15. 1. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
15. 1. 2008

Volba prezidenta se blíží!

Bude se zase "tradičně" chytračit?

Už by si to ptáčkové cvrlikali, kdyby měli sezónu. Za tři týdny se v ČR soustředí pozornost na volbu prezidenta republiky (8. února). Ještě před čtvrt rokem v Česku "průměrný občan" (kdo to je?) o profesoru Janovi Švejnarovi spíše nevěděl než věděl. Na mediálním nebi popularity byl neochvějně jako stálice první velikosti úřadující prezident Václav Klaus. Jen rozpačitě se hovořilo o možném protikandidátovi. Byl charakterizován jako "Anti-Klaus", tedy jen negativně. To nebylo zrovna konstruktivní doporučení. Přitom takto se ze strany oponentů Václava Klause už předem vytvářel podobně střižený scénář, jakým tak smolně pro tento názorový tábor byla příprava a pak vlastní průběh prezidentské volby před pěti lety.

Za takových okolností předem nebylo ani ideální, ale ani dost rozumné vstupovat do zápolení o tuto ústavní funkci. Ještě před měsícem se muselo zdát být málem sebevražedné, když prof. Švejnar vzal vážně nabídku ČSSD, aby se jako její kandidát ucházel o prezidentskou funkci. Kupodivu stačilo, aby se Jan Švejnar objevil cíleně na několika místech naší republiky na mítincích s občany, a najednou tu máme před nosem výsledky průzkumu agentury STEM s 52% občanské přízně pro Jana Švejnara jako prezidentského kandidáta (kdyby byla přímá volba). Samozřejmě že ústavně nemáme jako stávající pravidlo přímou volbu prezidenta. (Takto přímo zvolený prezident by ovšem měl silnější mandát od voličů. Pak by to znamenalo včas prezidentské pravomoci porovnat s dalšími orgány státu a odpovídajícím způsobem revidovat pro takovou situaci Ústavu!)

Pokud tato sugestivní procenta pro J. Švejnara média zaznamenala (bodejť ne, a některá možná i škodolibě!), vzniká zničehonic zbrusu nová otázka: nemohou se změnit vyhlídky pro oba kandidáty volby? A to přesto, že zatím předpokládaná volba má být tajná a že zatím papírově je stále V. Klaus svému vítězství blíž?

Samozřejmě že oba tábory nemají zatím žádné neochvějné a definitivní složení. Stoupenci obou kandidátů až příliš dobře vědí, v jakých mantinelech zatím chystají úspěch svého vyvoleného šampióna. Pro stratégy ODS i ČSSD jako profilujících se parlamentních soupeřů by bylo nesmírnou výhodou, kdyby jejich zástupci v Poslanecké sněmovně a v Senátu volili bez výjimky výlučně v klubech dohodnutého a stranicky zaštítěného kandidáta. Při tajné volbě je zřejmě (ne poprvé!) větší riziko, že ČSSD nebude hlasovat "jako jeden muž". ODS sice také není v rozmanitých centrálních orgánech zcela kompaktní, ale s ohledem na stávající labilitu vládní většiny by měli nejen její senátoři, nýbrž zvláště její poslanci počítat místo s možností riskantního vystavování vlastní kůže na trh raději s "držením deklarované lajny" (volit V. Klause). Kdyby totiž ODS neprosadila svého kandidáta za prezidenta, mohlo by to doprovodně ohrozit stabilitu vlády. Za dnešního stavu by pak předčasné volby zřejmě vyhrála ČSSD a někteří stávající poslanci ODS by přišli o své velmi lukrativní "korýtko". Čili nejde jenom o nějaké osobní preference, pokud jde o osobu kandidáta na prezidenta, nýbrž v nemalé míře -- u stávajícího poslance ODS "až na prvním místě" -- také o sebezáchovný počin.

Takže se dostává automaticky do "hry" -- kupodivu nejen především pro ČSSD -- jako její přinejmenším nezanedbatelná taktická součást vnější forma vlastní volby. Veřejná volba by určitě alespoň zčásti zválcovala pokusy o volbu odlišnou od stranicky doporučované. Lidovci možná ponechají "demokraticky" svým příslušníkům "svobodu volby", a takto určitě nemálo ohrozí především šance Švejnarovy; neboť do začátku bude asi mít Jan Švejnar "papírově" hlasů ve svůj prospěch méně. Zelení určitě v rámci 1. kola volby pomohou Švejnarovi všichni bez výjimky. Při případné veřejné volbě (kterou by ale bylo třeba odhlasovat!) by se dalo očekávat, že v Senátu zvítězí v 1. kole V. Klaus; zatímco v Poslanecké sněmovně není předem jisté, jak 1. kolo volby dopadne. Zdá se, že se uskuteční volba tajná. Její výsledek pak bude mít víc neznámých položek při odhadu výsledku; co když polovina komunistů i lidovců dá hned v prvním kole svůj hlas V. Klausovi? Pak by zřejmě pro příští inauguraci prezidenta republiky stačilo 1. kolo. Nemuselo by se ani moc počítat na prstech, kdo k tomuto výsledku lví měrou přispěl.

