13. 9. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
13. 9. 2005

Nad komentářem...

Historik Josef Pekař rozhodně nebyl levicový myslitel, na tom se asi shodneme. To jen předesíláme.

"Před čtvrt stoletím vznikla Solidarita, masové hnutí Poláků proti komunismu. Bylo to poslední velké vzedmutí před definitivním pádem komunismu a ruského impéria," napsal k tomuto bez jakékoliv pochyby významnému výročí jeden novinář -- nu, můžeme-li autory tzv. komentářů vlastně považovat za novináře.

Diskutovali jsme nad tímto komentářem ve vesnické hospodě, nedaleko má jeden kolega, shodou okolností taky novinář, chalupu.

K tomu též Jan Čulík, "Co má Pražské jaro společného s Wernerem Heisenbergem?" ZDE

"Každá ze středoevropských ruských držav měla takový okamžik," pokračuje. "Berlínské povstání v roce 1953 a maďarské v roce 1956 rozdrtily ruské tanky. Do Polska Rusové už nevpadli - Solidarita byla příliš masové hnutí a polské rozhodnutí otočit se ke komunismu zády příliš zřetelné," psal komentátor.

Nu, řekl lékař psychiatr, já tedy nevím, jestli tehdy mluvila Solidarita o tom, že se k tomu socialismu otáčí zády, koneckonců, byly to odbory, ale pokud si můžeme vzpomenout a čteme-li vzpomínky Wojciecha Jaruzelského, spíše Rusové, respektive Brežněvovo vedení, promluvili s polskou stranou a vládou těmito slovy: "Je nám jedno, k čemu se a jak obracíte a čím, ale zde je naše impérium a my ho nepustíme. Pánové šanovní, něco se s tím musí udělat a jestli to neuděláte vy, uděláme to my -- ale víte sami, jak to pak bude vypadat. Stojíte o tolik krve jako bylo prolito v Maďarsku? Ne? Potom je jediné řešení a sice, že to uděláte sami a bez té krve." To se také stalo a krev netekla.

Je sice možné hypoteticky debatovat o tom, řekl lékař gynekolog, že kdyby tak neučinili polští vládci sami, tak by třeba Rusové byli nepřišli, ale Jaruzelski, který měl s gulagem vlastní zkušenosti, zjevně neměl v úmyslu to riskovat v praxi.

"Zvláštní postavení mělo Pražské jaro 1968," pokračoval komentátor. "Nebylo to protikomunistické povstání, nýbrž vizionářské hnutí s lidskou tváří," říkal. "Chtělo Rusům ukázat, že komunismus aplikují špatně."

Je snadné, řekl jsem já, zaměňovat titulky někdejších článků v novinách se skutečnými záměry či spíše tužbami jejich autorů. Pokud si vzpomínáme, devadesát sedm (nechytejte mě prosím za slovo) ze sta tehdy ani tak nechtělo ukázat Rusům, že komunismus aplikují špatně, nechtělo jim vůbec nic ukázat, ale spíše pokusit se vytvořit v rámci toho impéria prostor, kde by mohli dál žít jakž takž normálněji.

Věděli, že -- jak se později také stalo -- nám stejně jako před námi Berlíňanů, pak Maďarům a po nás Polákům, nikdo nepomůže, zvláště pak ne klasické západní demokracie. K tomu ale bylo nutné mluvit příslušným jazykem, pro Rusy přijatelným. Radikální a přímé ataky znamenaly jen nedostatek rozumné umírněnosti, jak píše právě Josef Pekař (Spor o smysl českých dějin a provokování tygra. ( Ve svém textu "K boji o Husa" (cituji z knihy Z duchovních dějin českých, Melantrich 1941, jinak článek poprvé vyšel v Národních listech 23.srpna 1925) píše Josef Pekař: "Píše se nyní hodně o smyslu našich dějin. Kdybych se měl o to pokusit, abych také sám přispěl nějakým agitačně výchovným výkladem, řekl bych asi -- `smysl českých dějin' je, že Čechové, kdykoliv se dopracovali vysoké úrovně svobody a samostatnosti, podvrátili vzápětí oboje nedostatkem rozumné umírněnosti a to jak v oboru života politického, tak mravního." ) Dodnes mnozí říkají (ale je to stejně "kdyby" jako s výše zmíněným Jaruzelského rozhodnutím), že kdyby se bylo podařilo Pražské jaro zpomalit a rozložit do více let, dopadlo by to třeba jinak.

Kdož ví, je to jenom to kdyby, pravil psychiatr. Je tu ještě jedno kdyby -- kdyby totiž český ministr obrany v roce 1968 udělal totéž, co generál Jaruzelski, Rusy předběhl a invazi znemožnil... Netřeba v té úvaze příliš daleko pokračovat.

No, připojil přítel historik, ještě zauvažujte o tom, co řekl Adam Michnik: "každá revoluce, která zbořila Bastilu, začala brzy stavět Bastily vlastní" a co Flaubert: "V každém revolucionáři dřímá ukrytý policajt".

"Československá republika byla také jedinou zemí, v které komunistická strana zvítězila ve volbách," psal komentátor.

Ano, v roce 1946, ostatní volby jsou asi tak zajímavé a cenné jako vojenská přísaha vás současných padesátníků, řekla psychiatrova žena, kde jste všichni odpřísáhli dát život za socialistickou vlast. Jistě jsou ty podepsané přísahy někde uloženy a vlastně by je naši stateční investigativní novináři mohli na každého vytáhnout -- jak to, že chceš být ministrem, když jsi podepsal, že s chutí padneš za komunismus?

