13. 3. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
13. 3. 2008

13:46 RYS│ŠOK│ Volební výbor Poslanecké sněmovny dnes projednal nominace a podklady kandidátů do Rady Českého rozhlasu. Poslanci zjistili, že někteří kandidáti nedodali lustrační osvědčení (bývalý ředitel Brněnské filharmonie a doteď místopředseda Rady ČRo Bohuš Zoubek, prof. Stanislav Komárek z katedry filosofie a dějin přírodních věd přírodovědecké fakulty UK) či nedodali požadované doklady (nakladatel Alexander Tomský, kandidát Konzervativní strany do senátních voleb 2006). Ten byl vyřazen, neboť odmítl dodat chybějící doklady včetně lustračního osvědčení. Odmítl dodat třebas i čestné prohlášení o tom, že nebyl v milicích... Jednání byli přítomni i zástupci iniciativy iProtest. Na volebním výboru se kupodivu objevil i mluvčí ODS, bývalý parlamentní redaktor ČRo 6 Bouška. Celému jednání byla ale přítomna členka ODS, radní ČRo Dana Jaklová. Volební výbor rozhodl, že Sněmovna bude v úterý volit čtyři členy Rady, z toho jednoho pouze na doběh mandátu Štěpána Kotrby - do února 2010. To ale neznamená, že musejí být zvoleni všichni čtyři. Teoreticky se může i stát, že nebude zvolen nikdo.

Volební výbor doporučil plénu tyto kandidáty: Červenka, Fleissigová, Hazuka, Homolková, Illnerová, Ratiborský, Šesták (9 hlasů) Marek, Zoubek (8 hlasů) Herzán, Scheufler (6 hlasů), V druhém kole byla doporučena Markéta Šichtařová (5 hlasů). Vypadl Ladislav Miler (1 hlas), Stanislav Komárek (2 hlasy), Martin Přibáň (1 hlas), předem vyřazen byl Alexander Tomský.

Sloupek
Edgar Lee Masters

Ach, často jsme se s Ernestem Hydem
hádali o svobodě vůle.
Mým oblíbeným příměrem byla Prickettova kráva,
uvázaná na pastvě a svobodná, jak to jistě znáte,
jen na délku provazu.
Když jsme se jednou takhle přeli a koukali na krávu,
škubající provazem, aby unikla za okruh
už dohola vypasený,
povolil náhle kolík, kráva zvedla hlavu
a rozběhla se k nám.
"Tak co je tohle, svobodná vůle nebo co?" vykřikl
Ernest na útěku.
Já padl mrtev na zem, když mě nabrala.

z knihy Spoonriverská anthologie, Světová četba sv. 144, SNKLHU Praha 1957. Přeložili Jiří Kolář a Zdeněk Urbánek. Mezi svých Deset básní vybral Jan Kadubec

13. 3. 2008

Případ Rudolfa Kučery, který "není novinářem", ČRo však vysílá jeho komentáře:

Pan Peter Barton, ředitel kanceláře Sudetoněmeckého landsmanšaftu v Praze, vyjádřil názor, že pan Rudolf Kučera nelhal a není novinářem. Na námitky Britských listů, že máme věcné informace, potvrzující opak, konstatoval, že s námi diskutovat nebude. Viz pozoruhodná korespondence níže.

Navzdory poněkud sporné obraně pana Kučery, který "není novinářem", vysílá Český rozhlas stále komentáře pana Kučery, který má vazby na aktivistickou organizaci, již německý Spolkový úřad na ochranu ústavy i české ministerstvo vnitra podezřívají ze spolupráce s extremisty. Český rozhlas by měl při vysílání komentářů pana Kučery tyto skutečnosti vždy uvést. (JČ)

12. 3. 2008

aneb mýtus Východní fronty

Eva Hahnová

Ronald Smelser a Edward J. Davies II: The Myth of the Eastern Front. The Nazi-Soviet War in American Popular Culture, Cambridge University Press, Cambridge-New York et al. 2008, 327 str. ZDE

Vzhledem k pověsti amerických válečných sil jsou četné konkrétní neúspěchy jejich strategů od roku 1945 překvapující, ať si již vzpomeneme na Koreu či Vietnam, aneb pročítáme každodenní zprávy z Iráku. Jak jedna nová historická studie naznačuje, bylo by záhodno začít stopovat příčiny této diskrepance v minulosti, zavádějící nás zpět až do konce druhé světové války. Ronald Smelser a Edwarda J. Davies II ze Salt Lake City totiž vydali právě pozoruhodnou knihu "Mýtus Východní fronty", která líčí a pečlivě dokumentuje, jak Američané hledali poučení u svých poražených protivníků z Wehrmachtu.

13. 3. 2008
"Chci upozornit na potenciálně mnohem nebezpečnější spojitost mezi Irákem a teroristickou sítí Al-Káida,"
americký ministr zahraničí Colin Powell, únor 2003, Rada bezpečnosti OSN

Rozsáhlá studie zadaná americkým ministerstvem obrany nenašla žádné důkazy o tom, že by Irák za režimu Saddáma Husajna měl vazby na teroristickou síť Al-Káida, jak to tvrdili nejvyšší američtí představitelé ve snaze zdůvodnit invazi do Iráku. Informovala o tom ve středu americká média, podle nichž Pentagon nakonec odstoupil od zveřejnění studie na webu a zrušil i plánovanou tiskovou konferenci.

Studie, o níž poprvé informovaly listy McClatchy Newspapers, vychází z rozboru asi 600.000 oficiálních iráckých dokumentů zabavených po invazi v březnu 2003 a z tisíců výslechů vysokých iráckých představitelů. Studie není první, která popírá operační vazby Saddámova režimu s Al-Káidou. Žádný tým však neměl přístup k tolika informacím. Kromě toho studie vypracovaná Ústavem pro obranné analýzy je prvním oficiálním přiznáním americké armády, že neexistují důkazy o vazbách Saddáma Husajna a Al-Káidy.

ČTK: Studie Pentagonu: nejsou důkazy o vazbách Iráku a Al-Káidy ZDE

13. 3. 2008

MfD│ŠOK│ Předseda Evropské komise José Barroso varoval českou vládou před jednostranným vyjednáváním o zrušení víz s Američany. Svým jednáním Česko podle Barrosa podlamuje možnost lidí cestovat v Evropě bez hraničních kontrol. "Jednostranná dohoda může způsobit potíže uvnitř evropského prostoru bez hranic. A to přece nikdo nechce," konstatoval předseda Evropské komise, portugalský středopravý sociální demokrat José Barroso (PSD) v rozhovoru na otázku MF DNES. ... ... "Snažíme se to změnit, aby všechny členské země EU patřily do amerického bezvízového programu. Proto jsme dnes (v úterý) schválili mandát pro jednání komise s USA. Byl by opravdu velký problém mít hned několik rozdílných režimů mezi EU a USA. Je velice pravděpodobné, že některé země patřící do Schengenu prostě odmítnou sdílet informace se státy, které nebudou respektovat stejná pravidla."

iDnes: Neztěžujte EU boj o víza, varuje šéf Evropské komise Česko ZDE

profesor Noam Chomsky při setkání s Janem Tamášem
13. 3. 2008
tisková zpráva Humanistické strany

Předseda Humanistické strany Jan Tamáš odletěl v pondělí 10.3.2008 na týdenní zahraniční cestu do USA. Během této cesty se již setkal s profesorem Noamem Chomskym. Tamáš vystoupí na mezinárodní konferenci Left Forum 2008 a také se setká se zástupci kongresu USA. Poskytne rozhovor o nenásilném boji proti umístění vojenské základny USA v ČR deníku New York Times a časopisu The Nation. Dále se setká se zástupci amerických organizací nesouhlasících s výstavbou vojenské základny USA v ČR.

