2. 2. 2009
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
2. 2. 2009

V Davosu, na Světovém ekonomickém fóru 2009, varovali někteří účastníci před ochranářstvím, ať už za větší nebezpečí označili protekcionismus finanční nebo protekcionismus obchodní. Varování ovšem přichází již ve chvíli, kdy se k protekcionismu uchyluje řada vlád, z rozvinutých, ale i z rozvojových zemí. Jaká opatření a kde jsou zaváděna? Jejich světový přehled neexistuje, ale lze je alespoň částečně zmapovat z různých zdrojů. Je zajímavé je sledovat, a to i proto, že mohou dopadnout i na české výrobce a vývozce a stížit jim dále jejich vývozní pozice.

2. 2. 2009

V komentáři publikovaném na serveru Reuters.com 30. ledna 2009 se James Saft zamýšlí nad krizí takzvaného davoského konsensu. Ten měl spočívat ve volné symbióze principů, které dominovaly tomuto švýcarskému horskému rekreačnímu středisku a větší části světa po celé uplynulé desetiletí. "Tento konsensus, který všeobecně dával přednost trhu před státem, 'opatrné` regulaci finančních služeb a svobodnému putování zboží a kapitálu přes hranice, se dnes nachází někde mezi vlažnou obranou a otevřeným, i když ne vždy organizovaným ústupem." Podle Safta není "ani trochu jisté, co by jej mohlo nahradit". A ekonom Nouriel Roubini k tomu dodává: "Ideologie uplynulého desetiletí spočívala v autoregulaci neboli žádné regulaci. Pokud chceme zabránit propuknutí všeobecné nevraživosti vůči volnému obchodu, musíme zavést obezřetnou regulaci finančního systému."

1. 2. 2009

Propad důvěry stranická frakce zastavit nemůže

Těžko říci, zda si Martin Bursík skutečně myslel, že Straně zelených jako celku vnutí svůj koncept pragmatického mocenského nástroje, který se bude opírat o sterilní environmentalistiku, v rovině politické však bude až na kosmetické úpravy přejímat vše, co je charakteristické pro pravostředovou orientaci této vlády.

2. 2. 2009

BRITÁNIE:

Bude nutno v EU stoprocentně zajistit, aby zahraniční pracovníci nesměli dostávat nižší mzdy

Britský premiér Gordon Brown odsoudil v neděli neoficiální stávky proti zahraničním zaměstnancům jako "neobhajitelné". Britská vláda se snaží zabránit, aby z kontroverze ohledně zaměstnávaných cizinců vznikly masové stávkové akce.

Brown konstatoval, že uznává, že lidé se obávají, že jim vezmou zaměstnání pracovníci z jiných zemí, ale zdůraznil, že Británie je součástí jednotného evropského trhu.

V televizním rozhovoru vysvětlil, že když před časem vyslovil heslo "britské pracovní příležitosti pro britské zaměstnance", měl tím na mysli to, že Britové získají takovou kvalifikaci, aby mohli úspěšně konkurovat zahraničním dělníkům.

2. 2. 2009

Nejde tu o podobnost zcela v ČR nepředstavitelnou?

Možná mnozí víme, že v souvislosti s konečným úspěchem kandidatury na amerického prezidenta tehdy ještě senátora B. Obamy se fakticky také hned uvolnilo jeho senátorské křeslo za stát Illinois. Je zřejmě účelné tu znovu ocitovat pro osvěžení fakt, že si guvernér státu Illinois okamžitě dovolil naznačovat, že jako oprávněný funkcionář ke jmenování nového senátora zváží, koho jmenovat, až podle nabídky kandidáta na tuto funkci (česky: až podle toho, "co za to"; přesněji: kdo dá nejvíc!). Začátkem prosince 2008 byl guvernér Blagojevich uvězněn. Guvernér státu USA!! Obžaloba zněla na korupci. (Z vězení pak stihl jmenovat jako senátora do pletich nenamočeného Afroameričana Rolanda Burrise.) Ve čtvrtek, 29. ledna 2009, ve Springfieldu došlo ke dvěma vzájemně se doplňujícím aktům:

2. 2. 2009

ANALÝZA

Nafeez Mosaddeq Ahmed

Izrael vyhlasuje, že v Gaze bojuje, aby zabránil Hamasu odpaľovať rakety na svoje územie. Pokračujúce odpaľovanie rakiet bolo flagrantným porušením šesťmesačného prímeria. Ciele vojenskej operácie sú teda podľa Izraela obmedzené na zámer ukončiť odpaľovanie rakiet. Aktuálny výbuch násilia však v skutočnosti nemôžeme pochopiť bez analýzy asymetrickosti vo vojenskom násilí medzi oboma stranami, dynamickej štruktúry konfliktu v kontexte charakteru izraelskej okupácie, ústrednej úlohy nedávnych objavov významných zásob zemného plynu v Gaze a spoločných britsko-amerických a izraelských pokusov monopolizovať lukratívne (a strategické) energetické zdroje pomocou politických procesov, ktoré sú spojené so skorumpovanými palestínskymi úradmi spravovanými stranou Fatah Mahmúda Abbása.

2. 2. 2009

Rozlúčková reč prezidenta Busha bola ako jeho vládnutie. Paródia, alebo tragédia. Buď odraz vnútorného sveta, ktorý má málo spoločného s realitou, alebo výsledok názoru, že slová a skutočnosť nemusia súvisieť. Berme "Busha" či "prezidenta" ako metaforu mocenského establišmentu okolo osoby dosluhujúceho amerického prezidenta (pretože, samozrejme, je naivné myslieť si, že autorom prejavu a politiky je on sám). Rozlúčková reč je potom niečo ako politický testament vlády, ktorá viedla (vojensky) najmocnejšiu krajinu sveta posledných osem rokov.

2. 2. 2009

Kuchtová: Třicet pět signatářů zastupovalo různé základní organizace, někteří dokonce celé kraje jako předseda krajské organizace zelených Olomouckého kraje Martin Tichý. Měli mandát celkem od 335 lidí.

Novinky: Zubová a Jakubková jsou naší zbraní, tvrdí Kuchtová ZDE

ŠOK│To je vzhledem k celkovému počtu 2000 členů strany Zelených neveselý poměr sil. Znamená to, že pouze jednu šestinu členů aktivně zajímá program strany a zbytek zajímá pouze moc, a to za jakoukoliv cenu. I za cenu popření principů. Protože ta výzva má pravdu, když tvrdí, že Zelení v současnosti "nedodržují ani volební, ani politický program, ba ani koaliční dohodu. Účasti ve vládě v současné době již obětovali svou podstatu, rezignovali na zelené programové priority. Staví víc dálnic než v době vlády předchozí a do železnic a veřejné dopravy směřuje peněz mnohem méně. Kamiónů na silnicích přibývá. Mírovou politiku si většina vedení Zelených představuje jako podporu americké radarové základny v Brdech. Nejsou čitelní v boji s korupcí. Téma menšin a lidských práv nezvládli, především personálně, ani nedokázali dát mu ve vládě a u veřejnosti patřičnou vážnost."... Idealistů se v mladé generaci holt rodí míň a míň... Nálepka partaje je jen nutnou daní při vstupu do výtahu k moci a penězům.

2. 2. 2009

PONDĚLNÍ KRITICKÝ BLOC-NOTES

Smrt. Tento bloc-notes bude patrně dosti funerální. Není to záměr, ale takto se to prostě sešlo. Život je ze své podstaty ukončen smrtí, čímž tu nechci rozsévat nějakou životní beznaděj. Ale jakmile je toho někdy moc, je toho vyloženě příliš, že? Každý z nás se jednoho setkal nebo setká se smrtí. A dříve nebo nejpozději zcela jistě zažije tu vlastní. Jak obrátit ten nezadržitelný čas, který nás provází s postupným úbytkem energie, životodárných sil, s příchodem nemocí a konečnou smrtí?

