15. 1. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
15. 1. 2008

Bývalý náměstek ministerstva obrany USA, vedoucí poradce Centra pro obranné informace (CDI)

Philip E. Coyle III.

Během schůzky skupiny G8 na počátku června došlo k úplnému odhalení potíží a komplikací spojených s plánovanou americkou protiraketovou obranou v Evropě. V týdnech, které schůzce předcházely, ruský prezident Vladimir Putin vrátil Bushovu administrativu a celý svět zpátky na zem, když promluvil o ruských raketách namířených na Evropu jako o odvetě za protiraketovou obranu v Polsku a České republice. Uvedl tak na scénu to, co Bushova administrativa považuje za možnou konfrontaci ohledně své plánované protiraketové obrany na půdě G8. Krátce poté, 7. června, Putin navrhl politicky i technicky elegantní řešení problému protiraketové obrany, s nímž měl Pentagon počítat od začátku: Zřízení radarové základny protiraketové obrany na již existující radarové stanici včasné výstrahy v Ázerbájdžánu.

POZVÁNKA: Otazníky nad protiraketovou obranou v Parlamentu - tento čtvrtek 17. 1. 2008ZDE

Sloupek
Ladislav Puršl

Někde mezi tichem a tichem
je natažen vlas.
Jen jedné z mnoha žen.
Ta žena je čas.

A češe si vlasy
hřebenem z hvězd.
A ty, které vyčeše,
už nejdou splést.

z knihy Paměť vody. Malvern, Praha 2004. Mezi svých deset básní vybrala Marcela Pátková.

photo Jan Piňos, GP
14. 1. 2008

Formerly the Pentagon's chief weapons tester, senior advisor Center for Defense Information

Philip E. Coyle III.

At the G-8 Summit in early June, 2007, the difficulties and complexities of proposed U.S. missile defenses in Europe were on full display.  In the weeks preceding the G-8 Summit, Russian President Vladimir Putin had set the Bush administration – and the world – back on its heels with talk of Russian missiles aimed at Europe in retaliation for proposed U.S. missile defenses in Poland and the Czech Republic.  This set the stage for what the Bush administration thought might be a G-8 confrontation over its proposed missile defense system.  Then on June 7, Putin proposed a smart missile defense technical and policy solution that the Pentagon should have thought of first: establishing a missile defense radar site at the existing Qabala early warning radar station in Azerbaijan.

< Philip Coyle in Rokycany, Czech Republic photo: Jan Piňos, GP

15. 1. 2008

Přiznám se, že je mi osud Radiožurnálu téměř lhostejný. Kdysi na kolejích jsme ho ovšem poslouchali často a ještě dříve, když mi rozhlas přinášel pravidelně hlas Pavla Tigrida z Francie, jsem byl přímo rozhlasový fanoušek. Je pravda, že bych nechtěl, aby se Radiožurnál přeměnil ve Frekvenci 1 -- ale když to tak vezmu, Praha nebo Proglas pro mne nejsou o nic moc přitažlivější než komerční rádia. A Vltavu nemohu poslouchat především kvůli strašné prkennosti redaktorů a tomu neustálému "hraní si na kulturu".

15. 1. 2008
reakce na Sloupek Martina Zvěřiny v Lidových novinách "Když se to hodí, zvýšená daň škodí"

Čelný komentátor Lidových novin se alespoň jednou musel projevit jako muž, silnými řečmi. Jenže se v závěru své jedovaté sliny přeřekl. Současná "reforma" této vlády poškozuje nejen ženy. A většinu populace "hlupáci bez paměti" rozhodně netvoří, neboť mnoho občanů si pamatuje následky první vlny pravicových reforem v devadesátých letech. Někteří ale bohužel mají paměť jen selektivní. Určitou část populace hlupáci tvoří, s místem výskytu v některých, převážně pravicových médiích... Co je to nerenomovaný a co renomovaný deník? Jsou to snad Lidové noviny?

Analýzu v rámci projektu Prolomit vlny, kterou tak ohnivě kritizuje Martin Zvěřina ve svém sloupku jako "nedůvěryhodnou, metodologicky pochybnou a nekonzistentní", se zaměřuje na nerovné zacházení s ženami a muži na pracovním trhu. Zvěřinu a jeho ministra rozčílil nejspíše požadavek (nedejbože) systémových opatření na odbourání či zmírnění genderových stereotypů. Co by se stalo v redakci Lidových novin nebo na Nečasově ministerstvu práce a sociálních věcí, kdyby se odstranila faktická nerovnost žen a mužů?

15. 1. 2008

To s tím chodníkem je zdánlivá hloupost, ale ono je to docela signifikantní pro naše myšlení a konání, neboť nakonec právě u těch nejobyčejnějších věcí se přijde na to,co jsme zač. Protože vývoj myšlení nás občanů této země za posledních 19 let vidím v opačné optice, než Štěpán Kotrba v jeho článku: "Úklid sněhu v akci Z aneb když v tomto státě všechno patří někomu, tak ať se stará vlastník", nedalo mi to a vyhrabal jsem jeden ze série otevřených dopisů, které jsem si psával v roce 1991, jako poslanec České národní rady s kolegou Janem Keřkovským, farářem t.č. v Jihlavě. "Paní s kýblem" - tak se jmenoval ten dopis v někdejším "Severočeském deníku" Kousek z toho 18 let starého dopisu ocituji:

15. 1. 2008

Monitor Jana Paula:

Jistě jsem nebyl jediný, kdo obdržel spam pod lákavým názvem Revoluce v mobilech (viz.níže) a možná není ani náhoda, že přišel z USA, ze země "svobody" a "nezávislosti", která si stále činí nárok být vzorem demokracie pro ostatní. Nejsem právník, abych posoudil oprávněnost tohoto druhu podnikání, zda tato aktivita nemůže nabádat k porušování lidských práv. Z lidského hlediska je to hyenismus.

ilustrační foto: Telefon Sony Erricson Mylo2
15. 1. 2008

Ano, jsme svědky revoluce, nejen v mobilech. Mění se svět, který jsme doposud znali na svět ze sci-fi. Spam, který obdržel nejen Jan Paul, ale i další čtenáři, výplodem chorého mozku nebo technologií neznalého jedince nejspíše není.

I když forma spamu je tou nejhorší, pokud autor své podnikání myslí profesionálně. Snad počítá s publicitou médií a zvýšeným zájmem o špehování. Spam se zaměřil na technologicky neznalé, protože v opačném případě by součástí mailu byl i podrobnější technický popis spywarového systému. Ten chybí. Autor zcela jistě počítal s tím, že řada "novinářů" je náchylná k paranoidním představám a málo profesionální, takže si v mailu uvedená tvrzení neprověří. Jednozdrojových zpráv nalézáme v médiích mnoho. Rozvoj technologií se dnes už silně dotýká etiky chování společnosti a vnímání soukromí tak, jak byly celé generace zvyklé. Klamavá i reálná "anti"reklama může "zabrat" a přes vhodná "média", která jí dají legitimitu, rozšíří se ve společnosti a přispěje k nákupu na jedné straně, na druhé k panickým a hysterickým reakcím. I k masovému rozšíření a zájmu o výrobky a služby. Většinu mediálních zpráv čtenář vyhodnocuje na základě minimálních znalostí problematiky, minimálních možností ověření pravdivosti, naprosté neschopnosti ověřit cíl, s jakým byla zpráva "vypuštěna". Slovo zpráva tak dostává namísto pravdy přívěšek víry. V takové době žijeme a většina populace včetně mnohých novinářů je mediálně i technologicky negramotná. Nicméně, zpráva "Revoluce v mobilech" není až tak nerealistická, jak by se skeptickému laikovi jevilo. Může vést mimo rychlého příjmu autora spamu i k rychlému zájmu BIS a policie, protože použití postupů zde uvedených zcela určitě odporuje zákonům na ochranu soukromí. Nicméně vymyslet a uvést na trh program, umožňující druhému páchat jak úplně normální, tak i trestnou činnost trestné není. Umět programovat v systému Symbian není trestné ...

ilustrační foto: Telefon Sony Erricson Mylo2

15. 1. 2008

POZVÁNKA NA ZÍTŘEJŠÍ VEČER

Český rozhlas Leonardo ve spolupráci s časopisem Vesmír a Lidovou univerzitou Městské knihovny v Praze si Vás dovolují pozvat na diskusi "Zamrzlá evoluce - Je to jinak, pane Darwine", která se uskuteční ve středu 16. ledna 2008 od 19 hod. v malém sále Městské knihovny v Praze (Mariánské náměstí 1, Praha 1).

