6. 2. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Z TV přenosu: Václav Klaus na návštěvě v poslaneckém klubu ČSSD
6. 2. 2008

PRVNÍ POSTŘEHY

Perfektně připravení poslanci ČSSD napravili ostudu svých amatérských senátorů. Dokázali se kvalifikovaně ptát, dokázali i tvrdě polemizovat. Dokázali na svých otázkách i přes Klausovy vytáčky trvat. Václav Klaus prokázal hvězdnou vzdálenost od názorů prakticky všech levicových tazatelů. Některé dotazy naprosto nechápal nebo dělal, že nechápe. Ukázal, že není schopen korigovat své radikální osobní názory a bude stejně aktivistickým prezidentem i v druhém volebním období, pokud by byl zvolen. Jeho názorové provokace před kamerou mířily k voličům a poslancům ODS více, než k přítomným poslancům ČSSD. Teď už není se na co vymlouvat. Odpovídal tak, že nerozhodnuté přesvědčil, i když možná nechtěl.

Tak lze ve stručnosti zhodnotit dlouhou, v přímém přenosu ČT 24 přenášenou debatu poslaneckého klubu opoziční strany s kandidátem na prezidenta.

◄ Z TV přenosu: Václav Klaus na návštěvě v poslaneckém klubu ČSSD

Sloupek
Jiří Pištora

V rybách a paprscích je dávno zamčeno.
A lesy omotané drátem...

Nad holou strastí nahé rameno
luny nestydaté.

Kam stačíš hlasem,
mlč okolo mne,
má blízká.

I kameny jsou neskromné,
v kterých se stýská...

z knihy Mezery v paměti, Mladá fronta 1993, Mezi svých Deset básní vybral Petr Štengl.

6. 2. 2008

PREZIDENTSKÉ VOLBY V USA:

Hillary Clintonová zaznamenala celou řadu klíčových vítězství, zvítězila i v Kalifornii, avšak Barack Obama získal v úterý kandidaturu ve 22 státech.

Clintonová i Obama oba tvrdili, že zvítězili oni.

Při soutěži Republikánů se Johnu McCainovi nepodařilo zcela zlikvidovat své dva soupeře. Překvapením úterního večera bylo, že vyšly najevo rozpory v Republikánské straně a její nejistota ohledně podpory pro McCaina. Mike Huckabee zvítězil v několika státech amerického Jihu.

Anna Čurdová
6. 2. 2008

"Média veřejné služby musejí přibližovat témata hlouběji a nebát se i takových, která zdánlivě nejsou atraktivní," říká poslankyně sociální demokracie Anna Čurdová. Hovořili jsme s ní také o vysílání pro děti, digitalizaci a o tom, jak jsou ženy slyšet v médiích.

Jste stínovou ministryní ČSSD pro ženu a rodinu, ale byla jste i členkou sněmovního kulturního výboru. Věnují se podle vás problematice žen a rovných příležitostí média dostatečně?
Zlepšuje se to, ale stále se tomu věnují málo. Osmnáct procent ženských mluvčích v elektronických médiích je hodnota, se kterou spokojen může být jen Český svaz mužů. Ten spolek, o kterém ministr Nečas řekl velmi správně, že je plný sprostoty a hulvátství.
6. 2. 2008

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Nejen manažeři z USA, ale také z Německa kupují zase za miliony akcie a miliardová půjčka od Deutsche Bank v Novém Yorku se rozpadá, protože americký miliardář Harry Macklowe asi důvěřoval víc, než bylo záhodno v neomezenou možnost získat na finančním trhu peníze. O tom jsme se včera dočetli ve Spiegel online, a člověk se ptá, co si má po těch všech protikladných informacích myslet o krizi světového finančního systému i hospodářské situaci Spojených států...

6. 2. 2008

Vtíravé paralely

Touto pro mnohé jistě uklidňující výzvou nadepisují Hospodářské noviny z pátku 1. 2. 2008 rozhovor s Viktorem Kotlánem, hlavním ekonomem České spořitelny, a doplňují ji tvrzením zpovídaného, podle něhož právě "teď kupuje americké akcie".

Podobně v pohnutých říjnových dnech roku 1929 neváhala řada čelných představitelů amerických finančních institucí dát v sázku svou pracně vybudovanou důvěryhodnost, vklady svých věřitelů a mnohdy i veškeré své osobní úspory, aby zastavili několikadenní dramatický propad akciových podílů. Tyto snahy kulminovaly 24. října 1929, který se zapsal do dějin burzovního obchodování jako "Černý čtvrtek", kdy pětice nejvlivnějších finančních bankéřů v zemi navštívila kancelář společnosti J. P. Morgan & Co. a po krátké poradě vydala prohlášení, že "trh má zdravé kořeny", že "vlna výprodejů byla zaviněná technickými, a nikoliv reálnými potížemi", a že "celá řada zdravých podílů se aktuálně prodává pod cenou".

6. 2. 2008

Jak už jsem napsal, můj otec v kuchyni hovoříval s rozhlasem po drátě. Protože jsme se vždycky večer před tím dívali na německou televizi, táta s rozhlasem nepolemizoval, neargumentoval, nýbrž většinou hlasitě křičel různá vulgární oslovení, většinou trojslovní: "Vy (druhý výraz samostatně doplnit dle nátury) komunistický!"

6. 2. 2008

Pan Daniel ve svém mizerném článku "Chce Bůh radar a rakety?" zcela zapomněl na to, že Vatikán už v roce 2003, ale i nyní, byl a je proti irácké intervenci, a to ne nějak tajně, nýbrž jasně, veřejně, mnohokrát a důrazně. Kdyby pan Daniel byl trochu vzdělanější a kdyby lépe sledoval politickou situaci v ČR, zjistil by, že a) Vatikán a česká katolická církev nejsou pravicoví, spíš sociálně konzervativní, b) Vatikán a česká katolická církev nejsou proameričtí, c) zlom v církevních restitucích (v nichž jde o návrat majetku okradenému, pronásledovanému, týranému) byl způsoben akutním požadavkem obcí o konečné vyjasnění vlastnictví nemotivostí, které je obklopují a jejichž zablokování jim brání v rozvoji. Pan Daniel má dlouhodobě články, které svědčí o jeho nevzdělanosti a nevědomosti.

Pan Háva píše: "Vcelku se divím, proč se o církevním majetku vůbec diskutuje. Když se to vezme od základu, tak církev žádný majetek nemá. Vše co bylo pro ni postaveno, vzniklo z darů veřejnosti, ať už občanů nebo panovníků. I na sebemenší opravu kostela, varhany, oltář, se vždy vybíralo."

Když něco někomu DARUJI, tak je to jeho majetek, ne? Pan Háva přiletěl z jiné planety...

6. 2. 2008

28. leden je od minulého roku vyhlášen Radou Evropy Dnem ochrany osobních dat. Eurokomisař Franco Frattini oznámil v této souvislosti výsledky nejnovějšího výzkumu veřejného mínění. Připomněl firmám a institucím shromažďujícím osobní údaje, aby dbaly na jejich bezpečnost. Teorie totiž praví, že každý systém je tak slabý, jak slabý je jeho nejslabší článek.

Stalo se tak krátce po flagrantních průvalech v Británii, kde byla zcizena ze státních počítačů data stovek tisíc civilistů i vojáků. Globální společnost si pro svou sebeorganziaci žádá globální databáze o totožnosti osob, jejich chování, komunikaci, pohybu, zdravotního stavu, majetkových a finančních poměrech. Bez informací se nedá spravovat ani firma, natožpak státu. Co teprve Evropská unie s půl miliardou obyvatel...