1. 2. 2009

Každý straník by měl posuzovat svůj krok, dříve než jej udělá, z perspektivy zda tím prospěje či naopak ublíží straně...

Ve Straně Zelených vznikla nová frakce. Část politiků nespokojená s programovou destrukcí předsedy Martina Bursíka se spojila . "Chceme říct, že Strana zelených není jednonázorová strana. ... Budu vystupovat jako poslankyně reprezentující tuto frakci. Vedení by mělo na naše názory brát větší zřetel," říkala Zubová médiím. Vedení se frakce odchýlilo od programu strany v oblastech zdravotnictví (poplatky), dopravy (kamióny) a zahraniční politiky (radar). "Dlouho mne v souvislosti s budoucností Strany zelených nic tak nevyděsilo," reagoval Martin Bursík na zprávy o pokusu založit frakci, která by se snažila o jinou politiku, než kterou reprezentuje vedení v čele s Bursíkem, Jacques a Rabasem. "Chceme být být programovou protiváhou vedení strany", tvrdí Kuchtová. "Bude to vnímáno jako další konflikt ve Straně zelených," varoval vnitrostranickou opozici předseda strany.

Domluvená hra na na hodného a zlého policajta. Vychytralý pokus, jak zachránit preference strany před pádem do nevolitelnosti ještě dříve, než začne eurovolební kampaň, ve které půjde jak o zahraniční politiku státu, tak o ropnou bezpečnost a jadernou energii, stejně jako o ministrem Liškou připravované školné.

1. 2. 2009

There is very little detailed information, available on the web in English on various aspects of Czech literature, culture and politics, as well as on the value system of contemporary Czech society. We have thought it useful to bring together on a single web page various articles in English, dealing with various aspects of life in the Czech Republic. Many of these have been written by Jan Čulík, editor of Britské listy, as material for his students at Glasgow University in Scotland.

Na webu je velmi málo podrobnějších informací o české literatuře, kultuře a politice v angličtině. Rozhodli jsme se na jedné internetové stránce dát čtenářům k dispozici soubor článků v angličtině právě na tato témata. Autorem většiny z nich je šéfredaktor Britských listů Jan Čulík; mnohé z nich vznikly jako materiál pro jeho studenty na Glasgow University ve Skotsku.

31. 1. 2009

SPORY VE STRANĚ ZELENÝCH:

Martin Bursík

Praha sobota 31. ledna 2009

Milá Dano,

dlouhou dobu mne nevyděsilo v souvislosti s budoucností Strany zelených nic tak, jako včerejší telefonický rozhovor s Tebou. Zavolal jsem Ti v reakci na Tvůj dopis, kterým jsi mne požádala o jednání se signatáři Výzvy. Zavolal jsem Ti v dobré víře dozvědět se, co chceš Ty, co chce Jiří Čáslavka, co chce Matěj Stropnický a co chtějí další. Očekával jsem, že budu kritizován (to k břemenu, jež nesu, patří) a že se dozvím sérii požadavků na vedení strany. Nakonec, v tomto duchu byl i dopis, který jsi mně adresovala minulou neděli před půlnocí a který obsahoval téměř třicet požadavků z oblasti zdravotnictví, radaru a zahraniční politiky a dopravy.

31. 1. 2009

VZBOUŘENÍ PROTI BURSÍKOVI:

Nedodržujeme ani volební, ani politický program, ba ani koaliční dohodu. Účasti ve vládě jsme v současné době již obětovali svou podstatu, rezignovali jsme na zelené programové priority. Stavíme víc dálnic než v době vlády předchozí a do železnic a veřejné dopravy směřuje peněz mnohem méně. Kamiónů na silnicích přibývá. Mírovou politiku si většina našeho vedení představuje jako podporu americké radarové základny v Brdech. Nejsme čitelní v boji s korupcí. Téma menšin a lidských práv jsme nezvládli, především personálně, ani jsme nedokázali dát mu ve vládě a u veřejnosti patřičnou vážnost.

tisková zpráva

Dne 31.1.2009 v Pardubicích byla ustavena vnitrostranická frakce Strany zelených - Demokratická výzva.

Cíle a prostředky k jejich dosažení jsou obsaženy v politickém Prohlášení Demokratické výzvy, které je přílohou této zprávy.

2. 2. 2009

I dvě stě milionů na rozjezd zpravodajské televize, která usiluje o konkurenci "velké trojky" (ČT, Nova, Prima) je málo. To teď zjišťují obchodní partneři i zaměstnanci Mrnkovy televize Z1, ktrým nebyly proplaceny faktury či nedostali výplaty. V uplynulých dvou letech pozorovali všichni mediální odborníci s pobavením optimismus novopečeného ředitele soukromé televize, která chtěla proniknout na náročný trh. Česko není Slovensko a TA3 mohla vyrůst jedině díky neschopnosti Rybníčkova managementu v STV. Doba, kdy 200 milionů stačilo Železnému na nový rozjezd plnoformátové TV Nova, se mezitím změnila. Digitalizace připravila monopol o moc. Kartel televizní reklamy se rozpadl stejně, jako se rozpadl mediální distribuční průmysl a monopol velkých kin. Změnily se návyky diváků. Podomácky kopírované video už není plné šumů. Vypalovací DVD a levná DVD na stáncích způsobily zásadní změnu. Domácí kina se stala běžným vybavením. Televize je dnes všude, kam se podíváš. Reklamní trh se zúžil, zdražil a firmy dnes přemýšlejí v media planningu daleko racionálněji než za časů Železného. TV reklama už není prestiží, ale buď je ekonomickým přínosem pro inzerenta, nebo není ničím. Z1 není jediná, kterou čekají v době nastupující hospodářské krize problémy.

2. 2. 2009

Vzpomeňme na poslední sociálně-demokratickou ministryni Petru Buzkovou. Její Sofiina volba zněla: Respektovat ideologické stranické desatero a svěřit díte do státního školského zařízení, nebo využít možností a dát dítě do prestižní školky. Rozhodla se pro druhou možnost a nadále zůstala nejpopulárnějším politikem v této zemi.

Zelený Ondřej Liška v pravicové koaliční vládě přichází s nápady, jak uspokojit ideologické křiklouny a chce proměnit výuku opomíjeného předmětu dějepisu. Nechápe, že výuka dějepisu je v programech škol na jednom z posledních míst, pokud jde o dotaci vyučovacích hodin. Chudáci kantoři! Jak mají vměstnat rozsáhlou látku do těch dvou hodin týdně, pokud se dějepis vůbec vyučuje.(Obvykle jen v prvních dvou ročnících středních škol.) Ostatně, mozky dětí obsahují informace podávané českými televizními kanály vykládající nedávnou historii země dle potřeb vítězů posledních voleb.

2. 2. 2009

V příběhu hloupé ženské, on němž píše pan Štěrba, ženské, která jen politováníhodnou náhodou zastává v jakémsi znojemském pseudoučilišti funkci "učitelky" a která se nechala v podstatě brutálně znásilnit devatenáctiletým výrostkem za stejně brutální verbální asistence jejího patnáctiletého žáka, který "pornovideo" natáčel, je nejpozoruhodnější právě zoufale podřízené postavení této nešťastnice, kterou oba mladíci znásilňují s šokující "chlapskou" samozřejmostí. "Ukaž jí, co proto," - povzbuzuje na videu souložícího násilníka "kameraman". Tohle má být prosím akt lásky? Je to učebnicový příklad toho, jak znásilnění je pro primitivy mužského pohlaví příležitostí k co nejhlubšímu ponížení osoby opačného pohlaví. Ta učitelka z natáčeného sexu přitom vůbec nic nemá - opakovaně si stěžuje, že jí to bolí, nedojde k orgasmu a žena má přitom silný strach z otěhotnění. Je to neuvěřitelně brutální "sexuální" scéna. "Učitelka" s tímto znásilněním od mladíků mohla souhlasit snad pouze proto, že je naprosto zpitomělá poměry v české společnosti a považuje podřadné postavení i v sexu za normální. Je zjevné, že permanentní ponížení považuje tato žena za svůj normální stav.

Nikdo na to nepoukázal, ale toto video je skutečně otřesným příspěvkem k diskusi o postavení žen v české společnosti. Tento útlak se rovná útlaku extremistických muslimů. To, co ti mladíci na tom videu dělají, je neuvěřitelná sprosťárna.

Není samozřejmě sporu o tom, že školské úřady musejí tuto "učitelku" vyhodit z té školy na hodinu. Škola je dílnou lidskosti. Ten videozáznam byl hodinou etiky a lidskosti? Ta zotročená, ubohá, hloupá osoba má mladé lidi uvádět do podstaty lidství?

Jsou to scény nejhrubšího odlištění, rovnající se snad scénám vraždy. (Nemluvě o tom, že oba mužští bandité vraždu v podstatě dokonali, když proti přání ženy videozáznam nesmazali, ale umístili na internet. Co to je za lidi?) A to se děje kolem české školy...

2. 2. 2009
reakce na článek Jana Čulíka "Brutální zotročení znojemské "učitelky""

Jan Čulík nazval sexuální video dvou žáků s učitelkou znásilněním. Připusťme, že má pravdu a násilí nebylo dobrovolné, po oboustranném vzájemném souhlasu. Připusťme to. Pak je ale na řadě požadavek na vyloučení obou násilníků a jejich trestní stíhání, bez ohledu na výpověď traumatizované učitelky, pouze na základě zhlédnutého videa. Ale o tom Jan Čulík nemluví. Podivuhodná morálka... Požadavek na vyhození oné "hloupé ženské" se rovná ukamenování cizoložnice v jiné kultuře. Dovolila, aby ji znásilnili...

2. 2. 2009

O nenasytnosti Wall Streetu se popsal nejeden list papíru. O nenasytnosti politiků, mnohem méně. O rizicích hypotečního trhu se v americkém Kongresu hovořilo dlouho před vypuknutím finanční krize. Návrhy na okleštění pravomocí a nastolení finanční disciplíny v hypotečních bankách typu Fannie May a Freddie Mac však neprošly, a to díky vlivu bankovní lobby, která si je pranic nepřála.

Posílení regulatorního rámce a dohledu vůbec, vyžaduje od politika odhodlání a odvahu pracovat ve veřejném zájmu. Ale to by ale nesměla být hlavním cílem většiny politiků jejich vlastní kariéra! Životně k ní potřebují dobré vztahy s finančně silnými lobby, které „na oplátku“ podporují jejich kariéru štědrými finančními dary a příspěvky.

2. 2. 2009

Když jsem před několika dny zaslal do Britských listů svoji recenzi na knihu Theodora Dalrympla "Život na dně", nepředpokládal jsem, že na případné reakce budu muset odpovídat. Jenže místo podivínů, se kterými jsem počítal, zareagovali dva vzdělaní, v problematice prokazatelně sečtělí a zajímavým způsobem argumentující autoři (Zdeněk Rous a dávný přítel Karel Dolejší), takže odpovědět se prostě sluší.

2. 2. 2009

je pseudonym Anthonyho (A.M.) Danielse (nar. 1949), britského komentátora a lékaře v penzi (býval vězeňským lékařem a psychiatrem). Před odchodem do důchodu r. 2005 pracoval jako lékař a psychiatr v nemocnici a v blízké věznici v sociálně deprivované čtvrti v Birminghamu. Jeho filozofickým postojem je "slitovný konzervatismus". Je kritikem levicového myšlení i veškerého utopianismu. Ve svých knihách Dalrymple opakovaně píše toto:

  • Příčinou většiny zoufalství v dnešních západních zemích - kriminality, domácího násilí, závislosti na drogách, agresivity mládeže, chuligánství, rozbitých rodin - je nihilistický, dekadentní a sebeničivý postoj lidí, kteří nevědí, jak žít. Snaha řešit tyto problémy rozdáváním léků je formou nezájmu. Někdo těmto lidem musí říct, trpělivě a s prozuměním pro konkrétní okolnosti každého případu, že musejí žít jinak.
  • Chudoba není vysvětlením agresivního, kriminálního a sebeničivého chování. V afrických brlozích naleznete v prostředí i těch nejchudších lidí, žijících v otřesných podmínkách, velké množství důstojnosti i slušnosti, jaké zoufale chybějí na průměrném anglickém předměstí, i když jeho obyvatelé jsou daleko bohatší.
2. 2. 2009

Bohuslav Binka se cítí poněkud dotčen mou reakcí na způsob, jakým napsal recenzi knihy Theodora Dalrympla. (Nikdy jsem totiž netvrdil, že by Britské listy neměly přinášet recenze děl konzervativních autorů, jak je mi podsouváno -- jde mi výhradně o formu. Kdyby byl Binka napsal posudek na knihu liberálního nebo levicového autora a přehlédl v ní nepravdy a nepřesnosti, či dokonce ignoroval její kromobyčejnou tendenčnost a celkovou škodlivost, reagoval bych stejně kriticky.) Přitom mne zařadil mezi marxisty, kteroužto letitou nálepku jsem já sám v posledním roce několikrát z dobrých důvodů odmítl, s dosti podrobnou argumentací ve prospěch kontinuity celkové orientace, k níž se na tomto místě nebudu vracet.

31. 1. 2009
"Náležel jsem také k akademické legii..."

Sabina, K.: Oživené hroby. Československý spisovatel, 1977. S. 39

Na ten slunečný podzimní den roku 1990 si dosud dobře vzpomínám. V posluchárně 21 brněnské filozofické fakulty skupina čerstvých studentů dostala otázku, ke kterému myšlenkovému směru se hlásí. Když přišla řeč na marxismus, zvedly se čtyři ruce. Jméno zájemce o křesťansko-marxistický dialog šedesátých let si už bohužel nepamatuji, záhy mi zmizel z dohledu. Stopa dalšího se ztrácí kdesi v Romském muzeu. Třetím byl autor těchto řádků -- a čtvrtým mladistvý bouřlivák Bohuslav Binka, nyní ovšem autor takřka nadšené recenze knihy konzervativního psychiatra Theodora Dalrympla Život na dně -- světový názor, který vytváří spodinu společnosti.

31. 1. 2009

ČTK│ Největší vydavatel novin v USA, Gannett Co., vytvořil v posledním čtvrtletí minulého roku zisk 158 milionů dolarů. Výsledek je předběžný a meziročně nižší o 36 procent kvůli poklesu příjmů z reklamy za hospodářské recese. Uvedl to dnes Gannett s tím, že zisk stejně vymažou odpisy klesající hodnoty jeho deníků v miliardách dolarů.

EKONOMIKA: Největšímu vydavateli novin v USA klesl zisk kvůli slabé reklamě během hospodářské recese ZDE

To jsou první indikátory předvídaného dvouciferného poklesu reklamních příjmů, o nichž jsem psal v analýze "ICT: Krize, krize, krize kam se podíváš". Podle dosavadních zkušeností kopíruje český reklamní trh trendy zahraniční ekonomiky se zpožděním 2-4 měsíců na úrovni 80% objemu. Křivky proto nemají tak volatilní průběh.

