13. 3. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
13. 3. 2007

Špatná zpráva pro lidi z Trokavce

Dezinformace v Českém rozhlase

Americká raketová základna na území Česka  - TÉMA BL Dne 8. března 2007 (na Mezinárodní den žen) jsme měli tu čest poprvé v médiích slyšet relevantní informace o americké radarové základně, která by společně s polskou raketovou základnou měla tvořit tzv. "předsunutou" evropskou součást systému protiraketové obrany. Své názory vyjádřil specialista, analytik na protivzdušnou obranu Luboš Marek z ministerstva obrany, jeden z těch, kteří připravují podklady pro politická rozhodnutí ve věci případného umístění americké základny v Česku.

Rozhovor s odborníkem, který má k dispozici věrohodné (i když utajované) informace se bohužel uskutečnil až v době, kdy naši přední politici již delší dobu informují o tématu amerického protiraketového deštníku rozporuplně, nedostatečně a veřejná debata na toto téma víc jak půl roku trpí značnou neodborností a dohady. Pořadem 20 minut ČRo 1 Radiožurnál provázel moderátor Martin Veselovský.

Potom, co se prakticky celé ministerstvo obrany víc jak půl roku tvářilo jako "tajemný hrad v Karpatech", je dobré, že veřejnosti byly konečně oficiálně potvrzeny aspoň některé technické údaje radaru, jako např. pracovní kmitočet 9-10 GHz, střední výkon 170 kW, impulzní výkon 4,5 MW, ale i rozsah bezpečnostního sektoru 13 km, včetně použití konvenčního energetického zdroje a nikoliv jaderného.

Sloupek
Miloš Kölbel

Všiml si směšné vážnosti očí
při zvířecím aktu.
Také u lidí.

Omámen vůněmi
oslepen barvami
ohlušen tichou hudbou

Až v jedné euforii
si vzpomněl
že nic si z toho nepamatuje

Mohla by to být vracející se smrt?

23. 6. 1999

ze sbírky Rok na čtyři doby, Eman, Benešov 2006 vybral Petr Štengl

9. 3. 2007

Britské listy fungují už téměř 11 let a za tu dobu si vytvořily svůj -- stále se rozšiřující -- okruh čtenářů. Jak by se tato skupina čtenářů dala charakterizovat z hlediska sociodemografických parametrů, o tom se zatím můžeme pouze dohadovat. Připravili jsme proto anonymní dotazník, který obsahuje otázky zjišťující sociální zařazení čtenářů. Pokud tedy máte chvilku čas, vyplňte dotazník a přispějte k objasnění zatím pouze mlhavé představy o čtenářích Britských listů, tedy sami o sobě. Vyhodnocení dotazníku zveřejníme, výsledky využijeme ke zpřesnění inzertního dosahu Britských listů.

Děkujeme.

Dotazník  ? 

Pozn. JČ, pondělí 0.00: Od minulého pátku, kdy jsme zveřejnili tento dotazník, odpovědělo více než 5000 čtenářů. Výsledky jsou nesmírně zajímavé, v mnoha ohledech potvrzují to, co jsme o skladbě čtenářské obce Britských listů tušili, v některých ohledech přinášejí zajímavé otázky, s nimiž se obrátíme na naše čtenáře. Výsledky ankety zveřejníme i analýzu, případně diskusi k nim.

13. 3. 2007

Co na to Transparency International?

Zdá se, že pokud policisté, kteří se zabývají údajným úplatkem realitní kanceláře tehdejšímu vsetínskému starostovi Čunkovi, nechtějí vyměnit svou roli ve vyšetřování ze subjektu na objekt, nezbývá jim nic jiného než najít důkazy, které Čunka usvědčí. Nepřímo jim to odporučil prezident Václav Klaus.

Nejprve jsem se samozřejmě ujistil, zda prezident řekl to, co řekl a že neřekl, že to, co řekl, neřekl a že ani jeho mluvčí neřekl, že prezident neřekl to co řekl, neboť se pouze přeřekl (nikoliv prezident, ale ten nepříliš bystrý novinář, který řekl to, co by prezident nikdy říct nemohl). Jen tak na okraj, je pozoruhodné, že prezident už od podzimu minulého roku neřekl, že něco neřekl.

13. 3. 2007

Dne 8. března vydal Helmut Schmidt, bývalý spolkový kancléř Německé spolkové republiky v Die Zeit článek, který shrnujeme:

Před nedávnem vyvolali čtyři významní soukromí američtí občané, všichni bývalí politici, společně poplach. "Jestli se bezodkladně nezačne jednat", napsali, "budou USA co nedříve nuceny vstoupit do nové nukleární epochy, která bude nebezpečnější, psychicky náročnější a ekonomicky ještě nákladnější nežli tomu bylo za časů studené války". Jejich výzva zazněla uprostřed hlubokého podráždění amerického národa nad totálním neúspěchem jejich prezidenta, pomocí útočné války proti Iráku nastolit na Středním Východě demokratické principy -- a uprostřed vnitroplitického rozruchu nad mocenskými změnami v obou komorách Kongresu, jež hrozí prezidentovi odebrat parlamentní většinu pro podporu jeho riskantní světové politice.

Henry Kissinger a George Schultz jsou republikáni, Sam Nunn a William Perry jsou demokraté, jsou to vlastenci, a síla jejich strategického úsudku je vyzrálá. To, že svůj společný text nepublikovali v nějakém odborném časopise, nýbrž že byl zveřejněn v podnikateli a bankéři nejčtenějším Wall Street Journalu , nepřímo signalizuje: Neobracíme se na specialisty, nýbrž na nejširší vůdčí vrstvy Spojených států; adresátem není prezident, ale národ. Nepřímo je tím řečeno : Od tohoto prezidenta se už žádná změna nedá očekávat.

13. 3. 2007

Americká raketová základna na území Česka  - TÉMA BLVážné obavy a znepokojení u české veřejnosti vyvolávají možné následky zasažení balistických raket v blízkosti českých hranic nebo dokonce nad územím České republiky. Některá česká média ve snaze "pozitivně informovat" o systému protiraketové obrany vytrvale přesvědčují českou veřejnost, že po zásahu z jakékoliv bojové hlavice nezbude prakticky nic, protože se vše údajně "vypaří" − s cílem přesvědčit nás všechny, že vlastně o nic nejde a není se čeho bát. Toto tvrzení lze považovat ze jeden z největších nesmyslů, které naši novináři z nejrůznějších důvodů vyplodili v domnění, že český lid to "zbaští i s navijákem".