13. 3. 2008

CRI│ŠOK│ Cena ropy na mezinárodní burze vytvořila včera nový rekord. Cena lehké ropy dodané v dubnu na newyorkskou burzu se jednou dotkla 110.20 dolarů za barel.

OPEC 12. 3. 2008 uveřejnila, že denní průměrná cena surové ropy na trhu OPEC dne 11.3. poprvé překročila 100 USD a dosáhla 100,57 USD za barel. Předseda OPEC, alžírský ministr energie a hornictví Chakib Khelil uvedl, že důvodem zvýšení ceny jsou spekulace a další politické faktory.

13. 3. 2008

NATO odloží rozhodnutí o vytvoření svého vlastního protiraketového štítu k ochraně jihovýchodního křídla (Řecka, Turecka, Bulharska a Rumunska), které by nepokryl plánovaný systém amerického radaru v Česku a amerických raket v Polsku . K dubnovému summitu NATO to ve středu v Bruselu řekl náměstek generálního tajemníka Peter Flory. "Nemyslím, že se na summitu dočkáme nějakého rozhodnutí. Nevidím žádnou zemi, která by spěchala se skutečnou realizací," řekl Flory, který je odpovědný za obranné investice.

Jednat o americkém štítu v Evropě pojedou počátkem příštího týdne do Moskvy američtí ministři zahraničí a obrany Condoleezza Riceová a Robert Gates. Ve formátu 2+2 se poprvé od loňského října sejdou s ruskými protějšky Sergejem Lavrovem a Anatolijem Serďjukovem.

NOVINKY/Ondřej Lazar Krynek: NATO odloží rozhodnutí o raketovém štítuZDE

13. 3. 2008

Devítinásobná držitelka tenisového titulu z Wimbledonu Martina Navrátilová přijala zpět své české občanství. I když si chce ponechat i občanství americké, loni řekla v rozhovoru s jedním českým deníkem, že se nyní stydí za Ameriku George Bushe tak, jak se kdysi styděla za komunistický režim své vlasti. "Věc je ta, my jsme toho Bushe zvolili," řekla. "To je horší. Naproti tomu, komunistickou vládu v Československu nikdo nezvolil."

Silná slova, ale lze opravdu Československo roku 1975 srovnávat s dnešními Spojenými státy? ptá se v deníku Guardian Tim Dowling.

13. 3. 2008

ANALÝZA

Bývalý šéf amerického Federálního rezervního systému Alan Greenspan při představování svých pamětí 16. září 2007 prohlásil: „Mrzí mě, že je politicky nepřípustné přiznat, co každý ví: V irácké válce šlo převážně o ropu.“ Tolik snad vůbec první „oficiální“ vyjádření ke skutečným příčinám invaze, od jejíhož zahájení letos uplyne již pět let.

Když na počátku 80. let nastoupil do úřadu prezident Reagan, nechal ze střechy Bílého domu odstranit zařízení pro solární ohřev vody instalované za jeho předchůdce Cartera. Tím symbolicky ukončil období, v němž Spojené státy uvažovaly o snižování závislosti na dovozu „černého zlata“. „Reaganomika“ znamenala omezování vlivu vlád producentských zemí na ropný průmysl a oslabování váhy Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Konkurence rostla a ceny klesaly. Tato politika zajištění energetické bezpečnosti fungovala přes 30 let, pochopitelně však nemohla dostupné zásoby nijak zvětšit. O tom, že jednoho dne půjde hlavně o přímou, již netržní kontrolu nad zbylou ropou, tedy nerozhodl G. W. Bush.

13. 3. 2008

Několik poznámek k výsledku voleb ve Španělsku

„Je moc radikální, je velmi radikální pokud jde o svobody.“, odpověděl před rokem Felipe Gonzáles v noční značně sledované televizní talk show na otázku, jak hodnotí působení Josého Luise Rodrígueze Zapatera ve funkci předsedy španělské vlády. Ostřílený matador španělské politické scény, první socialistický premiér ( 1982 - 1996 ) tím vyjádřil obavy, aby to Zapatero nepřehřál.

Nepřehřál a zvítězil.

13. 3. 2008

Současné mediální diskuse kolem zamýšlené právní úpravy postavení exekutorů, úvahy, zda mají být v České republice exekutoři při výkonu své funkce doprovázeni policií nebo -- pokud stát exekutorům takovou ochranu neposkytne -- budou exekutory doprovázet soukromí ozbrojenci, vysílají do světa signál, že český právní řád se civilizovanému světu vymyká. Hrozby samotných exekutorů, že pokud jim policie nebude pomáhat, situaci vůči dlužníkům jen zhorší (ozbrojení exekutoři a jejich soukromá ozbrojená komanda), jen ukazují, o jak obskurní bratrstvo se u nás v případě exekutorů jedná.

13. 3. 2008

Tak zásadní neinformovanost o připravovaném zákonu o třetím odboji, jako v glose Jiřího Nováka, ukazuje naprostou neznalost o nedávné době, kdy se komunisté dostali k moci a vypořádávali se se svými odpůrci. A není se čemu divit. Nezájem o tuto dobu celých 18 let po převratu je zarážející. Media v této době našla na době komunistické vlády jedinou chybu: nedostatek banánů a mandarinek. Vypadá to, že právě proto se musel tady měnit režim, píše Ludmila Voříšková, jejíž otec začátkem padesátých let zahynul v uranových dolech.

13. 3. 2008

Dovoluji si zaslat odkazy na finální verzi filmu Zeitgeist s českými titulky. Zeitgeist je podle všeho jedním z vůbec nejsledovanějších filmů na internetu, píše Jan Zeman.

Jedná se o úplně nový překlad bez použití onoho starého, co se potuluje na internetu - a který jsme zavrhli, protože byl opravdu dost nepřesný a místy i nesrozumitelný.

Je to všechno legální, máme na to práva, takže by to google sejmout neměl.

Přímý link na google video českou verzi: ZDE

Zhlédněte zde:

Ke stažení v dobré kvalitě (včetně vložených i samostatných titulků): ZDE

13. 3. 2008

Školy nejsou téma pro referendum, sdělil z obrazovky české televize starosta Unhoště Ivan Záboj (ODS), během vysílání regionálních zpráv v pátek 29.2. v18:00.

K čemu se podle něj tedy mohou obyvatelé obcí vyjadřovat? Zákon praví, že není možno iniciovat místní referendum o poplatcích, rozpočtu obce a - k lítosti mnoha obyvatel české kotliny, o odvolání místní samosprávy, píše čtenářka z Unhoště Yvetta Popelková, která se angažuje v přípravě referenda proti sloučení dvou základních škol v Unhošti.

13. 3. 2008

Všem, kdo si stýskají na naše soudnictví a přísahají na některé ze zahraničních vzorů, si dovoluji připomenout úsloví: "Jenom z dálky jsou cizí louky zelené." Doporučil bych jim také, aby se častěji seznamovali se zahraniční literaturou, zejména tou krásnou.

Nedávno jsem si doslova pochutnal na Mortimerově knížce "Příběhy obhájce Rumpolea". Poněkud potměšilý hlavní hrdina tam přesvědčí začínající advokátku, slečnu Trantovou, že rozhodující "soudce McFee je fanatik litery zákona. Měl z jurisprudence zvláštní vyznamenání. V posteli si čte Russella, eseje o kriminalitě a na prázdniny si bere literaturu o případech odvolacího soudu."

