19. 8. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
19. 8. 2008

Určitý časový odstup, v mém případě čtrnáctiletý, poskytuje kontrastnější obraz proměn, jimiž ČR od roku 1989 prošla. Dojmy z pětitýdenního pobytu jsem se pokusil rozdělit do několika vzájemně se překrývajících kategorií.

19. 8. 2008

Před čtyřiceti lety jsme ho chtěli --

To bylo heslo, které v roce 1968 spojilo celý národ do jednoho šiku. Všimněte si, že o výročí z roku 68 se píše, ale žádné z našich médií toto heslo nevzpomnělo. Nešlo o demontáž kapitalismu, ale o "Socialismus s lidskou tváří". Toto heslo je tabu, o kterém se dneska v mediích nemluví a mluvit nesmí. Pro naše média události roku 1968 začínají 21. srpnem.

19. 8. 2008

Václav Bělohradský v Salonu (Právo, 14. 8. 2008) nabízí svoje vidění světa. Přitom nevnímá existenciální starosti většiny svých rodáků, jejich reálný život a možnosti. Nad jejich hlavami určitě neplápolá prapor „společnosti hojnosti“, „společnosti postmaterialistické“ nebo dokonce „postindustriální“. Jak jim objasnit, že žijí ve společnosti „diskontuity“?

18. 8. 2008

ODHALENÍ: Náměstek šéfa NATO Šedivý plánovačem Gruzínců ?

Že se americký radar v Brdech ochrání sám? Ale kdeže. Tomuto blábolu českých politiků už nevěří ani malé dítě. Nicméně už nikdo nevěří ani tomu, že konflikt v Gruzii nebyl naplánován v centrále NATO v Bruselu. Bohužel se tomu tak opravdu zdá být a z dokumentu je patrné, že datování celé operace probíhalo minimálně od 20.12. 2007. Podle dokumentu z gruzínského ministerstva zahraničí, který má redakce Britských listů k dispozici a který zpracoval pro velení NATO pod číslem DPP(2007)0898 (Defence Policy and Planning Division, Partnership for Peace - Georgia) s klasifikací 2. stupně "RESTRICTED" jako přílohu k operaci "PARTNERSHIP GOALS 2008" náměstek generálního tajemníka NATO Jaapa de Hoopa Scheffera Jiří Šedivý, bylo pořadí hlavních cílů leteckých útoků ruské armády následující:

  • 1.    8.8. 2008 09:45 vojenský radar a kasárna v obci Shavshvebi na dálnici mezi Poti a Tbilisi
  • 2.    8.8. 2008 10:57 postavení dělostřelecké brigády u Gorijvari
  • 3.    8.8. 2008 15:05 vojenská základna a vojenské letiště Vaziani
19. 8. 2008

Gruzínci pokračují v dezinformacích dle amerického scénáře

Rusko začalo v pátek umisťovat v Jižní Osetii balistické střely krátkého doletu SS-21. Uvedla to významná americká média s odvoláním na vysoce postavené vládní úředníky, kteří mají přístup ke zprávám tajných služeb. V pondělí přitom mělo Rusko začít s neustále odkládaným stažením svých sil z Gruzie - to tvrdily včera české internetové Novinky, napojené přes internet na amerického vládního úředníka, který to sdělil listům International Herald Tribune a New York Times... Podle předsedy lobbistické organizace obhajující plán protiraketové obrany (Missile Defense Advocacy Alliance) Rusko také dvacet těchto střel v průběhu bojů z mobilních odpalovacích ramp skutečně vypálilo, pokračují Novinky a odkazují se na fotografii trosek balistické střely SS-21 ve městě Gori , kterou zveřejnila MDAA. Jo, hádáte správně. Je to hlavice té Točky, jejíž tělo skončilo na policejní Ladě ve městě Poti. Alespoň už víme, kdo tu vtipnou šarádu nastrojil. Americká lobbistická organizace, snažící se přesvědčit Polsko a Česko o hrozbě, tentokrát z Ruska... "Zpráva" oněch "nezávislých světových agentur" je ovšem výplodem PR oné americké lobbistické organizace. A jakýsi tupý vysloužilý americký plukovník jménem Sam Gardiner, který učil strategii a vojenské operace na Národní válečné vysoké škole, z tohoto protiraketového píárka usoudil v rozhovoru s Amy Goodmanovou na levičáckém lobbistickém serveru Democracy Now, že Rusko nasadilo na jihu Osetie taktické jaderné zbraně ...

Market Watch - PRNewswire-USNewswire via COMTEX: Russia Fires SS-21 Ballistic Missiles at the Republic of Georgia, Poland Agrees to Have US Missile Defense ZDE

Democracy Now, Amy Goodman: Up to 2,000 Killed as Russia-Georgia Fighting Enters Fourth Day ZDE

Nepřipadá vám na té fotografii z "místa dopadu" něco divného?

19. 8. 2008

"Rusko je zemí, která vždy, když chce někomu doručit vzkaz, použije vojenskou sílu," prohlásila šéfka americké diplomacie cestou do Bruselu, kde se právě kvůli Gruzii koná schůzka představitelů členských zemí Severoatlantické aliance...

Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová ZDE

Juščenko a Tymošenková
19. 8. 2008

JU│ Nejen v České republice, ale i na Ukrajině existují zřetelně rozdílná stanoviska při hodnocení událostí v Gruzii mezi prezidentem Juščenkem a premiérkou Tymošenkovou. Jak uvádí server gazeta.ru, vystoupil zástupce šéfa sekretariátu ukrajinského prezidenta Juščenka Andrej Kislinskij s obviněním vůči ukrajinské premiérce Tymošenkové, která podle jeho názoru pracuje v zájmu Moskvy. Za to jí údajně Kreml slíbil jednu miliardu dolarů na financování volební kampaně. Dokonce použil slova o tom, že má podezření o spáchání velezrady a příznacích politické korupce v jejím chování.

19. 8. 2008

České reakce na povstání polské 1863

NIS│ Palacký neváhal doznati veřejně za sebe i za zetě, že pokládá revoluci polskou "za veliké neštěstí netoliko pro nás, ale zvláště pro Poláky", a Rieger sám v odpovědi k Hilferdingovi, otištěné v Národních listech, želí bratrovražedného boje, chápe živější sympatie pro Poláky z důvodů citových, že sice "přirozený cit práva žádá, aby se vrátilo, co komu bylo vzato násilím", avšak rozum že dokládá, "pokud to bylo vskutku jeho a pokud to držel sám dobrým právem", maje přitom na mysli Litvu, Ukrajinu, Volyň i Podolí s obyvatelstvem většinou nepolským. Došlo tak daleko, že obrazy Riegrovy a Palackého byly trhány se zdí a pošlapány, že oba dotud uznaní vůdcové národa a miláčkové jeho byli tupeni a zrádcováni, ba hledisko Riegrovo uváděno ve spojení s ruským vyznamenáním, jehož se mu roku předešlého dostalo (řád sv. Anny II. třídy) za příčinou tisíciletého trvání říše ruské. Po čase dívala se ovšem veřejnost na věc chladněji a zraleji, takže i vášnivý G. Eim, jenž nenáviděl přímo strany Riegrovy, musil napsati, že "obě různá mínění měla vážné důvody pro sebe a celou pravdu žádné".

zdroj: Hugo Traub: Fr. L. Rieger. Vydal S.V.U. Mánes, edice Zlatoroh, Praha 1920, s. 102-103.

19. 8. 2008

Vážený pane ministře, se znepokojením jsem si přečetl na serveru MŠMT výzvu k podání nabídky na veřejnou zakázku malého rozsahu s názvem "Servis -- služby podpory Školského vzdělávacího portálu EDU.CZ". Z obsahu tohoto dokumentu vyplývá, že Ústav pro informace ve vzdělávání, který je odpovědný za dosud zcela neuspokojivý způsob práce portálu EDU.CZ, hodlá vynakládat nadále po další dva roky kvalitě a obsahu neadekvátní prostředky na provoz. V této souvislosti připomínám, že v roce 2007 byly náklady na tento portál 10,2 milionu korun, v roce 2006 to bylo 12,2 milionu korun, v roce 2005 pak 5,8 milionu a v roce 2004 5,1 milionu, tedy v letech 2004-2007 celkem 33,2 milionu korun (podle Závěrečného účtu kapitoly 333 za rok 2007).

Kašmírský Šrínagar: muslimské demonstrace, foto Fayaz Kabli
19. 8. 2008

SITA│ V hlavnom meste indického Kašmíru Šrínagar sa v pondelok opäť zhromaždili desaťtisíce moslimov, ktorí vyzývali na odtrhnutie od prevažne hinduistickej republiky. Demonštrantov mávajúcich zelenými a čiernymi vlajkami priviezli stovky nákladných áut a autobusov z celého himalájskeho štátu. Pochod k miestnej kancelárii Organizácie Spojených národov separatistickí lídri označili za najväčší od vypuknutia novej vlny nepokojov pred dvoma mesiacmi. Hoci sa demonštrácia tentoraz zaobišla bez násilia, tisíce účastníkov vykrikovali názov jednej z najnásilnejších protiindických organizácií, Laškar-i-Tajjiba (Armáda čistých).

18. 8. 2008

Více než 130 gruzínských civilistů vězní jihoosetské úřady v regionálním hlavním městě Cchinvali. Vězni byli náhodným způsobem zatčeni na ulicích města, podle jejich národnosti, brzo po vypuknutí války před 10 dny. Jsou vězněni na dobu neurčitou a cchinvalské úřady je chtějí vyměnit za jihoosetínské civilisty, údajně unesené gruzínskými vojáky během konfliktu.

19. 8. 2008

RAZ│ Prezident Ruské federace Dmitrij Medveděv vyznamenal v pondělí 18.srpna vojáky a důstojníky 58. armády, kteří se vyznamenali při operaci v Jižní Osetii. Podle údajů generálního štábu RF ztratili Rusové 74 muže, 171 mužů je zraněno a 19 vojáků se pohřešuje. Celkem vyznamenal prezident 30 vojáků, z toho 14 důstojníků a 16 vojáků a poddůstojníků.

19. 8. 2008

RAZ │ Podle izraelské agentury Mignews se ruská armáda zakopává a ničí gruzínské vojenské základny. Jednotky ruské 17. motostřelecké divize vytvořily za posledních 48 hodin celou síť pozičních opevnění u mostu přes řeku Lechura, zhruba 30 km od gruzínské metropole Tbilisi. Na silnici v oblasti obce Igoeti vytvořili překážku z barelů a pneumatik. Jakýkoliv pohyb gruzínských vojenské a policejní techniky je zakázáno. Pohyb civilních vozidel byly povoleny do 12:30.

18. 8. 2008

Dopis Martinu Škabrahovi

Reakce na článek Martina Škabrahy "Tři stezky (ke) komunismu"

Je dobovou módou směšovat komunismus s nacismem , U Nás, tak jako v ostatních post ... zemích. Je to velmi populární mix. K čemu je to dobré? Asi se to dost hodí, jinak by se tím neopíjelo tolik mudrlantů ("intelektuálů.") Vzhledem k nepoměrnému rozšíření K minulosti mezi námi postsověty se tenhle lomcovák m.j. používá těmi "bez" závadné minulosti jako černá známka a roubík pro všechny dříve namočené, varování navěky pro všechny, kteří by mohli mít spády byť jen něčemu z komunismu věrouky přitakat, ale ze stejného důvodu (namočil se skoro každý, resp. málo bylo těch ostře proti) tenhle relativismus znamená také jisté sympatie pro Ďábla = nacismus. Koneckonců, nacisti bojovali proti komunistům, takže víte, nakonec nebyli vůbec tak špatní. (V "post"státech, které stály před frontou s Německem a za frontou obrátily -- Pobaltí, Maďarsko, Rumunsko, Chorvatsko ... Slovensko...)

19. 8. 2008

Akci, kterou iniciativa Ne základnám realizovala pod sdělením "Poslanci nás neobejdou, my obejdeme poslance" přináší své úspěchy. Když v řadě případů nezastihnou občané své poslance v jejich kancelářích, když nedostávají odpovědi na své dopisy, bylo řešením upozornit poslance na existenci občanů přímo u Poslanecké sněmovny ČR.

19. 8. 2008

Stačí se podívat na uplynulé měsíce a najdete logiku kroků, které jsou proti iniciativě Ne základnám vedeny. Občané byli informováni, s kým vším že se to iniciativa spojila, dominujícím tvrzením bylo, že s KSM. To, že iniciativa byla a je otevřenou platformou, že není jejím posláním kohokoliv lustrovat, zůstávalo stranou. Měla a má jediný cíl, odpor proti instalaci cizí vojenské základny v ČR (k tomuto postoji se hlásí široké spektrum občanů) a předpokládat, že iniciativa bude někomu bránit v jeho postoji, bude odmítat jeho účast v iniciativě je jen vlastní pohled a chápání demokratických principů u odpůrců iniciativy.

REUTERS/David Mdzinarishvili
18. 8. 2008

Často počúvame správy od rešpektovaných agentúr ako Reuters, AP, AFP a iných "nezávislých" zdrojov. Ak sú ozaj také nezávislé, ako je možné, že vždy sú na rovnakej strane konfliktu, v každej vojne, v každej konfrontácii? Ako je možné dosiahnuť tak široký konsenzus, spoločne a rovnako naladený spevokol riadiaci milióny menších novín, časopisov, webových stránok a televíznych štúdií...?


Tak komentuje blogger Roman na své slovensky psané stránce informace o podvodech ve fotografiích REUTERS, nalezené v jejich fotobance jiným pozorným bloggerem. I když argumenty, které bloggeři uvádějí, mohou mít i jiné vysvětlení, něco je na těch snímcích nepřirozeného. Příliš estetická kompozice. Příliš mnoho emocí. Dohledali jsme na serveru Reuters tyto fotografie a další snímky těchže osob od týchž autorů. A na jendom z nich se objevila gruzínská vojenská hlídka, která na vše dozírala.... Fotoreportéři David Mdzinarishvili a Gleb Garanich byli v Gori "embedded". Fotoaparát se totiž stává silnou zbraní současných válek. Editor daleko, svědci žádní. Potřeba vizualizace obrovská. Emocionální manipulace i aranžování se na bojišti Davida s Goliášem přímo nabízí . Někdy stačí jen chvíli počkat a změnit ohnisko objektivu. Rozplačte se do kamery, vyletí ptáček... Je otázkou, jestli u válečné fotografie mají být zdrojem fotografové těch národností, jichž se konflikt týká. Ten, komu se nedostanou do rukou všechny fotografie a nejlépe ve vysokém rozlišení, si ničeho nevšimne... │ŠOK

fotogalerie Reuters ZDE

Byzantine Blog: Fighting Dirty: Pictures to Provoke Hatred and More Suffering ZDE
19. 8. 2008

Pracovník Liberálního institutu: Proti vytunelování bankovních kont není třeba zavádět ochranné předpisy

Jan Čulík ve svém emotivním příspěvku obviňuje ČNB a Ministerstvo financí ČR z „nehorázného diletantismu“. Oč jde? Čulíkovi jsou trnem v oku bankovní poplatky za příchozí platby, resp. zneužívání těchto poplatků těmi, kdo majitele konta záměrně poškozují tím, že mu na účet posílají částky nižší, než kolik činí dotyčný poplatek (nejlépe jednohalířové), čímž majiteli způsobují čistou finanční újmu, tj. je na tom poté hůře, než kdyby zmíněnou platbu vůbec neobdržel. Při systematičtějším úsilí lze tímto postupem způsobit příjemci poměrně významnou škodu. „Nehorázný diletantismus“ MF ČR a ČNB spočívá podle Čulíka právě v tom, že dotyčné státní orgány doposud proti tomuto riziku razantně nezakročily.

