13. 3. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
13. 3. 2008

Případ Rudolfa Kučery, který "není novinářem", ČRo však vysílá jeho komentáře:

Sudetoněmecký landsmanšaft v Praze: Diskutovat s vámi nebudeme

Pan Peter Barton, ředitel kanceláře Sudetoněmeckého landsmanšaftu v Praze, vyjádřil názor, že pan Rudolf Kučera nelhal a není novinářem. Na námitky Britských listů, že máme věcné informace, potvrzující opak, konstatoval, že s námi diskutovat nebude. Viz pozoruhodná korespondence níže.

Navzdory poněkud sporné obraně pana Kučery, který "není novinářem", vysílá Český rozhlas stále komentáře pana Kučery, který má vazby na aktivistickou organizaci, již německý Spolkový úřad na ochranu ústavy i české ministerstvo vnitra podezřívají ze spolupráce s extremisty. Český rozhlas by měl při vysílání komentářů pana Kučery tyto skutečnosti vždy uvést. (JČ)

Peter Barton:

Vážení,

jsem velmi znepokojen tím, že v tak vážené instituci jakou beze sporu "Britské listy" je, mohou být zveřejňovány tak neuvěřitelně primitivní názory jež vyjadřují pochyby nad "solidností" autorů jen proto, že nějakým způsobem má dočinění se Sudetoněmeckou kanceláří v České republice. Chtěl bych vědět, co koho konkrétně na činnosti této instituce "znepokojilo", každý se může o její práci přesvědčit na webové stránce www.sks-praha.com. A prosím už konečně nepoužívat ten hloupý germanismus "Landsmanšaft", toto germanistické pitvoření českého jazyka.

Peter Barton

Ředitel

Sudetoněmecká kancelář Praha

Jan Čulík:

Vážený pane Bartone,

jde o něco jiného. Pan Kučera nám výslovně sdělil, že ze správní rady vaší instituce jako nezávislý novinář odstoupil. Můžete se vyjádřit k tomu, proč to tvrdil, a ve skutečnosti to neudělal?

Na činnost vaší organizace nemám osobně žádný názor.

S pozdravem

Jan Čulík

Peter Barton:

Vážený pane Čulík,

na první větě není pravdivé nic a jak znám dr. Kučeru, tak ani ne to tvrzení, že by z něčeho odstoupil:

Žádnou správní radu nemáme.

Pan Rudolf Kučera není novinářem.

S pozdravem

P. Barton

Jan Čulík:

Tvrzení pana Kučery, že z vedení vaší organizace odešel, je ZDE

Na stránkách Českého rozhlasu je na novinářskou práci pana Rudolfa Kučery 3107 odkazů: ZDE

Toto (viz níže) je podvrh?

-------- Original Message --------
Subject: Text

Date: Tue, 27 Mar 2007 12:50:13 +0200 (CEST)
From: Rudolf Kučera r.kucera@email.cz
Reply-To: r.kucera@email.cz
To: redakce@blisty.cz


Dobry den,



dovolil bych si nabidnout Britskym Listum text k uverejneni. Posilam ho v priloze. Kdyby bylo v souvislosti s jeho uverejnenim cokoli potreba, jsem rad k dispozici na mailove adrese. Dejte mi prosim vedet, zda se Vam hodi.

Predem dekuji a zdravim,

Rudolf Kučera

Berliner Kolleg für Vergleichende Geschichte Europas
Koserstr. 20, 14195 Berlin
Tel.: +49 (0)30 / 838 54 771
r.kucera@email.cz

(V příloze mailu byl text, který Britské listy zveřejnily ZDE. V něm Rudolf Kučera tvrdí, že z vedení organizace odešel.)

Peter Barton:

Žádná reakce.

Petr Nachtmann:

Vážený pane Čulíku,

děkuji za přeposlání reakce ředitele Sudetoněmecké kanceláře. Musím se však přiznat, že reakcím pana ředitele úplně nerozumím.

Zajímalo by mě, na jaké "primitivní" názory o doc. Kučerovi si pan ředitel Barton stěžuje. Za sebe mohu říci, že jsem vždy vycházel z písemných pramenů oficiálních institucí (Národní archiv, Obchodní rejstřík, Ministerstvo vnitra apod.), tyto zdroje informací jsem v textu vždy řádně označil.