Pravdou je, že tento fakt se v jisté době objevoval rovněž v informačních materiálech americké Agentury pro protiraketovou obranu (MDA) a Ameriku upřímně řešeno moc netrápil, protože bojové hlavice nepřátelských raket by byly ničeny téměř vždy nad oceánem. Potom, co někteří koumáci v malé české zemi začali toto tvrzení zpochybňovat, reagoval člověk v oblasti protiraketové obrany nejpovolanější – sám velký šéf MDA. Jeho slova byla pro některé šokující.

Článek vyjde spolu s dalšími materály v dubnovém čísle ATM, které vyjde 6. 4. 2007. Redakce ATM připavuje spolu s Britskými listy publikaci rozsáhlý text - knihu s prozatím pracovním názvem "Mylná cesta od samého počátku - PRO a PROTI americké radarové základně v České republice", která by přehledným způsobem měla objasnit vojenskostrategické, zahraničněpolitické, právní a technologické otázky BMD, které by si měl klást každý občan, než vysloví své PRO nebo PROTI.

13. 3. 2007

Má snad soukromý majitel restaurace právo používat na přípravu jídla, které servíruje hostům, zkažené, prošlé potraviny či připravovat jídlo v katastrofálních hygienických podmínkách, protože restaurace je jeho soukromým majetkem?

Není dohled nad dodržováním základních hygienických norem náhodou porušováním výsostných práv majitele na volné disponování svým majetkem?

Když už se někdo není schopen vcítit do příslušníka menšiny, snad se vcítí do role strávníka pojídajícího zkažené potraviny...

13. 3. 2007

Již 112 let nelze dát v Čechách výpověď z nájmu bytu bez rozhodnutí soudu. Nynější návrh ministra Čunka, aby se tak nyní mohlo stát i bez rozhodnutí soudu, čili aby nájemce bytu mohl dostat výpověď kdykoliv to pronajímatele napadne, je proto legislativním návrhem, který v dlouhé historii našeho práva nemá obdoby.

13. 3. 2007

Ještě jedna ukázka z připravované knihy Jana Čulíka o českém filmu.

13. 3. 2007
Irena Zítková

Pavel Kosatík -- "Ústně více" Šestatřicátníci Vydalo nakladatelství Host. Stran 300 + 32 str. obrazové přílohy. Cena 329 Kč. ISBN 80 -- 7294 -- 192 -- 5

Pavel Kosatík (1951) vytvořil dílo, jež je skupinovým obrazem mladých mužů a žen narozených kolem roku 1936. Sleduje zhruba dvacet let jejich myšlenkového, občanského a v nejednom případě uměleckého zrání -- od poloviny padesátých do počátku sedmdesátých roků. S plnou vážností diskutují a píší si o podobě společnosti, do níž jednou -- zanedlouho -- aktivně vstoupí. To vše se odehrávalo v dobách, kdy autor knihy "Ústně více" -- název je převzatý ze závěru dopisu Václava Havla z r. 1964 -- byl teprve dítětem.

13. 3. 2007

Tak tu máme novou národní knihovnu! Pochopitelně to je ještě daleko od skutečnosti, ale bouřlivost diskuse, zejména té internetové, mi připadá, jako kdyby se chystala další vlna kupónové privatizace. A to se zatím jedná jen o několik pokreslených papírů schválených odbornou porotou. Jedna skupina diskutujících (zde toto slovo zní hodně nadneseně, při pročtení libovolných příspěvků na kterémkoli webu se o diskusi dá jen velmi těžko hovořit) tvrdí, že již jen návrh knihovny je nejtěžším zločinem proti lidskosti, a druzí exaltovaně opěvují dokonalost návrhu a už už aby si ho mohly osahat v měřítku 1:1. Návrh Jana Kaplického, britského architekta českého původu, který je vedoucí postavou ateliéru Future Systems , dokázal od prvních minut od svého uveřejnění zvednout neskutečnou vlnu emocí, která utopila mnohé argumenty jako štěně. Účelem této úvahy není ani tak snaha vyvracet mylnost pseudoargumentů, protože diskuse je natolik emotivní, že většinu skálopevně přesvědčených (na obou stranách) neoblomí zcela nic, ale samotná existence diskuse a její podoba jsou velice zajímavé a mají mnohé styčné plochy i s jinými tématy, jakým je například radar. Na Britských listech zatím k tématu knihovny bohužel vyšely pouze článek Jana Paula "Obří kapesník na Letné?" a značně ironický fejeton Letenské lejno".

13. 3. 2007
Martina Augustinová
Počátkem března letošního roku přinesla většina světových médií zprávy o nepokojích v Kodani, ale kromě hořících aut a pouličních protestů se pozadím vzniklé situace příliš nezabývala. Jedinou doplňující zprávou byla informace o tom, že protestují squatteři z domu Ungdomshuset, kteří byli vystěhováni policií. BBC a CNN vyslala pohotově do Kodaně své korespondenty, ale zájem zahraničních médií uhasl spolu s pouličními ohni. Kauza Ungdomshuset pro okolní svět skončila.

Dánská média však nadále kauze věnují většinu svého prostoru. Jsou si totiž dobře vědoma toho, že kauza neskončila, jen se dostala do nové etapy. A těch bylo za 25 let trvání Ungdomshuset již několik. Abychom mohli lépe porozumět této komplikované kauze, která rozdělila občany Dánska na několik táborů, musíme se na chvíli vrátit na počátek osmdesátých let.

12. 3. 2007
Irena Zítková

Dialog na cestě 2. Vydala církev československá husitská -- Blahoslav 2006. Sborník sestavili Olga Nytrová, Markéta Hlasivcová a Václav Strachota. Stran 124, cena neuvedena. ISBN 80--7000-924--l..

Zvláštní náhodou se mi dostal do rukou sborník příspěvků padesáti autorů seřazených abecedně podle příjmení; jejich všeobecně známá jména patří k intelektuální elitě: filosofové -- prof. Ladislav Hejdánek, prof. Erazim Kohák, prof. Ivo Tatera, imunolog prof. Ctirad John, meteorolog Ján Zákopčaník, kytarový virtuos Štěpán Rak, profesoři teologie Zdeněk Kučera, Milan Balabán, doc. David Tonzar, herečky Květa Fialová a Táňa Fischerová, psycholog prof. Jaro Křivohlavý, patriarcha, několik biskupů a farářů....výčet by mohl pokračovat. Ty všechny a s nimi ostatní spojuje duchovně humanistické myšlení, snaha pronikat pod povrch problémů s vědomím, že čím hlouběji se noříš, tím k větší složitosti se dobíráš.