2. 2. 2009

Reakce na článek Štěpána Kotrby "Elektronický způsob vedení zdravotnické dokumentace: ochrana dat především"

Napsat o někom, že se mýlí je velmi zdvořilé upozornění. Miloš Zeman mi za článek v Britských listech: „Zmýlil se Zeman, zmýlil jsem se já, zmýlil se Gross“, poděkoval a napsal veleúspěšnou knihu „Jak jsem se mýlil v politice“. Jestli napíše úspěšnou knihu o svých omylech Štěpán Kotrba, to se uvidí. Naproti tomu napsat o mně, že užívám demagogické argumenty a že jsem negramotný, to se za zdvořilé pokládat nedá, a to tím spíše, že se známe se Štěpánem Kotrbou asi 15 let, má na mě mailovou adresu i číslo na mobilní telefon a dokonce den před vyjitím jeho článku „Elektronický způsob vedení zdravotnické dokumentace: ochrana dat především“ jsme spolu hovořili a na nic kolem „e-health“ se mě neptal. Je přitom zřejmé, že když chce, dokáže sehnat kvalitní informace v potřebném množství. Nebo se mýlím?

2. 2. 2009

Do zákona jsem prosazoval, aby bylo možné vést zdravotnickou dokumentaci v elektronické formě. Nikdy jsem se při tom nesetkal se Štěpánem Kotrbou, neprobíhal žádný "spor o vedení zdravotnické dokumentace s ministrem Davidem". ... Po odchodu z ministerstva jsem se jako poslanec angažoval v e-government , a e-health, zejména v telemedicíně.

Tak toto dnes tvrdí bývalý ministr zdravotnictví Ivan David (22. 7. 1998 -- 9. 12. 1999). A bohužel to myslí vážně. Své vzpomínky dokonce začíná v době sálových počítačů... Tvrzení z citace se ovšem má umět dokázat...

30. 1. 2009

Česká lékařská komora vydala závazné stanovisko

"Závazné stanovisko" České lékařské komory znamená velmi silný argument pro obhájce pokroku ve vedení lékařských záznamů a zároveň bere v potaz námitky odpůrců. Neuzavírá se do konzervativní pozice, ale stanovuje velmi tvrdé mantinely pro podmínky nakládání s daty pacientů, respektující a upřednostňující přitom jejich práva dle evropských norem. Obsahuje jen jediný nesmysl: zavádí absurdní a naprosto nepřijatelnou kategorii "duševní vlastnictví tvůrců zdravotnické dokumentace", ale to je věc, která se dá odladit ve fázi paragrafového znění, pokud k němu dojde. Žádný systém státu by neměl být závislý na monopolu a proprietárním řešení.

Škoda, že stejné stanovisko nevydala lékařská komora už jednou - když probíhal spor o elektronické vedení zdravotní dokumentace s ministrem Ivanem Davidem. Česko mohlo ušetřit deset let a v tuto chvíli už mohla být elektronická zdravotní dokumentace všemi akceptovanou a využívanou realitou.

30. 1. 2009

Konzervativní duch vlády České republiky chce snad zvítězit nad zdravým rozumem. Ministr Nečas totiž chce na neformální schůzce ministrů a následné "ministeriádě" zahájit neformální diskusi o změně tzv. barcelonské strategie, která se týká péče o děti v předškolním věku (závazek zajistit péči o děti minimálně u třetiny dětí mladších tří let a pro 90% dětí ve věku od tří do šesti let). Zástupci ČSSD ve Výboru pro evropské záležitosti tento přístup MPSV k péči o nejmladší děti tvrdě kritizovali. Záměry ministra Nečase, respektive tvrdě konzervativního pojetí české politiky v této oblasti, jdou totiž proti potřebám rodičů, ale i proti potřebám dětí. Jdou dokonce i proti návrhům, které podporuje i evropská pravice.

2. 2. 2009
se svolením autora přeložil Rudolf Převrátil

Barack Obama byl 20. ledna slavnostně uveden do úřadu prezidenta Spojených států za jásotu velké většiny Američanů i obyvatel zbytku světa. Ve svém inauguračním projevu slíbil „opět začít pracovat na předělání Ameriky“. V této krátké větě, kterou zdůraznil světový tisk v titulcích a analýzách, Obama vystihl všechny dvojznačnosti svých prezidentských slibů. Sloveso „předělat“, „remake“, může totiž znamenat velmi rozdílné věci.

2. 2. 2009
tisková zpráva předsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Miloslava Vlčka

Na pozvání předsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Miloslava Vlčka se dnes v Praze uskutečnilo setkání, kterého se zúčastnili Hans -- Gert Pöttering, předseda Evropského parlamentu, Teresa Cunillera, první místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu Španělska, Bernard Accoyer, předseda Národního shromáždění Parlamentu Francie a Per Westerberg, předseda Parlamentu Švédska.

Jednání se týkalo především dvou tematických okruhů - stavem ratifikačního procesu Lisabonské smlouvy a aktuálními možnostmi komunikace národních parlamentů a úlohami a možnostmi parlamentní diplomacie při řešení krizových situací. Na tomto jednání předložil Miloslav Vlček své osobní prohlášení, v němž shrnul návrhy na využití parlamentní diplomacie do deseti podnětů. Předseda Evropského parlamentu Hans-Gert Pöttering vyslovil s obsahem tohoto prohlášení principiální souhlas.

30. 1. 2009

V posledních dnech se opět rozhořel spor o vysílání Radia Wave v pásmu FM. Štěpán Kotrba hrubě napadl Radu Českého rozhlasu a obvinil ji ze lži. V čem spočívala lež? "V odpovědi (na dopis náměstkyně ministra školství) Rady ČR zaznělo, že z analogového kmitočtu byla stanice stažena proto, že vysílala v rozporu se zákonem. Proti této formulaci byl nucen ostře a hlasitě protestovat generální ředitel," píše Kotrba.

Konstatujme:

1) Stanice skutečně vysílala v rozporu se zákonem.

2) Generální ředitel se ohradil vůči něčemu jinému.

30. 1. 2009
reakce na text předsedy RRTV Václava Žáka "Ke sporu o Radio Wave"

Nevyvracím Václavu Žákovi jeho názor, protože to byla jeho Rada (pro rozhlasové a televizní vysílání), která prohrála soud, když se rozhodla pokutovat Český rozhlas za porušení zákona. Konstatuji tedy, i když to konstatování bude delší, neboť jak říkával Miloš Zeman, buď je odpověď krátká, ale nepravdivá, nebo dlouhá, ale vyčerpávající: Válav Žák dezinterpretuje neschopnost RRTV udělit pokutu v souladu se zákonem a rozsáhlými kompetencemi RRTV. Vidí to jako důkaz toho, že má Rada Českého rozhlasu pravdu, když tvrdí, že Wave vysílal v rozporu se zákonem a obvinila generálního ředitele z "obcházení zákona".

  • Správní rozhodnutí o pokutě uložená Českému rozhlasu Radou pro rozhlasové a televizní vysílání pro porušení zákona vysíláním Rádia Wave na analogovém kmitočtu bylo Českým rozhlasem uznáno za nezákonné a Český rozhlas po souhlasu Rady ČRo Radu pro rozhlasové a televizní vysílání zažaloval.
  • Rozsudek v plném souladu s petitem žaloby Českého rozhlasu zní: "Rozhodnutí RRTV o pokutě se ruší, věc se vrací RRTV zpět a RRTV musí Českému rozhlasu zaplatit náklady řízení".
  • RRTV se proti rozsudku soudu neodvolala (protože nemohla), ani nedovolala - tedy uznala nezákonnost udělené pokuty. Měla dle stanoviska soudu rozhodnout podruhé a nerozhodla.
  • Soukromý právní názor soudu, vyjádřený komentářem v odůvodnění rozsudku, není rozsudek. Nezavazuje nikoho, jiného než RRTV samotnou - činí podklad k druhému rozhodnutí. Dle § 78 odst. 5 soudního řádu správního je právním názorem vysloveným v rozsudku v dalším řízení vázán POUZE správní orgán, tj. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, popř. by je mohly zohlednit případné další soudy. Rada ČRo není správní orgán ani účastník řízení, proto právním názorem soudu vázána nebyla. Nikdy. Ani Český rozhlas jako strana vítězná v tomto sporu. Také nikdy. Pro něj byl závazný pouze rozsudek sám. Tečka. Nic víc.
  • RRTV nebyla schopna najít paragraf, podle kterého by napadla kompetence generálního ředitele, podle níž zřídil regionální studio, ačkoliv se dost snažila. Svou neschopnost vtělila do dopisu, kterým se zbavila odpovědnosti a přesunula ji na Radu ČRo. Tento dopis ale také není a nemůže být výkladem zákona, ale je pouze a jedině názorem Rady, na který měla Rada ČRo pouze zdvořile odpovědět, ať si RRTV trhne nohou, a založit jej do šanonu.
  • Ani předseda RRTV, ani RRTV jako orgán není kompetentní vydávat soukromé názory za závazný výklad zákona. Ani Rada ČRo není kompetentní vykládat zákon, k tomu má puvoir pouze soud.

Václav Žák nemluví pravdu, tvrdí-li dnes, že cituje "přepis PRAVOMOCNÉHO rozsudku". Necituje. Pravomocný rozsudek je něco jiného. Václav Žák cituje výňatek z odůvodnění pravomocného rozsudku, ačkoliv rozsudek sám zamlčuje. Ptejme se proč. Prč cituje předseda RRTV pouze to, co se mu hodí? Není to náhodou účelové a neslouží to pouze jedinému zájmu? Kotrba, když něco tvrdí, opírá se o listiny a o zákon, nikoliv o domněnky, dojmy a polocitace.

31. 1. 2009

Nejnovější prognóza ministerstva financí o ekonomickém růstu v letošním roce rozhodně patří k tomu, co bychom si měli hodně dobře zapamatovat. Ministerstvo totiž tvrdí, že růst HDP v letošním roce dosáhne 1,4 % a v dalším roce se již růst zrychlí na 2,1 %.

Když někdo nezasvěcený čte tato čísla, musí mít nepochybně pocit, jak dokonalí jsou tito ekonomové. Vždyť oni dokáží s přesností na jednu desetinu procenta odhadnout růst tak málo hmatatelné veličiny, jako je hrubý domácí produkt. Přitom dokáží říci, že to bude právě 1,4 % a nebude 1,6 % nebo jen 1,2 %. Je to něco podobného, co tak dobře známe z již klasického filmu – jedině pivo ze sedmého schodu, je správně vychlazené, ze šestého je už moc teplé...

30. 1. 2009
Petr Petržílek

Současná ekonomická krize má hlubší příčiny a podle některých ekonomů bude dlouhodobější. Krizi proto nevyřeší pouze standardní ekonomické nástroje, je třeba hledat nová řešení. Je proto nutno zaměřit pozornost na kvalitativní změny především v oblasti technologií, tj. klást důraz hlavně na vědu a výzkum. Zjednodušeně lze říci, že řešením ekonomické krize je technologická revoluce.

2. 2. 2009

Izraelská vláda pohrozila, že podnikne "tvrdou a nepřiměřenou" reakci v Gaze poté, co palestinští extremisté odpálili v neděli ráno na izraelské území šest raket.

Přípravy na nové útoky proti Gaze přicházejí čtrnáct dní poté, co Izrael zastavil tři týdny trvající ofenzívu a tvrdil, že jeho cíle byly "dosaženy plně".

2. 2. 2009

K článku "Rusko zruší plány na raketovou obranu"

Ruské úřady reagovaly na zprávy, že Rusko upustilo od rozmístění raket Iskander v Kaliningradu. Podle ministerstva zahraničních věcí RF bylo mediální podání této záležitosti nekorektní, protože je předčasné mluvit o těchto plánech v praktických pojmech. Nicméně platí, že pokud nebudou antirakety a radar v Polsku a v ČR, nebudou ani rakety v Kaliningradu. Podle prohlášení ministerstva se Rusko hlásí k myšlence rovnoprávné mnohostranné spolupráce s účastí Ruska, USA a Evropy, která by se stala skutečnou alternativou k rozmisťování prvků protiraketové obrany USA, upozorňuje Ivana Klímová.

Zdroj: ZDE

Prohlášení MZV RF: ZDE

"Nová americká administrativa nenaplnila očekávání Moskvy," dodává k tomu komentář ruského serveru RBK (Rosbyznyskonzulting):

2. 2. 2009
poznámka k článku "Vraždy, k nimž Kreml mlčí":

Ruský prezident Medvěděv pozval na 29. 1. na schůzku vedení protivládního ruského listu Novaja Gazeta. Podle britského hospodářského deníku Financial Times Medvěděv sympatizuje se zavražděnými aktivisty a signalizuje tak, že se ruská vláda odpoutala od minulosti, upozorňuje Ivana Klímová.

FT: Medvedev sympathy for murdered activists signals break from past ZDE

RFE/RL: "Ruský prezident 'dohlédne' na vyšetřování vraždy novinářky" ZDE
Echo Moskvy: "Setkání s prezidentem Dmitrijem Medvěděvem" - text + audio ZDE
Kommersant: "Novaja gazeta se dočkala vyjádření soustrasti" ZDE
2. 2. 2009

Zrůdnost Britských listů:

Nechtěl jsem vám na tuto zrůdnost odpovídat, ale donutil jste svým dnešním "překladem" rozhovoru Tony Blaira. Vy si neustále hrajete na oprávce české novinařiny a pak napíšete absurdní text, který má být jakousi paralelou současných události. Nejen že jste zcela mimo realitu, ale ještě se pochlubíte, že to mělo směřovat k vyvolání jistých pocitů - negativních vůči Izraeli samozřejmě. Co vás tedy ještě dělí od klasického agitpropčíka? ptá se Josef Trejbal a pokračuje:

A když už stále táhnete tu koloniální linii britských žvanivců (chattering class), máte vůbec tušení, že minimálně až do poloviny devadesátých let byla většina židovských obyvatel Izraele původem z muslimských především arabských zemí? Některé zdroje uvádějí, že jich je stále ještě asi šedesát procent. ale vzhledem k promíchání už to dále nedává smysl.

31. 1. 2009

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V lednu 2009 přispělo celkem 187 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 43 243.45 Kč. Příjem z reklamy byl 6000 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 1. 2009 částku 114 952. 65 Kč . Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 1,816.91 EUR.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Hypoteční, finanční ... ekonomická krize RSS 2.0      Historie >
2. 2. 2009 O freudovské cestě k univerzáliím aneb Nezobecňuj z jednoho případu, zobecňuj ze dvou Karel  Dolejší
2. 2. 2009 150 milionů na televizi je málo Štěpán  Kotrba
31. 1. 2009 O filosofech, manažerech a nenápadném půvabu buržoazie Karel  Dolejší
29. 1. 2009 Hospodářská situace se stále zhoršuje   
28. 1. 2009 Krize: Nevědomost, nebo neprofesionalita? Jaroslav  Ungerman
27. 1. 2009 O příkladném jednání Richarda Fulda, neboli Když si někdo nechá za něco platit, ale pak se odpovědnosti vyhne Uwe  Ladwig
26. 1. 2009 ICT: Krize, krize, krize kam se podíváš Štěpán  Kotrba
26. 1. 2009 Prerastie globálna kríza do megakrízy? František  Škvrnda
23. 1. 2009 Ekonomická krize utajeným pohledem odborů   
23. 1. 2009 Británie je v recesi   

USA 2009: Obama a očekávání RSS 2.0      Historie >
2. 2. 2009 Immanuel Wallerstein: Jak předělat Ameriku: Obamovy dvojznačnosti Immanuel  Wallerstein
2. 2. 2009 Odchod Matúš  Holý
30. 1. 2009 Potrebná zmena Radovan  Geist
26. 1. 2009 ICT: Krize, krize, krize kam se podíváš Štěpán  Kotrba
26. 1. 2009 Již první dny Obamova prezidentství ukazují, že bez prolévání krve to nepůjde Daniel  Veselý
22. 1. 2009 Vymítání démonů z americko-ruských vztahů   
22. 1. 2009 Proboha, jsi vůbec "Robert"? A není to fuk?! Miloš  Dokulil
22. 1. 2009 Chce vyjednávat s Íránem bez předchozích podmínek   
21. 1. 2009 Toto je cena a příslib občanství Barack  Obama
21. 1. 2009 Nový tón. Opustil falešný optimismus   

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
2. 2. 2009 Izrael hrozí "tvrdou a nepřiměřenou" reakcí na nové odstřelování palestinských raket   
31. 1. 2009 Tony Blair: Je nutno vyjednávat s organizací Hamas   
30. 1. 2009 Turecký premiér hněvivě odešel v Davosu z pódia kvůli hádce o Gaze   
27. 1. 2009 Obama zahajuje diplomatické úsilí vůči Blízkému Východu   
26. 1. 2009 Článek podepsaný Arnoštem Lustigem, i když s jakýmkoliv obsahem, bývá uveřejněn vždy   
26. 1. 2009 Konflikt v Gaze a mezinárodní solidarita Milan  Valach
24. 1. 2009 Kontroverze: Vysílat či nevysílat humanitární reklamu pro Gazu?   
23. 1. 2009 BBC: Co udělala moje rodina Izraeli?   
23. 1. 2009 Kostlivci v Benediktově skříni Karel  Dolejší
23. 1. 2009 BBC odmítla odvysílat reklamu charitativních organizací ve prospěch sbírky pro Palestinu   

"Entropa" Davida Černého RSS 2.0      Historie >
27. 1. 2009 Bulharská odveta Ladislav  Žák
26. 1. 2009 Mystifikace za mystifikaci aneb poprvé fandím Mladé frontě Dnes   
21. 1. 2009 Omlouvám se, že jsem umělec?? Bohumil  Kartous
21. 1. 2009 Entropa není umění Petr  Wagner
20. 1. 2009 Černý obrys rafinovaného cukru? Miloš  Dokulil
20. 1. 2009 Ta provokace mi skutečně připadá vtipná Jan  Čulík
17. 1. 2009 Tak je vyloupněte Petr  Litoš
17. 1. 2009 Absurdistán se představil Entropou Zdeněk  Jemelík
17. 1. 2009 Bulharsko František  Řezáč
17. 1. 2009 Washington Post: Je-li Bulharsko záchod, je na něm teď pěkně zima   

Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy RSS 2.0      Historie >
28. 1. 2009 Nabucco... nomen omen Ladislav  Žák
23. 1. 2009 Experti: Nabucco není skutečnou alternativou   
21. 1. 2009 Plynová krize a slabost Ruska Pavel  Urban
19. 1. 2009 Komu prospívá plynová krize v Evropě? Pavel  Rott, Štěpán Kotrba
18. 1. 2009 Ukrajinsko ruská dohoda dosiahnutá -- je kríza skutočne za nami? Juraj  Slabeycius
18. 1. 2009 Tymošenková obviňuje Firtaše, Bojka a Juščenka ze selhání plynových rozhovorů   
16. 1. 2009 Putin o plynu v německé televizi   
16. 1. 2009 Bielorusko a Ukrajina sa nelíšia iba o faktor priepustnosti plynu   
15. 1. 2009 Může vůbec dnes Ukrajina přepravovat plyn do Evropy?   

Kontroverze Klaus kontra europoslanci, prosinec 2008 RSS 2.0      Historie >
2. 1. 2009 Francouzi jako Hitler   
1. 1. 2009 Guardian: Obavy z českého předsednictví EU sílí   
27. 12. 2008 S Čechy v čele EU bude veselo   
24. 12. 2008 Nězavisimaja gazeta: Ruské obavy z českého předsednictví   
22. 12. 2008 Evropská unie je politický kýč, aneb O věrnosti prázdnotě Luděk  Toman
19. 12. 2008 Transformace středověké Svaté říše v národní státy byla postupná Petr  Schnur
17. 12. 2008 Der Spiegel: Pozdvižení nad českým prezidentem: Tajně odposlouchával europoslance   
16. 12. 2008 Jak odvést pozornost od "lisabonizace" EU... Jaroslav  Kuba
16. 12. 2008 Tanečky okolo Lisabonské smlouvy Michael  Kroh
16. 12. 2008 Nastávající krize Milan  Valach

Sankt Peterburg prosinec 2008 RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2008 Jsme odsouzeni pasivně naslouchat rozhovorům vládců o našem osudu   
31. 12. 2008 Ne, v Rusku není komunismus Jan  Čulík
27. 12. 2008 Dětští žebráci v petrohradském metru Jan  Čulík
23. 12. 2008 Vánoční procházka starým Petrohradem Jan  Čulík
22. 12. 2008 Sankt Peterburg a okolí - dalších pár pohledů Jan  Čulík
22. 12. 2008 Dnešní Rusko: Směsice kapitalismu a komunismu, která zraje k bizarnosti Jan  Čulík
21. 12. 2008 Půjde Rusko tou či onou cestou a jak to tam vypadá dnes? Jan  Čulík
20. 12. 2008 V ďáblově lůně: Sankt Peterburg 2008 Jan  Čulík
20. 12. 2008 Orgie konzumerismu v ruském městě Jan  Čulík

Plynovod Nabucco RSS 2.0      Historie >
30. 1. 2009 Nabucco – plynárenský sen, alebo realita? Karol  Palkovič
28. 1. 2009 Nabucco... nomen omen Ladislav  Žák
23. 1. 2009 Experti: Nabucco není skutečnou alternativou   
19. 1. 2009 Komu prospívá plynová krize v Evropě? Pavel  Rott, Štěpán Kotrba
15. 1. 2009 Stratfor: Ruská plynová past   
25. 12. 2008 Rusko podepsalo se Srbskem strategické energetické dohody - válka o ropu skončila   
10. 11. 2008 Energetická bezpečnost a zemní plyn -- část II Jaroslav  Ungerman
31. 10. 2008 Energetická bezpečnost a zemní plyn -- část I. Jaroslav  Ungerman
27. 10. 2008 Rumunsko a Rakousko zrazují Nabucco   

19. kongres ODS RSS 2.0      Historie >
10. 12. 2008 Nekolikajazyčný eurooptimistický jekot na Hradčanech Karel  Košťál
9. 12. 2008 Koncept bezpečnosti České republiky od ODS -- zřeknutí se suverenity ve prospěch Spojených států? Mojmír  Babáček
9. 12. 2008 Hlas lidu aneb co reprezentuje zkratka ODS   
8. 12. 2008 Boj s bolševismem v ODS Ladislav  Žák
8. 12. 2008 ODS kompletní. Stejná jména. Stejný styl. Stejné výsledky do budoucna. Štěpán  Kotrba
8. 12. 2008 Modré autíčko Robert  Bartoš
8. 12. 2008 Hrozící finanční krize zřejmě oslabila podporu ODS Vojtěch  Polák
8. 12. 2008 ODS: načechrejme péra, začne nová éra Milan  Daniel
8. 12. 2008 Václav Klaus de la Mancha a pár podivných kukaček v hnízdě ODS Ivo  Šebestík
7. 12. 2008 ODS stále bojuje s bolševismem Bohumil  Kartous

Roman Joch, ředitel "Občanského institutu" RSS 2.0      Historie >
5. 12. 2008 To, že je Roman Joch zván v ČR do televize, má zásadní význam   
5. 12. 2008 Joch Jan  Hruška
5. 12. 2008 Doufejme, že se Roman Joch nebude chtít vrátit k profesi   
5. 12. 2008 Poplašná zpráva o úrovni české populace   
4. 12. 2008 Necenzurovat- ani Jocha Ivan  David
4. 12. 2008 Naše civilizace nebyla nikdy dosti křesťanská   
4. 12. 2008 Televizní odborník Roman Joch   
3. 12. 2008 Propaganda od Romana Jocha - článek bez informační hodnoty   
25. 2. 2008 Jochův návrh na legalizaci mučení jste nepochopili   
24. 2. 2008 Nikdy více bolševizaci ČR   

Může být mučení uměním? RSS 2.0      Historie >
15. 1. 2009 Na odporu postavená estetika není umění Štěpán  Kotrba
2. 1. 2009 Sderot, Gaza a Sue Grandová naruby Karel  Dolejší
7. 11. 2008 Film Veroniky Janečkové Pravztahy a otázka Jana Čulíka František  Koukolík
6. 11. 2008 Etické obsahy v díle jsou přirozenou součástí umění a mají právo být hodnoceny Jan  Paul
6. 11. 2008 Film Pravztahy Veroniky Janečkové byl zpřístupněn na webu   
5. 11. 2008 Janečkové Pravztahy se budou promítat v Praze   
4. 11. 2008 Číst Hitlera Milan  Valach
4. 11. 2008 Krve jako na jatkách je plný Louvre Miloslav  Štěrba
4. 11. 2008 Umění a krása, neboli Život umělce v nehezkých dobách Uwe  Ladwig
4. 11. 2008 Devianti Jiří  Drašnar

Krajské a senátní volby říjen 2008 RSS 2.0      Historie >
4. 12. 2008 Analýza neúspěchů ODS   
20. 11. 2008 Jak se jedná o krajské vládě na jižní Moravě   
20. 11. 2008 Když dva dělají totéž... Antonín  Hubený
31. 10. 2008 Co řekly volby 2008? Soňa  Hromátková
29. 10. 2008 Kdo měl jít k volbám   
29. 10. 2008 Jak by interpretoval Klausovo chování před volbami Ústavní soud? Václav  Chyský
27. 10. 2008 Nebude diktatura v ČR Bohumír  Tichánek
27. 10. 2008 Zeman měl pravdu, severočeská ČSSD nejspíš má v plánu uzavřít koalici s ODS Štěpán  Kotrba
27. 10. 2008 Vidět mladšího člověka na cestě k volbám bylo jak vidět bílou vránu   
27. 10. 2008 Černé bláto a zelená bažina Štěpán  Kotrba

Festival dokumentárního filmu Jihlava RSS 2.0      Historie >
6. 11. 2008 Film Pravztahy Veroniky Janečkové byl zpřístupněn na webu   
5. 11. 2008 Janečkové Pravztahy se budou promítat v Praze   
4. 11. 2008 Naše Dílny skutečně nejsou workshopy, ale v této formě jsou důležité   
4. 11. 2008 Skutečné dílny by bývaly velmi užitečné. Proč to tak nedělat? Dominika  Švecová
31. 10. 2008 Pár lakonických poznámek o Dílnách z FAMU Dominika  Švecová
27. 10. 2008 Festival v Jihlavě pro filmové profesionály Dominika  Švecová
26. 10. 2008 Alkoholik, brutální krutost a nepromyšlený chaos Dominika  Švecová
26. 10. 2008 Je šokující, že takový film mohl vzniknout Jan  Tuláček
25. 10. 2008 People must be passionate about filmmaking Dominika  Švecová
25. 10. 2008 Filmy se musejí dělat s emocionálním nasazením Dominika  Švecová

Pákistán RSS 2.0      Historie >
16. 12. 2008 Immanuel Wallerstein: Pákistán: Obamova noční můra Immanuel  Wallerstein
2. 12. 2008 Čína se obává indicko-japonské vesmírné aliance   
29. 11. 2008 Times of India: Spojené státy, Británie a Izrael poskytují Indii zpravodajskou pomoc   
24. 10. 2008 "Americké rakety" zasáhly školu v Pákistánu   
8. 10. 2008 Rakety Hatf - jaderná pěst Pákistánu Lukáš  Visingr, Štěpán Kotrba
27. 9. 2008 Další incident mezi USA a Pákistánem skončil na Valném sromáždění OSN   
27. 9. 2008 Indické rakety Agni: Od regionálního odstrašení ke globální výzvě Štěpán  Kotrba, Lukáš Visingr
25. 9. 2008 Přestřelky v Pákistánu: konečně se Američané přiznali   

Gruzie, Rusko a Jižní Osetie RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2009 Experti: Nabucco není skutečnou alternativou   
22. 1. 2009 Vymítání démonů z americko-ruských vztahů   
15. 1. 2009 Stratfor: Ruská plynová past   
13. 1. 2009 Pustili nám plyn aneb sebevražda ukrajinského snu Štěpán  Kotrba
25. 12. 2008 Bývalý gruzínský zástupce v OSN vyzval k předčasným volbám Karel  Dolejší
24. 12. 2008 Nězavisimaja gazeta: Ruské obavy z českého předsednictví   
16. 12. 2008 Ruští generálové ztrácejí moc   
30. 11. 2008 Zpráva Izvestijí je zavádějící, Saakašvili trvá na tom, že za válku nese odpovědnost Rusko Karel  Dolejší
29. 11. 2008 Izvestija: Saakašvili prý "přiznal, že vyprovokoval válku s Ruskem; podle opozice chce uprchnout ze země"   
25. 11. 2008 Válka jako zrcadlové bludiště Petr  Nachtmann

Marihuana RSS 2.0      Historie >
10. 11. 2008 Kateřina Jacques chce dávat beztrestně marihuanu i dětem Štěpán  Kotrba
18. 9. 2008 Nad léčivými jointy s Lumírem Hanušem Lumír Ondřej Hanuš, Štěpán Kotrba
10. 7. 2008 Bushka versus stát: Poloviční vítězství snaživého primitiva Štěpán  Kotrba
8. 7. 2008 Zhulení křesťané: vědci objevili psychoaktivní účinky starověkého kadidla   
1. 7. 2008 V holandských kavárnách smějí kuřáci kouřit jen konopí   
6. 6. 2008 Trpká léčba konopím Bushka  Bryndová
13. 5. 2008 15 000 lidí: fotoohlédnutí z Global Marihuana March 2008 Štěpán  Kotrba
6. 5. 2008 Global Marihuana March 2008 tuto sobotu   
21. 3. 2008 Pokání na Velký pátek kvůli perverznímu efektu Bushka  Bryndová

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
30. 1. 2009 Elektronický způsob vedení zdravotnické dokumentace: ochrana dat především Štěpán  Kotrba
29. 1. 2009 Za levné léky se v ČR vydaly jen 4 promile z celkových nákladů na léčiva Petr  Wagner
24. 1. 2009 Co zdravotnické poplatky regulují? Antonín  Konečný
23. 1. 2009 Ideologické hrůzy náměstka ministra či jeho kritika? Jan  Marek
22. 1. 2009 Ideologické hrůzy pana magistra Šnajdra Petr  Wagner
19. 1. 2009 Pohroma Julínek odchází, modrá kára zdravotnictví jede dál Vladimír  Tupáček
14. 1. 2009 České zdravotnictví žádné reformy nepotřebuje Petr  Wagner
20. 12. 2008 Poplatky za ošetření nic neregulovaly Petr  Wagner
6. 12. 2008 Šlo o návštěvu lékaře jen v nutných případech   
5. 12. 2008 Poplatky ve zdravotnictví v ČR a v Německu   

Zelení RSS 2.0      Historie >
1. 2. 2009 Zelení volným pádem Milan  Daniel
31. 1. 2009 Bursík píše Kuchtové Martin  Bursík
31. 1. 2009 "Demokratická výzva": Ustavena vnitrostranická frakce Strany zelených   
25. 11. 2008 Bývalý kpt. StB Miloslav Málek. Loajální zaměstnanec Milan  Daniel
25. 11. 2008 Pochybnosti   
25. 11. 2008 Jak se dláždí cesta k moci Milan  Daniel
24. 11. 2008 Bursíkova izolace se prohlubuje Milan  Daniel
24. 11. 2008 Hlasujte v souladu s programem, nebo odejděte! Ondřej  Slačálek
22. 11. 2008 Poslankyně Věra Jakubková a Olga Zubová opustily klub SZ   
21. 11. 2008 Zelené divadlo na provázku Milan  Daniel

Čína RSS 2.0      Historie >
22. 1. 2009 Bílá kniha čínské obrany Oskar  Krejčí
29. 12. 2008 Sinologie a dnešní Čína Lukáš  Zádrapa
2. 12. 2008 Čína se obává indicko-japonské vesmírné aliance   
9. 11. 2008 Xinhua: OSN oznámila podepsání Pekingské deklarace o změnách klimatu   
8. 11. 2008 Dong Feng - raketový arzenál Říše Středu Lukáš  Visingr, Alena Breuerová, Štěpán Kotrba
31. 10. 2008 Na čínském obzoru jsou přece jen nakonec "josefínské" reformy? Miloš  Dokulil
30. 10. 2008 Asijské vesmírné závody   
30. 10. 2008 Studie RAND naznačuje, že USA prohrají válku s Čínou   

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
19. 1. 2009 Vytvářejí všichni akademici falešný obraz ? Milan  Hlobil
26. 12. 2008 Krach americké obrany   
20. 12. 2008 Byla v Praze jiná Ellen Tauscherová, než zasedá v Kongresu? Karel  Dolejší
19. 12. 2008 Začachrovaný národní zájem Karel  Dolejší
16. 12. 2008 Ruští generálové ztrácejí moc   
15. 12. 2008 Pavel Barák obhajuje neobhajitelné Karel  Dolejší
27. 11. 2008 President Obama's Foreign Policy: The Change We Really Want? Joanne  Landy
14. 11. 2008 Rogozin: NATO se rozpadá v bahno   
6. 11. 2008 Větvička - novinář který selhal Štěpán  Kotrba
17. 10. 2008 Okupace tehdy. A co dnes? Jaroslav  Zatočil

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
28. 1. 2009 Proč vedou média proti Drymlovi a Rathovi totální válku? Petr  Wagner
24. 1. 2009 Kontroverze: Vysílat či nevysílat humanitární reklamu pro Gazu?   
22. 1. 2009 Proboha, jsi vůbec "Robert"? A není to fuk?! Miloš  Dokulil
8. 1. 2009 Koncert CHCI WAVE ZPĚT!   
1. 1. 2009 Televizní nuda na Silvestra Monika  Binke
29. 12. 2008 Americký televizní moderátor Dan Rather uštědří Bushovi zřejmě další ránu   
23. 12. 2008 Jednání Rady Českého rozhlasu je neobhajitelné a nelogické, je třeba prošetřit, zda není zkorumpována, tvrdí poslanec   
22. 12. 2008 ORF se nachází v těžké krizi Richard  Seemann
20. 12. 2008 Byla v Praze jiná Ellen Tauscherová, než zasedá v Kongresu? Karel  Dolejší
13. 12. 2008 Česká televize zase manipuluje František  Řezáč

Tibet RSS 2.0      Historie >
30. 5. 2008 Firma Dior zlikvidovala reklamu Sharon Stoneové pro Čínu   
20. 5. 2008 "Jako by zaklet byl onen sad."   
19. 5. 2008 Dalajláma nebyl přijat na vládní úrovni Richard  Seemann
25. 4. 2008 Tibet -- žádná Šangri-la Slavoj  Žižek
24. 4. 2008 Protestuji proti pokrytectví aktivistů, kteří se zasazují za lidská práva jen pro někoho Petr  Kužvart
18. 4. 2008 Mluvme tedy o Tibetu! Petr  Fiala
31. 3. 2008 "Olympiáda v Pekingu - Vypni televizi!"   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
30. 3. 2008 Dezinformační válka: Podle obskurních zdrojů prý britská špionáž tvrdí, že nepokoje v Lhase vyvolali čínští policisté   
28. 3. 2008 Tibetští mniši narušili oficiální čínskou mediální PR akci   

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba

Šikana od Cizinecké policie RSS 2.0      Historie >
10. 10. 2008 Další překážka příchodu lidí ze zahraničí do ČR   
18. 8. 2008 Welcome to Prague   
14. 7. 2008 Fronty na cizinecké polici chce řešit Akademie věd: vlastním cizineckým policistou pro vědce   
6. 7. 2008 Imigrace Petr  Wagner
4. 7. 2008 Jak Cizinecká policie v Praze bojuje proti cizincům   
2. 7. 2008 Jak Cizinecká policie ČR zachází s lidmi   
5. 3. 2008 Stop, už nejste legály Milan  Daniel
22. 1. 2008 Korupce státních úředníků aneb Jak se žije cizincům v ČR   
16. 1. 2008 Třeba se Britové poučili v Česku Milan  Daniel
3. 12. 2007 Odpor vůči cizincům v České republice Jan  Čulík

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
28. 1. 2009 Britská vláda "musí zveřejnit" záznam kabinetních jednání o válce v Iráku   
22. 1. 2009 Vymítání démonů z americko-ruských vztahů   
20. 1. 2009 Vyšetřování antraxových útoků - konflikt vědecké pravdy s mocí Mojmír  Babáček
19. 1. 2009 Barack Obama a meze americké moci Karel  Dolejší
17. 1. 2009 Konec Bushovy éry v USA Robert  Bartoš
14. 1. 2009 Kdo je čí spojenec -- ve válce nebo v míru? Mojmír  Babáček
26. 12. 2008 CIA získává afghánské válečné magnáty rozdáváním viagry   
24. 12. 2008 Přeji si stažení vojsk z Afghánistánu   
23. 12. 2008 Dialog, nikoliv válka může Afghánistán postavit na nohy Daniel  Veselý
22. 12. 2008 Hrrr do Afghánistánu! Štěpán  Steiger

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
13. 12. 2008 Elton John žaloval deník Guardian a prohrál   
13. 11. 2008 Na svobodě slova už v ČR nezáleží? Petr  Wagner
5. 11. 2008 Český rozhlas: Jaklová se pokusila těsně před volbami o další cenzurní zásahy do vysílání Štěpán  Kotrba
24. 10. 2008 Cenzoři z Rady Českého rozhlasu zaútočili opět na Rádio Wave Štěpán  Kotrba
30. 4. 2008 Spisovatelé protestují, že Tesco potlačuje svobodu projevu   
20. 3. 2008 Zákaz Komunistického svazu mládeže potvrzen Ondřej  Slačálek
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová