15. 9. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
15. 9. 2005

Čelná britská zbrojovka BAE Systems tajně vyplatila milion liber bývalému chilskému diktátoru Augusto Pinochetovi. Platby pokračovaly až do loňského roku.

Sloupek

Aniž bych jakkoliv chtěl útočit na Alexe Koenigsmarka, zaujalo mě, do jaké míry je jeho fejeton "Barva trenýrek", stejně jako nedávný příspěvek Pavla Vernera, svědectvím o všech těch typických, přehlubokých rasistických stereotypech z minulosti, které tak tvrdošíjně přežívají ve střední Evropě (včetně zamerikanizovaného, liberálního Německa, které se však nevzdalo své ideologie Blut und Boden - krev a půda, a dodnes odpírá německé občanství přistěhovalcům, především tureckého původu, kteří na jeho území žijí už desítky let, i jejich potomkům, kteří se v Německu narodili, a jsou tedy Němci.)

Zajímá mě ta intenzivní posedlost etnicitou, případně barvou kůže. Když jsem kritizoval Pavla Vernera, napsali mi někteří čtenáři, že "pro ně je rozlišování barvy kůže nesmírně důležité". :) Že prostě musejí vědět, kdo je běloch a kdo není... :) Proč, proboha? Nerozumím.

Označování lidí jejich etnicitou či barvou kůže či příslušností k určité společenské skupině se rovná jejich vyloučení z "naší", "civilizované" společnosti. Všimněte si, že o cikánech budete hovořit jen v tom případě, pokud je osobně neznáte. Máte-li mezi Romy kamaráda, nebudete mu říkat "cikán", ale "Karel"! Pokud máte přítele mezi komunisty nebo ódéesáky, říkáte mu Jarda nebo Pavel, ne "komunista" či ódéesák.

U lidí, s nimiž máme přátelský vztah, a tedy uznáváme jejich lidství, uznáváme užíváním jejich jména jejich individualitu. Zařazováním jich do nějaké etnické či sociální skupiny je naopak odlidšťujeme, děláme z nich statistické číslo a přisuzujeme jim předsudečně často falešné "skupinové" charakteristiky.

Cožpak já mám v Glasgow dělit své studenty různých ras v dnes už zcela mezinárodních třídách snad nějak podle barvy kůže a říkat jim "Korejec", "Číňan", "Japonec", "černoch"? Ne, říkám jim křestními jmény. Jsou to lidi, ne "Korejci"...:)

Proto právem určují televizní komentátoři boxery podle barvy trenýrek a nikoliv podle barvy kůže... Proč proboha záleží na to, že je boxer černoch nebo zrzavý Ir, vzhledem k tomu, že je člověk? Německý spisovatel, který se v Koenigsmarkově fejetonu rozčiluje, že je Němec, ačkoli vypadá turecky (to je legrace, co?) je skutečně Němec. Má samozřejmě pravdu, že ho mají považovat za Němce, pokud v té zemi vyrostl. S Tureckem ho neváže nic kromě jeho fyziognomie. Říkat mu jinak než Němec se rovná segregaci podle barvy očí, velikosti lebky, barvy vlasů...

Řekl bych, že se po světě rozšířila myšlenka amerického kadlubu. Podobně jako americká společnost, jejíž příslušníci mají kořeny ve všech zemích světa, jsou na tom dnes i společnosti západní. Samozřejmě, že i tam to u některých lidí budí hněv a rasismus.

Nemohu si však pomoci, středoevropská posedlost barvou kůže a etnicitou je mi nepochopitelná. Vím, že se to netýká jen Čechů - viděl jsem nedávno ve Vídni v jednom hotelu, s jakým odporem se po straně dívali zákazníci i personál na mileneckou dvojici, kde muž byl běloch a žena neběloška. Rakousko je taky pěkně rasistická společnost...

Alex Koenigsmark chce mít možnost zdůrazňovat, že v Madame Butterfly zpívala "skutečná Japonka" a v Prodané nevěstě "skutečný Čech". Je to však opravdu tak důležité? Bylo to vždycky důležité? Mě spíš zajímá, zda danou roli zpívá dobrý zpěvák.

14. 9. 2005

Je prezident Bush velitelský, rozhodný, žoviální prezident, o němž se dosud tolik napsalo v americkém tisku? Zřejmě ne, protože v časopisech Time, Newsweek i jinde jako by se tento týden provalila stavidla. Američtí novináři Bushe ostře kritizují a píší, co ovšem už museli vědět dávno, konstatuje Dan Froomkin v deníku Washington Post.

Bush je prý chladný, nervózní a nedůtklivý a při rozhovorech se svými spolupracovníky se snadno rozčílí. Křičí na ty, kdo se mu odváží přinést špatné zprávy, a proto je obklopen přitakávající ozvěnou zbabělých podlézačů. Trvá mu dlouho, než pochopí pojmy a myšlenky, které si sám nevymyslel. To bylo prý hlavně důvodem, proč mu trvalo tak dlouho, než reagoval ve věci katastrofy kolem New Orleansu:

15. 9. 2005

Svět, ve kterém nebudou kuřata vězněna v bateriích velkovýkrmen, kde nebudou existovat jatka ani ptačí chřipka, je možný, tvrdí vědci. V budoucnosti se budou prý bifteky pěstovat v laboratoři. Vědci už učinili první kroky, napsal německý týdeník Der Spiegel na základě zprávy doktoranda Marylandské univerzity v žurnálu Tissue Engineering.

15. 9. 2005

Britští zákazníci platí nesmyslně navíc 100 milionů liber ročně na úrocích za předražené nákupní karty supermarketů a obchodních řetězců, varoval britský státní inspekční orgán Komise pro konkurenci. Komise konstatovala, že si přeje, aby na měsíčních výpisech z těchto karet bylo jasně uvedeno, jak vysoké úroky zákazníkům účtují a jaké pokuty jim hrozí, pokud nesplatí každou splátku včas.

Komise konstatovala, že v oblasti nákupních karet, vydávaných obchodními řetězci, řádně nefunguje konkurence a firmy nejsou pod tlakem snížit roční úrokové míry a účtují zákazníkům úrok až 30 procent ročně.

Normální úvěrové karty účtují zákazníkům roční úrok cca 15 - 20 procent ročně a úroková míra anglické centrální banky je 4,5 procent.

Od nynějška budou muset nákupní karty řetězců dodržovat stejné předpisy a jasně publikovat podrobné informace o finančních podmínkách, které nabízejí, stejně jako normální úvěrové karty. Výpisy z normálních úvěrových karet musejí obsahovat informace o úrokové míře a odhad, kolik bude úrok příští měsíc, pokud zákazník zaplatí z dluhu tento měsíc pouze povinné minimum.

"Lidé, zdá se, si opravdu nejsou vědomi, jak vysoké úrokové míry přijímají, když si pořizují nákupní karty obchodních řetězců a supermarketů," konstatoval mluvčí britské Komise pro konkurenci.

Podrobnosti v angličtině ZDE

15. 9. 2005

Nad sporem o rasismus či nerasismus novinových popisek pod fotografiemi z postiženého New Orleansu jsem si vzpomněl, jak jsem kdysi byl ve Weidenu na setkání spisovatelů. Tématem symposia bylo "Píší německy" a účastnili se literáti, kteří, ač nikoliv německého původu, používají němčinu jako svůj umělecký prostředek.

15. 9. 2005

Ráda bych se zapojila do debaty na tema GMO a Monsanto. Abych zabránila možnému nařčení panem Brezinou, tak prohlašuji, že jsem s různými NGO spolupracovala vždy jen jako dobrovolník a nemám na jejich práci žádný ekonomický zájem.

Agrochemická firma Monsanto dostala podle deníku Financial Times pokutu v souhrnné výši 1,5 miliónu dolarů za systematické uplácení indonéských úřadů při prosazování geneticky modifikovaných plodin (GMO).

15. 9. 2005
tisková informace Davida Stádníka, předsedy Rady Českého telekomunikačního úřadu

V návaznosti na první výsledky plánovacího cvičení prováděného ITU a na projednávání novely zákona č. 231/2001 Sb., o provozování rozhlasového a televizního vysílání a změně dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen "mediální zákon"), které v současné době vrcholí, je nutné připomenout některé další souvislosti mající zásadní význam pro úspěšnou realizaci přechodu k digitálnímu vysílání v podmínkách České republiky.

3G mobilní telefon NEC
15. 9. 2005

ČRO LEONARDO MP3 32k WMA 64k OGG128k Český rozhlas LEONARDO Nekupujte knihy! Nekupujte časopisy! Zamiřte na ně objektiv svého fotomobilu a oskenujte je.

Software vyvinutý společností NEC a japonským institutem NAIST - Nara Institute of Science and Technology umožní fotomobilům skenovat papírové dokumenty. Jednoduše papír mobilem přejedete. Uživatelé mobilů s fotoaparáty s vysokým rozlišením už v Japonsku nejednou majitele knihkupectví a trafik rozčílili: mobilem si jednoduše časopis ofotili a v klidu (a samozřejmě zdarma) cestou do práce přečetli. Některé mobilní přístroje jsou už nyní vybaveny softwarem pro rozpoznávání textu (OCR), který umožňuje digitalizovat menší množství textu.

Miroslav Grebeníček
15. 9. 2005

DOKUMENT

reakce na analýzy vývoje v KSČM v Britských listech:

stanovisko výkonného výboru okresního výboru KSČM v České Lípě. Soudruhovi předsedovi do ulice Politických vězňů zaslal Miroslav Starý, předseda OV KSČM a Václav Svatek, člen ÚV KSČM za Českolipsko...

Vážený soudruhu předsedo!

Výkonný výbor OV KSČM se na svém jednání 12. 9. 2005, za přítomnosti členky VV ÚV KSČM Mgr. Dany Lysákové a člena ÚV KSČM Ing. Václava Svatka, zabýval výsledky jednání VV ÚV KSČM dne 9. 9. 2005, včetně obsahu internetových stránek senátora Balína, předcházejícího a těsně následujícího mediálního humbuku v Britských listech, Právu, Mladé frontě Dnes, v rozhlasu a televizi.

Výkonný výbor OV KSČM jménem celé okresní organizace vyslovuje jednoznačnou podporu Tvým opakovaným návrhům a požadavkům, které v souladu se závěry VI. sjezdu KSČM směřují k již dlouho potřebným změnám stylu a metod práce ve vedení KSČM a přeměny sekretariátu ÚV KSČM z aparátnického příživnického a na KSČM parazitujícího spolku na efektivní metodické vedení KSČM.

Jsme názoru, že Tvůj případný odchod z čela vedení strany by byl pro KSČM v tuto chvíli vysloveně škodlivý a mohl by zapříčinit i její případné rozbití. Žádáme Tě proto, abys ve své funkci i přes nátlak vydržel a uvědomil si, že máš za sebou naprostou většinu členské základny, která Ti věří.

15. 9. 2005

V poslední době je jen velmi obtížné vyhnout se v debatách tématu mediální kauzy kolem prodeje Unipetrolu společnosti PKN Orlen. Zejména v rozhovorech s osobami poměrů v České republice méně znalými se velice často setkávám s přímou otázkou, jestli skutečně v celé záležitosti existovaly úplatky. Na přímou otázku přímá odpověď a ta zní v mém případě: "samozřejmě, že nikoliv". Následuje můj výklad o tom, že slovo jako úplatek je velice ošklivé a je vzápětí následováno obludným výrazem korupce. Již slovník socialistického obchodníka na světových trzích znal slůvko provize a tržní hospodářství přineslo pravý rozkvět slovní zásoby na toto téma, převzatý často právě ze zemí a prostředí, ze kterých pocházeli ti, kteří se u mne dožadovali informace o úplatku.

Stanislav Gross
15. 9. 2005

Přestože do konce tohoto roku zbývají ještě více než tři měsíce, už teď tuší Stanislav Gross, že až bude na jeho konci se skleničkou šampaňského bilancovat uplynulých 365 dní a koutkem oka sledovat zábavnou estrádu , tak věru o šťastné vzpomínání nepůjde. Je skoro až k neuvěření, co se může za 12 měsíců přihodit lapálií jednomu jedinému člověku. Až musí tento nešťastník vzbuzovat lítost snad i u Miloše Zemana. Nejprve ústup z předních pozic žebříčku popularity, pak ústup z pozic premiérských. Dvojvládí s čím dál tím více populárním Paroubkem jako závdavek. To vše prokládáno téměř každodenními hony pořádanými novinářskými spiklenci prakticky ze všech českých deníků.

