10. 2. 2009
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
10. 2. 2009

Převrat ve společenských vědách:

Slyšeli jste někdy, že referendum vyvinuli jako nástroj uzurpace své moci diktátoři? Ne? V tom případě nečtete MF Dnes , deník, který sám sebe charakterizuje jak médium "vyznávající v názorové části hodnoty svobody." Já ho také nečtu, ale téměř vždy, když ho otevřu :-), najdu v něm popsán úplně jiný svět. Ten popis je plný stereotypů, tendencí a z nich pochopitelně vyplývajících intelektuálních zkratů. Vrstevnatě a v denní periodě vytvářená simulacra se vrší jedno na druhé a staví vlastní konstrukci světa. Říkám si, že lidé, kteří tento deník otevírají pravidelně, se musejí s tímto světem minimálně částečně identifikovat, jinak by ho přece nemohli číst. V tom okamžiku mi není moc dobře po těle. MF Dnes čte denně údajně více než milion lidí...

10. 2. 2009

V roce 2008 vyšla v řadě studií z korpusové lingvistiky kniha Václava Cvrčka nazvaná Regulace jazyka a Koncept minimální intervence. Byla by zajímavá už z toho důvodu, že pojednává provokativním způsobem pravděpodobně o nejkontroverznějším bohemistickém, ale i obecně jazykově-kulturním tématu, totiž o míře a způsobu kodifikace českého spisovného jazyka. Kdyby se jednalo jen o odborné otázky, dala by se snad ponechat reflexe této publikace na vědeckých periodicích. Co mě přivedlo k tomu zabývat se jí mimo jejich okruh, je kromě polemiky s jistými vývody i skutečnost, že ji považuju za poměrně ilustrativní příklad vztahu vědy, společnosti a politiky, stejně jako ukazuje na zvláštní rysy korpusové lingvistiky a její meze.

10. 2. 2009

Chtěl bych se krátce vyjádřit k případu tzv. lefebvristů. Je pravda, že existují v Česku, sám jsem s nimi sváděl bitvy argumentů kdysi v diskusích na ChristNet.cz.

Stejně tak je pravda, že jejich náboženské názory jsou blízce spojeny s názory politickými, které se blíží fašismu (nikoli však nacismu) a tesknění po monarchii.

Jasnou preferenci předkoncilnímu katolicismu a elitářské monarchii ovšem vyjádřil nejednou i třeba básník Jiří Kuběna, který se jinak hlásí zároveň ke své homoerotické orientaci (a v posledních letech žije se svým "andělem" sochařem Karlem Žákem). Kuběnův případ dobře ilustruje, jak komplikované celé spektrum tradicionalisticky zaměřených katolíků vlastně je.

9. 2. 2009

Nový svätiaci biskup diecézy v Linzi Gerhard Maria Wagner, ktorého vymenovanie Vatikánom prijali v Rakúsku s nevôľou, považuje homosexualitu za liečiteľnú. Povedal to v rozhovore pre najnovšie vydanie rakúskeho týždenníka Profil, ktoré vyjde v pondelok. ... ... Svoje vymenovanie mohol aj odmietnuť, "ale keď si to pápež želá, bolo by zbabelé zutekať len pre obavy z verejnej mienky". ... Kontroverzné postoje mal Wagner aj v minulosti. Varoval napríklad mladých ľudí pred knihami britskej autorky Joanne K. Rowlingovej o čarodejníckom učňovi Harrym Potterovi, pretože v nich videl vplyv satanizmu. Hurikán Katrina, ktorý zničil New Orleans, označil Wagner za istý druh božieho trestu pre toto nemorálne americké mesto....

SME: Nový linecký svätiaci biskup: Homosexualita je liečiteľná ZDE

10. 2. 2009

Jak jsem mnohokrát psal ve svých článcích pro Britské listy, považuji změnu volebního systému, nejlépe na většinový, za nezbytnou pro řešení dlouhého, bezvýchodného patu, který ochromuje českou politiku.

Nejsem si však jistý, zda různé kompromisy s menšími stranami, jak nyní postupuje vládní koalice, mohou situaci vyřešit. Bez jasné dohody mezi ODS a ČSSD a bez úprav Ústavy zůstanou volební výsledky i nadále neprůhledné a nejspíše i patové.

10. 2. 2009

Dokumenty k volební reformě přinesly Britské listy dřív než všichni jiní, stanovisko vlády je ve všech médiích a stanovisko opozice jsem nemohl nikde najít. Čímpak to asi je? ptá se Štěpán Kotrba. Proto, podle zásady Audiatur et altera pars, kterou, jak se zdá, česká média nerespektují, dáváme zde prostor i šéfovi opoziční ČSSD Jiřímu Paroubkovi:

10. 2. 2009

ZMĚNA VOLEBNÍHO MODELU

ODS předpokládala, že hejtmanské volby bude vyhrávat vždy, stejně jako dosud vyhrávala senátorské. Proč? Volební model Senátu doposud preferoval volbu těch, co mají vliv. Co měli moc. A moc jsou peníze. Systém eliminoval myšlenky, program a vyzdvihoval marketing. "Volte jméno, které znáte..." A takto zvolili občané například i senátora Fischera nebo Vladimíra Železného. Stejné "osobnosti" volili i do čela hejtmanství. Do chvíle, než i zde selský rozum a program zvítězil nad volbou líbivých řečí. Do chvíle, kdy zvítězily prázdné peněženky nad akvaparky a podnikatelskými sítěmi. Taková je ale i logika budoucích voleb.

10. 2. 2009

Samotná skotská vláda se boji udělat razantní krok a zvýšit daně, kterými by zaplatila svoje balíčky. Jan Čulík demagogicky zapojil bezplatné univerzity ve Skotsku do diskuze o zavedení školného v ČR. Jsem student VŠ a když vidím, jak českým studentům chybí motivace ke studiu, přivítal bych poplatky a moc rád bych je sám platil, píše čtenář Jaroslav Moravec a dodává:

Na Britských listech jsem četl o populistických krocích skotské vlády, která rozdává svým občanům vše možné, ale po Severním Irsku jsou výdaje na jednoho Skota mnohem vyšší než na Angličana. Reformu volebního systému v ČR vítám, jen se podívejte, jak vratkou vládu máme už tolik let.

10. 2. 2009

Panu Jaroslavu Moravcovi bych rád poradil. Nenechte se frustrovat absencí poplatků za studium v České republice a motivujte se k studijním výsledkům třeba tím, že každý měsíc pošlete na konto některého dětského domova pár tisíc korun. Kromě skvělých studijních výsledků Vám budou odměnou i rozzářené dětské oči, píše A. Kubačák.

10. 2. 2009

Protiraketová obrana a mezinárodní politika:

Nechtěl jsem zase rozpitvávat otázku radaru, ale to, co se děje v posledních dnech a hodinách mne opět trochu nabudilo, píše Petr Škoda z Německa.

Musím kladně ohodnotit Vás poslední článek týkající se této problematiky. Z článku lze vyčíst, že se díváte na tyto otázky s odstupem a v širších souvislostech. To je podle mne velmi podstatné.

10. 2. 2009

Syndrom Respekt:

Má-li mít české protiradarové hnutí nějaký praktický dopad, musí být slyšet na mezinárodní scéně. Jestliže současní čeští politikové vystupují v mezinárodních sdělovacích prostředcích a šíří tam představu, že Česká republika americký radar bezpodmínečně chce, protiradaroví aktivisté musejí takovéto výroky systematicky a trpělivě dementovat a poskytovat neinformovaným západním médiím důkazy, že se v ČR proti radaru staví až 70 procent obyvatelstva a že se západní média nechávají opíjet rohlíkem.

