12. 1. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
13. 1. 2007

George Bush tvrdí, že v Iráku bojuje za "svobodu". Je to výraz, o jehož rozporech neuvažuje,upozorňuje Sam Leith v britském konzervativním deníku Daily Telegraph. Filozof Isaiah Berlin upozorňoval na rozdíl mezi pozitivní a negativní svobodou a na tomto rozdílu v případě Iráku skutečně záleží.

Pozitivní svoboda je mé právo mávat nohou. Negativní svoboda je mé právo na to, abyste vy při svém mávání nohou mě nekopli do rozkroku.

12. 1. 2007

Novou strategii prezidenta Bushe pro Irák mnoho komentátorů v mezinárodním tisku ostře odmítlo, píší internetové stránky BBC:

Mnozí zastávají názor, že rozhodnutí vyslat do Iráku další vojska jen posílí násilí. Někteří komentátoři srovnávají situaci s eskalací vietnamské války. Jiné listy charakterizují Bushovo rozhodnutí jako "příliš málo příliš pozdě".

"Prezident Bush se rozhodl pokračovat na krvavé stezce, kterou si zvolil od invaze do Iráku a rozhodl se ve snaze dosáhnout vítězství vyslat další vojáky. Precedenty dokazují, že k tomu na irácké půdě nedojde tak, jak k tomu nedošlo ve Vietnamu.

Egyptský list Al-Jumhurija

12. 1. 2007

Tony Blair přislíbil více finančních prostředků pro britskou armádu a obhajoval svou politiku vojenských zásahů v zemích, jako je Irák a Afghánistán. Zdůraznil, že Británie musí zůstat "významnou vojenskou velmocí".

Ve svém přednášce o vojenských záležitostech konstatoval Blair v pátek, že existují dva typy zemí: "Ty, které vedou válečné boje i provádějí mírotvorné akce, a pak ty, které až na výjimečné případy, se podílejí jen na uržování míru."

Británie dělá podle Blaira obojí a mělo by to tak zůstat.

13. 1. 2007

Mike Marqusee, indický novinář z listu The Hindu a autor knihy Wicked Messenger: Bob Dylan and the 1960s zaznamenává v sobotním vydání deníku Guardian pozoruhodnou skutečnost: Když cestujete z Indie nebo z Afriky letecky první třídou (za tisíce dolarů za letenku), společnost British Airways vám zařídí, že vstoupíte v Londýně před imigračního úředníka bez fronty.

Autor, kterého BA přesunula z druhé třídy v letadle do první třídy, protože v druhé už nebylo místo, píše: Ano v první třídě byla rovná postel, šampaňské, jídelní lístek, který připravili kuchaři celebrity. A pak služba, kterou jsem nečekal. Když jsme se blížili k Londýnu, dostali jsme v první třídě brožuru na křídovém papíře, slibující "jednodušší, rychlejší cestu imigrační kontrolou". "Stačí pouze ukázat tuto brožuru!"

12. 1. 2007

Na (tajné) tiskové konferenci pro čelné představitele amerických médií (z níž se nesměly Bushovy výroky v médiích citovat!) dne 10. ledna 2007 George Bush a jeho nejvyšších bezpečnostní poradci podstatně znepokojili moderátory hlavních amerických televizních stanic a další vedoucí představitele médií, že se blíží velká konfrontace s Íránem, píše Robert Parry, americký novinář, který v osmdesátých letech napsal řadu článků o aféře Írán-contra pro tiskovou kancelář Associated Press a týdeník Newsweek:

13. 1. 2007

Tvrdý postup, který uplatňují v posledních dnech Spojené státy v Iráku, a Bushovy nejnovější diplomatické kroky se rovnají vyhlášení války Íránu, upozorňuje v pátečním článku diplomatická redaktorka listu Independent Anne Penketh.

12. 1. 2007

Investigativní pořad britské komerční kulturní televize Channel Four tajně natočil příklady islámského extremismu v čelných britských mešitách a muslimských organizacích, včetně těch, které chválí britský premiér Tony Blair.

Na tajně natočených videozáznamech vyzývají muslimští kazatelé, aby muslimové bili dívky, které si nezahalují tvář, aby vytvářeli stát ve státě a aby se připravovali na "svatou válku". Jde o instituce, které šíří islámský wahabismus, extremní formu islámu, která se praktikuje v Saúdské Arábii. Tato země rozsáhlým způsobem financuje islámské instituce v Británii. Je spojencem Západu.

Pořad televize Channel Four zdokumentoval, že extremističtí kazatelé hlásají svou ideologii nenávisti často bez vědomí umírněných správců mešit. Vedoucí představitelé mešit i britských islámských organizací vyjádřili vážné znepokojení nad infiltrací islámského extremismu do jejich středu.

Reportéři pořadu Dispatches na něm pracovali rok. Bude se vysílat v pondělí 15. ledna ve 20 hodin britského času.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Anotace pořadu CHANNEL FOUR TV

12. 1. 2007

"Sportovní" automobily s velkou spotřebou benzínu, auta do terénu a tzv. "4x4" budou zřejmě v Evropské unii do pěti let cenově zcela nedostupné, v důsledku nových opatření EU proti emisím uhlíku.

Nový automobil v roce 2021 nebude smět podle návrhů Stavrose Dimase, komisaře EU pro životní prostředí, do ovzduší vypouštět víc než 120 gramů uhlíku na kilometr. Toto pravidlo bude zřejmě znamenat, že tento druh vozidel bude zdražen až o 140 000 Kč.

Dimas uvedl, že nových omezení je zapotřebí, protože automobilový průmysl nesplnil dobrovolnou dohodu, podepsanou v roce 1998, že sníží do roku 2008 emise uhlíku o 25 procent. Snížil je o 13 procent a dohoda vyprší příští rok.

12. 1. 2007

Prezident Bush čelil ve čtvrtek rostoucí izolaci poté, co jeho silně inzerovaná nová strategie pro Irák se setkala s rozhodným odporem veřejnosti i politiků.

12. 1. 2007

Od červnových voleb se ví až příliš dobře, že ČSSD nehodlá přistoupit na žádný kompromis, v němž by měla hrát jen druhé housle. Přitom jako vhodná nevěsta pro "pravici" i "levici" tu setrvale zůstává KDU-ČSL. Pochopitelně tu je mezi lidovci dnes stín jednoho překvapujícího ujednání "Paroubek -- Kalousek", který zřejmě druhé vstupování do podobného toku věcí stěží nyní dovolí. Zároveň tu pořád mezi námi setrvává jakási nekonkrétní nabídka ze strany ČSSD na velkou -- a stabilní -- koalici s ODS, dokonce i prezidentem republiky zřejmě pozitivně vnímaná. "Černým vzadu" je rudý bratr, KSČM; s případnými kýženými koncesemi (aspoň odchod ze sálu před hlasováním o důvěře vládě, že?). Zdá se, že ČSSD tlakem na ignorování Zelených chtěla jednou ranou dosáhnout jak pádu Trojkoalice, tak stigma nedůvěryhodnosti M. Topolánka, spolu s posílením vlastní vyjednávací pozice.

