24. 2. 2009
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
23. 2. 2009

POLEMIKA: Neblahá předzvěst:

Je článek Štěpána Kotrby skutečně signálem, kam se teď vydá česká politika?

Já bych to klidně vydal s komentářem, který vyplynul z korespondence, a který poukáže na "národovecký" étos Štěpánova textu a na některé konkrétní pasáže, které jakoby vypadly z huby "pořádkumilovného" ministra vnitra, s nímž se ostatně Štěpán otevřené ztotožňuje.

Vypíchl bych zejména tu pikantérii, že Štěpán s Langerem chtějí řešit věci postihem postižených, což není řešení, ale populismus před těmi, kteří si říkají "občané".

Bída přišla na kozáky. V důsledku hospodářské krize, jejíž dopady budou zřejmě nyní pociťovány i v České republice stále citelněji, vznikla v zemi silná sociální nejistota. Co v takovém případě udělat? Nejefektivnější se zdá být vylít si vztek na nejslabší členy společnosti, v tomto případě imigranty. Co je doma, to se počítá. Bude krize, a tak to, co se děje v Česku, musí být "výhodné pouze pro Česko", jak píše v kontroverzním článku Štěpán Kotrba.

Text je to nesmírně zajímavý. Kotrba je akreditován ve sněmovně jako parlamentní zpravodaj BL. Má tak četné kontakty s poslanci a vždycky jeho psaní pozoruhodným způsobem odráželo étos české politické scény i onu zvláštní směsici plebejskosti, pragmatismu, tupých stereotypů ze Sněmovní ulice i občasných pozoruhodně originálních nápadů.

Teď je tomu, zdá se, nejinak. Text, který Štěpán Kotrba napsal, je nesmírně znepokojující: není ovšem vyloučeno, že skutečně vyjadřuje názory drtivé většiny českých politiků.

Ano, je to fašismus. Jsme v průšvihu, a tak lidé, kteří nepatří do našeho úzkého společenství, budou z něho vyloučeni a potrestáni, abychom my přežili. Článek, zdá se mi, skoro naplňuje skutkovou podstatu trestného činu vyvolávání nenávisti vůči určité etnické skupině.

Obsahuje i celou řadu zcestných tvrzení.

Například: Snižuje-li se s příchodem imigrantů zaměstnanost nekvalifikovaných místních dělníků, protože "cizinci" pracují lépe a za méně, není to vina imigrantů, ale státu. V jiných zemích Evropské unie, např. v Británii, je trestným činem zaměstnávat přistěhovalce za míň, než místní lidi. Ten, kdo by se o to pokusil, rychle skončí ve vězení. Vážným trestným činem je samozřejmě i neplacení daní a sociálních dávek. Normální stát si to dokáže vynutit. Pokud to ČR neumí, může za to ministr vnitra Langer, nikoliv přistěhovalci.

Obrátil jsem se na několik spolupracovníků BL s prosbou o radu, zda je něco takového vůbec možné vydat. Nechceme totiž v BL šířit ničivé stereotypy a už vůbec nemůžeme vyvolávat nenávist vůči nějaké etnické či společenské skupině.

Na Kotrbově článku jsou znepokojující především tyto formulace:

Toto nenapíšou žádné slušné noviny:

A u nich [tj. Vietnamců] nejde o humanitu, ale o prachy. Využili mnohdy nelegální zprostředkovatele, vytvořili zde počínající zločinecké struktury, zajišťují těmto bossům finance, většinou zde neplatí zdravotní a sociální pojištění, díky tomu podtrhávají cenu práce na trhu a domnívají se, že historky o jejich zadlužení a ostudě při případném návratu do vlasti by měly být důvodem, proč je zde i nadále tolerovat.

Je to napsáno podle principu kolektivní viny, obvinění je nedoloženo. Jsi Vietnamec, tak jsi mafián. Dosaďte si namísto "Vietnamec" výraz "žid" či "Rom". Uvidíte, jak je to otřesné.

[Danielova] "nezisková" organizace i mnohých ostatních "lidumilů" na těchto migrantech parazituje

I toto je typický argument rasistů a fašistů. S bagatelizací úsilí na obhajobu lidských práv se často setkáváme právě u nich - právě oni tak často hovoří o "pseudohumanistech" či o "ekoteroristech" nebo o "profesionálních bojovnících za lidská práva". - Lidé, kteří jsou za něco placeni, tím nejsou nutně zkorumpováni. :)

Silové řešení možná je nekulturní a odporuje humanitárním zásadám, nicméně reaguje na realitu.

