22. 4. 2009
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
22. 4. 2009

Všichni jsme svědky seškrtávání rozpočtu pro zahraniční dopisovatele už tak dlouho, že jsme v té věci skoro otupěli. Další zahraniční kancelář uzavřena v tamté zemi, další tři zahraniční korespondenti zrušení v této zemi -- zprávy o tom, jak se neustále snižují počty zahraničních dopisovatelů přicházejí pořád. Nyní vznikly dvě situace, které nám ukazují, jak bude svět vypadat, až už nebudou žádní zahraniční korespondenti existovat.

22. 4. 2009

Naprosto nerozumím tomu, proč se určitému oteplení vztahů mezi ODS a Václavem Havlem má říkat, jak se dozvídáme v novinách, odklonem původně pravicové strany směrem doleva. Václav Klaus a jeho ODS nepředstavují v žádném případě pravici, o čemž jsem psal už častěji.

Nepředstavují ovšem ani levici. Mnohem výstižnější by bylo mluvit o směsi normalizačního pohrdání zákony a občanským životem, víry ve "volný trh" a la džungle, strachu z Němců a Západu vůbec, nechuti k nepříjemným pravdám o naší společnosti a konečně "antikomunismu", který za hrdinu minulosti pokládá řadového normalizačního občana a pohrdá disentem.

22. 4. 2009

Po rozhovoru s Václavem Havlem, který uveřejnily Lidové noviny, zašumělo to v českém mediálním křoví velice výrazně. V pondělí napsal Petr Uhl do Práva komentář s titulem "Definitivní odklon Václava Havla". Ptal jsem se sám sebe: od čeho se Václav Havel odklonil? Uhl bývalého prezidenta charakterizoval jako "kdysi levicového intelektuála". Potřásl jsem hlavou. Nikdy jsem totiž na Havlových postojích neviděl nic, co by mohlo mít tuto nálepku. Jestliže Petr Uhl o svém dávném spolusignatáři Charty  píše jako o "zásadním odpůrci neoliberálních hodnot prosazovaných Občanskou demokratickou stranou", odpovídá to sice skutečnosti - snad až na termín "zásadní" - jenže to z něj ještě levicového odpůrce nedělá. Při podrobnějším pohledu na ODS a její tzv. hodnoty se můžete od ní odvrátit, aniž jste na levici - prostě proto, že poznáte, že hodnoty ODS spočívají ve slovech a její politika je prostě politikou strany, která jako každá jiná se hodlá udržet při moci - jakmile jí jednou dosáhla - stůj co stůj. (Srovnejte např. volební program ODS z roku 2006 a politiku, kterou od té doby, co se ujala vlády, skutečně provozuje.) 

22. 4. 2009

Cokoliv přece umíme zaštítit odkazem na demokracii!

V jednom ohledu musí být člověkovi líto těch lidí, kteří nenašli smysl života v ničem tvůrčím a pozitivním. Kupodivu radikálové bývají většinou jen proti něčemu. Až příliš často se musí zdát, že mnohým skupinám jde jen o případné vzrušení, které svou činností navodí. Nedivil bych se, kdyby ještě někdo pustil do světa, že "ti cigoši si ty flašky sami hodili do baráku, aby je pozvali do Kanady". Jako kdyby to nevinné dvouleté děvčátko mělo mít do smrti poznamenaný život (pokud ten surový útok přežije) jen proto, že nějaký anonymní "silák" ukázal svou rozhodnost "při řešení romské otázky". Že nemalé množství Romů je tzv. "nepřizpůsobivých", není čistě jejich vina. Tuto problematiku nevyřeší ani jen finanční postihy při výplatách podpor, ani doučování romských dětí, když jim je sedm let. Jenže museli bychom mít kolem sebe mnohem víc odpovědné lokální (ale i celostátní) politiky, než kolik jí zatím máme. Provizornost vypichujeme jako svou státnickou ctnost, že?

22. 4. 2009
William S. Lind

KD│Třístý komentář této série skýtá dobrou příležitost k ohlédnutí. Události myslím obecně potvrdily rámcovou koncepci války čtvrté generace (války vedené nestátními aktéry, v níž už hierarchické moderní struktury a vyspělé technologie nehrají rozhodující roli - KD). Irák nebyl žádný "piknik", stejně jako úvodní invaze do Afghánistánu "nevykuchala" Taliban. Mulla Omar se ukázal být lepším prorokem; ještě než dopadla první americká bomba, řekl: "Ztratíme vládu a ztratíme Kábul, ale na tom nezáleží".

Jaké poučení lze odvodit z předchozích komentářů a jejich vzájemných vztahů s událostmi v širším světě? Tři z nich se mi zdají mít prvořadou důležitost:

22. 4. 2009

Internet jako "kolektivní organizátor":

KD│Nedávné události v Kišiněvě, které některá evropská média překřtila na "Twitterovou revoluci", znamenají nové směřování dnešní veřejné politiky. V roli nástroje této politiky se postupně prosazují internetové technologie. Organizátoři protestních akcí v Moldávii aktivně využívali elektronickou poštu, síťové blogy, sociální sítě Facebook a Twitter. 10. dubna se v ruské blogosféře objevila informace o tom, že stránka "Одноклассники.ру" ("Odnoklassniki.ru", spolužáci) musela dočasně omezit přístup moldavských uživatelů, informuje redakční článek Nězavisimoj gazety.

Důležitým smyslotvorným prvkem veřejné politiky je předávání nějakých atraktivních sdělení, ať už je adresát potenciálním voličem, nebo účastníkem shromáždění. Kanálem, kterým jsou taková sdělení předávána, mohou být federální rozhlasové stanice nebo federální televize, od nichž je však fakticky oddělena například ruská liberální opozice. Takovým kanálem však může být i internet, který může moc kontrolovat jen s krajními obtížemi.

22. 4. 2009

KD│Turecký ministr energetiky Hilmi Guler se 17. dubna zúčastnil jednání o budoucnosti tureckého energetického sektoru, kde zdůraznil potřebu investovat do obnovitelných zdrojů energie a diverzifikovat dodávky uhlovodíků. V této souvislosti vyslal důležité signály partnerům Turecka v projektu Nabucco. Když byl dotázán na současný stav, řekl, že návrh mezivládních i vládních dohod byly doručeny partnerům Ankary. "Sdělili jsme jim, že pokud obdržíme jejich odpověď ještě tento měsíc, jsme připraveni podepsat dohodu v červnu... máme plnou důvěru v to, že můžeme projekt dokončit, pokud naši partneři na dopis neprodleně odpoví" (www.haberturk.com, 17. dubna), informuje pro Eurasian Daily Monitor Saban Kardas.

22. 4. 2009

< Glasgow

James Lillis (55), řidič městských autobusů ve skotském Glasgow po dobu třiceti let, se naučil základy polštiny, aby mohl vysvětlovat zahraničním řidičům, která bije. Středo a východoevropští řidiči glasgowské veřejné dopravy sice často umějí anglicky, avšak často nemají tušení, co po nich cestující chce. Vysvětluje polským a českým řidičům, co znamenají věty jako "Geezan aw day tae the toon" ("Give me an all-day ticket to town, Dejte mi celodenní lístek do města"), and "Wanan'a hauf please" ("One adult and a child please""Jeden dospělý a jeden dětský").