12. 1. 2007

Reformy, reformy a zase reformy. Nic jiného pomalu člověk na naší politické scéně neslyší. Být "proreformním" je pozitivní, je to "in". Správně proreformní je česká pravice, včetně na zeleno přelakovaných bývalých unionistů, protireformní je i podle prezidenta Klause naše levice zastupující polovinu občanů, kteří se údajně reforem bojí.

12. 1. 2007
Jaký je váš názor na umístění protiraketové základny USA na českém území?
Rakety dalekého doletu v rukou některých režimů vnímám jako skutečnou hrozbu. Je třeba reálně konstatovat, že jiné řešení této hrozby než systém protiraketové obrany USA zatím neexistuje. Základna na českém území by byla schopna ochránit nejen USA, ale i velkou část Evropy včetně České republiky. Přijetí obranné základny na našem území by byl tedy velký příspěvek k bezpečnosti nás i našich sousedů. Navíc je pravděpodobné, že by se základna dříve či později stala součástí protiraketové obrany celé Severoatlantické aliance.

To odpověděla na otázku Lubomíra Světničky z redakce vládního serveru natoaktual.cz nová ministryně obrany, členka KDU-ČSL Vlasta Parkanová. Jak už ale vojenští odborníci vysvětlili, interceptory, které by byly případně umístěny na americké základně, nejsou určeny pro sestřelení raket v sestupné fázi letu. Základna by tedy nemohla ochránit území České republiky, naopk by z něj udělala cíl prvního úderu, i jaderného. To potvrdili nedávno čeští armádní analytici i vysocí činitelé ruské armády.

Lež je vědomé šíření nepravdy. Ministryně obrany je povinna vědět pravdu. Pokud ji neví, má mlčet.

12. 1. 2007

POL ROKA STARÁ ANALÝZA KVALITY VEREJNEJ SLUŽBY V STV

Objektivita si od novinára vyžaduje, aby pod rúškom spravodajstva o tom, ako funguje spoločnosť a ľudia v nej, nepropagoval svoje politické a osobné záujmy. Paradoxom ostáva, že kým objektivita novinára je vlastnosťou jeho myslenia, najväčšou prekážkou prispôsobovania myšlienok realite sú skreslenia, ktoré má na svedomí opäť len jeho myseľ. Túžby, obavy a predsudky žurnalistu mu zabraňujú vnímať realitu jasne. Ak máme obavy zo sociálnych nepokojov na Slovensku alebo ak si ich naopak želáme, bráni nám to analyzovať situáciu tak, aby sme zistili, či je ich hrozba reálna. Realita sa nám môže vyjaviť iba tak, keď sa zbavíme svojho záujmu. Objektivita si totiž vyžaduje nestrannosť so všetkými jej znakmi ako potlačenie emócií, neangažovaný prístup, triezvy, vecný a nevzrušený štýl. Možno ju teda chápať aj ako akési odosobnenie. V objektívnom skúmaní faktov musí novinár opustiť svoje zbožné želania a odhodiť pohodlné interpretácie (ak neobstoja pri preskúmaní). Musí vedieť odhliadnuť od vlastnej perspektívy, s porozumením sa pozrieť z perspektívy svojich oponentov, ale aj kriticky preskúmať tú perspektívu, ktorá sa mu ponúkala najskôr. Takto chápaná objektivita je procesom prekonávania úzkej obmedzenosti, v ktorom žurnalista prekračuje sympatické, osobné a konvenčné.

Rada STV na svojom zasadnutí v apríli a máju 2006 spochybnila objektivitu relácie Pod lampou a jej člen Ladislav Straka dokonca navrhol odvolať moderátora Štefana Hríba. Krátko predtým adresovalo podnet na Radu STV z toho istého dôvodu aj Hnutie za demokraciu. Oficiálnym dôvodom týchto výhrad bola podoba relácie, ktorú vyhradil moderátor výhradne pre europoslanca za SDKÚ Petra Šťastného.

12. 1. 2007

Co také znamenalo rozšíření Evropské unie:

Nechtěl jsem tam jít. Většinou se tlumočení vyhýbám. Překladatelská agentura však nemohla najít v krátkém termínu nikoho jiného, tak jsem nakonec k obvodnímu soudu v Glasgow přece jen ve čtvrtek 11. ledna šel. Ano, bohužel to trvalo celé dopoledne, které jsem potřeboval na jinou práci. Ale nelitoval jsem. Dosud jsem nezažil takto dickensovskou zkušenost.

12. 1. 2007

ODS podrazit nebo porazit? To je, oč tu běží...

Přiznám se, že mne bezelstná instrumentální bezcharakternost pražského lídra sociální demokracie Davida Ratha z rozhovoru pro Český rozhlas 6 odkazuje do stejné morální žumpy, ve které se brodí Topolánkův poradce Dalík v honbě za imaginárními "konstruktivními" přeběhlíky , ač "se sociálními demokraty v patách".

David Rath v ČRo 6: Já s tím mám trochu problém, ne proto, že by se slovo nemělo držet, to já si myslím taky, ale myslím si, že jsou situace, kdy je potřeba vážit priority. A jsem-li druhý nejvyšší ústavní činitel zodpovědný za vývoj České republiky, tak si musím taky trošku uvědomit, co je víc. Jestli slovo chlapa, které bylo dáno před pěti, šesti měsíci v úplně jiné situaci, kdy to vypadalo, že to slovo bude plnit za tři neděle nebo za měsíc, anebo jestli jde o to Českou republiku dostat z této situace, to znamená, buď pomoci mít jasnou, pevnou vládu, anebo otevřít cestu k těm předčasným volbám, které by rozdaly ty karty jinak.

12. 1. 2007

Jiný svět je možný

V článku "Národ bez paměti" jsem před Vánocemi poukazoval na to, jak obtížné je v české Národní knihovně získat přístup ke knihám či článkům v časopisech.

Zejména jsem měl velký problém získat přístup k článkům z českých deníků (Mladá fronta) z padesátých let. V Národní knihovně už Mladá fronta není k dispozici v papírové formě a o výrobu kopie z mikrofilmu se musí složitě žádat a trvá to dlouho. S hrůzou jsem zjistil, že literární časopis Host do domu tam také mají už jen na mikrofilmu, takže by nastala tatáž byrokratická anabáze. Vedoucí odboru služeb NK Hanuš Hemola na to reagoval článkem "Přece jenom jsme k něčemu" argumentoval, že služby Národní knihovny nejsou zase tak špatné, a vysvětlil, proč některé věci nejdou.

Hned po Vánocích jsem zažádal o články, které byly nedostupné v České republice, prostřednictvím britské meziknihovní služby. Ne že by české časopisy byly pro britské výzkumníky zrovna prioritou. Dne 3. 1. 2007 jsem vyplnil na internetových stránkách glasgowské univerzitní knihovny Document Delivery Service požadavky na dodání asi patnácti článků z nejrůznějších českých časopisů z různých dob (od 1.1. 2007 se žádosti o meziknihovní výpůjčky nedají podávat jinak než prostřednictvím internetu). Jak to dopadlo?

