5. 6. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
5. 6. 2008

Zpráva o knize:

Leží přede mnou kniha o osmi stech stranách. Šest set stran textu, dvě stě stran aparátu. Je to důkladná kniha. Jejím autorem je renomovaný americký publicista, dvojnásobný nositel Pulitzerovy ceny, Tim Weiner. Ve Spojených státech a na západ od Labe je jeho jméno pojmem. V Čechách se jím asi teprve stane. Tématem jeho knihy, kterou lze pokládat takřka za kompendium, jsou dějiny instituce, která se nazývá "Central Intelligence Agency", docela dobře by se mohla ale také nazývat "Central Incompetence Agency" podle zbytečného a absurdního zla, katastrof a neštěstí, které napáchala za pouhých 60 let své "slavné" existence.

Sloupek
Jan Zábrana

Pořád se nacházejí
peníze zakopané v zemi.

Pod prahy, v lesích, na hradech.

Zakopali je
a už se k nim nevrátili.

Zmoudřeli ?
............
Pomřeli.

Včera jsem viděl v muzeu
jedny takové peníze.
Žádný poklad -- jedny takové peníze.

Směnky z dob,
kdy ještě nebyly směnky.
A všechny je protestovala smrt.

z knihy Básně, Mladá fronta, Praha 1993. Mezi svých Druhých deset básní vybrala Kateřina Bolechová.

5. 6. 2008

Manipulace v České televizi:

Článek pana Tomana o zazdění odborářské demonstrace před úřadem vlády je dobré rozšířit o celkový kontext tzv. událostí, které Česká televize uznala za vhodné k rekonstrukci "toho důležitého", co se v daný den odehrálo. Podle ČT kupříkladu bylo nutné divákovi sdělit, že z hlediska společenské důležitosti mají vyšší prioritu celospolečensky nebezpečná krádež kolejové spojky v Jindřichově Hradci, politickou krizí hrozící operace kyčelního kloubu Václava Klause, dojímavá nehoda vlaku a autobusu ve Francii a jistě nepřehlédnutelný skon módního návrháře, který nikdy neoblékal moderátory ČT, či požár ve filmových studiích Universal v LA, hlavním městě České republiky.

5. 6. 2008
tisková zpráva iniciativy Ne základnám

Organizace Greenpeace již téměř jeden měsíc okupuje kótu 718 na protest proti plánované výstavbě amerického radaru. Jako reakci na aroganci a přehlíživost české vlády vyhlásili aktivisté Greenpeace na kótě 718 vlastní stát Peaceland (Mírovou zemi). Ve své Deklaraci nezávislosti mimo jiné říkají: ,,Vláda, jejíž charakter je tak poznamenán činy, jimiž se vyznačuje tyran, je nezpůsobilá býti vládcem svobodného lidu. Proto my, obyvatelé státu Peaceland, shromáždění v samém srdci naší vlasti, na kótě 718, jménem a z moci dobrého lidu zde přítomného, slavnostně zveřejňujeme a prohlašujeme, že Peaceland je a po právu má býti svobodným a nezávislým státem, že je zproštěn veškeré poddanosti české vládě, a že veškeré politické svazky mezi ním a státem Česká republika jsou a mají býti úplně rozvázány."

Bohužel se začínají šířit zprávy o chystaném policejním zásahu proti obyvatelům Peacelandu.

5. 6. 2008

AROGANTNÍ PAPALÁŠI, KTEŘÍ CHTĚJÍ OVLÁDAT REALITU:

Podle místopředsedy Českého olympijského výboru pro ekonomiku Jiřího Zedníčka odešlo ze sídla výboru mnoho upozorňujících dopisů na porušení Zákona o ochraně olympijské symboliky. Míří například i do škol, které pořádají matematické či chemické olympiády, nebo do skupiny lidí, jež se účastnila pivní olympiády. "Většina reakcí byla slušných a omluvných," uvedl Zedníček a doplnil: "Přišly však i podrážděné a výhružné, že se s námi o tom nebudou bavit. Nemusejí. Za nás se totiž s nimi bude bavit právník."

K vaší diskusi o používání termínu olympiáda a chování Českého olympijského výboru jenom dodávám, že se tématu věnoval 28. května 2008 (tj. minulou středu) bezplatný deník E15, píše Filip Rožánek.

Deník s odvoláním na místopředsedu ČOV Jiřího Zedníčka uvádí, že ČOV varovné dopisy poslal také školám ( "Míří například i do škol, které pořádají matematické či chemické olympiády, nebo do skupiny lidí, jež se účastnila pivní olympiády.", E15, str. 30).

Samotná zpráva z deníku E15 není on-line v textové podobě, ale vydání z 28. května se dá stáhnout v PDF podobě po bezplatné registraci (ZDE). V PDF souboru je to strana 16.

Pozn. JČ: Zedníček dělá svým olypijským hrám opravdu dobrou reklamu.

5. 6. 2008

Po mnoha týdnech se opět objevila v britském tisku zprávička o České republice. Je to reportáž Kate Connolly z Berlína o "hádce" mezi českými turisty a Chorvatskem. (Poslední zpráva o ČR v britském tisku byla o hrozbě soudního procesu pro skupinu Ztohoven poté, co "simulovali v televizi jaderný výbuch". Britská média o ČR zajímají zjevně jen okrajové kuriozity, které mají pobavit)

5. 6. 2008
polemika s reakcí ředitelky odboru bezpečnostní politiky MZV Veroniky Kuchyňové Šmigolové v Lidových novinách pod titulkem "Argumenty zelených jsou z jiného světa" na článek vedoucího zahraniční sekce Strany zelených Jiřího Čáslavky v Lidových novinách pod titulkem "Radar podstatně zhorší naši bezpečnost"

Autorka recituje argumenty, které známe již důvěrně od pana Klavani, Gabaly, Vondry a jiných pohůnků zbrojařské atlantické lobby. Je to vesměs demagogie opírající se o sofistické argumenty "kolektivní bezpečnosti". Panická hrůza zbrojního průmyslu Spojených států amerických před "světem v míru" a před zánikem přežitého transatlantického militaristického společenství Washingtonské dohody kočičí pracky, které vedlo k aberaci organizace od obrané struktury k expediční multinárodní armádě "námezdních hrdlořezů" připomínající křížové rytíře v tažení proti "neznabohům".