13. 3. 2007

Spolek Šalamoun:

Využíváme příhodné situace dané přípravou předlohy nového trestního řádu k předložení několika námětů k zdokonalení trestního řízení, vyplývajících z naší praxe. Myslíme si, že vláda středopravé koalice je příznivou okolností, která by měla dovolit velmi hlubokou revizi principů trestního řízení, které je od padesátých let 20.stol. stále ovlivněno teorií a praxí sovětské justice. Požadujeme proto, aby reforma trestního řádu nově řešila základní strukturu orgánů činných v trestním řízení a jejich vztahů i postavení stran v trestním řízení. I toto je jeden z dílčích kroků "návratu do Evropy". Námi navrhované úpravy směřují k posílení postavení občana -- bez ohledu na jeho postavení v trestním řízení -- proti státním orgánům, s cílem donutit je ke zlepšení práce a současně dosáhnout lepší ochrany základních práv a svobod účastníků trestního řízení.

13. 3. 2007

Filmy "The Queen" a "The Last King of Scotland", které vyprávějí o dvou skutečných historických postavách, jednou je žijící britská královna Alžběta II. a druhou zesnulý ugandský diktátor Idi Amin, spojuje je nejen osoba scenáristy Petera Morgana a dva Oscary, za nejlepší ženskou a mužskou roli. Viděno z perspektivy post-koloniálního pojetí dislokace (dislocation), nabízejí specifický pohled do nitra zdánlivě nepřístupného hermeneutického řádu rasových a národních charakteristik dvou světů, světa kolonizujícího a světa kolonizovaného.

13. 3. 2007

Účast tyrolského zemského hejtmana Herwiga van Staa a innsbrucké starostky Hilde Zachové na oslavách devadesátých narozenin bývalého vicestarosty Ferdinanda Obenfeldnera vyvolala nebývalý politický skandál. Vedoucí "Wiesenthalova centra" v Jeruzalémě, známý lovec nacistů Efraim Zuroff vyzval oba gratulanty k okamžitému odstoupení, protože se účastnili veřejné slavnosti na počest bývalého výkonného gestapáka.

13. 3. 2007

Wake up George Orwell, your job isn't yet done. While Bulgaria last year changed its national television service from a state medium into a public broadcaster, Martin Dvořák--the former TV Prima general manager who was so successful he had to be changed--thinks it would be best to convert the Czech public television and radio broadcasters, Česká televize and Český rozhlas (ČRo), into state ones.

A perfect reverse. The councils supervising their independence and freedom are "too expensive," he says, neglecting the fact that the pay of each member is far below the average wage. Let the ministries of Finance and Culture choose the national stations' directors, he goes on, dry as dust, for only the government can organize crystal-clear, transparent tenders (a stupendous insight!). And, above all, he says, watch how these media actually become less dependent on the state.

Published in Czech Business Weekly on 12. 03. 2007 HERE

13. 3. 2007

Probuď se, Georgi Orwelle, musíš to dopsat. Zatímco Bulharsko vloni změnilo svou národní televizi ze státního média na veřejnoprávní, Martin Dvořák, bývalý generální ředitel TV Prima, který byl tak úspěšný, že jej vyměnili, si myslí, že by bylo nejlepší změnit Českou televizi a Český rozhlas z médií veřejné služby na státní média.

Dokonalá zpátečka. Rady, které dohlížejí na jejich nezávislost a svoboda jsou ,,příliš drahé", jak řekl Dvořák, který zjevně pomíjí fakt, že platy členů rad veřejnoprávních médií jsou hluboko pod průměrným platem.

13. 3. 2007

Mezi americkými raketami a ruským plynem se může pravopisné téma zdát jako směšně okrajové, a přesto se každodenně dotýká všech, kteří pracují s psaným jazykem, a potom samozřejmě zprostředkovaně i těch, kteří jejich výstupy čtou. Nechci se tu vzpínat k výšinám úvah o povaze pravopisných soustav, spíš bych se rád, vybuzen osobní zkušeností, vrátil k otázce, jež se v době prvního vydání nových Pravidel zdála být pro píšící veřejnost velmi naléhavá.

13. 3. 2007

aneb Sagrada Familia a Svatá Trojice

Název na první pohled budí dojem zmatečnosti, avšak při sofistikovanějším pohledu zjistíme, že Svatá Trojice je celkem zjevná. Mezi Bushem Bin Ládinem a kamarádem Osama Bin Blairem se neodbytně vznáší imaginární Duch Svatý, totiž sám veliký Osama, mnohde verbálně označovaný jako Satan, nebo elektronicky jako MSDOS, nebo numericky jako 666. Oba pozemští kámoši při náboženském vytržení a rituálních tancích před oltářem boha Marta rozhodně nezapomínali na Bibli. Tak to ostatně dělají všichni bohabojní lidé a takovými oni nepochybně jsou. Alespoň navenek. Rozdíl je pouze v tom, že obyčejný člověk k oltáři dokráčí po svých a zpravidla sám, avšak kámoše tam dopraví plně obsazený automobil v radostné černé barvě, vrtulník či letadlo a doprovodí je s těkavými pohledy po okolí všehoschopní kámoši z ochranky, eufemisticky rozumějme doprovodu.

12. 3. 2007

Virtuální bohoslužba nejen pro budovatele nových pořádků

Režisér Claud Lanzmann ve svém děsivém filmu Šoa před lety nastavil divákům zrcadlo, aby si museli přiznat: nevěděli jsme o osudu Židů, ale ve skutečnosti jsme vědět mohli, vědět měli, a také vlastně věděli. A nedává vinu jen nacistům jako realizátorům, ale všem, kteří v hloubi srdce jejich děsivý plán uvítali, protože nenávist, kterou se sami neodvážili realizovat, za ně vyřídil někdo jiný.

"My jsme to nevěděli", říkal nám provinile roku 1965 jeden sudetský Němec v Drážďanech. Byli jsme studenti pražské SVVŠ, kteří byli v NDR na výměnném pobytu a vyptávali jsme se ho na nacistická zvěrstva.

12. 3. 2007

Konflikt okolo možného ukončení provozu regionálního studia Českého rozhlasu Radia Wave 100,7 FM eskaluje do dříve netušených rozměrů. Místopředsedkyně Rady Českého rozhlasu si oficiálně stěžovala u generálního ředitele Václava Kasíka na činnost svého bývalého nadřízeného, nyní redaktora Českého rozhlasu Filipa Rožánka, že se jí jako mluvčí Rady dovolil dvakrát během jednoho týdne zeptat, kdy Rada oficiálně uvolní ke zveřejnění na svých stránkách "votum separatum" - nesouhlasné stanovisko s usnesením Rady, jehož zveřejnění už jednou zápis z Rady avizoval. Rožánek po marných pokusech převzal až 5. 3. 2007 v 11:00 ono odlišné stanovisko pro svůj článek - z Britských listů. Povinnost zveřejnění odlišného názoru vyplynula z průběhu jednání Rady dne 28.2. 2007. Povinnost zveřejnit na internetu úplný zápis z jednání Rady (tedy včetně onoho dokumentu s odlišným názorem) nejpozději do 3 dnů ode dne jednání Rady jsou definovány § 7 odst. 4 zákona 484/1991 Sb. . Tato povinnost není splněna dodnes. Až po týdnu se totiž na zápisu z jednání Rady objevil odkaz - na už dávno zveřejněný článek v Britských listech, ze kterého Rožánek citoval...

Stížnost na "více než šokující" chování redaktora Českého rozhlasu, který si plnil pouze svou žurnalistickou povinnost při přípravě stránek o digitalizaci, zaslala Jaklová na vědomí poslancům Parlamentu. Jaklová ve svém dopise, který podepsala jako místopředsedkyně a tisková mluvčí Rady, aniž k tomu byla Radou oprávněna, píše doslova:

Pane generální řediteli, považuji takové chování pracovníka ČRo za bezprecedentní vměšování se do činnosti Rady Českého rozhlasu, která je ze zákona orgánem uplatňujícím právo veřejnosti na kontrolu činnosti Českého rozhlasu, předsednictvu Stálé komise pro sdělovací prostředky. Navíc pracovníka, který svým krokem výrazně podporuje pohled managementu Českého rozhlasu na zmíněnou kauzu, pohled, který je odlišný od stanoviska Rady ČRo tak, jak ho rada projevila ve svém usnesení 24/07.

12. 3. 2007

Chápu že židům nemusí být vhod, že za války do některých obchodů nesměli - přesto si myslím, že i na to má SOUKROMÝ majitel obchodu právo, obsloužit či neobsloužit kohokoli chce či nechce. (Jan Bláha)

Diskuse mezi Janem Bláhou a Darinou Martykánovou.

12. 3. 2007

Ak by teda reštaurácia odmietla poskytnúť niekomu služby, napríklad, z toho dôvodu, že je Róm alebo Rómka, išlo by o prípad diskriminácie jednotlivca vo vzťahu k právu na poskytovanie služieb. Inými slovami: zákaz fajčenia v krčme nie je protizákonný, pričom zákaz vstupu alebo odmietnutie obslužiť 'černocha' na základe toho, že je 'černoch' je protizákonné.

Chcel by som zareagovať na polemiku pod názvom "Hospoda není veřejný prostor, majitel má právo vybrat si klientelu". Myslím, že prázdne filozofovanie o slobode, liberalizme a súkromnom majetku je slepá ulička v tejto diskusii. Z hľadiska národnej legislatívy ale aj medzinárodného práva 'hospoda' je verejný priestor, a poskytovanie služieb vrátane princípu rovnakého zaobchádzania ku klientom, je regulované platnou legislatívou, píše Daniel Škobla:

Československo (a nástupnícke štáty Česká republika a Slovensko) ratifikovalo Medzinárodnú konvenciu o eliminácii všetkých foriem rasovej diskriminácie (International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination) z roku 1969. (K 31. júlu 1998 konvenciu ratifikovalo stopäťdesiat štátov sveta.) Táto konvencia v článkoch číslo 2 a 5 explicitne požaduje od signatárskych štátov, aby všetkými možnými prostriedkami garantovali "slobodný prístup na všetky verejné miesta a ku všetkým verejným službám, ako sú napríklad doprava, hotely, reštaurácie, kaviarne, divadlá a parky, bez ohľadu na etnický pôvod" ("rasu" ako hovorí text).

12. 3. 2007

Pokud by úvaha Jana Bláhy byla platná, účinnost trestního zákoníku by končila za prahem vašeho bytu, tudíž by jste si mohli doma v klidu například vraždit. Případně ve vaší hospodě, vždyť pravidla si tam podle něho můžete stanovit sami. Jan Bláha má zčásti pravdu, že se u hospody nejedná o prostor veřejný (fakticky než soukromý však spíše poloveřejný -- na toto téma jsem již zde publikoval článek "Veřejný prostor v krabičce cigaret", ale to neznamená, že v něm přestávají platit jiné zákonné normy. A to je v případě, který zmiňoval pan Bláha, zejména Trestní zákoník v § 198 Hanobení národa, etnické skupiny, rasy a přesvědčení a Zákon č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, v § 6 o zákazu diskriminace spotřebitele. Je zjevné, že Jan Bláha si neumí příliš poskládat své argumenty, protože zakázat někomu kouření ve své hospodě není totéž jako někoho odmítnout obsloužit, protože je kuřák, nebo například žid.

12. 3. 2007

Bydlím v Mladé Boleslavi a dost často jezdím na Vysočinu, ale i jinam na sjezdy. Moje přítelkyně má na dámu docela neobvyklé povolání -- řídí kamion. Oba jsme motorkáři a máme auta. Některé stroje jedou 130 s klepáním, jiné 250 bez problémů a jeden přes 300 na otočení rukojeti.

12. 3. 2007

Faunův labyrint (El laberinto del fauno, Pan's labyrith), mexicko-španělský film režiséra Guillerma del Toro, je podle mého názoru jedním z nejlepších filmů roku 2006. Získal několik významných národních a mezinárodních ocenění (mj. 7 španělských "Goyů"), byl nominován na Oscara za nejlepší zahraniční film a získal tuto cenu ve 3 kategoriích ( kamera, líčení, výprava).

Snímek spojuje ústrojným způsobem svět dětské fantazie s drsnou skutečností. Nenechte se však zmýlit přítomností faunů a vil, rozhodně nejde o film pro děti.

12. 3. 2007

Jan Čulík v současnosti píše knihu o českém filmu od roku 1989. Rozborem filmů, které od té doby vznikly, se snaží zjistit, jaký představují hodnotový systém. Nejzajímavější z tohoto hlediska jsou podle něho právě ty nejpopulárnější české filmy, které se snaží oslovovat co nejširší diváckou obec.

Pozoruhodnou ukázkou nepochopení vlastních kulturních a politických kořenů je podle něho Renčův film Rebelové. Viz níže:

12. 3. 2007

Kauza biskupa Karla Bicana ve mně vyvolala opět k životu jednu důležitou, byť v posledních letech jinými problémy zavalenou, otázku. Nechci se vyjadřovat konkrétně k Bicanovi, byť můj pocit z jeho chování, jak aspoň proniklo na veřejnost, je silně negativní. To, co bych rád v tomto článku sobě i čtenářům připomněl, má ráz obecný a míří to k samotné podstatě učení Ježíše Krista, zvaného křesťanství.

Jedním ze základních napětí novozákonní zvěsti je radikální nárok na vnitřní čistotu a na její absolutní aplikaci v běžném životě (Kázání na hoře) a zároveň stejně zdůrazněné založení lidského života v Boží milosti, v Kristově golgotské oběti.

12. 3. 2007

Vše nasvědčuje tomu, že americká základna bude v ČR vybudována, a to bez souhlasu většiny občanů. Zákulisní jednání s Američany, na kterém se podílely ODS i ČSSD, probíhá již řadu let a dohoda mezi mocnými již nejspíš byla uzavřena. Nyní jsme svědky opožděné, trapně inscenované "veřejné debaty", ve které je českými sdělovacími prostředky soustavně marginalizován názor většiny, která základny odmítá.

Politická situace neumožňuje, aby veřejná debata o základnách dospěla ke svému završení, kterým by v demokracii měl být respekt k mínění většiny občanů, a to i v důsledku politického selhání představitelů ČSSD a Strany zelených. Tyto dvě strany pomohly ODS a KDU-ČSL zabránit vypsání referenda, a to přesto, že na rozdíl od těchto dvou pravicových stran mají prosazování prvků přímé demokracie ve svých volebních programech.

12. 3. 2007

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Že je dějepis smrtelně nebezpečná věc, na to upozorňovala Darina Martykánová v BL. To teď není známo jen těm jí zvlášť jmenovaným sebekritickým historikům, kteří se zabývají dějinami 19. a 20. století, ale díky jejímu článku také čtenářům BL. Samozřejmě také mně, a samozřejmě s tím souhlasím. Myslím ale, že to je ještě horší, protože historiografové měli vždycky problémy s pravdou. Ne že by se vědci z tohoto oboru nechtěli dopátrat pravdy, dokonce si často mysleli, že jsou pravdomluvní a že nic a nikdo by je nemohl donutit zatajovat pravdu, problém byl jen, že měly, co se týkalo vzdálené minulosti, jen málo faktů a o posledních dvou stoletích příliš mnoho faktů, z nichž museli při svém popisu vždycky něco vybrat a to znamená také něco vynechat.

Erazim Kohák
12. 3. 2007
Text, napsaný pro Filosofický časopis, jehož zkrácená verze zazněla na semináři o odkazu T. G. Masaryka, který pořádala Masarykova dělnická akademie v Obecním domě v Praze u příležitosti 157.výročí TGM.

Dnes jsou oba naši velcí myslitelé v přechodu mezi aktuálním zájmem filosofickým a dlouhodobým zájmem archivářským. Už o nich nepíšeme polemické články, nepotýkáme se s jejich myšlenkami. Připravujeme hagiografická vydání textů, zatímco prach usedá na myšlenkách i na archívech.

Toto zkoumání se zabývá myšlenkou české národní filosofie – a to znamená nejvýrazněji T.G.Masarykem a Janem Patočkou. T.G. Masaryk vytvořil nadějnou představu o smyslu naší novodobé totožnosti. Ta vyvrcholila „Masarykovou“ republikou a doznívala ještě pod povrchem československého jara 1968. Jan Patočka zápasil s hlubokým zpochybněním naší národní totožnosti po dvou okupacích, německé v roce 1939 a sovětské o generaci později. Masarykův pokus o národní filosofii hodnotil Patočka v temné době posrpnové jako nezdar, avšak jeho vlastní pokus se masarykovským prismatem jeví podobně problematický. Pře o národní filosofii tedy pokračuje. Ač ne docela.

Audiozáznam ze semináře o odkazu T. G. Masaryka ZDE

10. 3. 2007

Pět bilionů rublů (190 miliard dolarů) bude určenou na vybavení ruské armády a ruského námořnictva nejmodernějšími zbraněmi. Částka bude vydána do roku 2015, uvedl v pátek ruský prezident Putin, informovala tisková kancelář RIA Novosti.

Ruský prezident uvedl na ceremonii při příležitosti udílení vojenských cen v Kremlu, že globální situace diktuje potřebu zlepšit strukturu ruské armády.

"Nemůžeme si nepovšimnout neustálých pokusů řešit mezinárodní kontroverze silou, hrozby mezinárodních konfliktů, terorismu, eskalece místních konfliktů a šíření zbraní hromadného ničení," zdůraznil ruský prezident.

Dodal, že velká část výše uvedených finančních prostředků bude určena na nákup nejmodernějších zbraní a vojenské techniky, na vojenský výzkum a na zbrojní průmysl.

Putin zdůraznil, že Rusko podporuje vznik globálního bezpečnostního systému.

Rusko nedávno ostře kritizovalo navrhované plány umístit prvky americké protiraketové obrany do Polska a do České republiky. Minulý týden Spojené státy vyvolaly další bezpečnostní obavy v Rusku, když se vyjádřil jeden činitel z Pentagonu, že by si Washington přál umístit radarovou základnu také na Kavkaze a na Ukrajině.

Podrobnosti v angličtině ZDE

10. 3. 2007

S explicitním souhlasem amerických a britských úřadů provozovala americká CIA výslechové a vazební středisko pro osoby, podezřívané z terorismu, v bývalé polské škole pro rozvědčíky ze sovětské éry ve vesnici Stare Kiejkuty v severním Polsku. Vyplývá to z informací od britských a polských špiónů, kteří byli seznámeni s činností tohoto střediska, píší Larisa Alexandrovna a David Dastych na stránkách alternet.org.

9. 3. 2007

Když jsem byl malý kluk, přistěhoval jsem se spolu s rodiči a starší sestrou do nádherného domu blízko českobudějovického náměstí. Prostorný byt se nám všem líbil, stejně jako klenuté podloubí, takže řeči o podivném chování pana domácího jsme nějakou dobu nebrali vážně. Prý se snaží zalíbit až moc, šuškaly partaje a významně u toho pokyvovaly hlavou. Ale nám se úsměv pana domovníka plný ochoty ze začátku moc líbil.

18. 2. 2007

V lednu 2007 přispělo celkem 120 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 29 331 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 1. 2007 částku 195 485.62 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,711.41 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raffeisen Bance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raffeisen Banky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Radio Wave na vlně 100,7 FM RSS 2.0      Historie >
13. 3. 2007 Dvořák and Jaklová: Do you want to rock? Irena  Ryšánková
13. 3. 2007 Dvořák a Jaklová - chcete pořádnou divočárnu? Irena  Ryšánková
12. 3. 2007 Nezpůsobilé k výkonu funkce - i ze zákona Štěpán  Kotrba
3. 3. 2007 Rada proti rádiu Štěpán  Kotrba
9. 2. 2007 Čert nepatří do pekla, ale do televize Štěpán  Kotrba
17. 11. 2006 Agitky Českých médií už netáhnou, není divu Štěpán  Kotrba
3. 10. 2006 Rozhlas, jak ho vidí staří i mladí? Tragédie! Ivo V. Fencl
3. 7. 2006 Odpovědnost člena Rady a odpovědnost partajního sekretariátu Štěpán  Kotrba
30. 6. 2006 ČTK: Rada žádá ředitele ČRo, aby zastavil přípravy dalších stanic   
23. 1. 2006 Krutá pravda o Rádiu Wave Bohumil  Kartous

Policejní násilí RSS 2.0      Historie >
1. 3. 2007 Vitex v Berouně: Kterak jsem zmlátil robocopa špejlí Vítězslav "Vitex" Dvořák
26. 2. 2007 Kterak Vitex a Slačálek nejspíše zmlátili policii Štěpán  Kotrba
25. 2. 2007 Člen hnutí hippies obviněn kvůli událostem v Berouně Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Sociální demokrat, kudy chodil, tudy krad Topí  Pigula
22. 1. 2007 Jak se líbí Kateřině Jacques mezi zastánci globálního kapitalismu? Monika  Hoření
5. 1. 2007 Nebezpečné archivy: Kateřina Jacques a Ya Basta Topí  Pigula
29. 8. 2006 Jaké bylo pozadí útoku na Kateřinu Jacques? Štěpán  Kotrba
17. 5. 2006 Zelení: Kam jsi to vlezl? Ven ! Štěpán  Kotrba
17. 5. 2006 Truncheons and other pre-electoral tools Irena  Ryšánková
12. 5. 2006 O profesionální deformaci v demonstraci Oldřich  Průša

Čína RSS 2.0      Historie >
20. 1. 2007 Stane se Čína i vojenským pánem světa?   
20. 1. 2007 Západ zuří, že Čína sestřelila satelit   
18. 1. 2007 Chceme čínskou Evropu? Martin  Kunštek, Štěpán Kotrba
17. 1. 2007 Rusko a globalizace Georgij  Veljaminov
12. 1. 2007 Čínská propaganda Jan  Čulík
10. 1. 2007 Rakety a jejich dvojí politická funkce Miroslav  Polreich
9. 1. 2007 Současná Čína: Sebevědomá, rozporná a šovinistická Lukáš  Zádrapa
8. 1. 2007 Dokáže Čína překonat svou krizi?   
6. 1. 2007 Čína a Rusko spolupracující jako nikdy předtím   

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
24. 2. 2007 Putin: "Systém vztahů, to je jako matematika - nemá osobnostní rozměr" Vladimír Vladimirovič Putin
23. 2. 2007 Pragmatika energetické i jaderné bezpečnosti - vyvážená multilaterální politika Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Rusko-řecký ropovod povede přes bulharský Burgas   
17. 1. 2007 Tajné americké plány na získání irácké ropy   
9. 1. 2007 Ruská ropná kontroverze zasáhla ropné dodávky Evropě   
6. 1. 2007 Čína a Rusko spolupracující jako nikdy předtím   
3. 1. 2007 Ropný zlom či vrchol? Aneb zdroje jsou a budou Michal  Brož
3. 1. 2007 Novoroční zamyšlení Egon T. Lánský
2. 1. 2007 Peak Oil aneb výběr ze zpráv Rádia Jerevan Jan  Hošek
20. 12. 2006 OPEC: ropný zlom do deseti let Michal  Brož

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
13. 3. 2007 Pech impéria nenapraví sentimentální imaginace Mesfin  Gedlu
20. 2. 2007 Pošetilá cesta Bílého domu k africké ropě Mesfin  Gedlu
9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   
9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý
29. 12. 2006 Somálsko -- díra v mapě Oldřich  Průša
3. 8. 2006 Impérium a suverenita Frank  Simoulay
14. 5. 2006 Fukuyama: Čemu dnes čelí svět   
28. 2. 2006 Ropa, militarizace a zájmy nadnárodních korporací Mesfin  Gedlu
3. 2. 2004 Globální politika a úskalí africké obnovy Mesfin  Gedlu

Schwarzenberg - rakouský problém české zahraniční politiky RSS 2.0      Historie >
12. 1. 2007 Náměstek americké ministryně zahraničí u Paroubka a Schwarzenberga, americký velvyslanec u Zemana na chalupě   
11. 1. 2007 O státě českém Pavel  Kopecký
11. 1. 2007 Desatero programových podmínek ČSSD pro toleranci vlády   
11. 1. 2007 Nevykonáš dvakrát stejný trest smrti Bohumil  Kartous
9. 1. 2007 Napoleon? Antonín  Hubený
8. 1. 2007 Mirek, beránek boží Zdeněk  Jemelík

Somálsko mezi národně osvobozeneckým bojem a islámským terorismem RSS 2.0      Historie >
6. 3. 2007 Somálsko: bílé tváře pod maskami černých Daniel  Veselý
6. 2. 2007 Momentky ze Somálska Daniel  Veselý
31. 1. 2007 Jak dál v Somálsku? Mesfin  Gedlu
16. 1. 2007 V Somálsku nejde o "islamský terorizmus" Matúš  Holý
9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý
9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   
29. 12. 2006 Somálsko -- díra v mapě Oldřich  Průša
25. 12. 2006 Naše ČT -- o Vánocích Oldřich  Průša
3. 8. 2006 Impérium a suverenita Frank  Simoulay
7. 6. 2006 Somálsko: břemena neúspěchů Mesfin  Gedlu

Soud a poprava Saddáma Husseina RSS 2.0      Historie >
11. 1. 2007 Nevykonáš dvakrát stejný trest smrti Bohumil  Kartous
10. 1. 2007 Dvojí reakce na popravu Saddáma Husajna Jiří  Jírovec
9. 1. 2007 Pomsta, nebo trest? Petr  Wagner
9. 1. 2007 Bylo správné otisknout fotografii oběšeného Saddáma Husajna?   
8. 1. 2007 Začátek roku už je, ale americká vláda stále neřekla, jestli chce stavět raketovou základnu v Česku Štěpán  Kotrba
6. 1. 2007 "Ostudná oprátka" Viliama Bucherta Jan  Čulík
6. 1. 2007 Přehodnotíme své styky se zeměmi, které kritizují popravu Saddáma Husajna   
5. 1. 2007 "Oběšením se Saddám Husajn stal mučedníkem"   
5. 1. 2007 Tony Blair k Saddámově popravě mlčí   
4. 1. 2007 Závěrečná bilance vlády režimu Saddáma Husseina a možná východiska z krize Jaroslav  Bureš

