HNUS:

Primitivní rasismus v časopise Mladá fronta Plus

15. 12. 2005 / Jan Čulík

"...Češi nemohou do Kanady cestovat bez víz. Za jednostranný vízový styk přitom vděčíme nejen občasnkým nápadům našich Romů vycestovat někam, kde se nemaká a dostává se za to víc,..."

"Krajanské sdružení [ve Vancouveru] se ... jalo hledat "vhodného kandidáta" [na funkci českého generálního konzula", ale jeho představitelé ještě netušili, že už je vlastně kandidát vybrán. Kde se vzal, tu se vzal, objevil se muž snědé pleti, očividně buď z Blízkého nebo hodně vzdáleného východu...

Hrubě rasistickými a primitivně xenofobními výroky se prohřešuje Jaromír Hasoň v bulvárně pojatém článku "Trapas české diplomacie", který vyšel v časopise Mladá fronta Plus č. 43/2005.

Neslýchané a nepřijatelné jsou výrazy naši Romové (Češi je nějak "vlastní", oni jsou Romové "naším majetkem" ?), stejně jako vytváření představ, že Romové, to znamená "vycestovat někam, kde se nemaká a dostává se za to víc". Právě v Kanadě dostali Romové z ČR a ze Slovenska v největších počtech azyl kvůli diskriminaci ve své vlasti. Západní státy často zavádějí víza, aby zabránily právě příchodu lidí z krizových oblastí do své země - zavádění víz bývá přímo úměrné intenzitě krize v zemi, z niž se snaží lidé utéci. Západní demokracie jsou sobecké.

Po vstupu ČR a Slovenska do Evropské unie žije a pracuje v současnosti v Británii velký počet Romů z ČR i ze Slovenska - Hasoňova insinuace, že jsou to nemakačenkové a paraziti, je pro tyto slušně a tvrdě pracující lidi, kteří se teprve v Británii mohli osvobodit od rasistického útlaku, urážlivá.

Nehorázná je i Hasoňova formulace, v níž Hasoň "dramaticky" insinuuje, že se pak ve Vancouveru objevil "muž snědé pleti"! To jako má, znamenat, že tím, že má snědou pleť, je už automaticky nedůvěryhodný? A je z Blízkého nebo hodně vzdáleného východu..! Xenofobie z těchto formulací přímo kape.

Mimochodem, Češi žijící mimo Českou republiku nejsou žádní "krajani" - to byl výraz, označující imigranty z Čech někdy v devatenáctém století. Oživil ho komunistický režim, aby vytvořil propast mezi Čechy pod kontrolou totalitních úřadů v Československu a Čechy žijícími ve svobodném zahraničí - vytvářel podprahový dojem, že to jsou jen "krajani", "odrodilci", kterým se "zastavily, rozbily hodinky" a "naší moderní, socialistické realitě" už nerozumí.

V ČR však přežívá normalizační étos dodneška a xenofobie, kterou vytvořil vůči Čechům žijícím v zahraničí komunistický režim, dál nemyslivě používají pošetilci v českých médiích. A co studenti a mladí lidé z ČR, kteří v současnosti žijí, studují, případně pracují už celá léta - v globalizovaném světě - na mnoha kontinentech. To jsou také "krajani"? A kdy se jimi stali?

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 16.12. 2005