(Kapitola z autorovy knížky Právníkovy fejetony, vyšlo r. 2007)

12. 3. 2008

tisková zpráva Greenpeace

Americký radar, který má být umístěn v České republice, by pro svůj nedostatečný dosah nedokázal zaměřit střely, které by podle obav některých zemí měly být případně odpáleny z Íránu, a je proto neúčinný. Tyto závěry zkoumání funkčnosti a dosahu plánovaného radaru představil minulý týden v Berlíně profesor vědy, techniky a národní obrany Theodor Postol z (MIT) Massachusetts Institute of Technology na setkání Německé fyzikální společnosti (DPG).

12. 3. 2008

Volební výbor Poslanecké sněmovny na svém veřejném zasedání ve čtvrtek dne 13. 3. 2008 od 13.00 provede výběr kandidátů na členy Rady Českého rozhlasu, kteří budou předloženi k volbě plénem Poslanecké sněmovny. Poslanci mají členy Rady z předvybraných kandidátů volit v úterý.

Seznam kandidátů ZDE

13. 3. 2008

V šedesátých letech psal C. P. Snow o potřebě překlenout propast mezi dvěma kulturami současné doby, mezi vědeckými a humanitními obory. Dnes, když se diskutuje o otázkách klimatu, o otázkách ekonomických, politických i vědeckých, je tento problém ještě více aktuální, až palčivý. Přibyl ale třetí druh literatury, politický pamflet, jehož klasickým příkladem byla Leninova kniha "Materialismus a Empiriokriticismus", kterou napsal, když se ještě potloukal po londýnských knihovnách, než se stal úspěšným demagogem v Rusku. Nedávným projevem tohoto žánru je Válka s mloky Lovelocky , která nedávno vyšla zde, v Britských listech.

13. 3. 2008

Autor zjevně neví o čem mluví, když píše, že " V šedesátých letech psal C. P. Snow o potřebě překlenout propast mezi dvěma kulturami současné doby, mezi vědeckými a humanitními obory." Pominu-li detail, že C. P. Snow pronesl svou slavnou přednášku v roce 1959, nebyla ani tak o oboustranném překlenutí propasti, jako o dekadenci a zpátečnictví humanitních vzdělanců, o potřebě řídit se ve všem radami vědců a vyznávat vědecký pokrok.

Snow byl scientista v tom smyslu, že věřil ve všemohoucnost vědy, stejně jako logický pozitivista Ernst Mach. Scientismus a pozitivismus jsou velmi jednostranné, dobrých padesát let překonané ideologie a přijde mi velmi legrační od někoho, kdo se jimi zjevně řídí, kritizovat z neznalosti filozofie a historie právě pana Dolejšího, jehož články prozrazují, že se minimálně ve filozofii a historii vědy (a to na soudobé úrovni poznání) orientuje výborně. Jsem rád, že se takové věci objevují v češtině a zrovna v Britských listech.

To ovšem, připomínám, mluvím obecně o článcích pana Dolejšího, nikoli o jeho skutečně poněkud dryáčnickém útoku na Jamese Lovelocka (když je řeč o C.P.Snowovi, ten byl také terčem podobně prudkého a osbniho útoku že strany literárního vědce F.R.Leavise), píše Jiří Hudeček, který studuje kurs filozofie, dějin a sociologie vědy v anglické Cambridgi.

13. 3. 2008

S velkým zájmem jsem si přečetl článek Jindřicha Kalouse "Buď se zachráníme všichni, nebo nikdo". Velmi oceňuji autorovu snahu o odkrývání závažných společenských problémů, o podání nástinu jejich možných řešení, závidím mu také jeho optimismus, který na mě z jeho stati doslova sálá. V článku se zmiňuje o individualistech, kteří zahleděni do svých vizí nejsou schopni přinést návrh řešení budoucí světové ekonomické (možná i válečné) krize pro všechny lidi a krátkozrace si staví pouze na svém písečku. Možná je to ale proto, že žádné jiné řešení jednoduše nevidí nebo jej považují za zcela utopické. Nemyslím si, že by jim osud většinové společnosti, která bude muset řešit v nepříliš vzdálené budoucnosti velmi závažné (ne-li přímo existenční) problémy, lhostejný, píše čtenář Václav Hanousek.

13. 3. 2008

"Proto bychom si měli vážit všech těch starých herců, kteří nám ukazují život, jak šel. Všichni, nejen Lukavský, dávali našim otcům naději na lepší příští. Dnes už ty filmy zase nesmíme vidět -- pro ČT jsou tabu. Ta dává jen ty prvorepublikové limonády. Ale na satelitu se občas objeví a člověk se nestačí divit, když to konfrontuje s dnešní skutečností. S ideály jsme opravdu skončili. Vítězí realita, že se nestačíme divit," píše Josef Vít.

Nevím, co všechno je tabu pro ČT - ale na těch čtyřech televizních stanicích, co tu máme, jsem filmy, o kterých je řeč, viděl, konstatuje Miroslav Tejkl.

13. 3. 2008

V 70.letech 19. století tři ekonomové nezávisle na sobě objevili tzv. teorii subjektivní hodnoty, která se stala základem moderní ekonomie. Dva autoři zvolili tzv. kardinální přístup, podle kterého existuje veličina "užitek", kterou každý člověk maximalizuje. Třetí autor popsal totéž jinak. Byl to Carl Menger, zakladatel tzv. rakouské ekonomické školy. Jak lidé tohoto ekonomického směru popisují chování člověka? ptá se Ondřej Palkovský.

13. 3. 2008

Palestinský národ je fikce

Páně Janíčkovy "pohledy vybraných pramenů mezinárodního práva na klíčové aspekty izraelsko-palestinského konfliktu" jsou názornou ukázkou, jak se dá šikovným výběrem z historické reality vyfiltrovat přesně to, co autor pro své cíle potřebuje: "podle mezinárodního práva je izraelský územní zábor nelegální a Izrael tedy nejedná v jeho (!) souladu." Záměr celého článku lze vytušit už z prvních čtyř slov nadpisu: Izraelská přítomnost v Palestině... Palestina, jak je už z názvu každému jasné, patří přece Palestincům, Židé tam nemají co pohledávat!

13. 3. 2008

Argumenty pána Mareša v jeho príspevku "Patří skutečně Palestina Palestincům?" sú staré a otrepané. K Zuhairovi Muhsinovi (Zahírovi Músejnovi) hádam len toľko, že ten hovoril z pozície arabského nacionalizmu, a to konkrétne jeho veľkosýrskej varianty. Muhsin bol vedúcim predstaviteľom jedného krídla OOP, ktoré je predĺženou rukou sýrskej strany Baath, a ako taký mal za cieľ vytvorenie Veľkej Sýrie. O tom svedčí aj jeho výrok o pripojení Palestíny k Jordánsku. Jeho kolegovia z Fatahu a ostatných organizácií tvoriacich OOP jeho názory nezdieľali, píše Slavomír Čéplö.

13. 3. 2008

Pan Boris Cvek ve svem příspěvku "Římská církev dělá krok zpět do středověku" zčásti nekriticky papouškuje nesmysly šířené zlovolně nebo snad z diletantismu mainstreamovymi médii, a zčásti ventiluje svoje protikatolicke předsudky hodné komunistické učitelky občanské výchovy.

Ve skutečnosti nedošlo k žádným změnám v katolické morálce. Pouze deník Osservatore Romano otiskl rozhovor, v kterém biskup Gianfrance Girotti konstatuje důsledky vyplývající z už dva tisíce let starých základů křesťanství: tedy např., že ten, kdo zneužívá svého postavení a svých možností k tomu, aby ve svůj prospěch ožebračoval jiné lidi a prohluboval sociální nespravedlnost, nebo aby poškozoval prostředí, v kterém žijí a jeho přírodní zdroje, na kterých jsou závislí, závažným způsobem se proviňuje proti těmto lidem a tím i proti Božímu řádu, píše F. Vomáčka.

12. 3. 2008

< Titulní strana dnešního deníku Independent. Proč o této situaci nepíše stejným způsobem MFD?

Je mimořádně deprimující, že jedinou významnou mezinárodní akci ohledně Darfuru v poslední době podnikla jen čínská vláda. Čína reagovala na to, že se Steven Spielberg minulý měsíc odmítl účastnit Olympijských her, a tak Liu Guijin, čínský velvyslanec v Chartúmu, veřejně kritizoval súdánskou vládu za eskalující útoky proti civilistům. Je jednoduché bagatelizovat toto gesto jako pouhá slova zaměřená k neutralizaci mezinárodního hněvu způsobeného čínskou podporou genocidní súdánské vlády. Avšak alespoň Peking na veřejnou kritiku reagoval.

K tomu: Independent: Darfur se vrátil do pekla. Děti jsou znásilňovány. Domovy pleněny. Vesnice podpalovány. Tisíce lidí prchají před leteckým bombardováním. Západní vlády - nezájem (anglicky) ZDE

12. 3. 2008

tisková zpráva Mezinárodního červeného kříže<úp>

Zatímco pozornost médií těchto týdnů poutají jiné krize v Africe, humanitární situace v Somálsku se nadále znepokojivě zhoršuje. Protrahovaný ozbrojený konflikt zintenzivnil vlnami těžších bojů, a to nejen v hlavním městě Mogadišo, ale též jinde v zemi. Statisíce lidí prchají. Jejich špatnou situaci umocňuje dlouhodobý nedostatek vláhy. Životní náklady strmě vzrostly, takže si mnoho lidí nemůže koupit ani jídlo či jiné základní potřeby.

12. 3. 2008

V úterý 11. března zemřel na následku úrazu ve věku 76 let autor Britských listů, právník JUDr. Miloš Štěpánek. Pohřeb se koná v pondělí 17. března v 11 hodin v krematoriu ve Strašnicích. Rodině i pozůstalým vyjadřuje redakce Britských listů hlubokou účast. Miloš Štěpánek byl energickou, přemýšlivou a podnětnou osobností. Našim čtenářům bude chybět.

Články Miloše Štěpánka ZDE

12. 3. 2008
Komentář ke stati Pavla Urbana "Nekompatibilní logika Milana Valacha"

Pavel Urban ve stati Nekompatibilní logika Milana Valacha uvádí důvody proč podle jeho názoru Homo economicus existuje. Uvedeme část teorie a několik experimentů dokazujících, že se lidé jako Homo economicus ( tzn. člověk ekonomicky, tedy v úzkém slova smyslu racionální) nechovají. Naopak: mohou-li, pak tvrdě, za cenu vlastních ztrát, trestají ekonomicky racionální, tedy sobecké parasity. Z těchto experimentů lze vyvozovat, že lidé, mohou-li, jsou obvykle altruističtí. Nadto máme tyto druhy chování do značné míry v mozcích „zadrátované natvrdo“, tj. evolučně a kulturně dané. Omlouváme se za technický jazyk, který je v části o neuronálních korelátech kooperace. Není ho možné obejít. Pro nelékaře jsme přidali zjednodušující poznámky.

Text je nepatrně upravená kapitola knihy Koukolík, F. Sociální mozek. Karolinum, Praha 2006. ISBN 80-246-1242-9, EAN 9788024612423

12. 3. 2008

Více než třicet let poté, co uprchla z komunistického režimu, získala Martina Navrátilová znovu české občanství. Argumentuje, že je příjemnější žít v dnešní České republice než v Americe za prezidenta George Bushe, píše britský deník Independent.

Navrátilová, která emigrovala z Československa r.1975 poté, co ji československý režim tehdy odepřel právo účastnit se profesionálního tenisového turnaje v USA, vyhrála devětkrát Wimbledon a je považována za snad největší světovou tenistku. Po šesti letech života v USA získala začátkem osmdesátých let americké občanství.

12. 3. 2008

Všimli jste si toho, že když pan Paroubek jel na návštěvu Sýrie, byl z toho poprask? A nyní Česká republika odpustí Sýrii polovinu dluhu, za což je odpovědná současná exekutiva. A to je v pořádku.

Média jsou opravdu už utržená ze řetězu, míní Jan Kyncl.

12. 3. 2008

Reaguji na článek „Cenzura, či zmatek v modrých hlavách?“ ze dne 9.3.2008, který stručně popisuje názorný způsob účelové prezentace či neprezentace témat, která jsou nepříjemná pro politiku současné vlády.

Internetový server Aktuálně přinesl v únoru a březnu 2008 několik velmi zajímavých článků (ca. 10, slovy deset) ohledně utajovaných aktivit pár čímanů z Ministerstva zdravotnictví. Jedná se o pokus převést za nevýhodných podmínek majetek (nemovitosti – některé zámky) patřící pod Ministerstvo zdravotnictví na společnost Terabet (datum z výpisu dne 15.10.2007, hlavní majitel společnost TERA WORKS LIMITED - 184 334, Nikósie, Ifigenias, 7 4th floor Strovolos, P.C.2007, Kyperská republika). Podle mého názoru tento názorný pokus o převod (či spíše test veřejnosti a médií) dává tušit, jak moc může být pro pány Julínka a Cikrta a některé finanční skupiny důležitý převod zdravotních pojišťoven a fakultních resp. krajských nemocnic na akciové společnosti.

Vlajka Quebecu
13. 3. 2008

L`IMMIGRATION DU QUEBEC

Kapitola 2 - Jeden úředník za druhým a jeden úsměv za druhým

Tak je to definitivní. Já i dcera jsme legálními obyvatelkami Kanady. V pase máme každá vloženou kopii potvrzenou imigrační úřednicí, že jsme vstoupily na území Kanady přesně tak, jak místní zákony vyžadují, že jsme prošly celou složitou procedurou schválení našeho pobytu tady (mimochodem, celá procedura trvala bez pár dní rok a kdybych měla popisovat kdy, kde a jakou chybu udělal některý z úředníků, propsala bych se v klidu do důchodu) a v nejbližších dnech nám dorazí průkazy PERMANENT RESIDENT CARD. Už jsem připravena na obíhání úřadů. Vyřídit zdravotní kartu, social insurance number (SIN) a samozřejmě návštěva imigračního úředníka.

11. 3. 2008

Způsobovat sociální nerovnost či být obscénně bohatým je smrtelný hřích

Pokud nebudete recyklovat tašky z umělé hmoty, dostanete se na věčnost do pekla, varuje Vatikán, který vypracoval seznam nových sedmi smrtelných hříchů pro naši dobu. K nim patří i hřích znečišťování životního prostředí. Nový seznam smrtelných hříchů zveřejnil Monsignor Gianfranco Girotti, blízký papežův spolupracovník a šéf Apoštolského soudního dvora. "Hříchy včerejška", lenost, závist, obžerství, chtivost po majetku, chtíč, hněv a pýcha, mají podle něho "velmi individualistický rozměr".

Nových sedm smrtelných hříchů má přimět věřící, aby si uvědomili, že jejich neřesti mohou mít záporný dopad i na společnost.

