12. 1. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
12. 1. 2007

V Rakousku se ujala vlády velká koalice - samé jedničky...

Ve čtvrtek 11.1. v 11 hodin jmenoval na vídeňském Hradě spolkový prezident Heinz Fischer nového čtyřicetišestiletého spolkového kancléře Alfreda Gusenbauera spolu s dalšími devatenácti ministry a státními sekretáři, z nichž je jedenáct mužů a osm žen. Stalo se tak sto deset dnů po volbách, ve kterých opoziční sociální demokraté těsně zvítězili nad lidovou stranou, která vládla s krajně pravicovým Společenstvím pro budoucnost Rakouska.

Vysílal ČRo 6 v rámci pořadu Názory a argumenty 11. 1. 2007 od 18:10 DOWNLOADSTREAMFLASH 

Jde o prezidentův úspěch, který od počátku prosazoval nejen utvoření velké koalice sociálních demokratů a lidovců, ale nakonec dokázal donutit obě největší strany, aby jednání byla ukončena do tohoto pondělí tak, aby 11. ledna mohl uskutečnit jmenování. Navíc se jasně vyslovil, co očekává od jejího programu, především pak boj proti chudobě a nezaměstnanosti a rozvoj vzdělání.

Jinak zřejmě hrozilo, že by se jednání o ustavení vlády nekontrovatelně prodlužovalo a tím vzrostlo nebezpečí, že by nakonec mohla vzniknout nestabilní vláda buď ve formě menšinové sociálně demokratické nebo trojkoalice dvou menších parlamentních stran s lidovci. Tato možnost se totiž nevylučovala do poslední chvíle dramatického průběhu jednání mezi sociálními demokraty a lidovci, především pak šéfy obou stran, prezidentem pověřeného sestavením vlády Gusenbauera a spolkového kancléře v demisi Wolfganga Schüssela.

Jak dramatická situace byla, ukazuje především vývoj jednání, kdy ještě čtyřicet osm hodin před jeho skončením nebylo vůbec jisté, zdali dojde k dohodě nad připravovaným vládním programem a tudíž k vytvoření velké koalice. Bylo to proto, že prakticky až do posledních minut jednání se rozhodovalo o nejvíce kontroverzních bodech, kterými bylo zrušení plateb na vysokých školách a zrušení smlouvy o nákupu stíhaček Eurofighter.

Nemálo důležité pak bylo rozdělení jednotlivých ministerstev mezi strany velké koalice. To vše se definitivně řešilo poslední den jednání, které připadalo na pondělí. S nemalým napětím se pak očekávaly následující dva dny, které byly rozhodující pro to, zdali grémia obou stran budou souhlasit s dohodou o velké koalici a kteří politici obsadí jednotlivá ministerská nebo tajemnická místa.

Oznámení, za jakých podmínek bylo dosaženo dohody o vytvoření vlády velké koalice, vyvolalo v prvé chvíli zejména v politickém levém spektru šok, a to především jak v přerozdělení vládních míst, tak ve způsobu dosažení kompromisu o hlavních politických otázkách. Lidovci totiž překvapivě obsadili sedm důležitých ministerstev financí, zahraničí, vnitra, hospodářství, zemědělství a životního prostředí, vědy a výzkumu, jakož i zdravotnictví a mládeže. Sociální demokraté pak veřejností hodnocené spíše jako okrajové pro ženské záležitosti, infrastruktury, školství a kultury, sociálních věcí, spravedlnosti a obrany.

Sociálním demokratům se pak navíc v obsáhlém 170 stránkovém vládním programu nepodařilo prosadit dva své nejdůležitější předvolební sliby, zrušení školských poplatků a smlouvy o nákupu 18 Eurofighterů.

Okamžitě po oznámení těchto výsledků vyšli do ulic rozhořčení vysokoškoláci, kteří nakonec obsadili na znamení protestu stranickou sociálně demokratickou centrálu.

SPÖ Wahlprogramm 2006 PDF

DOKUMENT - Das Regierungsprogramm SPÖ und ÖVP - 9. 1. 2007 | 368 kB PDF

Zelení vyzvali vedení SPÖ , aby za těchto podmínek vypověděli velkou koalici a společně vytvořili rudo-zelenou menšinovou vládu, když před tím i BZÖ nabízela pomocnou ruku. Další parlamentní strany nešetřily také nad výsledky jednání o velké koalici kritikou. Svobodní prohlásili, že "kdyby důsledky toho nebyly pro Rakousko tak fatální, mohla by se dohoda mezi SPÖ a ÖVP považovat za roztomilou".

