14. 4. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
14. 4. 2008

Dvojí tvář ODS

Pro česká pravicová média je ODS úspěšná vládní strana, která prosazuje do zákonů neoliberální principy, které poškozují většinu občanů této země proti námitkám opozice i většiny národa. Její odvrácená tvář je však jiná. Již několikrát jsem se pozastavoval nad tím, že se ODS často projevuje jako vyloženě fašistická strana. Bylo to třeba v souvislosti s výlevy některých stoupenců ODS na diskusních fórech pod články. Tolik sprostoty a hlouposti v několika větách se jen tak nevidí. Jsou to výlevy spodiny lidské společnosti -- ale všichni tito"hrdinové" se hrdě hlásí k ODS jako ke svému vzoru. Zdrojem jejich názorů je Liberální institut, na jehož stránkách se také projevují. O jejich inteligenci svědčí mailová adresa jednoho z nich - prdel@mrd.cz. Pokud má na to někdo žaludek, může mu napsat a podiskutovat s ním.

Spříznění s fašismem a fašisty nám předvedl sám předseda té strany -- svými výroky "Es kommt der Tag", kdy vyhrožoval, jak jednoho dne zatočí s oponenty, nebo výrokem o Noci dlouhých nožů, kdy už jasně deklaroval, jak bude probíhat to účtování - jsou jasným důkazem, jakými cestami se ubírají jeho myšlenkové pochody.

Ovšem to, co předvedli poslanci vládní strany v Poslanecké sněmovně při projednávání záměru zákona o tajných službách, byl už vrchol. Samotný návrh zákona už byl mimo jakékoli hranice demokracie a zakládal se na uchopení moci jednou stranou přesně ve stylu "všechnu moc Sovětům" -- v našem případě Topolánkovi a jeho kamarádu Dalíkovi. Podle připravovaného zákona by "sloučená rozvědka" měla být podřízena přímo předsedovi vlády, který by předkládal návrhy na jmenování i odvolání ředitelů obou (tedy všech) tajných služeb, úkoloval by je, a ještě by měl plnou pravomoc nad jejich financemi. Taková kumulace moci, jakou připravuje vládní návrh, není k vidění v žádné demokratické zemi. Ovšem snaha ovládnout tajné služby se vine jako červená niť všemi vládami ODS. Již Klaus "reorganizoval" tajné služby a přetvářel je k obrazu svému. Ale Klaus byl tenkrát ještě demokrat. Topolánek odhodil všechny zábrany a rozhodl se převzít moc ve státě "na věčné časy a nikdy jinak". Svědčila o tom diskuse při projednávání návrhu. Proti návrhu byl i vládní poslanec Jan Klas "Jako vládní poslanec pro takové návrhy nemohu hlasovat - vždyť se vlády budou střídat", řekl. Ale v tu chvíli odhalil karty ministr vnitra Ivan Langer : "Cože? Ony se budou měnit vlády? - Tak s tím já zásadně nesouhlasím". A také hned dodal : "Ten, kdo nesouhlasí s vládním záměrem, toho není důvod kamenovat, nebo upalovat, toho je potřeba rovnou zastřelit". Vskutku názory kovaného demokrata. To všechno řekl přímo do mikrofonu, přestože musel vědět, že se zasedání nahrává. Copak asi ministři říkají, co tajně připravují, když je nikdo neslyší a společnost je nemůže kontrolovat? Vzhledem k tomu, že by šlo o střílení vládních poslanců, je to obzvláště pikantní. Nemohlo být jinak, ale ihned mi vytanula reminiscence na to, jak se Hitler vypořádal se svými soukmenovci z SA a jejich velitelem Röhmem.

Na spojení ODS s fašisty upozorňoval i denní tisk, když psal o brněnském zastupiteli Petru Paulczyňském, který se mezi neonacisty už "proslavil". Některé rasistické vtipy z jeho webových stránek přebírala extremistická Národní strana. Brněnský politolog a odborník na extremismus Miroslav Mareš v tom velký problém nevidí. "Vazby mezi občanskou a krajní pravicí existují i jinde. Ve světě to není nic výjimečného. Signatáři se navíc mohou opřít o to, že podobné názory má například také konzervativní křídlo amerických republikánů," vzkázal Mareš. Ano - a nejen to. Všichni víme, že spojené pravicové strany v Německu ve třicátých letech přivedli Hitlera k moci. Ale nemusíme chodit daleko do historie. V Maďarsku pravicové strany zakládají "národní" gardy, což není nic jiného, než zárodek novodobých SA. Tyto gardy mají už desítky tisíc členů. Fašismus nezemřel, ale naopak vstává z popela. Dokladem toho u nás je i Topolánkovo vyznamenání pro loupežné vrahy -- bratry Mašíny. Tak ukázal, že vraždění politických oponentů pravicovými extrémisty je hrdinským činem, který musí být vyznamenán. To je výzva k preventivnímu vraždění lidí levicových názorů. Ex-premier Paroubek to řekl jasně : "když premiér této země se snaží odměňovat vrahy, nemůžeme nic jiného čekat. Premiér svým konáním řekl, že proti těm, kteří mají jinou politickou legitimaci , se může působit jakýmikoli prostředky." Řekl to v reakci na to, když někdo vzal Molotovův koktail a hodil ho na dům místostarosty za ČSSD. A to je i potvrzení mých slov, že ta spodina sympatizantů ODS je schopná čehokoli.

Ti lidé, kteří se presentují na výše zmiňovaných diskusních fórech jsou toho schopni. Nakonec vyhrůžky tohoto typu nejsou výjimkou. Šéfredaktor Britských listů dostal výhružku od jednoho čtenáře se slovy : "postavit ke zdi a krátkými dávkami ze samopalu postřílet". Ještě mohl napsat podříznout krk. Novodobí Mašínové jako vyšití. Takové názory hlásají a propagují stoupenci ODS. Už se se svými názory neskrývají a říkají to rovnou. Je pouze otázkou času, než přejdou od slov k činům. Pokud budou cítit podporu z nejvyšších míst, nemusí se bát.

Prostě pravice a fašismus jsou spojené nádoby. A lidé by si to měli uvědomovat. Je zapotřebí na to stále upozorňovat a když naše pravicová média a politici ODS stále upozorňují na spojení sociálních demokratů a komunistů, je nutné na druhé straně upozorňovat i na spojení občanských demokratů a fašistů. Jejich slova a činy mluví za ně. Pokud si to lidé neuvědomí, mohli by být jednoho dne velmi překvapeni. Už jednou spojení Hitlera s Kruppem (těžký průmysl) a Thyssenem (finance) přivedlo svět do války. A jistě nikdo nechce, aby se situace opakovala. Přesto se situace opakuje. Amerického presidenta Bushe podpořili v jeho volební kampani zbrojařské a naftové společnosti. Výsledkem bylo napadení Iráku a další nekonečná americká válka. Nejoddanějším spojencem Bushe v Evropě už není britský premiér, ale český premiér Mirek Topolánek. Přes odpor většiny národa nás zapojuje do přípravy další nové války, která zákonitě musí v atomovém věku přinést zkázu celému našemu národu.

Aby se mu to podařilo, musí si podřídit tajné služby, musí buď zrušit příští volby nebo zařídit, aby ODS znovu zvítězila a tentokrát už bez těch nepříjemných malých stran, které jen zlobí a vydírají. Za rok a půl budeme asi všichni překvapeni.

P.S. fakta o zasedání při projednávání záměru zákona o tajných službách jsem převzal z článku Jana Čulíka na BL.

<

                 
Obsah vydání       14. 4. 2008
14. 4. 2008 Berlusconi zřejmě zvítězil v obou komorách parlamentu Josef  Brož
14. 4. 2008 Raketový poplach Jane's - Znamení úpadku kdysi nezávislé instituce Karel  Dolejší
14. 4. 2008 Milý Pavle, s tím Ústavem jsi to pěkně zvrtal. Tvůj Petr Ondřej  Slačálek
14. 4. 2008 Jak se v iDnes vytváří chrchel Štěpán  Kotrba
14. 4. 2008 Stereotypní intelektuální diskurs Daniel  Veselý
14. 4. 2008 Kam se propadá společenské myšlení ? Egon T. Lánský
14. 4. 2008 Kdo jsou skuteční extremisté? Pavel "Nobi" Schneider
14. 4. 2008 Zmluva a mluva Michal  Polák
14. 4. 2008 Ficova pošetilost a absolutní mediální embargo Štěpán  Kotrba
14. 4. 2008 Pane místopředsedo vlády, udělal jste to? Miloš  Dokulil
14. 4. 2008 ■ ■ ■ Ivan  Diviš
14. 4. 2008 Rakouský landsmanšaft žádá odškodnění za údajné bezpráví Richard  Seemann
14. 4. 2008 Dokument: Peníze jako dluh i s českými titulky Jan  Zeman
14. 4. 2008 Jak na nesrozumitelně píšící autory Britských listů Karel  Dolejší
14. 4. 2008 Čínská velvyslankyně varovala před ochlazením vztahů
14. 4. 2008 Jako stádo oslů Mojmír  Babáček
14. 4. 2008 Odborník na ta osmdesátá a sedmdesátá léta
14. 4. 2008 Informace pro ČT a její diváky: Hvězdu na vrbě nesložil ani neotextoval Petr Janda
14. 4. 2008 Dvojí tvář ODS Josef  Vít
14. 4. 2008 Slovenska občianska aktivita, s. r. o. Jakub  Topol
14. 4. 2008 Latinskoamerická integrácia a ALBA Dušan  Krnáč
14. 4. 2008 Globálna neonormalizácia Eduard  Chmelár
14. 4. 2008 Ráje kapitalistů v nebezpečí, neboli že by politikové začali opravdu jednat? Uwe  Ladwig
13. 4. 2008 Není důležité zvítězit, ale zúčastnit se Ladislav  Žák
13. 4. 2008 Nerušit. Zelení pracují...
13. 4. 2008 Lula v Praze: Česko a Brazílie by měly více spolupracovat Andrea  Cerqueirová
12. 4. 2008 Český rozhlas odmítá informovat své posluchače o střetu zájmů Petr  Nachtmann
12. 4. 2008 Falešný profesor Kučera mezi německými extremisty, bývalou rakouskouherskou šlechtou a Kodexem veřejné služby Štěpán  Kotrba
14. 4. 2008 Výraz "landsmanšaft" je xenofobní
11. 4. 2008 Předložili Zelení referendum už před rokem? A kam tedy zmizelo? Štěpán  Kotrba, Andrea  Cerqueirová
11. 4. 2008 Koncerty ruského klavíristy se nebudou v Británii konat, nedodal otisky prstů
11. 4. 2008 Zjistilo se něco nového o Únoru 1948? Martin  Myant
11. 4. 2008 Pražské jaro 1968 v českém postkomunistickém filmu Jan  Čulík
11. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
11. 4. 2008 The Prague Spring as reflected in Czech postcommunist cinema Jan  Čulík
11. 4. 2008 Ani banky, ani nemovitosti, ale rýže je problém Lubomír  Molnár
21. 3. 2008 Hospodaření OSBL za únor 2008