23. 5. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
25. 5. 2008

O RADARU V ČT:

Moravec byl dnes zase jednou skoro vzorem nezaujatého žurnalisty. Historii stěhování radaru do Brd podal věrohodně: za ČSSD se podbízel Tvrdík, za ODS Payne. Nebýt skluzu do demagogické pasti - proč prý komunisté neodporovali raketám Sovětského svazu? aha? obstál Moravec docela slušně.

Sloupek
Kateřina Rudčenková

Pod ledem zmizel
náhodný bruslař. Do tmy
tiše padá sníh.

ze sbírky Ludwig, Klokočí a Knihovna Jana Drdy Příbram 1999

25. 5. 2008

. Nemůžu souhlasit s Michalem Vimmerem, že v dnešní debatě na ČT Václav Moravec "skoro" obstál. Neobstál. Vůbec. Jakožto moderátor diskuze je kromě jejího obsahu zodpovědný také za její formu, která byla dnes více než žalostná. Pan Vondra trousil jednu osobní invektivu za druhou a Václav Moravec neučinil vůbec nic proto, aby diskuzi vrátil na slušnou úroveň (např. hrozbou odebráním slova). Nejednou se na úpadku diskuze podílel sám - skočit do řeči Janu Tamášovi, jestli drží hladovku i proti dřívějšímu postupu sociální demokracie, či odebrat slovo Miroslavu Ransdorfovi s tím, že nemá právo se ptát, neboť od toho jsou tu diváci v sále, je jednoduše absurdní.

25. 5. 2008

Ještě neskončila televizní diskuse, a již mám dojem, že si veřejnost v Borovně nechala vnutit režii ČT a místo diskuse s veřejností přítomnou v sále, jsme byli jsme svědky další verze perlamentní debaty, píše Ladislav Hinner. Protiradaroví stoupenci nebyli připraveni a podle mého soudu měli i za cenu vneseni neklidu do jednacího sálu prosadit rozmluvu o zásadních problémech a důsledcích geopolitických. Příležitost se nebude opakovat.

Zájem USA na politickém oslabení EU prostřednictvím dvoustranných vztahů je evidentní a vlezlá současná vláda naší republiky je vhodným bílým koněm.

Verze s oblibou opakována vládními zastupiteli, že musíme být připraveni na raketový útok Iránu či dalších, těchto z hlediska vojenské moci trpaslíků, je neférová. Každý přece musí vidět, že nevyprovokovaný útok těchto zemí na homogéna či jeho spojence, je národní sebevraždou. Zdalipak by neozbrojený pan Vondra šel dát facku skupině rozvášněných a ozbrojených skínů ? Nebýt pana Tamáše, měl bych dojem, že setkání bylo zbytečné a posloužilo spíše špatné věci. Co se s tím dá dělat?

25. 5. 2008

Po zhlednutí nedělních Otázek V.M. a krátkých zpráv mezi oběma částmi pořadu, jsem se definitivně uvtrdil v názoru, že je třeba zanechat debat o vládě a České televizi a začít jednat. Nejzávažnějším faktům se v nedělní debatě poslanci, sedící po pravé ruce Václava Moravce, opět nešikovně vyhýbali a lži, které museli leckdy vymýšlet za pochodu, bily do očí, stěžuje si Lukáš Štika a pokračuje:

Jedniná možnost jak situaci skutečně zvrátit je masivní demonstrace. Už několik měsíců si kladu otázku proč ty desítky organizací, které vystupují proti radaru, nespojí své omezené finační prostředky a a nezafinancují vytištění a vylepení plakátů vyzývající k demonstraci požadující demisi vlády.

Takový plakát musí mít ovšem takovou informační hodnotu, že dokáže probudit lidi z letargie a stereotypu dne a do ulic je skutečně dostane. Najde se u nás někdo, kdo dokáže takový plakát vytvořit a zaplatit?

25. 5. 2008

Milan Fridrich, šéf zpravodajství ČT: "Bylo vidět, že místní lidé se na problém dívají trochu jinak, než se na něj díváme třeba my v Praze." To by mě zajímalo, co tím šéf zpravodajství veřejnoprávní televize myslel:-) ptá se Jan Sýkora.

Jan Čulík dodává: Ona má veřejnoprávní instituce právo mít na nějaký problém nějaký názor? Pokud vím, podstatou práce veřejnoprávního média je to, že to žádný názor nemá, ani nesmí mít. Viz statut BBC, třeba... To pan Fridrich neví?

25. 5. 2008

Zachytil jsem v nedělním popoledni nedůstojné žvanění hluchých, moderované panem Moravcem. Nepovažoval bych za potřebné se k té podivné taškařici vyslovit, kdyby nebylo (po kolikáté už) "zásadní" otázky pana Vondry, adresované nespokojenému publiku: "Kde jste byli v roce 1968, když sem přišla "bratrská" vojska?" -- necituji přesně, ono to nakonec vůbec není nutné. Podobnou otázkou útočí na občany mnozí představitelé současné moci. Je to otázka hanebná, zavádějící a nedůstojná až do těch konců.

25. 5. 2008

Mám to polepený.

Vážený pane Moravče,

Protože jste se nevlídně otřel o naši starou Adélu (to auto s nápisy proti radaru a proti české televizi) ráda bych přispěla se svoji troškou do Vámi jednostranně vedené diskuse. Protože jako obyčejný občan mám možnost se k dění vyjadřovat pouze jednou za 4 roky, považovala jsem za nutné dát nějak najevo svůj nesouhlas. NESOUHLASÍM S VÁLEČNOU POLITIKOU USA A NECHCI SE NA NÍ ŽÁDNÝM ZPŮSOBEM PODÍLET. Nechci být pokusný králík ani terč.

Až bude česká televize vysílat objektivně a nestranně, podle mínění většiny občanů, ráda ten nelichotivý nápis odstraním, míní Eva Novotná.

Pozn. JČ: Redaktoři veřejnoprávního média nesmějí ve vysílání prezentovat názory vlastní instituce, ani ji jakkoliv hájit, tedy ani kritizovat kohokoliv, kdo veřejnoprávní instituci kritizuje.

25. 5. 2008

Po zhlédnutí dnešních otázek Václava Moravce ve mě zůstal pocit naprostého znechucení, píše Jiří Šlouf. Jakoby celá debata odrážela současný stav naši vrcholné politiky. Z průběhu pořadu mohou mít lepší pocit jen komunisté, neboť jediný jejich zástupce, europoslanec Ransdorf, nepůsobil ani trapně, ani směšně. To se nedá říci ani o jednom z dalších oficielních hostů. Musím dodat, že pan Bursík je skutečná perla.

Z celé debaty mě zaujala jediná věc: nikdo se nehlásí k tomu, že by s jednáním o radaru začal. Obě strany, ČSSD i ODS, svorně tvrdí, že to ti druzí, druhá strana. Z toho mi však logicky vyplývá, že obě strany, tedy i ODS, soudí, že umístění radaru je věc veskrze špatná a odpovědnost za ní je třeba "hodit" na protivníka, tedy ODS ji hází na ČSSD.

24. 5. 2008

Občas se dostanu k článkům, které tvrdí, že poezie je dnes na svém ukňučeném konci, že jsme odříznuti od neobyčejně barevných dějin naší civilizace a že v nich nemůžeme hledat novou inspiraci pro naši budoucnost. Prý by to byl anachronismus. Tak se vizionáři renesance mohli vracet k antice, víc než tisíc let jim vzdálené, tak se vracel vizionář postmoderny Nietzsche k dionýství a apolinství, tak se vracel pozdní Heidegger v Básnicky bydlí člověk k Hölderlinovi a k Hebbelovi, tak se vracelo moderní malířství k umění exotických primitivů, tak pro básníka Apollinaira byla moderní poezie návratem. Jen malost se nevrací, nemá kontext, ba odmítá i možnost návratu. Všechno velké je naopak rozkročeno odněkud někam, vše velké navazuje, byť popíravě, na kořeny a roste z nich dál. Kdo miluje kulturu, ten musí milovat i její dějiny, musí vidět její jednotu, tak jak to říkal kdysi Lord Acton o vědě.

Bohužel nevzdělanost a filistrovství za státní peníze v dotovaných časopisech nebo i z kateder univerzit hlásá, že jsme u konce. Chybí velké osobnosti, jako byli Patočka a Černý, chybí také zcela kontext, a proto literární historik, učící na Univerzitě Karlově, může v sobotní příloze Lidových novin Orientace mít takový žvást (ve skutečnosti ještě něco mnohem horšího!), jakým je článek Václava Vaňka "Na břehu podsvětní řeky". Vždy mne takové bláboly rozzlobí. Že bývají tištěny v literárních časopisech, to se stalo mimo jiné i příčinou toho, že tyto časopisy nečtu. Bohužel v Lidovkách, jež ostatně dlouhodobě upadají, jsem se tomu nevyhnul a musím reagovat.

25. 5. 2008

ROPNÁ KRIZE:

Jak se nám změní život, když budeme muset platit za ropu 200 dolarů za barel?

Invaze USA a Británie do Iráku vedle k ztrojnásobení ceny ropy, konstatuje čelný expert. Svět nyní platí za energie neuvěřitelných 6 bilionů dolarů.

Ropný ekonom Dr. Mamdouh Salameh, který je poradcem Světové banky i Organizace pro průmyslový rozvoj OSN (UNIDO) sdělil listu Independent on Sunday, že by cena ropy v současnosti nedosahovala více než 40 dolarů za barel, a nikoliv nynějších 135 dolarů za barel, kdyby bývalo nedošlo k invazi do Iráku.

Ceny ropy se od roku 2002 zvýšily šestinásobně, ve srovnání s čtyřnásobným vzrůstem ceny roky v letech 1973-1974, které ukončilo poválečný hospodářský rozkvět.

25. 5. 2008

Spí v pyžamu, stěny v bytě si natřel na žluto, za rok vypije 540 sklenic alkoholu, souloží s manželkou 117krát, patnáctkrát za měsíc se mu zdají erotické sny.

Ona spí v noční košili, ráda peče, má ráda orchideje a na pohovce hromadí vycpávané medvídky. Také souloží s manželem 117krát v roce, vypije ročně celkem 229 alkoholických nápojů a zdá se jí o sexu pětkrát měsíčně. Mají jedno dítě a nakupují v levných supermarketech Aldi a Lidl, tři z nichž mají pět minut od baráku.

25. 5. 2008

V sobotu 17. 5. se několik členů redakce Akt-info vydalo do brdského vojenského újezdu na kótu 718, kde by podle současného plánu mělo stát radarové zařízení v rámci americké vojenské základny. Skupina aktivistů a aktivistek z organizace Greenpeace tuto kótu před třemi týdny obsadila a postavila zde protestní tábor. Cesta z nedaleké obce Míšov do tábora trvala se zkušeným průvodcem zhruba půl hodiny svižnější chůze. Bylo třeba zvolit trasu přes louku a skrz les, protože zpevněné přístupové cesty jsou trvale obsazeny hlídkami vojenské policie snažící se vstupu návštěvníků do újezdu zabránit. Praktickým cílem akce podle výkonného ředitele Greenpeace Jiřího Tuttera je, obrátit pozornost veřejnosti k internetovým stránkám www.fotoblokada.cz, kde se mohou lidé k blokádě připojit tím, že zašlou svoji fotografii do galerie těch, kteří s radarovou základnou nesouhlasí. Většina fotografovaných drží symbolický terč s heslem "Mám cíl -- nebýt cíl".

25. 5. 2008

Dobrý den! Jak jsem upozorňoval, činnost Greenpeace už popuzuje místní lidi kolem VÚ Brdy. Bába v Grillu a ČT se už postarají, aby se to nafouklo. Myslím, že akce Greenpeace je chybná a kontraproduktivní, píše František Řezáč.

25. 5. 2008

Doplnili jsme do redakčního systému novou funkci "Poslat emailem" - čtenáři nyní budou moci svým známým, přátelům i příbuzným, poslat článek, který je v Britských listech zaujal.

Zároveň jsme ke každému článku doplnili odkazy na nejrůznější weby společenského zesíťování (networking), jako je například Facebook, ale i četné jiné, jejichž prostřednictvím se můžete také podělit s přáteli o články v Britských listech Využívejte! (red)

24. 5. 2008

Usnesení Akademického senátu Univerzity Karlovy v Praze

23. května 2008

Akademický senát Univerzity Karlovy v Praze konstatuje, že bude-li uskutečněna transformace fakultních nemocnic v podobě navrhované panem ministrem Julínkem, bude Univerzita donucena ukončit klinickou výuku na svých fakultách. K tomuto následku povede postoj ministerstva zdravotnictví, které opakovaně odmítá zásadní připomínky univerzit.

Jeho vinou tak hrozí, že vysoké školy ztratí možnost nést odpovědnost za klinickou výuku a výzkum. AS UK žádá vládu o urychlenou nápravu situace.

Za správnost:

Mgr. Václav Hájek

Tiskový mluvčí UK

Univerzita Karlova v Praze

tel: +420 224 491 248 e-mail: Mail pr@cuni.cz

Zdroj: ZDE

24. 5. 2008

Prohlášení rektora Univerzity Karlovy

23. května 2008

Rektor UK prof. Hampl se seznámil s textem dnešního usnesení Akademického senátu UK ve věci transformace fakultních nemocnic a vyjadřuje pochopení pro důvody, které AS UK k přijetí tohoto usnesení vedly.

Vývoj jednání univerzit s Ministerstvem zdravotnictví ukazuje, že zásadní obavy univerzit z proměny fakultních nemocnic na akciové společnosti jsou oprávněné. Nebude možné zákonem garantovat "princip neprivatizace", nebude možné univerzitám zaručit jakékoliv rozhodovací kompetence v oblasti výuky, vědy a výzkumu apod. Změna dnešního stavu, kdy fakultní nemocnice jsou příspěvkovými organizacemi, je nutná, ale do podoby veřejnoprávních institucí, která je v evropském kontextu obvyklá.

Rektor dále naléhavě upozorňuje, že pokud se opravdu naplní transformační mechanismus dle plánů, na kterých Ministerstvo zdravotnictví trvá, a dojde k přeměně stávajících fakultních nemocnic na standardní akciové společnosti před případným schválením zákona o univerzitních nemocnicích, přestanou se na uskutečňování klinické výuky vztahovat stávající právní předpisy. V situaci, která tak vznikne, se vynucené ukončení této výuky stane zcela reálnou hrozbou.

Žádost Akademického senátu, aby vláda ČR takový vývoj nepřipustila, je plně oprávněná.

Václav Hampl, rektor Univerzity Karlovy v Praze

Zdroj: ZDE

24. 5. 2008

Už jste se někdy někoho, kdo má za Vás odpovědnost, ptali, proč musíte jít po silnici a ne po chodníku, když po něm chodí většina lidí? On, poté, ale kamarádům řekl, jak se vlastně máte svobodně a je s Vámi vedena opravdová diskuze, protože si přece můžete vybrat, zda jít po levé, pravé straně či dokonce uprostřed ! A Vy nechápete...

24. 5. 2008

tisková zpráva

Jan Bednář a Jan Tamáš, kteří již jedenáctým dnem drží hladovku proti plánovanému umístění vojenské základny USA na území ČR, byli dnes na doporučení lékařů převezeni na podrobné vyšetření do Fakultní Thomayerovy nemocnice. Vyšetření prokázala nebezpečně vysokou hladinu bilirubinu u Jana Bednáře a lékaři ho vyzvali, aby protestní hladovku ukončil. V opačném případě podle nich hrozí kolaps metabolismu.

24. 5. 2008

Rusko a Čína na společné schůzce odsoudily americký plán na globální štít raketové obrany. Poukazují na to, že tento program ochromí mezinárodní usilí o odzbrojení.

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv a čínský prezident Hu Jintao v této věci podepsali v Pekingu společné prohlášení.

24. 5. 2008

V Právu jsem před týdnem četl článek, nazvaný "Průzkum: zelení by neprošli do Sněmovny". "Strana zelených sklízí plody vnitrostranických svárů a lavírování v otázce radaru", stálo tam v záhlaví.

24. 5. 2008

Už poněkolikáté jsem si přečetl o tom jak zelení neplní svůj volební program a jak jsou tedy svými praktickými kroky spíše modrozelení. Někteří jakoby se vztyčeným ukazovákem říkali: "Že se nestydíte..." Naposledy psal o tomto stavu pan Neoral. Výsledkem jsou prý nízké preference a nevolitelnost v příštích volbách.

Mám pocit, jakoby pisatelé zapoměli, jak se vyvíjela situace před volbami 2006. V té době byla hlavní vládnoucí stranou ČSSD. ODS byla 2 volební období v opozici a s vyjímkou místní samosprávy a krajů byla oddělena od penězovodů, píše Slavoj Butala.

24. 5. 2008

KLAUS A KOMUNISTI SE SHODLI O KOSOVU:

ŠOK│ Členové petičního výboru odpůrců uznání Kosova Českou republikou se půjdou rozloučit se srbským velvyslancem před jeho odjezdem z Česka. Setkání se uskuteční podle informací petentů v neděli v 8.45 hod. před budovu srbské ambasády v Praze v Mostecké ulici. Část členů petičního výboru se vypravila spolu se studenty žurnalistiky autobusem do Kosova, aby mladí žurnalisté "viděli na vlastní oči" důsledky tohoto rozhodnutí České republiky a zemí Evropské unie. Proti uznání Kosova českou vládou se velmi ostře vyjádřil i český prezident Václav Klaus . Text nazval Jak jsem se styděl. Text zaslal Mladé frontě Dnes.

PLNÉ ZNĚNÍ PREZIDENTOVA TEXTU: Václav Klaus: Jak jsem se stydělZDE

25. 5. 2008

Měli bychom si asi ujasnit svou politickou filozofii, z jejíhož hlediska píšeme. Zaujal mě rozpor v argumentaci Štěpána Kotrby. Na jedné straně prý vládne na světě sobecký, zahraničněpolitický pragmatismus, jemuž "aktivisté nerozumějí", píše Štěpán Kotrba:

Vysvětluji mocenskou danost, která nemá prozatím variantu a nesnese moralizování intelektuálů za peníze mocných tohoto světa. Stejně jako všichni "odpustili" světovému společenství rozbombardování Jugoslávie a Bělehradu, anexi a poté uznání albánského Kosova, "odpustili" Číně její Tchien an men, Rusku "odpustili" rozbomardovaný Groznyj, Libyi "odpustili" Lockerbie a USA "odpustili" My Lai, Guantánamo a Abu Ghraib, "odpustí" všichni i Karimovi jeho zastřelené demonstranty. Stejně tak odpustili všichni Brežněvovi okupaci Československa. To je mezinárodní politika v praxi, nikoliv morální imperativ "svědomí". (...) To není obhajoba nepravostí tohoto světa, pouze nahlas vyřčené konstatování, jak ten svět funguje - pro laiky. Konstatování, kterému rozumí všichni diplomaté, několik novinářů, ale ani jeden aktivista.

Avšak uznání samostatnosti Kosova podle Kotrby do tohoto vzorce jednání nepatří, tam se politikům neodpouští:

Nesouhlasím s uznáním Kosova a válečných zločinců v jeho čele.

Tak Karimov zločincem u moci být může, ten má právo, aby s ním Evropská unie jednala, protože "potřebuje plyn", avšak kosovští "váleční zločinci" legitimitu nemají. Nebo jak to je? Je problematické kritizovat jiné za aktivismus a zároveň sám vystupovat jako aktivista.

Měli bychom si jednou provždy ujasnit, zda tedy přijímáme cynický pragmatismus ("ničeho se nedá dosáhnout, musíme se podrobit mocenskému uspořádání světa"), který, jak se zdá, Kotrba uznává u některých mocností, nikoliv však u jiných, anebo budeme záležitosti posuzovat na základě lidskosti, slušnosti a morálky - bez aktivismu i bez cynismu

Dovysvětlení ŠOK pro nechápavé: Politický pragmatismus vládne. V celém světě. To je fakt, se kterým ani JČ nic nezmůže. Mocenskou rovnováhu určují vždy zbraně, peníze a diplomacie ruku v ruce. CO odsuzuji, je politika intervencionismu. Evropa, USA či kdokoliv jiný nemá právo zpravodajských, vojenských či hospodářských intervencí za účelem podvracení politického systému v třetích zemích. To je nepřijatelná "preemptivní" praxe, zpochybňující základy kolektivní bezpečnosti. Kdyby se takto chovala i druhá strana, povraždili bychom se i v Evropě už dávno. Američtí stipendisté se mohou rozhořčovat, ale pro mne jsou neokolonialisty, kteří dodělávají to, co jejich předchůdci v 18. a 19. století nestihli.

K TOMU: Štěpán Kotrba: Vysvětluji realitu, jak je uplatňována v praxi ZDE

JČ: Takže je to jasné. Na světě vládnou mocní, ve svůj prospěch a malý člověk má právo jen tak držet hubu. Kdykoliv se proti útlaku ozve, Štěpán mu doporučí, aby držel hubu dál a osvobodit se nepokoušel, protože by mu mohli přijít na pomoc "intervencionisté" a "neokolonialisté" a všichni bychom se povraždili. - To ovšem v zájmu stability naprosto ruší jakékoliv právo na jakýkoliv osvobozenecký boj. Na světě vládnou mocní podle svých sobeckých zájmů a ty, utlačovaný občane, mlč. Kdyby ses vzepřel a začal třeba i využívat pomoci ze zahraničí, povraždili bychom se. :)

Tenhle naprostý fatalismus a cynismus v západní Evropě naštěstí neexistuje: Lidé jsou si tam většinou vědomi toho, že všechny svobody, které tam (ještě) existují, si vydobyli obyčejní lidé právě PROTI vůli mocných.

24. 5. 2008

KLAUS A KOMUNISTI SE SHODLI O KOSOVU:

Prohlášení předsedy KSČM a místopředsedy KSČM pro zahraniční politiku a evropskou integraci k souhlasu s navázáním diplomatických styků s Kosovem Vládou ČR

Vláda ČR na svém zasedání mimo řádně schválený program svého jednání a v rozporu s usnesením Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky projednala a vyslovila souhlas s navázáním diplomatických styků s Kosovem, a tím fakticky rozhodla o jeho uznání.

24. 5. 2008

Abychom uvedli poněkud emocionální, zaujatý a nevyrovnaný dopis Štěpána Kotrby srbskému velvyslanci, nehodný nezávislého novináře, do kontextu, přinášíme zároveň dva nevzrušené analytické materiály společnosti BBC. ZDE ZDE

Vyplývá z nich, podle našeho názoru, to co je stejně známé: každý si v zahraniční politice dělá to, co považuje za výhodné pro sebe. Západoevropské demokracie a Spojené státy, které nejsou ohroženy separatismem, usoudily, že uměle držet území, devadesát procent jehož obyvatelstva je jednotného etnického původu, pod správou jiného etnika, které se s tím prvním nenávidí, je nepraktické, kontraproduktivní a destabilizující. S takto pragmatickým uvažováním se dá souhlasit. I když i západoevropští pozorovatelé se stavějí vůči nacionalismu i kosovských Albánců se značnou skepsí. Jeden reportér BBC se v Prištině dotazoval tamějších albánských politiků, proč mají odpadky na ulicích a díry v silnici, a jestli by nebylo lepší namísto mechanického opakování nacionalistické rétoriky o samostatnosti nechat ty ulice uklidit a spravit - odpovědí mu bylo "Ať žije nezávislé Kosovo!"

24. 5. 2008

Tuto analýzu publikovaly internetové stránky BBC letos v únoru.

To, že Kosovo vyhlásilo svou nezávislost, vyvolalalo celosvětovou debatu o tom, zda by je ostatní státy měly uznat.

Několik vlád, na jejichž území působí separatistická hnutí, odmítá Kosovo uznat. Obávají se, že by vytvořily precedent, a argumentují, že nedošlo k dohodě mezi Srbskem a Kosovem a že k vzniku nezávislého Kosova neexistuje jasný mandát Rady bezpečnosti OSN.

24. 5. 2008

Kosovo, chudé území, na němž žijí většinou etničtí Albánci, v únoru 2008 jednostranně vyhlásilo nezávislost na Srbsku. Existenci nezávislého Kosova okamžitě uznaly Spojené státy a nejvýznamnější členské země Evropské unie. Avšak Srbsko, za pomoci svého vlivného spojence Ruska, se zapřísáhlo, že zabrání tomu, aby Kosovo získalo křeslo v OSN.

Kosovo je scénou, kde se odehrávají už po staletí konflikty mezi jeho srbským a etnicky albánským obyvatelstvem.

24. 5. 2008

Psal se březen roku 1999. Česká republika byla několik dnů členem NATO. V Strakově akademii zasedala až do pozdních nočních hodin česká vláda. V tu chvíli zazvonil telefon. Madeleine Albrightová žádala po české vládě souhlas s přeletem bombardérů , mířících na Bělehrad. Okamžitě. Svolání Parlamentu bylo nemožné, v rozporu s Ústavou České republiky rozhodla vláda. Ministři souhlas nechtěli dát a tak došlo až na výhrůžky odvoláním. Nakonec dostatečný počet členů vlády souhlasil. Po několika hodinách. Byl to den, kdy jsem si přestal vážit českého premiéra Miloše Zemana. Za několik dní nato měla sociální demokracie sjezd. Sedl jsem a napsal omluvný dopis jugoslávskému velvyslanci za sebe i všechny sociální demokraty, kteří s americkou agresí vůči Jugoslávii nesouhlasili. Tehdy ten dopis podepsala většina delegátů sjezdu a donutila ministra zahraničí změnit politiku - pod hrozbou vyjádření nedůvěry sjezdem.

Dnes činím totéž. I když vím, že současná vláda už žádnou důvěru občanů nemá. I když vím, že uznání Kosova touto českou vládou je krok, který už byl učiněn a změnit ho může pouze nová vláda. I když vím, že hořkost, kterou uznání Kosova Českem zanechá v Bělehradě, bude stejná, jako hořkost nad chováním států Varšavské smlouvy při okupaci Československa a bude trvat velmi dlouho, než Srbové odpustí Čechům jejich zradu. Pokud vůbec. Musel jsem ten dopis napsat. Za sebe. Jako pokračování, připomenutí a citace toho prvního. Věřím, že si jej Vladimir Vereš přečte ještě před svým odjezdem a pochopí, že všichni Češi nejsou lokajové amerických zájmů.

24. 5. 2008

Musím se přiznat, že jakkoliv chápu „realitu“ kolem Kosova, jeho uznání mi vadí. Vadí mi především proto, že je to právě 50 let, co jsme v naší zemi zažívali podobný proces, který pokračoval v září Mnichovem, byl završen protektorátem Böhmen und Mähren a posléze odsunem ať již jakkoliv více či méně divokým. Nešlo o Kosovské Albánce, ale o Sudetské Němce. Taky jsme tu měli mírotvorce z Anglie, Evropy a Společnost národů a také to nakonec to také dopadlo tím, že jsme byli nuceni akceptovat „realitu“, kterou před nás položili naši spojenci Francie a Velká Británie. Jsme od těch let už šest desetiletí a pořád je to vracející se problém.

24. 5. 2008

Gordon Brown přichází o důvěru své vlády: stále větší počet jeho ministrů vyjadřuje názor, že Labouristická strana nemůže vyhrát volby pod Brownovým vedením.

Labouristická strana zaznamenala totiž katastrofální porážku ve čtvrtečních doplňovacích volbách v městech Crew a Nantwich. Obrat ve voličské podpoře od labouristů směrem ke konzervativcům dosáhl 17,6 procent- kdyby se nyní konaly všeobecné volby, s takovýmito výsledky by měl konzervativec David Cameron ve sněmovně podstatnou většinu. Hlavní kritikou je stížnost, že Gordon Brown jen pořád opakuje, že on je tím nejlepším politikem, jakého Británie potřebuje v době globálních ekonomických problémů, avšak voliče to nepřesvědčilo. Zatím se však Labouristická strana svého premiéra svrhnout zřejmě nechystá.

Podrobnosti v angličtině ZDE

24. 5. 2008

ŠOK│ CVVM zveřejnila nejnovější průzkumy, jak se občané staví k americkému radaru v Brdech. S vládním návrhem nesouhlasilo v březnu 65%, v dubnu 63%. PRO vybudování základny se vyslovuje necelá třetina dotázaných. Údaje se prakticky nemění - pohybují se i nadále v pásmu statistické chyby. Celkový pohyb názorů je dlouhodobě od roku 2006 v pásmu 10%. PROTI radaru je i 31% voličů ODS, 61% voličů KDU-ČSL a 67% voličů SZ. 79% voličů ČSSD a 92 voličů KSČM , 58% nerozhodnutých a 76% nevoličů také nesouhlasí se stavbou radaru. Přes mohutnou kampaň, která stála miliony, vláda nedocílila změny názoru veřejnosti. I nadále ale na podepsání smluv trvá, i když ví, že kterákoliv další vláda smlouvu okamžitě vypoví a radar se tak stal hlavním tématem příštích voleb. Březnové šetření se vedle toho věnovalo i tomu, zda se lidé obávají teroristického či vojenského útoku na základnu (80% občanů se obává), čí legislativě by měli podléhat občané USA působící na této základně (54% tvrdí, že české) a zda a jak by americká vláda měla Česku kompenzovat umístění radaru na jeho území (77-80% občanů je pro kompenzace).

CVVM : Občané o americké radarové základně v ČR ZDE

Nezávislý průzkum CVVM tak zpochybnil zmanipulovaný průzkum na zakázku občanských demokratů, objednaný nedávno u agentury SC&C. Návodný dotazník si ale vyrobila sama ODS a otázce na radar předchází 11 dotazů, které manipulují respondentem a připomínají potřebu chránit bezpečnost či "rostoucí hrozby". Agenturu kritizovala řada sociologů i v médiích. PR kampaň vládě nevyšla, podvod se vrátil jako bumerang. Lidé stále nesouhlasí. Všelidové referendum o radaru žádá 70% obyvatel České republiky.

23. 5. 2008

Jak ČR a EU ustupují diktátorům

Každý diktátor, který se obává západního odsouzení svých činů, by se mohl hodně poučit od uzbeckého prezidenta Islama Karimova. Tomuto taškentskému gangsterovi se právě podařilo, za pomoci Berlína, přimět EU, aby sankce uvalené na jeho režim byly zrušeny.

Před třemi lety souhlasila Evropská unie, že na Uzbekistán uvalí zbrojní embargo a nebude udělovat vstupní víza vysokým činitelům uzbeckého režimu, kteří se podíleli na brutálním útoku proti demonstrantům v městě Andižan ve východní části země. Nikdo přesně neví, kolik mužů, žen a děti bylo usmrceno 13. května 2005, když začaly bezpečnostní jednotky střílet ostrou municí do davu. Úřady nepovolily nezávislé vyšetřování. Avšak podle konzervativních odhadů toho dne zemřelo asi 750 lidí.

23. 5. 2008
polemická reakce na článek Andrewa Stroeheina "Bezmoc mocných?"

Za druhé: Uzbekistán je země, kterou si nehodlá Evropská unie rozzlobit, i kdyby to mělo stát život dalších 750 demonstrantů. Uzbekistán je země, která patří k surovinovému velmocenskému společenství, které ty chytřejší země Evropy už začaly brát smrtelně vážně, zatímco hlupáci stále sedí pevně v sedlech americké propagandy let devadesátých.

A za třetí: Šanghajská organizace spolupráce, které je Uzbekistán řádným členem, má k dispozici obrovský potenciál lidských zdrojů, přírodního bohatství, vědeckých znalostí a technologií svých stálých členů a pozorovatelů. A Evropu potřebuje pouze na rekreaci svých elit, jinak ji nepotřebuje na nic. Evropa se oproti tomu bez Šanghajské organizace spolupráce neobejde. Ať už si to chce přiznat (Schröder, Klaus) nebo ne (Blair, Topolánek, Vondra, Schwarzenberg).

24. 5. 2008

UZBEKISTÁN A EVROPA

Štěpánova reakce není moc informovaná a je dost stereotypní.

Prosím, rozlišujme typy energie. Pochopme, co vlastně Uzbekistán má. Uzbekistán víc ropy dováží než vyváží, takže o vývoz ropy nejde. Co se týče zemního plynu, Uzbekistán má určité rezervy, které však, jak jsem uvedl v článku, nepředstavují dostatečné množství natolik, aby to zaujalo nějakou energetickou firmu, že by na sebe vzala riziko a vydala peníze na investice do infrastruktury a vybudovala pro export tohoto plynu nový plynovod.

23. 5. 2008

Není možno obětovat lidská práva jediného člověka ve "prospěch celku"

Štěpán Kotrba propadá logickým zkratům. Nikdo nepochybuje, že lidská práva se často stávají v mezinárodní politice nástrojem prosazování partikulárních, sobeckých, mocenských zájmů. Jak už jsem v tomto listě mnohokrát napsal (a Kotrba to ignoruje), to, že někdo, třeba Spojené státy, zneužívají politiku lidských práv pro své zájmy, nemůže znamenat, že zůstaneme v nečinnosti nad mučením lidí. A zrovna Uzbekistán, místo, kde tamější diktátor proslul tím, že vaří své odpůrce zaživa, není režimem, jehož zločinecké výstřelky by bylo možno omlouvat. Žádná mocenská "geopolitika" není protiargumentem.

23. 5. 2008

Já nikoho nehájím, já pouze vysvětluji realitu tak, jak je uplatňována v praxi. A to je rozdíl. Vysvětluji mocenskou danost, která nemá prozatím variantu a nesnese moralizování intelektuálů za peníze mocných tohoto světa. Stejně jako všichni "odpustili" světovému společenství rozbombardování Jugoslávie a Bělehradu, anexi a poté uznání albánského Kosova, "odpustili" Číně její Tchien an men, Rusku "odpustili" rozbomardovaný Groznyj, Libyi "odpustili" Lockerbie a USA "odpustili" My Lai, Guantánamo a Abu Ghraib, "odpustí" všichni i Karimovi jeho zastřelené demonstranty. Stejně tak odpustili všichni Brežněvovi okupaci Československa. To je mezinárodní politika v praxi, nikoliv morální imperativ "svědomí". Takový je onen globalizovaný liberální svět, díky němuž můžete číst i tyto stránky... To není obhajoba nepravostí tohoto světa, pouze nahlas vyřčené konstatování, jak ten svět funguje - pro laiky. Konstatování, kterému rozumí všichni diplomaté, několik novinářů, ale ani jeden aktivista.