15. 9. 2005

"Náš" pan prezident se se "svými" občany podělil o novátorskou myšlenku.

14. 9. 2005

Dodávka munice pro ruční zbraně do Egypta může přispět k porušování lidských práv

tisková zpráva Amnesty International ČR

Dne 14. září 2005 vláda rozhodla ušetřit 50 milionů korun za ekologickou likvidaci přebytečné munice. Namísto ní bude střelivo pro ruční zbraně dodáno bezpečnostním složkám Egyptské arabské republiky. Ty jsou však známy častým porušováním lidských práv.

Tisíce lidí jsou bez obvinění a soudu drženy v egyptských vazebních zařízeních, někteří z nich po léta, a vystaveny systematickému mučení nebo špatnému zacházení.

15. 9. 2005

V těchto dnech měl premiéru nový film Bohdana Slámy Štěstí. Nemá pravdu redaktorka Lidových novin v rozhovoru se Slámou, když tvrdí, že "poprvé se film promítal v Mostě, tam, kde se natáčel". Ne, poprvé se promítal letos na Letní filmové škole v Uherském Hradišti, a to hned dvakrát. Filmový kritik A. J. Liehm ho tam označil za absolutní slaďák.

Recenze Britských listů o Slámově filmu Štěstí ZDE

31. 10. 2005

15. 9. 2005

Svět se v poslední době potýká s nárůstem ceny ropy. Nejhůře však na tuto situace reagují země chudého třetího světa. Tomuto tématu se věnoval i francouzský deník Libération.

15. 9. 2005

Francie se podobně jako další země potýká se zvýšením ceny ropy. Pařížská vláda v čele s Dominique de Villepinem proto v úterý přijala první balík opatření určených na pomoc pro nejvíce postižené. V první fázi se vláda zaměří na zemědělce.

15. 9. 2005

Zajímavý pohled do historie Romů přinese expozice, kterou instalují ve výstavní síni Městské knihovny v Blansku pracovnice Muzea romské kultury Brno. "Výstava, jejíž vernisáž bude šestnáctého září v podvečer, má název O svetos hin phundrado sakoneske, což česky znamená Svět je otevřen každému," řekla Helena Danielová z Muzea romské kultury v Brně a kurátorka výstavy.

podrobnosti ZDE

Češi a Britové si vymění zkušenosti se vzděláváním Romů . Britské velvyslanectví v Praze ve spolupráci s Úřadem vlády ČR a Moravskoslezským krajem pořádá ve dnech 15. a 16. září 2005 v Ostravě konferenci Romové v českých městech a obcích s podtitulem Aby česká škola byla pro všechny.

podrobnosti ZDE

27. 9. 2005

15. 9. 2005

Dávno jsou pryč doby, kdy kouřili v našich krajích jen chlapi a dědci. V dnešní době jedeš tramvají a pokud se dobře díváš, pak vidíš s retkem v ruce na nástupních ostrůvcích jen samé ženy. Možná chtějí opustit dobrovolně svět zamořené rakovinovými buňkami a nereagují na nápisy na škatulkách smrtelné laskominy s naplní cigaretových spouštěčů krutých nemocí. Proč? Že by stále nebyly spokojeny s postavením ve společnosti a nehodlaly bojovat za lepší zítřky pro sebe a svoje blízké? Rezignace na uhájení holého života připomíná velryby a delfíny na mořských plážích, ženy ovšem s tabákovými výbušnými náložemi nakládají zcela nezodpovědně a zakládají si na nebývalou bolest a těžké umírání v nemocničních pokojích za asistence cizích lidí.

15. 9. 2005

Nedávno jsem zveřejnila případ konopářského aktivisty André Fürsta, odsouzeného švýcarským soudem k nepodmíněnému trestu více než 2,5 roků za pěstování a prodej konopí. Odsouzený Fürst přitom konopí pěstoval pro technické účely a vyráběl z něj esenciální oleje a celou řadu terapeutických a kosmetických přípravků, které prodával ve svém obchodě. Obrátila se na mne řada čtenářů se žádostí o lepší objasnění tohoto případu v kontextu švýcarské protidrogové legislativy, která se v přístupu ke konopí podstatně liší od většiny ve světě obvyklých právních norem.

Co konopí říká zákon?

K tomu též: BBC: "Kouření konopí vyvolává u některých teenagerů psychotické stavy" ZDE

Jiří Dolejš, Vojtěch Filip a Miroslav Grebeníček na VI. sjezdu KSČM
14. 9. 2005

ANALÝZA KSČM

Mediální výsluní, kterému se v posledních několika dnech těší předseda českých komunistů Grebeníček, signalizuje jediné. Nenašel se doposud nikdo, kdo by předsedu "radikálně levicové" strany významněji hájil. Pohřbívají ho všichni společně. Kde zůstala Grebeníčkova "šmeralovská" budoucí tvář KSČM, jak o ní mluvil i Ransdorf ? "Společnost prochází rozsáhlými změnami a my nemůžeme jít do voleb s orientací na dělníky. Realita je už úplně jiná," řekl předseda KSČM počátkem prosince 2004. Je podzim 2005. Pro jednu část komunistů je inspirativní vývoj v komunistických stranách Ruské federace, Ukrajiny, Běloruska, Moldavska... Vojtěch Filip pro ČTK prohlásil, že problémy s programovou orientací strany, kvůli nimž Grebeníček odstupuje, jsou "překonatelné prací". Jinými slovy národu sdělil, že se předseda nepředřel. Z jedné strany útočí reformisté, že je Grebeníček moc konzervativní a tolerantní vůči neokonzervativní klice a revanšistům ve straně, z druhé strany zaznívá křik "stalinistů" a jejich nedovzdělaného dorostu, že první muž ve straně musí být "více ideový" a veškerá širší komunikace na levici je stejně jako v případě některých dalších funkcionářů jen "podléháním propagandě protivníků" a "sociáldemokratickou úchylkou". Podle těchtýž revolucionářů, udržujících stále "komunistickou identitu" stranických řad, třebas "vojenská intervence ze srpna 1968 sledovala zachování socialistického kurzu vývoje Československa". Ti ještě radikálnější soudruzi tvrdí, že "sociální demokracie je předkožkou na těle dělnické třídy". Čili něco zbytečného, nečistého a způsobujícího jen svrbění... Jak a proč tedy tvořit širokou jednotu levicového hnutí a nepoužít obřízku?

V havlovském ghettu, do kterého bývalý prezident v dobách své slávy komunisty zavřel, se mnohým zalíbilo. Nemají odpovědnost a mohou lacině nadávat na jakoukoliv vládu, která je právě u moci. Stárnou a senilní, v ghettu se ale mají rádi, vyprávějií vnukům o své zašlé slávě a vzájemně se utěšují, že ještě jednou přijde čas...

Následek  nařízení o zapovězení ceknutí o kvalitě vystrojování Armády ČR
15. 9. 2005
z internetu zaslal Odřich Průša
14. 9. 2005
Potíž je, že technologie, jíž využívá internet, nevyklíčila sama od sebe ze země. Poskytují ji lidé, kteří mají komerční zájem na jejím rozvoji. A tento komerční zájem podporuje svobodu v určitých státech světa a v jiných ji potlačuje.

V dubnu letošního roku byl odsouzen Ši Tao, čínský novinář, na deset let do vězení za to, že "prozradil státní tajemství". Předal podrobnosti o cenzurním příkazu internetovým stránkám Asia Democracy Forum a Democracy News. Organizace Reportéři bez hranic byla překvapena, jak lehce byl chycen. Odeslal přece svou informaci z anonymního emailu společnosti Yahoo. Ale policie ho přesto okamžitě zatkla. Jak ho zjistili? ptá se George Monbiot v deníku Guardian a pokračuje:

Informace o jeho totožnosti, adrese a telefonním čísle poskytla čínské policii firma Yahoo! Tolik tedy ohledně příslibu, že internet osvobodí utlačované.

14. 9. 2005

Washington Post:

Bushova éra skončila, napsal v úterý komentátor amerického deníku Washigton Post E.J.Dionne Jr. Čím dřív si to politikové z obou politických stran uvědomí, tím lépe.

14. 9. 2005
Vegetariánství je módou. Ale pokud už se ho rozhodne propagovat médium veřejné služby, myslím, že by si mělo zajistit i kvalifikovaného oponenta. Minimálně v případě dětí se totiž hraje o jejich zdravý vývoj a někdy i o život.

Česká televize uvedla ve svém ranním pořadu Dobré ráno diskusi na téma vegetariánství. Protože je ČT placená, mimo jiné, z příspěvků a má vykonávat funkci veřejné služby, považuji za přiměřené dodat k uvedené diskusi několik dalších údajů.

14. 9. 2005

U Nietzscheho tvrzení, že po pivu se hloupne, dlouho nezůstanu - strach zabíjí myšlení mnohem dokonaleji.

Když Alex Koenigsmark načrtl svoji scénu pohostinské debaty o dějinách a mezinárodní politice, sáhl k jednomu z nejdůležitejších archetypů českého myšlení. Diskuse se u nás zpravidla vedou v hospodě. Nejsme zkrátka Islanďany, abychom mohli sáhnout po předlouhé parlamentní tradici, a někde se obrozenci při svých pokusech budit národ z habsburského temna scházet museli. Zvolené řešení bylo levné a rakouskými úřady obtížně napadnutelné - prohibice se c.k. mocnářství nedožilo, a zkuste si bez ní najít důvod k uzavření hospody. Mělo to však i nemalé nevýhody, z nichž některé lze pozorovat dodnes.

14. 9. 2005

Perverze vyžaduje sofistikovanost

O existenci jakéhosi fenoménu Jiřího Kulhánka jsem se dozvěděl před časem v příloze deníku Právo. Až po čase jsem se podíval do vyhledávače a nestačil valit oči, jak může být i český autor svými příznivci vynášen do nebes... Stáhl jsem si tedy z internetu jeho román Vládcové strachu ve verzi, která je označena jako korektura. Pokud se skutečně jedná o korektury (nikoliv pirátské kopie), je to počin chvályhodný, jehož příkladu by měli ostatní autoři následovat -- kdo si chce knihu koupit, koupí si ji. Z internetu si ji stáhne pouze ten, kdo buďto nemá žádné peníze (tudíž je jako zákazník nepoužitelný), nebo text potřebuje spíše ke studijním účelům. Jelikož tedy vycházím z kopie, jejíž původ je nejistý (možná verze před korekturou), ponechám stranou nejvýraznější jazykové úlety. Jak jsem kdysi slyšel učitele na LŠU uklidňovat mladou žačku: "Klarinetista bez kiksu... to je jako -- spisovatel bez semo tamo hrubky."

hurikán na satelitním snímku NOAA
14. 9. 2005

Poznámka k environmentálním aspektům přírodní katastrofy

V debatě o hurikánu Katrina jsem nezaznamenal dva velmi podstatné aspekty. Prvním je otázka možného vlivu procesu globální změny klimatu na výskyt podobných událostí. Druhým pak ekologické škody v zasažené oblasti s extrémně vysokou koncentrací chemického a petrolejářského průmyslu. Dnes se zdá, že katastrofické zprávy o více než 10 tisících mrtvých v souvislosti s hurikánem se naštěstí nepotvrdí. Objevují se ale varování, že kontaminace zdrojů vody a potravních řetězců toxickými látkami by se při podcenění rizika mohly svými dopady přinejmenším blížit následkům ničivého vichru.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

