22. 12. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
25. 12. 2006

O Amnesty International:

Soukromá hanopisná kampaň doktora Valacha

Hanopisy Milana Daniela na adresu AI na stránkách BL se snad již staly tradicí - několikrát v minulosti jsem jeho chybnou argumentaci osobně vyvracel, on uznal svou chybu - a příště udělal totéž. Necítím tedy potřebu v této sysifovské práci dále pokračovat.

Jsem už z podobných nesmyslných válek o "zásady" neziskových aktivit v českém rybníčku hrozně, hrozně unavený. Doktor Valach se soustavně naváží ZDE ZDE do lidí, kteří si zvolili kariéru v neziskovém sektoru a nemají tím pádem ani polovinu sociálních jistot spojených s jeho (na české poměry) relativně prestižním místem na PedF MU; tyhle lidi obviňuje ze zkorumpovanosti penězi, které v životě ani neviděli. Kdyby to nebylo tak nekonečně trapné, dalo by se říci, že je to k popukání.

S brněnskou skupinou AI to teď po finanční stránce nevypadá nejlépe, mluvil jsem s nimi naposled na začátku prosince, na benefičním koncertě pro oběti domácího násilí. Někdejší signatář Charty Jan Klement na svém notebooku každý týden o víkendu chystá urgentní e-apely, rozesílá je zájemcům - ale hlavně pak apely se seznamy signatářů za vlastní peníze faxuje do celého světa... Samozřejmě, že je potřeba mu za to vynadat do zaprodanců amerického kapitálu, nic jiného si přece nezaslouží... Posílám jeden "důkaz" Klementova posluhování strýčku Samovi, jen tak pro ilustraci...

Jako bývalého koordinátora brněnské Amnesty International mě nicméně velmi mrzí, když vidím, že:

1) AI se připojila ke kampani Člověka v tísni, který v postsovětském prostoru a na Kubě evidentně funguje víceméně jako americká vlivová agentura.

2) Doktor Valach z toho na základě neznalosti - později chtěné neznalosti - pravidel fungování AI, na základě ignorování faktů, která evidentně popírají jeho předem zaujatá tvrzení, dál neudržitelně trvá na svých předsudečných závěrech o zkorumpovanosti AI, aniž by se zabýval věcnou podstatou argumentace mluvčí AI Evy Dobrovolné; a co více - záměrně a demagogicky překrucuje její tvrzení (urgentní akce adresovaná saúdskoarabským úřadům na adrese uvedené Dobrovolnou v jejím vyjádření samozřejmě je; kritika USA ze strany AI zaznívá vcelku pravidelně; např. 30. listopadu publikovala česká AI požadavek, aby EU odmítla nezákonné aktivity CIA - což je jistě zcela "proamerické", atd...)

Jednoduše není pravda, že by AI nekritizovala USA. Dokonce i ti lidé uvnitř české AI, kteří v minulosti přistupovali ke kritice USA s jistou rezervou, za Bushe nemohli než změnit názor...

Hlavní problém doktora Valacha spočívá patrně ve skutečnosti, že je člověkem jediné myšlenky a jakákoliv jiná aktivita než kritika USA je mu apriori podezřelá.

Jako člen AI od roku 1999 velmi pochybuji, že by Valachovi někdo z prostředí české AI posílal emaily s nadávkami. Pokud se tak ovšem opravdu stalo, měl by je zveřejnit - bez důkazů lze totiž tvrdit naprosto cokoliv (číst takové věci je ovšem ztráta času).

Například to, že AI bere granty od proamerických nadací. Provozní náklady brněnské skupiny AI jsem v období mezi listopadem 2005 a srpnem 2006 hradil převážně z vlastních prostředků, zbytek byly členské příspěvky - a ani v současnosti skupina žádný "americký" grant nerealizuje. A to jednoduše z toho důvodu, že s výjimkou programu výchovy k lidským právům o žádné granty ani žádat nemůže. To ovšem již uvedla Eva Dobrovolná - a kdyby pan Valach četl, co napsala, nemusel bych to tu opakovat...

(V současnosti coby tiskový mluvčí Greenpeace a čerstvý Pražák zůstávám víceméně "papírovým" členem brněnské skupiny AI a její práce se již pravidelně neúčastním.)

