12. 12. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
12. 12. 2006

Václav Moravec a jeho Otázky: Úpadek jednoho českého novináře

Nemaje televizní přijímač, sleduji pořad Otázky Václava Moravce u svých přátel jen každé dva až tři týdny. O to zřejmější je mi klesající úroveň druhdy kvalitního diskusního pořadu.

Na samém začátku upoutá pozornost kritického diváka dramatický výraz Václava Moravce a afektovaná dikce, jež pomalu ale jistě posouvá jeho pořad směrem k bulváru. Snaha zaujmout nudící se obecenstvo a vyjít mu vstříc je patrna i z pestrosti, jíž Václav Moravec dosahuje zařazováním mnoha vstupů z míst mimo televizní studio a "akční" animací: Zeměkoule rotuje, barevné pozadí se neustále pohybuje, fotografie a záběry na účastníky diskuse se rychle střídají.

Úroveň pořadu by ale pozdvihl pravý opak.

Místo mnoha účastníků ze všech koutů republiky by stačil jeden, maximálně dva přímo ve studiu. Moravcovy Otázky jsou pestrým kaleidoskopem, ale britská zkušenost nás učí, že nejvíce se od zpovídaného politika dozvíme, když jej jediného tlačí "do kouta" jeden (když ne více), ovšem kvalitně připravený, novinář. Soustředění se na téma, hluboké porozumění faktům a souvislostem, úsilí vydolovat z politika to, co si skutečně myslí, leč snaží se skrýt, to jsou rysy kvalitního diskusního pořadu.

V době, kdy si (i demokraticky smýšlející) politici usurpují stále větší moc a kdy zeje stále větší propast mezi voliči a jejich volenými zástupci, kteří jen obtížně odolávají silám a tlakům globálního rozměru, novinářova velikost se odvíjí od schopnosti kultivovaně, s nadhledem a zdvořile, ovšem nekompromisně, odhalovat pozadí a souvislosti politikova jednání. Ukázat divákům alespoň část skutečnosti, již se snaží politici zastřít, je ovšem zjevně nad Moravcovy síly.

Příkladem budiž pořad z minulé neděle (10. prosince). Ve studiu proti sobě sedí dva protivníci: bývalý ministr zdravotnictví David Rath a současný ministr-neministr Tomáš Julínek. David Rath pronese tvrzení. Tomáš Julínek Rathovo tvrzení popře. David Rath obviní Tomáše Julínka, že neříká pravdu. A Václav Moravec? Kdyby byl skutečně dobrým novinářem, věděl by, jaká je skutečnost a okamžitě by jednoho z účastníků diskuse usvědčil ze lži. Václav Moravec však fakta zná jen občas a divák se pravdu nedozví.

Že Václav Moravec neví, jaká je skutečnost, by nevadilo, kdyby cílenou, dobře strukturovanou sadou otázek dotlačil oba bývalé ministry k nezpochybnitelným výrokům, z nichž by vysvítalo, kde je "zakopán pes" a kdo ze zúčastněných lže (neboť o tom jediném není v současnosti nejmenší pochybnosti -- že buď politik ČSSD, nebo politik ODS, lže).

Václav Moravec však typicky nechá zaznít dva protikladné výroky a pak pokračuje v diskusi, jako by se nechumelilo. Jeho diskusní pořad se tak mění v marně prožvástaný čas, kdy si političtí oponenti odříkají, co jim libo. Divák se pak prakticky nedoví nic.

Kdo usedl k televizi jako příznivce ODS s přesvědčením, že David Rath je gauner, který likvidoval české zdravotnictví, zvedne se za hodinu od "bedny" s nezměněným přesvědčením. Podobně na tom bude příznivce ČSSD, který je přesvědčen, že Tomáš Julínek je ten gauner, který likviduje české zdravotnictví. Moravcův pořad přispívá jen pramálo k tomu, aby se přesvědčení zmíněných diváků posunulo směrem ke znalosti, směrem k pochopení skutečnosti. Svým způsobem tak Václav Moravec napomáhá upevnění současné politické krize: Fakta nikdo nezná, rozhoduje přesvědčení a emoce. Práce Václava Moravce, jeho diskusní pořad, na tomto statu quo zhola nic nemění.

Klesající úroveň Moravcova pořadu ještě podtrhuje jeho chování. Největší jeho silou by měla být důkladná znalost faktů a brilantní argumentace. Protože však Václav Moravec tímto arsenálem disponuje jen příležitostně, pomáhá si svým tělem: Naklání se k tázanému; čím závažnější otázku chce položit (závažnou pro něj, ne tak pro diváka), tím větší je jeho náklon. Nedůstojné, ba trapné je jeho chování, když politik mluví o obsazení nějakého postu dosud neznámým člověkem a Václav Moravec se chce dovědět jeho jméno. V tom případě se po stole téměř plazí a kňouravým hlasem škemrá podobně jako pětileté dítě, jež se chce od rodičů dovědět, co že dostane k vánocům pod stromeček: "Řekněte mi to..."

Neschopnost Václava Moravce ptát se na podstatné věci je pozoruhodná. Zdá se, že už na začátku pořadu má nachystánu sadu prefabrikátů, které zatvrzele opakuje, i když průběh diskuse již prokázal jejich malichernost. Typický způsob, jímž Václav Moravec otázky klade, začíná slovy "To znamená ..." a je následován dvěma možnostmi odpovědi. Třetí možnost neexistuje. Zkusme si tento způsob tázání se popsat následujícím příměrem:

Host ve studiu uvádí, že pastelky dovážené z nejmenované asijské země by měly být staženy z trhu, protože jsou jedovaté. Nato redaktor uchopí zelený sešit a ptá se: "To znamená, že tato pastelka je červená nebo modrá?" Host se pokouší vysvětlit, že redaktor nemluví o pastelce, ale o sešitu; že ten není ani červený, ani modrý, nýbrž zelený; a že konec konců na barvě nezáleží, protože jedovaté jsou všechny zmíněné pastelky. Host se však pokouší marně. Redaktor mu skáče do řeči a zarputile trvá na svém: "Prosím, odpovězte mi na mou otázku!"

A to je další nešvar, kterým se v poslední době vyznačují Otázky Václava Moravce. Diskutujícímu není dovoleno dovést do konce svou argumentaci. Zpravidla v okamžiku, kdy by se divák mohl dovědět něco důležitého, skáče Václav Moravec diskutérovi do řeči a vynucuje si na něm odpověď na to, co zajímá jej samotného. Podobně jako Marek Eben, přikládá Václav Moravec větší váhu svým otázkám než výrokům svých hostů.

Dryáčnický styl, k němuž se Václav Moravec v poslední době uchyluje, nesoustředěnost na podstatné věci a celková roztěkanost pořadu přispívají k tomu, že pořad Otázky Václava Moravce se stává jen dalším z mnoha kamínků v mozaice hry na demokracii v České republice. Dlouhé minuty se diskutuje, ale k žádnému podstatnému závěru se nedojde. Je to diskuse pro diskusi.

O Václavu Moravcovi se říká, že patří k nejlepším českým novinářům. Je-li to pravda, pak česká žurnalistika leží v troskách.

                 
Obsah vydání       12. 12. 2006
12. 12. 2006 Čunek mění politickou aritmetiku Jiří  Pehe
12. 12. 2006 Václav Moravec a jeho Otázky: Úpadek jednoho českého novináře Jakub  Rolčík
12. 12. 2006 Pro Čechy v politické slepé uličce je najednou demokracie hádankou
12. 12. 2006 Nelehká volba začátkem studia, aneb Náklonnost a zájem vůči uplatnění na trhu? Uwe  Ladwig
12. 12. 2006 USA odposlouchávaly telefon princezny Diany v onen večer, kdy zemřela
12. 12. 2006 Směrnice REACH, nehořlavé cigarety a další bruselské eurobanány Jana  Maříková
12. 12. 2006 Několik zimních veršů Jiří  Žáček
11. 12. 2006 Nevolnictví jako nová koncepce zdravotnictví
12. 12. 2006 Civilizace za rozcestím Tibor  Vaško
12. 12. 2006 Paradigma o civilizaci jako velkém rozcestí Josef  Skála
12. 12. 2006 Logika změn naší doby
12. 12. 2006 Do Brna dorazil rychlík "Klidná síla" Pavel  Kopecký
11. 12. 2006 Čunek: Neuměl bych být předsedou, kdyby byl zvolen někdo ze starého vedení Jiří  Čunek
11. 12. 2006 Spravedlnost je milosrdenství i tvrdost - pro všechny Jiří  Čunek
12. 12. 2006 Irák na rozcestí, nebo u konce s dechem? Daniel  Veselý
11. 12. 2006 Nájemní bydlení se stává evropským problémem Stanislav  Křeček
11. 12. 2006 Talabání: Bakerova zpráva je "nebezpečná"
11. 12. 2006 Moudrá policie Sandra  Wain
11. 12. 2006 Krize české demokracie začíná, bude to zřejmě zábavné Martin  Gřeš
11. 12. 2006 Jak přitažlivá je masová vražda Bohumil  Kartous
11. 12. 2006 Strana aneb partaj Ladislav  Žák
11. 12. 2006 Zabije mě pražský autobusák? Hynek  Hanke
11. 12. 2006 Agenda 2010 a sedm statečných reforem ODS -- co se dá očekávat od falešných sobů Štěpán  Kotrba
11. 12. 2006 Podstata komunismu Milan  Valach
11. 12. 2006 Demokratický fašismus nebo liberální nacismus neexistují Josef  Mikovec

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
12. 12. 2006 Václav Moravec a jeho Otázky: Úpadek jednoho českého novináře Jakub  Rolčík
5. 12. 2006 Jsme tady správně? Renata  Hanušová
24. 11. 2006 Vrtění Hučínem a zakroucené paragrafy Filip  Rožánek
23. 11. 2006 Jiří Karas napadl novinářku z BBC   
23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba
19. 11. 2006 Propagandisté vpřed! Martin  Vadas
18. 11. 2006 Veřejná služba v rukou cenzorů Janečka, Lamberta, Savického, Baumruka a dalších Martin  Vadas
18. 11. 2006 Jiný kraj, jiný mrav   
18. 11. 2006 Jak je tomu s "nadstranickou nezávislostí v dobrých médiích" Darius  Nosreti, Jan Čulík
17. 11. 2006 O cenzuře a odpovědnosti České televize Nikolaj  Savický
17. 11. 2006 Agitky Českých médií už netáhnou, není divu Štěpán  Kotrba
16. 11. 2006 Televize, kam se podíváš Štěpán  Kotrba
16. 11. 2006 Je Jandák poslancem ČSSD nebo ODS? Štěpán  Kotrba
15. 11. 2006 Tiskový mluvčí televize pracuje jen v pracovní době, a to nepracuje Štěpán  Kotrba