1. 5. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
1. 5. 2007

Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. března 2007

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Sionistický list Ha`arec si v minulém týdnu otevřel v bagdádském hotelu Hamrá kancelář, v níž pracuje šest novinářů, mezi nimi jedna žena. Ředitelem kanceláře je jistý David Hamun a střeží ji zvláštní stráž, poskytovaná cizím novinářům, pravděpodobně také "izraelská". Kancelář se snaží získávat irácké novináře ze sunnitských provincií, aby pro ni pracovali, ale většina sunnitů s nimi odmítá navzdory nabídkám vysokých platů spolupracovat. Informátor, člen Iráckého svazu novinářů, odsoudil loutkový režim za to, že umožňuje sionistům působení v zemi a prohlásil, že jde o "kancelář zpravodajské služby a ne novinářů." Vyjádřil také obavy, že jeho působení ztíží práci iráckých novinářů.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Pátek 16. března 2007

Fallúdža

Krátce po poledni zastřelili ozbrojenci podezřelí z napojení na al-Qá‘idu nebo na Írán generálmajora bývalé Irácké armády, vynikajícího pilota a veterána irácko-íránské války Mahmúda Ghannáma (60), právě když po poledních modlitbách vycházel z mešity.

Odpoledne se na dvou místech v Ámiríjat al-Fallúdža odpálili dva muži s cisternami chloru. K prvnímu útoku došlo u policejního kontrolního stanoviště, kde bylo zabito šest policistů a dva civilisté, z toho jedno dítě. Dalších 79 lidí včetně 27 dětí a 19 žen se přiotrávilo. Ke druhé explozi došlo u domu šajcha kmene Bú Isá Chámise al-Husnáwího, známého tím, že vyzýval muže kmene, aby se přidali k policejním silám kolaborantské Rady spásy provincie Anbár. Zabita byla jedna že šajchových žen a dvě z dětí, přiotrávilo se dalších deset lidí.

Hadítha

Kulometná palba povstalců zasáhla nad vesnicí Džubba u Hadíthy americký vrtulník Apache. Vesničané pozorovali, že ze zadní části vrtulníku vychází kouř a pokouší se přistát. Zda se zřítil nebo se mu podařilo dosednout na zem, už nemohli zjistit, protože pozemní vojáci okamžitě celou vesnici uzavřeli.

Bagdád

V Chán Dárí na západním okraji Bagdádu vypálil americký tank raketu, která zasáhla jeden z obchodů v ulici, zabila jeho majitele a zranila muže, který byl náhodou poblíž. K troskám obchodu pak přijeli američtí vojáci a začali střílet nazdařbůh po celé ulici, takže ostatní obchodníci své obchody uzavřeli a utekli.

Basra

Z britské věznice v Šu‘ajbě se podařilo uprchnout jedenácti vězňům. Podle oznámení britského velení utekli zajatci v oblečení, které jim v rámci návštěvy přinesli příbuzní.

Ve vesnici Taríq severně od Basry házeli vesničané kameny na britské vojáky, kteří přijeli do vesnice, aby ji prohledali. Vojáci demonstranty vyzvali, aby přestali, ti však v házení kamenů pokračovali. Britové zahájili palbu, ale zřejmě nikoho nezasáhli.

Ozbrojené akce

V Mosulu povstalci dopoledne z jedoucího auta zastřelili poručíka loutkové policie a jeho bratra.

Při útoku povstalců na americkou hlídku bylo v Tikrítu zneškodněno Humvee.

Na severu Dulu‘íje usmrtil ostřelovač jednoho ze skupiny loutkových vojáků prohledávajících čtvrť v rámci pátrání po povstalcích.

V Mahmúdíji zaútočili povstalci na americkou kolonu, zničili dvě Humvee a zabili nebo zranili deset vojáků.

V severní části Fallúdže zaútočili povstalci na ležení loutkové armády a vyvolali 15minutovou přestřelku.

Ostřelování

V noci na pátek otřásly silné a do dálky slyšitelné exploze americkou základnou v oblasti Sinn adh-Dhíbán u Fallúdže; co je způsobilo, však nebylo známo.

Tři minometné střely ráže 120 mm dopadly na americkou základnu v centru Ána.

Odpoledne dopadlo několik střel na americkou základnu Simak ve Fallúdže. Američtí vojáci pak uzavřeli a prohledali čtvrť Džumhúríja a okolí, hledali zbraně a „podezřelé osoby“. Zda někoho zatkli, nebylo zjištěno.

V Mosulu zasáhlo několik minometných střel obytné domy, kde zabily dva lidi a čtyři zranily.

Čtyři střely ráže 82 mm dopadly na britský štáb v bývalém prezidentském paláci v Basře.

Bombové útoky

V Mušáhadě ráno poškodil výbuch bomby vozidlo Bradley americké hlídky a zranil dva členy jeho posádky.

V Kirkúku zasáhla bomba policejní hlídku a zničila jedno hlídkové vozidlo, v němž zabila dva policisty a dva zranila.

Silná bomba zničila v Ramádí transportní vozidlo plné amerických vojáků. Pět z nich výbuch zabil a kusy jejich těl rozmetal po okolí; další tři byli zraněni.

V bagdádské čtvrti Šula zabil výbuch bomby jednoho civilistu a čtyři zranil.

Sobota 17. března 2007

Bagdád

Na sunnitskou vesnici Alí az-Zakám na severním okraji Bagdádu zaútočili muži oblečení v uniformách loutkového režimu a v autech vládních sil, spálili několik místních domů, zbili ženy a děti a odvlekli deset mužů.

Šíitské milice vpadly také do smíšené šíitsko-sunnitské čtvrti Waššáš na západě Bagdádu, utekly však po příjezdu loutkových vojáků.

V Bagdádu bylo za poslední dva dny nalezeno 16 těl usmrcených výstřelem do hlavy a nesoucích stopy mučení.

Ve čtvrti Muwásilát na jihu města zabila minometná střela celou rodinu, která spala v jedné místnosti svého domu.

Hillá

Ráno zasáhla bomba kolonu velitele Brigády Škorpion tzv. ministerstva vnitra plukovníka Abbáse al-Džabbúrího, projíždějící městem. Poškodila jedno z aut, zabila jednoho plukovníkova strážce a pět dalších zranila. Plukovník atentát přežil. Loutkové bezpečnostní síly okamžitě uzavřely čtvrť Nádir, v níž k útoku došlo. V celém městě panovalo napětí, vyvolané zákazem plánované demonstrace stoupenců Muqtady as-Sadra, kteří chtěli protestovat proti zatýkání členů svého hnutí loutkovým režimem.

Ozbrojené akce

Britskou jednotku, která po razii opouštěla čtvrť Hindíja v Basře, zasáhly tři střely z RPG-7, zneškodnily obrněné vozidlo, zabily jednoho a zranily tři britské vojáky.

Bombové útoky

Ráno usmrtil v jihovýchodním Mosulu výbuch bomby jednoho člena policejní hlídky, druhého zranil a poškodil hlídkové vozidlo.

Kolem poledne vybuchlo u vjezdu na tržiště v Mahmúdíji asi 25 km jižně od Bagdádu auto, jehož exploze zabila nejméně pět a zranila jedenáct lidí.

Odpoledne zneškodnil v Ramádí výbuch bomby americké transportní vozidlo a zranil v něm několik vojáků.

Neděle 18. března 2007

Ájatolláh Sístání hned na začátku invaze vyzval šíity, aby svou zem nebránili

V posledních dnech se po Bagdádu rozšířila magnetofonová nahrávka, pořízená arabskou satelitní televizí na jaře 2003 v době, kdy americká vojska teprve postupovala k Bagdádu. Její exemplář získal i Mafkarat al-Islam. Obsahuje proslov šíitského duchovního Abd al-Madžída al-Cháw‘ího, jenž potvrzuje, že ájatolláh Alí as-Sístání vydal fatwu, jíž nařizuje šíitům zůstat v klidu a neklást odpor americké invazi; současně Cháwí ujišťuje posluchače, že šíitští duchovní jsou zdrávi a v bezpečí.

Cháwí sám se do země vrátil pod ochranou invazních vojáků a o několik dní později byl v Nadžafu ubodán k smrti. Existují podezření, že jeho smrt mohli mít na svědomí stoupenci Muqtady as-Sadra.

Džuwajba

V Džuwajbě 15 km východně od Ramádí našla loutková policie Rady spásy provincie Anbár večer v opuštěné budově poštovního úřadu devět podřezaných policistů se svázanýma rukama a nohama.

Ba‘qúba

Ve vesnici Habhab 30 km severně od Ba‘qúby zaútočili odpoledne neznámí ozbrojenci na skupinu tamních obyvatel, sedm z nich zabili a čtyři zranili.

Ostřelování

Dvě minometné střely ráže 82 mm dopadly v noci na neděli na americký štáb v Hillá. První dopadla do štábu, druhá zasáhla opevnění kolem něho.

Nejméně deset minometných střel zasáhlo za svítání americkou leteckou základnu v Jathribu.

Také na americkou základnu v Tádží vypálili povstalci několik střel.

Dalších několik střel dopadlo ráno na obytné domy v Dar‘íji jižně od Madá‘inu, kde zabily čtyřletou holčičku a její matku a čtyři další lidi zranily.

Bombové útoky

Na východě Bagdádu nedaleko univerzity Mustansiríja zasáhl ráno výbuch auta projíždějící policejní hlídku, poškodil její vozidlo a zabil jednoho policistu. Zranění přitom utrpěli dva civilisté. V Ghazálíji zasáhla bomba hlídku tzv. národní gardy, vážně poškodila vozidlo a tři gardisty zranila.

Nákladní auto naložené výbušninou explodovalo kolem 9:00 u štábu loutkové armády v zabraném hotelu ve Fallúdže. Výbuch zabil nejméně pět kolaborantů a několik dalších zranil, způsobil požár ve štábu a z větší části ho zničil. Ostatní loutkoví vojáci celých 15 minut po explozi stříleli po celém okolí a zranili několik obyvatel.

Nedaleko kontrolního stanoviště u vjezdu do Ána najela na bombu americko-irácká hlídka, z níž výbuch zneškodnil americké Humvee.

V Sámarrá zasáhl výbuch bomby americkou pěší hlídku a zabil čtyři vojáky. Dalšího Američana pak zranili povstalci, kteří na zbytek hlídky zaútočili přímo.

Hlídka několika Humvee s jedním obrněným vozidlem Bradley uprostřed najela v Ramádí na bombu, která obrněné vozidlo zneškodnila a jeho posádku zranila.

