9. 2. 2009
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
9. 2. 2009

Kontroverzní plán vlády jak pojistit volební většinu pro vítěze přinášejí čtenářům Britské listy. Vládní dokument přináší návrh zákona, kterým se mění zákon č. 247/1995 Sb., o volbách do Parlamentu České republiky. Účelem předkládaného materiálu je podle předkládajícího ministerstva spravedlnosti, navrhnout takovou změnu volebního systému, která by umožňovala, oproti současnému stavu, sestavit stabilnější a akceschopnější vládu. Ministerstvo bude předkládat celkem šest návrhů řešení. Britské listy získaly interní návrh včetně interní předkládací zprávy, přiložených tabulek, které simulují výsledky voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR v letech 2006, 2002, 1998 a 1996 pro v tomto materiálu zpracované varianty. Kupodivu dle všech jsou návrhy nejvíce prospěšné pro ODS (zisk až 9 mandátů) a nejméně pro ČSSD (ztráta u všech variant, až 10 mandátů). Kdo by čekal opak, je naiva. KSČM by zůstala na svém (až minus 2 mandáty), stejně jako KDU-ČSL (minus 2 až plus 1). Zelení by si při této variantě pomohli nejvíce (v poměru o 80-128% - z šesti mandátů až na 13). Je vidět, že systém vymyslel ministr ODS.

předkládací zpráva s vysvětlivkami a srovnáním zisku pro jednotlivé strany ZDE

Návrh - varianta I. alternativa A + alternativa B + důvodová zpráva ZDE

Návrh - varianta I. úplné znění se zapracováním návrhu ZDE
Návrh - varianta II. + důvodová zpráva ZDE
Návrh - varianta II. úplné znění se zapracováním návrhu ZDE
Návrh - varianta VI. alternativa A + alternativa B + důvodová zpráva ZDE
Návrh - varianta VI. úplné znění se zapracováním návrhu ZDE
9. 2. 2009

Mám připomínku k článku p. Kotrby o připravované změně volebního zákona, píše Michal Škop. Štěpán Kotrba tvrdí, že navrhované změny jsou výhodné pro ODS. Nicméně z přepočtů minulých voleb je vidět, že ty změny jsou výhodné pro stranu, kterou volilo nejvíce lidí + malé strany, které tratí většinovostí dnešního způsobu (zcela typicky SZ z roku 2006, která měla voliče rozprostřené po celé ČR, narozdíl od KDU-ČSL). To vše na úkor druhé (či třetí=KSČM) strany. Tou druhou však může být jak ČSSD tak ODS (či jiná, pokud dojde k nějaké změně v budoucnu).

9. 2. 2009

Odpověď na tuto otázku je jednoduchá: nestane a nemůže se stát, protože školné takový úspěch nezaznamenalo nikde na světě. Zavedení školného na universitách je záležitost čistě ideologická a jako taková ochotně přejímaná současnými politiky a "odborníky" přes reformy školství.

Nutnost školného je většinou zdůvodňována zlepšením kvality výuky a dále tím, že si studenti prý budou vzdělání víc vážit, když za ně zaplatí. Je dosti smutné, že tento očividný nesmysl podporuje na svém blogu třeba universitní profesor Kamil Wichterle.

9. 2. 2009

Lichá představa, že když studenti začnou na vysokých školách za své vzdělání platit, jakýmsi zázračným způsobem dojde k magickému zlepšení kvality vysokého školství, je naprosto nelogická. Je mi nepochopitelné, jak to lidé s ideologickými klapkami na očích v ČR mohou neustále opakovat. Proč se nepodívají kolem sebe.

8. 2. 2009

Amerika potřebuje Rusko na své straně pro vyjednávání s Íránem

Obamův poradce pro národní bezpečnost, generál James Jones, sdělil týdeníku Observer, že ty části amerického protiraketového štítu, které měly být vybudovány v Polsku a v České republice, budou dány k ledu a že rozhovory o protiraketové obraně budou rozšířeny.

Obamova vláda se po letech nepřátelství pokusila výrazně zlepšit styky s Ruskem. Nabídla, že zruší kontroverzní projekt raketové obrany, který Bush chtěl rozmístit ve střední Evropě. Chce také spolupracoval s Ruskem na kontrole zbrojení i v celé řadě dalších otázek.

9. 2. 2009

Mladí muži, kteří kouří marihuanu, se vystavují častější pravděpodobnosti, že u nich vznikne agresivní forma rakoviny varlat než u mužů, kteří marihuanu nikdy nekouřili. Zjistila to nová studie.

Kouření marihuany nejméně jednou týdně, anebo její pravidelné používání od doby dospívání zdvojnásobuje riziko rychle vznikající rakoviny varlat (nonseminoma), která postihuje muže od dvaceti do cca čtyřiceti let.

8. 2. 2009

Přestože cítím úctu a obdiv k lidem, kteří dnes dokážou obětavě a bez jakékoli naděje na osobní prospěch vykonávat veřejné funkce na úrovni obcí, nemohu souhlasit s článkem pana Jana Neorala. Obavy redaktora MF DNES Teodora Marjanoviče, které pan Neoral cíleně zlehčuje, nejsou v žádném případě plané a neopodstatněné. Jsem ale přesvědčen o tom, že současná aktuální problematika postojů Baracka Obamy by se neměla zužovat pouze na otázku radaru či neradaru, nebo naopak generalizovat výlučně do podoby vztahů USA -- Rusko.

8. 2. 2009

Motto: "Modernismus je výrazem pocitu dezorientace, který vzniká, když si lidé uvědomí, že v důsledku bouřlivého společenského vývoje není možno používat zkušeností z minulosti pro orientaci v dnešním světě." ZDE

Článek Petra Litoše je myslím ukázkou, jak zatraceně úzké jsou limity uvažování četných dnešních politických komentátorů a proč je vlastně nikdo mimo hranice českého společenství nemůže v důsledku jednoduchosti jejich argumentace brát příliš vážně.

Tito komentátoři jednak stále bojují v minulých konfliktech a nejsou schopni se zbavit v dnešním chaotickém, nepřehledném, pluralitním světě černobílých stereotypů dělení lidí na "my a oni".

Petr Litoš varuje před nebezpečím Vladimira Putina, onoho zlovolného, dlouholetého zpravodajce, který "léta žil v cizím prostředí pod tlakem" a "bude rozlišovat a vyhodnocovat jen sílu a slabost".

Nemám žádné iluze o Putinovi a nevím, jakým směrem bude směřovat v budoucnosti Rusko, zda se nestane nebezpečným (totéž platí i o Spojených státech). Navzdory mnoha rozporným okolnostem života v dnešním Rusku nemohu však po své nedávné návštěvě té země než usoudit, že nová generace, která je dnes v Rusku u moci, si počíná - v rámci možného - velmi obratně. V současnosti svou politikou osoby jako Putin a Medvěděv vytvořily pro obyčejné Rusy neuvěřitelný konzumní blahobyt a v porovnání s ruskou historii posledních sta a možná i více let i pozoruhodnou míru svobody. Jsem si vědom, že ruská vláda, údajně "v zájmu stability" kontroluje vysílání televizních stanic, což je nepřijatelné, avšak v zemi existují četná tištěná média, která jsou daleko víc protivládní než cokoliv, co vychází v České republice.

V argumentaci Petra Litoše jsou nejméně dva myšlenkové zkraty, týkající se obecného chápání politických skutečností:

8. 2. 2009

Despekt k cizincům vyrůstá z předsudků české společnosti

Skvělý televizní film Aljoňa režiséra Jaroslava Brabce (scénář Martin Ryšavý) představil českému konzumentovi receptářů, seriálů, detektivek a akčních filmů lidi, které v reálu přehlíží, nebo před nimi přechází na druhou stranu ulice. Čeština pro ně má všeříkající výraz "gastarbajtři"; snad proto, že jimi byli v minulosti (a jsou i v přítomnosti) mnozí Češi. Ti Češi, kteří se ve světě domohli peněz, aby se doma mohli na cizince ve stejném postavení dívat spatra.

9. 2. 2009

V reakciách časti čitateľov na Slovensku aj v Čechách cítiť istú škodoradosť, keď tlač píše o hospodárskych ťažkostiach v okolitých štátoch spôsobených krízou. Politici nás na domácej scéne presviedčajú o tom, že my sme na tom lepšie ako iní (nejaké argumenty si vždy nájdu) a že nás sa tá kríza nedotkne (september 2008), dotkne len okrajovo (október 2008), trochu spomalí náš rast (december 2008), možno dôjde k miernemu poklesu HDP (január 2009). Bohužiaľ, to nie je len české alebo slovenské špecifikum, podobné boli reakcie vo väčšine štátov.

7. 2. 2009

KD│ V interview pro Deutsche Welle hovořil nositel Nobelovy ceny za ekonomii Joseph Stiglitz o znárodňování bank, vyhlídkách rozvojových zemí a potřebě vzniku mezinárodního finančního regulátora.

8. 2. 2009

Reakce na tento rozhovor se Stiglitzem v Deutsche Welle.

DW-World: Ekonomové Nouriel Roubini a Nassim Taleb, kteří předpověděli globální ekonomický pokles, volají po znárodnění bank, aby došlo k zastavení ekonomického úpadku.

1. Taleb, narozdíl od Roubiniho, není ekonom, a pokud mohu soudit z toho, co jsem od něho četl a slyšel, většinou ekonomů a odborníků na finance pohrdá. (Nouriel Roubini je patrně výjimka.) Taleb je všestranně vzdělaný polyglot, universitní profesor, bývalý obchodník na burze (pracoval mimo jiné pro několik velkých firem na Wall Street jako specialista na finanční deriváty), esejista a v poslední době také autor dvou bestsellerů, které bych každému vřele doporučil.

9. 2. 2009

PONDĚLNÍ KRITICKÝ BLOC-NOTES

Duchové. Blíží se úplněk. Čas jako stvořený pro duchy. Nejen pro ty, kteří vás občas překvapí ve snu, aby vám připomněli věci, které si nechcete připustit. Jsou ale i duchové, kteří jsou přítomni více než ve snu: straší přímo v realitě. Ne, nebojte se, nedošlo u mne k narušení „intuitivních vlastností ontologické kategorie“ ani k „přenosu obsahu jedné ontologické kategorie do jiné“, jak o víkendu psal František Koukolík v příloze Věda Lidových novin. Duchové, kteří se tu a tam vynoří ze zapomnění malého či většího ale nemusejí pouze strašit.

9. 2. 2009

Papež Benedikt XVI. vyvolal vážnou kontroverzi, když zrušil exkomunikaci čtyř duchovních ze Společnost sv. Pia X. Tuto sektu založil r. 1970 francouzský arcibiskup Marcel Lefebvre v opozici proti reformám druhého vatikánského koncilu, které proběhly v katolické církvi v šedesátých letech. Tato Společnost má celosvětově asi 500 kněží a celebruje pro své stoupence mši asi na 700 místech. Kněží z této Společnosti odmítají liberalizaci a otevřenost, kterou přinesl druhý vatikánský koncil a přidržují se tradičních charakteristických rysů katolicismu včetně tridentské mše, která se celebruje latinsky. V roce 1988 vytsvětlil Lefebvre čtyři kněze -- Richarda Williamsona, Bernarda Fellaye, Bernarda Tissiera de Mallerais a Alfonsa de Galarrettu -- jako biskupy. Podle tiskového prohlášení Společnosti Pia X. to učinil, aby "se zajistilo, že katolická tradice přežije".

9. 2. 2009

"Žid je někdo, kdo je zjevně nepřátelský vůči Kristu"

ŠOK│ V září 2006 Britské listy informovaly, že představitelé lefebvristického hnutí z USA hodlali přednášet českým neonacistům v Muzeu policie "o vlivu judaismu na husitské hnutí". Pozvání dvou amerických extremistů organizoval Institut svatého Josefa, které vede ultrakonzervativní katolík Michal Semín a Martin R. Čejka, představitel časopisů Te Deum a Revue Katolík. Čejka byl v tu dobu zároveň místopředsedou strany Národního sjednocení. Přednášku tehdy propagoval server českých extrémních nacionalistů, "Národní tisková agentura". Kardinál Vlk obvinil vzápětí české lefebvristy ze spojení s americkými extremisty a omluvil se izraelskému velvyslanci v České republice Arie Arazimu, rabínu Karlu Sidonovi a americkému velvyslanci W. J. Cabanissovi. Kněžské bratrstvo sv. Pia X. (FSSPX) ovšem i nadále působí i v České republice a koná bohoslužby v Praze, ale zejména je mohutnící v Brně a ve Frýdku-Místku.

9. 2. 2009

Izraelská společnost se skládá, říká spisovatel Amos Oz, "z polohysterických uprchlíků a lidí, kteří přežili". Dvoutisícileté trauma pronásledování židů vytvořilo zkreslenou vizi, kdy každý výkřik bolesti, způsobené Izraelem, zní jako počínající ryk nenávisti na nacistické demonstraci v Norimberku.

Izrael v nadcházejících volbách zřejmě udělá chybu v úsudku tak katastrofální - a tak smrtící - jako byl útok na Gazu, píše v deníku Independent Johann Hari. Není vyloučeno, že za pár dní Izrael znovu zvolí ministerským předsedou Benjamina Netanyahua.

Toto je muž, který požaduje násilnou okupaci Gazy, jejímž cílem by mělo být "zlikvidovat" její demokraticky zvolenou vládu. Je to muž, který tvrdí, že bude "přirozeně rozšiřovat" židovské osady na západním břehu Jordánu. Je to muž, který tvrdí, že nebude nikdy vyjednávat o Jeruzalému, o Golanských výšinách ani o správě Západního břehu či přístupu k vodě.

9. 2. 2009

V den zahájení mnichovské bezpečnostní konference byla zveřejněna úvaha viceadmirála Ulricha Weissera, který byl v letech 1992 až 1998 vedoucím plánovacího štábu německého spolkového ministerstva obrany. Vychází ze základní myšlenky, že NATO je ve špatné kondici, protože jeho strategický koncept je překonán. Z jeho článku, který byl zveřejněn v Security Times jako zvláštní příloha k Atlantic Times, citujeme:

9. 2. 2009

Paradoxně také -- že by? -- v lepším uplatňování českého zboží?

Nejdřív vysvětlení té tajemné zkratky z nadpisu. Nekoketuje s bezprostředním kouzlem Horníčkových "hovorů". Chce jen naznačit, že všude v našich městech teď najdeme především "H & H", tj. prodej nějakých "hadrů" (nezřídka i "sekáč") a v posledních letech zvlášť enormně herny, což je to druhé "H". Všude jsou tyto provozy na očích, a v nepřehledném počtu. (O nich si teď povídat nebudeme.) --- Je přitom nanejvýš zajímavé, že třeba rozmanité prodejny skla a porcelánu (nyní s problematickým odbytem v zahraničí), někdy spolu s rozmanitým dalším zbožím, vlastní nejednou nějaký trhovec (či obchodník) původem z ciziny, a určitě málokdy tak na ráně jako ty lákavé herny nebo nabízené "hadry".

8. 2. 2009

V moderním světě se levice, která tvrdí, že jsou to romantičtí rebelové a milovníci svobody, stala dogmatickým mluvčím vzdálené moci. Pravice, jíž se svět posmívá jako stoupencům diktatur a tajným fašistům, se dnes skládá ze skutečných revolucionářů a romantiků, píše v britském polobulvárním, avšak často provokativním a inovativním pravicovém listě Daily Mail (který před válkou podporoval Hitlera) komentátor Peter Hitchens. Textologická analýza ze sociologického hlediska a z pohledu vytváření mytologií (Barthes) by byla velmi zajímavá.

Hitchensův ostře protiněmecký a protibruselský článek je motivován silným anglickým nacionalismem, tedy sebezájmem, iracionálně pociťovaným euroskeptismem některých Britů, jehož součástí je i nenávist vůči Německu, datující se nejméně od druhé světové války. Do článku Hitchens zamotal historii Československa ve dvacátém století, "dosud silně pociťované" trauma Čechů z útlaku za komunismu i jejich nynější obavu z permanentního zotročení Bruselem. Obdivuje Klause a české euroskeptiky, že proti bruselskému jhu hrdinně bojují.

Článek obsahuje některé nepřesnosti (není pravda, že Lisabonská smlouva může vést k návratu zkonfiskovaného majetku sudetských Němců ZDE, není zřejmě pravda, že vražda Jana Masaryka "je dosud nevyřešena". ZDE ) Hitchens obdivuje pražské Muzeum komunismu. Z článku dál citujeme (JČ) :

9. 2. 2009

Řada historických osobností v různých dobách vyznávala stejnou zásadu: De omnibus dubitandum. V české verzi: O všem pochybuj.

Někteří současníci však radši vyznávají apodiktické soudy - není pravda, že Lisabonská smlouva může vést k návratu zkonfiskovaného majetku sudetských Němců; není pravda, že vražda Jana Masaryka "je dosud nevyřešena". Viz např. Jan Čulík ZDE.

8. 2. 2009
informace Unie českých spisovatelů

Dne 7. února 2009 se konala konference členů Unie českých spisovatelů k tématu: Dvacet let poté- zisky a ztráty literatury. Po rozsáhlé diskusi spisovatelé vydali prohlášení následného znění:

Členové Unie českých spisovatelů se v průběhu let na svých konferencích několikrát kriticky vyjadřovali ke stavu české kultury, k postavení spisovatelů a hodnotné domácí literatury. Oproti mnohým oficiálním zastáncům tržních vztahů si nemyslíme, že naše literatura prožívá rozkvět, je to jen klam a vytváření iluze ve vědomí veřejnosti. O osudu naší národní literatury rozhodují knižní podnikatelé, jejichž jediným kritériem pro vydání a prodej knihy je zisk. Stále více se potvrzuje, že tržní vztahy jsou pro národní literaturu zhoubné.

9. 2. 2009

Nyní schválená novela trestního řádu, zákona o ochraně osobních údajů, trestního zákona a zákona o přestupcích , která konečně vytváří správní i trestněprávní postih vydavatele či autora informací (poruší zákaz zveřejnění osobních údajů stanovený jiným právním předpisem) a za neautorizované zveřejnění policejních spisů a odposlechů (osobní údaje o jiném shromážděné v průběhu trestního řízení), a která zároveň dává důvod i pro následný postih občanskoprávní, učiní zároveň přítrž i internetovým diskuzím na mnoha českých serverech, veřejně dostupným příspěvkům na videoblozích a ve videogaleriích, ve fotogaleriích a na blozích. To proto, že nemoderované diskuze či jakýkoliv jiný obsah mohou (a budou) obsahovat informace (dezinformace, nactiutrhačné informace, osobní údaje), které mohou být (a budou) s touto normou v kolizi. Obsahují ho totiž už teď.

9. 2. 2009

Náznak tvrzení, že je Obamův program pro energetiku je jen zástěrkou pro zájmy jaderného průmyslu, vyjádřený v tomto příspěvku, je konspirační teorií. Opačné hodnocení, které uvádí i jiné primární zdroje, než je jádro, které Obamův ministr pro energii vyhodnocuje, je popsáno ZDE, upozorňuje čtenář Peter Frish.

9. 2. 2009

Evropský parlament a Rada Evropské unie vyhlásily rok 2009 "Evropským rokem kreativity a inovace". Tomuto rozhodnutí předcházelo poznání, že společenství kreativity -- jednak v oblasti umění a v jednak oblasti technologie a obchodu -- nejsou dobře propojena. Sblížení těchto dvou světů v mnoha oborech, ve školách, na univerzitách, v soukromých a veřejných organizacích, má být přínosem evropského roku kreativity a inovací. Zejména univerzity jsou v širším ekonomickém kontextu podstatně důležitější jako zdroje kreativity a talentu, než zdroje nových technologií.

9. 2. 2009
Eligible countries: Poland, Hungary, Czech Republic, Slovakia, Austria and the Baltic States

The University of Chicago is pleased to announce the Christian A. Johnson Endeavor Foundation Visiting Scholar Program. A three-year initiative fostering liberal arts education in Central Europe, linking colleagues from Poland, Hungary, the Czech Republic, Slovakia, Austria, and the Baltic States with faculty and students at the University of Chicago.

9. 2. 2009

aneb "ale nebudeme to přímo říkat"

Článek předkládá zamyšlení nad nejnovějšími vyhlášeními nového amerického prezidenta o energetické nezávislosti a snižování produkce skleníkových plynů. Snaží se doložit hypotézu, že takové iniciativy se neobejdou bez rozvoje jaderné energetiky, byť její rozvoj není výslovně proklamován.

SS-9 SCARP
9. 2. 2009

ANALÝZA

Sovětský svaz od počátku přikládal raketovým zbraním mimořádnou důležitost a dnešní Rusko na tento odkaz důsledně navazuje. Dnešní balistické rakety, které představují základ vojenské moci Ruské federace a v řadě ohledů předstihují i americké zbraně, jsou výsledkem desítek let výzkumu a vývoje.

