15. 8. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
15. 8. 2007

V kubánsko-brazilské sportovní telenovele scházejí otazníky i šťastný konec

reakce na článek Fabiana Golga "Jak to bylo s kubánskými boxery ve skutečnosti" jako pokračování polemiky, započaté článkem Fabiana Golga "Utíkají z Castrova nebe..." a pokračováním v analýze Štěpána Kotrby "Rigondeauxův a Larův knockout"

"Jak to bylo s kubánskými boxery ve skutečnosti" Fabiano Golgo tvrdí. Konstatuje. Příběh Guillerma Rigondeauxe Ortize a jeho kolegy Erislandy Lary Santoyi je přitom plný tajemství a dobrodružství. Zdánlivě a pouze na první pohled. Golgem předestřené věty dávají logický řetězec a pointu na konci. Ale jen zdánlivě a jen na první pohled. Proto je potřeba se ptát, protože nelogičnosti, výmluv, spinů, skrývání a lží je v tomto už měsíc trvajícím příběhu, který doteď zajímal celou Jižní Ameriku, až dost. Je třeba se ptát nejen, proč dostal německý občan akreditaci sportovní redakce veřejnoprávní ZDF faxem až ve chvíli, kdy byl v Brazílii, ale také, proč se při prozrazení a zadržení brazilskou policií snažil Thomas Doering všude tvrdit, že je z konkurenční stanice - komerční televize SAT 1. Je třeba se ptát, kdo tento muž je doopravdy, kdo ho platí a za co.

Je potřeba se ptát na roli německého konzulátu v Riu de Janeiro a německé ambasády v Brasilii, jejíž pracovníci poskytují anonymně neúplná a nevěrohodná vysvětlení tisku s poukazem na to, že tiskový mluvčí je na dovolené a jinak na úřadě není nikdo kompetentní s tiskem mluvit. Je potřeba se ptát , proč němečtí diplomaté diplomaticky mlčí.

Je třeba se ptát, zda opravdu kubánští boxeři požádali o vstupní víza do Německa, jak tvrdí oni úředníci, dříve než byli nalezeni a vyhoštěni zpět na Kubu, když pasy jim údajně měl zabavit vedoucí sportovní delegace. V Brazílii na německém konzulátu lze žádat o vízum bez pasu či jiného dokladu totožnosti?

Boxeři sami ovšem tvrdí, že pasy dali německému podnikateli, který je ubytovával po penziónech v rekreační oblasti. Čili někdo mohl jít o víza žádat. Boxeři to být nemohli. Kdo tedy? Je třeba se ptát, ale Fabiano Golgo poskytl pouze převyprávění dvou článků listu O Globo. Listu toho samého vydavatelství, jehož televize do případu vnesla lež o dobrodružném útěku kubánských sportovců do Paraguaye malým letadlem. Golgo o tomto incidentu píše na jíném místě listu dnes, protože O Globo TV naletěla "kubánskému diplomatickému zdroji"

Fabiano Golgo: HISTORIE JEDNÉ LŽI - Kubánští boxeři a Paraguay ZDE

Takže jak to bylo s kubánskými boxery ve skutečnosti? Těch scénářů může být i víc, než naznačil Jan Čulík. Pokusím se je zopakovat , rozvést a doplnit. Protože otazník na konci by neměl zůstat moc dlouho.

Variantně rozpracované scénáře

1. Dva mladí boxeři, rozmazlené celebrity z Castrova ostrova, se v "demokratické" Brazílii vrhli do opojení "svobodného světa", opustili svůj sportovní tým, odjeli na flám s vidinou zářné hvězdné kariéry a začali se opíjet na pláži s prostitutkami. Možná v prvotní chvíli chtěli emigrovat, možná ne, ale v každém případě si to brzo rozmysleli a uvědomili si, že ve "svobodném světě" to budou mít možná trochu těžší, než jako celebrity na Kubě. Toť první vize, předestřená Janem Čulíkem . Má několik logických chyb. Nebere v úvahu fakta. Nevyskytuje se zde falešný novinář. Vyskytuje se zde zato nelogické naplánování trasy. Boxeři neskončili na ambasádě či konzulátu jako „političtí uprchlíci“, ale v jakémsi hotýlku na pláži sto kilometrů od Ria. Bez pasu, bez peněz. A čekali tam týden. Proč?

