3. 3. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
3. 3. 2008

V roce 1965 chtěli vědci od společnosti Shell vědět, jak bude svět vypadat v roce 2000. Konzultovali celou řadu odborníků, kteří spekulovali o hovercraftech, poháněných energií vzniklou z fúze, a o dalších sci fi technologických možnostech. Když se ropná společnost dotázala na názor Jamese Lovelocka, ten předpověděl, že hlavním problémem kolem roku 2000 bude životní prostředí. "Bude se zhoršovat do takové míry, že vážně ohrozí jejich podnikání," uvedl.

"A samozřejmě," říká dnes osmaosmdesátiletý Lovelock o 43 let později s úsměvem, "a skoro přesně to se skutečně stalo."

Sloupek
Václav Hrabě

Kočárky antikvárních lásek
na Národní třídě Medové hrozny
zapadajících mraků a Vltava
vycíděná stále novou a novou
vodou do lesku diplomatického
Mercedesu

Nalejte mi krásná paní
ještě jeden rum
Tak tedy vypadá město
kam se konečně vracím

Vymrzlé ráno
v suteréním bytě
hlava ukradená z kvadročenta spí
mezi rozházeným tabákem a rukopisy
trapně upřímnými V pozadí
dosedá vyhasíná
oranžové chvění
teplometu

Podobný literatuře
donekonečna stejně
štkají tramvaje

Medové hrozny
kočárky antikvárních lásek
sklenice hořčáku
a do toho jeden rum
krásná paní
Tak tedy vypadá město
kam se konečně
vracím

Ze sbírky "Blues v modré a bílé", Melantrich 1977, vybral Štěpán Kotrba

3. 3. 2008

Paul Klemperer, profesor ekonomie v Oxordu, rozvíjí ve sloupku v pátečním vydání Financial Times úvahu, že pokud jsou klimatické modely nespolehlivé a nelze z nich nic vyvozovat, jak tvrdí odpůrci vědeckého konsenzu ohledně globálního oteplování v čele s českým prezidentem Klausem, jsme na tom vlastně hůř, než kdybychom těmto modelům mohli věřit. "Pokud jsou naše znalosti klimatických systémů chybné, můžou být naše odhady nejlepších scénářů vývoje méně pesimistické, ale zvyšuje se pravděpodobnost obou extrémů. " Na článek ve FT upozornil Jiří Hudeček.

3. 3. 2008

Zatímco loutkovodiči držící na špagátkách vrcholné české ústavní činitele usilovně vrtějí psem a česká média jim to žerou i s chlupama, v energetické branži se - kolektivně českými médii ignorovány - dějí věci, které ovlivní energetickou bezpečnost Evropy včetně Česka na dekády dopředu.

3. 3. 2008

Vysoký činitel americké administrativy v České republice Mirek Topolánek požaduje:

Václav Moravec, ikona pořadu České televize Otázky Václava Moravce, je špatný moderátor. Lze mu vytknout celou řadu nešvarů, ale tím asi nejzávažnějším je, že hosty pořadu většinou nenechá dokončit jejich argumentaci a skáče jim do řeči. Jde o nešvar o to horší, že si jej je Václav Moravec vědom.

Tak např. když se v pořadu vysílaném 28. října 2007 ohradil předseda ČSSD Jiří Paroubek proti tomu, že Martin Bursík dostává slovo, aniž on sám domluvil ("Já myslím ale, že byste mě měl nechat domluvit, vy jste ho taky nechal, já trpělivě také čekám."), Václav Moravec reagoval slovy (v čase 01:15:01): "Ne, jemu také skáču do řeči, já tady skáču všem do řeči, pane předsedo..."

Václav Moravec ale všem do řeči neskáče. Dokladem je pořad z neděle 2. března 2008, kde se Václav Moravec choval takřka krotce. Snad proto, že jeho hostem na "telemostu" byl předseda české vlády a ODS Mirek Topolánek.

3. 3. 2008

Druhá plzeňská demonstrace ukázala, na koho se lze spolehnout

Plzeň se krátce po sobě objevila v médiích v souvislosti s toutéž demonstrací neonacistů za "svobodu slova". Jednou ji primátor na poslední chvíli zakázal a neonacistům nezbylo než ublíženě blekotat o tom, jak jim byl znemožněn jejich oprávněný "pochod proti slova" a o tom, že teď půjdou "bojovat proti slovu" ZDE. Na podruhé akce už proběhnout musela -- soud se postavil za právní argumenty neonacistů. To nepřekvapí, zákaz jejich akce byl populistickým gestem, které sotva mohlo projít.

1. 3. 2008
Prohlášení Českého helsinského výboru

Předseda vlády Miroslav Topolánek se při své návštěvě USA v těchto dnech rozhodl vyznamenat svou zvláštní, nedávno zřízenou medailí bratry Josefa a Ctirada Mašínovy, kteří se na začátku padesátých let minulého století rozhodli pro a ozbrojený odboj proti komunistickému režimu zahrnující násilné činy. Jejich motivy mohly být původně ušlechtilé. Při získávání zbraní a peněz a následném úspěšném pokusu o útěk do západního Berlína (a pak dále) však usmrtili několik osob na českém a německém území a k tomu je třeba přihlížet.

3. 3. 2008

ANALÝZA VLÁDNÍHO NÁVRHU NA CÍRKEVNÍ RESTITUCE

Hluboce ale skutečně velmi hluboce nelze souhlasit s tvrzením našeho prezidenta, podle něhož žijeme v dosud nejúspěšnějším období naší české existence. Ba právě naopak se potvrzuje, že jde o jedno z nejhorších (spíše patří na druhé místo hned po německé okupaci). Lidé nemohou pochopit, proč když je nám tak dobře je většině z nich tak zle. Hrad zase ví, že on to dělá výborně a zřejmě přemýšlí, zda by nebylo třeba vyměnit národ.

Z toho všeho plyne, že tu něco nehraje.

3. 3. 2008

ŠOK│ Pravdivost informací, přinesených mnohým v nedávném spamu, že existuje speciálně upravený telefon, dovolující odposlech či monitorování polohy telefonu, prověřila redakce serveru Mobil. A nevyžádaná "inzerce" se ukázala v zásadě pravdivá. Aplikaci Spyphone Interceptor pro operační systém Symbian naprogramovala chorvatská firma SURGO d.o.o. ze Záhřebu. Pro laika je šance na odhalení neprofesionálního systému odposlechu jediná: podrobná kontrola účtů a výpisů. Pokud ten "někdo" ovládá i přístup k síti, zjistíte odposlech už jen z předčasně vybité baterie.

28.2.2008 Mobil.cz: Vyzkoušeli jsme špionský mobil, vaší oběti vezme veškeré soukromí ZDE

BL 15. 1. 2008 Štěpán Kotrba:"Revoluce v mobilech" může být virální guerillovou reklamou, nebo reálnou aplikací - vyberte si ZDE
Michael Marčák: Ano je to medaile, příteli, každá premiér má, holt, svého hrdinu. Alláh je velký.
3. 3. 2008

1. 3. 2008

Společnost Boeing, která má být hlavním dodavatelem při výstavbě plánovaných základen v ČR a Polsku, ztratila druhou největší zakázku pro americké letectvo v tomto desetiletí. Kontrakt získalo americkoevropské konsorcium Northrop Grumman/EADS. Oznámila to v pátek večer v článku Jima Wolfa agentura Reuters. Zprávu ihned zveřejnila také ruská agentura Ria-Novosti.

2. 3. 2008

Skončila mise UNESCO a ICOMOS v Praze

Třídenní reaktivní monitorovací mise Francisca Bandarina, ředitele Centra UNESCO v Paříži a Bruna Maldonera z ICOMOS (Mezinárodní rady památek a sídel - poradního orgánu UNESCO) skončila v sobotu 1. března. Protože dosud publikované zprávy neobsahují některé podstatné informace o čtvrtečním setkání obou pánů se zástupci pražské občanské veřejnosti, rozhodli jsme se informovat o nich nyní, kdy budou výsledky mise vyhodnocovány.

3. 3. 2008
František Koukolík, Jana Drtilová

Kapitoly jsou z knihy Koukolík, F., Drtilová, J. Život s deprivanty II. Základy stupidologie. Praha, Galén, 2002. Rukopis byl dokončen v roce 2000. Citovaná literatura pochází převážně z devadesátých let minulého století. Výzkum mezi tím pokročil, což kniha nepostihuje.
Současnější fakta a souvislosti v tomto směru najde motivovaný čtenář v knihách Koukolík, F., Drtilová J. Vzpoura deprivantů. Nové, přepracované vydání, Galén, Praha 2006; Koukolík, F. Sociální mozek, Karolinum, Praha 2006; Koukolík F. Proč se Dostojevskij mýlil? ( O vědomí, empatii, altruismu, lásce, zlu a religiozitě), Galén, Praha 2007.

