27. 4. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
29. 4. 2007

VAROVÁNÍ:

Británie je v nebezpečí, že spáchá "pomalou společenskou sebevraždu", jestliže se sledovací techniky jako policejní kamery a nahrávací zařízení rozšíří do všech aspektů života lidí, varuje zpráva Richarda Thomase, komisaře britské vlády pro informatiku, která bude zveřejněna tento týden.

Veřejnost musí být větší mírou varována, že dochází k postupnému omezování občanských svobod v důsledku monitorování emailů, policejních kamer, umístěných skoro všude na veřejnosti, a počítačového zaznamenávání toho, co lidé nakupují.

Thomas je zvlášť znepokojen používání speciálních odposlouchávacích zařízení, která lze umístit do stožárů veřejného osvětlení a na jiné pouliční objekty. Toto zařízení se už nyní široce používá v Holandsku v boji proti zločinnosti a antisociálnímu chování.

Sloupek
Kateřina Bolechová

Ještě víc zatlačit
už je vidět hlavička
tam nahoře
měsíc
chleba utrženej
a dole
stižena domestikací
kočka
jakoby mimochodem

29. 4. 2007

Myslím, že málo lidí u nás čte Putinovy projevy a jen málu z těch, co tak činí, dochází, že se Putin snaží komunikovat. Že dokonce vysvětluje a obhajuje některé ruské kroky. Že bychom prostě mohli být vděčni za to, že tu existuje reálný komunikační kanál a dobrá vůle, a že bychom si neměli hrát na hluchoněmé, na primadony, které žádný dialog s nikým nepotřebují.

Myslím, že když nás Putin upozornil na matematiku mocenských vztahů, která "nemá osobnostní rozměr", že konečně došlo různým českým "jasnovidcům" a manipulátorům veřejného mínění, že nemohou rozhodovat o Rusku, co si má, může nebo chce o tom, či onom myslet. Rusko si prostě něco myslí a když to nebereme na vědomí, můžeme si zadělat na průser, bez ohledu na to, zda mocenská matematika opravdu musí tak neosobně fungovat:

28. 4. 2007

Bývalý šéf CIA:

Ti lidé neměli argumenty, proč zaútočit na Irák, a chovali se nečestně

George Tenet, bývalý šéf americké CIA, obvinil skupinou vedoucích amerických politiků kolem George Bushe, že tito činitelé dostali Spojené státy do války proti Iráku bez řádné debaty, zda Saddám Husajn skutečně zosobňuje bezprostřední hrozbu USA.

Tenetovo hněvivé obvinění směřované vůči svým kolegům ve vládě je prvním takovým obviněním svého druhu od vysokého činitele americké administrativy a Bílý dům ho okamžitě odmítl.

"Pan prezident však zápolil s těmito velmi vážnými otázkami," uvedl Dan Bartlett, vysoký poradce v Bílém domě. Tenet, poznamenal suše Bartlett, si pravděpodobně není vědom, jak intenzivě Bush diskutoval o argumentech, proč jít do války s Tonym Blairem a dalším spojeneckými vedoucími politiky.

28. 4. 2007

tisková zpráva Nesehnutých

Ve dnech 2. až 4. května 2007 proběhne na brněnském výstavišti již devátý ročník zbrojního veletrhu IDET 2007. Jeho organizátoři pod záštitou ministerstva průmyslu, obrany a zahraničních věcí budou propagovat zbrojařské firmy podílející se na porušování lidských práv ve světě a vítat oficiální delegace zemí zneužívajících dětské vojáky či používajících represi vůči svým občanům či ozbrojenou agresi vůči svým sousedům jakou součást své politiky. IDET 2007 se tak stane místem podpory nekontrolovaného obchodu se zbraněmi, porušování mezinárodních dohod a pošlapávání lidských práv.

28. 4. 2007

Británie:

Přinese léto čtyřicetistupňová vedra?

Ze statistik, které zveřejnil britský meteorologický úřad, vyplývá, že duben 2007 byl ve střední Anglii rekordně nejteplejší za posledních 300 let. Průměrná letošní dubnová teplota byla 11.1 C, což je o 3,2 stupně Celsia více než dlouhodobý průměr. Údaje jsou založeny na teplotních statistikách, které jsou vedeny ve střední Anglii od roku 1659, jsou to nejdelší meteorologické záznamy na světě.

Podobně jako Česká republika, Británie v současnosti zažívá velmi teplé jaro: normální teploty pro duben by měly být 13 nebo 14 C, o tomto víkendu dosahuje v Londýně teplota 26 či 27 stupňů -- lidé ve velkých počtech tráví toto nepřirozené jaro na plážích a koupáním v moři.

K tomu kreslený komentář v konzervativním deníku Daily Telegraph: meteorolog v televizi: Bude horko a slunečno. Doufám, že se všichni stydíte. ZDE

27. 4. 2007

Na loukách a sluncem ozářených kopcích středních Čech se připravuje revoluce, píše britský konzervativní deník Daily Telegraph.

Původně vyšlo v BL dne 27.4. 2007 ZDE

29. 4. 2007

Virtuální bohoslužba jako pozvánka na oslavu Svátku práce

Jakubova epištola 2,1-14

Jan Kriso mne správně upozornil na nepřesnost v mém textu z minulé neděle, ve kterém jsem napsal: „V církvi byl přijat názor o spasení jen některých“. Pan Kriso píše: „Církev však přiznává spásu lidem mimo církev, dokonce i věřícím mimo křesťanskou tradici, ba i mimo abrahámská náboženství. Tento koncept byl oficiálně přijat již během 2.vatikánského koncilu. Jistěže se jedná o naprostou marginálii, avšak v našich, tak protinábožensky naladěných luzích a hájích páchají takové drobné nepřesnosti mnoho škody“. Jan Kriso má pravdu – Druhý vatikánský koncil skutečně přijal nejen tuto formuli: "Církev je nutná ke spáse...Proto by nemohli být spaseni ti lidé, kteří vědí, že Bůh...založil církev jako nezbytnou, a přesto by nechtěli do ní vstoupit anebo v ní vytrvat“ , ale řekl také: "Věčné spásy mohou dosáhnout všichni, kdo bez vlastní viny neznají Kristovo evangelium a jeho církev, avšak s upřímným srdcem hledají Boha a snaží se pod vlivem milosti skutečně plnit jeho vůli, jak ji poznávají z hlasu svědomí". Omlouvám se tímto za zkratku, která se mohla římskokatolických bratří a sester dotknout a děkuji panu Krisovi za upozornění.

Jenže...

První máj a jeho tradice VÍCE INFORMACÍ

První máj jako TÉMA BL
28. 4. 2007

Když jsem na počátku minulého týdne psal o tom, že dnešní (ne)křesťanský hon na čarodějnice potratu a rozvodu v Polsku a pro okolní svět tedy i v Evropské unii, které je Polsko řádným členem, je potencionálním úvodem ke světu, který známe z filmu Sexmise, netušil jsem že mi následující dny nabídnou odpověď na téma, „jak by to ty baby asi udělaly, aby se těch chlapů zbavily a dosáhly kýžené mety zobrazené ve filmu...?!?“

Klíč k odpovědi má název estrogen.

28. 4. 2007
Memorandum, zaslané vrcholným činitelům ústavních institucí ČR a Kongresu USA, které podepsali generálové a vysocí důstojníci ozbrojených sil České republiky mimo službu, kteří se rozhodli vyjádřit své znepokojení nad přístupem vlády ČR k úmyslu USA vybudovat část systému protiraketové obrany Spojených států na území ČR.