Kolem 18:00 byli dva loutkoví policisté usmrceni a další dva zraněni výbuchem bomby v centru Kirkúku.

Večer narazila na bombu policejní hlídka v mosulské čtvrti Sukkár. Jedno vozidlo tu bylo vážně poškozeno a jeden policista po převozu do nemocnice následkem vážných zranění zemřel.

Pondělí 19. března 2007

Ramádí

Na východě města odhalila policie hromadný hrob s 31 těly, většinou podřezanými. Patřila vesměs členům loutkové policie. Hrob byl zakryt pouze lepenkovými kartony a kovovými plechy. Těla v něm ležela asi dva až tři týdny.

Bagdád

Před 16:00 vybuchla v obchodním okrsku Šurjá v centru Bagdádu poblíž mešity bomba, jež zabila tři osoby a deset zranila. Tento okrsek je znám četnými útoky šíitských milic proti sunnitským obchodníkům.

Další čtyři civilisté přišli o život na zastávce autobusů a taxi v okrsku Állawí rovněž v centru města, kam dopadlo několik minometných střel. Pět zraněných bylo odtud dopraveno do nemocnice.

Chális

Neznámí ozbrojenci ráno vjeli autem na autobusovou zastávku, střelbou usmrtili asi čtyřicetiletého muže a dalšího těžce zranili. Pak zase zmizeli.

Huwajdžá

V neděli odpoledne uzavřeli okupanti celou Huwajdžu a v pondělí ráno zahájili za podpory kolaborantů rozsáhlé razie.

Mosul

Taxík zaparkovaný nedaleko policejní stanice Jarmúk na pravém břehu Tigridu, zasáhla odpoledne palba z amerického vrtulníku. Jeho majitel Ghaním Muhammad Ibráhím byl na místě mrtev. Podle svědectví taxikáře stojícího opodál došlo ke střelbě bez jakéhokoli důvodu, vrtulník letěl na pomoc americké hlídce, kterou v sousedním okrsku přepadli povstalci.

Sebevražedné útoky

Kolem 14:00 najel v Chánaqínu fidá‘í autem do kontrolního stanoviště tzv. národní gardy, výbuch tři gardisty usmrtil a osm dalších zranil.

Asi ve 23:00 najel v Buhrízu fidá‘í do kontrolního stanoviště americké námořní pěchoty, prorazil betonový zátaras, odpálil se a usmrtil sedm vojáků a zničil dvě Humvee. Američané se zmocnili mučedníkových ostatků a odmítli je předat místní nemocnici s tím, že je vydají pouze tomu, kdo se prohlásí za jeho příbuzného.

Ozbrojené akce

V 6:00 obklíčili povstalci v severní části Dulu‘íje dvě policejní stanice. Jejich posádky nekladly žádný odpor a složily zbraně. Povstalci pak oba objekty vyhodili do vzduchu.

Na pozorovatelnu policie střežící ropná zařízení v Álamu východně od Tikrítu zaútočili ozbrojenci ze tří automobilů a zabili jednoho z policistů.

V Qá‘imu byla zastřelen policista a zraněni dva jeho bratři.

Ostřelování

Asi šest minometných střel dopadlo za svítání na americký štáb v Sámarrá a zapálily část budovy.

Tři střely ráže 82 mm ráno dopadly na sídlo kolaborantského Vlasteneckého svazu Kurdistánu v bagdádském okrsku Állawí. Podle informace policejního zdroje byl objekt poškozen, k lidským ztrátám však nedošlo.

V noci zasáhlo několik střel americký štáb v madá‘inské čtvrti Mu‘allimín, zničily velkou část budovy a způsobily Američanům blíže neurčené ztráty.

Bombové útoky

Ve Fallúdže vybuchla ráno bomba pod hlídkou několika amerických vozidel, zničila jedno Humvee a přinejmenším zranila celou posádku.

Na hlavní silnici u Kirkúku poškodil výbuch bomby policejní hlídkové vozidlo, dva policisty usmrtil a dva zranil.

V Dawru 150 km severně od Bagdádu zabil výbuch dva vojáky loutkových sil a další tři zranil.

Kirkúkem otřáslo během dne sedm explozí. U právnické fakulty 4 km severně od města bomba způsobila jen malé škody a zranila několik studentů. U sídla Strany národní dohody v okrsku Ba‘th a u ředitelství škol explodovala tři auta, další dvě bomby byly určeny komunikační společnosti a policejnímu ředitelství. Celkem při těchto explozích zahynulo 12 a zraněno bylo 42 osob. Ve 20:00 došlo v okrsku Tis‘ín k explozi auta u skupiny civilistů. Tady bylo usmrceno 30 a zraněno 27 lidí.

Úterý 20. března 2007

Fallúdža

Americké speciální síly prohledaly ráno dva domy ve čtvrti Nuwwáb ad-Dubbat pod záminkou, že jejich majitelé patří k al-Qá‘idě. Vojáci vysazení z vrtulníku vtrhli do obou domů současně, ženy v nich nahnali do jedné místnosti a muže donutili vyjít na střechy. V domě Džiháda ar-Rawího, který má pět dětí, ukradli značné množství zlatých šperků, patřících manželce jednoho z jeho synů. Kromě toho Rawímu ukradli 3 000 dolarů. Majiteli druhého domu Abú Nadovi ukradli asi 7 milionů dinárů a jeho ženě šperky.

Bagdád

Za svítání byl v den čtvrtého výročí zahájení americké okupace popraven irácký vicepremiér Táhá Jásín Ramadán. Jeho syn o něco později oznámil, že otec bude pohřben u Tikrítu poblíž hrobu Saddáma Husajna. Otcovu smrt označil za vraždu, nikoli popravu.

V okrsku Dubbat na jihu Bagdádu zaútočily šíitské milice – badristé a mahdisté - na místní sunnity. Během akce vpadli i do mešity Madína al-Munawwara. Ostřelovali sunnitské domy, na ulicích stříleli po jejich obyvatelích a velkou část mešity zničili kulomety a granáty.

Kolem poledne došlo nedaleko Kindího nemocnice k výbuchu auta, který zabil nebo zranil 22 lidí. Důvod útoku není znám.

V různých částech města bylo nalezeno dalších 30 mrtvých těl, některá měla svázané ruce, zavázané oči a nesla stopy mučení, několik z nich bylo podřezáno. Nebyly u nich nalezeny žádné doklady totožnosti.

Provincie Dijála

Ráno uzavřely síly Magháwir Madá‘in a zahájily rozsáhlé razie.

Podobné razie probíhaly od pondělí do úterního rána v Balád Rúzu, kde bylo zatčeno 11 lidí a obviněno z účasti na útocích proti loutkovému režimu.

Dalších 20 lidí zatkly loutkové síly se stejným obviněním v ba’qúbské čtvrti Hadíd.

Kurdové chtějí s požehnáním USA etnicky „vyčistit“ Kirkúk

Předseda turkmenské strany Ili al-Iráqí Ali Mahdí Sádiq oznámil, že do oblasti Kirkúku se přistěhovalo asi 600 000 Kurdů z Turecka, Íránu a Sýrie. Jejich přírůstek má změnit demografický charakter oblasti, která se pak při plebiscitu projeví jako „kurdská“ a tím rozhodne o budoucnosti tohoto dosud arabského města. Američany dosazené kurdské síly vyplácejí velké sumy Arabům a Turkmenům, kteří souhlasí s tím, že opustí své domovy. Na tuto skutečnost upozornila také zpráva vydaná iráckou radou ulamá. Turkmeni podle Mahdího zásadně odmítají plebiscit omezený pouze na Kirkúk a varují před občanskou válkou, kterou by vyvolalo zmanipulované hlasování a anexe Kirkúku k tzv. Kurdistánu. Turkmeni organizují na svou obranu před Kurdy vlastní milici.

17. března se ve městě sešlo asi 1 000 představitelů Arabů a Turkmenů a shodli se, že se proti potlačování obou národností a vyhánění jejich příslušníků z města postaví.

Mosul

V  noci z pondělí na úterý obklíčil oddíl pohotovostní policie čtvrť Tahrír. Policisté tu zatkli dva muže s tím, že jsou příslušníky odbojové skupiny Armáda Muhammadova. Podobná razie proběhla ve čtvrti Zahra, kde bylo pět zatčených pro změnu obviněno z příslušnosti k al-Qá‘idě.

Ozbrojené akce

Ráno došlo ke střetu mudžáhidů s americkými vojáky v Ba‘qúbě. Američané při nich zničili nekoordinovanou palbou tři civilní auta; o ztrátách bojujících nebylo možno získat údaje.

Mezi povstalci a hlídkou loutkových vojáků se rozpoutal boj v Chálisu a dva kolaboranti utrpěli zranění.

Večer došlo v Ramádí k prudkému střetu mezi policií tzv. Rady spásy provincie Anbár a povstalci, kteří zaútočili na dům šajcha spolupracujícího s radou.

Ostřelování

V noci na úterý vypálili povstalci tři minometné střely, pravděpodobně ráže 120 mm, na americkou základnu v Rustamíji na jihu Bagdádu. Šlo o druhý útok během posledních 48 hodin.

Tři minometné střely ráže 60 mm dopadly ráno do obytné části Iskandaríje 40 km jižně od Bagdádu, kde zranily ženu s dítětem a způsobily škody na budovách.

Americkou základnu východně od Fallúdže ráno zasáhlo devět minometných střel.

Dopoledne dopadla minometná střela do dvora obytného domu v Zafaráníji na jihovýchodě Bagdádu. Dům byl jen lehce poškozen, jeho majitel však utrpěl těžká zranění. Večer dopadlo několik střel do obytné části převážně šíitské bagdádské čtvrti Abú Dušajr, kde zabily a zranily 29 lidí.

Bombové útoky

Exploze bomby zničila v Hadíthě policejní vozidlo, zabila loutkového policistu a tři další zranila, pak přepadli povstalci zbytek hlídky přímo a zabili dalšího policistu.

V Halábíse západně od Fallúdže zasáhla exploze auta členy kolaborantské Islámské strany Iráku.

Po poledni usmrtil výbuch auta v bagdádském okrsku Karradá dva civilisty a sedm dalších zranil. V tomtéž okrsku vybuchla bomba v autobuse převážejícím civilisty, dva z nich zabila a čtyři zranila.

Středa 21. března 2007

Ramádí

Od soboty pokračovaly ve městě prudké boje mezi povstalci a policií tzv. Rady spásy provincie Anbár, v nichž bylo zabito 25 policistů a padlo deset povstalců. Zabito bylo také několik civilistů včetně žen a dětí, jejichž domy zasáhly minometné střely. Boje se soustředily do okrsků Bú Sudá a Bú Salwán, kde žijí kmeny, jejichž příslušníci tvoří většinu této loutkové policie.

