18. 4. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
18. 4. 2008

Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. dubna 2008

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Ředitel bagdádské úřadovny Sadrova hnutí Salmán al-Furádží oznámil, že členové hnutí jsou poslušni Sadrova nařízení; bude-li však vojenská operace proti nim pokračovat, bude nastolené příměří ukončeno. Pokud jde o výzvy k odzbrojení mahdistů, prohlásil: "Všichni požadují rozpuštění Mahdího armády, ale přitom víme, že oni mají milice rovněž. Proto je rozpuštění těchto milic základní podmínkou rozpuštění Mahdího armády a bez toho nemá nikdo právo žádat to po nás." Dodal, že síly ministerstva vnitra a obrany jsou ve skutečnosti složeny z příslušníků milic, kteří se řídí rozkazy svých stran (což platí v první řadě o Organizaci Badr).

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Úterý 1. dubna 2008

Bagdád

Po neúspěšné ofenzívě vládních sil proti mahdistům ve městě ve dnech 25.-30. března panoval nyní ve městě relativní klid a v ranních hodinách byl ukončen zákaz vycházení. Přesto hned v prvních hodinách po jeho odvolání zasáhl granát RPG dům poslance parlamentu za proamerickou šíitskou stranu SIIC a došlo k několika útokům na sídla stran SIIC a Dawa. Ke srážce mahdistů s hlídkou amerických a vládních vojáků došlo v Džadídě na východě města.

Poslanec parlamentu Usáma an-Nudžajfí oznámil, že naprostý nezdar ofenzívy si vynutil jednání o příměří vládních sil s mahdisty, které by premiéru Málikímu umožnilo zachovat si tvář. Jednání vedla skupina poslanců stran SIIC a Dawa, která k tomu účelu společně se zástupci strany Fádila odcestovala do Teheránu, protože íránská vláda se ujala role zprostředkovatele mezi nimi a Muqtadou as-Sadrem. Přímým prostředníkem byl při rozhovorech velitel íránských Brigád al-Quds. Nudžajfí dodal, že sadrovci na konci "ofenzívy" kontrolovali větší část Basry než před ní a režim si byl vědom naprostého nezdaru své akce.

Ministr vnitra Džawád al-Bulání oznámil, že ministerstvo propustilo tisíce důstojníků a řadových příslušníků vládní policie, kteří odmítli proti mahdistům bojovat. Jednalo se o muže sloužící v Madínat as-Sadr a v bagdádských okrscích Šúla a Kázimíja, dále ve městech Basra, Amára, Hášimíja, Hamza a Ghammas. Kromě toho oznámil brigádní generál Rasúl Chajún z velení policie provincie Dhi Qar propuštění 60 členů tamních policejních sil z téhož důvodu.

Odpoledne ministerstvo vnitra oznámilo zatčení 54 lidí, většinou mahdistů, na území hlavního města.

Premiér Málikí opustil Basru a vrátil se do Bagdádu.

V okrscích Karach a Rusafá byla nalezena opět dvě mrtvá těla obětí, jež byly nejprve mučeny a nakonec zastřeleny.

Šaruqat

V nedaleké vesnici Sudajrá najel za svítání sebevražedný útočník do kontrolního stanoviště sil tzv. Probuzení, kde jednoho z policistů usmrtil.

Poté, co vládní policie získala informaci, že v oblasti na levém břehu Tigridu nedaleko města je ukryt sklad zbraní, vyrazila dopoledne spolu se silami tzv. Probuzení na místo. Na místě bylo skutečně nalezeno množství výbušnin, které policisté naložili na svá vozidla. Během transportu však došlo k výbuchu, při němž pět osob včetně velitele oddílu Probuzení plukovníka Ammáše Ádžila zahynulo. Další tři muži včetně majora vládní policie byli zraněni, několik vozidel patřících oběma policiím exploze zničila.

Mosul

Bezpečnostní síly osvobodily bratra Zuhajra al-Čelebího, bývalého ministra lidských práv a současného poradce premiéra Málikího a generálního ředitele rady ministrů. Táriqa al-Čelebího unesli přede dvěma dny ozbrojenci v západním Mosulu a drželi ho v okrsku Baduš západně od města. Bezpečnostní síly při prohledávání oblasti zajatce našly, zatímco únosci před jejich příjezdem uprchli.

Ozbrojené akce

Odpoledne přepadli ozbrojenci kontrolní stanoviště vládní policie východně od Mosulu. V nastalém boji byli zabiti dva útočníci a zraněni dva policisté, ostatní útočníky palba policistů zahnala na útěk.

Velení americké armády oznámilo, že v nemocnici v Německu zemřel jeden její voják na následky zranění utrpěných v Iráku.

Ostřelování

Večer zasáhlo pravidelně ostřelovanou bagdádskou Zelenou zónu několik minometných střel.

Bombové útoky

Ráno zasáhl poblíž bagdádského Národního divadla výbuch bomby hlídku vládní policie, poškodil vozidlo a zranil dva policisty a dva náhodné chodce.

Na hlavní silnici spojující Nu`máníji v provincii Wásit s městem Šawmálí v Qádísíji jižně od Bagdádu zranil podle policejní zprávy výbuch bomby šest civilistů, z toho dvě děti. Všichni byli dopraveni do nemocnice v Hillá.

Večer zranily exploze dvou bomb v Kirkúku celkem čtyři vládní policisty.

Středa 2. dubna 2008

Qá`im

Americké okupační díly zatkly ve městě 22 příslušníků policie tzv. Probuzení.