Pokud nahlédneme do Ústavy, a to na článek 58, odst. 3 a 4, můžeme tam číst:

"(3) Nezíská-li žádný z kandidátů nadpoloviční většinu hlasů všech poslanců a všech senátorů, koná se do čtrnácti dnů druhé kolo volby. (4) Do druhého kola postupuje kandidát, který získal nejvyšší počet hlasů v Poslanecké sněmovně, a kandidát, který získal nejvyšší počet hlasů v Senátu."

Zrovna z bodu (4) plyne, že V. Klaus má víceméně automaticky svůj postup do 2. kola jistý. Ústava se v uvedeném bodu zároveň zmiňuje o tom, že postupují maximálně DVA kandidáti. Jan Švejcar by ovšem musel v Poslanecké sněmovně získat více hlasů než Václav Klaus. Což není předem ani trochu jisté. --- Je otázkou, kdy chtějí komunisté vyrukovat se svým případným "třetím" kandidátem, o němž podmíněně uvažují. Alespoň tuto alternativu zmiňoval místopředseda KSČM Jiří Dolejš. Nebylo by to "s křížkem po funusu"? (Komunisté v těchto dnech vypadají stejně polovičatě jako lidovci.) --- Nejdřív totiž by musel Jan Švejnar se zdarem přežít u poslanců Sněmovny prvá dvě kola volby jako vítěz nad V. Klausem v Poslanecké sněmovně (když počítáme s tím, že v Senátu má V. Klaus spolehlivou většinu senátorů ODS "v kapse").

Ve druhém kole je podle Ústavy, čl. 58, odst. (5) zvolen ten "kandidát, který získal nadpoloviční většinu hlasů přítomných poslanců i nadpoloviční většinu hlasů přítomných senátorů". Zde lze taktizovat také případným odchodem ze sálu a hlas neodevzdat.

Pak tu je třetí kolo. Ústava praví:

"(7) Nebyl-li prezident republiky zvolen ani ve druhém kole, koná se do čtrnácti dnů třetí kolo volby, v němž je zvolen ten z kandidátů druhého kola, který získal nadpoloviční většinu hlasů přítomných poslanců a senátorů. (8) Nebyl-li prezident republiky zvolen ani ve třetím kole, konají se nové volby."

V tom třetím kole bude samostatně a rovnocenně vážit každý jednotlivý hlas pro toho kterého kandidáta, takže -- pokud J. Švejnar projde do 3. kola -- vítěze určí nakonec poslanci. Je jich 200, senátorů je jen 81.

Nepochybnou předností tajné volby je respekt k osobnímu zcela svobodnému rozhodování; k tomu, co se taky nazývá volbou "podle svého nejlepšího přesvědčení"; a pak také bez ohledu na jakákoli stranická doporučení. Jisté šance má Jan Švejnar jen tehdy, podaří-li se mu dostat do 3. kola. Jinak může získat prezidentský úřad Václav Klaus hned ve 2. kole. Jazýčkem na vahách budou jak lidovci, tak komunisté; a možná někteří sociální demokraté.

Je snad vidět, že tu nepadlo slovo o osobních přednostech žádného z obou kandidátů. Osobní jejich kvality padají na váhu spíše sekundárně. Prioritu mají stranické představy o tom, co a jak zrežírovat, aby se to zúročilo v příštích parlamentních volbách. Jejich vítěz má vyhlídky na sestavení vlády a mocensky ve státě zase něco podle svých představ "rozhýbat".

Jak se nás také paradoxně týká prezidentská volba (podle toho, která?) (s dalšími případnými relevantními odkazy)

                 
Obsah vydání       15. 1. 2008
15. 1. 2008 Coyle: Překážky pro plánované budování systémů protiraketové obrany v Evropě Philip E. Coyle III.
14. 1. 2008 Coyle: The Obstacles to the Proposed U.S. Missile Defense Systems in Europe Philip E. Coyle III.
15. 1. 2008 Radiožurnál: pohled zaujatého člověka Boris  Cvek
15. 1. 2008 Lidové noviny: Účelová lež ministrova redaktora také poškozuje ženy Anna  Čurdová
15. 1. 2008 Kdo je kdo, se pozná nejvíc na chodníku Zdeněk  Bárta
15. 1. 2008 "Revoluce v mobilech" jako patologie mysli Jan  Paul
15. 1. 2008 "Revoluce v mobilech" může být virální guerillovou reklamou, nebo reálnou aplikací - vyberte si Štěpán  Kotrba
15. 1. 2008 Zamrzlá evoluce - Je to jinak, pane Darwine
15. 1. 2008 Volba prezidenta se blíží! Miloš  Dokulil
15. 1. 2008 Rozdíl mezi pevninskou Čínou a ČLR Petr  Fiala
15. 1. 2008 Uklízení chodníku a lidská slušnost František  Řezáč
15. 1. 2008 Neonacisté Plzní neprojdou, budou tam totiž lidé Aleš  Hess
14. 1. 2008 Schwarzenberg: "Česko nepodporuje americký vojenský útok na Írán !" Karel  Schwarzenberg
15. 1. 2008 ■ ■ ■ Ladislav  Puršl
15. 1. 2008 Vážné pochybnosti o regulérnosti voleb a férovosti prezidentské volební kampaně Jan  Zeman
15. 1. 2008 Konec ohlupování v nedohlednu
15. 1. 2008 Velice potřebný banán
15. 1. 2008 Aktuální zjištění z Bali: člověk moudrý je evidentně nejhloupější živočich na planetě Zemi Beno  Trávníček
15. 1. 2008 Parlamentní výbor v Zimbabwe chce peníze pro ženské ministerstvo Irena  Ryšánková
15. 1. 2008 Úklid chodníku a politické zájmy
15. 1. 2008 O úklidu sněhu a o Habsburkově pohřbu Jiří  Šimůnek
14. 1. 2008 Úklid sněhu v akci Z aneb když v tomto státě všechno patří někomu, tak ať se stará vlastník Štěpán  Kotrba
14. 1. 2008 Máš barák? Tak koukej vstávat v pět a uklidit nám to Irena  Ryšánková
15. 1. 2008 Levice na rozcestí -- socialisté na konci cesty Josef  Vít
15. 1. 2008 Air Car: Nechám se mile překvapit
15. 1. 2008 Cyklojízda Jana Bouchala
15. 1. 2008 Co bude dál?
14. 1. 2008 Britská policie hodlá experimentovat s kontroverzním americkým získáváním důkazů proti sexuálním násilníkům
14. 1. 2008 Jan Rybář z MFD ví pozitivně, že ve vězení v táboře Guantánamo k porušování lidských práv nedochází Jan  Čulík
30. 11. 2007 Jací jsme
14. 1. 2008 Zdravotnictví plně hrazené ze zdravotního pojištění může dosahovat velmi dobrých výsledků Darina  Martykánová
14. 1. 2008 Poslanec japonské Demokratické strany v parlamentě označil 11. září za podvod Jan  Zeman
14. 1. 2008 Spojené státy varovaly americké občany, aby se neúčastnili v Belgii demonstrace proti Guantánamu Andrew  Stroehlein
14. 1. 2008 Průvodce šarí'ou - povinnosti člověka vůči člověku Jan  Potměšil
14. 1. 2008 Privedie nás permanentná "nežná" revolúcia až k fašizmu? Peter  Vittek
14. 1. 2008 Nečasova falešná reforma penzí Ivo  Bubeník
12. 1. 2008 "Seminář k zapojení českého průmyslu, vědy a výzkumu do budování systémů protiraketové obrany"
12. 1. 2008 Budoucnost levice - na okraj další z nevěcných polemik Karel  Dolejší
12. 1. 2008 Jak Václav Klaus bagatelizoval význam internetu
9. 1. 2008
2. 1. 2008 Hospodaření OSBL za prosinec 2007
4. 1. 2008 Jan Čulík, Knihy za ohradou

Klaus versus Švejnar - prezidentské volby 2008 RSS 2.0      Historie >
15. 1. 2008 Volba prezidenta se blíží! Miloš  Dokulil
12. 1. 2008 Negace negace aneb koho budou poslanci volit, když se Jan Šinágl vrhl do podpory Švejnara   
11. 1. 2008 Václav Klaus by měl být prezidentem celé zeměkoule Petr  Wagner
9. 1. 2008 Opět na Bělehrad!? Kateřina  Konečná
8. 1. 2008 Krtek a prezident Pavel  Kopecký
3. 1. 2008 Prostituti se pýří? Zenny K. Sadlon
3. 1. 2008 Volba prezidenta jako roznětka politické krize roku krysy? Štěpán  Kotrba
2. 1. 2008 Prezident se v projevu bez vize vyhnul hodnocení mezinárodní situace Michal  Rusek
2. 1. 2008 Filip Paroubkovi: KSČM odmítá váš nátlak ohledně podpory kandidáta na prezidenta   
30. 12. 2007 Co se stane v roce 2008   
21. 12. 2007 Klaus: Není úkolem mým, ale především úkolem Vaším představit veřejnosti Švejnara Václav  Klaus
21. 12. 2007 Paroubek: Vyhýbání se diskusi je projevem slabosti Jiří  Paroubek
20. 12. 2007 Paroubek: Klaus má strach se střetnout se Švejnarem   
20. 12. 2007 Více Američan, nežli Čech?   
19. 12. 2007 Proč se Právo bojí vést veřejnou diskusi? Jan  Kavan