10. 2. 2009

tisková zpráva

Pozvánka na tiskovou konferenci

Kde: Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR, Sněmovní 4, Kinosál

Kdy: Středa 11. února 2009, 14:00

Hejtmanky a hejtmani podpoří Ligu starostů proti radaru a hnutí Nenásilí v jejich aktivitách proti chystané americké radarové základně. Na tiskové konferenci vystoupí hejtmani Radko Martínek (Pardubický kraj) a Michal Hašek (Jihomoravský kraj), dále Jan Neoral (Liga starostů) a Jan Tamáš (hnutí Nenásilí). Nad událostí převzala záštitu poslankyně Anna Čurdová.

10. 2. 2009

Co by byl ředitel ČEZu, prezident či poslanec bez nablýskaných podlah, vyleštěných stolů a umytých toalet? Mohli by pánové vést svá důležitá jednání na smetištích, která jsou schopni každý den po sobě, ve svých rezidencích, zanechat?

10. 2. 2009

Nedávná plynová krize, kdy Ukrajina zablokovala svoje tranzitní plynovody do Evropy a využila je k řešení svých vlastních problémů, když ruský Gazprom odmítl dále dodávat plyn na Ukrajinu „jen tak“ bez uzavřených smluv a tedy požadoval - jak je to obvyklé v normálních obchodních vztazích – uzavřít smlouvy na dodávky, znovu otevřela problém diverzifikace přepravních cest do Evropy. Stejně jako otevřela problém diverzifikace zdrojů zemního plynu, který část Evropy spotřebovává.

10. 2. 2009

Řada atraktivních zpráv sdělovacích prostředků z oblasti výchovy a vzdělávání se už nějaký ten pátek převážně týká výše učitelských platů a také různorodých etických problémů, které se zákonitě v tak vztahově konfliktním prostředí vyskytují a budou stále vyskytovat. Samotná informace o negativních jevech, byť čtenářsky či divácky zajímavá, však mnoho neřeší. Spíše napomáhá k nižší remitendě periodika, případně k vyšší sledovanosti příslušného televizního kanálu. Otázkou zůstává, zda takováto častá ventilace údajně podstatného a pro pedagogy nepříliš lichotivého dění ve výchově a vzdělávání prospívá už tak značně oslabené autoritě školství.

9. 2. 2009
Eligible countries: Poland, Hungary, Czech Republic, Slovakia, Austria and the Baltic States

The University of Chicago is pleased to announce the Christian A. Johnson Endeavor Foundation Visiting Scholar Program. A three-year initiative fostering liberal arts education in Central Europe, linking colleagues from Poland, Hungary, the Czech Republic, Slovakia, Austria, and the Baltic States with faculty and students at the University of Chicago.

10. 2. 2009

Je docela obveselující sledovat, jak naši vyvolení nestíhají a jak na poněkud krizí pošramoceném černém pozadí a prosvětleném přítmí v sále se jejich černé divadlo stává minimálně šedým a někdy dokonce reflektor přímo ulpí na černém živém vodiči nesoucím údajnou tmou před údajným temným pozadím nějakého toho barevného kašpárka, který se má normálně jakoby volně vznášet a nad kterým máme dělat za normálních okolností jéje. Pravda ovšem je, že v už předsálí neprodávali popcorn ani kolu, nebyly vynesené odpadky od odpoledního představení a záchody také zrovna nevoněly. To je potom člověk v divadle hned pozornější a iluzím méně náchylný.

10. 2. 2009

Na vetu "Striktně anonymní připojení tak bude vyhrazeno jenom věci znalým hackerům či osobám, připojujícím se přes šifrované sítě a satelity zemí, nekooperujícími v boji s terorismem" z článku Štěpána Kotrby by som rád reagoval krátkym technickým odkazom na technológiu Tor, píše Tomáš Tudja.

10. 2. 2009

Poslouchat veřejnoprávní rozhlasovou stanici Radiožurnál vyžaduje pevnou nervovou soustavu a kačení žaludek. Zejména dámská obsluha mikrofonu oplývá invencí ve výběru tzv. hostů, se kterými pak tzv. diskutuje. Vzhledem k nazrávající krizi bychom očekávali od rádia, že bude zvát odborníky na zvládání psychických zátěží, jenže od filiálky rádia Jerevan tuto logiku nečekejme. A tak se židle ve studiu červená při poslechu banalit ze života tzv.VIP, mezi které, jak už tušíte, patří zejména dělníci našich šoubyznysových pořadů.

10. 2. 2009

Upozorňuji na vynikajicí vstup nové moderátorky pořadu "20 minut" v Radiožurnálu - viz z 9.2.09 začátek v 17:33. Byl jsem mile překvapen - doporučuji poslech rozhovoru s paní Parkanovou ZDE čtenářům BL, píše Jaroslav Polák.

10. 2. 2009

Po schválené půjčce ve výši 14 miliard dolarů od MMF se nyní vedou jednání například s Německem nebo Spojenými arabskými emiráty. Ukrajina se zajímá i o možnosti získat z Ruska půjčku ve výši 5 mld. USD na pokrytí deficitu. Oficiální žádost ještě přednesena nebyla. Ministerstvo financí Ukrajiny připraví aktuální informaci o stavu ukrajinské ekonomiky, k posouzení možnosti úvěru pro posouzení Ministerstvem financí RF. .... Ukrajinská vláda přitom bude nadále usilovat o vstup do NATO. Tymošenková to prohlásila na mezinárodní bezpečnostní konferenci v Mnichově... S tím ovšem nesouhlasí mnohé evropské země, zejména Německo a Francie.

10. 2. 2009

CRI│ Kyrgyzský parlamentní výbor pro státní obranu, bezpečnost a reformu soudnictví podporuje vládní návrh na uzavření vojenské letecké základny Manas . Sdělila to předsedkyně výboru Leila Stryková. V nejbližších dnech začnou jednání o zákonu ve výboru pro mezinárodní záležitosti a v ústavním a právním výboru kyrgyzského parlamentu. Plenární zasedání by se zákonem mělo zabývat 12. nebo 13. února.

10. 2. 2009

CRI│ Mluvčí kazašského ministerstva zahraničí Erzhan Ašikbajev naznačil, že Kazachstán rozvíjí partnerství s NATO, ale pro současnou a blízkou budoucnost nemá v úmyslu stát se členem této organizace, ani se podílet na akcích jejích členských zemí. Mluvčí téhož dne mj. vyvrátil zprávu, podle níž Kazachstán nakonec připustí americkou vojenskou základnu na svém území.

10. 2. 2009
Milan Kubek
tiskové prohlášení MUDr. Milana Kubka ke zveřejnění údajně nepravdivých údajů v Lidových novinách

Dne 9. února 2009 zveřejnily Lidové noviny článek "Rathova podivná atestace", v němž se uvádí, že "David Rath vydal sám sobě a svému dlouholetému příteli prezidentovi České lékařské komory Milanu Kubkovi lékařskou atestaci. To jim otevřelo cestu, aby si v daném oboru mohli otevřít soukromou ordinaci". Uvedené údaje jsou prokazatelně zcela nepravdivé. Lékařské atestace neuděluje ministr zdravotnictví, ale skládají se před odbornou komisí Institutu pro postgraduální vzdělávání ve zdravotnictví. Ministr zdravotnictví není oprávněn žádnou atestaci žádnému lékaři "udělit".