3. 9. 2005

V srpnu 2005 přispělo celkem 109 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 14 578 Kč. (Viz apel Jana Čulíka "Proč to nejde".) Na internetovém účtu Paypal máme nyní 746.73 USD. Přispěl jen zlomek z celkového počtu více než osm tisíc čtenářů denně, děkujeme. Apelujeme i na ostatní, aby nám třeba i malým, pravidelným finančním příspěvkem pomohli rozšiřovat a profesionalizovat práci časopisu ve veřejném zájmu, kterou děláme zadarmo. Vybranou částkou financujeme postupné dopracování našeho redakčního systému a odstranění četných nefunkčností, financování systematické novinářské práce to však zatím neumožňuje. Právě pro nedostatek financí jsme dosud nebyli schopni zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
15. 9. 2005 Zasmrádlé rasistické teplíčko ve střední Evropě Jan  Čulík
15. 9. 2005 Ženy chtějí dobrovolně zemřít Václav  Dušek
15. 9. 2005 Maso ze zkumavky   
15. 9. 2005 Švýcarsko, konopí a André Fürst Bushka  Bryndová
15. 9. 2005 Tips aren't included... Ladislav  Žák
14. 9. 2005 Vegetariánství škodí zdraví Petr  Wagner
14. 9. 2005 Kulhánek: Highlander pro klempířské učně Filip  Sklenář
14. 9. 2005 Hurikán Katrina - změna klimatu a toxické znečištění Miroslav  Šuta
14. 9. 2005 Díky korporacím máme místo demokracie Pobřežní hlídku   
14. 9. 2005 Hospodská debata jako paradigma české politiky? Karel  Dolejší

Rasismus RSS 2.0      Historie >
15. 9. 2005 Zasmrádlé rasistické teplíčko ve střední Evropě Jan  Čulík
12. 9. 2005 Homolkové, Buldozeři a léčba Harleyem Karel  Dolejší
9. 9. 2005 Pěkná potměšilost, šířící otevřený rasismus Pavel  Verner
9. 9. 2005 Publicista, který neví, co se nedělá Štěpán  Kotrba
9. 9. 2005 Nesmíme šířit neférové stereotypy   
9. 9. 2005 Rasismus a neznalost i u komentátora deníku Právo... Jan  Čulík
9. 9. 2005 V ČR bourají na silnicích v naprosté většině Češi   
9. 9. 2005 Proč je neetické říkat pravdu?   
9. 9. 2005 Po kom máme střílet? Ondřej  Slačálek
9. 9. 2005 Pavel Verner a Robert Kilroy-Silk Jan  Čulík

Český sen - dílo nebo podvod? RSS 2.0      Historie >
14. 9. 2005 Český sen trvá Bohumil  Kartous
12. 9. 2005 Český sen, cenzura v televizi a mediální manipulace Jan  Čulík
12. 9. 2005 Vít Klusák: Čulík je neseriozní novinář   
29. 10. 2004 Český sen: Podstatný film aneb Zklamání z kritiky Jana Čulíka Petr  Šafařík
14. 7. 2004 Český sen žaluje ODS a supermarket Julius Meinl za porušení autorských práv   
9. 7. 2004 Český sen je úžasný projekt...   
8. 7. 2004 Český sen: zábavný průvodce zemí, kde se neřežou hlavy Ondřej  Čapek
7. 7. 2004 Film Český sen: zklamání Jan  Čulík
12. 2. 2004 Český sen: Kultura hypermarketů   
23. 7. 2003 Invitation: "The Czech Dream" project in London   

DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
12. 9. 2005 EuroTek aneb od teknohudby k technokracii? Petr  Schnur
9. 9. 2005 CzechTek v rovině zneužití práva Miroslav  Polreich
8. 9. 2005 Odpůrci zásahu: Vláda chybně interpretuje zásah policie na Tachovsku   
1. 9. 2005 CzechTek po americku Thomas  Franke
1. 9. 2005 Hudbou proti nesvobodě - "Nechceme policejní stát"   
1. 9. 2005 Proč české servery ignorují Utah?   
26. 8. 2005 Velvyslanec ČR v Austrálii nepravdivě informuje o Czechteku Bushka  Bryndová
24. 8. 2005 Hysterie a zaujatost by při seriózním řešení problémů neměly mít místo Josef  Provazník
23. 8. 2005 Czechtek: Konečně pravda!   
23. 8. 2005 Spor o CzechTek - ohledávání hranic demokracie Jan  Čulík

Katastrofa v New Orleansu RSS 2.0      Historie >
14. 9. 2005 Nový Orleán Petr  Pospíchal
14. 9. 2005 Hurikán Katrina - změna klimatu a toxické znečištění Miroslav  Šuta
13. 9. 2005 Chaos je blízko a musíme s ním počítat Michal  Spáčil
9. 9. 2005 Bush vyhlásil den modliteb za oběti Katriny   
9. 9. 2005 Šok: Amerika není všemocná   
8. 9. 2005 Sdělovací prostředky jsou vůči Bushovi zaujaté   
8. 9. 2005 Civilizace je zatraceně tenký nátěr   
7. 9. 2005 Američané: Bush nemůže za chaos v New Orleansu, ale jeho reakce byla "strašná"   
6. 9. 2005 Welcome to the Desert of America Martin  Škabraha
6. 9. 2005 New Orleans: Daleko více ozbrojenců než lékařů   

Co je podstatou uměleckého díla RSS 2.0      Historie >
7. 9. 2005 Tunel umění Alex  Koenigsmark
5. 9. 2005 Systém státních dotací je bojem o moc Jan  Samohýl
5. 9. 2005 Vysvětlovat prospěch z umění je jako vysvětlovat zamilovanost Jiří  Holý
5. 9. 2005 Umění je tyranií, překrucuje skutečnost a chová se k ní jako k děvce Jan  Paul
5. 9. 2005 Státní dotace jsou pro umění zhoubné Boris  Cvek
5. 9. 2005 Má stát dotovat umění?   
2. 9. 2005 "Jen kurvy se musí líbit, básně ne!" Martin  Škabraha
2. 9. 2005 Petr Zvěřina = beránek, který snímá hříchy světa Štefan  Švec
2. 9. 2005 Má estetika v kostce Boris  Cvek
2. 9. 2005 Co je opravdu podstatou uměleckého díla? Pavel  Šmerk

Jean Charles de Menezes - nevinně usmrcený Brazilec v Londýně RSS 2.0      Historie >
26. 8. 2005 Do de Menezese stříleli třicet vteřin   
24. 8. 2005 Policisté zabili Brazilce, protože neměli v metru signál   
22. 8. 2005 Policie věděla, že Brazilec není bombový atentátník   
19. 8. 2005 Proč přišel Jean Charles de Menezes o život   
18. 8. 2005 Šéf londýnské policie se snažil zabránit nezávislému vyšetřování tohoto incidentu   
15. 8. 2005 Smrt v Stockwellu: Nezodpovězené otázky   
13. 8. 2005 Britská policie o usmrceném Brazilci lhala Fabiano  Golgo
5. 8. 2005 Tachovsko a Londýn: dva případy policejní brutality Thomas  Franke
1. 8. 2005 Zastřelen na útěku Michal  Jurza
27. 7. 2005 Policie nalezla atentátníkův automobil   