"Stále víc Čechů věří, že blahobyt dělají vlády. Slib, státe, že dáš a přidáš - to se stává vládnoucí ideologií země. I tu svobodu nám asi dal Bush s Gorbačovem na Maltě. Poláci vědí: svobodu dala Solidarita. Miliony občanů. To je poučení do Čech nepřenosné," napsal komentátor.

Proto asi současný polský prezident1 je bývalý komunistický ministr, nejspíše, poznamenal jsem .

Přítel, ten shodou okolností taky novinář, se po této větě rozčilil a hlásal u nás v poslední době oblíbený názor: kdyby si mohl vybrat, raději by se narodil jako Polák. Raději jako kavalerista, který se s píkou bláhově žene proti nacistickým tankům, s lancí proti dělům, se šavlí proti kulometům než jako filuta, který v každé situaci vymyslí pět řešení, jak se elegantně vyhnout boji a přežít shrbený. Proto, aby mohl jít kdykoliv s velkým gestem do předem prohraného boje! Jednomu, řekl, tak třeba bude hůře, ba zle, ale národ bude myslet jinak, bude mít hlavu pořád vztyčenou...

Namítl jsem, že zoufalé útoky polských chlapců se šavlemi na tanky sice svědčí o jejich statečnosti a ochotě se obětovat, zároveň však vypovídají o tom, že měli hloupé a nesvědomité generály, kteří jim takovou absurditu nařídili, plýtvali cennými životy těch statečných chlapců a také o zaslepenosti polských politiků té doby, kteří od roku 1934, kdy začalo být jasné, co je führer zač, nedokázali armádu pořádně vyzbrojit - i když, oni byli taky trošku fašisti a sebrali nám po záboru Sudet taky kus.

Psychiatr připomněl Reinharda Heydricha, který považoval Čechy za nebezpečnější, protože se jen ohnou, nezlomí a ve vhodné příležitosti naopak zlomí vaz ohýbajícímu. Novinář opovržlivě prohlásil, že z nás, ale nejvíc ze mě, mluví čecháčkovství. My jsme byli vyzbrojeni, ale Beneš se bál krve. Připustil jsem to.

V té chvíli vešlo do lokálu pět dvoumetrových skinheadů a začali napadat u vedlejšího stolu sedící partičku, ve které byla i snědá dvojice. Novinář se na ně nechtě zadíval, zřejmě příliš dlouho, protože dva z nich se otočili a zeptali se ho, jestli něco chce.

Novinář zakoktal, že ne, že nic, schlípl a byl zticha. Jako kdybych slyšel, jak mu lance i šavle upadly na podlahu. Pak jsem se nenápadně, aby si mě skinové nevšimli, v nepříliš důstojné poloze, odplížil podél stěny k záchodu a odtamtud jsem zavolal policii. Kupodivu asi za půl hodiny přišla. To už byli pryč.

Toť vše. Vzpomněl jsem si na Havlíčka, jak si přál, aby se vlastenectví našincům z huby do rukou vraziti ráčilo. Touto úvahou chceme jen říci, že podobné zjednodušování je možná snadná cesta, ne však k cíli vedoucí.

                 
Obsah vydání       13. 9. 2005
13. 9. 2005 Poslanci chtějí zrušit ochranu krajinného rázu Vladimír  Burda
13. 9. 2005 Skutečně už hrozí konec ropné éry?
13. 9. 2005 Jak se zachránit před vydíráním Jan  Rovenský
13. 9. 2005 Chtít se popálit Bohumil  Kartous
13. 9. 2005 Problémy samce Alfa: Za všechno může Klimša Irena  Ryšánková
13. 9. 2005 Paroubek Topolánkovi: podejte trestní oznámení tak jako my ! Jiří  Paroubek
13. 9. 2005 Nad komentářem... Alex  Koenigsmark
13. 9. 2005 Transpoziční deficit českého jazyka v Evropské unii
13. 9. 2005 Synagogy by se vypalovat neměly Josef  Provazník
31. 10. 2005
13. 9. 2005 Anička Dajdou napsala šílenou knihu a co s tím mají společného přejetí psi... Ladislav  Kahoun
13. 9. 2005 Jak je to se vztahy mezi náboženstvími Jiří  Drašnar
13. 9. 2005 Chaos je blízko a musíme s ním počítat Michal  Spáčil
13. 9. 2005 Villepin: příští francouzský prezident? Simone  Radačičová
27. 9. 2005
13. 9. 2005 Ještě jednou o termojaderné fúzi Michal  Mašín
13. 9. 2005 Co Klaus neřekl Jiří  Staněk
13. 9. 2005 Michael  Marčák
12. 9. 2005 Člověk zahnaný do úzkých -- otřesný příklad sociálního darwinismu Sylvie  Vařeková
12. 9. 2005 Otazníky kolem 11. září
12. 9. 2005 Český sen, cenzura v televizi a mediální manipulace Jan  Čulík
12. 9. 2005 11. září 2001 - jeden velký otazník Petr  Schnur
12. 9. 2005 Michael  Marčák
12. 9. 2005 Vít Klusák: Čulík je neseriozní novinář
12. 9. 2005 Ropný zlom: proč nezasáhne Stvořitel Jindřich  Kalous
12. 9. 2005 Bude mít hurikán Katrina vážné hospodářské následky?
12. 9. 2005 Homolkové, Buldozeři a léčba Harleyem Karel  Dolejší
12. 9. 2005 O buddhistickém mindráku Filip  Sklenář
12. 9. 2005 EuroTek aneb od teknohudby k technokracii? Petr  Schnur
11. 9. 2005 Praha jako evropské hlavní město opilců a prostituce?
3. 9. 2005 Hospodaření OSBL za srpen 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce