27. 5. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
27. 5. 2008

Světoví vedoucí představitelé se sejdou příští týden v Římě k naléhavým rozhovorům o tom, jak zabránit, aby v důsledku rekordně rostoucích cen potravin zemřely hladem na světě desetimiliony chudých lidí.

Vrcholná schůzka v Římě má přislíbit bezprostřední pomoc chudým zemím, ohroženým podvýživou, a vypracovat dlouhodobější strategii pro zlepšení výroby potravin.

Sloupek
Hana Tomšů

Stíny žaluzií skrz okno
tapetují pokoj.
Filmové plátno trika
mi napoví -
vydávám se na plavbu
v křeslené lodi.
Cíl se topí ve tmě,
vzduchem stříkají kapky tajemství.

Až auto v ulici vrhne mou loď
na útes zdi.

27. 5. 2008

Reforma zdravotnictví není připravena jen pro okradení občanů, ale pro předání tohoto "lukrativního byznysu" nadnárodní korporaci. Jedná se o důvěrné, přesto ověřitelné informace. Ve světle nových skutečností lze jednoznačně usoudit, že finanční skupina Agel není tou finální stanicí, která ovládne české zdravotnictví. Funguje jen jako zprostředkovatel spolu s lidmi z Ministerstva zdravotnictví. Na obzoru se začíná objevovat americká nadnárodní organizace řízené péče Kaiser Permanente. Jedná se o největší organizaci řízené péče v USA a ta se chystá expandovat do ČR.

27. 5. 2008

Chaosu a zmatku kolem nás je stále víc a víc. Moderní společnost je velmi složitá, takže se z nitra velkoměsta, tedy třeba z některých pražských úřadů, může jevit jako organismus řítící se do nevyhnutelné zkázy, nebude-li řízena v sebemenších detailech nervózními panikáři, které zneklidňuje jakýkoliv projev neuspořádaného pohybu.

Inu považme - ponecháte-li psa běhat bez vodítka, může vás zanedlouho stihnout až padesátitisícová pokuta. Žádné nějaké po sousedsku, pěkně zastarale, ale přímo moderně ve správním řízení s možným dvoustupňovým přezkumem. Odhodit v Praze použitou jízdenku, vyplivnout žvýkačku nebo si ulevit do křoví, to může být zanedlouho až za třicet tisíc, vyhláška už se připravuje. No samozřejmě, psi vrčí a mohou i kousnout, prostě nic příjemného! A taková odhozená jízdenka na pěkném čistém chodníku, to je takový estetický šrám, že i ten trest musí být citelný!

27. 5. 2008

Radar v Brdech již sráží ceny nemovitostí

Je známým faktem, že cena pozemku či nemovitosti je determinována jednak "vlastními" parametry (rozloha, vybavení domu apod.), ale i externalitami, vnějšími vlivy nezávislými na majiteli (dopravní obslužnost, úroveň kriminality v místě apod.).

Chystaný americký radar v Brdech vytváří opravdu povedenou externalitu. Obyvatelé se obávají dopadů výkonného mikrovlnnného zářiče na své zdraví a i kdyby byl radar po biologické stránce neškodný, zdraví obyvatel může poškodit trvalý stres. Pokud by měl radar někdy sloužit svému deklarovanému účelu, je významným cílem pro první úder protivníka, ať už konvenční nebo jaderný.

27. 5. 2008

DOKUMENT

Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážený Martine Bursíku, sleduji velmi pozorně diskuzi kolem radaru a musím říci, že jsem zavalena maily i telefonáty lidí, kteří žádají vysvětlení našeho postupu ve vládě a volají po „řešení“ situace. Většina z nich je překvapena a znechucena hlasováním členů SZ ve vládě ke smlouvě o radaru a také postojem předsedy v Otázkách V. Moravce. Najdou se však i tací, kteří toto jednání obhajují a naše ministry podporují. Těch druhých je podstatně méně.

27. 5. 2008

V případě, že vláda ČSSD vyhraje volby a smlouva s USA o stavbě radaru v Brdech už bude podepsána a ratifikována tímto Parlamentem, vypoví nová vláda ČSSD smlouvu s USA a nebo ne?

Tuto otázku jsem zaslal dnes dopoledne mluvčí ČSSD Květě Kočové s žádostí o odpověď předsedy Jiřího Paroubka poté, co jsem se jí nemohl dva dny dovolat a stínový ministr zahraničí ČSSD Lubomír Zaorálek odmítl na tutéž otázku jednoznačně odpovědět Václavu Moravcovi v pokračování nedělních Otázek, věnovaných právě radaru a odporu občanů vůči němu. Odmítl jednoznačně odpovědět i Britským listům na tutéž, třikrát opakovanou otázku. Operativní odpověď Květy Kočová zněla: Tuto otázku ČSSD ještě dořešenou nemá. Dnes v 13:30 má tiskovou konferenci Lubomír Zaorálek. Je 12:00. ČSSD tak má přesně hodinu a půl na dořešení právě této otázky. Pak se zeptám znovu. A spokojím se pouze s odpovědí ANO nebo NE.

Uvidíme, jaká bude reakce "head of the shadow government". Důležitý signál pro voliče, jak mají brát ostatní řeči ČSSD vážně a nebo do jaké míry jsou to jen kouřové zastírací manévry přípravy velké koalice s ODS.

Update 17:15 Zaorálek na tiskové konferenci opakoval nedělní floskuli o tom, že by si přál, aby vláda o radaru nepodepisovala nic s odcházející americkou vládou (OVM: .... My odmítáme ten dvoustranný princip dohody nad touto věcí, protože to pokládáme za špatnou bezpečnostní koncepci. A pokud ta smlouva projde sněmovnou takovým způsobem, jak ta dosavadní klíčová hlasování, tak vám říkám, že sociální demokracie před volbami na to odpoví...) Jednoznačnou odpověď na předem tiskové mluvčí položenou otázku nedal. Tisková mluvčí neodpověděla také, přes dvě urgující SMS. A to už o něčem svědčí. Uvidíme, doufejme že mluvčí největší opoziční strany se nejmenuje Mlčenlivá, když se jmenuje Kočová... Získat odpověď by pro ni nemělo být složité. Pokud nemá za úkol partyzánskou taktiku (mlč, i kdyby tě ti teroristi mučili).

27. 5. 2008

Bezodkladně by měl být vytvořen globální inspekční orgán, který by monitoroval sexuální zneužívání dětí mírovými sbory a humanitárními pracovníky, konstatovala v úterý britská charitativní společnost Save the Children.

Organizace konstatuje, že navzdory mezinárodnímu úsilí tento problém řešit zůstává množství vykořisťování dětí "podstatné". Ve své zprávě "No one to turn to" (Není, na koho se obrátit) konstatuje Save the Children, že ze zjišťování situace v jižním Súdánu, v Pobřeží slonoviny a na Haiti vyplývá, že se nikdo nezajímá o sexuální zneužívání dětí a že dospělí cizinci sexuálně zneužívají děti někdy pouze šestileté.

27. 5. 2008

V ČR vás nyní stojí návštěva u lékaře asi dolar osmdesát pět. Den v nemocnici může stát čtyři dolary. To není důvod k oslavám, píše americký list New York Times.ZDE

U Čechů, kteří navštěvují lékaře častěji než kdokoliv jiný v Evropě, vyvolalo zavedení poplatků za návštěvu lékaře množství hněvu. Představa, že by člověk měl něco platit za cokoliv, spojeného se zdravotnictvím, může vyvolat zde a v ostatních středoevropských zemích velkou kontroverzi, nemluvě o náhlé změně politiky.

