12. 7. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
12. 7. 2005

Británie:

úterý 18.00: Britská policie zatkla v severoanglickém hrabství Yorkshire několik osob poté, co se jí podařilo zjistit totožnosti osoby, která je podezřívána, že spáchala minulý čtvrtek útok na londýnský autobus.

Sloupek
Božena Správcová

Pila jsem fialové
fijalové
fyjalové víno
a zářím, ty držtičko
Po severním způsobu tančím
v cizí vánkové říze
Již léta mu z flašky dokrmuji netopýrky
rozvěšené po garnýži
A tu po mně ve tři ráno skočí
roztáhne mi nohy
a pomiluje mne.

ze sbírky Guláš z Modrý Krávy, Mladá Fronta, Praha 1993 vybral Štefan Švec

11. 7. 2005

Kritikové varují, že to je nezvládnutelný úkol

Britský ministr vnitra Charles Clarke se chce pokusit přimět internetové a telefonní společnosti, aby archivovaly informace o milionech soukromých emailů, textových zpráv, odeslaných mobilními telefony a o telefonních rozhovorech po dobu tří let. Tento návrh chce Clarke přednést ve středu na mimořádné schůzi evropských ministrů pro bezpečnost.

Kritikové poukazují na to, že tak vznikne tak obrovská hora dat, že by trvalo bezpečnostním službám 50 let, než by získaly výsledky jediného počítačového hledání.

11. 7. 2005

Britská demokratizace médií:

Zpravodajství britských sdělovacích prostředků o čtvrtečních bombových atentátech v Londýně bylo do značné míry založeno na fotografiích a videozáběrech, které poskytli sdělovacím prostředkům řadoví členové veřejnosti. Natočili záběry a fotografovali scény atentátů s použitím mobilních telefonů. Pozorovatelé konstatují, že čtvrtek 7. 7. byl v tomto smyslu historickým mezníkem v rozvoji sdělovacích prostředků. Došlo k jejich podstatné demokratizaci.

12. 7. 2005

Poměrně vysoká kriminalita v ČR a dalších tzv. postkomunistických zemích, na kterou Přemysl Janýr poukazuje, není důsledkem jakéhosi policejního státu, který by kriminalizoval nevinné občany, ale objektivního stavu společnosti, kdy, jak nás učí historické zkušenosti, hluboké změny společenské situace mají téměř vždy za následek růst kriminality. V posledních létech také můžememe v ČR ve statistickách kriminality sledovat trend mírmého zlepšování stavu. Vysoký počet vězňů v USA, přesto že jde o tradiční demokratickou zemi, je dán za prvé tím, že americké soudy ukládají za tytéž skutky zpravidla podstatně delší tresty než soudy evropské a za druhé tím, že v USA existují místa (některé chudinské čtvrti na periferiích velkoměst), kde se koncentruje enormně vysoká kriminalita.

Plně však souhlasím s názorem Přemysla Janýra, že z hlediska fungování principů demokratické společnosti je podstaným nedostatkem stávajícího českého trestního řádu, že výkon dozoru nad přípravným řízením je primárně svěřen státnímu zastupitelství, které je ústavně definováno jako součást moci výkonné, nikoli vyšetřujícím soudcům nadaným soudcovskou nezávislostí.

12. 7. 2005
tisková zpráva Ministerstva práce a sociálních věcí

Počet lidí bez práce se v červnu 2005 snížil o 4 832 osob. Úřady práce evidovaly celkem 489 744 uchazečů o zaměstnání. Míra registrované nezaměstnanosti činila k 30. 6. 2005 8,6 % (květen 2005 -- 8,6 %, červen 2004 -- 8,9 %). Absolutní pokles uchazečů o zaměstnání zaznamenalo 55 okresů. V červnu ubylo meziměsíčně nezaměstnaných od roku 1995 zatím jen dvakrát (v roce 2000 a 2004).

12. 7. 2005

Pro muslimské studenty v Británii se připravují instrukce, jak se mají chovat ostražitě, uprostřed obav, že by se mohli po čtvrtečních násilných útocích v Londýně stát odplatou terčem útoků od britského obyvatelstva.

V neděli napsal týdeník Sunday Times, že britská rozvědka má pod kontrolou britské univerzity, protože prý tam extremistické organizace získávají mezi studenty nové členy.

Federace studentských islámských společností (Fosis), která zastupuje 90 000 muslimských studentů, sdružených v různých organizacích na britských univerzitách, v pondělí obvinila list Sunday Times že tímto článkem přispěl ke zvýšení napětí v britské společnosti a poukázala na to, že už někteří studenti dostávají nenávistné a rasistické maily.

12. 7. 2005

Vzhledem k tomu, že Vaše Britské listy opakovaně poskytují prostor autorovi Aleši Uhlířovi, advokátovi, který napadá ve svých článcích Českou advokátní komoru (dále též Komora), přičemž zpochybňuje i samotnou její existenci, respektive povinnou registraci advokátů u Komory, dovolujeme si na tyto výpady reagovat, píše Ladislav Krym, tajemník České advokátní komory:

12. 7. 2005
Odpověď na článek JUDr. Václava Mandáka "Cenzura v Bulletinu advokacie?"