Šéf BZÖ Westenthaler označil dohodu za "úplnou kapitulaci sociálních demokratů před lidovci". Pro Gusenbauera však daleko vážnější byla kritika z řad vlastních straníků, z nichž někteří naznačovali, že jde vlastně o vládu lidovců pod sociálně demokratickým kancléřem. "Členové strany jsou z toho bez sebe a vědět o tom Kreisky, obracel by se v hrobě", prohlásil člen vedení strany a její guru Hannes Androsch.

Následná jednání vedení obou stran nebyla proto bez překvapení. Největší u lidovců bylo, že přes úspěšně vedená jednání Schüssel neprosadil pro odpor zejména zemských organizací svého favorita Karla-Heinze Grassera do funkce vicekancléře a ministra financí, který poté oznámil, že odchází z politiky do soukromého sektoru.

Naopak toto místo zaujal jeho věčný stín - 51 letý Wilhelm Molterer, který současně byl designován jako nový předseda strany. Schüssel tak po osmnácti letech přechází z vlády na místo svého nástupce a bude pouhým předsedou lidoveckého poslaneckého klubu v parlamentě.

Na stejných místech jako v předchozí vládě zůstává ministryně zahraničí Ursula Plassnik, ministr hospodářství a práce Martin Bartenstein, ministr zemědělství a životního prostředí Josef Pröll a Günther Platter, který přešel z ministerstva obrany na vnitro. Gusenbauer byl postaven před těžší úkol a za hluku demonstrujících obhajoval svůj postoj při jednání s lidovci. Pokud šlo o vládu, prohlásil, že lidovci sice mají tzv.silová ministerstva, ale sociální demokraté obsadili právě ty, které jsou nezbytné pro posílení úlohy sociálního státu a tím i uskutečnění vládního programu, ve kterém se jako rudá nit táhnou volební sliby strany.

Pokud jde o školné, bylo dosaženo dohody, že bude refundováno těm vysokoškolákům, kteří dobrovolně budou pracovat v sociálních službách, zejména v hospicích nebo na doučování méně nadaných žáků. Jak ukázal bleskový průzkum, valná většina obyvatelstva tento návrh přijala s porozuměním.

Pokud jde o Eurofightery, upozornil, že tato otázka se nyní bude řešit na úrovni ministerstva obrany, které bude obsazeno sociálně demokratickým šéfem. To bude především záviset i na výsledcích závěru parlamentního vyšetřujícího výboru, který zjistí, jaké jsou možné právní kroky vůči již uzavřené smlouvě předchozí vládou .

Gusenabuerovi se podařilo přesvědčit tři čtvrtiny vedení své strany, které mu nakonec dalo svůj hlas.Ten to komentoval slovy, že doba opozice je tak ukončena. Na protesty proti svému postupu při jednání s lidovci na následné tiskové konferenci prohlásil, že "v sociální demokracii prožil již horší časy". Svůj vládní tým pak obsadil lidmi, které po léta velmi dobře zná a o kterých ví, že jej budou podporovat.

Do spolkového kancléřství si tak sebou vzal jako ministryni pro ženské záležitosti Doris Buresovou a překvapivě jmenoval bankéřku Claudii Schmiedovou do resortu školství a kultury, ve které byla nevýdělečně po léta činná. Ministrem obrany se stal burgenlandský Chorvat Norbert Darabos, který v mládí odmítl sloužit v armádě a absolvoval civilní službu. Nová vláda předstoupí příští úterý před parlament a požádá o důvěru, kterou má již předem zajištěnou. Velká koalice má k dispozici 134 hlasů ze 183 a i kdyby ji někteří jednotlivci nepodpořili, nemá opozice se svými 49 hlasy naději na vyslovení nedůvěry.

Gusenbauerovi ministři ZDE

ŽIVÉ VYSÍLÁNÍ ČRo 6

                 
Obsah vydání       12. 1. 2007
13. 1. 2007 Irák, Bush, pozitivní a negativní svoboda a ta pravá legrace
12. 1. 2007 BBC Monitoring: Mezinárodní tisk podrobil Bushův plán pro Irák zdrcující kritice
12. 1. 2007 Blair zvýší britské výdaje na armádu a obhajuje vojenské intervence
13. 1. 2007 Chcete lepší přístup do Británie? Zaplaťte
12. 1. 2007 Chystá se americká íránsko-irácko-izraelsko-syrská válka?
13. 1. 2007 Bushova taktika je vyhlášením války Íránu
12. 1. 2007 Britské mešity "chrání wahabistické extremisty"
12. 1. 2007 Palivově nejneefektivnější automobily budou zřejmě v EU cenově nedostupné
12. 1. 2007 Izolovaný Bush čelí rebelii
12. 1. 2007 Ve jménu programu: koryta sem! A televizi ani poradce do toho netahejte? Miloš  Dokulil
12. 1. 2007 Reformy a česká levice Michael  Kroh
12. 1. 2007 Nová ministryně obrany Parkanová nemluví pravdu - americká základna Česko neochrání Štěpán  Kotrba
12. 1. 2007 STV - Pod lampou: ako nemá vyzerať demokratická diskusia Eduard  Chmelár
12. 1. 2007 Den u britského soudu Jan  Čulík
12. 1. 2007 Rath není politik, ale šmelinář Štěpán  Kotrba
12. 1. 2007 Český národ bez paměti a britská meziknihovní služba Jan  Čulík
12. 1. 2007 České knihovny
12. 1. 2007 Proč to nejde? Můžou za to politikové Lenka  Vytlačilová
12. 1. 2007 Rostoucí vulgarita, bulvarizace, senzacechtivost a naivní PR Britských listů
12. 1. 2007 Člověk, technika a výchova František  Augusta
12. 1. 2007 V Rakousku se ujala vlády velká koalice - samé jedničky... Richard  Seemann
12. 1. 2007 Teze programu rakouské vlády
12. 1. 2007 Čínská propaganda Jan  Čulík
11. 1. 2007 Politika v přímém přenosu Ladislav  Žák
12. 1. 2007 Politika v přímém přenosu : Česká televize není schopna plnit veřejnou službu
12. 1. 2007 Po rádiu Jerevan se mi už nestýská. Mám Metro Tomáš  Koloc
12. 1. 2007 Americká prezidentská kampaň začíná etnickými čistkami v Iráku
12. 1. 2007 Hurá na Topolánka... Patrik  Nacher
12. 1. 2007 Smělec Nacher Josef  Baxa
12. 1. 2007 Citát dne - včerejšího
12. 1. 2007 Dopis premiéra Topolánka poslancům ČSSD
12. 1. 2007 Tři "tradiční lži" a "Reformní program" ČSSD
12. 1. 2007 Náměstek americké ministryně zahraničí u Paroubka a Schwarzenberga, americký velvyslanec u Zemana na chalupě
12. 1. 2007 Iniciativa Jsme občané! u příležitosti 30. výročí zveřejnění Charty 77
12. 1. 2007 TV Nova - postřeh Oldřich  Průša
11. 1. 2007 Britští konzervativci budou požadovat snížení emisí uhlíku o 80 procent
11. 1. 2007 Nevykonáš dvakrát stejný trest smrti Bohumil  Kartous
11. 1. 2007 Vědecké a profesní vzdělávání žen, aneb Německo má jen jednu možnost, kdyby chtělo být dále úspěšné Uwe  Ladwig
11. 1. 2007 Evropská unie plánuje "novou průmyslovou revoluci"
11. 1. 2007 Nomádi ve městě Sandra  Wain
11. 1. 2007 Krvavé omalovánky Josef  Mikovec
11. 1. 2007 Nezadržateľná pohroma? Vladimír  Olej ml.
11. 1. 2007 Václav Havel: O kom je vlastně jeho příběh? Pavel  Černý
11. 1. 2007 Globálny etický konsenzus je možný Eduard  Chmelár
11. 1. 2007 Všechny zvony světa Václav  Dušek
31. 12. 2006 Hospodaření OSBL za prosinec 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce

Rakousko nejen za časů Jörga Haidera RSS 2.0      Historie >
12. 1. 2007 V Rakousku se ujala vlády velká koalice - samé jedničky... Richard  Seemann
11. 1. 2007 Kuchtová na půl cesty od jádra   
15. 11. 2006 Rakouská strana modrých zhnědla Richard  Seemann
8. 11. 2006 Mezi rakouskými socialisty a lidovci vládne mrazivá nálada Richard  Seemann
6. 11. 2006 Iluze bezpečí... A pak najednou zhasla světla... Uwe  Ladwig
18. 10. 2006 Gusenbauerův dlouhý pochod Richard  Seemann
2. 10. 2006 Rakouská opozice zvítězila ve volbách   
2. 10. 2006 Rakušané odmítli demontáž sociálního státu Richard  Seemann
29. 9. 2006 Rakouské volby před finišem Richard  Seemann
5. 9. 2006 V Rakousku byla odstartována předvolební kampaň Richard  Seemann
23. 8. 2006 Černý pátek rakouských lidovců Richard  Seemann
9. 8. 2006 Rakouský prezident chce urychleně ustavit vládu Richard  Seemann
9. 8. 2006 Hrozba "black-outů" elektrizačních soustav Milan  Černý
26. 7. 2006 Causa Grasser Richard  Seemann
12. 7. 2006 Volby v Rakousku jsou přede dveřmi Richard  Seemann