18. 4. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
19. 4. 2008

Němečtí politici nejsou schopni se dohodnout o zákazu NPD

V pátek skončila bez úspěchu konference zemských ministrů vnitra v Bad Saarow jak postupovat proti neonacistické Nacionální straně Německa. Na svém jarním zasedání v tomto braniborském městě pouze veřejnosti vydali signál, že nový pokus o její zákaz většina z nich nepovažuje za proveditelný. Stalo se tak přes odpor sociálně demokratických ministrů vnitra, kteří přes negativní rozsudek spolkového ústavního soudu v roce 2003 v této otázce požadovali opakování tohoto pokusu. Zejména představitelé křesťanských stran CDU i CSU argumentovali nedostatečností důkazů, které by mohly vést k úspěšnosti takového řízení.

Dolnosaský rezortní ministr za CDU Uwe Schünemann navrhoval, aby se raději nyní dalo přešetřit zda by NPD nemohla být odříznuta od financování ze státních prostředků. Jeho bavorský kolega za CSU Joachim Hermann upozornil. že je protismyslné, aby na jedné straně stát financoval Úřad pro ochranu ústavy, aby sledoval téže stranu, která dostává peníze na svou činnost ze stejného pramene. Předseda konference ministrů vnitra braniborský ministr spravedlnosti za CDU Jörg Schönbohm sice pochválil tuto iniciativu, ale vyjádřil pochyby že by mohla dojít k úspěchu. V rozhovoru pro Deutschlandfunk prohlásil, že má pochybnosti zdali tento postup je prosaditelný, protože právně by se dostal do "šedé zóny".

Pouze jediný unionistický ministr vnitra za Meklenbursko-Pomořansko Lorenz Caffier se vyslovil pro nový pokus o zákaz neonacistů. Zřejmě to vyplývá ze skutečnosti, že v této spolkové zemi jako v Sasku jsou v tamních zemských sněmech představitelé NPD zastoupeni. Předseda sociálně demokratické poslanecké frakce ve Spolkovém sněmu Peter Struck rovněž žádal zahájení nového řízení o zákazu této strany. V rozhovoru pro stanici N24 prohlásil, že je dostatek nového usvědčujícího materiálu a stejného názoru byl i jeho stranický kolega ministr vnitra Saska-Anhaltska Holger Hövelmann. Podle něho diskuse o možnosti zastavení financování NPD je pouhou únikovou konstrukcí ze strany unionistů. Spolkový ministr vnitra za CDU Wolfgang Schäuble vyzval účastníky konference, aby co nejdříve ukončily tuto diskusi, protože údajně jedině prospívá jedině NPD.

Antisemitismus a xenofobie jsou ale právě ve východních spolkových zemích na denním pořádku. Proniká obdobně jako u nás i na sportovní hříště , kdy při fotbalovém utkání mezi Halledschen FC a druhým mužstvem Carl Zeiss z Jeny se ozývaly výkřiky "Juden Jena!", což "pochopitelně" ani rozhodčí, ani oficiální sportovní pozorovatelé neslyšeli. Podle časopisu "Der Spiegel" nemohli to přeslechnout a navíc je má k dispozici i na zvukovém záznamu. Stejnému incidentu zde došlo již před dvěma léty, kdy stejný klub musel zaplatit peněžitý trest za rasistické výkřiky na hráče, že jsou opičáci. Současně se zahájením konference ministrů vnitra byla zveřejněna studie o šíření nacionalistických a rasistických předsudků mezi současnou německou mládeží. Téměř každý třetí německý žák souhlasí plně s prohlášením, že v Německu je mnoho cizinců. Vyplývá to z důvěrné závěrečné zprávy pracovní skupiny vytvořené k mládežnickému násilí. Ta vychází ze závěru celospolkového průzkumu, který konstatuje, že každý pátý devítkář má protiislamistický názor a každý třináctý se již dopustil pravicově extremistického trestního činu. Bavorský ministr vnitra na to reagoval, že za to mohou především školy, které mají vychovávat mládež v demokratickém duchu. Křesťansko sociální politik je sice přesvědčen, že většina mládeže je demokraticky zaměřena, ale bude nutno ji ujasnit, že společnost nedovolí žádné násilí.

Souběžně s tím dochází i k rasistickým trestným činům z nichž právě jeden z nich projednává zemský soud ve Frankfurtu. Zde stojí před soudem 23 letý německý občan afgánského původu Sahed A., který těžce zranil o dvacet let staršího Zalmana Gureviche. Zcela bezdůvodně jej 7. září minulého roku na ulici bez jakéhokoli výstrahy přepadl s výkřikem " Podělaný Žide" a těžce jej zranil ranou do břicha dýkou. Pouze díky rychlé operaci se podařilo lékařům rabínovi zachránit život. Útočník se sice omluvil, ale soud dal jasně na jevo, že to považuje za útok z nízkých antisemitských pohnutek. Předsedkyně ústřední rady Židů v Německu Charlotte Knoblochová prohlásila po návštěvě oběti, že je z toho rozhořčená a šokována. Upozornila, že je nutno rozšířit diskusi o tomto násilí z východní části země i do ostatních částí Německa. Obvinila přitom CDU, že se staví proti zákazu NPD a pro tento postoj nemá žádné porozumění.

Místo toho představitelé unionistických stran prosazují, aby v rámci tzv. protiteroristického boje byly rozšířeny možnosti onlinových prohlídek soukromých počítačů a videodohled domácností. Přitom se má vzít zřetel, že může dojít ke sledování nevinných. Sociálně demokratický předseda parlamentního výboru vnitra Sebastian Edathy upozornil, že videodozor nad domácnostmi nelze provést bezdůvodně a jejím mluvčí Dieter Wiefelspütz se k tomu staví krajně skepticky. Vedle sociálně demokratických politiků i zelení, liberálové FDP i strany levice se stavějí proti tomuto návrhu kriticky. Poslankyně za levé Petra Pauová, to považuje "za státní zásah do privátní sféry".