5. 6. 2008

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Senátor Barack Obama se prosadil, senátorka Hillary Clintonová prohrála. Obama se tak stal kandidátem amerických demokratů pro nadcházející prezidentské volby. A protože je možné, že vyhraje, možnost jeho vítězství má význam i pro obyvatelstvo České republiky. V téhle poznámce chci poukázat aspoň na některé šance a rizika Obamovy nominace.

5. 6. 2008

Barak Obama, v rozporu s americkou tradicí, získal většinu peněz na svou volební kampaň sbírkou na internetu a nikoli dary od amerických korporací.. Jeho volební kampaň je tedy financována vůlí amerických občanů po změně, kterou Barak Obama proklamuje jako záměr své případné prezidentské činnosti.

Barrack Obama
5. 6. 2008

Konečně došlo k rozhodnutí v dlouhé a úmorné bitvě mezi Hillary Rodham Clinton a Barackem Obamou. Obama se stal vítězem primárek v Demokratické straně. Souboj o prezidentské křeslo tedy proběhne mezi ním a republikánským kandidátem McCainem.

Americká politika je tedy po dlouhé době mimo sevření klanů Bushů a Clintonů. Střet starého, ostříleného vojáka McCaina a mladého, dosud spíše neznámého právníka Obamy není ve skutečnosti na úrovni velkých protikladů. McCain patří mezi centristy v Republikánské straně, a tak má mnohem blíže k demokratům než dvě hlavní křídla republikánské politiky: libertariáni a křesťanští konzervativci. McCain je např. dokonce pro boj se změnami klimatu, což tak šokovalo onoho klauna, který dělá v Česku prezidenta.

Na druhé straně stojí nevyhraněný Obama, který slibuje změnu a nejspíše, po osmi letech Bushovy vlády, ji bude moci přinejmenším v dalších čtyřech letech prosazovat. Možná Amerika a celý svět potřebují právě tu víru ve změnu víc než konkrétní program té změny - stejně jako vědec, jehož vede nadšení nakonec ke zcela jiným objevům, než si původně představoval. McCain, na rozdíl od Obamy, jako dlouholetý americký politik žádnou takovou změnu ztělesňovat nemůže a volby by tedy měl spíše prohrát (možná tu budou zas po nějaké době takové prezidentské volby, které jeden z kandidátů vyhraje opravdu přesvědčivě, a to by bylo dobře). Pokud jde o Hillary Rodham Clinton, ta si už může pouze rvát vlasy, že do kampaně nevstoupila před čtyřmi lety, kdy by nevýrazného Kerryho jistě v primárkách porazila (a možná by i vyhrála volby nad Bushem).

Zpráva o Obamově vítězství: ZDE

5. 6. 2008

Karel Dolejší se ve svém článku "Naše přímá cesta vpřed" pokouší domyslet, co by mohlo následovat po krajských volbách na podzim tohoto roku. V závěru svého textu se pak lehce otře o erekci předsedy ČSSD. Jak je na tom Jiří Paroubek s potencí samozřejmě nevím a nechci vědět. Jsem si však jist, že pokud by v hypotetické situaci zvolil scénář prorokovaný Karlem Dolejšem, byl by to projev politické impotence tragických rozměrů, píše Jiří Otáhal.

5. 6. 2008

Kouřová clona reforem zdravotnictví, tedy tzv. regulační poplatky, doznala po jednání koalice změn. Nevelkých a kosmetických. Jedná se o politické tance. Takhle to vypadá, když politici zasahují do koleček systému, kterým nerozumí.

5. 6. 2008

Znám bajku o ptáčeti, které chtělo být nejkrásnější ze všech. Tak počkalo u studny, až sem přijdou pít všichni ti vznešení ptáci a pírka, která tu poztráceli, si vetklo do svého vlastního peří. Teď bylo ptáče velice pestrobarevné a jistě si myslelo, že s každým přisvojeným pírkem získalo i ty nejlepší vlastnosti jeho původního nositele. Když ptáče letělo povětřím, bylo tak hýřivě probarvené, že si jej v okamžiku všiml nejbližší krahujec a zaútočil. Ve snaze spasit holý život skočilo ptáče do studny, odkud se vydrápalo už bez cizího peří, zplihlé a šedivé, ale také nenápadné a proto neohrožované. Z bajky plyne poučení, že chlubit se cizím peřím se nevyplácí.

5. 6. 2008

Dalším tématem na seznamu [konference Školy slovanských a východoevropských studií v Londýně] je "nová definice šmejdu". Z toho usuzuju, že šmejd byl definován již na minulém sympoziu, kterého jsem se nemohl zúčastnit, a tudíž neznám definici, která se má na tomto sympoziu nově zformulovat. Zdá se, že "šmejd" je oblíbený kritický termín profesora Pynsenta. V odpovědi v anketě, která se asi před rokem objevila ve slovenském časopise Literárny týždenník poznamenal, že jako Brit "nevidí rozdílu mezi Tatarkovým a Mňačkovým šmejdem". Já tápu podobně, protože neznám současnou definici, která se má pozměnit. Nezbývá mi než uchýlit se ke slovníkovým autoritám, které "šmejd" v literárním smyslu jinak též "škvár", "kýč", střídavě definují jako "pejorativní výraz pro dílo nízké umělecké úrovně; výtvor čistě komerčního zaměření; něco "splácaného dohromady'k uspokojení lidového vkusu". Prof. Pynsent jako vědec jistě dospěl ke kritickému hodnocení zmíněných dvou slovenských autorů pomocí pečlivé analýzy, se kterou bohužel nejsem obeznámen.

Josef Škvorecký

Josef Škvorecký o londýnském bohemistovi Robertu Pynsentovi ZDEZDE

5. 6. 2008
Otevřený dopis ministra školství, mládeže a tělovýchovy Ondřeje Lišky (SZ) všem pedagogickým pracovníkům

Vážené ředitelky, vážení ředitelé, prosím, abyste seznámili s mým dopisem pedagogický sbor Vaší školy. Za Vaší spolupráci velmi děkuji.

Vážené dámy, vážení pánové, oslovovat Vás touto cestou asi není úplně standardní. Už při svém nástupu na Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy jsem ale jasně deklaroval, že chci s lidmi v resortu komunikovat v maximální míře a všemi možnými způsoby. Nepatřím k lidem, kteří se po získání funkce uzavřou do věže ze slonoviny. O to víc mi záleží na tom, abyste měli možnost udělat si nezkreslenou představu o současné situaci. A pak se třeba rozhodnout, zda vstoupit, nebo nevstoupit do stávky.

4. 6. 2008

"Primárním hybatelem by měl být skutečně pedagog. Primárním hybatelem je úředník"

Odpověď ministrovi školství na jeho otevřený dopis od ředitelky speciální mateřské školy . Autorka svůj dopis sice podepsala, nicméně vzhledem k nátlaku a hrozbám, které na ni vyvíjí zřizovatel školy - radnice, ovládaná ODS, uveřejňujeme její dopis bez jména a identifikačních údajů.

Vážený pane ministře, ve školství je již 20 minut po dvanácté, pro kvalitní školství potřebuji vysokoškolsky vzdělané lidi, dobré provozní pracovníky. Ty mám, ale zatím jsem nemusela propustit z důvodu neodbornosti jediného učitele, vždy proto, že jsme obdrželi rozpočet, který neumožnil tuto kvalitní předškolní péči, je tomu i v roce 2008 - který je přímo ohrožující pro potřeby dětí. Přidělené prostředky na pomůcky jsou k smíchu. Školní vzdělávací program tak mohu strčit do šuplíku a čekat až bude lépe?

5. 6. 2008

V souvislosti s diskuzí o možném umístění americké vojenské základny v České republice se také hovoří o muslimské a arabské komunitě. Níže uvedený text je analýza výskytu xenofobie, antisemitismu a islamofobie, které se projevují v této kauze a zneužívají muslimskou komunitu pro ospravedlnění politických cílů.

4. 6. 2008

ŠOK│ Lidové noviny odkryly karty dvou divoce soupeřících skupin na českém trhu cestovních kanceláří. Přečtěte si, kterak se využívá vládních úředníků i hysterie médií v boji o zákazníka. Fakta jsou taková, že nikdo z českých turistů prozatím nebyl zadržen na chorvatských hranicích s řízkem v ruce. Nicméně hysterie, kterou vyvolala "informace" o opatření proti české paštikářské turistice ze strany úředníků chorvatského ministerstva zemědělství povede zcela určitě ke změně chování nezanedbatelného množství turistů z ČR. Kdo vydělá a kdo prodělá? Na jedné straně stojí "Asociace českých cestovních kanceláří a agentur" a její PRman Tomio Okamura. Na druhé straně daleko méně mediálně ostřílená skupina "Asociace cestovních kanceláří ČR". Zkuste si tipnout, v které skupině je víc agentur, mající uzavřené smlouvy s chorvatskými cestovkami...

LN: Zmatky kolem dovozu jídla do Chorvatska ZDE

4. 6. 2008

Může držet hladovky nebo jíst protestguláš, ale politici si stejně udělají, co si umanou. Tato bezmoc provází Čechy již od středověku. Stejně jako Hus byl zoufalý, jak vrchnost kupčila s odpustky, tak my jsme zoufalí z korupce na nejvyšších místech. Stejná bezmoc nás provázela nejen za totalitních režimů či Rakouska-Uherska, ale i za první republiky panovala velká zvůle, například tolerování loupežné konfiskace Německého zemského divadla (dnešního Stavovského). Volíme pátého nýmanda. Ani po sametové revoluci to není lepší. Referenda se nevypisují buď vůbec, nebo jen v tom případě, když je podle výzkumů veřejného mínění jasné, jak dopadnou.

LN Úhel pohledu, Jeroným Klimeš, klinický psycholog: Hladem proti radaru? Ne, proti bezmoci ZDE

4. 6. 2008

Kvůli protestům studentů zrušila předsedkyně německého Svazu vyhnanců (Bund der Vertriebenen - BdV) , členka představenstva Goethe Institutu a ZDF, Erika Steinbachová (CDU) cyklus přednášek na Postupimské univerzitě. Rozhodla se tak prý na základě zkušenosti z minulého týdne, kdy studenti zablokovali přednáškový sál. Šéfka střešní organizace, která sdružuje spolky Němců vysídlených po válce ze zemí střední a východní Evropy, včetně sudetoněmeckého, tak nemohla před studenty hovořit o dějinách osídlování východoevropských území Němci. ... Vedení Postupimské univerzity podle ní nedokáže zaručit klidný průběh přednášek a ochránit "svobodu slova". ... ... Vedení Postupimské univerzity podle Steinbachové nedokáže zaručit klidný průběh přednášek a ochránit "svobodu slova". ... ...Erika Steinbachová je nepřípustnou osobou hlavně v Polsku, kde se na území obsazeném nacisty narodila....

ČTK: Šéfka vysídlenců kvůli protestům zrušila přednášky ZDE

5. 6. 2008

Publikování textů na internetu často vyvolává různé reakce lidí s odlišným názorem, kteří mají potřebu je na svém webu zkritizovat. Takovéto reakce mnohdy vyvolávají odpověď kritizovaného a často tak mezi některými autory či skupinami autorů dochází k vzájemnému reagování na články a komentáře protistrany. Není žádným novým zjištěním, že v prostředí internetu takovéto výměny názorů často sklouzávají k osobnímu napadání protistrany a vulgárnostem.

4. 6. 2008

Článek pana Tomana je v mnohem chvályhodný: upozorňuje na stranické zaujetí českých médií a na to, jak se v Česku vládne zády k občanům. Musím však říci, že bylo pro mě velmi překvapivý argument pana Tomana, který tento přístup označuje za jistý druh rasismu vůči Čechům.

Vím, že to pan Toman nemyslí nijak zle. Problém jeho argumentace není v jeho nacionalismu jako takovém, přes všechny negativní "vedlejší účinky" uznávám účinnost a funkčnost této moderní identitotvorné ideologie. Nebezpečí ovšem vidím v jeho vylučující definici českého národa nikoli jako společenství občanů ČR, ale jako jasné definované národnostní-etnické skupiny (praví Češi oproti různým menšinám).

4. 6. 2008

Milan Smrž napsal opět článek věnovaný kritice jaderné energetiky. Jedná se bohužel o velice neseriozní směs informací. Není to první článek pana Smrže tohoto typu. Už jednou jsem psal, že od viceprezidenta organizace EUROSOLAR bych spíše čekal zajímavý a seriozní článek o solární energii, současných i budoucích projektech v této oblasti. A v oblasti solární energie dochází ke značnému pokroku, který ovšem neřeší a ani nemůže řešit problém, že sluneční svit je velice různý v různých místech a hustota dopadající energie je relativně nízká. Pro mírné pásmo jsou tak možnosti relativně dost omezená.

4. 6. 2008

Michal Vimmer se pozastavil nad některými body mého včerejšího textu.. Jakápak "protiradarová fronta", ptá se?

4. 6. 2008

◄ Dobrá volba: Přispěvek vysoké myšlenkové a stylistické čistoty, jaký se v Britských listech neobjeví často. Český překlad ZDE

Jan Čulík, Jan Makovička a Lukáš Zádrapa projevují šosácký odpor k individualitě, absenci smyslu pro humor a pánovitý konformismus.

Přiznávám, že po přečtení Čulíkových, Makovičkových a Zádrapových nedávných přípisků o Robertu B. Pynsentovi v Britských listech jsem byl na rozpacích, jak -- a zda vůbec -- na ně reagovat. Jsou jisté projevy ubohosti, které -- proneseny v soukromí -- nezaslouží jinou odpověď než přehlížení nebo pár facek. `Kluci z BL' - jak sebe a své kolegy označuje Zádrapa -- si ovšem řekli, že plody svého prosťáctví sepíšou a předloží veřejnosti, která nemusí nutně vědět, jak se věci mají. Takže, v zájmu `duševní hygieny', pane Zádrapo, `kluci'...

Autor je postgraduálním studentem na londýnské Škole slovanských a východoevropských studií v Londýně, kde vyučuje Robert Pynsent.

4. 6. 2008

K NEVÍŘE

Přinášíme plné znění zákona č. 60/2000 Sb., jímž - neuvěřitelně - Havel, Klaus a Zeman zakázali českému národu používat výrazů "olympiáda" a "olympijský" v širším slova smyslu... Zešíleli snad? │JČ

4. 6. 2008

To si zřejmě řekne většina z vás. V naší zemičce totiž nic, co zavání ekologií, odbory, angažováním se ve věci, která by obyčejnému člověku aspoň trochu usnadnila život nebo zlepšila jeho kvalitu, nefrčí. My Češi prostě neradi novoty, a tak v hlavě pořád brzdíme. Cokoliv se vymyká zaběhlému pořádku pátečního odjezdu na chatu, následného fotbalového zápasu s basou piva, poté probírání drahého benzínu a sjetých gum, je nám podezřelé a nepochopitelné.

Navíc se v našich hlavách usídlila představa, že jedinec má mít právo uskutečnit cokoliv si zamane a nikdo mu v tom nemá bránit, a proboha už vůbec ne nějaký stát! To už jsme tady přece měli čtyřicet let, jak jsme slýchávali od jistých politiků.

B-52H
4. 6. 2008

KD│ Server DEBKAfile včera s odvoláním na své zdroje ve Washingtonu napsal, že prezident G.W. Bush se více než kdykoliv předtím přiblížil rozhodnutí nařídit omezené raketové a letecké bombardování instalací íránských zvláštních jednotek al-Kuds. Tyto jednotky spadají pod íránské Revoluční gardy a některé zdroje jim připisují klíčovou úlohu při podpoře teroristů působících v okolních zemích, zejména v Iráku. Na seznamu cílů amerického útoku jsou prý výcvikové tábory a muniční továrny, které údajně vyrábějí mimořádně silné kumulativní nálože s projektilem formovaným výbuchem, jež jsou umisťovány v okolí silnic (extra-powerful roadside bombs, EFPs -- princip funkce stručně vysvětlen na wikipedii.

3. 6. 2008
pokračování seriálu o panevropském politologovi pod pláštíkem akademických institucí a zděšeného mlčení

Rada Českého rozhlasu konečně zpracovala stížnost, kterou jsem podal poté, když mluvčí Českého rozhlasu nebyl schopen řadu týdnů odpovědět na otázky Petra Nachtmanna, týkající se falešného profesora a spolumajitele české kanceláře Sudetoněmeckého landsmanšaftu v Praze, Rudolfa Kučery. Kučerovi mezitím neprodloužili smlouvu na univerzitě, takže zde končí. Údajně proto, že jeho činnost "nesplňovala požadavky"...

Hlupství, s jakým odpověděl ředitel stanice ČRo 6 Peter Duhan (prostřednictvím pošťáka tiskového mluvčího), odhalilo, že Kučera měl v popisu práce v Českém rozhlasu dělat to, k čemu ho zavazovalo i jeho další politické angažmá - členství v Panevropské unii. O nezávislé žurnalistice v jeho případě nemůže být řeč. Podal jsem tedy stížnost pro "porušení ustanovení Kodexu Českého rozhlasu spolupracovníkem Českého rozhlasu 6 Rudolfem Kučerou a ředitelem stanice Peterem Duhanem" . Rada odpověděla. Poprvé odpověděla po formální stránce tak, jak Rada odpovídat má. Věnovala se každému bodu stížnosti zvlášť. Odpověděla tak, aby mohlo dojít k přezkumu jejího rozhodnutí v případě odvolání. Nicméně absurdita chápání práva (zákona 484/1991 i Kodexu veřejné služby) Radou má pokračování.

Odvolávat se proti odpovědi není třeba. Rada ilustrativně ukázala, jak hájí to, co hájit má. Nyní by měl někdo odvolat Radu.

3. 6. 2008
reakce na polemiku místopředsedkyně a mluvčí Rady Českého rozhlasu Dany Jaklové pod titulkem "Za jakou veřejnost se ptá pan Aust?" s článkem Ondřeje Austa "Skončí Wave, nebo Kasík" v LN dne 30. 5. 2008

Povinností člena Rady je znát zákon, který se odhodlal jménem koncesionářů hájit. Povinností mluvčího je znát nejen zákon, ale i odsouhlasená usnesení. A vědět, že ředitel není Bůh, aby zařídil něco, co zařídit nejde. Povinností gramotného člověka, který se uchází o veřejnou funkci, je umět číst a počítat. Alespoň násobilku... Ani jednu z těchto povinností Dana Jaklová nesplňuje. Přesto tato bývalá redaktorka Radiožurnálu dostala moc. Moc poškozovat veřejnou službu a shazovat autoritu Rady svou nekompetentností, se zoufalou odhodlaností prosazovanou. Například navrhovat , odůvodňovat a prosazovat usnesení, které je nesplnitelné. Pokud ovšem neplatí to, co Ondřej Aust napsal. Podívejme se na jednotlivá vyjádření v článku mluvčí Rady ČRo Dany Jaklové blíže. Ona je totiž vnitřním předpisem Rady (jednacím řádem) oprávněna tlumočit názor Rady nic netušící veřejnosti.

Jaká Jaklová, taková Rada.

Radio Wave jako TÉMA BL
5. 6. 2008

Skutečný titul mého polemického ohlasu na články Jana Makovičky a Lukáše Zádrapy a poznámky Jana Čulíka o Robertu B. Pynsentovi v Britských listech je "Konformismus bez pověr a iluzí". Když jsem panu Čulíkovi svůj text posílal, výslovně jsem si vyhradil jakékoli úpravy či krácení. Titul polemického článku je podle mého názoru integrální součástí textu. Panu Čulíkovi se ovšem můj nadpis zdál příliš banální a rozhodl se ho bez mého vědomí nahradit svou vlastní koláží z mých "slov", jež podle něho vystihuje obsah článku. Na tom se neshodneme. Nechci však, aby se kdokoli domníval, že to je titul, který jsem svému textu dal. Pan Čulík to považuje za běžnou novinářskou praxi, já za další doklad jeho svévolného a zkreslujícího nakládání s cizími texty.

Vít Bezdíček

Poznámka JČ: Britské listy si vyhrazují právo, tak, jak je to ostatně běžnou praxí ve většině periodik v mnoha zemích světa, dávat zveřejňovaným textům titulky podle uvážení redakce, které podle soudu redakce nejvýstižněji vyjadřují obsah článku. Titulek, pod nímž BL vyšel článek pana Bezdíčka, je přímou citací jeho textu a podle našeho soudu přesně vyjadřuje jeho obsah a poskytuje čtenáři o textu základní informaci. Mimochodem: běžnou praxí periodik je také tzv. "subediting", totiž podrobná redakční a stylistická úprava textů, kterou však v Britských listech většinou neprovádíme a text pana Bezdíčka byl publikován beze změny, přestože autor samozřejmě nemá právo na to "vyhradit si publikaci beze změny". Pokud autor s těmito profesionálními redakčními podmínkami nesouhlasí, nikdo ho nenutí, aby v daném periodiku něco vydával.

5. 6. 2008
Na tomto místě jsme publikovali "tiskovou zprávu" "Iniciativy Hlas-Hlad". Zjistili jsme, že je to vulgární mystifikace. Čtenářům se omlouváme.
5. 5. 2008

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. V anketě letos na jaře odpovědělo během několika málo dnů více než 5000 čtenářů. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře. Nedokáže to česká komunita? Jsou finanční prostředky skutečně k dispozici jen pro cílenou politickou manipulaci, a chce-li list prosazovat svobodnou linii, padni komu padni, národ se pro její podporu nevzchopí?

V dubnu 2008 přispělo celkem 222 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 65 154.03 Kč, příjem z reklamy byl v březnu 2008 4000 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 30.4. 2008 částku 281 504.28 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 940.56 euro.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Čína RSS 2.0      Historie >
30. 5. 2008 Firma Dior zlikvidovala reklamu Sharon Stoneové pro Čínu   
19. 5. 2008 Dalajláma nebyl přijat na vládní úrovni Richard  Seemann
2. 5. 2008 Čína si vybudovala tajnou základnu pro jaderné ponorky   
2. 5. 2008 Fukuyama: Mocná slabost Číny   
28. 4. 2008 Brave New World Štěpán  Kotrba
25. 4. 2008 Tibet -- žádná Šangri-la Slavoj  Žižek
24. 4. 2008 Protestuji proti pokrytectví aktivistů, kteří se zasazují za lidská práva jen pro někoho Petr  Kužvart
20. 4. 2008 Západní tlak na Čínu ohledně Tibetu výrazně posílil čínský nacionalismus   
19. 4. 2008 V Číně se konaly protifrancouzské demonstrace   
17. 4. 2008 Absurdní drama čínské olympiády Lukáš  Zádrapa

Tibet RSS 2.0      Historie >
30. 5. 2008 Firma Dior zlikvidovala reklamu Sharon Stoneové pro Čínu   
20. 5. 2008 "Jako by zaklet byl onen sad."   
19. 5. 2008 Dalajláma nebyl přijat na vládní úrovni Richard  Seemann
25. 4. 2008 Tibet -- žádná Šangri-la Slavoj  Žižek
24. 4. 2008 Protestuji proti pokrytectví aktivistů, kteří se zasazují za lidská práva jen pro někoho Petr  Kužvart
18. 4. 2008 Mluvme tedy o Tibetu! Petr  Fiala
31. 3. 2008 "Olympiáda v Pekingu - Vypni televizi!"   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
30. 3. 2008 Dezinformační válka: Podle obskurních zdrojů prý britská špionáž tvrdí, že nepokoje v Lhase vyvolali čínští policisté   
28. 3. 2008 Tibetští mniši narušili oficiální čínskou mediální PR akci   

Zelení RSS 2.0      Historie >
30. 5. 2008 Nutný Bursík Michal  Vimmer
28. 5. 2008 Je rozkol ve Straně Zelených řízený? František  Řezáč
24. 5. 2008 Zelení: "Voni to móc dobře vědi jak se do vlády dostali a komu mají být zavázaný"   
24. 5. 2008 Ještě že to není nic znepokojivého... Jan  Neoral
8. 4. 2008 Že by už to neplatilo, poté, co byli zvoleni?   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
11. 12. 2007 Jak se v Čechách dodržuje právo aneb odpověď americkému brouku Miroslav  Šefara
5. 12. 2007 Chtělo by to nějakou zelenou stranu Jakub  Patočka
30. 11. 2007 Zelení: Délka štěpeného atomu Pavel  Kopecký
29. 11. 2007 Co zbylo ze zelených? Martin a Džamila Jan  Keller

Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti RSS 2.0      Historie >
11. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
8. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
21. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
20. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
18. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
17. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
14. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
13. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
12. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr

Klaus versus Švejnar - prezidentské volby 2008 RSS 2.0      Historie >
14. 3. 2008 Hradní mozek v kalhot(k)ách Jana  Bobošíková
14. 3. 2008 Testiculos habet et bene pendentes - Má varlata, a ta mu správně visí! Štěpán  Kotrba
29. 2. 2008 Volba prezidenta 2008, exces, či nový trend? Petr  Sak
18. 2. 2008 Cesta do pravěku Bohumil  Kartous
17. 2. 2008 Volba Klause objektivem fotoaparátu - jak se kdo tvářil při druhé volbě Štěpán  Kotrba
16. 2. 2008 Pehe zveřejnil protestní nótu: vztahy Česka s USA se prý po zvolení Klause zhorší Štěpán  Kotrba
15. 2. 2008 Jana Bobošíková: Hlava státu zmůže mnohé, když se nebude bát hlasitě hájit hodnoty a principy civilizované společnosti, když bude připravena sloužit lidem a ne posluhovat mocnostem Jana  Bobošíková
15. 2. 2008 Embargo je formou lži Jiří  Maštálka
15. 2. 2008 Václav Klaus: Jsme už úplně jinde, jen na to, co bylo předtím, nějak příliš rychle zapomínáme Václav  Klaus
15. 2. 2008 Kdo se bojí Václava Klause ? Ivan  Veselý

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
5. 6. 2008 Tančíme s poplatky Jan  Mertl
4. 6. 2008 Nejsem proti placení poplatků u lékaře Bohumír  Tichánek
4. 6. 2008 Zdravotnické poplatky v Německu: Neúčinné   
3. 6. 2008 Proč je Julínkova reforma špatná Petr  Wagner
30. 5. 2008 Postup ODS mi připomíná stalinské praktiky padesátých let   
27. 5. 2008 Bankovní poplatky a zděšení v USA z našich nemocnic Václav  Špíka
24. 5. 2008 Konec výuky medicíny v Čechách? Marek  Radecki
24. 5. 2008 Univerzita bude nucena ukončit klinickou výuku na školách   
24. 5. 2008 Vyjadřuji pochopení pro postoj Akademického senátu   
21. 5. 2008 Jak ovládnout 220 miliard Kč v českém zdravotnictví   

Aféra jménem Andula - kniha na pokračování RSS 2.0      Historie >
11. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XX. část) Josef  Brož
7. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XIX. část) Josef  Brož
4. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XVIII. část) Josef  Brož
28. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVII. část) Josef  Brož
23. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVI. část) Josef  Brož
20. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XV. část) Josef  Brož
15. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIV. část) Josef  Brož
13. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIII. část) Josef  Brož
8. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XII. část) Josef  Brož
6. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XI. část) Josef  Brož

Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě RSS 2.0      Historie >
30. 11. 2007 Putin podepsal zákon pozastavující účast Ruska ve smlouvě CFE   
15. 11. 2007 Červený kříž lituje nedostatečné aktivity zemí-účastníků Úmluvy o některých konvenčních zbraních   
8. 11. 2007 Rusko vypovědělo smlouvu o konvenčních silách   
6. 11. 2007 Generál Balujevskij: "Vyjasněme si nejprve pojmy"   
31. 10. 2007 Rusko--Západ: hledání východiska   
26. 10. 2007 Týden vztyčených prostředníků Karel  Dolejší
21. 9. 2007 Rusko vysílá vážné varování západní Evropě   
14. 9. 2007 Velká hra existence lidské společnosti je neměnná   
10. 8. 2007 Tvrdá pravda a evidentní skutečnosti Fidel Castro Ruz
3. 8. 2007 Západ se třese strachem nad příznaky nové studené války   

Čunkova demise na pokračování RSS 2.0      Historie >
8. 11. 2007 Nechte orgány činné v trestním řízení pracovat Zuzka Bebarová Rujbrová
7. 11. 2007 Od Tuchačevského k Čunkovi Vladislav  Černík
7. 11. 2007 Déja–vu televizní krize Štěpán  Kotrba
5. 11. 2007 Kokardy, jásot, na praporu prapor - a inovace Miloš  Štěpánek
5. 11. 2007 Jenom Čunek...?!? Ladislav  Žák
3. 11. 2007 Poučení z Čunkova vývoje ve straně a společnosti Štěpán  Kotrba
2. 11. 2007 Čunek odstoupil pozdě Pavel  Kováčik
2. 11. 2007 V ČR fungují jen Parkinsonovy zákony   
2. 11. 2007 Proti politikovi se v ČR nikdy nepovede spravedlivý proces   
2. 11. 2007 Za určitých okolností je porušování zákonů nutné   

Klausovo tažení proti ekologům RSS 2.0      Historie >
4. 6. 2008 To bude nějakej cvok... Robert  Bartoš
18. 10. 2007 Gore -- demokrat, který opravdu, ale opravdu není občanský Anna  Čurdová
25. 9. 2007 Ekologické organizace k prezidentově projevu   
25. 9. 2007 Petržílek: ČSSD se distancuje od názorů prezidenta Klause Petr  Petržílek
24. 9. 2007 Živá planeta aneb sto omylů Václava Klause Pavel  Nováček
18. 9. 2007 Klaus: Dočkáme se umlčování oponentů na vážná společenská témata? Václav  Klaus
17. 9. 2007 Klaus k Masarykovi: "Měl blízko k humanistickému socialismu a chápal význam sociálních otázek" Václav  Klaus
14. 9. 2007 Je hluboký omyl dávat rovnítko mezi životním stylem a hodnotou svobody   
14. 9. 2007 Klaus Bursíkovi: Jednáte bez mandátu vlády - s fatálním dopadem na ekonomiku Václav  Klaus
14. 9. 2007 Klaus vs. Bursík Boris  Cvek

Írán RSS 2.0      Historie >
28. 4. 2008 Teheránský politolog: ŠOS se může brzy stát novým geopolitickým mocenským centrem Pavel  Barák
15. 4. 2008 USA a Írán vedou už pět let "tajné" rozhovory o jaderných zbraních   
7. 2. 2008 Vybuduje si Čína vojenskou základnu v Íránu?   
4. 2. 2008 Írán provedl test odpalovací rampy a otevřel vesmírné kontrolní středisko Štěpán  Kotrba
21. 1. 2008 Iránská hrozba Karla Schwarzenberga Přemysl  Janýr
24. 12. 2007 Dokument amerických zpravodajských služeb o Íránu - Dobrá zpráva. Až příliš. Karel  Dolejší
8. 12. 2007 Amerika tvrdě promarnila ve věci Íránu svou šanci   
5. 11. 2007 USA: 52 procent "pravděpodobných voličů" "podporuje americký vojenský útok proti Íránu"   
27. 10. 2007 Musíme bombardovat Írán   
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich

iDnes publikuje rozhovory s majiteli bordelu RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2007 Další výrazné posílení důvěryhodnosti portálu iDnes...   
26. 8. 2007 Žijeme ve svobodný zemi a podnikání v erotice je normálka   
25. 8. 2007 "Ne všechno, přicházející ze Západu, je kvalitní"   
25. 8. 2007 Bordely v Čechách legální nejsou   
25. 8. 2007 Lehký případ funkcionálního analfabetismu Václav  Chyský
25. 8. 2007 Kam v Kanadě do bordelu? Nikam - policie vás pošle na školení Miloš  Kaláb
25. 8. 2007 iDnes, "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál" idolizuje i pornoslužby pravidelněji   
24. 8. 2007 "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál na 'českém' internetu" interviewuje majitele bordelu! Jan  Čulík
24. 8. 2007 Kam "utéct" před tím, co se děje v této zemi?   
24. 8. 2007 Proč by se ženy měly starat o děti?   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
3. 6. 2008 "Volení zástupci volených poslanců" Štěpán  Kotrba
27. 5. 2008 Hezký zbytek dne ve společnosti České televize aneb co se do ČT 1 nevešlo   
23. 5. 2008 Proč zrušit ČT1 Bohumil  Kartous
23. 5. 2008 Manažer mrtvých sponzorů zaútočil na veřejnou službu Štěpán  Kotrba
22. 5. 2008 Problém Media Tenoru: co je to neutralita Štěpán  Kotrba
19. 5. 2008 Proč tolerujete střet zájmů a používáte služeb prokázaného lháře? Petr  Nachtmann
12. 5. 2008 Kolik stojí spekulace Michal  Vimmer
12. 5. 2008 Česká televize cenzuruje odbornou kritiku radaru. Proč? Jakub  Rolčík
7. 5. 2008 Odvysíláním reportáže Luboše Rosího ČT tvrdě narušila svůj veřejnoprávní statut Jan  Čulík
7. 5. 2008 Vyváženost je v České televizi samozřejmostí Ladislav  Šticha

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
2. 6. 2008 EXKLUZIVNÍ DOKUMENT: Vládní zdůvodnění smlouvy o radaru Štěpán  Kotrba
30. 5. 2008 Americký radar nám položí svět k nohám (anebo vzhůru nohama) Jiří  Tutter
27. 5. 2008 Hezký zbytek dne ve společnosti České televize aneb co se do ČT 1 nevešlo   
27. 5. 2008 Otázka Jiřímu Paroubkovi aneb slalom mezi Američany, ODS, radarem a voliči Štěpán  Kotrba
24. 5. 2008 CVVM: S americkým radarem pořád nesouhlasí dvě třetiny občanů, ač se vláda snaží   
22. 5. 2008 Přednostní ochrana Česka výměnou za radar? Stanislav  Kaucký
22. 5. 2008 Problém Media Tenoru: co je to neutralita Štěpán  Kotrba
15. 5. 2008 Radarem v Brdech ohrožujete brdskou faunu a flóru   
13. 5. 2008 BigBoard: akcionářská struktura pro paranoiky z Mladé fronty Dnes, aneb kudy teče české pivo Štěpán  Kotrba
12. 5. 2008 Česká televize cenzuruje odbornou kritiku radaru. Proč? Jakub  Rolčík

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Severní Korea RSS 2.0      Historie >
4. 3. 2008 Experti: "Spojené státy přehánějí jadernou hrozbu ze Severní Koreje"   
9. 8. 2007 Irán má ropu, Severní Korea umí rafinovat   
7. 8. 2007 Nový Zéland a Singapur se paktují s darebáky Zdeněk  Vopat
23. 6. 2007 Severokorejský jaderný reaktor bude "uzavřen do tří týdnů"   
18. 2. 2007 Jak zkrachovalec ke štěstí přišel Tomáš  Vymazal
13. 2. 2007 Severní Korea "souhlasí s jaderným odzbrojením   
9. 2. 2007 Václav Havel: Naši spojenci po nás už skutečně méně chtít nemohou Michal  Rusek
1. 11. 2006 Korejská bomba Thomas  Franke
18. 10. 2006 V zákulisí severokorejského jaderného programu Daniel  Veselý
14. 10. 2006 Rada bezpečnosti OSN schválila sankce proti Severní Koreji   

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
31. 5. 2008 Stávky a protesty ve Španělsku, ve Francii, v Portugalsku, v Itálii, v Británii a v Bulharsku   
28. 5. 2008 Dopravci a rybáři v západní Evropě demonstrují proti vysokým cenám pohonných hmot   
27. 5. 2008 Je libo kocovinu, nebo večírek? Michal  Vimmer
27. 5. 2008 Kdy praskne černá bublina?   
27. 5. 2008 Soros: Rostoucí cena ropy je pouhá bublina   
25. 5. 2008 Expert: Invaze do Iráku způsobila, že se cena ropy ztrojnásobila   
23. 5. 2008 Šéf British Airways: Levné lety končí   
23. 5. 2008 Ropná krize se zhoršuje   
23. 5. 2008 Už víte, že je na obzoru nová platba? Miloš  Dokulil
23. 5. 2008 Tak za prvé: Koncept lidských práv jako obušku byl nahrazen právy ropnými Štěpán  Kotrba

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
16. 5. 2008 Neslyšitelný nářek Somálců Daniel  Veselý
12. 3. 2008 Somálsko: zhoršení humanitární situace   
12. 3. 2008 Independent: Ohlušující mlčení   
24. 1. 2008 Immanuel Wallerstein: Keňa: stabilní demokracie nebo rozpad? Immanuel  Wallerstein
8. 8. 2007 Za oponou neoliberálního humanitarismu: od Iráku k Darfúru Mesfin  Gedlu
6. 8. 2007 Africký kontinent součástí "války proti terorismu" Daniel  Veselý
26. 6. 2007 Afrika odmítá americké plány na výstavbu velké vojenské základny   
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním   
1. 5. 2007 Immanuel Wallerstein: Afrika roku 2057 Immanuel  Wallerstein
29. 3. 2007 Očekával jsem, že mě zabijí   

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
7. 8. 2007 Free neznamená pouze zadarmo Štěpán  Kotrba
23. 1. 2007 Výchova vysokoškoláků "free" hudbou Štěpán  Kotrba
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 Pokud se za autorská díla platí při nákupu kopírovacího materiálu, měla by být zadarmo   

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
5. 6. 2008 63 Jan  Zábrana
4. 6. 2008 Bixley Vlasta  Bakalová
3. 6. 2008 ■ ■ ■ Jaroslav  Kovanda
28. 5. 2008 Zadej do Googlu Michal  Šanda
27. 5. 2008 ■ ■ ■ Hana  Tomšů
26. 5. 2008 ■ ■ ■ Kateřina  Rudčenková
23. 5. 2008 Zimní haiku Kateřina  Rudčenková
22. 5. 2008 Haiku Kateřina  Rudčenková
21. 5. 2008 Setkání 3.3.97 Kateřina  Rudčenková
20. 5. 2008 Zdá se Kateřina  Rudčenková

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2007 Když Potůček naslouchal antikomunistům mezi bývalými komunisty Štěpán  Kotrba
17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
1. 11. 2006 Tichá vzpomínka na ostravské soudruhy Ladislav  Žák
6. 9. 2006 Sedmdesát tisíc udavačů, denunciantů a konfidentů Jaroslav  Krejčí
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
22. 5. 2008 Pákistán podepsal dohodu s Talibanem   
5. 5. 2008 Hamáček: Má-li být ČSSD důvěryhodná... musí chytit Bin Ládina Štěpán  Kotrba
25. 3. 2008 Trhy s dětmi v osvobozeném Iráku Lukáš  Lhoťan
25. 3. 2008 Zájem o bezvýchodnou válku v Iráku klesá, The New York Times "zkoumají" proč Karel  Dolejší
23. 3. 2008 Česko-americké vztahy a výročí velikonočního "humanitárního" bombardování Jugoslávie Štěpán  Kotrba
21. 3. 2008 Irák dnes zažívá boom cestovního ruchu   
13. 3. 2008 Operace Iraqi Freedom: Vojenské vítězství, politická prohra Karel  Dolejší
10. 3. 2008 Česká vláda jedná s iráckými teroristy Lukáš  Lhoťan
29. 2. 2008 "Tak trochu jiná" euroatlantická diplomacie v Sýrii: Brzeziński a Paroubek Štěpán  Kotrba
5. 2. 2008 Británie plánovala postavit v Afghánistánu pro Taliban výcvikový tábor   

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
30. 4. 2008 Spisovatelé protestují, že Tesco potlačuje svobodu projevu   
20. 3. 2008 Zákaz Komunistického svazu mládeže potvrzen Ondřej  Slačálek
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová
26. 7. 2007 Trestní oznámení pro pomluvu   
20. 6. 2007 Diplomatická kontroverze kolem spisovatele Rushdieho se zostřuje   
16. 3. 2007 Jak se v Právu cenzuruje Mitrofanov Štěpán  Kotrba
6. 3. 2007 Svoboda slova v ČR neexistuje Tomáš  Stýblo

Školství RSS 2.0      Historie >
31. 5. 2008 Do třiceti let bude memorování zbytečné   
24. 5. 2008 Univerzita bude nucena ukončit klinickou výuku na školách   
24. 5. 2008 Vyjadřuji pochopení pro postoj Akademického senátu   
10. 4. 2008 Universitní studenti: Vysokoškolské studium je dnes ztráta času   
7. 3. 2008 Jesle jako vzdělávací zařízení, aneb už se nedá mluvit o krkavčích matkách Uwe  Ladwig
22. 1. 2008 Neúcta k vědění se nevyplácí Darina  Martykánová
4. 12. 2007 Sítě v síti, aneb jsou ve školství jen problémy s platy? Pavel  Táborský
21. 11. 2007 Sloučení škol nebude škodit   
15. 11. 2007 Manifest maturanta   
15. 11. 2007 Nemoc, způsobená Oxfordem? Ema  Čulík

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
3. 6. 2008 Naše přímá cesta vpřed Karel  Dolejší
2. 6. 2008 Eastern European Review: Poláci chtějí o základně jednat až s příští americkou administrativou   
2. 6. 2008 EXKLUZIVNÍ DOKUMENT: Vládní zdůvodnění smlouvy o radaru Štěpán  Kotrba
30. 5. 2008 Americký radar nám položí svět k nohám (anebo vzhůru nohama) Jiří  Tutter
27. 5. 2008 Hezký zbytek dne ve společnosti České televize aneb co se do ČT 1 nevešlo   
26. 5. 2008 Borovenské protokoly Karel  Dolejší
26. 5. 2008 "Přednostně hájená" základna, o které se lidem neřeklo, že se na ni bude přednostně útočit   
24. 5. 2008 CVVM: S americkým radarem pořád nesouhlasí dvě třetiny občanů, ač se vláda snaží   
22. 5. 2008 Přednostní ochrana Česka výměnou za radar? Stanislav  Kaucký
22. 5. 2008 Problém Media Tenoru: co je to neutralita Štěpán  Kotrba

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
4. 6. 2008 Nestoudná drzost: Projevy ubohosti, které zaslouží pár facek Vít  Bezdíček
16. 5. 2008 R.B. Pynsent a česká literatura Jan  Makovička
30. 4. 2008 Protest v britském deníku The Times proti udělení Nobelovy ceny   
21. 4. 2008 Škrabáky rozdá Dědeček Tomáš  Koloc
8. 4. 2008 O tom, co je v literatuře hodnotné, nerozhodují ti, kteří ji čtou, ale ti, kteří ji píší Jiří  Drašnar
8. 4. 2008 Literatura nemusí být čtena Lukáš  Zádrapa
7. 4. 2008 Dobrovolná izolace české literatury Hana  Tomšů
31. 3. 2008 Krize české literatury Štefan  Švec
27. 3. 2008 Otokar Fischer -- nejen překladatel Fausta a Zarathustry Nikola  Richtrová
28. 1. 2008 Odcházení od Václava Havla: Stará hra, která nevědomky nastoluje důležitý problém současnosti Jan  Čulík