Aktuálně: Medveděv v Číně: Ropa, zbraně i protiraketový štít ZDE

Aktuálně: Rodí se NATO východu? Rusko a Čína na manévrech ZDE
iDnes: Americký protiraketový deštník škodí světu, podepsaly Čína a Rusko ZDE
Paradise Lost
23. 5. 2008

Štěpán Kotrba je dočista vedle, když v souvislosti se svou polemikou proti Andrewu Stroehleinovi píše o konstatování, "kterému rozumí všichni diplomaté, několik novinářů, ale ani jeden aktivista", tj. o konstatování "jak tento svět funguje". Skuteční lidskoprávní aktivisté -- nikoliv prosím bývalý český prezident a řada jeho následovníků v nekriticky proamerické orientaci -- si prostě nikdy nemysleli, že opravdu existuje něco jako "politika lidských práv" na státní úrovni.

24. 5. 2008

Ještě že to umí Štěpán Kotrba tak dobře vysvětlit. Naivkové, laikové a vůbec všichni nesvéprávní tohoto světa, kteří se donekonečna podivují nad mocenskými praktikami světa (a že jich za ta tisíciletí, po která už lidská společnost funguje jako akumulátor moci, bylo) stále nepochopili, o co tu běží a tudíž Štěpán Kotrba pociťuje nutkání vzdělávat a vychovávat je vždy, když se ozvou.

23. 5. 2008
zhodnocení diskuse o lidských právech v Evropě

Nejsem svým založením diktátor a ani škodolibec, ovšem nemohu se nesmát, když čtu v BL, jak několik novicek náhle seznalo, že ústav, v němž se právě nacházejí, není kýženým ústavem pro výchovu mladých šlechtičen, nýbrž bordel a za žádnou cenu si to nechtějí přiznat. A zcela pochopitelně toho, kdo jim pouze otevírá vyděšené oči, prohlašují div ne za zakladatele. Marná sláva, jak říkával Werich, za pravdu se odjakživa platilo kopancem - to je mezinárodně uznávaná měna! Já jen dodávám, že tato měna, na rozdíl od dolaru (tedy v nepřímé úměře), zřetelně posiluje, píše čtenář Jiří Kramář z Raduně.

24. 5. 2008

Všichni vědí samoztřejmě dávno, že svět je nepletá zahrada a že mocnosti na nějaká práva jednotlivce nedají, pokud je k tomu nepřinutí veřejné mínění. Od toho je normálně demokracie.

Člověk se nikdy nesmí vzdát - názor, že "tak to na světě prostě chodí a jen naivka se proti tomu bouří" je a vždycky byl nepřijatelný. Kdo se nebouří, ničeho nedosáhne. Kritičnost a obhajoba slabých byly vždycky základním motorem pokroku.

Divím se, že to musím opakovat. To už jsme všichni natolik okorali?

24. 5. 2008

Všichni vědí samozřejmě dávno, že svět je nepletá zahrada, ovšem nejspíše jen poučení optimisté vědí, a hlavně si od svého nejlepšího učitele - života - dobře pamatují, že mocnosti nedají nejen na nějaká práva jednotlivce, ale plánovitě ignorují i práva nemocných - tedy malých - národů do té doby, než jsou silou ekonomických nebo vojenských tlaků donuceny změnit svůj pro ně výhodný postoj, píše čtenář Jiří Kramář z Raduně.

24. 5. 2008

Karl Popper byl toho mínění, že současnost je přese všechno lepší, než kterékoliv vývojové stádium lidstva v minulosti. Po materiální a technologické stránce nepochybně, dovolím si ale tvrdit, že v jednom ohledu se vývoj řítí dolů rychlosti padajícího kamene z vrcholu hory. Je to totální vítězství politického pragmatismu nad svědomím, odvahou, ctí a morálkou.

23. 5. 2008

Proč vůbec vybírat, když je můžeme spojit?

V USA je před volbami. Před volbami, které jsou výjimečné. Výjimečné tím, že kdyby bylo možné udělat hybrid z Obamy a Clintonové (viz foto), tak nemají voliči co řešit už před půl rokem a bez volební kampaně.

Jenže kdyby nebyla drahá volební kampaň, volič by se domníval, že prezidentem může být každý chudák.

23. 5. 2008
doplňující reakce na článek Ondřeje Austa v Lidových novinách pod titulkem "Radio Wave má další problém"

Posluchači Českého rozhlasu neplatí koncesionářské poplatky proto, aby poslouchali komerčně laděné rádio. Radu to ale nezajímá. Další z exponentů ODS, které tato strana vyslala do Rady Českého rozhlasu, má potřebu sdělit národu, že "prostor pro privátní subjekt" má přednost před veřejnoprávním médiem. Nový radní Tomáš Ratiborský, který byl zakládajícím členem ODS v roce 1991, hlavním manažerem ODS v době jejího skandálu s mrtvými sponzory a švýcarským kontem a poté ředitelem soukromého Rádia Most, tak následuje své modré soudruhy - místopředsedkyni Rady a členku ODS Danu Jaklovou, bývalou redaktorku Radiožurnálu a manželku ředitele politické kanceláře prezidenta Václava Klause Ladislava Jakla a Antonína Zelenku, který na sebe upozornil nikoliv jako redaktor Radiožurnálu, odkud byl odejit po neshodách o míře profesionality nutné pro tuto stanici, ale jako redaktor zpravodajství "Bobovize" v letech 2000-2001 a poté jako programový ředitel a moderátor zkrachovalé soukromé parlamentní televize 24.cz. Zelenka, stejně jako Jaklová, dnes úzce spolupracují s Regionální televizní agenturou (RTA) mediálního lobbisty Jaroslava Berky. Berka, sám výrazně napojený na ODS, v minulosti dokonce chtěl, aby Jaklová vytvářela v rámci portálu Česká média parlamentní rádio. Čtvrtý radní, Ladislav Jíša, je dnes vydíratelný, neboť byl v minulosti šéfem útvaru "zvláštních úkolů" federálního Československého rozhlasu , který měl mimo jiné na starosti spolupráci s StB a bezpečnostní prověřování redaktorů a manažerů na exponovaných pozicích.

Radio Wave jako TÉMA BL

23. 5. 2008

Poplatky za bankovní úkony jsou kontroverzním a dlouhodobě kritizovaným jevem v České republice. Na mnohých zralých finančních trzích, kde vládne tržní prostředí a konkurence, a nikoliv ohledně bankovních poplatků nepsaná kartelová dohoda, například na bankovním trhu britském, se žádné poplatky bankám za vnitrostátní bankovní úkony neplatí, pokud je vaše osobní konto v kreditu - a to ani za výběr hotovosti v bankomatu z jiné banky. V Evropské unii kromě toho platí předpis, že se nesmějí vybírat poplatky ani za mezistátní finanční převody v euro - ČR se tomuto předpisu může výhodně vyhýbat, protože, samozřejmě, mezistátní finanční převody v ČR nekončí v euro.

Snad nejnehoráznější poplatek v českých bankách je poplatek za příchozí platbu. A zde je potenciálně nebezpečná díra. Mohl by nepřátelský útočník ze zahraničí vaše osobní či podnikové konto prostřednictvím těchto poplatků vytunelovat? Britské listy dosud neobdržely ujištění, že se to nemůže stát v žádné bance v ČR. A některé získané informace jsou rozporné:

23. 5. 2008

Některé banky neuznaly za vhodné odpovědět

Před časem jsme na www.bankovnipoplatky.com zveřejnili článek, popisující možnost "vytunelovat" bankovní účet pomocí vysokých poplatků za převod finančních částek v rámci zahraniční platby ZDE).

Šlo o to, že v momentě, kdy odesilatel platby (příkazce) zatrhne variantu, aby se všechny poplatky spojené s transakcí strhly z částky převodu či šly na vrub příjemce (BEN) a zároveň pošle částku, která je nižší než tyto bankovní poplatky, může docházet k odčerpávání peněz z účtu příjemce. Pokud by šlo tímto způsobem posílat na účty minimální finanční částky, mohli by být v důsledku vysokých bankovních poplatků majitelé takových účtů finančně poškozeni. A v tomto případě jde u každé zahraniční platby o stokoruny.

23. 5. 2008

V článku "Může vám někdo prostřednictvím bankovních poplatků vytunelovat konto?" se ptáte, kam se obrátit se stížnostmi na nedostatečnou kulturu bankovních služeb v ČR.

Řešením by mohlo být buďto kontaktovat Finančního arbitra ČR (má sice omezené pravomoci, nicméně je zaměřen zejména na problémy klientů s bankami v rámci plat. styku, http://www.finarbitr.cz), nebo případně finanční ombudsmany bank, které některé banky zavedly z vlastní iniciativy (např. Česká Spořitelna - ZDE nebo Poštovní Spořitelna - ZDE).

Nicméně vzhledem k situaci na bank. trhu v ČR (viz dlouholeté stížnosti k bank. poplatkům) si nejsem jistý výsledkem..., píše jeden čtenář.

24. 5. 2008
Může vám někdo prostřednictvím bankovních poplatků vytunelovat konto?

Může, píše Bohdana Marvalová.

Nedávno mi moje přítelkyně, starší dáma, vyprávěla, co se jí přihodilo.

Dostala od své přítelkyně 200Eur a uložila si je na devizový účet v KB. Jistě se teď začínáte pochechtávat.

23. 5. 2008

Jen houšť a větší facky

Velkou část veřejnosti nezajímá otázka umístění amerického radaru v Brdech či uznání zločinecké quasivlády v srbské provincii Kosovo a Metochije do té míry, aby se zmohla k nějaké formě protestu. Své svědomí uklidňuje tím, že přece nesouhlasí. Jinou formou protestu jsou statečné řeči u půllitru v hospodě, nebo u nedělní kávy v rodinném kruhu. Jít ale do ulic? Na to není čas.

23. 5. 2008

"Nový vzdělávací pořad o lásce a vztazích nás provede jednotlivými stádii vztahu od výběru partnera, zamilovanosti, lásky až k manželskému soužití." Lidstvo trápí láska, partnerské vztahy a manželské soužití odedávna a teprve za pět minut dvanáct přišla Česká televize s tolik potřebnou veřejnou službou: bude lásku vzdělávat. Kdo jiný, než ČT, by měl zasáhnout proti rostoucí rozvodovosti a učinil tak zároveň zábavným způsobem za účasti telvizních hvězd.

Vtip? Ne ne, jedná se o citát z internetové upoutávky na další (kolikátý už?) pořad z dílny veřejnoprávní instituce, která velkou část své aktivity spotřebovává na neřešitelné dilema, které si sama přivodila: jak skloubit dohromady vzorce a modely vycpávkových pořadů, kterými chce ČT urputně konkurovat komerčním stanicím, s nedefinovatelným dojmem "veřejnoprávnosti".

23. 5. 2008

Willie Walsh, generální ředitel letecké společnosti British Airways uvedl, že rychle rostoucí ceny ropy, spolu s globální hospodářskou nejistotou, znamenají, že éra levné letecké dopravy skončila. Letecké společnosti budou muset zvednout ceny letenek, pokud nemají udělat bankrot.

Ve čtvrtek stoupla cena ropy na 135 dolarů za barel. Před rokem stál barel ropy 65 dolarů, ale ceny závratně rostou, v důsledku poptávky z rozvojových zemí a spekulací na světových trzích.

23. 5. 2008

(Teprve se to upeklo, a zatím ne v ČR!)