12. 1. 2007

Díky za dokonale vyjádření pocitu bezmoci a znechucení z českých knihoven - tedy těch, ve kterých se chcete dostat k mírně historickým materiálům, píše právnička Petra Procházková.

Klementinum se svým papírkováním a obrovskou místností kartoték ve mně nikdy nebudilo důvěru, ovšem když jsem psala diplomku na téma Filmová cenzura za 1. republiky a chtěla jsem v knihovně filmového archívu, či jak se to tehdy jmenovalo, dva ročníky nějakého časopisu, sdělili mi tehdy, že mi mohou poskytnout pouze 2 čísla s tím, že to přivezou z archívu za 14 dní.

Zalapala jsem po dechu a odmítla do těchto míst ještě někdy vstoupit.

Dopadlo to tak, že jsem z dobových materiálů pročetla jen věstníky Ministerstva vnitra, kde byla obsažena cenzurní rozhodnutí, a k těm jsem se dostala jen díky velké vstřícnosti paní Jarmilky v knihovně právnické fakulty. Pak už jsem čerpala pouze z těch několika málo materiálů, které na toto téma existují.

12. 1. 2007

KNIHOVNY:

Pane Čulíku, ptáte se:

Proč to nejde v ČR? Myslím, že je to jasné. Knihovny nejsou prioritní. Vidíte úroveň české politické representace. Jak říkával zesnulý profesor Machovec - viděli jste někoho z našich politiků citovat Havlíčka nebo Masaryka?

12. 1. 2007

Zajímavost pro naše čtenáře:

Motto:

"Wikialita"= Wikipedie + realita = "pravda" založená na konsensu, nikoliv na faktech.

Zdroj: TIME MAGAZINE

"Největším problémem tohoto nesporného fenoménu českého internetu [je] rostoucí bulvarizace, senzacechtivost a vulgarita, kterou lze pozorovat v exaltovaně působících titulcích."

"Dr. Golgovi [byl] zakázán přístup k redakční poště a fakticky byl z redakce Britských listů vyloučen, třebaže se jednalo o jediného profesionálního žurnalistu v užším kruhu Britských listů."

Jak vidí Britské listy anonymní autoři české Wikipedie:

12. 1. 2007

(Výchovné možnosti sdělovací techniky)

Prostředí ve kterém žijeme nás ovlivňuje mnohem více, než tomu bylo dříve. Na této skutečnosti se podílí především vývoj elektroniky, jejíž produkty, např.mobily, téměř "odstranily vzdálenosti mezi lidmi". To umožnilo bezprostřední výměnu informací nejen mezi dvěma jedinci, ale i mezi skupinami lidí. Zároveň mohou významně nejen ovlivňovat mezilidské vztahy ale je i upravovat podle určitého zámyslu. Jsou to "hromadné sdělovací prostředky" a ta část společnosti, která je ovládá může jejich prostřednictvím ovlivňovat myšlení celé společnosti, ze které nemůžeme vyloučit ani její mladou generaci, která značnou část začátku svého života prožívá v prostředí rodiny a školy a není od okolního vlivu izolována.

12. 1. 2007

Ve čtvrtek 11.1. v 11 hodin jmenoval na vídeňském Hradě spolkový prezident Heinz Fischer nového čtyřicetišestiletého spolkového kancléře Alfreda Gusenbauera spolu s dalšími devatenácti ministry a státními sekretáři, z nichž je jedenáct mužů a osm žen. Stalo se tak sto deset dnů po volbách, ve kterých opoziční sociální demokraté těsně zvítězili nad lidovou stranou, která vládla s krajně pravicovým Společenstvím pro budoucnost Rakouska.

Vysílal ČRo 6 v rámci pořadu Názory a argumenty 11. 1. 2007 od 18:10 DOWNLOADSTREAMFLASH 

12. 1. 2007

DOKUMENT

Hlavní body 170 stránkového vládního programu nové rakouské vlády velké koalice Sociálnědemokratické strany Rakouska (SPÖ) a Rakouské lidové strany (ÖVP) tak, jak je přinesla ČTK.

SPÖ Wahlprogramm 2006 PDF

DOKUMENT - Das Regierungsprogramm SPÖ und ÖVP - 9. 1. 2007 | 368 kB PDF
12. 1. 2007

"Opravdu hloupou čínskou propagandu šíří pekingský rozhlas mimo jiné i v češtině. Viz například zprávu "Mluvčí čínského ministerstva zahraničí vyvrátil kritiku organizace Human Rigts Watch proti stavu lidských práv v Číně". Povšiml jsem si tohoto titulku v přehledu serveru "Právě dnes" a klikl jsem na to, protože mě opravdu zaujalo, jak to pan čínský mluvčí údajně "vyvrátil". Human Rights Watch je nezávislá organizace, kritizující neúplatně Spojené státy jako Čínu, je-li k tomu důvod.

A jak tedy mluvčí čínského ministerstva zahraničí kritickou zprávu HRW "vyvrátil"? Nijak. Pan mluvčí šťavnil prostřednictvím těchto frází, cituji ze zprávy:

"Zdůraznil, že Čína je proti vyvíjení tlaku na jiné země a vměšování se do jejich vnitřních záležitostí pod záminkou lidských práv.

Liu na tiskové konferenci dodal, že zmíněná organizace projevuje důsledně zaujetí proti Číně a přináší zprávu lidských práv obvykle s nepravdivým obsahem a za účelem politickým, nikoli dobromyslným. Stav lidských práv v Číně tak zaznamenává neustálý pokrok."

Čína si skutečně myslí, že takovýmito bláboly někoho přesvědčí?

Bude to asi děs, pokud skutečně Čína v budoucnosti ovládne svět.

Ale nechci se vysmívat pracovníkům čínského rozhlasu, kteří šíří propagandu i v češtině pod teroristickým tlakem své totalitní vlády, anebo blábolivé propagandě svých vládců věří, nebo obojí. Nikdo nemůže obviňovat lidi, jimž hrozí mučení nebo smrt, z toho, že opakují lživou propagandu. Nejsem si však jist, zda by se na takovéto stránky mělo v ČR odkazovat bez korekce.

11. 1. 2007

Jsem hluboce přesvědčen o tom, že zastupitelská demokracie je postavena na důvěře. Na prosté důvěře voliče ve vlastní volbu i na základní důvěře v politické partnerství. Ta důvěra by měla mít svůj zdroj v předpokladu, že konec konců by mělo jít všem politikům, pozičním i opozičním, o blaho země.

Pokud se podaří i poslední zbytky této důvěry odstranit, bude to mít jediný důsledek. Konec demokracie v její současné podobě.