1.1. A možná že je během výletu a mejdanu někdo od Castra našel, zastrašil. Připomněl jim, že si je najde, ať budou kdekoliv. Přesvědčil je k stínohře. Kubánská rozvědka operuje nejen na Floridě, ale v celé jižní Americe. Pak se ze scénáře verze 1.1 přesuneme plynule do scénáře verze 4 a nebo do modifikace scénáře 2 a 3. Případně do kombinace některých z nich.

2. Další je možnost, že se v rámci chtivosti po penězích pokusili němečtí manažeři oba mladé kubánské boxery zdrogovat a donutit k podepsání kontraktu. Mohlo se tak stát s dvěma cíli:

2.1. Provokace a operace z kategorie PSYOPS. Možná německý podnikatel a onen tajemný Kubánec se chtěli povyrazit pomstít a použili boxery jen jako provokatéry. V chuti ukázat na morální nepevnost kubánských sportovců je vzali do hospod, zaplatili jim slečny, a pak je vodili za nos. ... Fanatismus kubánské emigrace na Miami může dosahovat až bizarních projevů. Někdo je za zdiskreditování morálky sportovců a tím pokoření celé Kuby schopen zaplatit i desetitisíce. Ti lidé už půl století žijí nenávistí k Castrovi a touhou se pomstít. Zfetovat někoho extází v energy drinku je snadné. U šedesáti procent konzumentů této drogy byly konstatovány poruchy krátkodobé paměti, které mohou negativně ovlivnit jejich orientaci v běžném životě – až dramatický pokles střednědobé paměti. Objevují se i halucinace, bludné představy a potíže s identifikací osob. Použity mohly být i jiné látky - například antidepresiva, anxyolitika aby sportovci překonali úzkost či strach a s rozjásaným výrazem si šli koupit do města videohru... Pak je stačilo opít, odvést vyspat do hotelu sto kilometrů od Vila Panamericana a počkat si, až ráno nepřijdou na zápas a kontumačně ho prohrají. Náklady zaplatila sázka na jejich prohru – vzhledem k tomu, že byli šampióni, mohl být kurs dost vysoký. Stačilo vsadit tisíc dolarů. Nebo deset tisíc. Šlapky za sto dolarů - to jsou směšné investice. A Kubánci si mysleli, že to jsou jejich obdivovatelky a při loučení jim bylo líto, že je opouštějí... Soukromá akce bez spoluúčasti kohokoliv, která přerostla nakonec samotné scénáristy. Ti si nemuseli uvědomit brazilské zájmy v OSN, při přípravě karibsko-jihoamerické dohody o volném obchodu a další zájmy Lulovy říše. A v závěru se mohli leknout.

2.2. Skutečný záměr rozšířit stáj Aréna TV o nové borce. Počátek stejný jako prvá část 2.1, pokračování jako směsice výčitek, strachu z trestu, a pak jako záchrana světácká nabídka na řešení v zářivé kariéře profi boxerů německého kanálu, který si ze satelitu lze naladit i v brazilském hotelu. Následuje mejdan na oslavu. Pak právníci, podpis, a čekání na vízum – bez pasu. All inclusive. Dlouhé čekání, nekonečné čekání. A potom pochopení a procitnutí. Švorc a s průserem. Nebo se spiklenci v jednu chvíli prozradili. Proto se boxeři rozhodli vrátit a svědčili o tom, že se je němečtí manažeři pokusili "omámit", "unést" a donutit k podepsání kontraktu.

2.3. Podraz na druhou. Prvá a druhá část stejná jako 2.1 a 2.2, pokračování ve vystřízlivění a bezradnosti v neznámém prostředí, bez peněz, s vysokým účtem v hotelovém baru, bez pasu. Zprostředkovatelé se vypařili, účet nezaplatili a majitel hotelu vyhrožuje policií . A někdo někde drží v ruce smlouvu s podpisem. Jsou to Fidelovi rozvědčíci nebo Američané? Prostá duše prostého boxera neprohlédne všechny triky, zvlášť když je nečeká. Stačí se podívat, jak legálně se projevuje obchod s bílým masem – třeba v českém Brně. První fáze se jmenuje „Mezinárodní agentura hledá modelky“. Následují výhrůžky, vydírání. A nakonec anonymní udání na policii. A tak se nakonec stalo i v případě kubánských boxerů.