22. 4. 2009

KD│Ve čtyřech nově zveřejněných dokumentech Bushovy administrativy je k odůvodnění taktiky psychologického mučení zadržených použito vědeckých termínů, napsala pro magazín Vanity Fair Katherine Eban. Avšak věda, o niž se rozhodnutí opírá, je přinejmenším pochybná. Právníci ministerstva spravedlnosti Jay S. Bybee a Steven Bradbury tvrdí, že taktiku zahrnující narážení zadržených na zeď, zavírání do kontejnerů připomínajících rakve, spánkovou deprivaci v délce až jedenácti dnů či simulaci topení nelze legálně kvalifikovat jako mučení, protože nedochází ke vzniku prudké bolesti a utrpení nebo trvajícího medicinského či mentálního poškození. Tento závěr je značně závislý na expertíze dvou klinických psychologů, Jamese Elmera Mitchella a Bruce Jessena.

22. 4. 2009

POZNÁMKA NA OKRAJ

Po konferenci OSN proti rasismu v Ženevě se v německém tisku píše o proslovu íránského prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda, ale ovšem už ne o tom, co zástupci nejen USA, SRN a CR mohli na konferenci říci. To je ale vic než trapná ukázka chybné diplomatické rezervovanosti.

Vědělo se předem, že žensvská konference bude nějak problematická, jenže nejen proto, co by tam Mahmúd Ahmadínežád tam říci -- a co potom ovšem také řekl (česky ZDE) -- ale hlavně proto, co tam reprezentanti západních demokratických států neřekli. Je toho mnoho, nač by bývali mohli poukázat, ale neudělali to.

Marihuana
22. 4. 2009

ŠOK│ Španělští vědci z Universidad Complutense v návaznosti na studii Centra pro biomedicínský výzkum neurodegenerativních chorob (Centro de Investigación Biomédica en Red sobre Enfermedades Neurodegenerativa - CIBERNED), Centra biologického výzkumu (Centro de Investigaciones Biológicas) v Madridu a univerzitní nemocnice v Tenerife , o kterém Britské listy informovaly před týdnem, pokračují ve výzkumu autoágie - procesu, při kterém dochází k odumírání rakovinných buněk. Aplikovali nitrolebečně THC (delta-9-tetrahydrocannabinol, hlavní účinná složka marihuany) dvěma pacientům s vysoce agresivním mozkovým nádorem (multiformním glioblastomem). Vědci zjistili, že účinná látka THC obsažená v marihuaně usmrcuje různé typy primárně rakovinných mozkových buněk a rakovinových buněčných linií v mozku. Léky s obsahem konopí by podle Gullierma Velasca byly relativně levnější než jiné léky proti rakovině.

O pokroku v léčbě rakoviny informoval MUDr. Tomáš Zábranský, Ph.D. z psychiatrické kliniky 1. LF a VFN UK na odborném serveru Adiktologie.cz

21. 4. 2009

To, co píše Josef Brož o předávání cen Magnesia Litera, je snad ještě mírné a přívětivé vůči skutečnosti. Díval jsem se včera na celý ten pořad i na následující jakousi anketu o stavu české literatury. Je to hrůza, ano - od literatury to podle mne může jen odpudit.

22. 4. 2009

Vyfotografoval Milan Kohout v Bostonu.

22. 4. 2009

Při pohledu na velké imperiální flotily u somálských břehů se znovu nabízí otázka -- kdo je tu zloděj?

Johann Hari

Kdo by si kdy dokázal představit, že vlády světa v roce 2009 vyhlásí válku pirátům? Když čtete tyto řádky, flotily mnoha zemí od USA až po Čínu vplouvají do somálských vod, aby se postavily mužům, které si stále ještě představujeme jako zloduchy s páskou přes oko a s papouškem na rameni. V pozadí za tímto lehce barvitým příběhem je ale utajovaný skandál. Lidé, které naše vlády označují za jednu z největších hrozeb současnosti, nám toho mají hodně co vyprávět, možná by se tím mohli i částečně ospravedlnit.

Piráti nikdy nebyli přesně tím, za co je považujeme.

21. 4. 2009

Americký prezident Barack Obama se vyjádřil, že používání "waterboarding" (mučení vodou) znamená, že Spojené státy ztratily "morální orientaci". Tomu oponoval Bushův viceprezident Dick Cheney tvrzením, že mučení přineslo "kvalitní výzvědné informace".

Bývalý americký viceprezident DIck Cheney požádal CIA, aby odtajnila dokumentaci, z níž prý vyplývá, že užívání mučení bylo "úspěšné".

21. 4. 2009

Není kam ustoupit, za námi je Moskva. Tak nějak znělo heslo obránců sovětské metropole na počátku zimy 1941. Sleduji chování našich, evropských i světových politiků i veřejnosti ve vztahu k extremismu, anebo jenom k názorům, které se jim nelíbí, a vidím, že se ustupuje o sto šest. Přitom se žehrá na to, že to někdo, nejlépe soud, nezakázal, vnitro nepotlačilo nebo OSN nerozpustilo dříve, než to vůbec v Ženevě začalo. Západ je evidentně zvyklý na to, že co on nechce, to se ani nestane, ale tato doba je nenávratně pryč.

21. 4. 2009
otevřený dopis studenta Karlovy univerzity Richarda Nového vedení Fakulty sociálních věd UK

Rád bych Vás upozornil na akci, která se má konat na půdě Fakulty sociálních věd, Institutu teritoriálních studií. Na pátek 24. 4. 2009 naplánoval přední aktivista neonacistické scény Filip Vávra (zároveň student FSV ITS) přednášku bývalého člena Ku Klux klanu Davida Dukea, která se má konat v budově Jinonic pod záštitou Vašeho institutu.

21. 4. 2009

ŠOK│ "Rektor UK profesor Václav Hampl po dohodě s děkanem Fakulty sociálních věd UK profesorem J. A.Víškem sděluje, že přednáška, na které měl původně vystoupit pan David Duke, se neuskuteční a David Duke zde nevystoupí," informoval média mluvčí Univerzity Karlovy Václav Hájek.

Duke byl pozván neonacisty, aby zde propagoval české vydání své knihy "Moje probuzení".

21. 4. 2009

Ministr v demisi, či snad nácek v remisi?

Ministr vnitra v demisi Ivan Langer ve vysílání Studia 6 pasoval nácky na přirozenou hygienickou policii. Dokud prý u nás budou nepřizpůsobivé skupiny občanů, kteří nepracují, neposílají děti do škol atd., do té doby budeme mít také je potírající extrémistické skupiny. Pro ty, kdo už výroky naší mocenské jelity kvůli egoobranným mechanismům raději ani nedomýšlejí, to rozvedu na příkladech: Byli to vlastně Židé, kteří vyvolali v život Hitlera; stalinistické koncentráky vznikly "přirozenou" a "logickou" reakcí na existenci "kulaků"; a pokud vyšetřování dojde k závěru, že dvouletá holčička popálená o víkendu na 80% těla se stala terčem rasového útoku, mohou za to "přirozeně" hlavně cikánské rejdy, které se svými rodiči provozovala ve shořelém rodinném domku.