Hosté diskuse budou Jaroslav Flegr z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, Jan Zrzavý z Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicíh a zástupce ředitele Centra pro teoretická studia Univerzity Karlovy a Akademie věd ČR David Storch

Kniha Jaroslava Flegra netvrdí, že to Charles Darwin s teorií o vývoji života na Zemi celé popletl, protože život ve skutečnosti stvořil Bůh před 10 000 lety. Přesto vyvolala mezi evolučními biology bouřlivou debatu. Český vědec v ní totiž nabízí zcela nový pohled na mnohé aspekty evoluční teorie. Jedná se o revoluci v evoluci?

15. 1. 2008

Bude se zase "tradičně" chytračit?

Už by si to ptáčkové cvrlikali, kdyby měli sezónu. Za tři týdny se v ČR soustředí pozornost na volbu prezidenta republiky (8. února). Ještě před čtvrt rokem v Česku "průměrný občan" (kdo to je?) o profesoru Janovi Švejnarovi spíše nevěděl než věděl. Na mediálním nebi popularity byl neochvějně jako stálice první velikosti úřadující prezident Václav Klaus. Jen rozpačitě se hovořilo o možném protikandidátovi. Byl charakterizován jako "Anti-Klaus", tedy jen negativně. To nebylo zrovna konstruktivní doporučení. Přitom takto se ze strany oponentů Václava Klause už předem vytvářel podobně střižený scénář, jakým tak smolně pro tento názorový tábor byla příprava a pak vlastní průběh prezidentské volby před pěti lety.

15. 1. 2008

V článku Volání Číny jsem psal o příklonu Tchaj-wanu k pevninské Číně, jako o výsledku sobotních parlamentních voleb. Ve jmenovaném článku zaměnil redaktor můj termín 'pevnina` termínem 'pevninská Čínská lidová republika`, z příklonu 'k pevnině` se tak stal příklon 'k pevninské Čínské lidové republice`. Upozornil jsem ho na rozdíl a požádal o opravu. Z následující korespondence vyplynulo, že je třeba delšího vysvětlení.

V sobotních parlamentních volbách udělal Tchaj-wan obrat o sto osmdesát stupňů, protože -- jak se aspoň v této chvíli zdá - těmi volbami končí éra tchaj-wanského separatismu. Tchaj-wan se obrací, a to směrem k Číně. [Ještě ne definitivně, protože prezidentem Čínské republiky (ČR) stále ještě je separatista Čchen (o kterém server lidovky.cz píše jako o Čenovi, zatímco on se jmenuje Čchen; nejde o dva lidi, jen o jednoho; jako se například Bush nejmenuje Buh, ale Bush). Jasno bude po prezidentských volbách, které budou v březnu.] To ale neznamená, že by se Tchaj-wan těmito volbami přikláněl k Čínské lidové republice (ČLR), jako ke konkrétnímu státnímu útvaru.

15. 1. 2008

Děkuji všem diskutujícím k tématu. Výborně jsem se pobavil a znovu pochopil, proč u nás v Čechách nejde leccos, co je v cizině běžné, například čisté záchody, okraje lesů u silnic nepokálené a nezavezené odpadem. Jistě i v tomto bych mohl být poučen a prosím o shovívavost. Laskavý čtenář nechť si povšimne, že jsem ve své skromné replice nepoužil ani slova "povinnost" , natož: socialismus, komunismus, Akce Z, Hitler (sic!) atd.

Lidská slušnost a vstřícnost k bližnímu jsou starší, než všechny režimy světa. Já ještě pamatuju dobu (a bylo to za toho komunismu!) kdy se nájemníci a pan domácí Matoušek blahé paměti na sebe ráno usmívali a starý pán neměl nouzi o výpomoc, nejen při úklidu sněhu. Ale dosti slov, za oknem vidím poletovat vločky. To bude zase KALAMITA! Nu nic, jdeme na to. Sakra! Ta stará paní odvedle byla zase rychlejší, než já, už slyším drhnutí hrabla...

15. 1. 2008

Dne 17. 1. 1942 započala v Plzni událost, která nemá v dějinách města obdoby. Započal šestidenní transport mužů., žen a dětí, a to více jak dvou tisíc z Plzně, dvouset dvaceti z území dnešního okresu Rokycany, devadesáti tří z území dnešního okresu Plzeň-jih, sta z území dnešního okresu Plzeň – sever, osmdesáti čtyř s dnešního okresu Beroun, třiceti pěti z dnešního okresu Rakovník, šesti z okresu Příbram a dvou z okresu Domažlice. Tito lidé byli bez jakéhokoliv ohledu na osobní cítění podle přesných nacistických kritérií definováni jako židé. Po více než třech neuvěřitelně krutých letech ve všech různých koutech nacisty ovládané Evropy se konce války dočkaly pouhé 204! osoby.

Dne 19.1.2008, šedesát šest let od počátku této tragédie, organizovaná luza hlásící se k národnímu socialismu, k odpornému nacistickému režimu, k antisemitismu, k rasismu, pod rouškou národního uvědomění svolává své členy a sympatizanty podobně obskurně smýšlející k protestnímu pochodu „za svobodu slova a shromažďování“.

14. 1. 2008
oficiální odpověď na otázky ohledně stanoviska MZV ke zveřejněné zprávě amerických zpravodajských služeb k íránskému jadernému vojenskému programu, položené ministru zahraničních věcí Schwarzenbergovi Danielem Solisem a zveřejněné v Britských listech v článku "Proč se vměšuje Česká republika do cizích vnitřních záležitostí"

Nejprve bych rád předeslal, že MZV ČR, tak jako každé jiné ministerstvo na světě, využívá informací z různých zdrojů, které pak samo vyhodnocuje a na jejichž základě přijímá vlastní stanoviska. Vámi zmiňované stanovisko MZV se týká pouze jednoho, byť významného, z těchto zdrojů -- zprávy amerických zpravodajských služeb ve vztahu k íránskému jadernému programu. Z obsahového hlediska si dovoluji připomenout, že zpráva konstatuje zastavení jedné z řady aktivit, které společně mohou vést k výrobě jaderné zbraně, totiž vývoj vhodných hlavic, schopných nést jadernou nálož. Další z takových aktivit, jejichž výsledkem může být funkční střela s takovou náloží, včetně výroby štěpného materiálu a vývoje raketových nosičů, nadále pokračují. Legitimita zprávy je věcí názoru. Fakt, že se zpráva stala terčem kritiky ze strany odpůrců zahraniční politiky současné americké administrativy, včetně někdejšího inspektora UNSCOM Scotta Rittera, který například již v létě 2005, poněkud ukvapeně, ohlašoval bezprostředně hrozící americko-izraelské bombardování Íránu, je ovšem pochopitelný.

15. 1. 2008

ÚPADEK DEMOKRACIE V USA?

Že si čím dál pokleslejší úroveň amerických mainstreamových médií občas nijak nezadá s těmi našimi - a sem tam je i předčí - ukazují i některé skandály kolem nadcházejících voleb ve Spojených státech. Po té, co televize Fox v předvolební debatě v New Hampshire vyloučila - přes protesty diváků i samotné Republikánské strany - prezidentského kandidáta Rona Paula z předvolební televizní debaty, byla zatím kritika dostatečná - alespoň na to, aby si to v Jižní Karolíně, kde maraton primárek pokračuje, už nemohla dovolit. O to více se však snažila. Tady můžete vidět televizi Fox, která má v motu "férová a vyvážená" v plné ráži spinu v diskusi a rozhovorech moderátorů s kandidáty po debatě. (zde: opatřené vtipným komentářem) Pro ty, co neumí anglicky to charakterizuji dvěma slovy: Hrubé překrucování. - Že se to jen tak nevidí.

