12. 7. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
12. 7. 2005

Důchodová reforma začíná. Jak skončí?

V minulých týdnech proběhlo tiskem několik článků o důchodové reformě. Svoji verzi představil i Zdeněk Škromach z Ministerstva práce a sociálních věcí. Svoji verzi představili i lidovci a komunisté. Modrá šance ODS je známa už delší dobu. Takže - už se rýsuje, co nás čeká a co nás nemine po příštích volbách. Ministr práce a sociálních věcí Škromach v Národní strategické zprávě o přiměřených a udržitelných důchodech sděluje, že důchody jsou zajištěny do roku 2025. Ještě na dvacet let se podařilo stabilizovat důchodový systém pozdějším nástupem do důchodu v 63 letech pro muže i ženy, zrušením předčasného odchodu do důchodu i zvýšením odvodů pro živnostníky. Přestože jsou důchody stabilizovány, nepříznivý demografický vývoj způsobil, že je potřeba udělat reformu.

Všichni "reformátoři" se schovávají za demografický vývoj, neboli málo dětí.

Máme si prý sami spočítat, v kolika letech půjdeme do penze, radí Lidové noviny. Za dvacet let prý bude víc důchodců než pracujících. Nikdo však neříká, že hlavní důvod je nezaměstnanost a nízké mzdy. I kdyby se narodilo nevím kolik dětí, tak nenajdou práci a tím nebudou platit do systému. Za nezaměstnané totiž platí pojištění stát. A stát platí nerad a když už musí, tak málo. Českým sociálním demokratům však vadí i jiné věci -- např. míra solidarity mezi lidmi s vysokými a nízkými příjmy. Důsledkem je podle nich negativní dopad na osoby s nadprůměrnými příjmy, kterým se do výše důchodu promítá mnohem menší procento než lidem s nízkými příjmy. (ale to není z jejich hlavy -- to okoukali od ODS) To je přímý útok na solidární systém důchodů.

Sociální demokracie se tak postavila po bok asociálům z ODS. Podle té zprávy je u nás pouze 4% důchodců pod hranicí chudoby. Další procenta důchodců jsou ohroženy chudobou. Jak zpráva říká, jsou tato čísla nejnižší na světě, jak potvrdila i OECD. Ale nemusíme si zoufat - po realizaci reformy doženeme a předeženeme všechny vyspělé státy - alespoň v počtu chudých, když už ne ve výrobě. Prozatím -- před volbami, je tomu naopak. Také podle OECD.

Lidovci svoji důchodovou reformu opsali z Modré šance ODS.

Jejich jednání se sociálními demokraty ztroskotalo. Proto se obrátili na ODS, se kterou našli společnou řeč. Zřejmě již počítají se svojí účastí v příští vládě. Obě strany počítají se snížením pojistného z 28% na 20%. Shodnout se nemůžou v tom, co s ušetřenými penězi. Zatímco ODS je to jedno, co lidé s penězi udělají -- jestli je projí nebo ušetří, lidovci prosazují povinné spoření na důchod. V soukromých fondech samozřejmě. V tomto případě jsou papežštější než papež.

Základní myšlenkou jejich důchodového systému je "rozdělení rizika a spoření na důchod ze dvou zdrojů -- státního a soukromého". Musím přiznat, že tomu nerozumím - jakého rizika a jakého spoření. Zatím nic takového není. Spoření chtějí teprve zavést lidovci s ODS a jediné riziko je spoření v soukromých fondech, které nám připravují. Jen blázen si může myslet, že tady bude po dlouhých letech placení ještě nějaký soukromý fond, který by lidem vyplácel důchod. Pro příklady nemusíme chodit daleko. Podle "vědců" z USA vašemu zdraví prospěje důchod předčasný. Stačí si vzpomenout na vytunelovaný Enron. Ale to není všechno. V USA je firma United Airlines před bankrotem. A vedení firmy přišlo na geniální řešení. Kdyby se zbavili všech svých penzijních závazků, bankrot by je nepostihl a byly by nadále ziskové - čert vzal penzisty, ti tu stejně dlouho nebudou, akcionáři jsou důležitější a šéfové taky chtějí své milionové platy. Pokud na to Bush kývne, bude mít problémy. Hlavně, když i další velké firmy by chtěly stejnou situaci řešit stejně. Stejně jako Češi, i Bush v USA chystá reformu důchodového systému. Problém je v tom, že to, co pro Čechy připravuje ODS s lidovci, v USA už dlouho funguje. A nová reforma se určitě nedělá proto, aby si lidé polepšili. Otázkou zůstává, kam až je možno jít v dalším zbídačování důchodců.

Aby se lidovci trochu odlišili od svých učitelů z ODS, navrhují preference pro rodiče dětí. Chtějí, aby se rodičům -- otci i matce - za každé dítě snížilo pojištění o 1%. Došli k názoru, že takové opatření je propopulační a prorodinné. Aby ze systému neprofitovali Romové, chtějí počet slev omezit na 3 nebo 5 dětí. Jako další navrhují, aby lidé, kteří se rozhodnou pracovat i po dosažení důchodového věku 65 (!!) let, platili poloviční pojistné. V tomto případě se lidovci od ODS podstatně liší. ODS totiž předpokládá odchod do důchodu v 71 letech. To je skutečně supersociální opatření. Škoda jen, že posledních 20 let před důchodem budou lidé spíše nezaměstnaní. Sehnat zaměstnání po padesátce je v Česku něco jako výhra ve sportce.

Samozřejmě, v takovém případě neřeší, jak to bude s důchody těchto lidí. Protože nový systém bude v podstatě spořící a velikost důchodu se bude odvíjet od peněz na jejich účtu, budou tito lidé mít méně našetřeno a tím také budou mít menší důchod. Že by jim stát doplácel, o tom ani slovo. Jediná možnost pak zůstává : ušetřené peníze dát do soukromého fondu na připojištění k důchodu. Jenže to by pak nic nedostali a kde je ta propopulační a prorodinná politika?? Aby to zachránili přišli lidovci s návrhem, že část pojistného (asi 2%) půjde přímo na vylepšení důchodu rodičů pojištěnců. Taky nápad za všechny prachy -- tedy prachy těch pojištěnců.

Reforma lidovců a hlavně ODS má ještě jeden háček. ODS chce, aby státní důchod z povinného pojištění byl jen 15 až 20% průměrného platu. Zbytek by lidé museli spořit v povinných nebo dobrovolných soukromých fondech. Problém je v tom, že snížení pojištění bude pár stovek, ale pojištění v soukromých fondech bude několik tisíc. Odhaduje se, že aby lidé měli stejný důchod jako dneska, museli by do soukromého fondu platit více než 6000.- Kč měsíčně. Když stejná situace bude ve zdravotnictví po realizaci osvobození od povinného pojištění začne být situace pro velkou část populace zoufalá. Počítejte se mnou : 7000.- za byt po deregulaci, 7000.- za zdravotní pojištění, 6000.- za důchodové připojištění. To dělá dohromady 20 000.-Kč. Za co budou jíst lidé s platem 10 až 12 tisíc měsíčně? Které pojištění nebudou platit?? Zdravotní? Nebo důchodové? Nebo žádné, aby se najedli oni a jejich děti? Co budou dělat, když budou nemocní? A důchod, až zestárnou? Tohle všechno jsou otázky, které politiky nezajímají. Ty zajímají jen zisky všelijakých soukromých pojišťoven a kolik jim připlyne na jejich konta. Jinak by na takové reformy nemohli přistoupit.

Svoji představu o důchodech připravili i komunisté. Podle nich má důstojné penze zajistit lidem stát bez pojištění v soukromých pojišťovnách a fondech. I komunisté počítají s postupným prodloužením odchodu do důchodu -- v 65 letech, ale až v roce 2036. Komunisté počítají i příspěvkem státu ve výši 10% z DPH. Postupně by se mohlo zvýšit i pojistné až na 32,6% od roku 2040. A od roku 2060 by se zvýšilo na 33,5%. Ale to jen v případě skutečně špatné demografické situace. "Jsme si vědomi, že neexistuje spravedlivý důchodový systém, naše reforma však zajistí důstojné stáří". Pro 70% lidí, kteří nedosahují průměrné mzdy, však bude rozhodně spravedlivější a výhodnější. Podle komunistů je současný systém stabilní na dalších 50 let.