Kdeže nejen loňské sněhy jsou! Jsou tu samozřejmě pamětníci časů, kdy byla ropa na světových trzích málem zadarmo. Ještě před desíti lety média s úlevou komentovala, že zase cena ropy konečně poklesla na 10 dolarů za barel. Asi se hodí připomenout, že jeden takový standardizovaný sud s ropou má obsah 42 amerických galonů, tedy skoro 159 litrů (jen o 13 tisícin litru méně!). A určitě nebyl před pouhými desíti lety na světě nikdo, kdo by si troufal uvažovat o nějakých cenách za barel ropy v třímístných číslech. Letos na jaře už si někteří teoretikové pospíšili (aby byli prvními v tom poselství "špatných zpráv"?), že by se mohla cena ropy za barel brzy vyšplhat na 200 dolarů! (Ten další "tanec" pak rozhodně nechci vidět; i když nás situace a život vždycky donutí hledět "pravdě" zoufale vstříc.)

23. 5. 2008

Ve Francii blokují rybáři ropné rafinerie. V Británii plánují řidiči nákladních automobilů den protestních akcí. V Americe snižuje automobilka Ford výrobu sportovních automobilů, které mají velkou spotřebu benzínu, a letecké společnosti zvyšují ceny letenek. Globální znepokojení nad cenou ropy dosahuje horečky a Mezinárodní úřad pro energii vydal znepokojující varování, že ropný průmysl nebude schopen udržet krok s rostoucí poptávkou. Toto varování vedlo k dalšímu zvýšení ceny ropy - už třináctý den. Experti v Londýně a na Wall Streetu předpovídají, že ropa dosáhne ceny 200 dolarů za barael, bez ohledu na protesty zákazníků a stížnosti politiků.

23. 5. 2008

JU│ V posledních několika týdnech se zřetelně zhoršují vztahy politické vztahy mezi Ukrajinou a Ruskem. Je to patrné např. na tom, že moskevský primátor Lužkov byl po té, co prohlásil, že Sevastopol by měl zůstat ruským městem, prohlášen za Ukrajině za personu non grata. V minulých dnech zase ukrajinský prezident Juščenko navrhl zákon, který má stanovit, že ruský Černomořský flot musí opustit svoji hlavní základnu v Sevastopolu v roce 2017 (ačkoliv to již stanoví mezivládní dohoda upravující statut užívání této základny), stejně tak se stále stupňují různé výpady ukrajinských nacionalistů právě na objekty ruského námořnictva na Krymu atd.

23. 5. 2008

Ve včrejším vydání časopisu Nature píše Ignazio Marino, profesor na Jefferson Medical College ve Filadelfii a zároveň italský senátor, o tom, že italská věda potřebuje kromě zvýšení finanční podpory také přijetí "peer review" procesu.

23. 5. 2008

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Oběti přírodních katastrof, sledování supernovy, odpojení atomového reaktoru, volby v Americe a rozhodnutí české vlády -- to byla témata zpravodajství v posledních dnech. Když se ale všechno sejde dohromady v jednom textu, je vidno, že jde o štěstí a neštěstí, nebo o štěstí v neštěstí, jako například v téhle mé dnešní poznámce...

23. 5. 2008

Vláda jedná bez mandátu za zády veřejnosti:

tisková zpráva Ne základnám

Na včerejším výjezdním zasedání schválila Vláda ČR tzv. hlavní smlouvu o radaru. Ta se, k překvapení jak veřejnosti, tak i některých ministrů, dostala na pořad jednání těsně před jeho zahájením. Iniciativa Ne základnám konstatuje, že se Vláda ČR tímto postupem:

  • zpronevěřuje demokratickým principům a právu občana na informace
  • ukazuje svou slabost a strach před možnými protesty občanů
  • dává tím o důvod víc k dalším protestům

Iniciativa Ne základnám se proto rozhodla vyjádřit svůj protest zapálením svíček za demokracii v pátek 23. května v 19:00 před budovou Úřadu vlády a vyzývá k rozšíření tohoto protestu do celé republiky, konkrétně do všech krajských měst před budovy krajských úřadů.

Nihil Nisi Rectum
23. 5. 2008
Lubomír Lédl

Tak nám uznali Kosovo. Tak trochu bez varování, jakoby tajně, pro jistotu mimo ohlášený program, komicky v Teplicích a ne v Praze, ale uznali. Od vlády ODS, které jakoby někdy více záleželo na tom, co na její konání řekne Condoleezza Riceová, než česká veřejnost, se nakonec nedalo reálně ani nic moc jiného čekat. Nezbývá než doufat, že voliči ODS si to nějak sami přeberou.

Co mě ale zaujalo, je role, kterou v této věci sehrál ministr Schwarzenberg a potažmo jeho Strana zelených.

23. 5. 2008

K tomuto závěru dospěl ve svém článku Alexander Tomský. Jeho článek je jedním z mnoha, které postrádají faktickou dokumentaci, citace či parafráze různých zdrojů, a vykazují se floskulemi a neznalostí klíčových skutečností. V podobném duchu na blogu aktuálně.cz na téma Izrael/Palestina čaruje arabistka (sic!) a členka Evropského parlamentu Jana Hybášková. Zatím článek profesora Václava Hořejšího na témže blogu je vyváženou a střízlivou prací, podepřenou např. citací Uri Avneryho, bývalého člena izraelského Knessetu. Pan Hořejší je v diskusi pod svým článkem opakovaně označován za antisemitu, ačkoliv v textu otevřeně s osobnostmi židovského původu sympatizuje. 60. výročí vzniku státu Izrael rodí na české intelektuální a mediální scéně nový cejch ideových protivníků, tedy těch, kteří se "dopouštějí" kritiky izraelské vlády.

22. 5. 2008
tisková zpráva Humanistického hnutí

Jan Bednář, který drží již desátým dnem hladovku proti plánu umístit na našem území proti vůli většiny obyvatel, bez referenda a bez diskuze vojenskou základnu USA má zvýšenou hladinu bilirubinu. Zatímco běžně se jeho hodnoty pohybují v rozmezí mezi 1,7 a 17,4 mikromolů na litr, jeho dnešní výsledky krevních testů ukazují hodnotu 67,8, jsou tedy více než třikrát vyšší než je běžná maximální hodnota. Zvýšená hladina bilirubinu se u něj také projevuje zažloutlým očním bělmem. Podstoupí proto ještě během dneška mimořádnou lékařskou kontrolu.

22. 5. 2008

Libye přiznala, že ropa může brzo stát 200 dolarů za barel

Cena ropy dosáhla ve čtvrtek nového rekordu 135 dolarů za barel. Vedlo to vysokého ropného činitele v Libyi k přiznání, že ropa může brzo stát 200 dolarů za barel.

22. 5. 2008

Komunikační centrum Humanistického hnutí v Bělehradské ulici č. 12/98, kde drží hladovku dva členové Humanistické strany Jan Tamáš a Jan Bednář, se stává "dobrou adresou" pro všechny, kteří na sebe chtějí upozornit v médiích. Počínaje Lubomírem Zaorálkem, přes starostu Jana Neorala, režiséra Zdeňka Trošku, členky skupiny Yellow Sisters po novou místopředsedkyni KSČM Janu Bystřickou. Ta hubnoucím humanistům předala dopis předsedy ÚV KSČM Vojtěcha Filipa, který vyjádřil jménem svým i členů KSČM podporu Tamášovu a Bednářovu úsilí proti instalaci amerického radaru, avšak zdůraznil přesvědčení, že zdraví a životy obou mužů "mají mnohem větší váhu než arogance a nekompetentnost současné vlády České republiky". Nejspíš se tam půjdu v nejbližších dnech také podívat.

Jan Tamáš a Jan Bednář jsou pod odborným dohledem lékařů, jež doporučil místopředseda ÚV KSČM, poslanec Evropského parlamentu MUDr. Jiří Maštálka, který v pátek 23. května 2008 v podvečerních hodinách také oba muže navštíví, píše dnes mluvčí KSČM Monika Hoření v tiskovém prohlášení. Zatímco Tamáš a Bednář pod lékařskou kontrolou hladoví a aktivisté Greenpeace si užívají prázdninový kemp na vrcholcích smrků v Brdech, kam se pořádají nedělní adrenalinové výlety rodin i s dětmi, Američané podepisují kontrakty na modernizaci budoucího radaru, dřevařské firmy už týden pilně odlesňují vrcholek kóty 718, pily a nákladní auta rachotí lesními tišinami a česká vláda národní zrady podepsala hlavní dohodu o americkém radaru. Nejen že humanistickou výlohu nenavštívil nikdo z jejích ministrů, ale ani si ze solidarity na svém výjezdním zasedání členové vlády oběd neodpustili.

L 410 Turbolet
22. 5. 2008

ČTK│ Kunovický výrobce letounu L-410/420, společnost Aircraft Industries, přešel do vlastnictví ruské společnosti Ural Mining and Metallurgical Company. Předseda představenstva Aircraft Industries Pavel Vach dnes ČTK informoval, že firma PANCO INT prodala ruské firmě jednapadesátiprocentní podíl v dceřinné společnosti Aircraft Industries.

zdroj Finanční noviny ZDE

L-410 Turbolet je dopravní a transportní letoun, určený pro regionální dopravu. Vývoj letounu začal v polovině 60. let pod označením L-400, přepracovaná verze byla představena jako L-410.

22. 5. 2008
孩子Drahoušku pospěš
快抓紧妈妈的手maminku vezmi za ruku
去天堂的路ta cesta do ráje
太黑了je tak temná
妈妈怕你obávám se
碰了头že se uhodíš do hlavy
honem
抓紧妈妈的手dej sem ruku
让妈妈陪你走 doprovodím tě tam
妈妈Maminko
我怕bojím se
天堂的路cesta do ráje
太黑je tak temná
我看不见你的手nevidím tvou ruku
自从když ta zřícená zeď
倒塌的墙sebrala sluníčko
把阳光夺走nemohu už
我再也看不见 nikde
你柔情的眸najít tvé něžné oči
  
孩子Drahoušku
你走吧jdi klidně dál
前面的路cesta před tebou
再也没有忧愁je už beze starostí
没有读不完的课本bez otravných učebnic
你要记住Jen si dobře pamatuj
我和爸爸的模样jak vypadáme- já a tvůj tatínek
来生还要一起走 budeme zase spolu v dalším životě
  
妈妈Mami
别担忧neboj se
去天堂的路有些挤cesta do ráje je plná lidí
有很多同学朋友mých spolužáků a kamarádů
我们说řekli jsme si
不哭nebudeme brečet
哪一个人的妈妈都是我们的妈妈každá maminka je naše maminka společná všem
哪一个孩子都是妈妈的孩子každé dítě je drahoušek každé maminky
没有我的日子v těch dnech co přijdou beze mne
你把爱给活的孩子吧dávej svou lásku těm, co zůstali na živu
  
妈妈Maminko
你别哭neplač
泪光照亮不了perličky slz neozáří
我们的路 cestu před námi
让我们自己nech nás
慢慢的走pomalu jít dál
  
妈妈Maminko
我会记住你和爸爸的模样tvář tvou a tatínkovu si dobře pamatuji
记住我们的约定i tu dohodu mezi námi
来生我们还要一起走 budeme jedna rodina i v dalším životě

do češtiny přeložila Xu Weizhu, která teď působí jako čínská ředitelka Konfuciovy akademie na Univerzitě Palackého.

22. 5. 2008

"Ti, kdo se nespravedlivě a sobecky zmocnili bohatství a technologií, jsou odpovědni za 76 % emisí skleníkových plynů nahromaděných od roku 1850"

Vystoupení prvního místopředsedy Státní rady a Rady ministrů Kuby Josého Ramóna Machada Ventury u Kulatého stolu na téma "Udržitelný rozvoj: Životní prostředí, klimatické změny, energie", V. Summit Evropská unie-Latinská Amerika a Karibská oblast, Lima, Peru, květen 2008. - Na Kubě vládne monarchistická diktatura.