Připomíná to "konečné řešení" - tedy likvidaci židů plynem v koncentrácích.

A jak bychom za své daně měli poskytnout mladým Vietnamcům odborné vzdělání. Opak vždy byl a je pravdou. Nedělali by tu práci, pro kterou jsme je sem zvali. Tedy tu nejméně kvalifikovanou a nejméně placenou.
Je fašismus využívat přistěhovaleckých sil jen pro nejméně kvalifikovanou a nejméně placenou práci. Právě přistěhovalecké komunity jsou pro každou společnost neuvěřitelně cenným zdrojem energie, nových myšlenek a tvůrčích řešení. Právě přistěhovalecká komunita dává společnosti jiskru.

Všichni ti humanisté si nyní budou muset uvědomit, že stát skončil s politikou snižování ceny práce.

-----

S Kotrbovým textem mám skutečný problém, protože nemůžeme publikovat materiály, které vyvolávají nenávist vůči nějaké společenské skupině. Obrátil jsem se proto o žádost o vyjádření na několik spolupracovníků - příspěvky autorů pro publikaci v BL posílám k posouzení třetím autorům, pokud vím o odbornících, kteří jsou ochotni to učinit, relativně často, a zde jsou jejich reakce:

Tomáš Koloc:

Co je to za blbost: "Vietnamská menšina s právy občanů ČR či dokonce národnostní menšiny není zájmem České republiky." ? Ano, je-li člověk občanem nějakého státu, má plná práva, a pokud je národnostní menšina početná, tak včetně menšinových škol a médií placených státem. Druhá věc je, jak vysoko nastavíme kritéria občanství. Kotrbův názor je daný jeho materialistickým pohledem na svět, který v příspěvcích BL vládne a pomalu mě od nich odrazuje.

Ze zásady bych jeho text zveřejnil, protože částečná demokracie neexistuje. Ale s gustem bych mu na to napsal odpověď, kde bych popsal své zážitky jako gastarbeitra v cizích zemích a zážitky svých ukrajinských kamarádů, kteří u nás pracují jako ta nejhorší sběř. K tomu by se velice hodily citáty novinářů Druhé republiky, kteří tvrdili, že teď se musíme starat o sebe a ne např. o Židy. Neboť jak obětujeme druhé, už se to veze i s námi.

Zárodek názorů tohoto typu je právě v materialismu. Jen ten, kdo věří, že tento svět je o materiálním přežití a že NA ÚKOR DRUHÝCH MOHU POMOCT SOBĚ (pro křesťanství a buddhismus, ale i pro každého, kdo myslí do určité hloubky naprosto absurdní myšlenka), může vyplodit takové názory.>

Reakce Štěpána Kotrby:

Bohužel pan Koloc je mimo realitu.

"je-li člověk občanem nějakého státu, má plná práva, a pokud je národnostní menšina početná, tak včetně menšinových škol a médií placených státem."

Kdyby pan Koloc znal zákony, tak ví, že k získání občanství je třeba zde žít a pracovat deset let. Žít v souladu se zákony, ať už jsou jakékoliv. No a regulace této doby je to, oč teď vládě ODS jde. Stačí uplatnit zákon natvrdo.

Myslím, že občanství nedostane nikdo z těch stávajících 150 000.

Nicméně souhlasím s tím, že "částečná demokracie neexistuje". Stejně jako částečná otevřenost pracovního trhu uvnitř EU, antožpak směrem ven. To by neexistovala americko-mexická hranice a to by neumírali Afričané ve Středozemním moři :-)

PS: Tak pište, pánové, pište. Odbor migrace MV má poměrně tvrdá data. Ta polemika bude nádherná... Už se na ni těším. Ale nepleťte si přitom realitu s dojmy o ní. A šetřte prosím pojmy "Kotrbův fašismus" - až na závěr.

Karel Dolejší:

K podstatě věci: Za nezájem našich odborů o situaci zahraničních pracovníků v minulých letech nemůže ani JČ, ale dokonce ani ODS. Volat po státní represi cizinců teď v době krize znamená konzervovat stávající neschopnost zaměstnaneckých svazů domoci se skutečné ochrany práce. Proletáři všech zemí, zhnojte se.

Śtěpán je asi jediný levičák na světě, který neví o existenci sociálních práv, takže dokáže ostře odlišit humanitu od prachů. Humanisti jsou holt ti, co se živí vůní květů a pijí k tomu rosu... Stigmatizace všech zahraničních pracovníků bez výjimky, nepodložená konkrétními informacemi, typický rasistický předsudek (tento Cikán krade - všichni Cikáni kradou).

Podtrhávají cenu práce, takže jim jde jen o prachy? Kdyby jim šlo jen o ně a jinak byli OK, domáhali by se přece stejných mezd jako Češi. Ve skutečnosti k tomu ale nemají podmínky, mj. kvůli xenofobii odborů.

Komu jde jen o prachy jsou ti, kdo chce ty lidi vyhodit.

Daniel je především romský aktivista, jako takový je léta pod tlakem romské nenávisti vůči Ukrajincům a Vietnamcům, kteří Romům konkurují.

Je věcí odborů, aby prosadily takovou cenu práce, jakou si přejí jejich členové. Musejí se začít starat o komunikaci se zahraničními pracovníky a chránit cenu práce jejich inkluzí do systému, ne tím, že je budou chtít s pomocí vlády vyhodit, protože jsou Vietnamci nebo Mongolci.

Reakce Štěpána Kotrby:

"Musejí se začít starat o komunikaci se zahraničními pracovníky a chránit cenu práce jejich inkluzí do systému".

Hmm, tak to, co čekáš po odborech je něco, čeho se nedočkáš. A nevšiml jsem si doposud, že by se takto chovaly odbory kdekoliv v západní Evropě... Pracovních míst je omezené a nyní stále se zmenšující množství.

Ty to nazýváš xenofobií, já to nazývám "přirozenou ochranou vlastních pracujících občanů". Činnost odboru migrace nazývám "panickou reakcí na v krátké době hrozící alternativu násilného řešení pracovní/sociální krize s rasovým podtextem". Co jsem naopak nepochopil, to byla dosavadní nečinnost odborů proti migračním vlnám a proti nelegální práci migrantů zde, což je problém masový.

Jan Čulík:

Samozřejmě, že v normálních zemích hájí odbory velmi razantně zájmy všech svých členů, bez ohledu na jejich etnický původ. Byl by to naprostý skandál, kdyby odbory hájily např. v Británii jen své bělošské členy! Co je to za představu??

Karel Dolejší:

Pokud budou odbory exkluzívní, už to nejsou odbory, ale cechovní organizace, a nežijeme v liberálním kapitalismu, ale v jakémsi nacionálním socialismu s postmoderní tváří.

Výraz "přirozená ochrana vlastních pracujících občanů" si laskavě, Štěpáne, strč..., pakliže ovšem nepoužíváš naprosto přirozenou ochranu proti početí v podobě coitus interruptus.

Odůvodňování sociální instituce přirozeností je typicky konzervativní figura (někteří jsou od přirozenosti jen mluvící nástroje, psal Aristoteles, aby nemusel řešit nepříjemné otázky otroctví), dnes by si na to už žádný slušný konzervouš netroufl, protože od vzniku strukturální antropologie Léviho-Strausse uznává, že společenské a přirozené nelze nikdy od sebe jednoduše oddělit.

Pakliže jsou tu zahraniční pracovníci legálně, stát jim musí zajistit bezpečnost a ne je vyhodit, protože si neohlídal nějakého Vandase.

Odbory dosud nic nedělaly patrně proto, že jsou neakceschopné, a patrně rovněž proto, že se konkurence zahraničních pracovníků až na některé výjimky (textilní průmysl) týkala především příslušníků romské komunity. Vyměnili jsme jedny otroky za jiné, navíc často skromnější a šikovnější.

Bohumil Kartous:

Já bych to klidně vydal s komentářem, který vyplynul z korespondence, a který poukáže na "národovecký" étos Štěpánova textu a na některé konkrétní pasáže, které jakoby vypadly z huby "pořádkumilovného" ministra vnitra, s nímž se ostatně Štěpán otevřené ztotožňuje.