Rutba

Za svítání byl ve svém domě zabit šajch Ahmad al-Kubajsí, súfíjský duchovní vůdce a imám místní mešity Furqán. Maskovaní útočníci vnikli do jeho domu a zastřelili ho.

Bagdád

Odpoledne unesli mahdisté ve čtvrti Ámil na jihozápadě města Iráčanku se dvěma dcerami, které právě vystoupily z taxíku. Za situace, kdy ve městě panují přísná bezpečnostní opatření a všude je plno vojáků, se ozbrojencům podařilo ženy odvézt neznámo kam.

Tzv. premiér Málikí nařídil propuštění předního stoupence Muqtady as-Sadra, šajcha Ahmada aš-Šajbáního, který byl zatčen Američany v roce 2004 během bojů v Nadžafu. Hned ve středu přijal Málikí Šajbáního ve své pracovně. Podle pozorovatelů je jeho propuštění součástí pokusu šíitských stran vládnoucí koalice o zlepšení vztahů se Sadrovým hnutím, zhoršených poté, co se šíitské kolaborantské milice zúčastnily po boku Američanů útoků proti sadrovcům. Američané tehdy zajali několik předních sadrovců, z nichž většina byla později potichu propuštěna.

Madá‘in

Za poslední dva dny sebrali američtí vojáci a loutkové síly v oblasti Madá‘inu 72 členů Mahdího armády. Podle představitelů místních sunnitů šlo o osoby, které v Sadrově hnutí mají minimální vliv a nepatří k velení ani k eskadrám smrti. Kromě toho byli všichni po krátkém zadržení zase propuštěni.

Na severu města byla nalezena zohavená těla dvou sunnitských mladíků, kteří byl uneseni, když se vraceli domů z Bagdádu. Zastavili je ozbrojenci v uniformách tzv. pořádkové policie a po zjištění, že oba patří k sunnitskému kmeni Dulajm, je odvlekli. Na obou mrtvolách byly známky mučení elektrickým proudem.

Pohřeb Táhá Jásína Ramadána

Ve vesnici Awdžá poblíž hrobu Saddáma Husajna byl za bedlivého dohledu amerických okupantů pohřben popravený irácký viceprezident Táhá Jásín Ramadán. Jeho tělo bylo do vsi dopraveno v koloně 15 policejních vozů. Místní duchovní provedli obvyklou očistu těla a smuteční obřad, jehož se účastnily stovky místních lidí. Podle šajcha, jenž očistě těla přihlížel, byl Ramadán ještě po smrti bit a na jeho obličeji a hrudi zůstaly otisky bot.

Buhríz

Při další razii v tomto městě zatkli Američané šest místních lidí a v křovinách nedaleko města údajně našli množství zbraní a munice.

Basra

Britské síly oznámily, že opustily základnu Tuwajsá a slavnostně ji předají 10. divizi irácké loutkové armády. Základna, původně zařízení ministerstva elektrárenství, byla po celé čtyři roky neustálým terčem povstaleckých útoků a zahynula tu řada britských vojáků. Britové se snažili své ztráty snižovat používáním špionážních balonů, kamer a obrněných hlídek, ale nepříliš úspěšně.

V okrsku Mišráq al-Džadíd zaútočili ozbrojenci na husajníji Murtada, kde zabili dva muže. Jedním z nich byl předseda správní rady okrsku Abú Muhammad, druhým zakladatel mešity.

V noci došlo ve věznici na britské základně Šu‘ajba k boji mezi vězni a britskými strážci. Ti střelbou zranili pět vězňů. Podle informace zdroje z provinční rady byl boj doprovázen dalšími formami protestů, které vyvolaly jisté napětí; neznal však jejich příčinu.

V noci kromě toho neznámí ozbrojenci vtrhli do domu členky provinční rady na západě Basry a zastřelili ji. Tuhfa al-Badždžáríová byla považována za vůdčí aktivistku ženského hnutí a byla hlavou místní občanské organizace. K vraždě zřejmě došlo v souvislosti s bojem mezi dvěma šíitskými stranami, stranou Fádila a mahdisty, o moc nad městem

Bombový útok

Pozdě večer zasáhla na náměstí Tajrán na severu Kirkúku exploze bomby civilní auto, v němž byl jeden pasažér usmrcen a sedm dopraveno se zraněními do nemocnice.

Američané hodlají zabránit rostoucím útokům na své kamiony a letadla tím, že budou své náklady přepravovat po železnici

Podle informací z řad loutkové armády hodlá okupační režim obnovit rozbitou iráckou železniční síť, především v západních a severních částech země, aby jí mohl používat k dopravě vojáků, materiálu, pohonných hmot a zásob na své vojenské základny. Zpráva amerického ministerstva obrany totiž konstatuje, že počet útoků povstalců na okupační síly již dosáhl 1000 za měsíc, a že je stále obtížnější zásobovat právě v těchto oblastech, kde dochází k největšímu poštu povstaleckých akcí, armádu po silnicích.

Plukovník loutkové armády Wakíl v rozhovoru pro Mafkarat al-Islam také uvedl, že Američané nyní spoléhají více na železnici než na silniční či leteckou dopravu. Domnívají se, že železnici bude mnohem snadnější uhlídat, zatímco na silnicích vedoucích pouští mohou těžko útokům povstalců předejít. V tom však ironií osudu narážejí na neshodu s tzv. ministerstvem dopravy, které dosud nevydalo povolení k obnově provozu železnice, jenž se v těchto oblastech zastavil hned po okupaci v roce 2003.

Hlava arménské církve odsoudila zradu iráckých šíitů

Vůdce arménské křesťanské komunity v Bagdádu Butrus al-Bábilí u příležitosti čtvrtého výročí okupace země obvinil šíity ze zrady země ve prospěch Íránu a USA a prohlásil, že iráčtí křesťané jsou mnohem větší vlastenci než šíité. Uvedl také, že Američané úmyslně zasévají nesváry mezi tři skupiny iráckých křesťanů – ortodoxních, katolíků a příslušníků arménské církve.

Sunnitské povstalce označil Bábilí za legitimní odboj a dodal, že povstalci nikdy nezaútočili na žádný křesťanský kostel. Útoky vůči křesťanům, k nimž během posledního roku došlo, byly dílem Američanů a jejich šíitských pomahačů. Arménská církevní komunita se odmítla podílet na loutkové irácké vládě, její členové nejsou příslušníky loutkové armády ani policie, které nazval lokaji. K tomu ocitoval Bibli, podle níž ten, kdo pomáhá vrahovi, je sám vrahem.

V Iráku je v současné době 20-22 tisíc arménských křesťanů, žijících většinou v Bagdádu, Basře, Mosulu, Kirkúku a Zachu. Za předchozího režimu mohli svobodně vyznávat svou víru, chaos po okupaci však řadu z nich přiměl k emigraci. Asi 200 rodin uprchlo z Basry, část z nich do Bagdádu, další Irák opustili.

Americký voják zpeněžil fotografie Saddáma Husajna

Podle informací získaných z bagdádské tzv. Zelené zóny prodal americký voják 30 fotografií Saddáma Husajna pořízených v jeho vězeňské cele. Podle informátora patřil voják k jednotce speciální stráže přidělené americké ambasádě a byl jedním ze čtyř strážců Saddámovy cely v zóně. Pořídil fotografie bývalého prezidenta při modlitbě, psaní i ve spánku. Na dalších fotografiích sbírá Saddám Husajn drobty chleba ze země, aby je při vstupu do cely strážce nepošlapal. Celý soubor odkoupila za 100 000 dolarů americká společnost Fox News s tím, že je ve vhodnou dobu uveřejní.

Čtvrtek 22. března 2007

Hadítha

Maskovaní ozbrojenci procházeli od rána ulicemi města a nařizovali obyvatelům, aby nesledovali vysílání satelitní televize a sundali ze střech domů satelitní disky. Současně vyhrožovali každému, kdo by nařízení neuposlechl, že bude předveden k některému z jejich soudů. Zákaz sledování satelitní TV zdůvodňovali tím, že šíří korupci.

Bagdád

Ve 4:00 američtí vojáci v doprovodu tzv. národní gardy obklíčili mešitu Umm al-Qurá, sídlo Rady ulamá. Zatímco Američané střežili objekt zvenčí, kolaboranti prohledávali veškeré prostory, jak sídlo rady, tak pomocné budovy a místnosti strážců mešity. Zkonfiskovali přitom zbraně strážců a počítačové disky. Podle svědků si zapisovali veškeré informace o strážcích včetně jmen, podrobností uvedených v jejich dokladech, řidičských průkazech a jejich popis. Nešlo o první razii, sídlo rady se čas od času stává terčem podobných akcí, protože je známo, že rada odmítá okupaci a podporuje irácký odboj. Právě v posledních dnech rada vyzvala odboj ke sjednocení jeho organizací pod jedním praporem.

Severovýchodní částí města ráno otřásly tři exploze. Došlo k nim v souvislosti s rozsáhlou „bezpečnostní“ operací amerických a loutkových sil v Ghazálíji a Ámiríji, při níž bylo 31 lidí zatčeno. Blokáda těchto čtvrtí spolu s raziemi a zatýkáním druhým dnem pokračovala.

V okrsku Mansúr byl ráno neznámými ozbrojenci z jedoucího auta zastřelen policejní kapitán.

V okrsku Waššáš zničila ráno bomba americké Humvee, usmrtila dva příslušníky námořní pěchoty a tři z vozidla vymrštila s vážnými zraněními, jednomu z nich utrhla ruku a dalšího připravila o zrak.

Bomba, která zasáhla na východě města kolonu sedmi aut, vážně zranila Abú Uqajla al-Músáwího, muže č. 2 šíitské kolaborantské strany Da‘wa, jenž byl se zraněními hlavy a ramene dopraven do nemocnice v tzv. Zelené zóně.

Americké síly třetím dnem pokračovaly v obsazení čtvrti Hurríja na severu Bagdádu. Všude bylo vidět pěší nebo obrněné hlídky, nebylo však známo nic o tom, že by vojáci někoho zatkli. K obsazení čtvrti došlo po pondělních a úterních bojích mezi Američany a povstalci, v nichž byla zabita řada civilistů. Situace ve čtvrti zůstávala krajně napjatá.

