13. 2. 2009
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
15. 2. 2009

Dean Wilkening je v letitém sporu o budování PRO považován za nezaujatého

K autorům zpochybňujícím technické možnosti plánované americké protiraketové základny v Evropě se připojil ředitel vědeckého programu Centra pro mezinárodní bezpečnost a spolupráci (Center for International Security and Cooperation, CISAC) Stanfordské univerzity fyzik Dean Wilkening. Tento autor nepatří k zásadním odpůrcům budování protiraketové obrany, jakými jsou Theodore Postol, Philip Coyle, Theresa Hitchens nebo Victoria Samson (mimochodem: práce obou dam z oblasti kosmické bezpečnosti se snad po srážce satelitů nad Sibiří dočkají větší publicity i v ČR).

15. 2. 2009

◄ Letoun F-16 se střelami AIM-120 a AIM-9

Aktuální debata o účinnosti výsledku "Bushovy protiraketové pětiletky" - systému NMD/GMD - při hypotetické obraně Evropy, případně o efektivitě nákladů na něj vynaložených, může mít několik různých vyústění. Vzhledem ke zvýšenému důrazu Obamovy administrativy na ekonomické parametry zbrojení se vážným kandidátem na případnou náhradu při obraně proti raketám kratšího a středního doletu jeví být program vývoje Síťového vzdušného obranného prvku (Network Centric Airborne Defense Element, NCADE) společnosti Raytheon. Tento program má na první pohled celou řadu vynikajících předností, až na to, že... Ale nepředbíhejme.

15. 2. 2009

ČSSD se zřejmě nepoučila ani z vlastních, natož z mocenských chyb ODS

Možná právě euforie z výsledku "13 : 0" nastartovala u špiček ČSSD neodolatelnou chuť zkusit "laškovat" s voliči způsobem podobným, jako to dělá ODS. Chce se mi s Jirotkovou tetičkou a zvednutým prstem upozornit, že pýcha předchází pád.

ČSSD nemá ani zdání jak získat vysněných 40%. Paroubek a spol. hazardují, když rozhodli, že si připnou na prsa Lisabonskou smlouvu. Většina občanů si ji v navrženém obsahu nepřeje. Možná toto rozhodnutí opět odradí mnoho občanů, takže nepřijdou k volbám, nebo své hlasy rozdrobí, dají malým straničkám. Bohužel.

Mnoho hlasů nezíská ČSSD ani příslibem zvýšení důchodů o 300 Kč, i kdyby měly být jištěny dividendami ČEZu.

Ignorace názorů většiny občanů se nevyplácí, pane Paroubku. Ani kdyby se ta většina mýlila v důsledku nedostatku informací.

ČSSD zatím nepochopila, že musí vložit do úsilí uspět konkrétní práci:

15. 2. 2009

New entries in English on films Vratné lahve (Empties) and O rodičích a dětech (Of parents and children) have been added to our page of resources on Czech literature, culture and politics in English HERE:

14. 2. 2009

GlaxoSmithKline, druhá největší světová farmaceutická společnost se chystá začít poskytovat levné léky milionům lidí v rozvojovém světě.

Nový šéf firmy GlaxoSmithKline Andrew Witty konstatoval, že radikálně sníží cenu léků v nejchudších zemích, poskytne zisky z prodeje léků na rozvoj nemocnic a klinik a bude sdílet informace o potenciálních léčivech, které jsou nyní chráněny patenty.

Witty tvrdí, že je přesvědčen, že mají farmaceutické společnosti provinnost pomáhat chudým, aby se jim dostalo léčebné péče. Vyzývá ostatní farmaceutické společnosti, aby následovaly jeho příkladu.

Farmaceutické společnosti jsou kritizovány za to, že nesnížily své ceny za léky proti AIDS, zatímco miliony lidí umíraly na AIDS v Africe a v Asii. Aktivisté je kritizují také za to, že brání patenty, v jejichž důsledku zůstávají ceny léků vysoké, a snaží se zničit konkurenci od generických léčiv, které jsou daleko levnější a prodávají se v zemích, kde patenty neplatí.

Ředitel firmy GlaxoSmithKline však přislíbil, že:

15. 2. 2009
se svolením autora přeložil Rudolf Převrátil

Každý den čtu názory dalších ekonomů, novinářů nebo vládních úředníků na to, jak co nejlépe dosáhnout hospodářské oživení v té či oné zemi. Je zbytečné říkat, že všechny jejich recepty se navzájem popírají. Zdá se mi ale, že skoro všichni tito znalci žijí ve světě fantazie. Zřejmě věří, že jejich léky zaberou v relativně krátkém čase. Skutečností je, ze se svět nachází pouze na začátku deprese, která bude trvat dost dlouho a bude mnohem horší než dnes. Bezprostředním problémem vlád není jak dosáhnout oživení, ale jak přežít rostoucí lidový hněv, kterému musí všechny bez výjimky čelit.

generál a bývalý  náčelník NATO (1999--2000) Wesley  Allison  Clark
15. 2. 2009

VÁŠNIVÝ PROTEST ŠTĚPÁNA KOTRBY:

První, úvodní den sjezdu ČSSD, připraveného jako prezentace jednoty strany před evropskými volbami, proběhl klidně. Nacvičené projevy, odladěná gesta, vymyšlené pointy. Oranžová světla. Kuřecí soté s rýží. Delegáti naslouchající, bavící se, tleskající, kouřící, mlčící. Nic nového, řeknete si. Nuda. Tmelení jednoty před tvrdým, nesmiřitelným volebním střetem s ODS. Optimistický, až triumfalistický kruh okolo Paroubka. Omluvený Fico. Prý z pracovních důvodů. Nicméně jeden z mezinárodních hostů jakoby přiletěl z jiného světa. A taky že ano. Americký generál a bývalý náčelník NATO (1999--2000) Wesley Allison Clark. Muž, který nechal v roce 1999 bombardovat Bělehrad. Muž, který byl osobně zodpovědný za výběr konkrétních cílů. Muž, který jako vrchní velitel NATO řídil bombardování Jugoslávie. Teď z tribuny sjezdu ČSSD poděkoval za přijetí amerického radaru. "Jsem velmi rád, že čeští lidé, lidé ve střední Evropě, přijali iniciativu USA k protiraketové obraně." Poděkoval za solidaritu se Spojenými státy. Přesto, že americký radar v Brdech i americké vojáky v Česku dvě třetiny občanů odmítají. Přesto, že americký radar i americké rakety odmítla ČSSD. Provokace nebo drzost? Nespletl si poradce Demokratické strany USA místo, partaj i dobu? V Americe prý nastává "velmi nadějná doba", řekl totiž americký jestřáb.

15. 2. 2009

Pokud bych byl voličem ČSSD a neřku-li jejím členem, pak bych se zřetelně buď na následných mítincích, či stranických zasedáních ptal na Clarkovo expozé a důrazně bych vyžadoval odpověď. Co mně na jeho vystoupení vadí, je nasnadě.

Nejen mne udivuje, že když generál Clark v podstatě "poděkoval" lidu této země, že se postavil vstřícně k požadavku Bushovy vlády, vybudovat v Polsku rakety a v Česku radar, tak nikdo nevystoupil s připomínkou, že 70% obyvatel Radar trvale odmítá, že v krajských volbách to opětovaně a zřetelně dali voliči najevo, že občané této země nepovažují Topolánkovu vládu za svou, tj. hájící zájmy tohoto státu.