19. 8. 2008

Matěj Šuster z Liberálního institutu argumentuje, že není třeba zavádět na ochranu spotřebitele žádné další předpisy, proti možnosti vytunelování jeho konta posíláním minimálních částek, za něž si pak banka účtuje horentní poplatky, je prý možno bojovat soudním sporem i na základě už existujících zákonů, a kromě toho, zjevně nejde o závažný problém, protože zákazníci neprotestují, děje se to tedy jen málo. Kromě toho, implicitně prý platí, že banka má povinnost starat o zákazníka dobře. Zavádět právní ochranu pro zákazníky znamená podle Šustera vytvářet další spletité předpisy a nepřípustně posilovat roli státu.

Mám zato, že Matěj Šuster nemá informace o tom, jak to chodí ve "skutečném" kapitalismu, tedy v zavedených demokraciích západní Evropy. Tam považují vlády za svou povinnost ochraňovat zákazníka před zvůlí velkých podnikatelských firem. Především je to zjevné právě v bankovnictví a v pojišťovnictví, kde na základě praxe (Britové jsou pragmatici, nikoliv ideologové) zavádí stát další a další předpisy na ochranu zákazníka.

19. 8. 2008

Tohleto je spíše prosba o radu, píše Dalibor Rozsypal. Jedná se mi o ten nehorázný problém s českými bankami (enormně vysoké poplatky, možné vytunelování účtu posíláním halířových položek atd.). Teď nedávno o tom psala dokonce i Mladá fronta a tady na Britských listech na tento problém znovu reagoval pan Čulík. Už jsem nad tím dost uvažoval, že si svůj účet v Česku úplně zruším, mám totiž v Evropě ještě několik účtů (britská banka Barclays, lotyšská Hansa a irská AIB). Nikde jinde to není tak super-nevýhodné pro klienta jako tady v Česku. Všechny tři zmiňované banky si neúčtují žádné poplatky za vedení účtu, výběry z bankomatu atd. O bezpečnosti účtu ani nemluvím.

18. 8. 2008

Jako účinná obrana občanů proti zhůvěřilosti systému by bylo zveřejnění čísel kont ministra financí a guvernéra ČNB a krátký návod jak správně/nesprávně vyplnit příkaz k převodu. Nejlepší obrana je útok, míní čtenář Pavel Krajtl.

18. 8. 2008

Čulíku, tak teď snad to už můžeš rozbalit na rovinu. Hrajete si na hodný demokraty, ale přitom děláte normální propagandu pro Rusáky. Snad každej normální člověk vidí, jaký důvody jsou za vaším házením špíny na USA, podporou Parouba a za buzerováním radarů, Gruzie snad otevřela oči i těm nejvíc nablblejm. I kdz u rudochů nevím nevím. Nechápu jak dneska pomalu 20 let po SAMETU, a na výročí INVAZE Rusáků když Rusáci útočí na Gruziji někdo může někomu projít taková nablblá bolševická agitka. Tak přiznejte vaší rudou barvu a kdo vás platí. Ukáže se, že Čulík je bolševicko levičácký zrádce a Kotrba bolševická kurva, píše čtenář, který si říká Kubikula.

19. 8. 2008

Dvě třetiny žen ve středověce vyhlížejícím vězení Lshkar Gah v Afghánistánu bylo odsouzeno za ilegální sexuální styky. Trest je 20 let. Většina z nich jsou oběti znásilnění. Situace v tomto vězení je obdobná jako ve všech ostatních afghánských věznicích.

Plukovník Ghulam Ali, vysoce postavený regionální činitel tajné policie, vysvětluje ve své kanceláři pod portrétem prezidenta Hamida Kharzaie, že plně podporuje právo úřadů odsuzovat ženy do vězení za to, že byly znásilněny:

"V Afghánistánu je to zločin, ať k tomu byla či nebyla žena donucena, protože islámská pravidla říkají, že je to zločin," zdůrazňuje Ghulam Ali a pokračuje: "Myslím, že je to správné. V důsledku ilegálních sexuálních styků se dnes světem šíří mnoho nemocí,jako je HIV.

Podrobnosti v angličtině ZDE

18. 8. 2008

Tvrdí se, že historie je tu proto, aby se z ní současnost poučila. S tím souhlasím. Jist si nejsem v tom, zda stojí za to se v historii účelově "patlat". A už vůbec si nemyslím, že je k něčemu dobré, když podle historických skutků oceňujeme skutky současné, píše Petr Sedláček. Většinová média se jala připomenout čtyřicáté výročí okupace Československa v srpnu roku osmašedesát. V pořádku. Pro pochopení toho všeho by však podle mého asi stálo za to problematice věnovat daleko více času, než zřejmě nabídne jeden srpnový mediální týden.

Nezamýšlím však žádný historický exkurz. Jen se zájmem očekávám, zda se najde médium, které přinese anketu mezi současníky, ve které by se mladí i staří vyjádřili k tomu, co jim srpen 68 vůbec říká.

Překvapilo mě, že v Rusku takovou anketu udělali.

18. 8. 2008

Máme ZDE další mystifikaci ministra Julínka. On tvrdí zde, že všichni občané s jeho reformou souhlasí, jen lékaři se diví. Já s jeho reformou nesouhlasím. Je ukvapená, takže možná desítky dalších arbitráží budou následovat díky amatérismu a beztrestnosti pachatele. A asi jsem nebyl přítomen, když se někoho ptal (nevím ale ve svém okolí o nikom), jaké zdravotnictví by si přál dlouhodobě mít ve své rodné zemi. Za 18 let od "revoluce" se nikdo nepokusil sestavit a napříč celým politickým spektrem prosadit kompromisní ideový program, třeba. s názvem "Základní kodex zdravotní péče České republiky", který by dlouhodobě a závazně zobecnil zásady a pravidla nejen ve vztahu občana ČR a zdravotní péče.

18. 8. 2008

Žádná z parlamentních stran neměla ve svém volebním programu ani zmínku o tom, že podpoří umístění radarové základny USA na našem území. Je proto velmi překvapivé s jakou vehemencí naši vládní politici podporují stavbu radarové základy. Navíc bez ohledu na názor veřejnosti a hlasy odborníků, kteří zmiňují četná zdravotní a bezpečnostní rizika základny. Tato vláda ani parlament nemají žádné právo o tak závažné věci sami a bez ohledu na mínění veřejnosti rozhodovat.

Tvrdilo se, že radar bude sloužit k monitorování možných hrozeb ze strany zemí jako Írán, Severní Korea a podobně. Nikoliv ze strany Ruska nebo Číny. Nyní se však dovídáme, že radar má být u nás především proti hrozbám ze strany Ruska.

