25. 2. 2009
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
25. 2. 2009

Minulý týden jsem se zmínil o tom, že možná bude důležitější si položit tu správnou otázku, než najít tu správnou odpověď. Velice pozorně jsem sledoval projev Václava Klause v Evropském parlamentu a většinově velice povrchní reakce na něj. Vesměs vůbec nešlo o to, co bylo řečeno, ale kým to bylo řečeno, popřípadě, jakým tónem nebo dikcí. Sledoval jsem výsledky víkendových jednání evropských politických špiček a následné komentáře. Jen velice nerad opakuji, že se nemohu ubránit dojmu, že ti lidé snad nevědí, co činí nebo to vědí a je to o to horší. Ve Spojených státech mezitím začala City Bank natahovat ruku více než vyhládlý šimpanz v Tiergartenu po dobytí Reichstagu a v německých médiích začínají být vidět a slyšet pořady na téma "Kopf hoch", což v souvislosti se současnou sněhovou kalamitou poněkud připomíná atmosféru Winterhilfe. Možná, že se v této atmosféře začíná rýsovat konečně ta správná otázka pro budoucnost EU.

25. 2. 2009

Finanční krize se prohlubuje a nerozhodnost Evropské unie hrozí zlikvidovat vizi sjednocené Evropy

Jestliže má Evropská unie řešení pro zintenzivňující se ohňovou bouři ve východní Evropě, nechává si to pro sebe. Ale čím déle zůstávají členské země v nečinnosti, tím větší je riziko katastrofy na celém kontinentě - a trvalé ochromení základního úsilí EU o širší a hlubší svazek, píše britský deník Guardian.

25. 2. 2009

Jestliže, jak pozorovatelé chmurně varují, povede nynější krize k rozpadu EU a k rozšíření fašisticky netolerantních národoveckých postojů s prosazováním principů lidí prvního, druhého a třetího řádu (o čemž svědčí reakce některých čtenářů BL, doufejme, že nejsou reprezentativní), máme se v Evropě co těšit na skutečnou katastrofu.

25. 2. 2009

Letadlo Tureckých aerolinií havarovalo při snaze přistát na letišti v amsterodamském Schipholu. Mělo na palubě 135 cestujících a přistálo mimo runway nedaleko dálnice A9. Bylo vážně poškozeno. Devět osob bylo usmrceno a 84 cestujících bylo zraněno, šest vážně. Tři mrtví jsou členové posádky.

Podrobnosti v angličtině ZDE

25. 2. 2009

DOKUMENT

Co se chystá proti agenturám práce na evropské úrovni v EU ?

informace jednatele agentury práce JOB-centrum Ostrava s.r.o. Ing. Radovana Burkoviče, rozeslaná všem firmám v této zvláštní branži

Oslovujeme Vás na základě Vašich údajů v databázi MPSV ČR. Určitě alespoň občas sledujete přetahovanou tripartity, zasedající na Ministerstvu práce a sociálních věcí, ohledně liberalizace Zákoníku práce. Zatímco se přetahujeme na malém českém písečku, potichu se na evropském pískovišti chystá agenturám práce kudla do zad. Jediný, kdo o ni určitě ví (a také asi ví, proč o ní mlčí) jsou čeští odboráři. Konkrétně Českomoravská konfederace odborových svazů a její Evropský integrační tým.

Přesně pod heslem "co se nám odborům nepodaří prosadit doma s podporou místních socialistů a komunistů, to s podporou evropských socialistů a komunistů prosadíme jednotně pro celou Evropu".

25. 2. 2009

Hrůza! Zahraniční dělníci mají mít stejná práva!

Pozn. JČ: V jiných zemích EU, např. v Británii, je dávno mají. Pokud to totiž zákon nezajišťuje, jde o otrockou práci, která destabilizuje ekonomiku dané země. Za tu destabilizaci ovšem nemohou zahraniční pracovníci, ale domácí politici

S odstupem několika měsíců spustily české agentury práce povyk kolem návrhu směrnice Rady EU z června minulého roku, kterým by se měla regulovat činnost těchto agentur ve všech členských státech.

25. 2. 2009

Server WeltOnline včera informoval o studii Institutu pro německé hospodářství (Institut der deutschen Wirtschaft, IW) v Kolíně nad Rýnem. Podle výsledků šetření provedeného společností TNS-Emnid každý třetí Němec přiznává, že platí další osobě ročně asi 1000 Euro za práci načerno (2007), za kterou stát přichází o daně a odvody. Zpravidla se jedná o různé řemeslné či zahradní práce nebo péči o domácnost. Podle výpočtů IW tato praxe německou ekonomiku stojí nejméně 780.000 standardních pracovních míst ve službách. Ve značné části případů načerno pracují starobní důchodci, kteří se bez zapojení do černé ekonomiky nedokážou vyrovnat s růstem životních nákladů. Čtyři z pěti Němců neshledávají na takové praxi vůbec nic špatného. Pouze jedenáct procent domácností pravidelně využívá místo práce načerno legálních profesionálních služeb.

25. 2. 2009

Jde ČR skutečně směrem k nacismu?

Podle Lukáše Neterdy existují lidé dvojí kategorie - "občané" a "cizinci". Je to neuvěřitelné, kde se toto myšlení bere. Ať pracuje kdokoliv jakkoliv dobře, protože je podle pana Neterdy "cizinec", musí být potrestán druhořadým statutem neobčana. Kam se poděly normální civilizační hodnoty? To komunistický režim rozděloval občany na osoby první a druhé třídy. Že by Česká republika nebyla až tak demokratickým státem?

Rovné podmínky pro všechny účastníky pracovního procesu v dané zemi jsou základním civilizačním požadavkem. Diskriminace, jakou zcela bezostyšně požaduje pan Neterda, je z nacistického Německa.

Zavál mírně studený ekonomický větřík - a to se to ale najednou dovídáme věci!

Toto jsou názory, které nemůže žádné médium publikovat bez korekce.

POZOR: Společnost si nemá právo demokraticky odhlasovat, že část obyvatelstva je podřadná či druhořadá. Společnost nemá právo si demokraticky odhlasovat, že část jejího obyvatelstva půjde do plynu.

Dostáváme se skutečně hluboko za hranici civilizovaného diskursu, na obzoru se začínají objevovat plynové komory. Je varující, že názory tohoto druhu jsou zřejmě v některých kruzích v ČR považovány za zcela normální.

Kdo povede v ČR diskusi, která vysvětlí, že tímto směrem se země vyloučí ze společenství civilizovaných zemí?

25. 2. 2009

Další fašistický názor:

Štěpán Kotrba nastartoval diskusi, která bude zřejmě v následujících měsících velmi čilá. Souhlasím víceméně s jeho popisem situace a z valné části i s nástinem řešení. V ČR pracující cizinci nemohou mít politická a sociální práva na úrovni občanů, jednak je to podle zákona, ale navíc je to i elementární spravedlnost a férovost vůči občanům ČR. Ti ze svých daní budují tento stát a jsou právoplatnými dědici obdobného úsilí předků. Pokud chcete cizincům tyto práva dodatečně propašovat, jedná se o podraz, tunel a přeji vám trest v podobě podpory veřejnosti tzv. “extremistů”.