Sobotní německý tisk se s tímto návrhem též široce zabývá. Frankfurter Rundschau připomíná, že v četných spolkových zemí vedených jak CDU tak i SPD již delší dobu umožňují policii používat špionážní kamery. Nové by bylo pouze to, že by zákon to umožňoval i spolkového kriminálnímu úřadu BKA. Schweriner Volkszeitung dochází však k závěru, že by šlo o "masivní zásah do osobních práv a zákonem chráněné ochrany domácnosti. Freie Presse pak upozorňuje, že spolkovou vládou připravovaná opatření rozšířit pravomoci BKA nenechává na pochybách zdali bude ctít práva občanů. Nürnberger Nachrichten konstatuje, že "antisemitismus, antiislamismus, xenofobii a šovinismus nelze zakázat". Lze proti němu bojovat pouze politickými prostředky. Může se to však pouze podařit při dlouhodobé strategii a nikoliv krátkodechými programy. Imunizovat proti nacistickému jedu se musí stát dlouhodobým úkolem.

                 
Obsah vydání       18. 4. 2008
20. 4. 2008 ČR "chtěla s USA vyjednávat samostatně"
19. 4. 2008 Mučení v táboře Guantánamo prosadili vysocí Bushovi poradci
20. 4. 2008 Jednání Českého rozhlasu někdy nechápu Petr  Nachtmann
19. 4. 2008 V Číně se konaly protifrancouzské demonstrace
20. 4. 2008 Západní tlak na Čínu ohledně Tibetu výrazně posílil čínský nacionalismus
19. 4. 2008 Noviny, které napsaly, že si Putin bere mladou gymnastku, končí
19. 4. 2008 Dva tisíce odpůrců radaru protestovalo v dešti
19. 4. 2008 Svoboda v Brdech František  Řezáč
19. 4. 2008 Neoral: Zdrojem moci jsou občané a žádný Topolánek se vztyčeným prostředníkem Jan  Neoral
20. 4. 2008 Paroubek křesťanům: jste spojeni s nezapomenutelnou rolí Monsignore Jana Šrámka Jiří  Paroubek
20. 4. 2008 Buduje si Paroubek v ČSSD křesťanskou kamarillu na svou podporu? Štěpán  Kotrba
19. 4. 2008 Proč ztroskotal deník Le Monde ? Karel  Košťál
19. 4. 2008 ČRo 6 odvysílal bez korekce další komentář falešného profesora a lháře Petr  Nachtmann
19. 4. 2008 Němečtí politici nejsou schopni se dohodnout o zákazu NPD Richard  Seemann
19. 4. 2008 Týden Pesachu roku 5768
18. 4. 2008 Úvěrová krize? Skutečnou krizí je globální hladovění. A pokud vám to není jedno, budete jíst méně masa
18. 4. 2008 Příčiny hladu na světě jsou hlubší Tomáš  Krček
19. 4. 2008 Nová atomová elektrárna u Kaliningradu?
18. 4. 2008 Putin jako Paroubek a Topolánek
17. 4. 2008 Glasgow University is looking for a new Lecturer in Czech Studies
18. 4. 2008 Mluvme tedy o Tibetu! Petr  Fiala
18. 4. 2008 Nejen chlebem živ je člověk! Miloš  Dokulil
18. 4. 2008 Cyklisti, dávejte si pozor, příště může přijít řada i na vás Miroslav  Prokeš
18. 4. 2008 Internetové stránky, které se samy pozměňují
18. 4. 2008 Radar v Brdech představuje závažnou hrozbu pro životní prostředí Jakub  Rolčík
18. 4. 2008 Čína poslala režimu Roberta Mugabeho loď plnou zbraní
18. 4. 2008 Slova, jen nic neříkající slova, neboli Hat das Sinn und Zweck, Herr Cvek? Uwe  Ladwig
18. 4. 2008 ■ ■ ■ Hana  Tomšů
18. 4. 2008 Spásná moc reforem Jan  Sova
18. 4. 2008 Dejte cyklojízdě politický nádech
18. 4. 2008 Voda pro Barcelonu Simone  Radačičová
17. 4. 2008 Pro českou politiku žádná škoda František  Řezáč
18. 4. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. dubna 2008
18. 4. 2008 Peníze jen do konce mandátů Petr  Žantovský
17. 4. 2008 BBC: Americká protiraketová obrana "nebude fungovat"
17. 4. 2008 "USA prý zjišťují, zda by ČR přijala kromě radaru i antirakety"
17. 4. 2008 Máme presne také vlády, aké si občania v našich zemiach zvolili
19. 4. 2008 Ještě větší blbec, než jsme doufali Petr  Štěpánek
17. 4. 2008 Štěpánek možná není členem Rady ČTÚ Štěpán  Kotrba
17. 4. 2008 Absurdní drama čínské olympiády Lukáš  Zádrapa
17. 4. 2008 Cyklisté všech zemí, spojte se! František  Řezáč
17. 4. 2008 Rada Českého rozhlasu: Kterak zveřejnění Kubiceho zprávy bylo vlastně činností, na kterou se zákon a Kodex nevztahuje
17. 4. 2008 Návrat Berlusconiho aneb Italské politické paradoxy, část II. Josef  Brož
21. 3. 2008 Hospodaření OSBL za únor 2008