Hadítha

Příslušníci policie tzv. Probuzení unesli Umara Abd al-Džaráda al-Džu`áního, který byl před deseti dny propuštěn z americké věznice, zabili jej a jeho tělo pohodili na ulici. Unesen byl ze stanice této policie, kde se musel povinně denně hlásit. Američané jej podmíněně propustili s tím, že si nesmí hledat žádnou práci a nesmí opustit město; v případě neuposlechnutí těchto zákazů budou všichni členové jeho rodiny i jeho garant zatčeni a obviněni z terorismu. Jde o devátý případ vraždy propuštěného vězně v Hadíthě během osmi týdnů. Alí Hátim Alí as-Sulajmán z Probuzení provincie Anbár v televizi veřejně prohlásil, že by tato policie měla zabít každého propuštěného vězně a měla by současně zkonfiskovat jeho peníze.

Stejný osud potkal čtyři muže propuštěné z amerického vězeňského tábora jen několik hodin po jejich návratu domů do Haqlaníje u Hadíthy. Policisté tzv. Probuzení prohledali za svítání jejich domy a před očima rodin je postříleli. Šlo o dva bratry a dva bratrance. Pátý vězeň, který měl být s nimi propuštěn, požádal Američany, aby ho v táboře nechali, protože se o vraždách propuštěných vězňů doslechl.

Bagdád

Američané pokračovali v bombardování obytných částí Madínat as-Sadr. Celý tento okrsek byl odříznut od světa, nikdo nesměl dovnitř ani jej opustit a uvnitř trval zákaz vycházení.

V Džadíríji zastřelili ozbrojenci z neoznačeného auta tři ženy, irácké křesťanky.

I tentokrát se na ulicích našla pohozená dvě mrtvá těla.

Tikrít

Americké síly v pondělí za svítání provedly výsadek v oblasti Ajn al-Furs 50 km západně od Tikrítu, protože dostaly tip, že tam operují zahraniční arabští bojovníci. Vojáci se střetli s ozbrojenci, patřícími patrně k al-Qá`idě a 11 z nich zabili; sedm z nich měli být zahraniční Arabové. Zraněn byl při akci jeden americký voják. Ve středu na místo dorazil oddíl policie a našel kaluže krve, dva zničené domy, minometné střely, bomby, vesty s výbušninou, střední a lehké zbraně, munici a vojenskou výstroj, čtyři ohořelá auta a dvě auta schopná provozu.

Dulu`íja

Ozbrojenci z řad al-Qá`idy zaútočili ráno na okraji vesnice Kubajbá 10 km východně od města na autobus s osmi pasažéry. Donutili je vystoupit, pak čtyři z nich zastřelili a jejich těla nechali ležet na silnici. Zbývající čtyři naložili do autobusu a odjeli s ním na sever k hranicím mezi provinciemi Saláh ad-dín a Ta`mím. Mezi unesenými byl šajch kmene Džanabijín a jeho syn.

Huwajdžá

Sebevražedný útočník na sobě odpálil nálož vedle velitele zdejší policie tzv. Probuzení a zabil ho.

Basra

Při bojích na Kilometru 8 západně od města zranil výstřel ostřelovače reportéra proamerické satelitní televize al-Húrra Mázina at-Tajjára, který doprovázel velitele operací místních vládních sil při inspekci vládní jednotky v oblasti, kde od rána i přes uzavřené příměří probíhaly boje s mahdisty.

Podle očitých svědků obklíčily Qiblu západně od Basry v 6:00 loutkové síly a začali ji prohledávat. Tím došlo k boji s mahdisty, kteří se jim postavili na odpor. Později v Qible explodovala bomba pod kolonou velitele operací v Basře generálporučíka Mawhána al-Furádžího a mluvčího ministerstva obrany generálmajora Muhammada al-Askarího, kteří se vraceli z inspekce. Ani jeden nebyl údajně při výbuchu zraněn.

Ozbrojené akce

Na hlavní ulici města Ba`adž 130 km západně od Mosulu zastřelili ozbrojenci tři lidi.

V Kirkúku zastřelili večer ozbrojenci policejního důstojníka.

Ostřelování

Minometná střela neznámého původu dopadla do bagdádské čtvrti Dawúdí, kde zranila jednoho loutkového vojáka a civilistu. Podobné střely dopadly také na dva domy v Zafaraníji, poškodily je a zranily dva lidi.

Bombové útoky

Ve čtvrti Quds na východě Mosulu zasáhl výbuch bomby hlídku vládní policie.

V Sa`díji západně od Ba`qúby explodovaly postupně tři bomby u tří domů, v nichž byla zabita jedna žena a zraněn muž.

Ve Wadžíhíji u Miqdádíje najela na bombu hlídka vládní policie; ve zničeném vozidla dva policisté zahynuli a tři utrpěli zranění.

V Mandalí blízko íránské hranice zabil výbuch bomby tři členy hlídky vládních sil, dalších osm zranil a zničil dvě vozidla.

V Tálibíji na východě Bagdádu zasáhla bomba skupinu civilistů, z nichž tři zabila a 14 zranila. Mezi zraněnými byl i korespondent soukromé televizní společnosti patřící Fajsalu al-Jásirímu. V severobagdádské čtvrti Qáhira zasáhla bomba hlídku vládní policie, poškodila její vozidlo a zranila tři civilisty.

Čtvrtek 3. dubna 2008

Bagdád

Zákaz veškerého pouličního provozu vyhlášený v šíitské Kázimíji na severu města byl zrušen.

Na ulicích města byla opět nalezena dvě pohozená těla obětí nejprve mučených a poté zastřelených.

Hillá

Ve 3:00 se američtí vojáci v civilních šatech pohybovali ve čtvrti Džam`íja v centru města, kde stojí budova vládní správy. Všiml si jich jeden ze strážců budovy a namířil na ně zbraň, protože je považoval za ozbrojence chystající se k útoku. Jeden z Američanů vystřelil a strážce na místě usmrtil. Nato vyrazili zevnitř budovy policisté a v následující přestřelce, během níž přiletěl Američanům na pomoc jejich vrtulník, byli čtyři z policistů zabiti a dalších devět zraněno. Během srážky ostřelovali Američané i nedalekou policejní stanici, přičemž letící šrapnel letěl do domu, kde zranil dvě ženy. Američané uvedli, že jejich úkolem bylo zatknout ve městě členy Mahdího armády.

Mosul

Sebevražedný útočník najel večer západně od města nákladním autem do kontrolního stanoviště vládních sil, kde zabil sedm a zranil 12 civilistů.

Basra

Vrtulník amerických sil zaútočil na dům v Qible v západní části města, kde zabil tři osoby včetně jedné ženy a dalších šest příslušníků téže rodiny zranil. Podle sdělení úřadovny Sadrova hnutí patřil dům členu této organizace. Americké velení oznámilo, že útok byl namířen na dům používaný "ozbrojenci" a zabit v něm byl jeden člen milice a popřelo informaci vládní policie, že se jednalo vesměs o civilisty. Generálmajor Abd al-Karím Chaláf jako oficiální mluvčí vládní operace v Basře prohlásil, že o útoku nic neví; britské velení naproti tomu oznámilo, že je o útoku informováno a hodlá ho vyšetřit.

Ozbrojená akce

V Mosulské čtvrti Jarmúk se ozbrojenci pokusili unést vládního policistu, ten se však navzdory zranění ubránil.

Bombové útoky

V 7:00 došlo k explozi bomby na bagdádském náměstí Qahtán, jež zasáhla osobní auto, v němž zranila dva studenty medicíny. Na stejném náměstí zničila bomba v časných ranních hodinách vozidlo loutkové armády, v němž jednoho vojáka usmrtila a tři zranila. V okrsku Bajjá na západě Bagdádu, kde žije mnoho Sadrových stoupenců, zasáhla bomba americkou hlídku. Exploze bomby na ulici Siná`a nedaleko Technické univerzity zranila dva dělníky. Další bomba zranila v okrsku Mansúr policistu. V 11:10 explodovalo v Hárithíji na západě města auto, zabilo tři lidi včetně jedné ženy a zranilo deset dalších osob, mezi nimi tři policisty a dítě.

Ve čtvrti Wahda na jihu Mosulu zasáhla bomba hlídku vládní policie a jednoho policistu zranila. Další bomba zasáhla jinou hlídku v západní části města, kde usmrtila policistu.

Americká armáda přiznala, že jeden její pilot zahynul při výbuchu bomby pod hlídkou námořní pěchoty v Bagdádu.

Pátek 4. dubna 2008

Bagdád

Američané od čtvrtka rozmisťovali stále další své síly v Madínat as-Sadr, takže obyvatelé žli v očekávání razie spojené s pátráním po zbraních a "hledaných osobách".

Sa`díja

Ve městě ležícím v provincii Dijála se ráno odpálil sebevražedný útočník, který se vmísil mezi účastníky pohřbu vládního policisty zabitého předchozího dne. Výbuch způsobil smrt 20 lidí, většinou příbuzných a přátel zemřelého, a 30 lidí zranil. Někteří z vážně zraněných byli dopraveni do amerických vojenských nemocnic.

Basra

Na žádost proamerického režimu podnikl americký vrtulník nálet na údajné extrémisty v okrsku Hajjaníja, který byl během uplynulého týdne svědkem častých bojů mezi vládními silami a mahdisty. Podle očitých svědků střelba způsobila smrt a zranění a několika lidí a poškodila řadu domů.

Sobota 5. dubna 2008

Bagdád

V poledne zastřelili ozbrojenci v okrsku Karradá v centru města před jeho domem duchovního syrské ortodoxní křesťanské církve Júsufa Ádila, pastora kostela Mar Brutus (sv. Petr), a vzápětí po útoku zmizeli.

V okrsku Zujuna ve východním Bagdádu byl ve svém autě při jízdě po dálnici Muhammada al-Qásima zastřelen brigádní generál loutkové armády Sa`dí Razuqi. I tady útočníci okamžitě zmizeli.

Bajdží

Déle než týden blokovaly americké a loutkové síly Siníji ležící 15 km západně od Bajdží a přitom neustále prohledávaly tamní domy. Pod záminkou, že se tam skrývají ozbrojení odpůrci okupace, vypálili přitom řadu příbytků. Teprve po týdnu se některým obyvatelům města podařilo prolomit blokádu, informovat radu ulamá a žádat ji o zákrok, který by umožnil dodat obleženým vyhladovělým lidem potřebné zásoby.

Ostřelování

Za poledne dopadly na americkou základnu Camp Echo ležící 2 km západně od Díwáníje tři rakety Kaťuša, vypálené z oblasti Sanníja (15 km severně od téhož města), odkud je tato základna pravidelně ostřelována. Na základně jsou kromě amerických také polští vojáci.

V Rustamíji na jihu Bagdádu zasáhly dvě minometné střely obytnou část, kde zranily dva civilisty a poškodily několik domů.

Bombový útok

Na bagdádském náměstí Bejrút explodovala v autobuse bomba uložená v zavazadle jednoho z cestujících, na místě zabila tři pasažéry a zranila dalších 16, tři z nich těžce. Výbuch poškodil i okolní auta a obchody.

Neděle 6. dubna 2008

Bagdád

Během noci na neděli obsadily řadu částí Madínat as-Sadr americké a loutkové síly. Do spícího okrsku vnikly kolem čerpací stanice a Náměstí 55, kde také došlo ke střetu s mahdisty. Během rána se boje rozšířily na několik hlavních ulic; američtí ostřelovači se usadili na střechách, odkud stříleli po všem, co se na ulicích hnulo. Podle sdělení dvou nemocnic bylo při americkém útoku zabito 20 a zraněno 52 lidí. Policejní důstojník uvedl, že bylo poškozeno americké obrněné vozidlo Stryker, dvě obrněná Humvee a dva nákladní vozy; Američané však tvrdili, že o žádném poškozeném vozidle nevědí. Kolem poledne ostřeloval Madínat as-Sadr americký vrtulník a zabil devět lidí; americká armáda je označila jako "zločince".