18. 8. 2008

Praha Pankrác:

Jak je tomu v našem českém prostředí zvykem, média dala dost prostoru docela výrazným desinformacím o tom, co se vlastně letos na počátku července na zasedání Výboru pro světové dědictví UNESCO (Word Heritage Committee - někdy překládán i jako "Komise světového dědictví") v kanadském Quebecu ohledně Pražské památkové rezervace (PPR) usneslo. Z oficiálních i obchodních kruhů zazněly hlasy, že jde o pouhá nezávazná doporučení, jichž si netřeba všímat a která lze ignorovat. Developer, který chce dvě sporné výškové budovy na Pankrácké pláni stavět je prý klidný. Patrně je s politiky i úředníky vše potřebné z jeho strany dohodnuto a pokud se snad přece bude brát ohled na UNESCO, tak až pokud půjde o nějaké další podobné záměry, jež lze s určitostí předpokládat.

Ono je ale všechno přece jen trochu jinak.

Autor je právníkem jedné ze stran konfliktu o stavbu mrakodrapů na Pankráci - místního "ekologického" občanského sdružení Pankrácká společnost . Stejně tak lobbuje Ateliér pro životní prostředí, o.s. jehož je členem.

18. 8. 2008

„Bude-li stanoven pevný termín přijetí eura v České republice, omezí se posilování české měny.“

Nebo taky ne... Nevím, v čí hlavě ona nesmyslná teorie vznikla, ale od té doby tato hypotéza žije vlastním životem a je citována jako téměř prokázaný fakt, např. ministrem Čunkem nebo exministrem Jahnem, zmiňovaným novinářem Karlem Hvížďalou v bizarní souvislosti s „chobotnicí“ na Letné.

Naneštěstí pro všechny zastánce uvedené teorie máme v tomto případě (v ekonomii poměrně výjimečnou) možnost ověření tohoto tvrzení. Slovensko, které má celou řadu podobných fundamentálních ekonomických předpokladů jako Česko, se vydalo cestou, kterou požadují zastánci výše uvedené teorie.

18. 8. 2008

19. srpna 1968 jsem odjel do Prahy: koupit si vízum pro cestu do Francie. Na jazykové škole jsem v červnu složil státní zkoušku z francouzštiny a nyní chtěl vyzkoušet nově nabyté dovednosti. Lístek na vlak, zpáteční, mě tehdy stál 345 Kčs. Jediné zavazadlo - spacák. V kapse 5 dolarů. Jel jsem navštívit svoji korespondenční přítelkyni do Paříže a bylo mi dvacet let.

Dvacátého prvního, ráno kolem sedmé. Na Hlavním nádraží mě přivítal ruský tank. Bylo zřejmé, že se cesta odkládá. Ostatně, nebylo by hříchem odjet z města nabízejícího válečné dobrodružství? Zvláště, když jsem zanedlouho na Václaváku ležel ve výkladní skříni a kolem dopadaly kusy omítky z ostřelovaného Národního muzea. Každou chvíli rozhlas vyhlašoval nejrůznější varování, ba i stanné právo. Ozývaly se výbuchy. To explodoval tank před budovou rozhlasu.

17. 8. 2008

"Jsou to historické hodiny. Zde se zlomila hůl nad socialismem stalinského ražení, i kdyby se Češi a Slováci měli utopit v moři krve a slz. Teprve až vzplane sama od sebe jiskra v Sovětském svazu, nebude síla se proti tomu postavit". To napsal německý doktor filosofie Hartmut Zwahr, profesor sociálních a ekonomických věd na lipské univerzitě do svého letos znovu zveřejněného deníku z let 1968 -- 197O. Věnuje se zde období od března 1968 až dubna 1970 a čtenář je tak uveden do období Pražského jara až po následné represe. Jde o "bolestivé zápisky očitého svědka, které líčí pocity lidí v NDR mezi nadějí a bázní", píše recenzent časopisu "Die Zeit". Kniha popisuje politické soukolí, ve kterém zmizela naděje Pražského jara. Patrná je snaha systému zabránit touze Čechů a Slováků po svobodě. Z knihy jasně vyplývá, jak nestabilní byla uzavřená společnost v NDR. Autor popisuje, jak zde vize socialismu u mladé generace, která přežila nacionálně socialistickou válku, byla diktaturou zardoušena. To, co pak nastalo po roce 1989, byl podle něho též pokus naplněním ideálů Pražského jara skončit s tzv. reálným socialismem.

19. 8. 2008

Naši učitelé, tedy učitelé v Čechách, netrpí ani tak dnes tolik známým a moderním syndromem vyhoření. Nazvala bych to jinak -- jsou to učitelé ne vyhořelí, ale "převálcováni." Svědčí o tom i mnohé ohlasy na můj článek Dětem chybí přirozená autorita. Proč si to myslím?

19. 8. 2008

Před nedávnem jsem si přečetla článek své bývalé spolužačky , která se vyjadřovala k našemu, částečně společnému, studiu. Její názor považuji za velmi shovívavý. Studovala jsem obor s názvem Učitelství pro SŠ, v kombinaci čeština-angličtina. Nejprve k samotnému oboru.

Musím po pár letech praxe říct, že z hlediska pedagogiky a metodiky mi škola za pět let studia nedokázala nabídnou zhola nic. Například tak podstatný předmět, jakým je pro učitele psychologie, byl jen snůškou pojmů, definic a jmen. V každém z oddílů psychologie (obecná, vývojová, speciální apod.) tentýž způsob omílání pouček a pokud budeme hodní, dočkáme se (obecného) příkladu. Příprava na vstup do třídy, plné studentů od 13 do 20 let, žádná, míní čtenářka Petra Janasová

18. 8. 2008

Pedagogické pomůcky se nedají sehnat

Zatím ještě učím na SPŠ a VOŠ Kladno. Váš článek "Škola sto let za opicemi" mne přinutil, ačkoliv to nemám příliš ve zvyku, reagovat.

Snažil jsem se, přesně jak píšete: "Samozřejmě že profesionální učitel využívá v hodinách powerpointových projekcí, videoklipů, audioukázek a hlavně interakce a diskuse se studenty, stejně jako samostatných projektů, které musejí připravovat studenti sami. Dobrou vyučovací hodinu připraví totiž sami studenti, a učitel je k tomu motivuje svým nadšením."

Příprava jedné poněkud multimediální vyučovací hodiny pro interaktivní tabuli (Pro nezasvěcené: To je taková ta tabule, co se na ní dá elektronickým perem psát, promítat video a podobně) mi trvá přes tři hodiny, píše Jan Pacovský.

19. 8. 2008

Text Miriam Prokešové mne v mých vzpomínkách zanesl zpět na pedagogickou fakultu. Nepřináší z hlediska výchovy a vzdělávání nic nového, pouze obecné fráze. Stejně tak, troufám si tvrdit, většina pedagogických fakult nepřináší svým studentům v oblasti pedagogicko-didaktické nic podstatného, i když určitě existují výjimky potvrzující pravidlo.

19. 8. 2008

Děkuji za článek Jana Čulíka "Škola sto let za opicemi", po přečtení několika předchozích - dle mě - velmi autoritářských - článků jsem začal propadat panice ... navíc mi přijde, že to dnes v českých třídách vypadá trochu jinak (nedávno jsem donavštěvoval gympl ...), píše čtenář Václav Chalupa.

Dnes jsou ve třídách projekční zařízení, učitelé mají notebooky, řada tříd (a hodin) je počítačových ... měl jsem možnost pozorovat obrovské změny během osmi let studia (prima-oktáva), nejen v závádění technologií, ale přesně - jak výstižně popisujete, ve způsobu vyučování (positivně).

19. 8. 2008

Můj dřívější kolega z laboratoře české firmy, kde jsem kdysi pracoval, pocítil v době normalizace šanci přivydělat si "literaturou" a do svých povídek, které mu tiskl občas Mladý svět, umisťoval době odpovídající - jak by se dnes řeklo "politicky korektní" - věty, jež s původním textem měly málo co společného, však zajišťovaly rasantností, jak se tehdy říkalo "pokrokových" obsahů, otištění v MS. Měl jsem mu tenkrát ony "pojistky tisku," jak jsem je označoval, za zlé. Byl ovšem pilný i jinak, naučil se anglicky tak, že mohl překládat anglické texty - měl jsem ale důvodný pocit, že nemá dost vnitřní morálky, aby si "nepůjčoval" celé překládané pasáže a nepomáhal si s nimi ve svých textech. Na onoho borce jsem si vzpomněl, když jsem četl Michaelem Volným velebenou knihu Dominiky Deryové. Uvědomil jsem si, totiž, jak jsem byl na svého tehdejšího kolegu tenkrát přísný. Po přečtení knihy D.D. mne mučí pocit, že bych se mu měl omluvit. Chudáček malá, literární, pomáhal si vždy tak nanejvýš jednou větou, mnohdy jenom frází a já jej za to tenkrát verbálně týral. To jsem samozřejmě netušil, že se dožiji doby, v které budou překonány tehdejší směšné "pojistky tisku" nejen v intenzitě, ale i v obsahu a formě - jenže pod jinou vlajkou a v jiném, demokratickém režimu. Mé zděšení je tak mocné, že se spolu s Beckettovým Murphym ptám "...kde to jsem, zda a kdy?"

19. 8. 2008
John Michael Greer
The Archdruid Report

(...) Síly, které drží americké rodiny v závislosti na ekonomicky vynucené otročině a které se pokoušejí odpovědět na nové a náročné podmínky starými a stále více dysfunkčními reakcemi, bezpochyby ve své podstatě vůbec nejsou ekonomické povahy. Bez ohledu na kultivovanou smyšlenku, že všichni hráči v ekonomické hře jsou rozumní a sledují své vlastní zájmy ve volné směně, většina rozhodnutí, která jedinci činí v průběhu té hry, obsahuje jen výjimečně takový druh rozumného rozhodování, který ta smyšlenka sugeruje.

19. 8. 2008

Moderní společnost potřebuje k životu moderní města. Města s perfektní dopravní obslužností, dostupnými službami, kvalitním bydlením a spoustou míst k aktivnímu odpočinku. A taky dostatkem zeleně. Žijeme v moderní společnosti, ale obávám se, že nežijeme v moderních městech.

Moderní město si totiž představuji jako místo, které dýchá, je plné zeleně, domy a obchody na sebe navazují a přitom na sobě nejsou namačkané. Prostě místo, ve kterém se dá nejen bydlet, ale i žít.

18. 8. 2008

Snad několik informací ke zmíněné kauze, píše Petr Wagner. Já jsem jí díky své profesi sledoval celou dobu. V mainstreamových mediích došlo k několika nepřesnostem a možná i by stálo je uvést na pravou míru.

Především v případě Diag Human šlo o obchod s lidskou plasmou. Ta byla získávána z odebraných krví. Pro laiky je to část krve která zbude po oddělení krvinek. Krví odebraných na biochemická vyšetření. Laborantky jí odpipetovávaly a sbíraly do sběrných nádob.

18. 8. 2008

aneb podlost, která prošla, inspiruje

Žijeme v éře, kdy by teoreticky měly být informace dostupné, jako nikdy před tím. Co se tedy dá říct o gruzínské krizi? Nehledě na všechny myslitelné sdělovací prostředky (v nejširším slova smyslu, od telefonu po internet) jsou informace jisté, prověřené a "objektivní" velmi vzácné.

Pokud jsou vůbec k mání, ztrácejí se v rychlém proudu vířícího balastu, který nakonec lépe ulpí v mozku než "pravda". Technika nám tedy pravdu nezařídí, nepodá.

18. 8. 2008

ANALÝZA GRUZÍNSKÉ KRIZE

Lidstvo vymyslelo jedinou hloupější věc, než je válka – a to hloupou válku. Prezident Michail Saakašvili vsadil vše na jednu, takovouto hloupou, válečnou kartu a během dvou dnů vše prohrál. To, že po překročení řeky nezničil velkou říši, je dáno jenom tím, že žádné říši nevládne. Pouze přivedl do svízelné situace své mocné spojence.

Dohady o geopolitických souvislostech dvoudenní kavkazské války se pohybují ve dvou okruzích. Ten vnější naznačuje, že šlo o kouřovou clonu, za níž měly být rozvinuty západní flotily u břehů Íránu a v Polsku raketová základna. Tato úvaha se jeví jako málo pravděpodobná – obé bylo možné bez potopení vlastního spojence.

18. 8. 2008
Jaká by byla asi americká reakce, kdyby Leonid Brežněv nabídl Mexiku, aby se stalo členskou zemí Varšavské smlouvy?

Bezpochyby tato krize ilustruje ruskou krutost a brutalitu, ale, jak by asi řekli Čečenci, to už jsme znali i předtím. Také tato krize odhalila, jak omezená je americká moc. I když George Bush, Dick Cheney a šavlemi řinčící "experti" na Rusko vzdorně křičí, žádnou praktickou reakci nevymysleli. To, že chtějí odebrat Rusku zimní olympijské hry v Soči, to asi není zrovna nejúčinnější hrozba, napsal v týdeníku Independent on Sunday Geoffrey Wheatcroft.

Avšak především tato krize odhalila, jak rozložená je politika Západu od ukončení studené války. A - opožděně - také vyvolala otázku, k jakému účelu vlastně slouží NATO.

17. 8. 2008

17. 8. 2008

Bývalý gruzínský ministr:

Georgij Chaindrava musel opustit Saakašviliho kabinet, protože se odmítl podílet na agresivní vojenské politické gruzínského prezidenta. V rozhovoru pro německý týdeník Spiegel Online řekl bývalý ministr Saakašviliho vlády pro zvládání konflitů toto:

Reportér: Je ruská vojenská intervence "vraždou mladé demokracie", jak říká prezident Saakašvili?

Chaindrava: Rusko je už pět set let imperialistická země. To nebylo pro nikoho tajemství. Americká vláda ale rozšiřuje mýtus, že v Gruzii vládne demokracie. Saakašvili však zosobňuje autoritářský režim, podobně jako Putin. Saakašvili porušuje lidská práva a potlačuje sdělovací prostředky. Například loni v listopadu poslal státní úderné vojenské jednotky, aby vyřadily z provozu nezávislou televizní stanici Imedi. Saakašvili není demokrat. Ten člověk v listopadu zavedl výjimečný stav proti masovým demonstracím, které zorganizovala opozice, a pak zfalšoval prezidentské volby a parlamentní volby. Západ, především Bushova vláda, před tím zavřeli oči.

18. 8. 2008

"Zneužila to nepřátelská propaganda"

Česká televízia nám v Udalostiach o 19.00 hod. dňa 17.08.2008 ponúkla o. i. aj záber prezidenta Gruzínska Michaila Saakašviliho ako si žuje vlastnú kravatu (zábery BBC). Tento záber už predtým obletel svet prostredníctvom internetu, a tak bolo ťažké naň nereagovať v hlavnom spravodajskom čase.

Čakal som nejaké konštruktívne vysvetlenie zo strany Gruzínska, resp. spriatelenej Českej televízie (stres, fotomontáž), ale dočkal som sa len informácií o tom, že uvedené zábery zneužila ruská propaganda (za pomoci psychológov, ktorí zrejme nie sú psychológovia, ale sprostí propagandisti). O skutočnosti, že prezident krajiny žuje kravatu ako krava, som sa teda nedozvedel ani ň, stěžuje si čtenář Vladimír Kašuba.

16. 8. 2008

Konflikt mezi Ruskem a Gruzií je pozoruhodnou ukázkou metod moderního válečnictví, upozorňuje v deníku Guardian Ian Traynor. Propaganda a černý rozhlas byly vždycky důležité nástroje válečníka. V kavkazské válce je však nové to, že proti sobě bojují placené PR agentury, které se snaží své klienty dostat do médií.

"Zlé, velké Rusko proti odvážné malé Gruzii". Ať už tomu tak skutečně je, anebo je to nesmysl, to je obraz, který se podařilo "Míšově" PR agentuře v Bruselu vytvořit po celém světě. Loni zaplatil Saakašvili podle zpráv bruselské PR agentuře Aspect Consulting půl milionu euro, aby dělala Gruzii celosvětovou reklamu. Má zdůrazňovat, jak je všechno na Gruzii dokonalé, od vynikajícího jídla a pití až po její demokratické svobody.

16. 8. 2008

Moskva má právem pocit křivdy, že ji svět neposlouchá, míní analytikové BBC

Bushova vláda se snaží proměnit gruzínskou vojenskou operaci, která selhala, v úspěšnou diplomatickou operaci proti Rusku, píše analytik BBC Paul Reynolds. Američané se totiž snaží prezentovat ruské akce jako agresi a bagatelizují gruzínský útok proti Jižní Osetii dne 7. srpna, který vyvolal ruskou operaci.

Avšak, poznamenává komentátor, důkazy z Jižní Osetie ohledně tohoto útoku naznačují, že byl gruzínský útok rozsáhlý a způsobil značné škody.

Reportérka BBC Sarah Rainsfordová informuje: "Mnoho Osetínců, s nimiž jsem se setkala v Cchinvali, a v uprchlických táborech v Rusku zuří ohledně toho, co se stalo jejich městu. Je jim naprosto jasné, kdo nese vinu: gruzínský prezident Michail Saakašvili, který vyslal vojska, aby ovládla tento osamostatnivší se region."

17. 8. 2008

Nebyla poražena Gruzie, ale určitý druh gruzínské politiky, která opakovaně hraje do ruských rukou.

Před čtyřiceti lety tento týden začala noční obloha nad Prahou hlučet zvukem dopravních letadel. Začala invaze do Československa. Dnes jsou tanky na ulicích Gruzie. Jenže mezi dneškem a rokem 1968 je velký rozdíl. Zaprvé, Gruzínci zaútočili, než byli poraženi. Zadruhé, toto není totální okupace, spíše něco jako trestná výprava, píše slavný britský komentátor a odborník na středovýchodní Evropu Neal Ascherson v týdeníku Observer.

9. 8. 2008

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 180 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V červenci 2008 přispělo celkem 185 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 40 916.45 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31.7. 2008 částku 231 190.15 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 1,400.18 euro.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Gruzie, Rusko a Jižní Osetie RSS 2.0      Historie >
19. 8. 2008 Našla se hlavice Točky. Zn.: Spadla z nebe na náměstí a je nepoškozená... Štěpán  Kotrba
19. 8. 2008 Gruzie vystupuje ze SNS, Ukrajina zpochybňuje dohodu. Začíná rozpad Společenství?   
18. 8. 2008 ČT, Saakašvili a jeho kravata   
18. 8. 2008 Šašek králem Jan  Zeman
18. 8. 2008 Je současná politika USA pokračováním Monroeovy doktríny? Boris  Valníček
18. 8. 2008 Kdy hlasitěji křičet, když ne teď   
18. 8. 2008 Vystřízlivění Michal  Vimmer
18. 8. 2008 Gruzínská krize odhalila známý rozkol v Evropské unii   
18. 8. 2008 Tak k čemu je NATO?   
18. 8. 2008 Rusové: Měli bychom být tvrdší   

Šikana od Cizinecké policie RSS 2.0      Historie >
18. 8. 2008 Welcome to Prague   
14. 7. 2008 Fronty na cizinecké polici chce řešit Akademie věd: vlastním cizineckým policistou pro vědce   
6. 7. 2008 Imigrace Petr  Wagner
4. 7. 2008 Jak Cizinecká policie v Praze bojuje proti cizincům   
2. 7. 2008 Jak Cizinecká policie ČR zachází s lidmi   
5. 3. 2008 Stop, už nejste legály Milan  Daniel
22. 1. 2008 Korupce státních úředníků aneb Jak se žije cizincům v ČR   
16. 1. 2008 Třeba se Britové poučili v Česku Milan  Daniel
3. 12. 2007 Odpor vůči cizincům v České republice Jan  Čulík
15. 6. 2007 Jak je těžké pozvat Rusa do Prahy Jan  Čulík

Filmový festival Karlovy Vary 2008 RSS 2.0      Historie >
13. 7. 2008 Emma Čulík: Karlovy Vary 2008 - A fistful of impressions/Hrst dojmů Ema  Čulík
12. 7. 2008 Ohlédnutí za Karlovými Vary: Přijatelné filmy; nic co by vám od základů změnilo život Jan  Čulík
10. 7. 2008 Jak láká stoka Ema  Čulík
10. 7. 2008 The attraction of the gutter Ema  Čulík
10. 7. 2008 Katyň - film o ideologiích, které zešílely Jan  Čulík
9. 7. 2008 Karamazovi: Profesionální záznam divadelní inscenace Jan  Čulík
9. 7. 2008 Západ zjišťuje, že na třetí svět nemá Jan  Čulík
9. 7. 2008 Film není mrtvý. A mrtvý není ani formát VHS Ema  Čulík
9. 7. 2008 Film's not dead. And neither is VHS Ema  Čulík
8. 7. 2008 Vorlův Gympl: Jak film vyjadřuje všeobecnou občanskou nespokojenost v České republice Jan  Čulík

Letní filmová škola, Uherské Hradiště RSS 2.0      Historie >
3. 8. 2008 Letní filmová škola Uherské Hradiště: Konečné ohlédnutí Jan  Čulík
2. 8. 2008 Tenkrát I: Robert Sedláček a jeho pokus zmapovat po deseti letech pád komunismu Jan  Čulík
2. 8. 2008 Jak dnes prezentovat politický útlak za stalinismu Jan  Čulík
2. 8. 2008 Krávy zpochybňují hrdinství Hana  Tomšů
1. 8. 2008 Podporují nekriticky Britské listy svrženého šéfa LFŠ Jiřího Králíka? Jan  Čulík
31. 7. 2008 Veit Helmer: Naděje pro inteligentní filmové diváky Hana  Tomšů
30. 7. 2008 Opojné Jahodové víno Jan  Čulík
30. 7. 2008 Organizační diletantismus na letošní LFŠ Jan  Čulík
30. 7. 2008 Jiří Králík: Nechci vyvolávat konflikty Jiří  Králík
30. 7. 2008 Z ohledu na "neutuchající zájem" obnovujeme prodej akreditací   

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
18. 8. 2008 Zdravotnické reformy bez smlouvy s občany Martin  Gřeš
11. 8. 2008 Pronájem laboratoří ústeckého kraje Petr  Wagner
8. 8. 2008 Praktické zkušenosti s Kaiser Permanente Martin  Zbořil
29. 7. 2008 Zdravotnictví v ČR trpí plýtváním Petr  Wagner
28. 7. 2008 Sedm pohledů na české zdravotnictví   
22. 7. 2008 Euthanásie Petr  Wagner
21. 7. 2008 Úspory ministerstva zdravotnictví Jan  Mertl
10. 7. 2008 Klystýr, nebo kůrovec? Hynek  Hlavenka
4. 7. 2008 Obchod ve zdravotnictví a autentická solidarita Tomáš  Munzi
4. 7. 2008 Jak je to s tou "falešnou solidaritou?"   

Marihuana RSS 2.0      Historie >
10. 7. 2008 Bushka versus stát: Poloviční vítězství snaživého primitiva Štěpán  Kotrba
8. 7. 2008 Zhulení křesťané: vědci objevili psychoaktivní účinky starověkého kadidla   
1. 7. 2008 V holandských kavárnách smějí kuřáci kouřit jen konopí   
6. 6. 2008 Trpká léčba konopím Bushka  Bryndová
13. 5. 2008 15 000 lidí: fotoohlédnutí z Global Marihuana March 2008 Štěpán  Kotrba
6. 5. 2008 Global Marihuana March 2008 tuto sobotu   
21. 3. 2008 Pokání na Velký pátek kvůli perverznímu efektu Bushka  Bryndová
29. 1. 2008 Teta Bushka možná půjde do vězení Štěpán  Kotrba
6. 12. 2007 Podaná ruka Liškovi: Dekriminalizace marihuany není legalizace Anna  Čurdová
9. 7. 2007 Už ani jednoho jointa! Aneb marjánka není vůbec lehká droga Jan  Paul

Čína RSS 2.0      Historie >
13. 8. 2008 G8, OECD či WTO: Dupání rozmazlených dětí v bačkůrkách Štěpán  Kotrba
13. 8. 2008 Amen, pane premiére Miloslav  Štěrba
12. 8. 2008 Podvody při marketingu čínských olympijských her   
11. 8. 2008 Proč česká média nenávidí Čínu - kterou neznají Jan  Polívka
8. 8. 2008 Úvodní ceremonie jsem se rozhodl neúčastnit, Čína se musí změnit   
6. 8. 2008 Pozor na ideologickou zaujatost Lukáš  Zádrapa
6. 8. 2008 Čínský šok   
6. 8. 2008 K diskusi o Číně Boris  Cvek
24. 7. 2008 Čína "povolí politické protesty během Olympijských her"   
22. 7. 2008 Pozemská bída národní hudby Jan  Chmelarčík

Tibet RSS 2.0      Historie >
30. 5. 2008 Firma Dior zlikvidovala reklamu Sharon Stoneové pro Čínu   
20. 5. 2008 "Jako by zaklet byl onen sad."   
19. 5. 2008 Dalajláma nebyl přijat na vládní úrovni Richard  Seemann
25. 4. 2008 Tibet -- žádná Šangri-la Slavoj  Žižek
24. 4. 2008 Protestuji proti pokrytectví aktivistů, kteří se zasazují za lidská práva jen pro někoho Petr  Kužvart
18. 4. 2008 Mluvme tedy o Tibetu! Petr  Fiala
31. 3. 2008 "Olympiáda v Pekingu - Vypni televizi!"   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
30. 3. 2008 Dezinformační válka: Podle obskurních zdrojů prý britská špionáž tvrdí, že nepokoje v Lhase vyvolali čínští policisté   
28. 3. 2008 Tibetští mniši narušili oficiální čínskou mediální PR akci   

Zelení RSS 2.0      Historie >
10. 7. 2008 Martin Bursík: Kvůli rozporům ve Straně zelených chci uspořádat sjezd   
10. 7. 2008 Bursíka odvolejte, ve vládě zůstaňte Václav  Hála
16. 6. 2008 Paroubek drží zemi v kleštích a Bursík si dělá legraci z voličů Václav  Hála
30. 5. 2008 Nutný Bursík Michal  Vimmer
28. 5. 2008 Je rozkol ve Straně Zelených řízený? František  Řezáč
24. 5. 2008 Zelení: "Voni to móc dobře vědi jak se do vlády dostali a komu mají být zavázaný"   
24. 5. 2008 Ještě že to není nic znepokojivého... Jan  Neoral
8. 4. 2008 Že by už to neplatilo, poté, co byli zvoleni?   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
11. 12. 2007 Jak se v Čechách dodržuje právo aneb odpověď americkému brouku Miroslav  Šefara

Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti RSS 2.0      Historie >
11. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
8. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
21. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
20. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
18. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
17. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
14. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
13. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
12. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr

Klaus versus Švejnar - prezidentské volby 2008 RSS 2.0      Historie >
14. 3. 2008 Hradní mozek v kalhot(k)ách Jana  Bobošíková
14. 3. 2008 Testiculos habet et bene pendentes - Má varlata, a ta mu správně visí! Štěpán  Kotrba
29. 2. 2008 Volba prezidenta 2008, exces, či nový trend? Petr  Sak
18. 2. 2008 Cesta do pravěku Bohumil  Kartous
17. 2. 2008 Volba Klause objektivem fotoaparátu - jak se kdo tvářil při druhé volbě Štěpán  Kotrba
16. 2. 2008 Pehe zveřejnil protestní nótu: vztahy Česka s USA se prý po zvolení Klause zhorší Štěpán  Kotrba
15. 2. 2008 Jana Bobošíková: Hlava státu zmůže mnohé, když se nebude bát hlasitě hájit hodnoty a principy civilizované společnosti, když bude připravena sloužit lidem a ne posluhovat mocnostem Jana  Bobošíková
15. 2. 2008 Embargo je formou lži Jiří  Maštálka
15. 2. 2008 Václav Klaus: Jsme už úplně jinde, jen na to, co bylo předtím, nějak příliš rychle zapomínáme Václav  Klaus
15. 2. 2008 Kdo se bojí Václava Klause ? Ivan  Veselý

Aféra jménem Andula - kniha na pokračování RSS 2.0      Historie >
11. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XX. část) Josef  Brož
7. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XIX. část) Josef  Brož
4. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XVIII. část) Josef  Brož
28. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVII. část) Josef  Brož
23. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVI. část) Josef  Brož
20. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XV. část) Josef  Brož
15. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIV. část) Josef  Brož
13. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIII. část) Josef  Brož
8. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XII. část) Josef  Brož
6. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XI. část) Josef  Brož

Klausovo tažení proti ekologům RSS 2.0      Historie >
19. 8. 2008 Klaus je na tom stejně jako Ne základnám Štěpán  Kotrba
21. 7. 2008 Film, který v ČR propaguje Klaus, "porušil předpisy"   
19. 7. 2008 Channel Four čelí oficiální kritice za film, který miluje Václav Klaus   
4. 6. 2008 To bude nějakej cvok... Robert  Bartoš
18. 10. 2007 Gore -- demokrat, který opravdu, ale opravdu není občanský Anna  Čurdová
25. 9. 2007 Ekologické organizace k prezidentově projevu   
25. 9. 2007 Petržílek: ČSSD se distancuje od názorů prezidenta Klause Petr  Petržílek
24. 9. 2007 Živá planeta aneb sto omylů Václava Klause Pavel  Nováček
18. 9. 2007 Klaus: Dočkáme se umlčování oponentů na vážná společenská témata? Václav  Klaus
17. 9. 2007 Klaus k Masarykovi: "Měl blízko k humanistickému socialismu a chápal význam sociálních otázek" Václav  Klaus

Írán RSS 2.0      Historie >
26. 7. 2008 Posilní sa závislosť EÚ od Gazpromu?   
26. 7. 2008 Baracku Obamovi o Íránu   
23. 7. 2008 Immanuel Wallerstein: Zabrala v Iráku "vlna"? Immanuel  Wallerstein
10. 7. 2008 "Speciální schopnosti" raket Šaháb Štěpán  Kotrba
2. 7. 2008 Agent CIA žaluje americkou vládu kvůli íránské lži Mojmír  Babáček
26. 6. 2008 Írán: hledání cesty Miroslav  Polreich
28. 4. 2008 Teheránský politolog: ŠOS se může brzy stát novým geopolitickým mocenským centrem Pavel  Barák
15. 4. 2008 USA a Írán vedou už pět let "tajné" rozhovory o jaderných zbraních   
7. 2. 2008 Vybuduje si Čína vojenskou základnu v Íránu?   
4. 2. 2008 Írán provedl test odpalovací rampy a otevřel vesmírné kontrolní středisko Štěpán  Kotrba

Antarktida RSS 2.0      Historie >
23. 9. 2006 Globální oteplování -- pravdy a mýty Ladislav  Metelka
25. 11. 2005 Koncentrace CO2 je "nejvyšší za 650 000 let"   
8. 2. 2005 Budou ohroženy vodní zdroje, výroba potravin i světové hospodářství Bushka  Bryndová
17. 1. 2005 Globální stmívání   
21. 3. 2002 Trvalé podnebné změny už nastaly, avšak co je způsobilo?   
20. 3. 2002 V Antarktidě se rozpadl obří ledovec   

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
15. 8. 2008 Uvítal bych opravdu objektivní zhodnocení parametrů radaru Vladimír  Schejbal
15. 8. 2008 Konflikt v Gruzii a (česko-)americký radar Miroslav  Prokeš
13. 8. 2008 Americký systém protiraketové obrany: Vliv nových technologií od počátku roku 2008 Stanislav  Kaucký
13. 8. 2008 Budou pro americké antirakety k dispozici i nukleární hlavice? Lukáš  Visingr
13. 8. 2008 Hvězdné války II: Pokračování protiraketové obrany jinými prostředky Karel  Dolejší
12. 8. 2008 Plášť čaroděje Rumburaka pro vojenské použití   
8. 8. 2008 Ani profesor fyziky nezpochybní fyzikální jevy Milan  Hlobil
7. 8. 2008 Svodka z veřejně přístupných zdrojů jako memorandum vlády Sněmovně Štěpán  Kotrba
4. 8. 2008 O americkém radaru v Brdech pochybuje další odborník Univerzity obrany   
4. 8. 2008 Nic není bez rizika, aneb několik poznámek k radaru v Brdech Vladimír  Schejbal

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
20. 6. 2008 Historie téměř detektivní aneb co Marxovi bránilo ve vydání dalších dílů Kapitálu ? Miroslav  Tejkl
16. 6. 2008 Interpretace a kritika Hegelovy filosofie v díle mladého Marxe David  Pěcha
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
8. 8. 2008 Bin Ladinův řidič Hamdan dostal pět a půl roku   
4. 8. 2008 Immanuel Wallerstein: Afghánistán: prezident Obama může najet na mělčinu Immanuel  Wallerstein
26. 7. 2008 Posilní sa závislosť EÚ od Gazpromu?   
23. 7. 2008 Immanuel Wallerstein: Zabrala v Iráku "vlna"? Immanuel  Wallerstein
22. 7. 2008 Historie se opakuje Petr  Nachtmann
15. 7. 2008 BBC: Spojené státy utrpěly v Afghánistánu těžké ztráty   
15. 7. 2008 Bush plánuje urychlit stahování amerických vojsk z Iráku, aby pomohl Johnu McCainovi vyhrát volby   
14. 7. 2008 Americké volby: Obama plánuje poslat dalších 10 000 vojáků do Afghánistánu   
10. 7. 2008 "Speciální schopnosti" raket Šaháb Štěpán  Kotrba
10. 7. 2008 Památce dejvických MacGyverů Štěpán  Kotrba

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
30. 4. 2008 Spisovatelé protestují, že Tesco potlačuje svobodu projevu   
20. 3. 2008 Zákaz Komunistického svazu mládeže potvrzen Ondřej  Slačálek
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová
26. 7. 2007 Trestní oznámení pro pomluvu   
20. 6. 2007 Diplomatická kontroverze kolem spisovatele Rushdieho se zostřuje   
16. 3. 2007 Jak se v Právu cenzuruje Mitrofanov Štěpán  Kotrba
6. 3. 2007 Svoboda slova v ČR neexistuje Tomáš  Stýblo

Školství RSS 2.0      Historie >
19. 8. 2008 Jsou učitelé v koncích? Miriam  Prokešová
19. 8. 2008 Není pravda, že ve škole není disciplína   
19. 8. 2008 Jak mě pět let na vysoké škole nepřipravilo na kariéru učitelky   
19. 8. 2008 Učitelství je především řemeslo, na pedagogických fakultách se však nevyučuje Bohuslav  Sedláček
18. 8. 2008 Zatím ještě učím...   
15. 8. 2008 Co s problémovým žákem?   
15. 8. 2008 Škola sto let za opicemi Jan  Čulík
15. 8. 2008 Stěžujeme si, jak nic nejde Boris  Cvek
15. 8. 2008 České školy jsou zoufale podfinancované   
15. 8. 2008 Šaška ze sebe dělat nebudu. Žákům dám po čuni   

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
19. 8. 2008 Občané, ztraťe se, nebo seďte doma Václav  Novotný
19. 8. 2008 Pokyn - likvidovat iniciativu Ne základnám?! Václav  Novotný
18. 8. 2008 Kdo byl a nebyl okupant František  Řezáč
18. 8. 2008 Kdy hlasitěji křičet, když ne teď   
18. 8. 2008 Přestaňte už konečně lhát o radaru Miroslav  Pořízek
17. 8. 2008 Další propagandistický pořad na Radiožurnálu   
16. 8. 2008 Rusko "nebude váhat použít proti Polsku jaderné zbraně"   
15. 8. 2008 Akce gruzínské armády proti Jižní Osetii měla překvapivě americké rysy   
14. 8. 2008 Americký profesor a právník: Musíme usilovat o konsensus s Ruskem a Čínou   
14. 8. 2008 Polsko a USA podepsaly předběžnou dohodu o protiraketové obraně   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
19. 8. 2008 Špatná kniha o životě za komunismu Tomáš  Krček
13. 8. 2008 Vesnická magie: pozdrav ze starých časů moderním civilizacím Hana  Tomšů
13. 8. 2008 O dvanácti koláčcích a normalizaci trochu jinak Jiří  Beránek
28. 7. 2008 Překvapivě kvalitní filmy Pavla Kohouta Jan  Čulík
26. 7. 2008 Kohoutovy a Jasného Zářijové noci: pozoruhodně zralý a promyšlený film Jan  Čulík
25. 7. 2008 Aktuální Nesmrtelnost Milana Kundery Hana  Tomšů
21. 7. 2008 Chemik, redaktor a "utajený" spisovatel Boris Cvek Libor  Martinek
9. 7. 2008 Jdi a otevři dveře...aspoň průvan bude   
23. 6. 2008 Dvanáct vzpomínek na "Gustu" proti gustu intelektuálního establišmentu Michael  Volný
22. 6. 2008 Zveme vás na večer poezie