12. 1. 2007

Ladislav Doležal, vedoucí redaktor portálu ČT24, odmítl požadavek diváka, aby záznam z televizního přenosu z rozhovorů ČSSD a trojkoalice poskytla prostřednictvím svého archivu a internetového portálu. zveřejnit . Podle jeho odpovědi záznam rozhovorů Topolánek - Paroubek Česká televize vůbec nezaznamenala. Prý pro nulovou informační hodnotu. Názor jednoho z diváků hovoří za všechny :

Platím pravidelně poplatky a jsem myslím plnohodnotný divák. Opravdu mne zajímá autentické znění rozhovorů mezi ČSSD a trojkoalicí před televizními kamerami. Váš sestřih v televizních novinách pokládám za manipulativní. Prosím, nechte na mne, eventuálně na nás divácích, abychom posoudili chování účastníků jednání a obsah rozhovorů.

ČT 24 nakonec uvolnila záznam z jednání Trojkoalice a ČSSD v průběhu pátku na této adrese ZDE

12. 1. 2007

Dedikováno šéfredaktoru Metra Fabianu Golgovi

Včerejší Metro mě opět nezklamalo. Na titulní stránce se pod obrázkem mužů asijského vzezření v maskovacích kalhotách, válejících se ve sněhu, skví popisek: "VOJÁCI V JIŽNÍ KOREJI SI UŽÍVAJÍ SNĚHOVÉ NADÍLKY. Poblíž Pchjongjangu stráví příští měsíc přes 270 vojáků na vojenském cvičení." Že jsou vojáci skutečně jihokorejští (anebo rafinovaně maskovaní), o tom vypovídají jejich čelenky s jihokorejským státním znakem, inspirovaným symbolikou I-ťing. Že je Pchjongjang hlavním městem jim nepřátelské Severní Koreje vím ze základní školy.

Poučen Herculem Poirotem jsem sestavil možné varianty výkladu zprávy:

12. 1. 2007

Politicky lze posílení amerických jednotek v Iráku o více než 20.000 mužů chápat jako záchrannou strategii neokonzervativních republikánů shromážděných pod prezidentskou vlajkou senátora Johna McCaina, napsal na blogu HuffingtonPost.com profesor Occidental College v Los Angeles Tom Hayden. Specialisté na propagandu to nazvali "nárůst" (surge), ve skutečnosti jde ovšem o eskalaci, která připomíná Vietnam, informuje Karel Dolejší.

12. 1. 2007

Nikdo mě nemůže nařknout z přemíry sympatií vůči Mirku Topolánkovi. Následující slova tedy nejsou slova příznivce pana premiéra, ale člověka nezaujatého. Myslím si, že hon, který je nyní veden na pana Topolánka občas přesahuje hranice korektnosti. Bohužel se na tom podílejí i některá média. A právě o jedné mediální akci bych se zmínil.

12. 1. 2007
reakce na článek Patrika Nachera Hurá na Topolánka...

O nezaujatosti a míře sympatií Patrika Nachera vůči designovanému premiérovi by se dalo velmi dlouho polemizovat. Jak sám píše: je tiskovým mluvčím a mediálním poradcem Národní rady zdravotně postižených ČR ergo pracuje pro/v instituci, jejíhož vedoucího představitele jmenuje vláda - respektive pověřený místopředseda vlády. Chtěl bych vidět toho smělce, řečeno s klasikem, který by se z takového pozice opovážil kritizovat premiéra, pokud by to nebylo součástí jeho role mediálního poradce.

12. 1. 2007

"Bojím se, že by našli pár poslanců, kterým jsou bližší poslanecká korýtka než nové volby. Proto je lepší uspět s touto vládou,"

Marek Dalík o "konstruktivních poslancích a možném třetím pokusu - v online rozhovoru na serveru Novinky ZDE ZDE

12. 1. 2007

DOKUMENT

Vážená paní poslankyně, vážený pane poslanče, obracím se na Vás tímto osobním dopisem, abych Vás požádal o důvěru pro projekt, který pokládám za poslední možnost, jak v tomto volebním období respektovat základy politické kultury, důstojnost demokratických politických stran a především, jak se nezpronevěřit voličům a předvolebním slibům.

12. 1. 2007

DOKUMENT

Za "politické lži" považuje předseda ČSSD Paroubek to, že "reformy dělá vždy jenom pravice a samo slovo reformy je pravicové slovo." Stejně tak "lživé" je podle něj tvrzení, že česká ekonomika, české veřejné finance procházejí krizí, země je v dezolátním stavu a bez rychlých a razantních změn nemůže přežít. "Program nové vlády Mirka Topolánka není dramaticky odlišný od programu, který dohodla ODS a ČSSD spolu s KDU-ČSL loni v polovině prosince.", sdělil Paroubek novinářům. Za základ moderního reformního programu považuje Paroubek program Agenda 2010.

"Reformní program" ČSSD | 274 kB PPT

Nejen poslanci, ale ani odborníci ČSSD nesouhlasí s Agendou 2010 ZDE
Agenda 2010 není ústupem z programových pozic ČSSD -- je to přímo dezerce ZDE

Předsilvestrovská koaliční smlouva ODS, KDU-ČSL a SZ ZDE

Zeman: "Kdo vymění svůj program za koryta, přijde nejenom o program, ale nakonec i o ta koryta" ZDE
12. 1. 2007

Předseda ČSSD Jiří Paroubek přijal včera v Lidovém domě na jeho žádost Daniela Frieda, náměstka ministryně zahraničí USA, za účasti amerického velvyslance Grabera. Přijetí se zúčastnil také ministr zahraničí stínové vlády ČSSD, místopředseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek. S Friedem se sešel i ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. "Stručně informoval o aktuálním postoji Spojených států vůči Iráku," uvedl šéf české diplomacie.

Americký velvyslanec v Praze Richard Graber si v ten samý den domluvil schůzku bývalým předsedou vlády a sociální demokracie Milošem Zemanem. Grabera nejvíce ve středověké tvrzi v Novém Veselí zajímal Zemanův názor na budoucí vývoj české politické scény.

12. 1. 2007
tisková zpráva iniciativy Jsme občané

Na tiskové besedě 11. 1. 2007 představil filozof Michael Hauser za kolektiv autorů prohlášení "Jsme občané!". To vzniklo s úmyslem vytvořit společnou platformu občanů různého přesvědčení, jež spojuje vůle k ochraně a prohloubení demokracie v naší zemi i ve světě. Prohlášení (tak, jako kdysi ve zcela jiných podmínkách Charta 77) se snaží pojmenovat rozpor mezi demokratickými ideály, zakotvenými v ústavě, v Listině základních práv a svobod a v mezinárodních lidskoprávních dokumentech s reálnou praxí v České republice.

"Prohlášení by mělo spojit lidi a různé části občanské společnosti, které se většinou míjejí. Chceme tak podporovat občanskou angažovanost ve veřejném prostoru," konstatuje Michael Hauser.

Jsme občané - plný text prohlášení ZDE

Karel Dolejší 6. 1. 2007: Podepsal jsem výzvu "Jsme občané" ZDE

Prohlášení je možno podepsat a připojit svůj názor na webových stránkách www.jsmeobcane.eu, respektive www.jsmeobcane.cz. Doposud má dokument 250 signatářů.

12. 1. 2007

Na to, že časy začátků televizních programů jsou kvůli reklamám spíše orientační, si diváci postupně zvykají. Vesměs nechtěně. Že má TV Nova nové pojetí počítání času, je však novum. Snažme se směřovat kupředu, ne zpět.