Na neohlášenou návštěvu dorazil do tvrdě střežené tzv. Zelené zóny generální tajemník OSN Pan Ki Mun. Po jednání s Málikím uspořádali oba tiskovou konferenci, kterou živě přenášela irácká státní televize. Vzápětí poté, co premiér Málikí prohlásil, že Panova návštěva je důkazem toho, že Irák je na cestě ke stabilitě, otřásl konferenční místností výbuch, způsobený raketou, jež dopadla těsně vedle haly, v níž konference probíhala. Málikí krátce nato konferenci ukončil a spolu s otřeseným generálním tajemníkem halu opustili.

Šahrabán

Na náměstí uprostřed města našla policie podřezané mrtvé tělo, které podle pasu u něho ležícího patřilo Mahmúdu Ridovi Asfahánovi, jenž byl údajně členem íránských Revolučních gard. Mrtvola byla dopravena do nemocnice, kam později dorazili američtí a loutkoví vojáci, aby nález prošetřili.

Mosul

Tzv. ministerstvo vnitra vydalo nařízení propustit 40 důstojníků mosulské loutkové policie. Podle sdělení policejního nadporučíka dorazilo nařízení do Mosulu pod hlavičkou debaathifikace, tedy Američany stanoveného programu na odstranění členů strany Baath z řad důstojníků loutkového režimu. Program provádí Američany sestavený výbor, jehož členy jsou mj. agent CIA Ahmad Šalabí a šíitský duchovní a imám smutně proslulé bagdádské mešity Buratha Džalál as-Saghír. Mezi propuštěnými důstojníky jsou i generálmajor, brigádní generál a plukovník, tedy osoby, které hrály v místní policii vedoucí roli.

Kirkúk

Neznámí ozbrojenci zahájili na silnici jižně od města ze dvou aut palbu na civilní auto se dvěma pasažéry a oba zabili. Pak útočníci rychle zmizeli. Policie o něco později objevila nedaleko porouchané auto, které snad patřilo jim.

Boje mezi šíitskými milicemi v Basře

Mahdisté se ráno pokusili obsadit budovu úřadu pro distribuci elektřiny nedaleko objektu provinční správy a převzít úřad pod svou kontrolu. Jejich útok odrazil ozbrojený oddíl členů strany Fádila a několik mahdistů zranil. Mahdistická milice pak zaútočila na sídlo šíitské kolaborantské strany Fádila ve čtvrti Džazá‘ir, z níž byla slyšet prudká střelba. Objekt byl značně poškozen požárem, hořelo i několik aut stojících na ulici před ním. Podle předběžných zpráv byly na místě desítky zraněných z obou stran. Mahdisté zaútočili i na sídlo loutkového guvernéra Muhammada Musbiha al-Wa‘ilího, který je členem strany Fádila.

Ozbrojené akce

V Bajdží uložili povstalci trhaviny do čtyř rohů budovy civilní obrany a pak objekt vyhodili do vzduchu. Při další akci zničili ve městě železniční most; stalo se tak pouhé dva dny po oznámení, že Američané hodlají napříště k dopravě zásob na své základny používat železnice.

Ostřelování

Sedm minometných střel a čtyři rakety dopadly kolem 8:00 na americkou základnu v Habbáníji 70 km západně od Bagdádu.

Bombové útoky

Ve čtvrti Chadra na jihozápadě Bagdádu vybuchla bomba pod policejní hlídkou, těžce poškodila vozidlo, zabila jednoho policistu a dva zranila. Když na pomoc dorazila další hlídka, uzavřela místo výbuchu a střílela po domech v okolí.

Ve 21:00 zasáhl výbuch bomby policejní hlídku ve čtvrti Džaghífí na severu Fallúdže, zabil dva policisty a zničil jejich vozidlo.

Pátek 23. března 2007

Habbáníja

Čtyři minometné střely dopadly kolem mešity Sahába ve vesnici Kawlíkum, zabily čtyři věřící a tři zranily. Podle svědků byly vypáleny z blízkosti habbáníjské americké základny. Zranění byli dopraveni do asi 20 km vzdálené fallúdžské nemocnice.

Zraněn irácký „vicepremiér“

Při pokusu o atentát exploze vážně zranila loutkového vicepremiéra Saláma az-Zawbí‘ího a zabila devět lidí kolem něho včetně jeho bratra a poradce pro záležitosti jižního regionu. Nejprve u Zawbí‘ího domu explodovalo auto naložené trhavinou, poté na sobě uvnitř modlitebního sálu, který si Zawbí‘í postavil u svého domu, odpálil nálož fidá‘í a nakonec dopadla do dvora domu minometná střela. Zawbí‘í byl dopraven do Američany okupované Ibn Sínovy nemocnice v tzv. Zelené zóně a operován. Podle lékařského zdroje byla jeho operace nebezpečná, protože trpí cukrovkou, a chirurg mu vyňal úlomky bomby z břicha, zad a paže. Jak dalece je jeho stav vážný, odmítli sdělit jak američtí, tak iráčtí lékaři. Za sunnity jej na místo vicepremiéra nominovala kolaborantská sunnitská Fronta iráckého usmíření. Dalších 15 osob bylo výbuchy zraněno.

Sámarrá

Tzv. pohotovostní policie ráno prohledala tržiště v centru města, v řadě krámků zbila jejich majitele i zákazníky, řadu z nich zatkla a zabrala jejich automobily.

Hillá

Americké a loutkové síly vydaly zákaz provozu motorových vozidel s odůvodněním, že se ve městě „zhoršila bezpečnostní situace“. Hlavním důvodem však byly dva bombové útoky na velitele a dva důstojníky Brigády Škorpion, k nimž došlo minulý týden.

Basra

Íránské námořní síly zajaly jižně od města u ústí kanálu Šatt al-Arab, který odděluje Írán od Iráku, několik britských a loutkových iráckých vojáků. Podle svědectví rybářů prováděly dva britské hlídkové čluny kontrolu obchodních lodí včetně íránských. Íránská pohraniční stráž zakročila, oba čluny obsadila a celé jejich posádky zajala.

Sebevražedné útoky

Před 18:00 najel v Ramádí fidá‘í do kontrolního stanoviště americké námořní pěchoty, zapálil dvě vozidla, zabil osm vojáků a několik dalších zranil. Zraněni byli také tři členové policie tzv. Rady spásy provincie Anbár a jeden náhodný chodec, další civilista byl zabit. Američané zabránili sanitkám z místní nemocnice v příjezdu a odvozu zraněných.

V Hadíthě najel fidá‘í do amerického stanoviště, kde zničil osm transportních vozidel a Humvee a zabil nebo zranil značný počet amerických vojáků.

Ozbrojené akce

V Díwáníji zastřelili mudžáhidové kapitána loutkové armády. Ráno byly kromě toho ve městě nalezeny mrtvoly dvou policistů. Minulý týden došlo ve městě k bojům mezi povstalci a policií, na což loutkové síly reagovaly vyhlášením zákazu vycházení.

V Chálisu zaútočilo asi 25 povstalců na dům loutkového ředitele provinční kriminální policie Ghassána al-Chadrána, který je současně zástupcem loutkového guvernéra města a také velitelem eskadry smrti. Nedávno strávil Chadrán asi měsíc v americkém vězení. Při útoku byli zabiti tři jeho strážci.

Na hlavní ulici v Habhabu u Ba‘qúby zaútočili povstalci na americkou hlídku. Došlo k přestřelce, v níž Američané ostřelovali i přijíždějící civilní auto, zabili v něm otce a dva syny a vážně zranili jejich matku.

V ba‘qúbské čtvrti Tahrír došlo k dalšímu útoku na americkou námořní pěchotu, při němž povstalci zabili čtyři vojáky a zapálili hledačku min.

Ve Fallúdže byl zastřelen příslušník loutkové policie a jeho otec byl střelbou těžce zraněn.

Večer došlo ve vesnici Safra jihozápadně od Kirkúku k útoku povstalců na hlídku loutkové armády, při němž byli dva vojáci zabiti a pět včetně velitele praporu zraněno. Těžce poškozena byla dvě hlídková vozidla a třetí zapáleno.

Ostřelování

Tři minometné střely ráže 82 mm zasáhly ráno společnou americko-iráckou základnu v Sámarrá.

Bombové útoky

V Makíšifě 15 km severozápadně od Sámarrá zasáhla bomba hlídku tzv. národní gardy, zcela vyřadila z provozu její Humvee, čtyři gardisty usmrtila a tři vážně zranila.

Kolem 11:00 zabil výbuch bomby v Nadžafu dva policisty na kontrolním stanovišti a další čtyři zranil.

V průmyslové zóně na východě Fallúdže zneškodnila bomba hlídkové Humvee tzv. národní gardy a zranila nebo zabila vojáky v něm. Odpoledne ve městě zničila bomba civilní auto a zabila pět příslušníků jedné rodiny včetně ženy a tří dětí. Šestý člen rodiny utrpěl velmi těžká zranění a byl v kritickém stavu dopraven do nemocnice.

Na jihu Hillá zasáhla v 17:00 bomba hlídku Brigády Škorpion patřící loutkovému ministerstvu vnitra, zranila šest jejích členů a tři náhodné chodce.

Sobota 24. března 2007

Hít

Okupační síly vydaly přede dvěma dny ve městě zákaz pohybu všech druhů vozidel. Kdokoli zákaz poruší, může být na místě zastřelen.

V západní a severní části města byly otevřeny další policejní stanice, aby získávaly dobrovolníky do řad policie tzv. Rady spásy provincie Anbár. Zájem o práci v policii projevilo asi 1 000 lidí, které k tomu přiměla snaha kmenových vůdců podílet se na ovládání města.

Bagdád

Kolem 2:00 uzavřela tzv. národní garda převážně sunnitský okrsek Fadl, gardisté zaplnili ulice a bezdůvodně stříleli kolem sebe. Obyvatelé domů se ráno nedostali do práce ani za jinými povinnostmi.

Za úsvitu uzavřeli Američané v doprovodu loutkových sil čtvrť Adl na západě města, prohledali ji, dvakrát vtrhli do místní mešity a nakonec sebrali značný počet místních mužů a mladíků. Čtvrť zůstala uzavřena až do západu slunce.

Američtí vojáci v doprovodu loutkových sil uzavřeli některé další části města, zvlášť přísná opatření vyhlásili ve čtvrti Karradá, v okolí Národního divadla a na dalších místech na břehu Tigridu proti tzv. Zelené zóně. Obyvatelé těchto částí se za prací a pro potraviny museli vydat bočními uličkami a pěšky, protože autobusová doprava byla po celém městě zastavena.