Na Konferenci Spojených národů o životním prostředí a rozvoji, která se konala v Rio de Janeiru před 16 lety, varoval Fidel Castro prorocky, že "rizikem zániku v důsledku rychlé a progresivní likvidace jeho přirozených životních podmínek je ohrožen významný biologický druh -- člověk". Čas mu dal zapravdu. Řekněme to jasně: udržitelného rozvoje nebude možno dosáhnout, negativní důsledky klimatických změn nebudou zastaveny ani zvráceny, ochrana životního prostředí pro budoucí generace nebude zajištěna, pokud budou převládat iracionální modely výroby, rozdělování a spotřeby uplatňované kapitalismem. Globalizace neoliberalismu krizi dramaticky zostřila.

Írán
22. 5. 2008
Patrick Seale
Z angličtiny přeložil se svolením agentury AgenceGlobal Rudolf Převrátil

Bitva o hegemonii mezi Íránem a blokem USA/Izrael vytváří znepokojivou situaci pro dynamický rozvoj arabských států – a stejně tak pro uspokojování ropných potřeb Evropy.

Spojené státy a Izrael se snaží poškozovat ekonomiku Íránu, aby ho donutily vzdát se obohacování uranu, což obě země považují za hrozbu své regionální hegemonie. Izrael – sám významná jaderná mocnost – prohlašuje, že jaderný program Íránu pro něj představuje „existenciální hrozbu“ a že proto musí být za každou cenu zastaven, v případě potřeby i silou. Tato konfrontace představuje vážné dilema pro arabský svět, zejména pro Saudskou Arábii a její partnery v Radě pro spolupráci v Zálivu (Gulf Cooperation Council).

22. 5. 2008
tisková zpráva Humanistického hnutí

Humanisté Jan Tamáš a Jan Bednář, kteří drží již desátým dnem hladovku proti radaru, považují včerejší schválení radarové smlouvy vládou za nedemokratické a známku toho, že se vláda vyhýbá diskuzi na toto téma.

"Mám pocit, že v naší zemi došlo ke státnímu převratu. K moci se dostala skupina lidí, kteří prosazují něco, co si většina z nás nepřeje, bez našeho souhlasu a navíc tak činí tajně a nepřipouští jakoukoliv diskuzi. Takhle se nechová demokratická vláda, takhle se chovají diktátoři," pronesl dnes na adresu vlády premiéra Topolánka Jan Tamáš.

22. 5. 2008
průvodní dopis agentury Media Tenor k analýze, zpracované na žádost tiskového mluvčího ČT

Media Tenor detailně analyzoval zpravodajské vysílání České televize, které se věnovalo problematice umístění radarové základny v ČR. Do analýzy bylo zahrnuto 586 příspěvků o daném tématu odvysílaných od 1. ledna 2007 do 31. března 2008.

Z analýzy vyplývá, že nejvíce příspěvků o sledovaném projektu přinesly Události před Zprávami ve 12:00 a Událostmi, komentáři. Z regionálních relací referoval o možném umístění základny v ČR nejčastěji Večerník z Čech, ostatní pořady přinesly výrazně méně příspěvků. Nejvíce pozornosti věnovaly Události dané tematice v únoru 2007 (29 příspěvků), v dalších měsících došlo ke kontinuálnímu poklesu až na nejnižší hodnotu v prosinci 2007. K obratu došlo v březnu 2008, kdy se především v důsledku cesty M. Topolánka do USA, pokračujících jednáních a blížícího se summitu NATO v Bukurešti zabývalo projektem 27 příspěvků.

plné znění analýzy vyváženosti tématu výstavby radarové základny v Brdech ve zpravodajství ČT v období 1.1. 2007 -- 31.3. 2008, - Media Tenor PPT

22. 5. 2008

Bez detailního vysvětlení chápání termínu neutralita kodéry Media Tenoru lze jen těžko hovořit o vyváženosti. Z analýzy, vypracované pro Českou televizi (a tentokráte si opravdu nemyslím, že by zadáním bylo alibi redakce zpravodajství) vyplývá daleko nejvíce metodologický problém.

Zatímco já chápu od samého počátku zájmy jednotlivých skupin jako apriorně determinované v závislosti na jejich politické orientaci, Media Tenor je ochoten i výrokům píáristy Klvani většinově přiznat obsahovou "neutralitu". Výjimku z výše uvedeného tvoří počáteční výroky Paroubka, než se cítil zavázán názory ČSSD a jejích voličů, a Lišky, který bruslí mezi konformitou ministra pravicové vlády radar prosazující a loajalitou člena Zelených, jejichž většina členů a voličů, včetně aktivistických organizací je striktně proti radaru. Výklad k termínu "neutralita" agentura nesděluje. A přitom ona "neutralita" převažuje.

22. 5. 2008

Pokud má být toto ona analýza, slibovaná tiskovým mluvčím ČT Štíchou, jejímž cílem má být přesvědčit nás o objektivitě ČT, klobouk dolů před tím, jak pečlivě se společnost Media Tenor pokusila panu mluvčímu zachránit jeho profesionální čest. Má to však několik háčků, píše Stanislav Blaha.

22. 5. 2008

ČTK dne 14. května 2008 na základě informací, které získala z ministerstva zahraničí, uveřejnila velmi pozoruhodnou zprávu, ve které se uvádí, že hlavní česko-americká smlouva o XBR radaru v Brdech zaručí Čechům přednostní ochranu před možným raketovým útokem, pokud by na Evropu například letělo několik nepřátelských balistických raket najednou...

Ve smlouvě není podle české diplomacie přímo zmínka o přednostní ochraně. Logicky to ovšem podle ní vyplývá z toho, že Česko může plány proti útokům ovlivnit ve svůj prospěch.

22. 5. 2008

Po pádu východního bloku (hlavně z důvodu totální ekonomické neschopnosti tehdejších komunistů) se dosavadní politická a ekonomická bipolarita změnila v unipolaritu. Jediným světovým hegemonem v politice, vojenství a ekonomii se stalo USA. Ovšem nic netrvá věčně. V tak rychlou erozi moci a postavení světové jedničky však nedoufali ani ti její nejzarytější odpůrci. Příčin je více, tou hlavní je to, že Bílý dům na osm let ovládla ideologie namísto pragmatismu a reálné politiky práce a cílů. Každá ideologie, která se stane jediným měřítkem jednání, je zhoubná a je jedno zda je rudá, hnědá či zelená. Každodenní drobná práce je jistě náročnější než ideologické kecy na piedestalu libovolné barvy.

22. 5. 2008

Vnuk samozřejmě nenese vinu za činy svého dědečka. V Americe však kolují pověsti o vazbách Bushovy rodiny na německé nacisty už dlouhá desetiletí. Před časem přinesl britský deník Guardian o tom, že Bushův dědeček Prescott Bush obchodoval s nacistickým Německem až do doby, kdy v roce 1942 americký stát zkonfiskoval aktiva jeho firmy podle ustanovení zákona, zakazujícího obchodování s nepřítelem. Článek se v poslední době stal jedním z nejčtenějších materiálů tohoto listu.

22. 5. 2008
Karla Ladwigová

Možná to byl záměr autora, možná souhra šťastných náhod, jisté ale je, že kniha Jaroslava Vejvody vpadla do nejžhavější současnosti. Určitá část naší společnosti se totiž stále ještě staví proti uznání III. odboje a bylo třeba překonat silný odpor levice při zřizování Ústavu pro studium totalitních režimů.

22. 5. 2008

GEORGE SOROS:

George Soros napsal novou knihu, jmenuje se The Credit Crunch of 2008 (Úvěrová krize 2008). Vysvětluje v ní, co současná finanční krize znamená. Poskytl k tomu rozhovor rozhlasu BBC.

Soros uvedl: "V knize se snažím vysvětlit, co se stalo. V podstatě jde o to, že jsme vybudovali velmi mocný globální finanční systém, avšak založili jsme ho na falešných premisách. Totiž na představě, že trh má tendenci vytvářet rovnováhu a že výstřelky jsou jen náhodné. Tak ale trhy nefungují. Pokusil jsem se vysvětlit pojem odrazu. Jak zaujaté názory účastníků tržních transakcí ovlivňují základní fakta, která trhy mají odrážet. Takže trhy propadají extrémům. A vytvářejí umělé finanční bubliny. To jsem se v knize pokusil vysvětlit.

21. 5. 2008

DOKUMENT

Stanovisko redakce BL: Autor je anonymní, text zveřejněn na několika místech na internetu, koluje ve velkém množství i prostřednictvím emailů. Redakce BL neručí vzhledem k charakteru získání dokumentu za pravdivost, úplnost a objektivitu všech v tomto textu zveřejněných informací. Považuje jej však za závažný. Hodnocení z pera vedoucího tiskového oddělení České lékařské komory posuzuje všechny klíčové aspekty tohoto dokumentu.

Princip je velmi jednoduchý. Chce to založit akciovou zdravotní pojišťovnu, kam bez práce každý měsíc natečou milióny Kč ze zdravotní daně. Potom stačí udržet tyto peníze ve zdravotní pojišťovně. Jak na to? Prostě neproplácet zdravotní péči pacientům a zdravotnickým zařízením. Říkáte, že to není možné? Ale je, díky reformním zákonům ministra Julínka.

21. 5. 2008

EXKLUZIVNĚ

Vysoce výbušný text pod názvem Jak ovládnout 220 miliard Kč v českém zdravotnictví nejprve několik týdnů koloval po internetu prostřednictvím mailové pošty, pak byl umístěn na různé servery (např. stránky Jana Hona www.julinkovareforma.cz , kde jsou další zajímavé informace, jako například Reforma zdravotnictví - Řízená péče Kaiser Permanente přes Třinec do Čech), nakonec byl „zveřejněn“ na serveru Aktuálně.cz v blogu prof. Václava Hořejšího. Vzhledem k tomu, že materiál je kombinací faktů a řídící hypotézy, vyvolal velkou vlnu zájmu nejenom mezi lékaři. Na žádost Britských listů se chci k jeho obsahu vyjádřit.

Jedinou neznámou v teorii z článku Jak ovládnout 220 miliard je chování státu a jeho nynějších představitelů. Není chybou podnikatelů, že chtějí své peníze maximálně zhodnotit a získat co největší podíl na trhu - či dokonce monopol. Jejich chování je přirozené. Záleží na podmínkách a mantinelech, kam až mohou zajít. Proč Julínkovo ministerstvo zdravotnictví tyto mantinely posouvá, nebo je dokonce bourá, vyvolává otázku, zda jde o ideologickou zabedněnost či o úmysl.

21. 5. 2008

Nejvíce diskutovanou a mediálně protřásanou částí dosud zveřejněných kroků ministra zdravotnictví Julínka jsou regulační poplatky. V pozadí a prakticky bez zájmu veřejnosti dochází k alarmujícím dějům, které mohou zlikvidovat soukromé lékaře a svobodu lékařského povolání. Jde o několik let trvající a nyní akcelerovaný vznik tzv. řetězců neboli monopolů.

Antonín Liehm (tehdy 84) ve Skotsku v dubnu 2008
21. 8. 2014
"Na co se tu stojí?" - "Na svobodu, paní."
Pavel Kohout
Jak se posílalo Poselství ZDE

◄ Editor svazku "Jaro 1968: Čítanka pro děti a mládež" (1988) Antonín Liehm (tehdy 84) ve Skotsku v dubnu 2008. (Když jsem mu v červnu 2012 v Paříži telefonoval, Liehm, nyní osmaosmdesátiletý, reagoval: "Pane Čulík, vy ještě žijete?" (JČ) )

Všeobecné znalosti toho, co se v Československu dělo v šedesátých letech a zejména v období tzv. Pražského jara 1968, jsou značně omezené. Mladá fronta Dnes a Lidové noviny publikují o tomto období naprosté nesmysly, Jan Hřebejk a Filip Renč točí o něm filmy, které jsou o Československu na jakési jiné planetě. Málokdo se začte do toho, o co v té době v Československu skutečně šlo. Přitom je to zajímavé a dodnes aktuální.

