14. 8. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Guillermo Rigondeaux Ortiz, foto:   AFP/Liu Jin
14. 8. 2007

ANALÝZA ŠPIONÁŽNÍHO PŔÍBĚHU ANEB PO STOPÁCH JEDNÉ PROTIKUBÁNSKÉ PROVOKACE

Rigondeauxův a Larův knockout

reakce na článek Fabiana Golga "Utíkají z Castrova nebe..."

Dva národní hrdinové na Castrově ostrově, Guillermo Rigondeaux, který dvakrát získal zlatou olympijskou medaili v boxu v lehké váze, a Erislandy Lara, světový šampion v středně těžké váze v boxu, se raději vzdali své téměř jisté zlaté medaile a ani se nedostavili na zápas, namísto toho se ukryli.

Těmito slovy jásal nedávno Brazilec Fabiano Golgo v Britských listech nad údajnou emigrací kubánských sportovců, kteří prý hodlali užít si svobody na Panamerických hrách trochu déle. Spektakulární důkaz emigrace kubánských elit a důkaz o Castrově tyranii... Někdy se vyplatí mlčet, zvláště když verbovka ještě není u konce. Ono to totiž bylo všechno jinak.

Dvojnásobný olympijský šampion Guillermo Rigondeaux Ortiz a jeho kolega Erislandy Lara Santoya se nechali zlákat a nejdříve si užívali tequilu s děvkama po barech a flákali se po plážích, pak vystřízlivěli a byli ukryti na neznámé místo, odkud měli údajně požádat o politický azyl v Brazílii. V "úkrytu" v Praia Branca měli dokonce podepsat smlouvu s německou profistájí Arena Box-Promotion na 5 let za a měli odletět do Hamburku za svým novým šéfem Ahmetem Önerem. Místo toho utekli svým "zachráncům" pomalu v trenýrkách a kontaktovali brazilskou policii, ať jim pomůže zpátky na Kubu. Prý emigrovat nechtějí, neb jsou doma slavní. Přestože věděli, co je doma čeká. Policie je zatkla a poslala nevyplaceně a s ostudou zpět. Tolik oficiální brazilská i oficiální kubánská verze. Zdá se vám to chování všech herců této špionážní frašky nelogické? Mně také.

Nečekalo je nic. Castro je seřval a nechal vyhodit z reprezentace. Tolik kubánská verze. Logická. Totéž by "reprezentanta", který prohraje kontumačně utkání nepřítomností na startu, čekalo i v Praze. Fabiano Golgo jásal předčasně. Mediální výroba dvou politických uprchlíků prostřednictvím opice a dezinformací se nepovedla. Materiál byl proto vrácen. Propaganda na obou stranách si líže rány. Malá zpravodajská provokace. Tolik moje verze.

Zažil jsem onehdá na 1. máje v Praze kubánský soubor "písní a tanců", který vystupoval u komunistů na Letné za laskavého doprovodu Aimée Hernandezové, charge affairs kubánské ambasády. Zdánlivě byli tito mladí "reprezentanty kultury kubánského lidu", ve skutečnosti se jednalo o obyčejné, i když talentované ochotníky. Koroptve uprostřed lovné sezóny. Při běžném kontaktu plaché a vystresované, po bližším seznámení bezmocné a bezprostřední. Jako děti.

Kubánský režim se svou nalinkovanou přímočarostí má jednu nevýhodu na psychiku lidí, kteří nikdy neopustili Ostrov svobody. Neučí je obezřetnosti a předvídavosti, té mediální už vůbec ne. Neučí je kalkulovat s lidskou špatností a skrytými úmysly, uschovanými za kamarádským úsměvem. Neučí je čelit lidské chamtivosti. Připočtěme si k tomu jihoamerickou emotivní bezprostřednost, plácání po zádech, lichotky a dodejme láhev kvalitního "západního" alkoholu a několik prsatých ochotnic. Výsledek nemůže nepřipomínat onu schůzi ostrostřeleckého spolku, kde Anton Špelec praví , jsa zmožen "liguééére" : "A mně se chce něcoó řííct!" Po vystřízlivění lituje.

To něco mělo v podání brazilských médií dost divokou podobu. Rigondeaux vyhrál 244 - 248 amatérských zápasů. Celý život byl zvyklý uvažovat v kategoriích fair play a nikoliv v kategoriích špinavých operací. Teď prohrál, když mu byly protivníkem cizí provokatéři, kteří se neštítí ničeho, nikoliv holky a chlast. KO.

Yahoo/EFE: Rigondeaux y Lara piden una nueva oportunidad ZDE

Nemocný kubánský vůdce Fidel Castro litoval zběhnutí tří atletů a trenéra během Panamerických her v Brazílii. Řekl, že zradili Kubu pro dolary. "Zrada pro peníze je jednou z oblíbených zbraní Spojených států, jak zničit kubánský odpor," nechal se slyšet Comandante. Ze určitého úhlu pohledu má pravdu, ale nikoliv zcela. Všechny ostatní omámila slova o penězích a chlastu, takže ztratili soudnost.