V Durá jižně od Bagdádu najel fidá‘í do jedné z tamních policejních stanic, zabil tři policisty a zranil 22, mezi nimi i místního policejního velitele. Budovu stanice exploze těžce poškodila.

Kolem 17:00 zatkli Američané ve čtvrti Wahda minimálně 18 policistů ze stráže budovy vedení elektráren a bez vysvětlení je odvedli neznámo kam. Na místní elektrárnu zaútočili časně ráno ozbrojenci, kteří zabili jednoho strážce; dva z útočníků byli přitom zraněni.

Generál Qásim Ata al-Músáwí jako mluvčí „nového bagdádského bezpečnostního plánu“ oznámil, že irácké síly zatkly několik strážců tzv. vicepremiéra Saláma az Zawbí‘ího, jenž byl v pátek těžce zraněn při pokusu o atentát. Neuvedl přesný počet zatčených, tvrdil však, že důkazy získané jejich výslechy by mohly vést k tomu, kdo útok zorganizoval.

Ve čtvrti Muwásalát vypálili mahdisté do základů místní mešitu.

Buhríz

Americký bombardér F-16 bombardoval ráno pekařskou dílnu a zabil pět dělníků.

Na západě města probíhaly druhým dnem razie. Američtí vojáci a kolaboranti náhodně zatkli 22 místních lidí.

Chális

Policie prohledala vesnici Sawádžín 20 km jižně od Chálisu a zatkla devět lidí pro podezření z účasti na „násilných akcích“ proti loutkovým a okupačním silám.

Tal Afár

Kolem 17:00 na sobě na tržišti na západě města odpálil fidá‘í výbušninu v těsné blízkosti hlídky loutkových vojáků, zabil deset osob včetně několika vojáků a dalších devět zranil.

Basra

Ve městě se objevily nepodepsané letáky vyhrožující straně Fádila a označující její členy za zrádce a odpadlíky od šíitského islámu. Jejich autory byli nejspíše stoupenci Muqtady as-Sadra.

Kontrolní stanoviště loutkové armády zablokovala hlavní ulice vedoucí k sídlu loutkového guvernéra a většinu ostatních hlavních ulic ve městě. Příslušníci šíitské proamerické strany Fádila pokračovali navzdory výhrůžkám sadrovců v uklízení svého vypáleného sídla.

Ozbrojené akce

V Mosulu byl zastřelen loutkový policista a unesen člen Kurdské demokratické strany Hanáš Bilál.

V Hillá dopoledne došlo k boji mezi neznámými ozbrojenci a místními lidmi, kteří se účastnili pohřbu obětí bombového útoku ve vesnici Asríja severně od města. Ozbrojenci v autech obklopili pohřební průvod a pak vpadli do mešity v Asríji, znesvětili ji a vypálili a na minaret umístili černý prapor. K jakým ztrátám na obou stranách došlo, nebylo zjištěno. Jiná skupina ozbrojenců přepadla tamní sídlo kolaborantské sunnitské Islámské strany, obložila je bombami s úmyslem objekt zničit, ale loutková policie zasáhla a bomby zneškodnila.

Odpoledne přepadli povstalci na západě Fallúdže americkou hlídku a pravděpodobně jí způsobili ztráty.

Ostřelování

Raketa Kaťuša dopadla v časných ranních hodinách na britskou základnu v bývalém prezidentském paláci na jihu Basry. V objektu je umístěn také britský a americký konzulát; raketa údajně nezpůsobila žádné škody.

Čtyři minometné střely ráže 120 mm dopadly na americkou základnu na mosulském letišti.

Dvě střely neznámého původu zasáhly ráno obytnou čtvrť v Abú Dušajr na jihu Bagdádu, zabily dva civilisty a osm zranily, dva z nich těžce.

Bombové útoky

Kolem 9:30 zničil výbuch bomby na jihu Ba‘qúby americké Humvee. Podle svědectví místních obchodníků je krátce předtím obcházeli mudžáhidové a vyzývali je, aby obchody zavřeli a vyhnuli se případnému americkému zatýkání. Jeden z nich viděl, jak se americký voják snaží vytáhnout z hořícího vozidla zraněného. Američané vyslali ve snaze omezit útoky povstalců do provincie Dijála dalších 700 vojáků.

Na jihu Bagdádu zasáhla v poledne bomba civilní auto a zranila tři lidi.

Kolem poledne explodovala krátce po sobě u tří policejních stanic v Qá‘imu auta naložená výbušninou. Celkem bylo při výbuších usmrceno 13 a zraněno 20 loutkových policistů. Podle mluvčího policie byli mezi oběťmi také američtí vojáci. Americké síly krátce po explozích ve městě vydaly zákaz vycházení.

U šíitské husajníje Imáma Mahdího na severu Hillá explodoval odpoledne nákladní automobil a pak na ni dopadly čtyři minometné střely. Budova byla úplně zničena a zabito či zraněno bylo 35 lidí, kteří se uvnitř sešli na jednání. Husajníji využívali mahdisté jako svůj štáb.

Neděle 25. března 2007

Bagdád

Američané ráno zase propustili 18 policistů, zatčených předchozího dne ve čtvrti Wahda.

Podle zprávy QudsPress se zase vrací mahdisté, kteří před časem opustili město a odešli buď na jih země nebo do Íránu. Značné množství se jich objevilo v Durá a v okrsku Šula, naopak jen několik málo se vrátilo do Madínat as-Sadr. Mnozí z nich byli vybaveni novými zbraněmi.

Sionistický list Ha‘arec si v minulém týdnu otevřel v bagdádském hotelu Hamrá kancelář, v níž pracuje šest novinářů, mezi nimi jedna žena. Ředitelem kanceláře je jistý David Hamun a střeží ji zvláštní stráž, poskytovaná cizím novinářům, pravděpodobně také „izraelská“. Kancelář se snaží získávat irácké novináře ze sunnitských provincií, aby pro ni pracovali, ale většina sunnitů s nimi odmítá navzdory nabídkám vysokých platů spolupracovat. Informátor, člen Iráckého svazu novinářů, odsoudil loutkový režim za to, že umožňuje sionistům působení v zemi a prohlásil, že jde o „kancelář zpravodajské služby a ne novinářů.“ Vyjádřil také obavy, že jeho působení ztíží práci iráckých novinářů.

Nadžaf

Odpoledne bylo do města dopraveno 54 mrtvých mahdistů, aby byli pohřbeni na hřbitově Wádí as-salám. Všichni byli v průběhu minulého týdne zabiti v Bagdádu v bojích se sunnity.

Ozbrojené akce

Ráno byli v Mosulu ve dvou samostatných akcích zabiti dva policisté. Kromě toho byl ve městě z jedoucího auta neznámými muži zastřelen ředitel tamní plynárny.

Bombové útoky

Jižně od Sámarrá explodovala ráno bomba pod kolonou aut s důstojníky americké zpravodajské služby a jedno auto zničila. Ve chvíli, kdy na místo dorazila americká hlídka, došlo k výbuchu další bomby, ta zničila Humvee a usmrtila jeho posádku. Zbytek hlídky začal střílet kolem sebe, zabil dva civilisty a pět zranil.

Američané přiznali, že v provincii Dijála přišlo při dvou explozích o život pět amerických vojáků a dva byli zraněni. Přesná místa útoků neuvedli.

Pondělí 26. března 2007

Ramádí

Den po větších bojích mezi povstalci na jedné straně a loutkovou policií podporovanou některými kmeny a Američany na druhé straně oznámily okupační síly zahájení operace proti al-Qá’idě.

Bagdád

Podle oznámení mluvčího loutkového režimu brigádního generála Qásima al-Músáwího zajali američtí vojáci tři představitele irácké al-Qá‘idy včetně velitele organizace v oblasti Abú Ghurajb. Mělo se tak stát v rámci tzv. bezpečnostního plánu pro Bagdád. Generál předvedl na tiskové konferenci filmový záběr muže, prohlašujícího se za velitele Ahmada Farhána, jak se přiznává ke spojení s Abú Umarem al-Baghdádím, vůdcem irácké al-Qá‘idy, a k tomu, že dostával pomoc ze Sýrie a Jordánska. Kromě toho tvrdil, že byl nadřízeným čtyř povstaleckých skupin, z nichž každá měla velitele (amíra) a 25 mužů. Podle Músáwího se přiznal také k odpovědnosti za 300 vražd a 200 únosů a vyhnání. Músáwí na konferenci rovněž tvrdil, že loutková armáda našla v jednom domě v Madínat as-Sadr 430 protitankových min.

Podle informovaného palestinského zdroje byli ve vězení tzv. ministerstva vnitra umučeni dva Palestinci. Podle téhož zdroje mělo být v pondělí propuštěno sedm Palestinců, vězněných tzv. ministerstvem vnitra od masakru ve čtvrti Baladíjat přede dvěma týdny.

Kolem 18:00 dopadla raketa do tzv. Zelené zóny, kde otřásla americkou ambasádou silná exploze. Americký mluvčí zásah zóny raketou přiznal, odmítl však „z bezpečnostních důvodů“ říci, kam přesně dopadla.

Šíité ničí sunnitské mešity

Šíitské milice obložily trhavinami sunnitskou mešitu v Iskandaríji a v noci v době zákazu vycházení ji odpálily před zraky loutkových bezpečnostních sil, které nijak nezasáhly.

Přibližně ve stejnou dobu vyhodili šíité do vzduchu také sunnitskou mešitu v Musajjibu 70 km jižně od Bagdádu.

Íránci zajali 15 Britů

Irácká loutková vláda oznámila, že Íránci v iráckých vodách zatkli 15 Britů. Tzv. ministr zahraničí Hošjár Zibárí vyzval svůj íránský protějšek k jednání o rozumném vyřešení záležitosti.

Ozbrojené akce

V Karmě u Fallúdže přepadli povstalci štáb amerických okupačních sil a zranili osm vojáků.

Úterý 27. března 2007

Qá‘im

Východně od města zastřelili Američané dva rybáře, kteří pluli po Eufratu za svou prací, a další tři zranili.

Fallúdža

V několika vesnicích západně od města Američané doprovázení domácími přisluhovači odvlekli při raziích 34 lidí. Vysvětlovali to tím, že dotyční mají spojitost s útoky na okupační síly. Byli odvezeni na americké základny. Člen městské rady v Habbáníji uvedl, že kampaň bude zřejmě ještě dva dny pokračovat, protože vojáci pátrají po skladech zbraní.

Abú Ghurajb

U domu šajcha Záhira ad-Dárího, vůdce místního kmene Zawbí, se ráno odpálili dva sebevražední útočníci. Exploze usmrtily šajchova syna a zranily několik dalších místních lidí. Podle agentury Reuters tvrdil šéf tiskového úřadu místní loutkové správy Ahmad ad-Dulajmí, že mrtvý šajchův syn byl členem loutkové policie tzv. Rady spásy provincie Anbár. Mafkarat al-Islam však získal od dalšího ze šajchů kmene Ahmada az-Zawbí‘ího informaci, že Hárith Záhir Chámis ad-Dárí nebyl členem loutkové policie, ale naopak velitelem odbojové organizace Brigády Revoluce 1920. Tvrzení agentury Reuters prohlásil za neopodstatněné a nepravdivé. Podle tohoto šajcha stála za útokem al-Qá‘ida, která „zorganizovala kampaň atentátů na odbojové organizace“, které se jí odmítly podřídit.

Po explozích se po ulicích města rozmístili ozbrojení členové kmene Zawbí. Brigády Revoluce 1920 šířily letáky s výzvou, aby se její členové nedali vyprovokovat ke střetům s jinými organizacemi a „zachovali jednotu sunnitských řad“.

Loutkový guvernér provincie Anbár Ma‘mún Sámí ar-Rašíd před časem prohlásil, že američtí a loutkoví činitelé usilují o izolaci al-Qá‘idy od ostatních odbojových organizací, aby ji pak mohli zničit. V rámci tohoto plánu hodlají navázat jednání s některými organizacemi a přesvědčit je, že Američané zemi opustí, jakmile bude v provincii Anbár zajištěna bezpečnost. Tento projev odbojové skupiny odsoudily a prohlásily, že mezi nimi a Islámským státem Irák (tj. al-Qá‘idou) mohou existovat jisté rozpory, ale to neznamená, že se postaví proti němu.

Armáda mudžáhidů odmítá tvrzení Američanů, že jednali s odbojem

Armáda mudžáhidů vydala prohlášení, v němž popírá pondělní tvrzení amerického velvyslance Zalmaye Khalilzada, že byl v kontaktu s vůdci odbojových skupin, aniž byl přitom schopen jméno některé skupiny uvést. Jeho tvrzení prohlásila za „americký trik“. Mluvčí Armády mudžáhidů podle TV al-Džazíra prohlásil: „Organizace iráckého odboje včetně Armády mudžáhidů prohlásily, že odmítly veškeré kontakty s americkými silami, protože jim nešlo o skutečné řešení problémů.“ Dodal, že velvyslancovo prohlášení má za cíl vzbudit podezření a rozpory mezi odbojovými organizacemi.

Bagdád

Loutková národní garda řádila po poledni v okrsku Fadl, střílela po civilistech a domech a všechno prohledávala.

Novou americkou základnu, zřízenou minulý týden v Madínat as-Sadr, zasáhly dvě rakety Kaťuša. Policie za pachatele tohoto útoku, jenž údajně nezpůsobil žádné ztráty, označila mahdisty. Proti zřízení základny a přítomnosti Američanů probíhaly v této části Bagdádu mohutné demonstrace.

50 civilistů z masakrováno v Tal Afáru

V 16:30 explodovaly na severu, jihu a v centru města téměř současně tři automobily naložené trhavinou. Podle loutkového guvernéra oblasti brigádního generála Nadžma al-Džabbúrího při nich zemřelo celkem 50 lidí a dalších 120 bylo zraněno. K první explozi došlo ve smíšené sunnitsko-šíitské čtvrti, kde byl dálkově odpálen náklad 50 kg trhavin; druhé dvě čtvrti jsou převážně šíitské. K provedení útoků se údajně přihlásila irácká al-Qá‘ida.

Sebevražedné útoky

V Ba‘qúbě najel fidá‘í do amerického konvoje, zničil několik vozidel a zabil nebo zranil desítky vojáků.

Další fidá‘í narazil do kolony amerických a loutkových transportních vozidel v Bú Hájat východně od Haqláníje a podle zprávy TV Ráfidajn zničil 15 vozidel a způsobil značné lidské ztráty.

Ozbrojené akce

V okrsku Zujúna na východě Bagdádu zastřelili povstalci policejního poručíka. Další policista byl zabit a dva zraněni ve střetu s povstalci ve čtvrti Umm al-Ma‘álif na západě města.

V Abú Sajdí v provincii Dijála zničili povstalci americké vozidlo.

Americká armáda přiznala, že v sobotu 24. března byl v provincii Anbár zabit jeden příslušník námořní pěchoty. Jako obvykle neuvedla žádné další podrobnosti.

Bombové útoky

V Ramádí zabila exploze auta, namířená proti hlídce policie tzv. Rady spásy provincie Anbár, nejméně deset osob a 25 dalších zranila. Podle některých zpráv šlo o sebevražedný útok, při němž se fidá‘í odpálil u plné restaurace v Džazíře na severu města

Na jihovýchodě Bagdádu zabila bomba jednoho policistu a dva zranila. Další čtyři policisté utrpěli zranění při explozi bomby v Durá.

Odpoledne poškodila exploze bomby v Musajjibu Humvee americké hlídky. Podobně jako v jiných případech, i tady vojáci okamžitě místo výbuchu uzavřeli, aby nebylo možno zjišťovat podrobněji jeho následky.

V mosulské čtvrti Arabí na levém břehu Tigridu zasáhl výbuch bomby kolonu předsedy provinční vládní rady generálmajora Sálima al-Hadždže Isy, která se vracela z provincie Dahúk. Dva z jeho strážců byli výbuchem zraněni; generál sám údajně v koloně nebyl.

Středa 28. března 2007

Fallúdža

Odboj provedl kombinovaný útok na americkou základnu ve zdejší čtvrti Wahda. Jeden fidá‘í s nákladním autem naloženým trhavinou se nejprve odpálil v bráně základny. Tím uvolnil cestu druhému fidá‘ímu, který vjel s nákladem chloru dovnitř a odpálil svůj náklad tam. Druhá exploze otřásla celou základnou. O pouhou minutu později dopadla na základnu minometná střela a raketa a poté na ni zaútočili mudžáhidové zvenčí. Celkem tu bylo zabito nebo zraněno 30 příslušníků námořní pěchoty a kromě toho povstalci zabili deset loutkových policistů a dalších 25 zranili.

Okupanti povolali posily, které dorazily současně s vrtulníky a ambulancemi. Ty odvezly mrtvé a zraněné Američany, kolaboranty však nechali ležet, což rozzlobilo mluvčího loutkové policie Isáwího tím spíš, že okupanti současně zablokovali příjezd iráckých ambulancí.

Ve městě byl pak vydán třídenní zákaz vycházení.

Bagdád

Americká armáda oznámila, že při raketovém útoku na tzv. Zelenou zónu byl v úterý zabit jeden její voják a jeden žoldák. Bez uvedení dalších podrobností přiznali okupanti rovněž smrt dalšího vojáka při „bojové operaci“ v provincii Anbár a zabití osmi loutkových vojáků při útoku na americkou základnu ve Fallúdže.

Tzv. národní garda za doprovodu amerických vrtulníků vpadla kolem 14:00 do okrsku Kafa‘át, začala tam střílet a pak vtrhla do místních domů, kde sebrala 50 lidí od mladíků po staré muže. Místní lidé se pak vydali k vojenské základně v Ghazálíji, kam byli zajatci odvedeni, aby zjistili, co s jejich blízkými bude. Dozvěděli se však jen to, že budou „vyslýcháni“.

Odpoledne zasáhla raketa americký štáb v Madínat as-Sadr, část budovy zničila a zranila čtyři vojáky. Stoupenci Muqtady as-Sadra uspořádali demonstraci, na níž odsoudili existenci tohoto amerického „bezpečnostního centra“, jak zní oficiální název, v baště Sadrova hnutí.

V okrsku Mansúr na západě města zastřelili povstalci generálního ředitele iráckého celního ředitelství Hasana Abd al-Latífa. Při další podobné akci byl usmrcen vysoký činitel technické univerzity Záhir Šalšal Hammúd.

Další masakr v Tal Afáru

Novinář Násir Muhammad ráno telefonicky z města oznámil, že ozbrojené milice spolu se dvěma policisty spáchali v úterý v noci „příšerný masakr“, když vtrhli do sunnitské čtvrti Wahda, kde žijí vedle sunnitů i šíité a Turkmeni, a pobili tam téměř 50 sunnitů v rámci odplaty za smrt 55 lidí z předchozího dne. Podle svědků tloukli ozbrojenci v noci na dveře, nařídili obyvatelům vyjít na ulici a tam před očima rodičů postříleli nejdřív děti a potom i je.

Odpoledne zatkly americké síly 18 policistů, kteří se zúčastnili masakru, jehož počet obětí do večera stoupl na 70 a více než 30 zraněných.Mezi oběťmi byla řada žen a dětí, z nichž nejmenším nebyly ani dva roky. Dalších 40 lidí bylo odvlečeno a o jejich osudu nebylo nic známo.

Američané zrušili povolení udělené loutkové policii k operacím ve městě, zřídili vojenský soud, vydali zákaz vycházení a začali vyšetřovat i členy milic.

Basra

Za svítání přepadli povstalci na severu Basry britskou hlídku. Vojáci podle sdělení britské mluvčí odpověděli palbou, při níž poškodili několik aut v okolí.

Ráno zranil ostřelovač v centru města britského vojáka, kterého pak speciální britský vrtulník dopravil do nemocnice na základně Šu‘ajba. Podle britské mluvčí jejich vojáci ostřelovače zasáhli a usmrtili.

Mluvčí rovněž přiznala, že se za svítání staly dvě britské základny – na letišti a v prezidentském paláci - terčem raketové palby.

Podle informací rady ulamá už Britové předali hotel Šatt al-Arab, kde měli svůj štáb, loutkovým silám, ale nadále se v hotelu zdržují.

Sebevražedný útok

U vjezdu do Baghdádí najel fidá‘í do policejního kontrolního stanoviště a odpálil se ve chvíli, kdy se u stanoviště shromáždil dav sunnitů čekajících na odbavení, aby se dostali do města. Exploze zabila čtyři policisty a jednoho civilistu, dalších 17 civilních osob zranila, devět z nich bylo podle lékařů v kritickém stavu.

Ostřelování

Před polednem dopadlo několik minometných střel na americkou základnu v Bagdádu.

Minometná střela, která dopadla do okrsku Bunúk ve východním Bagdádu, zranila jednu ženu; jiná střela zranila v A‘zamíji dalšího civilistu.

