14. 4. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
14. 4. 2008

Berlusconi se vrací! Před 20 měsíci pohřbený, Silvio Berlusconi (71) se vrací. Podle odhadů výsledků, jež zveřejnila agentura Ipsos, Berlusconiho pravicové uskupení Lid svobody získala 47,2% hlasů; proti 38,1% svého rivala Waltera Veltroniho, který stál v čele středolevé kandidátky Demokratické strany. Odhady jsou však natolik těsné, že se podle nich nedá zatím soudit. Pokud se odhady potvrdí, Berlusconi by se stal potřetí premiérem. V dějinách Itálie celkem 62. italské vlády za 60 let.

Sloupek
Ivan Diviš

ARCHANDĚL GABRIEL STOJÍ U PÍPY A TOČÍ.
Archanděl Michael roznáší a ve tři odpoledne
zavolá mocným hlasem: Es ist angerichtet!
Všechno vypadne, jen Bůh, ten z hořícího keře,
starý rockefellerovský kretén, odebéře se k tabuli.
Ták prosím, vece Gabriel,
tady bychom měli jedno pivínko,
jeden Osvětim, jeden Kábul, jednu konkistu,
ráčíte konkistu více propéci?
A tady bychme měli jedno stvořeníčko, to vaše.
A Bůh žere a žere. Žere lidi,
s oblibou ale děti, tak pět set holoubat
k večeři. Zapíjí krví.
A šmakuje mu. Jeho apetit je k nevyblití --
ale my, my v tom máme žít...

24. III. 1987

Zdroj: ZDE. Mezi svých Deset básní vybral Tomáš Martinec.

14. 4. 2008

"Remember: they lie. They all lie, from the top man down to the bottom. If their lips are moving, a lie is unfolding. If they say water is wet, get into the shower to make sure."

William Rivers Pitt 8. dubna 2008 v magazínu Truthout

Člověk prý má být vděčen, pokud je vyveden z omylu. 11. duben 2008 bych si měl tedy zapsat do kalendáře červeně: V tento den jsem totiž přestal věřit, že Jane's Information Group je organizací nezávislou na politické objednávce. Sto deset let od chvíle, kdy tuto organizaci založil John Fredrick Thomas Jane.

14. 4. 2008

Česká verze Ústavu paměti národa selhala -- uznal to i její přední zastánce

V tvrdých diskuzích o vzniku české verze Ústavu paměti národa opakovali odpůrci této instituce několik argumentů. Hrozilo podle nich, že ústav bude pracovat na politickou objednávku, nebo že jeho zaměstnanci budou historií ideologicky manipulovat. Zdůraznění jednoho typu pramene (policejních archivů) prý může podstatně zkreslit obraz minulosti, zejména vzhledem k odborné nedostatečnosti protagonistů ústavu, kteří možná nebudou schopni provést v potřebné míře kritiku tohoto pramene.

14. 4. 2008

Znala jste Naďu Kavalírovou osobně?

Ano a chovala se určitě dobře, nic špatného bych o ní nemohla říci. Slušného člověka jsme vždy poznaly. Tam nikdy nebyla fízl, nikdy na nikoho nic neřekla, nikoho neshodila. Všechno bylo v pořádku. Ale co podepsala ex post, to je otázka...

Každopádně je s podivem, že za normalizace pracovala až do odchodu do důchodu na ministerstvu práce a sociálních věcí. Tam přece musely být jen prověřené osoby...

Každý má právo podívat se do jejích spisů.

iDnes: O tajemné Kavalírové jsme nic nevěděly, vzpomíná politická vězenkyně ZDE

"Bývalý" pravicový aktivista v roli redaktora iDnes, sesterského serveru deníku MfD, Adam B. Bartoš, který neváhal vytvořit účelové dezinformace o hnutí Ne základnám, opět pracuje s drby, náznaky a nepřesnými údaji. S jednoznačným cílem. Prostřednictvím rozhovoru s 87 letou politickou vězeňkyní (nar. 1921) přispět k pomluvám předsedkyně Konfederace politických vězňů Naděždy Kavalírové (nar. 1923). Snad proto, že se nepřipojila ke kampaním Vladimíra Hučína, Jana Šinágla či skupiny bratří Mašínů. Snad proto, že nepodepisuje hysterické antikomunistické petice. Nic proti "investigaci". Ale...

14. 4. 2008

Interview Karla Hvížďaly s Jacquesem Rupnikem

V článku "Rozhovor s Jacquesem Rupnikem -- Konec neokonzervatismu" předvedl autor, Karel Hvížďala, i tázaný, jak hluboké jsou kořeny vnímání matadorů české intelektuální scény ohledně mezinárodního dění, nedávné historie i vyhlídek do budoucna. Zdá se mi, že buď o jistých událostem oba nic nevědí nebo je reflektují velmi zkresleně, přes výrazně ideologický filtr. To, co mne -- jedno z Husákových dětí -- na celém článku a následující diskusi zaráží je neochvějná jistota, s jakou dotyční měří historii i současnost. Jakoby existovaly vybrané a nezpochybnitelné pravdy a naopak. Kritičnost, kterou je třeba vůči událostem ve světě i u nás uplatnit, otupují stereotypními a cynickými floskulemi.

14. 4. 2008

Zamyšlení nad hrstkou z otázek, jež mi již dlouho vrtají hlavou. Výběr je náhodný a stejně jako vesnická společnost se vyhýbá ideologickým komplikacím. Ale ani z horizontu globální vesnice nemusí skutečný svět vypadat zakřiveně. Pokud se o to nesnaží samotní vesničané. Anebo – pokud se pokřivené perspektivě alespoň vědomě nebrání. Jenže to prostředí... Někdy mám co dělat, abych se ubránil. Uvažte sami...

14. 4. 2008

Extremismus - exoticky znějící slovo, které se zpočátku nesměle zabydlovalo na stránkách denního tisku a na obrazovkách televizních stanic. Slovo, které dnes již patří do repertoáru většiny novinářů a do výzbroje řady politiků. Slovo, které získalo velkou popularitu zejména proto, že odpovídá hlavnímu požadavku dnešní doby - je neobyčejně flexibilní.

14. 4. 2008

Komédia pokračuje. Slovenská opozícia objavila Lisabonskú zmluvu a šibrinkuje ňou vláde pod nosom. Nie pravdaže preto, že by mala nejaké fundamentálne výhrady voči jej textu, či proti opakovanému schvaľovaniu kusov už odmietnutej euroústavy, alebo v záujme referenda. Nie, opozícia vytiahla zmluvu len ako zbraň ťažkého kalibru proti vládnemu návrhu tlačového zákona.

Keď sa v júni minulého roka na stretnutí Európskej rady schvaľovali zásady novej zmluvy, my sme práve riešili bicykle v lesoch. Po budúcej podobe európskej spolupráce však vtedy u nás sotva štekol pes. A tak čo na tom, že Lisabonská zmluva s tlačovým zákonom nijako nesúvisí?

14. 4. 2008
Jediné řešení, jak na Slovensku utéci z pasti extenzivně vykládaného práva na odpověď politiků a jiných grafomanů, je politiky a politiku ignorovat. Nepsat o nich. Nezbývá nic jiného.
14. 4. 2008

Aneb: je zametání stop optimální důkaz neviny?

Kdo by se rád vracel k tomu, co je některými svými kořeny staré šest let a stále znovu se nějak křísí jako "kauza Čunek"? Jenže promiňte (není to "otevřený dopis", jen skromný osobní dotaz na dálku, formou "samomluvy"): Pane místopředsedo vlády, Vy jste opravdu zlikvidoval jeden ze dvou diářů, které měly kdysi posloužit jako součást důkazního materiálu pro případné soudní projednání?

14. 4. 2008

V rámci společných historických výročí České i Slovenské republiky a Rakouska vydalo Sudetoněmecké krajanské sdružení v Rakousku SLÖ manifest. Opakuje v něm znovu vůči Čechům a Slovákům obvinění z genocidy na německém obyvatelstvu zde před rokem 1945 žijícímu a vznáší požadavek, aby bylo odškodněno na ztrátě zanechaného majetku. Má se tak stát na základě mezinárodní konvence proti genocidě a žádá, aby tři miliony těchto obětí přestaly být obviňovány ze spoluviny na zločinech druhé světové války.

14. 4. 2008

Pořád nemůžete pochopit, proč ceny neustále stoupají? Chcete vědět, co je příčinou finančních krizí? Pokud ano, najdříve musíte vědět, jakým způsobem vlastně funguje finanční systém, kde a jak vznikají peníze a kredit a na jakých principech fungují banky.

Naprosto drtivá část všech peněz v oběhu vzniká z dluhu, za který je účtován úrok. Kdo chce začít chápat pozadí fungování ekonomiky tohoto světa a jak se to týká obyčejných lidí, měl by obětovat tu ani ne hodinu času a zhlédnout tento dobře srozumitelný středometrážní animovaný dokument Paula Grignona - Peníze jako dluh .

Přímé linky na Google video 12
Ke stažení + samostatné titulky ZDE

14. 4. 2008
Reakce na článek Stanislava A. Hoška Jak na megalopaty

Z toho, Jak pan Hošek přečetl můj článek Politické školení mužstva a pánbu v troubě, zpětně vidím, že jsem se zřejmě dopustil smrtelného hříchu proti řádu diskursu. Vyvodím z toho jistě pro sebe patřičné důsledky -- nyní však pouze v bodech uvedu, proč nemohu s Hoškovým uchopení problému souhlasit.

14. 4. 2008

"Démonizace" Číny v západních médiích může vést k vzniku záporného postoje v Číně vůči Západu, varovala velvyslankyně Číny v Londýně.

14. 4. 2008

Ten, kdo pozorně sleduje agenturní zprávy, nemůže mít pochybnosti o tom, že je v současné době svět na počátku hluboké ekonomické krize. I když momentálně je jejím nejviditelnějším důvodem krize hypoték v USA, hned za tímto důvodem se rýsuje další, a mnohem hůře odstranitelný, a tím je stoupající cena ropy, která vyvolává kromě růstu cen průmyslové produkce i růst cen potravin. V některých částech světa už kvůli tomu došlo k bouřím.

14. 4. 2008

Shora uvedený nadpis nechci nějak více rozebírat nebo ironizovat, domnívám se, že hodně čtenářů na tuto problematiku již svůj názor má a může být jen ostudou pro česká "mainstreamová" media, že jim této obraz nevadí a nehodlají s ním nic dělat, píše čtenář Karel Šolín.

Mohu říci, že jsem si v poslední době ze známějších pracovníků našich médií docela vážil redaktora Martina Veselovského a tak je mi opravdu líto, že jsem se i v jeho případě co se profesionality týká, zklamal.

Nejde mi zde jen o příspěvek "Zapomenuté historické povědomí r. 1968" , kdy si televizní redaktor není schopen zjistit jméno tak morálně výrazného politika "Pražského jara" o kterém reportáž je, ale zejména o jeho rozhovor s mluvčím iniciativy Ne základnám Janem Májíčkem, na rozhlasové stanici Radiožurnálu, který si konečně můžete poslechnout , a udělat si obrázek sami.

14. 4. 2008

Je mi líto, že musím opět psát na adresu ČT něco, co bude vypadat jako kritika za její nedůslednost a neprofesionalitu, upozorňuje Karel Šolín.

Chci připomenout včerejší událost - jeden z hlavních pořadů ČT v sobotu večer ve 20.00, na který se zřejmě díval velký počet jejích diváků -- Souboj hitů. Pro ty, co nesledovali vysvětlím, že se jednalo o souboj nově "z-rimejkovaných" starších či původních písniček a zároveň porovnávání těchto "rimejků" zde tedy "cover-verzí" s onou původní -- či starší, známou verzí.

14. 4. 2008
Pro česká pravicová média je ODS úspěšná vládní strana, která prosazuje do zákonů neoliberální principy, které poškozují většinu občanů této země proti námitkám opozice i většiny národa. Její odvrácená tvář je však jiná. Již několikrát jsem se pozastavoval nad tím, že se ODS často projevuje jako vyloženě fašistická strana. Bylo to třeba v souvislosti s výlevy některých stoupenců ODS na diskusních fórech pod články. Tolik sprostoty a hlouposti v několika větách se jen tak nevidí. Jsou to výlevy spodiny lidské společnosti -- ale všichni tito"hrdinové" se hrdě hlásí k ODS jako ke svému vzoru. Zdrojem jejich názorů je Liberální institut, na jehož stránkách se také projevují. O jejich inteligenci svědčí mailová adresa jednoho z nich - prdel@mrd.cz. Pokud má na to někdo žaludek, může mu napsat a podiskutovat s ním.

14. 4. 2008

Občianske združenia pred časom pobúril návrh nového zákona o spolkoch z dielne ministerstva vnútra. Otvorene ho obviňovali, že chce vytvoriť prostredie, v ktorom bude musieť mnoho dnešných organizácií zaniknúť, čo povedie k likvidácii občianskej spoločnosti a zníži úroveň verejnej kontroly. Ministerstvo sa bránilo, že chce len urobiť poriadok, aby sme tu nemali nečinné organizácie, avšak bolo za tým cítiť averziu Smeru voči mnohým organizáciám z tzv. tretieho sektora. Ide však v treťom sektore naozaj vždy o záujmy občanov?

14. 4. 2008

Po vyše troch storočiach genocidálnej koloniálnej nadvlády španielskeho impéria sa väčšine národov Latinskej Ameriky podarilo v priebehu prvej polovice 19. storočia získať nezávislosť. Mená vodcov ako Simón Bolívar, José San Martín a mnohých ďalších, ktorí inšpirovali a viedli tieto historické revolučné ťaženia za nezávislosť, so sebou dodnes nesú silnú symboliku.

V Latinskej Amerike vývin smeruje k medzinárodnej integrácii štátov regiónu. Mohutná vlna vzdoru voči desaťročiam vnucovanej neoliberálnej politike presadzovanej Spojenými štátmi americkými a krajinami "západnej civilizácie" na čele s finančnými inštitúciami IMF (Medzinárodný menový fond) a Svetovou bankou osloboditeľom z minulosti doslova vdýchli nový život. Ako hovorí jedno juhoamerické porekadlo, Bolívar sa rodí každých sto rokov.

14. 4. 2008

Ochránime vás i proti vašej vôli -- taká je odpoveď predstaviteľov Severoatlantickej aliancie dvom tretinám českého národa márne protestujúcim proti zámeru umiestniť na ich území americký radar. Pritom natoidní propagandisti sa v tomto prípade nemôžu oprieť ani o dehonestujúcu výhovorku, že ide o frustrovaných a neinformovaných ľudí.

Medzi poprednými aktivistami kampane totiž nájdeme dvoch bývalých ministrov zahraničných vecí (Jiřího Dienstbiera a Jana Kavana), bývalého podpredsedu vlády Egona Lánského, bývalého splnomocnenca vlády pre ľudské práva Petra Uhla, popredných intelektuálov, profesorov Jana Kellera, Václava Bělohradského a ďalších...

László Kovács
14. 4. 2008

Evropský komisař pro daňovou a celní unii László Kovács v rozhovoru s redakcí německého časopisu WirtschaftsWoche oznámil, že by chtěl pokračovat v boji proti daňovým únikům. Říkal při tom, že má závažné nástroje, jimiž chce docílit, aby v asijských finančních centrech, ale i ve Švýcarsku, změnili politikové zákony natolik, že by Evropané museli z peněz, které si tam uloží, platit daně, a to k užitku těch zemí, v nichž žijí.

13. 4. 2008

Ve svých příspěvcích „Voda vroucí, možná živá“ a „Na správné straně“ jsem se před časem dotýkal postojů pana Karla Schwarzenberga k pokusům Jiřího Čunka vrátit se do vlády. Úmyslně píši pana , protože jsem Schwarzenbergův postoj pokládal za prvek elementární lidské sebeúcty a nikoliv politické nebo státnické taktiky či strategie. Chtěl jsem před jeho postojem smeknout, za což jsem si vysloužil velkou kritiku čtenářů, kamarádů i přátel.

13. 4. 2008
poznámka k článku Andrey Cerquierové a Štěpána Kotrby "Předložili Zelení referendum už před rokem? A kam tedy zmizelo?"

Snad se neprohřeším proti stranickým předpisům, když Vám zkopíruji dvě věty z "Analýzy plnění programu Strany zelených, koaliční smlouvy a programového prohlášení vlády", který 26. 3. 2008 rozesílal Matěj Stropnický jako podklad pro jednání Republikové rady , píše čtenář Miroslav Mach.

"Zákon o obecném referendu je velkou výzvou pro zelené, kteří mají zájem na zkvalitňování a prohlubování demokracie. Zelení pracují na návrhu zákona o obecném referendu, který chtějí v první polovině roku 2008 předložit k jednání na půdě Sněmovny."

zdroj: zahraniční sekce SZ: Analýza plnění programu Strany zelených, koaliční smlouvy a programového prohlášení vlády ZDEMIRROR

Máte pravdu, je to ostuda. Víc k tomu nevím.

Lula da Silva a Václav Klaus
13. 4. 2008

„Už jsem docela zkušený politik, ale myslím si, že ještě nikdy jsme při prezidentské návštěvě nemluvili o takových podrobnostech, jako dnes s prezidentem Lulou,“ uvedl po sobotním setkání s hlavou státu Brazílie Luizem Ináciem Lulou da Silvou český prezident Václav Klaus. Za přítomnosti médií byla podepsána rámcová dohoda o hospodářské a průmyslové spolupráci mezi vládami obou zemí. Dokument podepsali ministři zahraničí Karel Schwarzenberg a Celso Amorim.

Dohoda je novou verzí té, která byla mezi Českem a Brazílií uzavřena v roce 1994, kdy největší zemi Latinské Ameriky ve funkci předsedy české vlády navštívil shodou okolností právě Klaus. „Brazílie, kterou tehdy poznal, byla Brazílií úplně jinou, než je nyní,“ uvedl po sobotním setkání Lula. Poslední návštěvou na vysoké úrovni byla oficiální cesta premiéra ČSSD Jiřího Paroubka do Brazílie v březnu 2006.

12. 4. 2008

ČRo 6 vysílá příspěvky lháře a politického aktivisty a vydává ho za "nezávislého komentátora"

5. dubna 2008 zveřejnil Český rozhlas 6 další komentář "nezávislého" komentátora Rudolfa Kučery a zdá se, že opět neinformovali posluchače o střetu zájmů ani o dalších kontroverzích kolem autora.

Konexe a činnosti aktivisty Sudetoněmeckého landsmanšaftu Rudolfa Kučery jsou opravdu zajímavé. Nejen, že jako "nezávislý" politolog lobbuje za zájmy politické organizace, jejímž je spoluvlastníkem, on zájmy landsmanšaftu hájí na stránkách kontroverzního krajně pravicového časopisu a nakonec to vykazuje na Fakultě sociálních věd UK jako publikační činnost...

Považoval jsem německý časopis Junge Freiheit za jednu z mnoha politizujících tiskovin, podle názvu nejspíše za tiskový orgán dorostu politické strany FDP. Zdá se však, že se jedná o pěkně kontroverzní titul, má sloužit jako most mezi německými konzervativci a pravicovými extremisty. Junge Freiheit se ovšem snaží etablovat jako mainstreamový časopis a když Úřad pro ochranu ústavy ve spolkové zemi Porýní-Vestfálsko poprvé zařadil v roce 1995 titul Junge Freiheit mezi extremistické a ultrapravicové tiskoviny, vydavatelství se s ním soudilo.

K tomu: Petr Nachtmann, "Kterak aktivista Sudetoněmeckého landsmanšaftu obelhal Český rozhlas" ZDE

12. 4. 2008

STÍŽNOST RADĚ ČESKÉHO ROZHLASU

pokračování seriálu o panevropském politologovi pod pláštíkem akademických institucí a zděšeného mlčení

Připomeňme si, že "politolog", který používá v zahraničí neoprávněně titulu "profesor" , je Doc. PhDr. Rudolf Kučera, CSc. z katedry politologie a Institutu politických studií Univerzity Karlovy, vyučující studenty teorii současné demokracie. Kučera nereaguje na vznesená obvinění a prozatím mlčí nebo mlží i odpovědné osoby v Českém rozhlasu.

14. 4. 2008

Proč vyvolávat nenávist mezi Čechy a Němci

V dnešním vydání Britských listů jsem si přečetl rovnou tři články od pánů Štěpána Kotrby (z 12.4.08 "Falešný profesor Kučera ..."), Petra Nachtmanna (z 12.4.08"Český rozhlas odmítá informovat své posluchače ...") a Richarda Seemanna (ze 14.4. "Rakouský landsmanšaft žádá ...").

Všichni autoři užívají slovo "landsmanšaft" k označení organizace našich bývalých krajanů. To slovo považuji jednoznačně za xenofobní a v českém prostředí srovnatelné se slovy "cigán", "buzerant" a v určitých kontextech i "žid", píše Ivo Černý

11. 4. 2008

V článku „Zelení zřejmě rozhodnou osud radaru. Jak?“ stojí, že Strana zelených doposud nepředložila návrh ústavního zákona o celostátním referendu. Autorka vycházela z toho, že žádný takový návrh nebyl doposud mediálně prezentován a žádný návrh nebyl předložen Parlamentu k projednání. Návrh ale prý předložen byl. Vládě. Do připomínkového řízení. Již téměř před rokem. Prý.

11. 4. 2008

Londýnské koncertní centrum Barbican bylo donuceno zrušit koncert ruského klavíristy Grigorije Sokolova, protože Británie svévolně změnila své vízové předpisy a požaduje nyní od osob, které nemají občanství EU, aby poskytovaly pro žádost o vízum otisky prstů.

11. 4. 2008

Příspěvek přednesený na konferenci o letech 1948 a 1968 na Glasgow University

Období od roku 1989 vytvořilo prostor pro nové perspektivy ohledně československého vývoje v prvních letech po druhé světové válce, která vyvrcholila komunistickým převzetím moci v únoru 1948. Cílem tohoto článku je analyzovat nový český výzkum historie tohoto období, a zjistit, do jaké míry vedl k hlubšímu porozumění tomuto období a ke srovnání s politickými tlaky doby po roce 1989.

K tomu: Václav Žák, "O pocitu ponížení a nezamýšleném účinku" ZDE

11. 4. 2008

Příspěvek přednesený na konferenci o letech 1948 a 1968 na Glasgow University. Připraven na základě příslušných pasáží z knihy Jana Čulíka o současném českém hraném filmu Jací jsme (Host, Brno, 2007)

Je nesmírně zajímavé analyzovat, jak jsou dějinné události Pražského jara 1968 vnímány v současné české společnosti. V tomto smyslu je užitečné zkoumat, jak jsou události roku 1968 interpretovány v postkomunistickém českém filmu. Od pádu komunismu vzniklo v České republice téměř 300 hraných filmů. Konstruují značně ucelený hodnotový systém a tuto mytologii šíří v české společnosti. V tomto stručném příspěvku se budu zabývat dvěma hranými filmy, které se zabývají událostmi roku 1968 z postkomunistické perspektivy.