Těžko lze v otevřeném světě někoho k podepsání jakéhokoliv kontraktu nutit, ještě na základě omámení drogami, tvrdí šéfredaktor Britských listů. Využít neznalosti, strachu a nejistoty i ekonomické závislosti v profesionálním boxu však lze - v kombinaci se zálohou, pohodlím, slečnami, médii a všemi těmi symboly celebritálního života. Vyber si – pohodlí, a nebo brazilský či Fidelův kriminál...

3. Třetí je možnost, že se někdo pokusil kubánské sportovce unést, aby tak propagandisticky poškodil kubánský režim zpravodajstvím o emigraci mladých celebrit. Čulík ji označuje za vrcholně nepravděpodobnou. Já ji nevylučuji. Vzhledem k počáteční mediální ofenzivě možné, nicméně nepravděpodobné . Takových příležitostí by se určitě zúčastnila americká vlivová skupina z Miami či CIA. Tomu by nasvědčovalo, že je "obejvili " agenti brazilské vojenské policie. V tom případě by ale emigrační trasa byla připravena. Nebyli by objeveni policií o 11 dnů později v jakémsi hotýlku. Žadatelé o politický azyl by skončili převezeni pod ochranou ostrých hochů z Freedom Housu nebo Human Right Watch a za asistence CNN na americkou ambasádu nebo konzulát. Zpívali by jako slavíci a média by měla sólokapra. Případně by vše bylo dohodnuto s Němci a víza či vystěhovalecké pasy by byla připraveny na vrátnici. Nebyly. Kubánci o AZYL nežádali. Ani v jediný okamžik. Ani jednu z "demokratických" ambasád. Čili profi špióni v tom nejeli. Alespoň ne zpočátku. I když si to Brazilci nemuseli hned myslet. Se špinavými operacemi CIA či DIA mají mnohou zkušenost. Bohužel, i v Miami uvažují ještě i dnes někteří lidé v duchu špionážních operací studené války a útoku v zátoce Sviní..., o kterých si vypráví v barech páté cenové skupiny. Sní si své sny o ukradené vlasti a zločinné revoluci, která jim ji vzala spolu s jejich mládím a sílou. Právníci, najatí na jednání s boxery, byli bývalí emigranti. Žádná klasa. Nepotvrzené výroky o předaných penězích které se nenašly i smlouvě s tureckým agentem, jakož i překotný úprk jeho asistentů do Německa nasvědčují lecčemus. Stejně jako rozčilení miamského právníka - opět z řad kubánské emigrace.

4. Jako z Jamese Bonda vychází čtvrtá varianta, že vše bylo úplně jinak - jako dokonalá provokace kubánské strany. Sportovci budou předstírat zájem o emigraci, odkryjí kontaktní síť v Miami a její akční rádius, spolu se sítí v Hamburku, kde už předtím skončili tři jiní kubánští boxeři... Nechají se jakoby zverbovat, ve vhodnou chvíli uprchnou a obviní své pomocníky z trestného činu. Z nich se stanou hrdinové, kteří nepodlehli politickým tlakům. Tím politicky znemožní proticastrovskou opozici a její pomocný aparát jako "bandu kriminálníků v žoldu miamských hrdlořezů", kteří se neštítí ani únosu, ani drog, ani podvodu... Odkryje se i expozitura USA, což může vyhovovat Lulovi. Zároveň vyšlou velmi temný signál ostatním kubánským sportovcům, ještě předtím, než začnou různá soustředění a soutěže před olympiádou v Pekingu. Castro má příležitost k propagandě, která bude navíc pravdivá.

5. Jemnější podvariantou bodu 4 je i možnost, že to byla jen komplikovaná prověrka morální pevnosti dvou Kubánců ve spřátelené zemi pod vzdáleným dozorem zdejší kontrarozvědky, případně spojená i s testem přátelství a kooperace mezi oběma službami. Ta se tak napůl zhatila a pak se všechny strany snažily o spin. Každá jiným směrem. Jedni poukazovali na "chlast a děvky", ti druzí na emigrantskou mafii. Brazilské policii, která v tomto kuse nehrála, nezbylo než ukončit spor nejrychleji jak to jen šlo, aby nepřerostl ve vnitropolitický skandál.