KDU-ČSL
Začátek reformy: 2007 Věk odchodu do důchodu: 65 let pro bezdětné, u žen s dětmi se tato hranice má posunovat podle počtu dětí jako nyní Novinky: 5 % sazba DPH bude zvýšena na 8 % -výtěžek půjde do státního systému lidé nebudou platit odvody do státního systému z příjmu převyšujícího trojnásobek průměrné mzdy od roku 2007 se sníží o 10 % úroveň nových invalidních a vdovských důchodů
KSČM
Začátek reformy: 2007 Věk pro odchod do důchodu: 65 let v roce 2048 Novinky: od roku 2020 se do státního systému převede 10 % výběru ze spotřebních daní v roce 2040 zvýšení odvodů na 32,6 %, v roce 2060 další zvýšení na 33,5 %
US-DEU
Začátek reformy: 2007 Věk pro odchod do důchodu: 65 let pro obě pohlaví v roce 2019, od roku 2032 se hranice začne zvyšovat až na 67 let
ČSSD
Začátek reformy: 2010 Věk odchodu do důchodu: 65 let od období 2030 - 43 Novinky: životní minimum (odvozuje se z něj min.
důchod) bude valorizováno podle inflace a 3/4 tempa růstu prům. reálné mzdy
ODS
Začátek reformy: 2007 Věk odchodu do důchodu: Postupné zvyšování na 65 let, od roku 2040 na 71 let Novinky: od roku 2007 činí odvody do státního systému 20 %

Pramen: LN a návrhy jednotlivých stran

                 
Obsah vydání       12. 7. 2005
12. 7. 2005 Police zatkla v souvislosti s londýnskými atentáty několik osob
11. 7. 2005 Clarke chce, aby vlády v EU zaznamenávaly informace o všech mobilních a emailových komunikacích
11. 7. 2005 "Během jediné hodiny jsme měli padesát záběrů od veřejnosti"
12. 7. 2005 Jak je to se soudnictvím v České republice Jaroslav  Štemberk
12. 7. 2005 FIJ Božena  Správcová
12. 7. 2005 ČR: Nezaměstnanost v červnu 2005: 8,6 procent
12. 7. 2005 Varování muslimským studentům v Británii: Buďte opatrní
12. 7. 2005 Reagujeme na výpady vůči České advokátní komoře
12. 7. 2005 Advokátní komora prolamuje dosavadní mlčení? Aleš  Uhlíř
11. 7. 2005 Cenzura v Bulletinu advokacie? Václav  Mandák
12. 7. 2005 Příbalový leták k červencovému dešti Bohumil  Kartous
12. 7. 2005 Evropská unie na rozcestí Josef  Vít
12. 7. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 18. -- 24. června 2005
12. 7. 2005 Srebrenická tragedie - jen srebrenická?? Josef  Vít
12. 7. 2005 "Nesmysly a faktické chyby" v článku Josefa Víta
12. 7. 2005 Přívoz na Vltavě nabízí cyklistům nové možnosti
12. 7. 2005 Rakouští sociální demokraté otevřeli své archivy Richard  Seemann
12. 7. 2005 Pavel Kohout umlčuje, ale neuvádí žádné argumenty František  Hájek
12. 7. 2005 Není jen liberalismus, existuje i alternativní ekonomie Josef  Vít
12. 7. 2005 Na "zlatého Stalina", pane Víte! Jan  Faltýsek
12. 7. 2005 Důchodová reforma začíná. Jak skončí? Josef  Vít
12. 7. 2005 Prázdniny německých neonacistů
11. 7. 2005 20 let od útoku na Rainbow Warrior Miroslav  Šuta
11. 7. 2005 Chybí nám idealismus Boris  Cvek
11. 7. 2005 Policejní stát Přemysl  Janýr
11. 7. 2005 Jíme ropu a zemní plyn Jindřich  Kalous
10. 7. 2005 Noriko's Dinner Table: An outstanding Japanese film Ema  Čulík
10. 7. 2005 Večeře u Noriko: Vynikající japonský film Ema  Čulík
11. 7. 2005 Otroctví dnes Jindřich Jonáš Bláha
4. 7. 2005 Hospodaření OSBL za červen 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce