15. 9. 2005
Maso ze zkumavkySvět, ve kterém nebudou kuřata vězněna v bateriích velkovýkrmen, kde nebudou existovat jatka ani ptačí chřipka, je možný, tvrdí vědci. V budoucnosti se budou prý bifteky pěstovat v laboratoři. Vědci už učinili první kroky, napsal německý týdeník Der Spiegel na základě zprávy doktoranda Marylandské univerzity v žurnálu Tissue Engineering. |
Před dvěma lety poobědvali tři australští vědci na výstavě "Umění biotechnologie" ve francouzském městě Nantes "miniaturní polymery, naplněné buňkami žabího masa, flambované calvadosem". Umístili buňky žabích tkání na malé biopolymerové substráty, každý o velikosti asi tří centimetrů - a nechali je vyrůst v malé bifteky. Čtyři žáby, od nichž byly ty buňky odebrány, se na to dívaly z blízkého akvária. Rovnou tak vznikly kusy masa, určené k lidské konzumaci, aniž by pro to bylo nutno zabít nějaké zvíře. podrobnosti v angličtině - Bioline International: Art, biotechnology and the culture of peace ZDE Vědci se snaží vytvořit obří bioreaktory, kde by se pěstovaly masné výrobky rovnou z buněčných kultur, čímž by se kuřecí a prasečí farmy, kravíny a jatka dostala do zemědělského muzea. Jednoho dne, tvrdí někteří vědci, by mohly být inkubátory masa standardním kuchyňským zařízením, v němž by si spotřebitelé sami pěstovali vlastní paštiku, párky a uzený salám. "Už dnes existuje technologie na výrobu tlačeného kuřecího masa," konstatuje zemědělský ekonom, doktorand Jason Matheny z University of Maryland. Vědci v Holandsku studují, jak realizovat další krok - od laboratorní výroby masa v průmyslové velkovýrobě. Paper Says Edible Meat Can be Grown in a Lab on Industrial Scale ZDE New Harvest
ZDE
Holandské ministerstvo pro hospodářské záležitosti poskytlo 2 miliony euro pro výzkum v této oblasti univerzitám v Eindhovenu, v Utrechtu a v Amsterodamu. Masný průmysl na tento projekt přispěl dalšími 2,3 miliony euro. Zatím ještě vědci nezjistili, zda bude možné pěstovat samotné maso levněji než kolik stojí chovat zemědělská zvířata. "Avšal z vědeckého hlediska výrobě masa v laboratoři nic nebrání," konstatuje profesor Henk Haagsman, šéf vědecké skupiny v Utrecht University. Maso se v podstatě skládá jen ze svazků svalových buněk, s občasným výskytem tuku a spojovacích tkání. Kdyby bylo možné kultivovat tyto buňky v laboratoři a zkombinovat je ve správném poměru, maso ze zkumavky by se stalou realitou. Patent, který je základnou holandského výzkumného projektu, to definuje jasně: "Produkt bude mít strukturu a chuť libového masa, ale vznikne, aniž by musela zvířata trpět a aniž by vznikaly náboženské a etické či ekologické problémy, které vznikají v důsledku současné výroby masa." V současnosti se pěstuje maso ve zkumavce v porodním roztoku zárodků telat. Je to výživný roztok, který používají laboratoře po celém světě, neboť je nesmírně výkonným katalyzátorem pro pěstování buněk. Potíž je, že se v něm nedá vyrábět maso ve velkém množství pro domácí spotřebu, protože tento porodní roztok je potenciálním zdrojem prionů, které způsobují nemoc šílených krav. Kromě toho je to také nesmírné drahé. Američtí vědci odhadují, že kilogram masa, vypěstovaný v laboratoři v kravském porodním roztoku by stál asi půl milionu dolarů. Jedním z prvních úkolů vědců je tedy nalézt levný náhradní roztok, v němž by bylo možno maso pěstovat. Zřejmě si na maso ze zkumavky počkáme ještě několik desítek let. Podrobnosti v angličtině - der Spiegel ZDE |