Fidel Castro, Granma: Is Brazil the U.S. substitute? ZDE

Jose Contreras a Orlando "El Duque " Hernandez přeběhli do Spojených států, zlákáni milionovými kontrakty v profi lize. V prosinci 2006 kubánští boxeři Yan Barthelemy, Yuriolkis Gamboa a Odlanier Solis opustili v Caracasu skupinu během tréninku na Panamerické hry. Cestovali do Kolumbie, kde dostali americká víza a nyní jsou v Německu. Podepsali tříleté smlouvy s německou společností, která každému z nich bude platit milion USD. Trochu dlouhá a divoká cesta za svobodou. Castro řekl, že 19 letý házenkářský útočník Dacosta se objevil v uniformě profesionálního družstva v Sao Paulo. Na Panam hrách ve Winnipegu v roce 1999 přeběhlo 13 Kubánců. Ne kvůli svobodě, ale kvůli penězům. Tolik světové agentury.

Reuters: Castro blames U.S. for new athlete defections ZDE

CBS Sportsline: Castro points to U.S. bills for defections Open this result in new window ZDE

V neděli 22. červenece kolem poledne se boxeři Guillermo Rigondeaux Ortiz a Erislandy Lara Santoya neukázali na vážení. Nikdo o nich nevěděl. Rigondeaux nedokázal přijít na vážení před čtvrtfinálovým kláním proti Mexičanovi Carlosu Cuadrasovi v bantamové váze , zatímco Erislandy Lara nevystoupil v zápasu proti Jamajčanovi Ricardo Smithovi ve welterové váze. "Odešli z vesnice a nevrátili se, " řekl Pedro Roque, trenér a vedoucí kubánské boxerské delegace. Oba bojovníci byli vyloučeni a jejich protivníci povýšili do semifinále. Kdo si vsadil, vyhrál. Rozběhla se spekulativní mediální tsunami, když zprávu o zmizení kubánských boxerů vydaly světové agentury.

Pittsburgh Post-Gazette/AP: Pan Am Games: Cuba's boxing champion a no-show Open this result in new window ZDE

Podle brazilské TV Globo boxeři pravděpodobně odcestovali v malém letadle do Paraguaye. Byla to lež. A těch lží se objevilo víc.

Eastside Boxing: Arena: Rigondeaux and Lara sign 5-year-contracts ZDE

Deutsche Welle: Öner - "El 'sí' de Rigondeaux y Lara lo teníamos desde 2004" ZDE

"Ti nejlepší nadějní profesionálové na světě bojují v Aréna TV, " prohlásil šéf německé boxerské stáje kabelové televize Arena TV, promotér Ahmet Öner. Jeho informace nikdo neprověřoval, poloautomatická mediální mašinérie je zařadila na stránku sportovních a satelitních rubrik, plných takovýchto nabubřelých selfpromo. Stejně tomu je v českých novinách na sportovích stránkách. Všichni "do toho" "jdou naplno"....

Prakticky okamžitě je jako "potvrzené" převzaly agentury do politického zpravodajství, kde panuje jinak daleko paranoidnější atmosféra. "Nemohu odhalit kde, boxeři jsou nyní, z pochopitelných důvodů, " říkal Ahmet Öner. Podle něj během příštích čtyř týdnů měli boxeři přijet do Hamburku. "Rigondeaux a Lara se nás sami snažili kontaktovat," tvrdil podle serveru EastsideBoxing Öner. Kecal. Musel kecat. Protože z Rio de Janeira do Hamburku je dost daleko a že by dva boxeři věděli koho kontaktovat a jak, tomu uvěří jen malé dítě. Snad jen kdyby "v kapitalismu nezkušení" kubánští boxeři narazili na profesionální lovce hlav, pak by všechno bylo jinak. Narazili.

AP biz: 2 Cuban Boxers Sign With German TV ZDE

Fight News: Arena inks defected Cuban stars! ZDE

Pouze konkurent, boxerský manažer a právník , Antonio "Tony" Gonzalez z floridského, tradičně militantně protikubánského Miami vydal prohlášení jako odpověď na oznámení Ahmeta Önera z Arena Box-Promotion. Obvinění z nekalých praktik bylo nelíčené... Kubánské uprchlíky zastupuje on... Podle listu Miami Herald kubánští defektoři následují "všeobecný" trend. "Latinskoameričtí sportovci obvykle nacházejí největší bohatství, když nakonec bojují ve Spojených státech. Nicméně dnes už se Evropa stala také populární zastávkou -- zběhnutí dvou boxerů z kubánského boxu tým nedávno je nedávným příkladem tohoto trendu."

Fight News: Rigondeaux deal questioned! ZDE

Miami Herald: Cuban defectors follow trend ZDE
OhMyNews: Cuba's Athlete-Refugees ZDE

Mediální, politicky podbarvená mašinérie odvozených komentářů se rozběhla naplno - ale pouze do čtvrtka, kdy média, která u toho nikdy nebyla, oznámila s odkazem "místní média" a "na policejní zdroje" zatčení obou Kubánců. Podle těchto "zpráv" jim totiž totiž vypršela 29. července víza a protože si nepožádali o azyl, podle brazilského ministerstva spravedlnosti jsou nyní pod jurisdikcí policie.

