravdivě vydáváno za posílení bezpečnosti ČR i dalších evropských států proti ohrožení ze strany potenciálního, hypotetického nepřítele. Ve skutečnosti existence jakékoliv základny jako součásti tohoto systému na našem území by podle našeho přesvědčení vedla k vážnému ohrožení suverenity a bezpečnosti České republiky, k ohrožení životů, zdraví a majetku občanů našeho státu.

28. 4. 2007

V březnu 2007 přispělo celkem 110 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 17,722.82 Kč . Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31.3. 2007 částku 259,913.58 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,711.41 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffaisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raffaisen Bance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raffaisen Banky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
1. 5. 2007 LEŽ TÝDNE v ČRo 6: Proti radaru jsou prý v ČR jen extrémisté! Petr  Kužvart
30. 4. 2007 Havel: Vývoj v Rusku je znepokojující, jsem pro americkou raketovou obranu   
30. 4. 2007 Putin reaguje, Topolánek má asi radost, Ricová se diví, aneb Proč si vlastně vůbec někdo myslí, že půjde o obranný raketový systém? Uwe  Ladwig
29. 4. 2007 I to, co se nám nelíbí, se může stát politickou pravdou Darius  Nosreti
27. 4. 2007 Česká televize -- až na dno hanby Milan  Valach
27. 4. 2007 Okamžitý, bezbolestný a účinný klystýr - Česká televize   
27. 4. 2007 Daily Telegraph: Trokavec (poč. obyv. 97) bojuje proti Americe   
27. 4. 2007 Proč zahraniční novináře fascinuje referendum v Trokavci a v okolních obcích Jan  Čulík
27. 4. 2007 Američané budou ignorovat názory občanů i české vlády   
26. 4. 2007 Je "prozření na Kwajalein" součástí psychoanalytické terapie, manipulace mysli nebo maňáskovým divadlem v pestrých kulisách? Hugo  Fibiger

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Millennium Declaration RSS 2.0      Historie >
15. 1. 2006 Pachatelé nepravosti a zbyteční lidé Zdeněk  Bárta
7. 1. 2006 Nesmíme se orientovat jen na požitkářství a přepych Zdeněk  Bárta
29. 12. 2005 Světová ekonomika a globální problémy lidstva Stanislav  Heczko
3. 12. 2005 WTO: hra na jistotu Ludmila  Štěrbová
27. 11. 2005 WTO: dva týdny před konferencí Ludmila  Štěrbová
5. 9. 2005 Osm rozvojových cílů tisíciletí   
11. 6. 2005 Skupina G7 odpustí rozvojovým zemím dluhy ve výši 55 miliard dolarů, avšak rozvojové země potřebují volný trh   
31. 3. 2005 Lidská činnost ohrožuje přežití planety   
9. 4. 2004 Socialistická internacionála: Deklarace za Sao Paula   
21. 1. 2004 Globální podnikatelé se musejí snažit víc   

Liberalismus RSS 2.0      Historie >
25. 5. 2005 Inspirativní liberál Karel Marx Michael  Kroh
25. 5. 2005 Naděje, jistoty, antiliberálové Pavel  Urban
25. 5. 2005 Proč jsem liberál? Boris  Cvek
23. 5. 2005 Liberalismus (?) a represe   
23. 5. 2005 Chci mluvit do toho, co se mi nelíbí Jindřich  Kalous
22. 5. 2005 Co není liberalismus Petr  Fiala
20. 5. 2005 Liberalismus znamená především osobní svobodu Milan  Černý
16. 5. 2005 Co je liberalismus? Josef  Vít

Pracovní doba - návrat o staletí zpět? RSS 2.0      Historie >
22. 4. 2005 Vrací se úprava délky pracovní doby do devatenáctého století? Štěpán  Kotrba
19. 4. 2005 Ještě jednou o švarcsystému a o právním fachidiotismu Vít  Zvánovec
19. 4. 2005 Je váš šéf psychopat?   
14. 4. 2005 Hrozí demontáž sociálního státu Jiří  Maštálka
13. 4. 2005 Rada Evropy směrnice vydává... Petr  Gočev
12. 4. 2005 Švarcsystém: spor o flexibilitu práce Petr  Gočev
12. 4. 2005 Proč publikují Britské listy články od ekonomických fachidiotů? Vít  Zvánovec
12. 4. 2005 Budeme pracovat šedesát pět hodin týdně? Štěpán  Kotrba
11. 4. 2005 Supermarket Tesco vykořisťuje pracovníky v Jihoafrické republice   
6. 4. 2005 Modrá šance pro svobodu volby v sociálním systému Josef  Vít

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
9. 4. 2007 Svět v roce 2035   
6. 4. 2007 Klimatická změna zasáhne i Střední Evropu: Je třeba jednat   
6. 4. 2007 Podnebné změny "nejtvrdším způsobem zasáhnou chudé lidi"   
3. 4. 2007 Zvýšení DPH pro veřejnou dopravu -- kde jsou Zelení? Jiří  Neustupa, Jiří Absolon
2. 4. 2007 Václav Klaus, média, klimatické změny a jejich prezentace Miloš  Dokulil
28. 3. 2007 Analýza: Bushova vláda cenzurovala výzkum o nebezpečných podnebných změnách   
27. 3. 2007 Klausův antiekologismus Jiří  Olšovský
27. 3. 2007 Je environmentalista nebezpečný levičák? Rudolf  Havelka
23. 3. 2007 Triumfální vystoupení Ala Gora v americkém Kongresu   

Osvobození Československa v roce 1945 a konec II. světové války RSS 2.0      Historie >
11. 5. 2006 Vlasov nechtěl pomoci povstání v Praze Richard  Seemann
10. 5. 2006 Estonští představitelé oslavují příslušníky Waffen SS Stanislav  Kliment
9. 5. 2006 Juščenko chce uznat banderovce za účastníky Velké vlastenecké války Stanislav  Kliment
9. 5. 2006 Za co a s kým jsme bojovali   
9. 5. 2006 Target -- Prague, Czech: Jak Američané bombardovali Prahu Štěpán  Kotrba
9. 5. 2006 Úmluva vlád ČSR a SSSR o spojenectví proti fašismu a vzniku Svobodovy armády Štěpán  Kotrba
9. 5. 2006 Ukrajina: Nejen staří banderovci, ale i současný antisemitismus Karel  Dolejší
9. 5. 2006 Smutný osud bombardovaného "rodinného stříbra"   
9. 5. 2006 Děň Pobědy Štěpán  Kotrba
18. 8. 2005 Překvapivé paměti Čestmíra Císaře Jan  Čulík

Povstalecká hnutí RSS 2.0      Historie >
2. 2. 2005 EZLN: Vytváření svobodné zóny v izolované oblasti Diana  Štanclová
9. 8. 2004 Zapatismus a sociální vědy John  Holloway
2. 8. 2004 Dierový štítok a presýpacie hodiny   
14. 4. 2004 Různými taktikami proti společnému nepříteli Egon  Bondy
14. 4. 2004 Minulost, přítomnost, budoucnost... Ondřej  Slačálek
8. 4. 2004 Politováníhodný výhřez mravní a intelektuální invalidity Petr  Kužvart
28. 1. 2004 Jakou zemi vyberete jako vzor pro Kubánce? Chile? Josef  Vít
19. 12. 2003 Strana chudých a mexické politické elity Jaroslav  Měřička
19. 12. 2003 Zapatisté v Mexiku: deset let revoluce Ondřej  Slačálek, Alice Dvorská

Venezuela a Hugo Chavez RSS 2.0      Historie >
28. 3. 2007 Hugo Chávez, nepřítel Martin  Petříček
7. 2. 2007 "Naše práce je poskytovat inspiraci a výbušniny kubánskému lidu," říká Amerikou najatý vrah Štěpán  Kotrba
26. 1. 2007 Čo znamená socializmus 21. storočia vo Venezuele? Gregory  Wilpert
15. 1. 2007 Chávez: V čem je problém? Já jsem také trockista, protože revoluce musí být permanentní   
29. 12. 2006 Pražské jaro v Latinské Americe Daniel  Veselý
8. 12. 2006 Chávez, Castro, Bush, Hitler, Stalin... a omyly Fabiana Golga Monika  Hoření
4. 12. 2006 Prezidentské volby ve Venezuele vyhrál Chavez   
1. 12. 2006 Čaká Venezuelu "farebný prevrat"? Chris  Carsson, Radovan Geist
1. 12. 2006 Pokus o puč proti Chavezovi v roce 2002 organizoval Bush, Chavez nyní vytváří globální alianci proti USA Štěpán  Kotrba

Nikaragua a Daniel Ortega RSS 2.0      Historie >
20. 11. 2006 Návrat Daniela Ortegu Radovan  Geist
9. 11. 2006 Revolucionář Ortega demokraticky zvolen prezidentem Lubomír  Molnár, Štěpán Kotrba
7. 11. 2006 Daniel Ortega vyhrál prezidentské volby v Nikaragui Štěpán  Kotrba
5. 11. 2006 Nikaragua volí prezidenta, viceprezidenta a parlament   
1. 11. 2006 Zemři, nebo jdi do vězení! Darina  Martykánová
30. 10. 2006 Předvolební Nikaragua Lubomír  Molnár
18. 8. 2006 Paranoja, moc a cynizmus Noam  Chomsky
14. 4. 2006 WTO: Co přinese konec dubna v liberalizaci obchodu s průmyslovými výrobky? Ludmila  Štěrbová
13. 4. 2006 Latinská Amerika: Tok peněz od emigrantů živí domácí ekonomiku Michal  Giboda

Bolívie a Evo Morales RSS 2.0      Historie >
22. 1. 2007 Bolívijský prezident Morales: rok ve funkci Simone  Radačičová
15. 1. 2007 Chávez: V čem je problém? Já jsem také trockista, protože revoluce musí být permanentní   
14. 4. 2006 Latinská Amerika -- noční můra Condoleezzy Rice Ludvík  Šulda
24. 3. 2006 Exploze v centru La Paz, první pokusy o destabilizaci vlády Evo Moralese? Michal  Brož
22. 12. 2005 Bolívie má "domorodého" prezidenta Miloš  Kaláb
29. 11. 2005 Nebezpečná fakta týkající se stoupence Fidela Castra Fabiano  Golgo
22. 11. 2004 Deníky Josefa Mengeleho Fabiano  Golgo
14. 10. 2004 Che Guevara: revolucionář jako komerční artikl Bohumil  Kartous
14. 10. 2004 V Londýně začíná Evropské sociální fórum Štěpán  Kotrba
28. 1. 2004 Jakou zemi vyberete jako vzor pro Kubánce? Chile? Josef  Vít

Čína RSS 2.0      Historie >
13. 4. 2007 Globalizace pokračuje a Indové už jsou tady, aneb Volný trh a možnost rozvojových zemí Uwe  Ladwig
27. 3. 2007 Konfuciův ústav a lidskoprávní globalizace Lukáš  Zádrapa
19. 3. 2007 Příliš mnoho peněz, aneb Nebezpečí globalizace dnes Uwe  Ladwig
20. 1. 2007 Stane se Čína i vojenským pánem světa?   
20. 1. 2007 Západ zuří, že Čína sestřelila satelit   
18. 1. 2007 Chceme čínskou Evropu? Martin  Kunštek, Štěpán Kotrba
17. 1. 2007 Rusko a globalizace Georgij  Veljaminov
12. 1. 2007 Čínská propaganda Jan  Čulík
10. 1. 2007 Rakety a jejich dvojí politická funkce Miroslav  Polreich

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
6. 4. 2007 Panevropský ropovod z Kazachstánu a Ázerbájdžánu   
5. 4. 2007 Aktivisté, experti a politici: strašák jménem Temelín Jiří  Pálka
30. 3. 2007 Americký vládní úřad GAO varuje: Připravte se na ropný zlom Michal  Brož
29. 3. 2007 Kuba a ropa Petr  Baubín
24. 2. 2007 Putin: "Systém vztahů, to je jako matematika - nemá osobnostní rozměr" Vladimír Vladimirovič Putin
23. 2. 2007 Pragmatika energetické i jaderné bezpečnosti - vyvážená multilaterální politika Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Rusko-řecký ropovod povede přes bulharský Burgas   
17. 1. 2007 Tajné americké plány na získání irácké ropy   
9. 1. 2007 Ruská ropná kontroverze zasáhla ropné dodávky Evropě   
6. 1. 2007 Čína a Rusko spolupracující jako nikdy předtím   

REACH nejen podle Zelených RSS 2.0      Historie >
21. 12. 2006 REACH, na pravdu bič Ivan  Brezina
14. 12. 2006 REACH: Sice zmrzačený, ale konečně na světě Miroslav  Šuta
14. 12. 2006 REACH je na světě, ale na jednotce intenzivní péče   
14. 12. 2006 Ořezaný a osekaný REACH   
14. 12. 2006 REACH podle Zelených   
14. 12. 2006 REACH: Jaký je rozdíl mezi žurnalistickým článkem a tiskovou zprávou? Štěpán  Kotrba
12. 12. 2006 Směrnice REACH, nehořlavé cigarety a další bruselské eurobanány Jana  Maříková
28. 11. 2006 Šest požadavků evropských lékařů pro lepší ochranu zdraví před chemikáliemi Miroslav  Šuta
19. 10. 2006 Evropští lékaři žádají od europoslanců přísnější regulaci nebezpečných chemikálií Miroslav  Šuta
17. 10. 2006 Podpoříme povinnou náhradu nebezpečných chemikálií! Miroslav  Šuta

Ropáci a jejich protivníci RSS 2.0      Historie >
16. 11. 2006 Ropák se vzepřel, ropák vyhrál   
12. 8. 2006 Bárta společným kandidátem Zelených a lidovců Štěpán  Kotrba
14. 6. 2006 Proč mlčíte o ropácké realitě sociálnědemokratické politiky v Ústeckém kraji? Miroslav  Šuta
28. 4. 2006 Výsledky anket "Ropák 2005" a "Zelená perla 2005"   
28. 4. 2006 LN: Poslanec ČSSD dostal Ropáka Oldřich  Průša
6. 4. 2006 Nejde spíše o snahu životnímu prostředí v Praze škodit? Jaroslav  Štemberk
5. 4. 2006 Zelená neznalost nebo úmysl? Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Plzeňská STUŽ navrhla za kandidáty na Ropáka roku 2005 Martina Romana, Pavla Švarce a Jana Zahradila   
17. 3. 2006 Duha: Rozplétání nespletených sítí Vojtěch  Kotecký
16. 3. 2006 Zelený kruh Duhy Štěpán  Kotrba

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
3. 4. 2007 Michael  Marčák
24. 3. 2007 Proč je potřeba Ústav paměti národa Lubomír  Novotný
19. 3. 2007 Ústav národní pomsty Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Sociální demokrat, kudy chodil, tudy krad Topí  Pigula
22. 1. 2007 Kolik je dva...?!? Ladislav  Žák
22. 1. 2007 Vláda založená na zradě Milan  Valach
20. 1. 2007 Lhali vám, občané, lhali. A lhali vám skoro všichni... Štěpán  Kotrba
18. 1. 2007 Prohlášení vlády trojkoalice premiéra Mirka Topolánka   
16. 1. 2007 V nedělních TV-otázkách bylo dost dvorných úsměvů, aniž se ozvalo "Obušku, z pytle ven!" Miloš  Dokulil
16. 1. 2007 Prima lunaparium Pavel  Kopecký

Rosa Luxemburgová RSS 2.0      Historie >
7. 3. 2006 Smrt, za kterou mohou sociální demokraté Vladislav  Černík
23. 1. 2006 Lenin: Ikona alebo karikatúra? Peter  Greguš
2. 11. 2005 Dějiny se opakují dvakrát: poprvé jako tragédie, podruhé jako fraška Petr  Gočev
27. 9. 2005 Bratr Žižka dobře věděl, proč si hlídal pikharty a adamity Jiří  Dolejš
9. 5. 2005 Předseda SPD vzbudil nebývalé emoce kritikou kapitalismu Richard  Seemann
16. 3. 2005 Začiatok konca Sovietskeho zväzu Peter  Greguš
10. 6. 2003 Obnova má v Nemecku tradíciu Tomáš  Kuchtík
26. 5. 2003 Zamyšlení nad Marxem a marxismem na počátku 21. století Marcel  Zachoval
7. 11. 2002 Ruská revoluce: O muži, který financoval Lenina Radek  Mokrý
5. 5. 2002 Karel Marx - svoboda a socialismus Willy  Brandt

Válka politiků, policajtů a tajných agentů o moc a o peníze RSS 2.0      Historie >
23. 3. 2007 Langer dokončil výměnu policejních elit - odměnil nejvěrnější Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Sociální demokrat, kudy chodil, tudy krad Topí  Pigula
5. 1. 2007 Nebezpečné archivy: Kateřina Jacques a Ya Basta Topí  Pigula
10. 11. 2006 Soud uložil tresty za křivé obvinění Milana Venclíka   
10. 11. 2006 Citát dne - včerejšího   
9. 11. 2006 Dnes už se nejde a nic spolehnout... Štěpán  Kotrba
8. 11. 2006 Kraus: Případ postavený na svědectví dvou nájemných fízlů a jednoho uvězněného podvodníka Štěpán  Kotrba
4. 11. 2006 Židovská liberální unie chce po Langerovi důkazy, média to dodnes tajila Štěpán  Kotrba
1. 11. 2006 Kdo už konečně zastaví prolhané policejní grázly? Štěpán  Kotrba
31. 10. 2006 KSM protestuje proti nepravdivému prohlášení pražské policie   

DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
23. 3. 2007 Langer dokončil výměnu policejních elit - odměnil nejvěrnější Štěpán  Kotrba
26. 2. 2007 Zbožná přání Štěpána Kotrby   
26. 2. 2007 Zpověď mladého, hloupého, nešťastného....podle Štěpána Kotrby Martin  Maděra
26. 2. 2007 S ODS se začal paktovat Policejní stát za účelem prosazení svých zájmů Jan "RaveBoy" Němec
23. 2. 2007 Milí, hloupí, nešťastní technaři - teď víte, jak vypadá dialog s mocí Štěpán  Kotrba
28. 8. 2006 Czechtek British style?   
28. 8. 2006 200 policistů zasáhlo proti ilegální rave party   
2. 8. 2006 Free tekno cola Ladislav  Žák
31. 7. 2006 Cztk Revue?   
31. 7. 2006 c23chtek Doupov 2oo6 - armádní cvičení v pohodičce Štěpán  Kotrba

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2007 Když Potůček naslouchal antikomunistům mezi bývalými komunisty Štěpán  Kotrba
17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
1. 11. 2006 Tichá vzpomínka na ostravské soudruhy Ladislav  Žák
6. 9. 2006 Sedmdesát tisíc udavačů, denunciantů a konfidentů Jaroslav  Krejčí
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban

Knowledge society - znalostní společnost RSS 2.0      Historie >
7. 1. 2006 Nesmíme se orientovat jen na požitkářství a přepych Zdeněk  Bárta
5. 11. 2005 Reality show Odhalení: gorily v přímém televizním a rozhlasovém přenosu Štěpán  Kotrba
3. 5. 2005 Aby se špinavé od čistých peněz rozeznaly Štěpán  Kotrba
7. 2. 2005 Význam médií a nových informačních a komunikačních technologií při utváření znalostní a informační společnosti Petr  Sak
26. 1. 2005 Evropa: Třetí cesta -- Nový střed po šesti letech   
25. 10. 2004 Nečiň jiným, co nechceš, aby činili tobě Štěpán  Kotrba
5. 10. 2004 Mysli globálně, jednej lokálně Štěpán  Kotrba
29. 9. 2004 Bez veřejného prostoru budou lidé pouze otroci a nikoliv občané Štěpán  Kotrba
18. 8. 2004 Výběr mezi CocaColou a PepsiColou není výběr - to není demokracie Milan  Rokytka
6. 8. 2004 Hvězdné války a globální bezpečnostní prostředí Miroslav  Polreich

Agenda 2010 a sedm statečných reforem ODS RSS 2.0      Historie >
29. 12. 2006 Předsilvestrovská koaliční smlouva ODS, KDU-ČSL a SZ   
21. 12. 2006 Agenda 2010 není ústupem z programových pozic ČSSD -- je to přímo dezerce Martin  Kunštek
19. 12. 2006 Agenda 2010 není ústupem od programových pozic Jiří  Havel
15. 12. 2006 Nejen poslanci, ale ani odborníci ČSSD nesouhlasí s Agendou 2010 Štěpán  Kotrba
14. 12. 2006 Zeman: "Kdo vymění svůj program za koryta, přijde nejenom o program, ale nakonec i o ta koryta," Štěpán  Kotrba
11. 12. 2006 Agenda 2010 a sedm statečných reforem ODS -- co se dá očekávat od falešných sobů Štěpán  Kotrba
29. 11. 2006 Předem poražená agenda 2010 Štěpán  Kotrba
22. 10. 2006 Zelení nebudou nadšeni, Klaus chce uhelné i jaderné elektrárny Štěpán  Kotrba

Školství RSS 2.0      Historie >
3. 4. 2007 Nečisté maturity 2007 Ondřej  Hausenblas
16. 3. 2007 Co čeká (někdy) intelektuála? Miloš  Dokulil
7. 3. 2007 Jde o maturity, nebo o CERMAT?   
6. 3. 2007 Jak zabránit nové maturitě? Bojkotem CERMATu... Radek  Sárközi
6. 3. 2007 Za "ideální" maturity? A za faktografická testovací síta i na nižších stupních? Miloš  Dokulil
1. 3. 2007 Čtenáři slov Pavel  Táborský
22. 2. 2007 Ztráta zbytku iluzí Milan  Kulhánek
21. 2. 2007 Uniformy do škol František  Augusta
19. 2. 2007 Maturita - zkouška dospělosti? Pavel  Táborský
16. 2. 2007 Tony Blair chce zavést charitativní dary pro univerzity   

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
16. 4. 2007 Igor Josef  Škvorecký
16. 4. 2007 Záznamy všedních dní Igor  Hájek
11. 4. 2007 "Čekám na film o Mašínech" Josef  Švéda, Marie Pásková
6. 3. 2007 Antologie Divokého vína - kulturní událost Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2007 Ohlédnutí: Literatura a internet v roce 2006 Miroslav  Vejlupek
8. 2. 2007 Opona   
22. 12. 2006 Anglosaští fotbaloví fanoušci diskutují o české literatuře :)   
6. 12. 2006 Exhibicionismus plže a exces jako normalita Miroslav  Vejlupek
29. 8. 2006 Když chceš něco vědět, tak se neptej Aleš  Merenus