21. 4. 2009

Jarní úklid:

KD│Hlasuji proto, abychom vyhodili Larryho Summerse. Ne z této planety. To by nebylo hezké. Jenom z veřejného života, napsala Naomi Kleinová v odpovědi na anketu Washington Postu ohledně jarního úklidu.

Výhrady na adresu hlavního ekonomického poradce prezidenta Baracka Obamy jsou dobře známy. Má příliš blízko k Wall Street. A je to strašný tyran, vůči lidem i vůči zemím. Přesto nám říkají, že bychom se o tyto drobné přestupky neměli starat. Proč? Protože Summers je brilantní a svět jeho veliký mozek potřebuje.

21. 4. 2009

Z pytle ven muselo jít i číslo plánovaného finančního schodku

Otázky Václava Moravce v ČT1 (a ČT24) mají své významné požehnání a nemalý kredit také třeba letošním nedávným udělením ceny Tý-Tý (nikoli poprvé!). 19. dubna měl tento moderátor do polední diskuse pozvané dva politiky, kteří měli zřejmě leccos divákům pro příští dny a měsíce naznačit: Jiřího Paroubka a Miroslava Kalouska. Bylo ovšem možné předem se akademicky dohadovat, zda jde o politiky v něčem protikladné, anebo jen navenek drobátko odlišné. Oba mají samozřejmě jedno společné; že se s nemalým úspěchem pohybují ve špičkové politice, v níž zřejmě chtějí nadále pobývat.

21. 4. 2009
Fidel Castro Ruz

Vláda Spojených států oznámila prostřednictvím CNN, že na úvod své cesty do Puerto Espaňa, Trinidadu a Tobaga, kde se bude za čtyři dny účastnit Amerického summitu, navštíví Obama tento týden Mexiko. Ohlásil uvolnění některých nenáviděných restrikcí zavedených Bushem  pro Kubánce žijící ve Spojených státech, při návštěvách jejich příbuzných na Kubě. Na dotaz, zda budou tyto výsady přiznány i jiným americkým občanům, zněla odpověď, že těm to není povoleno.

O blokádě, která je nejkrutějším z opatření, nebylo řečeno ani slovo.

21. 4. 2009

Morální rozklad české policie došel tak daleko, že policie oficiálně chrání neonacisty a stejně oficiálně mlátí antifašisty. Média nerozlišují. Krev je krev. Morální rozklad policie došel tak daleko, že policie se kamarádí se zločinci. Média nerozlišují a zločinci se stávají celebritami. Policie toleruje zločin. Policie krade, loupí, vraždí, vydírá, bere úplatky. Policie provádí na politickou objednávku provokace a jiné špinavé práce. A cynicky si napsala na každé auto, že chce pomáhat a chránit.

Pomáhá grázlům a grázly chrání. Chrání neonacisty, Romové se budou muset začít chránit sami. A to je konec "státu pro slušné lidi", protože ulice ovládne chaos a každý, kdo bude mít zbraň.

Tak co si stěžujeme?

"Je třeba bojovat s ideologickým extremistickým podhoubím, z něhož se rodí podobné žhářské a další útoky," prohlásil premiér Mirek Topolánek.

Může začít politickou scénu kultivovat nemilitantní podobou politiky ODS: bez strašáků Vítězného února, bez výhrůžek nocí dlouhých nožů. Bez sprostoty a valašského chacharství. Bez svého vyjednavače Dalíka, pro kterého jsou kompromateriály či kšefty s novináři běžnou praxí. Může začít stranicky trestat strarostku Chomutova Řápkovou (ODS) za vytváření dluhové pasti bídy sociálně vyloučeným. Může začít trestat starostu města Slaný Rubika (ODS) za podvody, s jakými se pokoušel bojovat se slánskými Romy. Konzervativní hodnoty se neprojevují vztyčenými prostředníčky.

Tak co si stěžujeme? My jsme přece přizpůsobivá komunita...

Občané, jménem zákona, rozejděte se.

21. 4. 2009

Deset milionů Romů žijících v Evropské unii nemá dostatečné zastoupení v pracovních skupinách a konzultativních orgánech

Připustíme‑li, že úlohou romského hnutí je nabízet a prosazovat strategie, které romskému národu zajistí co nejlepší podmínky k životu, shledáme, že romské hnutí je v krizi. Projevuje se neschopností kvalifikovaně analyzovat měnící se podmínky v Evropské unii i na úrovni národních států, anticipovat vývojové trendy, vypracovat efektivní strategii obrany vlastních zájmů a důsledně ji prosazovat. Situace je vážná.

20. 4. 2009

KRITICKÝ BLOC-NOTES

Ozvěny. V zajetí aktualit si někdy nevšímáme, že jsou mezi námi věci, které se zdají být jedna druhé podobné. Jsou to takové ozvěny. Ne stejné, a ne ve stejné podobě, snad by se dalo říct, že se tu čas od času zjevují některé věci téměř nechtěně. Někdo tomu říká déjà vu, jiný to dokonce přikládá nadpřirozeným jevům. Ale potom jsou věci, které jsem ještě opravdu neviděl...a takový byl tak trochu celý můj uplynulý týden.

21. 4. 2009

Mezinárodní sekretariát Amnesty International se písemně obrátil na českého premiéra Mirka Topolánka a vyzval ho k přijetí opatření, která ukončí nárůst slovních i fyzických útoků namířených proti romské komunitě. Obránci lidských práv zároveň upozornili, že aktivity extremistických skupin představují stále vážnější hrozbu pro bezpečí Romů žijících v ČR.

Podle Amnesty International by čeští politici neměli na problém reagovat jen po jednotlivých incidentech, ale musejí přijmout opatření, která trvale zajistí bezpečný život Romů v ČR. Úřady musí řádně prošetřit veškeré případy rasově motivovaných útoků a jejich pachatelům vyměřit tresty, které budou odpovídat závažnosti provinění.

21. 4. 2009

V rámci dokumentárního snímku Virtuální JFK: jak by to bylo ve Vietnamu, kdyby byl Kennedy naživu uváděného v kině Bio Oko navštíví Prahu jeho producent Peter O. Almond, který přiletí v neděli 26. dubna v dopoledních hodinách. Ve dnech do 26. do 28. dubna se zúčastní jednotlivých projekcí tohoto díla, při nichž proběhne diskuse s diváky o přípravách a vzniku filmu, ale také o jeho ohlasech a diskusi, kterou vzbudil v USA i napříč celým světem.

12. 4. 2009

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V březnu 2009 přispělo celkem 183 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 32 585.45 Kč. Příjem z reklamy byl 14 000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31. 3. 2009 částku 83 378.92 Kč . Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a

USA 2009: Obama a očekávání RSS 2.0      Historie >
22. 4. 2009 Vyhlídky americké moci William S. Lind
22. 4. 2009 Turecký ministr energetiky vyvíjí tlak na partnery v projektu plynovodu Nabucco   
22. 4. 2009 Psychologové tvrdili, že mučení obětem "nepůsobí dlouhodobé poškození"   
21. 4. 2009 Část zákonodárců žádá Obamu, aby pokračoval v budování protiraketové obrany v Evropě   
20. 4. 2009 Udrží Barack Hussein Obama celistvost USA? Martin J. Kadrman
20. 4. 2009 Dlouhá, podivná cesta Irvinga Kristola   
20. 4. 2009 Ať žije revoluce Stanislav  Vozka
19. 4. 2009 Nestíhat americké agenty, kteří mučili, prý odporuje zákonu   
17. 4. 2009 Generální pardon pro loajální zloduchy Karel  Dolejší
17. 4. 2009 Šéfka Sněmovny reprezentantů žádá vyšetření příčin finanční krize   

Hypoteční, finanční ... ekonomická krize RSS 2.0      Historie >
22. 4. 2009 Vyhlídky americké moci William S. Lind
22. 4. 2009 Turecký ministr energetiky vyvíjí tlak na partnery v projektu plynovodu Nabucco   
21. 4. 2009 Pořád je kam ustoupit...?!? Ladislav  Žák
21. 4. 2009 Už tu máme námluvy mezi voliči Miloš  Dokulil
20. 4. 2009 Krize 21. století Marek  Kos
20. 4. 2009 Odvážná poctivost ekonomů v době krize, neboli O předvídání v podstatě nepředpověditelné budoucnosti Uwe  Ladwig
20. 4. 2009 O krizi z pohledu lidí před šedesáti lety Jan  Molič
20. 4. 2009 Čínská burleska : LP 2037 Miroslav  Tejkl
20. 4. 2009 Ať žije revoluce Stanislav  Vozka
20. 4. 2009 Big Brown Sanpaku Eyes Karel  Dolejší

"Entropa" Davida Černého RSS 2.0      Historie >
7. 4. 2009 Neviditelní Češi Petr  Schnur
27. 1. 2009 Bulharská odveta Ladislav  Žák
26. 1. 2009 Mystifikace za mystifikaci aneb poprvé fandím Mladé frontě Dnes   
21. 1. 2009 Omlouvám se, že jsem umělec?? Bohumil  Kartous
21. 1. 2009 Entropa není umění Petr  Wagner
20. 1. 2009 Černý obrys rafinovaného cukru? Miloš  Dokulil
20. 1. 2009 Ta provokace mi skutečně připadá vtipná Jan  Čulík
17. 1. 2009 Tak je vyloupněte Petr  Litoš
17. 1. 2009 Absurdistán se představil Entropou Zdeněk  Jemelík
17. 1. 2009 Bulharsko František  Řezáč

Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy RSS 2.0      Historie >
22. 4. 2009 Turecký ministr energetiky vyvíjí tlak na partnery v projektu plynovodu Nabucco   
15. 4. 2009 Stratfor: Obamova strategie na summitech   
10. 4. 2009 Protest gruzínské opozice dnes pokračuje   
9. 4. 2009 Stratfor: V Gruzii se možná blíží revoluční bod varu   
9. 4. 2009 Gruzínská opozice dala prezidentovi čtyřiadvacetihodinové ultimátum Karel  Dolejší
25. 3. 2009 Ruský ministr financí předpovídá novou vlnu problémů finančního sektoru   
17. 3. 2009 Konec zatlačování, konec mentorování - jasné priority a respekt Karel  Dolejší
6. 3. 2009 Stratfor: Šest pilířů ruské moci   
6. 3. 2009 Clintonová v Ženevě: Zlepšování vztahů s Ruskem není zradou spojenců   
6. 3. 2009 Budeme znova mrznout? Karel  Dolejší

Plynovod Nabucco RSS 2.0      Historie >
22. 4. 2009 Turecký ministr energetiky vyvíjí tlak na partnery v projektu plynovodu Nabucco   
10. 2. 2009 Nabucco -- fikce nebo reálná možnost? Jaroslav  Ungerman
30. 1. 2009 Nabucco – plynárenský sen, alebo realita? Karol  Palkovič
28. 1. 2009 Nabucco... nomen omen Ladislav  Žák
23. 1. 2009 Experti: Nabucco není skutečnou alternativou   
19. 1. 2009 Komu prospívá plynová krize v Evropě? Pavel  Rott, Štěpán Kotrba
15. 1. 2009 Stratfor: Ruská plynová past   
25. 12. 2008 Rusko podepsalo se Srbskem strategické energetické dohody - válka o ropu skončila   
10. 11. 2008 Energetická bezpečnost a zemní plyn -- část II Jaroslav  Ungerman

Gruzie, Rusko a Jižní Osetie RSS 2.0      Historie >
20. 4. 2009 Rusko údajně uvažuje o humanitární intervenci do Gruzie   
10. 4. 2009 Protest gruzínské opozice dnes pokračuje   
9. 4. 2009 Před protesty opozice v Tbilisi odpojili internet   
9. 4. 2009 Stratfor: V Gruzii se možná blíží revoluční bod varu   
9. 4. 2009 Gruzínská opozice dala prezidentovi čtyřiadvacetihodinové ultimátum Karel  Dolejší
6. 3. 2009 Stratfor: Šest pilířů ruské moci   
6. 3. 2009 Clintonová v Ženevě: Zlepšování vztahů s Ruskem není zradou spojenců   
25. 2. 2009 Gruzie: Nová koalice žádá předčasné prezidentské volby   
23. 2. 2009 Potřebuje Rusko šíleného cara? Karel  Dolejší
23. 1. 2009 Experti: Nabucco není skutečnou alternativou   

Čína RSS 2.0      Historie >
26. 2. 2009 Německo získalo miliardové objednávky z Číny   
21. 2. 2009 Lula da Silva a Si Ťin-pching: strategická spolupráce Jihu s Jihem Štěpán  Kotrba
20. 2. 2009 Čína začíná globálně investovat   
17. 2. 2009 Clintonová dorazila do Asie a Severní Korea odpálí raketu "s doletem do USA"   
13. 2. 2009 Čína se bojí o své satelity   
3. 2. 2009 V Číně přišlo 26 milionů lidí v důsledku hospodářské krize o práci   
22. 1. 2009 Bílá kniha čínské obrany Oskar  Krejčí
29. 12. 2008 Sinologie a dnešní Čína Lukáš  Zádrapa
2. 12. 2008 Čína se obává indicko-japonské vesmírné aliance   
9. 11. 2008 Xinhua: OSN oznámila podepsání Pekingské deklarace o změnách klimatu   

Severní Korea RSS 2.0      Historie >
5. 4. 2009 Severní Korea odpálila raketu dlouhého doletu   
14. 3. 2009 Japonsko možná sestřelí severokorejský satelit   
27. 6. 2008 Spojené státy se rozhodly odstranit Severní Koreu ze seznamu darebáckých států   
4. 3. 2008 Experti: "Spojené státy přehánějí jadernou hrozbu ze Severní Koreje"   
9. 8. 2007 Irán má ropu, Severní Korea umí rafinovat   
7. 8. 2007 Nový Zéland a Singapur se paktují s darebáky Zdeněk  Vopat
23. 6. 2007 Severokorejský jaderný reaktor bude "uzavřen do tří týdnů"   
18. 2. 2007 Jak zkrachovalec ke štěstí přišel Tomáš  Vymazal
13. 2. 2007 Severní Korea "souhlasí s jaderným odzbrojením   
9. 2. 2007 Václav Havel: Naši spojenci po nás už skutečně méně chtít nemohou Michal  Rusek