V Britských listech odpovídá šéfredaktor Bulletinu advokacie JUDr. Václav Mandák na můj článek "Je advokátní komora skutečně garantem kvality právních služeb poskytovaných advokáty?". JUDr. Mandák se přitom zaměřuje na úvodní slova Cenzura v Bulletinu advokacie a již zcela opomíjí podstatu mého příspěvku z 30. 6. 2005, kterým jsem upozornil na určitou pasivitu advokátní komory jako zákonného garanta právních služeb poskytovaných advokáty.

11. 7. 2005

30. června uveřejnily Britské listy příspěvek JUDr. Aleše Uhlíře, advokáta ve Frýdku-Místku, "Je advokátní komora skutečně garantem kvality právních služeb poskytovaných advokáty?" s výmluvným doprovodným titulkem "Cenzura v Bulletinu advokacie."

Aleš Uhlíř nemá rád Českou advokátní komoru a v oblibě nemá ani Bulletin advokacie, tj. odborný a stavovský měsíčník, který Komora vydává. Myslím, že vím proč. V roce 2000 byl na počátku své advokátní praxe Komorou uznán vinným kárným proviněním v oblasti profesní reklamy.

12. 7. 2005

K vnějšímu použití

Účinná látka: voda.

12. 7. 2005

Povyk kolem odmítnutí ústavy EU pomalu utichá a je čas na rozbor situace.

Co je vlastně EU? Je to svým způsobem takové nepodařené dítě Vznikala z původního evropského společenství volného obchodu. Ale některým evropským politikům to nestačilo. Chtěli pevnější a širší společenství.

12. 7. 2005
Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Ve městě se při příležitosti vydání prvního čísla tiskoviny "Demokratická Falúdža" konala tisková konference. Okupační síly na ni pozvaly více než sto místních celebrit -- kmenových šajchů, duchovních, univerzitních profesorů a intelektuálů -- z nichž se však dostavilo pouhých devět. Mluvčí amerických sil, který se představil jako Sam Daimon, na konferenci přiznal, že Američané v posledních týdnech utrpěli ve městě těžké ztráty. Panují proto podle něho obavy, zda americká armáda nebude donucena uvažovat o třetí bitvě o město, pokud budou útoky na ni pokračovat. Korespondent Mafkarat al-Islam, který tiskovou konferenci sledoval, dodal přiznání amerického mluvčího, že odboj považuje Fallúdžu za symbol boje proti okupantům.

Agentura AP oznámila, že okupační síly ve Fallúdže zatkly v poledne jejího televizního kameramana Ámira Alího, který na Náměstí mučedníků ve čtvrtek večer natáčel záběry ohořelých míst, zkroucených kusů kovu a sloupů hustého kouře, způsobených explozí auta naloženého výbušninou.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL
12. 7. 2005

V těchto dnech si celá Evropa připomíná desáté výročí srebrenického masakru. Tehdy před 10 lety došlo k zabití několika tisíc bosenských muslimů. Všichni poukazují na Srby jako původce masakru. Ale nikdo nechce vzpomínat na to, jak to všechno začalo dávno - před rokem 1995.

Bylo to po roce 1989, po pádu socialismu ve východní Evropě. Všechny nástupnické státy v režii WTO a SB vesele privatizovaly na Západ všechno, co vybudovaly jejich předchůdci v posledních 50 letech. Všechny státy - až na jeden. Byla to Jugoslávie, která se rozhodla pro vlastní cestu.

12. 7. 2005

Není jediná "správná" verze událostí v Jugoslávii

Proč publikujete článek Pana Víta " Srebrenická tragedie - jen srebrenická?? " ? Přeci takový "výtvor", který je doslova prošpikován nesmysly a faktickymi chybami nemůže projít přes Vaši redakční radu (alespoň předpokládam, že něco takového máte), ptá se Tomáš Poláček. Pan Vít má evidentní potíže se základními znalostmi, jeden příklad za všechny - vesnice Račak je zmiňována a dávana do souvislostí s událostmi, s kterými vůbec nesouvisí (tedy nebylo by od věci, aby si pan Vít spravil (mimojiné) časovou osu).

Observer: Jak to bylo s balkánskou válkou ZDE

Human Right Watch: Yugoslav Government War Crimes in Racak ZDE

Odpovídáme: Interpretace jednotlivých událostí rozpadu Jugoslávie je nesmírně složitá a neodvážili bychom se vnucovat nikomu jedinou "správnou" verzi událostí. Osobně mně připadá verze pana Víta poněkud ideologická, obdobně však jako jiné, odlišné interpretace. Vyučuji v současnosti o českých médiích postgraduanty z amerických, balkánských a středoasijských zemí v řecké Olympii na semináři, pořádaném Kokalisovou nadací. Je tu celá řada lidí ze zemí z bývalé Jugoslávie. Jejich interpretace historických událostí, vedoucích k rozpadu Jugoslávie, je velmi opatrná. Jedním z hlavních motivů toho, proč vyhlásilo Slovinsko a Chorvatsko nezávislost, bylo podle zdejších svědků prý to, že srbská Akademie věd začala všem školám v Jugoslávii vnucovat jedinou autoritativní učebnici, interpretující celou historii jednotlivých jugoslávských zemí z čistě srbského hlediska. Co se týče dalších událostí bosenského a kosovského konfliktu, jsou účastníci ze zemí bývalé Jugoslávie nesmírně opatrní. Když o nich hovoří, předesílají vždycky varování: "To, co teď řeknu, je bosenský pohled. Srbové (Albánci, Chorvati, atd.) mají jinou interpretaci." - Toť vše.

Jan Čulík
12. 7. 2005
tisková zpráva ROPID

Obnovení pravidelného provozu sedleckého přívozu na severním okraji Prahy je zásadním přínosem pro cyklistické výlety podél Vltavy. Přívoz mezi Sedlecem a Zámky propojí povltavskou cyklostezku v Troji a v Podbabě. Bude tak možné jednoduše spojit výlet krásnou přírodou Bohnického údolí a Šárkou. Nová spojka také přinese rychlé spojení mezi Bohnicemi (Praha 8) a Suchdolem (Praha 6) v rámci MHD. Jízdní kolo lze přívozem přepravovat zdarma.

12. 7. 2005

Zúčtování s "hnědou skvrnou" v dějinách strany

Vedení SPÖ splnilo svůj slib, když v roce 2000 ústy svého předsedy Alfreda Gusenbauera slíbilo pod dojmem vstupu Haiderových Svobodných do vlády vyrovnat se s hnědou minulostí. Pět let historici pracovali na studii, která by odhalila "hnědé skvrny" v poválečných dějinách této strany. Nyní po jejím zveřejnění vyplývá, že nejméně deset procent sociálně demokratických politiků v roce 1945 znovuobnovené  strany bylo členy hitlerovské NSDAP. V řadách lidové strany, která vyhrála první poválečné volby, jich bylo ještě více.

12. 7. 2005

Se zájmem jsem sledoval diskuzi o ekonomii, kterou jste ale, možná si myslíte, že elegantně, ustřihli v podstatě "klausovským" příspěvkem Pavla Kohouta "Jděte a učte se". Podobně jako Václav Klaus v reakci na možné jiné způsoby privatizace pronášel pouze věty jako "to je nedorozumění, tudy by cesta nevedla" bez logického vysvětlení, i v článku Pavla Kohouta je v podstatě mimo anekdotu pouze konstatování, aby se diskutující učili, že o ekonomii neví vůbec nic a konstatování, že v jejich příspěvcích je "neuvěřitelné množství bizarních chyb v logickém myšlení ověcných chybách ani nemluvě", aniž by byla alespoň jedna z chyb uvedena na pravou míru jako příklad. Tento způsob diskuse se mi jeví jako arogantní a divím se, že jste tento příspěvek vůbec uveřejnili.

12. 7. 2005
pokračující polemika o ekonomii - tentokrát s pány Faltýskem a Myslivečkem

S úsměvem jsem si přečetl reakce čtenářů na můj článek o ekonomii. Do mého článku se obuli hned dva čtenáři -- pánové Jan Mysliveček a Jan Faltýsek. Shodou okolností oba jsou, stejně jako já, laici v oboru. Stejně jako v mém článku i u nich převážila politika nad vědou. Politika, ale s opačným znaménkem. Já se ale nebráním tomu, že jsem článek o ekonomii zpolitizoval. Ona totiž ekonomie je základem politiky. Ekonomie dává podklady pro politiky. A jsou to ekonomové, kteří vypracovali základ, podle kterého politici ODS vypracovali svoji Modrou šanci. Dnes už hodně lidí ví, že modrá šance není to nejlepší pro většinu obyčejných lidí. Už to ví i politici ODS, kteří pomalu couvají. Ne tak ekonomové. Ti jsou stále přesvědčeni, že jejich návrhy nízkých daní a privatizace sociálního státu jsou to nejlepší. Bůh nás ochraňuj před takovými ekonomy, i když jsou ve svém oboru tak úspěšní, jako například finanční analytik privatizačního fondu.

12. 7. 2005

Krátce bych si dovolil reagovat na článek pana Víta "Není jen liberalismus, existuje i alternativní ekonomie".

Ve svých obvyklých "několika odstavcích nenávisti" si stěžuje na své oponenty, že pouze používají názor proti názoru i když dělá to samé. Zde je další názor proti názoru, příklad proti příkladu. Vít píše, že lidé už pochopili zrůdnost současného systému a pracují na změně, na alternativě ke kapitalismu. Já (a jistě i miliony dalších) jsem naopak přesvědčen o zrůdnosti zřízení, kde lidé nemají žádný majetek, kde vše patří lidu, kde člověk nemůže ani vlastní dítě vychovávat podle svého, kde je vše zadarmo.

