11. 1. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
11. 1. 2006

Zkoumal finanční nesrovnalosti americké a britské správy v Iráku

V neděli 8. ledna si prostříleli američtí vojáci v Bagdádu cestu do bytu iráckého novináře Aliho Fadhila, který pracuje pro deník Guardian a britskou televizní stanici Channel Four. Stříleli do místnosti, kde spal se svou manželkou a dětmi.

(K tomu:

"Když jsem se pozastavoval nad tím, že se rozdávání těch peněz vůbec nezaznamenává, jeden můj kolega mi řekl: 'Podívejte, Crone, 700 milionů dolarů je fyzicky spousta peněz. A když někdo přijde a chce na něco pár milionů, trvalo by to strašně dlouho, než bychom to přepočítali, tak to neděláme.'" Crone na to namítl: "No, tak jste ty peníze aspoň mohli před vydáním zvážit, mohli jste zaznamenat, že jste někomu vydali řekněme padesát kilogramů stodolarových bankovek."

Irák: Největší korupční skandál ve světové historii ZDE)

Alimu Fadhilovi, který před dvěma měsíci obdržel za svou novinářskou práci mezinárodní cenu Mladého novináře roku, kterou uděluje organizace Foreign Press Association, dali američtí vojáci na hlavu kápi a odvezli ho k výslechu. O několik hodin později byl propuštěn.

Sloupek
Viktor Dyk

Tenkráte vkročil jsem do jejího pokojíku.
U kamen potmě seděla s rukama zkříženýma
"Proč rozsvěcuješ?" usmála se jemně.
"Když světlo zhasnu, mrtví chodí ke mně!"

Zhasl jsem světlo, zatajil dech,
kroků dnes přec jsem nezaslech.
Snad chodí matka krokem nejtišším?
A snad já dosud neslyším?

z knihy Opustíš-li mne..., Československý spisovatel, Praha 1973 Štefan Švec

11. 1. 2006

Tony Blair by měl být konečně kvůli Iráku předčasně odvolán z premiérského úřadu, argumentuje generál Sir Michael Rose, vrchní velitel britských ochranných sborů v Bosně.

Války bývají vítězné, když občané, vláda i armáda pracují navzájem v součinnosti pro společnou věc, o níž jsou upřímně přesvědčeni. Většinou jsou vojenští velitelé nejopatrnější - protože chápou lépe než kdokoliv jiný, co to znamená jít do války.

I když v autentické demokracii musejí zůstat vojáci podřízeni svým politickým pánům, mají jasnou odpovědnost upozornit na to, kdykoliv je politická strategie chybná anebo špatně připravená.

11. 1. 2006

Evropská komise teď žaluje Česko za její ignorování

Evropská komise podala na Českou republiku první čtyři žaloby u Evropského soudního dvora, z nichž jedna se týká problematiky hluku. Česko ignoruje směrnici EU o hluku, protože příslušný zákon z ideologických důvodů sabotoval v únoru 2005 prezident Václav Klaus. Směrnice určuje společný postup jak bránit přílišnému hluku, ukládá členským státům EU povinnost vypracovat v rizikových oblastech tzv. hlukové mapy a poskytovat veřejnosti informace o aktivitách ovlivňujících hlučnost prostředí.

11. 1. 2006

Nový rok pro našeho jižního souseda, který nyní půl roku bude v čele Evropské unie, začal nevídaným skandálem.

Prostřednictvím billboardů, které byly prezentovány jako umělecké dílo, chtěla spolková vláda uvítat představitele dvacetipěti členských zemí a obyvatelstvo upozornit na úlohu EU. Plakáty, především pak ten, který prezentoval tři nahé osoby v masce britské královny Alžběty II., amerického prezidenta George Bushe a jeho francouzského kolegy Jacquese Chiraca v sexuální poloze, vyvolaly skandál přesahující rakouské hranice.

11. 1. 2006

Jak nám velice pěkně vysvětlil ten deviantní bolševik Filip Sklenář, tzv. seriózní média nemusí být zároveň inteligentní. Seriózní se jim říká podle toho, že se mnohdy s velkou dávkou nefalšované blbosti věnují tématům, o nichž nelze říct, že seriózní nejsou. Podle obecného mínění jsou tedy taková média svrchovaně seriózní a od obecného chápání významu slova seriózní pochází jejich vážnost. O některých se dokonce mluví v souvislosti s jejich relativní dlouhověkostí jako o legendách. Pravda, legenda se může houževnatostí a vytrvalostí stát i z největšího hlupáka a oslům stačí tak málo, aby se klaněli a spokojeně hýkali a hýkali.

Negativistické a zapšklé Britské listy ale mohou přinášet i pozitivní zprávy. Možná, že se něco děje a možná, že se to něco děje v ČT. Možná to bude i odpudivě roztomilé...

Je to osm měsíců od smrti předposledního papeže. ČT se v té době na nějakou dobu proměnila na zpravodaje slova božího. Statut média veřejné služby bychom mohli ponechat v platnosti pouze za předpokladu, že by se ČT jmenovala VT a televizní rada by měla podobu koncilu.

11. 1. 2006

Dotaz Rádiu Jerevan: "Je pravda, že u vás v Arménii roste obilí jako telegrafní sloupy?" -- "Samozřejmě, místy dokonce i hustěji." Na tento vtípek z časů minulých jsem si vzpomněl, když jsem v Britských listech četl zprávu o tiskové konferenci německého spolkového ministra životního prostředí Sigmara Gabriela. O tomto ministerstvu je všeobecně známo jeho dlouhodobé personální a ideové propojení s ekologistickým hnutím. Základním článkem víry ekologistů je protijaderný aktivismus, který v Evropě svá zlatá léta prožíval v 90. letech dvacátého století.

11. 1. 2006

Lhát se nemá. Uvádět jednozdrojovou zprávu - říkat jen půl pravdy a zamlčet tu druhou je v novinařině lež. Když se v redakčním systému Britských listů objevil článek s tak kategorickým a ekologicko-pedagogickým titulkem a obsahem z tiskové zprávy ministra životního prostředí německé vlády Sigmara Gabriela (SPD), doplnil jsem k němu pouze podtitul, relativizující onu kategoričnost: "To by si alespoň přál německý ministr životního prostředí". Autor onoho překladu mě za to nařkl z hanobení jeho skvělého díla a na adresu podtitulku dodal, že:

...je naprosto zavádějící, protože ministr pouze konstatoval pokračování v oficiální energetické politice předchozí vlády (Atomausstieg), kterou potvrdila i kancléřka Merkelová a která je ostatně pevnou součástí koaliční dohody vlády nynější.
Na programu výstupu z atomové energie se shodli jak zástupci vlády, tak zástupci atomového průmyslu a tato politika má i pozitivní odezvu ve veřejnosti, proto "torpédovat" tuto skutečnost relativizujícími redakčními dodatky o "přáních ministra" lze chápat jako hodně nefér, jelikož sám tento dodatek vyjadřuje pouze zbožné přání jeho přidavatele (patrně skalního příznivce jaderné energie).

Hmmm... Možná má mladý kolega pravdu a já před časem - naposledy včera - špatně četl. Atomkonsensus je ve středu politického víru německé koalice, hlásají titulky.

11. 1. 2006

Do roku 2008 zjistit, jak jsou na tom Romové s prací, příjmy, bydlením, dluhy a vzděláním. To je cíl návrhu, přijatého českou vládou. Záměr -- i když 16 let opožděný -- si zaslouží potlesk. Dá se ovšem čekat kritika akce od některých romských politiků. Proč?

11. 1. 2006

Britská kulturní komerční stance Channel Four vysílá v těchto dnech dvoudílný, protináboženský dokumentární film známého popularizátora vědy Richarda Dawkinse, autora bestselleru The Selfish Gene.

Richard Dawkins je šokován, že náboženská víra se ve světě šíří navzdory racionální, vědecké pravdě, založené na dokázaných faktech. Dawkins je znám popularizací složitých vědeckých pojmů, které vysvětlují evoluci. Ve svém filmu vyjadřuje Dawkins nevoli, že věda, která je založená na skepsi, zkoumání a na důkazech, musí neustále zkoušet své vlastní pojmy a tvrzení. Víra žádné důkazy nepoužívá: nepodrobuje se zkoumání ani testům a je tedy v přímém protikladu s vědou.

10. 1. 2006

Ukrajinský parlament vyjádřil hlasy 250 poslanců vůči 200 nedůvěru ukrajinské vládě a rozhodl, že má odejít z funkcí za to, jakou dohodu o nákupu plynu uzavřela s Ruskem. Prezident Viktor Juščenko však bude konzultovat právníky, zda je takové rozhodnutí legálně platné.

11. 1. 2006

Pan Chudoba, šéf České komory lékárníků, stále a a kategoricky tvrdí, že lékarníci v Čechách úpravou velikosti přípustné marže směrem dolů postupně vyhynou nebo údajně jako většina schopných lékařů odejdou do ciziny. Pane Chudobo, pouze je "přecedí síla trhu" nebo se zničí zdražením volně prodáváných léků, léčiv a kosmetiky, pokud se nezačně množství lékáren v ČR tvrdě regulovat, míní Michal Horák:

Vezměmě do úvahy jenom několik jasných faktů.

11. 1. 2006
Pro církve je jednodušší nahlížet chudákům pod peřinu, nežli bohatým do svědomí.

Ve velmi emotivním čtenářské reakci od Sylvy Bernardové jsem našel m. j. tuto větu: Komu vadí modlitby před potratovou nemocnicí?

Byl bych autorce velmi vděčný, kdyby mi tento pojem ("potratová nemocnice") blíže vysvětlila, píše Antonín Konečný.

11. 1. 2006

Člověk se od žab, které chrání jako součást přírody, včetně jejich pulců a jejich vajec, liší jednou zásadní věcí: je nadán rozumem, je nadán schopností rozhodovat o svém životě, aniž nutně potřebuje flanďáka, který by mu přikazoval, jak smí či nesmí žít. Ve jménu božím. Je nadán schopností demokraticky se podílet na správě věcí veřejných. I bez jména božího. Aniž by mu jakýsi flanďák vnucoval své pojetí morálky. I to je předmětem úpravy právní v dokumentu, který se nazývá Listina základních práv a svobod. A i to je předmětem odluky církve od státu. Neboť Česká republika se odloučila od církve svaté katolické už ve chvíli, kdy vznikla a dědičné panství bohem a církví pomazaného mocnáře se zhroutilo v troskách.

To je důvod, proč si ženy přejí právo rozhodovat o svém mateřství a o svém právu volit. Nevolit podřízenost, ale rovoprávnost. Nevolit nucenou pokoru, ale hrdost. Nevolit křesťanskou prudérnost a přetvářku, ale svobodu svého rozhodování. I o množství dětí. Na hnutí pro život není nic kritiky hodného, pokud by své názory nevnucovalo i těm, kteří o ně nestojí a nechtělo zákonem povolenou svobodu druhým zákonem brát. I když ti druzí jejich pojetí života nesdílejí. A těch je většina. Proto nejsou a neměly by být nikdy ženy v České republice chráněny stejně jako kokony plné vajec, ale jako svobodné bytosti, mající právo volby.

11. 1. 2006
příkrá odpověď Štěpánu Kotrbovi

Pavel Mareš ve své otázce nenaznačoval, že by ženy měly být chráněny jako kokony plné vajec, jak mu to Kotrba ve svém svatém rozhorlení podsouvá. Ženy jako svobodné a zodpovědné bytosti takhle chráněny být jistě nemusí. Mareš se ptá, proč jsou hůř než vejce nebo žáby chráněny děti, nebo přesněji lidská embrya, která by se bez interupce dětmi stala. Možná si Štěpán Kotrba myslí, že dítě je jen drobnou součástkou své matky, něčím jako je slinivka nebo játro. V tom případě se ovšem divím, proč útočí na Pavla Mareše a ne na jeho maminku.

11. 1. 2006

Soutěž pro mladé autory

tisková zpráva

Listy ve spolupráci s Katedrou politologie a evropských studií Filosofické fakulty UP Olomouc a občanským sdružením ANO pro Evropu vyhlašují soutěž pro mladé autory o nejlepší esej na téma

Existuje evropská veřejnost?