---------- Forwarded message ----------
From: Jan Klement e-akce@amnesty.cz
Date: 6.8.2006 12:22
Subject: URGENTNÍ e-AKCE 18/06 - USA - Věznění bez obvinění a soudu
To: "Undisclosed-Recipient:;"@smtp.vodafonemail.cz

Vážení přátelé, tuto zprávu jste dostali, protože jste se v minulosti zúčastnili našich urgentních e-akcí na obranu lidských práv, zaregistrovali jste se pro jejich odběr či protože bychom Vás rádi pro spolupráci teprve získali (v tomto případě se zaregistrujete reakcí na níže uvedenou akci; neučiníte-li tak, nebudeme Vám tyto zprávy nadále zasílat). Jste-li již zaregistrovaní nebo tak nyní učiníte, můžete se kdykoliv odhlásit zasláním zprávy se slovem "neposílat" v předmětu na e-akce@amnesty.cz

********************************************************************************

SOUHLASÍTE-LI s urgentní e-akcí Amnesty International 18/06 - USA, připište údaje o sobě a zprávu ODEŠLETE na e-akce@amnesty.cz

(Níže uvedený dopis se jmény těch, kdo ho tako "podepsali", bude hned po uzávěrce odfaxován příslušnému úřadu).

UZÁVĚRKA: Středa 9. 8. 2006, 21:00 hod

Jméno, příjmení, titul:

Adresa*:

Profese, organizace* (nejlépe v angličtině, není ale podmínkou):

(Pozn.*: Pokud jste tyto údaje uvedli při některé předcházející urgentní e-akci či při registraci a nedošlo ke změně, nemusíte znovu uvádět).

********************************************************************************

INFORMACE O PŘÍPADU:

USA: Muž vězněný po tři roky bez obvinění nebo soudu -- Ali Saleh Kahlah al Marri, katarský občan, 40 let



Worldwide Appeal, pokračování UA 234/03



Katarský občan Ali al-Marri je již tři roky vězněn bez toho, že by proti němu bylo vzneseno obvinění nebo byl souzen (pozn.: celkem je vězněn již více než čtyři a půl roku, z toho tři poslední roky bez řádného obvinění jako "nepřátelský bojovník"). Je zadržován ve vojenské věznici v Charlestonu v Jižní Karolíně na samotce o rozměrech 3x2 metry a často spoutáván. Údajně nemá k dispozici adekvátní lůžko, oděv ani toaletní papír a povolují mu pouze krátký pobyt mimo celu za účelem cvičení. Amnesty International se obává o jeho upadající mentální a fyzické zdraví.

Marri byl uvězněn v prosinci 2001 a zadržován coby svědek při vyšetřování útoků z 11. září na Pentagon a WTC. Poté byl obviněn z podvodného nakládání s kreditní kartou a křivého svědectví pro FBI. Údajně přišel do USA legálně ve snaze absolvovat postgraduální studium a doprovázela jej manželka a pět dětí. Po uvěznění byl více než rok držen v izolaci a teprve poté jej mohl navštívit Mezinárodní výbor Červeného kříže. Do října 2004 mu nebyl umožněn kontakt s právníkem.

Ali al-Marri měl 21. července 2003 předstoupit před federální soud v Illinois. Nicméně 23. června 2003 nařídil prezident Bush, aby byl Marri zadržován ve vojenské věznici coby "nepřátelský bojovník". Marri tvrdí, že vyšetřovatelé mu hrozili transportem do Egypta nebo Saúdské Arábie, kde, jak mu řekli, může být mučen a sexuálně zneužit a jeho žena může být před jeho očima znásilněna.

Ali al-Marri je jedinou osobou označenou za "nepřátelského bojovníka" zadržovanou na území USA. Podmínky, jimž ve vazbě čelí, jsou podobné podmínkám na Guantánamu a hrozí mu mnoho dalších let věznění bez obvinění nebo soudu.

INFORMACE O PŘÍPADU NA STRÁNKÁCH AMNESTY INTERNATIONAL V ANGLIČTINĚ ČTĚTE ZDE:

http://web.amnesty.org/appeals/index/usa-010806-wwa-eng

ZNĚNÍ DOPISU, KTERÝ BUDE ZASLÁN FAXEM A POŠTOU PŘÍSLUŠNÝM ÚŘADŮM:

(Pozn.: Podle dostupnosti faxového spojení bude text zaslán některému z příslušných úřadů; ostatním bude dopis odeslán leteckou poštou).