11. 4. 2008

L`IMMIGRATION DU QUEBEC

Kapitola 9 -- Dopady světového dění na náš život

Tak jsem si po náročném dni zapnula počítač a s vidinou příjemné relaxace otevřela české stránky. Jen zběžně jsem přelétla očima titulky posledních zpráv. Ani jeden pozitivní. Tak na to fakt už dnes nemám náladu. Ani sílu. A vlastně co jiného bych měla čekat? Vždyť nejen novináře živí všechny ty politické tahanice, vraždy, skandály, živelné pohromy, osobní tragédie... Kolik žurnalistů by mohla asi tak zaměstnávat redakce, pokud by přinášené zprávy měly titulky: Dnes nikde žádný výbuch. Nikde se neválčí. Lidé jsou k sobě stále milí a navzájem si pomáhají. Každá nemoc je vyléčitelná. Nedostatek potravin nebo vody je minulostí. Globální oteplování zastaveno. To už by přece nebylo zpravodajství. Spíše kapitoly nějaké sci-fi knihy.

Předchozí kapitoly 87654321

11. 4. 2008

< Rebelové (Rebels)

A lecture, given at the Glasgow University 1948 and 1968 conference .

It is extremely interesting to analyze how the momentous events of the Prague Spring of 1968 are seen in contemporary Czech society. In this sense, it is useful to have a look at how the events of 1968 are presented in post-communist Czech cinema. Some three hundred feature films have been made in the Czech Republic since the fall of communism. They transmit a fairly consistent value system to Czech society. In this brief talk, I will look at two of these feature films which are dealing with the events of 1968 from the postcommunist perspective.

11. 4. 2008

Otázkám nedostatku a nebývalého růstu cen potravin se věnuje i španělský deník El País ve dnech 4. 4. a 6. 4. 2008. Soustředí se na růst ceny rýže, jeho příčiny a souvislosti. Cena rýže během dvou týdnů vzrostla o 50%, přičemž jen v jednom dni vzrostla o 10%. Něco podobného se nestalo ani v dobách velkých válek. Protože je rýže základní denní potravou pro 3 miliardy lidí, jeví se problémy na finančních trzích, s nemovitostmi a hypotékami jako méně závažné. Přinejmenším pro ony tři miliardy obyvatel.

21. 3. 2008

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. V anketě letos na jaře odpovědělo během několika málo dnů více než 5000 čtenářů. Finančně však na provoz listu přispívá jen něco málo nad 100 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře. Nedokáže to česká komunita? Jsou finanční prostředky skutečně k dispozici jen pro cílenou politickou manipulaci, a chce-li list prosazovat svobodnou linii, padni komu padni, národ se pro její podporu nevzchopí?

V únoru 2008 přispělo celkem 161 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 59 236.86 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 29.2.2008 částku 288 237.81Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 940.56 euro.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely.

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
20. 3. 2008 Zákaz Komunistického svazu mládeže potvrzen Ondřej  Slačálek
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová
26. 7. 2007 Trestní oznámení pro pomluvu   
20. 6. 2007 Diplomatická kontroverze kolem spisovatele Rushdieho se zostřuje   
16. 3. 2007 Jak se v Právu cenzuruje Mitrofanov Štěpán  Kotrba
6. 3. 2007 Svoboda slova v ČR neexistuje Tomáš  Stýblo
16. 1. 2007 Německo chce zakázat nacistické symboly v celé EU   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
25. 3. 2008 Trhy s dětmi v osvobozeném Iráku Lukáš  Lhoťan
25. 3. 2008 Zájem o bezvýchodnou válku v Iráku klesá, The New York Times "zkoumají" proč Karel  Dolejší
23. 3. 2008 Česko-americké vztahy a výročí velikonočního "humanitárního" bombardování Jugoslávie Štěpán  Kotrba
21. 3. 2008 Irák dnes zažívá boom cestovního ruchu   
13. 3. 2008 Operace Iraqi Freedom: Vojenské vítězství, politická prohra Karel  Dolejší
10. 3. 2008 Česká vláda jedná s iráckými teroristy Lukáš  Lhoťan
29. 2. 2008 "Tak trochu jiná" euroatlantická diplomacie v Sýrii: Brzeziński a Paroubek Štěpán  Kotrba
5. 2. 2008 Británie plánovala postavit v Afghánistánu pro Taliban výcvikový tábor   
5. 2. 2008 Britský princ Andrew kritizoval USA za iráckou válku   
5. 2. 2008 Americké firmy korumpují irácké poslance Anna  Voňavková

Český film RSS 2.0      Historie >
11. 4. 2008 Pražské jaro 1968 v českém postkomunistickém filmu Jan  Čulík
11. 4. 2008 The Prague Spring as reflected in Czech postcommunist cinema Jan  Čulík
3. 4. 2008 Bohdan Sláma: "Buďme na sebe hodní, nic jiného nemáme" Jan  Čulík
18. 3. 2008 O rodičích a dětech: Dobrý film, ale zase o tomtéž Jan  Čulík
26. 2. 2008 Mučení jako důkaz, aneb Jiří Křižan byl věštec Boris  Cvek, Jan Čulík
23. 2. 2008 How to resist death Jan  Čulík
22. 2. 2008 Czech Cinematography 1989 - 2007   
11. 2. 2008 Britské listy ukazují, že tudy cesta nevede   
19. 1. 2008 Čtěte "disidentskou" knihu Jana Čulíka o současném českém filmu Jan  Čulík

Čína RSS 2.0      Historie >
14. 4. 2008 Čínská velvyslankyně varovala před ochlazením vztahů   
11. 4. 2008 Olympiáda v Číně Beno  Trávníček
10. 4. 2008 Zvěrstva v Číně a sinoromantismus   
10. 4. 2008 Spolupráce Evropy a Číny: desetiměsíční výukové programy pro manažery   
10. 4. 2008 V Číně jsem nebyl, ale je to tam hrozné Aleš  Uhlíř
10. 4. 2008 K Číně   
10. 4. 2008 Romantismus nenávisti a gradual transition Štěpán  Kotrba
10. 4. 2008 O zkušenostech z Číny   
10. 4. 2008 Debata o Číně je mimoběžná   
9. 4. 2008 Čína, jak ji neznáte   

Tibet RSS 2.0      Historie >
31. 3. 2008 "Olympiáda v Pekingu - Vypni televizi!"   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
30. 3. 2008 Dezinformační válka: Podle obskurních zdrojů prý britská špionáž tvrdí, že nepokoje v Lhase vyvolali čínští policisté   
28. 3. 2008 Tibetští mniši narušili oficiální čínskou mediální PR akci   
26. 3. 2008 Tibet a nezávislost aktivistů?   
26. 3. 2008 Boj za svobodu není nelegitimní jen proto, že ho podporují Spojené státy Jan  Čulík
26. 3. 2008 Následkem čínské okupace zemřelo přes milion Tibeťanů   
25. 3. 2008 Sněmovna odmítla projednat rezoluci k Tibetu Andrea  Cerqueirová
25. 3. 2008 Čínská velvyslankyně: Kdyby čeští poslanci měli nezávislé informace, rozhodovali by se jinak   
25. 3. 2008 Tibet -- konečně vyvážený přístup Miroslav  Polreich

Zelení RSS 2.0      Historie >
8. 4. 2008 Že by už to neplatilo, poté, co byli zvoleni?   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
11. 12. 2007 Jak se v Čechách dodržuje právo aneb odpověď americkému brouku Miroslav  Šefara
5. 12. 2007 Chtělo by to nějakou zelenou stranu Jakub  Patočka
30. 11. 2007 Zelení: Délka štěpeného atomu Pavel  Kopecký
29. 11. 2007 Co zbylo ze zelených? Martin a Džamila Jan  Keller
29. 11. 2007 Jak souvisí Rowlingová, Bursík a Greenpeace? Štěpán  Kotrba
25. 11. 2007 Chceme otevřenou diskusi o tom, za jakých podmínek setrvávat v této vládě!   
18. 10. 2007 Gore -- demokrat, který opravdu, ale opravdu není občanský Anna  Čurdová
12. 10. 2007 Proč by měl Václav Klaus Alu Gorovi pogratulovat Jiří  Paroubek

Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti RSS 2.0      Historie >
11. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
8. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
21. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
20. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
18. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
17. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
14. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
13. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
12. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr

Klaus versus Švejnar - prezidentské volby 2008 RSS 2.0      Historie >
14. 3. 2008 Hradní mozek v kalhot(k)ách Jana  Bobošíková
14. 3. 2008 Testiculos habet et bene pendentes - Má varlata, a ta mu správně visí! Štěpán  Kotrba
29. 2. 2008 Volba prezidenta 2008, exces, či nový trend? Petr  Sak
18. 2. 2008 Cesta do pravěku Bohumil  Kartous
17. 2. 2008 Volba Klause objektivem fotoaparátu - jak se kdo tvářil při druhé volbě Štěpán  Kotrba
16. 2. 2008 Pehe zveřejnil protestní nótu: vztahy Česka s USA se prý po zvolení Klause zhorší Štěpán  Kotrba
15. 2. 2008 Jana Bobošíková: Hlava státu zmůže mnohé, když se nebude bát hlasitě hájit hodnoty a principy civilizované společnosti, když bude připravena sloužit lidem a ne posluhovat mocnostem Jana  Bobošíková
15. 2. 2008 Embargo je formou lži Jiří  Maštálka
15. 2. 2008 Václav Klaus: Jsme už úplně jinde, jen na to, co bylo předtím, nějak příliš rychle zapomínáme Václav  Klaus
15. 2. 2008 Kdo se bojí Václava Klause ? Ivan  Veselý

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
11. 4. 2008 Zásadně nesouhlasíme s rozhodnutím vlády udělat z fakultních nemocnic "nevýdělečné" akciové společnosti   
11. 4. 2008 Ondřej Neff mluví už i do zdravotnictví Petr  Wagner
9. 4. 2008 Příklad práce České televize, jak se novinářství dělat nemá Petr  Wagner
9. 4. 2008 Budeme obětí obchodu s vlastním zdravím? František  Řezáč
7. 4. 2008 "Reforma" zdravotnictví Petr  Wagner
21. 3. 2008 Zdravotnictví a pojištění Vladimíra  Bošková
10. 3. 2008 Zřiďme státní zdravotní pojišťovnu   
28. 2. 2008 Plány ministerstva zdravotnictví ohrožují vzdělávání budoucích lékařů   
28. 2. 2008 Blokační minorita Petr  Wagner
21. 2. 2008 Americké zdravotnictví v zrcadle NEJMu Boris  Cvek

Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě RSS 2.0      Historie >
30. 11. 2007 Putin podepsal zákon pozastavující účast Ruska ve smlouvě CFE   
15. 11. 2007 Červený kříž lituje nedostatečné aktivity zemí-účastníků Úmluvy o některých konvenčních zbraních   
8. 11. 2007 Rusko vypovědělo smlouvu o konvenčních silách   
6. 11. 2007 Generál Balujevskij: "Vyjasněme si nejprve pojmy"   
31. 10. 2007 Rusko--Západ: hledání východiska   
26. 10. 2007 Týden vztyčených prostředníků Karel  Dolejší
21. 9. 2007 Rusko vysílá vážné varování západní Evropě   
14. 9. 2007 Velká hra existence lidské společnosti je neměnná   
10. 8. 2007 Tvrdá pravda a evidentní skutečnosti Fidel Castro Ruz
3. 8. 2007 Západ se třese strachem nad příznaky nové studené války   

Aféra jménem Andula - kniha na pokračování RSS 2.0      Historie >
11. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XX. část) Josef  Brož
7. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XIX. část) Josef  Brož
4. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XVIII. část) Josef  Brož
28. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVII. část) Josef  Brož
23. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVI. část) Josef  Brož
20. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XV. část) Josef  Brož
15. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIV. část) Josef  Brož
13. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIII. část) Josef  Brož
8. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XII. část) Josef  Brož
6. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XI. část) Josef  Brož

Írán RSS 2.0      Historie >
7. 2. 2008 Vybuduje si Čína vojenskou základnu v Íránu?   
4. 2. 2008 Írán provedl test odpalovací rampy a otevřel vesmírné kontrolní středisko Štěpán  Kotrba
21. 1. 2008 Iránská hrozba Karla Schwarzenberga Přemysl  Janýr
24. 12. 2007 Dokument amerických zpravodajských služeb o Íránu - Dobrá zpráva. Až příliš. Karel  Dolejší
8. 12. 2007 Amerika tvrdě promarnila ve věci Íránu svou šanci   
5. 11. 2007 USA: 52 procent "pravděpodobných voličů" "podporuje americký vojenský útok proti Íránu"   
27. 10. 2007 Musíme bombardovat Írán   
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
17. 10. 2007 Íránská opozice nechce finanční pomoc z USA Lukáš  Lhoťan
12. 10. 2007 Hraje si s bombou -- aneb naivním konstruktivismem vpřed! Kateřina  Amiourová

Klausovo tažení proti ekologům RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Gore -- demokrat, který opravdu, ale opravdu není občanský Anna  Čurdová
25. 9. 2007 Ekologické organizace k prezidentově projevu   
25. 9. 2007 Petržílek: ČSSD se distancuje od názorů prezidenta Klause Petr  Petržílek
24. 9. 2007 Živá planeta aneb sto omylů Václava Klause Pavel  Nováček
18. 9. 2007 Klaus: Dočkáme se umlčování oponentů na vážná společenská témata? Václav  Klaus
17. 9. 2007 Klaus k Masarykovi: "Měl blízko k humanistickému socialismu a chápal význam sociálních otázek" Václav  Klaus
14. 9. 2007 Je hluboký omyl dávat rovnítko mezi životním stylem a hodnotou svobody   
14. 9. 2007 Klaus Bursíkovi: Jednáte bez mandátu vlády - s fatálním dopadem na ekonomiku Václav  Klaus
14. 9. 2007 Klaus vs. Bursík Boris  Cvek
10. 9. 2007 Nashledanou, pane Klausi Bohumil  Kartous

Antarktida RSS 2.0      Historie >
23. 9. 2006 Globální oteplování -- pravdy a mýty Ladislav  Metelka
25. 11. 2005 Koncentrace CO2 je "nejvyšší za 650 000 let"   
8. 2. 2005 Budou ohroženy vodní zdroje, výroba potravin i světové hospodářství Bushka  Bryndová
17. 1. 2005 Globální stmívání   
21. 3. 2002 Trvalé podnebné změny už nastaly, avšak co je způsobilo?   
20. 3. 2002 V Antarktidě se rozpadl obří ledovec   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
12. 4. 2008 K dementi pana Veselovského:   
9. 4. 2008 Kterak aktivista Sudetoněmeckého landsmanšaftu obelhal Český rozhlas Petr  Nachtmann
6. 4. 2008 Je Jařab Zelených? Jacques tvrdí, že ano. Jařab tvrdí, že ano. Štěpán  Kotrba
27. 3. 2008 Rádio bez reklamy? Jinde nemožné Lukáš  Rychetský, Jiří G. Růžička
16. 3. 2008 Proč není k dispozici pořádné zpravodajství? Monika  Binke
29. 2. 2008 Volba prezidenta 2008, exces, či nový trend? Petr  Sak
29. 2. 2008 Kubiceho zpráva: Stížnost proti odfláklému stanovisku Rady Českého rozhlasu Štěpán  Kotrba
28. 2. 2008 Sněmovně přibude návrh na odvolání Ladislava Jíši z Rady Českého rozhlasu Štěpán  Kotrba
22. 2. 2008 Vzkaz TV Prima: Než takovéto zprávy, to raději žádné   

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
9. 4. 2008 Zelení zřejmě rozhodnou osud radaru. Jak? Andrea  Cerqueirová
7. 4. 2008 Americký radar v balení pro české zelené Oskar  Krejčí
7. 4. 2008 Otazník nad základnou v Polsku -- Jince opět na řadě? Karel  Dolejší
3. 4. 2008 Balistická hloupost Jiřího Paroubka Štěpán  Kotrba
31. 3. 2008 Diskreditace hnutí Ne základnám pokračuje - jenže selektivně Štěpán  Kotrba
25. 3. 2008 Radar - Bursíkova zhouba Ivan  Větvička
23. 3. 2008 Česko-americké vztahy a výročí velikonočního "humanitárního" bombardování Jugoslávie Štěpán  Kotrba
21. 3. 2008 Protiraketová základna v Polsku: Co chtějí Poláci? Karel  Dolejší
21. 3. 2008 Mladá fronta Dnes si najala na diskreditaci hnutí Ne základnám specialisty z řad pravicových extremistů Štěpán  Kotrba
17. 3. 2008 Langerovo posílení rozvědky a snížení bezpečnosti Česka umístěním radaru Zdeněk  Maršíček

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba

Ruská varování před studenou válkou a asymetrické odpovědi RSS 2.0      Historie >
18. 3. 2008 Těžba ropy v Rusku - méně je více   
3. 3. 2008 Rusko a Srbsko podepsaly dohodu o jižní větvi plynovodu   
25. 2. 2008 „Medvědi“ na obloze po šesti měsících Jaroslav  Kuba
28. 1. 2008 Nová ruská energetická stratégia Vladimir Petrovič Radjuhin
25. 1. 2008 Nabucco je mrtvé, Rusko posiluje pozici dominantního dodavatele plynu a ropy pro Evropu Jiří G. Müller
23. 1. 2008 Jestli se Rusko otočí východním směrem, bude to naše prohra, ne prohra Moskvy Oskar  Krejčí
5. 1. 2008 Čínsko - indická výzva Západu   
3. 1. 2008 Globální válečná hrozba základny USA v ČR a naše odpovědnost Miroslav  Polreich
26. 12. 2007 Rusko vypustilo naráz další tři navigační satelity   
21. 12. 2007 Jaké jsou možnosti ruské protiraketové obrany a rizika amerického štítu   

Brazílie a Luiz Inácio da Silva, zvaný Lula RSS 2.0      Historie >
15. 8. 2007 V kubánsko-brazilské sportovní telenovele scházejí otazníky i šťastný konec Štěpán  Kotrba
15. 8. 2007 Německý tisk psal o německé boxerské mafii i dezerci Kubáců v uvozovkách, německý novinář byl falešný Štěpán  Kotrba
14. 8. 2007 Rigondeauxův a Larův knockout Štěpán  Kotrba
6. 8. 2007 Zjednotenie jedného svetadielu Ivan  Lesay
9. 5. 2007 U nás v Brazilii a Brasilii se pořáde něco děje. Aneb tragikomedie pro bramborové divadlo Josef  Mikovec
9. 5. 2007 Lula   
12. 4. 2007 Internacionalizace genocidy Fidel Castro Ruz
23. 3. 2007 Jak Bush a Chavez cestovali po Americe Nikola  Čech
1. 12. 2006 Pokus o puč proti Chavezovi v roce 2002 organizoval Bush, Chavez nyní vytváří globální alianci proti USA Štěpán  Kotrba
30. 10. 2006 Brazílie: Lula jako vítěz, Colgate a kandidát X Josef  Mikovec

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
8. 4. 2008 Kosovo v geopolitických hrách o energie, aneb ropovod do Evropy, nebo do USA?   
7. 4. 2008 O čem se bavili Putin s Bushem? O radaru? Ne. O podmořském tunelu mezi USA a Ruskem Štěpán  Kotrba
31. 3. 2008 Írán vyměnil petrodolary za eura a přesvědčuje k tomu i OPEC   
18. 3. 2008 Těžba ropy v Rusku - méně je více   
10. 3. 2008 Válka s mloky Lovelocky Karel  Dolejší
4. 3. 2008 Jak je to s rezervními fondy Ruska   
3. 3. 2008 Rusko a Srbsko podepsaly dohodu o jižní větvi plynovodu   
6. 2. 2008 Je nesmysl vést o docházející energetické zdroje války Mojmír  Babáček
31. 1. 2008 Firma Shell zaznamenala "obscénní" zisky   
29. 1. 2008 Další kroky Gazpromu na Balkáně   

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Schwarzenberg - rakouský problém české zahraniční politiky RSS 2.0      Historie >
12. 1. 2007 Náměstek americké ministryně zahraničí u Paroubka a Schwarzenberga, americký velvyslanec u Zemana na chalupě   
11. 1. 2007 O státě českém Pavel  Kopecký
11. 1. 2007 Desatero programových podmínek ČSSD pro toleranci vlády   
11. 1. 2007 Nevykonáš dvakrát stejný trest smrti Bohumil  Kartous
9. 1. 2007 Napoleon? Antonín  Hubený
8. 1. 2007 Mirek, beránek boží Zdeněk  Jemelík

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
12. 3. 2008 Somálsko: zhoršení humanitární situace   
12. 3. 2008 Independent: Ohlušující mlčení   
24. 1. 2008 Immanuel Wallerstein: Keňa: stabilní demokracie nebo rozpad? Immanuel  Wallerstein
8. 8. 2007 Za oponou neoliberálního humanitarismu: od Iráku k Darfúru Mesfin  Gedlu
6. 8. 2007 Africký kontinent součástí "války proti terorismu" Daniel  Veselý
26. 6. 2007 Afrika odmítá americké plány na výstavbu velké vojenské základny   
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním   
1. 5. 2007 Immanuel Wallerstein: Afrika roku 2057 Immanuel  Wallerstein
29. 3. 2007 Očekával jsem, že mě zabijí   
27. 3. 2007 Zimbabwe: vítejte zpět špatné vzpomínky! Mesfin  Gedlu

Školství RSS 2.0      Historie >
10. 4. 2008 Universitní studenti: Vysokoškolské studium je dnes ztráta času   
7. 3. 2008 Jesle jako vzdělávací zařízení, aneb už se nedá mluvit o krkavčích matkách Uwe  Ladwig
22. 1. 2008 Neúcta k vědění se nevyplácí Darina  Martykánová
4. 12. 2007 Sítě v síti, aneb jsou ve školství jen problémy s platy? Pavel  Táborský
21. 11. 2007 Sloučení škol nebude škodit   
15. 11. 2007 Manifest maturanta   
15. 11. 2007 Nemoc, způsobená Oxfordem? Ema  Čulík
15. 11. 2007 Britské vysoké školy, pro a proti Jan  Čulík
14. 11. 2007 Náš mlčící maturant Patrick  Ungermann
14. 11. 2007 Nechceme sloučení škol Simona  Szekelyová

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
14. 4. 2008 Globálna neonormalizácia Eduard  Chmelár
9. 4. 2008 Můžeme si dělat, co chceme, ale politici to neposlouchají   
8. 4. 2008 Ruské antény u estonských hranic, aneb problém   
7. 4. 2008 Otazník nad základnou v Polsku -- Jince opět na řadě? Karel  Dolejší
7. 4. 2008 Citát dne (včerejšího) o sebevraždě vlády   
7. 4. 2008 Americká základna v Čechách : Merci, Monsieur Sarkozy Karel  Košťál
7. 4. 2008 Americký radar v balení pro české zelené Oskar  Krejčí
5. 4. 2008 Greenpeace: Otázky, jimž se Bursík vyhýbá   
4. 4. 2008 Raketový systém kratšího doletu Temp-S v Československu Wieslaw  Strzondala, Vladimír Panuška

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu