12. 8. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
12. 8. 2008

Úterý 17.45: Francouzský prezident Sarkozy získal dnes souhlas Kremlu s podmínkami na ukončení bojů v Gruzii. Obě strany konfliktu se mají vrátit do původních postavení, než začaly boje, píše deník Times.

12. 8. 2008

Studená válka v minulosti znamenala, že mezi Východem a Západem byla opevněná, ostře střežená hranice, kterou se nikdo neodvážil překročit. Národní suverenita a územní celistvost byly nenarušitelné: zasahování do vnitřních záležitostí jiné země se považovalo za nebezpečné, píše v deníku Independent Mary Dejevsky.

Je nutno dodat, že tato jednoznačnost s sebou přinášela neuvěřitelnou nespravedlnost a utrpení, zejména pro ty, kdo se ocitli na nesprávné straně hranice, když vyjednávání skončilo. Praha, tři roky po sovětské invazi, když jsem ji poprvé navštívila, byla jedním z nejsmutnějších měst na světě. Ale neválčilo se. Od konce čtyřicátých let až do konce osmdesátých let železná opona - někdy brutálně - trvala a vydržela.

12. 8. 2008

Loni Saakašvili překvapil své americké stoupence, když po bitkách v ulicích mezi pořádkovou policií a demonstranty protestujícími proti odložení parlamentních voleb vyhlásil na 15 dní výjimečný stav.

V konfliktu na Kavkaze má Rusko spoustu tanků, vojáků a letadel. Gruzie má malou armádu a Michaila Saakašviliho, svého výřečného prezidenta, který ví, jak zacházet s médii, míní Mark Tran v deníku Guardian.

12. 8. 2008

Rusko vždycky dávalo najevo, že ukončí nynější konflikt s Gruzií, až samo uzná za vhodné. Mezinárodní mínění mohlo hrát možná v jeho rozhodnutí ukončit boje určitou roli, avšak Moskva byla stejně přesvědčena, že si Západ popletl, kdo je oběť a kdo je agresor, píše analytik BBC James Rodgers z Moskvy.

Pro Kreml šlo o misi na ochranu životů civilistů a ruského vojenského personálu před agresorem. Většina ruského veřejného mínění tuto interpretaci sdílí.

12. 8. 2008

Gruzínský premiér Lado Gurgenidze sdělil tiskové kaceláři Reuters, že ruská letadla se prý nadále zaměřují na civilisty. Prý i po Medvěděvově příkazu zastavit boje ruská letadla bombardovala dvě gruzínské vesnice mimo Jižní Osetii, uvedl Gurgenidze.

12. 8. 2008

Poté, co ruský prezident Dimitrij Medvěděv oznámil ukončení ruských vojenských operací v Gruzii, desetitisíce Gruzínců se shromáždily na hlavním náměstí v Tbilisi, kde vyslechly projev prezidenta Michaila Saakašviliho. Ten řekl, že Rusko pokračuje ve svém "krutém, bezcitném ničení" gruzínských občanů - Kreml jeho tvrzení popřel. Saakašvili také přislíbil, že Gruzie vystoupí ze Společenství nezávislých států, jehož členy jsou bývalé sovětské republiky.

Zpravodaj BBC uvádí, že po Medvěděvově oznámení o ukončení bojů dosavadní sporadická dělostřelecká střelba kolem města Gori ustala.

Ve vzbouřeneckém regionu Abcházie pokračovaly separatistické jednotky v bojích proti gruzínským jednotkám v Kodorské soutěsce, což je jediná oblast, která je dosud pod gruzínskou vojenskou kontrolou.

Britská olejářská firma BP uzavřela v reakci na krizi klíčový ropovod, který vede Gruzií. Větší ropovod, který vede z Ázerbajdžánu jižní Gruzií do Turecka, byl uzavřen už dříve.

Odhaduje se, že v důsledku konfliktu opustilo své domovy asi 100 000 lidí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

12. 8. 2008

Ruské jednotky prý dál útočí na gruzínské město Gori, navzdory tvrzení Moskvy, že nařídila svým vojákům zastavit vojenskou ofenzívu.

Výbuchy v Gori usmrtily nejméně pět civilistů, i když ruský generální štáb popírá, že dochází k útokům.

Ze zpráv z místa vyplývá, že výbuchy zřejmě vyvolala střelba z raketometů a nikoliv letecké bombardování, jak si svědci původně mysleli.

12. 8. 2008

ANALÝZA:

Na všech stranách je vina. Rusové, Gruzínci, Evropané a Američané všichni nesou část viny za tuto spoušť. Je jen jediný vítěz, Vladimír Putin. Pokud se mu podaří svrhnout Saakašviliho, bude to ještě větší vítězství, nejen nad Gruzií, ale i nad Západem.

Více než 200 let ovládali Gruzii ruští carové, generálové a politbyra. Během posledních 17 let od pádu sovětského impéria přijala tato malá kavkazská země opatrně novou zkušenost nezávislého státu - nestabilního, nezralého, chaotického, zkorumpovaného, ale plného naděje.

Vladimír Putin to nesnáší a snaží se obnovit předchozí stav, míní Ian Traynor v deníku Guardian.

12. 8. 2008

XENOFOBIE A PRINCIP KOLEKTIVNÍ VINY

Co takhle pro ně zavést rovnou koncentráky, Jane Urbane?

Česká republika a na její popud i Evropská unie by měli (sic, správně "měly") odpovědět co nejrychlejším zrušením všech povolení občanům Ruské federace ke stálému nebo dlouhodobému pobytu. Turistická a pracovní víza by měla být upravena tak, aby se vyloučila byť i jenom statistická pravděpodobnost nehody nebo neshody většího počtu návštěvníků z Ruské federace. Jinak se můžeme nadít, že Nové Imperiální Rusko jednou začne bombardovat Prahu nebo Karlovy Vary, "aby ochránilo svoje občany".

Jan Urban

Celý text ZDE

12. 8. 2008

Když devítiletá Lin Miaoke zazpívala při zahajovací ceremonii letošních pekingských olympijských her Ódu vlasti, stala se okamžitě hvězdou. Nyní však vyšlo najevo, že dívce Lin propůjčil hlas někdo jiný. Bylo tak rozhodnuto po debatě na vysokých místech, jichž se účastnil i člen politbyra komunistické strany.

Píseň ve skutečnosti zpívala ještě mladší dívka Yang Peiyi. Ta ale měla nerovné přední zuby, což u sedmiletého dítěte je zcela normální. Organizátoři olympijských her to však považovali za potenciálně škodlivé pro mezinárodní image Číny.

V pondělí upozornila britská televize Channel Four na jiný podvod při zahájení olympijských her. Dramatický záběr, kdy kamera letí nad městem a ze země vystřeluje ohňostroj ve tvaru obřích stop, byl zfalšován. Nebyla to realita, ale počítačová grafika.

Čínští občané, interviewovaní v této věci zpravodajstvím Channel Four News, však nad věcí mávli rukou: "Je to jedno, jestli je to realita nebo fikce, hlavní je, že jsme udělali dobrý dojem."

Podrobnosti v angličtině ZDE

12. 8. 2008

aktuální videa na téma války v jižní Osetii YOU TUBE

12. 8. 2008

úterý 11.30: Ruský prezident Dimitrij Medvěděv nařídil ukončení vojenských operací v Gruzii, konstatuje Kreml. Sdělil činitelům, že rozhodl o ukončení operací po obnovení bezpečnosti pro civilisty a mírové sbory v Jižní Osetii. Medvěděv však také nařídil vojákům, aby se hájili proti každé další "agresivní" akci či proti ozbrojenému odporu od gruzínských jednotek.

Avšak Rusko je ostře kritické vůči vedení gruzínského státu a zjevně neplánuje žádné rozhovory.

Před tímto oznámením přišly další zprávy o tom, že ruská letadla bombardovala gruzínské město Gori. Svědci sdělili BBC, že několik osob bylo usmrceno, když bomba zasáhla nemocnici.

Reportér tiskové kanceláře Reuters uvedl, že několik bomb explodovalo před jeho vozidlem a fotograf od Reutera hovořil o tom, že viděl mrtvé a zraněné lidi na ulicích.

Reportér BBC nedaleko Gori svědčil o sporadické dělostřelecké palbě kolem města a ve městě, které je 15 km od hlavního města Jižní Osetie Cchinvali.

Reportér BBC konstatoval, že jižně od Gori nejsou přítomna žádná ruská vojska, ale že na silnici do města je množství vyhořelých či opuštěných gruzínských vojenských vozidel.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

12. 8. 2008

tisková zpráva Rady Evropy

"Mírové urovnávání konfliktů je základním principem Rady Evropy. Gruzie a Ruská federace se zavázaly, při svém vstupu do této organizace, že budou všechny spory řešit mírovou cestou. Tento závazek musí být respektován, stejně jako musí být respektována teritoriální integrita a suverenita Gruzie. To je v kontextu s mým odjezdem do Gruzie, jako předsedajícího Výboru ministrů Rady Evropy, abych předem podtrhl společné hodnoty a principy této organizace.

12. 8. 2008
tisková zpráva Ministerstva životního prostředí ČR

Ministerstvo životního prostředí ČR musí na včerejší vyjádření pana prezidenta v souvislosti s vrácením zákona o chemických látkách a chemických přípravcích /tzv.REACH/ zareagovat v několika bodech.

Zaprvé tento zákon není implementací nařízení REACH do českého právního řádu, protože evropské nařízení je přímo použitelný právní předpis. Zákon stanovuje pouze kompetence státní správy a sankce za neplnění ustanovení zákona a čtyř nařízení ES. O obsahu nařízení mělo smysl diskutovat na evropské úrovni v době jeho přípravy a projednávání, nikoliv nyní, 14 měsíců po nabytí účinnosti.

12. 8. 2008

První jednání o regulaci chemického průmyslu začalo v roce 1986. Po 20 letech vznikla norma REACH, která je výsledkem křehkého kompromisu. Hrozby pro zaměstnanost v evropském průmyslu se zmenšily, ale nezmizely. A stejně tak jsou v pásmu ohrožení malé a střední podniky, které tvoří páteř českého chemického průmyslu. Zamítavé stanovisko prezidenta republiky Václava Klause odráží jak obavy výrobců, tak i postoj Svazu chemického průmyslu ČR jako celku.

12. 8. 2008

ŠOK│ Vědci a studenti z týmu UC Berkeley's Nanoscale Science and Engineering Center , součásti univerzity v kalifornském Berkeley a Material Sciences Division v Lawrence Berkeley National Laboratory , financovaní Národní vědeckou nadací (NSF) a americkou armádou, vyvinuli "metamateriál" způsobující "neviditelnost" těles a minimalizující pohlcení energie. Metamateriál na principu paralelních nanočástic stříbra vložených do porézního oxidu hlinitého či fluoridu hořečnatého může odklonit elektromagnetické vlny pomocí negativního index lomu - může obrátit přirozený směr světla, prozatím ve viditelném a měkkém infračerveném spektru.

12. 8. 2008

KONFLIKT ZÁJMŮ

Konečně je to zjevnější. Propojení člena Rady Českého rozhlasu Ladislava Jíši s firmou, ovládanou mediálním lobbistou Jaroslavem Berkou i využití Českého rozhlasu Jíšou k reklamě na soukromé podnikání - Mezinárodní festival televizních a rozhlasových pořadů o gastronomii Znojemský hrozen - nikoliv na základě komerční dohody, ale na základě nekomerční "mediální spolupráce" . Zároveň je jasnější, jak pestrá politická lobby se díky tomuto vinařskému festivalu okolo Jíši v Parlamentu shromáždila.

12. 8. 2008

Ve jménu Boha, milosrdného a slitovného

Lhal bych, kdybych řekl, že nemám rád vzruch, který ve válkách vládne. ... Přitahuje mě to, co v době míru nelze zažít.
Jaromír Štětina

"Rusko vyhlásilo Gruzii informační válku," prohlásil senátor Štětina, zakladatel nadace Lidových novin, z níž později vznikla "humanitární" vlivová organizace Člověk v tísni. Tak 11. 8. 2008 dopoledne překročil přes všeobecné varování ministerstva zahraničí hranici mezi Tureckem a Gruzií... "Informační válka, kterou Ruská federace vyhlásila Gruzii, mne přinutila, abych na Jižní Kavkaz odejel a pokusil se vidět konflikt vlastníma očima," telefonoval své tiskové mluvčí z Gruzie senátor. Co si nejspíš od Štetiny z Gruzie přečteme? Například toto:

"Ať je americká politika jakákoliv, ať jsou v ní chyby, ať je v ní americké velikášství, bohužel je jedinou silou, v zákopech i v diplomatických lavicích, která teď supluje pořádkové síly světa." ... "Bombardování bylo zlo, ale menší zlo než vyhnání jednoho národa."

Reflex: Rozhovor s Jaromírem Štětinou ZDE

12. 8. 2008

V pondělí v podvečer vysíllal ve svém publicistickém pořadu rozhlas BBC Radio Four mj. rozhovory s členem gruzínské Národní bezpečnostní rady a s tiskovým mluvčím Vladimíra Putina. Přinášíme kompletní překlad.

Moderátor: Jak realistické bylo očekávat, že se Rusko vrátí do hranic, kde bylo před vznikem tohoto konfliktu?

Alexander Lomaia, tajemník gruzínské Národní bezpečnostní rady: Je realistické očekávat, že agresor sám upustí od agrese? Pravděpodobně ne. My se snažíme říci světu, že jestliže Rusové nebudou zastaveni v Gruzii, co jim zabrání, aby poslali svá vojska, svá letadla, své tanky, na ochranu svých občanů kdekoliv? V kterékoliv evropské zemi. Proto je koordinovaný a jednotný postup Spojených států, Evropské unie a západního světa nesmírně důležitý. Není možné dovolit agresorům z 21. století, aby jim prošlo, co udělali suverénnímu státu, to nesmí zůstat nepotrestáno.

11. 8. 2008

Patrně chystá útok na hlavní město

Server Kavkazskij uzel, který spolufinancuje proamerická Sorosova nadace, v minulých dnech přinášel zprávy o trvající gruzínské vojenské přítomnosti v provincii odporující oficiálním vyjádřením Tbilisi, nebo také zprávy o údajných zvěrstvech gruzínských vojáků při dobývání Cchinvali. Může být tedy dosud považován za jeden z mála dobře informovaných zdrojů kritických k válečné propagandě obou stran.

Korespondent Kavkazského uzlu ale v pondělí večer tvrdil, že Rusové do separatistické republiky Rokským tunelem přivážejí velké množství těžké dělostřelecké techniky. Jedná se prý o raketomety Uragan o dostřelu 40 kilometrů a taktický raketový systém Točka-U o dosahu 120 kilometrů. Dostřel žádného z dělostřeleckých systémů používaných Gruzií nepřekračuje 20 kilometrů.

12. 8. 2008

Za siláckými gesty se může skrývat slabost, za surovostí zbabělost.

Gruzínskému prezidentu nebylo zatěžko nechat zabíjet spící civilisty v jihoosetínském Tschinvali či prodlužovat konflikt s Ruskem a místo kapitulace posílat další gruzínské vojáky na smrt.

Když jej navštívil francouzský ministr Kouchner, se smíchem jej ostentativně jej plácal po zádech...

12. 8. 2008

Ruské jednotky vstoupily do Gruzie ze vzbouřeneckého regionu Abcházie. Zdá se, že se konflikt mezi oběma zeměmi rozšiřuje.

Moskva uvedla, že její vojáci zaútočili na město Senaki s cílem zničit tamější vojenskou základnu. Později konstatovala, že ruští vojáci toto město zase opustili.

Ruští vojáci také pronikli do Gruzie z Jižní Osetie a jsou prý nyní před městem Gori, uvádí Gruzie.

12. 8. 2008

Do you think Russia?s actions in Georgia are justified?

Yes -- it's peacekeeping 91% - 239018
No -- it's an invasion 9% - 22225
Total Votes 261243

zdroj hlavní stránka CNN 11:08 ZDE

V 13:46 už anketa s otázkou týkající se ruských operací v Gruzii nebyla dostupná...

11. 8. 2008

KD - Server Debkafile v pondělí informoval, že do Perského zálivu údajně směřují tři bojová uskupení amerického námořnictva. Jde o tři "strike forces" vedené letadlovými loďmi Theodore Roosevelt, Ronald Reagan a Abraham Lincoln. Celkem je nyní ve vodách obklopujících Střední Východ takových uskupení pět.

Michael Marčák: I v mém srdci vzplál olympijský oheň, ale bomba mi ho zfoukla...
12. 8. 2008

11. 8. 2008

Takto vidí gruzínsko-americkou zahraniční politiku britský list Independent ZDE

Jiný velmi výstižný americký kreslený komentář historie posledních dní v Gruzii je ZDE

12. 8. 2008

Jak brát mysteriózní principy utváření tlupy v 21. století

Každý má problém pojmenovat současnou společnost. Nedá se pořádně uchopit za něco "absolutního", když je individuálně povoleno vidět svět tak, jak ho vidět mohu a chci, a nemuset to skrývat, střídat či střežit. Překvapivě dobře je ale možné pojmenovávat společnost skrze určité výmluvné fragmenty, které se hlouběji dají vysledovat v mnoha dalších fenoménech. Nechť je takovým zdánlivě nicotným fragmentem třeba fenomén "hráče", současného pojmenování pro základní princip konstituující společnost po dlouhá deseti tisíciletí.

12. 8. 2008

Bohumil Kartous v článku "Svět nepatřil nikomu, kdo nebyl hráč" spekuluje o fenoménu "hráče" ve společenské realitě. Dává mu moralistické a mytologizující nálepky "hlubší a tajemnější dimenze", "prokletí" či "mystéria mocných". Hovoří z něj emoce, odmítavý postoj k logice, kterou nechápe. Problém se ovšem nejmenuje "hráč" nebo "hra", ale smysl lidské existence. Odpověď je přitom jednoduchá. K adoraci "hráče" společností vedlo extenzivní užití věd, užití matematického modelování chování jedince uvnitř systému s předem danými pravidly. Využití civilizace, chceme-li: propojení matematiky, ekonomie, strategického plánování a modelování, stejně jako rozvoj sociálních věd, včetně pedagogiky, politické či vojenské psychologie a aplikované sociopsychologie.

12. 8. 2008

JU│ Je s odstupem času zajímavé podívat se na to, jak se připravovalo vojenské střetnutí Gruzie s Jižní Osetií. To rozhodně nebyla improvizace, ale naopak dlouhodobě připravované střetnutí. Dokonce by se zřejmě dalo říci, že ho gruzínský prezident připravoval od svého nástupu k moci při „revoluci růží“ – v roce 2004. V ruském tisku je k tomu dostatek podkladů a stačí se podívat jen na poslední dva tři měsíce např. do serveru Nezavisimaja gazeta, kde se v těchto měsících vedly spory o charakter gruzínské armády a také o to, zda ruská armáda se tohoto střetu zúčastní a jaké mohu být případné důsledky pro Rusko a jeho politiku.

11. 8. 2008

Gruzie: Vladimír Putin vyslal důraznou zprávu globálního významu

Ruské bombardování Gruzie znamená, že Rusko použije síly na ochranu všech 25 milionů Rusů v zemích, které bývaly součástí Sovětského svazu, míní konzervativní britský list Daily Telegraph.

Skončila éra, kdy se NATO systematicky rozšiřovalo do východní Evropy a jeho členy se stávaly bývalé republiky Sovětského svazu a Rusko mohlo jen bezmocně zuřit.

Padl za Saakašviliho
12. 8. 2008

Jen hlupák a zločinec se raduje, když umírají lidé. Navíc ve válce, která je zcela zbytečná. A takovou je válkou, která začala v Gruzii tentýž den, kdy v Pekingu vzplál olympijský oheň. Přestože se tato válka snad již chýlí ke konci, prohráli jsme všichni, protože opět selhal lidský rozum. 

Válka na Kavkazu překvapila mnohé. I když Gruzie za pomoci států NATO - především USA, ale i České republiky - od tzv. revoluce růží v roce 2003 intenzivně zbrojila. Vojenský rozpočet Gruzie vyrost od příchodu Michaila Saakašviliho do funkce prezidenta z 30 milionů ročně na letošních 930 milionů dolarů.

12. 8. 2008

Agrese proti Jižní Osetii jako součást politického boje v Gruzii? Američané mají vyhlédnutou Ninu Burjanadzeovou. Saakašvili se prý pokusil o sebevraždu.

Gruzínský prezident Michail Saakašvili musí jistě nést následky své politiky, a to nejen před soudními orgány, které by měly posoudit jeho odpovědnost za genocidu osetinského národa, ale zejména před občany Gruzie. Jeho avanturistická politika totiž ukončila gruzínské naděje, že dojde k reintegraci odštěpených území Jižní Osetie a Abcházie. Zdá se ovšem, že ve skutečnosti Saakašviliho dny v čele Gruzie byly sečteny již před nějakou dobou.

12. 8. 2008

Polský exprezident Lech Walesa podporuje územní celistvost Gruzie, Saakašvili však měl "zvážit důsledky, než zatáhl svůj národ do války". Západní politici podle Walesy navedli Saakašviliho k vojenské akci v Jižní Osetii. Walesa kritizuje také uznání samostatnosti Kosova, upozorňuje Petr Nachtmann.

Podle polského europoslance Janusze Wojciechowského jsou akce Ruska "odvetou za Kosovo". Wojciechowski se domnívá, že uznání jednostranného vyhlášení nezávislosti Kosova bylo "ve skutečnosti dárkem pro Rusko".

Walesa: The West enticed Saakashvili to wage war

11. 8. 2008

Z obýváku v bytě Kosti Aseršviliho toho moc nezbylo. Vedle to ale dopadlo hůř. Kosťův soused byl bombardováním usmrcen. Údajně chtěla ruská letadla bombardovat gruzínskou tankovou základnu ve vzdálenosti asi dvou kilometrů, ale omylem vybombardovala panelové sídliště, míní reportér listu Guardian. (Jak poukázal reportér britské televize Channel Four, byla to podivná chyba, neboť to sídliště bylo vybombardováno dvakrát. Že by to byl dvakrát omyl?)

11. 8. 2008

Gruzínské webservery začaly být přetížené, objevují se i obvinění Ruska z úmyslných útoků na ně.

Julien Frisch informuje, že gruzínské ministerstvo zahraničních věcí začalo zveřejňovat oficiální informace v angličtině na nově zřízeném blogu:http://georgiamfa.blogspot.com/

Ministerský blog běží na službě Blogger.com, kterou provozuje společnost Google.

Na stejnou platformu se přestěhoval gruzínský zpravodajský server Civil.ge: http://civilgeorgia.blogspot.com/

Loni došlo k vlně útoků proti významným estonským webovým stránkám v souvislosti se sporem o bronzovou sochu sovětského vojáka. Estonští představitelé tehdy obviňovali z organizování útoku ruskou vládu. Vyšetřování však ukázalo, že pachatelem byl jednotlivec, 20-letý etnický Rus Dmitrij Galuškevič žijící v Estonsku. V tichosti mu byla vyměřena pokuta ve výši zhruba 25.000 Kč. Zdroj: ZDE

12. 8. 2008

KRAJNĚ PRAVICOVÝ RUSKÝ AKTIVISTA:

Putinská osmiletka skončila 7. srpna roku 2008 v okamžiku masivního útoku Gruzínů na Cchinvali. Tato osmiletka byla založena na kompromise: Putin dal Rusku suverenitu, takřka ztracenou v epoše Gorbačova a Jelcina, ale uhýbal před každým konfliktem s USA a jejich loutkami v postsovětském prostoru. Také Medveděva vybral v rámci tohoto kompromisu -- aby nedráždil Washington třetím funkčním obdobím, píše krajně pravicový ruský aktivista Alexander Geljevič Dugin (informace o něm viz níže).

Michael Marčák: Ano, tato válka je pokračováním naší gruzínské  Revoluce růží  jinými prostředky.
12. 8. 2008

11. 8. 2008
  • Ruský prezident Dmitrij Medveděv nazval akce Gruzie v Jižní Osetii genocidou. "Gruzie vystavila Jižní Osetii velmi kruté, cynické agresi. Zemřeli tam lidé, naši občané - jak obyvatelé Jižní Osetie, tak mírotvorci. Ty metody, které byly použity gruzínskou stranou, jinak než genocidou nazvat nelze, protože nabyly masového charakteru a byly zaměřeny proti jednotlivým lidem - civilnímu obyvatelstvu i mírotvůrcům, kteří plnili své úkoly na podporu míru v této oblasti." Medveděv požadoval "vyvinout veškeré úsilí potřebné pro shromáždění a zdokumentování důkazů o zločinech spáchaných v Jižní Osetii, aby tak existoval potřebný základ pro trestní stíhání osob, které spáchaly zločiny".
11. 8. 2008

K regionům, čekajícím na definitivní odtržení od Gruzie, zbývá mimo Jižní Osetie (hlavní město Cchinvali, 3 900 km2, 99 000 obyvatel) a Abcházie (hlavní město Suchumi, 8 700 km2, 530 000 obyvatel, pobřežní letoviska Gagra, Picunda) ještě region u hranic s Tureckem - autonomní oblast Adžárie (hlavní město Batumi, 2 880 km2, 393 000 obyvatel). V hlavním městě Batumi se totiž nachází jediný závod na zpracování ropy v Gruzii. To, že se oblast jižního Kavkazu stává jedním z nejdůležitějších center středoasijské strategie Spojených států potvrdil před lety prezident Bush, když ujistil gruzínské vedení v čelke s novým prezidentem Saakašvilim, že se na něj může v případě vnějšího, či vnitřního ohrožení kdykoli obrátit. Americký ministr obrany Donald Rumsfeld při své návštěvě Gruzie podpořil tento názor připuštěním možnosti kandidovat na členství v Severoatlantické alianci a vyslovil se pro stažení ruských vojsk. Gruzínské členství v NATO zablokovalo Rusko ostrým protestem a hrozbou vypovězení partnerské smlouvy NATO-Rusko.

11. 8. 2008

Článek Štěpána Kotrby o Adžárii přináší informace, které v jiných médiích nenajdeme. Některé informace v článku jsou však neúplné či nepřesné: '

1) Saakašvili úspěšně zpacifikoval Adžárii téměř bez boje, důvodem může být etnická podobnost adžarského obyvatelstva. Jedná se v zásadě o stejné Gruzíny jako ve vnitrozemí, rozdíl tkví jen v náboženství (islám místo křesťanství). Osetinci jsou etnicky a jazykově odlišní. Je možné, že úspěch v Adžárii bez odporu Ruska inspiroval Saakašviliho k invazi do Jižní Osetie. Zdá se, že vůbec nepočítal se zásahem zvenčí, gruzínská armáda proto nezničila ani nezablokovala tunel v Roki, který přestavuje jediné přímé spojení s Ruskem. Ruská armáda tak mohla vstoupit do Jižní Osetie pohodlně, nebyla odkázána na leteckou přepravu.

12. 8. 2008
polemická reakce na článek Petra Nachtmanna "Nepřesnosti o Adžarii", vyvracející domnělé nepřesnosti v článku Štěpána Kotrby "Zbývá ještě Adžárie..."

Domněnka Petra Nachtmanna, že ruské námořnictvo snad ukončilo blokádu Gruzie, protože se bálo ukrajinské výhrůžky, je naivní. Zabránit námořním dodávkám, včetně těžké techniky a zbraní, směrem do Gruzie a zabránit jakémukoliv vývozu z Gruzie je jediný způsob, jak dočasně zasáhnout ekonomiku, paralyzovat zásobování a znemožnit zároveň možné platby zbožím či surovinami. A tak zamezit pokračování války. Aniž by došlo k tomu, co USA udělaly v Srbsku i Iráku - aniž by došlo k trvalé devastaci průmyslu. Na tom nemá Rusko zájem, neboť jeho zájmem není likvidace ropovodu či gruzínské ekonomiky, ale jejich ovládnutí. V tom se liší přístup obou supervelmocí. Američané ničí. Rusové omezují, aby vzápětí využili. Ale Petr Nachtmann "se domnívá" - vidí svět tak, jako ho chce vidět, aby mu rozuměl. Ne takový, jaký je.

Poslední zpráva - určitě pravdivá a důvěryhodná, neboť je z doposud Spojeným státům přátelské Indie... - říká na rozdíl od domněnek Petra Nachtmanna, že ruské válečné lodě nasazené před černomořským pobřežím Gruzie potopily gruzínský dělový člun za situace, kdy čtyři dělové čluny vstoupily do pásma blokády. Zpráva byla v pondělí v 23:57 stará pouhých 39 minut.

The Hindu: Russia sends reinforcements to Abkhazia ZDE

11. 8. 2008

pondělí 18.00 Ruské jednotky vstoupily na území Gruzie ze vzbouřeneckého regionu Abcházie. Konflikt mezi oběma zeměmi se zřejmě rozšiřuje.

Moskva uvedla, že zahájila útok na město Senaki, aby Gruzie nemohla útočit na ruské jednotky v Jižní Osetii. V osmnáct hodin informoval rozhlas BBC, že ruská vojska zřejmě okupovala město Gori. Reportér BBC v Gori svědčil o tom, že gruzínští vojáci se stahují z Jižní Osetie a že je zachvacuje panika - gruzínští vojáci podle reportéra utíkají v civilních automobilech. Reportér BBC na útěku neměl možnost ověřit informaci, zda Rusové skutečně ovládli město Gori.

Zpravodajství BBC konstatovalo v 18 hodin, že pokračuje i válka slov mezi Gruzií a Ruskem a že obě strany činí protikladná emocionální prohlášení, která nelze ověřit z nezávislých zdrojů.

11. 8. 2008

Putin řekl v ruské televizi: "Je škoda, že někteří naši partneři nám nepomáhají, naopak nám brání. Míním tím - převoz gruzínského vojenského kontingentu z Iráku do Gruzie americkými vojenskými letadly prakticky do zóny bojů. Samotný rozsah tohoto cynismu je překvapující - pokus proměnit bílou v černou, černou v bílou a umně vylíčit oběti agrese jako agresory a dát vinu za následky agrese obětem."

Ruský premiér Vladimír Putin dnes kritizoval USA, že dopravily gruzínské vojáky zpět do Gruzie z Iráku. Konstatoval, že si Západ popletl v konfliktu o separatistický region Jižní Osetie pravého agresora.

11. 8. 2008

Vstoupit do nějaké aliance je velmi vážné rozhodnutí. Kdyby nyní byla Gruzie členem NATO, co by se asi teď dělo?

I když boje ohledně Jižní Osetie ještě neskončily, a vypadá to, že začne i válka o Abcházii, není příliš brzo shrnout určitá poučení z této krize, konstatuje analytik BBC Paul Reynolds.

1. Dávejte medvědovi pěstí ránu do nosu pouze v tom případě, když je svázán.

11. 8. 2008

Reportér BBC Gavin Hewitt potvrzuje, že gruzínské jednotky se stáhly z Jižní Osetie, avšak že ruská letadla dál bombardovala místa, jako je město Gori. Ve své videoreportáži zaznamenal, že ruská stihačka se přímo zaměřila na reportérský tým BBC ZDE. Lidé v Tbilisi podle Hewitta litují, že se gruzínská vojska musela stáhnout z Jižní Osetie. Je otázka, zda to celé stálo za to, uzavřel britský reportér.

11. 8. 2008

ANALÝZA:

Někteří pozorovatelé označují vznik vážného nepřátelství mezi Ruskem a Gruzií jako "válku o ropovod". Obrovské ropné rezervy u Kaspického moře jsou jistě důležitým faktorem, zejména vzhledem k tomu, že Gruzie se stala klíčovým územím, kudy plyne ropa z Baku v Ázerbajdžánu do tureckého přístavu Ceyhan ve Středozemním moři.

Tento ropovod, který byl dobudován v květnu 2006, je druhý nejdelší na světě. I když byla jeho trasa zvolena tak, aby se vyhnul Rusku, čímž byl Moskvě odepřen vliv nad klíčovým energetickým zdrojem a tedy i potenciální zdroj nátlaku, nynější krize na Kavkaze se týká otázek daleko závažnějších, než je ropa, míní v deníku Guardian Jonathan Steele.

11. 8. 2008

Názor z Ruska:

V noci ze 7. na 8. srpna gruzínské ozbrojené skupiny podnikly útok na Cchinvali. V Tbilisi to cynicky nazvali "zavedením ústavního pořádku". Několik hodin předtím Saakašvili oznámil, že dal rozkaz k zastavení palby na osetské pozice, což se však ukázalo pouze jako propagační krytí rozsáhlého konfliktu. Doba k jeho rozvázání byla vybrána na chvíli, kdy je pozornost světa zaměřena na zahájení Olympiády, Vladimír Putin dorazil do Pekingu a je mimo Rusko a Dmitrij Medveděv je na krátké dovolené, píše na serveru regnum.ru Andrej Arešev. (Shrnutí připravila Ivana Klímová.)

10. 8. 2008

Strach, hněv a zmatek převládají podle zpravodajů BBC na ulicích gruzínského hlavního města Tbilisi, kde většina obyvatelstva podporuje Saakašviliho vládu a je přesvědčena, že bývalí sovětští vládci v Kremlu se opět pokusili ovládnout svého malého jižního souseda a zajistit, aby Rusko zůstalo v regionu dominantní silou.

11. 8. 2008

Názor z Ruska:

"Válka v Jižní Osetii, přesněji zahájení a scénář této války, je precizně kalkulovanou operací Gruzie podle scénáře předem připraveného za účasti USA" -- to je názor experta na Jižní Kavzkaz Viktora Jakubjana v rozhovoru s korespondenty ruské informační agentury Regnum. Podle Jakubjanova názoru se Tbilisi rozhodlo zaútočit na Jižní Osetii s plným vědomím celého rozsahu důsledků, které tato akce bude mít. Podle Jakubjana v této válce sledují své cíle jak Gruzie, tak i USA, a dá se říci, že tyto cíle "nejsou stejné, ale mohou být sledovány souběžně".

Shrnutí připravila Ivana Klímová

11. 8. 2008

Je vhodné sbírat informace z první ruky, případně analyzovat popagandu znepřátelených stran (zásada tří otázek: Kdo to píše? Čemu věří? A co tím chce dokázat?)

Některé blogy obsahují také zajímavé komentáře čtenářů. A opět jejich vzájemnou konfrontací se můžeme posunout blíže k poznání:

11. 8. 2008

JU│ Marina Perevozkina, reportérka serveru Nezavisimaja gazeta líčí, jak začala válka o Jižní Osetii. Navečer 7. srpna se mnoha lidem v Cchinvali zdálo, že katastrofě se dá předejít. Je pravda, že tajemník Bezpečnostní rady Jižní Osetie Anatolij Barankevič několikrát přes den novinářům oznamoval, že Tbilisi je připraveno zahájit co nejdříve útok, ale nikdo tomu nechtěl věřit. Potom se v Cchinvali náhle objevil státní ministr Gruzie pro otázky reintegrace Temur Jakobašvili. Jeho příjezd byl zahalen jakýmsi tajemstvím.

11. 8. 2008

Přes Gruzii mimo jiné produktovody vede trasa ropovodu Baku-Tbilisi-Ceyhan s kapacitou 1milion bbl/den, který by měl zajistit "páteřní" dodávky ázerbajdžánské ropy do Evropy přes Turecko. Tedy mimo území Ruska a Íránu. Ze strategického hlediska mnoho koridorů Rusům na transport nezbývá. Ukrajina je oranžová, Bělorusko od Evropy odřezává Polsko, turecké zájmy jsou klíčovým způsobem svázány na jedné straně s EU a na druhé s NATO, v Bulharsku a Rumunsku jsou americké základny. British Petroleum má v ropovodu Baku-Tbilisi-Ceyhan 30%, státní azerbajdžánská ropná společnost 25%, Unocal 8,9% , Turkish Petroleum 6,5%. Rusko nic. To je jeden ze zásadních skrytých důvodů, proč Rusko nemůže ustoupit od záminky, kterou Saakašvili teď Moskvě poskytl, neboť ho tento projekt vyšachovává z klíčové hry příštího půlstoletí. A je to také jeden z důvodů, proč se do sporu v Gruzii zamíchali američtí a izraelští vojenští poradci. Ve hře je i Íránská ropa.

12. 8. 2008

Je ale i důležité obhájit podstatu levicového, zvláště komunistického ideálu proti jeho účelovému ztotožňování s nacismem

Souhlasím v podstatě s již uveřejněnou částí textu Martina Škabrahy na téma srovnání nacismu a komunismu. K dosud napsanému mám jen několik poznámek.

11. 8. 2008

Světla a stíny rudé, část I.

V poslední době jsem se při různých příležitostech (mj. i na BL) znovu setkal s hodnocením komunismu jako režimu, jehož podstata je stejná jako podstata nacismu. Vytrvalost, s jakou se tato myšlenka v našem veřejném prostoru udržuje, svědčí o jejím významném místě v ideologii současné moci, institucionálně podepřené např. nedávno zřízeným Ústavem pro studium totalitních režimů, jehož politicko-badatelské zadání je na ztotožnění nacismu a komunismu postaveno. Smyslem celé diskurzivní konstrukce je zřejmě delegitimizace radikální levice, jestliže tímto výrazem míníme takovou teorii demokracie, která tvrdí neudržitelnost aliance mezi demokracií a kapitalismem a napadá princip soukromého vlastnictví výrobních prostředků; právě tímto bodem vedou limity dnešní relativní svobody a právě na tento cíl (tedy na nějakou formu zespolečenštění výrobních prostředků) se zaměřuje i dotyčný antikomunistický diskurz: vyvolává dojem, že vyvlastnění soukromého kapitálu je zločinem proti lidskosti, srovnatelným s fyzickou likvidací "méněcenných" osob.

12. 8. 2008

Města spravují radnice a jejich odbory. S úředníky a šéfem, který je vybírán ve výběrovém řízení. Požadavky na vedoucího odboru jsou nezřídka mimořádně náročné, neodpouští se nedostatečné vzdělání, absence vize atd. Na stavebním odboru je za normální situace v čele stavař, kulturu řídí odborník s patřičnou průpravou, ale sotva lékař nebo strojař. Téměř každý odbor může řídit právník nebo ekonom.

Po komunálních volbách zachvátí radnici epidemie zvaná politická reprezentace. Vše, co je uvedeno v předchozím, dostává na frak.

11. 8. 2008

Pod tímto názvem se v pátečním vydání Deníku Bohemia Ivan Hoffman dotkl velkého tématu. Ale jen dotkl. Nevím proč, protože to je téma na velký článek. Ivan Hoffman zjistil, že za poslední 4 měsíce se v ČR upálilo 6 lidí. Pan Hoffman se ovšem nenamáhal zjistit, proč se tito lidé rozhodli odejít ze života tak hrozným způsobem. Místo toho je obvinil z egoismu a sebestřednosti. Na pozadí smrti Jana Palacha před 40 lety jejich smrt označuje jako marnost a hloupost.

Ale smrt upálením není obyčejná sebevražda jako oběšení nebo spolykání prášků. Upálil se Jan Palach, upalují se buddhističtí mniši. Smrt upálením je vždy protest. Proti čemu chtěli protestovat ti chudáci u nás, o jejichž smrti nenapsala média ani slovo?

11. 8. 2008

Ústecký kraj oznámil, že hodlá pokračovat v pronájmu laboratoří české odnoži firmy Synlab. Ta je původem z Německa a její odnoži Synlab Czech mají být další laboratoře pronajaty.

Tato opravdu malá firma nikdy neprovozovala laboratoře rozměrů, jako je třeba krajská nemocnice Ústí nad Labem. Ve firmě je v podstatě jenom jeden člověk se zkušeností z velkého provozu, který ovšem byl z mateřského zařízení nucen odejít. Styl Synlabu Czech je všude stejný: obejít místní oddělení laboratorní chemie, a řediteli, který samozřejmě nemá patřičné know how, slíbit hory s horákama. Kupodivu to v Čechách leckde funguje. Kdoví, co je v pozadí. Ale celý Ústecký kraj.....

No protože jde zrovna o můj obor a pracuji ve srovnatelných laboratořích, pojďme se podívat blíže.

12. 8. 2008

Petr Baubín v Britských listech vyjádřil svůj názor na současné ceny ropy a odhadl jejich další vývoj. Bohužel však příliš nebere v úvahu materiální nebo fyzikální podstatu problému a přeceňuje ekonomickou stránku věci.

Evo Morales
12. 8. 2008

Zahlušeno Olympiádou a méně důležité, nežli válka v Gruzii, zůstalo až k hořkému konci mimo některá média, včetně i těch mamutích, referendum v Bolívii. Michel Collon popsal situaci a náladu, předcházející hlasování, ve svém článku "Is Evo in danger after the August 10 referendum? My impressions of Bolivia". Některé televizní stanice se o referendu v Bolívii vůbec nezmínily, až navečer toho dne nám bez dlouhých řečí předložily, že to prezident Morales pravděpodobobně vyhrál.

Na CNN byla ponejprve poznámka: ....že o jeho jeho osudu bylo rozhodnuto..., jak, to jsme se měli dovědět později, až po patřičné dávce napětí.

11. 8. 2008

Letní olypijské hry se rozeběhly, mnohé medaile již byly rozdány, řada sportovců si prožila úspěch či zklamání, miliony fanoušků po celém světě s napětím sledují výkony svých favoritů. Ve světle hlavní světové sportovní akce letošního roku by ovšem neměly zapadnout jiné závažné problémy.

Mnoho sportovců i fanoušků, kteří zamířili na olympiádu si prakticky ihned po svém příjezdu do asijské velmoci začalo stěžovat na všudypřítomný smog.

9. 8. 2008

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 180 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V červenci 2008 přispělo celkem 185 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 40 916.45 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31.7. 2008 částku 231 190.15 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 1,400.18 euro.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Gruzie, Rusko a Jižní Osetie RSS 2.0      Historie >
12. 8. 2008 Kavkazská tragédie Oskar  Krejčí
12. 8. 2008 Konec Michaila Saakašviliho Stanislav  Kliment
12. 8. 2008 BBC hovoří s představiteli Ruska i Gruzie   
12. 8. 2008 Ruské námořnictvo ukončilo námořní blokádu gruzínského pobřeží? To by byla banda diletantů Štěpán  Kotrba
12. 8. 2008 Rusko-gruzínský konflikt - situace v pondělí večer   
12. 8. 2008 Gruzie: Jak se připravovala válka   
12. 8. 2008 Druhá polovina agentury "Epicentrum" začala opět pracovat Štěpán  Kotrba
12. 8. 2008 Video: Statečný Saakašvili Petr  Nachtmann
12. 8. 2008 Rusko "zastavilo vojenské operace v Gruzii"   
12. 8. 2008 Prohlášení úřadujícího předsedy Výboru ministrů Carla Bildta o návštěvě v Gruzii   

Šikana od Cizinecké policie RSS 2.0      Historie >
14. 7. 2008 Fronty na cizinecké polici chce řešit Akademie věd: vlastním cizineckým policistou pro vědce   
6. 7. 2008 Imigrace Petr  Wagner
4. 7. 2008 Jak Cizinecká policie v Praze bojuje proti cizincům   
2. 7. 2008 Jak Cizinecká policie ČR zachází s lidmi   
5. 3. 2008 Stop, už nejste legály Milan  Daniel
22. 1. 2008 Korupce státních úředníků aneb Jak se žije cizincům v ČR   
16. 1. 2008 Třeba se Britové poučili v Česku Milan  Daniel
3. 12. 2007 Odpor vůči cizincům v České republice Jan  Čulík
15. 6. 2007 Jak je těžké pozvat Rusa do Prahy Jan  Čulík
26. 4. 2007 Prohlášení k hrozící změně zákona o pobytu cizinců a zákona o azylu   

Filmový festival Karlovy Vary 2008 RSS 2.0      Historie >
13. 7. 2008 Emma Čulík: Karlovy Vary 2008 - A fistful of impressions/Hrst dojmů Ema  Čulík
12. 7. 2008 Ohlédnutí za Karlovými Vary: Přijatelné filmy; nic co by vám od základů změnilo život Jan  Čulík
10. 7. 2008 Jak láká stoka Ema  Čulík
10. 7. 2008 The attraction of the gutter Ema  Čulík
10. 7. 2008 Katyň - film o ideologiích, které zešílely Jan  Čulík
9. 7. 2008 Karamazovi: Profesionální záznam divadelní inscenace Jan  Čulík
9. 7. 2008 Západ zjišťuje, že na třetí svět nemá Jan  Čulík
9. 7. 2008 Film není mrtvý. A mrtvý není ani formát VHS Ema  Čulík
9. 7. 2008 Film's not dead. And neither is VHS Ema  Čulík
8. 7. 2008 Vorlův Gympl: Jak film vyjadřuje všeobecnou občanskou nespokojenost v České republice Jan  Čulík

Letní filmová škola, Uherské Hradiště RSS 2.0      Historie >
3. 8. 2008 Letní filmová škola Uherské Hradiště: Konečné ohlédnutí Jan  Čulík
2. 8. 2008 Tenkrát I: Robert Sedláček a jeho pokus zmapovat po deseti letech pád komunismu Jan  Čulík
2. 8. 2008 Jak dnes prezentovat politický útlak za stalinismu Jan  Čulík
2. 8. 2008 Krávy zpochybňují hrdinství Hana  Tomšů
1. 8. 2008 Podporují nekriticky Britské listy svrženého šéfa LFŠ Jiřího Králíka? Jan  Čulík
31. 7. 2008 Veit Helmer: Naděje pro inteligentní filmové diváky Hana  Tomšů
30. 7. 2008 Opojné Jahodové víno Jan  Čulík
30. 7. 2008 Organizační diletantismus na letošní LFŠ Jan  Čulík
30. 7. 2008 Jiří Králík: Nechci vyvolávat konflikty Jiří  Králík
30. 7. 2008 Z ohledu na "neutuchající zájem" obnovujeme prodej akreditací   

Marihuana RSS 2.0      Historie >
10. 7. 2008 Bushka versus stát: Poloviční vítězství snaživého primitiva Štěpán  Kotrba
8. 7. 2008 Zhulení křesťané: vědci objevili psychoaktivní účinky starověkého kadidla   
1. 7. 2008 V holandských kavárnách smějí kuřáci kouřit jen konopí   
6. 6. 2008 Trpká léčba konopím Bushka  Bryndová
13. 5. 2008 15 000 lidí: fotoohlédnutí z Global Marihuana March 2008 Štěpán  Kotrba
6. 5. 2008 Global Marihuana March 2008 tuto sobotu   
21. 3. 2008 Pokání na Velký pátek kvůli perverznímu efektu Bushka  Bryndová
29. 1. 2008 Teta Bushka možná půjde do vězení Štěpán  Kotrba
6. 12. 2007 Podaná ruka Liškovi: Dekriminalizace marihuany není legalizace Anna  Čurdová
9. 7. 2007 Už ani jednoho jointa! Aneb marjánka není vůbec lehká droga Jan  Paul

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
11. 8. 2008 Pronájem laboratoří ústeckého kraje Petr  Wagner
8. 8. 2008 Praktické zkušenosti s Kaiser Permanente Martin  Zbořil
29. 7. 2008 Zdravotnictví v ČR trpí plýtváním Petr  Wagner
28. 7. 2008 Sedm pohledů na české zdravotnictví   
22. 7. 2008 Euthanásie Petr  Wagner
21. 7. 2008 Úspory ministerstva zdravotnictví Jan  Mertl
10. 7. 2008 Klystýr, nebo kůrovec? Hynek  Hlavenka
4. 7. 2008 Obchod ve zdravotnictví a autentická solidarita Tomáš  Munzi
4. 7. 2008 Jak je to s tou "falešnou solidaritou?"   
4. 7. 2008 Nejde o konflikt mezi falešnou a skutečnou solidaritou, ale o konflikt mezi lékařskou etikou a neoliberální ekonomickou ideologií Vladimír  Línek

Evropská ústava a Lisabonská smlouva RSS 2.0      Historie >
21. 7. 2008 Evropa šéfů Burkhard  Hirsch
25. 6. 2008 Soud odmítl požadavek milionáře, aby se konalo referendum o Lisabonské smlouvě   
23. 6. 2008 Lisabonská smlouva není test, oni to myslí vážně Jan  Zeman
16. 6. 2008 Nebude-li pršet, nezmoknem Ladislav  Žák
13. 6. 2008 Irsko: Britské listy byly rychlejší než všechna politicky korektní francouzská média Karel  Košťál
9. 6. 2008 Klaus: Zůstane EU i po ratifikaci Lisabonské smlouvy mezinárodní organizací? Václav  Klaus
9. 6. 2008 Lisabonská smlouva hrozí masivním obejitím Benešových dekretů Jan  Zeman
9. 6. 2008 Bude možné domáhat se práva podle protektorátních předpisů a rozsudků, padnou-li "Benešovy dekrety"? Jaroslav  Kuba
31. 5. 2008 Chceme společnost solidárnější. Společnost, ve které má každý právo na svou šanci a příležitost. Jiří  Paroubek
27. 5. 2008 Lisabonská smlouva "ohrozí majetkové jistoty občanů ČR"   

Čína RSS 2.0      Historie >
12. 8. 2008 Podvody při marketingu čínských olympijských her   
11. 8. 2008 Proč česká média nenávidí Čínu - kterou neznají Jan  Polívka
8. 8. 2008 Úvodní ceremonie jsem se rozhodl neúčastnit, Čína se musí změnit   
6. 8. 2008 Pozor na ideologickou zaujatost Lukáš  Zádrapa
6. 8. 2008 Čínský šok   
6. 8. 2008 K diskusi o Číně Boris  Cvek
24. 7. 2008 Čína "povolí politické protesty během Olympijských her"   
22. 7. 2008 Pozemská bída národní hudby Jan  Chmelarčík
16. 7. 2008 Nedostatek žen povede v Číně k občanskému násilí   
30. 5. 2008 Firma Dior zlikvidovala reklamu Sharon Stoneové pro Čínu   

Tibet RSS 2.0      Historie >
30. 5. 2008 Firma Dior zlikvidovala reklamu Sharon Stoneové pro Čínu   
20. 5. 2008 "Jako by zaklet byl onen sad."   
19. 5. 2008 Dalajláma nebyl přijat na vládní úrovni Richard  Seemann
25. 4. 2008 Tibet -- žádná Šangri-la Slavoj  Žižek
24. 4. 2008 Protestuji proti pokrytectví aktivistů, kteří se zasazují za lidská práva jen pro někoho Petr  Kužvart
18. 4. 2008 Mluvme tedy o Tibetu! Petr  Fiala
31. 3. 2008 "Olympiáda v Pekingu - Vypni televizi!"   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
30. 3. 2008 Dezinformační válka: Podle obskurních zdrojů prý britská špionáž tvrdí, že nepokoje v Lhase vyvolali čínští policisté   
28. 3. 2008 Tibetští mniši narušili oficiální čínskou mediální PR akci   

Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti RSS 2.0      Historie >
11. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
8. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
21. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
20. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
18. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
17. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
14. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
13. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
12. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr

Aféra jménem Andula - kniha na pokračování RSS 2.0      Historie >
11. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XX. část) Josef  Brož
7. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XIX. část) Josef  Brož
4. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XVIII. část) Josef  Brož
28. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVII. část) Josef  Brož
23. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVI. část) Josef  Brož
20. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XV. část) Josef  Brož
15. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIV. část) Josef  Brož
13. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIII. část) Josef  Brož
8. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XII. část) Josef  Brož
6. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XI. část) Josef  Brož

Klaus versus Švejnar - prezidentské volby 2008 RSS 2.0      Historie >
14. 3. 2008 Hradní mozek v kalhot(k)ách Jana  Bobošíková
14. 3. 2008 Testiculos habet et bene pendentes - Má varlata, a ta mu správně visí! Štěpán  Kotrba
29. 2. 2008 Volba prezidenta 2008, exces, či nový trend? Petr  Sak
18. 2. 2008 Cesta do pravěku Bohumil  Kartous
17. 2. 2008 Volba Klause objektivem fotoaparátu - jak se kdo tvářil při druhé volbě Štěpán  Kotrba
16. 2. 2008 Pehe zveřejnil protestní nótu: vztahy Česka s USA se prý po zvolení Klause zhorší Štěpán  Kotrba
15. 2. 2008 Jana Bobošíková: Hlava státu zmůže mnohé, když se nebude bát hlasitě hájit hodnoty a principy civilizované společnosti, když bude připravena sloužit lidem a ne posluhovat mocnostem Jana  Bobošíková
15. 2. 2008 Embargo je formou lži Jiří  Maštálka
15. 2. 2008 Václav Klaus: Jsme už úplně jinde, jen na to, co bylo předtím, nějak příliš rychle zapomínáme Václav  Klaus
15. 2. 2008 Kdo se bojí Václava Klause ? Ivan  Veselý

Írán RSS 2.0      Historie >
26. 7. 2008 Posilní sa závislosť EÚ od Gazpromu?   
26. 7. 2008 Baracku Obamovi o Íránu   
23. 7. 2008 Immanuel Wallerstein: Zabrala v Iráku "vlna"? Immanuel  Wallerstein
10. 7. 2008 "Speciální schopnosti" raket Šaháb Štěpán  Kotrba
2. 7. 2008 Agent CIA žaluje americkou vládu kvůli íránské lži Mojmír  Babáček
26. 6. 2008 Írán: hledání cesty Miroslav  Polreich
28. 4. 2008 Teheránský politolog: ŠOS se může brzy stát novým geopolitickým mocenským centrem Pavel  Barák
15. 4. 2008 USA a Írán vedou už pět let "tajné" rozhovory o jaderných zbraních   
7. 2. 2008 Vybuduje si Čína vojenskou základnu v Íránu?   
4. 2. 2008 Írán provedl test odpalovací rampy a otevřel vesmírné kontrolní středisko Štěpán  Kotrba

iDnes publikuje rozhovory s majiteli bordelu RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2007 Další výrazné posílení důvěryhodnosti portálu iDnes...   
26. 8. 2007 Žijeme ve svobodný zemi a podnikání v erotice je normálka   
25. 8. 2007 "Ne všechno, přicházející ze Západu, je kvalitní"   
25. 8. 2007 Bordely v Čechách legální nejsou   
25. 8. 2007 Lehký případ funkcionálního analfabetismu Václav  Chyský
25. 8. 2007 Kam v Kanadě do bordelu? Nikam - policie vás pošle na školení Miloš  Kaláb
25. 8. 2007 iDnes, "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál" idolizuje i pornoslužby pravidelněji   
24. 8. 2007 "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál na 'českém' internetu" interviewuje majitele bordelu! Jan  Čulík
24. 8. 2007 Kam "utéct" před tím, co se děje v této zemi?   
24. 8. 2007 Proč by se ženy měly starat o děti?   

Šanghajská organizace spolupráce RSS 2.0      Historie >
23. 5. 2008 Tak za prvé: Koncept lidských práv jako obušku byl nahrazen právy ropnými Štěpán  Kotrba
28. 4. 2008 Teheránský politolog: ŠOS se může brzy stát novým geopolitickým mocenským centrem Pavel  Barák
28. 4. 2008 Brave New World Štěpán  Kotrba
24. 4. 2008 Delegace slovenské armády se v Pekingu setkala s ministrem obrany Liang Kuang-lie   
7. 4. 2008 O čem se bavili Putin s Bushem? O radaru? Ne. O podmořském tunelu mezi USA a Ruskem Štěpán  Kotrba
7. 2. 2008 Vybuduje si Čína vojenskou základnu v Íránu?   
23. 1. 2008 Jestli se Rusko otočí východním směrem, bude to naše prohra, ne prohra Moskvy Oskar  Krejčí
3. 1. 2008 Globální válečná hrozba základny USA v ČR a naše odpovědnost Miroslav  Polreich
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
6. 10. 2007 V Dušanbe skončil summit SNS, zahájen byl summit Euroasijského ekonomického společenství   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
12. 8. 2008 Český rozhlas opět dělá zadarmo reklamu komerčním aktivitám svého radního Štěpán  Kotrba
2. 8. 2008 Ovčáček, Brezina, Potůček, Šafr a PR minulost, přítomnost a budoucnost novinářstva Štěpán  Kotrba
28. 7. 2008 Nejlepší sci-fi redaktor, aneb vyvolení mezi námi Štěpán  Kotrba
24. 7. 2008 Rada Českého rozhlasu opět škodí Českému rozhlasu Štěpán  Kotrba
11. 7. 2008 Radar je správný krok: Pohádky MF Dnes Jakub  Rolčík
9. 7. 2008 Zrození politika je smrtí šaška Bohumil  Kartous
4. 7. 2008 Teorie informačního pole (část 1) Michal  Rusek
24. 6. 2008 Ubohý pořad na ČRo 6 Eliška  Svobodová
3. 6. 2008 "Volení zástupci volených poslanců" Štěpán  Kotrba
27. 5. 2008 Hezký zbytek dne ve společnosti České televize aneb co se do ČT 1 nevešlo   

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
20. 6. 2008 Historie téměř detektivní aneb co Marxovi bránilo ve vydání dalších dílů Kapitálu ? Miroslav  Tejkl
16. 6. 2008 Interpretace a kritika Hegelovy filosofie v díle mladého Marxe David  Pěcha
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Školství RSS 2.0      Historie >
11. 8. 2008 Dětem chybí přirozená autorita Miriam  Prokešová
5. 8. 2008 Vypráskat ze škol i učitelky Pavel  Táborský
2. 8. 2008 Chybí Úmluva o právech učitelů a povinnostech žáků a jejich rodičů Štěpán  Kotrba
23. 7. 2008 Hospodářská krize na obzoru, aneb Výhoda poklesu porodnosti a chybějícího vzdělání Uwe  Ladwig
22. 7. 2008 Výuka angličtiny na VŠ jako kladivo na čarodějnice Jiří  Beránek
4. 7. 2008 Demokracie ve školství, neboli Kvalita není jen nutná, mělo by ji také být možné prosadit Uwe  Ladwig
3. 7. 2008 Liška: Za poslední ročník mateřské školky povinně plaťte, aneb jak zezelenat zděšením Anna  Čurdová
2. 7. 2008 Národ Gátorů: Jak vypadá americký model "univerzity-firmy" Greg  Evans
30. 6. 2008 Inteligenci do škol Ondřej  Hausenblas
26. 6. 2008 Škola žádá kreativitu Michal  Giboda

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
8. 8. 2008 Brdská letní idyla. Jaro se přehouplo do léta a radarová lobby se konečně dočkala. Pavel  Čámský
8. 8. 2008 Ani profesor fyziky nezpochybní fyzikální jevy Milan  Hlobil
7. 8. 2008 Svodka z veřejně přístupných zdrojů jako memorandum vlády Sněmovně Štěpán  Kotrba
5. 8. 2008 Nězavisimoje vojennoje obozrenie: Ruští generálové jsou nespokojeni s reakcemi politiků na počínání USA a NATO Karel  Dolejší
4. 8. 2008 O americkém radaru v Brdech pochybuje další odborník Univerzity obrany   
4. 8. 2008 Nic není bez rizika, aneb několik poznámek k radaru v Brdech Vladimír  Schejbal
1. 8. 2008 Cesta do Ameriky tam a zase zpátky - ale jen pro někoho   
30. 7. 2008 Sledovali jsme skutečný test! Opravdu? Stanislav  Kaucký
30. 7. 2008 Stanovisko k argumentům hlavního hygienika AČR p. Navrátila k materiálu "Technické a provozní aspekty XBR radaru v Brdech" Milan  Hlobil, Stanislav Kaucký

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
28. 7. 2008 Překvapivě kvalitní filmy Pavla Kohouta Jan  Čulík
26. 7. 2008 Kohoutovy a Jasného Zářijové noci: pozoruhodně zralý a promyšlený film Jan  Čulík
25. 7. 2008 Aktuální Nesmrtelnost Milana Kundery Hana  Tomšů
21. 7. 2008 Chemik, redaktor a "utajený" spisovatel Boris Cvek Libor  Martinek
9. 7. 2008 Jdi a otevři dveře...aspoň průvan bude   
23. 6. 2008 Dvanáct vzpomínek na "Gustu" proti gustu intelektuálního establišmentu Michael  Volný
22. 6. 2008 Zveme vás na večer poezie   
12. 6. 2008 Hluboká textová analýza žije nejen v Londýně, ale i v Hradci Králové Tomáš  Koloc
10. 6. 2008 F. X. Šalda: "Karel Čapek byl tichošlápek!"   
4. 6. 2008 Nestoudná drzost: Projevy ubohosti, které zaslouží pár facek Vít  Bezdíček

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
8. 8. 2008 Bin Ladinův řidič Hamdan dostal pět a půl roku   
4. 8. 2008 Immanuel Wallerstein: Afghánistán: prezident Obama může najet na mělčinu Immanuel  Wallerstein
26. 7. 2008 Posilní sa závislosť EÚ od Gazpromu?   
23. 7. 2008 Immanuel Wallerstein: Zabrala v Iráku "vlna"? Immanuel  Wallerstein
22. 7. 2008 Historie se opakuje Petr  Nachtmann
15. 7. 2008 BBC: Spojené státy utrpěly v Afghánistánu těžké ztráty   
15. 7. 2008 Bush plánuje urychlit stahování amerických vojsk z Iráku, aby pomohl Johnu McCainovi vyhrát volby   
14. 7. 2008 Americké volby: Obama plánuje poslat dalších 10 000 vojáků do Afghánistánu   
10. 7. 2008 "Speciální schopnosti" raket Šaháb Štěpán  Kotrba
10. 7. 2008 Památce dejvických MacGyverů Štěpán  Kotrba

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
30. 4. 2008 Spisovatelé protestují, že Tesco potlačuje svobodu projevu   
20. 3. 2008 Zákaz Komunistického svazu mládeže potvrzen Ondřej  Slačálek
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová
26. 7. 2007 Trestní oznámení pro pomluvu   
20. 6. 2007 Diplomatická kontroverze kolem spisovatele Rushdieho se zostřuje   
16. 3. 2007 Jak se v Právu cenzuruje Mitrofanov Štěpán  Kotrba
6. 3. 2007 Svoboda slova v ČR neexistuje Tomáš  Stýblo