President George W. Bush, The White House, Office of the President, 1600 Pennsylvania Avenue NW, Washington DC 20500, USA

The Honorable Donald H Rumsfeld, Secretary of Defense, Office of the Secretary of Defense, The Pentagon, Washington DC 20301, USA

Commander Stephanie Wright, Naval Consolidated Brig, 1050 Remount Rd, Bldg 3107, Charleston, South Carolina, 29406-3515, USA

Your Excellency, Dear Secretary of Defense, Dear Commander,

We are deeply concerned about Ali al-Marri, a Qatari national, man which has been detained for over three years without charge or trial in a military prison in Charleston, South Carolina. He is held in solitary confinement, often shackled, in a cell measuring approximately 3m x 2m. He has reportedly been denied adequate bedding, clothing and toilet paper and to be allowed only brief periods out for exercise. His conditions of detention are similar to those held at Guantánamo and he faces the prospect of many more years of indefinite detention without charge or trial. However, conditions like this can rapidly degrade his mental and physical health.

We are calling on You and the authorities to release Ali al-Marri immediately and unconditionally if he is not to be charged with recognizably criminal offence and brought to trial without further delay, in full accordance with international law and standards.

Yours sincerely,

Vaše Excelence, Vážený pane ministře obrany, Vážená paní velitelko,


jsme vážně znepokojeni situací Ali al-Marriho, katarského státního příslušníka, který je zadržován již tři roky bez obvinění a soudu ve vojenské věznici v Charlestonu, Jižní Karolině. Je vězněn na samotce o rozměrech 3x2 metry a často spoutáván. Údajně nemá k dispozici adekvátní lůžko, oděv ani toaletní papír a povolují mu pouze krátký pobyt mimo celu za účelem cvičení. Podmínky, jimž ve vazbě čelí, jsou podobné podmínkám na Guantánamu a hrozí mu mnoho dalších let věznění bez obvinění nebo soudu. Takové podmínky mohou rychle zhoršit jeho duševní a fyzické zdraví.

Vyzýváme Vás a příslušné úřady, aby byl Ali al-Marri neprodleně a bezpodmínečně propuštěn, pokud nebude řádně obviněn z trestného činu a bez dalších průtahů postaven před soud v souladu s mezinárodním právem a pravidly.

Akci připravili Karel Dolejší a Jan Klement, Brněnská skupina AI.

---------- Forwarded message ----------
From: Jan Klement e-akce@amnesty.cz
Date: 22.12.2006 18:07
Subject: URGENTNÍ e-AKCE 38/06 - Izrael - Kazetové bomby a miny nadále ohrožují Libanonce To: "Undisclosed-Recipient:;"@smtp.mujoskar.cz

Vážení přátelé, tuto zprávu jste dostali, protože jste se v minulosti zúčastnili našich urgentních e-akcí na obranu lidských práv, zaregistrovali jste se pro jejich odběr či protože bychom Vás rádi pro spolupráci teprve získali (v tomto případě se zaregistrujete reakcí na níže uvedenou akci; neučiníte-li tak, nebudeme Vám tyto zprávy nadále zasílat). Jste-li již zaregistrovaní nebo tak nyní učiníte, můžete se kdykoliv odhlásit zasláním zprávy se slovem "neposílat" v předmětu na e-akce@amnesty.cz

********************************************************************************

SOUHLASÍTE-LI s urgentní e-akcí Amnesty International 38/06 - Izrael, připište údaje o sobě a zprávu ODEŠLETE na e-akce@amnesty.cz

(Níže uvedený dopis se jmény těch, kdo ho tako "podepsali", bude hned po uzávěrce odfaxován příslušnému úřadu).

UZÁVĚRKA: Středa 27. 12. 2006, 22:00 hod.

Jméno, příjmení, titul:

Adresa*:

Profese, organizace* (nejlépe v angličtině, není ale podmínkou):

(Pozn.*: Pokud jste tyto údaje uvedli při některé předcházející urgentní e-akci či při registraci a nedošlo ke změně, nemusíte znovu uvádět).



********************************************************************************



INFORMACE O PŘÍPADU:

Izrael / Libanon: Obavy o bezpečí -- civilní obyvatelstvo v Libanonu, zvláště děti



Doplňující akce k UA 237/06, 20. 12. 2006 (urgentní e-akce 22/06 -- Izrael).

Počet civilních obyvatel, zabitých a zraněných nevybuchlou kazetovou municí v jižním Libanonu, kde ji shodily izraelské ozbrojené síly v průběhu nedávného konfliktu mezi Izraelem a Hizballáhem, neustále vzrůstá. Podle dostupných informací přišlo o život 26 lidí a okolo 186 osob bylo zraněno.

Kazetová munice rozptyluje na rozsáhlém území malé bomby, z nichž mnohé nevybuchnou při dopadu, ale zůstávají smrtelným nebezpečím. Zvláště zranitelné jsou děti; některé byly zabity, když si hrály ve svých obcích. Další lidé zahynuli, když prozkoumávali škody, způsobené válkou v jejich domovech, nebo když obdělávali svá pole.

Delegace Amnesty International, která navštívila Libanon v srpnu a září 2006, se setkala se dvěma 12-letými děvčaty, Marwou a Sikneou Me'riovými, a s 10 let starým chlapcem Hassanem Tehinim, kteří byli 17. srpna nedaleko svého obydlí v jiholibanonské vesnici Ait al-Shaab zraněni při výbuchu kazetové bomby. Hassan utrpěl vážné zranění žaludku a lékaři se obávali o jeho život, zatímco obě dívky byly poraněny šrapnely po celém těle.

Akční koordinační centrum OSN pro odstraňování min (UN Mine Action Coordination Center - UN MACC), které zajišťuje odstraňování nevybuchlé munice v Libanonu, identifikovalo stovky dalších bombardovaných území, zamořených nevybuchlými bombami. 14. prosince UN MACC oznámilo, že v jižním Libanonu nalezlo 832 míst, zamořených izraelskou kazetovou municí. Jeden vyšší činitel OSN uvedl, že k 90 % izraelských úderů kazetovými bombami došlo během posledních 72 hodin konfliktu, kdy již bylo příměří na dohled. Předpokládá se, že odminovací práce budou muset pokračovat po dobu nejméně jednoho roku.

Centrum UN MACC dále uvedlo, že 24. listopadu 2006 byly zjištěny známky toho, že izraelské síly během nedávného konfliktu rovněž položily pozemní miny. Explozi výbušného materiálu způsobily čtyři kozy, pasoucí se v okolí Deir Mimas v jižním Libanonu. Odminovací pracovník, který se pokusil pastevci pomoci opustit zónu, ve které k výbuchu došlo, šlápl na pozemní minu, která ho svým výbuchem připravila o nohu od kolene dolů. Další odminovací pracovník, pokoušející se pomoci tomu prvnímu, způsobil detonaci jiné miny, což vedlo k amputaci jedné jeho nohy pod kolenem. Lehčí zranění utrpěl i lékař, který byl s nimi.

Tým společnosti BACTEC, zabývající se deaktivací výbušných materiálů a odstraňováním pozemních min, po těchto událostech údajně nalezl v onom území nedávno položenou izraelskou protipěchotní minu č. 4 (Israeli No4 Anti Personnel mine). Stalo se tak poté, co třetí člověk, pracující na odminování, přišel po šlápnutí na minu o nohu. Pozemní miny byly dle UN MACC izraelskými silami položeny proto, aby bylo zamezeno přístupu do tohoto území. Následkem tohoto incidentu OSN adresovala izraelským úřadům prostřednictvím Prozatímních jednotek OSN v Libanonu (UNIFIL) urgentní žádost, aby poskytly podrobné informace o místech, kde izraelské síly během konfliktu položily pozemní miny.

Izrael dosud dostatečně neodpověděl na požadavek OSN, aby poskytl mapy s vyznačením oblastí, napadených kazetovými bombami. Těchto map je zapotřebí, aby bylo usnadněno čištění od munice a bylo tak sníženo riziko dalších civilních obětí. Podle UN MACC Izrael poskytl jen některé nedostatečné mapy, týkající se oblastí "pravděpodobně obsahujících nevybuchlou munici", aniž by udávaly, zda se jedná o kazetové bomby nebo jinou nevybuchlou munici. Ačkoliv izraelská armáda údajně mapy 9. října 2006 silám UNIFIL poskytla, mapy pokrývaly pouze minová pole, položená v průběhu izraelské okupace jižního Libanonu v období od r. 1978 do r. 2000. Síly UNIFIL uvádějí, že od izraelské armády obdržely mapy minových polí v jižním Libanonu z doby po jejím stažení v červnu r. 2000. Tyto mapy pak byly předány UN MACC.

V průběhu setkání s generální tajemnicí Amnesty International zástupce izraelského ministra obrany Ephraim Sneh 7. prosince uvedl, že pokud je mu známo, izraelská armáda nevlastní mapy, upřesňující místa v Libanonu, ve kterých izraelské síly použily kazetovou munici. Ukáže-li se tato informace jako pravdivá, byla by to další známka toho, že izraelské síly použily tyto zbraně bez rozlišování a bez toho, že by přijaly opatření k ochraně civilního obyvatelstva, ohroženého jejich použitím.

INFORMACE O PŘÍPADU NA STRÁNKÁCH AMNESTY INTERNATIONAL V ANGLIČTINĚ ČTĚTE ZDE:

http://web.amnesty.org/library/print/ENGMDE150982006

ZNĚNÍ DOPISU, KTERÝ BUDE ZASLÁN FAXEM A POŠTOU PŘÍSLUŠNÝM ÚŘADŮM:

(Pozn.: Podle dostupnosti faxového spojení bude text zaslán některému z uvedených úřadů; ostatním bude dopis odeslán leteckou poštou.)

1. Amir Peretz, Deputy Prime Minister and Minister of Defence, Ministry of Defence, 37 Kaplan Street, Hakirya, Tel Aviv 61909, Israel;

2. Lieutenant-General Dan Halutz, IDF Chief of General Staff, c/o Ministry of Defence, 7 A' Street, Hakirya, Tel Aviv, Israel;

3. Brigadier General Ephraim Sneh, Deputy Minister of Defence, Ministry of Defence, 37 Kaplan Street, Hakirya, Tel Aviv 61909, Israel.

Dear Minister, Dear Lieutenant-General,

We would like to express our concern that civilians in Lebanon, particularly children, are at risk of death or injury from cluster bombs fired by Israeli forces during the recent conflict. We are calling on the Israeli authorities to take immediate action to hand over to the UN maps and other information detailing comprehensively and specifically the locations in Lebanon where cluster bombs and other unexploded ordnance were dropped, to enable the UN to coordinate the clearance of these devices.

We are calling on the Israeli government to announce an immediate moratorium on the use of cluster munitions by its forces in view of the danger they pose to civilians in the areas in which they are used.

Yours sincerely,

Vážený pane ministře, Vážený pane divizní generále,

chceme vyjádřit své obavy z toho, že civilnímu obyvatelstvu, zejména dětem, hrozí smrt či zranění od kazetových bomb, použitých izraelskými ozbrojenými silami v průběhu nedávného konfliktu.

Vyzýváme izraelské úřady, aby neprodleně podnikly kroky k tomu, aby byly OSN přednány mapové podklady a další informace, uvádějící úplně a přesně polohu míst v Libanonu, kde byly shozeny kazetové bomby a další nevybuchlá munice. Cílem je umožnit OSN, aby mohla koordinovat odklizení těchto zařízení.

Vyzýváme izraelské úřady, aby vyhlásily okamžité moratorium na používání kazetové munice svými silami s ohledem na nebezpečí, které tyto zbraně představují pro civilní obyvatelstvo na území, kde jsou použity.

S úctou,

Akci připravil Jan Klement, místní skupina Amnesty International v Brně.

                 
Obsah vydání       22. 12. 2006
26. 12. 2006 Saddám Husajn bude popraven
26. 12. 2006 Fidel Castro "nemá rakovinu"
25. 12. 2006 Papež požaduje úsilí o mír na Blízkém východě
23. 12. 2006 Vánoční naděje Boris  Cvek
25. 12. 2006 Vánoce jako DIY Bohumil  Kartous
24. 12. 2006 Problém nastane, když se náboženství stane samoúčelné Zdeněk  Bárta
24. 12. 2006 Viliam Buchert mluvil s Václavem Malým
22. 12. 2006 Advent křesťanů ve dvojím obležení Ivo V. Fencl
22. 12. 2006 Vánoční vražda Wenzel  Lischka
25. 12. 2006 Washington Post: Americké ministerstvo obrany porušilo předpisy a proplýtvalo miliony
25. 12. 2006 Soukromá hanopisná kampaň doktora Valacha Karel  Dolejší
25. 12. 2006 Schwarzenberg, Amnesty International i Člověk v tísni: Čím se mažou, tím také smrdí... Štěpán  Kotrba
26. 12. 2006 Co je na spolupráci s Člověkem v tísni diskreditujícího?
26. 12. 2006 Mezinárodní lidskoprávní a humanitární organizace MUSEJÍ být nezávislé Jan  Čulík
25. 12. 2006 Naše ČT -- o Vánocích Oldřich  Průša
24. 12. 2006 Poučení staré dva tisíce let
24. 12. 2006 Teroristé "chystají vánoční útok na tunel v kanálu La Manche"
24. 12. 2006 Prezidentský úřad na prodej Zdeněk  Jemelík
24. 12. 2006 Tři chovatelé drůbeže nakaženi v Egyptě ptačí chřipkou
23. 12. 2006 OSN uvalila sankce na Írán
23. 12. 2006 Proč média nepíší, že Klaus porušuje ústavu?
23. 12. 2006 Průzkum veřejného mínění: "Náboženství je škodlivé"
23. 12. 2006 Násilí nejen na ženách Věra  Říhová
23. 12. 2006 Skutečné příčiny rasového násilí Jan  Rovenský
22. 12. 2006 Malá příhoda o domácím násilí a fungování státní moci, kterou si všichni platíme Michal  Musil
22. 12. 2006 Anglosaští fotbaloví fanoušci diskutují o české literatuře :)
26. 12. 2004 Michael  Marčák
22. 12. 2006 První Čech na Islandu
22. 12. 2006 Krátké vypsání ostrovu Islandu, v němž věci divné a zvláštní, v krajinách těchto našich nevídané očitě spatřeny a některé od obyvatelův ostrovu toho hodnověrných slyšány i pravdivě poznamenány Daniel Strejc Vetterus
22. 12. 2006 Vypsání krátké ostrovu Islandu a věcí některých zvláštních, kteréž v něm spatřeny býti mohou. A nejprvé o jménu ostrovu toho, proč slove a nazývá se Island Daniel Strejc Vetterus
22. 12. 2006 O živnostech Islandských Daniel Strejc Vetterus
22. 12. 2006 O rybách a potvorách mořských okolo Islandu Daniel Strejc Vetterus
22. 12. 2006 O vrchnosti a řádu, kterého v zemi své ostříhají Daniel Strejc Vetterus
22. 12. 2006 Náboženství v Islandu a jaký způsob při něm zachovávají Daniel Strejc Vetterus
18. 12. 2002 Vánoce Štěpán  Kotrba
22. 12. 2006 Vánoční a novoroční vydání Britských listů
22. 12. 2006 Bohu díky, ale za co? Uwe  Ladwig
22. 12. 2006 Vianoce (nielen) pre ateistov Eduard  Chmelár
22. 12. 2006 Michael  Marčák
22. 12. 2006 Sedm statečných a jeden premiér Jaroslav  Ungerman
22. 12. 2006 O Štěpánech, džbánech a koledách Vladislav  Černík
21. 12. 2006 Jarní vody II. Alex  Koenigsmark
22. 12. 2006 Apage Satan Claus! Jakub  Topol
22. 12. 2006
22. 12. 2006 Šťastné a veselé China  Miéville
22. 12. 2006
22. 12. 2006 Milan  Kozelka
20. 12. 2006 Milan Kozelka: World Press Photos
22. 12. 2006 Miniohlédnutí vzad i vpřed na konci roku 2006 Miloš  Dokulil
22. 12. 2006 Rakousko vyhostilo Davida Irvinga
24. 12. 2004 Michael  Marčák
22. 12. 2006 Konečně se zbláznili Oldřich  Průša
22. 12. 2006 O Klausovi, vládě, která nebyla jmenována, a českém právním řádu
22. 12. 2006 Pilíře moci nebo obelisky bezmoci Ladislav  Žák
22. 12. 2006 Sociální demokracie na rozcestí Josef  Vít
21. 12. 2006 USA a česká AI Milan  Valach
22. 12. 2006 Kolik médií snese či si může dovolit demokratická společnost? Ivan  Müller
22. 12. 2006 USA aktivizují své vztahy s Ruskem Miroslav  Polreich
27. 12. 2006 Mistrovství republiky v pokeru -- reportáž z míst, kde jde o vše... Jaroslav  Pour
24. 12. 2006 Kazetové bomby a miny nadále ohrožují Libanonce
22. 12. 2006 O ženách a mužích
22. 12. 2006 Reformní vláda na baterky. Halelujá... Jiří  Havel
22. 12. 2006 Zahradník kozlem Jana  Maříková
22. 12. 2006 Schwarzenberg by byl ideálním ministrem zahraničí ČR Vlastimil  Marek
22. 12. 2006 Post-demokratická rizika a problém reprezentace Jiří  Bystřický
22. 12. 2006 Svět trvale udržitelné války a širokospektrální dominance Vladimíra Al-Maliki Levá
22. 12. 2006 Nesejmutelná odpovědnost za vlastní chování Jan  Potměšil
22. 12. 2006 Obavy po česku vykecané František  Schilla
21. 12. 2006 Americký voják obžalován z vraždění v Iráku
22. 12. 2006 Michael  Marčák
22. 12. 2006 Bude nás budoucnost potřebovat? Jan  Baltus
22. 12. 2006 Riziko falešných sobů Radim  Valenčík
22. 12. 2006 Smyšlená programová dezerce nebo neznalost? Jiří  Havel
21. 12. 2006 Agenda 2010 není ústupem z programových pozic ČSSD -- je to přímo dezerce Martin  Kunštek
22. 12. 2006 Jak úspěšně ovlivňovat a nenechat se zmanipulovat Jozef Bohumil Ftorek
21. 12. 2006 Mexiko má dvoch prezidentov Samuel  Kováč
21. 12. 2006 Kýchající krysy a zlá čarodějnice z jihu Meike  Snijder
21. 12. 2006 Sneezing rats and the wicked witch of the South Meike  Snijder
21. 12. 2006 Zmarněný rok života Zdeněk  Jemelík
20. 12. 2006 Hospodaření OSBL za listopad 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce

Financování "neziskových" struktur RSS 2.0      Historie >
19. 12. 2006 Neziskovky: kdo se plazí, přežije Milan  Daniel
18. 12. 2006 Nevládní organizace -- směs korupce a manipulace? Milan  Valach
1. 12. 2006 Čaká Venezuelu "farebný prevrat"? Chris  Carsson, Radovan Geist
9. 11. 2006 Kurvy jsou všude aneb o chvályhodné německé iniciativě Štěpán  Kotrba
17. 10. 2006 Úhonický starosta a potrefená husa Štěpán  Kotrba
12. 10. 2006 Petr Kužvart a jeho nezávislá samochvála Štěpán  Kotrba
7. 10. 2006 Oživení: Přiznání ztěžuje zapírání Štěpán  Kotrba
5. 10. 2006 Občanské sdružení Oživení pracuje netransparentně a v rozporu se svými stanovami Štěpán  Kotrba
18. 9. 2006 Open Society Fund korumpuje novináře, zavádí "nové principy do praxe policie" a ještě se tím chlubí Štěpán  Kotrba
30. 8. 2006 Falešná karta lidských práv a zdravotní péče Ivan  David
24. 8. 2006 "Srbovi odborníci" podávají trestní oznámení na Respekt a Oživení Štěpán  Kotrba
17. 8. 2006 Past na mediální krysy - případ údajné korupce Srby na ministerstvu zahraničí byl vykonstruován fízly Štěpán  Kotrba
14. 8. 2006 Krysy vyrážejí z mediálního podpalubí do útoku Štěpán  Kotrba
3. 7. 2006 Dalším Sorosovým cílem bude Arménie? Stanislav  Kliment