Michael Marčák: Doufám, že pan premiér spěchá na záchod, nic jiného takovou jízdu omluvit nemůže !
6. 2. 2008

6. 2. 2008

Říká se, že normální člověk si dovede představit peníze jen do úrovně výhry ve Sportce. Možná proto lidé mlčky přecházejí fakt, že státníci, kteří svoji moc odvozují od lidu, tak snadno souhlasí s astronomickými výdaji na zbrojení. Navíc vystrašeni hrozbou terorismu lidé nevidí, že většina vojenských výdajů nemá s aktuálními hrozbami a riziky nic společného – že možná právě tyto výdaje ohrožují budoucnost.

Málokdy v lidských dějinách byl svět tak bezpečný, jako je tomu dnes. Pro většinu států se stalo normální neválčit. Žádná velmoc si nečiní územní nároky. Ve světě není stát, který by zpochybňoval oprávněnost existence liberálních demokracií. A přesto začaly nové závody ve zbrojení.

6. 2. 2008

Již delší dobu se někteří ukrajinští představitelé snaží zneužít tragédie třicátých let, jejíž završení si připomínáme v tomto roce, hladomoru v tehdejším Sovětském svazu v letech 1932 až 1933. Nejde ovšem jen o vnitřní záležitost Ukrajiny, ale aktivity politiků zejména z "oranžového" tábora ve svém důsledku zatěžují i mezinárodní vztahy v širším měřítku. Navíc naprosto nechutným je srovnávání této tragické etapy dějin Ukrajiny s osudem Židů a jejich vyhlazování německým nacistickým režimem. Situace došla tak daleko, že úpornost, se kterou ukrajinští politici dávají rovnítko mezi hladomorem ve třicátých letech a holocaustem, byla izraelským ministerstvem zahraničí charakterizována jako překračující přípustnou míru.

6. 2. 2008

PODIVNÉ TVRZENÍ:

Zajímalo by mne, z jakých zdrojů pan Kliment ve svém článku "Zneužívaná tragédie hladomoru" vychází. Toto jeho tvrzení "Důkazy o záměrných rozhodnutích proti ukrajinskému a jiným národům však "nacházejí" jen politici, ale ne historici" ohromuje bohorovností. Jsou informace na wikipedii lží?

Já osobně jsem četl v některých pramenech, že Rudá Armáda stála na hranicích Ukrajiny, aby zabránila dovozu potravin a migraci Ukrajinců do Ruska... Britské listy by zrovna v této kauze, o níž se (bohužel!) ví, na rozdíl od holokaustu, stále tak málo, měly zachovávat jistou zdrženlivost a nepublikovat články, které jen tak prohlásí ukrajinský hladomor za přírodní katastrofu.

6. 2. 2008

Ve svém velmi krátkém příspěvku jste se dopustil minimálně tří vážných pochybení. Odvoláváte se na informace ve wikipedii a buď jste nepročetl k odstavci "Was the Holodomor genocide?", anebo ho chcete zatajit. Jmenovaný odstavec odráží a poměrně podrobně popisuje pochyby, které nakonec vedly k tomu, že OSN 10. listopadu 2003 prohlásila hladomor na Ukrajině za velikou tragedii. Nic na tom nemění ani skutečnost, že ke státům, které prohlašují hladomor za genocidu na ukrajinském národu, se přidala 30. listopadu 2007 i Česká republika.

6. 2. 2008

S překvapením jsem si přečetl článek "Zneužívaná tragédie hladomoru", kde tvrdíte, že hladomor na Ukrajině, známé jako obilnice Evropy, byl způsoben mj. přírodními vlivy a nelze jej srovnávat s holokaustem Židů za války: "...šlo o souběh řady příčin. Patří mezi ně, vedle nepominutelných klimatických vlivů, také špatná národohospodářská a politická rozhodnutí komunistické vlády a osobně i J. V. Stalina. Důkazy o záměrných rozhodnutích proti ukrajinskému a jiným národům však "nacházejí" jen politici, ale ne historici."

6. 2. 2008

Pane Nachtmane,

ve vašem nenacházím příliš mnoho, o čem by bylo možné a záslužné diskutovat v souvislosti s názorem, že tragédie hladomoru na Ukrajině je nesrovnatelná s holokaustem a že je politicky zneužívaná.

6. 2. 2008

Reakce na článek Borise Cveka "Ukrajinský hladomor jako přírodní katastrofa?"

Pane Cveku,

přečetl jsem si Vaši reakci na článek o ukrajinském hladomoru a chci věřit, že titulkem byl doplněn v redakci BL, jinak bych totiž musel soudit, že jste článek četl velmi nepozorně. Píši totiž, že příčinou byla "vedle nepominutelných klimatických vlivů, také špatná národohospodářská a politická rozhodnutí komunistické vlády a osobně i J. V. Stalina." Nepřičítám tedy hladomor jen přírodní katastrofě. Jen jsem proti tomu, aby tyto události byly charakterizovány jako genocida a srovnávány s holokaustem.

Hatf-3 / Shaheen-I / M-11
6. 2. 2008

ŠOK│STK│ Svět je zděšen tím, že Pákistán si klidně a neohroženě pokračuje v testování balistických raket, schopných nést nejen konvenční, ale i jaderné bojové hlavice. Dne 25. ledna 2008 uskutečnil odpálení své balistické rakety středního dosahu Shaheen-1 (Hatf-4) z odpalovacího zařízení, instalovaného na železničním vagónu. Raketa a zasáhla předpokládaný cíl vzdálený přibližně 700 km. Přitom zhruba před měsícem a půl, 11. prosince 2007, provedl test řízené střely s plochou dráhou letu Babur na kapalné pohonné hmoty s dosahem 750 km. Není pochyb o tom, že Pákistán těmito "ostrými" zkouškami dává varovné signály Indii, že je odhodlán tyto zbraně v případě potřeby použít.

6. 2. 2008

BRITÁNIE

Muslimské studentky medicíny si odmítají při lékařské praxi odhalovat paže až k loktům a mýt si je před vstupem na operační sál, protože je to proti jejich náboženství.

Univerzity a nemocnice se obávají, že mnoho dalších islámských studentek lékařství odmítne dodržovat nové předpisy britského ministerstva zdravotnictví, platné od tohoto měsíce, podle nichž si všichni lékaři musejí "vyhrnout oděv až nad loket" a pravidelně si mýt ruce. Nové opatření je považováno za nezbytně nutné, má-li se zabránit šíření infekcí, jako je MRSA a clostridium difficile, které v britských nemocnicích usmrtily stovky pacientů.

6. 2. 2008

Republikánský kandidát John McCain a demokratický kandidát Barack Obama mají v těle "královskou krev" - oba jsou potomky téhož skotského krále, Viléma I. Skotského, který ve Skotsku vládl v letech 1165-1214. Avšak kořeny tohoto skotského krále mohou být vystopovány k vévodovi Boleslavu I., který vládl v Čechách v letech cca. 900-967, k vévodovi Vratislavu I. (877 - cca 919) a k vévodovi Bořivojovi. Zjistil to česko-americký historik a genealog Míla Rechcígl. Podrobnosti ZDE

6. 2. 2008

Volba prezidenta sice bohužel není přímá, i tak ale má smysl se k jednotlivým kandidátům vyjadřovat. Tím spíš, objevují-li se i články vysloveně manipulativní, jako např. článek pana Vladimíra Baráka "Výsledek DUELU: suchý Švejnar, vítězem Klaus". Štěpán Kotrba v článku "Klaus versus Švejnar: profesionál proti amatérovi" říká, že Klaus Švejnara převyšoval jako učitel žáka. Já si to nemyslím ani v souvislosti s touto debatou. A už vůbec to neplatí, srovnáme-li odpovědi obou kandidátů v pořadu "Události, komentáře" 1. a 4. února v ČT.

6. 2. 2008

Je zajímavé, kolik lidí napsalo kolik materiálu, útočícího na "toho Golga", namísto, aby se věnovali tématu mého článku. Jsem na to zvyklý, protože v České republice si všichni myslí, že nikdo nediskriminuje Nečechy či emigranty, ale pravda je to, že pokaždé, když se pokusím argumentovat o etice v novinářské práci či o Fidelu Castrovi a jeho monarchistickém systému, lidé nacházejí způsob, jak do kritiky, namířené proti mně, zabudovat výrazy jako "prales", "telenovely" a další exotické jevy, v jasné snaze mě diskvalifikovat jako nějakého Indiána z třetího světa.

