České školy jsou zoufale podfinancované

15. 8. 2008

Představte si, že jste ředitelem státní školy, máte na jednoho kantora tolik peněz, kolik zrovna máte. Moc dobře víte, že byste potřebovali pro začátek alespoň dva tři mladé učitele, zdůrazňuji učitele, píše čtenář V. Kouba.

Měi by být mladí, zapálení, schopní pracovat novými metodami. A když si třeba i takové seženete, sednete si s nimi ke stolu, necháte je povídat, jak by si své působení představovali a vám se to jako řediteli líbí, moc líbí. Po čase dojde na to, co byste jim za tuhle doslova tvůrčí práci plnou nových nápadů mohli nabídnout, tak hovor zamrzne.

Na stole je plat, který dostávají běžně řidiči tramvají - nic proti nim, odpovědnost mají obrovskou, jen oni nemuseli studovat pět roků.

Pokud byste ředitelovali na venkově, tak lze nabídnout ještě k tomu někdy i byt. Ale to je tak opravdu všechno. Takže souhlasím s názorem, že je třeba ihned vyházet všechny učitele a učitelky. No a počátkem října by se snad cena učitelské práce zvedla třeba na takových padesát tisíc měsíčně. To jen pro začátek, prosím.