František Koukolík, Jana Drtilová: Racionalita ZDE

František Koukolík, Jana Drtilová: Propaganda a logické klamy ZDE

Sutherland (1994) o iracionalitě říká: ... iracionální je jakýkoli myšlenkový proces, jenž vede k závěru nebo rozhodnutí, které ve světle důkazů a s ohledem na dobu, jež byla k disposici, nejsou to nejlepší, co se dalo dosáhnout. Připouštím, že to znamená nastavení velmi vysokých měřítek pro racionalitu, ale ve skutečnosti se budu hlavně zabývat úsudky a rozhodnutími, která jsou jednoznačně iracionální, neboť vznikají ze soustavného myšlenkového zkreslování, jemuž se lze vyhnout. [P1]

3. 3. 2008

"Uštkne-li had, než by zaklet byl, nic neprospějí slova zaklínače."

Kaz. 10, 11

"Posbíral jsi vojsko ze všech částí světa: jsou tu křesťané, Řekové i jiní, a přivezl jsi sebou tento vynález rafinovaně vymyšlený evropskými křesťany, kteří se nedokázali utkat s muslimskými vojsky na bitevním poli. Tím vynálezem je mušketa, jež, dokonce i když z ní vystřelí ženská, dokáže zadržet takové a takové množství mužů... A běda tobě! Jak se odvažuješ střílet palnými zbraněmi po muslimech?"

historik Ibn Zabul po porážce Egypťanů Turky v roce 1517

Slova, která Ibn Zabul vložil do úst faríi Kurtbaje, označil John Keegan ve své Historii válečnictví za "lamentování". Nepochybně to také lamentování skutečně je. Kasta egyptských mameluků až do hořkého konce neuznala protivníky za skutečné vojáky - a vynálezy, které jim dávaly rozhodující výhodu, si odmítala blíže osvojit, neboť to považovala za nedůstojné. Nepříteli adresovala výčitky a tvrdila, že bojuje nemuslimským, nečestným, podlým způsobem. Ve finále jí to ovšem nebylo nic platné. Ideologie ospravedlňující mocenský monopol ho totiž sama udržet nedokázala.

3. 3. 2008

I když jsme se dověděli od pana premiéra že jsme pos.......ové, jednoho chlapa a odvážlivce a ne sraba máme.

A tak se zdá, že problém útěku ze začátku padesátých let je vlastně to nejdůležitější v životě obyvatel české republiky. Takřka se stydím, že jsem tento světodějinný příběh podrobně nestudoval. Já, hlupák, se zabývám podružnostmi jako je privatizace zdravotních pojišťoven, fakultních nemocnic, holdingovými vyjednáváními investor - zdravotní pojišťovny - poskytovatelé zdravotní péče. Nebo privatizace penzijních fondů. Ve své profesní zdravotnické omezenosti jsem nedohlédl k významu ocenění nějakých Mašínů, hodně nepovedeného odvaru jejich hrdinného otce. Vždyť já trouba jsem ani nepochopil proč budeme muset psát do "bezvízové" žádosti i velikost slipů a konta a jak nám to zjednoduší cestování. Ne do USA.

Nějak se zapomíná, že jde i o cestování do jiných států lety, které mají letecký koridor nad USA. Třeba Mexiko nebo Kostarika. Ale přečetl jsem si noviny a již vím co je důležité a co podružně. Jsem rád, že premiér není srab. Možná je .... ne, terminologii zelených se pro jistotu vyhnu. Přece jenom se mi nechce utíkat z republiky s mrtvolami za mnou.

3. 3. 2008

Sobota těsně před 14. hodinou:

Při přistávání letadla společnosti Lufthansa strhl poryv hurikánu stroj těsně nad přistávací dráhou ostře doleva. Pilot zareagoval duchapřítomně (podle informací listu Spiegel Online jsou k tomu piloti vycvičeni na trenažéru) a na poslední chvíli těsně před dotekem s přistávací dráhou s letadlem znovu odstartoval od země. O několik minut později se mu podařilo úspěšně přistát na jiné přistávací dráze. Na palubě letadla bylo 131 cestujících.

Videozáznam horrorového pokusu o přistání ZDE

3. 3. 2008

Zdá se, že modrá "ekonomická reforma" se bude v ČR míjet účinkem. Nejednotnosti kolem jejího uskutečňování a jejího obsahu se začínají projevovat už i v koalici, která jí prosadila. Ani občané reformu nepochopili a nezdá se, že by jejich nepochopení sláblo. Stále narůstající většina se s jejími jednotlivými opatřeními vnitřně neztotožňuje. S reptáním, ale hlavně strachem, co by se nimi mohlo stát kdyby se vzepřeli, se opatřením reformy trpně podvolují a plní je. Reptání a strach je tím silnější, čím více jsou lidé zahlcováni nejrůznějšími informacemi ze světa i z ČR, které vnímají pro sebe jako katastrofické, píše čtenář Jiří Novák.

3. 3. 2008

Komunisté vyhráli v roce 1946 jednoznačně volby a měli vysokou důvěru veřejnosti. Ta podpora se zvolna snižovala, ale patrně by demokratické volby, které se měly konat v roce 1948,vyhráli znovu, i když podle některých tehdejších průzkumů již s menší převahou. Největší podporu měli komunisté v Čechách, nejmenší na Slovensku, kde v roce 1946 vyhrála Demokratická strana a komunisté byli až druzí .

3. 3. 2008

Téma je pre strednú a staršiu generáciu aktuálna stále. Presnejšie, vracia sa pravidelne ako bumerang, a to zďaleka nie len vtedy, keď v obchodoch opäť niečo zdražie. Na výročie revolúcie (nie októbrovej, ale novembrovej, a nie socialistickej, ale kapitalistickej) vysielala TA 3 rozhovor s Viliamom Páleníkom z Ekonomického ústavu SAV a jeho kolegyňou Luciou Pánikovou. Na základe príjmových štatistík z rokov 1989 a 2006 porovnávali, či sme sa mali lepšie vtedy, alebo sa máme lepšie dnes. Zistili, že z hľadiska priemernej mzdy to bolo rovnaké, lebo koľkokrát stúpol priemerný plat, toľkokrát porástla inflácia.

3. 3. 2008

Minulý čtvrtek vyšlo najevo, že anglický princ Harry byl tajně vyslán jako voják do Afghánistánu. Prozradil to americký pravicový server The Drudge Report.

Vyšlo najevo, že britská média o přítomnosti prince Harryho věděla a dva měsíce na žádost britského ministerstva obrany tuto zprávu potlačovala. K dohodě mezi britským ministerstvem obrany a britskými médii utajit přítomnost prince Harryho v Afghánistánu došlo v polovině prosince 2007.

3. 3. 2008

Notebook prodali na eBay i s daty britského ministerstva vnitra

Při opravě notebooku koupeného v internetové aukční síni E-bay našel opravář v anglickém Boltonu pod klávesnicí disk obsahující důvěrné informace ministerstva vnitra. Opravna zjistila, že údaje na disku jsou zakódované, a předala disk policii. Ministerstvo vnitra následně potvrdilo, že disk je pravý, a zahájilo vyšetřování případu.

iHNed: Ve vyřazeném počítači zůstal disk s tajnými údaji britské vlády ZDE

BBC: Home Office CD in auction laptop ZDE
Register: Confidential Home Office data turns up in laptop on eBay ZDE
Pocket Lint: Another data loss for government ZDE
GOOGLE NEWS: Home Office CD in auction laptop ZDE
3. 3. 2008

AI│CHANGENET.SK│ Amnesty International víta včerajšie rozhodnutie Európskeho súdu pre ľudské práva, ktorým potvrdil absolútny zákaz mučenia a iného neľudského alebo ponižujúceho zaobchádzania a trestania v prípade Saadi v. Taliansko.

"Toto rozhodnutie by malo pripomenúť všetkým krajinám, že nielenže sa samy nesmú uchyľovať k praktikám mučenia, ale je tiež zakázané, aby poslali kohokoľvek do štátu, kde by tejto osobe malo hroziť mučenie a iné zlé zaobchádzanie," uviedol Ian Seiderman, Vyšší právny poradca Amnesty International .

3. 3. 2008

Komisař EU pro obchod Peter Mandelson konstatoval, že EU si dělá obavy z jednání Světové obchodní organizace v Dohá, jehož vyřešení se v uplynulých letech nikdy nepodařilo dosáhnout.