V době posledního velkého kulatého výročí Pražského jara, v roce 1988, sestavil novinář, kritik a autor A.J. Liehm reprezentativní antologii nejzávažnějších více než 130 textů, publikovaných během jara 1968 v rámci tehdejší celospolečenské diskuse. Dal ji ironický podtitul "Čítanka pro děti a mládež". Této Čítanky je dnes zapotřebí možná ještě o mnoho více, než tomu bylo před dvaceti lety. Člověk by měl znát své kořeny.

Ve spolupráci s A.J. Liehmem a za pomoci historika Viléma Prečana jsme tuto antologii významných textů zprostředkovali i mladším generacím a předkládáme ji tímto pro studijní účely kompletní v digitální formě. ČTĚTE! │Jan Čulík

Publikace má tento úvod:

Milé děti, jinoši a dívky

před dvaceti lety bylo v Čechách i na Slovensku jaro. Mnozí z vás nebyli ještě na světě, jiní se sotva batolili, ostatní teprve rozum brali. Dnes se ptáte, jak to vlastně bylo, co bylo a proč. Tak jsme pro vás sestavili čítanku, abyste si mohli přečíst aspoň něco z toho, co se tenkrát myslelo, psalo a dokonce říkalo nahlas, ba i v rozhlase, v televizi a do telefonu. Najdete tu tříšť textů, která není, ani nechtěla být úplná, ani nemá být historickou dokumentací či úplným přehledem. Prostě průřez, čítanka, jak se ji podařilo dát dohromady v nesnadných podmínkách. Ať je vám k užitku i radosti, k poučení i pobavení. A možná, že po ni sáhnou se vzpomínkou na vlastní školní léta i tatínek s maminkou.

Kdyby se vám zdálo, že to či ono připomíná něco z vaší vlastní zkušenosti, vězte, že jde o podobnost čistě náhodnou.

S přáním pěkného jara 1988.

Redakce.

P.S. Texty jsme řadili chronologicky, abyste nezapomněli, že historie probíhá v čase. Proto také vlastní čítanku uvádějí texty projevů na Sjezdu československých spisovatelů v červnu 1967, které mohly být uveřejněny teprve na jaře 1968. Poslední texty jsou z 15. 8. 1968. O pár dnů později, 21. srpna, začalo nové dějinné období, jehož čítanku už budete muset pro svoje děti a vnuky sestavit vy.

23. 5. 2008
tisková zpráva Českého rozhlasu Online

Malba Moji od Ivy Hüttnerové má svého nového majitele. Stejně tak ilustrace Kijivu s Mojou od Pavla Sivka a řada fotografií pražských goril od Khalila Baalbakiho. Dobročinná aukce ve prospěch goril byla ve čtvrtek v 16 hodin ukončena. Internetová aukce probíhala od 12. června na stránkách Aukro.cz. Během těchto 10 dní měli všichni příznivci goril možnost dražit umělecká díla a zároveň tak pomáhat gorilám.

5. 5. 2008

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. V anketě letos na jaře odpovědělo během několika málo dnů více než 5000 čtenářů. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře. Nedokáže to česká komunita? Jsou finanční prostředky skutečně k dispozici jen pro cílenou politickou manipulaci, a chce-li list prosazovat svobodnou linii, padni komu padni, národ se pro její podporu nevzchopí?

V dubnu 2008 přispělo celkem 222 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 65 154.03 Kč, příjem z reklamy byl v březnu 2008 4000 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 30.4. 2008 částku 281 504.28 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 940.56 euro.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Čína RSS 2.0      Historie >
19. 5. 2008 Dalajláma nebyl přijat na vládní úrovni Richard  Seemann
2. 5. 2008 Čína si vybudovala tajnou základnu pro jaderné ponorky   
2. 5. 2008 Fukuyama: Mocná slabost Číny   
28. 4. 2008 Brave New World Štěpán  Kotrba
25. 4. 2008 Tibet -- žádná Šangri-la Slavoj  Žižek
24. 4. 2008 Protestuji proti pokrytectví aktivistů, kteří se zasazují za lidská práva jen pro někoho Petr  Kužvart
20. 4. 2008 Západní tlak na Čínu ohledně Tibetu výrazně posílil čínský nacionalismus   
19. 4. 2008 V Číně se konaly protifrancouzské demonstrace   
17. 4. 2008 Absurdní drama čínské olympiády Lukáš  Zádrapa
14. 4. 2008 Čínská velvyslankyně varovala před ochlazením vztahů   

Tibet RSS 2.0      Historie >
20. 5. 2008 "Jako by zaklet byl onen sad."   
19. 5. 2008 Dalajláma nebyl přijat na vládní úrovni Richard  Seemann
25. 4. 2008 Tibet -- žádná Šangri-la Slavoj  Žižek
24. 4. 2008 Protestuji proti pokrytectví aktivistů, kteří se zasazují za lidská práva jen pro někoho Petr  Kužvart
18. 4. 2008 Mluvme tedy o Tibetu! Petr  Fiala
31. 3. 2008 "Olympiáda v Pekingu - Vypni televizi!"   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
30. 3. 2008 Dezinformační válka: Podle obskurních zdrojů prý britská špionáž tvrdí, že nepokoje v Lhase vyvolali čínští policisté   
28. 3. 2008 Tibetští mniši narušili oficiální čínskou mediální PR akci   
26. 3. 2008 Tibet a nezávislost aktivistů?   

Zelení RSS 2.0      Historie >
24. 5. 2008 Ještě že to není nic znepokojivého... Jan  Neoral
24. 5. 2008 Zelení: "Voni to móc dobře vědi jak se do vlády dostali a komu mají být zavázaný"   
8. 4. 2008 Že by už to neplatilo, poté, co byli zvoleni?   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
11. 12. 2007 Jak se v Čechách dodržuje právo aneb odpověď americkému brouku Miroslav  Šefara
5. 12. 2007 Chtělo by to nějakou zelenou stranu Jakub  Patočka
30. 11. 2007 Zelení: Délka štěpeného atomu Pavel  Kopecký
29. 11. 2007 Co zbylo ze zelených? Martin a Džamila Jan  Keller
29. 11. 2007 Jak souvisí Rowlingová, Bursík a Greenpeace? Štěpán  Kotrba
25. 11. 2007 Chceme otevřenou diskusi o tom, za jakých podmínek setrvávat v této vládě!   

Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti RSS 2.0      Historie >
11. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
8. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
21. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
20. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
18. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
17. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
14. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
13. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
12. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr

Klaus versus Švejnar - prezidentské volby 2008 RSS 2.0      Historie >
14. 3. 2008 Hradní mozek v kalhot(k)ách Jana  Bobošíková
14. 3. 2008 Testiculos habet et bene pendentes - Má varlata, a ta mu správně visí! Štěpán  Kotrba
29. 2. 2008 Volba prezidenta 2008, exces, či nový trend? Petr  Sak
18. 2. 2008 Cesta do pravěku Bohumil  Kartous
17. 2. 2008 Volba Klause objektivem fotoaparátu - jak se kdo tvářil při druhé volbě Štěpán  Kotrba
16. 2. 2008 Pehe zveřejnil protestní nótu: vztahy Česka s USA se prý po zvolení Klause zhorší Štěpán  Kotrba
15. 2. 2008 Kdo se bojí Václava Klause ? Ivan  Veselý
15. 2. 2008 Jana Bobošíková: Hlava státu zmůže mnohé, když se nebude bát hlasitě hájit hodnoty a principy civilizované společnosti, když bude připravena sloužit lidem a ne posluhovat mocnostem Jana  Bobošíková
15. 2. 2008 Embargo je formou lži Jiří  Maštálka
15. 2. 2008 Václav Klaus: Jsme už úplně jinde, jen na to, co bylo předtím, nějak příliš rychle zapomínáme Václav  Klaus

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
24. 5. 2008 Konec výuky medicíny v Čechách? Marek  Radecki
24. 5. 2008 Univerzita bude nucena ukončit klinickou výuku na školách   
24. 5. 2008 Vyjadřuji pochopení pro postoj Akademického senátu   
21. 5. 2008 Jak ovládnout 220 miliard Kč v českém zdravotnictví   
21. 5. 2008 Agel - hra Monopoly aneb konec soukromých lékařů Michal  Sojka
20. 5. 2008 Varování evropských lékařů Julínkovi   
20. 5. 2008 Počet vydaných receptů jako kritérium úspěšnosti ministra zdravotnictví? Michael  Kroh
20. 5. 2008 Proč mlčí média o Julínkem chystané "řízené péči"?   
30. 4. 2008 Řízená péče ve zdravotnictví - proboha, ne z USA! Petr  Wagner
23. 4. 2008 Hele, kámo, nemáš pár zbytečnejch drobáků?" Martin  Gřeš

Aféra jménem Andula - kniha na pokračování RSS 2.0      Historie >
11. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XX. část) Josef  Brož
7. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XIX. část) Josef  Brož
4. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XVIII. část) Josef  Brož
28. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVII. část) Josef  Brož
23. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVI. část) Josef  Brož
20. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XV. část) Josef  Brož
15. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIV. část) Josef  Brož
13. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIII. část) Josef  Brož
8. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XII. část) Josef  Brož
6. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XI. část) Josef  Brož

Írán RSS 2.0      Historie >
28. 4. 2008 Teheránský politolog: ŠOS se může brzy stát novým geopolitickým mocenským centrem Pavel  Barák
15. 4. 2008 USA a Írán vedou už pět let "tajné" rozhovory o jaderných zbraních   
7. 2. 2008 Vybuduje si Čína vojenskou základnu v Íránu?   
4. 2. 2008 Írán provedl test odpalovací rampy a otevřel vesmírné kontrolní středisko Štěpán  Kotrba
21. 1. 2008 Iránská hrozba Karla Schwarzenberga Přemysl  Janýr
24. 12. 2007 Dokument amerických zpravodajských služeb o Íránu - Dobrá zpráva. Až příliš. Karel  Dolejší
8. 12. 2007 Amerika tvrdě promarnila ve věci Íránu svou šanci   
5. 11. 2007 USA: 52 procent "pravděpodobných voličů" "podporuje americký vojenský útok proti Íránu"   
27. 10. 2007 Musíme bombardovat Írán   
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich

Antarktida RSS 2.0      Historie >
23. 9. 2006 Globální oteplování -- pravdy a mýty Ladislav  Metelka
25. 11. 2005 Koncentrace CO2 je "nejvyšší za 650 000 let"   
8. 2. 2005 Budou ohroženy vodní zdroje, výroba potravin i světové hospodářství Bushka  Bryndová
17. 1. 2005 Globální stmívání   
21. 3. 2002 Trvalé podnebné změny už nastaly, avšak co je způsobilo?   
20. 3. 2002 V Antarktidě se rozpadl obří ledovec   

iDnes publikuje rozhovory s majiteli bordelu RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2007 Další výrazné posílení důvěryhodnosti portálu iDnes...   
26. 8. 2007 Žijeme ve svobodný zemi a podnikání v erotice je normálka   
25. 8. 2007 Lehký případ funkcionálního analfabetismu Václav  Chyský
25. 8. 2007 Kam v Kanadě do bordelu? Nikam - policie vás pošle na školení Miloš  Kaláb
25. 8. 2007 iDnes, "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál" idolizuje i pornoslužby pravidelněji   
25. 8. 2007 "Ne všechno, přicházející ze Západu, je kvalitní"   
25. 8. 2007 Bordely v Čechách legální nejsou   
24. 8. 2007 "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál na 'českém' internetu" interviewuje majitele bordelu! Jan  Čulík
24. 8. 2007 Kam "utéct" před tím, co se děje v této zemi?   
24. 8. 2007 Proč by se ženy měly starat o děti?   

Šanghajská organizace spolupráce RSS 2.0      Historie >
23. 5. 2008 Tak za prvé: Koncept lidských práv jako obušku byl nahrazen právy ropnými Štěpán  Kotrba
28. 4. 2008 Brave New World Štěpán  Kotrba
28. 4. 2008 Teheránský politolog: ŠOS se může brzy stát novým geopolitickým mocenským centrem Pavel  Barák
24. 4. 2008 Delegace slovenské armády se v Pekingu setkala s ministrem obrany Liang Kuang-lie   
7. 4. 2008 O čem se bavili Putin s Bushem? O radaru? Ne. O podmořském tunelu mezi USA a Ruskem Štěpán  Kotrba
7. 2. 2008 Vybuduje si Čína vojenskou základnu v Íránu?   
23. 1. 2008 Jestli se Rusko otočí východním směrem, bude to naše prohra, ne prohra Moskvy Oskar  Krejčí
3. 1. 2008 Globální válečná hrozba základny USA v ČR a naše odpovědnost Miroslav  Polreich
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
6. 10. 2007 V Dušanbe skončil summit SNS, zahájen byl summit Euroasijského ekonomického společenství   

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
24. 5. 2008 CVVM: S americkým radarem pořád nesouhlasí dvě třetiny občanů, ač se vláda snaží   
22. 5. 2008 Přednostní ochrana Česka výměnou za radar? Stanislav  Kaucký
22. 5. 2008 Problém Media Tenoru: co je to neutralita Štěpán  Kotrba
15. 5. 2008 Radarem v Brdech ohrožujete brdskou faunu a flóru   
13. 5. 2008 BigBoard: akcionářská struktura pro paranoiky z Mladé fronty Dnes, aneb kudy teče české pivo Štěpán  Kotrba
12. 5. 2008 Česká televize cenzuruje odbornou kritiku radaru. Proč? Jakub  Rolčík
12. 5. 2008 Uhodí-li tě do levé tváře, nastav jim pravou Štěpán  Kotrba
4. 5. 2008 Raytheon dostal za úkol řešit zahřívání polovodičů u vysoce výkonných radarů Štěpán  Kotrba
9. 4. 2008 Zelení zřejmě rozhodnou osud radaru. Jak? Andrea  Cerqueirová
7. 4. 2008 Otazník nad základnou v Polsku -- Jince opět na řadě? Karel  Dolejší

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
23. 5. 2008 Proč zrušit ČT1 Bohumil  Kartous
23. 5. 2008 Manažer mrtvých sponzorů zaútočil na veřejnou službu Štěpán  Kotrba
22. 5. 2008 Problém Media Tenoru: co je to neutralita Štěpán  Kotrba
19. 5. 2008 Proč tolerujete střet zájmů a používáte služeb prokázaného lháře? Petr  Nachtmann
12. 5. 2008 Česká televize cenzuruje odbornou kritiku radaru. Proč? Jakub  Rolčík
12. 5. 2008 Kolik stojí spekulace Michal  Vimmer
7. 5. 2008 Dotaz panu Štichovi, mluvčímu České televize   
7. 5. 2008 Odvysíláním reportáže Luboše Rosího ČT tvrdě narušila svůj veřejnoprávní statut Jan  Čulík
7. 5. 2008 Vyváženost je v České televizi samozřejmostí Ladislav  Šticha
6. 5. 2008 ČT není vlivovou agenturou Ladislav  Šticha

Klausovo tažení proti ekologům RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Gore -- demokrat, který opravdu, ale opravdu není občanský Anna  Čurdová
25. 9. 2007 Ekologické organizace k prezidentově projevu   
25. 9. 2007 Petržílek: ČSSD se distancuje od názorů prezidenta Klause Petr  Petržílek
24. 9. 2007 Živá planeta aneb sto omylů Václava Klause Pavel  Nováček
18. 9. 2007 Klaus: Dočkáme se umlčování oponentů na vážná společenská témata? Václav  Klaus
17. 9. 2007 Klaus k Masarykovi: "Měl blízko k humanistickému socialismu a chápal význam sociálních otázek" Václav  Klaus
14. 9. 2007 Je hluboký omyl dávat rovnítko mezi životním stylem a hodnotou svobody   
14. 9. 2007 Klaus Bursíkovi: Jednáte bez mandátu vlády - s fatálním dopadem na ekonomiku Václav  Klaus
14. 9. 2007 Klaus vs. Bursík Boris  Cvek
10. 9. 2007 Nashledanou, pane Klausi Bohumil  Kartous

Odsun sudetských Němců a Benešovy dekrety RSS 2.0      Historie >
23. 8. 2006 Beneš a nenucená nadřazenost Martin  Škabraha
15. 6. 2006 Sudetoněmecký den nepřinesl nic nového Richard  Seemann
2. 2. 2006 Benešovy dekrety Alois  Matuška
21. 11. 2005 Provokace paní Merkelové   
18. 11. 2005 Merkelová podporuje zřízení Centra vyhnání Radek  Vogl
16. 9. 2005 Sudetští Němci v Krnově světí památku židů   
2. 9. 2005 Dějiny jsou prevít Pavel  Urban
27. 7. 2005 Kolakowski sem, Jaspers tam - už jsme se omluvili Polákům? Karel  Dolejší
25. 7. 2005 Okupanti utekli ještě před koncem války, kolaboranti zůstali Stanislav A. Hošek
25. 7. 2005 Soucit s těmi, co nemohou zapomenout na prožité křivdy   

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
25. 5. 2008 Expert: Invaze do Iráku způsobila, že se cena ropy ztrojnásobila   
23. 5. 2008 Už víte, že je na obzoru nová platba? Miloš  Dokulil
23. 5. 2008 Tak za prvé: Koncept lidských práv jako obušku byl nahrazen právy ropnými Štěpán  Kotrba
23. 5. 2008 Šéf British Airways: Levné lety končí   
23. 5. 2008 Ropná krize se zhoršuje   
22. 5. 2008 Vysoká cena ropy přiměla American Airlines, aby z provozu vyřadili 75 letadel   
22. 5. 2008 Americké krize - fámy a pravdy Petr  Baubín
22. 5. 2008 Obavy z nedostatku ropy zvedly cenu barelu nad 135 dolarů   
21. 5. 2008 Cena ropy dosahuje téměř 130 dolarů za barel   
5. 5. 2008 IEA vyhlašuje poplach: Světu bude chybět 12,5 milionů barelů ropy denně   

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
16. 5. 2008 Neslyšitelný nářek Somálců Daniel  Veselý
12. 3. 2008 Somálsko: zhoršení humanitární situace   
12. 3. 2008 Independent: Ohlušující mlčení   
24. 1. 2008 Immanuel Wallerstein: Keňa: stabilní demokracie nebo rozpad? Immanuel  Wallerstein
8. 8. 2007 Za oponou neoliberálního humanitarismu: od Iráku k Darfúru Mesfin  Gedlu
6. 8. 2007 Africký kontinent součástí "války proti terorismu" Daniel  Veselý
26. 6. 2007 Afrika odmítá americké plány na výstavbu velké vojenské základny   
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním   
1. 5. 2007 Immanuel Wallerstein: Afrika roku 2057 Immanuel  Wallerstein
29. 3. 2007 Očekával jsem, že mě zabijí   

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
22. 4. 2008 Humanistický sen uprostřed křesťanské reality Štěpán  Kotrba
21. 4. 2008 Podíl na emancipačním úsilí ano, ale ne jako užiteční idioti Ivan Odilo Štampach
20. 4. 2008 Buduje si Paroubek v ČSSD křesťanskou kamarillu na svou podporu? Štěpán  Kotrba
25. 3. 2008 Ptákoviny jako fundament civilizace   
12. 3. 2008 Římská církev dělá krok zpět do středověku Boris  Cvek
11. 3. 2008 Recyklujte, nebo přijdete do pekla, varuje Vatikán   
6. 2. 2008 Dohoda, nebo loupež tisíciletí? Ladislav  Háva
6. 2. 2008 Vatikán je otevřeně proti válce v Iráku Boris  Cvek
6. 2. 2008 Nepochopení Boris  Cvek
5. 2. 2008 Chce Bůh radar a rakety? Milan  Daniel

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Školství RSS 2.0      Historie >
24. 5. 2008 Univerzita bude nucena ukončit klinickou výuku na školách   
24. 5. 2008 Vyjadřuji pochopení pro postoj Akademického senátu   
10. 4. 2008 Universitní studenti: Vysokoškolské studium je dnes ztráta času   
7. 3. 2008 Jesle jako vzdělávací zařízení, aneb už se nedá mluvit o krkavčích matkách Uwe  Ladwig
22. 1. 2008 Neúcta k vědění se nevyplácí Darina  Martykánová
4. 12. 2007 Sítě v síti, aneb jsou ve školství jen problémy s platy? Pavel  Táborský
21. 11. 2007 Sloučení škol nebude škodit   
15. 11. 2007 Nemoc, způsobená Oxfordem? Ema  Čulík
15. 11. 2007 Britské vysoké školy, pro a proti Jan  Čulík
15. 11. 2007 Manifest maturanta   

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
24. 5. 2008 CVVM: S americkým radarem pořád nesouhlasí dvě třetiny občanů, ač se vláda snaží   
22. 5. 2008 Poutní místo U hladovkářů Štěpán  Kotrba
22. 5. 2008 Přednostní ochrana Česka výměnou za radar? Stanislav  Kaucký
22. 5. 2008 Problém Media Tenoru: co je to neutralita Štěpán  Kotrba
15. 5. 2008 Radarem v Brdech ohrožujete brdskou faunu a flóru   
13. 5. 2008 Jerusalem Post: Bush nabídne Izraeli předsunutý radar k české základně   
13. 5. 2008 Everybody knows - aneb Radar pátrá, radí, rozhoduje Karel  Dolejší
13. 5. 2008 Radare, vítej nám! (imprese) Michal  Kuklík
13. 5. 2008 BigBoard: akcionářská struktura pro paranoiky z Mladé fronty Dnes, aneb kudy teče české pivo Štěpán  Kotrba
12. 5. 2008 Česká televize cenzuruje odbornou kritiku radaru. Proč? Jakub  Rolčík

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
16. 5. 2008 R.B. Pynsent a česká literatura Jan  Makovička
30. 4. 2008 Protest v britském deníku The Times proti udělení Nobelovy ceny   
21. 4. 2008 Škrabáky rozdá Dědeček Tomáš  Koloc
8. 4. 2008 O tom, co je v literatuře hodnotné, nerozhodují ti, kteří ji čtou, ale ti, kteří ji píší Jiří  Drašnar
8. 4. 2008 Literatura nemusí být čtena Lukáš  Zádrapa
7. 4. 2008 Dobrovolná izolace české literatury Hana  Tomšů
31. 3. 2008 Krize české literatury Štefan  Švec
27. 3. 2008 Otokar Fischer -- nejen překladatel Fausta a Zarathustry Nikola  Richtrová
28. 1. 2008 Odcházení od Václava Havla: Stará hra, která nevědomky nastoluje důležitý problém současnosti Jan  Čulík
25. 1. 2008 Čtenář je partnerem autora Irena  Zítková