6. Ať už si německo-turecký manažer přál kubánské boxery získat jakkoliv silně, je nepravděpodobné, že by se neuvědomil, že použití kriminálních taktik je kontraproduktivní. Opět se domnívá Jan Čulík z ušatého křesla glasgowského univerzitního klubu. Tea on five. Nicméně headhunting ve světě profesionálního komerčního boxu není olympijská disciplína. Točí se zde peníze, násilí a snaha po maximálních výdělcích z prodejů hráčů, reklamy a ze sázek. Výdělcích legálních i nelegálních. Stačí se podívat na úroveň etiky v českém fotbalu. Německý box nebude lepší... Čistě kriminální pozadí sázkového podvodu se vůbec nedá vyloučit. Zisk mohl být i v milionech, rizika minimální. A pak jsme u modifikací variant 1, 2 a 3.

Už aby ten režim padl..., přeje si s úsměvem Jan Čulík. Který režim?

Ten, ve kterém za Tonyho Blaira a George Bushe zemřel uprostřed demokracie expert Kelly, nebo ten, ve kterém za právo na vlastní cestu umírali mladíci v horách před šedesáti lety? A nebo ten vrchol demokracie, který nutil k šíleným pokusům o přeplavání moře kubánské emigranty a ty, kterým se nepodařilo dosáhnout pláže, posílal zpátky Fidelovi? Ani jeden režim není není ideální. Jeden, druhý i třetí by měly padnout. A ani jeden nestojí za vměšování vnějšími provokacemi a špionážními kampaněmi. Ve všech by si občané měli udělat pořádek sami. Nejsme jako oni. Nebo ano? Ve jménu čeho?

Jan Čulík, BL 14. 8. 2007: Boxeři a drzá diktatura na Kubě ZDE

O Globo, ty jedno globo...

Vraťme se ale od scénářů a spekulací k faktům. Golgo uvádí, že

Brazilská policie nyní oficiálně odmítla verzi událostí, prezentovanou kubánskými boxery: že byli uneseni, omámeni drogami, že jim byly zavázány oči a že byli nuceni podepsat smlouvy s firmou Arena Box Promotion... ... ... policie tato svědectví považuje za falešná....

To napsal 13. 8. 2007. Nicméně ještě 10. 8. 2007 napsala agentura AP, že policie zcela vážně prověřuje možnost, že mohlo dojít k podání drog oběma sportovcům. Federální policejní mluvčí je úředník, ne policejní kariérista jako plukovník Kubice. Během tří dnů se nestalo nic a nezaregistroval jsem jedinou informaci, která by měla zdroj v policii a tvrdila by to, co Golgo, který neuvedl její zdroj.

Miami Herald: Police probe if Cuban boxers were drugged ZDE

Golgo uvádí, že

kontrakty byly podepsány až pět dní poté, co boxeři opustili ústředí Panamerických her , podle analýzy odborníků, kteří chemicky prozkoumali podpisy na smlouvách a přesně určili, kdy byly tyto smlouvy podepsány.

Nide nikdo, mimo deníku O Globo, neuvádí podrobnosti o samotném dokumentu - smlouvě podepsané oběma boxery. O Globo neuvádí zdroj a necituje z textu smlouvy. Konstatuje bez udání zdroje, že existují dvě smlouvy se shodným zněním, každá má 17 stran a jsou parafovány právníkem a boxerem na každé stránce. Pak s odkazem na jednoho z právníků Arena TV tvrdí, že smlouvy byly podepsány podle německého práva na německém konzulátu, "aby tak získaly na legitimitě". Ostatní média i agentury tyto informace O Globo ignorují. Obecně o smlouvě a jejím podpisu jako o závazku "verbovky" mluví pouze oni právníci, najatí Arena TV a jejich šéf, německo-turecký manažer. Nikdy smlouvu médiím neukázali.

Brazilská policie podle dostupných informací nikdy nesdělila, že by disponovala jakoukoliv smlouvou mezi Arena TV a boxery a nesdělila ani, že by někdo takovou smlouvu kdy viděl či zkoumal. Technicky je nemožné určit s přesností na den, kdy byl podpis učiněn. Oxidace inkoustu vzdušným kyslíkem či chemické změny dané vzdušnou vlhkostí není exaktní proces s laboratorními parametry. Kde se vzala informace o expertech na stáří podpisů? Golgo zdroj neuvedl.

