27. 10. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
28. 10. 2006

Kubiceho denunciační prefabrikát: volby skončily, proboha zapomeňte

Pár dní před červnovými volbami se vynořila proslulá Kubiceho zpráva, podle níž se zločinem kamarádí jen ČSSD, kdežto ostatní strany jako lidovci či ODS jsou patrně čisté jako lilium. S volbami to ovšemže vůbec nesouviselo a počkat to nemohlo... Teď je zase týden před volbami a chudáka plukovníka Kubiceho chtěl někdo zavraždit. Čeští novináři to s gustem baští. Co se stane před příštími volbami za pár měsíců? Vypadne plukovník Kubice z mrazáku?

Jan Macháček, HN, 13. 10. 2006: Přízrak Kubice ZDE

Některá média si platí novináře, kteří "mluví s policisty" a se kterými zase mluví sami policisté. Zdá se, že šéfové médií si myslí, že investigativní novinář je ten, který má zdroje v policii. Aby eventuální "bomba" pronikla do světa, aby ji převzala ještě další média, musí začínat tím, že policie "vyšetřuje, začala šetřit, obvinila, zatkla." Bez policie nikoho nic nezajímá, neuchytne se to, nevzruší to, není to sexy, nejde udělat zprávu.

Jan Macháček, HN, 27. 10. 2006: Hlásné trouby policejních zájmů ZDE

Vezměme si případ ministra Aleše Řebíčka z ODS, jehož kmotrem, rodinným přítelem a člověkem, který ho přivedl do lůna pravoslavné církve je Igor Střelec, jedna z hlav tunelářského uskupení Tercier a Interconex, důstojník StB a člověk, kterého deník Právo označil za agenta KGB. Je se Střelcem nějak spojena Řebíčkova firma Viamont? Zajímá to někoho? Ve všech novinách se teď dozvíme, co snídal v Ruzyni starosta Budyšova pan Péťa, ale Řebíček je každému jedno. .... Z pohledu občana je však klíčové, aby policie pracovala, ne aby měla tiskovou agenturu.

Jan Macháček, HN, 5. 10. 2006: Kmotr a jeho ministr ZDE

Za prvé je zřejmé, že média podléhají zpravodajským hrám a nejsou vůči tomu imunní ani v situaci, kdy by měly být tisíckrát obezřetnější než jindy, tedy těsně před volbami. ...
Skutečnost, že je Kubice kritizován v médiích, je prý jasným důkazem toho, že scénář vraždy už probíhá. Je snad plukovník Kubice na rozdíl od normálních smrtelníků nekritizovatelný? A když ho někdo očerňuje, tak ho chce také zabít? Kdyby Kubice dostal zdůvodněnou výpověď od policie, protože vstoupil oběma nohama do politiky, byl by to důkaz toho, že vražda je už za dveřmi? Mimochodem, údajný pokus o Kubiceho vraždu šetří také Kubiceho útvar a na setkání s jakýmsi svědkem veze novináře důstojník ÚOOZ.

Jan Macháček, HN, 27. 10. 2006: Příště se to ale otočí proti vám ZDE

V guláši najdeme vše od solncevské mafie přes "osobu Kočka", "pedofila" Paroubka a odposlechy Grosse a Přibyla o fotbale. Žádné grafy, žádné pavouky (ony také z toho guláše udělat nejdou). Takhle elitní útvar pracuje? Pokud tyto "důkazy" předkládal Kubice opakovaně svým nadřízeným, nelze se divit, že mu je házeli na hlavu. Každý šéf soukromé firmy by svého podřízeného s podobně utříděným materiálem okamžitě vyhodil ze dveří. Ale hlavně: v textu není nic, co nemohlo počkat do neděle.

Jan Macháček, HN, 1. 6. 2006 : Byla to předvolební pomsta plukovníka Kubiceho ZDE

Tato slova napsal novinář Jan Macháček, podle svých vlastních slov "investigativec v důchodu", bývalý redaktor Respektu a Prague Business Journalu. Macháček burcuje proti zkorumpované mediální scéně už několik měsíců, i dnes - ve chvíli, kdy volby do Senátu skončily, v Hospodářských novinách. V médiu, kam mediálně-policejní praktiky přinesla nechvalně proslulá "investigativní" "novinářka" Sabina Slonková. Bohužel pro ni, v HN začal šéfovat politice Jindřich Šídlo. Macháček má pravdu, kampaňovitost médií a politická objednávka opravdu už bere dech. Je dobře, že řada článků o policajtoreportérech a fízlech mezi novináři vyšla. Je smutné, že Macháček zůstal v "kamenných" médiích skoro osamocen. A je smutné, že série článků nevyšla na titulní straně Hospodářských novin ve výrazné grafické úpravě a s velkým vykřičníkem už ve chvíli, kdy bylo jasné, že agendu řady médií řídí tajní spolupracovníci policie a tajných služeb převlečení za "investigativní" novináře. Dnes už je pozdě.