Zveřejňujeme pouze jako ukázku nepřijatelných postojů některých příslušníků české veřejnosti, je to soubor fašizujících názorů, před nimiž je nutno varovat (pozn. red)

25. 2. 2009

Ačkoli je tento článek příspěvkem do diskuze, která se v Britských listech vede o tom, zda na úkor druhých můžeme pomoci sobě samým, věnuji ho 61. výročí dnes již dvacet let neplatného Vítězného února. Ačkoli sám ve svém životním názoru nevycházím z materialistického marxismu, chtěl bych ho věnovat těm, kteří z něj vyšli a dopracovali se podstaty lidství: Čím víc dám, tím víc dostanu. Už proto, že v jistý sychravý den před mnoha lety se kromě jiných světodějných událostí sešli v jednom malém bytě dva marxisté: František Drtikol a Egon Bondy, mezi nimiž proběhl následující dialog:

Bondy: Mistře, jsem marxista.

Drtikol: To je dobře, jdi v tom ale do hloubky. Míst, z nichž se dá kopat směrem k podstatě, je nekonečně. Podstata je jen jedna...

24. 2. 2009

Několik poznámek k takzvané analýze Štěpána Kotrby

Smršť čísel a statistických údajů, kterou použil Štěpán Kotrba ve své "analýze" je bohužel typickou směsicí pravd a polopravd. V Kotrbově článku jsou chyby, zastaralé či chybně interpretované údaje, navíc mi podsouvá tvrzení a závěry, jichž jsem se nikdy nedopustil.

Nebudu čtenáře omračovat vichřicí čísel, soustředím se jen na to podstatné.

24. 2. 2009

Ano, analytik i prognostik bývají nezřídka posly špatných zpráv. A ti se už ve starověku kamenovali. Těšil jsem se, že mi šéfredaktor a několik dalších autorů BL, které šéfredaktor oslovil, vyvrátí exaktní argumentací mé "zcestné" názory na budoucí osud migrantů v Česku. Místo toho jsem se dočkal kamenování dehonestujícími nálepkami bez argumentů. Zastavme se u několika z nich.

24. 2. 2009

Se zájmem jsem si přečetl diskusi mezi Štěpánem Kotrbou, Janem Čulíkem, Karlem Dolejším atd. o Langerově plánu dostat nekvalifikované cizince z českého pracovního trhu zpět do jejich vlasti, a to cukrem, či bičem. Ačkoli plně souhlasím třeba právě s Karlem Dolejším, bojím se, že bude-li ekonomická krize narůstat, ve společnosti zavládne xenofobie a sklon k fašismu bez ohledu na to, co je dobré a pravdivé.

Jestli má Obamův poradce Volcker pravdu a situace může být ještě horší než ve třicátých letech minulého století, stojíme možná před nebezpečím návratu starých démonů nacionalistické, xenofobní a fašistické Evropy. Je velkou otázkou, jak se tomu bránit.

24. 2. 2009

K diskusi nad vyhošťováním Vietnamců z ČR. Já a má žena žijeme 3 1/2 roku ve Skotsku, v Glasgow. A moc se nám líbí přístup zdejších lidí k cizincům. Necítíme se jako cizinci, protože s námi tak nikdo nikde nejedná. Chci říci, že kdyby se chovali ostatní země tak, jak se chová vláda ČR, museli by se cizinci (všichni) vrátit "domů". To znamená i Češi do Čech. A v konečném důsledku by to vůbec nic neřešilo. Jedni by byli vyhnáni a a přišli by vyhnaní. Takže pořád stejně nezaměstnaných atd...... Jen bude více nahněvaných a zlomených lidí. ČR se snaží svůj problém řešit na úkor ostatních - lidí i národů, argumentuje Miroslav Kabourek.

24. 2. 2009

V Česku díky přístupům Čechů se zaměstnavatelé a zprostředkovatelé nemorálně obohatili na práci migrantů. České střední třídy benefitovaly z levné pracovní síly a nelegálního pracovního kontraktu při stavbě a rekonstrukci jejich domku. Atd. Tak ať teď Češi platí, za svoje prospěchářství a ignoranci vůči vykořisťování druhých.

Myslím, že článek Štěpána Kotrby mohl být základem pro zajímavou diskusi. Jeho vulgární forma a hloupé osobní útoky ale Britským listům hodně škodí. Ta forma je to, čemu by dle mého názoru měl šéfredaktor zamezit, píše výzkumník Jan Drahokoupil.

Co se týče obsahu, souhlasím s Kotrbou, že situace, za které jsou u nás legální i nelegální cizinci zaměstnáváni, je neakceptovatelný a poškozuje jak občany ČR, tak cizince.

24. 2. 2009

"Když přišli nacisté pro komunisty, mlčel jsem; nebyl jsem přece komunista.
Když zavírali sociální demokraty, mlčel jsem; nebyl jsem přece sociální demokrat.
Když přišli pro odboráře, mlčel jsem; nebyl jsem přece odborář.
Když přišli pro Židy, mlčel jsem, nebyl jsem přece Žid.
Když přišli pro mě, nebyl už nikdo, kdo by se mohl ozvat."

Martin Niemöller na synodě evangelické církve v Berlíně-Weissensee

"Vyléčeni ze sociálně demokratické víry v kulturní pokrok a konfrontováni s rostoucím barbarismem, čelí trvalému pokušení obhajovat ten druhý coby 'objektivní tendenci' a v aktu zoufalství očekávat spásu od smrtelného nepřítele, o němž se předpokládá, že jakožto 'antithese' slepě a tajemně napomůže šťastnému konci."

Theodor Wiesengrund Adorno: Minima Moralia, 22

První z uvedených citátů -- v překladu Tomáše Peciny -- přebírám z článku Štěpána Kotrby, jenž vyšel 13. srpna 2005. Autor tehdy obhajoval anarchisty před státní represí a argumentoval, že menšiny jsou v demokraciích důležitější než většina. Přišel také s řečnickou otázkou: "když to strpíte, jste si jisti, že za několik málo let nebudete ve stejné situaci i vy?". Jenže to šlo o Kotrbovy kamarády, kdežto dnes o špinavé přivandrovalce...

24. 2. 2009

TISKOVÁ ZPRÁVA BRITSKÉ VLÁDY:

Zapamätajte si, že pomoc je poruke. Nemáte čo stratiť, len veľa získať, najmä získať späť svoje peniaze. Pracovníci môžu volať na pomocnú telefónnu linku pre celoštátnu minimálnu mzdu na čísle 0845 6000 678, kde môžu získať informácie o nároku na minimálnu mzdu vo viac než 100 jazykoch. Okrem toho je na tejto linke možné podávať sťažnosti na zamestnávateľov, ktorí platia menej, než je minimálna mzda, a to aj anonymne.

"Za prácu som dostával zaplatené menej, než som mal, ale teraz už tam nepracujem, takže sa s tým nedá nič robiť."