Ptáme se, zda existuje evropská identita, pocit evropanství, případně jak daleko jsme na cestě k tomu, aby bylo možné mluvit o evropském veřejném mínění.

11. 1. 2006

POZVÁNKA

Občanské sdružení DIALOG VĚDY S UMĚNÍM ve spolupráci s BAZILIKA o. p. s. pořádají sérii Veřejných debat s názvem: Hosté Michala Gibody pod záštitou ing. arch. Robina Schinka, 1. náměstka hejtmana Jihočeského kraje.

V pondělí 16. 1. 2006 bude hostem Michala Gibody Jan Čulík, šéfredaktor internetového deníku Britské listy.

Večer začíná v 19.00 hodin v K. C. Solnice, Česká 66, České Budějovice.

Vstupné 80 Kč, studenti 50 Kč, rezervace na tel. č. 386 350 489, e-mail: rezervace@bazilika.cz

11. 1. 2006

Ačkoliv považuji debatu o bohu mezi věřícími a ateisty za nejbeznadnějnější ztrátu času, nedá mi to, abych si nedovolil kratičkou reakci na text v BL ze dne 5.1.06 publikovaný pod titulkem "Nedovolme pravici unést Boha". Doporučil bych autorovi přečíst si sociální encykliky katolické církve, počínaje stopatnáct let starou "Rerum novarum" Lva XIII. a konče například encyklikou Jana Pavla II. "Centesimus annus". Možná že se mu samočinně vysvětlí, proč levicoví politici neinklinuji ke katolické církvi.

11. 1. 2006

Ano, zrušil bych státem nařizovanou solidaritu

Pan Josef Vít, kterému jsem mailem poslal reakci na jeho článek "Ztracená generace -- advokáti bohatých", kde jsem se pozastavil nad jeho ironickou poznámkou, že mladá pravice by ráda zrušila solidaritu a daně, zveřejnil svoji odpověď přímo na webu Britských listů. Se zájmem jsem si ji přečetl, a nemůžu jinak, než na jeho text "Daně ano, nebo ne?" opět zareagovat, některé věci uvést na pravou míru a upřesnit.

Ve svém mailu jsem se panu Vítovi snažil nabídnout názor, že nejen progresivní zdanění bohatých, ale celá koncepce daní je nemorální a pojem solidarita tak, jak jej vysvětlují socialisté (ale vlastně i ODS), je překroucený.

6. 1. 2006

Obrátil jsem se na ministra zdravotnictví Davida Ratha a ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha s níže uvedeným dotazem, ve věci jedné čtenářky Britských listů. Dosud nepřišla žádná reakce. Z ministerstva práce a sociálních věcí jsem obdržel automatický mail pod hlavičkou "Potvrzení o přijetí podání" (tj. nařízení vyřízení zařízení, zase! :)

Dne 10. ledna přišlo vyrozumění, že můj dopis MPSV předává ministerstvu zdravotnictví.

Dotaz, na který dosud od ministrů nepříšla odpověď, zněl:

10. 1. 2006

Rozvoj ještě není oficiální, ale rozdíly jsou už zjevné. Evropa a Amerika mají stále méně co společného. Tvrdí to nyní obě strany, píše Ian Buruma v deníku Guardian.

10. 1. 2006

DOKUMENT - Linbladovo memorandum

Předběžná verze dokumentu, přeloženého k plánovanému projednávání rezoluce v Radě Evropy a doporučení pro Výbor ministrů předsedou švédského UNICEFu, poslancem Riksdagu za Konzervativní stranu, členem švédské parlamentní delegace Parlamentního shromáždění Rady Evropy a členem frakce Evropské lidové strany Göranem Lindbladem

z angličtiny přeložila Irena Ryšánková

14. prosince 2005 přijal Výbor pro politické záležitosti Parlamentního shromáždění Rady Evropy (PS RE) návrh rezoluce, přednesený Göranem Lindbladem z Evropské lidové strany (Křesťanští demokraté), nazvané "Potřeba mezinárodně odsoudit zločiny totalitních komunistických režimů". Tento návrh rezoluce bude předložen plenárnímu zasedání Parlamentního shromáždění Rady Evropy, které proběhne od 23. do 27. ledna 2006.

Pracovní překlad - v češtině ZDE

Originál - v angličtině ZDE
10. 1. 2006
Chudáci jsou chudí proto, aby mohli spasit svoji duši, a kdyby jim byly dány sociální dávky, jejich duše by to ohrozilo.
Gordon Bigelow, "Let there be markets: the evangelical roots of economics"
Harper's Magazine, May 2005

Vliv křesťanských (tj. protestantských) fundamentalistů na americkou politiku je nejsilnější ve třech oblastech:

  • sociální politika a zákonodárství, zejména jejich opozice proti všem druhům potratů (ale také jejich odpor proti evoluci či obhajoba sexuální zdrženlivosti před manželstvím),
  • mezinárodní politika, převážně na Blízkém východě (ale také v Africe),
  • podpora volného trhu a odpor proti skoro všem druhům sociálních dávek a příspěvků.

První dvě oblasti asi nejsou tak překvapivé, od fundamentalistů ve všech náboženstvích se očekává, že jsou proti takovým známkám světskosti jako potrat nebo teorie evoluce nebo pohlavní styk mimo manželství.

10. 1. 2006

Několik týdnů po násilných demonstracích na pařížských předměstích, během nichž popularita ministra vnitra znovu narostla, umožnil Sarkozy veřejnosti nahlédnout do pracovního návrhu přepracovaného zákona o přistěhovalectví. Návrh sklidil okamžitě mnoho kritiky ze strany organizací zabývajících se sociálními otázkami. Těm vadí zejména opatření namířená proti pobytu lidí se zdravotními problémy a přitvrzení podmínek pro slučování rodin přistěhovalců (procedura nazývaná "regroupement familial", pozn. L.D.).

