5. 6. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
5. 6. 2008

"Fašistická barbína" Edelmannová a "pochybné stvoření" Tydlitátová

Publikování textů na internetu často vyvolává různé reakce lidí s odlišným názorem, kteří mají potřebu je na svém webu zkritizovat. Takovéto reakce mnohdy vyvolávají odpověď kritizovaného a často tak mezi některými autory či skupinami autorů dochází k vzájemnému reagování na články a komentáře protistrany. Není žádným novým zjištěním, že v prostředí internetu takovéto výměny názorů často sklouzávají k osobnímu napadání protistrany a vulgárnostem.

Národní strana a Liga proti antisemitismu jsou politické organizace, které se navzájem v lásce rozhodně nemají. Nedávná internetová výměna komentářů na adresu toho druhého mezi členem či sympatizantem Národní strany Martinem Vernerem a zakladatelkou a mluvčí Ligy proti antisemitismu Věrou Tydlitátovou však dosáhla přesně onoho stupně, kdy již padají vzájemné urážky toho nejhrubšího zrna.

Přestřelku odstartovala Věra Tydlitátová několika svými útočnými texty proti Národní straně a její předsedkyni. Krom dílčích faktografických omylů (z těch triviálních např. opakované nazývání paní Edelmannové slečnou či psaní jména Verner s "W") je na textech samotných kouzelné, kterak jejich autorka neustále dokola opakuje, jak je proti všudypřítomné sprostotě, hulvátství, vulgaritám atd., ale přitom řadu vysloveně sprostých výroků, a to nejen vůči Národní straně, sama opakovaně používá. Svým způsobem to připomíná nedávnou volbu prezidenta republiky, při které mnozí z těch, kteří jiné vyzívali ke slušnosti, největší verbální útoky zároveň sami vypouštěli z úst.

Reakce Národní strany na sebe nenechala dlouho čekat a na jejím webu se objevil článek, který se svým úvodem stylu Věry Tydlitátové ve své sprostotě přinejmenším vyrovnal. Jistý Martin Verner ji tam označil za pochybné stvoření pojmenované "Tydlitátová", které se vydává za ženu, přičemž z fotek nelze poznat ani pohlaví. Podobně formulované vyjádření bylo předtím na témže webu připojeno i k textu jedné pozvánky.

Věra Tydlitátová se nenechala zahanbit a na svém blogu kontrovala další sprosťárnou, v jejímž rámci mimo jiné označila Petru Edelmannovou za fašistickou barbínu či ji srovnávala s "rozhoďnožkami z E55". Zda celá výměna "názorů" bude mít své pokračovaní nevím, ale zajímalo by mě, kam až jsou schopny obě strany zajít.

Na věci samé je též zajímavé, že Tydlitátová své sprostoty šíří prostřednictvím blogu na iDnes, což logicky nastoluje otázku, jaký postoj k nim zodpovědní pracovníci tohoto média zaujmou. Rozhodně nejsem pro cenzurování dotyčné osoby, naopak jsem v tomto případě velmi rád, že jsem si o ní mohl udělat obrázek, ale nelze si nepoložit otázku, zda toto považuje redakce za přijatelnější než svého času populární blog Petra Štursy, který byl za pochybných okolností zrušen, a do jaké míry to svědčí o ideové orientaci tohoto média.

Od radikálně nacionalistické politické strany samozřejmě nelze očekávat umírněná vyjádření, zvláště pak ve věcech spjatých s kritikou multikulturalismu, vlády, kulturní levice, přistěhovalectví i v řadě podobných témat a osob s nimi spjatých, ale takovéto posměšky na adresu něčího vzhledu, připomínají svou úrovní úsměšky bulváru na adresu vzhledu Zuzany Paroubkové. O Lize proti antisemitismu jsem neměl nikdy valné mínění, v mnohém souhlasím s kritikou, kterou před časem napsal Ondřej Šlechta. Ani od této politické organizace by nebylo spravedlivé očekávat, že se bude vyjadřovat tím nejumírněnějším způsobem, ale způsob vyjadřování její nejvýznamnější představitelky mě dost zaskočil.

Rozhodně si nemyslím, že je něco strašlivého občas použít ostřejšího výrazu či dokonce v určitých situacích někoho otevřeně poslat do patřičných míst, ale tento styl opakovaného nadávání ve zcela neideové rovině ve veřejných textech, ať již se s dotyčným politicky shodnu či nikoliv, ve mně vzbuzuje především nesympatie k jeho autorovi.

Věra Tydlitátová před časem otevřeně přiznala, že hodlá svým odpůrcům ze všech sil především škodit. Její "štětky" a "fašistické barbíny" však škodí především jí a její organizaci. Stejně tak nelze předpokládat, že označování někoho za pochybné stvoření, u které nelze určit pohlaví, pozitivně zapůsobí na rozhodující část potencionálních voličů Národní strany.

                 
Obsah vydání       5. 6. 2008
5. 6. 2008 Tim Weiner: Hromada střepů. Dějiny CIA Milan  Nápravník
5. 6. 2008 V LA hoří, má panenko Bohumil  Kartous
5. 6. 2008 Nedovolme vyklizení kóty
5. 6. 2008 Místopředseda českého olympijského výboru si skutečně uzurpuje právo zakazovat lidem, jak chtějí mluvit
5. 6. 2008 Česko opět v britských novinách: Kontroverze s Chorvatskem
5. 6. 2008 Kuchyňová Šmigolová z jiného světa Daniel  Solis
5. 6. 2008 Nastupuje Obama, Topolánek má naspěch, aneb Šance a rizika amerického kandidáta Demokratů pro obyvatelstvo v ČR Uwe  Ladwig
5. 6. 2008 Nechají americké korporace přežít prezidenta, kterého zvolili občané? Mojmír  Babáček
5. 6. 2008 Obama nominován Boris  Cvek
5. 6. 2008 Vyhlídky velké radarové koalice
5. 6. 2008 Tančíme s poplatky Jan  Mertl
5. 6. 2008 63 Jan  Zábrana
5. 6. 2008 Dvojí mysl, jedna řeč Patrick  Ungermann
5. 6. 2008 Josef Škvorecký o Robertu Pynsentovi
5. 6. 2008 From: Ministr [mailto:Ministr@msmt.cz] Ondřej  Liška
4. 6. 2008 Liškovi: Na otevřený dopis otevřená odpověď
5. 6. 2008 Xenofobie a islamofobie v kauze americké základny Lukáš  Lhoťan
4. 6. 2008 Zmatky kolem dovozu jídla do Chorvatska, anebo válka dvou konkurenčních skupin?
4. 6. 2008 Výrok dne
4. 6. 2008 Šéfku německých vysídlenců vyhnali z Postupimské univerzity
5. 6. 2008 "Fašistická barbína" Edelmannová a "pochybné stvoření" Tydlitátová Jakub  Malinovský
4. 6. 2008 Národ beze strachu ano, ale raději na občanském principu Darina  Martykánová
4. 6. 2008 Pár poznámek k tomu, jak je to s jadernou a sluneční energií Vladimír  Wagner
4. 6. 2008 Co takhle radikální oportunismus? Karel  Dolejší
4. 6. 2008 Nestoudná drzost: Projevy ubohosti, které zaslouží pár facek Vít  Bezdíček
4. 6. 2008 Zákon, jímž "obhájci svobody" Havel, Klaus a Zeman omezili Čechům svobodu slova
4. 6. 2008 To bude nějakej cvok... Robert  Bartoš
4. 6. 2008 DEBKAfile: Omezený americký útok na základny íránských Revolučních gard je na spadnutí
3. 6. 2008 Cesta k politickému lobbingu ve vysílání nalinkovaná Radou Českého rozhlasu aneb kterak Sudeťák informuje vyváženě Štěpán  Kotrba
3. 6. 2008 "Volení zástupci volených poslanců" Štěpán  Kotrba
5. 6. 2008 Výhrada Vít  Bezdíček
5. 6. 2008 Omluva
5. 5. 2008 Hospodaření OSBL za duben 2008