Bohužiaľ, takto rozmýšľa veľké množstvo slovenských pracovníkov, ktorí prišli do Spojeného kráľovstva za prácou. Buď nevedia o celoštátnej minimálnej mzde alebo nemajú dostatok odvahy na uplatnenie svojich práv.

Beáta, kvalifikovaná sekretárka zo Slovenska, prišla do Spojeného kráľovstva približne pred rokom s tým, že sa tu naučí po anglicky a získa praktické odborné skúsenosti. Náklady na kurz angličtiny, ubytovanie a iné veci ju donútili pracovať 7 dní v týždni na dvoch miestach, kde robila čašníčku. Beáta hovorí: "Keď som prišla prvýkrát do tejto krajiny, moja mzda bola nízka. Vtedy som o celoštátnej minimálnej mzde nevedela."

Veľké množstvo migrujúcich pracovníkov si neuvedomuje, že právo je na ich strane.

24. 2. 2009

Shodou okolností přesně v den, kdy Štěpán Kotrba argumentuje, že proti postiženým přistěhovalcům v ČR by se mělo použít "silové řešení", obdržely Britské listy tiskovou zprávu britského ministerstva pro podnikání, psanou ve slovenštině, v jednom ze 100 jazyků, jimiž britská vláda šíří tyto informace, v nichž upozorňuje, že přistěhovalci mají právo bez ohledu na svůj původ na stejnou mzdu jako Britové.

23. 2. 2009

POLEMIKA: Neblahá předzvěst:

Já bych to klidně vydal s komentářem, který vyplynul z korespondence, a který poukáže na "národovecký" étos Štěpánova textu a na některé konkrétní pasáže, které jakoby vypadly z huby "pořádkumilovného" ministra vnitra, s nímž se ostatně Štěpán otevřené ztotožňuje.

Vypíchl bych zejména tu pikantérii, že Štěpán s Langerem chtějí řešit věci postihem postižených, což není řešení, ale populismus před těmi, kteří si říkají "občané".

Bída přišla na kozáky. V důsledku hospodářské krize, jejíž dopady budou zřejmě nyní pociťovány i v České republice stále citelněji, vznikla v zemi silná sociální nejistota. Co v takovém případě udělat? Nejefektivnější se zdá být vylít si vztek na nejslabší členy společnosti, v tomto případě imigranty. Co je doma, to se počítá. Bude krize, a tak to, co se děje v Česku, musí být "výhodné pouze pro Česko", jak píše v kontroverzním článku Štěpán Kotrba.

25. 2. 2009

Jack Straw, britský ministr spravedlnosti oznámil, že učiní bezprecedentní krok a bude vetovat žádost o zveřejnění záznamů vlády týkajících se rozhodování o invazi do Iráku.

Minulý měsíc rozhodl informační tribunál, že musejí být zveřejněny záznamy britské vlády z jejích schůzí se dnů 13. a 17. března 2008.

Je to poprvé, co britská vláda použila svého veta a zakázala zveřejnění dokumentů, které mají být přístupné podle Zákona o svobodném přístupu k informacím.

Straw dodal, že rozhodování vlády musí zůstat důvěrné.

Aktivisté se snaží zjistit, zda generální prokurátor v předvečer útoku na Irák varoval tehdejšího premiéra Tonyho Blaira, že takový útok by byl porušením mezinárodního práva.

Podrobnosti v angličtině ZDE

25. 2. 2009

Počet polských a dalších východoevropských přistěhovalců do Británie poklesl v době hospodářské krize o více než 40 procent. Vyplývá to z údajů zveřejněných britským statistickým úřadem. Úřad pro národní statistiuku konstatoval, že počet žádostí o pracovní registraci od osob z bývalých komunistických zemí, které jsou nyní členy EU, poklesl v posledním čtvrtletí r. 2008 na 29 000, zatímco r. 2007 dosahoval čísla 53 000.

Podrobnosti v angličtině ZDE

25. 2. 2009

KD│Camelia M. Kuhnenová a Joan Y. Chiaová z Northwestern University v Chicagu se pokusily nalézt genetické determinanty sklonu k rizikovému investování. Jejich experiment, o němž informují v časopise PLOS One, odhalil korelaci a možnou vazbu mezi genetickou výbavou lidí a jejich investičním chováním.

25. 2. 2009

Nigerijští hackeři se nabourali do osobního emailu britského ministra spravedlnosti Jacka Strawa. Rozeslali na stovky adres, které našli v jeho maileru, falešnou zprávu, že Straw během pobytu v Africe ztratil svou peněženku a potřebuje 3500 dolarů, aby se mohl navrátit domů. Nikdo podvodníkům žádné peníze neposlal, jeden adresát jim odpověděl.

Podrobnosti v angličtině ZDE

25. 2. 2009

Bývalý britský bezpečnostní šéf varuje, že prohledávání osobních dat bude porušovat "morální pravidla"

Právo na soukromí u nevinných lidí bude muset být obětováno přístupu bezpečnostních služeb k obrovskému rozsahu osobních údajů, varoval jeden z hlavních tvůrců bezpečnostní strategie britské vlády.

25. 2. 2009

Servery tzv. sociálních sítí zosobňují riziko, že v polovině jednadvacátého století bude mysl dospělých lidí na úrovni malých dětí. Nebude schopna se déle soustředit, bude vyžadovat senzacionalismus, nebude schopna empatie vůči druhým a bude mít velmi chabé povědomí o vlastní totožnosti. Varování vydala čelná britská neurovědkyně, Lady Greenfieldová, profesorka synaptické farmakologie v Lincoln College v Oxfordu. Přiměla britskou vládu, aby přiznala, že vládní práce o regulaci internetu se nezabývají psychologickým dopadem internetu na děti.

25. 2. 2009

Jak to, že v ČR mohou na práci přistěhovalců parazitovat soukromé "agentury"? ptá se Jan Čulík.

Tato otázka mi připadá v souvislosti s místní brněnskou realitou jako z jiného světa, a to nesleduji záležitost nijak systematicky, dovídám se o událostech spíše jen náhodou.

25. 2. 2009

KD│Bývalý velvyslanec Gruzie v OSN Irakli Alasania oznámil vznik nového politického spojenectví a hodlá kandidovat na post gruzínského prezidenta, informuje z Tbilisi Dmitrij Avaliani pro ruský opoziční list Novaja gazeta.

Součástí koalice budou opoziční Republikánská strana, strana Nová pravice a příznivci Irakli Alasanii. Lídři vyzvali prezidenta Saakašviliho, aby do deseti dnů vyhlásil referendum o předčasných prezidentských volbách. V opačném případě bude opoziční koalice usilovat o provedení celonárodního plebiscitu a snažit se o vyvolání voleb pokojnými ústavními prostředky.