Odpoledne dopadly dvě střely do okrsku Awdžá v Iskandaríji, zranily dvě děti a poškodily několik domů.

Také v Kan‘ánu asi 65 km severovýchodně od Bagdádu zabily dvě střely jednoho civilistu a dva zranily.

Bombové útoky

V centru Bagdádu vybuchla bomba pod Humvee americké hlídky. Jiná bomba dopoledne zapálila v A‘zamíji na severu města další americké Humvee. V okrsku Bajjá došlo krátce před polednem k výbuchům dvou aut; jeden z nich usmrtil jednu osobu a deset zranil.

V 11:00 odpálili povstalci v Karmě 7 km východně od Fallúdže silnou bombu pod americkým transportním vozidlem, zničili je a celou posádku usmrtili.

Na silnici mezi Dúzem a Tikrítem zasáhla před polednem bomba hlídku loutkové armády a jednoho vojáka zabila.

Kolem poledne zasáhla bomba kolonu policejního velitele okrsku Karamá v Mosulu plukovníka Dhijába al-Džabbúrího a zranila ho.

Exploze miny na severu Hillá zabila tři civilisty a asi 20 dalších zranila.

Čtvrtek 29. března 2007

Bagdád

Na několika místech bylo nalezeno dalších 13 mrtvých obětí sektářského mučení a vraždění. Sedm z  nich bylo identifikováno jako studenti soukromé sunnitské islámské univerzity.

Američtí vojáci v doprovodu maskovaných kolaborantů bojících se ukázat své tváře, uzavřeli v době pátečních modliteb mešitu Chálida ibn al-Walída ve čtvrti Tu‘má v Durá, po jejich skončení zavřeli dveře a pozatýkali muže, na které maskovaní muži ukázali prsty. Zabrali domy kolem mešity, na jejich střechách rozestavěli ostřelovače a v celém okolí vydali zákaz vycházení. 50-60 zatčených lidí pak odvedli neznámo kam.

Večer se na zalidněném tržišti v okrsku Ša‘b odpálil sebevražedný útočník, zabil 60 a zranil nejméně 40 lidí, z nichž někteří byli ve vážném stavu. Jde o okrsek, kde odedávna žili vedle sebe sunnité a šíité.

Tzv. ministerstvo vnitra oficiálně oznámilo, že nejméně 100 loutkových policistů onemocnělo poté, co snědli jídlo v hlavním sídle policejní akademie v bezpečně střežené tzv. Zelené zóně. Byli rozvezeni do tří bagdádských nemocnic. Vzorky vody a jídla z jídelny byly odeslány k rozboru.

Tal Afár

Mluvčí loutkové armády oznámil, že 18 členů místní policie, kteří byli zatčeni po úterním masakru, bylo propuštěno s tím, že budou vyslechnuti později, protože teď musí pohřbít příbuzné a kromě toho prožívají psychické trauma. Loutkový ministr vnitra Džawád al-Bulání mezitím přiznal, že policisté „porušili zákon“, když se zapojili do hromadného zabíjení, ale současně varoval sunnity před tvrzeními, že šíitské milice „pronikly“ do policejních řad. Ve skutečnosti byla loutková policie vytvořena právě ze 30 000 členů šíitských milic, které doprovázely americké okupační vojáky při invazi roku 2003:

Basra

Íránské ministerstvo zahraničí vyzvalo loutkové představitele Iráku, aby podnikli nezbytná opatření k zajištění bezpečnosti íránského konzulátu v Basře. Konzul Mohammad Rezá Náser Bagbán předtím oznámil, že britští vojáci ráno konzulát obklíčili a pak byla 20 minut slyšet střelba. Britští vojáci tímto způsobem protestovali proti zajetí 15 svých kolegů Íránci. Britské velení popřelo, že by k útoku na konzulát došlo a tvrdilo, že střelba byla patrně slyšet z jiného konce ulice, kde došlo ke nějakému boji.

Ozbrojené akce

Při útoku povstalců na americkou kolonu bylo na jihu Bagdádu zapáleno jedno Humvee, zabit příslušník námořní pěchoty a tři zraněni. Američané kromě toho oznámili smrt jednoho svého vojáka, k níž došlo následkem „nemoci nesouvisející s bojem“.

S raketami naplněnými chlorem zaútočili ve Fallúdže povstalci na policejní štáb, kde usmrtili dva policisty; dalších 15 se přiotrávilo. Při akci padli tři povstalci.

V Halábíse západně od Fallúdže podnikli povstalci útok na ležení loutkové armády, kde minimálně deset vojáků zabili a zranili. Stáhli se ve chvíli, kdy kolaborantům přiletěl na pomoc americký vrtulník. Američané pak v celém městě vydali zákaz vycházení a zatkli 17 místních lidí.

Ostřelování

Při minometném útoku na šíitskou husajníji v bagdádském okrsku Šula bylo ráno zabito pět a zraněno šest osob. Mezi mrtvými byli tři mahdisté.

Kolem 17:00 zasáhly dvě rakety americkou základnu v bagdádské Rustamíji. Plameny vzniklého požáru dosahovaly výšky šesti metrů, Američané však odmítli pomoc iráckého hasičského sboru a jeho auta na základnu nevpustili.

Bombové útoky

Exploze auta u stanoviště taxi poblíž hlavní nemocnice v Mahmúdíji usmrtila ráno tři civilisty a 11 zranila.

V Karmě nedaleko Fallúdže zničila bomba ráno Humvee americké hlídky a zranila pravděpodobně dva okupanty.

Chálisem otřásly výbuchy čtyř aut: u kontrolního stanoviště, u mešity, poblíž soudní budovy a blízko komerční banky. Podle sdělení nemocnice bylo při nich zabito minimálně deset lidí a několik dalších zraněno.

Na jihu Bagdádu usmrtil výbuch auta dva příslušníky sil Magháwir a jednoho civilistu a šest policistů zranil. Exploze dalšího auta v okrsku Bajjá zabila dva civilisty a deset zranila.

Dvě auta naložená výbušninou explodovala ve Fallúdže poblíž amerického štábu a zabila osm loutkových vojáků.

V Habbáníji zasáhl výbuch auta americkou hlídku složenou ze čtyř Humvee. Vojáci okamžitě místo výbuchu uzavřeli, takže se nepodařilo zjistit způsobené škody.

Pátek 30. března 2007

Provincie Anbár

Podle informace plukovníka Ahmada ad-Dulajmího z loutkové policie si americké síly v provincii vyžádaly přísun dalších 3 000 betonových bloků (2 m dlouhých a 4 m silných), které chtějí rozestavět kolem svých štábů a základen (už nyní obklopených bariérami) v budovách zabraných provinčním úřadům, bankám a policejním stanicím v Ramádí, Fallúdže a Hítu, aby mohli čelit narůstajícím útokům povstalců.

Američané přiznali za březen 80 mrtvých vojáků

Americké velení přiznalo ve zprávě vydané v Bagdádu, že od 1. do 29. března bylo v Iráku zabito 80 amerických vojáků. Stejný počet byli nuceni oficiálně přiznat i za únor.

Fallúdža

Americký snajpr zcela náhodně a bezdůvodně namířil u mešity ve čtvrti Šurta na dva civilisty a oba zabil. Umar Ahmad Rašíd a duševně nemocný muž jménem Ijjád byli pohřbeni na hřbitově mučedníků.

Město bylo třetím dnem zcela uzavřeno a ve všech čtvrtích nadále platil zákaz vycházení, celé město bylo bez elektřiny. Američané tohoto zákazu veškerého pohybu využili ke konání „volby“ nového loutkového guvernéra, jehož předchůdce rezignoval. Členové loutkové městské rady, které k volbám dopravila z jejich domů americká vozidla, jednohlasně zvolili Sa‘da al-Ubajdího.

Navzdory úplnému zákazu jakéhokoli pohybu se povstalcům podařilo odpálit několik minometných střel na pozice amerických a loutkových sil.

Bagdád

Podle oznámení tzv. ministerstva vnitra bylo při náletu Američanů na Madínat as-Sadr kolem 2:00 zabito nejméně 16 lidí a dalších 14 zraněno. Většinou šlo o stráže procházející ulicemi. Američané na toto oznámení reagovali prohlášením, že to prošetří. Ráno v Madínat as-Sadr zatkli muže podezřelého z účasti na bombových útocích.

Sámarrá

Během razie ve vesnici ležící blízko Sámarrá zabili američtí vojáci tři bratry, příslušníky kmene Chazradž.

Miqdádíja

Na vesnici Barwána as-Saghíra u Miqdádíje zaútočili odpoledne ozbrojenci s plynovými bombami naplněnými trhavinou. Obyvatelé se jejich útoku postavili, bližší informace však nebyly dostupné. Vesnice se během března stala několikrát terčem podobných útoků.

Tal Afár

Stovky rodin žijících ve městě sbalily po nedávném masakru 70 sunnitů a únosu dalších desítek své věci a opouštějí město.

Velitel místní policie generálmajor Wathíq al-Hamadání nařídil, aby bylo znovu zatčeno 18 policistů obviněných z účasti na masakru, kteří byli na nátlak jistých politických stran a dalších sil propuštěni. Jejich osvobození vyvolalo mezi obyvateli města výbuch hněvu a demonstranti na ulicích požadovali vyšetření celé události.

Policie nalezla ve městě 25 mrtvých, čímž počet lidí, zabitých ve městě během posledního týdne, stoupl na 155.

Vrazi z Tal Afáru utekli do Nadžafu

Podle informací obyvatel zdejších čtvrtí Qádisíja, Mu‘allimín a Hannána přijelo ráno do města 24 příslušníků mahdistické milice, kteří jsou pravděpodobně zodpovědní za úterní masakr talafárských sunnitů. Do svatého města se uchýlili, aby unikli americkým silám, které je chtěly zajmout a byli tu přijati duchovními vůdci.

Ozbrojené akce

V archeologické oblasti Malwíja nedaleko Sámarrá zastřelil ráno ostřelovač amerického vojáka a dalšího zranil. Skupina vojáků prohledávala okolí archeologického naleziště. Korespondent Mafkarat al-Islam poznamenal, že Američané předtím zničili starý minaret malwíjské mešity z doby abbásovského chalífy Mustansira, který vládl v letech 1226-1242. Zničení zdůvodnili výškou minaretu, kterého by mohli povstalci využít pro umístění svých ostřelovačů.

Ve vesnici u Hillá zastřelili ozbrojenci z jedoucího auta dva policisty a zranili loutkového vojáka.

Ostřelování

Šest minometných střel zasáhlo budovu provinčního rozhlasu a televize v Mosulu. TV provincie Ninwa přinesla 27. března reportáž z Tal Afáru se záběry zkázy po explozích aut v šíitských oblastech a rozhořčenými reakcemi místních lidí.

Čtyři rakety zasáhly odpoledne přistávací dráhu a jednu z hal užívaných Američany na kirkúckém letišti. Útok byl proveden s velkou přesností, zabil tři a zranil 12 amerických vojáků. Americké síly odpověděly na útok dělostřeleckou palbou, při níž zabily čtyři členy jedné rodiny a zranily dalších osm Iráčanů.

Dvě rakety Kaťuša dopadly do amerického ležení na jižním okraji Sámarrá.

Bombové útoky

Kolem 7:00 zneškodnil výbuch auta ve Fallúdže Humvee z projíždějící americké kolony. Z hořícího vozidla vytahovali ostatní vojáci obtížně mrtvá těla posádky.

V Kirkúku zasáhl výbuch bomby policejní hlídku, poškodil vozidlo, ale nezpůsobil žádné ztráty.

Na silnici vedoucí z Azímu (ležícího 90 km na sever od Bagdádu) do Kirkúku, zasáhla odpoledne bomba hlídku loutkových sil, vážně poškodila hlídkové vozidlo, zabila jednoho a zranila druhého vojáka.

Asi v 17:00 zasáhl výbuch auta americkou kolonu v centru Ramádí blízko amerického štábu. Exploze jedno vozidlo zapálila, nic bližšího se ale zjistit nepodařilo.

Sobota 31. března 2007

Qá‘im

Město uzavřeli za rozbřesku Američané spolu s loutkovými silami a začali prohledávat domy, obchody, vládní úřady a nemocnice. Vojáky, kteří pomocí detektorů pátrali po zbraních, doprovázeli policejní psi. Všem obyvatelům kontrolovali doklady, aby zjistili, nejsou-li mezi nimi zahraniční bojovníci nebo členové al-Qá‘idy. Přitom zatkli řadu lidí, které podezírali, že ve městě nežijí.

Fallúdža

Časně ráno zničilo americké letadlo obytný dům v Hasj u Fallúdže a zabilo všechny jeho obyvatele.

V Ámiríjat al-Fallúdža našla policie pohozená tři mrtvá těla mučených a zavražděných obětí.

Ve Fallúdže zrušily okupační síly zákaz vycházení vyhlášený před třemi dny.

Bagdád

Loutková policie našla na několika místech Bagdádu celkem deset mrtvých těl, svázaných, poznamenaných stopami po mučení včetně spálenin hlavy a hrudi.

V Durá jižně od Bagdádu zastřelili Američané ženu s dítětem.

Večer zranili neznámí ozbrojenci v Zafaráníji na východě města střelbou nejméně dva lidi.

V noci vpadly americké síly do Madínat as-Sadr, kde narazily na prudkou palbu mahdistů a byly nuceny přivolat leteckou pomoc. Představitelé sunnitů zkritizovali tento postup vůči mahdistům stejně jako předchozí podobné akce, prováděné jen naoko pro veřejnost, při nichž je sice zatčeno několik méně významných mahdistických činitelů, ale po jednom či dvou dnech jsou zase propuštěni. Tím se tyto akce ostře odlišují od krvavých zákroků proti sunnitské populaci.

Američané vtrhli do domu muezzina mešity v okrsku Arab Džabbúr. Když ho nenašli doma, sebrali jeho ženu a odvlekli ji na jednu ze svých základen, aby tak manžela donutili vydat se jim do rukou. Celý tento okrsek byl po dva dny uzavřen a nikomu nebylo dovoleno ho opustit.

Šahrabán

Při prohledávání budovy školy na jižním okraji města nalezli odpoledne Američané sklad zbraní a munice íránské výroby. Podle jejich oznámení šlo o 44 minometných střel, 13 kulometů a 22 bomb určených k dálkovému odpálení. Kromě toho bylo ve skladu značné množství munice, lehkých zbraní a tlumičů.

Díwáníja

Na silnici vedoucí k americkému Camp Echo explodovala v okrsku Šáfi‘íja asi v 17:00 bomba, zasáhla americkou hlídku, zničila jedno vozidlo a těžce poškodila druhé. Zabiti v nich byli čtyři vojáci. Zbytek hlídky střelbou po okolí zabil čtyři civilisty a tři zranil.

Kolem 23:00 dopadly na Camp Echo tři minometné střely a způsobily v něm požár.

Karbalá

Večer vypukl v hotelu stojícím v těsné blízkosti šíitské mešity v centru města požár, jehož plameny bylo možno pozorovat z celého města. Požár pravděpodobně zavinil elektrický zkrat. 12 hotelových hostů přiotrávených kouřem bylo dopraveno do nemocnice.

Ozbrojené akce

V bagdádské A‘zamíji ráno usmrtil ostřelovač u základní školy amerického vojáka. Americké síly pak prohledaly celou školu a řadu okolních domů, ale bezvýsledně.

Večer přepadli povstalci u Baládu auto se šesti policisty, zabili je a zmizeli.

Ostřelování

Tři minometné střely dopadly ráno na americkou základnu v Saqlawíji severně od Fallúdže.

Bombové útoky

Časně ráno explodovalo u skupiny dělníků čekajících na práci v Túz Churmátú auto, dva z nich zabilo a 12 zranilo a kromě toho poškodilo řadu okolních obchodů.

Ráno zasáhl výbuch zaparkovaného auta policejní hlídku na jihozápadě Mosulu a zranil šest lidí, mezi nimi i jednu ženu.

U čerpací stanice v Hillá zabil a zranil výbuch auta 22 lidí, zničena byla tři civilní auta a těžce poškozena byla čerpací stanice.

Na severovýchodě Ba‘qúby zasáhla bomba americkou hlídku, zničila Humvee a zabila tři vojáky.

Kolem 11:00 vybuchlo auto naložené trhavinou v centru bagdádského Madínat as-Sadr, ke zabilo tři civilisty a sedm dalších zranilo, některé z nich těžce. Asi půl hodiny po poledni zasáhl výbuch bomby v bagdádské čtvrti Bunúk americkou hlídku. Dva vojáky z hlídky loutkové armády usmrtila v 16:00 v okrsku Jarmúk bomba, která zničila jejich Humvee a třetího vojáka těžce zranila. V okrsku Ubajdí zranila večer bomba dva místní lidi.

Odpoledne najela na bombu policejní hlídka v kirkúcké čtvrti Askarí. Zranění utrpěli dva policisté, poškozeno bylo i jedno civilní auto.

Večer zabila bomba v Dulu‘íji jednoho člena policejní hlídky a dva zranila, jednoho z nich těžce.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       1. 5. 2007
1. 5. 2007 LEŽ TÝDNE v ČRo 6: Proti radaru jsou prý v ČR jen extrémisté! Petr  Kužvart
1. 5. 2014 Máj Karel Hynek Mácha
30. 4. 2007 Mácha a tradice Prvního máje Petr  Kužvart
1. 5. 2007 První máj - jiný pohled Jiří  Bakala
1. 5. 2007 Máj pro dělníky, sufražetky i katolíky, ale ne pro neonacionalisty Štěpán  Kotrba
30. 4. 2007 1. máj: Mladí sociální demokraté jdou protestovat proti akci neonacistů z Národního sjednocení a Vlastenecké fronty Petr  Dolínek
17. 4. 2007 Tradice Prvního máje a letošní akce ultrapravice Jindřich  Lacina
29. 4. 2007 1. máj a jak je to spasením Zdeněk  Bárta
1. 5. 2007 Niečo milé Michal  Polák
4. 5. 2006 První máj včera, dnes a zítra Pavel  Pečínka
1. 5. 2007 Modlitba za Egona Bondyho Eduarda  Heczková
26. 4. 2007 Prohlášení antifašistické skupiny 1.máje
1. 5. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. března 2007
30. 4. 2007 Havel: Vývoj v Rusku je znepokojující, jsem pro americkou raketovou obranu
30. 4. 2007 "Děsivá nekritičnost a naivita"
30. 4. 2007 Putin reaguje, Topolánek má asi radost, Ricová se diví, aneb Proč si vlastně vůbec někdo myslí, že půjde o obranný raketový systém? Uwe  Ladwig
1. 5. 2007 Slabiny Havlových názorů
30. 4. 2007 Souhlasím s Václavem Havlem téměř bez výhrad Boris  Cvek
30. 4. 2007 Je mi teď hrozně smutno
30. 4. 2007 Opravdu stařecké bláboly
30. 4. 2007 Pane Havle, prosím vás, mlčte
30. 4. 2007 Reakce na fórech jsou vždycky vulgární
30. 4. 2003 Satanova církev - Sabat Jules  Bois
30. 4. 2007 Od Kotrby k Paroubkovi a zpět? Radek  Mikula
30. 4. 2007 Jak to bylo s porážkou pracujících v Řecku, ale i jinde Milan  Černý
30. 4. 2007 ČT musí zaplatit za pomluvu poslance ČSSD Štěpán  Kotrba
29. 4. 2007 Británie se stává společností všudypřítomného elektronického sledování
30. 4. 2007 Pět britských spiklenců odsouzeno na doživotí
30. 4. 2007 Rozhovor jako nekrolog za Svatoplukem Benešem Tomáš  Koloc
30. 4. 2007 Drzost komunistických generálů
28. 4. 2007 Vojáci proti válce varují
28. 4. 2007 Hospodaření OSBL za březen 2007

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
1. 5. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. března 2007   
5. 4. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. – 15. března 2007   
17. 3. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 15. -- 28. února 2007   
27. 2. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 14. února 2007   
13. 2. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. ledna 2007   
23. 1. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. ledna 2007   
10. 1. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. prosince 2006   
8. 1. 2007 Začátek roku už je, ale americká vláda stále neřekla, jestli chce stavět raketovou základnu v Česku Štěpán  Kotrba
4. 1. 2007 Závěrečná bilance vlády režimu Saddáma Husseina a možná východiska z krize Jaroslav  Bureš
1. 1. 2007 Utajená symbologie: vražda tyrana v předvečer 10. tevetu Štěpán  Kotrba
31. 12. 2006 Bez porozumění kulturním tradicím a odlišnostem nepochopíte politiku jiných států Štěpán  Kotrba
21. 12. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. prosince 2006   
11. 12. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. listopadu 2006   
28. 11. 2006 Talabání dal v pondělí Bushovi facku Štěpán  Kotrba
26. 11. 2006 Tajná studie USA: Výsledkem americké okupace Iráku je občanská válka