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2007 Výchova vysokoškoláků "free" hudbou Štěpán  Kotrba
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 Poplatek za média nic neřeší   
23. 11. 2006 Mediální monopoly narážejí na společenskou potřebu sdílení kultury Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
27. 1. 2007 Sociální demokrat, kudy chodil, tudy krad Topí  Pigula
22. 1. 2007 Kolik je dva...?!? Ladislav  Žák
22. 1. 2007 Vláda založená na zradě Milan  Valach
20. 1. 2007 Lhali vám, občané, lhali. A lhali vám skoro všichni... Štěpán  Kotrba
18. 1. 2007 Prohlášení vlády trojkoalice premiéra Mirka Topolánka   
16. 1. 2007 V nedělních TV-otázkách bylo dost dvorných úsměvů, aniž se ozvalo "Obušku, z pytle ven!" Miloš  Dokulil
16. 1. 2007 Prima lunaparium Pavel  Kopecký
16. 1. 2007 Věcná nepřesnost Miloše Dokulila   
16. 1. 2007 Věcná nepřesnost Miloše Dokulila   
16. 1. 2007 Věcné nepřesnosti pánů Vagery a Marka Jakub  Žytek

Bratří Mašínové - hrdinové nebo zločinci? RSS 2.0      Historie >
8. 11. 2006 Mašínové jsou samozřejmě hrdinové Ondřej  Šlechta
8. 11. 2006 Mašínové - pan Šlechta nepřesvědčuje Ladislav  Lašek
8. 11. 2006 Mašínové - slepé násilí lze těžko hodnotit jako odboj   
28. 7. 2006 Je kritika komunistického útlaku antikomunismus?   
27. 10. 2004 Generálové a frajtři Václav  Dušek
20. 8. 2004 Kdo jinému jámu kopá - tak se z lesa ozývá... Jan  Sýkora
18. 8. 2004 Vraždili bez morálních zábran Jiří  Hudeček
16. 8. 2004 Karel Hoffmann a jeho právo "vyjadřovat se nehorázně" Jan  Sýkora
12. 8. 2004 Padouch nebo hrdina? Jiří  Hudeček
28. 7. 2004 Ještě jednou o Mašínech Milan  Černý

Alex Koenigsmark: Siromacha - román na pokračování RSS 2.0      Historie >
19. 2. 2007 Brány noci Alex  Koenigsmark
2. 2. 2007 Návštěva z temnot Alex  Koenigsmark
23. 1. 2007 Děti ráje Alex  Koenigsmark
19. 1. 2007 Hovno Alex  Koenigsmark
4. 1. 2007 Konec starých časů Alex  Koenigsmark
22. 12. 2006 Císařova vana Alex  Koenigsmark
21. 12. 2006 Jarní vody II. Alex  Koenigsmark
14. 12. 2006 Jarní vody I. Alex  Koenigsmark
8. 12. 2006 Plesová sezóna II. Alex  Koenigsmark
5. 12. 2006 Plesová sezóna I. Alex  Koenigsmark

Svět 2050 RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2006 Jak sesbírat moudrost civilizace na rozcestí Tibor  Vaško
22. 12. 2006 Bude nás budoucnost potřebovat? Jan  Baltus
2. 11. 2006 Svět 2050: Padesátiletí čtvrté světové války Antonín  Rašek, Miloš Balabán
19. 10. 2006 Svět 2050: Jak se vyrovnat s budoucností aneb potřebujeme prognostiku? Martin  Potůček
17. 10. 2006 Svět 2050: Nová supertechnologie Bohumír  Štědroň, Peter Mikulecký
16. 10. 2006 Svět 2050 - nové téma Britských listů   
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   

Co bude s ostravskou Karolinou? RSS 2.0      Historie >
21. 9. 2006 Jak bude využita ostravská Karolina? Vít  Hinčica
22. 6. 2006 Shopping mall není městotvorný element Jan  Mech
6. 6. 2006 Veřejná diskuse o budoucnosti Karoliny   
7. 12. 2005 Ostravskou Karolinu bylo nutno zbourat Tomáš  Krček
6. 12. 2005 Krátce k ostravskému "areálu Karolina" Aleš  Uhlíř
6. 12. 2005 Zedník bude pískat, kdo bude skákat? Jan  Mech
5. 12. 2005 Neznalost zákona neomlouvá   
5. 12. 2005 "Primátor Zedník mluví jako dlaždič"   
23. 11. 2005 Podmínky konkursu na zástavbu Karoliny jsou sporné   
21. 11. 2005 Město je na delší dobu než volební období... Igor  Krčmář

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
26. 2. 2007 Rodinná politika, biskup augsburský a ženy jako stroje na plození dětí Uwe  Ladwig
3. 11. 2006 Pan Ucháč nemá informace Darina  Martykánová
1. 11. 2006 Zemři, nebo jdi do vězení! Darina  Martykánová
26. 10. 2006 Darwin by se divil Ladislav  Žák
14. 10. 2006 Muslimské autority přijaly papežovu omluvu   
14. 10. 2006 Poradce: "Bílý dům se vysmíval evangelikálům"   
3. 10. 2006 Katolická církev útočí na BBC   
26. 9. 2006 Logos - tvůrce světa Miloš  Dokulil
25. 9. 2006 Papež neříkal v přednášce o násilí pravdu Lukáš  Lhoťan
22. 9. 2006 Problémy případného dialogu o náboženské víře Miloš  Dokulil

Jacques Derrida RSS 2.0      Historie >
28. 4. 2006 Za práva žen -- v každém člověku! Martin  Škabraha
6. 4. 2006 Demystifikátor Jiří David Jan  Čulík
13. 2. 2006 Jacques Derrida: "Nezlobte se, ale takhle jsem to nikdy neřekl." Martin  Škabraha
9. 2. 2006 Literatura v ohrožení   
7. 2. 2006 Je vůbec možný "židovský stát"? Martin  Škabraha
6. 9. 2005 Welcome to the Desert of America Martin  Škabraha
2. 9. 2005 Kázání o pravdě Stanislav  Heczko
8. 6. 2005 Derrida a vábení marginalizace Petr  Svoboda
28. 2. 2005 Modernita je iluze, že žijeme v současnosti Martin  Škabraha
15. 2. 2005 Dnešní rolí komunismu je vyvádět svět z míry Martin  Škabraha

Financování "neziskových" struktur RSS 2.0      Historie >
1. 2. 2007 Ekologická politika KSČM aneb Audiatur et altera pars Miroslav  Prokeš
5. 1. 2007 Charta 77 ako zárodok "občianskej spoločnosti" Eduard  Chmelár
27. 12. 2006 Dolejšího agentura pro uvádění věcí na pravou míru Milan  Daniel
27. 12. 2006 Mnoho povyku pro nic? Milan  Valach
27. 12. 2006 Poskytl by pobyt v běloruském vězení lepší perspektivu?   
26. 12. 2006 Co je na spolupráci s Člověkem v tísni diskreditujícího?   
26. 12. 2006 Mezinárodní lidskoprávní a humanitární organizace MUSEJÍ být nezávislé Jan  Čulík
25. 12. 2006 Soukromá hanopisná kampaň doktora Valacha Karel  Dolejší
25. 12. 2006 Schwarzenberg, Amnesty International i Člověk v tísni: Čím se mažou, tím také smrdí... Štěpán  Kotrba
19. 12. 2006 Neziskovky: kdo se plazí, přežije Milan  Daniel

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
15. 1. 2007 Policie v Evropě bude mít přístup k dababázi DNA evropských občanů   
1. 1. 2007 Občanům EU, cestujícím do USA, smějí Spojené státy kontrolovat emaily a transakce na úvěrových kartách   
3. 12. 2006 Miliony osob, cestujících do USA, klasifikovány jako "teroristické riziko"   
17. 10. 2006 Budoucnost mýtného a špehování automobilů   
1. 10. 2006 Cestovní válka mezi USA a Evropou začala   
5. 9. 2006 Pro informatiku vnitro není řešení, pouze nebezpečí Jiří  Kofránek
29. 8. 2006 Amerika zavádí všude biometrické průkazy   
28. 8. 2006 Zprovozněn tajný systém automatické kontroly státních poznávacích značek na silnicích   
28. 8. 2006 Google o vás ví všechno   
17. 8. 2006 Je segregace cestujících při bezpečnostních kontrolách řešením?   

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
14. 8. 2006 Fašismus dnes existuje!   
11. 4. 2006 Jaderný útok na Írán, raketová sila v Česku a logika Bílého domu Štěpán  Kotrba
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   

17. listopad RSS 2.0      Historie >
2. 2. 2007 Samozvaní samosoudci - jeden z největších úspěchů StB Václav  Havel
5. 1. 2007 Charta 77 ako zárodok "občianskej spoločnosti" Eduard  Chmelár
4. 1. 2007 Miloš, Gert, Milan, Frau A a vize budoucnosti Miloš  Pick
14. 12. 2006 Mýtus, který skončil už dávno Bořivoj  Horský
18. 11. 2006 Sedmnáct let... aneb za tři roky to bude dvacet let Ladislav  Žák
17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
17. 11. 2006 17. listopad 1989 v Britských listech po deseti letech   
17. 11. 2006 Za nekrology Pavel  Kopecký
17. 11. 2006 Nežná? Revolúcia? Lucia  Mrázová
16. 11. 2006 Jaká byla role agenta Zifčáka?   

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
11. 3. 2007 Britští konzervativci plánují uvalit ekologickou daň na leteckou dopravu   
10. 3. 2007 Summit EU: dobrá zpráva pro klima   
23. 2. 2007 Zápisky z blázince, aneb Václav Klaus ekonomistickým klimatologem II. Bohuslav  Binka
23. 2. 2007 Stanovisko ČHMÚ ke klimatické změně, překlad "Summary for Policymakers" 4.zprávy IPCC Ladislav  Metelka
21. 2. 2007 Al Gore má dostat čestný doktorát za svůj film Nepohodlná pravda   
21. 2. 2007 Evropská unie dosáhla dohody ohledně snižování emisí   
21. 2. 2007 Austrálie se rozhodla zlikvidovat veškeré tradiční žárovky   
21. 2. 2007 Čelní mezinárodní podnikatelé vyzývají ke snížení emisí CO2   
21. 2. 2007 Ochrana před klimatickými změnami, aneb Že by se politikové dali poučit? Uwe  Ladwig
19. 2. 2007 Výraznému stoupnutí hladin moří zřejmě nebude možné už zabránit   

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
9. 3. 2007 Demokraté v Kongresu vypracovali plán odchodu amerických vojsk z Iráku   
28. 2. 2007 Sebeklam vede k úpadku demokracie Joel S. Hirschhorn
26. 2. 2007 Šéf studie NIST popírá existenci roztavené oceli ve WTC Jiří  Míka
22. 2. 2007 Blair oznámil, že stáhne britská vojska z Iráku Jan  Čulík
22. 2. 2007 Vysoký Blairův poradce zkritizoval britského premiéra, že "nedával pozor" při vedení války v Iráku   
21. 2. 2007 Irák: Peklo na zemi Jakub  Rolčík
21. 2. 2007 Blair ve středu "potvrdí rozvrh stažení britských vojsk z Iráku"   
21. 2. 2007 Britská vojska "budou stažena z Iráku do konce roku 2008"   
8. 2. 2007 USA poslaly do Iráku 12 miliard dolarů. Nechaly je zmizet beze stopy   
6. 2. 2007 Bush navrhuje zredukovat zdravotnickou pomoc pro chudé, aby měl na válku v Iráku   

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
13. 3. 2007 Íránské rakety nikdy nebudou přesné; útok na radar může zničit cokoliv do vzdálenosti 2,5 km a více Stanislav  Kaucký
13. 3. 2007 Spadnou nám zbytky raket na hlavy? Stanislav  Kaucký
12. 3. 2007 Příznivci protiraketové obrany se sejdou v pondělí   
12. 3. 2007 Základnu za americkou pomoc pro české školy a zdravotnictví   
10. 3. 2007 Putin: Zmodernizujeme ruskou armádu částkou 190 miliard dolarů   
9. 3. 2007 Malá recenze na pana domovníka a jedno sympatické hnutí Bohuslav  Binka
8. 3. 2007 "Zdvořilost" Ladislava Špačka a americká žumpa v Čechách   
8. 3. 2007 Nebojme se Ruska. Obávejme se amerického útoku na Írán Vít  Novotný
8. 3. 2007 V případě bilaterální dohody je ČR s USA ve velmi nerovném postavení   
7. 3. 2007 Chyba v přepisu Otázek Václava Moravce Radek  Batelka