11. 1. 2007

Konzervativci uvažují o plánu, podle něhož by požadovali zpřísnění nového Zákona o podnebných změnách, který má být vbrzku zveřejněn. Britská vláda v něm plánuje snížení emisí uhlíku do roku 2050 o 60 procent. Analýza britské Konzervativní strany podporuje snížení emisí uhlíku do té doby o 80 procent a konzervativci zřejmě budou hlasovat v parlamentě pro zpřísnění tohoto zákona.

Labourističtí ministři obávají, že by se tak konzervativci dostali do ofenzívy. Bojí se také, že mnoho labouristických a liberálnědemokratických poslanců takové zpřísnění navrhovaného zákona podpoří a budou hlasovat proti vládě. Konzervativci však dosud neučinili v této věci rozhodnutí.

Předběžná zpráva Konzervativní strany zdůrazňuje, že by se Británie neměla vzdát pokusu omezit vzrůst průměrné teploty o 2 stupně, i když Sir David King, vládní poradce pro vědecké otázky, upozorňuje že limit 3 stupňů je realističtější. Britští konzervativci upozorňují, že dojde-li k vzrůstu teploty o 3 stupně, ohrozí to hladem dalších 400 milionů osob.

Podrobnosti v angličtině ZDE

11. 1. 2007

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg prohlásil v rozhovoru na Radiožurnálu, že ačkoliv je proti trestu smrti obecně, dokáže pochopit akt pomsty vykonaný na Saddámu Husajnovi během jeho popravy. Přirovnal tuto skutečnost ke vzpomínce na konec druhé světové války, kdy se celá společnost radovala při sledování záznamů z popravy nacisty K.H. Franka. Je to přirovnání hrubě zjednodušující, stejně jako všechna přirovnání mediálního formátu.

11. 1. 2007

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Nejlepší vzdělání je nutné, aby mohla být německá ekonomika úspěšná také v budoucnosti. Vysokou úroveň platů ve srovnání s jinými zeměmi lze udržet pouze za předpokladu, že budou věda, vývoj a výroba ve zemi na špičce ve světovém měřítku. A na to je nutné, aby mladé lidé studovali, studovali a studovali, rychle a úspěšně.

To ví každý, dokonce i politikové už zjistili, že se musí dbát už ve školkách na to, aby mělo každé dítě možnost rozvíjet své nadání. A samozřejmě o to víc pak ve škole a na univerzitě. A to nejen kluci, ale také holky. Ve všech možných oborech.

11. 1. 2007

Evropská komise naléhá na své členy, aby se připojili k bezprecedentní společné energetické politice. Zveřejnila plán, jehož cílem je diverzifikovat energetické zdroje Evropské unie.

Šéf komuse José Manuel Barroso uvedl, že nastal čas pro "postindustriální revoluci".V jejím důsledku mají být do roku 2020 sníženy emise skleníkových plynů o dvacet procent.

11. 1. 2007

Nomádi ubytovaní v městě nechápou mnoho-článkový řetěz úplatně poskytovaných životních a sociálních potřeb, který je zde zaveden. Jejich nazírání na svět je jednoduché či primitivní. Není tím však řečeno, že je špatné nebo, že oni jsou špatní. Možná je tomu někdy naopak.

11. 1. 2007

V červnovém čísle amerického časopisu Armed Forces Journal byl uveřejněn článek pod názvem ,,Blood borders: How a better Middle East would look", jehož autorem je Ralph Peters, specialista ve vyhodnocování strategie válek budoucnosti, autor několika knih a řady studií.

Peters má zato, že pouze podle jeho plánu je možné ukončit letité problémy, stabilizovat nebezpečnou oblast a především likvidovat terorismus, zavést (mezi muslimy tolik vytouženou) demokracii (tu západní samosebou) a zabezpečit Západu naftu. Tomu poslednímu věříme bezvýhradně.

11. 1. 2007

Umožňuje vznik života, tvorí skoro 70% zemského povrchu a sme od nej úplne závislí. Áno, reč je o vode.. Prostý človek z rozvinutej krajiny si ani nedokáže predstaviť nedostatok tejto pre nás veľmi dôležitej zlúčeniny. Voda patrí medzi nevyčerpateľné zdroje biosféry a zároveň sa začína považovať za kľúčovú surovinu budúcnosti. Dôvod je jednoduchý a o to ťažšie sú riešenia problémov, ktoré nedostatok kvalitnej vody vytvára. Svet zažil nespočetné množstvo či už väčších alebo menších konfliktov. V drvivej väčšine prípadov bol dôvodom boj o suroviny. Od zlata, uhlia, ropy a drahých kameňov až po bežnejšie ako napríklad jedlo či voda. Bežný občan prežije bez diamantov, ale určite nie bez vody, a práve preto považujem konflikty o vodu za najzákernejšie. Nie každý mal také šťastie ako my a narodil sa v Európe, ktorá je bohatá na zrážky. Ľudia z Blízkeho východu a najmä Afričania vedia, o čom hovorím. Neustále sú svedkami utláčania, ktoré je zjednodušene povedané o konflikte medzi ľuďmi, ktorí sa potrebujú napiť a osobou, ktorá má moc pustiť prepotrebnú vodu z kohútika.

A-kontra 4/2006
11. 1. 2007

Sedmdesátka nedisidenta a neprezidenta

Pavel Černý

Letos nás média krom mnohého jiného obdařila i oslavami sedmdesátých narozenin Václava Havla. Příběhů bylo na rozdávání -- podle osobní nátury jsme se mohli pokochat Havlem spisovatelem, Havlem politikem, Havlem disidentem, Havlem prezidentem, Havlem svůdcem žen, Havlem vzorným manželem. Silnější povahy měly na výběr mezi Havlem mírotvůrcem a Havlem stoupencem válek. Vzpomínal se inzerát zveřejněný k Havlovým narozeninám roku 1989. A dostalo se tak trochu i na Havlovy myšlenky a jejich kořeny...

11. 1. 2007

Dramatický rast globálnych hrozieb, ktoré zasahujú civilizáciu v jej existenčnej podstate, skôr či neskôr prinúti ľudstvo zásadným spôsobom zmeniť paradigmu svojho rozvoja.

Z týchto problémov sa nedostaneme pomocou nejakého nového politického či ekonomického programu. Od objavenia sa prvých náznakov blížiacej sa krízy je jasné, že tieto trendy sú dôsledkom hlbokého podcenenia hodnotových otázok éry globalizácie. Dejiny ukazujú, že každá civilizácia sa ocitá pred zánikom práve vtedy, keď stratí istý nepísaný konsenzus o tom, čo sa môže a čo nie, keď sa človek domnieva, že čo mu prospieva, je dovolené.

11. 1. 2007

Svět je nekonečnou sérií nahodilých možností. S tím nehnou ani porevoluční škrholové. O čem asi mohli přemýšlet v dnešním prosinci za přítomnosti pražského biskupa lidé při poslechu zvonů na boží hod vánoční v Praze, co jim běželo v hlavách, když spustil Jan Křtitel, Svatý Václav a Matka Tereza; jo, i zvony mají mužskou převahu. Boží intervence (Máří Magdaléna by mohla vyprávět) se nedostavuje. Osvobodit se z vlastních pout je marné. A potřeba zázraku se rovná kruté náhodě, a tak si vyznavači nízkých myšlenek mnou ruce. Tradiční keltské žehnání vysílá poselství: Přeji ti hluboký mír na běžící vlně/ Přeji ti hluboký mír na vanoucím větru/ Přeji ti hluboký mír na tiché zemi/ Přeji ti hluboký mír zářivých hvězd/ Přeji ti hluboký mír v laskavé noci/ Měsíc a hvězdy ať na tebe vrhají svou léčivou zář/ Přeji ti hluboký mír/.

31. 12. 2006

V prosinci 2006 přispělo celkem 126 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 59 492.24 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 12. 2006 částku 176 537.77 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,711.41 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raffeisen Bance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raffeisen Banky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Soud a poprava Saddáma Husseina RSS 2.0      Historie >
11. 1. 2007 Nevykonáš dvakrát stejný trest smrti Bohumil  Kartous
10. 1. 2007 Dvojí reakce na popravu Saddáma Husajna Jiří  Jírovec
9. 1. 2007 Pomsta, nebo trest? Petr  Wagner
9. 1. 2007 Bylo správné otisknout fotografii oběšeného Saddáma Husajna?   
8. 1. 2007 Začátek roku už je, ale americká vláda stále neřekla, jestli chce stavět raketovou základnu v Česku Štěpán  Kotrba
6. 1. 2007 "Ostudná oprátka" Viliama Bucherta Jan  Čulík
6. 1. 2007 Přehodnotíme své styky se zeměmi, které kritizují popravu Saddáma Husajna   
5. 1. 2007 "Oběšením se Saddám Husajn stal mučedníkem"   
5. 1. 2007 Tony Blair k Saddámově popravě mlčí   
4. 1. 2007 Závěrečná bilance vlády režimu Saddáma Husseina a možná východiska z krize Jaroslav  Bureš

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
9. 1. 2007 Ruská ropná kontroverze zasáhla ropné dodávky Evropě   
6. 1. 2007 Čína a Rusko spolupracující jako nikdy předtím   
3. 1. 2007 Ropný zlom či vrchol? Aneb zdroje jsou a budou Michal  Brož
3. 1. 2007 Novoroční zamyšlení Egon T. Lánský
2. 1. 2007 Peak Oil aneb výběr ze zpráv Rádia Jerevan Jan  Hošek
20. 12. 2006 OPEC: ropný zlom do deseti let Michal  Brož
1. 12. 2006 Čaká Venezuelu "farebný prevrat"? Chris  Carsson, Radovan Geist
1. 12. 2006 Pokus o puč proti Chavezovi v roce 2002 organizoval Bush, Chavez nyní vytváří globální alianci proti USA Štěpán  Kotrba
29. 11. 2006 EU-Rusko: Partnery nelze mentorovat Oskar  Krejčí

Agenda 2010 a sedm statečných reforem ODS RSS 2.0      Historie >
29. 12. 2006 Předsilvestrovská koaliční smlouva ODS, KDU-ČSL a SZ   
21. 12. 2006 Agenda 2010 není ústupem z programových pozic ČSSD -- je to přímo dezerce Martin  Kunštek
19. 12. 2006 Agenda 2010 není ústupem od programových pozic Jiří  Havel
15. 12. 2006 Nejen poslanci, ale ani odborníci ČSSD nesouhlasí s Agendou 2010 Štěpán  Kotrba
14. 12. 2006 Zeman: "Kdo vymění svůj program za koryta, přijde nejenom o program, ale nakonec i o ta koryta," Štěpán  Kotrba
11. 12. 2006 Agenda 2010 a sedm statečných reforem ODS -- co se dá očekávat od falešných sobů Štěpán  Kotrba
29. 11. 2006 Předem poražená agenda 2010 Štěpán  Kotrba
22. 10. 2006 Zelení nebudou nadšeni, Klaus chce uhelné i jaderné elektrárny Štěpán  Kotrba

Pražská výzva pro Irák RSS 2.0      Historie >
4. 1. 2007 Závěrečná bilance vlády režimu Saddáma Husseina a možná východiska z krize Jaroslav  Bureš
1. 1. 2007 Utajená symbologie: vražda tyrana v předvečer 10. tevetu Štěpán  Kotrba
31. 12. 2006 Bez porozumění kulturním tradicím a odlišnostem nepochopíte politiku jiných států Štěpán  Kotrba
18. 12. 2006 Pražská výzva pro Irák kritická vůči USA, v médiích už ale bez manipulací Štěpán  Kotrba
18. 12. 2006 Konference skončila - zapomeňte Lubomír  Brožek
18. 12. 2006 Pražská charta   
18. 12. 2006 Vůle k hledání mírového řešení současné kritické situace v Iráku   
17. 12. 2006 Americký projekt demokracie v Iráku a zástupná role EU Jiří  Bystřický
16. 12. 2006 Kavan: Nikde v mezinárodním právu není zakotveno právo na "změnu režimu" vojenskou intervencí Jan  Kavan
16. 12. 2006 Hlavní překážky při vytváření iráckého státu a přístupy EU a USA Jaroslav  Bureš

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 Pokud se za autorská díla platí při nákupu kopírovacího materiálu, měla by být zadarmo   
23. 11. 2006 Poplatek za média nic neřeší   
23. 11. 2006 Mediální monopoly narážejí na společenskou potřebu sdílení kultury Štěpán  Kotrba

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
11. 1. 2007 Úvod do patafyziky Josef  Kroutvor
10. 1. 2007 Třeskutá Marcela  Zengrová
9. 1. 2007 O stupeň Ivan  Diviš
8. 1. 2007 Hra lásky Daňo  Okáli
5. 1. 2007 Mikve Jiří  Staněk
4. 1. 2007 Rampouchy Antonín  Brousek
3. 1. 2007 V ráji žab Milan  Exner
2. 1. 2007 Oslovenie slova Jaroslav  Rezník
29. 12. 2006 Cokoliv Marian  Palla
28. 12. 2006 Benátky v zimě Zdeněk  Hron

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
12. 1. 2007 Náměstek americké ministryně zahraničí u Paroubka a Schwarzenberga, americký velvyslanec u Zemana na chalupě   
12. 1. 2007 Ve jménu programu: koryta sem! A televizi ani poradce do toho netahejte? Miloš  Dokulil
11. 1. 2007 O státě českém Pavel  Kopecký
11. 1. 2007 Desatero programových podmínek ČSSD pro toleranci vlády   
11. 1. 2007 ČSSD: Nejhorší šmíra   
10. 1. 2007 Hra na náhodu Oskar  Krejčí
9. 1. 2007 Klausovo druhé Sarajevo Boris  Cvek
9. 1. 2007 Napoleon? Antonín  Hubený
8. 1. 2007 Mirek, beránek boží Zdeněk  Jemelík
8. 1. 2007 NOVA: "Těhotenství úzce spjato s Mirkem Topolánkem" Štěpán  Kotrba

Alex Koenigsmark: Siromacha - román na pokračování RSS 2.0      Historie >
4. 1. 2007 Konec starých časů Alex  Koenigsmark
22. 12. 2006 Císařova vana Alex  Koenigsmark
21. 12. 2006 Jarní vody II. Alex  Koenigsmark
14. 12. 2006 Jarní vody I. Alex  Koenigsmark
8. 12. 2006 Plesová sezóna II. Alex  Koenigsmark
5. 12. 2006 Plesová sezóna I. Alex  Koenigsmark
30. 11. 2006 Pustá země Alex  Koenigsmark
28. 11. 2006 Bílé noci Alex  Koenigsmark
24. 11. 2006 Máj Alex  Koenigsmark
21. 11. 2006 Útěk - část 2. Alex  Koenigsmark

Svět 2050 RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2006 Jak sesbírat moudrost civilizace na rozcestí Tibor  Vaško
22. 12. 2006 Bude nás budoucnost potřebovat? Jan  Baltus
2. 11. 2006 Svět 2050: Padesátiletí čtvrté světové války Miloš  Balabán, Antonín Rašek
19. 10. 2006 Svět 2050: Jak se vyrovnat s budoucností aneb potřebujeme prognostiku? Martin  Potůček
17. 10. 2006 Svět 2050: Nová supertechnologie Bohumír  Štědroň, Peter Mikulecký
16. 10. 2006 Svět 2050 - nové téma Britských listů   
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   

Teroristická hrozba a politické hry RSS 2.0      Historie >
9. 12. 2006 Iráckému fóru: Dělejte sami, co umíte, a neberte totéž právo jiným Vladimíra Al-Maliki Levá
8. 12. 2006 Arabský kontext z anglického překladu do českých reálií Vladimíra Al-Maliki Levá
8. 12. 2006 Komu slouží "Pražská výzva pro Irák"?   
7. 12. 2006 Pražská výzva: obrana proti Neffovým pomluvám cestou práva Vladimíra Al-Maliki Levá
7. 12. 2006 Nikoliv naším jménem   
7. 12. 2006 Iráčtí vládní úředníci obviněni z týrání - kdo je vlastně v Iráku zločinec? Štěpán  Kotrba
7. 12. 2006 Mohla by se "protiirácká" konference konat na půdě anglického parlamentu?   
7. 12. 2006 Tři otázky pro Vladimíru Levou   
5. 12. 2006 Spin doctoring Mladé fronty Dnes aneb příliš drahá smrt Štěpán  Kotrba
5. 12. 2006 Proč by v českém Parlamentu nemohla znít obhajoba i kritika USA? Štěpán  Kotrba

Co bude s ostravskou Karolinou? RSS 2.0      Historie >
21. 9. 2006 Jak bude využita ostravská Karolina? Vít  Hinčica
22. 6. 2006 Shopping mall není městotvorný element Jan  Mech
6. 6. 2006 Veřejná diskuse o budoucnosti Karoliny   
7. 12. 2005 Ostravskou Karolinu bylo nutno zbourat Tomáš  Krček
6. 12. 2005 Krátce k ostravskému "areálu Karolina" Aleš  Uhlíř
6. 12. 2005 Zedník bude pískat, kdo bude skákat? Jan  Mech
5. 12. 2005 "Primátor Zedník mluví jako dlaždič"   
5. 12. 2005 Neznalost zákona neomlouvá   
23. 11. 2005 Podmínky konkursu na zástavbu Karoliny jsou sporné   
21. 11. 2005 Město je na delší dobu než volební období... Igor  Krčmář

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
3. 11. 2006 Pan Ucháč nemá informace Darina  Martykánová
1. 11. 2006 Zemři, nebo jdi do vězení! Darina  Martykánová
26. 10. 2006 Darwin by se divil Ladislav  Žák
14. 10. 2006 Muslimské autority přijaly papežovu omluvu   
14. 10. 2006 Poradce: "Bílý dům se vysmíval evangelikálům"   
3. 10. 2006 Katolická církev útočí na BBC   
26. 9. 2006 Logos - tvůrce světa Miloš  Dokulil
25. 9. 2006 Papež neříkal v přednášce o násilí pravdu Lukáš  Lhoťan
22. 9. 2006 Problémy případného dialogu o náboženské víře Miloš  Dokulil
22. 9. 2006 Kardinál Vlk obvinil české katolické radikály ze spojení s americkými extremisty Štěpán  Kotrba

Válka politiků, policajtů a tajných agentů o moc a o peníze RSS 2.0      Historie >
5. 1. 2007 Nebezpečné archivy: Kateřina Jacques a Ya Basta Topí  Pigula
10. 11. 2006 Soud uložil tresty za křivé obvinění Milana Venclíka   
10. 11. 2006 Citát dne - včerejšího   
9. 11. 2006 Dnes už se nejde a nic spolehnout... Štěpán  Kotrba
8. 11. 2006 Kraus: Případ postavený na svědectví dvou nájemných fízlů a jednoho uvězněného podvodníka Štěpán  Kotrba
4. 11. 2006 Židovská liberální unie chce po Langerovi důkazy, média to dodnes tajila Štěpán  Kotrba
1. 11. 2006 Kdo už konečně zastaví prolhané policejní grázly? Štěpán  Kotrba
31. 10. 2006 KSM protestuje proti nepravdivému prohlášení pražské policie   
28. 10. 2006 Kubiceho denunciační prefabrikát: volby skončily, proboha zapomeňte Štěpán  Kotrba
27. 10. 2006 Golgova starost o kvalitu Britských listů a o zachování mediálního monopolu Štěpán  Kotrba

Jacques Derrida RSS 2.0      Historie >
28. 4. 2006 Za práva žen -- v každém člověku! Martin  Škabraha
6. 4. 2006 Demystifikátor Jiří David Jan  Čulík
13. 2. 2006 Jacques Derrida: "Nezlobte se, ale takhle jsem to nikdy neřekl." Martin  Škabraha
9. 2. 2006 Literatura v ohrožení   
7. 2. 2006 Je vůbec možný "židovský stát"? Martin  Škabraha
6. 9. 2005 Welcome to the Desert of America Martin  Škabraha
2. 9. 2005 Kázání o pravdě Stanislav  Heczko
8. 6. 2005 Derrida a vábení marginalizace Petr  Svoboda
28. 2. 2005 Modernita je iluze, že žijeme v současnosti Martin  Škabraha
15. 2. 2005 Dnešní rolí komunismu je vyvádět svět z míry Martin  Škabraha

Financování "neziskových" struktur RSS 2.0      Historie >
5. 1. 2007 Charta 77 ako zárodok "občianskej spoločnosti" Eduard  Chmelár
27. 12. 2006 Dolejšího agentura pro uvádění věcí na pravou míru Milan  Daniel
27. 12. 2006 Mnoho povyku pro nic? Milan  Valach
27. 12. 2006 Poskytl by pobyt v běloruském vězení lepší perspektivu?   
26. 12. 2006 Co je na spolupráci s Člověkem v tísni diskreditujícího?   
26. 12. 2006 Mezinárodní lidskoprávní a humanitární organizace MUSEJÍ být nezávislé Jan  Čulík
25. 12. 2006 Soukromá hanopisná kampaň doktora Valacha Karel  Dolejší
25. 12. 2006 Schwarzenberg, Amnesty International i Člověk v tísni: Čím se mažou, tím také smrdí... Štěpán  Kotrba
19. 12. 2006 Neziskovky: kdo se plazí, přežije Milan  Daniel
18. 12. 2006 Nevládní organizace -- směs korupce a manipulace? Milan  Valach

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
1. 11. 2006 Tichá vzpomínka na ostravské soudruhy Ladislav  Žák
6. 9. 2006 Sedmdesát tisíc udavačů, denunciantů a konfidentů Jaroslav  Krejčí
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček
30. 12. 2005 Flexibilita potřetí Jan  Holík

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
1. 1. 2007 Občanům EU, cestujícím do USA, smějí Spojené státy kontrolovat emaily a transakce na úvěrových kartách   
3. 12. 2006 Miliony osob, cestujících do USA, klasifikovány jako "teroristické riziko"   
17. 10. 2006 Budoucnost mýtného a špehování automobilů   
1. 10. 2006 Cestovní válka mezi USA a Evropou začala   
5. 9. 2006 Pro informatiku vnitro není řešení, pouze nebezpečí Jiří  Kofránek
29. 8. 2006 Amerika zavádí všude biometrické průkazy   
28. 8. 2006 Zprovozněn tajný systém automatické kontroly státních poznávacích značek na silnicích   
28. 8. 2006 Google o vás ví všechno   
17. 8. 2006 Je segregace cestujících při bezpečnostních kontrolách řešením?   
15. 8. 2006 Jak transparentně propojit informační systémy veřejné správy a nepostavit přitom Velkého bratra Jiří  Kofránek

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
14. 8. 2006 Fašismus dnes existuje!   
11. 4. 2006 Jaderný útok na Írán, raketová sila v Česku a logika Bílého domu Štěpán  Kotrba
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   

17. listopad RSS 2.0      Historie >
5. 1. 2007 Charta 77 ako zárodok "občianskej spoločnosti" Eduard  Chmelár
4. 1. 2007 Miloš, Gert, Milan, Frau A a vize budoucnosti Miloš  Pick
14. 12. 2006 Mýtus, který skončil už dávno Bořivoj  Horský
18. 11. 2006 Sedmnáct let... aneb za tři roky to bude dvacet let Ladislav  Žák
17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
17. 11. 2006 17. listopad 1989 v Britských listech po deseti letech   
17. 11. 2006 Za nekrology Pavel  Kopecký
17. 11. 2006 Nežná? Revolúcia? Lucia  Mrázová
16. 11. 2006 Jaká byla role agenta Zifčáka?   
5. 10. 2006 Barevný podzim 1989 Pavel  Pečínka

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
13. 1. 2007 Irák, Bush, pozitivní a negativní svoboda a ta pravá legrace   
12. 1. 2007 Americká prezidentská kampaň začíná etnickými čistkami v Iráku   
12. 1. 2007 Izolovaný Bush čelí rebelii   
8. 1. 2007 Začátek roku už je, ale americká vláda stále neřekla, jestli chce stavět raketovou základnu v Česku Štěpán  Kotrba
6. 1. 2007 Peníze a zabíjení v Iráku   
6. 1. 2007 Přehodnotíme své styky se zeměmi, které kritizují popravu Saddáma Husajna   
5. 1. 2007 Nejhorší noční můra Spojených států: Tahá za nitky dnešní irácké vlády Írán?   
4. 1. 2007 Závěrečná bilance vlády režimu Saddáma Husseina a možná východiska z krize Jaroslav  Bureš
3. 1. 2007 Americký generál: "My bychom popravili Saddáma Husajna jinak"   
2. 1. 2007 Irák bude vyšetřovat, kdo nafilmoval Saddámovu popravu   

Školství RSS 2.0      Historie >
11. 1. 2007 Vědecké a profesní vzdělávání žen, aneb Německo má jen jednu možnost, kdyby chtělo být dále úspěšné Uwe  Ladwig
8. 1. 2007 Gymnázium, "profesoři" a studenti Boris  Cvek
8. 1. 2007 Řízené vzdělávání František  Augusta
3. 1. 2007 Do nového roku Jan  Čulík
3. 1. 2007 Jediná cesta, jak "zachránit ČR"?   
2. 1. 2007 Traumatické zaměstnání - učitel v Německu, aneb Co dělat jinak Uwe  Ladwig
7. 12. 2006 Inženýrská didaktika František  Augusta
5. 12. 2006 Konflikt o podstatě pod nánosem pomíjivosti Bohumil  Kartous
30. 11. 2006 Rozhodovací pomoc pro studenty, aneb Konečně konec školních let - ale co potom? Uwe  Ladwig
20. 11. 2006 Nové technologie vzdělávání František  Augusta

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
22. 12. 2006 Anglosaští fotbaloví fanoušci diskutují o české literatuře :)   
6. 12. 2006 Exhibicionismus plže a exces jako normalita Miroslav  Vejlupek
29. 8. 2006 Když chceš něco vědět, tak se neptej Aleš  Merenus
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
11. 8. 2006 Poezie a masmédia: O lkaní básníků nad vlastním údělem Boris  Cvek
10. 8. 2006 Dopis pro Britské listy Petr  Štengl
8. 8. 2006 Poezie jako oběť doby Michal  Černík
8. 8. 2006 O básnivosti pod Čerchovem vzklíčené Miroslav  Vejlupek
26. 7. 2006 Ztráty a nálezy Pavel  Janoušek
26. 7. 2006 Básník, jemuž věřím Miroslav  Vejlupek

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
12. 1. 2007 Nová ministryně obrany Parkanová nemluví pravdu - americká základna Česko neochrání Štěpán  Kotrba
10. 1. 2007 Rakety a jejich dvojí politická funkce Miroslav  Polreich
8. 1. 2007 Začátek roku už je, ale americká vláda stále neřekla, jestli chce stavět raketovou základnu v Česku Štěpán  Kotrba
8. 1. 2007 Raketová základna USA -- otázku Česku vůbec nepokládat Oldřich  Průša
5. 12. 2006 Izrael, Palestina a USA: Osudové souvislosti Daniel  Veselý
1. 12. 2006 O základně definitivně rozhodne Bush nejspíš v lednu. Možná. Snad.   
30. 11. 2006 Přinesou Vondrovy "dobré styky" do Česka americkou základnu? Štěpán  Kotrba
29. 11. 2006 Základna: Může být vlastně předem zodpovězená otázka s otazníkem? Štěpán  Kotrba
28. 11. 2006 Debata o raketových základnách na půdě Filosofické fakulty UK   
24. 11. 2006 Demokracie a jaderné zbraně Alexej G. Arbatov