10. 1. 2006

Independent: Míra úmrtnosti novorozených potkanů byla šestkrát vyšší, pokud jejich matka byla krmena geneticky modifikovanou sójou

Britský deník Independent přinesl 8. ledna varující článek "GM: New study shows unborn babies could be harmed", jehož autor Geoffrey Lean s odvoláním na novou ruskou studii varuje před možnými závažnými zdravotními riziky v důsledku konzumace potravin vyrobených z geneticky modifikovaných (GM) plodin.

10. 1. 2006

Ale Palestinci mají demografickou převahu

Spojené státy a Evropa nikdy nepochopily, že izraelsko-palestinský "mírový proces" žádným mírovým procesem ve skutečnosti není, píše významný zahraničně politický komentátor John Simpson na stránkách společnosti BBC.

Veškerá mírová strategie skončila onoho dne v roce 2000, kdy Šaron vstoupil do mešity Al-Aqsa v Jeruzalémě a vyvolal tím nové palestinské povstání. Násilí vedlo o několik měsíců později k pádu vlády Ehuda Baraka.

9. 1. 2006

Faux pas Ondřeje Neffa

Šéfredaktor je jako kapitán lodi. Ví, že přinejmenším část jeho mužstva je pěkná sebranka, a jeho rolí je každodenně z ní vychovávat tým, který nedělá ostudu. Základní demokratické právo na svobodu slova nemusí být nijak ohroženo, aniž budeme v celostátních periodicích číst titulky: "Prezident říká, že předseda vlády je kokot." "Toncek tvrdí, že debilové jsou oba." "Politický komentátor: Toncek je hňup a už mě sere."

Listina základních lidských práv a svobod, Oddíl druhý 17/2: "Každý má právo vyjadřovat své názory slovem, písmem, tiskem, obrazem nebo jiným způsobem, jakož i svobodně vyhledávat, přijímat a rozšiřovat ideje a informace bez ohledu na hranice státu." V pořádku. Otázka zní kde a jakým způsobem. Bude na akademickou půdu vpuštěn ožrala, který se potřebuje vyřvat? Přijme ČTK zprávu o tom, že Karel si myslí, že Venca je debil? Ne tak Neffův Neviditelný pes. Po báječné "satiře" o komunistických prasatech, kterou se blýsknul rozhlas, přináší Neffovo periodikum článek ještě duchaplnější - o praseti bradavičnatém.

10. 1. 2006

Věž ze slonoviny: Zápisky od života odtrženého spisovatele

Aldington považoval, jak píše, žurnalismus za ponižující povolání, a to pro prý nezbytnou povrchnost a prodejnost. Nelze, soudil, se dnes zabývat medicínou a zítra válečnou technikou. Současní žurnalisté snaží specializovat -- aspoň dočasně, jeden se zabývá jen a jen špiony (až se jím někdy sám stane) a druhý jen kachnami, ten aspoň není nikdy sám. Nejhůře jsou na tom političtí komentátoři, jimž je specializace zpravidla odepřena. Jeden můj někdejší spolužák ve spěchu vždycky udělá nějakou komickou chybu -- a tím nemyslím, že si splete citát ze mne s citátem ze sebe, to se mi líbí -- zpravidla jde o vzdělanostní omyl.

10. 1. 2006

Aero Vodochody. Firma zaměstnávající v současné době asi 1650 lidí. Firma, která v sobě nosí největší know-how České republiky. Firma, která dokáže zázračné kousky při výrobě plechových dílů z duralu. Ale co víc, dokáže pak tyto díly dát dohromady, osadit je sofistikovanými mechanismy a uvést k životu letuschopný stroj. A takových firem v dnešní době na světě moc není. Plech vám vytvaruje skoro každý, ale rozpohybovat a odladit proudové letadlo, to již málokdo. Když k tomu ještě přidáme, že je to jedna z posledních zbrojařských firem této republiky, tak to skoro hraničí s označením národní dědictví.

10. 1. 2006

Zpočátku z internetových serverů, poté ze všech médií vyskakovala na mě v závěru roku kampaň "Zelená energie" firmy ČEZ. Za symbol si brala větrník, přírodu a zelenou barvu. Vypadá to, jako by ČEZ byl tou nejekologičtější a sociálně nejodpovědnější firmou v této zemi. Bohužel tomu tak není -- ČEZ v této zemi jenom nakoupil nejlepší manažery na ovlivňování veřejného mínění. Myslím, že tentokrát ale přestřelili. V PR branži se snese ledacos, ale nemá se tvrdit něco, co není pravda. Firma, která vytváří největší zisk v zemi snad nemá zapotřebí zavdávat takovým případem "greenwashingu" a umocňovat svoji nevěrohodnost u soudných občanů.

2. 1. 2006

V prosinci 2005 přispělo celkem 131 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 34 359.00 Kč. Příjem z reklamy byl 1200 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní nadto 981.24 USD. Přispěl jen zlomek z celkového počtu více než devět tisíc čtenářů denně, děkujeme. Apelujeme i na ostatní, aby nám třeba i malým, pravidelným finančním příspěvkem pomohli rozšiřovat a profesionalizovat práci časopisu ve veřejném zájmu, kterou děláme zadarmo. Vybranou částkou financujeme postupné dopracování našeho redakčního systému a odstranění četných nefunkčností, financování systematické novinářské práce to však zatím neumožňuje. Právě pro nedostatek financí jsme dosud nebyli schopni zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
11. 1. 2006 ČT: "Katolická církev bude dál strašit kondomy Bohumil  Kartous
11. 1. 2006 Ministrův střet s realitou Milan  Černý
11. 1. 2006 Americká vojska střílela na iráckého novináře, oceněného čelnou mezinárodní cenou   
11. 1. 2006 Prezident Klaus sabotoval zavedení směrnice EU proti hluku Miroslav  Šuta
11. 1. 2006 Už bylo dost výmluv!   
10. 1. 2006 Věk dezinformací Jiří  Stehlík
10. 1. 2006 Budiž trhy: kapitalismus a křesťanští fundamentalisté v Americe Greg  Evans
10. 1. 2006 Zelená energie Miroslav  Kundrata
10. 1. 2006 Býti v Odolené Vodě pohodářem s laskominami Alex  Koenigsmark
10. 1. 2006 Může konzumace GM sóji poškodit doposud nenarozené děti? Miroslav  Šuta

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček
30. 12. 2005 Flexibilita potřetí Jan  Holík
30. 12. 2005 Pohled (post)Husákova dítěte Lubomír  Novotný
30. 12. 2005 Ještě jednou pětatřicátníci Josef  Vít
30. 12. 2005 Opět jen střet generací Josef  Provazník

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
30. 12. 2005 Ankara a svoboda projevu:počet obviněných narůstá Simone  Radačičová
27. 12. 2005 Svoboda projevu v Evropě: Musí to být buď všechno, nebo to není nic   
21. 12. 2005 Jak je tomu s verbálními trestnými činy Jaroslav  Štemberk
20. 12. 2005 Čermákova vyváženost bez obalu a rakouský tiskový zákon Štěpán  Kotrba
20. 12. 2005 Trestní stíhání za pomluvu je potřebný paragraf   
19. 12. 2005 Zahájeno trestní stíhání proti Stanislavu Pencovi   
14. 12. 2005 Nevinný člověk, jehož soudce Šídlo odsoudil do vězení za neprokázanou blbost Jan  Čulík
14. 12. 2005 Svoboda je nedělitelná? Máme se za co stydět? Jan  Čulík
13. 12. 2005 Petr Partyk uvězněn   
28. 11. 2005 Stane se David Irving mučedníkem za svobodu projevu?   

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
23. 12. 2005 Od roku 2006 budou v Británii zaznamenávány všechny jízdy automobilem   
23. 12. 2005 Nástup Velkého bratra v ČR a v EU   
17. 10. 2005 Odpor v EU proti orwellovské směrnici   
6. 10. 2005 Šikana zaměstnaců, kteří pracují s počítačem, šikana novinářů a protiteroristická hloupost Štěpán  Kotrba
9. 9. 2005 Plán archivovat telekomunikační data v EU odmítnut   
8. 9. 2005 Británie znovu požaduje archivaci informací o emailech a telefonních rozhovorech   
8. 9. 2005 Schraňování údajů o telekomunikačním provozu občanů EU není řešení!   
11. 7. 2005 Clarke chce, aby vlády v EU zaznamenávaly informace o všech mobilních a emailových komunikacích   
10. 6. 2002 Evropská unie chce číst všechny emaily a analyzovat všechny telefonní výpisy   

Případ Petra Partyka RSS 2.0      Historie >
5. 1. 2006 Petra Partyka - kupodivu - za komunismu nezavřeli, to až teď!   
3. 1. 2006 Napište do vězení Petru Partykovi! Benny  Rees
21. 12. 2005 Jak je tomu s verbálními trestnými činy Jaroslav  Štemberk
16. 12. 2005 Soudce: Co je to Seznam.cz? Můžete mi říct, kdo na něm je?   
14. 12. 2005 Nevinný člověk, jehož soudce Šídlo odsoudil do vězení za neprokázanou blbost Jan  Čulík
14. 12. 2005 Svoboda je nedělitelná? Máme se za co stydět? Jan  Čulík
13. 12. 2005 Petr Partyk uvězněn   
21. 3. 2005 Free speech is ours, but don't dare use it Jan  Čulík
17. 3. 2005 Dura lex, sed lex Jaroslav  Štemberk
17. 3. 2005 Případ Petra Partyka je svým způsobem pro české soudnictví typický Aleš  Uhlíř

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
5. 1. 2006 Rozdíl je jen domněnkou, je třeba jej prokázat Miroslav  Prokeš
4. 1. 2006 Udělejte to profesionálně   
4. 1. 2006 V této demokracii smějí užívat svobody jen ti, co souhlasí   
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
3. 1. 2006 Perzekuce před listopadem a po něm: Jeden malý rozdíl Pavel  Urban
2. 1. 2006 Pár sametových příběhů Štěpán  Kotrba
2. 1. 2006 Time to examine the hidden history of 1989 Jan  Čulík
2. 1. 2006 Taktéž jsem se stal terčem diskriminace a "obětním beránkem" zvůle zákonodárců Miloslav  Veselák
31. 12. 2005 Autoři by se měli vyhýbat všeobecným neadresným útokům   

Měli by čtenáři finančně přispívat na Britské listy? RSS 2.0      Historie >
2. 1. 2006 Hospodaření OSBL za prosinec 2005   
24. 12. 2005 Česká sekce BBC přece jen končí...   
30. 11. 2005 Vděčnost, taková všednost... Štěpán  Kotrba
16. 11. 2005 Zvyšte si sebevědomí pravidelnými finančními příspěvky pro Britské listy   
22. 6. 2005 Britské listy: Průběžný stav financí   
10. 6. 2005 Britské listy: Průběžný stav financí   
10. 6. 2005 Britské listy jsou komunistické svinstvo   
8. 6. 2005 Proč to nejde a proč by stálo za to zkusit Martin  Marek
8. 6. 2005 Vydávat noviny za 8.600.- Kč měsíčně je výkon hodný Davida Copperfielda   
8. 6. 2005 Britské listy: polovina špíny a polovina perel   

Kriminalizace fanoušků a Harry Potter RSS 2.0      Historie >
20. 12. 2005 Policie vyšetřuje neoficiální překladatele Harryho Pottera i nadále jako zločince Štěpán  Kotrba
17. 12. 2005 Harry Potter na netu: Jan Rychetský v Právu zbytečně kriminalizuje děti Štěpán  Kotrba
28. 7. 2005 Harry Potter a Mýtus věčného návratu Dominik  Lukeš
27. 7. 2005 Neoficiální překlad Harryho Pottera do češtiny už je na světě Štěpán  Kotrba
15. 9. 2004 Literatura se stala terčem mediální manipulace Petr  Bílek
30. 6. 2003 Nový Harry Potter -- postava plná angstu Hannah  Čulík
30. 6. 2003 The angst-filled Harry Potter Hannah  Čulík
21. 6. 2003 Šílenství ohledně nového Harryho Pottera je dobře organizováno   
19. 6. 2003 Rowlingová žaluje americký deník   
18. 12. 2002 O čo prišiel Harry Potter Eva  Michalková