15. 1. 2008

Je čas přestat ohlupovat občany. Průběžně se dozvídáme z různých sdělovacích prostředků, kdykoliv dojde k dalšímu zdražování, že ještě pořád není cena uvedené komodity na úrovni cen v Evropské unii, zvláště členských zemí na západ od našich hranic. Za slovo komodita si můžete dosadit např. cenu pohonných hmot, elektřiny, služeb ... prakticky cokoliv. Pokud se jedná čistě o ceny, je to pravda.

Co mi vadí? Že už nikdo nikdy neuvede porovnání kupní síly našich obyvatel a obyvatel zemí, na jejichž ceny se odvolává, píše Alois Hobl.

15. 1. 2008

Banán, podle předpisu zakřivený, se stal symbolem toho, co nám bruselské úřadnictvo vnucuje, sahajíc tak na naše národní zájmy. Vedle něj blednou věci podružné, jako třeba víza pro zahraniční výzkumníky. Je to již čtvrt roku, co uplynula lhůta, v níž byly evropské země povinny zavést do národních legislativ direktivu zjednodušující udíleni takových víz. V té době úkol splnilo šest zemí, čtyři další na tom pracovaly -- ZDE, píše Pavel Exner.

Konkurence na vědeckém trhu je ostrá a přilákat k nám talentované mladé lidi není zrovna jednoduché -- člověk se musí snažit přitažlivostí problémů k řešení vynahradit nabízený, ne příliš konkurence schopný plat. Přijmout pracovníka ze zemí EU je dnes naštěstí jednoduché, pokud ale máte zájem o někoho z okolního světa, musíte být připraveni na několikaměsíční anabázi žonglování s dokumenty a běhání po úřadech -- a doufat přitom tiše, že si to zvolený mladík či mladice zatím nerozmyslí a nepůjde někam, kde bude mít život jednodušší.

Vřele doufám, že aspoň teď, čtvrt roku po termínu, náš parlament na přijetí tohoto banánu pracuje, a věřím, že je to jen má neobratnost, jež mi brání najít o tom informaci.

15. 1. 2008

Žádný jiný tvor si totiž dobrovolně, s takovou pílí a zaujetím nelikviduje ekosystém na kterém je životně závislý. Nesedí na větvi a neřeže si ji pod vlastním zadkem. Žádný jiný tvor si nevyhubí veškerou svoji potenciální kořist na 100 let dopředu, jen proto, aby měl víc, aby vydělal, nebo aby se přežral a pukl. Tak to tedy opravdu ne. Takhle uvažuje jenom člověk "moudrý".

Ženy v Zimbabwe - z kmene Ovahimba
15. 1. 2008

Na rozdíl od České republiky v Zimbabwe existuje ministerstvo pro ženské záležitosti.

Potýká se však zejména s rozpočtovými problémy, jak upozornil zimbabwský parlamentní výbor pro mládež, gender a ženské záležitosti. Ten zkritizoval vládu za laxní přístup k tomuto ministerstvu. Výbor pro mládež, gender a ženské záležitosti zimbabwského parlamentu nařídil vládě, aby navýšila rozpočtovou alokaci směrem ke genderovým programům. Víte, že v Harare mají i Herald? Jako obyvatelku oné "vyspělé" Evropy mne vždycky překvapí, že Afrika dokáže být v některých záležitostech dál, než my, čímž nám úspěšně boří mýty o nás samých. Zdá se, že zemí, kde není ministerstvo pro ženu či pro rodinné záležitosti, kvapem ubývá.

15. 1. 2008

Jsem překvapen, jak se v případě úklidu chodníku před vlastním domem vyjevují do politických proklamací balené osobní zájmy - pravicový majitel domu žádá o úklid obec a socky na veřejných pracích, protože ho bolí ručičky, levicový majitel se zaklíná vlastnickými právy a kapitalismem, protože se mu ráno nechce vstávat, píše Stanislav Bláha.

Přitom je to jednoduché - pokud se většina usnese, že si chodník bude uklízet majitel domu, O.K., pokud se většina usnese, že to bude dělat majitel chodníku, taky O.K. (u nás to ovšem nutně dříve či později povede k privatizaci chodníků a zavedení mýtného na nich), pokud si odhlasujeme galoše jako povinnou výbavu a necháme úklid sněhu na globálním oteplování, nic proti tomu. Jen do toho, prosím Vás, netahejte ideologii, ta s tím nemá nic společného.

15. 1. 2008
Jiří Šimůnek

Pan Řezáč nemá pravdu; povinnost uklízení chodníku přiléhajícího k nemovitosti zavedl Hitler a následující socialistické / komunistické vlády ji pietně udržovaly (je to názorná ukázka skutečnosti, že nacismus, socialismus a komunismus jsou ptáčata vylíhlá ve stejném hnízdě). V civilizovaných zemích, jako např. USA, žádná taková robotní povinnost neexistuje.

Chodník je cizí majetek, z něhož jsem nucen platit nájem, například v situaci, kdy opravuji cokoli na domě a přivezou mi stavební materiál, o jeho záboru v případě opravy uliční fasády ani nemluvě.

14. 1. 2008
Reakce na článek Ireny Ryšánkové "Máš barák? Tak koukej vstávat v pět a uklidit nám to" a reakci Františka Řezáče "Úklid chodníků"

Socialismus spolu s konceptem společenského vlastnictví skončil před osmnácti lety. Možná si toho čtenář Řezáč ještě nevšiml. Doba, kdy nikomu nebylo zatěžko jít na brigádu, skončila spolu se socialismem. Už nikdy nikdo nepostaví tu "naši" sámošku v akci Z "abychom se všichni měli líp". Už nikdo nepůjde pomoci se sněhovou nadílkou na náměstí a nepůjde ani na "jarní úklid". Protože platí daně, "tak ať se obec stará". Možná je to škoda, že se lidská, obecní, komunitní solidarita vytratila a nynější vládci si ji stále pletou s oním nenáviděným komunismem, nevím. Ale vím, že pana Řezáče klidně a bez studu nechám zlomit si nohu na chodníku, který přiléhá k mému pozemku a u soudů se (úspěšně) budu bránit tím, že vlastníkem chodníku je obec a chodník přiléhá druhou stranou k silnici, která je státní. Nemám povinnost robotovat, z ústavy mám odpovědnost pouze za vlastní majetek. A je mi úplně jedno, kudy občané budou chodit, neboť nemám možnost jim to přikázat ani zakázat. A stejně jako musí řidič dle vyhlášky řídit automobil tak, aby "přizpůsobil rychlost stavu vozovky a vozidla", měl by chodec chůzi "přizpůsobit stavu chodníku a svých bot". Jako tomu je v horách a kdekoliv jinde, kde sníh je součástí klimatu a ne něčím, co každý rok "silničáře překvapí".

14. 1. 2008

V Česku jsou majitelé drobných realit, které nejsou na samotách, posledními otroky. Je jim pod hrozbou sankcí přikázáno pracovat zadarmo. Na cizím.

Za zimních rán nemusím ani pootevřít oko, abych věděla, že napadl sníh. Slyším totiž škrábání lopat z celého okolí. A pokud by se mi čirou náhodou chtělo vykouknout z okna, viděla bych našeho pana domácího, jinak ctihodného vysokoškolského profesora a bývalého ředitele ústavu Akademie věd, jak převlečen za kuliho ve svých více jak sedmdesáti letech odhazuje desítky kilogramů jiskřivé sněhové nadílky změněné na zledovatělou břečku, škrábe chodník, rozpraskaný, záplatovaný - zanedbaný po čtvrt století místní radnicí a posypává. Mechanizace? Lopata, sekáč. Kýbl. V maloobchodě draze koupená sůl.

15. 1. 2008

V diskuzi k článku pana Michaela Hausera "Bludný kruh české levice" bych měl pár poznámek. První námitku bych měl rovnou k názvu "levice". Co je vlastně levice? "V současnosti by se tak dalo označit rostoucí hnutí odporu proti neoliberalismu, protože neoliberalismus je útokem na důstojnost člověka, protože neoliberalismus je útokem na demokracii a protože neoliberalismus je útokem na sociální spravedlnost a sociální stát". Tak definoval levici Oskar La Fontaine, předseda spolkového poslaneckého klubu LEVICE ve svém projevu na XI. mezinárodní konferenci Rosy Luxemburgové v Berlíně.

15. 1. 2008

Dovolte mi, prosím, abych odpověděl na polemiku s mojí kritickou připomínkou k článku pana Tomáše Krčka, píše Jaroslav Lesák.

15. 1. 2008

Dovolujeme si Vás pozvat na vzpomínkovou akci na Jana "Pupa" Bouchala, významného propagátora městské cyklistiky. Právě tento měsíc uplynou dva roky od jeho tragické smrti, kdy jej jedoucího na kole srazil automobil.

Vzpomínková akce proběhne tento čtvrtek 17. ledna 2008.

V 17:45 odstartuje z náměstí Jiřího z Poděbrad pravidelná pražská cyklojizda, která bude směřovat do Sněmovní 7. Odtud v 18:30 vyrazí cyklistický průvod, který bude kopírovat poslední cestu Jana Bouchala z práce domů.

V 19:00 hodin se cyklisté i pěší shromáždí na místě tragické dopravní nehody - nebezpečné křižovatce na Nábřeží kapitána Jaroše (Praha 7).

15. 1. 2008

Já do práce dojíždím 58 km každý den a ráno musím chodit 6 km pěšky na vlak! Plat mám 10.500 měs. netto a jen doprava mě stojí cca 2.400 měs.; poté platím nájem 7.500,- měs. za 2+kk.

Po odečtení všech položek nemám ani na léčbu v nemocnici!!!! Dej Bůh, ať nemusím do nemocnice! A to ještě čekám rodinu!!

Proto se táži: "Vládo, co bude dál!!" píše jeden čtenář.

14. 1. 2008

Britské policie a prokuratura se rozhodly v případech znásilnění žen začít experimentovat s kontroverzními technikami ve snaze přimět osoby, podezřelé ze znásilnění, aby se ke svému činu přiznaly v telefonním rozhovoru anebo esemeskou.

Tato taktika se používá v některých amerických státech. Ženy posílají násilníkům esemesky či jim telefonují ve snaze získat od nich přiznání viny.

14. 1. 2008

Byl jsem v pátek v práci na Univerzitě v Glasgow svědkem toho, jak kolegyně Ilona Klemm nemohla uvěřit svým očím a uším. Sledovala vysílání zpravodajského čtyřiadvacetihodinového okruhu České televize, když tam zahraniční redaktor Mladé fronty Dnes Jan Rybář vyjádřil názor, že pokud kdy v táboře v zálivu Guantánamo docházelo k porušování lidských práv, dnes už tam v žádném případě k ničemu takovému nedochází.

Jak to Jan Rybář ví? Oni ho tam vpustili na inspekci? Není už jen zadržování lidí ve vězení léta bez soudu porušením lidských práv? Někteří jedinci prostě dávají propagandistické zaslepenosti přednost před jakýmkoliv racionálním úsudkem, Škoda, Rybář je potenciálně zvídavý reportér, nemusel by se před veřejností takto shazovat.

30. 11. 2007

PRVNÍ SOUBORNÁ KNIHA O ČESKÉM HRANÉM FILMU OD ROKU 1989

Jan Čulík, Jací jsme: Česká společnost v hraném filmu devadesátých a nultých let. Host, Brno, 2007, 656 str. Barevná fotografická příloha. 429 Kč. ISBN 978--80--7294--254--1. Vychází s finanční podporou University of Glasgow.

"Neocenitelná historicko-kritická práce, přehledná, vnímavá a dobře napsaná."

Josef Škvorecký, 6. ledna 2008

Právě přichází na předvánoční trh nová kniha o českém filmu od Jana Čulíka. K dispozici ke koupi na www.kosmas.cz ZDE, též přímo z nakladatelství Host ZDE

V první souborné knižní práci o českém hraném filmu od roku 1989 rozebírá autor více než dvě stě devadesát snímků, které vznikly za posledních osmnáct let. Filmovou produkci rozdělil tematicky do několika celků: v období kolem pádu komunismu se objevila celá řada trpkých výpovědí o životě v Československu sedmdesátých a osmdesátých let; naproti tomu svědectví o stalinském útlaku z padesátých let většinou už nesvědčí o životě v totalitě s tak úzkostnou naléhavostí jako snímky o normalizaci. Autor se dále věnuje četným filmům s historickými tématy, zejména z traumatických období, dále snímkům svědčícím o prvních zkušenostech z postkomunismu, včetně "pokleslých" komerčních komedií, a rozebírá též množství filmů vzniklých o současné společnosti. Nejnověji se česká kinematografie zabývá především mezilidskými vztahy; tyto snímky patří podle autora k nejlepším. Kniha analyzuje i filmy pro děti a mládež, dále četné, více či méně úspěšné umělecké experimenty, a závěrem vybírá "nejlepších pětačtyřicet" --- snímky vysoké kvality, které podle autorova názoru zřejmě přežijí.

Cílem autorovy analýzy bylo zjistit, jakým způsobem vypovídá současná česká kinematografie o dnešní české společnosti, zda o ní vytváří mýty a jakého hodnotového systému se podle českých filmů dnešní společnost přidržuje. Podrobným sémantickým rozborem příběhů jednotlivých hraných filmů dochází autor k překvapivým závěrům.

Současná česká kinematografie zaujímá vůči české společnosti svobodný a kritický postoj. Vytváří o ní podle jeho názoru pozoruhodně ucelené svědectví.

Informace ze záložky
ukázka z jedné ze shrnujících kapitol a obsah knihy ZDE
14. 1. 2008

Trestuhodné zavádění poplatků u lékaře je provládními novináři předkládáno občanům a občankám jako nezbytný krok, navíc zcela běžný ve vyspělých zemích. Již několik autorů upozornilo na BL na manipulativní argumentaci těchto novinářů, pokud jde o velmi kvalitní zdravotnictví francouzské. Chtěla bych přijít se svou troškou do mlýna a popsat fungování zdravotnictví španělského, v němž se u lékaře žádné poplatky neplatí a péče je hrazena ze sociálního-zdravotního pojištění, které platí pracující lidé.

14. 1. 2008

Horní komora japonského parlamentu odmítla hlasováním prodloužení japonské vojenské pomoci ve "válce proti terorismu". Stalo se tak poté, co 11. ledna poslanec japonské Demokratické strany (která má po posledních volbách v senátu většinu) a jeden z ředitelů Výboru pro mezinárodní vztahy Yukihisa Fujita uspořádal v japonském senátu asi 20 minutovou prezentaci v souvislosti s otázkou japonské podpory Spojeným státům ve "válce proti terorismu". V té poukazoval na důkazy o řízené demolici WTC a pochybnosti, zda byl Pentagon skutečné zasažen dopravním letadlem.

14. 1. 2008

Dostal jsem z amerického velvyslanectví v Bruselu včera značně znepokojující zprávu, píše americký občan Andrew Stroehlein. Velvyslanectví rozeslalo email vysoké priority, jímž varovalo všechny americké občany v Belgii, aby se neúčastnili malé demonstrace, kterou v Bruselu na pátek odpoledne 11. ledna 2008 zorganizovala Amnesty International. E-mail z amerického velvyslanectví v Bruselu je tak neuvěřitelný, že ho tady kopíruji:

14. 1. 2008

V "průvodci" Britských listů islámským právem jsme se už seznámili s charakterem islámského práva, s jeho historickým vývojem. Seznámili jsme se i s prameny, z nichž je islámské právo odvozováno a základními povinnostmi člověka vůči Bohu (`ibádát). Nyní přistoupíme k povinnostem člověka vůči člověku (mu`ámalát).