Michael Marčák: Móc dobře ti Češi dojednali s USA tu smlouvu o zrušení víz. Ještě že mě ten jejich Topolánek nezastupuje u soudu !
1. 3. 2008

29. 2. 2008

"Pod hávem kongresů a seminářů odjíždí každoročně tisíce českých lékařů a lékařek za peníze zmíněných firem lyžovat do Alp, slunit se na řecké ostrovy nebo poznávat taje marocké pouště a veřejnosti nezbude než si nalhávat, že se na výpravy na velbloudech vydávají jenom proto, že jde o seminář o léčení natřesené kostrče..., " píše Tereza Šimíková

Toto je tak odporná pomluva, že nemám slov. Zdravotničtí pracovníci jsou povinni se neustále vzdělávat. Zmíněné semináře si všichni platíme, ať už je pořádá firma, nebo ne, píše Soňa Hromátková.. Ty firemní bývají o novinkách na trhu a jsou drahé. Přesto chce každý zdravotník být informován, aby mohl držet krok s nabízeným komfortem. Pokud má autorka informace o zdravotníku, který dostal "zájezd" zadarmo, nechť se laskavě vyjádří konkrétně a nepomlouvá tisíce zdravotníků, kteří se dovzdělávají v zájmu pacientů za vlastní peníze - považuji to za sprosťárnu.

Poznámka ŠOK: Soňa Hromátková je buď mladá, nebo naivní. Anebo obojí. Slušné firmy (například tradiční dodavatel lékařských přístrojů Olympus) si pořídily školící sály v Praze. Jejich semináře dávají lékařskému i zdravotnickému personálu opravdu to potřebné. To jsou firmy s vysokou firemní kulturou, tradicí a postavením na trhu. Firmy, jejichž školení pro Čechy se konají v přímořských letoviscích či lyžařských areálech, případně v různých exotických destinacích, potřebují odměnit dealery více než školit lékaře. Firmy, pořádající "lékařské kongresy" o vynikajících výsledcích právě se svými léky a svými postupy v Egyptě, Brazílii, Mexiku nebo v Malajsii budují pozici na trhu metodami více než problematickými. Chcete jmenovat? Proč? Všechny je stejně vyjmenovat nelze... Kongresová turistika bují ve většině lukrativních oborů, nejen v lékařství. Pokud si seminář platí lékař sám, či mu je platí jeho klinika, je to v pořádku. Pokud ne, tak to smrdí.

Dodává Soňa Hromátková: Nejsem ani naivní ani mladá na to, abych trvala na svém, že takto (jako v prvním odstavci původního článku) neseriosně se nelze vyjadřovat. Konkrétní informace autorka nedodala, takže je to "jedna paní povídala". Žádám ji i ostatní přispěvatele, aby se též vždy vyvarovali soudům (přívlastkům, hodnocením) o případných oponentech. Jinak v BL nebudeme číst nic jiného, než kdo z autorů je naiva, levičák, pravičák, povrchní, úzce vzdělaný. Měla by se uvádět jen fakta, ne dojmy, ev. osobní útoky. Takový požadavek se tu již několikrát objevil a stále se osobní útoky objevují.

2. 3. 2008

Jenom malá poznámka k diskusi Štěpána Kotrby se Soňou Hromátkovou. Jsou lokální zastoupení firem, která si pořídila přednáškový sál. V tom na Evropské občas přednáším. Je pro přibližně padesát lidí a dá se pro jedno téma využít. 90 % budovy je využito pro aktivity, které se zdravotnictvím mají něco společného jen vzdáleně.

Nicméně sjezdy velkých společností - kardiologických, chirurgických nebo laboratorních čítají desítky tisíc účastníků. Center na světě, kde je lze uspořádat, není mnoho. I v USA by jste je spočítal na prstech jedné ruky. Proto se také víceméně ta místa opakují. V Čechách neexistuje místo, kde je možné uspořádat s ubytováním akci pro třeba 40 000 účastníků.

3. 3. 2008
„Mezinárodní bankéři smetli státníky, politiky, žurnalisty a právníky na jednu stranu a vydali své příkazy velitelským tónem absolutních monarchů“
Po podepsání paktu ve Versailles a St. Germain, 1919, britský předseda vlády Lloyd George

Přinejmenším dvě století existuje podezření, že peníze a ti jež s nimi nakládají mají velkou a snadno zneužitelnou moc. Důkazem je názor amerického prezidenta z počátku devatenáctého století:

„Když americký lid někdy dovolí aby soukromé banky řídily emisi měny, nejprve inflací, pak deflací, banky a korporace, které kolem nich vyrostou zbaví lidi veškerého majetku až jejich děti se vzbudí bez domova v zemi, kterou jejich otcové dobyli“.

Thomas Jefferson, 1809
3. 3. 2008

V posledních dnech mi v odezvu na mé dva kousavé články ("Výzva proti týrání lišek" a "Výzva proti týrání myslivců") přichází množství rozzlobených dopisů. Houfu myslivců s puškami, jezevčíky a štětkami, připadá osamělé štěkání a plivání z internetové nory dosti drzé. Jak vidno, vzteklina je nakažlivá. Je velmi účinnou biologickou zbraní hromadného ničení, kterou mají lišky k dispozici!

3. 3. 2008

RuskoDnes│ Během návštěvy Bělehradu podepsal v pondělí 25. 2. 2008 ruský vicepremiér Dmitrij Medveděv smlouvu o stavbě plynovodu nazvaného Jižní větev. Plynovod o délce 900 kilometrů povede přes Černé moře do Bulharska, kde se rozdělí na dvě větve. Severní větev bude nasměrována přes Rumunsko, Maďarsko, ČR a Rakousko s možností dodávat plyn i na německý trh. Jižní cesta půjde přes Bulharsko na jih Itálie. Výstavba plynovodu začne v roce 2012.

Kuba
29. 2. 2008
Oveľa väčším nebezpečenstvom ako komunizmus
by pre USA bolo zrodenie kontinentu, ktorý si chce vládnuť sám
Carlos Griffin

Devätnásteho februára 2008 uverejnil kubánsky denník Granma ďalší list Fidela Castra. Odkedy dnes už bývalý kubánsky prezident ochorel a prestal sa ukazovať na verejnosti, odkazuje svoje postrehy verejnosti prostredníctvom tlače. Kubáncom minulý týždeň pokojne a bez pátosu napísal, že v nadchádzajúcich voľbách sa nebude uchádzať o post predsedu Rady štátu ani veliteľa ozbrojených síl. Odvtedy sa z denníka Granma vytratila rubrika Správy od Comandanteho a Castrove listy uverejňuje naďalej v rubrike Správy compaňera Fidela.

Ani jedna z krajín tretieho sveta hádam nevyvoláva vo svete takú búrku emócií, ako malý karibský ostrov. V súvislosti s diktatúrami, chudobou či ľudskými právami sa vo svete neskloňuje meno jedinej krajiny častejšie, ako sa skloňuje prosté indiánske slovo Cuba. Pojmy ako chudoba, bezprávie, nesloboda, autoritatívna moc, vraždenie a mučenie nikde inde na svete nikoho netrápia väčšmi, ako práve v súvislosti s Kubou. Všade inde vnímame takéto javy ako čosi prirodzené, ako prirodzený kolorit „zaostalých“ či „necivilizovaných“ krajín. Všade inde si dokonca osobujeme právo vojensky intervenovať a v záujme tých istých ľudských práv, ktoré chceme na Kube chrániť, sme v iných kútoch sveta ochotní vyvolávať a viesť vojny.

29. 2. 2008

Chci zde tvrdit, že ani výborná stupidologie od J. Drtilové a Fr. Koukolíka nám moc nepomůže, pokud si v ní budeme jenom číst a nebudeme konat nějaké docela určité skutky.

Je sice výborné, že si jí konečně někdo na BL všiml, když už ji dostal od autorů tak přímo pod nos. Neměli bychom se náhodou po takových knihách, ať už je náš obor kterýkoliv, pídit sami? Mám dojem, že BL už dlouho potřebovaly se povznést nad politické handrkovačky nebo stranické či skupinové hádanice.

29. 2. 2008

aneb Limity mediálních srovnání v kauze bratří Mašínů

Po obligátním a poměrně korektním důvodu se na rozhlasových vlnách rádia BBC, které je běžně poslouchatelné i v Praze, ve čtvrtek večer ozval jeden z bratrů Mašínů. Myslím, že to byl bratr Josef. Měl pevný hlas, bylo ale znát, že je trochu rozrušen. Reportérka, velmi energická a dosti věcná, se ho zeptala, zda lituje smrti svých obětí. Bratr odpověděl: "Ne." Nastala pauza a reportérka opáčila s naprosto okouzlující anglickou intonací, po níž se na nikoho nemůžete zlobit: "Why not?"

29. 2. 2008

Vzali žurnalisté článek Jana Čulíka o konci moderny opravdu tak vážně?

Je až neuvěřitelné, jak neotřele se včera česká média zhostila informování o kauze bratří Mašínů. Vyznamenání, které předal Mirek Topolánek, opět rozproudilo jalové diskuze o tom, zda byli Mašínové vrazi či hrdinové. Znovu nafouklou mediální bublinu však zřejmě provází zlom v paradigmatu. Objevili tuzemští novináři konečně postmodernu?

3. 3. 2008

Zpráva z www.klaus.cz říká, že prezident republiky Václav Klaus se ve dnech 2. – 4. března 2008 v New Yorku zúčastní Mezinárodní konference o klimatických změnách, kde vystoupí s projevem s názvem „From Climate Alarmism to Climate Realism“.

Řekl bych, že klimatická změna to ví. Prostřednictvím větrné smrště EMA mu dala najevo, že jeho úvahy se neubírají tím nejoptimálnějším směrem. To tedy ale opravdu nejspíš vůbec ne. Přiznám se, že si nepamatuji, kdy naposled padaly v ČR sloupy vysokého napětí a veřejnost byla místy dlouho bez proudu a bylo nutné omezovat provoz jaderné elektrárny.

29. 2. 2008

VRTĚNÍ MAŠÍNOVÝMI PSY

Debata o tom, jestli Mašín je padouch nebo hrdina, je jalová. V porovnání s touto vládou a její emocionálně symbolickými hrami jsou hrdinové všichni, i padouši. Všichni jedna rodina. Není podstatné, jestli Mašínové zastřelili před více než půlstoletím jednoho či tři policajty. Není podstatné, jestli byl pokladník, co vezl výplaty a kterého podřízli, ozbrojený nebo ne. Podstata vyznamenání vrahů stejně zůstala skrytá. Je jí Topolánkův strach z levice a shromažďování jednotné pravicové fronty. I za cenu inkorporace neonacistů a dalších pravicových extremistů.

Stejně tak je falešnou mediální hrou načasování vyznamenání pro Mašíny ve stejnou dobu, jako zveřejnění falešného "zrušení" víz pro Čechy. Asymetrickou vízovou politikou vůči USA (nesvobodný pohyb přes hranice pro občany ČR, absolutně volný přístup do Česka pro občany USA) ukazují Spojené státy nadřazenost. Ponecháváním asymetrie ukazuje česká diplomacie služebnost. Tak tomu je stále. Jen se žádost o vízum jmenuje dotazník a imigrační úředník nerozhoduje v Praze, ale na newyorském letišti.

Snaha neinformovat o překotné syrské diplomatické aktivitě manipulativním zamlčením mezinárodně politického kontextu, zamlčením návštěvy Zbigniewa Brzezińského a plivanci na předsedu ČSSD je další část zakrývací snahy, mající zaplnit mediální prostor balastem a dezinformacemi - právě ve chvíli, když vrcholí souboj dvou nepřátelských skupin americké zahraniční politiky - tajné služby a diplomacie - o podobu budoucí orientace politiky USA na Blízkém a Středním Východě. Odklon od bipolarity souboje dobra a zla k multipolaritě vazeb a zájmů je proměnou od politiky ultrakonzervativců a neocons k politice liberálů a Socialistické internacionály. Proměnou, které se Topolánkova zahraniční politika snaží usilovně zabránit.

29. 2. 2008

ANALÝZA: ČESKÁ MÉDIA A ZÁKULISÍ VELKÉ HRY

Zatímco se česká média, vydrážděná editorem prosionistického serveru Eretz.cz Danielem Wardenem, rozčilují nad "zločinnou" pracovní návštěvou předsedy ČSSD Paroubka a stínového ministra zahraničí Zaorálka v Sýrii, evropští i světoví politici uvažují, jak zmírnit napětí nejen v okolí Iráku, ale na celém Blízkém a Středním východě. Zatímco český apologet americké neokonzervativní politiky Topolánek vzkazuje z cesty do USA za "zrušením" víz na tiskové konferenci v Bílém domě po setkání s prezidentem USA Georgem W. Bushem, že akce Paroubka je zločinná, ve stejnou dobu jako Paroubek se v Sýrii objevuje nestor americké zahraniční politiky a poradce demokratického kandidáta na prezidenta Baracka Obamy, Zbigniew Brzeziński, bývalý poradce pro národní bezpečnost Jimmyho Cartera. Syrská tisková agentura Cham tuto návštěvu popsala jako "důležité znamení, že konec oficiálního dialogu mezi Washingtonem a Damaškem nemá důsledek na pokračování dialogu s důležitými americkými intelektuály a politiky."

O Brzezińského návštěvě ve stejnou dobu, jako o Paroubkově, česká média mlčí...

New York Sun: Obama Adviser Leads Delegation to Damascus ZDE

Debka: Obama and Clinton's senior advisers visit Syrian president Assad ZDE
29. 2. 2008

Díky zákonu o volném přístupu k informacím z roku 1966 (Freedom of Information Act) dnes víme, že Spojené státy si na nechvalně známé, nicméně dodnes fungující vojenské škole, "School of Americas", vychovávaly diktátory, vojenské lídry a guerillové bojovníky. S těmi později spolupracovaly v "terénu" Latinské Ameriky, odkud pocházely i tisíce absolventů "School of Americas". Jejich vzdělání v oboru mučení, vraždění a plošného vyhlazování obyvatelstva, doma bez problémů uplatnili. Cestou k moci se zaměřovali na tzv. měkké cíle, kterými byli vůdcové občanských hnutí, církevní představitelé, učitelé, studenti, humanitární pracovníci, ale mnohdy šlo i o plošnou genocidu místního obyvatelstva, jako v roce 1981 v případě vesnice El Mozote v El Salvador. Při páchání těchto zvěrstev byli často podporováni a někdy i přímo řízeni CIA, která tak zajišťovala spolupráci budoucích diktatur, nejen v Latinské Americe, se Spojenými státy.

3. 3. 2008

POZVÁNKA

Masarykova dělnická akademie Vás zve na seminář na aktuální téma Všeobecný základní příjem. Občanská a sociální práva proti pravicovým reformám.

Základní příjem pro všechny občany je jedním z významných občanských a sociálních práv, které je v současné době prosazováno mnoha občany, politiky a vědci v různých zemích na všech kontinentech: v Belgii, Německu, USA, Jihoafrické republice, Brazílii, Kolumbii a dalších zemích. Diskuse o tomto tématu získává v České republice na významu zvláště nyní, kdy současné pravicové reformy omezují různá sociální a občanská práva.

Diskuse o všeobecném základním příjmu je pořádána při příležitosti vydání knihy Philippe Van Parijs, Marek Hrubec, Martin Brabec a kol., Všeobecný základní příjem, která byla v závěru loňského roku vydána ve spolupráci českých autorů s belgickým profesorem ekonomie a filosofie Van Parijsem (nyní na Harvard University). Hlavní příspěvky přednesou: politolog a filosof Marek Hrubec (Akademie věd ČR), sociolog a filosof Martin Brabec (Akademie věd ČR). Diskusi bude moderovat Michal Pullmann (Univerzita Karlova). Diskuse se bude konat ve středu 5. března 2008 od 17:00 hodin ve Steinerově sále Lidového domu, Hybernská 7, Praha 1

3. 3. 2008

Kauza bratří Mašínů pohledem bratří Mašínů

pohled čtenářky Britských listů AB na českou mediální realitu

MF Dnes: "My jsme odešli z Československa s cílem, abychom se vrátili do svobodného a demokratického Československa."

AB: A kromě toho pro Československo udělali co?

LN: Mašín říká, že si českého premiéra velmi váží. "Vidím, že Topolánek dělá správné věci"

AB: Například...?

MF Dnes: "Podívejte, v České republice už takřka dvacet let oficiálně nevládnou komunisté. Ale stále tam ta jejich strana existuje, stále tam je v mnohém kontinuita s minulostí. Bývalí členové KSČ jsou soudci nebo fungují v politice."

AB: Kontinuita s minulostí musí být přerušena. Zabte je všechny. Bůh si svoje pozná.
3. 3. 2008
Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Po jednom z bombových výbuchů ve městě Basra požádal novinář Husajn al-Hajdarí loutkovou armádu, aby mohl situaci nafilmovat. Vzápětí nato se však objevil vysoký důstojník a nařídil svým strážcům, aby zasáhli. Jak novinář sdělil Press Freedom Monitoru: "Důstojník pohrozil, že mi rozbijí kameru o hlavu, pokud nezmizím. Když jsem se chystal odejít, několik vojáků mi zatarasilo cestu a napadli mne, uráželi mne a bili." Večer oznámila agentura Jaqín, že ostraha kulturního střediska společnosti Oil of South ve městě zbila dalších nejméně 20 novinářů, kteří se tam shromáždili, aby získali informace o návštěvě tzv. ministra ropného průmyslu Husajna aš-Šahrastáního. Jeden z nich, Šiháb Ahmad, uvedl, že když novináři přijeli spolu s ministrem, s nímž už strávili sedm hodin cestou na ropná pole Burdžusíja a Rumajlá al-Džanubíja, kde byl uveden do provozu nový ropný program, ke kulturnímu středisku, vyběhli z objektu strážci a zabránili jim ve vstupu. Když se novinářům nepodařilo zjistit, proč dovnitř nesmějí, hodlali odejít, ale strážci se na ně vrhli a zbili je. Napadení pak okamžitě začali před střediskem protestovat a rozhodli se bojkotovat celou ministrovu cestu a vůbec o ní neinformovat. Jejich hlasitý protest trval celou hodinu. Byli mezi nimi mj. reportéři amerického rádia Sawa, provládních televizních stanic Šarqíja, Hurríja, Kurdistan, Furát, zpravodajové iráckých deníků a společnosti Danish Electronic Archive.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL
11. 2. 2008

Při pročtení Čulíkovy obsáhlé knihy o současném českém filmu Jací jsme zůstává v mysli snad jen povzdychnutí, že se česká filmologická obec nechala v reflexi současné kinematografie předběhnout Janem Čulíkem. I Čulíkovy Britské listy se již delší dobu specializují na dobývání aktuálních prvenství žhavě ukvapenými komentáři, aby ostatním mnohdy ukázaly, že tudy cesta nevede.

Lucie Česálková, Literární noviny

Kniha je k dispozici ke koupi na www.kosmas.cz ZDE, též přímo z nakladatelství Host ZDE. Ukázka z jedné ze shrnujících kapitol a obsah knihy ZDE

30. 11. 2007

PRVNÍ SOUBORNÁ KNIHA O ČESKÉM HRANÉM FILMU OD ROKU 1989

Jan Čulík, Jací jsme: Česká společnost v hraném filmu devadesátých a nultých let. Host, Brno, 2007, 656 str. Barevná fotografická příloha. 429 Kč. ISBN 978--80--7294--254--1. Vychází s finanční podporou University of Glasgow.

"Neocenitelná historicko-kritická práce, přehledná, vnímavá a dobře napsaná."

Josef Škvorecký, 6. ledna 2008

Právě přichází na předvánoční trh nová kniha o českém filmu od Jana Čulíka. K dispozici ke koupi na www.kosmas.cz ZDE, též přímo z nakladatelství Host ZDE

V první souborné knižní práci o českém hraném filmu od roku 1989 rozebírá autor více než dvě stě devadesát snímků, které vznikly za posledních osmnáct let. Filmovou produkci rozdělil tematicky do několika celků: v období kolem pádu komunismu se objevila celá řada trpkých výpovědí o životě v Československu sedmdesátých a osmdesátých let; naproti tomu svědectví o stalinském útlaku z padesátých let většinou už nesvědčí o životě v totalitě s tak úzkostnou naléhavostí jako snímky o normalizaci. Autor se dále věnuje četným filmům s historickými tématy, zejména z traumatických období, dále snímkům svědčícím o prvních zkušenostech z postkomunismu, včetně "pokleslých" komerčních komedií, a rozebírá též množství filmů vzniklých o současné společnosti. Nejnověji se česká kinematografie zabývá především mezilidskými vztahy; tyto snímky patří podle autora k nejlepším. Kniha analyzuje i filmy pro děti a mládež, dále četné, více či méně úspěšné umělecké experimenty, a závěrem vybírá "nejlepších pětačtyřicet" --- snímky vysoké kvality, které podle autorova názoru zřejmě přežijí.

Cílem autorovy analýzy bylo zjistit, jakým způsobem vypovídá současná česká kinematografie o dnešní české společnosti, zda o ní vytváří mýty a jakého hodnotového systému se podle českých filmů dnešní společnost přidržuje. Podrobným sémantickým rozborem příběhů jednotlivých hraných filmů dochází autor k překvapivým závěrům.

Současná česká kinematografie zaujímá vůči české společnosti svobodný a kritický postoj. Vytváří o ní podle jeho názoru pozoruhodně ucelené svědectví.

Informace ze záložky
ukázka z jedné ze shrnujících kapitol a obsah knihy ZDE
29. 2. 2008

Na mimořádném zasedání Rady Českého rozhlasu 19. září 2007, konané v budově Českého rozhlasu v Praze a v rozporu s jednacím řádem Rady (zasedání nebylo předem zveřejněno na internetových stránkách Rady dle článku IV, odstavce 3 jednacího řádu, veřejnosti tak byla znemožněna účast) projednala Rada Českého rozhlasu stížnost na porušení Kodexu ČRo, zákona 484/1991 Sb., a zákona 231/2001 Sb. pracovníky ČRo 1 - Radiožurnálu zveřejněním Kubiceho zprávy, vysíláním nepravdivých informací, manipulací s důkazy z vyšetřování závažného trestného činu a zatajováním důkazů a i deformací před orgány činnými v trestním řízení, kterou jsem jí odeslal 15. srpna 2007. Rada dobře věděla, proč jedná s vyloučením a bez předchozího upozornění veřejnosti , včetně médií. Odflákla svou práci a rozhodla v rozporu se zněním zákona i Kodexu.

Týdeník Reflex přinesl nyní v posledním čísle rozhovor s bývalou tiskovou mluvčí UOOZ Policie ČR Blankou Kosinovou. A tvrzení novinářů, kterak se na svět a do médií dostala Kubiceho zpráva, se hroutí jak domeček z karet...

12. 2. 2008

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. V anketě letos na jaře odpovědělo během několika málo dnů více než 5000 čtenářů. Finančně však na provoz listu přispívá jen něco málo nad 100 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře. Nedokáže to česká komunita? Jsou finanční prostředky skutečně k dispozici jen pro cílenou politickou manipulaci, a chce-li list prosazovat svobodnou linii, padni komu padni, národ se pro jeji podporu nevzchopí?

V lednu 2008 přispělo celkem 161 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 56 692.22 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31.1. 2008 částku 246 031.56 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 783.89 euro.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely.

Klaus versus Švejnar - prezidentské volby 2008 RSS 2.0      Historie >
29. 2. 2008 Volba prezidenta 2008, exces, či nový trend? Petr  Sak
18. 2. 2008 Cesta do pravěku Bohumil  Kartous
17. 2. 2008 Volba Klause objektivem fotoaparátu - jak se kdo tvářil při druhé volbě Štěpán  Kotrba
16. 2. 2008 Pehe zveřejnil protestní nótu: vztahy Česka s USA se prý po zvolení Klause zhorší Štěpán  Kotrba
15. 2. 2008 Kdo se bojí Václava Klause ? Ivan  Veselý
15. 2. 2008 Jana Bobošíková: Hlava státu zmůže mnohé, když se nebude bát hlasitě hájit hodnoty a principy civilizované společnosti, když bude připravena sloužit lidem a ne posluhovat mocnostem Jana  Bobošíková
15. 2. 2008 Embargo je formou lži Jiří  Maštálka
15. 2. 2008 Václav Klaus: Jsme už úplně jinde, jen na to, co bylo předtím, nějak příliš rychle zapomínáme Václav  Klaus
14. 2. 2008 Komunista Maštálka: Pouze politik, který si "zašpinil" ruce pravicovou politikou minulých let, dokáže něco změnit Jiří  Maštálka
13. 2. 2008 Jana Bobošíková na Hrad! ...? Jan  Hamáček

Smrt Bénazír Bhuttové RSS 2.0      Historie >
5. 2. 2008 Británie plánovala postavit v Afghánistánu pro Taliban výcvikový tábor   
16. 1. 2008 Americká a britská rozvědka se zřejmě svářejí o to, jaký přístup používat v Afghánistánu   
9. 1. 2008 BBC a indicie naznačující budoucí realitu v Pákistánu a Afghánistánu Štěpán  Kotrba
8. 1. 2008 Bhuttová: Důkazy jsou pryč, za smrt si podle Mušarrafa mohla sama   
8. 1. 2008 Konspirace, nebo zvídavost? Jiří  Jírovec
8. 1. 2008 Neprofesionalita nebo Profesionálové? Jan  Zeman
8. 1. 2008 BBC je zaprodaná vládě Michal  Vimmer
8. 1. 2008 Atentát na Bhuttovou vyšetřuje pákistánský inspektor, který řešil vraždu reporéra Wall Street Journal   
8. 1. 2008 Editor pořadu Newsnight: BBC případ dvou "diplomatů" vyhoštěných z Afghánistánu vyšetřuje Jan  Čulík
7. 1. 2008 Complaint to the BBC - Stížnost na BBC   

Radiožurnál podle Tachecí RSS 2.0      Historie >
8. 2. 2008 Konvalina chce vysvětlení svého odvolání? Může ho mít. Štěpán  Kotrba
31. 1. 2008 Který film naposledy rozplakal Petra Vachlera?   
21. 1. 2008 Stížnost Radě Českého rozhlasu: Tachecí porušila Kodex Českého rozhlasu aneb co je to "myslet nově" Štěpán  Kotrba
21. 1. 2008 Každý by měl dělat, co umí, aneb, paní Tachecí, potřebujeme vás jinde a jinak! Karel  Šolín
21. 1. 2008 Volejte ředitelce, volejte Báře aneb čí chleba jíš, toho píseň zpívej   
18. 1. 2008 Svět kolem rádia František  Řezáč
17. 1. 2008 První významná internetová iniciativa?   
17. 1. 2008 Barbora Tachecí: 4000 lidí nepokládám za mnoho   
16. 1. 2008 Radiožurnál: Pro řešení neexistuje rychlý, jednoduchý, schematický recept Štěpán  Kotrba
16. 1. 2008 "S nutným časovým odstupem budeme změny vyhodnocovat"   

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
28. 2. 2008 Plány ministerstva zdravotnictví ohrožují vzdělávání budoucích lékařů   
28. 2. 2008 Blokační minorita Petr  Wagner
21. 2. 2008 Americké zdravotnictví v zrcadle NEJMu Boris  Cvek
19. 2. 2008 Jak jsem onemocněl   
31. 1. 2008 Premier Topolánek hat wieder Bescheid gegeben...! Vladislav  Černík
17. 1. 2008 Poplatky u lékaře platit nebudu   
17. 1. 2008 Jako lékař MUSÍM pacienta ošetřit Petr  Wagner
14. 1. 2008 Zdravotnictví plně hrazené ze zdravotního pojištění může dosahovat velmi dobrých výsledků Darina  Martykánová
11. 1. 2008 Zničí Julínek špičkové lékařské pracoviště?   
8. 1. 2008 Turecké hospodářství?   

Aféra jménem Andula - kniha na pokračování RSS 2.0      Historie >
11. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XX. část) Josef  Brož
7. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XIX. část) Josef  Brož
4. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XVIII. část) Josef  Brož
28. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVII. část) Josef  Brož
23. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVI. část) Josef  Brož
20. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XV. část) Josef  Brož
15. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIV. část) Josef  Brož
13. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIII. část) Josef  Brož
8. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XII. část) Josef  Brož
6. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XI. část) Josef  Brož

Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě RSS 2.0      Historie >
30. 11. 2007 Putin podepsal zákon pozastavující účast Ruska ve smlouvě CFE   
15. 11. 2007 Červený kříž lituje nedostatečné aktivity zemí-účastníků Úmluvy o některých konvenčních zbraních   
8. 11. 2007 Rusko vypovědělo smlouvu o konvenčních silách   
6. 11. 2007 Generál Balujevskij: "Vyjasněme si nejprve pojmy"   
31. 10. 2007 Rusko--Západ: hledání východiska   
26. 10. 2007 Týden vztyčených prostředníků Karel  Dolejší
21. 9. 2007 Rusko vysílá vážné varování západní Evropě   
14. 9. 2007 Velká hra existence lidské společnosti je neměnná   
10. 8. 2007 Tvrdá pravda a evidentní skutečnosti Fidel Castro Ruz
3. 8. 2007 Západ se třese strachem nad příznaky nové studené války   

Kongres Evropské levice, Praha 2007 RSS 2.0      Historie >
25. 11. 2007 Demagogický populismus Georgi  Margaritov
25. 11. 2007 Jak česká média ignorovala kongres evropské levice Štěpán  Kotrba
25. 11. 2007 Bertinotti: "Evropská levice nemůže vzniknout na platformě nějaké ideologie"   
25. 11. 2007 Evropskou levici povede Lothar Bisky. K příštím evropským volbám?   
25. 11. 2007 Zkreslená vize Vojtěcha Filipa Jan  Čulík
24. 11. 2007 Lothar Bisky: K evropské kultuře patří obsáhlá historie demokracie, osvícenství, veřejné debaty   
24. 11. 2007 Neubert: Evropská levice už ušla svůj kus cesty - jiný svět a jiná Evropa jsou nejen možné, ale i nutné Milan  Neubert
24. 11. 2007 Oskar Lafontaine v Praze   
24. 11. 2007 Lafontaine: "Levice je věrohodná pouze tehdy, když je demokraticky obnovená"   
24. 11. 2007 Filip: "Jsme v situaci, kdy se odzbrojuje lid a ozbrojují se ti, kteří vládnou penězi" Vojtěch  Filip

Čunkova demise na pokračování RSS 2.0      Historie >
8. 11. 2007 Nechte orgány činné v trestním řízení pracovat Zuzka Bebarová Rujbrová
7. 11. 2007 Od Tuchačevského k Čunkovi Vladislav  Černík
7. 11. 2007 Déja–vu televizní krize Štěpán  Kotrba
5. 11. 2007 Kokardy, jásot, na praporu prapor - a inovace Miloš  Štěpánek
5. 11. 2007 Jenom Čunek...?!? Ladislav  Žák
3. 11. 2007 Poučení z Čunkova vývoje ve straně a společnosti Štěpán  Kotrba
2. 11. 2007 Čunek odstoupil pozdě Pavel  Kováčik
2. 11. 2007 V ČR fungují jen Parkinsonovy zákony   
2. 11. 2007 Proti politikovi se v ČR nikdy nepovede spravedlivý proces   
2. 11. 2007 Za určitých okolností je porušování zákonů nutné   

Klausovo tažení proti ekologům RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Gore -- demokrat, který opravdu, ale opravdu není občanský Anna  Čurdová
25. 9. 2007 Ekologické organizace k prezidentově projevu   
25. 9. 2007 Petržílek: ČSSD se distancuje od názorů prezidenta Klause Petr  Petržílek
24. 9. 2007 Živá planeta aneb sto omylů Václava Klause Pavel  Nováček
18. 9. 2007 Klaus: Dočkáme se umlčování oponentů na vážná společenská témata? Václav  Klaus
17. 9. 2007 Klaus k Masarykovi: "Měl blízko k humanistickému socialismu a chápal význam sociálních otázek" Václav  Klaus
14. 9. 2007 Je hluboký omyl dávat rovnítko mezi životním stylem a hodnotou svobody   
14. 9. 2007 Klaus Bursíkovi: Jednáte bez mandátu vlády - s fatálním dopadem na ekonomiku Václav  Klaus
14. 9. 2007 Klaus vs. Bursík Boris  Cvek
10. 9. 2007 Nashledanou, pane Klausi Bohumil  Kartous

Írán RSS 2.0      Historie >
7. 2. 2008 Vybuduje si Čína vojenskou základnu v Íránu?   
4. 2. 2008 Írán provedl test odpalovací rampy a otevřel vesmírné kontrolní středisko Štěpán  Kotrba
21. 1. 2008 Iránská hrozba Karla Schwarzenberga Přemysl  Janýr
24. 12. 2007 Dokument amerických zpravodajských služeb o Íránu - Dobrá zpráva. Až příliš. Karel  Dolejší
8. 12. 2007 Amerika tvrdě promarnila ve věci Íránu svou šanci   
5. 11. 2007 USA: 52 procent "pravděpodobných voličů" "podporuje americký vojenský útok proti Íránu"   
27. 10. 2007 Musíme bombardovat Írán   
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
17. 10. 2007 Íránská opozice nechce finanční pomoc z USA Lukáš  Lhoťan
12. 10. 2007 Hraje si s bombou -- aneb naivním konstruktivismem vpřed! Kateřina  Amiourová

Šanghajská organizace spolupráce RSS 2.0      Historie >
7. 2. 2008 Vybuduje si Čína vojenskou základnu v Íránu?   
23. 1. 2008 Jestli se Rusko otočí východním směrem, bude to naše prohra, ne prohra Moskvy Oskar  Krejčí
3. 1. 2008 Globální válečná hrozba základny USA v ČR a naše odpovědnost Miroslav  Polreich
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
6. 10. 2007 V Dušanbe skončil summit SNS, zahájen byl summit Euroasijského ekonomického společenství   
1. 10. 2007 Tadžikistan: Snaha o posilnenie pozície Peter  Stupavský
15. 9. 2007 Stredoázijské energetické lišiactvo Peter  Stupavský
31. 8. 2007 Výsledky Šanghajské organizace spolupráce: rozdělování Turkmenbašiho zásob plynu pokračuje   
20. 8. 2007 Boj proti tzv. "třem zlům" - extremismu, separatismu a terorismu konečně v popředí zájmu Miroslav  Polreich
16. 8. 2007 NATO východu zahajuje diplomatickou ofenzívu Štěpán  Kotrba

iDnes publikuje rozhovory s majiteli bordelu RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2007 Další výrazné posílení důvěryhodnosti portálu iDnes...   
26. 8. 2007 Žijeme ve svobodný zemi a podnikání v erotice je normálka   
25. 8. 2007 Lehký případ funkcionálního analfabetismu Václav  Chyský
25. 8. 2007 Kam v Kanadě do bordelu? Nikam - policie vás pošle na školení Miloš  Kaláb
25. 8. 2007 iDnes, "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál" idolizuje i pornoslužby pravidelněji   
25. 8. 2007 "Ne všechno, přicházející ze Západu, je kvalitní"   
25. 8. 2007 Bordely v Čechách legální nejsou   
24. 8. 2007 "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál na 'českém' internetu" interviewuje majitele bordelu! Jan  Čulík
24. 8. 2007 Kam "utéct" před tím, co se děje v této zemi?   
24. 8. 2007 Proč by se ženy měly starat o děti?   

Antarktida RSS 2.0      Historie >
23. 9. 2006 Globální oteplování -- pravdy a mýty Ladislav  Metelka
25. 11. 2005 Koncentrace CO2 je "nejvyšší za 650 000 let"   
8. 2. 2005 Budou ohroženy vodní zdroje, výroba potravin i světové hospodářství Bushka  Bryndová
17. 1. 2005 Globální stmívání   
21. 3. 2002 Trvalé podnebné změny už nastaly, avšak co je způsobilo?   
20. 3. 2002 V Antarktidě se rozpadl obří ledovec   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
29. 2. 2008 Volba prezidenta 2008, exces, či nový trend? Petr  Sak
29. 2. 2008 Kubiceho zpráva: Stížnost proti odfláklému stanovisku Rady Českého rozhlasu Štěpán  Kotrba
28. 2. 2008 Sněmovně přibude návrh na odvolání Ladislava Jíši z Rady Českého rozhlasu Štěpán  Kotrba
22. 2. 2008 Vzkaz TV Prima: Než takovéto zprávy, to raději žádné   
21. 2. 2008 Barbora Tachecí je pryč. A co Rada? Irena  Ryšánková
21. 2. 2008 Češi jsou přesyceni reklamou v elektronických médiích   
21. 2. 2008 Rozhlas by měl otevřít diskusi o tom, jak by měl Radiožurnál vypadat Boris  Cvek
15. 2. 2008 Jiřina Jirásková pokřtí Lucii Bílou v roli malé černé gorily   
13. 2. 2008 Stálá komise pro sdělovací prostředky bude rozhodovat o odvolání Marie Ptáčkové Štěpán  Kotrba
12. 2. 2008 Je DAB digitální rozhlasové vysílání slepou uličkou?   

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
23. 2. 2008 Radar nebude pod velením a řízením NATO, říká generál Obering Daniel  Solis
5. 2. 2008 Dopouštějí se členové vlády a další osoby závažné trestné činnosti? Václav  Drbohlav
4. 2. 2008 Radar s digitálním tvarováním vysílaného svazku: klíč k ruským obavám   
4. 2. 2008 Írán provedl test odpalovací rampy a otevřel vesmírné kontrolní středisko Štěpán  Kotrba
1. 2. 2008 Podílela se firma STEM na manipulaci veřejného mínění ve věci amerického radaru? Jakub  Rolčík
31. 1. 2008 Už i časopis Popular Mechanic tvrdí to, co Vondra s Klvaňou stále popírají   
28. 1. 2008 Bývalý analytik CIA Steven E. Meyer : Radar je najmä o politike. Je to akoby Rusi postavili radar v Mexiku.   
23. 1. 2008 Klvaňovi došly argumenty - má přehlcenou linku Štěpán  Kotrba
21. 1. 2008 Iránská hrozba Karla Schwarzenberga Přemysl  Janýr
18. 1. 2008 Coyle připustil, že americké rakety v Polsku jsou schopné nést i jaderné střely Štěpán  Kotrba

Hacking, hackeři a bezpečnost sítí RSS 2.0      Historie >
10. 9. 2007 Co nejspíše rozluštila slovenská tajná služba Vlastimil  Klíma
28. 6. 2007 nbusr123: Policie zabavila servery kvůli rok starému hacku Štěpán  Kotrba
26. 7. 2006 Vy jste hackeři - vy to můžete udělat, učinit svět lepším místem Štěpán  Kotrba
26. 7. 2004 Je nejsvobodnějším médiem Internet? Pro koho? Štěpán  Kotrba
14. 7. 2003 Co říká zpráva Ministerstva vnitra o extremismu a co už neříkají média Štěpán  Kotrba
10. 7. 2003 x-ker : My sme buducnost   
9. 7. 2003 Četka, které by bylo potřeba hacknout zpravodaje v New Yorku... Štěpán  Kotrba
9. 7. 2003 Václav Jirovský pro HN: Až opravdu přijde vlk   
7. 7. 2003 1986 - Hackerův manifest   
7. 7. 2003 Bruce Sterling: The Hacker Crackdown   

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek

Ruská varování před studenou válkou a asymetrické odpovědi RSS 2.0      Historie >
3. 3. 2008 Rusko a Srbsko podepsaly dohodu o jižní větvi plynovodu   
25. 2. 2008 „Medvědi“ na obloze po šesti měsících Jaroslav  Kuba
28. 1. 2008 Nová ruská energetická stratégia Vladimir Petrovič Radjuhin
25. 1. 2008 Nabucco je mrtvé, Rusko posiluje pozici dominantního dodavatele plynu a ropy pro Evropu Jiří G. Müller
23. 1. 2008 Jestli se Rusko otočí východním směrem, bude to naše prohra, ne prohra Moskvy Oskar  Krejčí
5. 1. 2008 Čínsko - indická výzva Západu   
3. 1. 2008 Globální válečná hrozba základny USA v ČR a naše odpovědnost Miroslav  Polreich
26. 12. 2007 Rusko vypustilo naráz další tři navigační satelity   
21. 12. 2007 Jaké jsou možnosti ruské protiraketové obrany a rizika amerického štítu   
11. 12. 2007 Rodina S-300 a S-400: geopolitické nástroje ruské obrany Lukáš  Visingr

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
3. 3. 2008 Rusko a Srbsko podepsaly dohodu o jižní větvi plynovodu   
6. 2. 2008 Je nesmysl vést o docházející energetické zdroje války Mojmír  Babáček
31. 1. 2008 Firma Shell zaznamenala "obscénní" zisky   
29. 1. 2008 Další kroky Gazpromu na Balkáně   
28. 1. 2008 Nová ruská energetická stratégia Vladimir Petrovič Radjuhin
25. 1. 2008 Nabucco je mrtvé, Rusko posiluje pozici dominantního dodavatele plynu a ropy pro Evropu Jiří G. Müller
22. 1. 2008 Ceny energie rostou. Bude hůř? Petr  Frish
9. 1. 2008 ČEZ! ČEZ? Martin  Martínek
31. 12. 2007 Vondra chce od neziskového sektoru připomínky k českému předsednictví EU Štěpán  Kotrba
21. 12. 2007 Přikaspický plynovod   

Severní Korea RSS 2.0      Historie >
9. 8. 2007 Irán má ropu, Severní Korea umí rafinovat   
7. 8. 2007 Nový Zéland a Singapur se paktují s darebáky Zdeněk  Vopat
23. 6. 2007 Severokorejský jaderný reaktor bude "uzavřen do tří týdnů"   
18. 2. 2007 Jak zkrachovalec ke štěstí přišel Tomáš  Vymazal
13. 2. 2007 Severní Korea "souhlasí s jaderným odzbrojením   
9. 2. 2007 Václav Havel: Naši spojenci po nás už skutečně méně chtít nemohou Michal  Rusek
1. 11. 2006 Korejská bomba Thomas  Franke
18. 10. 2006 V zákulisí severokorejského jaderného programu Daniel  Veselý
14. 10. 2006 Rada bezpečnosti OSN schválila sankce proti Severní Koreji   
13. 10. 2006 Co se stane po pádu severokorejského režimu?   

Čína RSS 2.0      Historie >
21. 2. 2008 Čína obvinila Spojené státy, že používají dvojí metr   
7. 2. 2008 Vybuduje si Čína vojenskou základnu v Íránu?   
14. 1. 2008 ČRo a Čína: Radní jako diplomatičtí diletanti Štěpán  Kotrba
14. 1. 2008 Číňané mají financovat Citibank, aneb Další ukázka nezadržitelných změn ve světovém hospodářství Uwe  Ladwig
8. 1. 2008 Nezadržitelná změna ve světovém hospodářství, neboli O rostoucí kupní síle čínských firem Uwe  Ladwig
5. 1. 2008 Čínsko - indická výzva Západu   
3. 1. 2008 Globální válečná hrozba základny USA v ČR a naše odpovědnost Miroslav  Polreich
5. 11. 2007 Paroubek odlétl, aby se nechal přesvědčovat Američany Štěpán  Kotrba
16. 10. 2007 Nynější sjezd Čínské komunistické strany ovlivní celý svět   
16. 10. 2007 Hu oznámil mírné reformy   

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
24. 1. 2008 Immanuel Wallerstein: Keňa: stabilní demokracie nebo rozpad? Immanuel  Wallerstein
8. 8. 2007 Za oponou neoliberálního humanitarismu: od Iráku k Darfúru Mesfin  Gedlu
6. 8. 2007 Africký kontinent součástí "války proti terorismu" Daniel  Veselý
26. 6. 2007 Afrika odmítá americké plány na výstavbu velké vojenské základny   
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním   
1. 5. 2007 Immanuel Wallerstein: Afrika roku 2057 Immanuel  Wallerstein
29. 3. 2007 Očekával jsem, že mě zabijí   
27. 3. 2007 Zimbabwe: vítejte zpět špatné vzpomínky! Mesfin  Gedlu
13. 3. 2007 Pech impéria nenapraví sentimentální imaginace Mesfin  Gedlu
20. 2. 2007 Pošetilá cesta Bílého domu k africké ropě Mesfin  Gedlu

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2007 Planeta Země   
27. 12. 2007 Zastavilo se globální oteplování?   
14. 12. 2007 EU Spojeným státům: Probuďte se ohledně globálního oteplování   
5. 11. 2007 Miliardy lidí ohroženy válkami kvůli zhoršujícímu se klimatu   
27. 10. 2007 Chcete snížit svou uhlíkovou stopu?   
17. 10. 2007 ČR se nedostala do RB OSN -- změní to českou klimatickou politiku?   
16. 10. 2007 Neznám žádný důkaz, že globální oteplování způsobuje člověk   
16. 10. 2007 Neznalost důkazů neznamená, že neexistují Ladislav  Metelka
14. 10. 2007 Snad je jasno Ladislav  Žák
14. 10. 2007 Čulíkova potřeba poučovat, aneb globální politikum paniky Štěpán  Kotrba

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
24. 2. 2008 Britská vláda požaduje, aby všichni cestující v EU poskytovali úřadům podrobná osobní data   
6. 2. 2008 Výhledy a rizika ochrany osobních dat v ČR Štěpán  Kotrba
16. 1. 2008 FBI požaduje přímý přístup k datům o totožnosti britských občanů   
31. 12. 2007 USA, Británie, Rusko, Čína, Singapur a Malajsko nejvíce porušují soukromí občanů   
5. 12. 2007 Máme se bát Velkého bratra?   
8. 11. 2007 Američané žalují poskytovatele internetových služeb, že předávají soukromá data americké vládě   
29. 7. 2007 Magistrát ustoupil tlaku ochránců soukromí   
26. 7. 2007 Evropská unie bude poskytovat osobní data občanů Spojeným státům Fabiano  Golgo
26. 7. 2007 EU will give personal data to US Fabiano  Golgo
11. 6. 2007 Univerzální karta Pražana představuje riziko pro soukromí   

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Školství RSS 2.0      Historie >
22. 1. 2008 Neúcta k vědění se nevyplácí Darina  Martykánová
4. 12. 2007 Sítě v síti, aneb jsou ve školství jen problémy s platy? Pavel  Táborský
21. 11. 2007 Sloučení škol nebude škodit   
15. 11. 2007 Nemoc, způsobená Oxfordem? Ema  Čulík
15. 11. 2007 Britské vysoké školy, pro a proti Jan  Čulík
15. 11. 2007 Manifest maturanta   
14. 11. 2007 Náš mlčící maturant Patrick  Ungermann
14. 11. 2007 Nechceme sloučení škol Simona  Szekelyová
11. 10. 2007 Vzdělání je důležité Hynek  Bíla
10. 10. 2007 Včera se tančilo všude, aneb dříve bylo všechno lepší Michael  Volný

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
27. 2. 2008 Kdy přestanou lhát? Boris  Valníček
26. 2. 2008 Aktivisté proti americkému radaru v ČR přivítají českého premiéra před Bílým domem   
26. 2. 2008 Protesters Against US Radar in Czech Republic to Greet Czech Prime Minister at the White House   
26. 2. 2008 Mějme sílu a odvahu myslet...   
26. 2. 2008 Je nejvyšší čas ukázat naši společnou vůli Soňa  Hromátková
23. 2. 2008 Radar nebude pod velením a řízením NATO, říká generál Obering Daniel  Solis
22. 2. 2008 Raketová obrana funguje   
20. 2. 2008 Volební program Strany zelených a realita elektromagnetických zbraní Milan  Hlobil
13. 2. 2008 Chladné ANO pro radar i NATO je totéž, co teplé NE - rozhodně nikterak vřelé vztahy k USA Martin  Martínek
7. 2. 2008 Americký systém protiraketové obrany by zvýšil pravděpodobnost vzniku jaderného konfliktu   

Český film RSS 2.0      Historie >
26. 2. 2008 Mučení jako důkaz, aneb Jiří Křižan byl věštec Boris  Cvek, Jan Čulík
23. 2. 2008 How to resist death Jan  Čulík
22. 2. 2008 Czech Cinematography 1989 - 2007   
11. 2. 2008 Britské listy ukazují, že tudy cesta nevede   
19. 1. 2008 Čtěte "disidentskou" knihu Jana Čulíka o současném českém filmu Jan  Čulík
30. 11. 2007 Jací jsme   
2. 11. 2007 Po Gymplu Tomáš  Koloc
1. 10. 2007 Kinoteátr Pavel  Kopecký
1. 10. 2007 Okradl mě Medvídek Tomáš  Koloc

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
28. 1. 2008 Odcházení od Václava Havla: Stará hra, která nevědomky nastoluje důležitý problém současnosti Jan  Čulík
25. 1. 2008 Čtenář je partnerem autora Irena  Zítková
17. 1. 2008 Založen Přípravný výbor Společnosti přátel Památníku národního písemnictví   
11. 1. 2008 Zemřeli dva spisovatelé, kteří milovali Jesenicko Libor  Martinek
4. 1. 2008 Jan Čulík, Knihy za ohradou   
14. 12. 2007 Znovu: Bude zrušen Památník národního písemnictví?   
17. 11. 2007 Člověk zahrada širá: Milan Kundera jako mladý stalinista Jan  Čulík
16. 11. 2007 Lašsko-evropský básník Óndra Łysohorsky Libor  Martinek
7. 11. 2007 Ludvík Vaculík: Hodiny klavíru. Památník národního písemnictví, 7. 11. 2007, 18 hod.   
6. 11. 2007 Básník a darebák podruhé Petr  Král

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
29. 2. 2008 "Tak trochu jiná" euroatlantická diplomacie v Sýrii: Brzeziński a Paroubek Štěpán  Kotrba
5. 2. 2008 Británie plánovala postavit v Afghánistánu pro Taliban výcvikový tábor   
5. 2. 2008 Britský princ Andrew kritizoval USA za iráckou válku   
5. 2. 2008 Americké firmy korumpují irácké poslance Anna  Voňavková
2. 2. 2008 Student odsouzen k smrti, že si stáhl z internetu chartu práv žen   
29. 1. 2008 Návrat do Falludže   
21. 1. 2008 Iránská hrozba Karla Schwarzenberga Přemysl  Janýr
16. 1. 2008 Americká a britská rozvědka se zřejmě svářejí o to, jaký přístup používat v Afghánistánu   
15. 1. 2008 Vážné pochybnosti o regulérnosti voleb a férovosti prezidentské volební kampaně Jan  Zeman
5. 1. 2008 Irácký voják prý "zabil dva americké vojáky"   

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
3. 3. 2008 Blues o smutku zhasínajícího teplometu Václav  Hrabě
29. 2. 2008 11 Jiří  Studený
28. 2. 2008 ježčí Hana  Hadincová
27. 2. 2008 Zahřej mé omrzlé ruce Miloš  Balabán
26. 2. 2008 Všechny deště Inka  Machulková
25. 2. 2008 šílený srdce Jáchym  Topol
22. 2. 2008 Jaro v Polabí Petr  Kukal
21. 2. 2008 14 Elizabeth Barrett Browningová
20. 2. 2008 Letmé ticho přimrzá na okno Václav  Vokolek
18. 2. 2008 o nule v kruhu Miluše Anežka Šajnohová

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová
26. 7. 2007 Trestní oznámení pro pomluvu   
20. 6. 2007 Diplomatická kontroverze kolem spisovatele Rushdieho se zostřuje   
16. 3. 2007 Jak se v Právu cenzuruje Mitrofanov Štěpán  Kotrba
6. 3. 2007 Svoboda slova v ČR neexistuje Tomáš  Stýblo
16. 1. 2007 Německo chce zakázat nacistické symboly v celé EU   
22. 12. 2006 Jak úspěšně ovlivňovat a nenechat se zmanipulovat Jozef Bohumil Ftorek