Válka politiků, policajtů a tajných agentů o moc a o peníze TÉMA BL

Slovo "investigativní" se pomalu ale jistě stává v branži nadávkou, synonymem politické prodejnosti nebo vydírání. Synonymem zpronevěření se zásadám objektivity, vyváženosti a nestrannosti. Znal jsem osobně několik policejních donašečů - novinářů.

Jeden, kdysi sám anarchista, se stal postupem času "slušňákem". To proto, že byl v mládí policií vyšetřován pro konzumaci drog. V rozporu se zákonem i zdravým rozumem jej policie "odložila", ale vyšetřovaného si tím nadlouho zavázala. Stal se z něj nadaný novinář - specialista na pochvalné reportáže o práci policie a pouliční i závažnou kriminalitu. Redakce této publicistiky byla několikrát "mezinárodně oceněna". Problém nastal ve chvíli, kdy točil reportáže o anarchistických demonstracích a kopie natočených "hrubých" záběrů se pravidelně dostávala do rukou policii, aby pak byla používána jako důkaz v soudních sporech proti jednotlivým osobám. To bylo v době, kdy policajt na demonstraci byl k rozeznání právě i podle technicky zastaralé kamery, zabavené někde při šťáře v překupnickém bazaru. Mít kvalitní záznam bylo pro policii nemožné. Rozpočet... Profesionální technika byla nedostupná. Onen redaktor se sám a dobrovolně policii přiihlásil, aby identifikoval osoby na záběrech svého štábu. Jindy zase telefonoval přímo z demonstrace jednomu policejnímu náčelníkovi, aby podal hlášení. Po mnoha pochybeních, interně šetřených, z televize odešel - nejprve psát další investigace v jiných periodicích, pak do bulváru. Křepelka... Ten bulvár naštěstí krachuje.

Malý plat novinářů, stress a nevázaný život v mládí u nadaných liberálních osobností svádí k tomu, chtít si přivydělat. Frajeřit. Prožít dobrodružství. Popsat ho. Být hrdina. Dostat Pulitzerovu cenu.

Vařit pervitin či prodávat ho je trestný čin. Pokud se ho dopustí novinář, jeho integrita je navždy pošramocena vydíratelností. Z jedné i druhé strany. Feťáci jsou policií používáni často jako "svědci" i jako nástrahy - volavky. Pro dávku jsou schopni krást i zabíjet. Na ničem jiném než droze jim nezáleží. Věrohodnost svědka zdejší soudy nezkoumají. A tak nejvíce křivých svědků je právě z řad tohoto polosvěta. Pro mnoho studentů jsou drogy něčím běžným v prostředí, ve kterém se pohybují. Zisk z prodeje není zanedbatelný. Pokud na počátu je dostatek volného času a studentský život a kluby uprostřed velkoměsta... Mnoho novinářů žurnalistickou fakultu či jinou humanitiní vysokouškolu nevystudovalo. Gymnázium či ekonomka musely stačit. Za mizerný plat mizerné kádry. Těch feťáků, vařičů a prodavačů let minulých bylo zaměstnáno v médiích povícero, z mě známých a v paměti utkvělých zůstala z nich jen jedna "novinářka". Dnes právě ona tvoří články, oslavující podivnou práci speciálních složek policie a vyrábí lumpy i hrdiny čtivých příběhů. Jen ta pravda se z mnoha z nich vytrácí...

Byli i takové křepelky, které nedostudovaly ani střední školu. V papírech měly proto uvedeno základní vzdělání. Přesto o sobě tito žurnalisté tvrdili, že vzdělání mají. A televize, která jedné takové novinářce dala práci, ji poslala do parlamentu jako svého špičkového novináře. Pravda vyšla tak jako tak najevo: po odchodu z místa reportérky do vládního PR. Dostala nabídku, jaká se neodmítá. Země, ve které se barmanka může stát první dámou státu a prostitutka celebritou, je země neomezených možností. V novém působišti, jako státní úřednice, musela ale tisková mluvčí vzdělání doložit. Chvíli mlžila. Když svým šéfům nedoložila ani střední školu, vyrazili ji na hodinu. A je jedno, jestli formálně odešla sama dobrovolně dohodou nebo "na paragraf" - § 53 zákoníku práce.

                 
Obsah vydání       27. 10. 2006
29. 10. 2006 Brazílie: dnes jde 125 milionů občanů k druhému kolu prezidentských voleb Štěpán  Kotrba
29. 10. 2006 Strana zelených -- B skupina ODS Milan  Valach
29. 10. 2006 Jak se klišé stane mantrou Jiří  Pehe
29. 10. 2006 Chataři a chalupáři Pavel  Kopecký
29. 10. 2006 Co je dovoleno Jupiterovi, není dovoleno dobytku! Miloš  Dokulil
29. 10. 2006 Bulharsko: volba mezi prezidentem a ultranacionalistou Štěpán  Kotrba
27. 10. 2006 Střední Evropa potřebuje třetí cestu
29. 10. 2006 Britské listy v ráji konzervativní inteligence Martin  Šaffek
29. 10. 2006 Cheney podporuje mučení vodou
26. 10. 2006 Při náletech NATO usmrceny desítky civilistů, včetně žen a dětí
27. 10. 2006 Ash: Proměnili jsme Irák ve skutečné peklo
29. 10. 2006 Klaus: Občané si přejí, aby politici jednali konstruktivně a aby jejich soupeření nevedlo k nesmiřitelnému dělení společnosti Václav  Klaus
28. 10. 2006 Michael  Marčák
28. 10. 2006 Kubiceho denunciační prefabrikát: volby skončily, proboha zapomeňte Štěpán  Kotrba
27. 10. 2006 Schröder: Vazby mezi Blairem a Bushem ochromují Evropu
28. 10. 2006 Michael  Marčák
28. 10. 2006 Všichni gójové světa, spojte se! Štěpán  Kotrba
28. 10. 2006 Psát "žid", anebo "Žid"? Jan  Čulík
28. 10. 2006 žid, Žid, nebo Izraelec? Karel  Dolejší
27. 10. 2006 Soudní proces proti Viktoru Koženému v New Yorku
27. 10. 2006 Volební paradox, anebo koho byste volili po volbách Uwe  Ladwig
27. 10. 2006 Nemožná láska Jiří  Karásek ze Lvovic
27. 10. 2006 Muslimský duchovní označil ženy bez závoje za "odhalené maso"
27. 10. 2006 Česká veřejnost, média a světové dění Daniel  Veselý
27. 10. 2006 Kde to žijeme?
27. 10. 2006 Voyeur Tomáš  Krček
27. 10. 2006 Ministerstvo práce a sociálních věcí neví, která bije
26. 10. 2006 ČSSD se obává, že případ poslance Pohanky je výsledkem vydírání
26. 10. 2006 Pohanka: A je to jasné, proč referendum k základnám neprošlo o jeden hlas Štěpán  Kotrba
26. 10. 2006 Britské listy jako hlásná trouba pro propagandu ČSSD Fabiano  Golgo
27. 10. 2006 Golgova starost o kvalitu Britských listů a o zachování mediálního monopolu Štěpán  Kotrba
27. 10. 2006 www.cssd.cz/blisty Bohumil  Kartous
27. 10. 2006 Citát dne: Přípravu vraždy Kubiceho podle Husáka policie prověřuje už několik měsíců
26. 10. 2006 Pohankova kaše Boris  Cvek
26. 10. 2006 Češi zakázali levicový extremismus -- pravicový lze hlásat dál Karel  Dolejší
26. 10. 2006 Darwin by se divil Ladislav  Žák
26. 10. 2006 Na ulicích v Budapešti vládnou extremisté
26. 10. 2006 CIA se pokusila umlčet EU ohledně letů s vězni, dopravovanými na mučení
26. 10. 2006 Náš svátek - 28.říjen Daniel  Rovný
26. 10. 2006 Pane Paroubku, gratuluji! Boris  Cvek
26. 10. 2006 Jak se vzdát ideologických klišé Boris  Cvek
26. 10. 2006 Buenos Aires Meike  Snijder
26. 10. 2006 Buenos Aires: La la land Meike  Snijder
25. 10. 2006 Němečtí ministři "věděli o mučicích centrech CIA"
24. 10. 2006 Zakažme bibli a Platóna Ondřej  Slačálek
25. 10. 2006 Kde je Šafr? Fabiano  Golgo
6. 10. 2006 Hospodaření OSBL za září 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
28. 10. 2006 Kubiceho denunciační prefabrikát: volby skončily, proboha zapomeňte Štěpán  Kotrba
26. 10. 2006 Soukromá rádia se už také vydávají cestou multimedializace Štěpán  Kotrba
25. 10. 2006 Dialog U husy, noviny, volby a vynikající výkon ČT Alex  Koenigsmark
23. 10. 2006 Citát dne - včerejšího   
20. 10. 2006 Google: Koho zajímá Havel a koho zajímá Bush Štěpán  Kotrba
19. 10. 2006 Rada STV volí ředitele Štěpán  Kotrba
19. 10. 2006 Australská liberalizace mediálního trhu Štěpán  Kotrba
19. 10. 2006 Jandák chce zestátnit televizi Štěpán  Kotrba
19. 10. 2006 Slovensko: Nad Tatrou sa blýska Štěpán  Kotrba
19. 10. 2006 Vesmírná superstar Štěpán  Kotrba
15. 10. 2006 Václav Moravec selhal   
10. 10. 2006 10. 10. 2010 - hysterie na Invexu Štěpán  Kotrba
3. 10. 2006 Rozhlas, jak ho vidí staří i mladí? Tragédie! Ivo V. Fencl
2. 10. 2006 Byly odposlechy zastrašováním? Jan  Pokorný
30. 9. 2006 Langerovo Watergate: Novinářská inspirace pro politiky Štěpán  Kotrba

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
29. 10. 2006 Klaus: Občané si přejí, aby politici jednali konstruktivně a aby jejich soupeření nevedlo k nesmiřitelnému dělení společnosti Václav  Klaus
28. 10. 2006 Kubiceho denunciační prefabrikát: volby skončily, proboha zapomeňte Štěpán  Kotrba
27. 10. 2006 Golgova starost o kvalitu Britských listů a o zachování mediálního monopolu Štěpán  Kotrba
26. 10. 2006 Jak se vzdát ideologických klišé Boris  Cvek
26. 10. 2006 Pane Paroubku, gratuluji! Boris  Cvek
26. 10. 2006 Pohanka: A je to jasné, proč referendum k základnám neprošlo o jeden hlas Štěpán  Kotrba
26. 10. 2006 ČSSD se obává, že případ poslance Pohanky je výsledkem vydírání   
24. 10. 2006 V Česku zuří válka policajtů, přiznává už i Mladá fronta Dnes   
24. 10. 2006 Zakažme bibli a Platóna Ondřej  Slačálek
23. 10. 2006 Zrušte ústavu, stačí nám prezident Bohumil  Kartous
23. 10. 2006 Co Klaus činí, dobře činí Oldřich  Průša
22. 10. 2006 VOLBY: Závislá nezávislost Irena  Ryšánková
22. 10. 2006 VOLBY: prodejní akce na videotechniku ve slepeckém ústavu Ladislav  Žák
22. 10. 2006 Zelení nebudou nadšeni, Klaus chce uhelné i jaderné elektrárny Štěpán  Kotrba
20. 10. 2006 Nejtvrdší a nejšpinavější Štěpán  Kotrba

Válka politiků, policajtů a tajných agentů o moc a o peníze RSS 2.0      Historie >
28. 10. 2006 Kubiceho denunciační prefabrikát: volby skončily, proboha zapomeňte Štěpán  Kotrba
27. 10. 2006 Golgova starost o kvalitu Britských listů a o zachování mediálního monopolu Štěpán  Kotrba
26. 10. 2006 Pohanka: A je to jasné, proč referendum k základnám neprošlo o jeden hlas Štěpán  Kotrba
26. 10. 2006 ČSSD se obává, že případ poslance Pohanky je výsledkem vydírání   
24. 10. 2006 V Česku zuří válka policajtů, přiznává už i Mladá fronta Dnes   
20. 10. 2006 Nejtvrdší a nejšpinavější Štěpán  Kotrba
10. 10. 2006 Vojenská rozvědka si vyřizuje účty prostřednictvím Českého rozhlasu Štěpán  Kotrba
7. 10. 2006 Zpravodajské dezinformace v médiích pokračují - hrozí snad před volbami výjimečný stav? Štěpán  Kotrba
7. 10. 2006 Citát dne - včerejšího   
3. 10. 2006 Vláda nedostala důvěru, 97 poslanců není většina Štěpán  Kotrba
2. 10. 2006 PEN klub: kámoši kámošů našich rozvědčíků Štěpán  Kotrba
2. 10. 2006 Mladá fronta Dnes přišla v neděli večer na to, co Britské listy napsaly už v sobotu ráno... Štěpán  Kotrba
30. 9. 2006 Buněčné dělení a slučování špiónů Štěpán  Kotrba
30. 9. 2006 Langerovo Watergate: Novinářská inspirace pro politiky Štěpán  Kotrba
29. 9. 2006 Aféra odposlechů politiků a novinářů Milan  Bouška