Závody ve zbrojení a dobývání kosmu vyprodukovaly smrtící střely, jejichž samotná síla zabránila jejich nasazení. Ruský arzenál však rozhodně není jen rozpadajícím se reliktem studené války, protože i v dnešním multipolárním světě je udržování odstrašující síly důležité pro prosazování zájmů (super)velmocí.

UPOZORNĚNÍ: Plné znění článku je rozsáhlé a vybavené ilustracemi, tabulkami a fotografiemi. Počítejte proto s delším časem při jeho načítání .

9. 2. 2009

ŠOK│ Bezelstné přiznání učinil ředitel Občanského institutu a pedagog soukromé "pravicové" vysoké školy Cevro institut, založené Ivanem Langerem, Roman Joch na pravicovém xenofobním serveru EUserver, kde jej zveřejnil editor:

Občanský institut vždy závisel na dárcích v zahraničí. Tato závislost byla nevýhodná z mnoha důvodů, k nimž loni v létě přibyl i tehdy nevýhodný kurz amerického dolaru. Nyní je situace ještě horší. Finanční krize v USA výrazně negativně poznamenala naše pravidelné americké dárce. Spoléhat na podporu z USA v roce 2009 nemůžeme vůbec anebo jen ve velmi omezené míře. A přitom Občanský institut ze tří pětin až dvou třetin závisel právě na podpoře z USA.

9. 2. 2009
Pokračující polemika s eurotmáři o Barcelonských cílech Evropské rady - odpověď na článek europoslance Zvěřiny pod titulkem "Je třeba jiných než ryze kolektivistických institucí pro péči o malé děti" jako reakce na článek poslankyně Anny Čurdové "Zvěřina jako Turkmenbaši"

Europoslanec – sexuolog Zvěřina tvrdí na jedné straně, že nesouhlasí s ideologickými východisky radikálních feministek, ale v důsledku nesouhlasí s cíli Evropské unie. Generální tajemník Evropské rady, nejvyššího orgánu Evropské unie, Javier Solana není radikální feministka, i když nosí kalhoty. Úkolem Evropské rady je určovat směr rozvoje Evropské unie. Jejími členy jsou hlavy států nebo vlád členských zemí Evropské unie. Zprávu o Barcelonských cílech Evropské rady z roku 2002 (mj. ony zlořečené kvóty pro jesle a školky) předkládala Evropskému parlamentu slovenská poslankyně za KDH Anna Záborská, v EP registrovaná nikoliv za nějakou radikálně feministickou frakci, ale v evropské straně lidové – stejně jako poslanec Zvěřina (ODS tam naštěstí nemají). Je vidět, že ženy v EPP si myslí něco jiného, než muži. Je vidět, že 358 poslankyň a poslanců Evropského parlamentu si myslí něco jiného, než europoslanec Zvěřina. Důvod k zamyšlení. Důvod k volbě. Moudřejší premiéři zemí Evropské unie Topolánkův návrh na redukci Barcelonských cílů odmítli ihned. České ženy by ale měly napříště pečlivě zvážit, koho do Evropského parlamentu volit.

9. 2. 2009

EA│EurActiv│Poľsko robí zásadný obrat vo svojej energetickej politike. Do roku 2025 chce mať funkčné dve jadrové elektrárne a tým sa zbaviť závislosti na uhlí.

"Plánom je mať minimálne dve z nich -- prvú do roku 2020, druhú o tri či štyri roky neskôr", povedal Maciej Wozniak, hlavný energetický poradca premiéra Donalda Tuska na konferencii organizovanej v Bruseli (5. február 2009) Francúzskym inštitútom medzinárodných vzťahov (IFRI). Poľsko bolo medzi krajinami, ktoré nesúhlasili so zavádzaním plného obchodovania emisných povoleniek v energetickom sektore. Vo výrobe energie totiž závisí takmer výlučne (na 95%) na uhlí.

8. 2. 2009

Joe Biden nám dal naději, že český národní spor o radar v Brdech může ještě nějakou dobu pokračovat. (Avšak britský týdeník Observer, který téma zpracoval pečlivěji než jiná média, se v Mnichově na věc dotazoval generála Jamese Jonese, Obamova poradce poro národní bezpečnost, který uvedl, že česká a polská část radarového systému budou "uloženy k ledu" a o projektu se bude široce jednat, pozn. JČZDE). Možná jsem měl napsat, že jde i "český národní sport", protože je pro nás tolik typické, že se dokážeme střetávat především v otázkách, na které jaksi nemáme žádný reálný vliv anebo naopak o těch, které nemají žádný reálný vliv na nás. Vedeme vášnivé spory o radar, o pravdu ve vztazích mezi Ruskem a Ukrajinou a o to, kdo je oním spravedlivým v tisíciletém sporu mezi Palestinci a Židy, popř. o to, zda je pan či paní XYZ padouch nebo hrdina nebo zda má na Letné stát blob.

8. 2. 2009
Noam Chomsky
Preložil Peter Vittek

V sobotu 27. decembra 2008 sa začal posledný americko-izraelský útok na bezmocných Palestínčanov. Podľa izraelskej tlače ho dôkladne pripravovali viac ako šesť mesiacov. Plán mal dve zložky: vojenskú a propagandistickú. Zakladal sa na izraelskom poučení z invázie do Libanonu v roku 2006, ktorá sa považuje za mizerne naplánovanú a zle propagovanú. Preto si môžeme byť istí, že väčšina z toho, čo sa stalo a čo sa povedalo, bola dopredu naplánovaná a zamýšľaná akcia.

Celkom určite bol naplánovaný začiatok útoku: tesne pred poludním, keď sa deti vracali zo školy domov a davy ľudí sa potulovali ulicami husto obývaného Gaza City. Zabiť viac ako 225 ľudí a zraniť 700 trvalo len zopár minút. Sľubný začiatok masového vraždenia bezmocných civilistov uväznených v malej klietke, z ktorej sa nedá uniknúť.

7. 2. 2009

ANALÝZA BEZPEČNOSTNÍHO PROSTŘEDÍ

Kdo platí okupaci a kdo nemá zájem na mírovém jednání?

Poslední útok na Gazu nezačal 27. prosince 2008, ale začal již v lednu 2006, kdy si Hamás dovolil vyhrát demokratické volby. Zpráva OSN informuje o tom, že během roku 2006 Izrael do Gazy vystřelil 14 000 dělostřeleckých granátů, které zabily 59 lidí. Skoro všechno to byli civilisté.

Zdroj: Office for the Coordination of Humanitarian Affairs - OCHA UN ZDE

Zřejmě kvůli některým médiím se Izrael uchýlil k tišší taktice kolektivního trestání obyvatel Gazy a začal jim přerušovat dodávky humanitární pomoci, na kterých jsou životně závislí. Totální ekonomickou blokádu Izrael zahájil poté, co Hamás z Gazy v červnu 2007 vyhnal kolaboranty z Fatahu. Proč říkám kolaboranty? Všem je známo, že Izrael by si nemohl dovolit ignorovat mezinárodní právo a pokračovat ve velice nákladné okupaci, kdyby nebyl politicky podporován a de facto sponzorován Spojenými státy. Izrael inkasuje tolik ekonomické pomoci, jako všechny země dohromady.

8. 2. 2009

Redaktor MF DNES Teodor Marjanovič se ve svém článku "Obamovo holubičí harakiri" ze 6. února 2009 pustil do amerického prezidenta Baracka Obamy. Nazval ho "mesiášem změn" - a odhalil způsob, kterým Obama hodlá plnit "sliby, že změní svět".

"Bude podlézat Rusům", informoval nás pan redaktor. Podlézáním zřejmě míní, že dotyčný prezident navrhuje "radikální jaderné odzbrojení, které by zahrnovalo i sbohem evropskému radaru a obranným střelám".

9. 2. 2009

Nový svätiaci biskup diecézy v Linzi Gerhard Maria Wagner, ktorého vymenovanie Vatikánom prijali v Rakúsku s nevôľou, považuje homosexualitu za liečiteľnú. Povedal to v rozhovore pre najnovšie vydanie rakúskeho týždenníka Profil, ktoré vyjde v pondelok. ... ... Svoje vymenovanie mohol aj odmietnuť, "ale keď si to pápež želá, bolo by zbabelé zutekať len pre obavy z verejnej mienky". ... Kontroverzné postoje mal Wagner aj v minulosti. Varoval napríklad mladých ľudí pred knihami britskej autorky Joanne K. Rowlingovej o čarodejníckom učňovi Harrym Potterovi, pretože v nich videl vplyv satanizmu. Hurikán Katrina, ktorý zničil New Orleans, označil Wagner za istý druh božieho trestu pre toto nemorálne americké mesto....

SME: Nový linecký svätiaci biskup: Homosexualita je liečiteľná ZDE

7. 2. 2009

Zavedenie európskej spoločnej meny na Slovensku k 1.1. 2009 malo ešte jeden veľmi významný, aj keď vopred neplánovaný dôsledok. Už niekoľko mesiacov pred termínom prechodu na euro pociťovali všetky komerčné banky zvýšený nárast korunových vkladov. Bolo to spôsobené tým, že medzi obyvateľstvom sa podľa odhadu Národnej banky Slovenska nachádzalo 50-70 miliárd korún, ktoré neboli uložené v bankách.

9. 2. 2009

Jak je možné uveřejnit takovou hloupost, že protože prý nevím, jak pomoci v Gaze, tak se na to vykašlu? To nás čtenáře BL má Člověk v tísni za naprosté pitomce?

Stačí si do Googlu dát heslo "help for Gaza" a vyjede na Vás přes 50 miliónů odkazů! V Gaze operuje řada mezinárodních humanitárních organizací, jako UNICEF, OSN, Červený kříž/půlměsíc či různé náboženské organizace. Což se tak obrátit na ně? Zde je příklad, toho, co Gaza potřebuje, například podle Physicians for Human Rights-Israel:

9. 2. 2009

S většinou názorů Štěpána Kotrby souhlasím, ale s tím, co vyjadřuje v článku "Jak chcete vychovávat děti, bojíte-li se podepsat?" se minul cílem, píše čtenář Jaroslav Mikulík z Uherského Hradiště. Strefovat se do učitelského stavu kvůli strachu mi nepřipadá fér. Zřejmě Štěpánu Kotrbovi ještě nedošlo, v jaké "demokracii" žijeme. Co ví o atmosféře strachu, která zasáhla nejen školské, ale všechny veřejné instituce, nemluvě o soukromém sektoru? Ví, jakou váhu má tolik deklarovaná svoboda slova pro obyčejného zaměstnance - učitele, úředníka, dělníka....? Takovou, že se o svém strachu už bojí i mluvit, natož zveřejnit své jméno pod veřejný "kritický" článek.

31. 1. 2009

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V lednu 2009 přispělo celkem 187 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 43 243.45 Kč. Příjem z reklamy byl 6000 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 1. 2009 částku 114 952. 65 Kč . Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 1,816.91 EUR.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Hypoteční, finanční ... ekonomická krize RSS 2.0      Historie >
8. 2. 2009 Dobrý radar ještě žije... Ladislav  Žák
7. 2. 2009 Stiglitz: Jedinou odpovědí na finanční krizi je znárodnění bank   
6. 2. 2009 Někteří britští držitelé hypoték nebudou platit žádné úroky   
6. 2. 2009 Nehrozí Slovensku hospodářský kolaps?   
3. 2. 2009 V Číně přišlo 26 milionů lidí v důsledku hospodářské krize o práci   
2. 2. 2009 O freudovské cestě k univerzáliím aneb Nezobecňuj z jednoho případu, zobecňuj ze dvou Karel  Dolejší
2. 2. 2009 150 milionů na televizi je málo Štěpán  Kotrba
31. 1. 2009 O filosofech, manažerech a nenápadném půvabu buržoazie Karel  Dolejší
29. 1. 2009 Hospodářská situace se stále zhoršuje   
28. 1. 2009 Krize: Nevědomost, nebo neprofesionalita? Jaroslav  Ungerman

USA 2009: Obama a očekávání RSS 2.0      Historie >
7. 2. 2009 Stiglitz: Jedinou odpovědí na finanční krizi je znárodnění bank   
5. 2. 2009 Spasitel světa konečně přišel. No a? Miloš  Dokulil
5. 2. 2009 Afghánistán potřebuje mír, ne české žoldáky Oskar  Krejčí
5. 2. 2009 Vyvíjí Rusko bezpilotní prostředek určený k útoku na protiraketovou základnu v Evropě? Karel  Dolejší
4. 2. 2009 Prezident Obama se chce dohodnout s Ruskem na radikálním snížení jaderných zbraní   
4. 2. 2009 Rána pro Obamu: Tom Daschle byl donucen rezignovat   
4. 2. 2009 Tajná studie Pentagonu požaduje revizi cílů afghánské války   
3. 2. 2009 Mise na Mars? Ani náhodou Petr  Litoš
2. 2. 2009 Immanuel Wallerstein: Jak předělat Ameriku: Obamovy dvojznačnosti Immanuel  Wallerstein
2. 2. 2009 Odchod Matúš  Holý

Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy RSS 2.0      Historie >
4. 2. 2009 Vojna o ropu a plyn pokračuje - sporom o Hadí ostrov   
28. 1. 2009 Nabucco... nomen omen Ladislav  Žák
23. 1. 2009 Experti: Nabucco není skutečnou alternativou   
21. 1. 2009 Plynová krize a slabost Ruska Pavel  Urban
19. 1. 2009 Komu prospívá plynová krize v Evropě? Pavel  Rott, Štěpán Kotrba
18. 1. 2009 Ukrajinsko ruská dohoda dosiahnutá -- je kríza skutočne za nami? Juraj  Slabeycius
18. 1. 2009 Tymošenková obviňuje Firtaše, Bojka a Juščenka ze selhání plynových rozhovorů   
16. 1. 2009 Putin o plynu v německé televizi   
16. 1. 2009 Bielorusko a Ukrajina sa nelíšia iba o faktor priepustnosti plynu   

"Entropa" Davida Černého RSS 2.0      Historie >
27. 1. 2009 Bulharská odveta Ladislav  Žák
26. 1. 2009 Mystifikace za mystifikaci aneb poprvé fandím Mladé frontě Dnes   
21. 1. 2009 Omlouvám se, že jsem umělec?? Bohumil  Kartous
21. 1. 2009 Entropa není umění Petr  Wagner
20. 1. 2009 Černý obrys rafinovaného cukru? Miloš  Dokulil
20. 1. 2009 Ta provokace mi skutečně připadá vtipná Jan  Čulík
17. 1. 2009 Tak je vyloupněte Petr  Litoš
17. 1. 2009 Absurdistán se představil Entropou Zdeněk  Jemelík
17. 1. 2009 Bulharsko František  Řezáč
17. 1. 2009 Washington Post: Je-li Bulharsko záchod, je na něm teď pěkně zima   

Kontroverze Klaus kontra europoslanci, prosinec 2008 RSS 2.0      Historie >
2. 1. 2009 Francouzi jako Hitler   
1. 1. 2009 Guardian: Obavy z českého předsednictví EU sílí   
27. 12. 2008 S Čechy v čele EU bude veselo   
24. 12. 2008 Nězavisimaja gazeta: Ruské obavy z českého předsednictví   
22. 12. 2008 Evropská unie je politický kýč, aneb O věrnosti prázdnotě Luděk  Toman
19. 12. 2008 Transformace středověké Svaté říše v národní státy byla postupná Petr  Schnur
17. 12. 2008 Der Spiegel: Pozdvižení nad českým prezidentem: Tajně odposlouchával europoslance   
16. 12. 2008 Jak odvést pozornost od "lisabonizace" EU... Jaroslav  Kuba
16. 12. 2008 Tanečky okolo Lisabonské smlouvy Michael  Kroh
16. 12. 2008 Nastávající krize Milan  Valach

Sankt Peterburg prosinec 2008 RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2008 Jsme odsouzeni pasivně naslouchat rozhovorům vládců o našem osudu   
31. 12. 2008 Ne, v Rusku není komunismus Jan  Čulík
27. 12. 2008 Dětští žebráci v petrohradském metru Jan  Čulík
23. 12. 2008 Vánoční procházka starým Petrohradem Jan  Čulík
22. 12. 2008 Sankt Peterburg a okolí - dalších pár pohledů Jan  Čulík
22. 12. 2008 Dnešní Rusko: Směsice kapitalismu a komunismu, která zraje k bizarnosti Jan  Čulík
21. 12. 2008 Půjde Rusko tou či onou cestou a jak to tam vypadá dnes? Jan  Čulík
20. 12. 2008 V ďáblově lůně: Sankt Peterburg 2008 Jan  Čulík
20. 12. 2008 Orgie konzumerismu v ruském městě Jan  Čulík

Plynovod Nabucco RSS 2.0      Historie >
30. 1. 2009 Nabucco – plynárenský sen, alebo realita? Karol  Palkovič
28. 1. 2009 Nabucco... nomen omen Ladislav  Žák
23. 1. 2009 Experti: Nabucco není skutečnou alternativou   
19. 1. 2009 Komu prospívá plynová krize v Evropě? Pavel  Rott, Štěpán Kotrba
15. 1. 2009 Stratfor: Ruská plynová past   
25. 12. 2008 Rusko podepsalo se Srbskem strategické energetické dohody - válka o ropu skončila   
10. 11. 2008 Energetická bezpečnost a zemní plyn -- část II Jaroslav  Ungerman
31. 10. 2008 Energetická bezpečnost a zemní plyn -- část I. Jaroslav  Ungerman
27. 10. 2008 Rumunsko a Rakousko zrazují Nabucco   

Roman Joch, ředitel "Občanského institutu" RSS 2.0      Historie >
9. 2. 2009 Ultrakonzervativní Občanský institut se přiznal: nechal se financovat z USA   
5. 12. 2008 To, že je Roman Joch zván v ČR do televize, má zásadní význam   
5. 12. 2008 Joch Jan  Hruška
5. 12. 2008 Doufejme, že se Roman Joch nebude chtít vrátit k profesi   
5. 12. 2008 Poplašná zpráva o úrovni české populace   
4. 12. 2008 Necenzurovat- ani Jocha Ivan  David
4. 12. 2008 Naše civilizace nebyla nikdy dosti křesťanská   
4. 12. 2008 Televizní odborník Roman Joch   
3. 12. 2008 Propaganda od Romana Jocha - článek bez informační hodnoty   
25. 2. 2008 Jochův návrh na legalizaci mučení jste nepochopili   

19. kongres ODS RSS 2.0      Historie >
10. 12. 2008 Nekolikajazyčný eurooptimistický jekot na Hradčanech Karel  Košťál
9. 12. 2008 Hlas lidu aneb co reprezentuje zkratka ODS   
9. 12. 2008 Koncept bezpečnosti České republiky od ODS -- zřeknutí se suverenity ve prospěch Spojených států? Mojmír  Babáček
8. 12. 2008 Boj s bolševismem v ODS Ladislav  Žák
8. 12. 2008 ODS kompletní. Stejná jména. Stejný styl. Stejné výsledky do budoucna. Štěpán  Kotrba
8. 12. 2008 Modré autíčko Robert  Bartoš
8. 12. 2008 Hrozící finanční krize zřejmě oslabila podporu ODS Vojtěch  Polák
8. 12. 2008 ODS: načechrejme péra, začne nová éra Milan  Daniel
8. 12. 2008 Václav Klaus de la Mancha a pár podivných kukaček v hnízdě ODS Ivo  Šebestík
7. 12. 2008 ODS stále bojuje s bolševismem Bohumil  Kartous

Krajské a senátní volby říjen 2008 RSS 2.0      Historie >
4. 12. 2008 Analýza neúspěchů ODS   
20. 11. 2008 Jak se jedná o krajské vládě na jižní Moravě   
20. 11. 2008 Když dva dělají totéž... Antonín  Hubený
31. 10. 2008 Co řekly volby 2008? Soňa  Hromátková
29. 10. 2008 Kdo měl jít k volbám   
29. 10. 2008 Jak by interpretoval Klausovo chování před volbami Ústavní soud? Václav  Chyský
27. 10. 2008 Nebude diktatura v ČR Bohumír  Tichánek
27. 10. 2008 Zeman měl pravdu, severočeská ČSSD nejspíš má v plánu uzavřít koalici s ODS Štěpán  Kotrba
27. 10. 2008 Vidět mladšího člověka na cestě k volbám bylo jak vidět bílou vránu   
27. 10. 2008 Černé bláto a zelená bažina Štěpán  Kotrba

Gruzie, Rusko a Jižní Osetie RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2009 Experti: Nabucco není skutečnou alternativou   
22. 1. 2009 Vymítání démonů z americko-ruských vztahů   
15. 1. 2009 Stratfor: Ruská plynová past   
13. 1. 2009 Pustili nám plyn aneb sebevražda ukrajinského snu Štěpán  Kotrba
25. 12. 2008 Bývalý gruzínský zástupce v OSN vyzval k předčasným volbám Karel  Dolejší
24. 12. 2008 Nězavisimaja gazeta: Ruské obavy z českého předsednictví   
16. 12. 2008 Ruští generálové ztrácejí moc   
30. 11. 2008 Zpráva Izvestijí je zavádějící, Saakašvili trvá na tom, že za válku nese odpovědnost Rusko Karel  Dolejší
29. 11. 2008 Izvestija: Saakašvili prý "přiznal, že vyprovokoval válku s Ruskem; podle opozice chce uprchnout ze země"   
25. 11. 2008 Válka jako zrcadlové bludiště Petr  Nachtmann

Šikana od Cizinecké policie RSS 2.0      Historie >
10. 10. 2008 Další překážka příchodu lidí ze zahraničí do ČR   
18. 8. 2008 Welcome to Prague   
14. 7. 2008 Fronty na cizinecké polici chce řešit Akademie věd: vlastním cizineckým policistou pro vědce   
6. 7. 2008 Imigrace Petr  Wagner
4. 7. 2008 Jak Cizinecká policie v Praze bojuje proti cizincům   
2. 7. 2008 Jak Cizinecká policie ČR zachází s lidmi   
5. 3. 2008 Stop, už nejste legály Milan  Daniel
22. 1. 2008 Korupce státních úředníků aneb Jak se žije cizincům v ČR   
16. 1. 2008 Třeba se Britové poučili v Česku Milan  Daniel
3. 12. 2007 Odpor vůči cizincům v České republice Jan  Čulík

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
30. 1. 2009 Elektronický způsob vedení zdravotnické dokumentace: ochrana dat především Štěpán  Kotrba
29. 1. 2009 Za levné léky se v ČR vydaly jen 4 promile z celkových nákladů na léčiva Petr  Wagner
24. 1. 2009 Co zdravotnické poplatky regulují? Antonín  Konečný
23. 1. 2009 Ideologické hrůzy náměstka ministra či jeho kritika? Jan  Marek
22. 1. 2009 Ideologické hrůzy pana magistra Šnajdra Petr  Wagner
19. 1. 2009 Pohroma Julínek odchází, modrá kára zdravotnictví jede dál Vladimír  Tupáček
14. 1. 2009 České zdravotnictví žádné reformy nepotřebuje Petr  Wagner
20. 12. 2008 Poplatky za ošetření nic neregulovaly Petr  Wagner
6. 12. 2008 Šlo o návštěvu lékaře jen v nutných případech   
5. 12. 2008 Poplatky ve zdravotnictví v ČR a v Německu   

Marihuana RSS 2.0      Historie >
10. 11. 2008 Kateřina Jacques chce dávat beztrestně marihuanu i dětem Štěpán  Kotrba
18. 9. 2008 Nad léčivými jointy s Lumírem Hanušem Lumír Ondřej Hanuš, Štěpán Kotrba
10. 7. 2008 Bushka versus stát: Poloviční vítězství snaživého primitiva Štěpán  Kotrba
8. 7. 2008 Zhulení křesťané: vědci objevili psychoaktivní účinky starověkého kadidla   
1. 7. 2008 V holandských kavárnách smějí kuřáci kouřit jen konopí   
6. 6. 2008 Trpká léčba konopím Bushka  Bryndová
13. 5. 2008 15 000 lidí: fotoohlédnutí z Global Marihuana March 2008 Štěpán  Kotrba
6. 5. 2008 Global Marihuana March 2008 tuto sobotu   
21. 3. 2008 Pokání na Velký pátek kvůli perverznímu efektu Bushka  Bryndová

Čína RSS 2.0      Historie >
3. 2. 2009 V Číně přišlo 26 milionů lidí v důsledku hospodářské krize o práci   
22. 1. 2009 Bílá kniha čínské obrany Oskar  Krejčí
29. 12. 2008 Sinologie a dnešní Čína Lukáš  Zádrapa
2. 12. 2008 Čína se obává indicko-japonské vesmírné aliance   
9. 11. 2008 Xinhua: OSN oznámila podepsání Pekingské deklarace o změnách klimatu   
8. 11. 2008 Dong Feng - raketový arzenál Říše Středu Lukáš  Visingr, Alena Breuerová, Štěpán Kotrba
31. 10. 2008 Na čínském obzoru jsou přece jen nakonec "josefínské" reformy? Miloš  Dokulil
30. 10. 2008 Asijské vesmírné závody   

Tibet RSS 2.0      Historie >
30. 5. 2008 Firma Dior zlikvidovala reklamu Sharon Stoneové pro Čínu   
20. 5. 2008 "Jako by zaklet byl onen sad."   
19. 5. 2008 Dalajláma nebyl přijat na vládní úrovni Richard  Seemann
25. 4. 2008 Tibet -- žádná Šangri-la Slavoj  Žižek
24. 4. 2008 Protestuji proti pokrytectví aktivistů, kteří se zasazují za lidská práva jen pro někoho Petr  Kužvart
18. 4. 2008 Mluvme tedy o Tibetu! Petr  Fiala
31. 3. 2008 "Olympiáda v Pekingu - Vypni televizi!"   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
30. 3. 2008 Dezinformační válka: Podle obskurních zdrojů prý britská špionáž tvrdí, že nepokoje v Lhase vyvolali čínští policisté   
28. 3. 2008 Tibetští mniši narušili oficiální čínskou mediální PR akci   

Zelení RSS 2.0      Historie >
9. 2. 2009 Energetika podle Obamy Jiří  Krautwurm
7. 2. 2009 Tonoucí zelený se i blobu chytá Ivan  Větvička
6. 2. 2009 O jádru zodpovědně, je to politikum Václav  Hála
1. 2. 2009 Zelení volným pádem Milan  Daniel
31. 1. 2009 Bursík píše Kuchtové Martin  Bursík
31. 1. 2009 "Demokratická výzva": Ustavena vnitrostranická frakce Strany zelených   
25. 11. 2008 Bývalý kpt. StB Miloslav Málek. Loajální zaměstnanec Milan  Daniel
25. 11. 2008 Pochybnosti   
25. 11. 2008 Jak se dláždí cesta k moci Milan  Daniel
24. 11. 2008 Bursíkova izolace se prohlubuje Milan  Daniel

Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti RSS 2.0      Historie >
29. 8. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
11. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
8. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
21. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
20. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
18. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
17. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
14. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
13. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
12. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
8. 2. 2009 Když se norma stává pornem a porno normou Irena  Ryšánková
6. 2. 2009 Papež a kancléřka, neboli příklad mediální moci Uwe  Ladwig
5. 2. 2009 Vlk se ani tentokrát nenažral: další rozhodnutí RRTV zrušeno pro nezákonnost Štěpán  Kotrba
5. 2. 2009 Kateřina a Barbie důležitější než radar Václav  Hála
3. 2. 2009 Už je to tady: trh s videoobsahem se začíná pomalu hroutit   
28. 1. 2009 Proč vedou média proti Drymlovi a Rathovi totální válku? Petr  Wagner
24. 1. 2009 Kontroverze: Vysílat či nevysílat humanitární reklamu pro Gazu?   
22. 1. 2009 Proboha, jsi vůbec "Robert"? A není to fuk?! Miloš  Dokulil
8. 1. 2009 Koncert CHCI WAVE ZPĚT!   
1. 1. 2009 Televizní nuda na Silvestra Monika  Binke

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
4. 2. 2009 Vojna o ropu a plyn pokračuje - sporom o Hadí ostrov   
30. 1. 2009 Nabucco – plynárenský sen, alebo realita? Karol  Palkovič
26. 1. 2009 Ako prežiť budúcnosť: Prognóza, ktorá sa stala na Slovensku realitou   
23. 1. 2009 Experti: Nabucco není skutečnou alternativou   
23. 1. 2009 Biopaliva: dobrý nápad anebo zločin vůči chudým a přírodě?   
19. 1. 2009 Barack Obama a meze americké moci Karel  Dolejší
19. 1. 2009 Komu prospívá plynová krize v Evropě? Pavel  Rott, Štěpán Kotrba
16. 1. 2009 Budoucnost, která nebyla John Michael Greer
15. 1. 2009 Stratfor: Ruská plynová past   

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
31. 10. 2008 Kongo: Jak přiléváme - koupí mobilních telefonů - oleje do ohně nejkrvavější války v Africe   
16. 5. 2008 Neslyšitelný nářek Somálců Daniel  Veselý
12. 3. 2008 Somálsko: zhoršení humanitární situace   
12. 3. 2008 Independent: Ohlušující mlčení   
24. 1. 2008 Immanuel Wallerstein: Keňa: stabilní demokracie nebo rozpad? Immanuel  Wallerstein
8. 8. 2007 Za oponou neoliberálního humanitarismu: od Iráku k Darfúru Mesfin  Gedlu
6. 8. 2007 Africký kontinent součástí "války proti terorismu" Daniel  Veselý
26. 6. 2007 Afrika odmítá americké plány na výstavbu velké vojenské základny   
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním   
1. 5. 2007 Immanuel Wallerstein: Afrika roku 2057 Immanuel  Wallerstein

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
6. 2. 2009 Anketa v ČSSD: co s Afghánistánem? Jiří  Beránek
5. 2. 2009 Afghánistán potřebuje mír, ne české žoldáky Oskar  Krejčí
4. 2. 2009 Tajná studie Pentagonu požaduje revizi cílů afghánské války   
4. 2. 2009 Bude v České republice vyhlašována "presstitutka" roku? Mojmír  Babáček
28. 1. 2009 Britská vláda "musí zveřejnit" záznam kabinetních jednání o válce v Iráku   
22. 1. 2009 Vymítání démonů z americko-ruských vztahů   
20. 1. 2009 Vyšetřování antraxových útoků - konflikt vědecké pravdy s mocí Mojmír  Babáček
19. 1. 2009 Barack Obama a meze americké moci Karel  Dolejší
17. 1. 2009 Konec Bushovy éry v USA Robert  Bartoš
14. 1. 2009 Kdo je čí spojenec -- ve válce nebo v míru? Mojmír  Babáček

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
8. 2. 2009 Když se norma stává pornem a porno normou Irena  Ryšánková
6. 2. 2009 Český parlament hrubě omezil kontrolu politiků ve veřejném zájmu Petr  Wagner
13. 12. 2008 Elton John žaloval deník Guardian a prohrál   
13. 11. 2008 Na svobodě slova už v ČR nezáleží? Petr  Wagner
5. 11. 2008 Český rozhlas: Jaklová se pokusila těsně před volbami o další cenzurní zásahy do vysílání Štěpán  Kotrba
24. 10. 2008 Cenzoři z Rady Českého rozhlasu zaútočili opět na Rádio Wave Štěpán  Kotrba
30. 4. 2008 Spisovatelé protestují, že Tesco potlačuje svobodu projevu   
20. 3. 2008 Zákaz Komunistického svazu mládeže potvrzen Ondřej  Slačálek
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous

Školství RSS 2.0      Historie >
9. 2. 2009 Zavedení školného v Anglii ve školství nic nezlepšilo Jan  Čulík
9. 2. 2009 Buďme tvořiví v roce kreativity 2009 Michal  Giboda
9. 2. 2009 University of Chicago Visiting Scholars Program   
6. 2. 2009 Školství potřebuje občanskou aktivitu Miloslav  Štěrba
5. 2. 2009 Vláda ignoruje protesty univerzit, jejich zástupci nevědí, co si počít Tomáš  Koloc
5. 2. 2009 Komu slouží Česká školní inspekce?   
5. 2. 2009 Plíživá privatizace vysokého školství Martin  Hříbek
3. 2. 2009 Sadomasochismus to tedy nebyl Jan  Čulík
2. 2. 2009 Recept na krizi nemáme, proto řešíme výuku dějepisu Miloslav  Štěrba
2. 2. 2009 Brutální zotročení znojemské "učitelky" Jan  Čulík

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
9. 2. 2009 Ruské balistické rakety - odkaz dvou géniů Lukáš  Visingr, Štěpán Kotrba
8. 2. 2009 Observer: Spojené státy pozastavují protiraketovou obranu ve střední Evropě   
8. 2. 2009 Tak to si Obama za rámeček nedá... Jan  Neoral
6. 2. 2009 Spadne nám konečně kámen ze srdce? Miloš  Dokulil
6. 2. 2009 Na protiradarovém hnutí parazituje nacionálně bolševická strana Karel  Dolejší
6. 2. 2009 Oznámí Joe Biden o víkendu zastavení projektu protiraketové obrany?   
5. 2. 2009 Vyvíjí Rusko bezpilotní prostředek určený k útoku na protiraketovou základnu v Evropě? Karel  Dolejší
5. 2. 2009 Kateřina a Barbie důležitější než radar Václav  Hála
4. 2. 2009 Mrtvá česká politika a zoufalá deformace veřejného prostoru Bohumil  Kartous

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
1. 2. 2009 Resources in English on Czech film, literature and politics   
7. 1. 2009 Ústav pro českou literaturu AV ČR vypisuje bohemistické stipendium   
31. 12. 2008 Podvod I. Miloslav  Bukovecký
15. 12. 2008 Na břehu dnů Petr  Litoš
11. 12. 2008 Vieweghova dvacátá kniha: Banální stereotyp Jan  Čulík
21. 10. 2008 Mytologizace "Udání Milana Kundery" Jakub  Češka
17. 10. 2008 "Nebudu-li já kurvú, ale bude jiná" Jan  Hus
15. 10. 2008 Milan Kundera a tragédie Střední Evropy Karel  Dolejší
14. 10. 2008 Jak to, že se nic nestalo té paní Militké?   
14. 10. 2008 Milan Kundera v zajetí imagologů Josef  Švéda