15. 2. 2009

Vystoupení generála Wesleyho Clarka na sjezdu ČSSD se stalo tématem nedělních Otázek Václava Moravce. Předseda ČSSD Paroubek sice diplomaticky ocenil Clarkův projev jako "vynikající", nicméně hned v další větě prohlásil, že zahraničně politickou koncepci kvůli názoru Clarka stínový ministr zahraničí, poslanec Lubomír Zaorálek měnit nebude. Stejně tak nezmění ČSSD stanovisko k radaru, vyjádřené v rezoluci sjezdu. Takže poselství sociálních demokratů směrem k Obamově vládě je jasné a stejné jako k administrativě George Bushe: "jednat ještě neznamená dojednat".

13. 2. 2009

Brzy vyprší čtvrtina lhůty vymezené českému předsednictví Evropské unie. Topolánkovi, jenž se kvůli plynu cítil na koni (výpadek dodávek podpořil priority propasírované společností Dutko přes českou vládu až do Bruselu), kvůli neřešeným problémům opět šlape na paty Sarkozy. Ať už ale aktuální souboj obou politiků dopadne jakkoliv, jedno je nepochybné: Na konci předsednictví světodějný Topolánek zmizí z radaru mezinárodních médií, aby opět zapadl do role objektu vnějších událostí a rozhodnutí, do níž se sám zahnal. Dvě osy této spleenful isolation představují úzkost z popíraných dopadů globální hospodářské krize plus obava, že vytoužený radar se nedostaví - a nepopulární proponenti budou všem pro legraci.

Pokud jde o radar, pak to, oč se nyní mezi Washingtonem a Moskvou hraje, je vlastně jen přiměřená cena za opuštění projektu.

14. 2. 2009

Zvrat: ministr se osobně vložil do kauzy zboření nádraží v Ústí n. Orlicí

Naprosto nečekaný vývoj má kauza plánované demolice nádražní budovy v Ústí nad Orlicí. Proti demolici budovy postavené roku 1874 se postavilo na odpor téměř 15.000 lidí a po čtyřech měsících urputného boje došlo v pátek 13. února k nečekanému zvratu. Nádražní budovu osobně navštívil nový ministr dopravy Petr Bendl (ODS) se zástupem investora.

Tato návštěva předchází jeho oficiální cestě, kdy o týden později, v pátek 20.2. v 11:00 navštíví toto místo v doprovodu generálního ředitele SŽDC Jana Komárka, zástupce Českých drah a památkářů.

13. 2. 2009

Islamistický režim v Gaze usmrtil desítky lidí a jiné jako údajné "kolaboranty s Izraelem" mučí

Amnesty International konstatuje, že jednotky organizace Hamas a policie Hamasu během nedávného izraelského bombardování Gazy organizovaly "kampaň únosů, úmyslného a nezákonného vraždění, mučení a výhrůžek proti údajným 'kolaborantům's Izraelem a proti oponentům a kritikům". AI uvádí, že od konce prosince Hamas usmrtil nejméně dvacet mužů. "Desítky dalších" byly postřeleny do nohou, do kolen či zbiti. AI zveřejnila podrobné informace ohledně některých těchto případů a uvádí, že existují "nezvratitelné důkazy", že bezpečnostní jednotky organizace Hamas nesou vinu za "vážná porušování lidských práv". Činitelé Hamasu přiznali, že pronásledují osoby, které podezřívají z kolaborace s Izraelem, ale popírají, že by Hamas organizovala systematickou kampaň útoků.

14. 2. 2009

Všichni finančníci, ekonomové, politikové a defraudanti si dnes ve dne v noci lámou hlavy, jak vyváznout ze světové finanční a hospodářské krize, a jak přitom na tom vydělat další nehorázné peníze.

14. 2. 2009

Vážený pane Košťále,

ve Vašem článku jsem se s překvapením dočetl: "Zbohatlík Reagan, který svůj klasicky americký antikomunismus proměnil v iracionální nenávist k chudým Američanům, odbory nesnášel."

Tato věta možná vypovídá o Vašem uvažování, ale nemá mnoho splečného s realitou. Ronald Reagan byl ve skutečnosti předákem odborové organizace amerických herců (Screen Actors Guild):

14. 2. 2009

Politika prezidenta Reagana se velmi lišila od názorů, které zastával v době společenského vzestupu ze skromných poměrů. Nachtmannovy selektivní výpisky z anglické Wikipedie mj. ponechávají stranou poměrně podrobný popis Reaganova "zpravicovatění", zejména v souvislosti s jeho prací pro General Electric a s politickými ambicemi.

Jeho "odborářská" perioda byla prostě příležitostnou kariérní sázkou, do SAG přišel víceméně náhodou, měl prostě možnost získat vliv, které využil. Názory Demokrata a "odboráře" Reagana přece jasně demonstruje už jeho vystoupení před Výborem pro neamerickou činnost z 23. října 1947 zaznamenané kompletně ZDE, zejména s ohledem na skutečnost, že o příslušnosti lidí jako Herbert K. Sorrell, proti nimž Reagan svědčil, ke Komunistické straně USA lze ve skutečnosti s úspěchem pochybovat - nicméně obvinění z komunismu bylo promyšleně použito k očernění výkonu odborářských práv lidmi, kteří nehodlali pouze přicmrndávat šéfům Hollywoodu :-) .

14. 2. 2009

Pan Nachtman skutečně zveřejnil příspěvek s nesmírně legračním názvem (ať už vlastní vinou nebo vinou redakce) a neméně legračním obsahem.

13. 2. 2009

Odpor většiny občanů České republiky proti umístění americké radarové základny v České republice se nezmenšuje a ani jejích zastánců výrazně nepřibývá. Lednový průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) potvrdil, že se základnou dlouhodobě nesouhlasí zhruba dvě třetiny lidí, opačný názor má 29 procent oslovených. ... Průzkum rovněž ukázal, že většina lidí si myslí, že by o radarové základně měli lidé rozhodovat v referendu. Pro je 72 procent Čechů, což je o dva procentní body více než v minulém šetření.

Postoj k vybudování radarové základny v ČR (údaje v procentech):

říjen 2008listopad 2008prosinec 2008leden 2009
rozhodně souhlasí68810
spíše souhlasí21202019
neví7676
spíše nesouhlasí27262529
rozhodně nesouhlasí39404036

Zdroj CVVM 11. 2. 2009 - PDF ZDE

zpráva ČTK ZDE
13. 2. 2009

Systém, který nefunguje, proti hrozbě, která neexistuje, v zemi, která ho odmítá

Když se v Česku mluví o protiraketové obraně, přijdou na přetřes Spojené státy, které systém chtějí budovat, Česká republika a Polsko, jejichž občané systém odmítají, avšak vlády jej prosazují, a samozřejmě také Rusko, stát proti němuž musíme systém vybudovat (jak se několikrát nechali slyšet například premiér Topolánek či místopředseda pro evropské záležitosti Vondra, pro něhož je spolu s Německem, naším partnerem v Evropské unii, důvodem, proč by pro nás „zařízení s jistým počtem amerických vojáků bylo dobré“), tudíž zcela logicky by ministr Schwarzenberg byl šťastný, „kdyby se smysluplným způsobem Rusko zapojilo do protiraketové obrany”. Nehovoří se ovšem o Velké Británii, která má tu čest dvě základny „protiraketového deštníku“ - Menwith Hill a Fylingdales – na svém území již hostit. Nehovoří se ani o trvalém odporu některých příslušníků britské veřejnosti vůči těmto základnám, jehož součástí byla i konference Evropa proti americké protiraketové obraně, kterou 31. ledna v Londýně uspořádala britská Kampaň za nukleární odzbrojení (CND).

13. 2. 2009

Možná skončily v rukou Talibánu nebo al-Kájdy

KD│ Auditoři Government Accountability Office (GAO) zjistili, že není možno dohledat zhruba 87 000 kusů výzbroje a vybavení, které USA dodaly afghánské vládě v období mezi prosincem 2004 a červnem 2008. To představuje celou třetinu všech evidovaných položek dodaných v uvedeném období - přičemž materiál mohl skončit v rukou protivládních ozbrojených skupin. Chybí také zprávy o 135 000 kusech vybavení dodaných z dalších zemí NATO, informovala agentura AFP.

13. 2. 2009
...část nové zákonné úpravy, dotýkající se zákazu zveřejňování odposlechů telefonních hovorů, uniklých protizákonně z policejního vyšetřování (před projednání případu u soudu), je vysoce důležitým zájmem Vaší profesní a podnikatelské skupiny. Tomu zájmu rozumím. Chápu, že někteří novináři si zvyšují svůj profesionální statut a popularitu právě ilegálním zveřejňování informací, které mají potenci (a již se tak mnohokrát stalo) nenapravitelně poškodit pověst, čest a společenské uplatnění nevinných občanů.

Nesouhlasím s Vaším názorem, že "Navržená zákonná úprava neponechává v této souvislosti soudům žádný prostor pro úvahu". Vidím to právě naopak. Pouze s tím rozdílem, že v nové úpravě se vyšší ochrany dostává oprávněným zájmům individuálního občana před zájmy mocné a vlivné profesní a podnikatelské skupiny.

Za dokonale ilustrativní v tomto smyslu pak pokládám zvláště Vaši myšlenku, že nová zákonná úprava "zavádí zcela neodůvodněně širokou kriminalizaci jednání, které nebude zpravidla pro společnost nijak nebezpečné". Opravdu nevím, kde berete tuto jistotu. Dokládá však, že šéfredaktoři všech hlavních českých médií jsou přesvědčeni nejen o tom, že novináři mají právo zcela podle své libovůle zveřejňovat nelegálně získané policejní materiály, a tak se přinejmenším spolupodílet na multiplikaci a dramatickém násobení účinků trestných činů, ale dokonce se již cítí být i soudci své vlastní činnosti.

V tomto smyslu mi Váš dopis v mnohém opět trochu více otevřel oči.

odpověď prezidenta Václava Klause na dopis šéfredaktorů největších médií v České republice ZDE

Odpověď Václava Klause Unii vydavatelů a Světové asociaci novin ZDE
dopis Václava Klause Syndikátu novinářů ČR ZDE
Dopis šéfredaktorů prezidentovi kvůli zveřejňování odposlechů ZDE
13. 2. 2009

Změna na postu šéfredaktora týdeníku Reflex časově souhlasí s ukončením propagandistického magazínu ODS 51PRO a s komunikační bezradností vlády i jejich stran. Petra Bílka vystřídal Pavel Šafr, změnila se dramaturgie, změnila se obálka, změnila se i argumentace některých článků. Potud v pořádku. Reflex vyměnil čtenáře. Potřeboval se posunout od liberálního, místy až anarchizujícího středu doprava. Cíl: liberální volič se má stát voličem liberálněkonzervativního slepence vládní ODS. Není jiné cesty, než doprava. Reflex se totiž potácel už nějaký čas na hranici udržitelnosti na trhu. Odvrátili se od něj původní čtenáři z 90. let , nové nenašel. Brand svým stářím i tématy nezlákal mladou, dynamickou "alternativní" protisystémovou generaci, i když se profesionální žurnalistický provokatér J.X. Doležal snažil dělat redakční guerilla marketing, seč mohl. Jan Potůček dal výpověď, zelenou marihuanu a zelené želvy nahradil oranžový hejtman Rath s Hitlerovým knírkem. Reflex zmodral. "Doba" si to žádá... "Trh" si to žádá... Čtenáři si to žádají... Snad.

Když ale novopečený šéfredaktor začne lhát, je to špatné. S jeho pověstí i s jím řízeným listem.

13. 2. 2009

ŠOK│ Monitorovací síť Čínské akademie věd, která provozuje observatoř v Nachových horách, začala sledovat úlomky vytvořené během americko-ruské satelitní kolize nad Sibiří, konstatoval výzkumný pracovník Čao Šang Jing (Zhao Changyin). Cílem je sledovat jejich možný vliv na čínské satelity.

13. 2. 2009

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Ekonomické krizi v Německu chtějí politikové čelit zbrzděním budoucích dluhů. Že to není nejlepší řešení, o tom něco v téhle poznámce...

13. 2. 2009

"Bronx" pod drobnohledem expertů

Co a jak dál se situací v kdysi honosné čtvrti, která už v brněnské hantýrce zdomácněla jako "Bronx" ? Napovědět v této otázce měly výzkumy ostravské organizace VeryVision (VV). Prodebatovat výsledky její práce přišlo 29. ledna do Muzea romské kultury (MRK) v Brně asi padesát zájemců.

13. 2. 2009

V rodinném domku v Praze 9 se zastřelil muž, podle prvních odhadů bez cizího zavinění. Tolik jedna ze suše konstatovaných zpráv černé kroniky, jimž lidé přivykli s každodenní samozřejmostí. Osudy neznámých lidí jdou jaksi mimo ně, netýkají se jich, jsou výčtem, stávají se statistikou, přitahují jen tím, že jsou hrozné. Určitě to byl nějaký blázen, cvok, kterému ruplo v kouli, řeknou si. Ne, nic z toho není pravda, znal jsem ho léta velmi dobře a jeho smrt mě přiměla k zamyšlení.

13. 2. 2009

Před deseti lety se v nevelké rakouské obci Ramsau am Dachstein konalo mistrovství světa v klasickém lyžování. Několik měsíců poté jsem do tohoto kouzelného místa poprvé přijel se svou rodinou na krátkou zotavenou a to místo mi přirostlo k srdci. Pokud mi to podmínky dovolí, snažím se několikrát ročně ukrást pár dní a vyrazit pod malebný trojvrchol Dachsteinu. Lidé tam už znají nás, my známe lidi a místa, máme dobrou možnost pozorovat změny kolem sebe. Jedno se tam ale příliš nemění. Je to vztah k onomu mistrovství světa, k areálu, který pro jeho pořádání vznikl, k jeho infrastruktuře, symbolice a samozřejmě k lyžování vůbec. Určitě nejsme tak dokonale „in“, abychom postřehli i některé hořkosti a křivdy, které ho třeba provázely, ale myslím, že můžeme s klidným svědomím svědčit, že tahle akce Ramsau velice vydatně nakopla a dala mu impuls, ze kterého čerpá a který rozvíjí doposud.

13. 2. 2009

ČT neplní svou veřejnoprávní roli

Naivně jsem se domníval, že úkolem České televize je veřejnoprávní charakter a měla by sloužit koncesionářským poplatníkům.

Co si mám myslet o posledním vydání pořadu Máte slovo? Opět byl věnován problematice poplatků ve zdravotnictví. Mohl by nést podtitul, jak ukřičet Davida Ratha, stěžuje si Radek Urban. Už přesně nevím, jaké bylo složení hostů -- dva lobbyisté Za soukromé lékárny, dvě zástupkyně z řad lidu, z nichž jedna byla zcela evidentně modrá důchodkyně. Pak tam byli zástupci z řad krajských provozoven. "Padouchem" pořadu byl krajský hejtman David Rath.

13. 2. 2009

V izraelských volbách získala centristická strana Kadima Tzipi Livni pouze o jedno křeslo více než strana Likud Binjamina Netenyahua. Kadima má 28 křesel - k tomu, aby mohla vládnout sama, by bývala musela získat 61 křesel. Strana Likud získala 27 křesel a ultrapravicová "ruská" strana Izrael náš domov Avigdora Liebermana získala 15 křesel, takže ten zřejmě bude určujícím mužem v nové izraelské vládě. Většina analytiků se domnívá, že premiérem se stane Netenyahu, i když vyjednávání o vládě bude zřejmě pokračovat ještě mnoho dní. Netenyahu prý dává přednost široké koalici s Kadimou. Nechce se spoléhat na těsnou většinu pravicových stran, které by odmítaly jakoukoliv dohodu s Palestinci a vyvolaly konfrontaci s Washingtonem. Avšak Kadima je ochotna podílet se na Netenyahuově vládě jen potud, "pokud to nebude extremisticky pravicová vláda".

Podrobnosti v angličtině ZDE

13. 2. 2009

Památník národního písemnictví v Praze si Vás dovoluje pozvat na zahájení výstavy

JOSEFA ZEMANA A LUDVÍKA VACULÍKA CESTA NĚKAM

Výstava fotografování. Předliterární skutečnost ve fotografiích dvou přátel, kteří hledali modelku a nenašli ji, takže jim zbývalo fotografovat to ostatní. Výstavu uvede Jiří Dědeček, který i hudebně doprovodí autorské čtení Ludvíka Vaculíka z knihy Cesta na Praděd. ve čtvrtek 19. února v 18 hodin v Sále Boženy Němcové.

13. 2. 2009

Zaujal mne ve vídeňském muzeu salonní železniční vagon Jeho Veličenstva císaře Františka Josefa II. Vynikající zařízení! Jeho Veličenstvo tak mělo možnost při svých cestách vidět zblízka krajinu rakousko-uherské říše, přímo a bez zprostředkovatele. Mohlo vidět a jistě vidělo, jak se mění charakter krajiny a obydlí Horních a Dolních Uher, Rakouského vévodství i Českého království. Mnohdy vidělo městské a venkovské domky i jejich dvorky, lesy, pole, příkopy a nesporně také smetiště. Protože nevěřím, že smetiště jsou fenoménem naší současnosti, píše Zdeněk Týfa.

13. 2. 2009


Paní
Daniela Filipiová
ministryně zdravotnictví
Praha

Vážená paní ministryně,

píši Vám tento otevřený dopis jako šestaosmdesátiletý důchodce.Píši svým jménem, vůbec však nepochybuji - také podle ohlasů od jiných důchodců -, že se mnou souhlasí mnozí jiní, kteří jsou ve stejné situaci.

13. 2. 2009
Co vlastně v obráceném gardu znamená právo novináře na zveřejňování odposlechů? Znamená to plnou zelenou pro fízlování bez hranic. Kdokoli, kdo se prohlásí novinářem, může jakýmkoli způsobem získat (třeba za úplatu) od státních zaměstnanců - policistů záznamy hovorů jiných lidí. Nedostatečnou či chybějící právní úpravou takového případu bereme na vědomí a považujeme za správné, že lidé jsou špiclování nikoli za účelem vyšetřování, nýbrž osobního obohacení. Odtud je filosoficky velice blízko tomu, že novináři sami budou zcela bez omezení, tak jako doposud, využívat sledovací techniku - odposlechy, skryté kamery - a záznamy podle své libosti a hlavně ve svém výběru, tedy účelově zveřejňovat. Znamená to, že soukromí každého jedince ztrácí svou nedotknutelnost a stává se veřejným statkem, s nímž je možné bez omezení obchodovat. To ovšem není svoboda, jak si mnozí myslí, nýbrž nesvoboda.

celý text ČM: Petr Žantovský: Právo zveřejňovat policejní odposlechy je zelená pro fízlování bez hranic ZDE

13. 2. 2009

Venezuelu čekají 15. února volby. Její prezident Hugo Chavez je již deset let ve své funkci. Podařilo se mu přežít Spojenými státy podporovaný puč v roce 2002 i "petrolejovou stávku" týž rok o pár měsíců později a konec konců i jeho ideologickou Nemesis George W. Bushe. Venezuelskou realitu dlouhodobě zkreslují i celkem progresivní média a organizace jako Guardian, Independent, Human Rights Watch nebo Amnesty International.

13. 2. 2009
Reakce na článek Marie Haisové Uklízečky všech úřadů spojte se!

Představitelka státu Kalifornie v Kongresu Hilda Solíš, 51 let , latinoamerického původu, advokátka, která pracovala pro odborové organizace v chudinských čtvrtích a jedna z organizátorek velké a úspěšné stávky uklízeček v Los Angeles v roce 2003, se stala ministryní práce v Obamově vládě. Je to případ nemající obdoby v americkém politickém životě.

13. 2. 2009
Hrubec, M. (ed.): Interkulturní dialog o lidských právech. Západní, islámské a konfuciánské perspektivy. Praha, Filosofia, 2008, edice Filosofie a sociální vědy; 492 stran. ISBN: 978-80-7007-282-0, EAN: 9788070072820

Na konci minulého roku vyšel v nakladatelství Filosofia sborník textů Interkulturní dialog o lidských právech, který se věnuje závažným tématům a otázkám, jejichž řešení mohou přispět k nápravám některých výrazných sociálních a kulturních nespravedlností současnosti. Knihu je možné rozdělit na oblasti, které poskytují lepší orientaci v problematice. První z oblastí je samotný interkulturní dialog o lidských právech, ve kterém jde především o vlastní propojení obecné koncepce dialogu, resp. interkulturního dialogu, a jednotlivých přístupů k lidským právům z kulturně definovaných perspektiv. Druhou oblast je potom možné spatřovat v rámci podrobnějších analýz jednotlivých přístupů k lidským právům, které jsou většinou určitými cestami k jejich zdůvodnění a obhajobě. Za třetí bych rád vyzdvihl přímé souvislosti mezi panujícím globálním řádem a interkulturním dialogem o lidských právech především s ohledem na extrémní projevy existujících sociálních nespravedlností.

13. 2. 2009

"Investigativní" novinářka Sabina Slonková z portálu Aktuálně obviňuje ministra vnitra Ivana Langera, že policie ani po roce intenzivního vyšetřování kauzy Savoy nenašla důkazy o údajném "spiknutí proti Václavu Klausovi" a tak zaúkolovala BIS. Tvrdí, že "několik policejních útvarů nedokázalo vyslyšet zadání ministra vnitra Ivana Langera a vinu za nahrávku utajené schůzky Miroslava Šloufa a Klausova kancléře Weigla svalit na komplot opozičních politiků, špionů a také novinářů". Nejspíše už Slonková ví, co v doposud tajné zprávě pro ministry je.

13. 2. 2009

ŠOK│ Britské listy před třemi lety upozornily na snad nejdéle trvající soud v České republice. Nazvaly ho "ASANACE 2006". Britské listy několikrát upozornily na mnohé přehmaty a podvody, které tento soudní proces provázely. Britské listy zveřejnily redakční objasňující článek i stanovisko jednoho z odsouzených. Nyní případ skončil rozsudkem Ústavního soudu. Jiřímu Šimákovi potvrdil v neveřejném jednání trest tři a půl roku odnětí svobody za podíl na akci StB Asanace. Bývalý příslušník StB Zbyněk Dudek byl už dříve v samostatném procesu odsouzen ke stejnému trestu jako nyní Šimák. Nejvyšším soudem, který o případu rozhodoval na základě odvolání celkem třikrát. Teprve napotřetí definitivně.

12. 2. 2009

"Muž po pětatřicítce je buď ženatý, zadaný, psychotický nebo mrtvý," napsala jistá odbornice na partnerské vztahy. Přípis z Pietního parku v Bohnicích, kam jsem byl tímto veskrze objektivním vyjádřením odeslán, ovšem není míněn coby polemika s dotyčnou psycholožkou -- přece i blbý chápe, že základním existenciálním určením muže je financovat nákupy protějšku, a ještě lépe pokud možno "dělat stojku". Jde mi jen o pokud možno symetrický doplněk k článku paní Haisové.

12. 2. 2009

Komentář k článku Štěpána Kotrby "Peníze nekryté prací, ani majetkem"

Stejně, jako je obecně přijímán fakt, že vysoká a nestabilní inflace má negativní vliv na fungování ekonomiky a blahobyt lidí, uznává naprostá většina ekonomů, že negativní dopady má i opačný jev, tedy deflace.

12. 2. 2009

Před Vánoci se ve třech dnech za sebou novinami v České republice prohnaly články s hrdými titulky (např. v Právu) "Nejnespokojenější učitelé na světě jsou v Česku", "Čeští školáci jsou naprosto na odpis", "Vysoké školy v krizi. Zvažují stávky". V současné době veřejnost diskutuje novou verzi Bílé knihy terciárního vzdělávání vydaného ministerstvem školství, ale zastavme se ještě v dozvuku oněch tří článků nad bídou vzdělávání v Čechách obecně.

12. 2. 2009

200 let od jeho narození

Každý si teď hravě základní údaje ze života tohoto nemálo významného amerického státníka může najít. Kolikrát jen bylo připomínáno Lincolnovo jméno hned v souvislosti s prezidentskou kampaní tehdy ještě senátora Obamy. Bylo propojováno do trojice s Martinem Lutherem Kingem (bojovníkem za občanská práva, zavražděném 4. dubna 1968; připomínalo se jeho "I have a dream", tj. "Mám sen!").

12. 2. 2009

Narodil se před 200 lety; před 150 lety vydal knihu o evoluci

Když se Charles Darwin 12. února 1809 narodil, byl ještě celý svět zcela odlišný od dnešního. Byl ještě myšlenkově blíže osvícenství 18. století. Nad kontinentální Evropou stále vládl Napoleon. V přírodních vědách jejich nadšenci teprve opatrně hledali přijatelné metody ke zkoumání světa v jeho rozmanitosti. Ještě Charlesův dědeček jako lékař oslavil dokonce básní ten "Chrám přírody". Evroamerické lidstvo pojímalo jak tu přírodu, tak i člověka za výtvor boží. První z knih Mojžíšových v Bibli, zvaná "Geneze", byla stále ještě vnímána doslova, jako spolehlivá informace o vzniku světa.

12. 2. 2009

České firmy mohou s pomocí propuštěných cizinců rozhýbat výrobu i trhy v jejich zemích

V prvním pololetí tohoto roku opustí české firmy desetitisíce zahraničních pracovníků. V důsledku krize zatím přišlo o práci zhruba dvanáct tisíc lidí, Langrovo ministerstvo nicméně spočítalo, že o pracovní povolení přijde do června dalších cca 60 tisíc pracovníků tak, že jim nebude prodlouženo. Nemalou část těchto lidí tvoří státní příslušníci Vietnamu a Mongolska, opatření se samozřejmě dotkne i Ukrajinců.

31. 1. 2009

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V lednu 2009 přispělo celkem 187 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 43 243.45 Kč. Příjem z reklamy byl 6000 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 1. 2009 částku 114 952. 65 Kč . Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 1,816.91 EUR.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Hypoteční, finanční ... ekonomická krize RSS 2.0      Historie >
12. 2. 2009 Anglická banka se chystá tisknout peníze, v zoufalé snaze zvrátit hlubokou krizi   
12. 2. 2009 Tak nejprve k tištění peněz a k Výmaru Jan  Hošek
11. 2. 2009 Odstoupil náměstek státního finančního regulačního úřadu   
8. 2. 2009 Dobrý radar ještě žije... Ladislav  Žák
7. 2. 2009 Stiglitz: Jedinou odpovědí na finanční krizi je znárodnění bank   
6. 2. 2009 Někteří britští držitelé hypoték nebudou platit žádné úroky   
6. 2. 2009 Nehrozí Slovensku hospodářský kolaps?   
3. 2. 2009 V Číně přišlo 26 milionů lidí v důsledku hospodářské krize o práci   
2. 2. 2009 O freudovské cestě k univerzáliím aneb Nezobecňuj z jednoho případu, zobecňuj ze dvou Karel  Dolejší
2. 2. 2009 150 milionů na televizi je málo Štěpán  Kotrba

USA 2009: Obama a očekávání RSS 2.0      Historie >
15. 2. 2009 ČSSD si pozvala na sjezd "přítele z USA", válečného zločince Štěpán  Kotrba
15. 2. 2009 Hledání alternativ k evropské protiraketové základně: Program NCADE a jeho úskalí Karel  Dolejší
13. 2. 2009 Stala se ČR obětí velmocenských kšeftů? Karel  Dolejší
11. 2. 2009 Petraeus údajně vypouští falešné zprávy o odkladu stahování USA z Iráku   
7. 2. 2009 Stiglitz: Jedinou odpovědí na finanční krizi je znárodnění bank   
5. 2. 2009 Spasitel světa konečně přišel. No a? Miloš  Dokulil
5. 2. 2009 Afghánistán potřebuje mír, ne české žoldáky Oskar  Krejčí
5. 2. 2009 Vyvíjí Rusko bezpilotní prostředek určený k útoku na protiraketovou základnu v Evropě? Karel  Dolejší
4. 2. 2009 Prezident Obama se chce dohodnout s Ruskem na radikálním snížení jaderných zbraní   
4. 2. 2009 Rána pro Obamu: Tom Daschle byl donucen rezignovat   

"Entropa" Davida Černého RSS 2.0      Historie >
27. 1. 2009 Bulharská odveta Ladislav  Žák
26. 1. 2009 Mystifikace za mystifikaci aneb poprvé fandím Mladé frontě Dnes   
21. 1. 2009 Omlouvám se, že jsem umělec?? Bohumil  Kartous
21. 1. 2009 Entropa není umění Petr  Wagner
20. 1. 2009 Černý obrys rafinovaného cukru? Miloš  Dokulil
20. 1. 2009 Ta provokace mi skutečně připadá vtipná Jan  Čulík
17. 1. 2009 Tak je vyloupněte Petr  Litoš
17. 1. 2009 Absurdistán se představil Entropou Zdeněk  Jemelík
17. 1. 2009 Bulharsko František  Řezáč
17. 1. 2009 Washington Post: Je-li Bulharsko záchod, je na něm teď pěkně zima   

Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy RSS 2.0      Historie >
10. 2. 2009 Nabucco -- fikce nebo reálná možnost? Jaroslav  Ungerman
4. 2. 2009 Vojna o ropu a plyn pokračuje - sporom o Hadí ostrov   
28. 1. 2009 Nabucco... nomen omen Ladislav  Žák
23. 1. 2009 Experti: Nabucco není skutečnou alternativou   
21. 1. 2009 Plynová krize a slabost Ruska Pavel  Urban
19. 1. 2009 Komu prospívá plynová krize v Evropě? Pavel  Rott, Štěpán Kotrba
18. 1. 2009 Ukrajinsko ruská dohoda dosiahnutá -- je kríza skutočne za nami? Juraj  Slabeycius
18. 1. 2009 Tymošenková obviňuje Firtaše, Bojka a Juščenka ze selhání plynových rozhovorů   
16. 1. 2009 Bielorusko a Ukrajina sa nelíšia iba o faktor priepustnosti plynu   

Kontroverze Klaus kontra europoslanci, prosinec 2008 RSS 2.0      Historie >
2. 1. 2009 Francouzi jako Hitler   
1. 1. 2009 Guardian: Obavy z českého předsednictví EU sílí   
27. 12. 2008 S Čechy v čele EU bude veselo   
24. 12. 2008 Nězavisimaja gazeta: Ruské obavy z českého předsednictví   
22. 12. 2008 Evropská unie je politický kýč, aneb O věrnosti prázdnotě Luděk  Toman
19. 12. 2008 Transformace středověké Svaté říše v národní státy byla postupná Petr  Schnur
17. 12. 2008 Der Spiegel: Pozdvižení nad českým prezidentem: Tajně odposlouchával europoslance   
16. 12. 2008 Západní nezájem o Českou republiku: Co se dá dělat? Jan  Čulík
16. 12. 2008 Jak odvést pozornost od "lisabonizace" EU... Jaroslav  Kuba
16. 12. 2008 Tanečky okolo Lisabonské smlouvy Michael  Kroh

Sankt Peterburg prosinec 2008 RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2008 Jsme odsouzeni pasivně naslouchat rozhovorům vládců o našem osudu   
31. 12. 2008 Ne, v Rusku není komunismus Jan  Čulík
27. 12. 2008 Dětští žebráci v petrohradském metru Jan  Čulík
23. 12. 2008 Vánoční procházka starým Petrohradem Jan  Čulík
22. 12. 2008 Sankt Peterburg a okolí - dalších pár pohledů Jan  Čulík
22. 12. 2008 Dnešní Rusko: Směsice kapitalismu a komunismu, která zraje k bizarnosti Jan  Čulík
21. 12. 2008 Půjde Rusko tou či onou cestou a jak to tam vypadá dnes? Jan  Čulík
20. 12. 2008 V ďáblově lůně: Sankt Peterburg 2008 Jan  Čulík
20. 12. 2008 Orgie konzumerismu v ruském městě Jan  Čulík

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
13. 2. 2009 Izrael: Vládu zřejmě utvoří Netanyahu   
13. 2. 2009 Hamas vraždí v Gaze   
11. 2. 2009 Je syn Izraele hodný svého nacistického otce?   
9. 2. 2009 Fuj, velebnosti!   
9. 2. 2009 Izrael: V Gaza City se neskrývá Adolf Hitler   
7. 2. 2009 Fakta a čísla izraelského teroru Jana  Ridvanová
7. 2. 2009 Cílená protiizraelská propaganda v Britských listech   
7. 2. 2009 Policie Hamasu "zkonfiskovala pomoc pro Gazu"   
4. 2. 2009 Člověk v tísni by v Gaze rád pomohl, ale nemá tam zkušenosti a infrastrukturu   
3. 2. 2009 Kde je Člověk v tísni, když jsou lidé v tísni?   

Plynovod Nabucco RSS 2.0      Historie >
10. 2. 2009 Nabucco -- fikce nebo reálná možnost? Jaroslav  Ungerman
30. 1. 2009 Nabucco – plynárenský sen, alebo realita? Karol  Palkovič
28. 1. 2009 Nabucco... nomen omen Ladislav  Žák
23. 1. 2009 Experti: Nabucco není skutečnou alternativou   
19. 1. 2009 Komu prospívá plynová krize v Evropě? Pavel  Rott, Štěpán Kotrba
15. 1. 2009 Stratfor: Ruská plynová past   
25. 12. 2008 Rusko podepsalo se Srbskem strategické energetické dohody - válka o ropu skončila   
10. 11. 2008 Energetická bezpečnost a zemní plyn -- část II Jaroslav  Ungerman
31. 10. 2008 Energetická bezpečnost a zemní plyn -- část I. Jaroslav  Ungerman

19. kongres ODS RSS 2.0      Historie >
10. 12. 2008 Nekolikajazyčný eurooptimistický jekot na Hradčanech Karel  Košťál
9. 12. 2008 Koncept bezpečnosti České republiky od ODS -- zřeknutí se suverenity ve prospěch Spojených států? Mojmír  Babáček
9. 12. 2008 Hlas lidu aneb co reprezentuje zkratka ODS   
8. 12. 2008 Boj s bolševismem v ODS Ladislav  Žák
8. 12. 2008 ODS kompletní. Stejná jména. Stejný styl. Stejné výsledky do budoucna. Štěpán  Kotrba
8. 12. 2008 Modré autíčko Robert  Bartoš
8. 12. 2008 Hrozící finanční krize zřejmě oslabila podporu ODS Vojtěch  Polák
8. 12. 2008 ODS: načechrejme péra, začne nová éra Milan  Daniel
8. 12. 2008 Václav Klaus de la Mancha a pár podivných kukaček v hnízdě ODS Ivo  Šebestík
7. 12. 2008 ODS stále bojuje s bolševismem Bohumil  Kartous

Roman Joch, ředitel "Občanského institutu" RSS 2.0      Historie >
9. 2. 2009 Ultrakonzervativní Občanský institut se přiznal: nechal se financovat z USA   
5. 12. 2008 To, že je Roman Joch zván v ČR do televize, má zásadní význam   
5. 12. 2008 Joch Jan  Hruška
5. 12. 2008 Doufejme, že se Roman Joch nebude chtít vrátit k profesi   
5. 12. 2008 Poplašná zpráva o úrovni české populace   
4. 12. 2008 Necenzurovat- ani Jocha Ivan  David
4. 12. 2008 Naše civilizace nebyla nikdy dosti křesťanská   
4. 12. 2008 Televizní odborník Roman Joch   
3. 12. 2008 Propaganda od Romana Jocha - článek bez informační hodnoty   
25. 2. 2008 Jochův návrh na legalizaci mučení jste nepochopili   

Může být mučení uměním? RSS 2.0      Historie >
15. 1. 2009 Na odporu postavená estetika není umění Štěpán  Kotrba
2. 1. 2009 Sderot, Gaza a Sue Grandová naruby Karel  Dolejší
7. 11. 2008 Film Veroniky Janečkové Pravztahy a otázka Jana Čulíka František  Koukolík
6. 11. 2008 Etické obsahy v díle jsou přirozenou součástí umění a mají právo být hodnoceny Jan  Paul
6. 11. 2008 Film Pravztahy Veroniky Janečkové byl zpřístupněn na webu   
5. 11. 2008 Janečkové Pravztahy se budou promítat v Praze   
4. 11. 2008 Číst Hitlera Milan  Valach
4. 11. 2008 Krve jako na jatkách je plný Louvre Miloslav  Štěrba
4. 11. 2008 Umění a krása, neboli Život umělce v nehezkých dobách Uwe  Ladwig
4. 11. 2008 Devianti Jiří  Drašnar

Krajské a senátní volby říjen 2008 RSS 2.0      Historie >
4. 12. 2008 Analýza neúspěchů ODS   
20. 11. 2008 Jak se jedná o krajské vládě na jižní Moravě   
20. 11. 2008 Když dva dělají totéž... Antonín  Hubený
31. 10. 2008 Co řekly volby 2008? Soňa  Hromátková
29. 10. 2008 Kdo měl jít k volbám   
29. 10. 2008 Jak by interpretoval Klausovo chování před volbami Ústavní soud? Václav  Chyský
27. 10. 2008 Nebude diktatura v ČR Bohumír  Tichánek
27. 10. 2008 Zeman měl pravdu, severočeská ČSSD nejspíš má v plánu uzavřít koalici s ODS Štěpán  Kotrba
27. 10. 2008 Vidět mladšího člověka na cestě k volbám bylo jak vidět bílou vránu   
27. 10. 2008 Černé bláto a zelená bažina Štěpán  Kotrba

Festival dokumentárního filmu Jihlava RSS 2.0      Historie >
6. 11. 2008 Film Pravztahy Veroniky Janečkové byl zpřístupněn na webu   
5. 11. 2008 Janečkové Pravztahy se budou promítat v Praze   
4. 11. 2008 Naše Dílny skutečně nejsou workshopy, ale v této formě jsou důležité   
4. 11. 2008 Skutečné dílny by bývaly velmi užitečné. Proč to tak nedělat? Dominika  Švecová
31. 10. 2008 Pár lakonických poznámek o Dílnách z FAMU Dominika  Švecová
27. 10. 2008 Festival v Jihlavě pro filmové profesionály Dominika  Švecová
26. 10. 2008 Alkoholik, brutální krutost a nepromyšlený chaos Dominika  Švecová
26. 10. 2008 Je šokující, že takový film mohl vzniknout Jan  Tuláček
25. 10. 2008 People must be passionate about filmmaking Dominika  Švecová
25. 10. 2008 Filmy se musejí dělat s emocionálním nasazením Dominika  Švecová

Gruzie, Rusko a Jižní Osetie RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2009 Experti: Nabucco není skutečnou alternativou   
22. 1. 2009 Vymítání démonů z americko-ruských vztahů   
15. 1. 2009 Stratfor: Ruská plynová past   
13. 1. 2009 Pustili nám plyn aneb sebevražda ukrajinského snu Štěpán  Kotrba
25. 12. 2008 Bývalý gruzínský zástupce v OSN vyzval k předčasným volbám Karel  Dolejší
24. 12. 2008 Nězavisimaja gazeta: Ruské obavy z českého předsednictví   
16. 12. 2008 Ruští generálové ztrácejí moc   
30. 11. 2008 Zpráva Izvestijí je zavádějící, Saakašvili trvá na tom, že za válku nese odpovědnost Rusko Karel  Dolejší
29. 11. 2008 Izvestija: Saakašvili prý "přiznal, že vyprovokoval válku s Ruskem; podle opozice chce uprchnout ze země"   
25. 11. 2008 Válka jako zrcadlové bludiště Petr  Nachtmann

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
13. 2. 2009 Důchodcův dopis ministryni zdravotnictví Štěpán  Steiger
30. 1. 2009 Elektronický způsob vedení zdravotnické dokumentace: ochrana dat především Štěpán  Kotrba
29. 1. 2009 Za levné léky se v ČR vydaly jen 4 promile z celkových nákladů na léčiva Petr  Wagner
24. 1. 2009 Co zdravotnické poplatky regulují? Antonín  Konečný
23. 1. 2009 Ideologické hrůzy náměstka ministra či jeho kritika? Jan  Marek
22. 1. 2009 Ideologické hrůzy pana magistra Šnajdra Petr  Wagner
19. 1. 2009 Pohroma Julínek odchází, modrá kára zdravotnictví jede dál Vladimír  Tupáček
14. 1. 2009 České zdravotnictví žádné reformy nepotřebuje Petr  Wagner
20. 12. 2008 Poplatky za ošetření nic neregulovaly Petr  Wagner
6. 12. 2008 Šlo o návštěvu lékaře jen v nutných případech   

Marihuana RSS 2.0      Historie >
10. 11. 2008 Kateřina Jacques chce dávat beztrestně marihuanu i dětem Štěpán  Kotrba
18. 9. 2008 Nad léčivými jointy s Lumírem Hanušem Lumír Ondřej Hanuš, Štěpán Kotrba
10. 7. 2008 Bushka versus stát: Poloviční vítězství snaživého primitiva Štěpán  Kotrba
8. 7. 2008 Zhulení křesťané: vědci objevili psychoaktivní účinky starověkého kadidla   
1. 7. 2008 V holandských kavárnách smějí kuřáci kouřit jen konopí   
6. 6. 2008 Trpká léčba konopím Bushka  Bryndová
13. 5. 2008 15 000 lidí: fotoohlédnutí z Global Marihuana March 2008 Štěpán  Kotrba
6. 5. 2008 Global Marihuana March 2008 tuto sobotu   
21. 3. 2008 Pokání na Velký pátek kvůli perverznímu efektu Bushka  Bryndová

Čína RSS 2.0      Historie >
13. 2. 2009 Čína se bojí o své satelity   
3. 2. 2009 V Číně přišlo 26 milionů lidí v důsledku hospodářské krize o práci   
22. 1. 2009 Bílá kniha čínské obrany Oskar  Krejčí
29. 12. 2008 Sinologie a dnešní Čína Lukáš  Zádrapa
2. 12. 2008 Čína se obává indicko-japonské vesmírné aliance   
9. 11. 2008 Xinhua: OSN oznámila podepsání Pekingské deklarace o změnách klimatu   
8. 11. 2008 Dong Feng - raketový arzenál Říše Středu Lukáš  Visingr, Alena Breuerová, Štěpán Kotrba
31. 10. 2008 Na čínském obzoru jsou přece jen nakonec "josefínské" reformy? Miloš  Dokulil

Zelení RSS 2.0      Historie >
9. 2. 2009 Energetika podle Obamy Jiří  Krautwurm
7. 2. 2009 Tonoucí zelený se i blobu chytá Ivan  Větvička
6. 2. 2009 O jádru zodpovědně, je to politikum Václav  Hála
1. 2. 2009 Zelení volným pádem Milan  Daniel
31. 1. 2009 Bursík píše Kuchtové Martin  Bursík
31. 1. 2009 "Demokratická výzva": Ustavena vnitrostranická frakce Strany zelených   
25. 11. 2008 Bývalý kpt. StB Miloslav Málek. Loajální zaměstnanec Milan  Daniel
25. 11. 2008 Pochybnosti   
25. 11. 2008 Jak se dláždí cesta k moci Milan  Daniel
24. 11. 2008 Bursíkova izolace se prohlubuje Milan  Daniel

Aféra jménem Andula - kniha na pokračování RSS 2.0      Historie >
11. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XX. část) Josef  Brož
7. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XIX. část) Josef  Brož
4. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XVIII. část) Josef  Brož
28. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVII. část) Josef  Brož
23. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVI. část) Josef  Brož
20. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XV. část) Josef  Brož
15. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIV. část) Josef  Brož
13. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIII. část) Josef  Brož
8. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XII. část) Josef  Brož
6. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XI. část) Josef  Brož

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
13. 2. 2009 Česká televize démonizuje Hugo Chaveze, který stojí v čele Venezuely již deset let Daniel  Veselý
10. 2. 2009 zabijsvojeradio.cz aneb jak se stát předsedou Rady ČRo Štěpán  Kotrba
10. 2. 2009 MF Dnes : "Referendum je nástroj totality" Bohumil  Kartous
10. 2. 2009 Rádio Jerevan hlásí.... Miloslav  Štěrba
8. 2. 2009 Když se norma stává pornem a porno normou Irena  Ryšánková
6. 2. 2009 Papež a kancléřka, neboli příklad mediální moci Uwe  Ladwig
5. 2. 2009 Vlk se ani tentokrát nenažral: další rozhodnutí RRTV zrušeno pro nezákonnost Štěpán  Kotrba
5. 2. 2009 Kateřina a Barbie důležitější než radar Václav  Hála
3. 2. 2009 Už je to tady: trh s videoobsahem se začíná pomalu hroutit   
28. 1. 2009 Proč vedou média proti Drymlovi a Rathovi totální válku? Petr  Wagner

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
15. 2. 2009 Mezi kritiky evropské protiraketové základny přibyl významný americký vědec Karel  Dolejší
15. 2. 2009 Hledání alternativ k evropské protiraketové základně: Program NCADE a jeho úskalí Karel  Dolejší
13. 2. 2009 Stala se ČR obětí velmocenských kšeftů? Karel  Dolejší
9. 2. 2009 Ruské balistické rakety - odkaz dvou géniů Lukáš  Visingr, Štěpán Kotrba
9. 2. 2009 Nová schopnost radaru UEWR v Grónsku   
6. 2. 2009 Na protiradarovém hnutí parazituje nacionálně bolševická strana Karel  Dolejší
5. 2. 2009 Vyvíjí Rusko bezpilotní prostředek určený k útoku na protiraketovou základnu v Evropě? Karel  Dolejší
19. 1. 2009 Vytvářejí všichni akademici falešný obraz ? Milan  Hlobil
26. 12. 2008 Krach americké obrany   

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
13. 2. 2009 V Afghánistánu je nezvěstná třetina zbraní z amerických dodávek   
12. 2. 2009 Rusko chce "pomáhat" Spojeným státům v Afghánistánu   
11. 2. 2009 Petraeus údajně vypouští falešné zprávy o odkladu stahování USA z Iráku   
6. 2. 2009 Anketa v ČSSD: co s Afghánistánem? Jiří  Beránek
5. 2. 2009 Afghánistán potřebuje mír, ne české žoldáky Oskar  Krejčí
4. 2. 2009 Bude v České republice vyhlašována "presstitutka" roku? Mojmír  Babáček
4. 2. 2009 Tajná studie Pentagonu požaduje revizi cílů afghánské války   
28. 1. 2009 Britská vláda "musí zveřejnit" záznam kabinetních jednání o válce v Iráku   
22. 1. 2009 Vymítání démonů z americko-ruských vztahů   
20. 1. 2009 Vyšetřování antraxových útoků - konflikt vědecké pravdy s mocí Mojmír  Babáček

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
11. 2. 2009 Kde jsou hranice svobody projevu?   
8. 2. 2009 Když se norma stává pornem a porno normou Irena  Ryšánková
6. 2. 2009 Český parlament hrubě omezil kontrolu politiků ve veřejném zájmu Petr  Wagner
13. 12. 2008 Elton John žaloval deník Guardian a prohrál   
13. 11. 2008 Na svobodě slova už v ČR nezáleží? Petr  Wagner
5. 11. 2008 Český rozhlas: Jaklová se pokusila těsně před volbami o další cenzurní zásahy do vysílání Štěpán  Kotrba
24. 10. 2008 Cenzoři z Rady Českého rozhlasu zaútočili opět na Rádio Wave Štěpán  Kotrba
30. 4. 2008 Spisovatelé protestují, že Tesco potlačuje svobodu projevu   
20. 3. 2008 Zákaz Komunistického svazu mládeže potvrzen Ondřej  Slačálek
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   

Školství RSS 2.0      Historie >
12. 2. 2009 Národ v ohrožení Kostas  Dimelis
10. 2. 2009 Potřebují pedagogové své profesní sdružení? Pavel  Táborský
9. 2. 2009 Zavedení školného v Anglii ve školství nic nezlepšilo Jan  Čulík
9. 2. 2009 Buďme tvořiví v roce kreativity 2009 Michal  Giboda
9. 2. 2009 University of Chicago Visiting Scholars Program   
6. 2. 2009 Školství potřebuje občanskou aktivitu Miloslav  Štěrba
5. 2. 2009 Vláda ignoruje protesty univerzit, jejich zástupci nevědí, co si počít Tomáš  Koloc
5. 2. 2009 Komu slouží Česká školní inspekce?   
5. 2. 2009 Plíživá privatizace vysokého školství Martin  Hříbek
3. 2. 2009 Sadomasochismus to tedy nebyl Jan  Čulík

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
15. 2. 2009 Mezi kritiky evropské protiraketové základny přibyl významný americký vědec Karel  Dolejší
15. 2. 2009 Hledání alternativ k evropské protiraketové základně: Program NCADE a jeho úskalí Karel  Dolejší
13. 2. 2009 Stala se ČR obětí velmocenských kšeftů? Karel  Dolejší
13. 2. 2009 Evropa proti americké protiraketové obraně Jana  Glivická
10. 2. 2009 Čeští protiraketoví aktivisté musejí být viditelní na mezinárodní scéně Jan  Čulík
9. 2. 2009 Ruské balistické rakety - odkaz dvou géniů Lukáš  Visingr, Štěpán Kotrba
8. 2. 2009 Observer: Spojené státy pozastavují protiraketovou obranu ve střední Evropě   
8. 2. 2009 Tak to si Obama za rámeček nedá... Jan  Neoral
6. 2. 2009 Spadne nám konečně kámen ze srdce? Miloš  Dokulil

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
1. 2. 2009 Resources in English on Czech film, literature and politics   
7. 1. 2009 Ústav pro českou literaturu AV ČR vypisuje bohemistické stipendium   
31. 12. 2008 Podvod I. Miloslav  Bukovecký
15. 12. 2008 Na břehu dnů Petr  Litoš
11. 12. 2008 Vieweghova dvacátá kniha: Banální stereotyp Jan  Čulík
21. 10. 2008 Mytologizace "Udání Milana Kundery" Jakub  Češka
17. 10. 2008 "Nebudu-li já kurvú, ale bude jiná" Jan  Hus
15. 10. 2008 Milan Kundera a tragédie Střední Evropy Karel  Dolejší
14. 10. 2008 Jak to, že se nic nestalo té paní Militké?   
14. 10. 2008 Milan Kundera v zajetí imagologů Josef  Švéda