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
15. 9. 2005 Francie kompenzuje drahou ropu Simone  Radačičová
15. 9. 2005 Jak čelí chudý Jih růstu ceny ropy? Simone  Radačičová
13. 9. 2005 Ještě jednou o termojaderné fúzi Michal  Mašín
13. 9. 2005 Skutečně už hrozí konec ropné éry?   
12. 9. 2005 Sluneční energie bez kompromisů Michal  Ruman
12. 9. 2005 No justification for soaring oil prices Jan  Čulík
12. 9. 2005 Bude mít hurikán Katrina vážné hospodářské následky?   
12. 9. 2005 Bionafta - pouhá náhrada bez řešení problému?   
11. 9. 2005 Británie: Tajný plán omezit prodej benzínu   
9. 9. 2005 Bionafta - řešení? NE Petr  Dvořák

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
13. 9. 2005 Chtít se popálit Bohumil  Kartous
12. 9. 2005 Štěpánek: Čech a Němec Ivan  Blatný
9. 9. 2005 Večerní strofa Vít  Kremlička
8. 9. 2005 Báseň aktivního nesportovce Petr  Kuklerka
7. 9. 2005 * * * Naděžda  Plíšková
6. 9. 2005 * * * Štěpán  Nosek
5. 9. 2005 Jabloňové sady 4 Filip  Sklenář
2. 9. 2005 Čo len ten potóčik   
1. 9. 2005 Kostel Petr  Odehnal
31. 8. 2005 Z hlubin Otokar  Fischer

Měli by čtenáři finančně přispívat na Britské listy? RSS 2.0      Historie >
22. 6. 2005 Britské listy: Průběžný stav financí   
10. 6. 2005 Britské listy: Průběžný stav financí   
10. 6. 2005 Britské listy jsou komunistické svinstvo   
8. 6. 2005 Proč to nejde a proč by stálo za to zkusit Martin  Marek
8. 6. 2005 Vydávat noviny za 8.600.- Kč měsíčně je výkon hodný Davida Copperfielda   
8. 6. 2005 Britské listy: polovina špíny a polovina perel   
8. 6. 2005 Jsem parazitem, když čtu veřejně přístupné stránky?   
7. 6. 2005 Proč to nejde? Jan  Čulík
7. 6. 2005 Příšerná úroveň a parazitismus Britských listů   
7. 6. 2005 Hodnotou BL je právě jejich nekomerčnost   

Letní filmová škola, Uherské Hradiště RSS 2.0      Historie >
1. 8. 2005 S Břetislavem Rychlíkem o jeho tvorbě a o České televizi Jan  Čulík
1. 8. 2005 Skončila letošní Letní filmová škola - většina nových českých filmů byla nevýrazná Jan  Čulík
30. 7. 2005 O sporné redakční politice hradišťských Filmových listů Petr  Šafařík
29. 7. 2005 Štěstí Bohdana Slámy - nejlepší český film letošní sezóny? Jan  Čulík
28. 7. 2005 A. J. Liehm: Každá dobrá kultura je kritika proti Jan  Čulík
27. 7. 2005 A 'new' Czech film full of old ideas and sterotypes Ema  Čulík
27. 7. 2005 "Nový" český film plný starých myšlenek a stereotypů Ema  Čulík
26. 7. 2005 Jsem typický Michelangelo, který maluje Sixtinskou kapli Jan  Čulík
25. 7. 2005 Krev zmizelého - východoevropský western Jan  Čulík
25. 7. 2005 Letos žádné zázemí pro novináře Jan  Čulík

Filmový festival v Karlových Varech - 2005 RSS 2.0      Historie >
10. 7. 2005 Večeře u Noriko: Vynikající japonský film Ema  Čulík
10. 7. 2005 Noriko's Dinner Table: An outstanding Japanese film Ema  Čulík
8. 7. 2005 Ostravske dřysty po britsku Štěpán  Kotrba
8. 7. 2005 Petrohradský mýtus žije dál v Městě bez slunce Ema  Čulík
8. 7. 2005 The Petersburg Myth lives on in Sunless City Ema  Čulík
8. 7. 2005 Sluneční stát leží tak trochu pod mrakem Ema  Čulík
8. 7. 2005 Štěpán Kotrba: "My Češi jsme tak výjimeční, že nám nikdo, kdo není jedním z nás, nemůže porozumět" Jan  Čulík
8. 7. 2005 Slnečný štát: Sociálny gýč Igor  Daniš
7. 7. 2005 Broken Flowers -- Zlomené květiny Markéta  Sulovská
7. 7. 2005 Zelenkův nový film: v smějících se očích se nám objevuje slza Ema  Čulík

Modrá šance ODS RSS 2.0      Historie >
25. 7. 2005 Klausovo Národní souručenství Štěpán  Kotrba
22. 6. 2005 Mýty Modré šance viděné očima odborů Pavel  Janíčko
24. 5. 2005 Modrá šance pro zdravotnictví - změní radikálně a nevratně českou společnost k horšímu Jiří  Jírovec
20. 5. 2005 Mladá internetová pravice zvolna hnědne Ondřej  Slačálek
16. 5. 2005 Modrá šance pro bezpečí země Josef  Vít
13. 5. 2005 Ach, my hlupáčci... Petr  Freiwillig
13. 5. 2005 Ať zdechnou na zápraží nemocnic všichni, co nebudou mít na zdravotní pojištění - alespoň se pročistí genofond Josef  Vít
13. 5. 2005 Argumentace kritiků Modré šance je nepodložená, plná chyb a ideologická   
13. 5. 2005 Modrá šance je šancí pro levici Lubomír  Novotný
13. 5. 2005 Rozkradený stát Karel  Braunheld

Literární noviny RSS 2.0      Historie >
21. 7. 2005 Jiří Vančura už nemá nic společného s Literárními novinami   
20. 7. 2005 Reklama a hlasatelé zelené pravdy a lásky v Literárních novinách Štěpán  Kotrba
14. 7. 2005 Zelení ze Země a zelení z Marsu Pavel  Pečínka
25. 4. 2005 Literární noviny: Vyhrocení situace mimo právní rámec je krajně nešťastné   
25. 4. 2005 Literární noviny: Opravdu nešťastné vyhrocení Jiří  Vančura
20. 4. 2005 Literární noviny -- po valné hromadě Jiří  Vančura
12. 4. 2005 "Literárky zničili osmašedesátníci" Ivan  Brezina
29. 3. 2005 Ještě jednou k petici na záchranu Literárek   
25. 3. 2005 Poslední číslo Literárních novin: Milník v dějinách žurnalistiky Ondřej  Slačálek
18. 3. 2005 Stačí jedno slovo   

Případ Petra Partyka RSS 2.0      Historie >
21. 3. 2005 Free speech is ours, but don't dare use it Jan  Čulík
17. 3. 2005 Dura lex, sed lex Jaroslav  Štemberk
17. 3. 2005 Případ Petra Partyka je svým způsobem pro české soudnictví typický Aleš  Uhlíř
16. 3. 2005 Jak soud potrestal Petra Partyka za to, co mu neprokázali   
16. 3. 2005 Je byrokratičnost omluvou? Jan  Čulík
15. 3. 2005 Chvála soudce Šídla Zdeněk  Jemelík
10. 3. 2005 Stát nemá trestat občany, kteří kritizují úředníky Jan  Čulík
2. 3. 2005 Petr Partyk byl za verbální "trestný čin" odsouzen do vězení   
28. 2. 2005 Špatný zákon omezuje svobodu projevu   

Osvobození Československa v roce 1945 a konec II. světové války RSS 2.0      Historie >
18. 8. 2005 Překvapivé paměti Čestmíra Císaře Jan  Čulík
24. 5. 2005 ...a ani spojenci by Německo neporazili bez příspěvku SSSR   
23. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce IV. Boris  Cvek
23. 5. 2005 Anglo-německý spor o obětech a vinících Richard  Seemann
16. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce III Boris  Cvek
13. 5. 2005 Skutečnými hrdiny druhé světové války byli Svědkové Jehovovi Filip  Sklenář
12. 5. 2005 Válka Milan  Valach
11. 5. 2005 Proč neslavíme konec druhé světové války Jan  Vnouček
11. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce II Boris  Cvek
10. 5. 2005 Smí mít pravda dva konce? Miloš  Dokulil

Softwarové patenty RSS 2.0      Historie >
11. 7. 2005 Softwarové patenty - slovo na rozloučenou Jaroslav  Zvěřina
8. 7. 2005 Jde o obrovské peníze z licenčních poplatků a patentových sporů   
1. 7. 2005 O softwarových patentech   
30. 6. 2005 NE softwarovým patentům!   
30. 6. 2005 Softwarové patenty a demokracie v EU Jaroslav  Zvěřina
28. 6. 2005 Americký Nejvyšší soud: kopírování hudby je protizákonné   
24. 6. 2005 Demokracie v EU Ano či Ne - to již brzy napoví jednání o softwarových patentech   
7. 6. 2005 Proč říkám ANO! podniku Microsoft   
7. 6. 2005 Software je jako sex. Nejlepší je zadarmo!   
16. 5. 2005 Zbavte se Microsoftu a ušetříte miliony   

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
11. 8. 2005 Globální oteplování se přiblížilo bodu nevratnosti   
8. 7. 2005 Pitný režim duše Bohumil  Kartous
4. 7. 2005 Sladké mámení alternativ Milan  Černý
1. 7. 2005 Blair se prý připravuje na rozkol s Georgem Bushem   
30. 6. 2005 Alternativní zdroje energie jsou nerealistické   
23. 6. 2005 Independent: Zabíjíme tuto planetu   
19. 6. 2005 Amerika usiluje o likvidaci připravované dohody o podnebných změnách   
10. 6. 2005 Ropný lobbista zkresloval v Bílém domě vládní zprávy o globálním oteplování   
10. 6. 2005 Američané se už nemohou skrývat před globálním oteplováním   
10. 6. 2005 Arogance moci   

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková
6. 1. 2005 Jak Adam Curtis bourá mýty prostřednictvím šokujících vizuálních souvislostí Marta  Svobodová

Český film RSS 2.0      Historie >
15. 9. 2005 Štěstí Bohdana Slámy   
9. 8. 2005 Co se právě hraje v Athénách pod Akropolí? Jan  Čulík
1. 8. 2005 S Břetislavem Rychlíkem o jeho tvorbě a o České televizi Jan  Čulík
1. 8. 2005 Skončila letošní Letní filmová škola - většina nových českých filmů byla nevýrazná Jan  Čulík
29. 7. 2005 Štěstí Bohdana Slámy - nejlepší český film letošní sezóny? Jan  Čulík
28. 7. 2005 A. J. Liehm: Každá dobrá kultura je kritika proti Jan  Čulík
27. 7. 2005 "Nový" český film plný starých myšlenek a stereotypů Ema  Čulík
27. 7. 2005 A 'new' Czech film full of old ideas and sterotypes Ema  Čulík
26. 7. 2005 Jsem typický Michelangelo, který maluje Sixtinskou kapli Jan  Čulík
8. 7. 2005 Sluneční stát leží tak trochu pod mrakem Ema  Čulík

17. listopad RSS 2.0      Historie >
26. 1. 2005 Oskar Krejčí: Komunisti museli disidentom moc doslova vnútiť   
26. 1. 2005 Opozice nechtěla jít do vlády   
24. 1. 2005 Šlo o lidskou důstojnost, i když to většina už zapomněla Vilém  Prečan
24. 1. 2005 Filipov: Nic se nepohne do května 1990   
24. 1. 2005 Blacková: Nechte Fojtíka jet do USA   
24. 1. 2005 Proč se v Praze pořád nic neděje   
24. 1. 2005 Klaus: Z Občanského fóra se stává politická strana   
13. 12. 2004 17. listopad -- přestaňme se litovat Milan  Valach
10. 12. 2004 Trojí ohlédnutí za "Listopady" Petr  Miller
8. 12. 2004 17. listopad trochu jinak Miroslav  Polreich

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
14. 9. 2005 Více než 100 osob usmrceno při bombovém atentátu v Bagdádu   
12. 9. 2005 Konec moderního světa   
12. 9. 2005 Otazníky kolem 11. září   
12. 9. 2005 11. září 2001 - jeden velký otazník Petr  Schnur
1. 9. 2005 Kenneth Clarke ostře zaútočil na Blaira kvůli válce v Iráku   
27. 8. 2005 Británie začíná deportovat Kurdy do Iráku   
25. 8. 2005 George W. Bush se tak unavil na dovolené, že musel jet na druhou dovolenou   
24. 8. 2005 Proměňuje se Irák v islámský stát?   
18. 8. 2005 Zabrání svět americké okupaci Íránu? Mojmír  Babáček
11. 8. 2005 Evropa nesmí připustit americké ovládnutí vesmíru Mojmír  Babáček

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
14. 9. 2005 Vegetariánství škodí zdraví Petr  Wagner
14. 9. 2005 Děti prý mohou být vegetariány! Bohumil  Kartous
14. 9. 2005 Špatná mapa ve vysílání ČT 1 Roman  Staněk
12. 9. 2005 Český sen, cenzura v televizi a mediální manipulace Jan  Čulík
8. 9. 2005 Nacističtí vrahové v tajných službách Pavel  Barák
2. 9. 2005 Ubráníme se? -- pokus o stručnou typologii současné mediální manipulace Bohuslav  Binka
27. 8. 2005 Bývalý šéf BBC požaduje "pravdu a krásu" v televizním vysílání   
27. 8. 2005 BBC zpřístupní své kompletní televizní vysílání na internetu   
24. 8. 2005 CzechTek 2005: Analýza vyváženosti televizního zpravodajství   
17. 8. 2005 Velmi nepodařené Otázky Václava Moravce o neparlamentních stranách Petr  Šafařík

Práva homosexuálů RSS 2.0      Historie >
7. 9. 2005 Poslanci obdrželi petici pro registrované partnerství   
7. 9. 2005 Foglar, homosexualita, skejťácké paradigma a ideál jáství Jan  Stern
1. 8. 2005 Írán popravil dva mladé gaye   
4. 7. 2005 Elton John: Skoncujte s globálním útlakem homosexuálů   
1. 7. 2005 Proč je registrované partnerství důležité pro všechny Václav  Beneš
30. 6. 2005 Navzdory zuřivému odporu katolické církve Španělsko legalizovalo homosexuální manželství   
13. 6. 2005 Britové protestují proti návrhu zákona kriminalizujícího "náboženskou nenávist"   
3. 5. 2005 Logika myšlení u některých lidí...   
2. 5. 2005 České "pravicové" servery a homosexuálové   
26. 4. 2005 Nad nesmyslností diskriminace homosexuálů Bohumil  Kartous

Školství RSS 2.0      Historie >
9. 9. 2005 Kde jinde než v škole a kdo jiný než učitel Michal  Giboda
6. 9. 2005 Post-moderní reforma školství v ČESKU jako příležitost pro (všeho)schopné Ivo V. Fencl
30. 8. 2005 Kluci hrajou počítačové hry, holky dělají domácí úkoly   
5. 8. 2005 Británie: Studentům bude trvat 15 let, než splatí dluh za vysokoškolské studium   
24. 5. 2005 Změna systému školství aneb univerzální učebnice Jan  Poštulka
28. 4. 2005 Reforma školství je vážně ohrožena   
26. 4. 2005 Je to možné? Igor  Daniš
21. 4. 2005 Nejde o školné, ale o úlohu vzdelania Igor  Daniš
7. 4. 2005 Struktura a funkce Michal  Giboda
23. 3. 2005 Na státní maturity se zbytečně vyplýtvalo přes 100 milionů korun! Radek  Sárközi

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
5. 9. 2005 Státní dotace jsou pro umění zhoubné Boris  Cvek
19. 8. 2005 Všechny je za šest dnů stvořil Bůh Bohumil  Kartous
16. 8. 2005 Evoluce nebo kreacionismus?   
26. 7. 2005 V mystice se cesta za pravdou stává pravdou samotnou Boris  Cvek
8. 7. 2005 Hus, Konstantin a Metoděj Jaroslav  Štemberk
7. 7. 2005 Paměť a teologie Svatého Augustina Stanislav  Heczko
1. 7. 2005 Katolická církev nucena zaplatit odškodné ve výši 28 milionů Kč za sexuální zneužívání dítěte   
30. 6. 2005 Navzdory zuřivému odporu katolické církve Španělsko legalizovalo homosexuální manželství   
29. 6. 2005 Vatikán zahajuje svatořečení Jana Pavla II.   
13. 6. 2005 Italší katoličtí politici vzdorují církvi   

"Dáda" Patrasová RSS 2.0      Historie >
16. 3. 2005 PR Dády Patrasové, to je malorážka proti PR Šárky Grossové!   
14. 3. 2005 Novináři na hraní Bohumil  Kartous
18. 1. 2005 Komerční tlaky omezují svobodu slova Jan  Čulík
12. 1. 2005 Dáda Patrasová "hodlá podat trestní oznámení" za recenzi na její televizní show   
7. 1. 2005 Dáda Patrasová je tvrdá profesionálka Vojtěch  Fatka
7. 1. 2005 Dáda využívá jen toho, že malé holčičky budou chtít vypadat stejně umakartově Štěpán  Kotrba
5. 1. 2005 Dáda není dada Bohumil  Kartous
4. 1. 2005 "Dáda" Patrasová škodí dětem a České televizi - dělá jí za to ČT zakázanou reklamu? Jiří  Černý

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
15. 9. 2005 15 let Českého dialogu a Libri prohibiti   
7. 9. 2005 Foglar, homosexualita, skejťácké paradigma a ideál jáství Jan  Stern
6. 9. 2005 Dnešním časopisům pro děti něco chybí... Štefan  Švec, Jan Čulík
2. 9. 2005 Co hledám v literatuře já Štefan  Švec
26. 8. 2005 Podpořte Českou knižnici Jiří  Holý
13. 7. 2005 Zkrat B. T. Chrochtan
11. 7. 2005 Vztah církve a pracujícího lidu Štěpán  Okač
7. 7. 2005 MÁ DĚVA JEŠTĚ DŘÍMÁ Karel Hynek Mácha
4. 7. 2005 ROMÁN V KOSTCE T. R. Field