Zdroj: ZDE

25. 2. 2009

Je zajímavé, že jiné aféry novináři neřeší, i když mají podklady doslova pod nosem. V případě náhle vytažené aféry Radka Johna vidí Štěpán Kotrba širší souvislosti. Podivné je i mlčení českých médií kolem podivných státních zakázek úseku informačních technologií Státního fondu životního prostředí. Jsme snad obklopeni konspiracemi? Možná nikoli, třeba jen funguje pravidlo zvané Hanlonova břitva - "nehledejte zlý úmysl tam, kde je dostatečným vysvětlením hloupost" , nebo novináři jsou pouze ignoranti a jejich investigativní roli suplují blogy.

Příklad prvý: Mlaskání u korýtka na Státním fondu životního prostředí?

25. 2. 2009

Talibán údajně chystá ofenzivu proti Kábulu

KD│ Zatímco Obama podepsal rozkazy o rozmístění dalších 17 000 amerických vojáků v Afghánistánu, jeho názory na tuto válku se výrazně změnily. Už neplánuje operaci iráckého typu, která vedla k vykořenění al-Kájdy. Posily také zaostávají za požadavkem na 30 000 dalších vojáků, který vznesl generál David McKiernan, upozornil editor UPI Ardnaud de Borchgrave.

25. 2. 2009
tisková zpráva sdružení Pro Wave

Ve středu 25. února 2009 ve 14:00 se před budovou Českého rozhlasu znovu sejdou příznivci veřejnoprávní stanice pro mladé - Radia Wave, aby demonstrovali za jeho navrácení do FM vysílání. Organizátoři protestu míří své protesty proti Radě Českého rozhlasu, kterou viní z toho, že donutila ředitele ČRo Václava Kasíka vypnout Radio Wave v srpnu loňského roku z analogového vysílání. Protest se uskuteční v den veřejného zasedání zasedání Rady ČRo. To připadá, podle organizátorů, symbolicky na 25. února, tedy výročí završení komunistického převratu v roce 1948. Celá akce tak nese název "Vítězný únor nad Radiem Wave" a na sociální síti Facebook se k ní už přihlásilo přes 100 účastníků.

25. 2. 2009

Rád bych se jen pozastavil nad paušálními útoky Š. Kotrby na neziskové organizace. Jako bych slyšel V. Klause s jeho "NGOismem".

Existence rozsáhlé neziskové sféry je přitom ve standardních demokratických zemích dávno běžnou věcí, a těší se nejen podpoře politiků, ale i prostých občanů. V r. 1995 jsem pobýval 6 měsíců v USA, zemi milované českých liberálů, a měl možnost se s problematikou trochu seznámit. V telefonním seznamu pětimilionového Bostonu byly zvlášť myslím "zelené stránky", na nichž byly kontakty jen na neziskové organizace, počínaje klubem potomků osadníků z lodi Mayflower až po Americký svaz diabetiků nebo pacientů s mozkovou obrnou, stomiků atd. Nepočítal jsem, kolik jich bylo, ale určitě několik set. Všechny měly telefonní číslo, začínající na 800-, což znamenalo, že za hovor s nimi účastník neplatil.

25. 2. 2009

◄ Zřejmě nejvýznamnější každoroční akcí Obce spisovatelů bývalo dosud pravidelné zářijové setkání zahraničních bohemistů v ČR, překladatelů a šiřitelů české kultury ve světě, které obě dámy úspěšně organizovaly řadu let. (Snímek je ze září 2008.)

Dlouholeté, sympatické a nesmírně výkonné pracovnice pražského ústředí Obce spisovatelů Lída Zvoníčková a Pavlína Kubíková byly s platností od 1. března 2009 z práce propuštěny. Nový místopředseda Obce spisovatelů Lubomír Brožek to vysvětlil na zasedání Rady Obce spisovatelů tak, že "každý prezident si bere sebou do úřadu své lidi" a předseda potřebuje tým, který mu pomůže sehnat peníze na další chod Obce (po roce ve funkci).

Vyhazov je zcela legální. To, že někdo vykonával svou práci dobře a dlouhá léta, se nebere na vědomí - pracovnice vyhodíme několik let před důchodem, proč ne, etiku nemáme, ta přece v českém prostředí neexistuje. Stačí kapric nového vedení. Udivuje mě, kde se v českém prostředí tento způsob chování bere. Domníval jsem se, že Česká republika je slušná a civilizovaná země.

25. 2. 2009

Krize ukázala, že koncepce laciné pracovní síly a na ní postavená struktura průmyslu obsluhující západoevropské zákazníky naprosto zkrachovala. Nepřiznáme-li si to, spějeme pomalu, ale jistě jako stát k bankrotu. Hlavními viníky této situace jsou obě největší strany ODS a ČSSD, resp. jejich nesmírně hloupá a prostoduchá „národohospodářská“ politika. A právě tyto strany, které přivedly českou ekonomiku na pokraji bankrotu, ji mají dnes léčit? Svatá prostoto....!!!

25. 2. 2009

Hugo Chávez tentokrát podle očekávání prosadil změnu venezuelské ústavy, a tak může i po roce 2013 bojovat za svoji bolívarovskou revoluci a „socialismus 21. století“. Je složité postavit se aspiracím venezuelského prezidenta. Tento muž se za poslední desetiletí stal neoddiskutovatelným lídrem nejen venezuelského lidu, ale stanul i v čele indigenizačního procesu v zemích Latinské Ameriky a v neposlední řadě převzal i pomyslné žezlo „krále“ antiamerikanismu od svého velkého vzoru Fidela Castra. Zhodnotit objektivně výsledky práce tohoto politika a vojáka je opravdu nesnadný úkol.

25. 2. 2009
tisková zpráva České televize

Generální ředitel České televize Jiří Janeček a ministr vnitra ČR Ivan Langer podepsali 24. 2. 2009 memorandum o spolupráci ČT a MVČR na rozvoji služeb státní správy občanům prostřednictvím digitálního zemského TV vysílání a související technické infrastruktury. Rozvoj digitálního zemského vysílání a s tím souvisejících služeb figuruje v dlouhodobém strategickém plánu České televize jako jedna z předních priorit, zákonem stanovený úkol. Televize veřejné služby v této oblasti nyní učinila další významný krok.

25. 2. 2009

Další kolo oblíbeného seriálu "Česká republika versus baba mastičkářka Bushka Bryndová" se bude odehrávat dne 7. 4.2009 od 9:00 hodin u okresního soudu v Táboře, jednací místnost 258 ve 2. poschodí (stejná místnost jako při loňské červencové premiéře).

6. 12. 2007, Anna Čurdová, ČSSD: Podaná ruka Liškovi: Dekriminalizace marihuany není legalizace ZDE

Magazín Práva 1. 3. 2008, Lucie Jandová: Léčí mě marihuana ZDE
10. 7. 2008, Štěpán Kotrba: ANALÝZA SOUDNÍHO PROCESU - Bushka versus stát: Poloviční vítězství snaživého primitiva ZDE
25. 2. 2009

LEX KUBERA

komentář a dopis prezidentovi Klausovi přes podpisem zákona

S bílou záplavou nás zavalila i parlamentní lavina nového zákona o povinnosti obce zabezpečit úklid obecních chodníků. Na první pohled logické řešení. Ať se stará majitel. Jenže s touto logikou bychom mohli zrušit požárníky i policisty. Hoří vám střecha nad hlavou? Vykradli vás? Pardon, ale jde o váš majetek.

