Americký profesor a právník: Musíme usilovat o konsensus s Ruskem a Čínou

14. 8. 2008

Rusové jednoduše ochraňují etnickou menšinu, která si přeje se odtrhnout a vytvořit svůj vlastní stát. Musíme mít jasnější pravidla, pokud si nemyslíme, že tomu tak je. A já si nemyslím, že je to stejné, Kosovo a Osetie. Ale my musíme být schopni říct proč ne.

Americký právník, univerzitní odborník, profesor Philip Bobbitt, je bývalý poradce pro národní bezpečnost amerického prezidenta Billa Clintona. Ve čtvrtečním vydání britského konzervativního týdeníku The Spectator Bobbitt argumentuje, že chování Ruska v Gruzii dokazuje, že existující globální instituce, jako je OSN, už nedostačují. Reportér rozhlasu BBC se ho zeptal, zda západní země měly konfrontaci mezi Ruskem a Gruzií předvídat.

Philip Bobbitt: Aniž bych chtěl obviňovat oběť a aniž bych zpochybňoval, že Rusko porušilo pravidla chování z doby po ukončení studené války, chci říci toto. Nezapomínejte, že Gruzínci usmrtili 15 ruských vojáků. Zranili 70 ruských vojáků. A možná zabili v jihoosetském hlavním městě až 1600 civilistů.

Takže jestli je pravda, že lidé na Západě přesvědčovali gruzínskou vládu, aby nezaútočila na Jižní Osetii, tak úplně překvapeni jsme tím útokem tedy nebyli.

Moderátor: Hovoříte o pravidlech éry po ukončení studené války. Byla podle vás tato neformální pravidla (žádná oficiální samořejně neexistovala) teď zničena?

Bobbitt: Slovo "zničena" je moc silné. Spíš dost poškozena. Musíme začít usilovat na mnoha frontách: v institucích, právně, v diplomacii, abychom těmto pravidlům věnovali daleko více pozornosti. Musíme spolupracovat, mimo jiné i s Rusy, abychom řádněji pochopili, co se děje. Z ruského hlediska jejich akce v Abcházii a v Osetii vypadají velmi podobně tomu, co Západ udělal v Kosovu. Vypadá to prostě, že Rusové jednoduše ochraňují etnickou menšinu, která si přeje se odtrhnout a vytvořit svůj vlastní stát. Musíme mít jasnější pravidla, pokud si nemyslíme, že tomu tak je. A já si nemyslím, že je to stejné, Kosovo a Osetie. Ale my musíme být schopni říct proč ne. A musíme získat pro ty pravidla nějaký konsensus. Nemůžeme ty pravidla prostě jen tak oznámit. Rusko je velká mocnost. V regionu má důležité zájmy. Pokud Rusko nebude ty pravidla respektovat, bude k tomuto docházet častěji.

Moderátor: Jaké to tedy je se vztahem Ruska k Západu? Jak by bylo možno tento vztah nově definovat, aby vzniklo partnerství? Když nyní vznikla tak silná míra nedůvěry, jaká snad neexistovala dvacet let?

Bobbitt: Musíme v našich institucích hledat společnou řeč. Vůbec si nemyslím, že by mělo být Rusko vyloučeno ze skupiny G8. Existují důležité pobídky, které mohou Rusko přiblížit Západu, první z nich je členství ve Světové obchodní organizaci.

Rusko je znepokojeno budováním americké protiraketové obrany u nich za humny, v zemích, které byly součástí Varšavského paktu. Mohli bychom se o technologii této raketové obrany podělit s Ruskem. My tvrdíme, že ta protiraketová obrana je zaměřena proti Íránu, no tak Rusko by přece mělo to protiraketovou obranu mít také. Můžeme navzájem spolupracovat v boji proti terorismu. Musíme vybudovat instituce, které se zaměří na budoucí spolupráci. Na trhy, které sdílíme. Máme společný zájem na technologickém rozvoji. Máme společný zájem na stabilitě.

Moderátor: John McCain, americký republikánský kandidát pro prezidentské volby, chce vytvořit nové fórum, jakousi Ligu demokracie.

Bobbitt: Muselo by to být fórum, které by nevyžadovalo jednohlasnost.Avšak nějaká taková Aliance za demokracii nestačí. Nelze vytvořit mezinárodní architekturu vztahů bez Ruska a Číny. To není cesta vpřed.