Írán RSS 2.0      Historie >
22. 4. 2009 Vyhlídky americké moci William S. Lind
20. 4. 2009 Prozápadné svetlo Perzie Souheil  Ghannam
14. 4. 2009 Irán pod koloniálnym vplyvom Velkej Británie Souheil  Ghannam
13. 3. 2009 Debata Hersh-Mondale: Americká ústavní krize   
9. 3. 2009 Lavrov: Rusko navrhuje úplný zákaz raket středního a kratšího doletu Karel  Dolejší
3. 3. 2009 Obama zahájil v Teheránu "holywoodskou diplomacii"   
3. 2. 2009 Írán vyslal satelit na oběžnou dráhu   
29. 1. 2009 Obamův Bílý dům asi pošle Íránu dopis, jehož cílem je rozmrazit americko-íránské styky   
22. 1. 2009 Vymítání démonů z americko-ruských vztahů   
14. 1. 2009 Kdo je čí spojenec -- ve válce nebo v míru? Mojmír  Babáček

Šanghajská organizace spolupráce RSS 2.0      Historie >
12. 9. 2008 Mráz neprišiel z Dušanbe Peter  Stupavský
12. 9. 2008 CSTO: Asie dostane společné jednotky rychlé reakce   
13. 8. 2008 G8, OECD či WTO: Dupání rozmazlených dětí v bačkůrkách Štěpán  Kotrba
23. 5. 2008 Tak za prvé: Koncept lidských práv jako obušku byl nahrazen právy ropnými Štěpán  Kotrba
28. 4. 2008 Brave New World Štěpán  Kotrba
28. 4. 2008 Teheránský politolog: ŠOS se může brzy stát novým geopolitickým mocenským centrem Pavel  Barák
24. 4. 2008 Delegace slovenské armády se v Pekingu setkala s ministrem obrany Liang Kuang-lie   
7. 4. 2008 O čem se bavili Putin s Bushem? O radaru? Ne. O podmořském tunelu mezi USA a Ruskem Štěpán  Kotrba
7. 2. 2008 Vybuduje si Čína vojenskou základnu v Íránu?   
23. 1. 2008 Jestli se Rusko otočí východním směrem, bude to naše prohra, ne prohra Moskvy Oskar  Krejčí

Pákistán RSS 2.0      Historie >
2. 4. 2009 Immanuel Wallerstein: Af-Pak, Obamova válka Immanuel  Wallerstein
16. 12. 2008 Immanuel Wallerstein: Pákistán: Obamova noční můra Immanuel  Wallerstein
2. 12. 2008 Čína se obává indicko-japonské vesmírné aliance   
29. 11. 2008 Times of India: Spojené státy, Británie a Izrael poskytují Indii zpravodajskou pomoc   
24. 10. 2008 "Americké rakety" zasáhly školu v Pákistánu   
8. 10. 2008 Rakety Hatf - jaderná pěst Pákistánu Lukáš  Visingr, Štěpán Kotrba
27. 9. 2008 Další incident mezi USA a Pákistánem skončil na Valném sromáždění OSN   
27. 9. 2008 Indické rakety Agni: Od regionálního odstrašení ke globální výzvě Štěpán  Kotrba, Lukáš Visingr

Brazílie a Luiz Inácio da Silva, zvaný Lula RSS 2.0      Historie >
21. 2. 2009 Lula da Silva a Si Ťin-pching: strategická spolupráce Jihu s Jihem Štěpán  Kotrba
16. 9. 2008 Brazílie: Jižní Amerika nebude tolerovat převrat v Bolívii   
16. 9. 2008 UNASUR: Moralesovi dnes mohou na pomoc přijet i armády okolních států   
15. 8. 2007 V kubánsko-brazilské sportovní telenovele scházejí otazníky i šťastný konec Štěpán  Kotrba
15. 8. 2007 Německý tisk psal o německé boxerské mafii i dezerci Kubáců v uvozovkách, německý novinář byl falešný Štěpán  Kotrba
14. 8. 2007 Rigondeauxův a Larův knockout Štěpán  Kotrba
6. 8. 2007 Zjednotenie jedného svetadielu Ivan  Lesay
9. 5. 2007 U nás v Brazilii a Brasilii se pořáde něco děje. Aneb tragikomedie pro bramborové divadlo Josef  Mikovec
9. 5. 2007 Lula   
12. 4. 2007 Internacionalizace genocidy Fidel Castro Ruz

Somálsko mezi národně osvobozeneckým bojem a islámským terorismem RSS 2.0      Historie >
17. 4. 2009 Údajní somálští piráti žalují německou vládu   
10. 10. 2008 Operace Lepra: Ukrajina dodávala tanky Keni, platila je vláda Jižního Sudánu Štěpán  Kotrba
16. 5. 2008 Neslyšitelný nářek Somálců Daniel  Veselý
6. 3. 2007 Somálsko: bílé tváře pod maskami černých Daniel  Veselý
6. 2. 2007 Momentky ze Somálska Daniel  Veselý
31. 1. 2007 Jak dál v Somálsku? Mesfin  Gedlu
16. 1. 2007 V Somálsku nejde o "islamský terorizmus" Matúš  Holý
9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý
9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   
29. 12. 2006 Somálsko -- díra v mapě Oldřich  Průša

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
22. 2. 2009 Místo několika lodí jich připlují miliony   
31. 10. 2008 Kongo: Jak přiléváme - koupí mobilních telefonů - oleje do ohně nejkrvavější války v Africe   
16. 5. 2008 Neslyšitelný nářek Somálců Daniel  Veselý
12. 3. 2008 Somálsko: zhoršení humanitární situace   
12. 3. 2008 Independent: Ohlušující mlčení   
24. 1. 2008 Immanuel Wallerstein: Keňa: stabilní demokracie nebo rozpad? Immanuel  Wallerstein
8. 8. 2007 Za oponou neoliberálního humanitarismu: od Iráku k Darfúru Mesfin  Gedlu
6. 8. 2007 Africký kontinent součástí "války proti terorismu" Daniel  Veselý
26. 6. 2007 Afrika odmítá americké plány na výstavbu velké vojenské základny   
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním   

Arktida RSS 2.0      Historie >
17. 9. 2008 Medvěděv chce anektovat ruskou Arktidu   
10. 3. 2008 EU: Klimatické změny mohou vyvolat konflikt s Ruskem   
31. 8. 2007 Arktida bez jaderných zbraní? Jan  Burian
14. 8. 2007 Po Rusku a Kanadě směřuje do Arktidy i americká loď   
3. 8. 2007 Ruský ponor do velmocenské hloubky Štěpán  Kotrba
3. 8. 2007 Západ se třese strachem nad příznaky nové studené války   
9. 4. 2007 Svět v roce 2035   
6. 4. 2007 Podnebné změny "nejtvrdším způsobem zasáhnou chudé lidi"   
15. 3. 2007 Immanuel Wallerstein: Klimatické katastrofy: tři překážky bránící, aby se s tím něco dělalo Immanuel  Wallerstein
12. 2. 2007 Klimatické změny, britští konzervativci a postoj české ODS Bohuslav  Binka

Německo dnes RSS 2.0      Historie >
16. 4. 2009 O nebezpečí inflace a deflace, neboli O rozdílné roli politiků a ekonomů Uwe  Ladwig
18. 3. 2009 Následky amoku ve Winnenden, neboli Skvělé kšefty s iracionalitou Uwe  Ladwig
6. 3. 2009 O denním pohádkaření analytiků, aneb O zapomnění nedávno minulých dnů Uwe  Ladwig
5. 3. 2009 O zestátnění bank a subvencování automobilek, aneb O mínění většiny obyvatelstva a alternativním jednání politiků Uwe  Ladwig
26. 2. 2009 Německo získalo miliardové objednávky z Číny   
28. 6. 2008 SME: "Ľavičiari žiadajú o ústavné preskúmanie Lisabonskej zmluvy"   
7. 4. 2006 V Budyšíně bude zítra demonstrace proti pochodu neonacistů městem   
23. 1. 2006 Dolary paní Osthoffové Tomáš  Krček
20. 1. 2006 Německé zdravotnictví potřebuje reformu Richard  Seemann
16. 1. 2006 Jaderná energie, mediální přestřelky a analytikovo know-how Štěpán  Kotrba

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
15. 4. 2009 Peak Oil: Má někdo samopal, který nepotřebuje?   
10. 4. 2009 Rady německému básníku po ropném zlomu John Michael Greer
3. 4. 2009 Čelit úpadku, čelit sobě John Michael Greer
27. 3. 2009 Diverzifikovaná, decentralizovaná, občanská a komunální energetika Štěpán  Kotrba
25. 3. 2009 Nudný kolovrátek aktivismu snílků Štěpán  Kotrba
20. 3. 2009 Analýza: Problém jaderného odpadu zůstává nevyřešen   
20. 3. 2009 Česká republika je obnovitelná   
10. 3. 2009 Velbloud, ten se nemá, aneb leží Rumunsko ve střední Evropě? Karel  Dolejší
4. 2. 2009 Vojna o ropu a plyn pokračuje - sporom o Hadí ostrov   
30. 1. 2009 Nabucco – plynárenský sen, alebo realita? Karol  Palkovič

Policejní násilí RSS 2.0      Historie >
21. 4. 2009 Máme fašistickou policii, tak co se divíme náckům v ulicích? Štěpán  Kotrba
20. 4. 2009 ÚSTÍ 2009: kdo nacisty kryje? Je to (opět) policie... Michal "Wolf" Vlk
20. 4. 2009 Big Brown Sanpaku Eyes Karel  Dolejší
22. 4. 2008 Jacques zmlácená v souladu se zákonem Štěpán  Kotrba
29. 1. 2008 O vrazích pravých a náhradních aneb cesta Renaty Vesecké ke kariéře Jakub  Polák
25. 1. 2008 Neonacismus, sexismus a šikana v českých ozbrojených sborech Štěpán  Kotrba
10. 9. 2007 Policisté budou muset zmlátit Karla Gotta Dalibor "Exx" Záhora
21. 6. 2007 Podivná historka. Nevím o nikom, kdo by jí věřil. Petr  Wagner
11. 5. 2007 Dozvuky 1. máje 2007: Oznámení o skutečnostech nasvědčujících spáchání trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele Štěpán  Kotrba
1. 3. 2007 Vitex v Berouně: Kterak jsem zmlátil robocopa špejlí Vítězslav "Vitex" Dvořák

Svět 2050 RSS 2.0      Historie >
9. 4. 2009 Technický pokrok, který byl synonymem lidského vzestupu, se stal jeho hrozbou David  Pěcha
16. 3. 2009 Web druhé generace jako výzva i hrozba Štěpán  Kotrba
16. 3. 2009 Strana nezávislých naivků jako politický ideál? Štěpán  Kotrba
18. 9. 2008 Dva scénáře mediální civilizace, dvě vize digitalizovaného světa Petr  Sak
28. 4. 2008 Brave New World Štěpán  Kotrba
7. 8. 2007 Stroje, humanismus a evoluce society Miroslav  Vejlupek
31. 12. 2006 Jak sesbírat moudrost civilizace na rozcestí Tibor  Vaško
22. 12. 2006 Bude nás budoucnost potřebovat? Jan  Baltus
2. 11. 2006 Svět 2050: Padesátiletí čtvrté světové války Miloš  Balabán, Antonín Rašek

Milan Tobiáš a extremismus v řadách ozbrojených sborů RSS 2.0      Historie >
22. 4. 2009 Standardní pokrytí nestandardních situací? Miloš  Dokulil
20. 4. 2009 Big Brown Sanpaku Eyes Karel  Dolejší
22. 9. 2006 Kardinál Vlk obvinil české katolické radikály ze spojení s americkými extremisty Štěpán  Kotrba
9. 9. 2006 Mladá fronta dnes se nestydí vykrádat druhé Štěpán  Kotrba
5. 9. 2006 Tobiáš odchází od městské policie dohodou Štěpán  Kotrba
1. 9. 2006 Milan Tobiáš: snaha někoho profesně zlikvidovat? Ondřej  Šlechta
1. 9. 2006 Veliteli tolerovaný Tobiáš Štěpán  Kotrba
30. 8. 2006 Popírání holocaustu Štěpán  Kotrba
30. 8. 2006 Kauza Tobiáš -- svoboda slova není pro všechny? Ondřej  Šlechta
30. 8. 2006 Jak nelze pomluvit extremistu Štěpán  Kotrba

Válka politiků, policajtů a tajných agentů o moc a o peníze RSS 2.0      Historie >
21. 4. 2009 Máme fašistickou policii, tak co se divíme náckům v ulicích? Štěpán  Kotrba
23. 2. 2009 Johna dohnala investigativa kolegů k odchodu z televize. Proč ale? Štěpán  Kotrba
6. 2. 2009 Vážné pochybnosti o "zákonu Kmenta" Jan  Čulík
30. 1. 2009 Mluvčí Novy obvinila "elitní" policii, že vynáší informace z vyšetřování - co na to Langer a co na to Vesecká?   
1. 10. 2008 Podle šéfa BIS byl i Clinton kryptokomunista Miroslav  Polreich
26. 9. 2008 ODS z nás dělá hlupáky Jiří  Paroubek
12. 9. 2008 Jourová Topolánkovi: Kdo má u nás takovou moc tu chobotnici ovládat? Věra  Jourová
11. 9. 2008 Kořistka: "I další skutečnosti svědčí o tom, že korupční nabídka byla učiněna" Zdeněk  Kořistka
9. 9. 2008 Anonymní avataři v digitální éře a Kroupova žurnalistická etika Štěpán  Kotrba
8. 9. 2008 Topolánkovi sice vadí Tlustý, Dalík ale ne Štěpán  Kotrba

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
25. 2. 2009 Boj proti terorismu "znamená konec soukromí"   
28. 1. 2009 Chcete opravdu poskytnout svá data společnosti Google? Jan  Molič
28. 1. 2009 Ochrana osobních údajů -- není co slavit   
19. 1. 2009 Vláda zbrkle přijala návrh zákona o registrech, který může ohrozit občany   
31. 12. 2008 Moc Velkého bratra má výrazně posílit   
24. 2. 2008 Britská vláda požaduje, aby všichni cestující v EU poskytovali úřadům podrobná osobní data   
6. 2. 2008 Výhledy a rizika ochrany osobních dat v ČR Štěpán  Kotrba
16. 1. 2008 FBI požaduje přímý přístup k datům o totožnosti britských občanů   
31. 12. 2007 USA, Británie, Rusko, Čína, Singapur a Malajsko nejvíce porušují soukromí občanů   
5. 12. 2007 Máme se bát Velkého bratra?   

Šikana od Cizinecké policie RSS 2.0      Historie >
24. 2. 2009 Etnická čistka pracovního trhu aneb Při loupání cibule Karel  Dolejší
10. 10. 2008 Další překážka příchodu lidí ze zahraničí do ČR   
18. 8. 2008 Welcome to Prague   
14. 7. 2008 Fronty na cizinecké polici chce řešit Akademie věd: vlastním cizineckým policistou pro vědce   
6. 7. 2008 Imigrace Petr  Wagner
4. 7. 2008 Jak Cizinecká policie v Praze bojuje proti cizincům   
2. 7. 2008 Jak Cizinecká policie ČR zachází s lidmi   
5. 3. 2008 Stop, už nejste legály Milan  Daniel
22. 1. 2008 Korupce státních úředníků aneb Jak se žije cizincům v ČR   
16. 1. 2008 Třeba se Britové poučili v Česku Milan  Daniel

Liberalismus RSS 2.0      Historie >
1. 3. 2009 O krizi chápání   
25. 1. 2008 WTO: v předvečer průlomu v jednáních? Ludmila  Štěrbová
31. 12. 2007 Vondra chce od neziskového sektoru připomínky k českému předsednictví EU Štěpán  Kotrba
27. 7. 2007 Válka mezi USA a Evropou začala Štěpán  Kotrba
25. 5. 2005 Proč jsem liberál? Boris  Cvek
25. 5. 2005 Inspirativní liberál Karel Marx Michael  Kroh
25. 5. 2005 Naděje, jistoty, antiliberálové Pavel  Urban
23. 5. 2005 Liberalismus (?) a represe   
23. 5. 2005 Chci mluvit do toho, co se mi nelíbí Jindřich  Kalous
22. 5. 2005 Co není liberalismus Petr  Fiala

Teroristická hrozba a politické hry RSS 2.0      Historie >
4. 4. 2009 Summit EU-USA: šance zahájit zodpovědnou spolupráci   
2. 4. 2009 Seymour Hersh: Tajné americké jednotky zabíjely v mnoha zemích světa   
13. 3. 2009 Šéf amerického Národního centra pro kybernetickou bezpečnost rezignoval   
13. 3. 2009 Debata Hersh-Mondale: Americká ústavní krize   
10. 3. 2009 Člověk sledovaný Patrick  Ungermann
18. 2. 2009 Pomsta archaického   
19. 1. 2009 Izraelci obvinili Írán, že pašuje do Gazy zbraně   
18. 1. 2009 Navzdory vyhlášenému zastavení palby boje pokračují   
17. 1. 2009 Zpackaná válka v Gaze William S. Lind
17. 1. 2009 Izrael oznámil přerušení palby v Gaze   

Nezávislost Kosova RSS 2.0      Historie >
22. 4. 2009 Od čeho se odklonil Václav Havel? Štěpán  Steiger
31. 3. 2009 Kosovo: Lidská práva nesmí být rukojmím současných politických tlaků   
25. 3. 2009 Osud Smyrny jako model rozpadu Jugoslávie Karel  Dolejší
15. 2. 2009 ČSSD si pozvala na sjezd "přítele z USA", válečného zločince Štěpán  Kotrba
22. 1. 2009 Vymítání démonů z americko-ruských vztahů   
9. 10. 2008 OSN: O nezávislosti Kosova má rozhodnout Mezinárodní soudní dvůr   
17. 9. 2008 Nelze diktovat vyhnancům Bohumil  Kartous
4. 4. 2008 Výzva proti uznání Kosova   
18. 3. 2008 Kosovo "je součástí Srbska"   
10. 3. 2008 Proč je jednostranné uznání nezávislosti Kosova nezákonné Rajko  Doleček

Ruská varování před studenou válkou a asymetrické odpovědi RSS 2.0      Historie >
14. 4. 2009 Rusko prodlužuje životnost strategických raket   
14. 4. 2009 Rusko potvrzuje koupi izraelských bezpilotních letadel   
29. 3. 2009 Projekt 885 Jaseň, kód NATO Granay   
26. 3. 2009 Současnost a budoucnost ruských ponorek   
7. 3. 2009 Clintonová, Lavrov a chybné výkony Karel  Dolejší
6. 3. 2009 Panarinova katastrofická předpověď Štěpán  Kotrba
12. 2. 2009 Rusko chce "pomáhat" Spojeným státům v Afghánistánu   
10. 2. 2009 Nabucco -- fikce nebo reálná možnost? Jaroslav  Ungerman
9. 2. 2009 Ruské balistické rakety - odkaz dvou géniů Lukáš  Visingr, Štěpán Kotrba

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
19. 3. 2009 Systém jako systém, dyť je to fuk, hlavně když poslouží "naší" věci Stanislav  Kaucký
13. 3. 2009 Scott Ritter: Obamo, vyřiď to s B týmem   
3. 3. 2009 Poradní orgán doporučil Kongresu opustit projekt brdského radaru Karel  Dolejší
27. 2. 2009 Polsku víc záleží na bezpečnostní spolupráci s USA než na protiraketové obraně   
26. 2. 2009 Češi bydlí v zemljankách, hrají na dudy a milují Wesleyho Clarka Karel  Dolejší
21. 2. 2009 Jen počkej zajíci....radar bude! Miloslav  Štěrba
20. 2. 2009 Obamova administrativa už nespěchá s radarem ani s raketami   
15. 2. 2009 Mezi kritiky evropské protiraketové základny přibyl významný americký vědec Karel  Dolejší
15. 2. 2009 Hledání alternativ k evropské protiraketové základně: Program NCADE a jeho úskalí Karel  Dolejší
13. 2. 2009 Stala se ČR obětí velmocenských kšeftů? Karel  Dolejší

Sankt Peterburg prosinec 2008 RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2008 Jsme odsouzeni pasivně naslouchat rozhovorům vládců o našem osudu   
31. 12. 2008 Ne, v Rusku není komunismus Jan  Čulík
27. 12. 2008 Dětští žebráci v petrohradském metru Jan  Čulík
23. 12. 2008 Vánoční procházka starým Petrohradem Jan  Čulík
22. 12. 2008 Sankt Peterburg a okolí - dalších pár pohledů Jan  Čulík
22. 12. 2008 Dnešní Rusko: Směsice kapitalismu a komunismu, která zraje k bizarnosti Jan  Čulík
21. 12. 2008 Půjde Rusko tou či onou cestou a jak to tam vypadá dnes? Jan  Čulík
20. 12. 2008 V ďáblově lůně: Sankt Peterburg 2008 Jan  Čulík
20. 12. 2008 Orgie konzumerismu v ruském městě Jan  Čulík

Evropská ústava a Lisabonská smlouva RSS 2.0      Historie >
9. 4. 2009 Z jedné náruče do druhé? Štěpán  Steiger
2. 4. 2009 G20 zklame   
30. 3. 2009 Topolánek on the Road Karel  Dolejší
27. 3. 2009 Topolánkův útok na Obamu byl začátkem předvolební kampaně   
10. 3. 2009 Jako "Východní Evropa" už jsi i na jídelníčku! Miloš  Dokulil
3. 3. 2009 Hospodářský kolaps Východní Evropy by ohrozil i Západ   
2. 3. 2009 Dahrendorfova vakcína proti nesvobodě Karel  Dolejší
1. 3. 2009 Irská vláda chce před hlasováním o Lisabonu reformu financování politických stran   
21. 2. 2009 O české výjimečnosti Karel  Dolejší
15. 2. 2009 ČSSD si pozvala na sjezd "přítele z USA", válečného zločince Štěpán  Kotrba

Kontroverze Klaus kontra europoslanci, prosinec 2008 RSS 2.0      Historie >
2. 1. 2009 Francouzi jako Hitler   
1. 1. 2009 Guardian: Obavy z českého předsednictví EU sílí   
27. 12. 2008 S Čechy v čele EU bude veselo   
24. 12. 2008 Nězavisimaja gazeta: Ruské obavy z českého předsednictví   
22. 12. 2008 Evropská unie je politický kýč, aneb O věrnosti prázdnotě Luděk  Toman
19. 12. 2008 Transformace středověké Svaté říše v národní státy byla postupná Petr  Schnur
17. 12. 2008 Der Spiegel: Pozdvižení nad českým prezidentem: Tajně odposlouchával europoslance   
16. 12. 2008 Jak odvést pozornost od "lisabonizace" EU... Jaroslav  Kuba
16. 12. 2008 Tanečky okolo Lisabonské smlouvy Michael  Kroh
16. 12. 2008 Nastávající krize Milan  Valach

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
6. 3. 2009 Co s odpovědností za nežádoucí reakce? Petr  Wagner
20. 2. 2009 "Ach, Emo..." aneb kdo dřív přijde, ten dřív žije Irena  Ryšánková
18. 2. 2009 Platy a poplatky Boris  Valníček
13. 2. 2009 Důchodcův dopis ministryni zdravotnictví Štěpán  Steiger
30. 1. 2009 Elektronický způsob vedení zdravotnické dokumentace: ochrana dat především Štěpán  Kotrba
29. 1. 2009 Za levné léky se v ČR vydaly jen 4 promile z celkových nákladů na léčiva Petr  Wagner
24. 1. 2009 Co zdravotnické poplatky regulují? Antonín  Konečný
23. 1. 2009 Ideologické hrůzy náměstka ministra či jeho kritika? Jan  Marek
22. 1. 2009 Ideologické hrůzy pana magistra Šnajdra Petr  Wagner
19. 1. 2009 Pohroma Julínek odchází, modrá kára zdravotnictví jede dál Vladimír  Tupáček

Zelení RSS 2.0      Historie >
4. 4. 2009 G20 aneb udržitelné dynamické ekvilibrium ohněm a mečem Daniel  Solis
27. 3. 2009 Diverzifikovaná, decentralizovaná, občanská a komunální energetika Štěpán  Kotrba
25. 3. 2009 Nudný kolovrátek aktivismu snílků Štěpán  Kotrba
19. 3. 2009 Není frakce jako frakce Pavel  Pečínka
19. 3. 2009 "Demokratická výzva" svolává valnou hromadu   
18. 3. 2009 Pane Juste, spletl jste si dveře Václav  Hála
11. 3. 2009 Zelená se, zelená? Miloš  Dokulil
9. 3. 2009 Ústřední revizní komise Strany zelených: Čáslavka a Šlegr budou zbaveni všech funkcí   
9. 3. 2009 Jak mohou být zelení atraktivní pro voliče komunistů? Boris  Cvek
9. 3. 2009 Vzkaz pro modrozelenou bandu ve Straně zelených Pavel  Pečínka

Čunkova demise na pokračování RSS 2.0      Historie >
15. 7. 2008 Quo usque tandem? Petr  Wagner
15. 7. 2008 Knížectví zvané Kocourkov Jiří  Jírovec
8. 11. 2007 Nechte orgány činné v trestním řízení pracovat Zuzka Bebarová Rujbrová
7. 11. 2007 Od Tuchačevského k Čunkovi Vladislav  Černík
7. 11. 2007 Déja–vu televizní krize Štěpán  Kotrba
5. 11. 2007 Kokardy, jásot, na praporu prapor - a inovace Miloš  Štěpánek
5. 11. 2007 Jenom Čunek...?!? Ladislav  Žák
3. 11. 2007 Poučení z Čunkova vývoje ve straně a společnosti Štěpán  Kotrba
2. 11. 2007 Čunek odstoupil pozdě Pavel  Kováčik
2. 11. 2007 V ČR fungují jen Parkinsonovy zákony   

Úklid chodníků RSS 2.0      Historie >
27. 3. 2009 Senát schválil Kuberův "chodníkový" zákon Štěpán  Kotrba
27. 3. 2009 Není pravda, že za chodníky vždy odpovídá obec Jan  Potměšil
25. 2. 2009 Bože, ochraňuj nás před senátory! Miloslav  Štěrba
24. 2. 2009 Sněhu je stále dost, jako sobectví Stanislav A. Hošek
24. 2. 2009 Koho zajímají starosti majitelů domů? Ladislav  Jakl
20. 2. 2009 Hrablo na obecní neschopnost Štěpán  Kotrba, Petr Wagner, Miloslav Štěrba, Jan Potměšil
18. 2. 2009 Senátor Kubera konečně něco udělal pro obyčejné lidi Štěpán  Kotrba

Může být mučení uměním? RSS 2.0      Historie >
22. 4. 2009 Psychologové tvrdili, že mučení obětem "nepůsobí dlouhodobé poškození"   
19. 4. 2009 Nestíhat americké agenty, kteří mučili, prý odporuje zákonu   
17. 4. 2009 Generální pardon pro loajální zloduchy Karel  Dolejší
15. 1. 2009 Na odporu postavená estetika není umění Štěpán  Kotrba
2. 1. 2009 Sderot, Gaza a Sue Grandová naruby Karel  Dolejší
7. 11. 2008 Film Veroniky Janečkové Pravztahy a otázka Jana Čulíka František  Koukolík
6. 11. 2008 Etické obsahy v díle jsou přirozenou součástí umění a mají právo být hodnoceny Jan  Paul
6. 11. 2008 Film Pravztahy Veroniky Janečkové byl zpřístupněn na webu   
5. 11. 2008 Janečkové Pravztahy se budou promítat v Praze   
4. 11. 2008 Číst Hitlera Milan  Valach