Občané České republiky oprávněně nevěří oficiálním tvrzením o nebezpečí ze strany "darebáckých států" a to také po zkušenostech s Afghánistánem, Irákem a jsou přesvědčeni, že se jedná o další lži současné administrativy USA.

My níže podepsaní generálové a vysocí důstojníci ozbrojených sil České republiky mimo službu, jsme se rozhodli vyjádřit své znepokojení nad přístupem vlády ČR k úmyslu USA vybudovat část systému protiraketové obrany Spojených států na území našeho státu. Toto opatření je nepravdivě vydáváno za posílení bezpečnosti ČR i dalších evropských států proti ohrožení ze strany potenciálního, hypotetického nepřítele. Ve skutečnosti existence jakékoliv základny jako součásti tohoto systému na našem území by podle našeho přesvědčení vedla k vážnému ohrožení suverenity a bezpečnosti České republiky, k ohrožení životů, zdraví a majetku občanů našeho státu.

27. 4. 2007

Na rozdíl od iniciativy Ne základnám vyvolala skutečnost, že starosta Trokavce uspořádal ve své vesnici mezi jejími 97 obyvateli referendum o americké základně, širokou pozornost mezinárodních médií. Svědčí o tom i páteční článek v britském konzervativním listě Daily Telegraph.

Proč tomu tak je? Na rozdíl od českých novinářů, které většinou absolutně nezajímají názory řadových občanů a raději podlézají mocným, případně na základě svého přesvědčení, že jen oni sami nejlépe rozumějí skutečnosti, dělají lidem v českých médiích kázání, jaké názory a postoje je správné zastávat, novináři ve zralých západních demokraciích jakéhokoliv politického přesvědčení jsou fascinováni, pokud řadový občan začne energicky vyjadřovat své mínění a sdružovat se v určité kauze. Proto tak obrovský světový mediální zájem o vesnici Trokavec.

V létě roku 2001, kdy britská vláda prováděla rasistickou selekci cestujících do Británie na pražském letišti, a zabraňovala Romům v nástupu do letadla podle barvy kůže, jsem se na tuto skutečnost pokoušel upozorňovat britská média. Nakonec z iniciativy Britských listů vyšel o věci dlouhý článek v deníku Guardian, ale většinou mi londýnští novináři, jimž jsem telefonoval, sdělili, že pro ně se záležitost stane zprávou teprve, až začnou čeští Romové demonstrovat před britským velvyslanectvím v Praze proti rasové diskriminaci.

Signál je jasný: Chcete-li v nějaké kauze zaujmout světová média, musíte v ní něco veřejně dělat, ne jen tiše nadávat doma nebo v hospodě.

28. 4. 2007

Deník Metro uveřejní článek o protekci, jak píše jeden čtenář, to ostatně udělají i jiná média. Avšak články, které jsou v rozporu s vládnoucí ideologií a zájmy mocných, kategoricky odmítá. Tento článek jsem se tam pokusil publikovat. Když mi neodpovídali na dotazy mailem, zatelefonoval jsem do redakce. Odpověď jakési paní redaktorky byla rázná, až rozčílená, podle tónu hlasu: Nic takového publikovat nebudou!

27. 4. 2007

S potěšením musím konstatovat, že jsem konečně nalezl na českém internetu informační portál, který není deformován obchodními zájmy vlastníků - za což Vám velmi děkuji. Nicméně toto není hlavní důvod mého dopisu, tím je tolik diskutovaný americký radar v Brdech.

Myslím, že již bylo řečeno mnoho argumentů pro stavbu radaru i proti ní - všechny detaily neznám, a tedy musím hodnotit na základě toho, co zprostředkují naše média, a na základě analogie s jinými podobnými základnami US Army jinde po světě.

Na základě analogie bych tedy konstatoval, že se americká armáda nebude vůbec starat o projevy občanských iniciativ, a jen o málo více o starosti a připomínky místních či státních úřadů. Vedou mě k tomuto dva důvody, píše Aleš Dvořák.

K tomu Britská vláda kriminalizuje pokojné protesty

29. 4. 2007

Economist Intelligence Unit:

Africké země rychle dohánějí v přístupu k internetu země rozvinutého světa, konstatuje ve své právě publikované analýze Economist Intelligence Unit ZDE

Nejrozvinutější přístup k internetu má Dánsko, pak žebříček pokračuje:

Spojené státy, Švédsko, Hongkong, Švýcarsko, Singapur, Velká Británie, Holandsko, Austrálie, Finsko, Rakousko, Norsko, Kanada, Nový Zéland, Bermudy, Jižní Korea, Tchajwan, Japonsko, Německo, Belgie, Irsko, Francie, Malta, Itálie, Španělsko, Portugalsko, Estonsko, Slovinsko, Chile, Česká republika, Řecko, Sjednocené arabské emiráty, Maďarsko, Jihoafrická republika, Malajsko, Lotyšsko, Mexiko, Slovensko, Polsko, Litva, Turecko...

27. 4. 2007

Vzniká v Polsku fašistický stát?

Evropský parlament apeloval na Polsko, aby jeho veřejní činitelé přestali ve společnosti vyvolávat diskriminaci homosexuálů. Náměstek polského ministra školství totiž oznámil, že připravuje zákon, v jehož rámci budou potrestáni učitelé, kteří "podporují" homosexualitu. Polský premiér posléze dodal, že homosexuální učitele Polsko prý diskriminovat nebude.

Poslanci Evropského parlamentu však opakovali svou žádost odborníkům z EU na rasismus, aby zkoumali "vznikající klima rasistické, xenofobní a homofobní nesnášenlivosti v Polsku".

Žádají, aby polské úřady "veřejně odsoudily výroky veřejných činitelů, které vyvolávají diskriminaci a nenávist na základě sexuální orientace a aby proti nim přijaly konkrétní opatření. Poslanci apelují na Evropský parlament, aby vyslal do Polska delegaci odborníků, kteří by tam situaci zhodnotili.

K tomu "Poláci požadují absolutní zákaz potratů"ZDE

27. 4. 2007
27. 4. 2007

Nepamatuji si ať hovořím se zmámými, nebo náhodně s neznámými lidmi a dojde řeč na sdělovací prostředky, na média obecně, že by někdo vyjádřil k jejich činnosti spokojenost. Průzkumy k mediální sféře se z pochopitelných důvodů nedělají, protože vytvořit kladný obraz o stavu medií by mohlo být spouštěcím mechanizmem domina tj. všeobecného odporu, píše Václav Novotný.

Viděl jsem pořad Dobré ráno ČT tj. dnes 27.4.2007. Redaktorka si do studia ČT pozvala velvyslance USA a "vyváženě" absolutně "objektivně" mu kladla otázky ve spojení s umístěním cizí vojenské základny v ČR. Položené otázky se natolik blížily análnímu alpinismu, že způsobily reakci mého organismu a opravdu nebylo zapotřebí jakýchkoli projímavých prostředků. Omluvit redaktorku může jen amnézie její paměti.

26. 4. 2007

Putin: Suspendujme dohodu o omezení konvenčních armád v Evropě

Ruský prezident Vladimír Putin navrhl ve čtvrtek, aby Rusko jednostranně suspendovalo realizaci Smlouvy o konvenčních silách v Evropě, dokud ostatní signatáři tento dokument neratifikují.

Uvedl to ve svém výročním projevu k národu v ruském parlamentě.

Putin také kritizoval příliv peněz ze zahraničí, které jsou zneužívány k zasahování do vnitřních ruských záležitostí.

Putin také obvinil státy NATO, že zneužívají nynější situace a zvyšují svou vojenskou přítomnost v blízkosti Ruska.

Spojené státy chtějí v Polsku umístit deset antiraket a radar v České republice. Rusko se proti tomu ostře staví, připomínají internetové stránky BBC.

27. 4. 2007

BRITÁNIE:

Policie vyšetřující velké železniční neštěstí, k němuž došlo u vesnice Grayrigg v severní Anglii, objevila množství bezpečnostních selhání, která vážně zpochybňují bezpečnost železniční dopravy v Británii. Ukázalo se, že navzdory opakovaným varováním existuje po privatizaci železnic velmi špatná kultura udržování železničního svršku:

27. 4. 2007

Chci reagovat na článek "Bude nutno začít vydávat samizdat." V jednom odstavci píšete: "Neméně důležitá informace o které média neinformují, že si Češi zvykli řešit své záležitosti pomocí známostí a protekce ." Chtěl bych vás upozornit, že nemáte pravdu. Deník Metro o tom ve středu 25.4. informoval. Vím to, neboť jsem tuto zprávu sám psal. Proto neodsuzujte šmahem celou mediální scénu, takové generalizace snižují důvěryhodnost vašeho listu, píše Ondřej Szalonnás.

27. 4. 2007

U odvolání radního Českého rozhlasu, jmenovitě Štěpána Kotrby, jak o něm referoval v Hospodářských novinách novinář Miloš Čermák in: "Ko(s)trbatá cesta zdejších mediálních rad" (26.4., s. 10), je pozoruhodný zejména způsob. Musí to zarazit každého, tedy nejen ty privilegované, kteří kdy přišli do kontaktu s radním Kotrbou, nebo praktikami českých politiků...

Naprosto skandální ovšem je, že o jeho odvolání měly rozhodnout jeho občanské názory, na které má -- abych poněkud pateticky poznamenal -- pozor, ústavní právo! Máme tedy tu tedy čest se způsoby, které nejsou podobné těm totalitním, ony jsou ryze totalitní. Být na místě radního Kotrby, obrátil bych se na prvního slušného advokáta a Radu Českého rozhlasu žaloval -- každý advokát, který se jen elementárně zabývá úrovní české demokracie, by měl v takové situaci ve svých rukou přímo exemplární ukázku toho, jak jsou ústavní svobody v této zemi porušovány.

26. 4. 2007

Zasloužil si vyhodit, nepatří k žádnému klanu

Zajímavě argumentuje Miloš Čermák v deníku Hospodářské noviny, že Štěpán Kotrba byl z Rady Českého rozhlasu "odejit" na základě srozumění poslanců nejrůznějších politických stran, protože je neřízená střela, "odjištěný granát". ZDE. "Nebezpečný může být [Kotrba] každému, kdo se nachomýtne v jeho blízkosti. Své by o tom mohli vyprávět členové sociální demokracie, jíž je Kotrba členem," míní Čermák. (Věcná chyba: Kotrba své členství ČSSD po dobu působení v Radě ČRo suspendoval.)

Tento druh argumentace mě fascinuje. Jak může být kdokoliv (třeba Kotrba, nebo jakkoliv "neřízená střela") nějakému politickému seskupení nebezpečný, pokud se to seskupení chová eticky a otevřeně? Nemohu si pomoci, ale z argumentace Miloše Čermáka mi vyplývá, že čeští politikové hrají na uzavřeném písečku hru, o které nemá veřejnost vědět, a proto jsou pro ně nebezpečné "neřízené střely" typu Štěpán Kotrba, protože zveřejní všechno, co by podle spikleneckých srozumění zájmových skupin v parlamentě i jinde mělo být utajeno.

Neměl by novinář, jako je Miloš Čermák, právě takovéto whistleblowers v zájmu demokracie hájit?

Opravdu nevím, jak by mohl "odjištěný granát" Kotrba být nebezpečný někomu, kdo se důsledně chová otevřeně, poctivě a eticky.

Jako by Čermák argumentoval: Z vyhození Kotrby nemusíte být, vy levičáci, smutní, protože Kotrba nepatřil ani k vašemu klanu. Byl "odjištěný granát", neochoten se spolčovat, a tak mu ostrakizace právem patří. My v teplíčku hovoříme jen se "svými", kteří neohrozí naše zájmy.

Zajímavé je, že Čermák píše o tom, jak se Kotrba neformálně vybavoval a vybavuje s kýmkoliv, nezaznamenává však, že se systematicky v Radě ČRo stavěl na obranu digitálního rozvoje vysílatelů veřejných služeb a že po jeho odstranění z Rady hrozí reálné nebezpečí postupného rozkulačení Českého rozhlasu. Také je pozoruhodné, že už vůbec Čermáka nevzrušuje poněkud "netradiční" způsob, jímž bylo v parlamentě předjednáno jeho odvolání z Rady.

Čermáka kupodivu také nevzrušuje protiprávní funkce v ODS u dvou osob v Radě ČRo, na něž Kotrba poukázal, a tak bylo doporučeno jeho odvolání z Rady, nikoliv jejich. :)

27. 4. 2007

"ČSSD Kotrba často kritizoval, a to i veřejně. Tisk ho řadil k nejrůznějším proudům, čas však ukázal, že Kotrba byl vždycky tak nějak proti všem. Možná i proto byl zvolen: jeho nátura zaručuje, že nebude prosazovat ničí zájmy a že se bude chovat nezávisle," psal Miloš Čermák a to jste také mohl zmínit, píše Václav Chytil.

27. 4. 2007

Aneb je stále napětí mezi rozumem 21. století a tisíciletí starými "pověrami"?

Příspěvek připomíná současné zarážející projevy neúcty k životu. Ilustrativně uvádí šestistránkovou diskusi o hodnotách z amerického týdeníku NEWSWEEK, soustředěnou na náboženský a atheistický pohled na svět. V následné části připomíná některé problémy, které člověka nemusí napadat každý den. Závěrem text touží povznést se nad pouhou "živočišnost". Kéž je stať vnímána nikoli jako provokace, nýbrž jako podnět k závažnému zamyšlení.

27. 4. 2007

Nová pravicová vláda se snaží ukázat, že pracuje na snížení rozpočtového deficitu. Pokud by se jednalo o skutečně promyšlené a uvážené kroky, musí každý soudný člověk její počínání ocenit a snažit se jí v tomto počínání i napomoci. Je-li člověk novinářem, a může-li tedy svými myšlenkami přímo ovlivňovat veřejné mínění, má dokonce za tyto své postoje velkou společenskou odpovědnost, neboť je šíří okolo sebe. A pro mnoho lidí stále platí, že to, co je v novinách, rozhlase nebo televizi, je prostě pravda.

27. 4. 2007

Být volitelný, mít vlastní názor, znamená nebýt použitelný.

26. 4. 2007

27. 4. 2007

Reakce na článek Josefa Krause "Americké zabíjení ve Střední Americe je nutno vidět v kontextu."

Je pravděpodobné, že každý daný den bude ve světě vyhnán, mučen, zavražděn nebo "zmizen" muž, žena nebo dítě za přičinění vlád nebo ozbrojených politických skupin. Velmi často jsou za to spoluodpovědné Spojené státy.

(Washingtonská pobočka Amnesty International, Human Rights & U.S. Security Assistance, 1996, strana 1)

Rozdíl mezi realitou a informacemi obsaženými v článku pana Krause je v určitých bodech tak zásadní, že jsem se rozhodl alespoň některá tvrzení uvést na pravou míru. Pan Kraus u svých tvrzení bohužel neuvedl zdroje, takže je bohužel nejsem schopen konfrontovat v plném rozsahu.

27. 4. 2007

K článku pana Falty o Guatemale. Tato země za jeho vlády kromě pozemkové reformy, jež v 50.letech mohla být pokládána za počátek komunistické diktatury, nakoupila zbraně v tehdejším Československu a měli do země přijet i českoslovenští instruktoři. Co měly USA dělat, když se jim téměř na samém prahu objevila možnost komunistické (nebo levicové vlády)? Co se týče diktatur v jižní Americe, myslím, že si americká administrativa uvědomovala jejich odpornost. Viz Roosevelt o Somozovi:"je to čubčí syn, ale náš čubčí syn." Zkuste v takových zemích vybudovat demokracii, píše Vítězslav Kutík.

Poprava v Preili
27. 4. 2007

Premiérův boj

<"Kdyby někdo posuzoval Českou republiku podle hajlujících skinů někde u hospody nebo podle některých jiných projevů, tak řekne, že jsme neonacistická země. "
Mirek Topolánek, premiér ČR

Poslankyně Kateřina Konečná (KSČM) dnes v rámci jednání 14. schůze Poslanecké sněmovny PČR vyslovila nesouhlas s odpovědí premiéra Mirka Topolánka (ODS) na svou písemnou interpelaci, týkající se pozice české vlády k neonacistickým silám v Pobaltí. Podle jejího názoru je tento postoj velmi laxní. Poté, co vyslovila argumenty, proč s jeho odpovědí nesouhlasí a hovořila o deportaci několika tisíc českých židů do Pobaltí během druhé světové války, premiér její slova označil za "bláboly". Konečná proto žádá omluvu pro sebe i oběti, které urazil. Obrátí se na Mandátový a imunitní výbor PS PČR.

Sněmovna však Topolánkovu odpověď přijala -- pro zamítnutí nesouhlasu, navrženého Konečnou, hlasovali především poslanci a poslankyně vládní koalice. Premiér v odpovědi mimo jiné uvedl, že vzpomínka na legionáře, kteří padli za svobodu Lotyšska během druhé světové války, když bojovali ve struktuře fašistických jednotek SS, je příležitostí ke konfrontaci "extrémních politických sil". "Mám to chápat tak, že antifašisté protestující proti vzpomínkové akci lotyšských esesáků a neonacistů, jsou snad extremisté? Podle mého názoru, pane premiére, obhajují demokracii," reagovala dnes na odpověď premiéra Konečná a sněmovnu o obsahu odpovědi, podepsané Topolánkem, podrobněji informovala. "Je velice znepokojivé, že považujete boj lotyšských esesáků proti sovětské vládě za spravedlivý boj."

Plné znění článku tiskové agentury GITA ZDE

27. 4. 2007

Využívám této příležitosti, abych panu Kotrbovi vyslovil svoje politování nad tím, že "mu byla zrušena práce" v Radě Českého rozhlasu. V Kanadě to je konzervativní vláda, které také vadí existence veřejnoprávního rozhlasu - CBC.

Je mi líto, že se v České republice stále silněji ozývají hlasy lidí, kteří by chtěli zlikvidovat i pozůstatky sociálního státu a bohužel nemohu souhlasit s panem Čulíkem, že by jeho případně zrušení bylo výhradně vinou toho, že lidé proti tomu dostatečně neprotestují. Sám totiž připsal svou poznámku o drzosti dnešní vlády bez řádného mandátu k článku pana Zdeňka Vopata "Julínkova 'reforma' zdravotnictví: Anebo: ten samet nám tak trochu zhrubl".

27. 4. 2007

Česká televize se nestydí zneužívat k propagandě radarové základny ani děti. Kdo zhlédne tento pořad ZDE uváděný redaktorkou Zorou Jandovou, vrátí se do neblahých padesátých let. Jen ty kulisy kolem jsou přece jen modernější.

Vážená paní redaktorko, takto by médium veřejné služby za žádných okolností pracovat nemělo. Když již jste chtěla za každou cenu dělat pořad o americké radarové základně pro děti, měla jste pozvat nejen oficiálního propagandistu z ministerstva obrany, ale také zástupce iniciativy Ne základnám. Takto připomíná pořad trapné agitky komunistické propagandy z minulého režimu. Ta se opravdu nestyděla zneužívat děti pro své cíle.

(Autor je mluvčí Brněnské skupiny Ne základnám)

27. 4. 2007

Konečně mě ti vědci uklidnili. Muži a ženy mají rozdílné funkce mozku - a proto my se tak často neshodneme, že? Už mně to je jasné. V jednoduchosti je síla, v jednoduchosti bádání zárodky geniality. Viribus unitis, říkával jeden císař a často pak býval papouškován nehodnými následovníky až po současnou nedobroušenou a vybranou politickou garnituru, pletoucí si domácí kousání se žranicí na úvěr daňových poplatníků.

Ve sporu o plánovaný americký protiraketový systém v Polsku a ČR německá kancléřka Angela Merkelová opakovaně varuje před rozdělením Evropy. A hle, už se našly investigativní všičky a hází bláto na obrázek kancléřky. Proč? Protože se jim nehodí do krámu lidé uvažující ze všech možných stran a úhlů, než skočí po hlavě do společné vody. Je rozhodující, aby Evropa byla jednotná, dovolila si vyslovit myšlenku. Jednotná? A komu to bude sloužit?

27. 4. 2007

Lze se pouze podivit nad tím, proč takový velký obhájce lidských práv, jako je Václav Havel, nekritizuje Spojené státy za jejich porušování lidských práv. Zdá se, že podle pana Václava Havla platí na dodržování lidských práv dvojí metr. Tvrdě a brutálně porušuje lidská práva například Saúdská Arábie -- ta je však americkým spojencem, tak to se nepočítá?

V Berlíně probíhá dvoudenní setkání intelektuálů, politiků a představitelů nevládních organizací sdružených v Mezinárodním výboru za Demokracii na Kubě (International Committee for Democracy in Cuba). Tuto organizaci založil před čtyřmi lety bývalý český prezident Václav Havel. Ve své zahajovací řeči vyzval Havel světové společenství, zejména pak země Evropské unie, k větší solidaritě s kubánským odbojem.

27. 4. 2007

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Lékařská technika umožňuje hodně, a denně víc a víc. A mohlo by být ještě víc těch, kterým může být zachráněn život, alespoň na čas, kdyby měli lékaři měli dost orgánů dárců.

27. 4. 2007

Zasílám na ukázku k posouzení dnešních médií.

Na webu Tiskové agentury Slovenské republiky v 26.04.2007 17:13 vyšel článek "V Bielorusku otvoria úrad EÚ; Lukašenko očakáva ústretové gesto od únie"

Třetí odstavec zní:

"Bieloruský minister zahraničných vecí Andrej Popov oznámil otvorenie úradu Európskej komisie so slovami, že cieľom tohto kroku je zlepšenie vzájomných vzťahov."

O hodinu a půl později text beze změny převezme SME.sk

Nikomu nevadí, že ministr zahraničních věcí je Sergej Martynov a Andrej Popov je mluvčím ministerstva ZDE, píše František Vančura, www.belorusko.cz

27. 4. 2007

ZDE najdete dva klíčové strategické dokumenty EU, ktere byly péčí Střediska bezpečnostní politiky CESES FSV UK vůbec poprvé přeloženy do češtiny:

,

upozorňují Miloš Balabán a Libor Stejskal ze Střediska bezpečnostní politiky CESES FSV UK.

27. 4. 2007

Rádi bychom Vás upozornili na významné výročí, které se svým významem dotýká celé České republiky -- jde o připomínku 550. výročí vzniku Jednoty bratrské. Z jejich řad vzešla řada významných osobností -- jmenujme například Václava Budovce z Budova, vůdce stavovského povstání v letech 1618 -20 (majitel zámku v Mnichově Hradišti) či Jana Amose Komenského. Při této příležitosti se bude připomínka tohoto výročí konat v Mladé Boleslavi. To není náhoda -- Mladá Boleslav patřila v 16. a 17. století k nejvýznamnějším centrům Jednoty bratrské v Čechách a na Moravě. Působili tu například Lukáš Pražský, Jan Augusta, Jan Blahoslav či Matouš Konečný, píší Michal a Helena Šimkovi.

Přinášíme Vám program těchto oslav:

27. 4. 2007

Tisková zpráva

V Brně se ve dnech 27. 4. - 11. 5. koná festival alternativní kultury a aktivismu ProtestFest 2oo7. Festival představuje koláž různých forem alternativních aktivit - od happeningu přes hudbu až po film - a informačních kampaní aktivistických skupin a hnutí. Festival se zaměřuje na vyjádření protestu proti konání zbrojařského veletrhu IDET v Brně, proti americkým radarům na území ČR a proti politice států G8.

27. 4. 2007

tisková zpráva

Kolektiv ANARCHOKOMUNISTICKÁ ALTERNATIVA pořádá dne 1. 5. 2007 v 13.30 hod. v Uherském Hradišti, Smetanových sadech u klubu Mír "PRVOMÁJOVÝ ANARCHISTICKÝ HAPPENING".

Vláda USA se rozhodla, že v ČR a Polsku postaví své vojenské základny. V ČR by to měla být radarová základna a na území Polska základna protiraketová.

Politici se snaží již delší dobu tuto skutečnost zamlžovat tak, aby nemohla vzniknout veřejná diskuze a tvrdí, že o nic nejde. Věc je však závažnější, než by se na první pohled mohlo zdát... Vybudování systému protiraketových základen ve střední Evropě může totiž způsobit obnovení studené války a nové závody ve zbrojení.

27. 4. 2007

Tisková zpráva OS NaKole

Na Praze 5 lze najít bezpečné trasy pro jízdu na kole -- takový byl závěr včerejší exkurze "Po cyklostezkách a cyklotrasách Prahy 5". Pro vytvoření dalších jsou nutné určité úpravy.

26. 4. 2007

Reakce na článek Josefa Krause Americké zabíjení ve Střední Americe je nutno vidět v kontextu"

Když pominu, že název článku mi připadá zvrácený,(titulek byl redakční, pozn. red.) rád bych uvedl několik upřesňujících fakt o amerických otevřených či skrytých zahraničních intervencích. V případě Guatemaly je jednoznačně zapotřebí zmínit počátek celého konfliktu; Guatemala byla několik prvních desetiletí 20. století "soukromým písečkem" americké korporace United Fruit Company (UFC), která zde vlastnila většinu banánových plantáží, představovala největší moc v zemi a dala tak vzniknout termínu "banánová republika", píše Daniel Falta:

26. 4. 2007

Rád bych reagoval na text Bohumila Kartouse "1000 korun za podpis petice? Nezbláznil jste se??", který referoval o požadavku Jaroslava Kubery (ODS), podle kterého by měla existovat platba 1000 korun za podpis pod petici. Podle všeho totiž nejde jen o "slovní průjem" politika, který rychleji mluví než myslí. Pan Kubera je předsedou velice důležitého ústavně-právního výboru Senátu a přitom proti petičnímu právu občanů vystupuje opakovaně a vadí mu i jiné projevy demokracie ve společnosti.

26. 4. 2007

Neuvěřitelně propagandistický pořad, jímž veřejnoprávní Česká televize přesvědčuje českou mládež, aby přijala základnu, najdete ZDE, upozornil Martin Škapík.. Nenechte si ujít, tento pořad skutečně stojí za to. Je vším, co veřejnoprávní televize být nemá. Pro skupinu mladých lidí, zastávajících skeptický postoj vůči americkému radaru, si pozvala Česká televize "přátelského vojenského odborníka", který je přesvědčuje, jak bude ta základna pro Českou republiku dobrá. Pořad je naprosto nevyvážený: odpůrce základny, který by dětem vysvětloval protiargumenty, ČT už do pořadu nepozvala.

26. 4. 2007

Hovoří-li se o tak řečené "Kubiceho zprávě", je pro normálně myslícího člověka zcela na místě, býti z toho jelenem. Dostává se mu znovu a znovu zcela odlišných informací:

Komise státních zástupců konstatuje, že zpráva neodpovídá tak docela skutečnosti. Její autoři ovšem na svém sdělení trvají.

26. 4. 2007

Toto je důvod vytáhnout do ulic. Kdo to ale zorganizuje? Redakce BL má pochopitelně svázané ruce. Jestli se ale najde někdo jiný s dostatečným přehledem a vlivem a oznámí tady místo, datum a hodinu, já tam přijdu, píše Pavel Mareš.

Pozn. JČ: Nejde o osobní případ Štěpána Kotrby, ale, podle mého názoru, o vážnou precedenční věc. Byl bych ochoten přijmout argumentaci Kotrbových odpůrců, že nějakým způsobem opravdu "porušoval zákon", avšak muselo by to být na základě důkazů a veřejného jednání podle platných předpisů.

Kotrbovo vyhození z Rady na základě soukromého, kuloárového jednání a "předjednání věci s poslanci" bez jakékoliv dokumentace a aniž by byla obviněné osobě dána možnost se hájit, je v tradici totalitního státu. Zdá se tedy, že se totéž může stát komukoliv, a případ Štěpána Kotrby je také varováním všem ostatním členům jakýchkoliv regulačních orgánů, jmenovaných parlamentem, aby drželi hubu a krok.

26. 4. 2007

Veřejnoprávní televize a rozhlas se nám ztrácejí před očima. Poslední dny byly opravdu bohaté na události, které zajímaly hodně lidí, píše Monika Binke.

Z internetových serverů jsme se dozvěděli, že postup při zveřejnění Kubiceho zprávy nebyl podle zákona. Všichni víme, kdo má v něm prsty a komu měl posloužit. Liška podšitá se nám všem směje do obličeje z televizní obrazovky.

Dále bych vyzdvihla zprávu, že sociální demokraté a komunisté neprosadili návrh, aby poslanci a senátoři nesměli být zároveň placenými členy místních a krajských zastupitelstev. ČSSD tvrdí, že obě funkce nelze vykonávat souběžně, vždy se něco musí ošidit. ODS oponuje. ZDE. Opět ani jedna z televizí neinformovala.

Neméně důležitá informace o které média neinformují, že si Češi zvykli řešit své záležitosti pomocí známostí a protekce ZDE

Další potvrzení toho, že vysoké platy a funkce nejsou za kvalitu, ale za korupci.

A nakonec nesmíme zapomenout ani na protikuřácký zákon. Jeho zpřísnění, jak se Prima zmínila, bylo podpořeno i přes nesouhlas ODS. Nova o tom neinformovala vůbec. ČT měla jiné "favority", proto jen krátce poinformovala, aniž by cokoli řekla, kdo jak hlasoval.

Doporučuji na internetu zhlédnutí všech tří večerních zpráv a udělání si vlastního úsudku.

Také nesmíme zapomenout na "kamarádský pokec" Jana Tuny a ministra Julínka v Pressclubu Frekvence 1, kde jsme se dozvěděli, že vlastně ty poplatky nejsou přece žádné peníze.