Je mi také záhadou, proč se panu řediteli nelíbí termín "Sudetoněmecký landsmanšaft" -- organizace pro označování sebe sama používá v němčině termín Sudetendeutsche Landsmannschaft a sám pan ředitel na webové stránce pražské kanceláře landsmanšaftu (http://www.sks-praha.com/de/) uvádí:

"SKS, das Büro der Sudetendeutschen Landsmannschaft in Prag, wurde am 24. März 2003 als "sudetendeutsche Botschaft des guten Willens" in der Tschechischen Republik in Anwesenheit tschechischer und deutscher Politiker und Vertreter des öffentlichen Lebens eröffnet." ("SKS, kancelář Sudetoněmeckého landsmanšaftu, byla otevřena 24. března 2003 za přítomnosti českých a německých politiků jako "sudetoněmecké vyslanectví dobré vůle" v České republice." -- v Obchodním rejstříku byla však pražská kancelář Sudetoněmeckého landsmanšaftu zaregistrována již 4. prosince 2002 jako společnost s ručením omezeným, jako předmět podnikání jsou uvedeny "vydavatelské a nakladatelské činnosti, reklamní činnost a marketing, činnost informačních a zpravodajských kanceláří", tedy standardní public relations a lobbing).

Považuji za překvapivé, pokud doc. Rudolf Kučera uvedl 19. března 2007 o pražské kanceláři landsmanšaftu, že "nikdy z této kanceláře neměl ani korunu a nemá v ní ani žádný podíl," zatímco podle Obchodního rejstříku držel Kučera v SKS vlastnický podíl ve výši 20.000 Kč.

Pokud Rudolf Kučera upřesnil 20. března 2007, že svůj podíl převedl v roce 2006 na jednatele SKS Milana Kubese, ale že změna dosud nebyla provedena v Obchodním rejstříku, překvapuje mě to. 6. května 2007 se PhDr. Rudolf Kučera se valné hromady SKS konané dne 6. 5. 2007 zúčastnil jako společník s hlasovacím právem.

Ředitel Barton tvrdí: "Pan Rudolf Kučera není novinářem."

S tímto tvrzením by se dalo polemizovat. 19. března 2007 se doc. Kučera osobně zmínil o "časopise Střední Evropa, jehož je šéfredaktorem již 23 let" . Šéfredaktor časopisu není novinář?

Pan docent Kučera ve svém oficiálním životopise zveřejněném na webových stránkách Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy ZDE - - uvádí v sekci "Veřejné aktivity", že je "členem redakční rady Revue Střední Evropa a členem redakční rady Panevropa Deutschland". Rudolf Kučera také působí jako politický komentátor v Českém rozhlase (naposledy jsem aktuální Kučerův komentář zaregistroval před čtyřmi dny: ZDE).

Je pozoruhodné, že doc. Kučera ve svém životopise uvádí mezi veřejnými aktivitami také svoji funkci v Radě vysokých škol, ale opomíjí své angažmá v pražské kanceláři landsmanšaftu i svůj vstup do Komunistické strany Československa (v 70. letech, v dobách temné husákovské normalizace) a ani ve svém oficiálním životopise neuvádí své působení v komunistickém Filosofickém ústavu ČSAV za minulého režimu. Zajímalo by mě, zda se Rudolf Kučera pochlubil se svým dřívějším členstvím u komunistů alespoň svým kolegům ze Sudetoněmeckém landsmanšaftu.

Zaujalo mě, že navzdory svému dřívějšímu členství v komunistické straně vyzýval doc. Rudolf Kučera v roce 1991 k "dekomunizaci" ZDE.

Jsou vyjádření doc. Kučery o jeho podílu v pražské pobočce landsmanšaftu či o nutnosti "dekomunizace" pouze účelovým plácáním?

Výroky doc. Kučery, že nemá majetkový podíl v SKS, a tvrzení pana ředitele, že R. Kučera není novinářem, mi v kontextu písemných materiálů připomínají výrok Josefa Švejka, že každé zapírání ztěžuje přiznání -- a naopak.

Pan ředitel Barton se diví, co by konkrétně mohlo někoho znepokojovat na činnosti pražské pobočky Sudetoněmeckého landmanšaftu.