"Dnešní hříchy mají sociální rezonanci stejně jako individuální," konstatoval Girotti. Mezi tyto nové hříchy patří genetické modifikace, provádění experimentů na lidech, znečišťování životního prostředí, způsobování sociální nespravedlnosti, způsobování chudoby, být obscénně bohatým a brát drogy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

12. 3. 2008

K sérii článků Františka Koukolíka a Milana Valacha)

Milan Valach v zajímavém článku nastínil kritiku existence specifického modelu lidského chování a racionality, který dominuje současnému (neoklasickému) paradigmatu ekonomie, souhrnně a široce nazývaného homo oeconomicus, tj. člověka maximálně racionálního, jehož jedinou činností a tím i smyslem života je jednat v duchu oné racionality --- maximalizovat svůj (subjektivně definovaný) užitek. Člověk se chce mít lépe a lépe (opět v duchu racionality); a aby vytouženého cíle dosáhl, vhodně volí (samozřejmě že racionálně) prostředky k jeho dosažení. Tyto předpoklady lidského chování jsou plně srovnatelné s tvrzeními jako: "Ranní ptáče dál doskáče." nebo "Přej a bude ti přáno!" Nikdo (v rámci neoklasického paradigmatu) nám neříká, zda se opravdu člověk tímto způsobem chová, a ani se nezabývá důvodem a smyslem tohoto modelu chování.

12. 3. 2008

Ottawa je hlavním městem Kanady, a tedy v ní sídlí federální vláda. Tu tvoří politici a jednou z jejich činností je navrhovat a schvalovat zákony. Musí při tom přihlížet k mnoha okolnostem, aby nenadělali více škody než užitku, však to znáte z vlastní zkušenosti. Kanada je ještě větší než Česká republika, vždyť se před mnoha lety tradovalo, že byla naše celá stará vlast rozlohou tak velká jako společná rozloha dvou největších kanadských jezer. Kanadské zákony tedy platí na velké rozloze "od moře k moři", jak říká jedno zdejší logo. A na sever až k dalšímu zamrzlému moři. Zákony zde platí pro lidi nejrůznějšího původu, od Prvních národů až po nejčerstvější přistěhovalce.
 

11. 3. 2008

Rozhovor s Janem Sternem

Perverze a neuróza jako největší filosofická témata současnosti. Západní civilizace regredující k orál-análnímu stádiu. Psychoanalýza jako princip osvobození společnosti. Takové teze předkládá ve svých knihách Jan Stern, naposledy v knize Totem, incest a odkouzlení buržoazie. Co je předpokladem takového osvobození? Dospět, potlačit to "Dítě", které v nás je cíleně probouzeno a pěstováno.

Dokáže obhájit všechny své provokativní postoje, které ho zároveň staví do pozice výrazného intelektuálního terče? Následující rozhovor na to možná odpovědět nedokáže, určitě ale stojí za pozornost. Pokud se nebojíte...

30. 11. 2007

PRVNÍ SOUBORNÁ KNIHA O ČESKÉM HRANÉM FILMU OD ROKU 1989

Jan Čulík, Jací jsme: Česká společnost v hraném filmu devadesátých a nultých let. Host, Brno, 2007, 656 str. Barevná fotografická příloha. 429 Kč. ISBN 978--80--7294--254--1. Vychází s finanční podporou University of Glasgow.

"Neocenitelná historicko-kritická práce, přehledná, vnímavá a dobře napsaná."

Josef Škvorecký, 6. ledna 2008

Právě přichází na předvánoční trh nová kniha o českém filmu od Jana Čulíka. K dispozici ke koupi na www.kosmas.cz ZDE, též přímo z nakladatelství Host ZDE

V první souborné knižní práci o českém hraném filmu od roku 1989 rozebírá autor více než dvě stě devadesát snímků, které vznikly za posledních osmnáct let. Filmovou produkci rozdělil tematicky do několika celků: v období kolem pádu komunismu se objevila celá řada trpkých výpovědí o životě v Československu sedmdesátých a osmdesátých let; naproti tomu svědectví o stalinském útlaku z padesátých let většinou už nesvědčí o životě v totalitě s tak úzkostnou naléhavostí jako snímky o normalizaci. Autor se dále věnuje četným filmům s historickými tématy, zejména z traumatických období, dále snímkům svědčícím o prvních zkušenostech z postkomunismu, včetně "pokleslých" komerčních komedií, a rozebírá též množství filmů vzniklých o současné společnosti. Nejnověji se česká kinematografie zabývá především mezilidskými vztahy; tyto snímky patří podle autora k nejlepším. Kniha analyzuje i filmy pro děti a mládež, dále četné, více či méně úspěšné umělecké experimenty, a závěrem vybírá "nejlepších pětačtyřicet" --- snímky vysoké kvality, které podle autorova názoru zřejmě přežijí.

Cílem autorovy analýzy bylo zjistit, jakým způsobem vypovídá současná česká kinematografie o dnešní české společnosti, zda o ní vytváří mýty a jakého hodnotového systému se podle českých filmů dnešní společnost přidržuje. Podrobným sémantickým rozborem příběhů jednotlivých hraných filmů dochází autor k překvapivým závěrům.

Současná česká kinematografie zaujímá vůči české společnosti svobodný a kritický postoj. Vytváří o ní podle jeho názoru pozoruhodně ucelené svědectví.

Informace ze záložky
ukázka z jedné ze shrnujících kapitol a obsah knihy ZDE
12. 2. 2008

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. V anketě letos na jaře odpovědělo během několika málo dnů více než 5000 čtenářů. Finančně však na provoz listu přispívá jen něco málo nad 100 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře. Nedokáže to česká komunita? Jsou finanční prostředky skutečně k dispozici jen pro cílenou politickou manipulaci, a chce-li list prosazovat svobodnou linii, padni komu padni, národ se pro jeji podporu nevzchopí?

V lednu 2008 přispělo celkem 161 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 56 692.22 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31.1. 2008 částku 246 031.56 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 783.89 euro.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely.

Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti RSS 2.0      Historie >
13. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
12. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr

Klaus versus Švejnar - prezidentské volby 2008 RSS 2.0      Historie >
29. 2. 2008 Volba prezidenta 2008, exces, či nový trend? Petr  Sak
18. 2. 2008 Cesta do pravěku Bohumil  Kartous
17. 2. 2008 Volba Klause objektivem fotoaparátu - jak se kdo tvářil při druhé volbě Štěpán  Kotrba
16. 2. 2008 Pehe zveřejnil protestní nótu: vztahy Česka s USA se prý po zvolení Klause zhorší Štěpán  Kotrba
15. 2. 2008 Kdo se bojí Václava Klause ? Ivan  Veselý
15. 2. 2008 Jana Bobošíková: Hlava státu zmůže mnohé, když se nebude bát hlasitě hájit hodnoty a principy civilizované společnosti, když bude připravena sloužit lidem a ne posluhovat mocnostem Jana  Bobošíková
15. 2. 2008 Embargo je formou lži Jiří  Maštálka
15. 2. 2008 Václav Klaus: Jsme už úplně jinde, jen na to, co bylo předtím, nějak příliš rychle zapomínáme Václav  Klaus
14. 2. 2008 Komunista Maštálka: Pouze politik, který si "zašpinil" ruce pravicovou politikou minulých let, dokáže něco změnit Jiří  Maštálka
13. 2. 2008 Jana Bobošíková na Hrad! ...? Jan  Hamáček

Smrt Bénazír Bhuttové RSS 2.0      Historie >
5. 2. 2008 Británie plánovala postavit v Afghánistánu pro Taliban výcvikový tábor   
16. 1. 2008 Americká a britská rozvědka se zřejmě svářejí o to, jaký přístup používat v Afghánistánu   
9. 1. 2008 BBC a indicie naznačující budoucí realitu v Pákistánu a Afghánistánu Štěpán  Kotrba
8. 1. 2008 Bhuttová: Důkazy jsou pryč, za smrt si podle Mušarrafa mohla sama   
8. 1. 2008 Konspirace, nebo zvídavost? Jiří  Jírovec
8. 1. 2008 Neprofesionalita nebo Profesionálové? Jan  Zeman
8. 1. 2008 BBC je zaprodaná vládě Michal  Vimmer
8. 1. 2008 Atentát na Bhuttovou vyšetřuje pákistánský inspektor, který řešil vraždu reporéra Wall Street Journal   
8. 1. 2008 Editor pořadu Newsnight: BBC případ dvou "diplomatů" vyhoštěných z Afghánistánu vyšetřuje Jan  Čulík
7. 1. 2008 Complaint to the BBC - Stížnost na BBC   

Radiožurnál podle Tachecí RSS 2.0      Historie >
8. 2. 2008 Konvalina chce vysvětlení svého odvolání? Může ho mít. Štěpán  Kotrba
31. 1. 2008 Který film naposledy rozplakal Petra Vachlera?   
21. 1. 2008 Stížnost Radě Českého rozhlasu: Tachecí porušila Kodex Českého rozhlasu aneb co je to "myslet nově" Štěpán  Kotrba
21. 1. 2008 Každý by měl dělat, co umí, aneb, paní Tachecí, potřebujeme vás jinde a jinak! Karel  Šolín
21. 1. 2008 Volejte ředitelce, volejte Báře aneb čí chleba jíš, toho píseň zpívej   
18. 1. 2008 Svět kolem rádia František  Řezáč
17. 1. 2008 První významná internetová iniciativa?   
17. 1. 2008 Barbora Tachecí: 4000 lidí nepokládám za mnoho   
16. 1. 2008 Radiožurnál: Pro řešení neexistuje rychlý, jednoduchý, schematický recept Štěpán  Kotrba
16. 1. 2008 "S nutným časovým odstupem budeme změny vyhodnocovat"   

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
10. 3. 2008 Zřiďme státní zdravotní pojišťovnu   
28. 2. 2008 Plány ministerstva zdravotnictví ohrožují vzdělávání budoucích lékařů   
28. 2. 2008 Blokační minorita Petr  Wagner
21. 2. 2008 Americké zdravotnictví v zrcadle NEJMu Boris  Cvek
19. 2. 2008 Jak jsem onemocněl   
31. 1. 2008 Premier Topolánek hat wieder Bescheid gegeben...! Vladislav  Černík
17. 1. 2008 Poplatky u lékaře platit nebudu   
17. 1. 2008 Jako lékař MUSÍM pacienta ošetřit Petr  Wagner
14. 1. 2008 Zdravotnictví plně hrazené ze zdravotního pojištění může dosahovat velmi dobrých výsledků Darina  Martykánová
11. 1. 2008 Zničí Julínek špičkové lékařské pracoviště?   

Aféra jménem Andula - kniha na pokračování RSS 2.0      Historie >
11. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XX. část) Josef  Brož
7. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XIX. část) Josef  Brož
4. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XVIII. část) Josef  Brož
28. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVII. část) Josef  Brož
23. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVI. část) Josef  Brož
20. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XV. část) Josef  Brož
15. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIV. část) Josef  Brož
13. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIII. část) Josef  Brož
8. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XII. část) Josef  Brož
6. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XI. část) Josef  Brož

Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě RSS 2.0      Historie >
30. 11. 2007 Putin podepsal zákon pozastavující účast Ruska ve smlouvě CFE   
15. 11. 2007 Červený kříž lituje nedostatečné aktivity zemí-účastníků Úmluvy o některých konvenčních zbraních   
8. 11. 2007 Rusko vypovědělo smlouvu o konvenčních silách   
6. 11. 2007 Generál Balujevskij: "Vyjasněme si nejprve pojmy"   
31. 10. 2007 Rusko--Západ: hledání východiska   
26. 10. 2007 Týden vztyčených prostředníků Karel  Dolejší
21. 9. 2007 Rusko vysílá vážné varování západní Evropě   
14. 9. 2007 Velká hra existence lidské společnosti je neměnná   
10. 8. 2007 Tvrdá pravda a evidentní skutečnosti Fidel Castro Ruz
3. 8. 2007 Západ se třese strachem nad příznaky nové studené války   

Kongres Evropské levice, Praha 2007 RSS 2.0      Historie >
25. 11. 2007 Demagogický populismus Georgi  Margaritov
25. 11. 2007 Jak česká média ignorovala kongres evropské levice Štěpán  Kotrba
25. 11. 2007 Bertinotti: "Evropská levice nemůže vzniknout na platformě nějaké ideologie"   
25. 11. 2007 Evropskou levici povede Lothar Bisky. K příštím evropským volbám?   
25. 11. 2007 Zkreslená vize Vojtěcha Filipa Jan  Čulík
24. 11. 2007 Lothar Bisky: K evropské kultuře patří obsáhlá historie demokracie, osvícenství, veřejné debaty   
24. 11. 2007 Neubert: Evropská levice už ušla svůj kus cesty - jiný svět a jiná Evropa jsou nejen možné, ale i nutné Milan  Neubert
24. 11. 2007 Oskar Lafontaine v Praze   
24. 11. 2007 Lafontaine: "Levice je věrohodná pouze tehdy, když je demokraticky obnovená"   
24. 11. 2007 Filip: "Jsme v situaci, kdy se odzbrojuje lid a ozbrojují se ti, kteří vládnou penězi" Vojtěch  Filip

Čunkova demise na pokračování RSS 2.0      Historie >
8. 11. 2007 Nechte orgány činné v trestním řízení pracovat Zuzka Bebarová Rujbrová
7. 11. 2007 Od Tuchačevského k Čunkovi Vladislav  Černík
7. 11. 2007 Déja–vu televizní krize Štěpán  Kotrba
5. 11. 2007 Kokardy, jásot, na praporu prapor - a inovace Miloš  Štěpánek
5. 11. 2007 Jenom Čunek...?!? Ladislav  Žák
3. 11. 2007 Poučení z Čunkova vývoje ve straně a společnosti Štěpán  Kotrba
2. 11. 2007 Čunek odstoupil pozdě Pavel  Kováčik
2. 11. 2007 V ČR fungují jen Parkinsonovy zákony   
2. 11. 2007 Proti politikovi se v ČR nikdy nepovede spravedlivý proces   
2. 11. 2007 Za určitých okolností je porušování zákonů nutné   

Klausovo tažení proti ekologům RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Gore -- demokrat, který opravdu, ale opravdu není občanský Anna  Čurdová
25. 9. 2007 Ekologické organizace k prezidentově projevu   
25. 9. 2007 Petržílek: ČSSD se distancuje od názorů prezidenta Klause Petr  Petržílek
24. 9. 2007 Živá planeta aneb sto omylů Václava Klause Pavel  Nováček
18. 9. 2007 Klaus: Dočkáme se umlčování oponentů na vážná společenská témata? Václav  Klaus
17. 9. 2007 Klaus k Masarykovi: "Měl blízko k humanistickému socialismu a chápal význam sociálních otázek" Václav  Klaus
14. 9. 2007 Je hluboký omyl dávat rovnítko mezi životním stylem a hodnotou svobody   
14. 9. 2007 Klaus Bursíkovi: Jednáte bez mandátu vlády - s fatálním dopadem na ekonomiku Václav  Klaus
14. 9. 2007 Klaus vs. Bursík Boris  Cvek
10. 9. 2007 Nashledanou, pane Klausi Bohumil  Kartous

Írán RSS 2.0      Historie >
7. 2. 2008 Vybuduje si Čína vojenskou základnu v Íránu?   
4. 2. 2008 Írán provedl test odpalovací rampy a otevřel vesmírné kontrolní středisko Štěpán  Kotrba
21. 1. 2008 Iránská hrozba Karla Schwarzenberga Přemysl  Janýr
24. 12. 2007 Dokument amerických zpravodajských služeb o Íránu - Dobrá zpráva. Až příliš. Karel  Dolejší
8. 12. 2007 Amerika tvrdě promarnila ve věci Íránu svou šanci   
5. 11. 2007 USA: 52 procent "pravděpodobných voličů" "podporuje americký vojenský útok proti Íránu"   
27. 10. 2007 Musíme bombardovat Írán   
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
17. 10. 2007 Íránská opozice nechce finanční pomoc z USA Lukáš  Lhoťan
12. 10. 2007 Hraje si s bombou -- aneb naivním konstruktivismem vpřed! Kateřina  Amiourová

Šanghajská organizace spolupráce RSS 2.0      Historie >
7. 2. 2008 Vybuduje si Čína vojenskou základnu v Íránu?   
23. 1. 2008 Jestli se Rusko otočí východním směrem, bude to naše prohra, ne prohra Moskvy Oskar  Krejčí
3. 1. 2008 Globální válečná hrozba základny USA v ČR a naše odpovědnost Miroslav  Polreich
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
6. 10. 2007 V Dušanbe skončil summit SNS, zahájen byl summit Euroasijského ekonomického společenství   
1. 10. 2007 Tadžikistan: Snaha o posilnenie pozície Peter  Stupavský
15. 9. 2007 Stredoázijské energetické lišiactvo Peter  Stupavský
31. 8. 2007 Výsledky Šanghajské organizace spolupráce: rozdělování Turkmenbašiho zásob plynu pokračuje   
20. 8. 2007 Boj proti tzv. "třem zlům" - extremismu, separatismu a terorismu konečně v popředí zájmu Miroslav  Polreich
16. 8. 2007 NATO východu zahajuje diplomatickou ofenzívu Štěpán  Kotrba

iDnes publikuje rozhovory s majiteli bordelu RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2007 Další výrazné posílení důvěryhodnosti portálu iDnes...   
26. 8. 2007 Žijeme ve svobodný zemi a podnikání v erotice je normálka   
25. 8. 2007 Lehký případ funkcionálního analfabetismu Václav  Chyský
25. 8. 2007 Kam v Kanadě do bordelu? Nikam - policie vás pošle na školení Miloš  Kaláb
25. 8. 2007 iDnes, "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál" idolizuje i pornoslužby pravidelněji   
25. 8. 2007 "Ne všechno, přicházející ze Západu, je kvalitní"   
25. 8. 2007 Bordely v Čechách legální nejsou   
24. 8. 2007 "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál na 'českém' internetu" interviewuje majitele bordelu! Jan  Čulík
24. 8. 2007 Kam "utéct" před tím, co se děje v této zemi?   
24. 8. 2007 Proč by se ženy měly starat o děti?   

Arktida RSS 2.0      Historie >
10. 3. 2008 EU: Klimatické změny mohou vyvolat konflikt s Ruskem   
31. 8. 2007 Arktida bez jaderných zbraní? Jan  Burian
14. 8. 2007 Po Rusku a Kanadě směřuje do Arktidy i americká loď   
3. 8. 2007 Ruský ponor do velmocenské hloubky Štěpán  Kotrba
3. 8. 2007 Západ se třese strachem nad příznaky nové studené války   
9. 4. 2007 Svět v roce 2035   
6. 4. 2007 Podnebné změny "nejtvrdším způsobem zasáhnou chudé lidi"   
15. 3. 2007 Immanuel Wallerstein: Klimatické katastrofy: tři překážky bránící, aby se s tím něco dělalo Immanuel  Wallerstein
12. 2. 2007 Klimatické změny, britští konzervativci a postoj české ODS Bohuslav  Binka
21. 9. 2005 Firmy chtějí jednat proti globálnímu oteplování, brání jim v tom vlády   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
29. 2. 2008 Volba prezidenta 2008, exces, či nový trend? Petr  Sak
29. 2. 2008 Kubiceho zpráva: Stížnost proti odfláklému stanovisku Rady Českého rozhlasu Štěpán  Kotrba
28. 2. 2008 Sněmovně přibude návrh na odvolání Ladislava Jíši z Rady Českého rozhlasu Štěpán  Kotrba
22. 2. 2008 Vzkaz TV Prima: Než takovéto zprávy, to raději žádné   
21. 2. 2008 Barbora Tachecí je pryč. A co Rada? Irena  Ryšánková
21. 2. 2008 Češi jsou přesyceni reklamou v elektronických médiích   
21. 2. 2008 Rozhlas by měl otevřít diskusi o tom, jak by měl Radiožurnál vypadat Boris  Cvek
15. 2. 2008 Jiřina Jirásková pokřtí Lucii Bílou v roli malé černé gorily   
13. 2. 2008 Stálá komise pro sdělovací prostředky bude rozhodovat o odvolání Marie Ptáčkové Štěpán  Kotrba
12. 2. 2008 Je DAB digitální rozhlasové vysílání slepou uličkou?   

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
7. 3. 2008 Julínek lže ve zprávě ke zdravotní neškodnosti radaru!   
7. 3. 2008 Radar: Odstupující píárista Klvaňa si stěžoval na Britské listy v ČT24 Štěpán  Kotrba
5. 3. 2008 Radar v Brdech: Kterak Bush a Topolánek uplatňují Lisabonskou smlouvu Karel  Košťál
23. 2. 2008 Radar nebude pod velením a řízením NATO, říká generál Obering Daniel  Solis
5. 2. 2008 Dopouštějí se členové vlády a další osoby závažné trestné činnosti? Václav  Drbohlav
4. 2. 2008 Radar s digitálním tvarováním vysílaného svazku: klíč k ruským obavám   
4. 2. 2008 Írán provedl test odpalovací rampy a otevřel vesmírné kontrolní středisko Štěpán  Kotrba
1. 2. 2008 Podílela se firma STEM na manipulaci veřejného mínění ve věci amerického radaru? Jakub  Rolčík
31. 1. 2008 Už i časopis Popular Mechanic tvrdí to, co Vondra s Klvaňou stále popírají   
28. 1. 2008 Bývalý analytik CIA Steven E. Meyer : Radar je najmä o politike. Je to akoby Rusi postavili radar v Mexiku.   

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
10. 3. 2008 Válka s mloky Lovelocky Karel  Dolejší
4. 3. 2008 Jak je to s rezervními fondy Ruska   
3. 3. 2008 Rusko a Srbsko podepsaly dohodu o jižní větvi plynovodu   
6. 2. 2008 Je nesmysl vést o docházející energetické zdroje války Mojmír  Babáček
31. 1. 2008 Firma Shell zaznamenala "obscénní" zisky   
29. 1. 2008 Další kroky Gazpromu na Balkáně   
28. 1. 2008 Nová ruská energetická stratégia Vladimir Petrovič Radjuhin
25. 1. 2008 Nabucco je mrtvé, Rusko posiluje pozici dominantního dodavatele plynu a ropy pro Evropu Jiří G. Müller
22. 1. 2008 Ceny energie rostou. Bude hůř? Petr  Frish
9. 1. 2008 ČEZ! ČEZ? Martin  Martínek

Čína RSS 2.0      Historie >
21. 2. 2008 Čína obvinila Spojené státy, že používají dvojí metr   
7. 2. 2008 Vybuduje si Čína vojenskou základnu v Íránu?   
14. 1. 2008 ČRo a Čína: Radní jako diplomatičtí diletanti Štěpán  Kotrba
14. 1. 2008 Číňané mají financovat Citibank, aneb Další ukázka nezadržitelných změn ve světovém hospodářství Uwe  Ladwig
8. 1. 2008 Nezadržitelná změna ve světovém hospodářství, neboli O rostoucí kupní síle čínských firem Uwe  Ladwig
5. 1. 2008 Čínsko - indická výzva Západu   
3. 1. 2008 Globální válečná hrozba základny USA v ČR a naše odpovědnost Miroslav  Polreich
5. 11. 2007 Paroubek odlétl, aby se nechal přesvědčovat Američany Štěpán  Kotrba
16. 10. 2007 Nynější sjezd Čínské komunistické strany ovlivní celý svět   
16. 10. 2007 Hu oznámil mírné reformy   

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
12. 3. 2008 Somálsko: zhoršení humanitární situace   
12. 3. 2008 Independent: Ohlušující mlčení   
24. 1. 2008 Immanuel Wallerstein: Keňa: stabilní demokracie nebo rozpad? Immanuel  Wallerstein
8. 8. 2007 Za oponou neoliberálního humanitarismu: od Iráku k Darfúru Mesfin  Gedlu
6. 8. 2007 Africký kontinent součástí "války proti terorismu" Daniel  Veselý
26. 6. 2007 Afrika odmítá americké plány na výstavbu velké vojenské základny   
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním   
1. 5. 2007 Immanuel Wallerstein: Afrika roku 2057 Immanuel  Wallerstein
29. 3. 2007 Očekával jsem, že mě zabijí   
27. 3. 2007 Zimbabwe: vítejte zpět špatné vzpomínky! Mesfin  Gedlu

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
12. 3. 2008 Římská církev dělá krok zpět do středověku Boris  Cvek
11. 3. 2008 Recyklujte, nebo přijdete do pekla, varuje Vatikán   
6. 2. 2008 Dohoda, nebo loupež tisíciletí? Ladislav  Háva
6. 2. 2008 Vatikán je otevřeně proti válce v Iráku Boris  Cvek
6. 2. 2008 Nepochopení Boris  Cvek
5. 2. 2008 Chce Bůh radar a rakety? Milan  Daniel
25. 1. 2008 V čem je navrhované majetkové vypořádání s církvemi prospěšné pro stát či daňového poplatníka? Štěpán  Kotrba
10. 9. 2007 Vatikán i Rakousko se vypořádávají s holocaustem Richard  Seemann
21. 8. 2007 Družstevnictví z pohledu římských papežů Karol  Dučák jr.
27. 7. 2007 Papežův tajemník varoval před přistěhovalectvím muslimů do Evropy Lukáš  Lhoťan

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2007 Když Potůček naslouchal antikomunistům mezi bývalými komunisty Štěpán  Kotrba
17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
1. 11. 2006 Tichá vzpomínka na ostravské soudruhy Ladislav  Žák
6. 9. 2006 Sedmdesát tisíc udavačů, denunciantů a konfidentů Jaroslav  Krejčí
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová
26. 7. 2007 Trestní oznámení pro pomluvu   
20. 6. 2007 Diplomatická kontroverze kolem spisovatele Rushdieho se zostřuje   
16. 3. 2007 Jak se v Právu cenzuruje Mitrofanov Štěpán  Kotrba
6. 3. 2007 Svoboda slova v ČR neexistuje Tomáš  Stýblo
16. 1. 2007 Německo chce zakázat nacistické symboly v celé EU   
22. 12. 2006 Jak úspěšně ovlivňovat a nenechat se zmanipulovat Jozef Bohumil Ftorek

Školství RSS 2.0      Historie >
7. 3. 2008 Jesle jako vzdělávací zařízení, aneb už se nedá mluvit o krkavčích matkách Uwe  Ladwig
22. 1. 2008 Neúcta k vědění se nevyplácí Darina  Martykánová
4. 12. 2007 Sítě v síti, aneb jsou ve školství jen problémy s platy? Pavel  Táborský
21. 11. 2007 Sloučení škol nebude škodit   
15. 11. 2007 Nemoc, způsobená Oxfordem? Ema  Čulík
15. 11. 2007 Britské vysoké školy, pro a proti Jan  Čulík
15. 11. 2007 Manifest maturanta   
14. 11. 2007 Náš mlčící maturant Patrick  Ungermann
14. 11. 2007 Nechceme sloučení škol Simona  Szekelyová
11. 10. 2007 Vzdělání je důležité Hynek  Bíla

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
13. 3. 2008 Operace Iraqi Freedom: Vojenské vítězství, politická prohra Karel  Dolejší
10. 3. 2008 Česká vláda jedná s iráckými teroristy Lukáš  Lhoťan
29. 2. 2008 "Tak trochu jiná" euroatlantická diplomacie v Sýrii: Brzeziński a Paroubek Štěpán  Kotrba
5. 2. 2008 Británie plánovala postavit v Afghánistánu pro Taliban výcvikový tábor   
5. 2. 2008 Britský princ Andrew kritizoval USA za iráckou válku   
5. 2. 2008 Americké firmy korumpují irácké poslance Anna  Voňavková
2. 2. 2008 Student odsouzen k smrti, že si stáhl z internetu chartu práv žen   
29. 1. 2008 Návrat do Falludže   
21. 1. 2008 Iránská hrozba Karla Schwarzenberga Přemysl  Janýr
16. 1. 2008 Americká a britská rozvědka se zřejmě svářejí o to, jaký přístup používat v Afghánistánu   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
28. 1. 2008 Odcházení od Václava Havla: Stará hra, která nevědomky nastoluje důležitý problém současnosti Jan  Čulík
25. 1. 2008 Čtenář je partnerem autora Irena  Zítková
17. 1. 2008 Založen Přípravný výbor Společnosti přátel Památníku národního písemnictví   
11. 1. 2008 Zemřeli dva spisovatelé, kteří milovali Jesenicko Libor  Martinek
4. 1. 2008 Jan Čulík, Knihy za ohradou   
14. 12. 2007 Znovu: Bude zrušen Památník národního písemnictví?   
17. 11. 2007 Člověk zahrada širá: Milan Kundera jako mladý stalinista Jan  Čulík
16. 11. 2007 Lašsko-evropský básník Óndra Łysohorsky Libor  Martinek
7. 11. 2007 Ludvík Vaculík: Hodiny klavíru. Památník národního písemnictví, 7. 11. 2007, 18 hod.   
6. 11. 2007 Básník a darebák podruhé Petr  Král

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
12. 3. 2008 Radar nezachytí rakety včas   
7. 3. 2008 Julínek lže ve zprávě ke zdravotní neškodnosti radaru!   
7. 3. 2008 Američané na své základně v ČR nebudou podléhat českým soudům   
7. 3. 2008 Radar: Odstupující píárista Klvaňa si stěžoval na Britské listy v ČT24 Štěpán  Kotrba
5. 3. 2008 Radar v Brdech: Kterak Bush a Topolánek uplatňují Lisabonskou smlouvu Karel  Košťál
27. 2. 2008 Kdy přestanou lhát? Boris  Valníček
26. 2. 2008 Aktivisté proti americkému radaru v ČR přivítají českého premiéra před Bílým domem   
26. 2. 2008 Protesters Against US Radar in Czech Republic to Greet Czech Prime Minister at the White House   
26. 2. 2008 Mějme sílu a odvahu myslet...   
26. 2. 2008 Je nejvyšší čas ukázat naši společnou vůli Soňa  Hromátková