Po tomto dnu mi nezbývá, než doporučit všem, kterým tento nedemokratický stav nevyhovuje, aby začali vydávat samizdaty.

Nezapomínejme, že skoro dvě třetiny lidí nemá přístup k internetu. Nemají šanci si přečíst Britské listy nebo zprávy na zpravodajských serverech, o kterých už pak rozhlas a televize nemluví nebo mluví zkresleně.

Jediná možnost je tyto zprávy tisknout a rozdávat těmto lidem.

26. 4. 2007

O uměleckém školství, část 5.

Umělecký kritik by měl sloužit zase jen kritice, nikoliv jako obhájce a promotér umělce, jeho díla, či nějakého jednoho typu, nebo směru umění. To jsou myslím etická hlediska. V minulém textu zmiňované manažerské schopnosti současné kritiky, považované dnes v této oblasti bohužel za rozhodující prvek, za přednost a kvalitu, se projevují v používání jinotajů, sofismat, snahou vnutit veřejnosti názor, etablovat na domnělém žebříčku úspěšnosti konkrétního umělce i s jeho uměním.

26. 4. 2007

Připravila Poradna pro občanství, občanská a lidská práva a Multikulturní centrum Praha

Do Poslanecké sněmovny dorazila v dubnu 2007 další rozsáhlá novela zákona o pobytu cizinců a zákona o azylu (Sněmovní tisk 191, ZDE. V desítkách stránek textu této novely je i řada změn, které by měly velice negativní dopad na život cizinců a jejich českých rodinných příslušníků, jakož i na standard lidských práv v ČR.

Jedná se zejména o následující tři navržené změny zákonů:

26. 4. 2007

Tento článek jsem psal v rámci polemiky, která probíhala počátkem loňského roku jak v akademických kruzích, tak i na stránkách MF Dnes. Protože článek nebyl přijat k otištění v Akademickém bulletinu ani v MF Dnes a domnívám se, že obsahuje nadčasové myšlenky, posílám je nyní k diskusi v Britských listech právě teď, kdy již nemůže ovlivnit přijetí žádných grantů pro příští rok. V MFD vyšel 27. 1. 2006 článek, ve kterém pracovníci Akademie věd poukazovali na řadu zejména byrokratických obtíží při získávání, obhajování a vyhodnocování grantů, které jim ztrpčují skutečnou vědeckou práci. S většinou jejich názorů souhlasím, ale přesto si myslím, že to, že grantový systém je celkově špatný, je nutno hledat zcela jinde než v byrokracii na ministerstvech a grantových agenturách. Nynější grantový systém tak, jak je nastaven, vede ke konzervativnímu způsobu myšlení a vlastní vědu (spíše její další rozvoj) nepodporuje, jak se pokusím objasnit na následujících řádcích a uvedených příkladech.

26. 4. 2007

Letos má všechen benzin v Kanadě používaný jako pohonná látka obsahovat 5% etanolu a v r. 2010 bude obsahovat 10%. Americký prezident G. W. Bush žádá, aby bylo v USA během příštích 10 roků nahrazeno 20% benzinu etanolem. Odkud jej vzít? Základ jeho výroby je všeobecně znám. Jedná se o obyčejný líh čili alkohol, který se získává kvašením a následující destilací. V Brazílii se vyrábí z cukrové třtiny kdežto v severní Americe se kvasí kukuřice. Jiným průmyslovým zdrojem jsou brambory

26. 4. 2007

Spory o to, zda je možné na cyklostezku na pražské náplavce dát vzhledem k historickému charakteru města i jiný typ dlažby než kočičí hlavy, skončily poněkud svérázně. Z náplavky se udělalo parkoviště. Odsouhlaseno, vyznačeno, automobily zaplaveno. Zatímco všude v západní Evropě se města snaží omezovat počet parkovacích míst v centru a raději vytvářet pěší zóny, pruhy pro cyklisty a sázet zeleň, Praha statečně razí cestu přesně opačnou.

26. 4. 2007

Byl jsem velmi překvapen, když jsem v seznamu signatářů PNAC nalezl jméno, které vám asi moc neřekne, nezajímáte-li se důkladněji o německou politickou scénu. REINHARD BÜTIKOFER je předseda Strany Zelených ( jeho stránka je ZDE ).

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

28. 4. 2007

V březnu 2007 přispělo celkem 110 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 17,722.82 Kč . Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31.3. 2007 částku 259,913.58 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,711.41 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffaisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raffaisen Bance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raffaisen Banky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
29. 4. 2007 I to, co se nám nelíbí, se může stát politickou pravdou Darius  Nosreti
27. 4. 2007 Česká televize -- až na dno hanby Milan  Valach
27. 4. 2007 Okamžitý, bezbolestný a účinný klystýr - Česká televize   
27. 4. 2007 Daily Telegraph: Trokavec (poč. obyv. 97) bojuje proti Americe   
27. 4. 2007 Proč zahraniční novináře fascinuje referendum v Trokavci a v okolních obcích Jan  Čulík
27. 4. 2007 Američané budou ignorovat názory občanů i české vlády   
26. 4. 2007 Je "prozření na Kwajalein" součástí psychoanalytické terapie, manipulace mysli nebo maňáskovým divadlem v pestrých kulisách? Hugo  Fibiger
26. 4. 2007 Americký radar v ČR z mého pohledu   
26. 4. 2007 Jak "veřejnoprávní" Česká televize vymývá mozky dětem   
25. 4. 2007 Jak se české televize zase zostudily   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
28. 4. 2007 Mám absolutní pohrdání pro Bushův tým   
25. 4. 2007 Americká armáda "zneužila smrti fotbalisty Tillmana"   
17. 4. 2007 Padlí vojáci neodrazují zájemce o službu v kanadské armádě Miloš  Kaláb
16. 4. 2007 Turecko chce provést vojenskou invazi do severního Iráku Miloš  Kaláb
12. 4. 2007 Irák: Stále se prohlubující krize   
31. 3. 2007 Slovenská armáda definitivně opustila Irák, Fico odsoudil nelegálnost mise "Trvalá svoboda" Štěpán  Kotrba
28. 3. 2007 Irácká vláda uvítá zpět Saddámovy obávané bezpečnostní síly Miloš  Kaláb
19. 3. 2007 Pákistánec Muhammad přiznal řízení atentátů z 11. září Josef  Vít
16. 3. 2007 Spojené státy odmítly britský verdikt   
16. 3. 2007 Bývalá agentka CIA zaútočila na Bílý dům   

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Radio Wave na vlně 100,7 FM RSS 2.0      Historie >
14. 4. 2007 Je útok na Kotrbu mstou za jeho kritiku amerického radaru a za ohrožení zisků komerčních stanic?   
13. 4. 2007 Vyváženost, cenzura a provokace jako editorská politika Radka Kubička Štěpán  Kotrba
13. 4. 2007 Porušoval Štěpán Kotrba jako radní zákon? Jan  Čulík
13. 4. 2007 Radko Kubičko: Nemohu reagovat v bulvárních a neseriózních Britských listech   
31. 3. 2007 Zelenka neumí číst? Štěpán  Kotrba
13. 3. 2007 Dvořák and Jaklová: Do you want to rock? Irena  Ryšánková
13. 3. 2007 Dvořák a Jaklová - chcete pořádnou divočárnu? Irena  Ryšánková
12. 3. 2007 Nezpůsobilé k výkonu funkce - i ze zákona Štěpán  Kotrba
3. 3. 2007 Rada proti rádiu Štěpán  Kotrba
9. 2. 2007 Čert nepatří do pekla, ale do televize Štěpán  Kotrba

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
6. 4. 2007 Panevropský ropovod z Kazachstánu a Ázerbájdžánu   
5. 4. 2007 Aktivisté, experti a politici: strašák jménem Temelín Jiří  Pálka
30. 3. 2007 Americký vládní úřad GAO varuje: Připravte se na ropný zlom Michal  Brož
29. 3. 2007 Kuba a ropa Petr  Baubín
24. 2. 2007 Putin: "Systém vztahů, to je jako matematika - nemá osobnostní rozměr" Vladimír Vladimirovič Putin
23. 2. 2007 Pragmatika energetické i jaderné bezpečnosti - vyvážená multilaterální politika Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Rusko-řecký ropovod povede přes bulharský Burgas   
17. 1. 2007 Tajné americké plány na získání irácké ropy   
9. 1. 2007 Ruská ropná kontroverze zasáhla ropné dodávky Evropě   
6. 1. 2007 Čína a Rusko spolupracující jako nikdy předtím   

Čína RSS 2.0      Historie >
13. 4. 2007 Globalizace pokračuje a Indové už jsou tady, aneb Volný trh a možnost rozvojových zemí Uwe  Ladwig
27. 3. 2007 Konfuciův ústav a lidskoprávní globalizace Lukáš  Zádrapa
19. 3. 2007 Příliš mnoho peněz, aneb Nebezpečí globalizace dnes Uwe  Ladwig
20. 1. 2007 Stane se Čína i vojenským pánem světa?   
20. 1. 2007 Západ zuří, že Čína sestřelila satelit   
18. 1. 2007 Chceme čínskou Evropu? Martin  Kunštek, Štěpán Kotrba
17. 1. 2007 Rusko a globalizace Georgij  Veljaminov
12. 1. 2007 Čínská propaganda Jan  Čulík
10. 1. 2007 Rakety a jejich dvojí politická funkce Miroslav  Polreich

Schwarzenberg - rakouský problém české zahraniční politiky RSS 2.0      Historie >
12. 1. 2007 Náměstek americké ministryně zahraničí u Paroubka a Schwarzenberga, americký velvyslanec u Zemana na chalupě   
11. 1. 2007 O státě českém Pavel  Kopecký
11. 1. 2007 Desatero programových podmínek ČSSD pro toleranci vlády   
11. 1. 2007 Nevykonáš dvakrát stejný trest smrti Bohumil  Kartous
9. 1. 2007 Napoleon? Antonín  Hubený
8. 1. 2007 Mirek, beránek boží Zdeněk  Jemelík

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2007 Očekával jsem, že mě zabijí   
27. 3. 2007 Zimbabwe: vítejte zpět špatné vzpomínky! Mesfin  Gedlu
13. 3. 2007 Pech impéria nenapraví sentimentální imaginace Mesfin  Gedlu
20. 2. 2007 Pošetilá cesta Bílého domu k africké ropě Mesfin  Gedlu
9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý
9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   
29. 12. 2006 Somálsko -- díra v mapě Oldřich  Průša
3. 8. 2006 Impérium a suverenita Frank  Simoulay
14. 5. 2006 Fukuyama: Čemu dnes čelí svět   
28. 2. 2006 Ropa, militarizace a zájmy nadnárodních korporací Mesfin  Gedlu

Somálsko mezi národně osvobozeneckým bojem a islámským terorismem RSS 2.0      Historie >
6. 3. 2007 Somálsko: bílé tváře pod maskami černých Daniel  Veselý
6. 2. 2007 Momentky ze Somálska Daniel  Veselý
31. 1. 2007 Jak dál v Somálsku? Mesfin  Gedlu
16. 1. 2007 V Somálsku nejde o "islamský terorizmus" Matúš  Holý
9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý
9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   
29. 12. 2006 Somálsko -- díra v mapě Oldřich  Průša
25. 12. 2006 Naše ČT -- o Vánocích Oldřich  Průša
3. 8. 2006 Impérium a suverenita Frank  Simoulay
7. 6. 2006 Somálsko: břemena neúspěchů Mesfin  Gedlu

Soud a poprava Saddáma Husseina RSS 2.0      Historie >
11. 1. 2007 Nevykonáš dvakrát stejný trest smrti Bohumil  Kartous
10. 1. 2007 Dvojí reakce na popravu Saddáma Husajna Jiří  Jírovec
9. 1. 2007 Pomsta, nebo trest? Petr  Wagner
9. 1. 2007 Bylo správné otisknout fotografii oběšeného Saddáma Husajna?   
8. 1. 2007 Začátek roku už je, ale americká vláda stále neřekla, jestli chce stavět raketovou základnu v Česku Štěpán  Kotrba
6. 1. 2007 "Ostudná oprátka" Viliama Bucherta Jan  Čulík
6. 1. 2007 Přehodnotíme své styky se zeměmi, které kritizují popravu Saddáma Husajna   
5. 1. 2007 "Oběšením se Saddám Husajn stal mučedníkem"   
5. 1. 2007 Tony Blair k Saddámově popravě mlčí   
4. 1. 2007 Závěrečná bilance vlády režimu Saddáma Husseina a možná východiska z krize Jaroslav  Bureš

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2007 Výchova vysokoškoláků "free" hudbou Štěpán  Kotrba
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 Pokud se za autorská díla platí při nákupu kopírovacího materiálu, měla by být zadarmo   
23. 11. 2006 Poplatek za média nic neřeší   

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
3. 4. 2007 Michael  Marčák
24. 3. 2007 Proč je potřeba Ústav paměti národa Lubomír  Novotný
19. 3. 2007 Ústav národní pomsty Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Sociální demokrat, kudy chodil, tudy krad Topí  Pigula
22. 1. 2007 Kolik je dva...?!? Ladislav  Žák
22. 1. 2007 Vláda založená na zradě Milan  Valach
20. 1. 2007 Lhali vám, občané, lhali. A lhali vám skoro všichni... Štěpán  Kotrba
18. 1. 2007 Prohlášení vlády trojkoalice premiéra Mirka Topolánka   
16. 1. 2007 V nedělních TV-otázkách bylo dost dvorných úsměvů, aniž se ozvalo "Obušku, z pytle ven!" Miloš  Dokulil
16. 1. 2007 Prima lunaparium Pavel  Kopecký

Alex Koenigsmark: Siromacha - román na pokračování RSS 2.0      Historie >
14. 3. 2007 Nábřeží mlhy Alex  Koenigsmark
19. 2. 2007 Brány noci Alex  Koenigsmark
2. 2. 2007 Návštěva z temnot Alex  Koenigsmark
23. 1. 2007 Děti ráje Alex  Koenigsmark
19. 1. 2007 Hovno Alex  Koenigsmark
4. 1. 2007 Konec starých časů Alex  Koenigsmark
22. 12. 2006 Císařova vana Alex  Koenigsmark
21. 12. 2006 Jarní vody II. Alex  Koenigsmark
14. 12. 2006 Jarní vody I. Alex  Koenigsmark
8. 12. 2006 Plesová sezóna II. Alex  Koenigsmark