Associated Press: Group probes Cuban boxers' saga ZDE

Associated Press/Canoe: Cuban boxers applied for visa ZDE

Policejní vyšetřovatel ale sdělil, že brazilští žalobci zkoumají výpovědi Němců, známých jen jako Michel a Alex, zda nespáchali federální trestné činy. Vyšetřovatelé policie zastavili dva Němce na mezinárodním letišti v Riu ve středu a ptal se jich dříve, než nastoupili do letadla zpět do Německa, řekl Laterca. Pár nebyl zadržen pro nedostatek důkazů.

Miami Herald: Cuban boxers' repatriation criticized ZDE

Miami Herald: Cuban boxers head home, deny defecting ZDE
DPA: Cuban boxers say they were kidnapped in Brazil, deny desertion ZDE

Jens Wagner, mluvčí německého velvyslanectví v Brazílii, že vláda jeho země věděla o tom, že boxerští promotéři pro oba boxery organizovali dohodu včetně nové kariéry pro oba v Německu. Wagner řekl , že ''neměl informace'' o nějakém nepodařeném únosu nebo jiné trestné činnosti. Nicméně neřekl, že by boxeři navštívili konzulát a podepsali tam smlouvy. Neřekl, že by požádali o víza nebo o azyl. Neřekl, že chtěli emigrovat. Věděl konzul o německém "novináři" Thomasu Döringovi s akreditací ZDF?

O Globo: Cubanos tinham contrato com empresa alemã, que credenciou agente como jornalista no Pan ZDE

Vtip je v tom, že žádný novinář Thomas Döring, kterému by německá televize ZDF dala akreditaci a poslala by ho na druhý konec světa na služební cestu nejspíše neexistuje. Neexistuje totiž žádný novinář Thomas Döring ve spojitosti se ZDF. Pouze herečka Christine Döring a herečka Renè Döring. Redaktorka vnitropolitické redakce ZDF Dagmar Döring. Poslanec Bundestagu za FDP Patrick Döring. Kdo tedy měl v Riu perfektní doklady a oficiální akreditaci sportovní redakce ZDF na jméno Thomas Döring?

Golgo zamlčel, že právníka Rodriga del Barriu i dalšího právníka, oba najaté Arena TV, kubánští boxeři odmítli při návštěvě policie jako své právníky a odmítli se s nimi i setkat. Pokud je tito pánové i nadále považují za své klienty, pak vědomě a nestydatě lžou, neb ve všech civilizovaných zemích si mohu kdykoliv právního zástupce vybrat a kdykoliv mu mohu jakoukoliv část jeho pověření odejmout. Z toho titulu je pak rozhořčení Rodriga del Barrii nemístné a koleduje si o stížnost na zdejší advokátní komoru.

Golgo píše:

Řád brazilských právníků OAB, organizace, která reguluje licence právníků, vydává je a ruší je, oficiálně kritizovala neregulérní zacházení s oběma sportovci a otevřeně obvinila vládu, že z politických důvodů porušila zákon. "Bylo to poprvé od ukončení vojenské diktatury (1964-1985), že neměl právník možnost požádat pro své klienty o habeas corpus", řekl mluvčí této instituce.

Habeas corpus je zatýkací rozkaz na základě soudního rozhodnutí (podle anglického zákona Habeas Corpus Act z r. 1679 na ochranu osobní svobody občanů, který zakazuje uvěznění bez soudního rozhodnutí a stanoví přesné podmínky zatčení. Potvrzuje ustanovení obsažené v Magna charta libertatum (1215) a platí dodnes), dnes termín používaný pro zákaz uvěznění bez soudního rozhodnutí. Problém je, že chybí ten, kdo by žádal - právník, který nebude jednat na základě své vůle, ale na základě pověření mandanta... Pánové Rodrigo del Barria, Rafael Villena ani Antonio "Tony" Gonzalez to nejsou a nebyli nikdy. I když se snažili... Chybí i zatčení. Brazilská policie ty dva boxery podle slov vyšetřovatele Latercy nezatkla, ani neuvěznila. Vyslechla je na policejní služebně . Omezila jejich pohyb po Riu poté., co zjistila že jsou bez dokladů. Což je pochopitelné, jde-li o cizí státní příslušníky. V nouzi.

Golgo píše:

Brazilská policie také popírá obvinění, že pasy boxerů byly v rukou německých jestřábů. Pasy byly po celou dobu v rukou vedení kubánské delegace, což je typické pro sportovce, kteří žijí v diktatuře.

Nevím, na základě jakých zpráv cituje Golgo policii, protože jsem nečetl nikde nic o tom, kde by byly pasy. Boxeři sdělili, že je dali Němci, se kterým odešli ze sportovní vesnice, policie pouze požádala kubánskou ambasádu o vystavení nových dokladů a o tom informoval vyšetřovatel média. O ničem jiném... O tom, že pasy zabavilo sportovcům vedení delegace, mluvil právník ArenaTV. Nikdo jiný.

Yahoo News - kompletní historie článků na toto téma - v angličtině ZDE

Odteď už je nemožné zjistit jakákoliv fakta, protože se do kauzy vložila plnou silou brazilská opozice a místní advokátní komora, která Lulu moc ráda nemá. Policie má o dva problémy méně a novináře celá kauza přestane zajímat za týden. Světová média už nezajímá nyní. O lidská práva totiž nejde... Jediný, koho budou osudy dvou sportovců zajímat ještě dlouho, bude kubánský prezident Castro, jeho kontrarozvědka a oba boxeři.


Já jsem se věnoval tomuto případu tak podrobně z několika důvodů:

  • podle mého je učebnicovou ukázkou sofistikovaně rozehrané mediální hry - telenovely bez konce stejné, jako aféry Zemana, Kavana, Tlustého, Čunka, Srby. Hrají zde najatí právníci, exotičtí deux ex machina, tupí či bezmocní hlavní herci, nepřesná a informace zkreslující média, bulvární okolnosti, lascivní dezinformace, prachy, moc a politika.
  • Scénář je docela dramaticky zamotaný a hodný zfilmování.
  • Hlavní aktéři hry se stávají loutkami na cizích šachovnicích, bez praktické možnosti se bránit mediálním útokům, spinům a pomluvám. Poučení si odnášejí jako šrám do dalšího života.
  • Pravda se skrývá za mlčenlivými diplomaty, tlachajícími tiskovými mluvčími, vyšetřovateli a v policejních archivech
  • Novinářská investigace spočívá pouze v zatajování zdrojů denunciací se skrytým cílem
  • Příběh ukazuje, jak se informace stává dezinformací, pokud o ní neuvedeme všechny podrobnosti, které žádné tištěné nebo elektronické médium nikdy uvést nemůže z důvodů kapacitních i žánrových
  • Příběh má několik možných scénářů s mnoha podvariantami
  • Etika hráčů, sudích i novinářů zde nehraje roli, neb dobro a zlo je promícháno na kaši
  • Téma je to exotické a vyznačuje se tím, že nikdo z nás u toho přímo nebyl
  • Skutečnost je relativní dle úhlu politického pohledu a stupně okurkovosti sezóny
                 
Obsah vydání       15. 8. 2007
15. 8. 2007 Proč pomáhá Česká republika mučitelům? Andrew  Stroehlein
15. 8. 2007 Czech Republic: Assisting the torturers? Andrew  Stroehlein
15. 8. 2007 Помогите нам! Help us! Helfen Sie uns!
15. 8. 2007 Spojené státy: Další popravy
15. 8. 2007 Sebevražední atentátníci usmrtili v Iráku nejméně 175 osob
15. 8. 2007 Podivné požadavky od kapitalistického státu, aneb I učitelé mohou pracovat Uwe  Ladwig
15. 8. 2007 Dychtí Barack Obama po 3. světové válce? Daniel  Veselý
15. 8. 2007 Německý tisk psal o německé boxerské mafii i dezerci Kubáců v uvozovkách, německý novinář byl falešný Štěpán  Kotrba
15. 8. 2007 V kubánsko-brazilské sportovní telenovele scházejí otazníky i šťastný konec Štěpán  Kotrba
15. 8. 2007 Kubánští boxeři a Paraguay Fabiano  Golgo
15. 8. 2007 Kubánské výsady v Lulově Brazílii Fabiano  Golgo
15. 8. 2007 Občan je nejdříve člověk, host a teprve potom pacient Jan  Paul
15. 8. 2007 Lékaři a pacienti Petr  Wagner
15. 8. 2007 Válečný zločinec Heinz Barth mrtev (1920 -- 2007) Richard  Seemann
15. 8. 2007 Polsko chystá změnu Oskar  Krejčí
14. 8. 2007 Jak to bylo s kubánskými boxery ve skutečnosti Fabiano  Golgo
15. 8. 2007 Chce firma DIGIDY, s.r.o. cenzurovat Internet? Petr  Nachtmann
15. 8. 2007 Čtvrtstoletí budoucnosti Štěpán  Kotrba
15. 8. 2007 Televize jako billboard Štěpán  Kotrba
15. 8. 2007 Mobilní televize podle prezidenta EBU Štěpán  Kotrba
15. 8. 2007 "Digitální" parlamentní kšeft Štěpán  Kotrba
14. 8. 2007 Boxeři a drzá diktatura na Kubě Jan  Čulík
14. 8. 2007 Policie byla pod palcem ČSSD? Boris  Cvek
14. 8. 2007 Média se probudila - teprve teď zaregistrovala "NATO východu"
14. 8. 2007 Po Rusku a Kanadě směřuje do Arktidy i americká loď
14. 8. 2007 Z radarů cukrárnu, aneb jak divně promarmit velkou možnost Uwe  Ladwig
14. 8. 2007 Rigondeauxův a Larův knockout Štěpán  Kotrba
14. 8. 2007 Politické dluhy splatné u ODS aneb jaký je rozdíl mezi kufrem, batohem a ruksakem? Štěpán  Kotrba
13. 8. 2007 Je to možný, pane Možný? Věra  Říhová
13. 8. 2007 Čunek budiž pochválen... Jiří  Havel
13. 8. 2007 Rodiny vojáků žijí v hrůze, zatímco Amerika pilně nakupuje
13. 8. 2007 Už je to tady? Jindřich  Kalous
15. 8. 2007 Praha očima Uwe Ladwiga

Kuba a Fidel Castro RSS 2.0      Historie >
15. 8. 2007 V kubánsko-brazilské sportovní telenovele scházejí otazníky i šťastný konec Štěpán  Kotrba
15. 8. 2007 Německý tisk psal o německé boxerské mafii i dezerci Kubáců v uvozovkách, německý novinář byl falešný Štěpán  Kotrba
14. 8. 2007 Rigondeauxův a Larův knockout Štěpán  Kotrba
6. 8. 2007 Zjednotenie jedného svetadielu Ivan  Lesay
2. 8. 2007 Kubánský režim se mstí rodinám boxerů   
27. 7. 2007 Castro nepřítomen na oslavách Dne revoluce   
27. 7. 2007 BBC: Fidel Castro - světový symbol   
26. 7. 2007 Proč vyměnit Velkého tátu za Velkého bratra, brání se emigrovavší kubánští sportovci Fabiano  Golgo
25. 7. 2007 Utíkají z Castrova nebe... Fabiano  Golgo
25. 7. 2007 Osm amerických studentů získalo lékařské doktoráty na Kubě   
24. 7. 2007 Bush, zdraví a vzdělání Fidel Castro Ruz
19. 7. 2007 Kuba: Dokud nás Alzheimer neskolí Jan  Bím
17. 7. 2007 Důstojná odpověď Evropské unii Fidel Castro Ruz
17. 7. 2007 Diktátor Comandante el Jefe Štěpán  Kotrba
17. 7. 2007 Tisková prohlášení šéfů států musejí být dekonstruována Fabiano  Golgo

Kubánská emigrace RSS 2.0      Historie >
15. 8. 2007 V kubánsko-brazilské sportovní telenovele scházejí otazníky i šťastný konec Štěpán  Kotrba
15. 8. 2007 Německý tisk psal o německé boxerské mafii i dezerci Kubáců v uvozovkách, německý novinář byl falešný Štěpán  Kotrba
14. 8. 2007 Rigondeauxův a Larův knockout Štěpán  Kotrba
8. 2. 2007 Invazi na Kubu Kennedy ve skutečnosti zdědil Michal  Brož
7. 2. 2007 "Naše práce je poskytovat inspiraci a výbušniny kubánskému lidu," říká Amerikou najatý vrah Štěpán  Kotrba
17. 1. 2005 Posedlost nepřesnostmi... Zdeněk  Jemelík
22. 12. 2004 MfD: Emocionální manipulace Johanny Grohové Štěpán  Kotrba
15. 12. 2004 Jak nenapsat objektivní zprávu Zdeněk  Jemelík
15. 12. 2004 Kubánští manželé žádají zpět své děti, Kuba prodlužuje řízení o výjezdní doložce Petr  Svoboda
13. 12. 2004 Méně okázalá gesta by byla smysluplnější   
12. 12. 2004 My o koze a oni o voze Jan  Čulík
12. 12. 2004 Když europolicie udusila ženu v letadle, nikdo se nezajímal Ondřej  Slačálek
11. 12. 2004 Jak to bylo přesně s oběma kubánskými disidenty Marek  Sečkař
11. 12. 2004 O impotenci hrubého vyjadřování Štěpána Kotrby   
10. 12. 2004 Prosba o pomoc   

Válka politiků, policajtů a tajných agentů o moc a o peníze RSS 2.0      Historie >
15. 8. 2007 V kubánsko-brazilské sportovní telenovele scházejí otazníky i šťastný konec Štěpán  Kotrba
15. 8. 2007 Německý tisk psal o německé boxerské mafii i dezerci Kubáců v uvozovkách, německý novinář byl falešný Štěpán  Kotrba
10. 8. 2007 Český rozhlas bojkotoval práci vyšetřovatelů v kauze Kubice - "po zralé úvaze" Štěpán  Kotrba
10. 8. 2007 Zveřejnění Kubiceho zprávy poslancem Severou: úmysl, či nedbalost? Štěpán  Kotrba
8. 8. 2007 Vyšetřování pokračuje, nezapomeňte! Oskar  Krejčí
30. 7. 2007 Kubiceho zpráva byla předem připravenou kampaní Pitra a ODS Jiří  Paroubek
24. 7. 2007 Jen tak mimochodem vyšlo najevo, že Spyra pracoval pro polskou rozvědku Štěpán  Kotrba
4. 7. 2007 Transparency International: přiznání ztěžuje zapírání Štěpán  Kotrba
3. 7. 2007 Transparency International: tajný etický kodex Štěpán  Kotrba
8. 6. 2007 Vesecká v kauze Čunek: vrchní policejní komisař měl "nadstandardní vztahy" s korunní svědkyní   
18. 5. 2007 Antonín Seďa (ČSSD): Vláda se snaží o destabilizaci vojenské rozvědky   
18. 5. 2007 Putin je opět zatracován pro odpor k Sorosovým nečistým praktikám Hugo  Fibiger
15. 5. 2007 Situace ve zpravodajských službách a k jmenování ředitele ÚZSI   
13. 5. 2007 Klíčové informace ze spisu Krejčíř si nechal "ukrást z auta" státní zástupce Štěpán  Kotrba
23. 3. 2007 Langer dokončil výměnu policejních elit - odměnil nejvěrnější Štěpán  Kotrba

Brazílie a Luiz Inácio da Silva, zvaný Lula RSS 2.0      Historie >
15. 8. 2007 V kubánsko-brazilské sportovní telenovele scházejí otazníky i šťastný konec Štěpán  Kotrba
15. 8. 2007 Německý tisk psal o německé boxerské mafii i dezerci Kubáců v uvozovkách, německý novinář byl falešný Štěpán  Kotrba
14. 8. 2007 Rigondeauxův a Larův knockout Štěpán  Kotrba
6. 8. 2007 Zjednotenie jedného svetadielu Ivan  Lesay
9. 5. 2007 U nás v Brazilii a Brasilii se pořáde něco děje. Aneb tragikomedie pro bramborové divadlo Josef  Mikovec
9. 5. 2007 Lula   
12. 4. 2007 Internacionalizace genocidy Fidel Castro Ruz
23. 3. 2007 Jak Bush a Chavez cestovali po Americe Nikola  Čech
1. 12. 2006 Pokus o puč proti Chavezovi v roce 2002 organizoval Bush, Chavez nyní vytváří globální alianci proti USA Štěpán  Kotrba
30. 10. 2006 Brazílie: Lula jako vítěz, Colgate a kandidát X Josef  Mikovec
29. 10. 2006 Brazílie: dnes jde 125 milionů občanů k druhému kolu prezidentských voleb Štěpán  Kotrba
23. 10. 2006 Brazíle: budou volby. Opět. Josef  Mikovec
13. 10. 2006 S Lulom alebo bez Lulu Sergio Iván Moya Mena
10. 10. 2006 Brazílie: Jsme zase u geniálního Gramsciho Josef  Mikovec
5. 10. 2006 Lulu česká média ignorují Karel  Wichs