27. 5. 2008

tisková zpráva Hnutí Duha

Více než dva miliony dolarů sponzorských příspěvků od ropné společnosti ExxonMobil dostala americká politická organizace Competitive Enterprise Institute (CEI), která dnes představí anglický překlad prezidentovy knihy Modrá, nikoli zelená planeta.

26. 5. 2008

Postgraduální student, který prováděl výzkum taktiky teroristů, byl zatčen a vězněn britskou policií po dobu šesti dní. Svědčil o "psychologickém mučení", jemuž byl během této doby podroben. Jeho přítel, administrativní pracovník, bude z Británie deportován.

Univerzita informovala policii, že Rizwaan Sabir, 22, si stáhl manuál al Kajdy z amerického vládního (!!) internetového serveru. Přestože vedoucí jeho postgraduální práce sdělili úřadům, že materiál student potřebuje pro svou vědeckou práci, byl student zatčen a šest dní vězněn spolu se svým přítelem, administrativním pracovníkem university, který mu text vytiskl. Oba byli sice propuštěni, avšak administrativní pracovník byl znovu zatčen a bude z Británie deportován.

Univerzitní učitelé poukazují, že jde o přímý útok na akademickou svobodu. Britská vláda ve snaze o preventivní protiteroristické akce vyvíjí nátlak na univerzitní učitele, aby se stali policejními udavači, informuje deník Guardian.

27. 5. 2008

An attack on academic freedom at Nottingham University

Dear Friends -- I'm writing to call your attention to a recent incident at the University of Nottingham, where a one of our Graduate Students at the School of Politics and International Relations and an administrative member of staff at the Department of Engineering were arrested by armed police under the Terrorism Act of 2000. Their alleged "crime" was that the graduate student had downloaded an Al-Qaeda training manual from a US government website for research purposes, as he's writing his MA dissertation on Islamic extremism and international terrorist networks. He had then sent this to his friend in the Department of Engineering for printing. The printed material had been spotted by other staff and reported to the University authorities who passed on the information to the police. The two were then arrested by armed police on May 14 and held for six days without charge, before being released without charge on May 20. During the six days they were imprisoned, the men had their homes raided and their families harassed by the police. It is worth noticing that in talking to one of my colleagues, a police officer remarked that the incident would never have occurred if the persons involved had been "blonde, Swedish PhD students" (the two men were of British-Pakistani and Algerian backgrounds respectively).

The incident was recently reported in the Times Higher Education Supplement online: HERE

27. 5. 2008

Press release:

From: a group of concerned students and academics at the University of Nottingham

Hicham Yezza, a popular, respected and valued former PhD student and current employee of the University of Nottingham faces deportation to Algeria on Sunday 1st June. This follows his unjust arrest under the Terrorism Act 2000 on Wednesday 14th May alongside Rizwaan Sabir and their release without charge six days later.

Further details in the Guardian HERE

27. 5. 2008
Tuto tiskovou zprávu rozeslala poslankyně Evropského parlamentu za Českou republiku Jana Bobošíková 2. dubna 2008. Českým politikům i českým médiím. Dodnes ji nikdo nezveřejnil, velmi závažné téma zůstalo stranou zájmu koaličních i opozičních politických stran. Hrozba pro Českou republiku nezajímá nikoho. Ani euroskeptickou ODS, jejíž poslanec Zahradil text dostal i se všemi podklady, ani měkce euroskeptickou KSČM, která měla nedávno sjezd. Ani eurooptimistickou ČSSD, jejíž předseda Paroubek je jindy mediálně hyperaktivní. Stranu Zelených zajímá pouze předseda a jeho milenka, křesťany zase 270 miliard církevních restitucí. Média zajímá prodejnost titulů, tu většinu regionálního tisku v sudetských rukách pak i politický zájem majitelů. Občané nezajímají nikoho. A shodný názor českého prezidenta Václava Klause odbyla média jedním odstavečkem. Klaus okamžitě poté zmlkl. Proč? Bobošíková zaslala dopis i předsedovi vlády ČR Mirkovi Topolánkovi , ve kterém požaduje vysvětlení tvrzení předsedy vlády Spolkové země Bavorsko Gunthera Becksteina a poslance Evropského parlamentu , mluvčího Sudetoněmeckého krajanského sdružení Berndta Posselta , že vláda ČR s nimi otevřela dialog o poválečném odsunu a dekretech prezidenta Beneše. Poslankyně rovněž upozorňuje v dopise na trvalé propojení Sudetoněmeckého krajanského sdružení, u jehož zrodu stáli nacisté, se špičkami české katolické církve. Opět ticho. Čestnou výjimkou je Lukáš Petřík v týdeníku EURO.

Není to příliš podezřelé ticho??? │ŠOK

JB│ Vstoupí-li v platnost Lisabonská reformní smlouva, otevírá se mezinárodně právní prostor k opětovné diskusi o platnosti dekretů prezidenta Beneše a ke znejistění majetkových vztahů v ČR. Vyplývá to ze studie právních expertů, která je obsažena v příloze. Studii posíláme všem poslancům a senátorům Parlamentu ČR. Problém tkví v Listině základních práv EU, která je součástí Lisabonské reformní smlouvy. Listinou se řídil Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku, když vlastnictví, nabyté na základě dekretů prezidenta Beneše, potvrdil. Po ratifikaci Lisabonské reformní smlouvy, která tak získá sílu Smlouvy zakládací, se ale vlastnické spory přesunou k Soudnímu dvoru EU v Lucemburku. Ani čeští renomovaní právníci, ani soudce Soudního dvora EU v Lucemburku prof. JUDr. Malenovský nevyloučili, že Soudní dvůr EU, pod který bude Lisabonská smlouva spadat, může dojít k jiným závěrům, než k jakým došel Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku (ten nároky sudetských Němců vůči ČR zamítl - pozn. editora BL) . Podotýkám, že kdyby vláda ČR postupovala prozíravě jako Polsko nebo Velká Británie, které si vymínily nadřazenost svého domácího práva nad Listinou, nemuseli jsme dnes opětovně varovat před nejistotou majetkových vztahů v naší zemi.

Právní studie k možnému prolomení Dekretů prezidenta Beneše v souvislosti s přijetím Lisabonské smlouvy a Listiny základních práv EU ZDE

27. 5. 2008

Lobbuje se už delší dobu v ODS, KDU-ČSL i KSČM, na hradě i v Senátu i ve Sněmovně. Z obou stran. Přijel i Barroso a řečnil o subsidiaritě a oboustranné flexibilitě při posilování role národních parlamentů (bylo to takové když-ptáčka-lapají, až mu musel Sobotka říct cosi o zdravém rozumu). Proč asi... Odhlasoval se přezkum u Ústavního soudu a připojila se k němu větší část senátorů KDU-ČSL i KSČM a hlavní architektka LS německé eu-hegemonie Merkelová prý už mezitím Čechy (podle C. Svobody) označila velmi hanlivými slovy, píše čtenář, jehož jméno je redakci známo, který je podrobně seznámen se zákulisním vyjednáváním českých politických špiček.

Václav Moravec
27. 5. 2008

Stenozáznam druhé části diskuze Václava Moravce s politiky i občany v obci Borovno o úmyslu české vlády postavit americký radar v Brdech

Václav Moravec, moderátor: Připomínám, že hosty Otázek zůstávají předsedové, respektive představitelé, ne předsedové, ale představitelé pěti politických stran, které jsou zastoupeny v Poslanecké sněmovně a které s největší pravděpodobností budou mít rozhodující slovo. Při ratifikaci oněch dvou hlavních smluv o možné výstavbě amerického radaru v České republice. Vítám ještě jednou vicepremiéra, senátora za ODS Alexandra Vondru. Dále pak vicepremiéra, předsedu Strany zelených Martina Bursíka. Ministra, šéfa Legislativní rady vlády z KDU-ČSL Cyrila Svobodu. Místopředsedu Poslanecké sněmovny z ČSSD, stínového ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka. A europoslance a zahraničněpolitického mluvčího KSČM Miloslava Ransdorfa. Ještě jednou vám všem hezký dobrý den. Ptát se v této části budou i starostové, už jste slyšeli otázku starosty Trokavce Jana Neorala. A vítám tedy ještě jednou starostu Spáleného Poříčí Pavla Čížka. Starostu Borovna Josefa Loukotu. Starostu Míšova Pavla Hrubého a další. Především také vítám diváky, kteří jsou z obcí, většina z nich z obcí, kde by mohla radarová stanice stát. Začneme opět velmi stručnou otázkou, pánové, která bude pro vás pro všechny stejná, budete mít zase šedesát vteřin k dispozici. Jaký největší dluh podle vás má politická reprezentace ve vztahu k veřejnosti? Když se podíváte na tu diskusi o vyjednávání oněch smluv o umístění radaru, největší politický dluh? Možná byste měli začít u vlastní politické strany. Miloslav Ransdorf začne tentokrát. Šedesát vteřin, prosím, pane europoslanče.

1. ČÁST  STENOZÁZNAMU - ČT 1 : "Přednostně hájená" základna, o které se lidem neřeklo, že se na ni bude přednostně útočit ZDEVIDEO

2. ČÁST  STENOZÁZNAMU - ČT 24 : Hezký zbytek dne ve společnosti České televize aneb co se do ČT 1 nevešlo ZDEVIDEO
KOMENTÁŘ - 26.5.2008, Štěpán Kotrba: Nedělní Otázky Václava Moravce v Brdech a o Brdech ZDE

Otázky Václava Moravce v Brdech a o Brdech FOTOREPORTÁŽ

27. 5. 2008

Bývalý americký prezident Jimmy Carter se vyjádřil na tiskové konferenci na literárním festivalu v Hayi ve Walesu, že Izrael má nejméně 150 jaderných zbraní. Charakterizoval také způsob, jímž Izraelci zacházejí s Palestinci, jako "jeden z největších lidskoprávních zločinů na této Zemi".

27. 5. 2008

JU│ V ruských Izvestijích se zamýšlí předseda zahraničního výboru ruské Dumy Konstantin Kosačev nad budoucností vztahů mezi Ruskem a Západem po nástupu nového prezidenta Medvěděva. Jeho nástup vyvolal vlnu diskusí na Západě o možné liberalizaci ruské zahraniční politiky.

Pod liberalizací si opodle Kosačevova diskutující prý představují především tyto požadavky:

  • především musí Rusko změnit svoji politiku, protože vina za současný stav vzájemných vztahů leží plně na jeho straně
  • jednání Ruska na mezinárodní scéně je dáno především osobnostmi, které stojí na jeho čele a nikoli zájmy Ruska, a tudíž změna lídrů povede k změně jeho politiky
  • politika Západu zejména v otázkách citlivých pro Rusko – postsovětský prostor, kontrola zbrojení, rozšiřování NATO na východ – musí zůstat beze změn a změny lze dosáhnout jedině změnou postoje Kremlu tj. právě onou hledanou liberalizací.
27. 5. 2008

Dovozy také mají velkou vypovídací hodnotu!

Řekli bychom možná, že stále jsou v tomto ohledu v čele Spojené státy. Anebo už Čína? Chyba lávky? Podle Světové organizace obchodu (WTO) se loni na prvním místě na světě umístilo Německo; s podílem na světovém prodeji zboží za rok 2007 úctyhodných 9,5 %. Představuje to sumu skoro 1,4 bilionu dolarů; v eurech 969 miliard. Znamená to vzestup o 8,5 % vůči předchozímu roku 2006. Spolková republika Německo končila rok 2007 s obchodním přebytkem o 199 miliardách euro (o 40 miliard lépe než v roce 2006). Hlavními obchodními partnery Německa jsou členské země Evropské unie. Exporty do zemí EU z Německa vzrostly během citovaného roku o 11,1 %, na částku 627,6 milionů euro. Naproti tomu importy vzrostly podle statistik Destatis o částku o čtvrtinu nižší; "jen" na 8,4 %. Činí to v penězích 502,6 milionů euro. Nemělo by se přitom přehlížet, že tento potěšující vývoj nastal bez ohledu na stále posilující kurs eura.

26. 5. 2008

BOJ PROTI OBEZITĚ: Informoval o tom v pondělí rozhlas BBC v pořadu You and Yours. Od poloviny července budou restaurace, které mají v USA více než 15 poboček a nezveřejní v New Yorku počet kalorií u každého pokrmu na jídelnmím lístku, tvrdě pokutovány. Britští vládní činitelé uvažují o zavedení obdobného opatření v Británii, i když kromě počtu kalorií chtějí, aby restaurace uváděly i informace o tom, zda je dané jídlo nebezpečně co do kardiovaskulárních chorob, neboť těmi v Británii trpí velká část národa.

Podrobnosti v angličtině ABC News

27. 5. 2008

LONDÝN:

Vzhledem k tomu, že bylo oznámeno, že v Londýně přijdou o zaměstnání v rámci nynější finanční krize tisíce finančníků, rozvodoví právníci konstatují, že některé manželky si chtějí zajistit výhodný rozvod ještě předtím, než jejich bohatí finančničtí manželé přijdou o zaměstnání. Na rozvodové právníky se v současnosti obrací třikrát více osob s dotazy ohledně rozvodu než normálně. Podle jiných rozvodových právníků může rozvodová iniciativa pocházet i od manželů. Někteří z nich se prý chtějí rychle rozvést, než najdou nové zaměstnání, aby soud určil jejich alimenty v době, kdy budou nezaměstnaní.

Podrobnosti v angličtině ZDE

27. 5. 2008

Za rekordní ceny ropy nesou převážně vinu spekulanti a nynější vysoká cena ropy je bublina, varoval George Soros. V rozhovoru s britským deníkem Daily Telegraph Soros uvedl, že i když slabý dolar, slábnoucí zdroje ropy na Blízkém východě a rekordní čínská poptávka po ropě může vysvětlit určitou část stoupnutí ceny ropy, globální ceny ropy byly postiženy spekulanty.

"Spekulace stále více ovlivňuje cenu ropy," řekl Soros. "Cena má parabolický tvar, což je charakteristické pro bubliny," řekl. Mnoho odborníků dosud konstatovalo, že vliv spekulantů ovlivňuje cenu ropy jen minimálně.

27. 5. 2008

Jak dlouho porostou ceny ropy a proč vlastně rostou

F W Engdahl 21. května zveřejnil nové argumenty proti tomu, co označuje za mediální fikci "ropného zlomu."

Korporátní dezinformační mlýny podávají lidu "Ropný zlom" - údajný nedostatek ropy -- coby příčinu inflačních cen. Engdahl dokládá, že drahá ropa se vaří v neprůhledných obchodech na trzích zbavených účinného dohledu. Americká uvolněná pravidla nyní umožňují spekulantům uzavírat termínované kontrakty (futures) při zaplacení pouhých 6% celkové hodnoty obchodu: tzn. při ceně (minulý týden) 128 dolarů za barel tedy musí obchodník složit pouhých 8 dolarů! Rozdíl získává jako "půjčku." Spekulativní kontrakt v poměru 16:1 snadno pohání ceny vzhůru a zahlazuje bankám ztráty utrpěné v prasklé nemovitostní bublině a jiných skandálech.

27. 5. 2008

Senzační analýzy českých ekonomických analytiků v Hospodářských novinách

Zatímco ve světě si čím dál víc politiků, ekonomů i novinářů láme hlavu s raketovým růstem cen paliv a potravin a zhoubnou rolí nekontrolovaných finančních trhů v pozadí, na Nás si nepřijdou. Jsme tradičně o dost chytřejší než zbytek světa a máme vlastní rozum. Příkladem jde pan prezident, ekonom, profesor Klaus, který zvěstoval na Nový rok důvěru v budoucnost symbolizovanou hypotékami nehledě na bouřící paniku z americké hypotéční krize. Máme však více svéhlavých a optimistických ekonomických expertů a analytiků. Stačí číst Hospodářské noviny a svět máte u nohou.

Např. makroekonomický stratég ČSOB Tomáš Sedláček 22. května v Hospodářských novinách na straně 10 v článku "O kocovině, regulaci a hrozbě tržních monster" dává za vyučenou německému prezidentovi Köhlerovi,, bývalému to šéfovi Mezinárodního měnového fondu.

27. 5. 2008

V odpovědi na obvinění vedoucího zahraniční sekce Strany zelených Jiřího Čáslavky Martin Bursík mj. uvedl, že (cituji) "jednání o radarovém systému na našem území převzala vláda, jejímž jsem vicepremiérem, od vlád v gesci nynější opozice. Odpovědné chování spočívá v tom, že se zachovala kontinuálně a nezahrává si s kreditem ČR v mezinárodním kontextu jen proto, aby zvýšila svou oblibu doma kvůli nadcházejícím volbám."

27. 5. 2008

Běžná žena komentuje kampaně ČSSD: "Mám-li se rozhodovat, zda chci volit ČSSD, nepotřebuji vědět, co dělá ODS špatně, to vidím v běžném životě a bez stranického návodu. Ale nutně potřebuji vědět, co udělá ČSSD dobře."

Jana Kolářová na blogu iDnes: Nechci ODS minus. Chci ČSSD plus. ZDE

27. 5. 2008

Všechno souvisí se vším. Jan Čulík a Patrik Nacher ve svých článcích z 23.5.2008 ZDE ZDE upozorňují na další možnost těžkého poškozování našich občanů nestoudnými praktikami bank v naší republice. Druhou část názvu tohoto svého článku jsem převzal z titulní strany dnešního (26.5.) vydání Mladé fronty Dnes, kde tento deník referuje o reakcích na nechvalně známý výsledek testu, provedeného redaktory MF Dnes ve dvanácti nemocnicích, z nichž dvě mají dokonce mezinárodní akreditaci. Takové věci jsou dle mého názoru možné pouze díky naprosté pasivitě většiny našich občanů. Drtivá většina českého obyvatelstva je dnes totiž kupodivu zcela paralyzována strachem, uzavřena do sebe, nikomu nevěří a na rozdíl od éry komunismu se neodvažuje ani přemýšlet.

27. 5. 2008

Vážený pane Špíko,

i když ve větší části s Vámi souhlasím, přece jenom se dopouštíte některých nepřesností stran nemocnic. V jakékoliv zemi, pokud budu mít uniformu a patřičné označení, se do nemocnice a k pacientům dostanu. Je vcelku lhostejné, jestli budu vystupovat jako záchranář, policista, hasič, sestra (bratr) nebo lékař. Identifikační kartu mohu ukrást, nebo udělat na počítači za pět minut. Tento režim fungování nemocnic je často ještě mnohem volnější, protože se uniformy klasicky nepoužívají, pouze na specializovaných jednotkách.

27. 5. 2008

Musím reagovat na nesmysly obsažené v příspěvku pana Špíky "Bankovní poplatky a zděšení v USA z našich nemocnic", píše Vladimír Pančocha.

27. 5. 2008

Česká lékařská komora:

Usnesení představenstva České lékařské komory k tzv. reformním zákonům ministra zdravotnictví

Ministerstvo s lékařskou reprezentací nejedná. Kdo má jiný názor, ten je ministrem označován za nepřítele.

  • Nevyzkoušený experiment je nebezpečný hazard
  • Nekalá konkurence zdravotnických supermarketů a diktatura pojišťoven.
  • Monopoly nerespektující pravidla volné hospodářské soutěže.
  • Řízená péče = ztráta svobody pro pacienty i pro lékaře.
  • Ohrožení vědy a výuky v Universitních nemocnicích a. s.

ČLK je i nadále připravena spolupracovat s představiteli státu na reformách českého zdravotnictví. Vyzýváme ministra Julínka, aby své dosavadní návrhy stáhl zpět a umožnil tak jednání o skutečné reformě, která bude ku prospěchu pacientů i lékařů, a nikoliv pouze pro profit zdravotních pojišťoven a jejich vlastníků.

27. 5. 2008

Zúčastnil jsem se demonstrace [proti reformě zdravotnictví] pořádané odbory dne 21.5. 2008 před úřadem vlády, píše na serveru Zvědavec Vladimír Prokeš a dodává:

Co mne rozhořčilo na nejvyšší míru, bylo zpravodajské pokrytí této demonstrace českými médii. Již na místě, kde jsem strávil cca 2 hodiny, mi bylo divné, že hovořící řečníky a souhlasně skandujících cca 1500 účastníků demonstrace během této doby nesnímala žádná televize, přestože tam bylo současně hned několik kameramanů a poznal jsem i některé známé tváře TV reportérů např. z Novy apod.

Jediným momentem, kdy se najednou začalo natáčet jako o život, byl moment, kdy byl policií zatčen přítomný zástupce Komunistického svazu mládeže, údajně proto, že měl na svém transparentu zakázané komunistické symboly, tj. srp a kladivo. To se pak u policejního auta, kam byl tento aktivista nasoukán, najednou tlačilo asi 6 nebo 7 kameramanů současně, jako by tohle bylo to jediné, co na celé demonstraci stojí vůbec za zaznamenání, a točili jako o život. Nic jiného je z celé demonstrace nezajímalo...

Zbytek jsem pochopil večer při sledování televizních novin. Na žádných kanálech o demonstraci nebylo skoro nic, maximálně to, že se sešlo cca 500 pomatených odborářů, anarchistů a komunistů. Žádné záběry řečníků, toho co říkali ani reakce přítomných. Jenom vteřinový záběr dvou, tří osamělých demonstrantů a pak jen detailní záběry soukání komunistického aktivisty do policejního auta. Hlavní událostí večerních zpráv ten den bylo, že v Liberci chodil po ulicích nosál...

Pochopil jsem z toho, že televizní štáby, které měly pokrýt tuto událost nebyly cenzurovány, ale byly předem instruovány, co mají na demonstraci natáčet a co ne, a jak má celá reportáž vyznít. Také se podle toho chovaly a tak vypadalo i večerní zpravodajství, které bylo překroucené, lživé a manipulativní.

Samozřejmě, že v žádné TV neřekli, že tyto demonstrace budou před Úřadem Vlády pořádány pravidelně i v následujících týdnech - konkrétně 28. května, 2. června a 9. června vždy v 15:00 hodin.

Největší strach mají naši mocipáni z toho, že by se o tom lidé dozvěděli a přišli také vyjádřit svůj názor. Vše se má ututlat a upéct v tichosti dříve, než se občané stihnou probudit a zaktivizovat.

Celý článek ZDE

26. 5. 2008

Mohlo by se zdát, že věc práv zvířat není na pořadu toho dne, kdy je nanejvýš aktuální otázka základních práv a svobod nás samých, píše Jan Komrska.

26. 5. 2008

Rád bych něco dodal ke zprávě o podepsání tzv. The Constitutive Treaty o ustanovení UNASUR - Unie jihoamerických národů (Josef Mikovec, "Spojené státy jihoamerické: Už je to tady!")

27. 5. 2008

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Dnešní člověk by chtěl vědět, co jí a odkud jeho jídlo pochází, a to nejen, když jde o geneticky pozměněné potraviny, ale i o přírodní sladkost, jako je med...

27. 5. 2008

Domovská stránka PNAC je od včerejšího dne mimo provoz. Docela by mě zajímalo proč, ptá se Lukáš Kantor. Čtenáři Britských listů jistě znají vlivný jestřábí washingtonský think-tank The Project for the New American Century (PNAC). Jeho cílem byla a je vedoucí role Spojených států ve světě, zkrátka a dobře americká hegemonie.

26. 5. 2008
tisková zpráva

Zdravotní stav Jana Bednáře, který spolu s Janem Tamášem již 14. dnem drží hladovku proti plánu umístit na našem území vojenskou základnu USA, se zhoršuje. Jan Bednář je ale přesto odhodlán v hladovce pokračovat.

26. 5. 2008

BRITÁNIE:

Cigarety nebudou smět být vystaveny v britských obchodech a automaty na prodej cigaret budou zrušeny. Jde o nový krok britského ministerstva zdravotnictví v dlouhodobé kampani proti spotřebě tabákových výrobků. Někteří to považují za omezování osobní svobody, avšak protikuřáčtí aktivisté vládní protikuřácká opatření vítají, neboť vedou k dramatickému zlepšení zdraví národa.

26. 5. 2008

DOKUMENT

Vedoucí zahraniční sekce Strany zelených Jiří Čáslavka otevřeným dopisem kritizuje předsedu Strany Zelených. "....Stranu vedeš jako rodinnou firmu a věcná diskuse s tebou již není možná bez toho, aby člověk, který má jiný názor, nezískal nálepku opozičníka a nepřítele," napsal Čáslavka. "Již dále odmítám být zajatcem Tvých osobních ambicí na úkor našeho programu, tak tímto vyzývám další členy SZ, aby se zamysleli nad možností svolat co nejdříve mimořádný sjezd... "

...rád bych Ti připomněl, že jsme na našem sjezdu rozhodli, že umístění radaru v ČR může být zvažováno pouze na multilaterálním základě a pouze pokud dojde k jeho plné integraci do obranného systému NATO. K tomu, jak jistě víš, v Bukurešti nedošlo, protože Severoatlantická aliance nyní bude pouze zkoumat způsoby, kterými by bylo možné zapojit americký systém do aliančního tak, aby v budoucnu vznikla jednotná protiraketová obrana pro celé NATO. K plné integraci, a tím i ke splnění jedné z hlavních podmínek stanovené naším sjezdem, může tedy dojít nejdříve na příštím summitu NATO za rok. Výsledky bukurešťského summitu NATO již ostatně začátkem dubna vyhodnotila Republiková rada SZ, ale Ty její usnesení zcela ignoruješ.

26. 5. 2008

Nebo máme jen další příležitost nevědět, co si zatím o tom myslet?

V Newsweeku si již na počátku května vzali na mušku otázku, jak vnímá americká politická scéna před prezidentskou volbou problematiku životního prostředí. Člověk se asi nemůže zbavit rozpaků, jak zatím vágně tyto problémy vnímají kandidáti této volby. Jako kdyby zatím šlo jen o vlastní osobní prezentaci každého z nich; a ne tak naléhavě o principiální otázky, mezi něž zajisté také nemalou měrou patří problematika životního prostředí a technicky nejen zdroje energií, ale i kde a jak se sníží jejich spotřeba na srovnatelný výkon (a jak se přitom zvýší jejich účinnost).

26. 5. 2008

I. Nejprve se snažím vniknout do klece. Holohlavec mě hledá v seznamu, kde bych měl být, ale nejsem. Odchází. S menšími obstrukcemi je vpuštěn bledý Tamáš a utahaný Tutter. Kotrba kouří dlouhou Spartu.

26. 5. 2008

ČT v Brdech

ŠOK│ poznámka na úvod: Čiň čertu dobře, a peklem se ti odmění. Tak dopadl Václav Moravec a tak jsem dopadl i já. Není jedna pravda. Pravdy jsou dvě. Demagog je vždycky ten druhý... Obě části emocionálně polarizované společnosti očekávají, že za ně "někdo, koho si platí", vyřeší problém s dalším směřováním země. Politici, novináři, moderátor televize. Ovšem každá z obou částí polarizované společnosti si představuje to řešení jinak. Kompromis nemožný, neboť volby skončily patem, mandát vlády je slabý až nulový, společnost rozpolcena očekáváním i strachem. Diskuze nemožná, emoce stříkají ze všech, používají se podpásové argumenty, urážky oponentů, znervózňovací a rozbíjecí taktiky, polopravdy, lži. Z obou stran. Více či méně maskované uhlazeností či "objektivitou". Pravdy jsou dvě. Jednu zastává 63% občanů a necelá polovina politiků, více či méně principiálně (podle politické taktiky), druhou 30 procent občanů a necelá polovina politiků - více či méně principiálně (podle politické taktiky). Ty pravdy jsou nekompatibilní a situace binární. A bojová. Na facky ještě nedošlo. Vaším úkolem je uspokojit všechny, zůstat slušný a profesionální, dodržet Kodex, splnit nesplnitelné. S úsměvem. No tak, s chutí do toho. Vidí vás milion diváků...

Britské listy vám přinášejí doslovný přepis první části diskuze v Otázkách Václava Moravce Speciál z obce Borovno v Brdech:

Otázky Václava Moravce 25. 5. 2008 VIDEO: 1 ČÁST2. ČÁST

Václav Moravec, moderátor: Vítejte a hezkou neděli vám všem. Dnes z obce Borovno, ze které vysíláme další speciál Otázek. Obec Borovno, jedna z obcí, která leží poblíž vojenského prostoru Brdy na Příbramsku, kde by mohla stát americká radarová stanice. Česká vláda finišuje v jednáních se Spojenými státy americkými. Navíc ve středu schválila hlavní smlouvu o případné výstavbě amerického radaru právě ve vojenském újezdu Brdy. Vítám vás všechny, občané okolních obcí, kteří jste přišli sem do kulturního domu v Borovně. Vítejte, hezký dobrý den. Hlavním tématem dnešních Otázek je právě diskuse zástupců veřejnosti, lidí, kteří žijí v okolí vojenského újezd Brdy, s těmi, kteří s největší pravděpodobností v obou komorách českého parlamentu budou rozhodovat o tom, zda budou schváleny obě hlavní smlouvy o umístění radarové stanice. A o jakých tématech se po dnešních Otázkách začne mluvit?

Václav Moravec
26. 5. 2008

Na rozdíl od těch, kteří sledovali nedělní Otázky Václava Moravce na obrazovce, Britské listy byly na místě samém - v obci Borovno, už od osmi hodin ráno. Byly svědky až neuvěřitelného hemžení štábu a najaté bezpečnostní firmy, stavby mříží okolo celé restaurace, kde se pořad natáčel, dohadů o tom, kde kdo bude sedět a kde kdo ne. Nakonec reportér BL přenechal židli v první řadě aktivistům PRO radar, které si do první řady usadil dramaturg. Proč ne... Vidět je moc nebylo, neb kameraman se díval jinam, ačkoliv dva proradaroví aktivisté vypadali jako dekorace studia ve svých oranžových tričkách s emblémem na prsou. Slyšet je také moc nebylo. Nic neříkali. Místo v druhé řadě, vyhrazené novinářům, nebylo o nic horší. Litoval jsem moderátora, který měl na starosti chaotickou debatu pěti politiků, několika místních starostů, představitelů Ne základnám, přihlížejících a zoufajících si vojenských odborníků, desítky politických i odborných novinářů, fotoreportérů a dvou stovek občanů.

Nezáviděl jsem "veřejnoprávnímu" Václavu Moravcovi. Nicméně svou práci zvládl tentokrát perfektně. A to říkám jako kritik mnohých revolverových praktik zpravodajství i publicistiky České televize. I když se mohlo zdát, že moderátor byl pasivní vůči sprostotě místopředsedy vlády, že prostoru ve vysílání dostali tři představitelé stran vlády více než dva představitelé stran opozice, že starostové nehovořili všichni, že někteří nemohli reagovat na nehoráznosti druhých. Třem představitelům stran vlády nepomohla ani početní převaha nad opozicí. Každý si za své vítězství nebo prohru tentokrát mohl sám. Všichni příležitosti využili. Alexandr Vondra, Martin Bursík i Cyril Svoboda nad míru. Nicméně ani lidé se nenudili. Tleskali i pískali. Křičeli. Hovořili. Ptali se i namítali. Politici byli až na výjimky hluší. Prostor dostali i starostové, představitelé iniciativy Ne základnám, voliči ODS i zastánce radaru. Prostor dostal i redaktor Britských listů.

26. 5. 2008

Po digitalizaci přicházíme o možnost sledovat zahraniční televize. Psal jsem si s BR (Bayerischer Rundfunk), jak mám řešit to, že už mi BR na anténu nehraje. Pokud pomineme kabelovky, které ale samozřejmě tradiční německé kanály v Plzni nabízejí, vychází mi z toho i po konzultaci s prodejci televizí jako řešení jedině satelit.

Příjem digitálu z Hohen Bogenu je v Plzni slabý. Já bych ovšem považoval za slušné, aby v nabídce našich digitálních terestriálních (pozemních) vysílačů byly i ty německé televize ARD, ZDF a BR u nás na západě a jinde třeba jiné, které s naším územím sousedí.

Máme německé televizi za léta nesvobody být za co vděční a kromě toho u nás pořád žijí naši spoluobčané německé národnosti a nyní i třeba pracovníci mezinárodních firem. Kdyby to tak šlo, stačilo by si koupit ten set-top box nebo novou televizi s příjmem digitálu a měli bychom zas "Němce" na síťovku jako dřív a ještě lepší signál. Prosím všechny, kteří mohou poradit a vidí to tak, jako já, aby se ozvali.

26. 5. 2008

Kamkoliv v těchto dnech přijdu, kde hovořím o globální energetice, slyším stále hysteričtější požadavky na "řešení", píše v listě Washington Post James Howard Kunstler, autor románu "World Made by Hand (Svět vyrobený rukou), o životě v Americe, až dojde ropa.

Je to jen další příznak šalebného myšlení, jehož obětí se nyní stal americký národ, především mezi vzdělanci a lidmi s dobrými úmysly.

25. 5. 2008

Spí v pyžamu, stěny v bytě si natřel na žluto, za rok vypije 540 sklenic alkoholu, souloží s manželkou 117krát, patnáctkrát za měsíc se mu zdají erotické sny.

Ona spí v noční košili, ráda peče, má ráda orchideje a na pohovce hromadí vycpávané medvídky. Také souloží s manželem 117krát v roce, vypije ročně celkem 229 alkoholických nápojů a zdá se jí o sexu pětkrát měsíčně. Mají jedno dítě a nakupují v levných supermarketech Aldi a Lidl, tři z nichž mají pět minut od baráku.

25. 5. 2008

Doplnili jsme do redakčního systému novou funkci "Poslat emailem" - čtenáři nyní budou moci svým známým, přátelům i příbuzným, poslat článek, který je v Britských listech zaujal.

Zároveň jsme ke každému článku doplnili odkazy na nejrůznější weby společenského zesíťování (networking), jako je například Facebook, ale i četné jiné, jejichž prostřednictvím se můžete také podělit s přáteli o články v Britských listech Využívejte! (red)

5. 5. 2008

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. V anketě letos na jaře odpovědělo během několika málo dnů více než 5000 čtenářů. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře. Nedokáže to česká komunita? Jsou finanční prostředky skutečně k dispozici jen pro cílenou politickou manipulaci, a chce-li list prosazovat svobodnou linii, padni komu padni, národ se pro její podporu nevzchopí?

V dubnu 2008 přispělo celkem 222 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 65 154.03 Kč, příjem z reklamy byl v březnu 2008 4000 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 30.4. 2008 částku 281 504.28 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 940.56 euro.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Čína RSS 2.0      Historie >
19. 5. 2008 Dalajláma nebyl přijat na vládní úrovni Richard  Seemann
2. 5. 2008 Čína si vybudovala tajnou základnu pro jaderné ponorky   
2. 5. 2008 Fukuyama: Mocná slabost Číny   
28. 4. 2008 Brave New World Štěpán  Kotrba
25. 4. 2008 Tibet -- žádná Šangri-la Slavoj  Žižek
24. 4. 2008 Protestuji proti pokrytectví aktivistů, kteří se zasazují za lidská práva jen pro někoho Petr  Kužvart
20. 4. 2008 Západní tlak na Čínu ohledně Tibetu výrazně posílil čínský nacionalismus   
19. 4. 2008 V Číně se konaly protifrancouzské demonstrace   
17. 4. 2008 Absurdní drama čínské olympiády Lukáš  Zádrapa
14. 4. 2008 Čínská velvyslankyně varovala před ochlazením vztahů   

Smrt Bénazír Bhuttové RSS 2.0      Historie >
5. 2. 2008 Británie plánovala postavit v Afghánistánu pro Taliban výcvikový tábor   
16. 1. 2008 Americká a britská rozvědka se zřejmě svářejí o to, jaký přístup používat v Afghánistánu   
9. 1. 2008 BBC a indicie naznačující budoucí realitu v Pákistánu a Afghánistánu Štěpán  Kotrba
8. 1. 2008 Bhuttová: Důkazy jsou pryč, za smrt si podle Mušarrafa mohla sama   
8. 1. 2008 Konspirace, nebo zvídavost? Jiří  Jírovec
8. 1. 2008 Neprofesionalita nebo Profesionálové? Jan  Zeman
8. 1. 2008 BBC je zaprodaná vládě Michal  Vimmer
8. 1. 2008 Atentát na Bhuttovou vyšetřuje pákistánský inspektor, který řešil vraždu reporéra Wall Street Journal   
8. 1. 2008 Editor pořadu Newsnight: BBC případ dvou "diplomatů" vyhoštěných z Afghánistánu vyšetřuje Jan  Čulík
7. 1. 2008 Complaint to the BBC - Stížnost na BBC   

Tibet RSS 2.0      Historie >
20. 5. 2008 "Jako by zaklet byl onen sad."   
19. 5. 2008 Dalajláma nebyl přijat na vládní úrovni Richard  Seemann
25. 4. 2008 Tibet -- žádná Šangri-la Slavoj  Žižek
24. 4. 2008 Protestuji proti pokrytectví aktivistů, kteří se zasazují za lidská práva jen pro někoho Petr  Kužvart
18. 4. 2008 Mluvme tedy o Tibetu! Petr  Fiala
31. 3. 2008 "Olympiáda v Pekingu - Vypni televizi!"   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
30. 3. 2008 Dezinformační válka: Podle obskurních zdrojů prý britská špionáž tvrdí, že nepokoje v Lhase vyvolali čínští policisté   
28. 3. 2008 Tibetští mniši narušili oficiální čínskou mediální PR akci   
26. 3. 2008 Tibet a nezávislost aktivistů?   

Zelení RSS 2.0      Historie >
24. 5. 2008 Ještě že to není nic znepokojivého... Jan  Neoral
24. 5. 2008 Zelení: "Voni to móc dobře vědi jak se do vlády dostali a komu mají být zavázaný"   
8. 4. 2008 Že by už to neplatilo, poté, co byli zvoleni?   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
11. 12. 2007 Jak se v Čechách dodržuje právo aneb odpověď americkému brouku Miroslav  Šefara
5. 12. 2007 Chtělo by to nějakou zelenou stranu Jakub  Patočka
30. 11. 2007 Zelení: Délka štěpeného atomu Pavel  Kopecký
29. 11. 2007 Co zbylo ze zelených? Martin a Džamila Jan  Keller
29. 11. 2007 Jak souvisí Rowlingová, Bursík a Greenpeace? Štěpán  Kotrba
25. 11. 2007 Chceme otevřenou diskusi o tom, za jakých podmínek setrvávat v této vládě!   

Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti RSS 2.0      Historie >
11. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
8. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
21. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
20. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
18. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
17. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
14. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
13. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
12. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
27. 5. 2008 Bankovní poplatky a zděšení v USA z našich nemocnic Václav  Špíka
24. 5. 2008 Konec výuky medicíny v Čechách? Marek  Radecki
24. 5. 2008 Univerzita bude nucena ukončit klinickou výuku na školách   
24. 5. 2008 Vyjadřuji pochopení pro postoj Akademického senátu   
21. 5. 2008 Jak ovládnout 220 miliard Kč v českém zdravotnictví   
21. 5. 2008 Agel - hra Monopoly aneb konec soukromých lékařů Michal  Sojka
20. 5. 2008 Varování evropských lékařů Julínkovi   
20. 5. 2008 Počet vydaných receptů jako kritérium úspěšnosti ministra zdravotnictví? Michael  Kroh
20. 5. 2008 Proč mlčí média o Julínkem chystané "řízené péči"?   
30. 4. 2008 Řízená péče ve zdravotnictví - proboha, ne z USA! Petr  Wagner

Aféra jménem Andula - kniha na pokračování RSS 2.0      Historie >
11. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XX. část) Josef  Brož
7. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XIX. část) Josef  Brož
4. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XVIII. část) Josef  Brož
28. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVII. část) Josef  Brož
23. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVI. část) Josef  Brož
20. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XV. část) Josef  Brož
15. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIV. část) Josef  Brož
13. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIII. část) Josef  Brož
8. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XII. část) Josef  Brož
6. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XI. část) Josef  Brož

Írán RSS 2.0      Historie >
28. 4. 2008 Teheránský politolog: ŠOS se může brzy stát novým geopolitickým mocenským centrem Pavel  Barák
15. 4. 2008 USA a Írán vedou už pět let "tajné" rozhovory o jaderných zbraních   
7. 2. 2008 Vybuduje si Čína vojenskou základnu v Íránu?   
4. 2. 2008 Írán provedl test odpalovací rampy a otevřel vesmírné kontrolní středisko Štěpán  Kotrba
21. 1. 2008 Iránská hrozba Karla Schwarzenberga Přemysl  Janýr
24. 12. 2007 Dokument amerických zpravodajských služeb o Íránu - Dobrá zpráva. Až příliš. Karel  Dolejší
8. 12. 2007 Amerika tvrdě promarnila ve věci Íránu svou šanci   
5. 11. 2007 USA: 52 procent "pravděpodobných voličů" "podporuje americký vojenský útok proti Íránu"   
27. 10. 2007 Musíme bombardovat Írán   
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich

Antarktida RSS 2.0      Historie >
23. 9. 2006 Globální oteplování -- pravdy a mýty Ladislav  Metelka
25. 11. 2005 Koncentrace CO2 je "nejvyšší za 650 000 let"   
8. 2. 2005 Budou ohroženy vodní zdroje, výroba potravin i světové hospodářství Bushka  Bryndová
17. 1. 2005 Globální stmívání   
21. 3. 2002 Trvalé podnebné změny už nastaly, avšak co je způsobilo?   
20. 3. 2002 V Antarktidě se rozpadl obří ledovec   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
27. 5. 2008 Hezký zbytek dne ve společnosti České televize aneb co se do ČT 1 nevešlo   
23. 5. 2008 Proč zrušit ČT1 Bohumil  Kartous
23. 5. 2008 Manažer mrtvých sponzorů zaútočil na veřejnou službu Štěpán  Kotrba
22. 5. 2008 Problém Media Tenoru: co je to neutralita Štěpán  Kotrba
19. 5. 2008 Proč tolerujete střet zájmů a používáte služeb prokázaného lháře? Petr  Nachtmann
12. 5. 2008 Česká televize cenzuruje odbornou kritiku radaru. Proč? Jakub  Rolčík
12. 5. 2008 Kolik stojí spekulace Michal  Vimmer
7. 5. 2008 Dotaz panu Štichovi, mluvčímu České televize   
7. 5. 2008 Odvysíláním reportáže Luboše Rosího ČT tvrdě narušila svůj veřejnoprávní statut Jan  Čulík
7. 5. 2008 Vyváženost je v České televizi samozřejmostí Ladislav  Šticha

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
27. 5. 2008 Hezký zbytek dne ve společnosti České televize aneb co se do ČT 1 nevešlo   
27. 5. 2008 Otázka Jiřímu Paroubkovi aneb slalom mezi Američany, ODS, radarem a voliči Štěpán  Kotrba
24. 5. 2008 CVVM: S americkým radarem pořád nesouhlasí dvě třetiny občanů, ač se vláda snaží   
22. 5. 2008 Přednostní ochrana Česka výměnou za radar? Stanislav  Kaucký
22. 5. 2008 Problém Media Tenoru: co je to neutralita Štěpán  Kotrba
15. 5. 2008 Radarem v Brdech ohrožujete brdskou faunu a flóru   
13. 5. 2008 BigBoard: akcionářská struktura pro paranoiky z Mladé fronty Dnes, aneb kudy teče české pivo Štěpán  Kotrba
12. 5. 2008 Česká televize cenzuruje odbornou kritiku radaru. Proč? Jakub  Rolčík
12. 5. 2008 Uhodí-li tě do levé tváře, nastav jim pravou Štěpán  Kotrba
4. 5. 2008 Raytheon dostal za úkol řešit zahřívání polovodičů u vysoce výkonných radarů Štěpán  Kotrba

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
27. 5. 2008 Je libo kocovinu, nebo večírek? Michal  Vimmer
27. 5. 2008 Kdy praskne černá bublina?   
27. 5. 2008 Soros: Rostoucí cena ropy je pouhá bublina   
25. 5. 2008 Expert: Invaze do Iráku způsobila, že se cena ropy ztrojnásobila   
23. 5. 2008 Už víte, že je na obzoru nová platba? Miloš  Dokulil
23. 5. 2008 Tak za prvé: Koncept lidských práv jako obušku byl nahrazen právy ropnými Štěpán  Kotrba
23. 5. 2008 Šéf British Airways: Levné lety končí   
23. 5. 2008 Ropná krize se zhoršuje   
22. 5. 2008 Vysoká cena ropy přiměla American Airlines, aby z provozu vyřadili 75 letadel   
22. 5. 2008 Americké krize - fámy a pravdy Petr  Baubín

Schwarzenberg - rakouský problém české zahraniční politiky RSS 2.0      Historie >
12. 1. 2007 Náměstek americké ministryně zahraničí u Paroubka a Schwarzenberga, americký velvyslanec u Zemana na chalupě   
11. 1. 2007 O státě českém Pavel  Kopecký
11. 1. 2007 Desatero programových podmínek ČSSD pro toleranci vlády   
11. 1. 2007 Nevykonáš dvakrát stejný trest smrti Bohumil  Kartous
9. 1. 2007 Napoleon? Antonín  Hubený
8. 1. 2007 Mirek, beránek boží Zdeněk  Jemelík

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
16. 5. 2008 Neslyšitelný nářek Somálců Daniel  Veselý
12. 3. 2008 Somálsko: zhoršení humanitární situace   
12. 3. 2008 Independent: Ohlušující mlčení   
24. 1. 2008 Immanuel Wallerstein: Keňa: stabilní demokracie nebo rozpad? Immanuel  Wallerstein
8. 8. 2007 Za oponou neoliberálního humanitarismu: od Iráku k Darfúru Mesfin  Gedlu
6. 8. 2007 Africký kontinent součástí "války proti terorismu" Daniel  Veselý
26. 6. 2007 Afrika odmítá americké plány na výstavbu velké vojenské základny   
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním   
1. 5. 2007 Immanuel Wallerstein: Afrika roku 2057 Immanuel  Wallerstein
29. 3. 2007 Očekával jsem, že mě zabijí   

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
22. 4. 2008 Humanistický sen uprostřed křesťanské reality Štěpán  Kotrba
21. 4. 2008 Podíl na emancipačním úsilí ano, ale ne jako užiteční idioti Ivan Odilo Štampach
20. 4. 2008 Buduje si Paroubek v ČSSD křesťanskou kamarillu na svou podporu? Štěpán  Kotrba
25. 3. 2008 Ptákoviny jako fundament civilizace   
12. 3. 2008 Římská církev dělá krok zpět do středověku Boris  Cvek
11. 3. 2008 Recyklujte, nebo přijdete do pekla, varuje Vatikán   
6. 2. 2008 Dohoda, nebo loupež tisíciletí? Ladislav  Háva
6. 2. 2008 Vatikán je otevřeně proti válce v Iráku Boris  Cvek
6. 2. 2008 Nepochopení Boris  Cvek
5. 2. 2008 Chce Bůh radar a rakety? Milan  Daniel

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
27. 5. 2008 ■ ■ ■ Hana  Tomšů
26. 5. 2008 ■ ■ ■ Kateřina  Rudčenková
23. 5. 2008 Zimní haiku Kateřina  Rudčenková
22. 5. 2008 Haiku Kateřina  Rudčenková
21. 5. 2008 Setkání 3.3.97 Kateřina  Rudčenková
20. 5. 2008 Zdá se Kateřina  Rudčenková
19. 5. 2008 13 Pavol Orzságh Hviezdoslav
16. 5. 2008 ■ ■ ■ Hana  Tomšů
13. 5. 2008 ■ ■ ■ Hana  Tomšů
12. 5. 2008 ■ ■ ■ Karel  Hoff

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2007 Když Potůček naslouchal antikomunistům mezi bývalými komunisty Štěpán  Kotrba
17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
1. 11. 2006 Tichá vzpomínka na ostravské soudruhy Ladislav  Žák
6. 9. 2006 Sedmdesát tisíc udavačů, denunciantů a konfidentů Jaroslav  Krejčí
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
24. 2. 2008 Britská vláda požaduje, aby všichni cestující v EU poskytovali úřadům podrobná osobní data   
6. 2. 2008 Výhledy a rizika ochrany osobních dat v ČR Štěpán  Kotrba
16. 1. 2008 FBI požaduje přímý přístup k datům o totožnosti britských občanů   
31. 12. 2007 USA, Británie, Rusko, Čína, Singapur a Malajsko nejvíce porušují soukromí občanů   
5. 12. 2007 Máme se bát Velkého bratra?   
8. 11. 2007 Američané žalují poskytovatele internetových služeb, že předávají soukromá data americké vládě   
29. 7. 2007 Magistrát ustoupil tlaku ochránců soukromí   
26. 7. 2007 Evropská unie bude poskytovat osobní data občanů Spojeným státům Fabiano  Golgo
26. 7. 2007 EU will give personal data to US Fabiano  Golgo
11. 6. 2007 Univerzální karta Pražana představuje riziko pro soukromí   

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2007 Když Potůček naslouchal antikomunistům mezi bývalými komunisty Štěpán  Kotrba
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Školství RSS 2.0      Historie >
24. 5. 2008 Univerzita bude nucena ukončit klinickou výuku na školách   
24. 5. 2008 Vyjadřuji pochopení pro postoj Akademického senátu   
10. 4. 2008 Universitní studenti: Vysokoškolské studium je dnes ztráta času   
7. 3. 2008 Jesle jako vzdělávací zařízení, aneb už se nedá mluvit o krkavčích matkách Uwe  Ladwig
22. 1. 2008 Neúcta k vědění se nevyplácí Darina  Martykánová
4. 12. 2007 Sítě v síti, aneb jsou ve školství jen problémy s platy? Pavel  Táborský
21. 11. 2007 Sloučení škol nebude škodit   
15. 11. 2007 Nemoc, způsobená Oxfordem? Ema  Čulík
15. 11. 2007 Britské vysoké školy, pro a proti Jan  Čulík
15. 11. 2007 Manifest maturanta   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
22. 5. 2008 Pákistán podepsal dohodu s Talibanem   
5. 5. 2008 Hamáček: Má-li být ČSSD důvěryhodná... musí chytit Bin Ládina Štěpán  Kotrba
25. 3. 2008 Trhy s dětmi v osvobozeném Iráku Lukáš  Lhoťan
25. 3. 2008 Zájem o bezvýchodnou válku v Iráku klesá, The New York Times "zkoumají" proč Karel  Dolejší
23. 3. 2008 Česko-americké vztahy a výročí velikonočního "humanitárního" bombardování Jugoslávie Štěpán  Kotrba
21. 3. 2008 Irák dnes zažívá boom cestovního ruchu   
13. 3. 2008 Operace Iraqi Freedom: Vojenské vítězství, politická prohra Karel  Dolejší
10. 3. 2008 Česká vláda jedná s iráckými teroristy Lukáš  Lhoťan
29. 2. 2008 "Tak trochu jiná" euroatlantická diplomacie v Sýrii: Brzeziński a Paroubek Štěpán  Kotrba
5. 2. 2008 Británie plánovala postavit v Afghánistánu pro Taliban výcvikový tábor   

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
27. 5. 2008 Hezký zbytek dne ve společnosti České televize aneb co se do ČT 1 nevešlo   
26. 5. 2008 Borovenské protokoly Karel  Dolejší
26. 5. 2008 "Přednostně hájená" základna, o které se lidem neřeklo, že se na ni bude přednostně útočit   
24. 5. 2008 CVVM: S americkým radarem pořád nesouhlasí dvě třetiny občanů, ač se vláda snaží   
22. 5. 2008 Poutní místo U hladovkářů Štěpán  Kotrba
22. 5. 2008 Přednostní ochrana Česka výměnou za radar? Stanislav  Kaucký
22. 5. 2008 Problém Media Tenoru: co je to neutralita Štěpán  Kotrba
15. 5. 2008 Radarem v Brdech ohrožujete brdskou faunu a flóru   
13. 5. 2008 Jerusalem Post: Bush nabídne Izraeli předsunutý radar k české základně   
13. 5. 2008 Everybody knows - aneb Radar pátrá, radí, rozhoduje Karel  Dolejší

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
16. 5. 2008 R.B. Pynsent a česká literatura Jan  Makovička
30. 4. 2008 Protest v britském deníku The Times proti udělení Nobelovy ceny   
21. 4. 2008 Škrabáky rozdá Dědeček Tomáš  Koloc
8. 4. 2008 O tom, co je v literatuře hodnotné, nerozhodují ti, kteří ji čtou, ale ti, kteří ji píší Jiří  Drašnar
8. 4. 2008 Literatura nemusí být čtena Lukáš  Zádrapa
7. 4. 2008 Dobrovolná izolace české literatury Hana  Tomšů
31. 3. 2008 Krize české literatury Štefan  Švec
27. 3. 2008 Otokar Fischer -- nejen překladatel Fausta a Zarathustry Nikola  Richtrová
28. 1. 2008 Odcházení od Václava Havla: Stará hra, která nevědomky nastoluje důležitý problém současnosti Jan  Čulík
25. 1. 2008 Čtenář je partnerem autora Irena  Zítková