Svět 2050 RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2006 Jak sesbírat moudrost civilizace na rozcestí Tibor  Vaško
22. 12. 2006 Bude nás budoucnost potřebovat? Jan  Baltus
2. 11. 2006 Svět 2050: Padesátiletí čtvrté světové války Miloš  Balabán, Antonín Rašek
19. 10. 2006 Svět 2050: Jak se vyrovnat s budoucností aneb potřebujeme prognostiku? Martin  Potůček
17. 10. 2006 Svět 2050: Nová supertechnologie Bohumír  Štědroň, Peter Mikulecký
16. 10. 2006 Svět 2050 - nové téma Britských listů   
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
26. 2. 2007 Rodinná politika, biskup augsburský a ženy jako stroje na plození dětí Uwe  Ladwig
3. 11. 2006 Pan Ucháč nemá informace Darina  Martykánová
1. 11. 2006 Zemři, nebo jdi do vězení! Darina  Martykánová
26. 10. 2006 Darwin by se divil Ladislav  Žák
14. 10. 2006 Muslimské autority přijaly papežovu omluvu   
14. 10. 2006 Poradce: "Bílý dům se vysmíval evangelikálům"   
3. 10. 2006 Katolická církev útočí na BBC   
26. 9. 2006 Logos - tvůrce světa Miloš  Dokulil
25. 9. 2006 Papež neříkal v přednášce o násilí pravdu Lukáš  Lhoťan
22. 9. 2006 Problémy případného dialogu o náboženské víře Miloš  Dokulil

Co bude s ostravskou Karolinou? RSS 2.0      Historie >
21. 9. 2006 Jak bude využita ostravská Karolina? Vít  Hinčica
22. 6. 2006 Shopping mall není městotvorný element Jan  Mech
6. 6. 2006 Veřejná diskuse o budoucnosti Karoliny   
7. 12. 2005 Ostravskou Karolinu bylo nutno zbourat Tomáš  Krček
6. 12. 2005 Krátce k ostravskému "areálu Karolina" Aleš  Uhlíř
6. 12. 2005 Zedník bude pískat, kdo bude skákat? Jan  Mech
5. 12. 2005 "Primátor Zedník mluví jako dlaždič"   
5. 12. 2005 Neznalost zákona neomlouvá   
23. 11. 2005 Podmínky konkursu na zástavbu Karoliny jsou sporné   
21. 11. 2005 Město je na delší dobu než volební období... Igor  Krčmář

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
12. 4. 2007 Nový seriál Adama Curtise Past   
14. 8. 2006 Fašismus dnes existuje!   
11. 4. 2006 Jaderný útok na Írán, raketová sila v Česku a logika Bílého domu Štěpán  Kotrba
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík

17. listopad RSS 2.0      Historie >
2. 2. 2007 Samozvaní samosoudci - jeden z největších úspěchů StB Václav  Havel
5. 1. 2007 Charta 77 ako zárodok "občianskej spoločnosti" Eduard  Chmelár
4. 1. 2007 Miloš, Gert, Milan, Frau A a vize budoucnosti Miloš  Pick
14. 12. 2006 Mýtus, který skončil už dávno Bořivoj  Horský
18. 11. 2006 Sedmnáct let... aneb za tři roky to bude dvacet let Ladislav  Žák
17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
17. 11. 2006 17. listopad 1989 v Britských listech po deseti letech   
17. 11. 2006 Za nekrology Pavel  Kopecký
17. 11. 2006 Nežná? Revolúcia? Lucia  Mrázová
16. 11. 2006 Jaká byla role agenta Zifčáka?   

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
9. 4. 2007 Svět v roce 2035   
6. 4. 2007 Klimatická změna zasáhne i Střední Evropu: Je třeba jednat   
6. 4. 2007 Podnebné změny "nejtvrdším způsobem zasáhnou chudé lidi"   
3. 4. 2007 Zvýšení DPH pro veřejnou dopravu -- kde jsou Zelení? Jiří  Neustupa, Jiří Absolon
2. 4. 2007 Václav Klaus, média, klimatické změny a jejich prezentace Miloš  Dokulil
28. 3. 2007 Analýza: Bushova vláda cenzurovala výzkum o nebezpečných podnebných změnách   
27. 3. 2007 Klausův antiekologismus Jiří  Olšovský
27. 3. 2007 Je environmentalista nebezpečný levičák? Rudolf  Havelka
23. 3. 2007 Triumfální vystoupení Ala Gora v americkém Kongresu   

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
27. 4. 2007 Každý den Kateřina  Bolechová
26. 4. 2007 Kar Marcela  Gunázerová
24. 4. 2007 * * * Petr  Fiala
20. 4. 2007 Rúbaj, synku   
17. 4. 2007 Na přelomu Kateřina  Komorádová
16. 4. 2007 ■ ■ ■ Ludovít  Fuchs
13. 4. 2007 XVIII. Otakar Dobromil Kárek
11. 4. 2007 Ženské reči Gaius Valerius Catullus
10. 4. 2007 Dno Jan  Skácel
6. 4. 2007 Duben Helena  Potůčková

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
15. 1. 2007 Policie v Evropě bude mít přístup k dababázi DNA evropských občanů   
1. 1. 2007 Občanům EU, cestujícím do USA, smějí Spojené státy kontrolovat emaily a transakce na úvěrových kartách   
3. 12. 2006 Miliony osob, cestujících do USA, klasifikovány jako "teroristické riziko"   
17. 10. 2006 Budoucnost mýtného a špehování automobilů   
1. 10. 2006 Cestovní válka mezi USA a Evropou začala   
5. 9. 2006 Pro informatiku vnitro není řešení, pouze nebezpečí Jiří  Kofránek
29. 8. 2006 Amerika zavádí všude biometrické průkazy   
28. 8. 2006 Zprovozněn tajný systém automatické kontroly státních poznávacích značek na silnicích   
28. 8. 2006 Google o vás ví všechno   
17. 8. 2006 Je segregace cestujících při bezpečnostních kontrolách řešením?   

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2007 Když Potůček naslouchal antikomunistům mezi bývalými komunisty Štěpán  Kotrba
17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
1. 11. 2006 Tichá vzpomínka na ostravské soudruhy Ladislav  Žák
6. 9. 2006 Sedmdesát tisíc udavačů, denunciantů a konfidentů Jaroslav  Krejčí
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Školství RSS 2.0      Historie >
3. 4. 2007 Nečisté maturity 2007 Ondřej  Hausenblas
16. 3. 2007 Co čeká (někdy) intelektuála? Miloš  Dokulil
7. 3. 2007 Jde o maturity, nebo o CERMAT?   
6. 3. 2007 Jak zabránit nové maturitě? Bojkotem CERMATu... Radek  Sárközi
6. 3. 2007 Za "ideální" maturity? A za faktografická testovací síta i na nižších stupních? Miloš  Dokulil
1. 3. 2007 Čtenáři slov Pavel  Táborský
22. 2. 2007 Ztráta zbytku iluzí Milan  Kulhánek
21. 2. 2007 Uniformy do škol František  Augusta
19. 2. 2007 Maturita - zkouška dospělosti? Pavel  Táborský
16. 2. 2007 Tony Blair chce zavést charitativní dary pro univerzity   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
16. 4. 2007 Igor Josef  Škvorecký
16. 4. 2007 Záznamy všedních dní Igor  Hájek
11. 4. 2007 "Čekám na film o Mašínech" Josef  Švéda, Marie Pásková
6. 3. 2007 Antologie Divokého vína - kulturní událost Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2007 Ohlédnutí: Literatura a internet v roce 2006 Miroslav  Vejlupek
8. 2. 2007 Opona   
22. 12. 2006 Anglosaští fotbaloví fanoušci diskutují o české literatuře :)   
6. 12. 2006 Exhibicionismus plže a exces jako normalita Miroslav  Vejlupek
29. 8. 2006 Když chceš něco vědět, tak se neptej Aleš  Merenus