6. 2. 2008

Přiznám se, že nesnáším diskuse o "charakteru". Nevedou totiž nikdy k cíli. Fabiano Golgo obviňuje už několik dní Britské listy ze všech myslitelných špatností. Činí tak ve chvíli, kdy návštěvnost překračuje už několik týdnů 20 000 čtenářů během pracovního dne, aniž by Britské listy investovaly jakékoliv peníze do reklamy. Kdy návštěvnost BL trvale roste, zatímco u jiných médií klesá. Kdy Britské listy čtou všichni. Novináři, poslanci, ministři, pracovníci PR agentur, ředitelé podniků, diplomati, soudci, policisté i fízlové. Anarchisté i pravicoví radikálové. Čtou je studenti i důchodci. I ti, kteří to nikdy nepřiznají (internet to ale na ně prozradí) . Kdy témata Britských listů přebírají novináři "seriózních" deníků, aniž by pak "seriózně" citovali zdroj (čest výjimkám). Golgo tak činí ve chvíli, kdy vládou najatý koordinátor Klvaňa a celá jeho draze placená suita je oněmi "nekvalitními" autory Britských listů obviňována z podvodů a manipulace. Kdy tito autoři podávají na představitele vlády trestní oznámení. Kdy americké i české vládní argumenty o zdravotní nezávadnosti radaru, o jeho přínosu pro bezpečnost Česka oni "nekvalitní" analytici Britských listů jeden po druhém vyvracejí a vládní strategie se hroutí. Kritiků vládní politiky přibývá.

Britské listy totiž mnohým mocným vadí.

6. 2. 2008

Fabiano Golgo se z důvodů, které jsou nejspíš známy pouze jemu samotnému, pustil do BL. Napomíná Jana Čulíka za jeho odpověď na recenzi, kterou napsala Ivana Hejdová o jeho knize "Jací jsme".

Golgovi bohužel uniklo, že zmíněná recenze byla a je především útokem na autora knihy, počínajíc titulkem "Sekýrující divák Čulík píše o tom, jací jsme". O několik vět dál píše Hejdová o tom, že se (Čulík) staví do "role novodobého buditele" a mluví o "rozhořčeném, nekorektním tónu jeho novin". Její výrazové prostředky jsou, pravda, o něco umírněnější než je obvyklé na diskusních fórech, ale úmysl napadnout nepohodlnou osobu a jeho internetové noviny v nich je lehce postřehnutelný.

Jako pravidelný čtenář a příležitostný autor jsem si nikdy nevšiml, že by BL byly nekorektní. Irena Hejdová si zřejmě ve vlastním rozhořčení spletla slova korektní a kontroverzní.

6. 2. 2008

Poplatky ve zdravotnictví pro děti jsou v rozporu s Úmluvou OSN o právech dítěte. Na úterní tiskové konferenci, konané v Poslanecké sněmovně, to řekl předseda Sdružení zastánců práv dítěte DCI Miroslav Prokeš. Podporu mu vyjádřila poslankyně a stínová ministryně pro ženu a rodinu Anna Čurdová (ČSSD).

Požadavek na úplné zrušení poplatků u lékařů a lékařek (30 korun za návštěvu), v nemocnicích (60 korun za den pobytu) a na pohotovosti (90 korun za návštěvu) pro všechny děti do osmnácti let je jedním ze závěrů třináctého semináře o plnění Úmluvy OSN o právech dítěte v České republice, uspořádaného v půlce ledna v prostorách Poslanecké sněmovny právě Sdružením zastánců práv dítěte DCI.

5. 2. 2008

Život v okupované Gaze nikdy nebyl pro zdejší obyvatele snadný. Poté, co minulý týden zaplavily Egypt statisíce zoufalých Gazanů a užily chvíle svobody, se vězení spolu s drtivou většinou z nich opět neprodyšně uzavřelo. Po zvolení Hamasu v palestinských volbách počátkem předminulého roku bylo Pásmo za tento přečin ostrakizováno izraelskými sankcemi se spoluvinou Spojených států a EU. 1.5 milionu lidí, z čehož plnou polovinu tvoří děti a mladiství do 18 let věku, se ocitlo v pasti. Smyčka byla však nadále pomalu utahována.

6. 2. 2008

Zprávu ministerstva kultury, že se chystá odkoupení církevního majetku za 83 miliard korun, lze pochopit také tak, že se jedná o loupež tisíciletí maskovanou jako zákonodárný akt.

Vcelku se divím, proč se o církevním majetku vůbec diskutuje. Když se to vezme od základu, tak církev žádný majetek nemá. Vše co bylo pro ni postaveno, vzniklo z darů veřejnosti, ať už občanů nebo panovníků. I na sebemenší opravu kostela, varhany, oltář, se vždy vybíralo. Když to nestačilo, šlo se znovu dům od domu a vybíralo se dál. Pokud se použily nějaké prostředky ze zahraničí, ty opět pocházely ze stejných zdrojů.

6. 2. 2008

Jako křesťan jsem přesvědčen, že křesťané mají působit ve všech oblastech veřejného života, a to i na politické scéně. Jejich působení v tak zásadní oblasti je dokonce velice důležité. Česká republika jistě potřebuje kvalitní stranu založenou na křesťanských ideálech, která získá i podporu lidí bez vyznání nebo nehlásících se k žádné církvi, kteří sdílí podobné ideály. Je zcela přirozené, že lidé kladou na křesťanského politika vyšší morální nároky. Je proto potřeba, aby se taková strana chovala v souladu s křesťanskou morálkou. Pokud se tak některý z jejích členů, nebo dokonce její vrcholný orgán, nechová, strana se stává před veřejností nedůvěryhodnou a lidé raději zvolí jinou stranu, která se třeba také nechová úplně slušně, ale aspoň slovo "křesťanská" nemá ve svém názvu.

6. 2. 2008

Článek pana Dvořáka "Nekřesťanská morálka křesťanských demokratů" je podle mého mínění také strašný. Zmíním jen dvě věci.

6. 2. 2008

KTERAK ČSSD HLASOVALA ZA ZRUŠENÍ JEDNOHO ČLÁNKU EVROPSKÉ SOCIÁLNÍ CHARTY

Spíše občanská podnikatelská strana než sociální demokracie je dnes ČSSD. V parlamentu hlasoval spolu s pravicí za vypovězení Úmluvy Mezinárodní organizace práce 45 z 21. června 1935 o zaměstnávání žen podzemními pracemi v podzemí a dolech všech druhů a článku 8 odst. 4 Evropské sociální charty z 18. října 1961. Pravice argumentovala "rovnými příležitostmi žen - směrnicí rady č. 76/20 Evropského hospodářského společenství o zavedení zásad rovného zacházení pro muže a ženy, která stanoví, že musí být zajišťovány rovné podmínky pro muže a ženy, zákaz diskriminace obou dvou pohlaví, a to v celé šíři, včetně přístupu k zaměstnání. I v dolech.

6. 2. 2008

Negativní strana naprosto souhlasí s konáním Olympiády v Praze. Podpoří to zájem veřejnosti, zejména mládeže, o sportování. Díky Olympiádě se zvýší počet sportovních zařízení v Praze i jinde. Vystaví se nová hřiště, stadiony a sportovní haly, kolem kterých se může sdružovat mládež i dospělí, ale i mladší děti. Začít se sportováním je nutno začít co nejdříve. V tom shodují se úplně všichni odborníci. Jinak se neshodnou na ničem. Obzvláště zadarmo.

5. 2. 2008
Anna Voňavková

Podle nejmenovaného iráckého poslance nabízejí americké naftařské společnosti členům a členkám iráckého parlamentu úplatek za to, že podpoří návrh zákona o ropě a plynu. K tomu, aby zákon prošel, je potřeba sto osm a třiceti hlasů.

6. 2. 2008

DOPLNĚNÍ:

Anna Voňavková píše o snaze korumpovat irácké poslance, která jistě nikoho nikoho nepřekvapí. Dlužno ovšem podotknout, proč schvalování vlastně jediného zákona, pro který byl současný irácký parlament stvořen, trvá přes veškerá lákadla tak dlouho.

6. 2. 2008

ANALÝZA MEZINÁRODNÍ SITUACE NA HRANICI MEZI MÍREM A VÁLKOU

Letošní rok české ekonomiky byl odstartován inflací. Stejnou zkušenost zažívá i britská ekonomika, kde se zvýšily ceny energie o 15%. Tomu odpovídá jeden ze scénářů nástupu energetické krize. Aby zvyšující se ceny energie nebrzdily rozvoj ekonomiky, mohou se, se stoupající cenou energie a tím i všech výrobků, zároveň zvyšovat i mzdy. Lidé tím pádem budou mít pořád dost peněz na to, aby si kupovali výrobky a firmy je budou mít dál pro koho vyrábět. Tím se zabrání ekonomické krizi, ke které by jinak, vlivem stoupajících cen energie muselo dojít. Pokud ale poptávka po ropě bude dál převažovat nad nabídkou, bude pokračovat i tlak na vzrůst cen ropy a ve světě se tak, pokud se nezačne těžit více ropy, začne roztáčet inflační spirála. Dříve nebo později bude muset být inflace zastavena a dojde k ekonomické krizi.

6. 2. 2008
vysvětlivka čtenářského postoje k článku Fidela Castra Ruz "Tříkrálový dar"

Britské listy podle Jana Čulíka "odvážně" zveřejnily článek Fidela Castro Ruze s názvem "Tříkrálový dar". Označil jsem jej za hloupý blábol a byl jsem vyzván, abych svá tvrzení obhájil. Vůbec se mi do toho nechtělo, neboť jsem přesvědčen, že stupidita, beztvarost, nestrukturovanost a nekonzistentnost tohoto textu je do očí bijící, píše čtenář Stanislav Bláha.

6. 2. 2008

Dopis poslancům:

Dnes máme éru globalizace a v něm znovu feminismus křikem dobře placených ženských spolků šíří totalitní ideologii rovných příležitostí. Posledním účelem skrytých a nyní již dosti rafinovaných sil toužících po světové moci je demobilizace lidí v zženštilou masu neschopnou spolupracovat a organizovat se v odporu proti libovolné doktríně diktující lidem světový pořádek podle vůle někoho jiného

Vážení poslanci, jsme svědky neslýchaného potírání lidskosti a tradiční kultury naší evropské civilizace. Nástrojem cílené degradace člověka je totalitní ideologie feminismu, která se snaží ponížit lidskost na bezpohlavní a nejnižší možnou formu "sociálních instinktů zvířete" bez identity. Hybnými impulsy této nové lidské bytosti mají být vulgární potřeby, žádosti a podvědomé postoje uvedené do soustavy transhumánního vnímání světa. Všechny dosud známé ideologie postavené na rovnosti lidí v praxi přinášely a vždy s brutální zaslepeností prosazovaly hodnoty, které sledují nejnižší úroveň lidských sklonů, protože ta je přítomna latentním způsobem v každém člověku. Platí to dvojnásobně o feministické propagandě rovných příležitostí využívající učení sociálního (genderového) inženýrství, míní autor serveru Virtually a Zvědavec, "systémový analytik, publicista a spisovatel" Radim Lhoták.

5. 2. 2008

Ještě že my máme svůj český "super pátek", že?

Samozřejmě, že budeme v ČR v úterý všelijak si rozebírat a hodnotit vystoupení V. Klause z pondělka večer na ČT1 . Bude možné to porovnávat s podobným sólem J. Švejnara minulý víkend. Dokonce můžeme znovu vážit, kdo byl z obou kandidátů na český prezidentský stolec lepší, a proč. Ne že by to nemělo význam. Kupodivu nám přitom ale dost uniká, jak zatím probíhá předvolební boj ve Spojených státech. Nezvažujeme dostatečně, že a jak listopadová volba prezidenta USA celkově závažně ovlivní také klima světové politiky; o vztahu k problémům české a středoevropské politiky nemluvě.

5. 2. 2008

Britská vláda plánovala vybudovat v jižním Afghánistánu pro Taliban výcvikový tábor pro 2000 bojovníků. Bylo to součástí přísně tajné dohody, v jejímž rámci měli tito bojovníci přejít na druhou stranu. Informuje o tom v úterý britský deník Independent.

Tyto plány našla v prosinci 2007 afghánská tajná policie na počítačové flešce. Afghánská vláda tvrdí, že to dokazuje, že britští agenti vyjednávali s Talibanem bez svolení afghánského prezidenta Hamida Karzaie, navzdory příslibu Gordona Browna, že Británie s ním vyjednávat nebude.

Smrt Bénazír Bhuttové, krach britské špionáže v Afghánistánu a další souvislosti TÉMA BL

5. 2. 2008

Ani církevní restituce nejsou zadarmo

Církve jsou v religiózních společnostech nejbližším funkčním ekvivalentem politických struktur. Česká společnost je ovšem nábožensky spíše vlažná. Podle demografických výzkumů je praktikujících katolíků v Česku kolem patnácti procent, věřících, kteří se hlásí k jiným náboženstvím, ještě méně. Odhad, že míra religiozity v českých zemích se pohybuje kolem dvaceti procent, tedy nebude daleko od pravdy. České církve proto mohou jen závistivě pokukovat po dění v katolickém Polsku i Německu. A už vůbec nemohou srovnávat svůj vliv s tím, jak dalece se uplatňuje v americké společnosti.

(Ve středu vychází v týdeníku A 2 ve zkrácené verzi.)

5. 2. 2008

Velmi záslužný pravidelný pětačtyřicetiminutový pořad rozhlasu BBC Inside Stories, který zkoumá ze zpětného pohledu, jak se novináři vypořádali s velkými a kontroverzními tématy z nedávné minulosti, analyzoval v úterý dopoledne, jak novináři informovali o nebezpečí ptačí chřipky.

5. 2. 2008

Konečně jsem se dostala k ukázce z knihy Jací jsme. Je mi trochu smutno, píše Soňa Hromátková.

Neřekla bych, že jde o"mýtus", ale o skutečný obraz dnešní domácí společnosti.*) U některých příběhů je jasné, kterými "aférami" byl inspirován autor scénáře. V r. 1989 jsem fascinovaně hltala televizi a říkala si - konečně! a zároveň - je to průšvihové v tom, že lidé nebudou umět se svobodou zacházet.

Neuměli...A tak je tu svoboda jen pro některé. Alespoň ta neomezená. Někdy mám bohužel pocit, že ostatním lidem dnes už zase neschází...

5. 2. 2008

PODNIKATELSKÁ HYSTERIE

Albatros vyzývá Tesco k okamžitému zastavení prodeje knihy v jeho prodejnách

Tisková zpráva nakladatelství Albatros

ALBATROS nakladatelství, a.s. podalo v úterý 5. února 2008 trestní oznámení na neznámého pachatele v souvislosti s předpokládanou nelegální výrobou a distribucí české verze knihy Harry Potter a relikvie smrti.

5. 2. 2008

Vévoda z Yorku, britský princ Andrew kritizuje dnes ve velmi otevřeném interview v americkém listě International Herald Tribune Bushovu vládu za to, že odmítla naslouchat Británii a jejím doporučením, jaká má být poinvazní taktika v Iráku.

5. 2. 2008

Přední americký výrobce radarů, firma Lockheed Martin, vyvinula kvalitativně novou technologii tzv. digitálního tvarování svazku, která dává radarům s plošnou fázovanou anténou zcela nové schopnosti v procesu vyhodnocování raketové hrozby. Údajně dokáže ve shluku bojových hlavic mnohem přesněji a spolehlivěji rozpoznat skutečné bojové hlavice od klamných. Zajisté není třeba zdůrazňovat, jaký význam může tato unikátní technologie znamenat za situace hromadného útoku několika balistických raket, ze kterých se oddělí až několik desítek hlavic - klamných i pravých. Specialistům obranného protiraketového systému vytváří předpoklady k tomu, aby obranná opatření byla mnohem efektivnější, resp. aby antirakety byly naváděny jen na reálné bojové hlavice.

Nicolas Sarkozy
5. 2. 2008

Pýcha předchází pád. V případě Nicolase Sarkozyho, nynějšího francouzského prezidenta, se jedná doslova o pád volný. V posledním měsíčním výzkumu popularity TNS Sofres pro Figaro-Magazine ztratil rekordních 8 procent: 41% oproti 49%. Výzkum byl proveden ve dnech 23. a 24. ledna 2008 na reprezentativním vzorku 1 000 osob populace starších 18 let, kteří byli osloveni "tváří v tvář" ve svém bydlišti metodou kvót (pohlaví, věk, profese) a stratifikací podle regionu a aglomerace. Detailní ukazatele, včetně všech otázek, které byly kladeny, najdete na serveru agentury TNS-Sofres. To by nemuselo být až tak tragické, Sarkozyho křivka ale padá závratně již od léta, kdy jeho popularita dosahovala neuvěřitelných 65 procent. Nejvíce ztratil paradoxně tam, kde si myslel, že získá nejvíce: v médiích. O některých si dokonce muž, jemuž se přezdívá familiérně Sarko, donedávna myslet, že jsou spřátelená...

M.S.Gorbačov
5. 2. 2008

Expertka na americké tajné služby:

JU│ Ruské Izvestije publikovaly zajímavý rozhovor s Catherine Durandin o zákulisí vývoje v osmdesátých letech a o tzv. sametových revolucích. Paní Durandin je profesorkou pařížského Institutu mezinárodních a strategických studií a dlouhodobě se zabývá americkými tajnými službami. Z překladu tohoto rozhovoru vyjímáme jen část, neboť v originále se zabývá i některými dalšími otázkami, které nesouvisejí s vývojem ve východní Evropě, ale politikou prezidenta G.W. Bushe .

Ano, je to skutečně tak, že vše zorganizovali Američané. Financování ze zámoří šlo převážně na studentské hnutí a demonstrace.

30. 11. 2007

PRVNÍ SOUBORNÁ KNIHA O ČESKÉM HRANÉM FILMU OD ROKU 1989

Jan Čulík, Jací jsme: Česká společnost v hraném filmu devadesátých a nultých let. Host, Brno, 2007, 656 str. Barevná fotografická příloha. 429 Kč. ISBN 978--80--7294--254--1. Vychází s finanční podporou University of Glasgow.

"Neocenitelná historicko-kritická práce, přehledná, vnímavá a dobře napsaná."

Josef Škvorecký, 6. ledna 2008

Právě přichází na předvánoční trh nová kniha o českém filmu od Jana Čulíka. K dispozici ke koupi na www.kosmas.cz ZDE, též přímo z nakladatelství Host ZDE

V první souborné knižní práci o českém hraném filmu od roku 1989 rozebírá autor více než dvě stě devadesát snímků, které vznikly za posledních osmnáct let. Filmovou produkci rozdělil tematicky do několika celků: v období kolem pádu komunismu se objevila celá řada trpkých výpovědí o životě v Československu sedmdesátých a osmdesátých let; naproti tomu svědectví o stalinském útlaku z padesátých let většinou už nesvědčí o životě v totalitě s tak úzkostnou naléhavostí jako snímky o normalizaci. Autor se dále věnuje četným filmům s historickými tématy, zejména z traumatických období, dále snímkům svědčícím o prvních zkušenostech z postkomunismu, včetně "pokleslých" komerčních komedií, a rozebírá též množství filmů vzniklých o současné společnosti. Nejnověji se česká kinematografie zabývá především mezilidskými vztahy; tyto snímky patří podle autora k nejlepším. Kniha analyzuje i filmy pro děti a mládež, dále četné, více či méně úspěšné umělecké experimenty, a závěrem vybírá "nejlepších pětačtyřicet" --- snímky vysoké kvality, které podle autorova názoru zřejmě přežijí.

Cílem autorovy analýzy bylo zjistit, jakým způsobem vypovídá současná česká kinematografie o dnešní české společnosti, zda o ní vytváří mýty a jakého hodnotového systému se podle českých filmů dnešní společnost přidržuje. Podrobným sémantickým rozborem příběhů jednotlivých hraných filmů dochází autor k překvapivým závěrům.

Současná česká kinematografie zaujímá vůči české společnosti svobodný a kritický postoj. Vytváří o ní podle jeho názoru pozoruhodně ucelené svědectví.

Informace ze záložky
ukázka z jedné ze shrnujících kapitol a obsah knihy ZDE
2. 1. 2008

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. V anketě letos na jaře odpovědělo během několika málo dnů více než 5000 čtenářů. Finančně však na provoz listu přispívá jen něco málo nad 100 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře. Nedokáže to česká komunita? Jsou finanční prostředky skutečně k dispozici jen pro cílenou politickou manipulaci, a chce-li list prosazovat svobodnou linii, padni komu padni, národ se pro jeji podporu nevzchopí?

V prosinci 2007 přispělo celkem 131 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 45 847.78 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31.12. 2007 částku 197 706.42 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 688.55 euro.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely.

Smrt Bénazír Bhuttové RSS 2.0      Historie >
5. 2. 2008 Británie plánovala postavit v Afghánistánu pro Taliban výcvikový tábor   
16. 1. 2008 Americká a britská rozvědka se zřejmě svářejí o to, jaký přístup používat v Afghánistánu   
9. 1. 2008 BBC a indicie naznačující budoucí realitu v Pákistánu a Afghánistánu Štěpán  Kotrba
8. 1. 2008 Bhuttová: Důkazy jsou pryč, za smrt si podle Mušarrafa mohla sama   
8. 1. 2008 Konspirace, nebo zvídavost? Jiří  Jírovec
8. 1. 2008 Neprofesionalita nebo Profesionálové? Jan  Zeman
8. 1. 2008 BBC je zaprodaná vládě Michal  Vimmer
8. 1. 2008 Atentát na Bhuttovou vyšetřuje pákistánský inspektor, který řešil vraždu reporéra Wall Street Journal   
8. 1. 2008 Editor pořadu Newsnight: BBC případ dvou "diplomatů" vyhoštěných z Afghánistánu vyšetřuje Jan  Čulík
7. 1. 2008 Complaint to the BBC - Stížnost na BBC   

Klaus versus Švejnar - prezidentské volby 2008 RSS 2.0      Historie >
6. 2. 2008 Učitel a žák? Klaus versus Švejnar Zdeněk  Štancl
6. 2. 2008 Klaus horší Švejnara Štěpán  Kotrba
4. 2. 2008 Král Králů Jaroslav  Kuba
2. 2. 2008 Lidé se ptali Švejnara na radar, KSČM i vzdělání Andrea  Cerqueirová
31. 1. 2008 Vidím, co vidím František  Řezáč
30. 1. 2008 Klaus versus Švejnar: profesionál proti amatérovi Štěpán  Kotrba
30. 1. 2008 Otázky, které Klausovi ani Švejarovi nikdo nepoložil Štěpán  Kotrba
29. 1. 2008 Existují kritéria pro prezidentskou volbu? Miloš  Dokulil
29. 1. 2008 Paroubek Klausovi: Neměňte své křeslo za 300 miliard Jiří  Paroubek
29. 1. 2008 Proč by měl mít i pokladač věnců své předpoklady Bohumil  Kartous

Radiožurnál podle Tachecí RSS 2.0      Historie >
31. 1. 2008 Který film naposledy rozplakal Petra Vachlera?   
21. 1. 2008 Stížnost Radě Českého rozhlasu: Tachecí porušila Kodex Českého rozhlasu aneb co je to "myslet nově" Štěpán  Kotrba
21. 1. 2008 Každý by měl dělat, co umí, aneb, paní Tachecí, potřebujeme vás jinde a jinak! Karel  Šolín
21. 1. 2008 Volejte ředitelce, volejte Báře aneb čí chleba jíš, toho píseň zpívej   
18. 1. 2008 Svět kolem rádia František  Řezáč
17. 1. 2008 První významná internetová iniciativa?   
17. 1. 2008 Barbora Tachecí: 4000 lidí nepokládám za mnoho   
16. 1. 2008 Radiožurnál: Pro řešení neexistuje rychlý, jednoduchý, schematický recept Štěpán  Kotrba
16. 1. 2008 "S nutným časovým odstupem budeme změny vyhodnocovat"   
16. 1. 2008 Radiožurnál, aneb sex v ponožkách Stanislav  Křeček

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
31. 1. 2008 Premier Topolánek hat wieder Bescheid gegeben...! Vladislav  Černík
17. 1. 2008 Poplatky u lékaře platit nebudu   
17. 1. 2008 Jako lékař MUSÍM pacienta ošetřit Petr  Wagner
14. 1. 2008 Zdravotnictví plně hrazené ze zdravotního pojištění může dosahovat velmi dobrých výsledků Darina  Martykánová
11. 1. 2008 Zničí Julínek špičkové lékařské pracoviště?   
8. 1. 2008 Turecké hospodářství?   
8. 1. 2008 Vadí mně platby za děti, za pacienty v komatu   
8. 1. 2008 Je možno chudým napomoci před "reformou zdravotnictví" použitím výjimečného legislativního prostředku? Vladislav  Černík
8. 1. 2008 Poplatek za lékařskou péči je jen jedno z mnoha příkoří, které člověk utrpí   
8. 1. 2008 Jsou nemocní simulanti a zaslouží trest? Petr  Wagner

Aféra jménem Andula - kniha na pokračování RSS 2.0      Historie >
11. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XX. část) Josef  Brož
7. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XIX. část) Josef  Brož
4. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XVIII. část) Josef  Brož
28. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVII. část) Josef  Brož
23. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVI. část) Josef  Brož
20. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XV. část) Josef  Brož
15. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIV. část) Josef  Brož
13. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIII. část) Josef  Brož
8. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XII. část) Josef  Brož
6. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XI. část) Josef  Brož

Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě RSS 2.0      Historie >
30. 11. 2007 Putin podepsal zákon pozastavující účast Ruska ve smlouvě CFE   
15. 11. 2007 Červený kříž lituje nedostatečné aktivity zemí-účastníků Úmluvy o některých konvenčních zbraních   
8. 11. 2007 Rusko vypovědělo smlouvu o konvenčních silách   
6. 11. 2007 Generál Balujevskij: "Vyjasněme si nejprve pojmy"   
31. 10. 2007 Rusko--Západ: hledání východiska   
26. 10. 2007 Týden vztyčených prostředníků Karel  Dolejší
21. 9. 2007 Rusko vysílá vážné varování západní Evropě   
14. 9. 2007 Velká hra existence lidské společnosti je neměnná   
10. 8. 2007 Tvrdá pravda a evidentní skutečnosti Fidel Castro Ruz
3. 8. 2007 Západ se třese strachem nad příznaky nové studené války   

Kongres Evropské levice, Praha 2007 RSS 2.0      Historie >
25. 11. 2007 Demagogický populismus Georgi  Margaritov
25. 11. 2007 Jak česká média ignorovala kongres evropské levice Štěpán  Kotrba
25. 11. 2007 Bertinotti: "Evropská levice nemůže vzniknout na platformě nějaké ideologie"   
25. 11. 2007 Evropskou levici povede Lothar Bisky. K příštím evropským volbám?   
25. 11. 2007 Zkreslená vize Vojtěcha Filipa Jan  Čulík
24. 11. 2007 Lothar Bisky: K evropské kultuře patří obsáhlá historie demokracie, osvícenství, veřejné debaty   
24. 11. 2007 Neubert: Evropská levice už ušla svůj kus cesty - jiný svět a jiná Evropa jsou nejen možné, ale i nutné Milan  Neubert
24. 11. 2007 Oskar Lafontaine v Praze   
24. 11. 2007 Lafontaine: "Levice je věrohodná pouze tehdy, když je demokraticky obnovená"   
24. 11. 2007 Filip: "Jsme v situaci, kdy se odzbrojuje lid a ozbrojují se ti, kteří vládnou penězi" Vojtěch  Filip

Čunkova demise na pokračování RSS 2.0      Historie >
8. 11. 2007 Nechte orgány činné v trestním řízení pracovat Zuzka Bebarová Rujbrová
7. 11. 2007 Od Tuchačevského k Čunkovi Vladislav  Černík
7. 11. 2007 Déja–vu televizní krize Štěpán  Kotrba
5. 11. 2007 Kokardy, jásot, na praporu prapor - a inovace Miloš  Štěpánek
5. 11. 2007 Jenom Čunek...?!? Ladislav  Žák
3. 11. 2007 Poučení z Čunkova vývoje ve straně a společnosti Štěpán  Kotrba
2. 11. 2007 Čunek odstoupil pozdě Pavel  Kováčik
2. 11. 2007 V ČR fungují jen Parkinsonovy zákony   
2. 11. 2007 Proti politikovi se v ČR nikdy nepovede spravedlivý proces   
2. 11. 2007 Za určitých okolností je porušování zákonů nutné   

Klausovo tažení proti ekologům RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Gore -- demokrat, který opravdu, ale opravdu není občanský Anna  Čurdová
25. 9. 2007 Ekologické organizace k prezidentově projevu   
25. 9. 2007 Petržílek: ČSSD se distancuje od názorů prezidenta Klause Petr  Petržílek
24. 9. 2007 Živá planeta aneb sto omylů Václava Klause Pavel  Nováček
18. 9. 2007 Klaus: Dočkáme se umlčování oponentů na vážná společenská témata? Václav  Klaus
17. 9. 2007 Klaus k Masarykovi: "Měl blízko k humanistickému socialismu a chápal význam sociálních otázek" Václav  Klaus
14. 9. 2007 Je hluboký omyl dávat rovnítko mezi životním stylem a hodnotou svobody   
14. 9. 2007 Klaus Bursíkovi: Jednáte bez mandátu vlády - s fatálním dopadem na ekonomiku Václav  Klaus
14. 9. 2007 Klaus vs. Bursík Boris  Cvek
10. 9. 2007 Nashledanou, pane Klausi Bohumil  Kartous

Írán RSS 2.0      Historie >
4. 2. 2008 Írán provedl test odpalovací rampy a otevřel vesmírné kontrolní středisko Štěpán  Kotrba
21. 1. 2008 Iránská hrozba Karla Schwarzenberga Přemysl  Janýr
24. 12. 2007 Dokument amerických zpravodajských služeb o Íránu - Dobrá zpráva. Až příliš. Karel  Dolejší
8. 12. 2007 Amerika tvrdě promarnila ve věci Íránu svou šanci   
5. 11. 2007 USA: 52 procent "pravděpodobných voličů" "podporuje americký vojenský útok proti Íránu"   
27. 10. 2007 Musíme bombardovat Írán   
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
17. 10. 2007 Íránská opozice nechce finanční pomoc z USA Lukáš  Lhoťan
12. 10. 2007 Hraje si s bombou -- aneb naivním konstruktivismem vpřed! Kateřina  Amiourová
2. 10. 2007 Spojené státy provádějí výcvik letectva zemí v Perském zálivu pro válku proti Íránu   

Šanghajská organizace spolupráce RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2008 Jestli se Rusko otočí východním směrem, bude to naše prohra, ne prohra Moskvy Oskar  Krejčí
3. 1. 2008 Globální válečná hrozba základny USA v ČR a naše odpovědnost Miroslav  Polreich
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
6. 10. 2007 V Dušanbe skončil summit SNS, zahájen byl summit Euroasijského ekonomického společenství   
1. 10. 2007 Tadžikistan: Snaha o posilnenie pozície Peter  Stupavský
15. 9. 2007 Stredoázijské energetické lišiactvo Peter  Stupavský
31. 8. 2007 Výsledky Šanghajské organizace spolupráce: rozdělování Turkmenbašiho zásob plynu pokračuje   
20. 8. 2007 Boj proti tzv. "třem zlům" - extremismu, separatismu a terorismu konečně v popředí zájmu Miroslav  Polreich
16. 8. 2007 NATO východu zahajuje diplomatickou ofenzívu Štěpán  Kotrba
8. 8. 2007 Šanghajská organizace spolupráce uspořádala vojenské cvičení - v Rusku Štěpán  Kotrba

iDnes publikuje rozhovory s majiteli bordelu RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2007 Další výrazné posílení důvěryhodnosti portálu iDnes...   
26. 8. 2007 Žijeme ve svobodný zemi a podnikání v erotice je normálka   
25. 8. 2007 Lehký případ funkcionálního analfabetismu Václav  Chyský
25. 8. 2007 Kam v Kanadě do bordelu? Nikam - policie vás pošle na školení Miloš  Kaláb
25. 8. 2007 iDnes, "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál" idolizuje i pornoslužby pravidelněji   
25. 8. 2007 "Ne všechno, přicházející ze Západu, je kvalitní"   
25. 8. 2007 Bordely v Čechách legální nejsou   
24. 8. 2007 "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál na 'českém' internetu" interviewuje majitele bordelu! Jan  Čulík
24. 8. 2007 Kam "utéct" před tím, co se děje v této zemi?   
24. 8. 2007 Proč by se ženy měly starat o děti?   

Antarktida RSS 2.0      Historie >
23. 9. 2006 Globální oteplování -- pravdy a mýty Ladislav  Metelka
25. 11. 2005 Koncentrace CO2 je "nejvyšší za 650 000 let"   
8. 2. 2005 Budou ohroženy vodní zdroje, výroba potravin i světové hospodářství Bushka  Bryndová
17. 1. 2005 Globální stmívání   
21. 3. 2002 Trvalé podnebné změny už nastaly, avšak co je způsobilo?   
20. 3. 2002 V Antarktidě se rozpadl obří ledovec   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
6. 2. 2008 Čurdová: Na výchovu dětí většina médií rezignovala Irena  Ryšánková
30. 1. 2008 Výhledy a rizika e-governmentu a t-governmentu v ČR Štěpán  Kotrba
30. 1. 2008 Ocenění pro ředitele Českého rozhlasu Leonardo   
21. 1. 2008 Stížnost Radě Českého rozhlasu: Tachecí porušila Kodex Českého rozhlasu aneb co je to "myslet nově" Štěpán  Kotrba
20. 1. 2008 Radio Wave spouští jako první v Česku vizualizaci rozhlasového vysílání v mobilech   
17. 1. 2008 Karel Burian má odstoupit z funkce brněnského studia ČT Štěpán  Kotrba
17. 1. 2008 Barbora Tachecí: 4000 lidí nepokládám za mnoho   
17. 1. 2008 Janeček: nevidím důvod, aby Burian nemohl naplnit své záměry Jiří  Janeček
16. 1. 2008 Radiožurnál: Pro řešení neexistuje rychlý, jednoduchý, schematický recept Štěpán  Kotrba
14. 1. 2008 ČRo a Čína: Radní jako diplomatičtí diletanti Štěpán  Kotrba

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
5. 2. 2008 Dopouštějí se členové vlády a další osoby závažné trestné činnosti? Václav  Drbohlav
4. 2. 2008 Radar s digitálním tvarováním vysílaného svazku: klíč k ruským obavám   
4. 2. 2008 Írán provedl test odpalovací rampy a otevřel vesmírné kontrolní středisko Štěpán  Kotrba
1. 2. 2008 Podílela se firma STEM na manipulaci veřejného mínění ve věci amerického radaru? Jakub  Rolčík
31. 1. 2008 Už i časopis Popular Mechanic tvrdí to, co Vondra s Klvaňou stále popírají   
28. 1. 2008 Bývalý analytik CIA Steven E. Meyer : Radar je najmä o politike. Je to akoby Rusi postavili radar v Mexiku.   
23. 1. 2008 Klvaňovi došly argumenty - má přehlcenou linku Štěpán  Kotrba
21. 1. 2008 Iránská hrozba Karla Schwarzenberga Přemysl  Janýr
18. 1. 2008 Coyle připustil, že americké rakety v Polsku jsou schopné nést i jaderné střely Štěpán  Kotrba
17. 1. 2008 Obering: Stavba americké radarové základny v ČR může začít koncem roku 2008 Štěpán  Kotrba

Hacking, hackeři a bezpečnost sítí RSS 2.0      Historie >
10. 9. 2007 Co nejspíše rozluštila slovenská tajná služba Vlastimil  Klíma
28. 6. 2007 nbusr123: Policie zabavila servery kvůli rok starému hacku Štěpán  Kotrba
26. 7. 2006 Vy jste hackeři - vy to můžete udělat, učinit svět lepším místem Štěpán  Kotrba
26. 7. 2004 Je nejsvobodnějším médiem Internet? Pro koho? Štěpán  Kotrba
14. 7. 2003 Co říká zpráva Ministerstva vnitra o extremismu a co už neříkají média Štěpán  Kotrba
10. 7. 2003 x-ker : My sme buducnost   
9. 7. 2003 Četka, které by bylo potřeba hacknout zpravodaje v New Yorku... Štěpán  Kotrba
9. 7. 2003 Václav Jirovský pro HN: Až opravdu přijde vlk   
7. 7. 2003 1986 - Hackerův manifest   
7. 7. 2003 Bruce Sterling: The Hacker Crackdown   

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
6. 2. 2008 Je nesmysl vést o docházející energetické zdroje války Mojmír  Babáček
31. 1. 2008 Firma Shell zaznamenala "obscénní" zisky   
29. 1. 2008 Další kroky Gazpromu na Balkáně   
28. 1. 2008 Nová ruská energetická stratégia Vladimir Petrovič Radjuhin
25. 1. 2008 Nabucco je mrtvé, Rusko posiluje pozici dominantního dodavatele plynu a ropy pro Evropu Jiří G. Müller
22. 1. 2008 Ceny energie rostou. Bude hůř? Petr  Frish
9. 1. 2008 ČEZ! ČEZ? Martin  Martínek
31. 12. 2007 Vondra chce od neziskového sektoru připomínky k českému předsednictví EU Štěpán  Kotrba
21. 12. 2007 Přikaspický plynovod   
19. 12. 2007 Tak nám lhali o radaru   

Čína RSS 2.0      Historie >
14. 1. 2008 ČRo a Čína: Radní jako diplomatičtí diletanti Štěpán  Kotrba
14. 1. 2008 Číňané mají financovat Citibank, aneb Další ukázka nezadržitelných změn ve světovém hospodářství Uwe  Ladwig
8. 1. 2008 Nezadržitelná změna ve světovém hospodářství, neboli O rostoucí kupní síle čínských firem Uwe  Ladwig
5. 1. 2008 Čínsko - indická výzva Západu   
3. 1. 2008 Globální válečná hrozba základny USA v ČR a naše odpovědnost Miroslav  Polreich
5. 11. 2007 Paroubek odlétl, aby se nechal přesvědčovat Američany Štěpán  Kotrba
16. 10. 2007 Nynější sjezd Čínské komunistické strany ovlivní celý svět   
16. 10. 2007 Hu oznámil mírné reformy   
15. 9. 2007 Stredoázijské energetické lišiactvo Peter  Stupavský
31. 8. 2007 Výsledky Šanghajské organizace spolupráce: rozdělování Turkmenbašiho zásob plynu pokračuje   

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
24. 1. 2008 Immanuel Wallerstein: Keňa: stabilní demokracie nebo rozpad? Immanuel  Wallerstein
8. 8. 2007 Za oponou neoliberálního humanitarismu: od Iráku k Darfúru Mesfin  Gedlu
6. 8. 2007 Africký kontinent součástí "války proti terorismu" Daniel  Veselý
26. 6. 2007 Afrika odmítá americké plány na výstavbu velké vojenské základny   
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním   
1. 5. 2007 Immanuel Wallerstein: Afrika roku 2057 Immanuel  Wallerstein
29. 3. 2007 Očekával jsem, že mě zabijí   
27. 3. 2007 Zimbabwe: vítejte zpět špatné vzpomínky! Mesfin  Gedlu
13. 3. 2007 Pech impéria nenapraví sentimentální imaginace Mesfin  Gedlu
20. 2. 2007 Pošetilá cesta Bílého domu k africké ropě Mesfin  Gedlu

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
7. 8. 2007 Free neznamená pouze zadarmo Štěpán  Kotrba
23. 1. 2007 Výchova vysokoškoláků "free" hudbou Štěpán  Kotrba
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 Poplatek za média nic neřeší   
23. 11. 2006 Mediální monopoly narážejí na společenskou potřebu sdílení kultury Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2007 Planeta Země   
27. 12. 2007 Zastavilo se globální oteplování?   
14. 12. 2007 EU Spojeným státům: Probuďte se ohledně globálního oteplování   
5. 11. 2007 Miliardy lidí ohroženy válkami kvůli zhoršujícímu se klimatu   
27. 10. 2007 Chcete snížit svou uhlíkovou stopu?   
17. 10. 2007 ČR se nedostala do RB OSN -- změní to českou klimatickou politiku?   
16. 10. 2007 Neznám žádný důkaz, že globální oteplování způsobuje člověk   
16. 10. 2007 Neznalost důkazů neznamená, že neexistují Ladislav  Metelka
14. 10. 2007 Snad je jasno Ladislav  Žák
14. 10. 2007 Čulíkova potřeba poučovat, aneb globální politikum paniky Štěpán  Kotrba

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Školství RSS 2.0      Historie >
22. 1. 2008 Neúcta k vědění se nevyplácí Darina  Martykánová
4. 12. 2007 Sítě v síti, aneb jsou ve školství jen problémy s platy? Pavel  Táborský
21. 11. 2007 Sloučení škol nebude škodit   
15. 11. 2007 Nemoc, způsobená Oxfordem? Ema  Čulík
15. 11. 2007 Britské vysoké školy, pro a proti Jan  Čulík
15. 11. 2007 Manifest maturanta   
14. 11. 2007 Náš mlčící maturant Patrick  Ungermann
14. 11. 2007 Nechceme sloučení škol Simona  Szekelyová
11. 10. 2007 Vzdělání je důležité Hynek  Bíla
10. 10. 2007 Včera se tančilo všude, aneb dříve bylo všechno lepší Michael  Volný

Český film RSS 2.0      Historie >
19. 1. 2008 Čtěte "disidentskou" knihu Jana Čulíka o současném českém filmu Jan  Čulík
30. 11. 2007 Jací jsme   
2. 11. 2007 Po Gymplu Tomáš  Koloc
1. 10. 2007 Kinoteátr Pavel  Kopecký
1. 10. 2007 Okradl mě Medvídek Tomáš  Koloc
26. 7. 2007 České plagiáty Jan  Lipšanský
26. 7. 2007 Bukowski a Zelenka   
7. 7. 2007 Od filmů k rakům Jan  Čulík
6. 7. 2007 Skutečnou moudrost stačí šeptat Ema  Čulík
6. 7. 2007 Pleasant Moments is very unpleasant Ema  Čulík

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
5. 2. 2008 Dopouštějí se členové vlády a další osoby závažné trestné činnosti? Václav  Drbohlav
4. 2. 2008 Radar s digitálním tvarováním vysílaného svazku: klíč k ruským obavám   
4. 2. 2008 Írán provedl test odpalovací rampy a otevřel vesmírné kontrolní středisko Štěpán  Kotrba
31. 1. 2008 Radar - zodpovědnost nejen velkých hráčů - USA, Ruska, ale i nás samotných Vladimír  Remek
31. 1. 2008 Už i časopis Popular Mechanic tvrdí to, co Vondra s Klvaňou stále popírají   
29. 1. 2008 Kanada zrušila svůj obranný radar po jediné stížnosti Miloš  Kaláb
28. 1. 2008 Pavel Baroch, jeho 2000 vysavačů a jedna lokomotiva Štěpán  Kotrba
28. 1. 2008 Bývalý analytik CIA Steven E. Meyer : Radar je najmä o politike. Je to akoby Rusi postavili radar v Mexiku.   
25. 1. 2008 Pacner jako senilnějící legenda Štěpán  Kotrba
23. 1. 2008 Klvaňovi došly argumenty - má přehlcenou linku Štěpán  Kotrba

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
28. 1. 2008 Odcházení od Václava Havla: Stará hra, která nevědomky nastoluje důležitý problém současnosti Jan  Čulík
25. 1. 2008 Čtenář je partnerem autora Irena  Zítková
17. 1. 2008 Založen Přípravný výbor Společnosti přátel Památníku národního písemnictví   
11. 1. 2008 Zemřeli dva spisovatelé, kteří milovali Jesenicko Libor  Martinek
4. 1. 2008 Jan Čulík, Knihy za ohradou   
14. 12. 2007 Znovu: Bude zrušen Památník národního písemnictví?   
17. 11. 2007 Člověk zahrada širá: Milan Kundera jako mladý stalinista Jan  Čulík
16. 11. 2007 Lašsko-evropský básník Óndra Łysohorsky Libor  Martinek
7. 11. 2007 Ludvík Vaculík: Hodiny klavíru. Památník národního písemnictví, 7. 11. 2007, 18 hod.   
6. 11. 2007 Básník a darebák podruhé Petr  Král

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
5. 2. 2008 Británie plánovala postavit v Afghánistánu pro Taliban výcvikový tábor   
5. 2. 2008 Britský princ Andrew kritizoval USA za iráckou válku   
5. 2. 2008 Americké firmy korumpují irácké poslance Anna  Voňavková
2. 2. 2008 Student odsouzen k smrti, že si stáhl z internetu chartu práv žen   
29. 1. 2008 Návrat do Falludže   
21. 1. 2008 Iránská hrozba Karla Schwarzenberga Přemysl  Janýr
16. 1. 2008 Americká a britská rozvědka se zřejmě svářejí o to, jaký přístup používat v Afghánistánu   
15. 1. 2008 Vážné pochybnosti o regulérnosti voleb a férovosti prezidentské volební kampaně Jan  Zeman
5. 1. 2008 Irácký voják prý "zabil dva americké vojáky"   
27. 12. 2007 Irácká vláda propustí z vězení protivládní povstalce   

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová
26. 7. 2007 Trestní oznámení pro pomluvu   
20. 6. 2007 Diplomatická kontroverze kolem spisovatele Rushdieho se zostřuje   
16. 3. 2007 Jak se v Právu cenzuruje Mitrofanov Štěpán  Kotrba
6. 3. 2007 Svoboda slova v ČR neexistuje Tomáš  Stýblo
16. 1. 2007 Německo chce zakázat nacistické symboly v celé EU   
22. 12. 2006 Jak úspěšně ovlivňovat a nenechat se zmanipulovat Jozef Bohumil Ftorek