6. 9. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
6. 9. 2005

New Orleans: Daleko více ozbrojenců než lékařů

V zadní ložnici nacházíme matku mrtvou. Je tu pět dětí a soused zdůrazňuje, že v tomto vedru nemohou v domě zůstat. Odvážíme je naším člunem. Zdá se mi naprosto neuvěřitelné, že náš člun byl jediným takovým člunem v takovéto čtvrti.

Vracíme se do zatopených ulic. V těsném střešním prostoru jednoho domu nalézáme Bradleyho a Stanleyho Depeviosovi. V provizorním držáku, vyrobeném z prostěradla, těsně nad hladinou vody, je mrtvola jejich matky. Žijí takto už pět dní. Nechtějí ji opustit.

"Nemohli jsme ji tu nechat. Je to naše matka."

"To je vaše matka?"

"To je naše matka. Neuměla plavat."

Důchodce Bob Mattern nás prosil, abychom mu dali trochu pitné vody. Zdá se to neuvěřitelné, v této nejbohatší zemi na světě.

Hlavní večerní zprávy televize BBC 1 v pondělí večer přinesly opět celou řadu opravdu otřesných reportáží z postižené oblasti na jihu Spojených států. Shrnujeme jejich informace, máte-li broadband, obraz k tomu naleznete ZDE.

Dobrý večer.Týden poté, co hurikán Katrina zasáhl americké pobřeží Mexického zálivu, většina lidí, izolovaných v New Orleansu, byla evakuována. Odhaduje se, že z celkového počtu téměř půl milionu obyvatel zůstává ve městě méně než deset tisíc osob. Vojáci nyní hledají osoby, které nemohou opustit své domovy, a začínají sbírat mrtvoly.

Prezident Bush, který čelí rostoucí kritice, že záchranářské akce přišly příliš pozdě, navštívil region podruhé. Rozběhla se konečně rozsáhlá záchranná akce, nejen v New Orleansu, ale po celém Mexickém zálivu.

Nejprve Matt Frei a jeho informace z New Orleansu:

Úsvit nad New Orleansem - anebo je to Bagdád? Na obloze je více vrtulníků než na scéně, kde se natáčí film z Vietnamu. A na dálnice dorazila kavalérie. Dobyvatelé mrtvého města.

A co tady dělají? 82. letecká divize, z Forth Braggu, Texas, hrdinové z Tikritu, nyní ve francouzské čtvrti.

Je tu v tomto opuštěném městě nyní 60 000 ozbrojenců. A většinou jsou přijímáni ironicky.

Není tady nedostatek zbraní. Na jedné dálnici došlo k přestřelce. Policie opětovala palbu ozbrojených plenitelů a usmrtila čtyři z nich.

A pak jsou tady mrtvoly. Tato byla ponechána na ulici, kde se rozkládá, už tři dny.

Vrtulníky na obloze. Pobřežní hlidky na Mississippi. Centrum New Orleansu vypadá stále více jako válečná zóna. Je nyní po hromadné evakuaci o víkendu téměř úplně opuštěno. Ale do několika příměstských čtvrtí bylo lidem dovoleno se vrátit.

Dopravní špička se vrátila - na jediný den - do čtvrti Jefferson Parish. Úřady dovolily lidem, aby si z této čtvrti odvezli cenné předměty a vyhodili hnijící potraviny. A všude vidíte nápisy, hrozící možným plenitelům.

"Jak dlouho si myslíte, že to bude trvat, než se toto město vrátí k normálu?"

"Tak jak to vypadalo před čtrnácti dny? Tři, čtyři roky."

Podívejte se na tohle: U domu Glena Juniora hurikán sice rozbil plot, ale socha Madonny zůstala stát. Boží zázrak v čísle 1742 Hilcrest Estate!

A pak další překvapení: Protože třímetrový plot spadl, Glen se poprvé v životě setkává a hovoří se svým černošským sousedem.

A hádejte, kdo jiný se vrátil do zóny katastrofy. Zde, už podruhé za poslední čtyři dni zase objímá lidi. Prezident Bush, ještě nevstoupil do New Orleansu, ale přinesl slova útěchy.

Bush: "Pokud je něčí život ohrožen, máme práci. Proto chci lidi ujistit, že to uděláme. Ale nejde jen o okamžitou situaci, je to dlouhodobé."

Moderátorka v Londýně: Záchranáři jezdí s loďmi a hledají lidi, kteří ještě stále čekají na pomoc. Gavin Hewitt jel jedním takovým člunem po zatopených ulicích:

Téměř o týden později muž, který se konečně rozhodl opustit svůj dům, se dostal do obtíží a potřebuje zachránit. New Orleans je stále ještě městem nespočetných lidských dramat a tragédií.