Ten tvoří masu "platného" práva, jak je v běžném slova smyslu pojímáme, tzn. právo občanské, rodinné, pracovní, obchodní, trestní atd. Okruh norem šarí`y, který více odpovídá naší představě o právu, zahrnují "povinnosti člověka vůči člověku", resp. mu`ámalát. V užším slova smyslu jde o dvoustranné právní vztahy mezi lidmi navzájem, na rozdíl od rituálních povinností (`ibádát), jejichž náležité plnění si nárokuje Bůh a kde stranami "právního vztahu" jsou Bůh a člověk (příp. umma). Vzhledem k celkovému zaměření islámského práva však i normy mu`ámalát usilují o soulad jednání muslimů s morálkou a Božími příkazy. [1] Vzhledem k velkému rozsahu a širokému záběru islámského práva se budeme zabývat pouze stěžejními odvětvími, resp. instituty, práva (nepojednáváme tak např. o právu námořním), přičemž ústavně-právní oblasti vyhrazujeme samostatné kapitoly.

1. díl seriálu o islámském právu : Islámské právo šarí‘a ZDE

2. díl seriálu o islámském právu : Průvodce šarí'ou - historický vývoj islámského práva ZDE
3. díl seriálu o islámském právu : Průvodce šarí'ou - cesta k pramenům islámského práva ZDE
4. díl seriálu o islámském právu : Průvodce šarí'ou - povinnosti vůči Bohu i lidem ZDE
14. 1. 2008

Reálna moc komunistov sa v Európe pred takmer 20 rokmi rozložila a s ňou aj dôvody na strach z nich. A po ukončení vojny sa zvyčajne objaví bezpočet generálov. Títo odvážlivci sa stavajú do čela šíkov, ktoré hrdinsky pochodujú, aby pokorili strašiaka v poli. Červený strašiak, ktorý dlho kontroloval strach masy a uzurpoval si jej slobodu, však už dávno leží na zemi, potom, čo ho strhol vietor spoločenskej zmeny. Nikto z odvážlivcov si však nevšimol, že v poli už stoja iní strašiaci. Rytieri "slobody" vytrvalo útočia na to, čo zostalo z kedysi mocného protivníka, zatiaľčo noví strašiaci, mimo pozornosti po lynči túžiaceho davu, stavajú nové berlínske múry a nakupujú tony ostnatého drôtu. Prečo? Aby nanovo oddelili "dobrých" od "zlých", vyvolených od nehodných.

14. 1. 2008

V úterý večer po půl šesté jsem docela náhodou a s velkým sebezapřením na stanici Radiožurnál vyslechl rozhovor (či přednášku) s naším, snad příštím nositelem Nobelovy ceny za reformu penzí v ČR.

Tento "jednooký" ministr práce a soc.věcí je mezi "slepými" opravdu král. Takový byl i svého času jiný "expert" ODS - námořník Jindřich Vodička, jenž také skvěle první penzijní reformou zamaskoval laciný výprodej majetku státu.

Před Klausovým privatizačním fiaskem varoval v pořadu Jana Čulíka v lednu 1991 ve Svobodné Evropě londýnský finanční odborník na důchodové zabezpečení a kapitálové trhy František Nepil ZDE

12. 1. 2008

PŘÁNÍ ČESKÝCH VOLIČŮ NAVZDORY:

Černínský palác, 16. - 17. ledna 2008

Ministerstvo zahraničních věcí ČR společně s Agenturou pro protiraketovou obranou (MDA) pořádá ve dnech 16. -- 17. ledna 2008 Seminář k zapojení českého průmyslu, vědy a výzkumu do budování systémů protiraketové obrany (US - Czech Republic BMD Industry, Research and Business Seminar). Partnery MZV při organizaci semináře jsou Ministerstvo průmyslu a obchodu, Ministerstvo obrany, CzechTrade, Akademie věd ČR, Svaz průmyslu a dopravy ČR a Asociace obranného průmyslu.

Cílem semináře je otevřít možnosti pro spolupráci mezi českými a americkými subjekty v oblasti výzkumu, vývoje a průmyslové výroby systémů protiraketové obrany. Seminář umožní navázání kontaktů a následné rozvíjení partnerství mezi jednotlivými firmami a výzkumnými institucemi, pro které může být vzájemná spolupráce přínosná.

12. 1. 2008

Po zveřejnění mého provokativního textu mi do schránky dorazil email redaktora jednoho internetového portálu, který se označuje jako levicový, s výzvou, abych zvážil možnost občas pro něj něco napsat. Než však ke mě chudera zpráva dorazila, upadla cestou hned do dvou jam -- a v každé z nich čekalo sedm obzvláště tvrdých kamenů, o které si pořádně natloukla.

Nad prvním výmolem stálo napsáno "Proč jsou v Čechách považovány všechny kritické texty za levicové?" a balvany na dně přidaly další hořké výzvy:

  • Kolik Čechů kdy vůbec četlo Chestertonovy maloburžoazní kritiky kapitalismu?
  • Vzpomene si někdo aspoň na Scrutonovy pamflety proti supermarketům?
  • Je katolická církev levicová?
  • Čím to, že jsou skoro všichni pravičáci, to jest nominální vyznavači silné individuality, v české kotlině tak zatraceně konformní?
  • "Středostavovské Češky," pravil nikterak skrupulózní Latinoameričan, "se sebou nechají dělat věci, kvůli kterým by se stejně společensky postavená Kolumbijka obávala, že bude za póvl a pouliční děvku." Kde jsou čeští konzervativci brojící proti zániku posledních rozdílů mezi vysokým a nízkým?
  • Není obhajoba historických výdobytků dělnického hnutí dneska setsakramentsky konzervativní?
  • Vezmeme-li v úvahu nadcházející energetickou krizi: Z čeho aktuálně žije hrdé rozlišování na pokrokové a reakční politické směry, které vůbec dává smysl jen na podkladě přesvědčení, že kdosi má dějiny na své straně?
12. 1. 2008

PŘEDVÍDAVOST?

Nečtu-li si doma celá desetiletí v encyklopediích, nebudu asi příliš často využívat ani Internet.

Pan Čulík navíc dává jako vědě stejný význam Internetu (jak nedávno někdo vtipně řekl "infernetu" - podotýkám od slova inferno, nikoli od slova fernet) a začíná se obávat, že v naší zemi vzniká nová společenská nerovnost, "třída informovaných lidí s přístupem k Internetu a třída nevědomých, jimž je přístup k Internetu odepřen". Proto by se měla česká vláda soustředit na jeho povinné zavádění. Je-li pan Čulík skutečným vědcem, pak by měl vědět, že věda není o informacích, ale o vědění, o myšlení, o schopnosti zobecňovat myšlenky, vytvářet z nich modely a testovatelné teorie, a ty potom testovat. Věda není o Internetu a už vůbec ne o jeho povinném zavádění.

Václav Klaus

Taky jsem zjistil jeden omyl u Václava Klause. Předvídal sníženou spotřebu el. energie v 90 letech. Nepředvídal o kolik jenom vzroste její spotřeba moderní domácnosti. ( kuchyň, koupelna, topení, v obýváku PLAZMY, domáci kina, počítače, srdce na Hradě, KDEŽE MU ZA MILIONY KONEC, provoz v halách prodejních, sportovních atd. Ale ohledně globálního oteplování možná má pravdu, viz článek v BL ze 27. 12., píše Miroslav Dvořák.

Napadlo nás, že by čtenáře možná zajímalo, jak ještě před deseti lety Václav Klaus brojil proti internetu. Za přístup k archivním článkům děkujeme databázi Newton. Anglicky je jejich shrnutí ZDE (JČ):

9. 1. 2008

obálka

Jan Čulík    uvádí
JACÍ JSME /
Česká společnost v hraném filmu
devadesátých a nultých let

Křest knihy a autorské čtení

17. ledna 2008 PRAHA
      17 h

Palác knih Luxor (Václavské náměstí 41)
Hosté: Jiří Svoboda, Petr Koliha, Jan Gogola starší,
Jan Švankmajer a Jiří Kallista

18. ledna 2008 BRNO
      17 h

Dům pánů z Kunštátu (Dominikánská 9). . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .


2. 1. 2008

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. V anketě letos na jaře odpovědělo během několika málo dnů více než 5000 čtenářů. Finančně však na provoz listu přispívá jen něco málo nad 100 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře. Nedokáže to česká komunita? Jsou finanční prostředky skutečně k dispozici jen pro cílenou politickou manipulaci, a chce-li list prosazovat svobodnou linii, padni komu padni, národ se pro jeji podporu nevzchopí?

V prosinci 2007 přispělo celkem 131 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 45 847.78 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31.12. 2007 částku 197 706.42 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 688.55 euro.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely.

4. 1. 2008

KNIHOVNA BRITSKÝCH LISTŮ

V domku přes řeku umřela stařenka, tři dny ji vystavovali v rakvi a vesničané se s ní chodili rozloučit. Třetí den po polednách byla všechna okna domku otevřená, srpen dohoříval ke konci a přes řeku se nesly nábožné ženské hlasy, které zpívaly. Je to krásné zpívat, když někdo umře, a neplakat, když přišel čas. Zatímco pan farář uvnitř domu měl řeč nad mrtvou, dívala se Bětka, jak po černé řece, potažené stříbřitým chmýřím, plavou proti proudu bílé husy a jak po nebi plynou bílá oblaka. Zdola se k ní ve sladkých, rychle zmírajících vlnách přidávala vůně floxů a lehký vítr šustil v korunách stromů a jeho svist už byl podzimní. Průvod šel přes řeku, dechovka hrála a Bětka stála na louce a zdálo se jí, že čas proplouvá jejím tělem od hlavy a v patách se uzemňuje jako tichý blesk a věčný oheň. Jsme možná laděni na jeden tón, anebo na jediný mnohohlasý hlas.

(Eda Kriseová, Arboretum)

Převedli jsme do digitální formy kompletní text první monografie o české nezávislé literatuře, která vycházela v exilových nakladatelstvích během dvou desetiletí husákovské normalizace. Kniha z roku 1991 je autentickým otiskem toho, jak svědčili nezávislí čeští a slovenští spisovatelé o zkušenosti svého společenství.

Jan Čulík, Knihy za ohradou: Česká literatura v exilových nakladatelstvích 1971-1989 ZDE

Smrt Bénazír Bhuttové RSS 2.0      Historie >
9. 1. 2008 BBC a indicie naznačující budoucí realitu v Pákistánu a Afghánistánu Štěpán  Kotrba
8. 1. 2008 Bhuttová: Důkazy jsou pryč, za smrt si podle Mušarrafa mohla sama   
8. 1. 2008 Konspirace, nebo zvídavost? Jiří  Jírovec
8. 1. 2008 Neprofesionalita nebo Profesionálové? Jan  Zeman
8. 1. 2008 BBC je zaprodaná vládě Michal  Vimmer
8. 1. 2008 Atentát na Bhuttovou vyšetřuje pákistánský inspektor, který řešil vraždu reporéra Wall Street Journal   
8. 1. 2008 Editor pořadu Newsnight: BBC případ dvou "diplomatů" vyhoštěných z Afghánistánu vyšetřuje Jan  Čulík
7. 1. 2008 Complaint to the BBC - Stížnost na BBC   
6. 1. 2008 Bhuttová o bin Ladinovi: Bylo to skutečně jen přeřeknutí? Jan  Čulík
6. 1. 2008 BBC vydala oficiální omluvu ohledně rozhovoru Frost/Bhutto   

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
14. 1. 2008 Zdravotnictví plně hrazené ze zdravotního pojištění může dosahovat velmi dobrých výsledků Darina  Martykánová
11. 1. 2008 Zničí Julínek špičkové lékařské pracoviště?   
8. 1. 2008 Turecké hospodářství?   
8. 1. 2008 Vadí mně platby za děti, za pacienty v komatu   
8. 1. 2008 Je možno chudým napomoci před "reformou zdravotnictví" použitím výjimečného legislativního prostředku? Vladislav  Černík
8. 1. 2008 Poplatek za lékařskou péči je jen jedno z mnoha příkoří, které člověk utrpí   
8. 1. 2008 Jsou nemocní simulanti a zaslouží trest? Petr  Wagner
7. 1. 2008 Topolánkova ČR: Mám platit nemocnici, nebo činži?   
7. 1. 2008 Pacienty to musí bolet!   
28. 12. 2007 Ještě jednou k posuzování kvality zdravotnictví: odpověď Petrovi Wagnerovi Matěj  Šuster

Aféra jménem Andula - kniha na pokračování RSS 2.0      Historie >
11. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XX. část) Josef  Brož
7. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XIX. část) Josef  Brož
4. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XVIII. část) Josef  Brož
28. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVII. část) Josef  Brož
23. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVI. část) Josef  Brož
20. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XV. část) Josef  Brož
15. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIV. část) Josef  Brož
13. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIII. část) Josef  Brož
8. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XII. část) Josef  Brož
6. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XI. část) Josef  Brož

Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě RSS 2.0      Historie >
30. 11. 2007 Putin podepsal zákon pozastavující účast Ruska ve smlouvě CFE   
15. 11. 2007 Červený kříž lituje nedostatečné aktivity zemí-účastníků Úmluvy o některých konvenčních zbraních   
8. 11. 2007 Rusko vypovědělo smlouvu o konvenčních silách   
6. 11. 2007 Generál Balujevskij: "Vyjasněme si nejprve pojmy"   
31. 10. 2007 Rusko--Západ: hledání východiska   
26. 10. 2007 Týden vztyčených prostředníků Karel  Dolejší
21. 9. 2007 Rusko vysílá vážné varování západní Evropě   
14. 9. 2007 Velká hra existence lidské společnosti je neměnná   
10. 8. 2007 Tvrdá pravda a evidentní skutečnosti Fidel Castro Ruz
3. 8. 2007 Západ se třese strachem nad příznaky nové studené války   

Kongres Evropské levice, Praha 2007 RSS 2.0      Historie >
25. 11. 2007 Demagogický populismus Georgi  Margaritov
25. 11. 2007 Jak česká média ignorovala kongres evropské levice Štěpán  Kotrba
25. 11. 2007 Bertinotti: "Evropská levice nemůže vzniknout na platformě nějaké ideologie"   
25. 11. 2007 Evropskou levici povede Lothar Bisky. K příštím evropským volbám?   
25. 11. 2007 Zkreslená vize Vojtěcha Filipa Jan  Čulík
24. 11. 2007 Lothar Bisky: K evropské kultuře patří obsáhlá historie demokracie, osvícenství, veřejné debaty   
24. 11. 2007 Neubert: Evropská levice už ušla svůj kus cesty - jiný svět a jiná Evropa jsou nejen možné, ale i nutné Milan  Neubert
24. 11. 2007 Oskar Lafontaine v Praze   
24. 11. 2007 Lafontaine: "Levice je věrohodná pouze tehdy, když je demokraticky obnovená"   
24. 11. 2007 Filip: "Jsme v situaci, kdy se odzbrojuje lid a ozbrojují se ti, kteří vládnou penězi" Vojtěch  Filip

Čunkova demise na pokračování RSS 2.0      Historie >
8. 11. 2007 Nechte orgány činné v trestním řízení pracovat Zuzka Bebarová Rujbrová
7. 11. 2007 Od Tuchačevského k Čunkovi Vladislav  Černík
7. 11. 2007 Déja–vu televizní krize Štěpán  Kotrba
5. 11. 2007 Kokardy, jásot, na praporu prapor - a inovace Miloš  Štěpánek
5. 11. 2007 Jenom Čunek...?!? Ladislav  Žák
3. 11. 2007 Poučení z Čunkova vývoje ve straně a společnosti Štěpán  Kotrba
2. 11. 2007 Čunek odstoupil pozdě Pavel  Kováčik
2. 11. 2007 V ČR fungují jen Parkinsonovy zákony   
2. 11. 2007 Proti politikovi se v ČR nikdy nepovede spravedlivý proces   
2. 11. 2007 Za určitých okolností je porušování zákonů nutné   

Klausovo tažení proti ekologům RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Gore -- demokrat, který opravdu, ale opravdu není občanský Anna  Čurdová
25. 9. 2007 Ekologické organizace k prezidentově projevu   
25. 9. 2007 Petržílek: ČSSD se distancuje od názorů prezidenta Klause Petr  Petržílek
24. 9. 2007 Živá planeta aneb sto omylů Václava Klause Pavel  Nováček
18. 9. 2007 Klaus: Dočkáme se umlčování oponentů na vážná společenská témata? Václav  Klaus
17. 9. 2007 Klaus k Masarykovi: "Měl blízko k humanistickému socialismu a chápal význam sociálních otázek" Václav  Klaus
14. 9. 2007 Je hluboký omyl dávat rovnítko mezi životním stylem a hodnotou svobody   
14. 9. 2007 Klaus Bursíkovi: Jednáte bez mandátu vlády - s fatálním dopadem na ekonomiku Václav  Klaus
14. 9. 2007 Klaus vs. Bursík Boris  Cvek
10. 9. 2007 Nashledanou, pane Klausi Bohumil  Kartous

Írán RSS 2.0      Historie >
24. 12. 2007 Dokument amerických zpravodajských služeb o Íránu - Dobrá zpráva. Až příliš. Karel  Dolejší
8. 12. 2007 Amerika tvrdě promarnila ve věci Íránu svou šanci   
5. 11. 2007 USA: 52 procent "pravděpodobných voličů" "podporuje americký vojenský útok proti Íránu"   
27. 10. 2007 Musíme bombardovat Írán   
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
17. 10. 2007 Íránská opozice nechce finanční pomoc z USA Lukáš  Lhoťan
12. 10. 2007 Hraje si s bombou -- aneb naivním konstruktivismem vpřed! Kateřina  Amiourová
2. 10. 2007 Spojené státy provádějí výcvik letectva zemí v Perském zálivu pro válku proti Íránu   
19. 9. 2007 Immanuel Wallerstein: Je na programu útok na Írán? Immanuel  Wallerstein
19. 9. 2007 DEBKA: Írán nemá veké množství střel Shahhab-3   

Šanghajská organizace spolupráce RSS 2.0      Historie >
3. 1. 2008 Globální válečná hrozba základny USA v ČR a naše odpovědnost Miroslav  Polreich
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
6. 10. 2007 V Dušanbe skončil summit SNS, zahájen byl summit Euroasijského ekonomického společenství   
1. 10. 2007 Tadžikistan: Snaha o posilnenie pozície Peter  Stupavský
15. 9. 2007 Stredoázijské energetické lišiactvo Peter  Stupavský
31. 8. 2007 Výsledky Šanghajské organizace spolupráce: rozdělování Turkmenbašiho zásob plynu pokračuje   
20. 8. 2007 Boj proti tzv. "třem zlům" - extremismu, separatismu a terorismu konečně v popředí zájmu Miroslav  Polreich
16. 8. 2007 NATO východu zahajuje diplomatickou ofenzívu Štěpán  Kotrba
8. 8. 2007 Šanghajská organizace spolupráce uspořádala vojenské cvičení - v Rusku Štěpán  Kotrba
18. 7. 2007 150 DNÍ LHŮTY: Zbraně nejsou na hraní Oskar  Krejčí

iDnes publikuje rozhovory s majiteli bordelu RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2007 Další výrazné posílení důvěryhodnosti portálu iDnes...   
26. 8. 2007 Žijeme ve svobodný zemi a podnikání v erotice je normálka   
25. 8. 2007 Lehký případ funkcionálního analfabetismu Václav  Chyský
25. 8. 2007 Kam v Kanadě do bordelu? Nikam - policie vás pošle na školení Miloš  Kaláb
25. 8. 2007 iDnes, "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál" idolizuje i pornoslužby pravidelněji   
25. 8. 2007 "Ne všechno, přicházející ze Západu, je kvalitní"   
25. 8. 2007 Bordely v Čechách legální nejsou   
24. 8. 2007 "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál na 'českém' internetu" interviewuje majitele bordelu! Jan  Čulík
24. 8. 2007 Kam "utéct" před tím, co se děje v této zemi?   
24. 8. 2007 Proč by se ženy měly starat o děti?   

Antarktida RSS 2.0      Historie >
23. 9. 2006 Globální oteplování -- pravdy a mýty Ladislav  Metelka
25. 11. 2005 Koncentrace CO2 je "nejvyšší za 650 000 let"   
8. 2. 2005 Budou ohroženy vodní zdroje, výroba potravin i světové hospodářství Bushka  Bryndová
17. 1. 2005 Globální stmívání   
21. 3. 2002 Trvalé podnebné změny už nastaly, avšak co je způsobilo?   
20. 3. 2002 V Antarktidě se rozpadl obří ledovec   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
14. 1. 2008 ČRo a Čína: Radní jako diplomatičtí diletanti Štěpán  Kotrba
11. 1. 2008 Kotrbův citlivý sluch Petr  Žantovský
11. 1. 2008 Český rozhlas Radiobulvár před půlnocí: Nediskutuje se pouze o tom, co je dobré Štěpán  Kotrba
10. 1. 2008 Rozhovor s Jaklovou v České televizi dělal Žantovský - moderátor Českého rozhlasu Štěpán  Kotrba
7. 1. 2008 Complaint to the BBC - Stížnost na BBC   
7. 1. 2008 Víkend s Právem , ČT1 a TV Prima aneb nejen poplatky jsou príma Vladislav  Černík
2. 1. 2008 Diskriminace celebritálního obdivu tvůrců vůči sexu před kamerou Štěpán  Kotrba
31. 12. 2007 Těžký osud mediálních dinosaurů Štěpán  Kotrba
28. 12. 2007 Pornoproducentka v České televizi? Štěpán  Kotrba
21. 12. 2007 Ředitelka Slovenského rozhlasu vyhrožuje rušením Symfonického orchestru Štěpán  Kotrba

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
11. 1. 2008 Radar: vláda stále lže Milan  Hlobil
10. 1. 2008 Poláci přitvrzují, Češi dělají "mrtvého brouka" Stanislav  Kaucký
8. 1. 2008 Necítíme se ohroženi ze strany Íránu,   
3. 1. 2008 Globální válečná hrozba základny USA v ČR a naše odpovědnost Miroslav  Polreich
26. 12. 2007 Radar: Z měření píšu vládě nedostatečnou Vladimír  Koníček
21. 12. 2007 Kterak si vládní propagandisté najímají "veřejnost" na debaty s občany Štěpán  Kotrba
21. 12. 2007 Škrhola na mezinárodní scéně aneb jak chce Miroslav Topolánek bránit Českou republiku před zlými Rusy Rudolf  Převrátil
20. 12. 2007 Americký radar chce česká vláda proti Rusku Lukáš  Neterda
8. 12. 2007 Krize politična, elektronická peep show a nutnost politického transvestismu Mirek  Vodrážka
28. 11. 2007 Šaháb: Rakety tisíce a jedné noci Lukáš  Visingr

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
9. 1. 2008 ČEZ! ČEZ? Martin  Martínek
31. 12. 2007 Vondra chce od neziskového sektoru připomínky k českému předsednictví EU Štěpán  Kotrba
21. 12. 2007 Přikaspický plynovod   
19. 12. 2007 Tak nám lhali o radaru   
19. 12. 2007 Ropný zlom: Plnou nádrž všem! Lukáš  Rázl
10. 12. 2007 Máme skutečně ropy dost?   
3. 12. 2007 Silnější Putin a slabá Evropa   
29. 11. 2007 Další kolo sporu o ceny plynu Rusko - Ukrajina   
29. 11. 2007 Čína a Střední Asie - aneb jak to udělat, aby na Čínu zbyl alespoň nějaký plyn   
28. 11. 2007 Abiotická teorie neodpovídá na základní otázky a výzvy zlomu Michal  Brož

Čína RSS 2.0      Historie >
14. 1. 2008 ČRo a Čína: Radní jako diplomatičtí diletanti Štěpán  Kotrba
14. 1. 2008 Číňané mají financovat Citibank, aneb Další ukázka nezadržitelných změn ve světovém hospodářství Uwe  Ladwig
8. 1. 2008 Nezadržitelná změna ve světovém hospodářství, neboli O rostoucí kupní síle čínských firem Uwe  Ladwig
5. 1. 2008 Čínsko - indická výzva Západu   
3. 1. 2008 Globální válečná hrozba základny USA v ČR a naše odpovědnost Miroslav  Polreich
5. 11. 2007 Paroubek odlétl, aby se nechal přesvědčovat Američany Štěpán  Kotrba
16. 10. 2007 Nynější sjezd Čínské komunistické strany ovlivní celý svět   
16. 10. 2007 Hu oznámil mírné reformy   
15. 9. 2007 Stredoázijské energetické lišiactvo Peter  Stupavský
31. 8. 2007 Výsledky Šanghajské organizace spolupráce: rozdělování Turkmenbašiho zásob plynu pokračuje   

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
8. 8. 2007 Za oponou neoliberálního humanitarismu: od Iráku k Darfúru Mesfin  Gedlu
6. 8. 2007 Africký kontinent součástí "války proti terorismu" Daniel  Veselý
26. 6. 2007 Afrika odmítá americké plány na výstavbu velké vojenské základny   
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním   
1. 5. 2007 Immanuel Wallerstein: Afrika roku 2057 Immanuel  Wallerstein
29. 3. 2007 Očekával jsem, že mě zabijí   
27. 3. 2007 Zimbabwe: vítejte zpět špatné vzpomínky! Mesfin  Gedlu
13. 3. 2007 Pech impéria nenapraví sentimentální imaginace Mesfin  Gedlu
20. 2. 2007 Pošetilá cesta Bílého domu k africké ropě Mesfin  Gedlu
9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   

Svět 2050 RSS 2.0      Historie >
7. 8. 2007 Stroje, humanismus a evoluce society Miroslav  Vejlupek
31. 12. 2006 Jak sesbírat moudrost civilizace na rozcestí Tibor  Vaško
22. 12. 2006 Bude nás budoucnost potřebovat? Jan  Baltus
2. 11. 2006 Svět 2050: Padesátiletí čtvrté světové války Antonín  Rašek, Miloš Balabán
19. 10. 2006 Svět 2050: Jak se vyrovnat s budoucností aneb potřebujeme prognostiku? Martin  Potůček
17. 10. 2006 Svět 2050: Nová supertechnologie Bohumír  Štědroň, Peter Mikulecký
16. 10. 2006 Svět 2050 - nové téma Britských listů   
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Český film RSS 2.0      Historie >
30. 11. 2007 Jací jsme   
2. 11. 2007 Po Gymplu Tomáš  Koloc
1. 10. 2007 Kinoteátr Pavel  Kopecký
1. 10. 2007 Okradl mě Medvídek Tomáš  Koloc
26. 7. 2007 České plagiáty Jan  Lipšanský
26. 7. 2007 Bukowski a Zelenka   
7. 7. 2007 Od filmů k rakům Jan  Čulík
6. 7. 2007 Skutečnou moudrost stačí šeptat Ema  Čulík
6. 7. 2007 Pleasant Moments is very unpleasant Ema  Čulík
6. 7. 2007 Groteska, která mírně pobaví, prozření však nepřináší Jan  Čulík

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
11. 1. 2008 Zemřeli dva spisovatelé, kteří milovali Jesenicko Libor  Martinek
4. 1. 2008 Jan Čulík, Knihy za ohradou   
14. 12. 2007 Znovu: Bude zrušen Památník národního písemnictví?   
17. 11. 2007 Člověk zahrada širá: Milan Kundera jako mladý stalinista Jan  Čulík
16. 11. 2007 Lašsko-evropský básník Óndra Łysohorsky Libor  Martinek
7. 11. 2007 Ludvík Vaculík: Hodiny klavíru. Památník národního písemnictví, 7. 11. 2007, 18 hod.   
6. 11. 2007 Básník a darebák podruhé Petr  Král
30. 10. 2007 Nové Dějiny české literatury v angličtině, poprvé po víc než třiceti letech   
4. 10. 2007 Topolánkova vláda ruší Divadelní ústav a chce zrušit Památník národního písemnictví   
3. 7. 2007 ...a bude hůř: Už jen zábavný thriller Jan  Čulík

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
15. 1. 2008 Vážné pochybnosti o regulérnosti voleb a férovosti prezidentské volební kampaně Jan  Zeman
5. 1. 2008 Irácký voják prý "zabil dva americké vojáky"   
27. 12. 2007 Irácká vláda propustí z vězení protivládní povstalce   
27. 12. 2007 Poškozování národní bezpečnosti se nevyplácí ani v zemi opia Štěpán  Kotrba
27. 12. 2007 Guardian: vyjednávání s Talibanem odhalilo rozkol mezi spojenci   
27. 12. 2007 Vyjednávání v Afghánistánu je jedinou cestou vpřed   
26. 12. 2007 Brit a Ir vyhoštěni z Afghánistánu; i britská MI6 vyjednávala s Talibanem   
20. 12. 2007 V iráckém pekle prý zamrzají ledy Daniel  Veselý
19. 12. 2007 Immanuel Wallerstein: Velký obrat? Zpráva NIE o Íránu Immanuel  Wallerstein
19. 12. 2007 "Demokracie" v Iráku znamená teror pro ženy Lukáš  Lhoťan

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová
26. 7. 2007 Trestní oznámení pro pomluvu   
20. 6. 2007 Diplomatická kontroverze kolem spisovatele Rushdieho se zostřuje   
16. 3. 2007 Jak se v Právu cenzuruje Mitrofanov Štěpán  Kotrba
6. 3. 2007 Svoboda slova v ČR neexistuje Tomáš  Stýblo
16. 1. 2007 Německo chce zakázat nacistické symboly v celé EU   
22. 12. 2006 Jak úspěšně ovlivňovat a nenechat se zmanipulovat Jozef Bohumil Ftorek

Školství RSS 2.0      Historie >
4. 12. 2007 Sítě v síti, aneb jsou ve školství jen problémy s platy? Pavel  Táborský
21. 11. 2007 Sloučení škol nebude škodit   
15. 11. 2007 Nemoc, způsobená Oxfordem? Ema  Čulík
15. 11. 2007 Britské vysoké školy, pro a proti Jan  Čulík
15. 11. 2007 Manifest maturanta   
14. 11. 2007 Náš mlčící maturant Patrick  Ungermann
14. 11. 2007 Nechceme sloučení škol Simona  Szekelyová
11. 10. 2007 Vzdělání je důležité Hynek  Bíla
10. 10. 2007 Včera se tančilo všude, aneb dříve bylo všechno lepší Michael  Volný
8. 10. 2007 Stane se školné spásou českého školství? Jiří  Beránek

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
15. 1. 2008 ■ ■ ■ Ladislav  Puršl
14. 1. 2008 Smutná neděle Milan  Děžinský
11. 1. 2008 ■ ■ ■ Miloš  Doležal
10. 1. 2008 Šepot Pavel  Švanda
9. 1. 2008 ■ ■ ■ Jiří  Gold
7. 1. 2008 Ranní procházka František  Nechvátal
3. 1. 2008 Spiaca rodina Lubomír  Feldek
2. 1. 2008 Františkovy lázně Antonín  Brousek
31. 12. 2007 Konec je začátek Petr  Koubský
27. 12. 2007 Zátiší Antonín  Brousek

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2007 Planeta Země   
27. 12. 2007 Zastavilo se globální oteplování?   
14. 12. 2007 EU Spojeným státům: Probuďte se ohledně globálního oteplování   
5. 11. 2007 Miliardy lidí ohroženy válkami kvůli zhoršujícímu se klimatu   
27. 10. 2007 Chcete snížit svou uhlíkovou stopu?   
17. 10. 2007 ČR se nedostala do RB OSN -- změní to českou klimatickou politiku?   
16. 10. 2007 Neznám žádný důkaz, že globální oteplování způsobuje člověk   
16. 10. 2007 Neznalost důkazů neznamená, že neexistují Ladislav  Metelka
14. 10. 2007 Snad je jasno Ladislav  Žák
14. 10. 2007 Čulíkova potřeba poučovat, aneb globální politikum paniky Štěpán  Kotrba