Obavy by mohla vzbuzovat organizace Witikobund, součást Sudetoněmeckého landsmanšaftu, kterou německý Spolkový úřad na ochranu ústavy (BfV) i české ministerstvo vnitra považují za neonacistickou (zdroj: Ministerstvo vnitra ČR, odbor bezpečnostní politiky: Informace o problematice extremismu na území České republiky v roce 2004, str. 15: ZDE, časopis Policista ZDE).

Kontroverze mohli vzbudit také bývalí nacisté ve vedení Svazu vyhnanců, organizace zastřešující Sudetoněmecký landsmanšaft -- o problému referoval mj. německý časopis Der Spiegel (vycházím z těchto zdrojů: ZDE,ZDE, ZDE, ZDE , ZDE).

Domnívám se však, že pražská kancelář Sudetoněmeckého landsmanšaftu dokáže vytvořit kontroverze i vlastními silami. Kromě podivných výroků a selektivní paměti docenta Kučery by mohly být zajímavé i osudy prezentace pražské pobočky na webu.

Pan ředitel Barton správně uvádí aktuální hostname www.sks-praha.com, ale nezmiňuje se, že SKS používalo pro své webové stránky i českou doménu sks-praha.cz, přičemž na stránky v české doméně sks-praha.cz dosud odkazují weby bavorské a rakouské pobočky landsmanšaftu ZDE

Landsmanšaft pověřil registrací domény sks-praha.cz pana Nejdla, komunálního politika, který dříve na radnici Prahy 2 zastupoval Unii svobody. (Pan Nejdl již dříve na sebe registroval doménu us-deu-iniciativa.cz a tehdy uvedl svoji starší adresu bydliště v Sokolské třídě na Vinohradech ZDE

Mezitím se přestěhoval na Prahu 10, a tak se v roli držitele domény sks-praha.cz objevil s následujícími údaji:

Jméno : Jan

Příjmení : Nejdl

Typ subjektu : Fyzická osoba

Kontaktní adresa : U Hranic 14

10000 Praha 10, cz

Adresa sídla : U Hranic 14

10000 Praha 10, cz

E-mail : jan.nejdl@seznam.cz)

Bylo zvláštní, že pan Nejdl figuroval dokonce jako*držitel* domény sks-praha.cz, nikoli jako pouhý technický správce -- landsmanšaft by pak neměl k doméně sks-praha.cz prakticky žádný oficiální vztah.

(Systém registrace českých domén se vyvíjel, ale výlučné postavení držitele domény se prakticky nezměnilo, více informací je možno získat jednoduše ZDE ; byl jsem v minulosti svědkem, kdy si někdo z ignorance nechal registraci domény zařídit třetí stranou, avšak nestal se prvoplatným držitelem domény. Pak se nepohodl se servisním partnerem a o doménu přišel.)

Loni v létě jsem s panem Nejdlem o podivné registraci domény pro českou pobočku hovořil (v souvislosti s jinou kauzou související s Unií svobody jsem zjišťoval, zda landsmanšaft navázal prostřednictvím pana Nejdla spolupráci s touto stranou; pan Nejdl i vedení Unie svobody mě ujistili, že nikoli). Pan Nejdl mi tvrdil, že je s registrací domény vše v pořádku. Po několika měsících však neuhradil pravidelný udržovací poplatek správci národní top-level domény .CZ a doména sks-praha.cz se odebrala do věčných lovišť.

Podobná situace již nastala v nedávné minulosti, když Ministerstvo informatiky pohltilo Úřad pro veřejný informační systém (ÚVIS), ale nepřevzalo jeho internetovou doménu uvis.cz a nechalo ji vyexpirovat, přestože na www.uvis.cz odkazovaly stránky různých veřejných institucí, stejně jako dnes stránky některých poboček Sudetoněmeckého landsmanšaftu ukazují do domény sks-praha.cz.

Doménu uvis.cz si posléze zaregistrovali jacísí pornografové, což determinovalo i obsah nové verze www.uvis.cz, bližší informace o kauze uvis.cz jsou k dispozici např. v článku na ZDE

V souvislosti s pohnutými osudy internetové domény sks-praha.cz mě již podivné výroky doc.Kučery nepřekvapují tolik, jako v minulosti.

Zdá se, že zmatek v pražské pobočce sudetoněmeckého landsmanšaftu má zajímavé míry.

Peter Barton:

Vážený pane Nachtmann,

Znovu opakuji, nedebatuju se s nikým, kdo používá germanismus "Landsmanšaft", stejně tak se mi hnusí, když někdo si bere do slovníku výrazy jako "cigoš" nebo "židák".

Naši webovou stránku www.sks-praha.com jste si asi pořádně nepřečetl, to slovo nahoře tam nenajdete, český překlad německého slova Landsmannschaft (Mimochodem DIE Landsmannschaft, když už, a ne TEN) je Sudetoněmecké krajanské sdružení, ten ano. Používání germanismů má ve čtenáři vzbudit hrůzu, je v tom samozřejmě záměr tvůrce těchto zprzněnin.

Také jsem se nedověděl z čeho má mít čtenář hrůzu, když si o naší činnosti dočte na našem webu a i jinde. Z přednášek o odboji Sudetských Němců proti Hitlerovi? O tom jsme měli vícero seminářů. Z toho, že spolupracujeme s předsedou Židovské obce "Emnet Va Emuna" Gideonem Mamrothem, který byl s izraelskou delegací na návštěvě Sudetoněmeckých dnů v Augsburgu? Z toho, že pravidelně zveme česko-německé školní třídy a studenty na besedu s bývalými vězni koncentračního tábora Osvětim? Je to nutné, protože je stále nutné připomínat holocaust další generaci a také v tom budu i dále pokračovat, je to totiž zločin, jenž nemá příkladu v dějinách lidstva. O zločinech holocastu se mluvilo na minulých Sudetoněmeckých dnech a to velmi jasně z úst nejvyších představitelů, najděte si projevy na webu. I jiné utrpení je mi totiž blízké, nejen našich krajanů. O naší činnosti se pravidelně přesvědčují mnozí němečtí a čeští politici, kteří nás chodí navštěvovat, ať už veřejně nebo soukromě. A to není marketing? A to co dělám teď, když Vám píšu, není to snad "reklamní činnost"?

Pan Dr. Rudolf Kučera je vynikající člověk, jehož si vážím a s ním i mnoho dalších lidí, kteří ho znají, Češi a Němci. A tak to i zůstane. Jsem rád, kdykoliv mohu s ním mluvit, protože vím, že je to odborník a navíc osobnost. Kučera je pro mě člověkem, který mi také občas i něco vytkne a já jsem mu za jeho radu vděčný, když mi řekne, že jsem udělal blbost. Ale věřte, nemá ze styků s naší kanceláří nebo sdružením ani vindry, pouze problémy a útoky ze strany českých nacionalistů, komunistů a podobných extremistů. Nehledejte právní kličky, jste na slabém ledě, to už hledali jiní před Vámi, aby něco "nekalého" na sudetských Němcích a našem vyslanectví dobré vůle (Přečtěte si, co to slovo "Botschaft" všechno v češtině může znamenat) a nevcházejte do společnosti českých extremistů, co stále bombardují různé české instituce s tím, že se ta kanclář musí zavřít. Jsou i užitečnější práce.

Rádi Vás na naší příští akci pozveme. Na té poslední, přednášce Miloše Rejchrta jste mohl být také, kdybych o Vás věděl.

Přeju všem čtenářům hezký den a prosím se dobře obléci, dnes je chladno a já to vím, neboť píšu z kanceláře, kde jak jeden soudruh z Klubu českého pohraničí či podobného sdružení varoval: "Tam se totiž pracuje!".

S pozdravem

Peter Barton

Ředitel

Pak tam píšete cosi o "složkách" krajanského sdružení, to jste úplně vedle. V Sudetoněmeckém spolkovém shromáždění jež volí hlavu, nebo lépe řečeno hlavy sdružení jsou zástupci všech pracovních skupin sudetských Němců, jsou tam sociální demokraté, křesťansky smýšlející organizace, sudetoněmečtí zemědělci a mnoho dalších. To je demokracie. Mimochodem v českém parlamentu sedí poslanci stran, jež jsou velmi rozdílné a komunisti ať už bývalí nebo i současní v jednom sále. Je to špatné nebo dobré, že je tam celé spektrum? Ať je to jakkoliv, jsou tam, protože jsou součástí české společnosti, jež je volí.

Jan Čulík:

Vážený pane Bartoni,

vaši obranu pana Kučery rádi zveřejníme, ovšem i skutečnost, že jste nereagoval na dotaz, proč pan Kučera lhal a proč jsou ve vašich mailech různé věcné nesrovnalosti.

Máte plné právo tyto věci objasnit a čekám na vaši konečnou reakci, že je objasníte. Jinak, bohužel, obávám se, bude vaše reakce zřejmě čtenáři shledána jako vyhýbavá, demagogická a neupřímná.

Děkuji.

S pozdravem

Jan Čulík

Peter Barton:

Vážení,

samozřejmě, pokud si přejete, zveřejněte všechno co jsme si napsali, každá reklama je vítána. Chápete ovšem, že Vám nemohu předat nějaký honorář za Vaši činnost, na tom jsme se nedomluvili.

Diskutovat ale dále s Vámi nebudu, nemám na to opravdu čas a ani chuť.

Se srdečným pozdravem

Mit freundlichen Grüßen

Peter Barton M.A.

Jednatel / Geschäftsführer

PO Box 47 Pošta 011 CZ-118 01

e-mail: info@sks-praha.com

tel.: +420 257 535 504

fax: +420 257 535 214

                 
Obsah vydání       13. 3. 2008
13. 3. 2008 VOV: Tři kandidáti do Rady Českého rozhlasu neměli lustrační osvědčení
13. 3. 2008 Sudetoněmecký landsmanšaft v Praze: Diskutovat s vámi nebudeme
12. 3. 2008 O americkém vzpomínání Eva  Hahnová
13. 3. 2008 Studie Pentagonu: Bushova administrativa lhala o vazbách Iráku a Al-Kaidy
13. 3. 2008 Barroso varoval Česko před podrazem na Evropskou unii
13. 3. 2008 Tamáš odcestoval do USA, setkal se s Chomskym
13. 3. 2008 Cena ropy překonala rekordních 110 USD za barel
13. 3. 2008 NATO nespěchá na protiraketovou obranu
13. 3. 2008 Guardian: Jsou skutečně dnešní Spojené státy jako Československo v roce 1975?
13. 3. 2008 Operace Iraqi Freedom: Vojenské vítězství, politická prohra Karel  Dolejší
13. 3. 2008 Radikální Zapatero Lubomír  Molnár
13. 3. 2008 Exekutor po česku jako katův pohůnek Aleš  Uhlíř
13. 3. 2008 Lidé, pronásledovaní stalinským režimem, žijí dnes v bídě
13. 3. 2008 Zeitgeist s českými titulky Jan  Zeman
13. 3. 2008 Roger Heston Edgar Lee Masters
13. 3. 2008 Školy nejsou téma pro referendum -- ostatně radar také ne, tak čemu se divíme
13. 3. 2008 O soudnictví a cizích loukách Petr  Hajn
12. 3. 2008 Radar nezachytí rakety včas
12. 3. 2008 Výběr kandidátů na členy Rady Českého rozhlasu
13. 3. 2008 Dvě kultury a soudruh Lenin Petr  Frish
13. 3. 2008 Autor neví, o čem mluví
13. 3. 2008 Zachrání nás charismatický blázen?
13. 3. 2008 Radovan Lukavský a etika herců
13. 3. 2008 Homo oeconomicus
13. 3. 2008 Patří skutečně Palestina Palestincům? Pavel  Mareš
13. 3. 2008 Staré a otřepané argumenty
13. 3. 2008 Vatikán "nevydal seznam nových sedmi smrtelných hříchů"
12. 3. 2008 Independent: Ohlušující mlčení
12. 3. 2008 Somálsko: zhoršení humanitární situace
12. 3. 2008 Zemřel Miloš Štěpánek
12. 3. 2008 Homo economicus jako mýtus František  Koukolík
12. 3. 2008 Independent: V deziluzi ze Spojených států, Navrátilová opět emigrovala
12. 3. 2008 Média utržená ze řetězu
12. 3. 2008 Jak si Lidové noviny a MfDnes představují vyvážené zpravodajství? Karel  Březný
13. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
11. 3. 2008 Recyklujte, nebo přijdete do pekla, varuje Vatikán
12. 3. 2008 Kritika koncepce člověka jako homo oeconomicus je na místě Jiří  Patermann
12. 3. 2008 Kladivo na politiky katolické víry, kteří neposlouchají Vatikán Miloš  Kaláb
11. 3. 2008 Oidipovského komplexu nejsme hodni Bohumil  Kartous
30. 11. 2007 Jací jsme
12. 2. 2008 Hospodaření OSBL za leden 2008