18. 4. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
20. 4. 2008

Ministři vnitra zemí Evropské unie dali v pátek Evropské komisi mandát, aby vyjednávala se Spojenými státy o bezvízovém styku.pro nové členské země EU. Spojené státy předtím uzavřely se sedmi členskými zeměmi EU dohody o budoucím bilaterálním vyjednávání v této věci. Mezitím si ale Washington uvědomil, že musí také vyjednávat s Evropskou unií, protože jde i o záležitosti, v nichž nemají jednotlivé země EU příslušné kompetence. Jde především o předávání dat o občanech při policejní spolupráci, o vízovou politiku a o bezpečnost cestovních dokumentů.

Evropská komise dala najevo, že bude o těchto otázkách jednat s USA na bázi striktní reciprocity. Vydávání policejních údajů není vyloučeno, avšak EU bude totéž požadovat od USA.

Rozhodnutí o vyjedávacím mandátu EU bylo přijato jednohlasně. Před jednáním však Česká republika umíněně vyhlásila, že nenechá své vlastní vyjednávání s USA o bezvízovém styku zdržovat Evropskou komisí. Posléze se Praha spokojila v této věci s kompromisním řešením: že její vyjednávání s Washingtonem bude vedeno dvojkolejně - jednak bilaterálně a jednak v rámci EU.

Zdroj: NZZ

Sloupek
Hana Tomšů

Kolena od sebe,
není to těžké, ale ani hezké.
Myslí na sousedku,
má to, chudák, ještě horší.
Jí se ten její
už ani nedotkne.

19. 4. 2008

Nejvyššího amerického generála ošálili vysocí činitelé Bushovy vlády, kteří byli rozhodnuti prosadit agresivní vyšetřovavcí techniky osob, podezřívaných z terorismu a zadržovaných v táboře Guantánamo na Kubě. Tak se stalo, že americká armáda opustila od nepaměti platný zákaz zacházet s vězni krutě a nelidsky.

20. 4. 2008

Jednání Českého rozhlasu někdy nechápu, píše Petr Nachtmann. V článku na této stránce redakce odstranila reklamní sdělení, o kterém jsem se zmiňoval. Ovšem identická skrytá reklama, na kterou jsem upozornil ve stejné zprávě, z této stránky dosud nezmizela.

19. 4. 2008

Stovky lidí demonstrovaly v Číně proti Francii, často před francouzskými obchodními domy Carrefour. K protestům došlo v městech Beijing, Wuhan, Hefei, Kunming a Qingdao. Demonstranti požadovali bojkot francouzských výrobků. Rozhněvaly je pařížské protesty proti přenášení olympijské pochodně v Paříži. Ve městě Wuhan se konaly velké demonstrace před supermarketem Carrefour. Policie na demonstrace bedlivě dohlížela. Podle pozorovatelů čínské úřady nechtějí, aby se jim demonstrace vymkly z rukou.

20. 4. 2008

Blogy, internetová fóra a esemesky, kolující v Číně, naléhají na zákazníky, aby bojkotovali francouzské výrobky za to, že se v Paříži při přenosu olympijské pochodně konaly protesty. Společnost BBC přinesla ukázky některých těchto názorů, například reakci čínského diváka na chaotické scény, při nichž protibetští demonstranti odebrali pochodeň z rukou invalidní olympijské sportovkyně Jin Jing. Jeden Číňan, přítomný scéně na nábřeží Seiny, scénu popsal na jednom čínském internetovém fóru:

19. 4. 2008

JU│ Noviny Moskevský Korespondent – jak píše internetový deník Gazet.ru –zaplatily svoji cenu za to, že publikovaly článek o nadcházející svatbě ruského prezidenta Putina s bývalou gymnastkou Kabajevovou. Tento článek, který jiná ruská media nepřevzala, si získal velký ohlas za hranicemi Ruska a přinesla ho také některá česká media. Generální ředitel firmy Nacionalnaja mediakompanija Artěmov oznámil, že vydávání novin bylo zastaveno a ubezpečil veřejnost, že noviny končí výhradně s souvislosti s finančními potížemi listu. Ještě v pátek večer oznámil šéfredaktor Moskevského korespondenta, že odstupuje z funkce.

19. 4. 2008

ČTK│ Jeden z největších protestů proti plánované výstavbě amerického radaru se dnes uskutečnil přímo v Míšově na Plzeňsku, u něhož je základna USA plánovaná. Stejně jako na podzim organizovala akci KSČM. Organizátoři původně počítali s účastí až 800 lidí. Z různých koutů republiky sem ale nakonec přijeli lidé ve dvou desítkách autobusů a možná stovkách aut. Policie oficiálně uvedla, že se akce účastnilo do tisícovky lidí, sami komunisté odhadují účast mezi dvěma až třemi tisíci lidí. Podle odhadu ČTK mohlo být lidí přes dva tisíce. Účastníky protestu neodradilo ani chladné počasí a hustý, vytrvalý déšť. Z Míšova se v dlouhém průvodu vydali vybaveni transparenty, prapory, deštníky a pláštěnkami asi na kilometrový pochod k hranici vojenského újezdu v lese. Komunisté původně chtěli dojít až na kótu 718, kde má radar stát. To ale armáda nedovolila. Odůvodnila to tím, že vojenský újezd je určený pro cvičení vojska a ne pro politické akce.

podrobnosti ČTKČT24iDnes

ČT24: Protest komunistů v Míšově na Plzeňsku VIDEO
19. 4. 2008

Dnešní akce (sobota 19. 4. 08) KSČM v Míšově proti radaru se zcela vydařila. Od rána sice trochu pršelo, ale kolem jedenácté dopoledne se na obecní louce za proslulým Grilem shromáždilo asi 1500 až 2000 lidí s deštníky a pláštěnkami, kteří se po krátkém úvodu vydali na průvod částí obce, zvané Bělehrad.

Ten asi ještě takovou slávu nezažil. Během průvodu, doprovázeného štěkotem místních psů a zvědavými pohledy chalupářů, začalo pořádně pršet, ale to účastníkům neubralo na dobré náladě.

19. 4. 2008
Projev starosty Trokavce Jana Neorala v Míšově 19.4.2008

Chci vám všem poděkovat za to, že jste přijeli vyjádřit svůj postoj proti radaru. Ještě ráno mi novináři volali, jestli mi nevadí, že akci pořádá KSČM. Nevadí...vidím tady lidi z naší vesnice, z okolí, i tváře neznámé. Jsou tu ale proto, že tu nechtějí radar, jsem tedy na správném místě - a z tohoto místa chci prostřednictvím novinářů vzkázat do Prahy:

Pánové Topolánku, Vondro, Bursíku, pane kníže, paní ministryně války a ostatní dobře placení válečníci a poskoci - ještě jsme pořád tady! Víc než rok spoléháte na to, že nás "ukecáte" a že nás zlomíte. Zaplatili jste za to agenturám z našich daní 20 milionů - a slibujete další miliardu.

20. 4. 2008
Jiří Paroubek
Projev předsedy ČSSD na celostátním sjezdu KDU-ČSL 19. 4. 2008 v Pardubicích

Vážené dámy, vážení pánové, sestry a bratři, žijeme v uspěchaném čase a zastavit se na chvíli a alespoň trochu se zamyslet nad smyslem věcí a jejich souvislostmi je občas dobré. Takovým podnětem k zamyšlení se stal pro mne Váš sjezd. Politika je formou, v jaké zprostředkováváme diferencované zájmy určitých společenských vrstev a skupin občanů. Ač má velmi racionální a smysluplné poslání, je provázena navenek často silnými výrazy a dramatickými gesty a za těmito výrazy i gesty se někdy ztrácí podstata. Dovolte mi, abych se právě dnes a právě tady soustředil na to podstatné a nechal stranou to nevýznamné, tedy kulisy a gesta. Vztah mezi našimi dvěma politickými stranami -- Českou stranou sociálně demokratickou a Křesťanskou a demokratickou unií -- Československou stranou lidovou - je spojován především faktem, že se jedná o dvě historická demokratická hnutí, která spoluurčovala moderní dějiny této země od konce 19. století.

20. 4. 2008

ANALÝZA MOŽNÉ SHODY

Naše strany jsou si blízké i pokud jde o sociální základnu, zahrnující obdobné společenské vrstvy. Není ovšem ani nezajímavé, že i v dalším směru jsme si bližší než by se na prvý pohled zdálo: I z Vašich sjezdových podkladových materiálů vyplývá, že je to ČSSD, která je na prvém místě mezi politickými stranami, pokud jde o absolutní počet voličů -- křesťanů. To přirozeně nic nemění na tom, že v relaci k celkovému počtu voličů politické strany je procento věřících voličů KDU-ČSL přirozeně výrazně vyšší. Chci Vás také upozornit, že před krátkou dobou vznikla v rámci ČSSD křesťanská platforma. A myslím, že bude mít silný vliv na politiku sociální demokracie.

Jiří Paroubek na sjzedu KDU-ČSL

Socialismus spojuje prorocko-křesťanskou myšlenku společnosti jako půdy pro duchovní sebeuskutečnění člověka, s ideu individuální svobody. Proto je socialismus opakem církve, omezující lidského ducha, i opakem liberalismu, oddělujícího od sebe společnost a morální hodnoty.

Erich Fromm, překlad Michael Hauser

Velké pochybnosti i v řadách vedení ČSSD vzbudil poslední projev předsedy sociální demokracie Jiřího Paroubka na sjezdu KDU-ČSL. Ten totiž mimo jiné řekl, že v ČSSD působí křesťanská platforma, "která bude mít silný vliv na politiku sociální demokracie". O této platformě ale nikdo nic neví, stejně jako o tom, že by měla jakkoliv působit. Silný vliv na politiku sociální demokracie křesťané nikdy neměli a mít nejspíše nebudou. To, co tomu brání, je antiautoritářský, egalitářský a emancipační charakter socialistických idejí, nezatížený konzervativismem a dogmatismem církevních nauk.

Pozn. JČ│ Naproti tomu je pravda, že v Británii měla Labouristická strana vždycky blízko ke katolické církvi jako "církvi občanů" považovaných v protestantském království historicky za druhořadé. Po odchodu z vedení Labouristické strany se v poslední době projevil Tony Blair jako osoba otevřeně katolicky zanícená, v premiérské funkci to potlačoval, neboť společnost Británie je s 10-25% věřících na rozdíl od společnosti USA dnes v podstatě sekulární. Ačkoliv je královna hlavou národní církve, snad nikdo její kněžskou roli nebere vážně. Ovšem nutno podotknout, že také Blair není a nikdy nebyl labourista...

19. 4. 2008

Ve čtvrtek 16 dubna pařížský deník Le Monde opět nevyšel. 345 z přítomných 425 zaměstnanců stávkové pohotovosti se rozhodlo uspořádat již druhou jednodenní stávku na protest proti plánu propustit 130 zaměstnanců, z nich 90 ze zpravodajství. Pro vedení firmy je to „jediná možnost“, jak se vyhnout bankrotu, poté, co list zaznamenal dluh 150 milionů euro. V důsledku „tlaku internetu“ Le Monde musí „šetřit na platech zaměstnanců a papírem“. Jednoduché. Ale já, od nepaměti čtenář Le Mondu, vím, že tento nejrespektovanější list ve Francii tento závratný dluh zaznamenal proto, že nedávno ztratil desítky tisíc čtenářů.

19. 4. 2008

OTEVŘENÝ DOPIS ČESKÉMU ROZHLASU

Vážený pane řediteli Zavorale,

mohu Vás poprosit o informaci, zda a jak pokročilo Vaše úsilí o sestavení odpovědi na dotaz Britských listů, který Vám byl doručen minulou sobotu a který jsem Vám na Vaši žádost posílal znovu v pondělí?

Zatím jsem pouze zaregistroval další komentář falešného profesora Rudolfa Kučery (z 16. dubna), který není doplněn informací o střetu zájmů: ZDE

Usvědčený lhář Rudolf Kučera ve svém nejnovějším komentáři moralizuje, což je vtipné.

K tomu: Petr Nachtmann, "Kterak aktivista Sudetoněmeckého landsmanšaftu obelhal Český rozhlas" ZDE

19. 4. 2008

V pátek skončila bez úspěchu konference zemských ministrů vnitra v Bad Saarow jak postupovat proti neonacistické Nacionální straně Německa. Na svém jarním zasedání v tomto braniborském městě pouze veřejnosti vydali signál, že nový pokus o její zákaz většina z nich nepovažuje za proveditelný. Stalo se tak přes odpor sociálně demokratických ministrů vnitra, kteří přes negativní rozsudek spolkového ústavního soudu v roce 2003 v této otázce požadovali opakování tohoto pokusu. Zejména představitelé křesťanských stran CDU i CSU argumentovali nedostatečností důkazů, které by mohly vést k úspěšnosti takového řízení.

19. 4. 2008

Pesach (anglicky Passover) se nazývá osm dní (v diaspoře, ale sedm dní v Erec Jisra'el) trvající židovský "svátek přejití", který odpovídá křesťanským velikonočním svátkům; dodnes se v židovství slaví na památku vysvobození z Egypta a přechod rozestoupivšího se Rudého moře. Název Pesach (překročení) připomíná i to, že Bůh obešel, minul, "překročil" domovy Izraelitů, které byly označeny krví baránka, kduž zahubil egyptské prvorozené poslední z deseti egyptských ran (Ex. 12:23.27). Nekvašené chleby, které se požívají v týdnu pesach, macesy, symbolizují chvat při útěku z Egypta. Letošní Pesach se koná od 19. do 27. dubna 2004, čili 15. - 22. nisanu 5768 hebrejského kalendáře.

Pesach: Stvoření mých rukou se utopilo v moři a vy chcete zpívat píseň? BL

Vrchní zemský a pražský rabinát: malý průvodce na Pesach 5768 ZDE
The New York Times Passover resources ZDE
Chabad: Passover Magazine ZDE
18. 4. 2008

Hospodářskou krizi pomiňte. Věnujme se na okamžik naléhavější hrozbě - velké potravinové recesi, která se světem šíří rychleji než úvěrová krize. Pravděpodobně jste si povšimli, že za posledního roku stoupla cena rýže o tři čtvrtiny, cena pšenice o 130 procent. Ve 37 zemích světa zuří potravinová krize. Podle Světové banky se asi sto milion lidí stane v důsledku vysokých cen potravin obětí intenzivnější chudoby, píše George Monbiot v deníku Guardian.

18. 4. 2008

Reakce na článek George Monbiota "Skutečnou krizí je globální hladovění."

Tam, kde je největší nedostatek potravin, je způsobován nejen klimatickými podmínkami (ovšem ne, jak by se tento fakt pokoušeli zneužít klimakatastrofisté), ale především explozivním vzrůstem počtu obyvatel. Ten problém "přerozdělování zemědělských produktů" je tak obsáhlý, že nejde smysluplně popsat na pár řádcích. Jen snad toto: Potravinová pomoc těmto zemím současně ničí vlastní produkci potravin v těchto zemích. Čili dnes jsme svědky následků minulých desetiletí.

19. 4. 2008

JU│ Ruský server Polit. ru oznámil, že 16. dubna byla podepsána dohoda o výstavbě atomové elektrárny v Kaliningradské oblasti (Připomeňme, že Kaliningradská oblast je samostatná enkláva na bývalém území východního Pruska územně oddělená od Ruska. Hlavní město Kaliningrad je zajímavé tím, že ho založil český král Přemysl Otakar II.)

18. 4. 2008

Odstupující ruský prezident Vladimír Putin (56) prý připravuje svatbu s gymnastkou Alinou Kabajevovou (24). Nepodložené zprávy o tom jsou zvlášť pikantní, protože se dosud nerozvedl se svou manželkou Ludmilou (50). Podle zpráv z Moskvy se s ní však před dvěma měsíci rozešel. Svatba se prý má konat 15. června v Sankt Peterburgu. Kreml se k těmto informacím nevyjádřil.

Podrobnosti v angličtině ZDE

17. 4. 2008

ADVERTISEMENT

The University of Glasgow is advertising a new permanent position of Lecturer in Czech Studies. The successful candidate will have native or near-native knowledge of Czech, will be fluent in English, will have a postgraduate qualification, will be a charismatic teacher, and as a research scholar, he/she will have proven ability to attract outside research funding.

The salary will be on the Research and Teaching grade, level 7, £30,013 - £33,780 per annum.

Further particulars HERE

18. 4. 2008

Do mé internetové schránky přistálo několik pozvánek na demonstrace, které se chystají v Praze, a téma Číny a Tibetu ve zvýšené míře zaplňují stránky světových i českých médií. Koneckonců, proč nedemonstovat za svobodný Tibet! Ale než se na ty demonstrace vydáte, poslechnětě si tento příběh:

18. 4. 2008

Žít je recese? Anebo máme "jen" nedostatek dalšího "oživení"?

Když i to slovo "recese" má v češtině kupodivu dva dost pronikavě odlišné významy! Takže: Spíše se jedná jen o nezávazné vyhození si z kopýtka, jak se říká? (Takže se až za břicha popadáme, jak se musíme řehtat?) Anebo se tomu má rozumět výlučně ekonomicky, jako opatrnému výrazu pro stav výroby, trhu a spotřeby, kdy už sledované ukazatele mají tendenci k poklesu? (Kvůli čemuž jsme raději potichu; jako když se v domě oběšencově nemluví o provazu?!) Koneckonců česká koruna stále nezadržitelně posiluje... A už ve středu (16. 4.) se již hnuly kurzy řady významných akcií směrem nahoru. Viděli jste ty zelené šipky směřující zase optimisticky vzhůru?

18. 4. 2008

Do plynu, nebo zastřelit na místě?

Pražských cyklojízd se nejen zúčastňuji pravidelně (ano, jsem ten "oficiální počítač" - včera jsem nás napočítal 1258 při výjezdu a 1274 před dojezdem, včetně městských strážníků na kolech, s pendreky trčícími z cyklistických brašen). Za zrovnoprávnění cyklistické dopravy bojuji prokazatelně už od roku 1986 a první cyklojízdu s blokádou pražské magistrály jsem zorganizoval už na Den Země v roce 1991.

18. 4. 2008

Na internetu se nyní začínají objevovat internetové stránky, které se samy vyvíjejí podle vkusu osob, které je čtou. Už dvě desetiletí si počítačoví vědci hrají s evolučním softwarem, programy, které jsou schopny se pomalu vyvíjet a proměňovat a zlepšovat samotný program, bez zásahů programátora.

Nyní se tyto techniky používají k automatické aktualizaci internetovýhc stránek, které se tak samy přizpůsobují nejnovější módě, napsal New Scientist.

18. 4. 2008

Občanské sdružení Servis Nezakladnam do konce dubna rozešle sdružení každému poslanci, senátorovi a členu vlády po exempláři otevřeného dopisu s několika přílohami, jež shrnují nejrůznější aspekty zamýšleného vybudování a provozu vojenské radarové základny v Brdech. V případě přílohy diskutující možné dopady na životní prostředí jde o vskutku znepokojivé čtení.

18. 4. 2008

Čínská nákladní loď plná 77 tun malých zbraní přistála v jihoafrickém přístavu Durbanu, odkud se mají zbraně dopravit do Zimbabwe. Ve čtvrtek to potvrdila jihoafrická vláda. Zbraně posílá Peking na ministerstvo obrany v Harare.

18. 4. 2008

Dlouhá diskuse o amerických radarových základných od různých specialistů i nespecialistů v BL podle mého vyvrcholila textem Borise Cveka pod nadpisem "Jsem pro radar".

18. 4. 2008

Touha po spáse je, zdá se, jakýmsi invariantem lidské duše. Patří k naší přirozenosti a ve velkých systémech minulosti je s ní vždy (ať už výslovně či nevýslovně) počítáno. Spása má především moc očistnou a přeměňující, má jako potopa spláchnout to staré, hříšné a chaotické a zavést nový (ten správný) řád. A to buď globálně (potopa Světa) nebo konkrétně (křest, "odčištění vodou"). Diskuzi o tomto nechme stranou, nechceme vést ani teologickou, ani filosofickou diskuzi. Nechceme hodnotit žádné náboženství. Všimněme si však oné touhy po spáse, smývání starých hříchů a nastolování nového řádu.

18. 4. 2008

Chcete odradit cyklisty?

Ideologové si v ČR nedají pokoj, musejí pořád někoho přesvědčovat na víru, doprava, nebo doleva

Děkuji za realizaci cyklojízdy ve čtvrtek dne 17.4. . Kolo a cyklistika určitě patří do města a zcela určitě i do Prahy. Cyklistika je dnes nedílnou součástí pohybu společnosti v prostoru a snad i v čase do budoucna. Akce jasně ukázala zájem nejen Pražanů o tuto možnost pohybu po metropoli. Upozornila řidiče ve špičce pražského provozu, že cyklista je nedílnou součástí dopravy obyvatel Prahy po městě.

Mrzí mě politizace celé akce, zejména doprovodný program v loděnici FTVS UK, který se proměnil v skoro v perverzní reklamní akci na protikomunistické symboly ve stylu módní přehlídky, bez adekvátních a rozumných argumentů. Nejčastěji zněly zesměšňující a urážlivé reklamy připomínající prací prášky se slogany: "kupte si triko za 330,- Kč".

Rád podpořím vše, co souvisí s šířením myšlenky bezpečného pohybu po městě na kole. Během roku sám absolvuji na kole většinu cest do zaměstnání. Ale ač nejsem, nikdy jsem nebyl členem žádné politické strany, opravdu nemám zájem účastnit se neopodstatněných urážek. Zastávám názor, že Komunistická strana může zaniknou pouze v rámci svobodných a demokratických voleb, tím že ji voliči nebudou volit. (sám jsem voličem jiné strany).

Určitě ještě jednou děkuji organizátorům akce, že se podařilo oslovit takové množství nadšenců do cyklistiky. Rád se apoliticky zúčastním znovu, píše Radek Bílý, učitel gymnázia.

18. 4. 2008

Katalánsko trápí sucho

Pokud jste v nedávné době navštívili katalánskou metropoli Barcelonu, jistě jste si všimli, že místní fontány jsou vypnuté. Ano, toto je jedno z opatření místní vlády, která tak reagovala na dlouhé období sucha, které trápí Katalánsko.

17. 4. 2008

Jak pan Cvek píše, Bursík, nikoli nějaký zelený program, přiměl dřívější voliče ODA a US, že volili zelené.

Přesnější vysvědčení nemohl tomuto typu voliče vystavit. ODA a pozdější členové US, dříve ODS, byli náhončími ODS právě mezi politickými snoby, kterým poctivé politické strany nebyly dost dobré.

Sám znám řadu těchto krasoduchů, kteří si při vyslovení zkratky ODS kdysi zacpávali nosánky, aniž by tušili, co skutečně volí. V případě ODA volili stranu, která pomohla ODS prosadit určitý typ privatizace, ať už mu říkáme jakkkoli.

Nyní, doufejme, splácí dluh, který po sobě zanechala a její bývalé veličiny píší knihy o tom, kdo privatizaci zabil. Co se týče US, tu vzal do vlády Špidla, který byl sympatický i panu Cvekovi. Jeden z posledních předsedů US pomohl jednomu princi vyklouznout ze skandálu, který má jedno výstižné české adjektivum na p...., jež zde nelze použít.

Za p... chodí stejní pachatelé u nás "bručet na tvrdo", abychom použili slovníku nynějšího ministra vnitra.

Takže, když SZ přijde o výše zmíněný typ voličů, ať už jich bylo více nebo méně, pro českou politiku žádná škoda, míní František Řezáč.

18. 4. 2008
Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Ředitel bagdádské úřadovny Sadrova hnutí Salmán al-Furádží oznámil, že členové hnutí jsou poslušni Sadrova nařízení; bude-li však vojenská operace proti nim pokračovat, bude nastolené příměří ukončeno. Pokud jde o výzvy k odzbrojení mahdistů, prohlásil: "Všichni požadují rozpuštění Mahdího armády, ale přitom víme, že oni mají milice rovněž. Proto je rozpuštění těchto milic základní podmínkou rozpuštění Mahdího armády a bez toho nemá nikdo právo žádat to po nás." Dodal, že síly ministerstva vnitra a obrany jsou ve skutečnosti složeny z příslušníků milic, kteří se řídí rozkazy svých stran (což platí v první řadě o Organizaci Badr).

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL
18. 4. 2008
reakce na článek Štěpána Kotrby "Štěpánek možná není členem Rady ČTÚ"

Pro upřesnění je třeba říci, že podle rozsudku soudu z května 2007 bylo odvolání šesti členů RRTV (Duspiva, Foltán, Musil, Novotný, Štěpánek, Žantovský) neplatné a znamená to, že tito členové byli členy RRTV do konce svých regulérních mandátů, což bylo u různých členů různě v průběhu let 2006-2007. V mém případě mi vypršel mandát 12. 12. 2006. Tuto skutečnost potvrdil též předseda vlády M.Topolánek v dopise předsedovi Stálé komise pro sdělovací prostředky PSP ČR V. Jandákovi.

Proto i mzdy těmto šesti členům náleží v plné výši podle platného zákona do konce jejich mandátů.

autor byl jedním z odvolaných členů RRTV

17. 4. 2008

Bývalý vysoký činitel americké vlády uvedl při slyšení v americkém Kongresu ve Washingtonu, že na protiraketovou obranu byly vyplýtvány miliardy dolarů, informují internetové stránky BBC.

17. 4. 2008

POLÁCI RAKETOVOU ZÁKLADNU NECHTĚJÍ:

Varšava - Polsko-americká jednání o umístění části protiraketového štítu v Polsku se přibrzďují a Washington zjišťuje, zda by Česko kromě radaru nepřijalo také základnu s antiraketami, kterou doposud plánovaly Spojené státy umístit v Polsku. Tvrdí to dnes polský deník Gazeta Wyborcza.

ČTK: USA prý zjišťují, zda by ČR přijala kromě radaru i antirakety ZDE

TASR Zuzana Kohútková, SME: Gazeta Wyborcza: Nejasné finále protiratekového dáždnika v Poľsku ZDE

Gazeta Wyborcza : Niejasny finał tarczy w Polsce ZDE

17. 4. 2008

Vážený pán Jiří Mašek,

Priznám sa , že podrobne a niekoľkokrát som si prečítala Vašu Prosbu Čecha, adresovanú na Slovensko.

Čítala som ju tak podrobne preto, lebo môj zámer bol polemizovať aspoň trošku s Vašimi "výkrikmi" o pomoc vláde susednej zeme v ktorej Vy vidíte "spásu".

19. 4. 2008

Kdoví, proč mi při čtení Kotrbova článku Štěpánek možná není členem Rady ČTÚ vytanul na mysli zrovna název toho slaboduchého filmu. Skoro je mi Štěpána Kotrby až líto. Takovou práci si s tím dal. Pátral, hledal, lustroval, kombinoval ... a všechno špatně. Celá jeho „teorie“, že možná nejsem členem Rady ČTÚ, a to proto, že když jsem spolu se svými pěti kolegy vyhrál soudní spor ve věci neplatnosti našeho odvolání z Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, nemohu prý současně být členem rady jiné, má totiž jednu zásadní chybu.

17. 4. 2008

Navíc možná žádá po státu peníze neoprávněně

V roce 2003 Parlament na návrh premiéra Vladimíra Špidly odvolal Radu pro rozhlasové a televizní vysílání v čele s předsedou Martinem Muchkou a jmenoval jinou. Údajně kvůli odpovědnosti za "zpackaný" spor s Ronaldem Lauderem - že podle mezinárodních arbitrů neochránili investici tehdejšího vlastníka Novy. Někteří členové odvolané rady se soudili o neplatnost tohoto rozhodnutí. A vyhráli svůj spor se státem. De iure zůstali členy Rady až dodnes. Mělo by to znamenat, že by šestice radních měla dostat zpětně plat za výkon svého členství v radě i po dubnu 2003 od Úřadu RRTV. Místopředseda Petr Štěpánek, jeden ze šestice odvolaných radních, napsal 15. 4. 2008 v deníku Česká média: "já a moji kolegové jsme neodvolaní členové RRTV. Přesně kvůli tomu jsme se pět let soudili. " Pokud platí Štěpánkem takto interpretovaný výrok soudu, je dnes Petr Štěpánek v několikerém konfliktu zájmů, protože jako člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání je zároveň členem Rady Českého telekomunikačního úřadu... A navíc, jako "neodvolaný" člen RRTV má poradenskou firmu IČO 866 97 161 na poskytování poradenství a konzultace v oboru médií a public relations... Tak to alespoň dnes inzeruje na svém webu. A to zákon členům Rady RTV zakazuje. Štěpánek navíc nejspíš už není ani člen Rady ČTÚ.

17. 4. 2008
Západ v nejmenším nepochopil současnou ČLR a její olympiádu jako zrcadlo sebe sama, a já si čím dál častěji připomínám ohraná sice, leč přiléhavá Havlova slova o tom, že komunismus je jen vypouklým zrcadlem vnitřního směřování moderní západní civilizace.

Čínská novinářská činnost posledních dnů, zaměřená na protesty proti letní olympiádě v ČLR, které provázejí velikášsky pojatou cestu pochodně z Athén do Pekingu, na stránkách agentury Nová Čína (XīnHuá) zdá se právě vrcholí. Jak se dalo očekávat, padají ostrá slova a strhla se bouřlivá kampaň proti západním "předsudkům", "iracionálnímu chování" či "lživým sdělovacím prostředkům" -- přestože čínské noviny důsledně popisovaly výpady protibetských demonstrantů jako akce "krajně malého počtu destruktivních živlů (jí shăoshù pòhuài fēnzi)" a snažily se jinak upozornit na to, že drtivá většina obyvatelstva nadšeně vítá průvod s pochodní. Až poté, co demonstrace přerostly do té míry, že je nebylo možno dále bagatelizovat a přímočaře přibarvovat obraz veřejného mínění na Západě, přihnala se smršť uražené národní hrdosti.

17. 4. 2008

V médiích se v těchto dnech opět nadšeně referuje o dálkové cyklotrase Praha- Paříž. Různí redaktoři se dávají unášet touto zprávou, která však pro praktikující cyklisty, nikoli sváteční jezdce, následující jeden z módních trendů, neznamená prakticky nic. Nejlépe by o tom mohli vědět Pražáci a bylo by dobré, kdyby se k tomu vyjádřili -- co jim tato slavná evropská cyklotrasa vlastně přinese.

17. 4. 2008

DOKUMENT

odpověď Rady Českého rozhlasu na opakovanou stížnost Štěpána Kotrby proti porušení Kodexu ČRo, zákona 484/1991 Sb., a zákona 231/2001 Sb. pracovníky ČRo 1 -- Radiožurnálu zveřejněním Kubiceho zprávy, vysíláním nepravdivých informací, manipulací s důkazy z vyšetřování závažného trestného činu a zatajováním důkazů a informací před orgány činnými v trestním řízení a Stížnost Parlamentu České republiky na porušení zákona 484/1991 Sb. Radou Českého rozhlasu nereagováním na podstatné aspekty stížnosti, evidované pod č. j. 98/07, nevyrovnáním se s požadavkem na zjištění pravdivých údajů a následnou lživou odpovědí stěžovateli

Rada ČRo konstatuje, že se uvedeným materiálem komplexně zabývala, vyžádala si právní stanovisko AK Hrudka, Řípa a partneři a vyjádření generálního ředitele ČRo ing. Václava Kasíka. Na základě toho konstatuje:

17. 4. 2008

Nechce se tomu věřit, ale je to tak. Silvio Berlusconi, kontroverzní politik, který nejde pro výrazy daleko, se stane už potřetí italským premiérem. Oznámil, že do týdne sestaví vládu. K vítězství jeho Lidu svobody (PDL) mu pomohla nepopulární politika premiéra Romana Prodiho, ale celkově antipolitická nálada proti celé politické třídě, kterou v poslední době posiloval například známý komik Beppe Grillo svým konfrontačním V-Day. Podobné nálady vrátily do hry také separatistickou Ligu severu.

Návrat Berlusconiho část I.

21. 3. 2008

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. V anketě letos na jaře odpovědělo během několika málo dnů více než 5000 čtenářů. Finančně však na provoz listu přispívá jen něco málo nad 100 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře. Nedokáže to česká komunita? Jsou finanční prostředky skutečně k dispozici jen pro cílenou politickou manipulaci, a chce-li list prosazovat svobodnou linii, padni komu padni, národ se pro její podporu nevzchopí?

V únoru 2008 přispělo celkem 161 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 59 236.86 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 29.2.2008 částku 288 237.81Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 940.56 euro.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely.

Čína RSS 2.0      Historie >
20. 4. 2008 Západní tlak na Čínu ohledně Tibetu výrazně posílil čínský nacionalismus   
19. 4. 2008 V Číně se konaly protifrancouzské demonstrace   
17. 4. 2008 Absurdní drama čínské olympiády Lukáš  Zádrapa
14. 4. 2008 Čínská velvyslankyně varovala před ochlazením vztahů   
11. 4. 2008 Olympiáda v Číně Beno  Trávníček
10. 4. 2008 Zvěrstva v Číně a sinoromantismus   
10. 4. 2008 Spolupráce Evropy a Číny: desetiměsíční výukové programy pro manažery   
10. 4. 2008 V Číně jsem nebyl, ale je to tam hrozné Aleš  Uhlíř
10. 4. 2008 K Číně   
10. 4. 2008 Romantismus nenávisti a gradual transition Štěpán  Kotrba

Tibet RSS 2.0      Historie >
18. 4. 2008 Mluvme tedy o Tibetu! Petr  Fiala
31. 3. 2008 "Olympiáda v Pekingu - Vypni televizi!"   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
30. 3. 2008 Dezinformační válka: Podle obskurních zdrojů prý britská špionáž tvrdí, že nepokoje v Lhase vyvolali čínští policisté   
28. 3. 2008 Tibetští mniši narušili oficiální čínskou mediální PR akci   
26. 3. 2008 Tibet a nezávislost aktivistů?   
26. 3. 2008 Boj za svobodu není nelegitimní jen proto, že ho podporují Spojené státy Jan  Čulík
26. 3. 2008 Následkem čínské okupace zemřelo přes milion Tibeťanů   
25. 3. 2008 Sněmovna odmítla projednat rezoluci k Tibetu Andrea  Cerqueirová
25. 3. 2008 Čínská velvyslankyně: Kdyby čeští poslanci měli nezávislé informace, rozhodovali by se jinak   

Zelení RSS 2.0      Historie >
8. 4. 2008 Že by už to neplatilo, poté, co byli zvoleni?   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
11. 12. 2007 Jak se v Čechách dodržuje právo aneb odpověď americkému brouku Miroslav  Šefara
5. 12. 2007 Chtělo by to nějakou zelenou stranu Jakub  Patočka
30. 11. 2007 Zelení: Délka štěpeného atomu Pavel  Kopecký
29. 11. 2007 Co zbylo ze zelených? Martin a Džamila Jan  Keller
29. 11. 2007 Jak souvisí Rowlingová, Bursík a Greenpeace? Štěpán  Kotrba
25. 11. 2007 Chceme otevřenou diskusi o tom, za jakých podmínek setrvávat v této vládě!   
18. 10. 2007 Gore -- demokrat, který opravdu, ale opravdu není občanský Anna  Čurdová
12. 10. 2007 Proč by měl Václav Klaus Alu Gorovi pogratulovat Jiří  Paroubek

Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti RSS 2.0      Historie >
11. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
8. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
21. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
20. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
18. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
17. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
14. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
13. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
12. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr

Klaus versus Švejnar - prezidentské volby 2008 RSS 2.0      Historie >
14. 3. 2008 Hradní mozek v kalhot(k)ách Jana  Bobošíková
14. 3. 2008 Testiculos habet et bene pendentes - Má varlata, a ta mu správně visí! Štěpán  Kotrba
29. 2. 2008 Volba prezidenta 2008, exces, či nový trend? Petr  Sak
18. 2. 2008 Cesta do pravěku Bohumil  Kartous
17. 2. 2008 Volba Klause objektivem fotoaparátu - jak se kdo tvářil při druhé volbě Štěpán  Kotrba
16. 2. 2008 Pehe zveřejnil protestní nótu: vztahy Česka s USA se prý po zvolení Klause zhorší Štěpán  Kotrba
15. 2. 2008 Jana Bobošíková: Hlava státu zmůže mnohé, když se nebude bát hlasitě hájit hodnoty a principy civilizované společnosti, když bude připravena sloužit lidem a ne posluhovat mocnostem Jana  Bobošíková
15. 2. 2008 Embargo je formou lži Jiří  Maštálka
15. 2. 2008 Václav Klaus: Jsme už úplně jinde, jen na to, co bylo předtím, nějak příliš rychle zapomínáme Václav  Klaus
15. 2. 2008 Kdo se bojí Václava Klause ? Ivan  Veselý

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
11. 4. 2008 Zásadně nesouhlasíme s rozhodnutím vlády udělat z fakultních nemocnic "nevýdělečné" akciové společnosti   
11. 4. 2008 Ondřej Neff mluví už i do zdravotnictví Petr  Wagner
9. 4. 2008 Příklad práce České televize, jak se novinářství dělat nemá Petr  Wagner
9. 4. 2008 Budeme obětí obchodu s vlastním zdravím? František  Řezáč
7. 4. 2008 "Reforma" zdravotnictví Petr  Wagner
21. 3. 2008 Zdravotnictví a pojištění Vladimíra  Bošková
10. 3. 2008 Zřiďme státní zdravotní pojišťovnu   
28. 2. 2008 Plány ministerstva zdravotnictví ohrožují vzdělávání budoucích lékařů   
28. 2. 2008 Blokační minorita Petr  Wagner
21. 2. 2008 Americké zdravotnictví v zrcadle NEJMu Boris  Cvek

Aféra jménem Andula - kniha na pokračování RSS 2.0      Historie >
11. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XX. část) Josef  Brož
7. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XIX. část) Josef  Brož
4. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XVIII. část) Josef  Brož
28. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVII. část) Josef  Brož
23. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVI. část) Josef  Brož
20. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XV. část) Josef  Brož
15. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIV. část) Josef  Brož
13. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIII. část) Josef  Brož
8. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XII. část) Josef  Brož
6. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XI. část) Josef  Brož

Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě RSS 2.0      Historie >
30. 11. 2007 Putin podepsal zákon pozastavující účast Ruska ve smlouvě CFE   
15. 11. 2007 Červený kříž lituje nedostatečné aktivity zemí-účastníků Úmluvy o některých konvenčních zbraních   
8. 11. 2007 Rusko vypovědělo smlouvu o konvenčních silách   
6. 11. 2007 Generál Balujevskij: "Vyjasněme si nejprve pojmy"   
31. 10. 2007 Rusko--Západ: hledání východiska   
26. 10. 2007 Týden vztyčených prostředníků Karel  Dolejší
21. 9. 2007 Rusko vysílá vážné varování západní Evropě   
14. 9. 2007 Velká hra existence lidské společnosti je neměnná   
10. 8. 2007 Tvrdá pravda a evidentní skutečnosti Fidel Castro Ruz
3. 8. 2007 Západ se třese strachem nad příznaky nové studené války   

Kongres Evropské levice, Praha 2007 RSS 2.0      Historie >
25. 11. 2007 Evropskou levici povede Lothar Bisky. K příštím evropským volbám?   
25. 11. 2007 Zkreslená vize Vojtěcha Filipa Jan  Čulík
25. 11. 2007 Demagogický populismus Georgi  Margaritov
25. 11. 2007 Jak česká média ignorovala kongres evropské levice Štěpán  Kotrba
25. 11. 2007 Bertinotti: "Evropská levice nemůže vzniknout na platformě nějaké ideologie"   
24. 11. 2007 Oskar Lafontaine v Praze   
24. 11. 2007 Lafontaine: "Levice je věrohodná pouze tehdy, když je demokraticky obnovená"   
24. 11. 2007 Filip: "Jsme v situaci, kdy se odzbrojuje lid a ozbrojují se ti, kteří vládnou penězi" Vojtěch  Filip
24. 11. 2007 Práva žen jsou lidskými právy   
24. 11. 2007 Lothar Bisky: K evropské kultuře patří obsáhlá historie demokracie, osvícenství, veřejné debaty   

Čunkova demise na pokračování RSS 2.0      Historie >
8. 11. 2007 Nechte orgány činné v trestním řízení pracovat Zuzka Bebarová Rujbrová
7. 11. 2007 Od Tuchačevského k Čunkovi Vladislav  Černík
7. 11. 2007 Déja–vu televizní krize Štěpán  Kotrba
5. 11. 2007 Kokardy, jásot, na praporu prapor - a inovace Miloš  Štěpánek
5. 11. 2007 Jenom Čunek...?!? Ladislav  Žák
3. 11. 2007 Poučení z Čunkova vývoje ve straně a společnosti Štěpán  Kotrba
2. 11. 2007 Čunek odstoupil pozdě Pavel  Kováčik
2. 11. 2007 V ČR fungují jen Parkinsonovy zákony   
2. 11. 2007 Proti politikovi se v ČR nikdy nepovede spravedlivý proces   
2. 11. 2007 Za určitých okolností je porušování zákonů nutné   

Klausovo tažení proti ekologům RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Gore -- demokrat, který opravdu, ale opravdu není občanský Anna  Čurdová
25. 9. 2007 Ekologické organizace k prezidentově projevu   
25. 9. 2007 Petržílek: ČSSD se distancuje od názorů prezidenta Klause Petr  Petržílek
24. 9. 2007 Živá planeta aneb sto omylů Václava Klause Pavel  Nováček
18. 9. 2007 Klaus: Dočkáme se umlčování oponentů na vážná společenská témata? Václav  Klaus
17. 9. 2007 Klaus k Masarykovi: "Měl blízko k humanistickému socialismu a chápal význam sociálních otázek" Václav  Klaus
14. 9. 2007 Je hluboký omyl dávat rovnítko mezi životním stylem a hodnotou svobody   
14. 9. 2007 Klaus Bursíkovi: Jednáte bez mandátu vlády - s fatálním dopadem na ekonomiku Václav  Klaus
14. 9. 2007 Klaus vs. Bursík Boris  Cvek
10. 9. 2007 Nashledanou, pane Klausi Bohumil  Kartous

Írán RSS 2.0      Historie >
15. 4. 2008 USA a Írán vedou už pět let "tajné" rozhovory o jaderných zbraních   
7. 2. 2008 Vybuduje si Čína vojenskou základnu v Íránu?   
4. 2. 2008 Írán provedl test odpalovací rampy a otevřel vesmírné kontrolní středisko Štěpán  Kotrba
21. 1. 2008 Iránská hrozba Karla Schwarzenberga Přemysl  Janýr
24. 12. 2007 Dokument amerických zpravodajských služeb o Íránu - Dobrá zpráva. Až příliš. Karel  Dolejší
8. 12. 2007 Amerika tvrdě promarnila ve věci Íránu svou šanci   
5. 11. 2007 USA: 52 procent "pravděpodobných voličů" "podporuje americký vojenský útok proti Íránu"   
27. 10. 2007 Musíme bombardovat Írán   
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
17. 10. 2007 Íránská opozice nechce finanční pomoc z USA Lukáš  Lhoťan

Šanghajská organizace spolupráce RSS 2.0      Historie >
7. 4. 2008 O čem se bavili Putin s Bushem? O radaru? Ne. O podmořském tunelu mezi USA a Ruskem Štěpán  Kotrba
7. 2. 2008 Vybuduje si Čína vojenskou základnu v Íránu?   
23. 1. 2008 Jestli se Rusko otočí východním směrem, bude to naše prohra, ne prohra Moskvy Oskar  Krejčí
3. 1. 2008 Globální válečná hrozba základny USA v ČR a naše odpovědnost Miroslav  Polreich
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
6. 10. 2007 V Dušanbe skončil summit SNS, zahájen byl summit Euroasijského ekonomického společenství   
1. 10. 2007 Tadžikistan: Snaha o posilnenie pozície Peter  Stupavský
15. 9. 2007 Stredoázijské energetické lišiactvo Peter  Stupavský
31. 8. 2007 Výsledky Šanghajské organizace spolupráce: rozdělování Turkmenbašiho zásob plynu pokračuje   
20. 8. 2007 Boj proti tzv. "třem zlům" - extremismu, separatismu a terorismu konečně v popředí zájmu Miroslav  Polreich

iDnes publikuje rozhovory s majiteli bordelu RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2007 Další výrazné posílení důvěryhodnosti portálu iDnes...   
26. 8. 2007 Žijeme ve svobodný zemi a podnikání v erotice je normálka   
25. 8. 2007 "Ne všechno, přicházející ze Západu, je kvalitní"   
25. 8. 2007 Bordely v Čechách legální nejsou   
25. 8. 2007 Lehký případ funkcionálního analfabetismu Václav  Chyský
25. 8. 2007 Kam v Kanadě do bordelu? Nikam - policie vás pošle na školení Miloš  Kaláb
25. 8. 2007 iDnes, "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál" idolizuje i pornoslužby pravidelněji   
24. 8. 2007 "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál na 'českém' internetu" interviewuje majitele bordelu! Jan  Čulík
24. 8. 2007 Kam "utéct" před tím, co se děje v této zemi?   
24. 8. 2007 Proč by se ženy měly starat o děti?   

Antarktida RSS 2.0      Historie >
23. 9. 2006 Globální oteplování -- pravdy a mýty Ladislav  Metelka
25. 11. 2005 Koncentrace CO2 je "nejvyšší za 650 000 let"   
8. 2. 2005 Budou ohroženy vodní zdroje, výroba potravin i světové hospodářství Bushka  Bryndová
17. 1. 2005 Globální stmívání   
21. 3. 2002 Trvalé podnebné změny už nastaly, avšak co je způsobilo?   
20. 3. 2002 V Antarktidě se rozpadl obří ledovec   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
19. 4. 2008 Ještě větší blbec, než jsme doufali Petr  Štěpánek
17. 4. 2008 Rada Českého rozhlasu: Kterak zveřejnění Kubiceho zprávy bylo vlastně činností, na kterou se zákon a Kodex nevztahuje   
17. 4. 2008 Štěpánek možná není členem Rady ČTÚ Štěpán  Kotrba
12. 4. 2008 K dementi pana Veselovského:   
9. 4. 2008 Kterak aktivista Sudetoněmeckého landsmanšaftu obelhal Český rozhlas Petr  Nachtmann
6. 4. 2008 Je Jařab Zelených? Jacques tvrdí, že ano. Jařab tvrdí, že ano. Štěpán  Kotrba
27. 3. 2008 Rádio bez reklamy? Jinde nemožné Lukáš  Rychetský, Jiří G. Růžička
16. 3. 2008 Proč není k dispozici pořádné zpravodajství? Monika  Binke
29. 2. 2008 Volba prezidenta 2008, exces, či nový trend? Petr  Sak

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
9. 4. 2008 Zelení zřejmě rozhodnou osud radaru. Jak? Andrea  Cerqueirová
7. 4. 2008 Americký radar v balení pro české zelené Oskar  Krejčí
7. 4. 2008 Otazník nad základnou v Polsku -- Jince opět na řadě? Karel  Dolejší
3. 4. 2008 Balistická hloupost Jiřího Paroubka Štěpán  Kotrba
31. 3. 2008 Diskreditace hnutí Ne základnám pokračuje - jenže selektivně Štěpán  Kotrba
25. 3. 2008 Radar - Bursíkova zhouba Ivan  Větvička
23. 3. 2008 Česko-americké vztahy a výročí velikonočního "humanitárního" bombardování Jugoslávie Štěpán  Kotrba
21. 3. 2008 Protiraketová základna v Polsku: Co chtějí Poláci? Karel  Dolejší
21. 3. 2008 Mladá fronta Dnes si najala na diskreditaci hnutí Ne základnám specialisty z řad pravicových extremistů Štěpán  Kotrba
17. 3. 2008 Langerovo posílení rozvědky a snížení bezpečnosti Česka umístěním radaru Zdeněk  Maršíček

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba

Filmový festival Karlovy Vary 2007 RSS 2.0      Historie >
7. 7. 2007 Prosté věci - prostě nejlepší Ema  Čulík
7. 7. 2007 Simple Things - simply the best Ema  Čulík
7. 7. 2007 Od filmů k rakům Jan  Čulík
7. 7. 2007 Hlavní cenu dostala Severní blata   
6. 7. 2007 Zaplatíte akreditaci a na filmy se nedostanete? Jan  Čulík
6. 7. 2007 Stupidita Festivalového deníku, Karlovy Vary   
6. 7. 2007 Skutečnou moudrost stačí šeptat Ema  Čulík
6. 7. 2007 Pleasant Moments is very unpleasant Ema  Čulík
6. 7. 2007 Groteska, která mírně pobaví, prozření však nepřináší Jan  Čulík
5. 7. 2007 Rusové a Korejci: Většinou nezklamou Jan  Čulík

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
16. 4. 2008 Jak rozdělit zásoby plynu v Turkemistánu?   
15. 4. 2008 Těžba ropy v Rusku klesá   
8. 4. 2008 Kosovo v geopolitických hrách o energie, aneb ropovod do Evropy, nebo do USA?   
7. 4. 2008 O čem se bavili Putin s Bushem? O radaru? Ne. O podmořském tunelu mezi USA a Ruskem Štěpán  Kotrba
31. 3. 2008 Írán vyměnil petrodolary za eura a přesvědčuje k tomu i OPEC   
18. 3. 2008 Těžba ropy v Rusku - méně je více   
10. 3. 2008 Válka s mloky Lovelocky Karel  Dolejší
4. 3. 2008 Jak je to s rezervními fondy Ruska   
3. 3. 2008 Rusko a Srbsko podepsaly dohodu o jižní větvi plynovodu   
6. 2. 2008 Je nesmysl vést o docházející energetické zdroje války Mojmír  Babáček

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Školství RSS 2.0      Historie >
10. 4. 2008 Universitní studenti: Vysokoškolské studium je dnes ztráta času   
7. 3. 2008 Jesle jako vzdělávací zařízení, aneb už se nedá mluvit o krkavčích matkách Uwe  Ladwig
22. 1. 2008 Neúcta k vědění se nevyplácí Darina  Martykánová
4. 12. 2007 Sítě v síti, aneb jsou ve školství jen problémy s platy? Pavel  Táborský
21. 11. 2007 Sloučení škol nebude škodit   
15. 11. 2007 Manifest maturanta   
15. 11. 2007 Nemoc, způsobená Oxfordem? Ema  Čulík
15. 11. 2007 Britské vysoké školy, pro a proti Jan  Čulík
14. 11. 2007 Náš mlčící maturant Patrick  Ungermann
14. 11. 2007 Nechceme sloučení škol Simona  Szekelyová

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
25. 3. 2008 Trhy s dětmi v osvobozeném Iráku Lukáš  Lhoťan
25. 3. 2008 Zájem o bezvýchodnou válku v Iráku klesá, The New York Times "zkoumají" proč Karel  Dolejší
23. 3. 2008 Česko-americké vztahy a výročí velikonočního "humanitárního" bombardování Jugoslávie Štěpán  Kotrba
21. 3. 2008 Irák dnes zažívá boom cestovního ruchu   
13. 3. 2008 Operace Iraqi Freedom: Vojenské vítězství, politická prohra Karel  Dolejší
10. 3. 2008 Česká vláda jedná s iráckými teroristy Lukáš  Lhoťan
29. 2. 2008 "Tak trochu jiná" euroatlantická diplomacie v Sýrii: Brzeziński a Paroubek Štěpán  Kotrba
5. 2. 2008 Británie plánovala postavit v Afghánistánu pro Taliban výcvikový tábor   
5. 2. 2008 Britský princ Andrew kritizoval USA za iráckou válku   
5. 2. 2008 Americké firmy korumpují irácké poslance Anna  Voňavková

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
20. 3. 2008 Zákaz Komunistického svazu mládeže potvrzen Ondřej  Slačálek
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová
26. 7. 2007 Trestní oznámení pro pomluvu   
20. 6. 2007 Diplomatická kontroverze kolem spisovatele Rushdieho se zostřuje   
16. 3. 2007 Jak se v Právu cenzuruje Mitrofanov Štěpán  Kotrba
6. 3. 2007 Svoboda slova v ČR neexistuje Tomáš  Stýblo
16. 1. 2007 Německo chce zakázat nacistické symboly v celé EU   

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
19. 4. 2008 Neoral: Zdrojem moci jsou občané a žádný Topolánek se vztyčeným prostředníkem Jan  Neoral
17. 4. 2008 BBC: Americká protiraketová obrana "nebude fungovat"   
16. 4. 2008 Theodore Postol: Znepokojující otázky o raketové obraně   
15. 4. 2008 Povídání o ničem Jan  Neoral
15. 4. 2008 ČT zrušila pořad o americkém radaru   
14. 4. 2008 Globálna neonormalizácia Eduard  Chmelár
9. 4. 2008 Můžeme si dělat, co chceme, ale politici to neposlouchají   
8. 4. 2008 Ruské antény u estonských hranic, aneb problém   
7. 4. 2008 Otazník nad základnou v Polsku -- Jince opět na řadě? Karel  Dolejší
7. 4. 2008 Citát dne (včerejšího) o sebevraždě vlády   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
8. 4. 2008 O tom, co je v literatuře hodnotné, nerozhodují ti, kteří ji čtou, ale ti, kteří ji píší Jiří  Drašnar
8. 4. 2008 Literatura nemusí být čtena Lukáš  Zádrapa
7. 4. 2008 Dobrovolná izolace české literatury Hana  Tomšů
31. 3. 2008 Krize české literatury Štefan  Švec
27. 3. 2008 Otokar Fischer -- nejen překladatel Fausta a Zarathustry Nikola  Richtrová
28. 1. 2008 Odcházení od Václava Havla: Stará hra, která nevědomky nastoluje důležitý problém současnosti Jan  Čulík
25. 1. 2008 Čtenář je partnerem autora Irena  Zítková
17. 1. 2008 Založen Přípravný výbor Společnosti přátel Památníku národního písemnictví   
11. 1. 2008 Zemřeli dva spisovatelé, kteří milovali Jesenicko Libor  Martinek
4. 1. 2008 Jan Čulík, Knihy za ohradou   

Smrt Bénazír Bhuttové RSS 2.0      Historie >
5. 2. 2008 Británie plánovala postavit v Afghánistánu pro Taliban výcvikový tábor   
16. 1. 2008 Americká a britská rozvědka se zřejmě svářejí o to, jaký přístup používat v Afghánistánu   
9. 1. 2008 BBC a indicie naznačující budoucí realitu v Pákistánu a Afghánistánu Štěpán  Kotrba
8. 1. 2008 Bhuttová: Důkazy jsou pryč, za smrt si podle Mušarrafa mohla sama   
8. 1. 2008 Konspirace, nebo zvídavost? Jiří  Jírovec
8. 1. 2008 Neprofesionalita nebo Profesionálové? Jan  Zeman
8. 1. 2008 BBC je zaprodaná vládě Michal  Vimmer
8. 1. 2008 Atentát na Bhuttovou vyšetřuje pákistánský inspektor, který řešil vraždu reporéra Wall Street Journal   
8. 1. 2008 Editor pořadu Newsnight: BBC případ dvou "diplomatů" vyhoštěných z Afghánistánu vyšetřuje Jan  Čulík
7. 1. 2008 Complaint to the BBC - Stížnost na BBC   

Radiožurnál podle Tachecí RSS 2.0      Historie >
8. 2. 2008 Konvalina chce vysvětlení svého odvolání? Může ho mít. Štěpán  Kotrba
31. 1. 2008 Který film naposledy rozplakal Petra Vachlera?   
21. 1. 2008 Stížnost Radě Českého rozhlasu: Tachecí porušila Kodex Českého rozhlasu aneb co je to "myslet nově" Štěpán  Kotrba
21. 1. 2008 Každý by měl dělat, co umí, aneb, paní Tachecí, potřebujeme vás jinde a jinak! Karel  Šolín
21. 1. 2008 Volejte ředitelce, volejte Báře aneb čí chleba jíš, toho píseň zpívej   
18. 1. 2008 Svět kolem rádia František  Řezáč
17. 1. 2008 První významná internetová iniciativa?   
17. 1. 2008 Barbora Tachecí: 4000 lidí nepokládám za mnoho   
16. 1. 2008 Radiožurnál: Pro řešení neexistuje rychlý, jednoduchý, schematický recept Štěpán  Kotrba
16. 1. 2008 "S nutným časovým odstupem budeme změny vyhodnocovat"