9. 2. 2009

Mladí muži, kteří kouří marihuanu, se vystavují častější pravděpodobnosti, že u nich vznikne agresivní forma rakoviny varlat než u mužů, kteří marihuanu nikdy nekouřili. Zjistila to nová studie.

Kouření marihuany nejméně jednou týdně, anebo její pravidelné používání od doby dospívání zdvojnásobuje riziko rychle vznikající rakoviny varlat (nonseminoma), která postihuje muže od dvaceti do cca čtyřiceti let.

2S25 Sprut-SD
10. 2. 2009

2S25 Sprut-SD

Dnešní doba je charakteristická upřednostňováním kolových obrněných vozidel na úkor typů pásových. Hlavním uváděným důvodem je nižší hmotnost kolových obrněnců, což souvisí se záměrem přepravovat je vzduchem a nasazovat je v zahraničních operacích. Je také pravda, že např. v rovinatém pouštním terénu mají kolové typy výhodu díky vyšší rychlosti. Zároveň ale nelze zapomínat na výhody pásových vozidel, především mnohem lepší průchodnost a často i lepší pancéřovou ochranu. Existuje přinejmenším jedna země, která systematicky vyvíjí lehká pásová bojová vozidla a zařazuje je do výzbroje svých výsadkových jednotek. Tímto státem je Rusko, jež nedávno zavedlo do služby samohybný protitankový kanon 2S25 Sprut-SD, který i západní experti pokládají za nejlepší typ své kategorie na světě.

10. 2. 2009

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) v pondělí zveřejnil výsledky šetření, podle nichž pět středočeských krajských lékáren, které už druhý měsíc nevybírají regulační poplatky, neporušilo zákon o léčivech. SÚKL reagoval na podnět, že některé lékárny díky nevybírání regulačních poplatků zvýšily marži. SÚKL prověřoval, zda středočeské lékárny nejvyšší povolenou marži nepřekračují. V tom pochybení neshledal. ...

podrobnosti: Novinky ZDE

8. 2. 2009
informace Unie českých spisovatelů

Dne 7. února 2009 se konala konference členů Unie českých spisovatelů k tématu: Dvacet let poté- zisky a ztráty literatury. Po rozsáhlé diskusi spisovatelé vydali prohlášení následného znění:

Členové Unie českých spisovatelů se v průběhu let na svých konferencích několikrát kriticky vyjadřovali ke stavu české kultury, k postavení spisovatelů a hodnotné domácí literatury. Oproti mnohým oficiálním zastáncům tržních vztahů si nemyslíme, že naše literatura prožívá rozkvět, je to jen klam a vytváření iluze ve vědomí veřejnosti. O osudu naší národní literatury rozhodují knižní podnikatelé, jejichž jediným kritériem pro vydání a prodej knihy je zisk. Stále více se potvrzuje, že tržní vztahy jsou pro národní literaturu zhoubné.

10. 2. 2009

Tradicionalistické bratrstvo svatého Pia X. se v nedělním prohlášení distancovalo od výroků biskupa Richarda Williamsona zpochybňujících rozsah holokaustu. Upřesnilo, že již nestojí v čele semináře La Reja ležícího 40 kilometrů od Buenos Aires. Informovala o tom agentura AFP. "Výroky biskupa Williamsona v žádném případě neodrážejí postoj naší kongregace," uvedl otec Christian Bouchacourt v prohlášení, které citovala argentinská agentura DYN. ... Bernard Fellay, hlava tradicionalistického bratrstva svatého Pia X., požádal papeže o odpuštění za výroky biskupa Williamsona. Zároveň Williamsonovi zakázal jakékoli veřejné zaujímání postojů v otázkách politiky a historie.

podrobnosti ČTK ZDE

zabijsvojeradio.cz
10. 2. 2009

Inspirující flashovou hru pro dospívající mládež připravil tým programátorů a grafiků při Iniciativě Chci Wave zpět. Ta se ustavila na protest proti snahám Rady Českého rozhlasu likvidovat rádio pro mladé Wave. Stejně jako iniciativa Gorily online v ohrožení a iniciativa Nechceme přeladit, nemáme kam usiluje peticí a stížností o odvolání Rady ČRo ve Sněmovně. Protestuje ale i svými vlastními metodami. Na poslední zasedání Rady přinesla věnce a květiny na pohřeb kvalitní hudby v Českém rozhlase. Jedna z kytic "za rádio pro mládež" byla i od ministra školství Lišky. Předseda Rady Florian si vzápětí písemně stěžoval, že pohřební věnce byly "použité" a že v "takovém ovzduší se nedá pracovat"... Prý když generální ředitel nesjedná nápravu a nezajistí Radě "klid na práci", přeruší Rada svoje jednání na neurčito a oznámí to písemně Parlamentu. Nekecám, fakt. To napsal. Nic jiného by si ale protestující nejspíše nepřáli, než aby Rada své jednání přerušila - do té doby, než ji poslanci odvolají...

Flashová střílečka, ve které jsou cílem rádia s nalepeným logem Radio Wave, je uvozena obrazovkou s nadpisem Zabij svoje rádio! a animovanými postavičkami s nasazenými hlavami předsedy rady ČRo Floriana, místopředsedkyně Jaklové a místopředsedy Zelenky. Nejdřív si musíte "vybrat gangstera". Když zabijte dostatečný počet rádií, objeví se vítězná obrazovka s gratulací: Vystřílel jste si post předsedy Rady Českého rozhlasu - gratulujeme.

Radio Wave na vlně 100,7 FM jako TÉMA BL

10. 2. 2009
tisková zpráva

Stanovy jsou ministerstvem vnitra schváleny, pozvánky s programem připraveny, místo ustavující schůze je také známé:

Nádražní restaurace v Ústí nad Orlicí - v nádražní budově, která má být zrušena. Právě zde bude v sobotu 28.února od 14:00 přípravným výborem zahájena ustavující schůze občanského sdružení Nádraží nedáme!, které nyní kromě iniciátora Martina Kadrmana, presentují i takové osobnosti, jako je dokumentaristka Olga Sommerová, děkan Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze a prezident mezinárodního festivalu Ekofilm Pavel Kovář, který v budově vyrůstal, či vydavatel Českotřebovského zpravodaje Milan Mikolecký.

◄ nádraží v Ústí nad Orlicí - model

9. 2. 2009

Náznak tvrzení, že je Obamův program pro energetiku je jen zástěrkou pro zájmy jaderného průmyslu, vyjádřený v tomto příspěvku, je konspirační teorií. Opačné hodnocení, které uvádí i jiné primární zdroje, než je jádro, které Obamův ministr pro energii vyhodnocuje, je popsáno ZDE, upozorňuje čtenář Peter Frish.

9. 2. 2009

SKY│ Zdokonalený radar včasné výstrahy UEWR (Upgraded Early Warning Radar), provozovaný na vojenské letecké základně v Tule (Grónsko), dle oznámení výrobní firmy Raytheon dne 4. února 2009 dosáhl významného úspěchu v procesu jeho uvádění do plného operačního provozu po provedení zdokonalovacích opatření. Prakticky prokázal svou novou schopnost, když vůbec poprvé úspěšně sledoval družici na oběžné dráze Země v operační konfiguraci systému pro přehled a vyhodnocování kosmického prostoru.

9. 2. 2009
tisková zpráva Gender Studies

Prorodinný balíček, který navrhlo Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR, představuje koncept miniškolky. Na téma miniškolek a dalších možných firemních zařízení péče o děti realizovala obecně prospěšná společnost Gender Studies kulatý stůl. Účastníci kulatého stolu byli zástupci a zástupkyně firem, kteří mají zájem o firemní školky, zástupci agentur, nabízejících firmám zřizování školek, zástupci a zástupkyně veřejných školek a jeslí, zástupci Ministerstva práce a sociálních věcí a Ministerstva financí. Hlavní otázkou byly praktické možnosti zřízení firemní školky podle dosavadních norem a také podle navrhovaného prorodinného balíčku.

SS-9 SCARP
9. 2. 2009

ANALÝZA

Sovětský svaz od počátku přikládal raketovým zbraním mimořádnou důležitost a dnešní Rusko na tento odkaz důsledně navazuje. Dnešní balistické rakety, které představují základ vojenské moci Ruské federace a v řadě ohledů předstihují i americké zbraně, jsou výsledkem desítek let výzkumu a vývoje.

Závody ve zbrojení a dobývání kosmu vyprodukovaly smrtící střely, jejichž samotná síla zabránila jejich nasazení. Ruský arzenál však rozhodně není jen rozpadajícím se reliktem studené války, protože i v dnešním multipolárním světě je udržování odstrašující síly důležité pro prosazování zájmů (super)velmocí.

UPOZORNĚNÍ: Plné znění článku je rozsáhlé a vybavené ilustracemi, tabulkami a fotografiemi. Počítejte proto s delším časem při jeho načítání .

9. 2. 2009

V reakciách časti čitateľov na Slovensku aj v Čechách cítiť istú škodoradosť, keď tlač píše o hospodárskych ťažkostiach v okolitých štátoch spôsobených krízou. Politici nás na domácej scéne presviedčajú o tom, že my sme na tom lepšie ako iní (nejaké argumenty si vždy nájdu) a že nás sa tá kríza nedotkne (september 2008), dotkne len okrajovo (október 2008), trochu spomalí náš rast (december 2008), možno dôjde k miernemu poklesu HDP (január 2009). Bohužiaľ, to nie je len české alebo slovenské špecifikum, podobné boli reakcie vo väčšine štátov.

9. 2. 2009

Odpověď na tuto otázku je jednoduchá: nestane a nemůže se stát, protože školné takový úspěch nezaznamenalo nikde na světě. Zavedení školného na universitách je záležitost čistě ideologická a jako taková ochotně přejímaná současnými politiky a "odborníky" přes reformy školství.

Nutnost školného je většinou zdůvodňována zlepšením kvality výuky a dále tím, že si studenti prý budou vzdělání víc vážit, když za ně zaplatí. Je dosti smutné, že tento očividný nesmysl podporuje na svém blogu třeba universitní profesor Kamil Wichterle.

9. 2. 2009

Lichá představa, že když studenti začnou na vysokých školách za své vzdělání platit, jakýmsi zázračným způsobem dojde k magickému zlepšení kvality vysokého školství, je naprosto nelogická. Je mi nepochopitelné, jak to lidé s ideologickými klapkami na očích v ČR mohou neustále opakovat. Proč se nepodívají kolem sebe.

9. 2. 2009

PONDĚLNÍ KRITICKÝ BLOC-NOTES

Duchové. Blíží se úplněk. Čas jako stvořený pro duchy. Nejen pro ty, kteří vás občas překvapí ve snu, aby vám připomněli věci, které si nechcete připustit. Jsou ale i duchové, kteří jsou přítomni více než ve snu: straší přímo v realitě. Ne, nebojte se, nedošlo u mne k narušení „intuitivních vlastností ontologické kategorie“ ani k „přenosu obsahu jedné ontologické kategorie do jiné“, jak o víkendu psal František Koukolík v příloze Věda Lidových novin. Duchové, kteří se tu a tam vynoří ze zapomnění malého či většího ale nemusejí pouze strašit.

9. 2. 2009

Izraelská společnost se skládá, říká spisovatel Amos Oz, "z polohysterických uprchlíků a lidí, kteří přežili". Dvoutisícileté trauma pronásledování židů vytvořilo zkreslenou vizi, kdy každý výkřik bolesti, způsobené Izraelem, zní jako počínající ryk nenávisti na nacistické demonstraci v Norimberku.

Izrael v nadcházejících volbách zřejmě udělá chybu v úsudku tak katastrofální - a tak smrtící - jako byl útok na Gazu, píše v deníku Independent Johann Hari. Není vyloučeno, že za pár dní Izrael znovu zvolí ministerským předsedou Benjamina Netanyahua.

Toto je muž, který požaduje násilnou okupaci Gazy, jejímž cílem by mělo být "zlikvidovat" její demokraticky zvolenou vládu. Je to muž, který tvrdí, že bude "přirozeně rozšiřovat" židovské osady na západním břehu Jordánu. Je to muž, který tvrdí, že nebude nikdy vyjednávat o Jeruzalému, o Golanských výšinách ani o správě Západního břehu či přístupu k vodě.

9. 2. 2009

Papež Benedikt XVI. vyvolal vážnou kontroverzi, když zrušil exkomunikaci čtyř duchovních ze Společnost sv. Pia X. Tuto sektu založil r. 1970 francouzský arcibiskup Marcel Lefebvre v opozici proti reformám druhého vatikánského koncilu, které proběhly v katolické církvi v šedesátých letech. Tato Společnost má celosvětově asi 500 kněží a celebruje pro své stoupence mši asi na 700 místech. Kněží z této Společnosti odmítají liberalizaci a otevřenost, kterou přinesl druhý vatikánský koncil a přidržují se tradičních charakteristických rysů katolicismu včetně tridentské mše, která se celebruje latinsky. V roce 1988 vytsvětlil Lefebvre čtyři kněze -- Richarda Williamsona, Bernarda Fellaye, Bernarda Tissiera de Mallerais a Alfonsa de Galarrettu -- jako biskupy. Podle tiskového prohlášení Společnosti Pia X. to učinil, aby "se zajistilo, že katolická tradice přežije".

7. 2. 2009

KD│ V interview pro Deutsche Welle hovořil nositel Nobelovy ceny za ekonomii Joseph Stiglitz o znárodňování bank, vyhlídkách rozvojových zemí a potřebě vzniku mezinárodního finančního regulátora.

8. 2. 2009

Reakce na tento rozhovor se Stiglitzem v Deutsche Welle.

DW-World: Ekonomové Nouriel Roubini a Nassim Taleb, kteří předpověděli globální ekonomický pokles, volají po znárodnění bank, aby došlo k zastavení ekonomického úpadku.

1. Taleb, narozdíl od Roubiniho, není ekonom, a pokud mohu soudit z toho, co jsem od něho četl a slyšel, většinou ekonomů a odborníků na finance pohrdá. (Nouriel Roubini je patrně výjimka.) Taleb je všestranně vzdělaný polyglot, universitní profesor, bývalý obchodník na burze (pracoval mimo jiné pro několik velkých firem na Wall Street jako specialista na finanční deriváty), esejista a v poslední době také autor dvou bestsellerů, které bych každému vřele doporučil.

8. 2. 2009

Despekt k cizincům vyrůstá z předsudků české společnosti

Skvělý televizní film Aljoňa režiséra Jaroslava Brabce (scénář Martin Ryšavý) představil českému konzumentovi receptářů, seriálů, detektivek a akčních filmů lidi, které v reálu přehlíží, nebo před nimi přechází na druhou stranu ulice. Čeština pro ně má všeříkající výraz "gastarbajtři"; snad proto, že jimi byli v minulosti (a jsou i v přítomnosti) mnozí Češi. Ti Češi, kteří se ve světě domohli peněz, aby se doma mohli na cizince ve stejném postavení dívat spatra.

8. 2. 2009

Motto: "Modernismus je výrazem pocitu dezorientace, který vzniká, když si lidé uvědomí, že v důsledku bouřlivého společenského vývoje není možno používat zkušeností z minulosti pro orientaci v dnešním světě." ZDE

Článek Petra Litoše je myslím ukázkou, jak zatraceně úzké jsou limity uvažování četných dnešních politických komentátorů a proč je vlastně nikdo mimo hranice českého společenství nemůže v důsledku jednoduchosti jejich argumentace brát příliš vážně.

Tito komentátoři jednak stále bojují v minulých konfliktech a nejsou schopni se zbavit v dnešním chaotickém, nepřehledném, pluralitním světě černobílých stereotypů dělení lidí na "my a oni".

Petr Litoš varuje před nebezpečím Vladimira Putina, onoho zlovolného, dlouholetého zpravodajce, který "léta žil v cizím prostředí pod tlakem" a "bude rozlišovat a vyhodnocovat jen sílu a slabost".

Nemám žádné iluze o Putinovi a nevím, jakým směrem bude směřovat v budoucnosti Rusko, zda se nestane nebezpečným (totéž platí i o Spojených státech). Navzdory mnoha rozporným okolnostem života v dnešním Rusku nemohu však po své nedávné návštěvě té země než usoudit, že nová generace, která je dnes v Rusku u moci, si počíná - v rámci možného - velmi obratně. V současnosti svou politikou osoby jako Putin a Medvěděv vytvořily pro obyčejné Rusy neuvěřitelný konzumní blahobyt a v porovnání s ruskou historii posledních sta a možná i více let i pozoruhodnou míru svobody. Jsem si vědom, že ruská vláda, údajně "v zájmu stability" kontroluje vysílání televizních stanic, což je nepřijatelné, avšak v zemi existují četná tištěná média, která jsou daleko víc protivládní než cokoliv, co vychází v České republice.

V argumentaci Petra Litoše jsou nejméně dva myšlenkové zkraty, týkající se obecného chápání politických skutečností:

8. 2. 2009
Noam Chomsky
Preložil Peter Vittek

V sobotu 27. decembra 2008 sa začal posledný americko-izraelský útok na bezmocných Palestínčanov. Podľa izraelskej tlače ho dôkladne pripravovali viac ako šesť mesiacov. Plán mal dve zložky: vojenskú a propagandistickú. Zakladal sa na izraelskom poučení z invázie do Libanonu v roku 2006, ktorá sa považuje za mizerne naplánovanú a zle propagovanú. Preto si môžeme byť istí, že väčšina z toho, čo sa stalo a čo sa povedalo, bola dopredu naplánovaná a zamýšľaná akcia.

Celkom určite bol naplánovaný začiatok útoku: tesne pred poludním, keď sa deti vracali zo školy domov a davy ľudí sa potulovali ulicami husto obývaného Gaza City. Zabiť viac ako 225 ľudí a zraniť 700 trvalo len zopár minút. Sľubný začiatok masového vraždenia bezmocných civilistov uväznených v malej klietke, z ktorej sa nedá uniknúť.

7. 2. 2009

ANALÝZA BEZPEČNOSTNÍHO PROSTŘEDÍ

Kdo platí okupaci a kdo nemá zájem na mírovém jednání?

Poslední útok na Gazu nezačal 27. prosince 2008, ale začal již v lednu 2006, kdy si Hamás dovolil vyhrát demokratické volby. Zpráva OSN informuje o tom, že během roku 2006 Izrael do Gazy vystřelil 14 000 dělostřeleckých granátů, které zabily 59 lidí. Skoro všechno to byli civilisté.

Zdroj: Office for the Coordination of Humanitarian Affairs - OCHA UN ZDE

Zřejmě kvůli některým médiím se Izrael uchýlil k tišší taktice kolektivního trestání obyvatel Gazy a začal jim přerušovat dodávky humanitární pomoci, na kterých jsou životně závislí. Totální ekonomickou blokádu Izrael zahájil poté, co Hamás z Gazy v červnu 2007 vyhnal kolaboranty z Fatahu. Proč říkám kolaboranty? Všem je známo, že Izrael by si nemohl dovolit ignorovat mezinárodní právo a pokračovat ve velice nákladné okupaci, kdyby nebyl politicky podporován a de facto sponzorován Spojenými státy. Izrael inkasuje tolik ekonomické pomoci, jako všechny země dohromady.

31. 1. 2009

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V lednu 2009 přispělo celkem 187 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 43 243.45 Kč. Příjem z reklamy byl 6000 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 1. 2009 částku 114 952. 65 Kč . Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 1,816.91 EUR.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Hypoteční, finanční ... ekonomická krize RSS 2.0      Historie >
8. 2. 2009 Dobrý radar ještě žije... Ladislav  Žák
7. 2. 2009 Stiglitz: Jedinou odpovědí na finanční krizi je znárodnění bank   
6. 2. 2009 Někteří britští držitelé hypoték nebudou platit žádné úroky   
6. 2. 2009 Nehrozí Slovensku hospodářský kolaps?   
3. 2. 2009 V Číně přišlo 26 milionů lidí v důsledku hospodářské krize o práci   
2. 2. 2009 O freudovské cestě k univerzáliím aneb Nezobecňuj z jednoho případu, zobecňuj ze dvou Karel  Dolejší
2. 2. 2009 150 milionů na televizi je málo Štěpán  Kotrba
31. 1. 2009 O filosofech, manažerech a nenápadném půvabu buržoazie Karel  Dolejší
29. 1. 2009 Hospodářská situace se stále zhoršuje   
28. 1. 2009 Krize: Nevědomost, nebo neprofesionalita? Jaroslav  Ungerman

USA 2009: Obama a očekávání RSS 2.0      Historie >
7. 2. 2009 Stiglitz: Jedinou odpovědí na finanční krizi je znárodnění bank   
5. 2. 2009 Spasitel světa konečně přišel. No a? Miloš  Dokulil
5. 2. 2009 Afghánistán potřebuje mír, ne české žoldáky Oskar  Krejčí
5. 2. 2009 Vyvíjí Rusko bezpilotní prostředek určený k útoku na protiraketovou základnu v Evropě? Karel  Dolejší
4. 2. 2009 Prezident Obama se chce dohodnout s Ruskem na radikálním snížení jaderných zbraní   
4. 2. 2009 Rána pro Obamu: Tom Daschle byl donucen rezignovat   
4. 2. 2009 Tajná studie Pentagonu požaduje revizi cílů afghánské války   
3. 2. 2009 Mise na Mars? Ani náhodou Petr  Litoš
2. 2. 2009 Immanuel Wallerstein: Jak předělat Ameriku: Obamovy dvojznačnosti Immanuel  Wallerstein
2. 2. 2009 Odchod Matúš  Holý

"Entropa" Davida Černého RSS 2.0      Historie >
27. 1. 2009 Bulharská odveta Ladislav  Žák
26. 1. 2009 Mystifikace za mystifikaci aneb poprvé fandím Mladé frontě Dnes   
21. 1. 2009 Omlouvám se, že jsem umělec?? Bohumil  Kartous
21. 1. 2009 Entropa není umění Petr  Wagner
20. 1. 2009 Černý obrys rafinovaného cukru? Miloš  Dokulil
20. 1. 2009 Ta provokace mi skutečně připadá vtipná Jan  Čulík
17. 1. 2009 Tak je vyloupněte Petr  Litoš
17. 1. 2009 Absurdistán se představil Entropou Zdeněk  Jemelík
17. 1. 2009 Bulharsko František  Řezáč
17. 1. 2009 Washington Post: Je-li Bulharsko záchod, je na něm teď pěkně zima   

Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy RSS 2.0      Historie >
10. 2. 2009 Nabucco -- fikce nebo reálná možnost? Jaroslav  Ungerman
4. 2. 2009 Vojna o ropu a plyn pokračuje - sporom o Hadí ostrov   
28. 1. 2009 Nabucco... nomen omen Ladislav  Žák
23. 1. 2009 Experti: Nabucco není skutečnou alternativou   
21. 1. 2009 Plynová krize a slabost Ruska Pavel  Urban
19. 1. 2009 Komu prospívá plynová krize v Evropě? Pavel  Rott, Štěpán Kotrba
18. 1. 2009 Ukrajinsko ruská dohoda dosiahnutá -- je kríza skutočne za nami? Juraj  Slabeycius
18. 1. 2009 Tymošenková obviňuje Firtaše, Bojka a Juščenka ze selhání plynových rozhovorů   
16. 1. 2009 Putin o plynu v německé televizi   

Kontroverze Klaus kontra europoslanci, prosinec 2008 RSS 2.0      Historie >
2. 1. 2009 Francouzi jako Hitler   
1. 1. 2009 Guardian: Obavy z českého předsednictví EU sílí   
27. 12. 2008 S Čechy v čele EU bude veselo   
24. 12. 2008 Nězavisimaja gazeta: Ruské obavy z českého předsednictví   
22. 12. 2008 Evropská unie je politický kýč, aneb O věrnosti prázdnotě Luděk  Toman
19. 12. 2008 Transformace středověké Svaté říše v národní státy byla postupná Petr  Schnur
17. 12. 2008 Der Spiegel: Pozdvižení nad českým prezidentem: Tajně odposlouchával europoslance   
16. 12. 2008 Jak odvést pozornost od "lisabonizace" EU... Jaroslav  Kuba
16. 12. 2008 Tanečky okolo Lisabonské smlouvy Michael  Kroh
16. 12. 2008 Nastávající krize Milan  Valach

Sankt Peterburg prosinec 2008 RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2008 Jsme odsouzeni pasivně naslouchat rozhovorům vládců o našem osudu   
31. 12. 2008 Ne, v Rusku není komunismus Jan  Čulík
27. 12. 2008 Dětští žebráci v petrohradském metru Jan  Čulík
23. 12. 2008 Vánoční procházka starým Petrohradem Jan  Čulík
22. 12. 2008 Sankt Peterburg a okolí - dalších pár pohledů Jan  Čulík
22. 12. 2008 Dnešní Rusko: Směsice kapitalismu a komunismu, která zraje k bizarnosti Jan  Čulík
21. 12. 2008 Půjde Rusko tou či onou cestou a jak to tam vypadá dnes? Jan  Čulík
20. 12. 2008 V ďáblově lůně: Sankt Peterburg 2008 Jan  Čulík
20. 12. 2008 Orgie konzumerismu v ruském městě Jan  Čulík

Plynovod Nabucco RSS 2.0      Historie >
10. 2. 2009 Nabucco -- fikce nebo reálná možnost? Jaroslav  Ungerman
30. 1. 2009 Nabucco – plynárenský sen, alebo realita? Karol  Palkovič
28. 1. 2009 Nabucco... nomen omen Ladislav  Žák
23. 1. 2009 Experti: Nabucco není skutečnou alternativou   
19. 1. 2009 Komu prospívá plynová krize v Evropě? Pavel  Rott, Štěpán Kotrba
15. 1. 2009 Stratfor: Ruská plynová past   
25. 12. 2008 Rusko podepsalo se Srbskem strategické energetické dohody - válka o ropu skončila   
10. 11. 2008 Energetická bezpečnost a zemní plyn -- část II Jaroslav  Ungerman
31. 10. 2008 Energetická bezpečnost a zemní plyn -- část I. Jaroslav  Ungerman

19. kongres ODS RSS 2.0      Historie >
10. 12. 2008 Nekolikajazyčný eurooptimistický jekot na Hradčanech Karel  Košťál
9. 12. 2008 Koncept bezpečnosti České republiky od ODS -- zřeknutí se suverenity ve prospěch Spojených států? Mojmír  Babáček
9. 12. 2008 Hlas lidu aneb co reprezentuje zkratka ODS   
8. 12. 2008 Boj s bolševismem v ODS Ladislav  Žák
8. 12. 2008 ODS kompletní. Stejná jména. Stejný styl. Stejné výsledky do budoucna. Štěpán  Kotrba
8. 12. 2008 Modré autíčko Robert  Bartoš
8. 12. 2008 Hrozící finanční krize zřejmě oslabila podporu ODS Vojtěch  Polák
8. 12. 2008 ODS: načechrejme péra, začne nová éra Milan  Daniel
8. 12. 2008 Václav Klaus de la Mancha a pár podivných kukaček v hnízdě ODS Ivo  Šebestík
7. 12. 2008 ODS stále bojuje s bolševismem Bohumil  Kartous

Roman Joch, ředitel "Občanského institutu" RSS 2.0      Historie >
9. 2. 2009 Ultrakonzervativní Občanský institut se přiznal: nechal se financovat z USA   
5. 12. 2008 To, že je Roman Joch zván v ČR do televize, má zásadní význam   
5. 12. 2008 Joch Jan  Hruška
5. 12. 2008 Doufejme, že se Roman Joch nebude chtít vrátit k profesi   
5. 12. 2008 Poplašná zpráva o úrovni české populace   
4. 12. 2008 Necenzurovat- ani Jocha Ivan  David
4. 12. 2008 Naše civilizace nebyla nikdy dosti křesťanská   
4. 12. 2008 Televizní odborník Roman Joch   
3. 12. 2008 Propaganda od Romana Jocha - článek bez informační hodnoty   
25. 2. 2008 Jochův návrh na legalizaci mučení jste nepochopili   

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
9. 2. 2009 Fuj, velebnosti!   
9. 2. 2009 Izrael: V Gaza City se neskrývá Adolf Hitler   
7. 2. 2009 Policie Hamasu "zkonfiskovala pomoc pro Gazu"   
7. 2. 2009 Fakta a čísla izraelského teroru Jana  Ridvanová
7. 2. 2009 Cílená protiizraelská propaganda v Britských listech   
4. 2. 2009 Člověk v tísni by v Gaze rád pomohl, ale nemá tam zkušenosti a infrastrukturu   
3. 2. 2009 Kde je Člověk v tísni, když jsou lidé v tísni?   
2. 2. 2009 Izrael hrozí "tvrdou a nepřiměřenou" reakcí na nové odstřelování palestinských raket   
31. 1. 2009 Tony Blair: Je nutno vyjednávat s organizací Hamas   
30. 1. 2009 Turecký premiér hněvivě odešel v Davosu z pódia kvůli hádce o Gaze   

Krajské a senátní volby říjen 2008 RSS 2.0      Historie >
4. 12. 2008 Analýza neúspěchů ODS   
20. 11. 2008 Jak se jedná o krajské vládě na jižní Moravě   
20. 11. 2008 Když dva dělají totéž... Antonín  Hubený
31. 10. 2008 Co řekly volby 2008? Soňa  Hromátková
29. 10. 2008 Kdo měl jít k volbám   
29. 10. 2008 Jak by interpretoval Klausovo chování před volbami Ústavní soud? Václav  Chyský
27. 10. 2008 Nebude diktatura v ČR Bohumír  Tichánek
27. 10. 2008 Zeman měl pravdu, severočeská ČSSD nejspíš má v plánu uzavřít koalici s ODS Štěpán  Kotrba
27. 10. 2008 Vidět mladšího člověka na cestě k volbám bylo jak vidět bílou vránu   
27. 10. 2008 Černé bláto a zelená bažina Štěpán  Kotrba

Gruzie, Rusko a Jižní Osetie RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2009 Experti: Nabucco není skutečnou alternativou   
22. 1. 2009 Vymítání démonů z americko-ruských vztahů   
15. 1. 2009 Stratfor: Ruská plynová past   
13. 1. 2009 Pustili nám plyn aneb sebevražda ukrajinského snu Štěpán  Kotrba
25. 12. 2008 Bývalý gruzínský zástupce v OSN vyzval k předčasným volbám Karel  Dolejší
24. 12. 2008 Nězavisimaja gazeta: Ruské obavy z českého předsednictví   
16. 12. 2008 Ruští generálové ztrácejí moc   
30. 11. 2008 Zpráva Izvestijí je zavádějící, Saakašvili trvá na tom, že za válku nese odpovědnost Rusko Karel  Dolejší
29. 11. 2008 Izvestija: Saakašvili prý "přiznal, že vyprovokoval válku s Ruskem; podle opozice chce uprchnout ze země"   
25. 11. 2008 Válka jako zrcadlové bludiště Petr  Nachtmann

Marihuana RSS 2.0      Historie >
10. 11. 2008 Kateřina Jacques chce dávat beztrestně marihuanu i dětem Štěpán  Kotrba
18. 9. 2008 Nad léčivými jointy s Lumírem Hanušem Lumír Ondřej Hanuš, Štěpán Kotrba
10. 7. 2008 Bushka versus stát: Poloviční vítězství snaživého primitiva Štěpán  Kotrba
8. 7. 2008 Zhulení křesťané: vědci objevili psychoaktivní účinky starověkého kadidla   
1. 7. 2008 V holandských kavárnách smějí kuřáci kouřit jen konopí   
6. 6. 2008 Trpká léčba konopím Bushka  Bryndová
13. 5. 2008 15 000 lidí: fotoohlédnutí z Global Marihuana March 2008 Štěpán  Kotrba
6. 5. 2008 Global Marihuana March 2008 tuto sobotu   
21. 3. 2008 Pokání na Velký pátek kvůli perverznímu efektu Bushka  Bryndová

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
30. 1. 2009 Elektronický způsob vedení zdravotnické dokumentace: ochrana dat především Štěpán  Kotrba
29. 1. 2009 Za levné léky se v ČR vydaly jen 4 promile z celkových nákladů na léčiva Petr  Wagner
24. 1. 2009 Co zdravotnické poplatky regulují? Antonín  Konečný
23. 1. 2009 Ideologické hrůzy náměstka ministra či jeho kritika? Jan  Marek
22. 1. 2009 Ideologické hrůzy pana magistra Šnajdra Petr  Wagner
19. 1. 2009 Pohroma Julínek odchází, modrá kára zdravotnictví jede dál Vladimír  Tupáček
14. 1. 2009 České zdravotnictví žádné reformy nepotřebuje Petr  Wagner
20. 12. 2008 Poplatky za ošetření nic neregulovaly Petr  Wagner
6. 12. 2008 Šlo o návštěvu lékaře jen v nutných případech   
5. 12. 2008 Poplatky ve zdravotnictví v ČR a v Německu   

Čína RSS 2.0      Historie >
3. 2. 2009 V Číně přišlo 26 milionů lidí v důsledku hospodářské krize o práci   
22. 1. 2009 Bílá kniha čínské obrany Oskar  Krejčí
29. 12. 2008 Sinologie a dnešní Čína Lukáš  Zádrapa
2. 12. 2008 Čína se obává indicko-japonské vesmírné aliance   
9. 11. 2008 Xinhua: OSN oznámila podepsání Pekingské deklarace o změnách klimatu   
8. 11. 2008 Dong Feng - raketový arzenál Říše Středu Lukáš  Visingr, Alena Breuerová, Štěpán Kotrba
31. 10. 2008 Na čínském obzoru jsou přece jen nakonec "josefínské" reformy? Miloš  Dokulil
30. 10. 2008 Asijské vesmírné závody   

Tibet RSS 2.0      Historie >
30. 5. 2008 Firma Dior zlikvidovala reklamu Sharon Stoneové pro Čínu   
20. 5. 2008 "Jako by zaklet byl onen sad."   
19. 5. 2008 Dalajláma nebyl přijat na vládní úrovni Richard  Seemann
25. 4. 2008 Tibet -- žádná Šangri-la Slavoj  Žižek
24. 4. 2008 Protestuji proti pokrytectví aktivistů, kteří se zasazují za lidská práva jen pro někoho Petr  Kužvart
18. 4. 2008 Mluvme tedy o Tibetu! Petr  Fiala
31. 3. 2008 "Olympiáda v Pekingu - Vypni televizi!"   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
30. 3. 2008 Dezinformační válka: Podle obskurních zdrojů prý britská špionáž tvrdí, že nepokoje v Lhase vyvolali čínští policisté   
28. 3. 2008 Tibetští mniši narušili oficiální čínskou mediální PR akci   

Zelení RSS 2.0      Historie >
9. 2. 2009 Energetika podle Obamy Jiří  Krautwurm
7. 2. 2009 Tonoucí zelený se i blobu chytá Ivan  Větvička
6. 2. 2009 O jádru zodpovědně, je to politikum Václav  Hála
1. 2. 2009 Zelení volným pádem Milan  Daniel
31. 1. 2009 Bursík píše Kuchtové Martin  Bursík
31. 1. 2009 "Demokratická výzva": Ustavena vnitrostranická frakce Strany zelených   
25. 11. 2008 Bývalý kpt. StB Miloslav Málek. Loajální zaměstnanec Milan  Daniel
25. 11. 2008 Pochybnosti   
25. 11. 2008 Jak se dláždí cesta k moci Milan  Daniel
24. 11. 2008 Bursíkova izolace se prohlubuje Milan  Daniel

Aféra jménem Andula - kniha na pokračování RSS 2.0      Historie >
11. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XX. část) Josef  Brož
7. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XIX. část) Josef  Brož
4. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XVIII. část) Josef  Brož
28. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVII. část) Josef  Brož
23. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVI. část) Josef  Brož
20. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XV. část) Josef  Brož
15. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIV. část) Josef  Brož
13. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIII. část) Josef  Brož
8. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XII. část) Josef  Brož
6. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XI. část) Josef  Brož

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
10. 2. 2009 zabijsvojeradio.cz aneb jak se stát předsedou Rady ČRo Štěpán  Kotrba
10. 2. 2009 MF Dnes : "Referendum je nástroj totality" Bohumil  Kartous
10. 2. 2009 Rádio Jerevan hlásí.... Miloslav  Štěrba
8. 2. 2009 Když se norma stává pornem a porno normou Irena  Ryšánková
6. 2. 2009 Papež a kancléřka, neboli příklad mediální moci Uwe  Ladwig
5. 2. 2009 Vlk se ani tentokrát nenažral: další rozhodnutí RRTV zrušeno pro nezákonnost Štěpán  Kotrba
5. 2. 2009 Kateřina a Barbie důležitější než radar Václav  Hála
3. 2. 2009 Už je to tady: trh s videoobsahem se začíná pomalu hroutit   
28. 1. 2009 Proč vedou média proti Drymlovi a Rathovi totální válku? Petr  Wagner
24. 1. 2009 Kontroverze: Vysílat či nevysílat humanitární reklamu pro Gazu?   

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
9. 2. 2009 Ruské balistické rakety - odkaz dvou géniů Lukáš  Visingr, Štěpán Kotrba
9. 2. 2009 Nová schopnost radaru UEWR v Grónsku   
6. 2. 2009 Na protiradarovém hnutí parazituje nacionálně bolševická strana Karel  Dolejší
5. 2. 2009 Vyvíjí Rusko bezpilotní prostředek určený k útoku na protiraketovou základnu v Evropě? Karel  Dolejší
19. 1. 2009 Vytvářejí všichni akademici falešný obraz ? Milan  Hlobil
26. 12. 2008 Krach americké obrany   
20. 12. 2008 Byla v Praze jiná Ellen Tauscherová, než zasedá v Kongresu? Karel  Dolejší
19. 12. 2008 Začachrovaný národní zájem Karel  Dolejší
16. 12. 2008 Ruští generálové ztrácejí moc   

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
31. 1. 2009 O filosofech, manažerech a nenápadném půvabu buržoazie Karel  Dolejší
20. 6. 2008 Historie téměř detektivní aneb co Marxovi bránilo ve vydání dalších dílů Kapitálu ? Miroslav  Tejkl
16. 6. 2008 Interpretace a kritika Hegelovy filosofie v díle mladého Marxe David  Pěcha
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
4. 2. 2009 Vojna o ropu a plyn pokračuje - sporom o Hadí ostrov   
30. 1. 2009 Nabucco – plynárenský sen, alebo realita? Karol  Palkovič
26. 1. 2009 Ako prežiť budúcnosť: Prognóza, ktorá sa stala na Slovensku realitou   
23. 1. 2009 Experti: Nabucco není skutečnou alternativou   
23. 1. 2009 Biopaliva: dobrý nápad anebo zločin vůči chudým a přírodě?   
19. 1. 2009 Barack Obama a meze americké moci Karel  Dolejší
19. 1. 2009 Komu prospívá plynová krize v Evropě? Pavel  Rott, Štěpán Kotrba
16. 1. 2009 Budoucnost, která nebyla John Michael Greer
15. 1. 2009 Stratfor: Ruská plynová past   

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
31. 10. 2008 Kongo: Jak přiléváme - koupí mobilních telefonů - oleje do ohně nejkrvavější války v Africe   
16. 5. 2008 Neslyšitelný nářek Somálců Daniel  Veselý
12. 3. 2008 Somálsko: zhoršení humanitární situace   
12. 3. 2008 Independent: Ohlušující mlčení   
24. 1. 2008 Immanuel Wallerstein: Keňa: stabilní demokracie nebo rozpad? Immanuel  Wallerstein
8. 8. 2007 Za oponou neoliberálního humanitarismu: od Iráku k Darfúru Mesfin  Gedlu
6. 8. 2007 Africký kontinent součástí "války proti terorismu" Daniel  Veselý
26. 6. 2007 Afrika odmítá americké plány na výstavbu velké vojenské základny   
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním   
1. 5. 2007 Immanuel Wallerstein: Afrika roku 2057 Immanuel  Wallerstein

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
6. 2. 2009 Anketa v ČSSD: co s Afghánistánem? Jiří  Beránek
5. 2. 2009 Afghánistán potřebuje mír, ne české žoldáky Oskar  Krejčí
4. 2. 2009 Bude v České republice vyhlašována "presstitutka" roku? Mojmír  Babáček
4. 2. 2009 Tajná studie Pentagonu požaduje revizi cílů afghánské války   
28. 1. 2009 Britská vláda "musí zveřejnit" záznam kabinetních jednání o válce v Iráku   
22. 1. 2009 Vymítání démonů z americko-ruských vztahů   
20. 1. 2009 Vyšetřování antraxových útoků - konflikt vědecké pravdy s mocí Mojmír  Babáček
19. 1. 2009 Barack Obama a meze americké moci Karel  Dolejší
17. 1. 2009 Konec Bushovy éry v USA Robert  Bartoš
14. 1. 2009 Kdo je čí spojenec -- ve válce nebo v míru? Mojmír  Babáček

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
8. 2. 2009 Když se norma stává pornem a porno normou Irena  Ryšánková
6. 2. 2009 Český parlament hrubě omezil kontrolu politiků ve veřejném zájmu Petr  Wagner
13. 12. 2008 Elton John žaloval deník Guardian a prohrál   
13. 11. 2008 Na svobodě slova už v ČR nezáleží? Petr  Wagner
5. 11. 2008 Český rozhlas: Jaklová se pokusila těsně před volbami o další cenzurní zásahy do vysílání Štěpán  Kotrba
24. 10. 2008 Cenzoři z Rady Českého rozhlasu zaútočili opět na Rádio Wave Štěpán  Kotrba
30. 4. 2008 Spisovatelé protestují, že Tesco potlačuje svobodu projevu   
20. 3. 2008 Zákaz Komunistického svazu mládeže potvrzen Ondřej  Slačálek
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
10. 2. 2009 Čeští protiraketoví aktivisté musejí být viditelní na mezinárodní scéně Jan  Čulík
9. 2. 2009 Ruské balistické rakety - odkaz dvou géniů Lukáš  Visingr, Štěpán Kotrba
8. 2. 2009 Observer: Spojené státy pozastavují protiraketovou obranu ve střední Evropě   
8. 2. 2009 Tak to si Obama za rámeček nedá... Jan  Neoral
6. 2. 2009 Spadne nám konečně kámen ze srdce? Miloš  Dokulil
6. 2. 2009 Na protiradarovém hnutí parazituje nacionálně bolševická strana Karel  Dolejší
6. 2. 2009 Oznámí Joe Biden o víkendu zastavení projektu protiraketové obrany?   
5. 2. 2009 Vyvíjí Rusko bezpilotní prostředek určený k útoku na protiraketovou základnu v Evropě? Karel  Dolejší
5. 2. 2009 Kateřina a Barbie důležitější než radar Václav  Hála

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
1. 2. 2009 Resources in English on Czech film, literature and politics   
7. 1. 2009 Ústav pro českou literaturu AV ČR vypisuje bohemistické stipendium   
31. 12. 2008 Podvod I. Miloslav  Bukovecký
15. 12. 2008 Na břehu dnů Petr  Litoš
11. 12. 2008 Vieweghova dvacátá kniha: Banální stereotyp Jan  Čulík
21. 10. 2008 Mytologizace "Udání Milana Kundery" Jakub  Češka
17. 10. 2008 "Nebudu-li já kurvú, ale bude jiná" Jan  Hus
15. 10. 2008 Milan Kundera a tragédie Střední Evropy Karel  Dolejší
14. 10. 2008 Jak to, že se nic nestalo té paní Militké?   
14. 10. 2008 Milan Kundera v zajetí imagologů Josef  Švéda