25. 2. 2009

Zásah proti neplatičům v Chomutově zřejmě nebude mít žádnou dohru. Alespoň zatím. Exekutor, který dlužníkům zabavoval peníze pocházející ze sociálních dávek, zákon neporušil. Tvrdí to chomutovská primátorka Ivana Řápková (ODS).

"Máme informaci, že exekutor obdržel z ministerstva výklad ustanovení občanského soudního řádu s tím, že výkon rozhodnutí prováděný exekucí hotovosti je legální," řekla on-line deníku TÝDEN.CZ.

24.2. 2009, Týden.cz: Primátorka: Exekutor zabavující dávky nepochybil ZDE

20. 2. 2009, BL: Souboj mocí ZDE
24. 2. 2009

Způsoby kladení otázek často předjímají, jaké odpovědi na ně lze očekávat. Jako ještě důležitější se však mohou nakonec ukázat otázky, které vůbec nebyly položeny a tudíž na ně nemohlo být odpovězeno. Někdy ani není možné nebo důležité dobrat se v reálném čase správné nebo vůbec nějaké odpovědi - z historie je známo, že některé otázky se dočkaly svých odpovědí až po řadě generací. Stačilo, že otázka byla "zavěšena" do virtuálního prostoru lidského myšlenkového dědictví a největší duchy lidstva provokovala a inspirovala k často překvapivým intelektuálním výkonům a výsledkům. Čím hlubší a univerzálnější je problém, tím tragičtější pak mohou být důsledky absence nevyslovených otázek, nehledě na to, zda a jak mohly být zodpovězeny.

Uvedené se v plné míře týká také řešení současné finanční a ekonomické krize.

24. 2. 2009

LEX KUBERA

odpověď tajemníka prezidenta Václava Klause na přímluvný dopis Miloslava Štěrby, vysvětlující potíže obcí s realizací povinnosti úklidu chodníků

Nevím, jak se pan prezident rozhodne ve věci zákona, který přenáší povinnost péče o chodníky na jejich vlastníky, ale já mu určitě nenavrhnu jeho vrácení. Dokonce jsem názoru, že to je jeden z nelogičtějších a nejspravedlivějších zákonů za posledních 20 let.

Co bylo spravedlivého na dosavadní praxi, kdy pokud si majitel domu dal na chodník dva stolky a pár židlí, hned přispěchalo město a říká: to je můj chodník, koukej zaplatit nájem, a když na ten chodník napadl sníh, město říká, majiteli domu: ukliď si to, s tím já nemám nic společného?

24. 2. 2009

Lex Kubera je typickým příkladem nadvlády sobeckého individualismu nad pocitem soudržnosti. Chodníky přece nepatří radnici, ale obci, čili samosprávnému subjektu a problém jejich úklidu je ukázkou umění a chuti příslušníků i představitelů samosprávy, žít v samosprávném systému.

Je mi k smíchu, že zákon je z dílny ODS, která tak neochvějně brojí proti nadvládě bruselských úředníků a sama tímto zákonem neomaleně zasahuje do kompetence obcí.

24. 2. 2009

Když už chceme použít Google pro argumentaci, hledejme uvedené výrazy s parametrem site:un.org a dostaneme 11300 odkazů pro Eastern Europe, zatímco jenom 877 odkazů pro Central Europe, vesměs místní provenience (autoři pocházejí z Čech, Polska, Slovenska ...)

Argumentovat v této situaci Googlem je nepříliš šťastné řešení, protože Google najde VŠECHNY citace, bez ohledu na jejich relevantnost. Konkrétní příklad: zadejte si heslo "moudrý Klaus", dostanete 12 odkazů, na heslo "hloupý Klaus" dvacet jedna odkazů. Je zřejmé (nebudu to ani prověřovat), že ani jeden odkaz není z oficiálních projevů, článků apod. Všechny pocházejí jenom z čtenářských diskusí.

31. 1. 2009

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V lednu 2009 přispělo celkem 187 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 43 243.45 Kč. Příjem z reklamy byl 6000 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 1. 2009 částku 114 952. 65 Kč . Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 1,816.91 EUR.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Hypoteční, finanční ... ekonomická krize RSS 2.0      Historie >
25. 2. 2009 Státní a krajský "žraločí fond" a "Rent to Buy" program pro zaměstnance Vít  Klíma
25. 2. 2009 Kdy už se Německo zbaví svých důchodců, zatraceně? Karel  Dolejší
25. 2. 2009 Za své Lukáš  Neterda
25. 2. 2009 Hledání genetických příčin finanční krize   
25. 2. 2009 Nedělá se nic, zatímco (středo)východní Evropa hoří   
25. 2. 2009 Počet východo (středo?) evropských přistěhovalců do Británie klesl o 40 procent   
24. 2. 2009 Popis situace je něco jiného než fašistické návrhy na silová řešení Jan  Čulík, Štěpán Kotrba
24. 2. 2009 Státy se silnější regulací přežijí krizi lépe   
24. 2. 2009 Etnická čistka pracovního trhu aneb Při loupání cibule Karel  Dolejší

USA 2009: Obama a očekávání RSS 2.0      Historie >
25. 2. 2009 Konec iluzí o manévrovém boji v Afghánistánu   
21. 2. 2009 Přeskupení priorit NATO   
17. 2. 2009 Letecká kinetická protiraketová obrana   
15. 2. 2009 ČSSD si pozvala na sjezd "přítele z USA", válečného zločince Štěpán  Kotrba
15. 2. 2009 Hledání alternativ k evropské protiraketové základně: Program NCADE a jeho úskalí Karel  Dolejší
13. 2. 2009 Stala se ČR obětí velmocenských kšeftů? Karel  Dolejší
11. 2. 2009 Petraeus údajně vypouští falešné zprávy o odkladu stahování USA z Iráku   
7. 2. 2009 Stiglitz: Jedinou odpovědí na finanční krizi je znárodnění bank   
5. 2. 2009 Spasitel světa konečně přišel. No a? Miloš  Dokulil
5. 2. 2009 Afghánistán potřebuje mír, ne české žoldáky Oskar  Krejčí

"Entropa" Davida Černého RSS 2.0      Historie >
27. 1. 2009 Bulharská odveta Ladislav  Žák
26. 1. 2009 Mystifikace za mystifikaci aneb poprvé fandím Mladé frontě Dnes   
21. 1. 2009 Omlouvám se, že jsem umělec?? Bohumil  Kartous
21. 1. 2009 Entropa není umění Petr  Wagner
20. 1. 2009 Černý obrys rafinovaného cukru? Miloš  Dokulil
20. 1. 2009 Ta provokace mi skutečně připadá vtipná Jan  Čulík
17. 1. 2009 Tak je vyloupněte Petr  Litoš
17. 1. 2009 Absurdistán se představil Entropou Zdeněk  Jemelík
17. 1. 2009 Bulharsko František  Řezáč
17. 1. 2009 Washington Post: Je-li Bulharsko záchod, je na něm teď pěkně zima   

Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy RSS 2.0      Historie >
23. 2. 2009 Potřebuje Rusko šíleného cara? Karel  Dolejší
21. 2. 2009 Lula da Silva a Si Ťin-pching: strategická spolupráce Jihu s Jihem Štěpán  Kotrba
10. 2. 2009 Nabucco -- fikce nebo reálná možnost? Jaroslav  Ungerman
4. 2. 2009 Vojna o ropu a plyn pokračuje - sporom o Hadí ostrov   
28. 1. 2009 Nabucco... nomen omen Ladislav  Žák
23. 1. 2009 Experti: Nabucco není skutečnou alternativou   
21. 1. 2009 Plynová krize a slabost Ruska Pavel  Urban
19. 1. 2009 Komu prospívá plynová krize v Evropě? Pavel  Rott, Štěpán Kotrba
18. 1. 2009 Ukrajinsko ruská dohoda dosiahnutá -- je kríza skutočne za nami? Juraj  Slabeycius

Kontroverze Klaus kontra europoslanci, prosinec 2008 RSS 2.0      Historie >
2. 1. 2009 Francouzi jako Hitler   
1. 1. 2009 Guardian: Obavy z českého předsednictví EU sílí   
27. 12. 2008 S Čechy v čele EU bude veselo   
24. 12. 2008 Nězavisimaja gazeta: Ruské obavy z českého předsednictví   
22. 12. 2008 Evropská unie je politický kýč, aneb O věrnosti prázdnotě Luděk  Toman
19. 12. 2008 Transformace středověké Svaté říše v národní státy byla postupná Petr  Schnur
17. 12. 2008 Der Spiegel: Pozdvižení nad českým prezidentem: Tajně odposlouchával europoslance   
16. 12. 2008 Jak odvést pozornost od "lisabonizace" EU... Jaroslav  Kuba
16. 12. 2008 Tanečky okolo Lisabonské smlouvy Michael  Kroh
16. 12. 2008 Nastávající krize Milan  Valach

Sankt Peterburg prosinec 2008 RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2008 Jsme odsouzeni pasivně naslouchat rozhovorům vládců o našem osudu   
31. 12. 2008 Ne, v Rusku není komunismus Jan  Čulík
27. 12. 2008 Dětští žebráci v petrohradském metru Jan  Čulík
23. 12. 2008 Vánoční procházka starým Petrohradem Jan  Čulík
22. 12. 2008 Sankt Peterburg a okolí - dalších pár pohledů Jan  Čulík
22. 12. 2008 Dnešní Rusko: Směsice kapitalismu a komunismu, která zraje k bizarnosti Jan  Čulík
21. 12. 2008 Půjde Rusko tou či onou cestou a jak to tam vypadá dnes? Jan  Čulík
20. 12. 2008 V ďáblově lůně: Sankt Peterburg 2008 Jan  Čulík
20. 12. 2008 Orgie konzumerismu v ruském městě Jan  Čulík

Plynovod Nabucco RSS 2.0      Historie >
10. 2. 2009 Nabucco -- fikce nebo reálná možnost? Jaroslav  Ungerman
30. 1. 2009 Nabucco – plynárenský sen, alebo realita? Karol  Palkovič
28. 1. 2009 Nabucco... nomen omen Ladislav  Žák
23. 1. 2009 Experti: Nabucco není skutečnou alternativou   
19. 1. 2009 Komu prospívá plynová krize v Evropě? Pavel  Rott, Štěpán Kotrba
15. 1. 2009 Stratfor: Ruská plynová past   
25. 12. 2008 Rusko podepsalo se Srbskem strategické energetické dohody - válka o ropu skončila   
10. 11. 2008 Energetická bezpečnost a zemní plyn -- část II Jaroslav  Ungerman
31. 10. 2008 Energetická bezpečnost a zemní plyn -- část I. Jaroslav  Ungerman

19. kongres ODS RSS 2.0      Historie >
10. 12. 2008 Nekolikajazyčný eurooptimistický jekot na Hradčanech Karel  Košťál
9. 12. 2008 Koncept bezpečnosti České republiky od ODS -- zřeknutí se suverenity ve prospěch Spojených států? Mojmír  Babáček
9. 12. 2008 Hlas lidu aneb co reprezentuje zkratka ODS   
8. 12. 2008 Boj s bolševismem v ODS Ladislav  Žák
8. 12. 2008 ODS kompletní. Stejná jména. Stejný styl. Stejné výsledky do budoucna. Štěpán  Kotrba
8. 12. 2008 Modré autíčko Robert  Bartoš
8. 12. 2008 Hrozící finanční krize zřejmě oslabila podporu ODS Vojtěch  Polák
8. 12. 2008 ODS: načechrejme péra, začne nová éra Milan  Daniel
8. 12. 2008 Václav Klaus de la Mancha a pár podivných kukaček v hnízdě ODS Ivo  Šebestík
7. 12. 2008 ODS stále bojuje s bolševismem Bohumil  Kartous

Roman Joch, ředitel "Občanského institutu" RSS 2.0      Historie >
9. 2. 2009 Ultrakonzervativní Občanský institut se přiznal: nechal se financovat z USA   
5. 12. 2008 To, že je Roman Joch zván v ČR do televize, má zásadní význam   
5. 12. 2008 Joch Jan  Hruška
5. 12. 2008 Doufejme, že se Roman Joch nebude chtít vrátit k profesi   
5. 12. 2008 Poplašná zpráva o úrovni české populace   
4. 12. 2008 Necenzurovat- ani Jocha Ivan  David
4. 12. 2008 Naše civilizace nebyla nikdy dosti křesťanská   
4. 12. 2008 Televizní odborník Roman Joch   
3. 12. 2008 Propaganda od Romana Jocha - článek bez informační hodnoty   
25. 2. 2008 Jochův návrh na legalizaci mučení jste nepochopili   

Může být mučení uměním? RSS 2.0      Historie >
15. 1. 2009 Na odporu postavená estetika není umění Štěpán  Kotrba
2. 1. 2009 Sderot, Gaza a Sue Grandová naruby Karel  Dolejší
7. 11. 2008 Film Veroniky Janečkové Pravztahy a otázka Jana Čulíka František  Koukolík
6. 11. 2008 Etické obsahy v díle jsou přirozenou součástí umění a mají právo být hodnoceny Jan  Paul
6. 11. 2008 Film Pravztahy Veroniky Janečkové byl zpřístupněn na webu   
5. 11. 2008 Janečkové Pravztahy se budou promítat v Praze   
4. 11. 2008 Číst Hitlera Milan  Valach
4. 11. 2008 Krve jako na jatkách je plný Louvre Miloslav  Štěrba
4. 11. 2008 Umění a krása, neboli Život umělce v nehezkých dobách Uwe  Ladwig
4. 11. 2008 Devianti Jiří  Drašnar

Gruzie, Rusko a Jižní Osetie RSS 2.0      Historie >
25. 2. 2009 Gruzie: Nová koalice žádá předčasné prezidentské volby   
23. 2. 2009 Potřebuje Rusko šíleného cara? Karel  Dolejší
23. 1. 2009 Experti: Nabucco není skutečnou alternativou   
22. 1. 2009 Vymítání démonů z americko-ruských vztahů   
15. 1. 2009 Stratfor: Ruská plynová past   
13. 1. 2009 Pustili nám plyn aneb sebevražda ukrajinského snu Štěpán  Kotrba
25. 12. 2008 Bývalý gruzínský zástupce v OSN vyzval k předčasným volbám Karel  Dolejší
24. 12. 2008 Nězavisimaja gazeta: Ruské obavy z českého předsednictví   
16. 12. 2008 Ruští generálové ztrácejí moc   
30. 11. 2008 Zpráva Izvestijí je zavádějící, Saakašvili trvá na tom, že za válku nese odpovědnost Rusko Karel  Dolejší

Marihuana RSS 2.0      Historie >
10. 11. 2008 Kateřina Jacques chce dávat beztrestně marihuanu i dětem Štěpán  Kotrba
18. 9. 2008 Nad léčivými jointy s Lumírem Hanušem Lumír Ondřej Hanuš, Štěpán Kotrba
10. 7. 2008 Bushka versus stát: Poloviční vítězství snaživého primitiva Štěpán  Kotrba
8. 7. 2008 Zhulení křesťané: vědci objevili psychoaktivní účinky starověkého kadidla   
1. 7. 2008 V holandských kavárnách smějí kuřáci kouřit jen konopí   
6. 6. 2008 Trpká léčba konopím Bushka  Bryndová
13. 5. 2008 15 000 lidí: fotoohlédnutí z Global Marihuana March 2008 Štěpán  Kotrba
6. 5. 2008 Global Marihuana March 2008 tuto sobotu   
21. 3. 2008 Pokání na Velký pátek kvůli perverznímu efektu Bushka  Bryndová

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
20. 2. 2009 "Ach, Emo..." aneb kdo dřív přijde, ten dřív žije Irena  Ryšánková
18. 2. 2009 Platy a poplatky Boris  Valníček
13. 2. 2009 Důchodcův dopis ministryni zdravotnictví Štěpán  Steiger
30. 1. 2009 Elektronický způsob vedení zdravotnické dokumentace: ochrana dat především Štěpán  Kotrba
29. 1. 2009 Za levné léky se v ČR vydaly jen 4 promile z celkových nákladů na léčiva Petr  Wagner
24. 1. 2009 Co zdravotnické poplatky regulují? Antonín  Konečný
23. 1. 2009 Ideologické hrůzy náměstka ministra či jeho kritika? Jan  Marek
22. 1. 2009 Ideologické hrůzy pana magistra Šnajdra Petr  Wagner
19. 1. 2009 Pohroma Julínek odchází, modrá kára zdravotnictví jede dál Vladimír  Tupáček
14. 1. 2009 České zdravotnictví žádné reformy nepotřebuje Petr  Wagner

Čína RSS 2.0      Historie >
21. 2. 2009 Lula da Silva a Si Ťin-pching: strategická spolupráce Jihu s Jihem Štěpán  Kotrba
20. 2. 2009 Čína začíná globálně investovat   
17. 2. 2009 Clintonová dorazila do Asie a Severní Korea odpálí raketu "s doletem do USA"   
13. 2. 2009 Čína se bojí o své satelity   
3. 2. 2009 V Číně přišlo 26 milionů lidí v důsledku hospodářské krize o práci   
22. 1. 2009 Bílá kniha čínské obrany Oskar  Krejčí
29. 12. 2008 Sinologie a dnešní Čína Lukáš  Zádrapa
2. 12. 2008 Čína se obává indicko-japonské vesmírné aliance   
9. 11. 2008 Xinhua: OSN oznámila podepsání Pekingské deklarace o změnách klimatu   
8. 11. 2008 Dong Feng - raketový arzenál Říše Středu Lukáš  Visingr

Tibet RSS 2.0      Historie >
30. 5. 2008 Firma Dior zlikvidovala reklamu Sharon Stoneové pro Čínu   
20. 5. 2008 "Jako by zaklet byl onen sad."   
19. 5. 2008 Dalajláma nebyl přijat na vládní úrovni Richard  Seemann
25. 4. 2008 Tibet -- žádná Šangri-la Slavoj  Žižek
24. 4. 2008 Protestuji proti pokrytectví aktivistů, kteří se zasazují za lidská práva jen pro někoho Petr  Kužvart
18. 4. 2008 Mluvme tedy o Tibetu! Petr  Fiala
31. 3. 2008 "Olympiáda v Pekingu - Vypni televizi!"   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
30. 3. 2008 Dezinformační válka: Podle obskurních zdrojů prý britská špionáž tvrdí, že nepokoje v Lhase vyvolali čínští policisté   
28. 3. 2008 Tibetští mniši narušili oficiální čínskou mediální PR akci   

Zelení RSS 2.0      Historie >
19. 2. 2009 Zelená štvanice začala Miroslav  Suja
9. 2. 2009 Energetika podle Obamy Jiří  Krautwurm
7. 2. 2009 Tonoucí zelený se i blobu chytá Ivan  Větvička
6. 2. 2009 O jádru zodpovědně, je to politikum Václav  Hála
1. 2. 2009 Zelení volným pádem Milan  Daniel
31. 1. 2009 Bursík píše Kuchtové Martin  Bursík
31. 1. 2009 "Demokratická výzva": Ustavena vnitrostranická frakce Strany zelených   
25. 11. 2008 Bývalý kpt. StB Miloslav Málek. Loajální zaměstnanec Milan  Daniel
25. 11. 2008 Pochybnosti   
25. 11. 2008 Jak se dláždí cesta k moci Milan  Daniel

Írán RSS 2.0      Historie >
3. 2. 2009 Írán vyslal satelit na oběžnou dráhu   
29. 1. 2009 Obamův Bílý dům asi pošle Íránu dopis, jehož cílem je rozmrazit americko-íránské styky   
22. 1. 2009 Vymítání démonů z americko-ruských vztahů   
14. 1. 2009 Kdo je čí spojenec -- ve válce nebo v míru? Mojmír  Babáček
31. 12. 2008 Jak Evropská unie brání demokratizaci Íránu   
29. 12. 2008 Špinavý vtip televize Channel Four   
25. 12. 2008 Ahmadinežád blahopřeje abrahámským vyznáním při příležitosti Ježíšova narození   
24. 12. 2008 Britská televize bude vysílat k Vánocům projev prezidenta Ahmadinežáda   
12. 11. 2008 Stratfor: Írán se vrací na globální scénu   
5. 11. 2008 Židle pod íránským prezidentem Ahmadinežádem se houpe   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
20. 2. 2009 "Ach, Emo..." aneb kdo dřív přijde, ten dřív žije Irena  Ryšánková
20. 2. 2009 Serpenízek další z malých digitálních televizí je v problémech Štěpán  Kotrba
18. 2. 2009 Týden - kreativně přepracovaný Telegraph? Štěpán  Kotrba
17. 2. 2009 Touží Bobocký stále po křesle ředitele STV? Štěpán  Kotrba
13. 2. 2009 Česká televize démonizuje Hugo Chaveze, který stojí v čele Venezuely již deset let Daniel  Veselý
10. 2. 2009 zabijsvojeradio.cz aneb jak se stát předsedou Rady ČRo Štěpán  Kotrba
10. 2. 2009 MF Dnes : "Referendum je nástroj totality" Bohumil  Kartous
10. 2. 2009 Rádio Jerevan hlásí.... Miloslav  Štěrba
8. 2. 2009 Když se norma stává pornem a porno normou Irena  Ryšánková
6. 2. 2009 Papež a kancléřka, neboli příklad mediální moci Uwe  Ladwig

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
21. 2. 2009 Jen počkej zajíci....radar bude! Miloslav  Štěrba
20. 2. 2009 Obamova administrativa už nespěchá s radarem ani s raketami   
15. 2. 2009 Mezi kritiky evropské protiraketové základny přibyl významný americký vědec Karel  Dolejší
15. 2. 2009 Hledání alternativ k evropské protiraketové základně: Program NCADE a jeho úskalí Karel  Dolejší
13. 2. 2009 Stala se ČR obětí velmocenských kšeftů? Karel  Dolejší
9. 2. 2009 Ruské balistické rakety - odkaz dvou géniů Lukáš  Visingr, Štěpán Kotrba
9. 2. 2009 Nová schopnost radaru UEWR v Grónsku   
6. 2. 2009 Na protiradarovém hnutí parazituje nacionálně bolševická strana Karel  Dolejší
5. 2. 2009 Vyvíjí Rusko bezpilotní prostředek určený k útoku na protiraketovou základnu v Evropě? Karel  Dolejší

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
31. 1. 2009 O filosofech, manažerech a nenápadném půvabu buržoazie Karel  Dolejší
20. 6. 2008 Historie téměř detektivní aneb co Marxovi bránilo ve vydání dalších dílů Kapitálu ? Miroslav  Tejkl
16. 6. 2008 Interpretace a kritika Hegelovy filosofie v díle mladého Marxe David  Pěcha
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
25. 2. 2009 Konec iluzí o manévrovém boji v Afghánistánu   
25. 2. 2009 Britský ministr spravedlnosti vetoval zveřejnění vládních záznamů o rozhodnutí zaútočit na Irák   
21. 2. 2009 Přeskupení priorit NATO   
18. 2. 2009 CIA tajně používá vojenskou základnu v Pákistánu   
16. 2. 2009 Irák: Vysocí američtí vojáci vyšetřováni kvůli ztrátě miliard dolarů na rekonstrukci   
13. 2. 2009 V Afghánistánu je nezvěstná třetina zbraní z amerických dodávek   
12. 2. 2009 Rusko chce "pomáhat" Spojeným státům v Afghánistánu   
11. 2. 2009 Petraeus údajně vypouští falešné zprávy o odkladu stahování USA z Iráku   
6. 2. 2009 Anketa v ČSSD: co s Afghánistánem? Jiří  Beránek
5. 2. 2009 Afghánistán potřebuje mír, ne české žoldáky Oskar  Krejčí

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
11. 2. 2009 Kde jsou hranice svobody projevu?   
8. 2. 2009 Když se norma stává pornem a porno normou Irena  Ryšánková
6. 2. 2009 Český parlament hrubě omezil kontrolu politiků ve veřejném zájmu Petr  Wagner
13. 12. 2008 Elton John žaloval deník Guardian a prohrál   
13. 11. 2008 Na svobodě slova už v ČR nezáleží? Petr  Wagner
5. 11. 2008 Český rozhlas: Jaklová se pokusila těsně před volbami o další cenzurní zásahy do vysílání Štěpán  Kotrba
24. 10. 2008 Cenzoři z Rady Českého rozhlasu zaútočili opět na Rádio Wave Štěpán  Kotrba
30. 4. 2008 Spisovatelé protestují, že Tesco potlačuje svobodu projevu   
20. 3. 2008 Zákaz Komunistického svazu mládeže potvrzen Ondřej  Slačálek
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   

Školství RSS 2.0      Historie >
19. 2. 2009 Zavést školné v ČR? Rozhodně ne!   
12. 2. 2009 Národ v ohrožení Kostas  Dimelis
10. 2. 2009 Potřebují pedagogové své profesní sdružení? Pavel  Táborský
9. 2. 2009 Buďme tvořiví v roce kreativity 2009 Michal  Giboda
9. 2. 2009 University of Chicago Visiting Scholars Program   
9. 2. 2009 Zavedení školného v Anglii ve školství nic nezlepšilo Jan  Čulík
6. 2. 2009 Školství potřebuje občanskou aktivitu Miloslav  Štěrba
5. 2. 2009 Vláda ignoruje protesty univerzit, jejich zástupci nevědí, co si počít Tomáš  Koloc
5. 2. 2009 Komu slouží Česká školní inspekce?   
5. 2. 2009 Plíživá privatizace vysokého školství Martin  Hříbek

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
21. 2. 2009 Přeskupení priorit NATO   
17. 2. 2009 Letecká kinetická protiraketová obrana   
16. 2. 2009 Zjevení na sjezdu ČSSD   
16. 2. 2009 Starostové jedou do Bruselu   
15. 2. 2009 Mezi kritiky evropské protiraketové základny přibyl významný americký vědec Karel  Dolejší
15. 2. 2009 Hledání alternativ k evropské protiraketové základně: Program NCADE a jeho úskalí Karel  Dolejší
13. 2. 2009 Evropa proti americké protiraketové obraně Jana  Glivická
13. 2. 2009 Stala se ČR obětí velmocenských kšeftů? Karel  Dolejší
10. 2. 2009 Čeští protiraketoví aktivisté musejí být viditelní na mezinárodní scéně Jan  Čulík
9. 2. 2009 Ruské balistické rakety - odkaz dvou géniů Lukáš  Visingr

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
1. 2. 2009 Resources in English on Czech film, literature and politics   
7. 1. 2009 Ústav pro českou literaturu AV ČR vypisuje bohemistické stipendium   
31. 12. 2008 Podvod I. Miloslav  Bukovecký
15. 12. 2008 Na břehu dnů Petr  Litoš
11. 12. 2008 Vieweghova dvacátá kniha: Banální stereotyp Jan  Čulík
21. 10. 2008 Mytologizace "Udání Milana Kundery" Jakub  Češka
17. 10. 2008 "Nebudu-li já kurvú, ale bude jiná" Jan  Hus
15. 10. 2008 Milan Kundera a tragédie Střední Evropy Karel  Dolejší
14. 10. 2008 Jak to, že se nic nestalo té paní Militké?   
14. 10. 2008 Milan Kundera v zajetí imagologů Josef  Švéda