Tuto "informaci" do globálního kontextu přinesla jako první, světe div se, německá tisková agentura DPA. Trochu moc náhod najednou. Hamburský boxerský pasák Ahmet Öner se okamžitě nechal slyšet: "Samozřejmě, že to vůbec nejsou žádné dobré zprávy, ale já nejsem šokovaný. Po všem, co v celé věci dělal Fidel Castro, se ale tato událost čekat . Já jen doufám, že Fidel přestane pronásledovat jejich přátele a rodiny na Kubě. My jsme v spojení s brazilskou administrativou. Možná je stále ještě šance, aby Rigondeaux a Lara přiletěli do Hamburku." Směsice soucitu a politických záští je namixovaná snad až příliš dobře, než aby to takto bylo... Chtě nechtě se musela ozvat i brazilská policie, aby těmto dezinformacím učinila přítrž a ochránila svou pověst.

DPA Fri, 03 Aug 2007 04:45:34 GMT: Cuban boxers arrested in Brazil ZDE

Eastside Boxing: Rigondeaux and Lara arrested! ZDE

Kubánské "uprchlíky" objevila jako první z globálních médií ruská Pravda jen několik okamžiků poté, co dostala zprávu AP. Ale ani AP nejspíše nebyla na místě... Ve čtvrtek byli nalezeni po anonymním upozornění v hospodě v pobřežním letovisku Cabo Frio, rekreačním předměstí 108 km od Ria, kde po velkém flámu zanechali velký účet. Přitom byli bez peněz. Místní policie sdělila, že pár kubánských reprezentantů to přehnal a byl často pozorován, když se opíjel ve společnosti žen. To prohlásila BBC. Zpráva španělské agentury EFE, datovaná v Rio de Janeiru dne 3. 8. 2007 je daleko konkrétnější :

Poté, co byli překvapeni ve čtvrtek na mořském pobřeží severně od Rio de Janeira, kde trávili několik dní s jedním kubánským a jedním německým podnikatelem ve společnosti tří prostitutek, boxeři byli brzo ráno odvezeni do hotelu a vyslýcháni agenty federální policie.

Rigondeaux a Lara byli zadrženi ve čtvrtek v lázních Araruama agenty vojenské policie Ria de Janeira. Ve svých prohlášeních federální policii oba boxeři řekli, ze litují a chtějí se vrátit na Kubu. Že prý byli oběťmi podvodu, byli zdrogováni podnikateli ještě předtím, než byli odvezeni z Villa Panamericana. Atleti odmítli pomoc dvou advokátů, kteří se dostavili do sídla federální policie a chtěli je zastupovat.

Nicméně, oba Kubánci byli viděni na různých plážích na severu Rio de Janeira, jak absolutně volní si užívali pohodlí, pohostinství, zábavy, alkoholických nápoů a žen. Podle majitelů pohostinství v lázních Saquarema, dotazovaných časopisem O Globo, oba boxeři, spolu s kubánským a německým podnikatelem, strávili několik dní v onom místě předtím, než cestovali do Araruama ve společnosti tří prostitutek, najatých v Rio de Janeiru. "Oni jsou dobří, jednali s námi, jako bychom byly jejich přítelkyně a dokonce řekli, že nás budou postrádat", řekla jedna z žen s tím, ze obdržela 100 dolarů na den.

Podle agentury AP boxeři také říkali, že byli kontaktováni německým obchodníkem, ke kterému si dali své dresy a pasy. Policie se po objevení obou sportovců obrátila na kubánské velvyslanectví, aby pro oba muže zabezpečilo nové pasy. Ještě vám není nic divného? Původně, a Golgo to uvedl též, pasy jim mělo zabavit vedení kubánské delegace hned po příletu. Podle AP v době zatčení své pasy oba sportovci neměli, jinak by neměla policie důvod žádat ambasádu o nové... Policii řekli, že pasy má německý obchodník. Proč? Podle první informace inspektora brazilské federální policie Felicia Latercy se oba boxeři chtějí nyní vrátit na Kubu, o azyl nežádali, zatčeni nebyli. Přesto DPA tvrdila, že ano. Prozradily je zahraniční přízvuk, boxerské manýry - způsob, jak se chovali, stejně jako zlaté zuby Erislandy Lariny, přitahující pozornost obyvatel plážové oblasti Praia Seca v Araruama, sdělila brazilská policie. Policejní úředníci řekli, že oba boxeři nebyli zadrženi, ale byli dotázáni, jaké budou příští kroky ohledně jejich pobytu na venkově. Právník hamburské kabelové televize Arena TV, Rafael Villena, řekl BBC, že si dovede představit, že boxeři byli zadrženi, neboť neměli pasy. Villena řekl, že boxeři zůstali v Brazílii, a čekali na vízum k cestě do Německa.

Boxeři řekli policii, že odešli z Villa Panamericana ve společnosti dvou obchodníků - německého a kubánského občana - kteří slíbili, že je vezmou do Evropy, kde se pustí do profesionální kariéry.

Ale oni od té doby zřejmě změnili své názory a říkají, že litovali zběhnutí a doufají , že se vrátí na Kubu. Sportovci odmítli pomoc právníků, o kteří říkali, že byli posláni oněmi dvěma obchodníky.

Policie prohlásila, že oba Kubánci byli nalezeni, protože nemluvili portugalsky a neměli žádné peníze ani doklady.

Pravda/AP Aug 03 7:53 AM: Brazil police find two Cuban boxers who went missing during Pan Am Games ZDE

BBC Aug 03 8:00 AM: Brazil police detain Cuban boxers ZDE
AP/Honolulu Advertiser Aug 03 9:57 AM: Pan Am Games: Boxers who disappeared found at resort ZDE

DPA 03 Aug 2007 17:30:47 GMT: Cuban boxers who defected are 'repentant,' Brazilian police say ZDE

Článek v brazilském deníku O Globo tvrdí, že boxeři byli oklamáni německo-tureckým promotérem Ahmetem Önerem a jeho asistenty, kteří -- jak boxeři říkali -- je omámili a odnesli je z olympijské vesnice. Öner dodal, že utratil 500 000 USD, aby při útěku obou Kubánců pomohl. Önerova sdělení rozhněvala miamského právníka Tony Gonzáleze, který se v prosinci zúčastnil akce umožňující třem jiným kubánským olympijským vítězům emigrovat. "Jak se tím může chlubit veřejně,'' rozhořčil se González, "když boxeři byli nalezeni bez dokladů... a ne za nejlepších okolností?" Podle něj se boxeři "stali obětí nezodpovědných lidí, a nyní jsou ti jediní, kdo za to bude platit. ... Jsou ve třetí zemi, bez dokumentů a v policejní vazbě..." Önerova hamburská stáj už má zajištěny služby kubánských olympijských vítězů Odlaniera Solíse, Yana Barthelemyho a Yuriorkise Gamboay, kteří přeběhli ve Venezuele během prosincového soustředění na panamerické hry. Právě jejich útěku se aktivně účastnil González. Slova Fidela Castra o německé mafii nebudou nejspíše jen kubánskou nadsázkou.

Trenér Roberto Quesada, kdo trénuje Gambou, podle Miami Herald prohlásil, že "as boxers they are dead." Jako boxeři jsou mrtví. Rigondeauxova manželka, Farah Colina, řekla zpravodajům v pátek v Havaně, že úřady si odvezly auto, které její manžel dostal díky svým sportovním úspěchům, ale doufá, že nebude žádná další odveta. ''Možná udělal chybu, ale nikoho nezabil Neodpálil nějaké bomby, není terorista,'' řekla španělské tiskové agentuře EFE.

Miami Herald 3. 8. 2007 : Two defecting Cuban boxers change their minds ZDE

V pátek oznámila brazilská federální policie, že kubánští boxeři Erislandry Lara a Guillermo Rigondeaux, kteří opustili svou delegaci během Panamerických her, budou deportováni zpět do své země. Boxeři podle svých slov nyní ''litují'' incidentu a jsou připraveni vrátit se domů. "Nemají dokumenty. To samo o sobě by bylo dostatečné, aby byli deportováni,' prohlásil federální policejní komisař Felicio Laterca. Pokud Kuba nezaplatí za jejich návrat, brazilská federální vláda převezme cenu jejich deportace, řekl Laterca .

DPA/Yahoo : Brazil to deport Cuban boxers who defected ZDE

Boxeři byli eskortováni těžce ozbrojenou policií a přítomen byl zřejmě i úředník kubánského konzulátu. Odjeli na mezinárodní letiště v Riu, kde nastoupili do mimořádného letadla na Kubu, řekl vyšetřovatel federální policie Felicio Laterca. Boxeři předtím policii vypověděli, že jeden z Němců vstoupil do střežené vesnice s tiskovou akreditací a dal jim energetický nápoj, který je omámil. Boxeři řekli, že byli převezeni do bytu v sousedství Copacabana v omámeném stavu, kde byli ponecháni, až zmeškali nástup na zápasy.

Španělská agentura EFE byla 6. 8. potvrzovala onu "jinou" verzi příběhu:

Brazilská policie prohlásila, že věří verzi dvou kubánských boxerů, deportovaných do jejich země po tom, co se ztratili během Panamerických her v Rio de Janeiro, že byli nadopováni a obelháni dvěma podnikateli, kteří je chtěli odvézt do Německa.

Věříme tomu, co nám řekli a považujeme jejich verzi za věrohodnou a možnou, řekl dnes agentuře EFE komisař federální policie, Felicio Latera, pověřený vyšetřováním.

Federální brazilská policie nevyšetřuje možnou dezerci dvou Kubánců, nýbrž dva podnikatele, kteří se snažili je odvézt, řekl komisař.

Brazilští žalobci zkoumají výpovědi Němců, známých jen jako Michel a Alex, zda nespáchali federální restné činy. Vyšetřovatelé policie zastavili dva Němce na mezinárodním letišti v Riu ve středu a ptal se jich dříve, než nastoupili do letadla zpět do Německa, řekl Laterca. Pár nebyl zadržen pro nedostatek důkazů. V rozhovoru se sobotními brazilskými novinami Folha de Sao Paulo uvedl zástupce Arena TV Ahmet Öner. že jeho společnost boxery k emigraci nenutila. Řekl, že boxeři změnili názor ohledně odchodu do Německa ze strachu o bezpečí svých rodin na Kubě. "Oni už podepsali smlouvu, a my jsme už pro ně hledali ubytování , '' řekl Öner.

Vyšetřovatel Laterca řekl, že boxeři mluvili se svými manželkami na Kubě ještě předtím, než je ve čtvrtek odpoledne našla policie. Přitom konstatoval Jens Wagner, mluvčí německého velvyslanectví v Brazílii, že vláda jeho země věděla o tom, že boxerští promotéři pro oba boxery organizovali dohodu včetně nové kariéry pro oba v Německu. Wagner řekl , že ''neměl informace'' o nějakém nepodařeném únosu nebo jiné trestné činnosti. Boxeři přitom nepodali na velvyslanectví žádost o politický azyl v Německu. Boxeři řekli policii, že byli převezeni z bytu v Copacabana do blízkého hotelu a pak do penziónu v sousedním městě Niteroi.

Manažer penziónu, který hovořil pod podmínkou anonymity, svědčil, že se boxeři u něj zastavili 26. července se třemi jinými muži. Jeden mluvil španělsky a další vypadal jako Němec, řekl manažer. Doprovázel je tlumočník. Boxeři pak přešli v pondělí do jiného penziónu v letovisku Araruama. Vlastníci penziónu, Reynaldo Safortes a Luzia Campos, uvedli, že v pondělí odpoledne přijeli jen taxikář a tlumočník.

Boxeři zůstávali většinou na pokoji, ale vydávali se krátce do města, řekl Safortes. Překladatel řekl, že to byli kolumbijští atleti. Soused penziónu, Paulo Quintanilha dos Santos, uvedl, že se ho jeden z boxerů ve čtvrtek kolem poledne zeptal se, kde je.

Boxer pak požádal dos Santose, o mobilní telefon a zopakoval ty informace do telefonu nějaké ženě. Policie našla boxery několik hodin později na pláži blízko penziónu, řekl policejní vyšetřovatel Laterca. Odvezla je zpět do Niteroi.

Vysvětlení obou Kubánců zní logicky. Policii řekli, že byli omámeni, byly jim zavázány oči a a dva muži je nutili do podpisu smlouvy. Prohlásili, že si šli koupit z vesnice sportovců počítačovou hru, ale nechtěli emigrovat. Ministerstvo spravedlnosti uvedlo, že boxeři požádali rybáře v Araruama, aby zavolal policii. Krátce před tím, než je policie našla, chtěli jít na policii sami. Vlastník penziónu kde boxeři zůstali, řekl médiím, že měli už sbaleno, když dorazila policie.

Miami Herald: Cuban boxers' repatriation criticized ZDE

Miami Herald: Cuban boxers head home, deny defecting ZDE
DPA: Cuban boxers say they were kidnapped in Brazil, deny desertion ZDE

Ačkoliv předtím dštil osmdesátiletý kubánský prezident Castro síru a oheň, když prohlašoval, že byli oba boxeři knokautováni dolary, v neděli 5. 8. 2007 byl už mnohem shovívavější. Prohlásil, že boxeři byli po návratu ubytováni v penzionu, kde se sejdou se svými rodinami. Povolil jim mluvit i s tiskem, ačkoli se nezmínil, že ještě někdy se budou znovu účastnit sportovních klání.

Reuters: Castro pledges fair treatment for returning boxers ZDE

Castro ale není hlupák. Celou akci hodnotí velmi střízlivě v kontextu politické války, která se okolo podivného útěku dvou boxerů rozhořela.

Podle mého názoru, největší zodpovědnost má Erislandy Lara jako kapitán boxerského družstva, který neplnil povinnosti a skončil přímo v rukou žoldáků. Je mu 24 let a studuje na univerzitě tělesnou výchovu a sport. Tito dva boxeři ignorovali, jaký vliv na jejich chování mají úzké přátelské vztahy, které udržovali se třemi boxery podplacenými ve Venezuele, i když určitě nevěděli o indiskrétní upovídanosti majitele mafiánského podniku poté, co se nedostavili na vážení.

Při rozhovoru s tiskem se oba atleti chovali vzpurně. Redaktor Granmy, Miguel Hernández, je čekal na letišti a hovořil s nimi. Byl rozčarován jejich odpověďmi. Chtěl napsat přesvědčivý článek o jejich upřímnosti.

Julita Osendi, televizní reportérka, dobře informovaná o Panamerických hrách v Riu, je požádala o setkání a snažila se je přesvědčit, aby hovořili upřímně. Byli otevřenější a sdělili některé podrobnosti o tom, co zažili, nicméně výsledek byl stejný.

Požádal jsem soudruha Fernándeze, viceprezidenta Rady ministrů, který má na starosti organizace spadající pod INDER, aby mi poslal přepis rozhovoru redaktorky Osendi s Erislandy Larou a Guillermo Rigondeauxem. Nespokojil jsem se s dojmem, bylo nutné analyzovat každou otázku a každou odpověď. Text zaujímá dvakrát více prostoru než tato úvaha.

Požádám Granmu, aby rozhovor publikovala na sportovní stránce, nebo jinde, aby existoval písemný záznam.

....

Atlet, který opustí svou delegaci, je jako voják, který opouští své soudruhy uprostřed boje. Kuba má mnoho dobrých sportovců, které nikomu neukradla. Lid se těší z jejich krásných výsledků. Tvoří součást jeho kultury, blahobytu a duchovního bohatství.

Revoluce splnila své slovo. Slíbila těmto dvěma atletům humánní zacházení, okamžité spojení s rodinou, umožnění přístupu k tisku, pokud ho budou žádat a přidělení řádného zaměstnání v souladu s jejich znalostmi. Rovněž jsme zkontrolovali pečlivě jejich zdravotní stav, stejně jako pečujeme o všechny občany.

Z hlediska zásadní spravedlností bylo nutno je vyslechnout, poznat stupeň jejich lítosti, kterou cítí za to, že se zapletli do tak bolestivé epizody.

O této záležitosti jsme dali našemu lidu k dispozici všechny informace, které jsme mohli shromáždit. Oni si už přejí odjet za svými rodinami. Dospěli do situace, že už nemají možnost vrátit se do kubánské reprezentace v tomto sportu.

Nicméně, my musíme pokračovat v boji. Přišel moment, kdy je nutno vytvořit seznam kubánských boxerů, kteří se zúčastní olympiády v Pekingu. Nejdříve pocestují do USA, kde se zúčastní světového šampionátu, jednoho ze tři kvalifikačních závodů pro olympijské hry. Představte si mafiánské žraloky, kteří touží po čerstvém mase. Musíme je upozornit: netoužíme po tom, dodat jim ho až do domu. .... Víme, že se v boxu změnily rozměry ringu a rukavic, aby byla poškozena naše země, která v tomto sportu získává tolik medailí, že bylo dosaženo, aby do olympiád byl zahrnut i profesionální box.

Fidel Castro Ruz, 7. 8. 2007, Prensa Latina: La constancia escrita ZDE

Reuters: Cuba may skip Chicago meet: Castro ZDE
AP: Castro promises fair treatment for defected boxers ZDE
BBC: Cuban boxers deported from Brazil ZDE

Rodiny sportovců jsou rády, že mají své příbuzné doma a je jim jedno, jestli vstoupí do ringu... "My bychom spíše měli jej zpět jako jednoduchého, obyčejného muže, " řekla Rigondeauxova sestra, Marily Clavero, den poté, co brazilské úřady vyhostily Rigondeauxe a jeho kolegu Erislandy Laru. "Sláva je tvrdá, " řekla.

Sun Sentinel, Caribbean News: Families of boxers deported from Brazil relieved at their return to Cuba ZDE

"Nezavíráme tyto občany a nepoužíváme metody použité vládou Spojených států v Abu Ghraib nebo Guantanamu", vrátil úder Comandante en Jefe v mládežnickém deníku Juventud Rebelde.

Fidel Castro, Juventud Rebelde: La política y el deporte ZDE

Brazilští opoziční poslanci byli rozzuřeni vládním rozhodnutím deportovat oba kubánské boxery. "Brazílie tou deportací přerušila nejlepší demokratickou tradici, " prohlásil vůdce brazilské středopravicové sociální demokracie Arthur Virgilio, když pozval ministry zahraničí a obrany k vysvětlení k sobě do Kongresu. Opoziční demokraté vydali prohlášení, označující deportaci za objednávku "ohavnosti" a obvinili prezidenta Luize Inacio Lulu da Silvu, že je brazilská tajná služba řízena kubánskou tajnou službou. Poprvé se tímto výrokem dostal fenomén tajných služeb a jejich možného podílu na přeběhnutí boxerů do něčího oficiálního hodnocení.

"Po letech hájení lidských práv na ulicích naší země, prezident Lula nás najednou klame tím, že dovoluje vládní policejní mašinérii vrátit boxery do země, ze které uprchli a ukázali tak, že se nechtějí vrátit zpět," tvrdí se v prohlášení. Problém je, že toto konstatování nikdy od boxerů samotných nezaznělo. "Já bych rád viděl oba boxery, jak dávají naprosto svobodný rozhovor brazilským médiím. Jsem překvapen, že neudělali žádné prohlášení, " řekl zastánce lidských práv Eduardo Suplicy, vůdce Lulovy dělnické strany. "Věřím, že toto téma potřebuje naléhavé objasnění, " prohlásil s tím, že vyzval zástupce ministra zahraničí Samuela Pinheiro, aby v Kongresu hovořil o případu. Mluvčí federální policie ale řekl, že k deportování došlo až poté, co ''odmítli naše opakované nabídky na politický asyl'' . ''Oni nám řekli, že milují svou zemi a chtěli jít domů,'' dodal. V Havaně řekl Rigondeaux řekl reportérovi Associated Press: ''Já j byl vždy připraven vrátit se do vlasti. Lidé nevěřili, že bych zůstal v Brazílii.''

AFP: Brazil lawmakers angry that Cuban boxers were deported ZDE

V Brazílii zatím policie prohlásila, že i vyšetří, zda boxeři byli pod vlivem drog, když zmizeli během her v Rio de Janeiru . Existují náznaky, že ti dva Kubánci odešli ze střežené vesnice pod vlivem nějakého druhu drog,'' prohlásil mluvčí federální policie . "Vyšetřování započalo, my máme nějaká podezření, ale je ještě příliš brzy poskytnout více detailů.''

AP: Castro says Cuba might not send boxers to worlds to prevent defections ZDE

Miami Herald: Police probe if Cuban boxers were drugged ZDE

Jediný, kdo nepochopil až doteď, nebo se alespoň tak tvářil, že hra je u konce, jsou Američané. "Jsme velmi znepokojeni, že Brazílie nepřijala dostatečná opatření, zajišťující Rigondeauxovi a Larovi poskytnutí právní ochrany, aby mohli být považováni za potenciální uprchlíky," vyhlásila v New Yorku působící organizace pro lidská práva Human Rights Watch v dopise, který poslala v pátek brazilskému ministru spravedlnosti Tarso Genrovi. "Je nutnio vyšetřit, zda byla jejich práva přiměřeně chráněna od chvíle, kdy přiletěli do Brazílie."

Německá boxerská agentura Arena TV tvrdí, že boxeři podepsali pětileté smlouvy a že požádali o víza u německého konzulátu v Rio de Janeiru. Nicméně - za celou dobu tohoto tvrzení dokument o žádosti ani smlouvy neukázali... a médiím neposkytli jejich kopie. Agentura tvrdí, že boxeři dostali i peníze, ačkoliv když je policie našla, byli bez peněz a s neuhrazeným účtem za flám. Jejich jména a místo kde se nacházejí prozradili policii němečtí asistenti ještě dříve, než odletěli ze země.

Associated Press: Group probes Cuban boxers' saga ZDE

Associated Press/Canoe: Cuban boxers applied for visa ZDE

Yahoo News ZDE

Český tisk pojal akci "Kubánští boxeři" většinou informativně, ale neodchýlil se od všeobecné mediální reality.

Kauza ale ukázala, že česká média nejsou schopná samostatně vyhledávat informace, ani když jsou dostupná na internetu. Použila totiž výhradně velké světové agentury jako zdroj a se samostatným vyhledáváním informací z jiných zdrojů se nezdržovala. Srovnání a hledání rozdílů v mediálních výpovědích je náročné. V tomto článku jsou použity prakticky až na výjimky pouze zdroje anglosaské - to znamená odvozené, s kreditem vyhledávacího engine Yahoo. Primární zdroje - tzn. ti novináři, kteří sledovali dění na místech, nepíší anglicky a španělština a portugalština není můj nejoblíbenější jazyk.

Ale i z toho, co vám k této kauze přinesly Britské listy, dojdete k samostatnému, velmi plastickému závěru o charakteru událostí, které se staly v Rio de Janeiru. To se v iDnes nedozvíte protože do novin se všechno nevejde a takto dlouhý článek by málokdo dočetl až do konce... . Dozvíte se zato ale, kdo lhal a proč. Kdo nelhal, ale měl dlouho strach se k pravdě přiznat. Kdo vytvořil onu zapeklitou situaci, která stovky lidí zaměstnávala celý měsíc. Proč. Kde se propojily tajné služby, byznys a politická nenávist. informačních zdrojů je dost a žádný z těch v tomto článku použitých nesledoval kupodivu žádný spin. Každý ale řekl jen kus pravdy. Já jsem se pokusil tu skládačku složit celou a děkuji vám za trpělivost při jejím čtení. ..

iDnes: Kubánští boxeři se báli, že přibrali ZDE

Lidovky: Rozlícený Castro možná zakáže boxerům Peking ZDE
iHNed: Za údajnou emigrací kubánských boxerů byl strach z ostudy ZDE
Právo: Rigondeaux a Lara zatčeni v Brazílii ZDE
Sport: Kubánští boxeři prý nechtěli emigrovat, báli se, že přibrali ZDE
                 
Obsah vydání       14. 8. 2007
14. 8. 2007 Po Rusku a Kanadě směřuje do Arktidy i americká loď
14. 8. 2007 Jak to bylo s kubánskými boxery ve skutečnosti Fabiano  Golgo
14. 8. 2007 Polská konzervativní vládní koalice se rozložila, budou předčasné volby
13. 8. 2007 Je to možný, pane Možný? Věra  Říhová
14. 8. 2007 Z radarů cukrárnu, aneb jak divně promarmit velkou možnost Uwe  Ladwig
14. 8. 2007 Policie byla pod palcem ČSSD? Boris  Cvek
14. 8. 2007 Média se probudila - teprve teď zaregistrovala "NATO východu"
14. 8. 2007 Čunek jako Al Capone? Josef  Vít
14. 8. 2007 Politické dluhy splatné u ODS aneb jaký je rozdíl mezi kufrem, batohem a ruksakem? Štěpán  Kotrba
14. 8. 2007 Rigondeauxův a Larův knockout Štěpán  Kotrba
14. 8. 2007 Boxeři a drzá diktatura na Kubě Jan  Čulík
14. 8. 2007 Bushův poradce chce strávit "víc času se svou rodinou"
14. 8. 2007 Na piknik u Bushů má Cécilia angínu, ale nakupovat, to chodí
13. 8. 2007 "Část ČSSD žádá Grossův návrat do politiky"
14. 8. 2007 Ahmadinedžad vyhodil dva ministry
14. 8. 2007 Neměla se Paroubkem nechat umlčet Petr  Nachtmann
13. 8. 2007 Myšlenka dne (včerejšího): Paroubková udělala chybu! Měla vstoupit dřív do politiky
14. 8. 2007 Názor dne Oldřich  Průša
13. 8. 2007 Čunek budiž pochválen... Jiří  Havel
13. 8. 2007 Nemocnice není hostinec Petr  Wagner
13. 8. 2007 Rodiny vojáků žijí v hrůze, zatímco Amerika pilně nakupuje
13. 8. 2007 Michael  Marčák
13. 8. 2007 Jak Telefónica trestá své zákazníky, kteří chtějí platit méně Jan  Paul
13. 8. 2007 Už je to tady? Jindřich  Kalous
13. 8. 2007 Můžete prozradit, v čem vám konkrétně radí ty poradkyně? Štěpán  Kotrba
11. 8. 2007 Kanada postaví v Arktidě dvě vojenské základny

Kuba a Fidel Castro RSS 2.0      Historie >
14. 8. 2007 Rigondeauxův a Larův knockout Štěpán  Kotrba
6. 8. 2007 Zjednotenie jedného svetadielu Ivan  Lesay
2. 8. 2007 Kubánský režim se mstí rodinám boxerů   
27. 7. 2007 Castro nepřítomen na oslavách Dne revoluce   
27. 7. 2007 BBC: Fidel Castro - světový symbol   
26. 7. 2007 Proč vyměnit Velkého tátu za Velkého bratra, brání se emigrovavší kubánští sportovci Fabiano  Golgo
25. 7. 2007 Utíkají z Castrova nebe... Fabiano  Golgo
25. 7. 2007 Osm amerických studentů získalo lékařské doktoráty na Kubě   
24. 7. 2007 Bush, zdraví a vzdělání Fidel Castro Ruz
19. 7. 2007 Kuba: Dokud nás Alzheimer neskolí Jan  Bím
17. 7. 2007 Důstojná odpověď Evropské unii Fidel Castro Ruz
17. 7. 2007 Diktátor Comandante el Jefe Štěpán  Kotrba
17. 7. 2007 Tisková prohlášení šéfů států musejí být dekonstruována Fabiano  Golgo
13. 7. 2007 Castro rozhodně není Stalin nebo Hitler   
13. 7. 2007 V čem spočívá epochální význam kubánské revoluce a jejího vůdce Fidela Castra Mesfin  Gedlu

Kubánská emigrace RSS 2.0      Historie >
14. 8. 2007 Rigondeauxův a Larův knockout Štěpán  Kotrba
8. 2. 2007 Invazi na Kubu Kennedy ve skutečnosti zdědil Michal  Brož
7. 2. 2007 "Naše práce je poskytovat inspiraci a výbušniny kubánskému lidu," říká Amerikou najatý vrah Štěpán  Kotrba
17. 1. 2005 Posedlost nepřesnostmi... Zdeněk  Jemelík
22. 12. 2004 MfD: Emocionální manipulace Johanny Grohové Štěpán  Kotrba
15. 12. 2004 Jak nenapsat objektivní zprávu Zdeněk  Jemelík
15. 12. 2004 Kubánští manželé žádají zpět své děti, Kuba prodlužuje řízení o výjezdní doložce Petr  Svoboda
13. 12. 2004 Méně okázalá gesta by byla smysluplnější   
12. 12. 2004 My o koze a oni o voze Jan  Čulík
12. 12. 2004 Když europolicie udusila ženu v letadle, nikdo se nezajímal Ondřej  Slačálek
11. 12. 2004 Jak to bylo přesně s oběma kubánskými disidenty Marek  Sečkař
11. 12. 2004 O impotenci hrubého vyjadřování Štěpána Kotrby   
10. 12. 2004 Prosba o pomoc   
8. 12. 2004 "Už víte, co kapitalismus přináší: mafii a vše kolem" Štěpán  Kotrba
13. 8. 2004 Kubánští disidenti: Bushova vláda nerozumí Latinské Americe   

Brazílie a Luiz Inácio da Silva, zvaný Lula RSS 2.0      Historie >
14. 8. 2007 Rigondeauxův a Larův knockout Štěpán  Kotrba
6. 8. 2007 Zjednotenie jedného svetadielu Ivan  Lesay
9. 5. 2007 U nás v Brazilii a Brasilii se pořáde něco děje. Aneb tragikomedie pro bramborové divadlo Josef  Mikovec
9. 5. 2007 Lula   
12. 4. 2007 Internacionalizace genocidy Fidel Castro Ruz
23. 3. 2007 Jak Bush a Chavez cestovali po Americe Nikola  Čech
1. 12. 2006 Pokus o puč proti Chavezovi v roce 2002 organizoval Bush, Chavez nyní vytváří globální alianci proti USA Štěpán  Kotrba
30. 10. 2006 Brazílie: Lula jako vítěz, Colgate a kandidát X Josef  Mikovec
29. 10. 2006 Brazílie: dnes jde 125 milionů občanů k druhému kolu prezidentských voleb Štěpán  Kotrba
23. 10. 2006 Brazíle: budou volby. Opět. Josef  Mikovec
13. 10. 2006 S Lulom alebo bez Lulu Sergio Iván Moya Mena
10. 10. 2006 Brazílie: Jsme zase u geniálního Gramsciho Josef  Mikovec
5. 10. 2006 Lulu česká média ignorují Karel  Wichs
3. 10. 2006 Výsledky prvního kola brazilských voleb   
2. 10. 2006 Deníček brazilského pozorovatele Josef  Mikovec