Vypíchl bych zejména tu pikantérii, že Štěpán s Langerem chtějí řešit věci postihem postižených, což není řešení, ale populismus před těmi, kteří si říkají "občané". A ještě to, jak gastarbeiteri perfidně snižují cenu práce, za čímž si Štěpán stojí...:)

Jan Sýkora:

Souhlasím s vydáním, když je to označené jako reakce na Milana Daniela (s vyvážeností mají problém oba texty, ale dohromady už to tvoří slušný základ polemiky). S poznámkou JČ k vybraným argumentačním zkratům ŠK je to pak bezchybné. Nebude od věci zase jednou připomenout, že názory ŠK ne vždy nutně vyjadřují názory celé redakce:-)

                 
Obsah vydání       24. 2. 2009
24. 2. 2009 "Za prácu som dostával zaplatené menej, než som mal, ale teraz už tam nepracujem, takže sa s tým nedá nič robiť."
24. 2. 2009 Britská vláda přistěhovalcům pomáhá získat legální mzdu Jan  Čulík
24. 2. 2009 Cizinci nejsou našimi otroky Milan  Daniel
24. 2. 2009 ČR chce řešit svůj problém na úkor jiných
24. 2. 2009 Nepriateľom sú majority európskych národných štátov a bieli ľudia
24. 2. 2009 Nepřesvědčivá argumentace šéfradaktorova maskovaná náhubkem morality Štěpán  Kotrba
24. 2. 2009 Všechna řešení jsou špatná Boris  Cvek
24. 2. 2009 Jak to, že v ČR mohou na práci přistěhovalců parazitovat soukromé "agentury"? Jan  Čulík
23. 2. 2009 Je článek Štěpána Kotrby skutečně signálem, kam se teď vydá česká politika? Jan  Čulík, Karel  Dolejší, Tomáš  Koloc, Bohumil  Kartous, Jan  Sýkora
23. 2. 2009 Odchod Vietnamců z Česka musí být výhodný pouze pro Česko Štěpán  Kotrba
24. 2. 2009 To čeští politikové udělali z lidí zboží na prodej
24. 2. 2009 Cizinci jsou našimi otroky, jen si to odmítáme přiznat Štěpán  Kotrba
24. 2. 2009 Popis situace je něco jiného než fašistické návrhy na silová řešení Štěpán  Kotrba, Jan  Čulík
24. 2. 2009 Etnická čistka pracovního trhu aneb Při loupání cibule Karel  Dolejší
24. 2. 2009 John Michael Greer a současná civilizační krize Jindřich  Kalous
24. 2. 2009 "Ti, o nichž jsem doufal, že mě zachráni, se spojili s mými mučiteli"
24. 2. 2009 Prodražování rozvoje amerických zbraňových systémů má skončit Pavel  Barák
24. 2. 2009 Je ČR ve střední nebo ve východní Evropě? Jan  Čulík
24. 2. 2009 "Central Europe" versus "Eastern Europe"
24. 2. 2009 Eastern Europe se skutečně do češtiny překládá jako "Střední Evropa" Juraj  Slabeycius
23. 2. 2009 Johna dohnala investigativa kolegů k odchodu z televize. Proč ale? Štěpán  Kotrba
24. 2. 2009 Státy se silnější regulací přežijí krizi lépe
24. 2. 2009 Spící česká vláda
24. 2. 2009 Chomutov: Trestejme chronické neplatiče
23. 2. 2009 Pohodlné stereotypy o Rómoch Silvia  Ruppeldtová, Arne  Mann
23. 2. 2009 Politici + kríza = populizmus Kamil  Márovský
23. 2. 2009 Amnesty International požaduje embargo na dodávky zbraní do Izraele
23. 2. 2009 Bluesové Radio Wave Live Session s Atlantic Cable
23. 2. 2009 Potřebuje Rusko šíleného cara? Karel  Dolejší
23. 2. 2009 Budou Lidové noviny vyšetřovat "Nečasovu fintu"? Zřejmě ne. Radek  Mokrý
23. 2. 2009 Z výstavy starověkého egyptského hrobnictví Hana  Tomšů
23. 2. 2009 Nad Evropou poletuje Švejkův duch Richard  Seemann
23. 2. 2009 Novořeč ministra Kocába Jiří  Jírovec
23. 2. 2009 Těžko přesvědčovat k odchodu s hanbou Milan  Daniel
23. 2. 2009 Klausova poťouchlost, Šloufův formát a Kritický klub Jana Rejžka, jemuž chybí fašank! Josef  Brož
22. 2. 2009 Místo několika lodí jich připlují miliony
22. 2. 2009 Nepovšimnuté technologie John Michael Greer
21. 2. 2009 Přeskupení priorit NATO
21. 2. 2009 O české výjimečnosti Karel  Dolejší
20. 2. 2009 Úkolem vzdělání je dosáhnout porozumění
31. 1. 2009 Hospodaření OSBL za leden 2009