Přivezli jsme si vlastní člun a zamířili jsme do obytných čtvrtí. Je to děsivá cesta, kde ve vodě plavou mrtvoly, aniž by je kdokoliv sebral.

Byli jsme požádáni, abychom pluli směrem k domu, kde jsou děti bez matky. Přirazíme s člunem ke dveřím. Uvnitř vysvětluje dcera: Matka nemohla dýchat.

V zadní ložnici nacházíme její matku mrtvou. Je tu pět dětí a soused zdůrazňuje, že v tomto vedru nemohou v domě zůstat. Odvážíme je naším člunem.

Děti mlčí, nemluví ani na souseda, když jim pomáháme s jejich minimem věcí.

Zdá se mi naprosto neuvěřitelné, že náš člun byl jediným takovým člunem v takovéto čtvrti. A skoro v každé ulici, do níž jsme vpluli, je tolik lidí, jako tato rodina, s tolika potřebami.

Odvezli jsme je na dálniční most, odkud je ještě evakuováno mnoho lidí. Před nimi zvedají do vrtulníku starou paní v kolečkovém křesle. Pro děti je toto alespoň bezpečné místo, ale je matoucí a nejisté.

Vracíme se do zatopených ulic. V těsném střešním prostoru jednoho domu nalézáme Bradleyho a Stanleyho Depeviosovi. V provizorním držáku, vyrobeném z prostěradla, těsně nad hladinou vody, je mrtvola jejich matky. Žijí takto už pět dní. Nechtějí ji opustit.

"Nemohli jsme ji tu nechat. Je to naše matka."

"To je vaše matka?"

"To je naše matka. Neuměla plavat."

Záchranářský tým se proseká sekerou do střechy a umožní oběma mužům z domu odejít.

Nedaleko bydlí rodina Kellyů. Izolovaná nad vodou, odmítající odejít. Bojí se, protože si myslí, že je pošlou na stadión do špíny. Jedna žena je tu šest měsíců těhotná. Jako tolik lidí, jsou plni hněvu a rozhořčení:

"Na tom mostě, tam je pořád ještě voda až nad hlavu. Sem se nedá dostat. Je potřeba tyto lidi odvézt."

Nad městem létá až 40 vrtulníků. Zachraňují lidi.

Vrtulníky jsou všude, ale nikdo nevysvětlil například, proč úřady nezajely do těchto přístupnějších čtvrtí s vozidly s vysokými koly. Úřady do těchto ulic jezdí především ve vozidlech s ozbrojenci. Je tu daleko více zbraní než zdravotníků.

"Je tady po celou dobu daleko víc policistů než lékařů. Je mi líto, že dlouho jsem tady v centru New Orleansu jediným lékařem."

Takže téměř o týden později, jdete-li nahoru po takovýchto neosvětlených schodištích, je lehké najít zranitelné osoby. Jako tuto dvaadevadesátiletou paní, která má v okně nápis POMOZTE MI! a doma má jedinou lahev pitné vody.

Moderátorka v Londýně: Menší komunity mimo New Orleans konstatují, že je záchranářské operace ignorují. Potravin, pitné vody a lékařských zásob je stále ještě naléhavě zapotřebí. A do oblasti se prý přesunují plenitelé. Ben Brown navštívil sousední čtvrť Slydell.

V městě Slydell jsou nervózní. V úřadovně šerifa se právě dověděli, že do města přicházejí z New Orleansu, ve vzdálenosti asi 30 km, plenitelé. Na mostě došlo ke konfliktu, jeden policista byl odvezen do nemocnice. Nejen policisté ve Slydellu, ale i důchodci se připravují na obranu střelbou.

V tomto naprosto zlikvidovaném městě jsou rozhněváni nejen na plenitele, ale také na svou vládu. Protože do Slydellu nepřišla dosud žádná pomoc. Lidé mají pocit, že byli zapomenuti. I když už uplynul týden, i když prezident Bush učinil tolik příslibů, že jim pomůže. Zdůrazňují, že potřebují potraviny, pitnou vodu a léky. A obávají se, že když se tolik úsilí soustřeďuje na New Orleans, menší komunity, jako je tato, budou ignorovány.

"Sem do Slydellu nepřichází absolutně žádná pomoc. Soustřeďují se na New Orleans. Nemáme potraviny, vodu, benzín. Nic."

Důchodce Bob Mattern nás prosil, abychom mu dali trochu pitné vody. Zdá se to neuvěřitelné, v této nejbohatší zemi na světě. Jemu a jeho manželce stále ještě nebyly ošetřeny rány, které utrpěly během hurikánu. Obávají se, že jim rány začínají hnisat.

"Oni tvrdí, že znovu vybudují Irák za miliardy. A my jsme tady, sedíme tady už pět dní a nic. Já nemůžu ani najít nikoho od Červeného kříže."

Bob říká, že si nemohl dovolit pojistit si dům. A teď mu zbývá na světě 11 centů. Bude potřebovat na znovupostavení tohoto domu půjčku. Pochybuje, že ji dostane.

"Myslíte si, že dají pětasedmdesátiletému muži půjčku? Na pětadvacet let?"

Ve Slydellu nezbylo moc z amerického snu. Jediné, co jeho obyvatelům zbývá, je, že mají sebe navzájem.

                 
Obsah vydání       6. 9. 2005
6. 9. 2005 Dnešním časopisům pro děti něco chybí... Štefan  Švec, Jan  Čulík
6. 9. 2005 New Orleans: Daleko více ozbrojenců než lékařů
6. 9. 2005 Welcome to the Desert of America Martin  Škabraha
31. 10. 2005
6. 9. 2005 Mýty o ropě a benzínu nebo spíš další práce pro Antimonopolní úřad? Jan  Hošek
6. 9. 2005 * * * Štěpán  Nosek
6. 9. 2005 Romové v Británii - jako ryby ve vodě Blanka  Rambousková
27. 9. 2005
6. 9. 2005 Teleport pomocí internetu? Marek  Kuchařík
6. 9. 2005 Smělé řeči osamělého předsedy Milan  Daniel
6. 9. 2005 Fenomén "skrytá kamera" Jan  Polívka
6. 9. 2005 Post-moderní reforma školství v ČESKU jako příležitost pro (všeho)schopné Ivo V. Fencl
6. 9. 2005 Ta naše povaha česká Michal  Mašín
6. 9. 2005 O ropném zlomu po x-té Petr  Dvořák
6. 9. 2005 Analýzy KSČM: Odchováni reality shows a soap operami Zdeněk  Štefek
5. 9. 2005 Prázdné, zničené a zoufalé město
5. 9. 2005 Give them enough rope Štěpán  Kotrba
5. 9. 2005 New Orleans a povodně v ČR Petr  Wagner
5. 9. 2005 Spád událostí mě předběhl Jindřich  Kalous
5. 9. 2005 Achillova pata supervelmoci Bohumil  Kartous
5. 9. 2005 Kyselina sírová, román, ve kterém se holocaust stává reality-show Josef  Brož
5. 9. 2005 Jak být vedle Alex  Koenigsmark
5. 9. 2005 Grebeníček: poločas rozpadu samce Alfa Irena  Ryšánková
5. 9. 2005 Umění je tyranií, překrucuje skutečnost a chová se k ní jako k děvce Jan  Paul
5. 9. 2005 Vysvětlovat prospěch z umění je jako vysvětlovat zamilovanost Jiří  Holý
5. 9. 2005 Labyrint světa a Ráj grantu Filip  Sklenář
5. 9. 2005 Osm rozvojových cílů tisíciletí
5. 9. 2005 Dovětek k mediální manipulaci -- pokus o diskusi Bohuslav  Binka
31. 8. 2005 Ubráníme se? -- pokus o stručnou typologii současné mediální manipulace Bohuslav  Binka
1. 9. 2005 Ubráníme se? -- pokus o stručnou typologii současné mediální manipulace Bohuslav  Binka
2. 9. 2005 Ubráníme se? -- pokus o stručnou typologii současné mediální manipulace Bohuslav  Binka
3. 9. 2005 Hospodaření OSBL za srpen 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce

Katastrofa v New Orleansu RSS 2.0      Historie >
6. 9. 2005 Welcome to the Desert of America Martin  Škabraha
6. 9. 2005 New Orleans: Daleko více ozbrojenců než lékařů   
5. 9. 2005 Benzín za pětatřicet Josef  Vít
5. 9. 2005 Spád událostí mě předběhl Jindřich  Kalous
5. 9. 2005 Give them enough rope Štěpán  Kotrba
5. 9. 2005 Achillova pata supervelmoci Bohumil  Kartous
5. 9. 2005 Prázdné, zničené a zoufalé město   
5. 9. 2005 New Orleans a povodně v ČR Petr  Wagner
4. 9. 2005 Obří letecký most konečně zachránil oběti   
4. 9. 2005 Krize v Americe a rasismus v Lidových novinách Jan  Čulík
3. 9. 2005 Temná tvář amerického snu?   
3. 9. 2005 Bush přiznal svou chybu   
2. 9. 2005 Katastrofa v New Orleansu - vznikla v důsledku války v Iráku?   
2. 9. 2005 V New Orleansu došlo k sérii velkých výbuchů   
1. 9. 2005 Střelba zastavila evakuaci z New Orleansu