Odpoledne propukly boje na největším tržišti v Madínat as-Sadr poblíž Náměstí 55, odkud se ozývala střelba a výbuchy.

Jathrib

Ve vesnici Tal adh-Dhahab u Jathribu bylo večer přímo z práce uneseno sedm zaměstnanců elektrárny, kteří opravovali elektrické vedení poškozené větrem. Někteří z nich byli v neděli ráno propuštěni, o osudu zbývajících nebylo nadále nic známo, nebyly ani informace o tom, kdo je za únos odpovědný.

Hillá

Neznámí ozbrojenci zapálili kulturní středisko Sadrova hnutí v okrsku Muhajzim, jehož značná část lehla popelem. Objekt byl ve chvíli útoku prázdný, proto k lidským ztrátám nedošlo.

Mosul

Dopoledne zastavili ozbrojenci z kontrolního stanoviště v Mafraq al-Džurn autobus se 42 studenty, donutili je vystoupit a odvedli je směrem k vesnici Džaradí asi 20 km jihovýchodně od Mosulu. Krátce po poledni byli studenti zase na svobodě, nebylo však zatím jasno, zda je únosci propustili nebo byli osvobozeni akcí policie či armády.

Ozbrojené akce

Američané přiznali, že v Bagdádu byli zabiti dva jejich vojáci.

Ostřelování

Bagdádská Zelená zóna se během dne stala znovu terčem ostřelování. Americká armáda byla nucena přiznat, že při útoku byli zabiti dva Američané a 17 jich bylo zraněno. Kromě toho povstalci ostřelovali americkou základnu v Bagdádu, kde byl zabit jeden a zraněno 14 vojáků.

Bombové útoky

V Kan`ánu 35 km východně od Ba`qúby najela na bombu americká hlídka, z níž byli podle svědků zabiti tři vojáci. Americká armáda přiznala smrt pouze jednoho z nich.

V Buhrízu zasáhla bomba civilní auto, v němž zabila jednoho civilistu a zranila čtyři další pasažéry.

Večer zranila bomba jižně od Šaruqatu na silnici do Bajdží několik amerických vojáků, jejichž Humvee zničila. Americké síly po explozi celou oblast uzavřely a nahodilou střelbou po projíždějících civilních autech zranily jednoho civilistu.

Pondělí 7. dubna 2008

Hadítha

Policie tzv. Probuzení zavraždila Sinána Rádžího al-Alúsího, jehož před týdnem propustili Američané z vězení. Všichni propuštění se musí denně hlásit na policejní stanici. Alúsího na motorce zastavila při návratu z jedné takové registrace hlídka tzv. Probuzení a zastřelila ho přímo na ulici, kde nechala jeho tělo ležet.

Bagdád

V Madínat as-Sadr zasáhla minometná střela elektrárnu na ulici Falá. Policejní zdroj tvrdil, střelu vypálili mahdisté, nevysvětlil však, z jakých důvodů by ničili potřebné zařízení ve vlastním okrsku. Další minometná střela dopadla v poledne do šíitského okrsku Karradá, kde zranila dva civilisty. Tři střely zasáhly odpoledne policejní satanici v Madínat as-Sadr, kde zranily dva policisty.

Tikrít

Blízko jeho domu v Tikrítu zastřelili ozbrojenci ze dvou jedoucích automobilů dr. Madžída Alwána Džabbára al-Abbásího, člena sámarrské městské rady.

Dulu`íja

Časně ráno vpadli američtí vojáci do domu Abbúda Hasana Jásína (65) a zastřelili ho i s jeho synem.

Basra

V noci na pondělí ostřelovalo americké bojové letadlo dům v okrsku Hajjaníja ar-Rabí`a na západě města. Ve zcela zničeném domě bylo zabito osm osob a několik dalších zraněno. Podle získaných informací šlo vesměs o mahdisty, ale žádný z nich neměl zbraně a v celé oblasti byl ve chvíli náletu naprostý klid.

Do márnice soudního lékařství bylo kromě toho dopraveno sedm mrtvých, které v noci zasáhly ve čtvrti Asdiqa 8 km severně od města šrapnely. Americko-britské velení však popřelo, že by bylo tuto čtvrť ostřelovalo a tvrdilo, že v jednom z domů ve čtvrti vybuchla v noci bomba a ta má oběti na svědomí.

Časně ráno za rozednění zasáhla bomba ve městě kolonu loutkové armády a zranila jednoho vysokého důstojníka.

Ozbrojené akce

Večer přepadli ozbrojenci dům šajcha Azíze Muhammada Faradže ve vesnici Tahwíl u Chálisu, zabili šajcha a tři z jeho synů a zranili další čtyři členy rodiny. Šajch Faradž byl příbuzným Izzata Ibráhíma ad-Dúrího, jehož odboj po smrti Saddáma Husajna považuje za právoplatného iráckého prezidenta. Kromě toho byl však také předsedou policie tzv. Probuzení ve vesnici.

Neznámí ozbrojenci zaútočili večer na dům guvernéra Hadaru v provincii Ninwa, kde zastřelili jeho ženu.

Ostřelování

Podle oznámení tzv. ministerstva vnitra se americká základna v Rustamíji stala terčem tří minometných střel. Američané odpověděli vypálením tří střel ve směru, odkud měl být útok proti nim podniknut, ale jejich střely dopadly do obytné čtvrti Ámín, kde zabily devět a zranily 31 civilistů.

Odpoledne dopadly čtyři minometné střely do bagdádské Zelené zóny.

Bombové útoky

Severně od Basry zasáhla bomba kolonu velitele operací sil ministerstva vnitra v Basře generálmajora Abd al-Karíma Chaláfa. Zranila dva jeho strážce, generál sám zranění unikl.

V Buhrízu usmrtila bomba jednoho loutkového vojáka. ¨

V bagdádském okrsku Zujuna zasáhla bomba hlídku vládní policie a zranila několik policistů. Ve východní části Bagdádu narazila na bombu americká hlídka. Po explozi se hlídka stala terčem palby, v níž byl jeden voják zabit.

Úterý 8. dubna 2008

Hadítha

Policie tzv. Probuzení pokračuje v zabíjení osob propuštěných z amerických věznic a vracejících se do svých domovů. Nedaleko města zastavila auto s Ajjúbem Mahdím Abd ar-Rahímem az-Záwím a třemi ženami. Záwího, který byl nedávno propuštěn z amerického vězeňského tábora, sebrali a ženy nechaly opuštěné v poušti. Těm se podařilo zburcovat příslušníky irácké národní gardy, kteří auto se zajatcem na kontrolním stanovišti na okraji města zastavili a zjistili, že všichni policisté v autě patří ke kmeni Džagajifa, jehož všichni členové se dali k Probuzení. Nyní jsou vyslýchání a policie doufá, že se doví něco o osudu dalších propuštěnců, unesených během minulých týdnů. Vůdce kmene veřejně prohlásil, že jeho muži by měli zabít každého takového propuštěného zajatce a že jich už desítky byly zabity.

Bagdád

Minometné střely dopadly na domy v Madínat as-Sadr, kde usmrtily sedm lidí, z toho dvě děti, a zranily dalších 36. Jedna ze střel usmrtila v domě otce, dvě jeho děti a souseda, další dopadly jen pár metrů od pohřebního stanu a jejich výbuchy usmrtily další tři lidi a 36 zranily. Šlo o pokračování amerického útoku proti mahdistům.

Muqtada as-Sadr zrušil plány na demonstraci, k níž v rámci pátého výročí pádu Bagdádu jeho hnutí vyzvalo. Své rozhodnutí zdůvodnil obavami o životy demonstrantů vzhledem k probíhající operaci amerických sil proti hnutí a snahami režimu zatýkat a potlačovat jeho stoupence. Sadr vyzval "Iráčany, kteří chtějí demonstrovat proti okupaci, aby odložili svou akci v zájmu zachování své vlastní bezpečnosti." Naznačil také, že zmrazení aktivit hnutí může být odvoláno, budou-li americké akce pokračovat.

Ozbrojené akce

Američané přiznali, že od pondělního večera byli v Iráku zabiti čtyři jejich vojáci.

Ostřelování

Čtyři minometné střely zasáhly dopoledne opět bagdádskou Zelenou zónu.

Bombové útoky

Ve východním Bagdádu došlo k explozi bomby, kterou se ženisté vládních sil snažili zneškodnit. Šest z nich výbuch zranil.

V průmyslové zóně města Rabí`a v severozápadním Iráku zabila exploze bomby v obchodě jednu osobu.

Na hlavní silnici procházející vesnicí Dahálida u Balád Rúzu explodovala bomba v mikrobuse a zabila šest lidí – čtyři děti a dvě ženy. Další žena a čtyři děti utrpěly zranění.

Při explozi bomby na tržišti v Túz Churmátú bylo zraněno 16 lidí, někteří smrtelně.

Američané přiznali smrt dvou vojáků, které v Bagdádu zasáhly bomby při bojích s mahdisty.

Středa 9. dubna 2008

Balád

V 7:10 se u města zřítil americký bezpilotní špionážní letoun MQ-1. Americká armáda jeho pád přiznala.

Ozbrojená akce

Podle oznámení americké armády zemřel zasvítání v Bagdádu jeden její voják při "nebojovém incidentu".

Bombové útoky

Na strategické silnici asi 30 km jižně od Hadíthy zasáhla bomba americkou kolonu, z níž úplně zničila Humvee a usmrtila nebo zranila celou jeho posádku. O pár hodin později se k útoku prostřednictvím rozšiřovaných oznámení přihlásily tři odbojové organizace: Ansar al-Islam, Džajš al-Islámí a nově vytvořené Hnutí na podporu odboje (Harakat nusrat al-Muqawama)

Večer explodovala v Mosulu krátce po sobě dvě auta. První výbuch zasáhl policejní hlídku; druhý mezitím shromážděný dav. Při explozích zahynuli celkem tři policisté a jeden civilista, dalších 20 lidí, z toho tři policisté, bylo zraněno. Brigádní generál Chálid Abd as-Sattár z policejního operačního střediska provincie Ninwa oznámil, že obě auta byla odpálena na dálku a obvinil z útoku al-Qá`idu.

V provincii Saláh ad-dín zemřel podle oznámení americké armády jeden její voják při explozi bomby. Kromě toho přiznali Američané smrt dvou vojáků způsobenou bombami v Bagdádu.

Čtvrtek 10. dubna 2008

Bagdád

Dva ranní americké nálety na Madínat as-Sadr si vyžádaly životy šesti lidí a zranění deseti dalších. Odpoledne byli podle svědků při dalším náletu na Madínat as-Sadr zabiti nejméně čtyři lidé a dalších šest zraněno.

Kolem poledne propukly v Durá boje mezi mahdisty na jedné a americkými a loutkovými silami na druhé straně a trvaly několik hodin.

Policie oznámila nález dvou pohozených mrtvých těl. Obě oběti byly před zastřelením mučeny.

Tikrít

Vládní policie pozatýkala a vyhostila z města více než sto rodin uprchlíků, kteří se do města uchýlili ze Sámarrá ve snaze uniknout tamnímu násilí.

Huwajdžá

Ráno zaútočili ozbrojenci, kteří přijeli v neoznačeném autě, na dům řidiče pracujícího pro zdejšího loutkového guvernéra a zavraždili pět členů jeho rodiny.

Ostřelování

Odpoledne zasáhla minometná střela obytný dům ve čtvrti Bajjá na jihu Bagdádu, poškodila jej a zranila tři z jeho obyvatel.

Několik střel dopadlo odpoledne do jižní části Mosulu, kde zranily 11 lidí.

Bombové útoky

V Chálidíji zničila ráno bomba Humvee americké hlídky.

V bagdádské čtvrti Ur zničila bomba rovněž Humvee americké hlídky. Na dálnici poblíž mezinárodního stadionu v Bagdádu zasáhla bomba policejní hlídku a zranila čtyři policisty.

Pátek 11. dubna 2008

Nadžaf

Hajdar al-Džabírí ze zdejší úřadovny Sadrova hnutí oznámil, že neznámí ozbrojenci zastřelili z jedoucího auta bez poznávací značky pobočníka a švagra Muqtady as-Sadra Sajjida Rijáda an-Núrího před jeho domem ve čtvrti Furát, když se odpoledne vracel ze společných modliteb.

Ozbrojená akce

Na silnici ze Šaruqatu do Bajdží ráno ozbrojenci zaútočili na auto, v němž jel nadporučík loutkové armády se třemi svými dětmi a zastřelili ho.

Ostřelování

Jedna raketa zasáhla odpoledne hotel Palestine Meridian nedaleko Zelené zóny v Bagdádu.

Bombový útok

Odpoledne zničila bomba na východě Bagdádu Humvee americké hlídky.

Sobota 12. dubna 2008

Bagdád

Mahdisté unesli a zabili v okrsku Abú Dušajr tři příslušníky loutkové armády. Jejich mrtvoly byly nalezeny krátce po únosu. Podle svědků přepadli mahdisté šíitskou husajníji patřící ájatolláhu Sístánímu. V Abú Dušajru se zmocnili vládních aut a hrozili, že odříznou Bagdád od jižních provincií, bude-li americká operace proti Madínat as-Sadr pokračovat.

Mluvčí Sadrova hnutí Saláh al-Ubajdí obvinil vládní strany z odpovědnosti za páteční vraždu Rijáda an-Núrího.a vyzval členy hnutí k rozvaze a kázni.

Ředitel bagdádské úřadovny Sadrova hnutí Salmán al-Furádží oznámil, že členové hnutí jsou poslušni Sadrova nařízení; bude-li však vojenská operace proti nim pokračovat, bude nastolené příměří ukončeno. Pokud jde o výzvy k odzbrojení mahdistů, prohlásil: "Všichni požadují rozpuštění Mahdího armády, ale přitom víme, že oni mají milice rovněž. Proto je rozpuštění těchto milic základní podmínkou rozpuštění Mahdího armády a bez toho nemá nikdo právo žádat to po nás." Dodal, že síly ministerstva vnitra a obrany jsou ve skutečnosti složeny z příslušníků milic, kteří se řídí rozkazy svých stran (což platí v první řadě o Organizaci Badr).

Ani ne 24 hodin po vraždě Núrího zastřelili v Madínat as-Sadr neznámí ozbrojenci šajcha Adnána al-Gharáwího, správce mešit v této části Bagdádu.

Bajdží

Sebevražedný útočník najel autem do kontrolního stanoviště policie tzv. Probuzení ve městě, kde zabil dva policisty.

Basra

Vládní síly uzavřely několik čtvrtí v jižní části města a začaly je dům od domu prohledávat a pátrat po "hledaných osobách". Podle zdroje z místní policie jde o čtvrti, které jsou baštou Sadrova hnutí a v nichž žije přes 600 000 obyvatel.

Bombové útoky

V Kirkúku zasáhl výbuch bomby auto s příslušníkem policie tzv. Probuzení a loutkovým vojákem; oba utrpěli zranění.

V Buhrízu usmrtil příslušníka policie tzv. Probuzení výbuch bomby, kterou se snažil zneškodnit.

Kolem poledne explodoval v Durá jižně od Bagdádu motocykl naložený výbušninou a zasáhl americkou hlídku. Další americká hlídka najela na bombu v severozápadním Bagdádu, přičemž byl jeden z vojáků zabit.

Večer explodovala u kontrolního stanoviště loutkové armády na západě Mosulu cisterna naložená výbušninou.

Neděle 13. dubna 2008

Bagdád

Dopoledne zastřelili američtí vojáci doprovázení loutkovými speciálními silami před jeho domem v Ámiríji muže jménem Hasanajn Muhmmad Abd ar-Rahmán ar-Ráwí.

Americká armáda přiznala, že jejich letoun ostřeloval v Džadídě ve východním Bagdádu blízko Madínat as-Sadr ozbrojence, ale minul je a zasáhl americké vojenské vozidlo. Útok byl součástí operace proti mahdistům. Vozidlo se po zásahu změnilo v ohnivou kouli, od níž se oheň přenesl i na okolní domy. Zraněni byli dva američtí vojáci a tři civilisté.

Nadžaf

Na křižovatce mezi Nadžafem a Kúfou došlo k ozbrojenému střetu mezi ostrahou kolony tzv. ministra pro národní bezpečnost Širwána al-Wa`jlího a ostrahou provinčního velitele policie Abd al-Karíma al-Mijáhího. Pět strážců policejního šéfa utrpělo v boji různá zranění a bylo dopraveno do nadžafské nemocnice. Ministr Wa`jlí přijel do Nadžafu v rámci vyšetřování vraždy Rijáda an-Núrího. Příčiny střetu zveřejněny nebyly.

Ozbrojené akce

V centru Basry ráno ozbrojenci přepadli policistu a zastřelili ho.

U Sámarrá se policie tzv. Probuzení střetla s příslušníky al-Qá`idy; zabito bylo sedm policistů včetně místního kmenového vůdce. O rozsahu ztrát druhé strany nebylo možno získat informace.

V mosulském okrsku Zandžalí zastřelil ozbrojenci policistu.

Bombové útoky

V poledne došlo v centru Bagdádu poblíž Národního divadla k explozi bomby, jež zasáhla hlídku vládní policie, poškodila jedno z jejích vozidel a zranila dva členy hlídky.

V okrsku Zab u Huwajdžá usmrtil výbuch bomby člena policejní hlídky tzv. Probuzení.

Také v Rašadu na západě Kirkúku zasáhla bomba hlídku této policie.

Večer explodovala ve Fallúdže bomba pod autem místopředsedy místní rady a těžce ho zranila.

Pondělí 14. dubna 2008

Bagdád

Od 1:00 do 6:00 byly z různých částí města slyšet exploze, naznačující, že operace amerických sil proti mahdistům pokračuje. Madínat as-Sadr byl terčem dalšího bombardování.

Za svítání dopadlo několik minometných střel do čtvrti Adl a západě města.

Vůdce proamerické policie tzv. Probuzení Abú Azzám at-Tamímí oznámil vytvoření politického hnutí pod názvem Fronta irácké cti z těchto kmenových kolaborantských sil. Podle jeho názoru toto hnutí pomůže vyplnit "politické vakuum" na současné politické scéně.

Dulu`íja

Vládní policie zatkla vážného zločince, který pracoval jako nájemný vrah pro al-Qá`idu. Podle sdělení majora Ibráhíma al-Džabbúrího z tikrítské policie zatkla policejní hlídka osobu, která přišla do Dulu`íje z provincie Dijála a zdála se podezřelá. Při výslechu muž doznal, že provedl sedm vražd, přičemž za každou z nich mu al-Qá`ida vyplatila 100 000 dinárů čili 80 dolarů. Spolu s instrukcemi dostal seznam obětí pocházejících vesměs z Dijály, které si al-Qá`ida přála vidět mrtvé.

Ve vesnici Kabíba 8 km východně od města položili neznámí muži dvě bomby u domu dr. Ibráhíma Alího Fahla, člena městské rady Dulu`íje. Jejich výbuch zranil civilistu a vážně poškodil dům.

Basra

Mahdisté dopoledne zastřelili ve městě důstojníka irácké zpravodajské služby.

Ozbrojené akce

Skupina ozbrojenců zabila ráno v Ba`qúbě městě úředníka pověřeného dohledem na organizace občanské společnosti.

Ve vesnici Tal adh-Dhaháb u Šaruqatu zaútočili ozbrojenci na domy rodin, jejichž příslušníci vstoupili do řad policie tzv. Probuzení.

Skupina asi 20-30 ozbrojenců za útočila na obyvatele vesnice u Baládu a 17 jich zranila. Tento i předchozí útok jsou připisovány al-Qá`idě.

Ostřelování

Pozdě večer dopadla minometná střela do čtvrti Dawli`i na severu Bagdádu, kde zranila dva civilisty.

Bombové útoky

Kolem 2:00 zasáhla americkou hlídku projíždějící bagdádskou Džadídou silná bomba. V okrsku Fádila východního Bagdádu dopoledne najela na bombu další americká hlídka a na severovýchodě města třetí. Před polednem zasáhla na náměstí Tajrán bomba vládní auto. V 16:45 zranil výbuch bomby v severovýchodním Bagdádu těžce amerického vojáka, jenž o něco později na následky zranění zemřel.

V Rabí`i v provincii Ninwa zasáhl ráno výbuch auta kolonu kurdských pešmergů a 12 jich usmrtil.

Tal Afárem otřáslo odpoledne pět explozí, při nichž byly zabity čtyři osoby.

Pozdě večer zasáhla bomba americkou hlídku v Sajjidíji na jihu Bagdádu.

Podle oznámení americké armády zabil výbuch bomby v provincii Saláh ad-dín dalšího amerického vojáka.

Úterý 15. dubna 2008

Ramádí

Sebevražedný útočník odpálil najel v Hamídíji na severu města do kontrolního stanoviště, kde usmrtil pět vládních policistů.

Další útočník odpálil své auto u restaurace v západní části města, kde zemřelo 14 lidí.

Bagdád

Neznámí ozbrojenci unesli ráno brigádního generála Muhammada Sabaha, velitele hlídek ochranky energetických zařízení.

V noci se v Madínat as-Sadr znovu střetli mahdisté s americkými vojáky. V boji byli tři lidé zabiti a 13 zraněno; většinou šlo zřejmě o civilisty. Americký vrtulník zabil a zranil další lidi při ostřelování tohoto okrsku a poškodil řadu obytných domů.

Američané oznámili smrt svého vojáka, kterého během operace proti mahdistům zasáhl v severovýchodním Bagdádu výbuch bomby.

Jathrib

Ozbrojenci patřící pravděpodobně k al-Qá`idě přepadli vesnici Tal adh-Dhahab a zranili 17 lidí; při akci byl zabit místní velitel al-Qá`idy.

Tal Afár

V blízkosti pohřebního průvodu se ve městě odpálil sebevražedný útočník a usmrtil tak tři lidi.

Mosul

V noci na pondělí přepadla skupina ozbrojenců dům ve čtvrti Chadra na východě města, kde zastřelili muže a tři ženy.

Ve čtvrti Ta`mím rovněž ve východní části Mosulu přepadli ozbrojenci právničku a její sestru vycházející z domu a obě usmrtili.

Exploze dvou aut u brány mosulské univerzity, následující těsně po sobě, zranily odpoledne 19 lidí, z toho čtyři policisty.

Basra

Mluvčí anglo-amerických okupačních sil oznámil, že při minometném ostřelování západní části města zabil jejich letoun několik mahdistů.

Ozbrojené akce

V Ghabatu severozápadně od Nú`máníje v provincii Wásit zaútočili ozbrojenci na kolonu Habíba al-Chátiba, pobočníka ájatolláha Sístáního. Zasypali auta deštěm kulek, přičemž zranili Chátibova strážce, on sám ale zůstal nezraněn.

Během pokračujících bojů mezi mahdisty a americkými vojáky zneškodnila bomba v Díwáníji americké vozidlo.

Bombové útoky

Bomba, která explodovala ráno u policejní stanice Álawíja v Bagdádu, zabila dva metaře uklízející ulici. Odpoledne došlo v centru Bagdádu k explozi auta, kolem něhož projížděla kolona policejního činitele.

Před polednem explodovalo auto poblíž ba`qúbské soudní budovy. Silný výbuch usmrtil 40 a zranil 75 lidí.

V Túz Churmátú zasáhla bomba hlídku vládní policie.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       18. 4. 2008
20. 4. 2008 ČR "chtěla s USA vyjednávat samostatně"
19. 4. 2008 Mučení v táboře Guantánamo prosadili vysocí Bushovi poradci
20. 4. 2008 Jednání Českého rozhlasu někdy nechápu Petr  Nachtmann
19. 4. 2008 V Číně se konaly protifrancouzské demonstrace
20. 4. 2008 Západní tlak na Čínu ohledně Tibetu výrazně posílil čínský nacionalismus
19. 4. 2008 Noviny, které napsaly, že si Putin bere mladou gymnastku, končí
19. 4. 2008 Dva tisíce odpůrců radaru protestovalo v dešti
19. 4. 2008 Svoboda v Brdech František  Řezáč
19. 4. 2008 Neoral: Zdrojem moci jsou občané a žádný Topolánek se vztyčeným prostředníkem Jan  Neoral
20. 4. 2008 Paroubek křesťanům: jste spojeni s nezapomenutelnou rolí Monsignore Jana Šrámka Jiří  Paroubek
20. 4. 2008 Buduje si Paroubek v ČSSD křesťanskou kamarillu na svou podporu? Štěpán  Kotrba
19. 4. 2008 Proč ztroskotal deník Le Monde ? Karel  Košťál
19. 4. 2008 ČRo 6 odvysílal bez korekce další komentář falešného profesora a lháře Petr  Nachtmann
19. 4. 2008 Němečtí politici nejsou schopni se dohodnout o zákazu NPD Richard  Seemann
19. 4. 2008 Týden Pesachu roku 5768
18. 4. 2008 Úvěrová krize? Skutečnou krizí je globální hladovění. A pokud vám to není jedno, budete jíst méně masa
18. 4. 2008 Příčiny hladu na světě jsou hlubší Tomáš  Krček
19. 4. 2008 Nová atomová elektrárna u Kaliningradu?
18. 4. 2008 Putin jako Paroubek a Topolánek
17. 4. 2008 Glasgow University is looking for a new Lecturer in Czech Studies
18. 4. 2008 Mluvme tedy o Tibetu! Petr  Fiala
18. 4. 2008 Nejen chlebem živ je člověk! Miloš  Dokulil
18. 4. 2008 Cyklisti, dávejte si pozor, příště může přijít řada i na vás Miroslav  Prokeš
18. 4. 2008 Internetové stránky, které se samy pozměňují
18. 4. 2008 Radar v Brdech představuje závažnou hrozbu pro životní prostředí Jakub  Rolčík
18. 4. 2008 Čína poslala režimu Roberta Mugabeho loď plnou zbraní
18. 4. 2008 Slova, jen nic neříkající slova, neboli Hat das Sinn und Zweck, Herr Cvek? Uwe  Ladwig
18. 4. 2008 ■ ■ ■ Hana  Tomšů
18. 4. 2008 Spásná moc reforem Jan  Sova
18. 4. 2008 Dejte cyklojízdě politický nádech
18. 4. 2008 Voda pro Barcelonu Simone  Radačičová
17. 4. 2008 Pro českou politiku žádná škoda František  Řezáč
18. 4. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. dubna 2008
18. 4. 2008 Peníze jen do konce mandátů Petr  Žantovský
17. 4. 2008 BBC: Americká protiraketová obrana "nebude fungovat"
17. 4. 2008 "USA prý zjišťují, zda by ČR přijala kromě radaru i antirakety"
17. 4. 2008 Máme presne také vlády, aké si občania v našich zemiach zvolili
19. 4. 2008 Ještě větší blbec, než jsme doufali Petr  Štěpánek
17. 4. 2008 Štěpánek možná není členem Rady ČTÚ Štěpán  Kotrba
17. 4. 2008 Absurdní drama čínské olympiády Lukáš  Zádrapa
17. 4. 2008 Cyklisté všech zemí, spojte se! František  Řezáč
17. 4. 2008 Rada Českého rozhlasu: Kterak zveřejnění Kubiceho zprávy bylo vlastně činností, na kterou se zákon a Kodex nevztahuje
17. 4. 2008 Návrat Berlusconiho aneb Italské politické paradoxy, část II. Josef  Brož
21. 3. 2008 Hospodaření OSBL za únor 2008

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
18. 4. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. dubna 2008   
3. 4. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. března 2008   
20. 3. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. března 2008   
3. 3. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 29. února 2008   
18. 2. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. února 2008   
4. 2. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. ledna 2008   
19. 1. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. ledna 2008   
4. 1. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. prosince 2007   
18. 12. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. prosince 2007   
3. 12. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. listopadu 2007   
20. 11. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. listopad 2007   
5. 11. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16.-31. října 2007   
20. 10. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. – 15. října 2007   
4. 10. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. září 2007   
21. 9. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -15. září 2007