12. 7. 2005

V minulých týdnech proběhlo tiskem několik článků o důchodové reformě. Svoji verzi představil i Zdeněk Škromach z Ministerstva práce a sociálních věcí. Svoji verzi představili i lidovci a komunisté. Modrá šance ODS je známa už delší dobu. Takže - už se rýsuje, co nás čeká a co nás nemine po příštích volbách. Ministr práce a sociálních věcí Škromach v Národní strategické zprávě o přiměřených a udržitelných důchodech sděluje, že důchody jsou zajištěny do roku 2025. Ještě na dvacet let se podařilo stabilizovat důchodový systém pozdějším nástupem do důchodu v 63 letech pro muže i ženy, zrušením předčasného odchodu do důchodu i zvýšením odvodů pro živnostníky. Přestože jsou důchody stabilizovány, nepříznivý demografický vývoj způsobil, že je potřeba udělat reformu.

Všichni "reformátoři" se schovávají za demografický vývoj, neboli málo dětí.

12. 7. 2005

Sobotní setkání německých neonacistů v Geře bude společně s pochodem za Rudolfa Hesse 20. srpna 2005 ve městečku Wunsiedel jedním z největších svého druhu v letošním roce. Uskuteční se potřetí v řadě a vystoupí na něm otevřeně neonacistické white power kapely. Pořádající legální politická strana NPD, která je s 12 poslanci zastoupena v saském zemském sněmu, opět potvrdí svoji provázanost se stále sílícím neonacistickým hnutím v Německu.

11. 7. 2005

Francouzští atentátníci zůstali ve vězení jen 2 roky

Před dvaceti lety spáchala francouzská tajná služba DGSE násilný útok na loď Rainbow Warrior. Památka Fernanda Pereiry, který ve vraku lodi zahynul, si nepochybně zaslouží, abych tento barbarský čin dnes připomenul. Třeba článek přispěje k debatě o kořenech současného globálního terorismu, když si uvědomíme, že i země tak hrdá na svou demokratickou tradici jako Francie se neštítila užít teroru vůči svým kritikům a vynaložila značné úsilí proto, aby pachatelé zločinu byli potrestáni co nejmírněji.

11. 7. 2005

Slovo idealismus má mnoho rozličných významů a celkově vzato jeho zvuk nám nezní příliš vábně. Plete se s naivitou, buranskou přímočarostí nebo s fanatismem manipulovaných obětí náboženských sekt. Leckdo ho nedokáže odlišit od nezodpovědného snílkovství či naopak od dogmat konzervativců. Možná právě proto nám idealismus chybí, bojíme se ho, neboť v něm cítíme spoustu nástrah a otazníků.

11. 7. 2005

"S vypracováním osnovy nového trestního zákona na zásadách, které odpovídají potřebám naší společnosti v období dovršení socialistické výstavby, budování vyspělé socialistické společnosti a shromažďování sil pro přechod ke komunismu, úzce souvisí i potřeba nově upravit trestní řízení soudní. Stačí si v tomto směru připomenout známou Marxovu poučku ... Nová úprava musí dávat podklad pro správné užití leninského principu..."

Připomínka dávných dob temné totality? Ale kdež. Je to důvodová zpráva k platnému trestnímu řádu č. 141/1961 Sb. Aplikaci Marxových poučkek a leninských principů na trestní řízení lze globálně sledovat dodnes: na světové špičce byly v roce 2003 sice USA se 701 vězněm na sto tisíc obyvatel, dále však následují Rusko (606), Bělorusko (554), Kazachstán (552), Ukrajina (415), Estonsko (361), Moldávie (301), Polsko (218), Česká republika (169), Maďarsko (165), Slovensko (164). Statistiky počtu nespravedlivě stíhaných a nevinně odsouzených neexistují. U trestů smrti v USA je odhadován na 12%.

11. 7. 2005

22. dubna 2005 byl na těchto stránkách uveřejněn článek upozorňující na skutečnost, že v současné době pravděpodobně vrcholí světová těžba ropy. V českých médiích jde o ojedinělé zpracování tohoto tématu. Není to první a bohužel asi ani poslední případ, kdy mainstreamová česká média zásadní problémy globálního dosahu buď zcela ignorují nebo o nich referují neadekvátním způsobem. Tentokrát mě však nepoměr mezi intenzitou diskuse v zahraničních médiích a českým mlčením na toto téma uvedl do stavu blízkého šoku.

10. 7. 2005

Karlovy Vary Film Festival:

I have only seen three of the films in the main competition at Karlovy Vary. But this one is definitely my favourite. Noriko no Shokutaku (Večeře u Noriko / Noriko's Dinner Table) 2005, is the latest and most commercially successful offering from Japanese poet and director Sion Sono, and is strong in a great number of ways.

10. 7. 2005

Filmový festival v Karlových Varech:

Ze soutěžních filmů na festivalu v Karlových Varech jsem viděla jen tři snímky. Tento je však mým favoritem. Noriko no Shokutaku (Večeře u Noriko), 2005 je nejnovější a komerčně nejúspěšnější film od japonského básníka a režiséra Siona Sona a v mnoha ohledech je to silný film.

11. 7. 2005
Jindřich Jonáš Bláha

Žijeme ve zvláštní době. Většina z nás je zároveň otrokářem i otrokem. Míra našeho otroctví či otrokářství je dána poměrem výnosů z našich zhodnocujících se aktiv k částce potřebné k uspokojení našich potřeb, respektive k zisku, který jsme svou prací někomu přinesli. Přináším-li zisk sám sobě, jsem otrokem vlastních žádostí, přináším-li zisk někomu jinému, jsem také jeho otrokem. Otroky svých žádostí jsme (téměř) všichni, neboť všichni máme představu, čeho chceme dosáhnout. Nedaří-li se nám to, jsme nespokojeni, je-li cíl nedosažitelný, jsme frustrováni.

4. 7. 2005

Po zveřejnění apelu Jana Čulíka "Proč to nejde" přispělo v červnu 2005 celkem 195 čtenářů na provoz Britských listů úhrnem částkou 75 567 Kč, dalších 11 200 Kč byl příjem z reklamy. Na internetovém účtu Paypal máme nyní dále 715.08 USD. Přispěl jen zlomek z celkového počtu cca šest až osm tisíc čtenářů denně, někteří z nich velmi podstatnými částkami, děkujeme. Vybranou částkou budeme financovat dopracování našeho redakčního systému a odstranění četných nefunkčností, financování systematické novinářské práce to však zatím neumožňuje. systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc. Právě pro nedostatek financí jsme dosud nebyli schopni zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
7. 7. 2005 Mediaprint&Kapa Pressegrosso versus akcionáři PNS Petr  Vidomus
30. 6. 2005 V této zemi vládne absolutní sociální smír. My nevíme, co jsou stávky. Jiří  Paroubek
30. 6. 2005 Jaký je rozdíl mezi myšlenkou a údem? Alex  Koenigsmark
30. 6. 2005 1968: Jak se nás komunisté báli Jan  Štěpánek
29. 6. 2005 Podvod projektů v rámci "veřejněsoukromých partnerství"   
23. 6. 2005 Návrat Jeana-Paula Sartra   
23. 6. 2005 Independent: Zabíjíme tuto planetu   
22. 6. 2005 Sté výročí narození Jiřího Voskovce Jiří  Jírovec
17. 6. 2005 Dálnice D8 a České středohoří: (re)kapitulace Martin  Škabraha
16. 6. 2005 O privatizaci deníku Mladá fronta Marta  Vildová

Filmový festival v Karlových Varech - 2005 RSS 2.0      Historie >
10. 7. 2005 Večeře u Noriko: Vynikající japonský film Ema  Čulík
10. 7. 2005 Noriko's Dinner Table: An outstanding Japanese film Ema  Čulík
8. 7. 2005 Petrohradský mýtus žije dál v Městě bez slunce Ema  Čulík
8. 7. 2005 The Petersburg Myth lives on in Sunless City Ema  Čulík
8. 7. 2005 Sluneční stát leží tak trochu pod mrakem Ema  Čulík
8. 7. 2005 Štěpán Kotrba: "My Češi jsme tak výjimeční, že nám nikdo, kdo není jedním z nás, nemůže porozumět" Jan  Čulík
8. 7. 2005 Slnečný štát: Sociálny gýč Igor  Daniš
8. 7. 2005 Ostravske dřysty po britsku Štěpán  Kotrba
7. 7. 2005 Broken Flowers -- Zlomené květiny Markéta  Sulovská
7. 7. 2005 Zelenkův nový film: v smějících se očích se nám objevuje slza Ema  Čulík

Měli by čtenáři finančně přispívat na Britské listy? RSS 2.0      Historie >
22. 6. 2005 Britské listy: Průběžný stav financí   
10. 6. 2005 Britské listy: Průběžný stav financí   
10. 6. 2005 Britské listy jsou komunistické svinstvo   
8. 6. 2005 Proč to nejde a proč by stálo za to zkusit Martin  Marek
8. 6. 2005 Vydávat noviny za 8.600.- Kč měsíčně je výkon hodný Davida Copperfielda   
8. 6. 2005 Britské listy: polovina špíny a polovina perel   
8. 6. 2005 Jsem parazitem, když čtu veřejně přístupné stránky?   
7. 6. 2005 "Já vám předkládám kvalitní médium a vy to, holoto, čtete zadarmo"   
7. 6. 2005 BL jsou špatné, ale jsou tím nejlepším, co máme   
7. 6. 2005 Slova plná zloby   

Modrá šance ODS RSS 2.0      Historie >
22. 6. 2005 Mýty Modré šance viděné očima odborů Pavel  Janíčko
24. 5. 2005 Modrá šance pro zdravotnictví - změní radikálně a nevratně českou společnost k horšímu Jiří  Jírovec
20. 5. 2005 Mladá internetová pravice zvolna hnědne Ondřej  Slačálek
16. 5. 2005 Modrá šance pro bezpečí země Josef  Vít
13. 5. 2005 Ať zdechnou na zápraží nemocnic všichni, co nebudou mít na zdravotní pojištění - alespoň se pročistí genofond Josef  Vít
13. 5. 2005 Argumentace kritiků Modré šance je nepodložená, plná chyb a ideologická   
13. 5. 2005 Modrá šance je šancí pro levici Lubomír  Novotný
13. 5. 2005 Rozkradený stát Karel  Braunheld
13. 5. 2005 Ach, my hlupáčci... Petr  Freiwillig
12. 5. 2005 Krajský hejtman Petr Bendl obdržel z Rakovníka petici 4965 občanů Petr  Kotyk

Liberalismus RSS 2.0      Historie >
25. 5. 2005 Inspirativní liberál Karel Marx Michael  Kroh
25. 5. 2005 Naděje, jistoty, antiliberálové Pavel  Urban
25. 5. 2005 Proč jsem liberál? Boris  Cvek
23. 5. 2005 Liberalismus (?) a represe   
23. 5. 2005 Chci mluvit do toho, co se mi nelíbí Jindřich  Kalous
22. 5. 2005 Co není liberalismus Petr  Fiala
20. 5. 2005 Liberalismus znamená především osobní svobodu Milan  Černý
16. 5. 2005 Co je liberalismus? Josef  Vít

Literární noviny RSS 2.0      Historie >
25. 4. 2005 Literární noviny: Vyhrocení situace mimo právní rámec je krajně nešťastné   
25. 4. 2005 Literární noviny: Opravdu nešťastné vyhrocení Jiří  Vančura
20. 4. 2005 Literární noviny -- po valné hromadě Jiří  Vančura
12. 4. 2005 "Literárky zničili osmašedesátníci" Ivan  Brezina
29. 3. 2005 Ještě jednou k petici na záchranu Literárek   
25. 3. 2005 Poslední číslo Literárních novin: Milník v dějinách žurnalistiky Ondřej  Slačálek
18. 3. 2005 Stačí jedno slovo   
17. 3. 2005 Odmítáme spojování našich zájmů se zájmy Jakuba Patočky   
14. 3. 2005 Patočkova zbytnělá sebedůvěra Jiří  Vančura
11. 3. 2005 Konec Cirkulárních novin Jan  Machonin

Osvobození Československa v roce 1945 a konec II. světové války RSS 2.0      Historie >
24. 5. 2005 ...a ani spojenci by Německo neporazili bez příspěvku SSSR   
23. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce IV. Boris  Cvek
23. 5. 2005 Anglo-německý spor o obětech a vinících Richard  Seemann
16. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce III Boris  Cvek
13. 5. 2005 Skutečnými hrdiny druhé světové války byli Svědkové Jehovovi Filip  Sklenář
12. 5. 2005 Válka Milan  Valach
11. 5. 2005 Proč neslavíme konec druhé světové války Jan  Vnouček
11. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce II Boris  Cvek
10. 5. 2005 Smí mít pravda dva konce? Miloš  Dokulil
6. 5. 2005 Tolik válečných mýtů, jako je národů   

Případ Petra Partyka RSS 2.0      Historie >
21. 3. 2005 Free speech is ours, but don't dare use it Jan  Čulík
17. 3. 2005 Dura lex, sed lex Jaroslav  Štemberk
17. 3. 2005 Případ Petra Partyka je svým způsobem pro české soudnictví typický Aleš  Uhlíř
16. 3. 2005 Jak soud potrestal Petra Partyka za to, co mu neprokázali   
16. 3. 2005 Je byrokratičnost omluvou? Jan  Čulík
15. 3. 2005 Chvála soudce Šídla Zdeněk  Jemelík
10. 3. 2005 Stát nemá trestat občany, kteří kritizují úředníky Jan  Čulík
2. 3. 2005 Petr Partyk byl za verbální "trestný čin" odsouzen do vězení   
28. 2. 2005 Špatný zákon omezuje svobodu projevu   

"Dáda" Patrasová RSS 2.0      Historie >
16. 3. 2005 PR Dády Patrasové, to je malorážka proti PR Šárky Grossové!   
14. 3. 2005 Novináři na hraní Bohumil  Kartous
18. 1. 2005 Komerční tlaky omezují svobodu slova Jan  Čulík
12. 1. 2005 Dáda Patrasová "hodlá podat trestní oznámení" za recenzi na její televizní show   
7. 1. 2005 Dáda Patrasová je tvrdá profesionálka Vojtěch  Fatka
7. 1. 2005 Dáda využívá jen toho, že malé holčičky budou chtít vypadat stejně umakartově Štěpán  Kotrba
5. 1. 2005 Dáda není dada Bohumil  Kartous
4. 1. 2005 "Dáda" Patrasová škodí dětem a České televizi - dělá jí za to ČT zakázanou reklamu? Jiří  Černý

Softwarové patenty RSS 2.0      Historie >
11. 7. 2005 Softwarové patenty - slovo na rozloučenou Jaroslav  Zvěřina
8. 7. 2005 Jde o obrovské peníze z licenčních poplatků a patentových sporů   
1. 7. 2005 O softwarových patentech   
30. 6. 2005 NE softwarovým patentům!   
30. 6. 2005 Softwarové patenty a demokracie v EU Jaroslav  Zvěřina
28. 6. 2005 Americký Nejvyšší soud: kopírování hudby je protizákonné   
24. 6. 2005 Demokracie v EU Ano či Ne - to již brzy napoví jednání o softwarových patentech   
7. 6. 2005 Proč říkám ANO! podniku Microsoft   
7. 6. 2005 Software je jako sex. Nejlepší je zadarmo!   
16. 5. 2005 Zbavte se Microsoftu a ušetříte miliony   

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
8. 7. 2005 Pitný režim duše Bohumil  Kartous
4. 7. 2005 Sladké mámení alternativ Milan  Černý
1. 7. 2005 Blair se prý připravuje na rozkol s Georgem Bushem   
30. 6. 2005 Alternativní zdroje energie jsou nerealistické   
23. 6. 2005 Independent: Zabíjíme tuto planetu   
19. 6. 2005 Amerika usiluje o likvidaci připravované dohody o podnebných změnách   
10. 6. 2005 Ropný lobbista zkresloval v Bílém domě vládní zprávy o globálním oteplování   
10. 6. 2005 Američané se už nemohou skrývat před globálním oteplováním   
10. 6. 2005 Arogance moci   
10. 6. 2005 Zprávy o globálním oteplování zkreslovali nejen ropní, ale také zelení lobbisté Ivan  Brezina

Evropská ústava a Lisabonská smlouva RSS 2.0      Historie >
13. 6. 2005 Evropská integrace ničí sebe samu Martin  Horut
6. 6. 2005 Pánové politologové jistě něco vymyslí Michal  Vimmer
6. 6. 2005 Rebelie kmánů   
6. 6. 2005 Pozice mrtvého brouka v časech globalizace Milan  Černý
3. 6. 2005 Barroso: Evropská ústava není mrtvá   
3. 6. 2005 Poučení z francouzského a nizozemského NE Michael  Kroh
1. 6. 2005 Návrat politiky do Francie Milan  Neubert
1. 6. 2005 Problémy Evropské ústavní smlouvy Martin  Kunštek
1. 6. 2005 PBS: Co bude znamenat odmítnutí EU Francií pro USA?   
31. 5. 2005 Timothy Garton Ash: Francii ovládl strach   

17. listopad RSS 2.0      Historie >
26. 1. 2005 Oskar Krejčí: Komunisti museli disidentom moc doslova vnútiť   
26. 1. 2005 Opozice nechtěla jít do vlády   
24. 1. 2005 Šlo o lidskou důstojnost, i když to většina už zapomněla Vilém  Prečan
24. 1. 2005 Filipov: Nic se nepohne do května 1990   
24. 1. 2005 Blacková: Nechte Fojtíka jet do USA   
24. 1. 2005 Proč se v Praze pořád nic neděje   
24. 1. 2005 Klaus: Z Občanského fóra se stává politická strana   
13. 12. 2004 17. listopad -- přestaňme se litovat Milan  Valach
10. 12. 2004 Trojí ohlédnutí za "Listopady" Petr  Miller
8. 12. 2004 17. listopad trochu jinak Miroslav  Polreich

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková
6. 1. 2005 Jak Adam Curtis bourá mýty prostřednictvím šokujících vizuálních souvislostí Marta  Svobodová

Český film RSS 2.0      Historie >
8. 7. 2005 Ostravske dřysty po britsku Štěpán  Kotrba
8. 7. 2005 Sluneční stát leží tak trochu pod mrakem Ema  Čulík
8. 7. 2005 Štěpán Kotrba: "My Češi jsme tak výjimeční, že nám nikdo, kdo není jedním z nás, nemůže porozumět" Jan  Čulík
8. 7. 2005 Slnečný štát: Sociálny gýč Igor  Daniš
7. 7. 2005 Zelenkův nový film: v smějících se očích se nám objevuje slza Ema  Čulík
7. 7. 2005 Zelenka's new film brings a tear to our laughing eye Ema  Čulík
7. 7. 2005 The City of the Sun lies under some patchy cloud Ema  Čulík
22. 6. 2005 Česká filmová klasika -- proč nevychází na DVD? Jan  Lipšanský
9. 5. 2005 Příjemná zábava s novým Renčovým filmem Jan  Čulík
7. 5. 2005 Zlopověstné dítě přichází do kin Petr  Šafařík

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
30. 6. 2005 Hodina pravdy a spořádanosti v České televizi Bohumil  Kartous
28. 6. 2005 Digitální vysílání je více než jen technologická změna Štěpán  Kotrba
28. 6. 2005 New York Times: Bílý dům chce proměnit americké vysílání veřejné služby v provládní propagandu   
24. 6. 2005 BBC zavádí nový etický kodex   
24. 6. 2005 Poplatky: Deset piv měsíčně Štěpán  Kotrba
20. 6. 2005 ČT se vrátila do postavení servilního prostředníka Bohumil  Kartous
20. 6. 2005 Digitalizace: Kdo, když ne my? Kdy, když ne teď? Štěpán  Kotrba
20. 6. 2005 The unexamined life is not worth watching Jan  Čulík
11. 6. 2005 Americký Kongres výrazně snížil federální finanční podporu pro veřejnoprávní vysílání   
24. 5. 2005 Změna systému školství aneb univerzální učebnice Jan  Poštulka

Školství RSS 2.0      Historie >
24. 5. 2005 Změna systému školství aneb univerzální učebnice Jan  Poštulka
28. 4. 2005 Reforma školství je vážně ohrožena   
26. 4. 2005 Je to možné? Igor  Daniš
21. 4. 2005 Nejde o školné, ale o úlohu vzdelania Igor  Daniš
7. 4. 2005 Struktura a funkce Michal  Giboda
23. 3. 2005 Na státní maturity se zbytečně vyplýtvalo přes 100 milionů korun! Radek  Sárközi
10. 3. 2005 Opravdu školská reforma? Milan  Kulhánek
1. 3. 2005 O voze, o koze a o školném Radim  Valenčík
1. 3. 2005 O školství, prosím, bez demagogie Rudolf  Převrátil
28. 2. 2005 Přestaňme snít o New Labour, pokud sociální spravedlnost má být naším cílem Jan  Drahokoupil

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
8. 7. 2005 Hus, Konstantin a Metoděj Jaroslav  Štemberk
7. 7. 2005 Paměť a teologie Svatého Augustina Stanislav  Heczko
1. 7. 2005 Katolická církev nucena zaplatit odškodné ve výši 28 milionů Kč za sexuální zneužívání dítěte   
30. 6. 2005 Navzdory zuřivému odporu katolické církve Španělsko legalizovalo homosexuální manželství   
29. 6. 2005 Vatikán zahajuje svatořečení Jana Pavla II.   
13. 6. 2005 Italší katoličtí politici vzdorují církvi   
26. 5. 2005 Odsoudila katolická církev skutečně své zločiny?   
25. 5. 2005 Není omluva jako omluva Boris  Cvek
16. 5. 2005 Zázrak jako setrvalý argument pro "spasitelnost" víry Miloš  Dokulil
13. 5. 2005 Skutečnými hrdiny druhé světové války byli Svědkové Jehovovi Filip  Sklenář

21. srpen 1968 RSS 2.0      Historie >
30. 6. 2005 1968: Jak se nás komunisté báli Jan  Štěpánek
22. 11. 2004 Udalosti, ktoré zmenili pohľad na svet Michal  Barnovský
13. 9. 2004 Definitívny koniec československej jari Peter  Greguš
3. 9. 2004 Třeba uprostřed noci na opačný straně Zeměkoule Tomáš  Koloc
1. 9. 2004 21. srpen: Trinásta komnata dejín Pavol  Janík
23. 8. 2004 K roku 1968: Psal jsem z pozice laika Boris  Cvek
23. 8. 2004 Chcete snad říci, že srpen 1968 nebyl událostí?   
21. 8. 2004 Ukradená normalizace Milan  Krejčiřík
21. 8. 2004 Českoamerická televize o invazi z roku 1968   
21. 8. 2004 Výstava o Pražském jaru 1968 a o srpnové invazi na Michigan University   

Práva homosexuálů RSS 2.0      Historie >
4. 7. 2005 Elton John: Skoncujte s globálním útlakem homosexuálů   
1. 7. 2005 Proč je registrované partnerství důležité pro všechny Václav  Beneš
30. 6. 2005 Navzdory zuřivému odporu katolické církve Španělsko legalizovalo homosexuální manželství   
13. 6. 2005 Britové protestují proti návrhu zákona kriminalizujícího "náboženskou nenávist"   
3. 5. 2005 Logika myšlení u některých lidí...   
2. 5. 2005 České "pravicové" servery a homosexuálové   
26. 4. 2005 Nad nesmyslností diskriminace homosexuálů Bohumil  Kartous
23. 4. 2005 Nový papež ostře odsoudil španělský zákon dovolující homosexuální manželství   
10. 3. 2005 Mají homosexuálové vychovávat děti? Ondřej  Stehlík
20. 2. 2005 Bush a jeho homosexuální prostitut Fabiano  Golgo

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
11. 7. 2005 Vztah církve a pracujícího lidu Štěpán  Okač
7. 7. 2005 MÁ DĚVA JEŠTĚ DŘÍMÁ Karel Hynek Mácha
4. 7. 2005 ROMÁN V KOSTCE T. R. Field
10. 6. 2005 Petra Hůlová   
3. 6. 2005 Vždyť přece létat časem je krásné Tomáš  Koloc
3. 6. 2005 Azyl a království Alex  Koenigsmark
3. 6. 2005 Je útlak plodný? Kvete umění při útlaku jinak? Jan  Čulík
23. 5. 2005 "Bez paměti žilo by se lépe ..." Jakub  Kára
12. 5. 2005 Viewegh se k stáru naučil psát Jan  Čulík
10. 5. 2005 Sedmero rozchodů Irena  Zítková