Ptačí chřipka RSS 2.0      Historie >
5. 1. 2006 V Turecku onemocněli lidé ptačí chřipkou   
1. 12. 2005 Epidemie moru z roku 1665 versus epidemie hlouposti z roku 2005 Aleš  Uhlíř
1. 12. 2005 O hromadných hrobech   
1. 12. 2005 Rozumný požadavek slovenské hygieničky   
5. 11. 2005 Jak to vypadá při chřipkové pandemii   
4. 11. 2005 Někteří jsme si stále rovnější? Zbyněk  Šebor
4. 11. 2005 Chřipka Petr  Wagner
24. 10. 2005 Papoušek, dovezený do Británie "byl nakažen smrtelnou ptačí chřipkou"   
21. 10. 2005 Voliéra trapnosti a trusu Václav  Dušek
17. 10. 2005 Ptačí chřipka a paní Müllerová Lubomír  Brožek

Czech Politics: Jan Čulík's comment in Czech Business Weekly RSS 2.0      Historie >
2. 1. 2006 Time to examine the hidden history of 1989 Jan  Čulík
14. 12. 2005 In reality TV, echoes of the plebeian past Jan  Čulík
15. 11. 2005 Racism emerges as French suburbs burn Jan  Čulík
24. 10. 2005 Now is the time for agents provocateurs Jan  Čulík
3. 10. 2005 Czech judiciary seen as corrupt from abroad Jan  Čulík
12. 9. 2005 No justification for soaring oil prices Jan  Čulík
22. 8. 2005 Mapping the limits of democracy Jan  Čulík
1. 8. 2005 Media must not give to stereotypes Jan  Čulík
18. 7. 2005 Media mistakes may just be growing pains Jan  Čulík
20. 6. 2005 The unexamined life is not worth watching Jan  Čulík

Český sen - dílo nebo podvod? RSS 2.0      Historie >
14. 9. 2005 Český sen trvá Bohumil  Kartous
12. 9. 2005 Český sen, cenzura v televizi a mediální manipulace Jan  Čulík
12. 9. 2005 Vít Klusák: Čulík je neseriozní novinář   
29. 10. 2004 Český sen: Podstatný film aneb Zklamání z kritiky Jana Čulíka Petr  Šafařík
14. 7. 2004 Český sen žaluje ODS a supermarket Julius Meinl za porušení autorských práv   
9. 7. 2004 Český sen je úžasný projekt...   
8. 7. 2004 Český sen: zábavný průvodce zemí, kde se neřežou hlavy Ondřej  Čapek
7. 7. 2004 Film Český sen: zklamání Jan  Čulík
12. 2. 2004 Český sen: Kultura hypermarketů   
23. 7. 2003 Invitation: "The Czech Dream" project in London   

DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
9. 1. 2006 Ministr kultury Vítězslav Jandák: "Na CzechTek se přijedu podívat!" Martin "Juki" Jyrkinen
13. 12. 2005 Vyjadřuji hlubokou nespokojenost s tím, jak vyšetřujete zásah policistů na CzechTeku 2005   
8. 12. 2005 Jsme nespokojeni s tím, jak se vyšetřuje Czechtek 2005!   
14. 11. 2005 Motejl: "Při Czechteku 2005 pochybila policie i účastníci" Štěpán  Kotrba
31. 10. 2005 CzechTek 2005 v komentářích českého tisku   
16. 9. 2005 Ti, jimž jde o lidská práva, by se měli o bezprávný policejní zásah proti Czechteku zajímat Jan  Rovenský
12. 9. 2005 EuroTek aneb od teknohudby k technokracii? Petr  Schnur
9. 9. 2005 CzechTek v rovině zneužití práva Miroslav  Polreich
8. 9. 2005 Odpůrci zásahu: Vláda chybně interpretuje zásah policie na Tachovsku   
1. 9. 2005 CzechTek po americku Thomas  Franke

Igor Chaun: "Proč věřit v Boha?" - názory a reakce RSS 2.0      Historie >
9. 1. 2006 Mnohé nepravosti se děly jménem církve   
6. 1. 2006 Indoktrinace? Petr  Hušek
6. 1. 2006 Poznávání, věření, neporozumění Bohumír  Tichánek
5. 1. 2006 Nedovolme pravici unést Boha   
5. 1. 2006 Josef Vít je rozumbrada a v článcích má věcné chyby Boris  Cvek
5. 1. 2006 Víra v Boha v nejateističtější zemi na světě - přijde nový Bůh? Jiří  Mašek
5. 1. 2006 Chtěla bych se zastat Igora Chauna Věra  Říhová
4. 1. 2006 Schopnost věřit je genetická záležitost   
4. 1. 2006 Vadí mi, že nám Igor Chaun vnucuje víru   
4. 1. 2006 Proč věřit v Boha -- opravdu, proč? Josef  Vít

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
10. 1. 2006 Ukrajinský parlament se rozhodl odvolat vládu   
4. 1. 2006 Konec jednoho snu Josef  Vít
28. 11. 2005 Ropný zlom: dojdeme k rozumným závěrům? Jindřich  Kalous
24. 11. 2005 Ropný zlom: nejperspektivnější je jaderná energie   
23. 11. 2005 Ropný zlom: Nebezpečné omyly Jindřicha Kalouse Jiří  Vačkář
22. 11. 2005 Ropný zlom: co dělat v České republice Jindřich  Kalous
14. 11. 2005 Ropný zlom a Švédsko Jindřich  Kalous
7. 11. 2005 Krutá zima Jindřich  Kalous
2. 11. 2005 Quo vadis, Evropo Oskar  Krejčí
26. 10. 2005 Středoasijská šachovnice Oskar  Krejčí

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
11. 1. 2006 Potmě Viktor  Dyk
10. 1. 2006 Velký Adam Petr  Hruška
6. 1. 2006 Poslání Viktor  Dyk
5. 1. 2006 * * *   
4. 1. 2006 Když tři dny vítr vál Zbyněk  Hejda
30. 12. 2005 V konečcích prstů Zbyněk  Hejda
29. 12. 2005 * * * Jan  Pavel
28. 12. 2005 Příběh Fráňa  Šrámek
27. 12. 2005 A noc se zachvěla Štěpán  Kotrba
22. 12. 2005 VI Milan  Nápravník

Modrá šance ODS RSS 2.0      Historie >
23. 12. 2005 "ODS se opět uchýlila k účelovému lhaní" Jiří  Paroubek
28. 11. 2005 Překvapení pana Topolánka Josef  Vít
27. 11. 2005 Mirek Topolánek: "Všem potřebným, nezaměstnaným a nemocným dokážeme, že skutečná solidarita má konzervativní, nikoli socialistické základy." Mirek  Topolánek
16. 11. 2005 Vede ODS kampaň pomocí anonymního spamu? Bohumil  Kartous
16. 11. 2005 Proč ODS chybí jeden hejtman a jak se v ní bojuje o funkce? Milan  Hamerský
19. 9. 2005 Zahradilova Modrá šance: možná budoucí zahraniční politika ČR Jiří  Staněk
25. 7. 2005 Klausovo Národní souručenství Štěpán  Kotrba
22. 6. 2005 Mýty Modré šance viděné očima odborů Pavel  Janíčko
24. 5. 2005 Modrá šance pro zdravotnictví - změní radikálně a nevratně českou společnost k horšímu Jiří  Jírovec
20. 5. 2005 Mladá internetová pravice zvolna hnědne Ondřej  Slačálek

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
9. 12. 2005 Jak se americká ropná společnost snaží zabránit, aby Evropa plnila smlouvu z Kjóta   
25. 11. 2005 Koncentrace CO2 je "nejvyšší za 650 000 let"   
21. 9. 2005 Firmy chtějí jednat proti globálnímu oteplování, brání jim v tom vlády   
11. 8. 2005 Globální oteplování se přiblížilo bodu nevratnosti   
8. 7. 2005 Pitný režim duše Bohumil  Kartous
4. 7. 2005 Sladké mámení alternativ Milan  Černý
1. 7. 2005 Blair se prý připravuje na rozkol s Georgem Bushem   
30. 6. 2005 Alternativní zdroje energie jsou nerealistické   
23. 6. 2005 Independent: Zabíjíme tuto planetu   
19. 6. 2005 Amerika usiluje o likvidaci připravované dohody o podnebných změnách   

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková
6. 1. 2005 Jak Adam Curtis bourá mýty prostřednictvím šokujících vizuálních souvislostí Marta  Svobodová

Český film RSS 2.0      Historie >
13. 12. 2005 Maria Procházková, Oldřich Kaiser a Žralok v hlavě Jan  Čulík
21. 11. 2005 Filosofický horor o kultuře Martin  Ondreját
7. 11. 2005 Sú Hrubeš a Mareš filmom do dažďa? Juraj  Korpa
27. 10. 2005 Hrubeš a Mareš jsou naši souputníci Tomáš  Koloc
10. 10. 2005 Štěstí: Ta schematičnost opravdu skřípe Tomáš  Koloc
29. 9. 2005 Jak kritici ublížují filmu Štěstí Ján  Simkanič
26. 9. 2005 Štěstí Bohdana Slámy dostalo cenu v San Sebastian   
15. 9. 2005 Štěstí Bohdana Slámy   
9. 8. 2005 Co se právě hraje v Athénách pod Akropolí? Jan  Čulík
1. 8. 2005 S Břetislavem Rychlíkem o jeho tvorbě a o České televizi Jan  Čulík

Rasismus RSS 2.0      Historie >
8. 1. 2006 Sprostý rasismus na serveru Novinky.cz je dál šířen bez korekce   
30. 12. 2005 "Neuvěřitelný hnůj" na serveru novinky.cz   
30. 12. 2005 Lidská povaha a diskuse na internetových serverech Aleš  Uhlíř
27. 12. 2005 Novinky.cz: "Chtěl bych mít od cikánské krve špičky bot"   
15. 12. 2005 Primitivní rasismus v časopise Mladá fronta Plus Jan  Čulík
13. 11. 2005 Rasismus v České televizi   
7. 11. 2005 Čekání na romskou Hirsi Ali Pavel  Pečínka
7. 11. 2005 Francouzští vzbouřenci: "Přestaňte nám tykat!"   
19. 9. 2005 Obecná pojmenování mají informační hodnotu Marian  Kechlibar
19. 9. 2005 Nábožensky nekorektní postoj Tomáš  Koloc

Evropská ústava a Lisabonská smlouva RSS 2.0      Historie >
8. 12. 2005 Kudy ven ze slepé ulice evropské ústavní krize? Josef  Brož
31. 8. 2005 Václav Klaus: Evropa musí odmítnout pojem evropského občanství   
13. 6. 2005 Evropská integrace ničí sebe samu Martin  Horut
6. 6. 2005 Pánové politologové jistě něco vymyslí Michal  Vimmer
6. 6. 2005 Rebelie kmánů   
6. 6. 2005 Pozice mrtvého brouka v časech globalizace Milan  Černý
3. 6. 2005 Barroso: Evropská ústava není mrtvá   
3. 6. 2005 Poučení z francouzského a nizozemského NE Michael  Kroh
1. 6. 2005 Návrat politiky do Francie Milan  Neubert
1. 6. 2005 Problémy Evropské ústavní smlouvy Martin  Kunštek

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
11. 1. 2006 Americká vojska střílela na iráckého novináře, oceněného čelnou mezinárodní cenou   
9. 1. 2006 Většinu amerických padlých mohly zachránit kvalitnější balistické vesty Karel  Dolejší
3. 1. 2006 Svět se nedá vojensky ovládnout technologií   
3. 1. 2006 Bushova vláda už nebude financovat znovuvýstavbu Iráku   
22. 12. 2005 Saddám Husajn: "Američané mě mučili"   
20. 12. 2005 Prezident Bush znovu obhajoval odposlouchávání telefonů v Americe   
14. 12. 2005 George Bush: Výzvědné informace pro válku v Iráku byly chybné, přesto však bylo správné svrhnout Saddáma Husajna   
14. 12. 2005 Televize BBC: "Spojenci na lavici obžalovaných"   
2. 12. 2005 Soukromé bezpečnostní firmy střílejí v Iráku na kohokoliv   
1. 12. 2005 Los Angeles Times: Americká armáda platí irácký tisk, aby pro ni publikoval propagandu   

Zelení RSS 2.0      Historie >
8. 12. 2005 Jednooké stanovisko k Číně Milan  Daniel
6. 10. 2005 Dotaz pro antifašisty a nahnědlé rojení kolem Patočkových Zelených Pavel  Pečínka
30. 9. 2005 Zelení zvolení a VyVolení Milan  Daniel
6. 9. 2005 Smělé řeči osamělého předsedy Milan  Daniel
2. 9. 2005 Soubor veřejných urážek Jana Beránka by vydal na mnoho stran Václav  Drbohlav
12. 8. 2005 Pražští Zelení za Pražskou výzvou nestojí Petr  Uhl
15. 7. 2005 Hnutí Duha: Nešermujte s naším jménem Dominika  Kovaříková
14. 7. 2005 Zelení ze Země a zelení z Marsu Pavel  Pečínka
17. 5. 2005 Získají domy nakonec polistopadoví zbohatlíci, kteří zasedají v městské radě? Stanislav A. Hošek
16. 5. 2005 Snahy řešit konflikty ve straně Zelených   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
5. 1. 2006 Nový týdeník o češtině   
30. 12. 2005 Ohlédnutí za Johannem Sebastianem Bachem v BBC Jan  Čulík
28. 12. 2005 Pane Pehe, novinářovou povinností není stranickost, ale mravnost Jiří  Jírovec
21. 12. 2005 Zaveďte TV okruh "ČT Rodina" - bez televizního násilí Tomáš  Franke
21. 12. 2005 Dürenmatt v BBC   
21. 12. 2005 Fištejn ví pozitivně, že CIA nikoho nemučí! Jan  Čulík
20. 12. 2005 Čermákova vyváženost bez obalu a rakouský tiskový zákon Štěpán  Kotrba
16. 12. 2005 Kompletní Johann Sebastian v rozhlase   
14. 12. 2005 Televize BBC: "Spojenci na lavici obžalovaných"   
1. 12. 2005 Bude arabská televize BBC vnímána jako nezávislá?   

Co je podstatou uměleckého díla RSS 2.0      Historie >
14. 11. 2005 Devadesáté páté výročí úmrtí L. N. Tolstého Jiří  Nezval
17. 10. 2005 Brak Filip  Sklenář
13. 10. 2005 Přátelé pokleslých forem Milan  Černý
26. 9. 2005 Chvála braku Milan  Černý
7. 9. 2005 Tunel umění Alex  Koenigsmark
5. 9. 2005 Systém státních dotací je bojem o moc Jan  Samohýl
5. 9. 2005 Vysvětlovat prospěch z umění je jako vysvětlovat zamilovanost Jiří  Holý
5. 9. 2005 Umění je tyranií, překrucuje skutečnost a chová se k ní jako k děvce Jan  Paul
5. 9. 2005 Státní dotace jsou pro umění zhoubné Boris  Cvek
5. 9. 2005 Má stát dotovat umění?   

Školství RSS 2.0      Historie >
9. 12. 2005 Deset let pražského školství mezi Ábelem a Kainem Ivo V. Fencl
8. 12. 2005 Tiché dohody a špatné hody Václav  Dušek
11. 11. 2005 Škola a jazyky   
10. 11. 2005 Jak se vyučují jazyky na české střední škole   
10. 11. 2005 Výuka cizích jazyků Josef  Vít
9. 11. 2005 Pozor! Hrozí omezení samosprávy akademických obcí   
1. 11. 2005 České univerzity již dávají svým studentům peníze Zdeněk  Moravčík
27. 10. 2005 Pravice chce zrušit v Albertě školné v postsekundárním školství Jiří  Jírovec
19. 10. 2005 Stanou se univerzity otrokem komerčních zájmů?   
9. 9. 2005 Kde jinde než v škole a kdo jiný než učitel Michal  Giboda

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2005 Jak tomu bylo ve vězení Václav Vratislav z Mitrovic
24. 12. 2005 O českých špionech v 16. století Václav Vratislav z Mitrovic
13. 12. 2005 Poetry Slam v Ústí nad Labem   
1. 12. 2005 Pavel Janáček- Braková literatura   
24. 11. 2005 Nepotřebnost literatury a bezprizornost spisovatele Michal  Černík
17. 10. 2005 Brak Filip  Sklenář
17. 10. 2005 Umění je paměť, stopa po živých... Irena  Zítková
13. 10. 2005 Přátelé pokleslých forem Milan  Černý
6. 10. 2005 Late towards the morning Karel  Hlaváček
26. 9. 2005 Chvála braku Milan  Černý

Tak trochu jiná reality show Odhalení RSS 2.0      Historie >
6. 1. 2006 Gorily Českého rozhlasu v BBC   
4. 1. 2006 Odhalení: budou v dnešních hlavních zprávách BBC World Štěpán  Kotrba
13. 12. 2005 Reality show Odhalení: Paroubek se setkal s Richardem Štěpán  Kotrba
1. 12. 2005 Stále stejná, režimem povolená a regulovaná hra Michal  Vimmer
15. 11. 2005 Reality show Odhalení: víkend aneb dámská rvačka o sex Štěpán  Kotrba
12. 11. 2005 Reality show Odhalení: začíná soutěž ne o deset, ne o jedenáct, ale o rovných dvanáct melounů Štěpán  Kotrba
11. 11. 2005 Reality show Odhalení: samci bez koulí vřeští, samci s koulema jsou v klidu Štěpán  Kotrba
10. 11. 2005 Reality show Odhalení: Mojo, vidí tě celá Amerika! Štěpán  Kotrba
9. 11. 2005 Reality show Odhalení: druhý den aneb jak je dobré míti dvě ženy Štěpán  Kotrba
8. 11. 2005 Gorily: nikdy jsme nepředstíraly, že nejsme nahé Karel  Moudrý