12. 7. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
12. 7. 2005

Zpravodajství iráckého odboje za dny 18. -- 24. června 2005

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Ve městě se při příležitosti vydání prvního čísla tiskoviny "Demokratická Falúdža" konala tisková konference. Okupační síly na ni pozvaly více než sto místních celebrit -- kmenových šajchů, duchovních, univerzitních profesorů a intelektuálů -- z nichž se však dostavilo pouhých devět. Mluvčí amerických sil, který se představil jako Sam Daimon, na konferenci přiznal, že Američané v posledních týdnech utrpěli ve městě těžké ztráty. Panují proto podle něho obavy, zda americká armáda nebude donucena uvažovat o třetí bitvě o město, pokud budou útoky na ni pokračovat. Korespondent Mafkarat al-Islam, který tiskovou konferenci sledoval, dodal přiznání amerického mluvčího, že odboj považuje Fallúdžu za symbol boje proti okupantům.

Agentura AP oznámila, že okupační síly ve Fallúdže zatkly v poledne jejího televizního kameramana Ámira Alího, který na Náměstí mučedníků ve čtvrtek večer natáčel záběry ohořelých míst, zkroucených kusů kovu a sloupů hustého kouře, způsobených explozí auta naloženého výbušninou.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Sobota 18. června 2005

Prudké boje v Qá'imu, Američané bombardovali civilisty

Prudké boje, v nichž Američané vytrvale útočili na město v rámci operace nazvané Harpuna, donutily desítky obyvatel prchat z města. Uprchlíci líčili Mafkarat al-Islam, jak v centru města pozorovali bojovníky věšící těla čtyř mrtvých amerických vojáků na sloupy elektrického vedení. Na ulicích viděli desítky vraků amerických vojenských vozidel. Další těla amerických vojáků ohlodávali divocí psi. Protože Američané město úplně odřízli a přerušili veškerá telefonická spojení, nemohl Mafkarat al-Islam navázat spojení se svými korespondenty ve městě, kteří by mu údaje uprchlíků potvrdili.

Teprve večer oznámil jeden korespondent z okraje města, že město je právě soustředěně bombardováno americkými F-16 a F-18, které shazují desítky kontejnerových bomb a vypalují naváděné střely. Podle další večerní zprávy propukla po západu slunce nad městem a okolím silná písečná bouře, takže nebylo vidět dál než na 10 metrů. Americké letectvo navzdory tomu neustávalo v útocích na město. Prudký vítr a vířící písek však smetly americké telekomunikační věže kolem města. V bouři se v poušti ztratily dva americké vrtulníky. V průběhu bojů během dne bylo zničeno několik amerických vozidel.

Za svítání během americké ofenzívy sestřelil odboj nad Karábílou americký vrtulník Apache. Iráčtí loutkoví vojáci, jejichž velice omezený počet byl k městu vyslán, potvrdili jeho sestřelení a smrt posádky. Šlo už o třetí zneškodněný vrtulník v průběhu 48 hodin.

Fallúdža

Kolem 8:00 odpálil odboj prodejní stánek s cukrovinkami, do něhož instaloval výbušninu, v blízkosti skupiny amerických vojáků. Podle kapitána loutkové armády exploze zabila sedm příslušníků námořní pěchoty a další zranila. Bezprostředně po výbuchu zahájili Američané razii, při níž zatkli 46 místních mladíků a bez jakéhokoli vysvětlení je odvedli. V případě další exploze hrozili ještě rozsáhlejším zatýkáním. Na řadu hodin pak uzavřeli všechny čtyři přístupy do města a prohledávali veškerá auta i chodce, kteří se chtěli do města dostat.

Odpoledne se odpálil sebevražedný útočník v automobilu u amerického kontrolního stanoviště ve čtvrti Nu'ajmíja na jižní straně města. Exploze zapálila čtyři americká vozidla, stojící na stanovišti. Další údaje o škodách a ztrátách nebylo možno zjistit, protože vojáci celé okolí uzavřeli a ze vzduchu navíc oblast střežily ozbrojené vrtulníky.

Bojovalo se i v Ramádí

Po pátečních celodenních krvavých bojích převzal odboj kontrolu nad hlavním městem provincie Anbár. Boje probíhaly hlavně v centru města kolem sídla provinční správy, v němž si Američané zřídili hlavní štáb. Američané byli následkem těžkých ztrát nuceni z budovy a jejího okolí odejít. Odboj nicméně upozornil, že jeho operace byla vedena s cílem způsobit nepříteli maximální škody, nikoli k převzetí kontroly nad městem.

Ve čtvrti Mal'ab v centru města explodovala v 11:00 bomba, která zabila čtyři příslušníky americké námořní pěchoty včetně jednoho seržanta (Američané připustili ztrátu dvou vojáků beze zmínky o jejich hodnosti).

V okrsku Sufíja zaútočili ozbrojení bojovníci na americkou hlídku. V půlhodinovém boji utrpěly ztráty obě strany, zneškodněno bylo americké vozidlo a v něm zraněno několik členů posádky, na straně odboje padl jeden bojovník.

Útoky na základny

Po poledni zahájily odbojové síly prudké ostřelování americké základny Ajn al-Asad u Hítu. Podle sdělení kapitána loutkové armády zasáhlo základnu přes 30 raket a minometných střel, které zabily nebo zranily kolem 20 amerických vojáků a způsobily materiální škody. Místní nemocnice oznámila, že jedna z raket zasáhla místo základny nedaleký obytný dům, kde zabila čtyři civilisty.

Devět raket Grad zasáhlo v 16:00 americkou základnu ve městě Mahmúdíja jižně od Bagdádu, umístěnou v bývalých mrazírnách masa. Nad továrnou se objevil kouř a k rozsáhlému požáru byli povoláni iráčtí hasiči. Podle jejich sdělení byla zabita a zraněna "řada" vojáků, přesné číslo nedokázali určit.

Při ostřelování společné americko-irácké základny u Mašahadá 30 km severně od Bagdádu byli podle zprávy TV al-Džazíra zabiti dva iráčtí vojáci.

Odboj zaútočil rovněž na konvoj kamionů, přivážejících zásoby na základnu irácké armády v Šuruqatu poblíž Mosulu. Přitom byl zabit řidič jednoho kamionu a další řidič unesen.

Bagdád

Dálkově odpálené auto naložené výbušninou zabilo na dálnici ve čtvrti Bajjá na jihozápadě Bagdádu kolem poledne tři vojáky z irácké loutkové hlídky a další zranilo.

Ke srážce odboje s policejní hlídkou došlo na předměstí Durá, při níž byl podle TV al-Džazíra zabit jeden civilista a čtyři zraněni.

Ve čtvrti Jarmúk blízko silnice vedoucí k bagdádskému mezinárodnímu letišti najel sebevražedný útočník s autem do konvoje irácké loutkové armády. Exploze zabila dva a zranila šest vojáků.

Několik minometných střel zasáhlo bagdádský hotel Bábil v centru města, který obývají američtí "podnikatelé" a další pomahači okupantů. Podle loutkové policie nedošlo k žádným škodám.

Korespondent TV al-Arabíja Džawád Kázim byl vážně zraněn při akci, kterou saúdskoarabská tisková agentura WAS označila za "pokus o únos". Jak uvedla agentura AP, Kázim byl zraněn střelou do hlavy, když opouštěl jednu bagdádskou restauraci.

Abú Ghurajb

Okupační vojáci spolu s iráckými silami v noci na sobotu vpadli do domu generálního tajemníka rady ulamá Háritha Sulajmána ad-Darího v Abú Ghurajb. Jednalo se o v pořadí už čtvrtou razii v jeho domě během několika posledních dní. Vojáci v domě nenašli šajcha ani jeho syny a ostatní členy rodiny. Proto alespoň střelbou kolem sebe způsobili na domě vážné škody. Sebrali také zbraně strážcům domu, ačkoli na ně měli povolení, a ztloukli je. Když se jim jinak nic významného nepodařilo najít, dům opustili.

Američané se snaží získat zpět zbraně,které padly do rukou odboje

V souvislosti se vzrůstajícími potížemi, s nimiž se americká armáda potýká ve městech provincií Anbár, Dijála, Saláh ad-dín a v Bagdádu vyzvala znovu Iráčany k odevzdání zbraní, výstroje a dalšího vybavení. Jde o věci, jichž se odboj zmocnil při svých akcích a pak je předal místním lidem.

Mosulský korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že ulice města jsou plné tisíců amerických letáků, vyzývajících obyvatele k odevzdání kulometů, spojovací techniky, aut a jejich součástí, za něž nabízejí výhodné ceny.

V Ramádí byla podobná nabídka ohlašována ampliony na Humveech, projíždějících po městě.

Ba'qúba

Ráno se na hlavní silnici jižně od Ba'qúby stala společná americko-irácká hlídka terčem útoku odboje, při němž byli čtyři iráčtí policisté zraněni.

Auto naložené výbušninou a řízené sebevražedným útočníkem explodovalo dopoledne vedle americké hlídky v okrsku Muhandisín. Výbuch zničil Humvee, druhé zneškodnil a zabil devět Američanů. K odpovědnosti za výbuch se přihlásila Základna džihádu v Zemi dvou řek.

Iráčtí loutkoví vojáci a bezpečnostní síly provedli podle agentury WAS před rozedněním rozsáhlou razii v okrsku Buhríz 5 km jižně od Ba'qúby, kde zatkli 15 osob.

Personál ba'qúbské nemocnice vstoupil do stávky na protest proti postupu loutkových sil

Lékaři hlavní městské nemocnice oznámili, že na protest proti neustálému ponižování ze strany loutkové policie a loutkových vojáků vstupují do stávky. Nemocnice jako největší v provincii zaměstnává přes 100 lékařů a poskytuje 400 lůžek.

"Žádáme guvernéra a ministra, aby udělali něco pro naši ochranu před organizovaným terorizováním policií a armádou," prohlásil dr. Muhammad Házim, specialista nemocnice. Policisté a vojáci "jsou drzí, nezdvořilí a agresivní." Proto sepsali petici a předali ji řediteli nemocnice.

Při posledním incidentu přivedla skupina asi 50 těžce ozbrojených policistů, někteří v uniformách, jiní v civilním oblečení, do nemocnice své zraněné kolegy k ošetření. Když dr. Alí Husajn policistovi se zraněnou nohou řekl, že musí na rentgen, ten začal být útočný. "Řekl mi, abych šel do pekla a začal mne tlouct," citovala agentura Reuters lékaře. "Pak řekl jinému policistovi, aby mi dal na hlavu pytel a snažili se mne dostat do auta a odvézt. Naše stráž je zastavila a řekla jim, že jsem doktor, ale neposlouchali a zbili i strážce. Jeden z nich mi přiložil zbraň k hlavě a vyhrožoval mi."

"Přísahám, že nebyli normální. Vypadali opilí nebo omámení, byli posedlí," řekl jiný lékař, který své jméno agentuře z obav o svou bezpečnost raději neuvedl. "Nemůžeme za takových podmínek pracovat. Nikdo nemůže pracovat, když je všude kolem ozbrojená policie."

Sestřelen opět jeden špionážní letoun

Kolem poledne sestřelil odboj nad pevností Qal'a ve městě Sámarrá' americký bezpilotní špionážní letoun CK-14. Zasažený letoun ve vzduchu vybuchl. Námořní pěchota uzavřela celé okolí pevnosti a hledala pozůstatky letounu, těch se ale hned po pádu zmocnili bojovníci, naložili je na pickup a jezdili s ním kolem, aby si je obyvatelstvo mohlo prohlédnout.

Dulu'íja

Zaparkované auto naložené výbušninou explodovalo pod společnou americko-iráckou hlídkou a podle TV al.Džazíra usmrtilo jednoho iráckého vojáka.

Tikrít

Zdejší loutková policie ohlásila nález rozčtvrcených mrtvol dvou iráckých spekulantů, pracujících pro americké síly. Oba byli uneseni před několika dny

Tal'Afár

Kolem 6:00 explodovala ve čtvrti Andalus v centru města pod americkou pěší hlídkou bomba, ukrytá pod hromadou odpadků a na dálku odpálená. Podle svědků zabila nebo zranila minimálně osm vojáků.

Demonstranti žádali propuštění uvězněných žen

Stovky obyvatel severoiráckého Mosulu vyšly do ulic, aby protestovali proti tomu, že Američané během posledních dní ve městě uvěznili desítky žen, aby tak jejich manžely a bratry -- ať skutečné či údajné členy odboje - přinutili vydat se do rukou vojáků. Demonstranti se shromáždili u mešity as-Siddiq ve čtvrti Muthanna ibn Hárith aš-Šajbání. Podle informace předsedy Lidové koalice lidu Mosulu proti okupaci dr. Jáhjá Abd Mahdžúba dali americkým silám tři dny na to, aby zatčené ženy propustily. V opačném případě pohrozili kampaní občanské neposlušnosti a tím, že půjdou se svým protestem k odboji a požádají jej o zákrok, protože okupační vojáci zatčením a zadržováním nevinných žen překročili červenou linii.

Neděle 19. června 2005

Pokračovaly tvrdé boje v Qá'imu

Po dvouhodinovém boji ustoupily americké síly ve 4:00 od západního okraje Karábíly. Korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že po ránu panuje v oblasti relativní klid, je slyšet pouze ojedinělé exploze minometných střel, mířících na týl americké armády. QudsPress oznámil, že americkým silám se navzdory třídenním bojům nepodařilo obránce Qá'imu zlomit. Podle této agentury probíhaly v noci na neděli krvavé boje zvláště na západě města. Odboji se podařilo zastavit postup Američanů na vesnice Karábíla a Ubajdi. Přispěla k tomu i písečná bouře, trvající do noci, která snížila viditelnost na minimum. Zničeno bylo 16 různých amerických vozidel včetně Humvee, dvou tanků a jiných obrněnců. Značné byly podle agentury také ztráty Američanů na životech. Korespondent Mafkarat al-Islam v ranní zprávě popřel informaci některých médií, že se bojovníci stáhli z určitých částí města a přenechali nad nimi kontrolu Američanům. Také velitel iráckých loutkových sil mu potvrdil, že odboj nadále kontroluje přes 60 % města.

Dopoledne vyrazila z Hadíthy kolona více než 30 obrněných vozidel po strategické silnici směrem ke Qá'imu. Konvoj doprovázela silná letecká ochrana.

Dr. Hamdi al-Alúsí sdělil odpoledne korespondentovi, že v troskách rozbombardovaných domů je dosud zasypáno přes 70 obětí, z nichž nejméně 40 jsou ženy a děti. Další lékař k tomu dodal, že bojové vrtulníky útočily na domy a klidné části města, ale neodvažovaly se létat nad oblastmi, kde byli rozmístěni bojovníci. Ředitel místního Červeného půlměsíce uvedl, že přes 300 rodin z Karábíly je už tři dny bez potravin a vody. Američtí ostřelovači střílejí na všechny, kdo se pokusí vyjít z domů a nestarají se o to, zda to jsou civilisté nebo ozbrojenci.

Korespondent Mafkarat al-Islam také oznámil, že členové loutkové irácké armády mají na svých vozidlech portréty proamerického duchovního Sistáního.

V odpoledních hodinách začali američtí vojáci a jejich iráčtí přisluhovači systematicky vykrádat domy v Karábíle. Jak oznámili jejich majitelé, vojáci jim přímo před očima pobrali zlato, irácké dináry i americké dolary, telefony, klimatizaci a další zařízení a všechno naložili do svých aut.

Odpoledne dorazili do Karábíly britští vojáci, kteří se měli po boku americké námořní pěchoty podílet na dalších útocích.

Hadítha

Poblíž města objevila loutková armáda těla dvou amerických žoldáků pracujících pro okupační síly a jejich iráckého řidiče, pohozená u polní cesty. Všichni tři byli asi před třemi dny zastřeleni a jejich černý automobil Cherokee byl spálen.

Abú Ghurajb

Na ulici vedoucí do staré části města explodovala v 16:00 bomba pod americkou hlídkou. Zasáhla obrněné Humvee, zničila je a pětičlennou posádku na místě usmrtila. Američané vyhlásili v okolí výbuchu zákaz vycházení a vytahovali rychle mrtvé z hořícího vozidla. Šlo o speciální hlídku vybavenou hledačkou min, která však z nějakého důvodu bombu neodhalila.

Bagdád

V Sajjidíji na západě Bagdádu vybuchla večer v 19:30 na silnici vedoucí k bagdádské univerzitě bomba pod jinou americkou hlídkou složenou z pěti vozidel. Zničila jedno Humvee, v němž zabila tři a zranila dva vojáky.

Jak teprve teď oznámil bagdádský korespondent Mafkarat al-Islam, zatkl přepadový oddíl loutkové policie ve čtvrtek 2. června 2005 ve 2:00 v noci šajcha Hasana Muháwwila Abbáse al-Ghazalího, imáma mešity v okrsku Abú Dašír na předměstí Durá. Šlo o druhého duchovního mešity; o měsíc dříve tu byl zatčen šajch Qásim Nazím Gháfurí. Kromě toho byli společně s Ghazalím zatčeni imámové dalších dvou mešit předměstí, oba členové rady ulamá. Celkový počet zatčených duchovních jen na tomto bagdádském předměstí tak stoupl na deset.

Na východě Bagdádu  byla nalezena těla devíti sunnitů, uvězněných loutkovou policií před čtyřmi dny v okrsku Iskan západního Bagdádu. Byl mezi nimi muezzin mešity tohoto okrsku, další tři mrtví byli bratři. Zprávu přinesla agentura QudsPress s tím, že všechna těla nesla stopy mučení, některá měla usekané ruce, jiná vydloubané oči.

Útoky na základny

Šest silných minometných střel zasáhlo v 15:00 americkou základnu v Sámarrá', nad níž se objevily mraky kouře.

Sebevražedný útočník se s autem naloženým výbušninou odpálil blízko kontrolního stanoviště u hlavní brány základny loutkových sil a sídla spojeného americko-iráckého velení v Tikrítu. Exploze zabila čtyři a zranila 18 osob. Většinu z nich tvořili iráčtí vojáci, několik mrtvých bylo z řad iráckých "civilistů", kteří na základně pracovali.

Sedm raket Grad zasáhlo v 17:00 americkou základnu západně od Ba'qúby. Po zásazích raket otřásly komplexem ještě druhotné exploze. Na základnu pak přiletěly tři vrtulníky, bezpochyby proto, aby odvezly mrtvé a raněné. Přesnější informace o následcích útoku se nepodařilo zjistit, protože americké a loutkové síly neprodyšně uzavřely okolí základny a iráckým vojákům bylo striktně nařízeno nepodávat novinářům žádné informace.

Sebevražedný útok v Tádží

Sebevražedný útočník najel krátce po poledni ve vesnici Dulajmíja východně od města s autem naloženým výbušninou do americké kolony šesti obrněných vozidel a dvou Humvee. Exploze zničila obrněné vozidlo, v němž zabila pět a zranila dva vojáky.

Madá'in

Auto zaparkované na kraji hlavní ulice města a naložené výbušninou explodovalo při průjezdu kolony amerických tanků kolem něho. Exploze úplně zničila jeden tank, zabila čtyři vojáky a dva zranila.

V Mosulu Američané propustili zajaté ženy

Před polednem mosulský korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že američtí vojáci propustili 43 zatčených žen, neboli podle prohlášení provinčního loutkového úředníka "ženy, vdovy, sestry a dcery Iráčanů patřících k ozbrojeným skupinám".

Ve 14:00 vybuchla na hlavní ulici čtvrti Isla az-Zirá'í bomba ve chvíli, kdy ji míjela hlídka složená z pěti Humvee. Jedno bylo explozí úplně zničeno, tři z vojáků zabiti a další tři zraněni.

Šuruqat

Před večerem zaútočilo sedm bojovníků na hlavní silnici v okrsku Šuruqat v provincii Saláh ad-dín na konvoj osmi kamionů se zásobami a vybavením pro americkou armádu a dvou Humvee. Zapálili dva kamiony, dva vojáky usmrtili a dva zranili.

Samáwa

Tzv. irácká národní garda zatkla v neděli imáma mešity as-Salmán ve městě, ležícím 270 km jižně od Bagdádu. Současně sebrali také jeho syna a synovce šajcha Táliba.

Tal'Afár

Americké síly ostřelovaly z letadel mešitu al-Baqi pod záminkou, že je úkrytem bojovníků. Zásah raketou mešitu poničil a usmrtil její strážce. Místní síly odboje vydaly prohlášení podepsané Eskadrami mudžáhidů, v němž okupačním vojákům pohrozily odvetou: "Vaše kostely za naše mešity a vaše krev za naši krev. Stane se, co jste ještě neviděli a neslyšeli, okupanti!"

Basra

Obyvatelé Basry pohřbili šajcha Abd as-Salama Alwána al-Ghaníma, zástupce kmene Ghaním, jednoho z největších kmenů v Basře. Šajch Ghaním byl nalezen mrtev v okrsku Háritha 30 km severně od města. Jeho tělo bylo zohaveno, levou ruku měl na dlani a zápěstí spálenou. Na různých částech těla bylo vidět stopy po mučení elektrickými šoky.

Neznámé osoby před několika dny zastavily šajchovo auto cestou z mešity po nočních modlitbách a unesly ho. Jeho mrtvola byla po třídenním pátrání nalezena v místní nemocnici Fajha, kam byl dopraven v sobotu v noci z policejní stanice Háritha.

Šajch Ghánim byl znám svým rázným postojem k ochraně práv místní sunnitské komunity. Pohrdal hrozbami, kterými mu bylo nejednou vyhrožováno. Den před únosem řekl jednomu ze svých příbuzných, že je pronásledován a může být kdykoli zabit.

Fotografie zohaveného šajchova těla je možno nalézt na: http://www.islammemo.cc/news/one_news.asp?Idnews=69764

Pondělí 20. června 2005

Američané se stále snaží pokořit Qá'im

Na jižním okraji Karábíly zaútočili bojovníci v 9:00 na kolonu šesti amerických obrněných vozidel a sedmi Humvee. V 15minutovém boji zničili tři Humvee a zneškodnili dvě obrněná vozidla, zabili 9 vojáků a 11 zranili. Při útoku padli dva mudžáhidové a tři utrpěli zranění.

Odpoledne zaútočily americké bombardéry F-16 a britské bojové letouny Tornado na Karábílu. Zasáhly místní lékařskou kliniku, zabily čtyři lékaře a řadu pacientů. Kolem 15:00 bombardovaly také tři místní mešity a srovnaly je se zemí.

Američanům se odpoledne podařilo proniknout do Karábíly, odboj však odpověděl mohutným útokem, při němž americké síly ostřeloval ze všech stran raketami a minometnými střelami. Použil též několik aut naložených výbušninou, jejichž exploze zničily dvě obrněná vozidla, čtyři Humvee a dvě vozidla loutkových sil. Zabito bylo 9 a zraněno 16 amerických vojáků, loutkové síly přišly o 20 zabitých nebo zraněných vojáků. Po tomto protiútoku se americké i loutkové síly z obce zase stáhly.

Ramádí

Dopoledne vybuchla ve čtvrti Zujut v centru města bomba pod kolonou osmi Humvee. Zničila jedno vozidlo, zabila tři vojáky a dva zranila.

Ve čtvrti Dubbat v centru města explodovala odpoledne bomba pod hlídkou složenou z pěti Humvee. Jedno z vozidel se vzňalo, zabit byl jeden a zraněni čtyři vojáci.

Odpoledne zaútočilo asi 13 bojovníků na dálnici severně od města na kolonu čtyř automobilů, jaké obvykle používají američtí žoldáci a kolaboranti. Zničili všechna vozidla a devět kolaborantů usmrtili.

Bagdád

Kolem 6:00 podniklo asi 20 bojovníků útok na policejní stanici v okrsku Mahdíja v západní části Bagdádu ve chvíli, kdy ve stanici byla hlídka pěti Humvee. V akci, trvající plnou hodinu, zničili bojovníci dvě Humvee a tři policejní pickupy a zmocnili se velkého množství zbraní. Zabiti byli tři američtí vojáci a pět zraněno, usmrceno bylo rovněž šest policistů a dalších osm zraněno. Vzápětí nato zaútočil na tutéž policejní stanici sebevražedný útočník s autem, zabil další čtyři policisty a čtyři zranil.

Oddíl devíti bojovníků vybavených lehkými a středními zbraněmi a granáty zaútočil v 8:00 v Sajjidíjí na jihozápadě Bagdádu. na společnou americko-iráckou hlídku. Po 15 minut trvajícím boji zůstali na místě dva mrtví američtí a jeden loutkový voják, další Američan a pět iráckých vojáků bylo kromě toho zraněno.Podle svědectví místních lidí utrpěli zranění také tři z bojovníků.

O dvě hodiny později vybuchla bomba pod americkou hlídkou projíždějící okrskem Džadída na východě hlavního města. Zničila jedno ze čtyř Humvee a usmrtila jeho čtyřčlennou posádku.

Dijála

Automobil Opel, zaparkovaný na kraji hlavní ulice okrsku Chorásán v centru města explodoval v poledne ve chvíli, kdy jej míjela hlídka šesti Humvee. Výbuch zapálil jedno z nich, zabil dva vojáky a čtyři další zranil.

Bajdží

Americkou základnu v okrsku Siníja západně od města zasáhlo v 15:00 devět minometných střel, které způsobily na základně devět výbuchů, následovaných ještě druhotnými explozemi.

Krátce předtím zaútočili bojovníci ve dvou automobilech na kontrolní stanoviště loutkové policie jižně od města. Podle zprávy agentury WAS zemřeli v přestřelce tři policisté a dva mudžáhidové.

Huwajdžá

Pod americkou kolonou šesti obrněných vozidel vybuchla na hlavní silnici vedoucí do Huwajdžá západně od Kirkúku v 15:00 bomba. Jedno z vozidel zneškodnila, dva americké vojáky usmrtila a čtyři zranila.

Lajlán

Ve městě ležícím jihovýchodně od Kirkúku, explodovalo vedle kolony velitele místní policie auto naložené výbušninou a zranilo čtyři irácké loutkové policisty. Podplukovník Nuzad Abdalláh podle oficiálního prohlášení unikl nezraněn. Jak sdělily nemocniční zdroje, zranění tří policistů byla vážná; kromě toho byla do nemocnice dopravena žena s dítětem, které exploze rovněž zranila.

Kirkúk

Na kontrolní stanoviště loutkových sil ve městě najel sebevražedný útočník s autem naloženým výbušninou, zabil čtyři policisty a tři zranil.

Mosul

Čtyři minometné střely zasáhly v 5:00 společný americko-irácký tábor u budovy provinční správy v centru města, kde způsobily požár.

V 10:00 vypálil odboj osm minometných střel na zdejší prezidentský palác, nyní sídlo amerického štábu. Podle zdroje ze sil rychlého nasazení zničil útok pozorovatelnu, dva vojáky zabil a další zranil. Shořela rovněž dvě Humvee.

Tal'Afár

Podomácku vyrobená bomba vybuchla nedaleko města pod americkou hlídkou. Podle agentury WAS přiznali Američané explozi a ztrátu jednoho vojáka.

Halabdža

TV al-Džazíra před půlnocí oznámila, že ve městě explodovalo auto naložené výbušninou a usmrtilo kolaborantského kurdského ředitele městské bezpečnosti a jeho tři strážce.

Sebevražedný útok v Irbílu

Sebevražedný útočník zaútočil s autem naloženým výbušninou kolem 8:30 na místní policejní výcvikové středisko.Člen pešmergské milice sdělil agentuře QudsPress, že stráž střediska zahájila na auto palbu, ale nedokázala je zastavit, takže narazilo do budovy, kde bylo přítomno na 200 policistů. Stalo se tak pouze den poté, co tzv. ministr zahraničí Hušajr Zibárí prohlásil, že nejstabilnějšími regiony Iráku jsou Irbíl na severu a Basra na jihu.

Po útoku byli na pomoc zavoláni američtí vojáci a kurdské milice. Podle policejní informace pro agenturu AP měl sebevražedný útočník na sobě policejní uniformu, zabil nejméně 20 a zranil 50 policistů. Večer prohlásil pro TV al-Džazíra tzv. guvernér provincie Nuzad Hádí, že bylo zabito 13 a zraněno 107 policistů.

Iráčtí poslanci vyzývají k odchodu okupačních vojsk

AFP přinesla zprávu, že iráčtí poslanci napříč politickým spektrem žádají dopisem, předaným 19. června médiím, odchod okupačních vojsk ze své země. Stalo se tak ve chvíli, kdy je prezident Bush na domácí scéně vystaven rostoucímu nátlaku, aby byl vzhledem k přibývajícím ztrátám na životech amerických vojáků stanoven harmonogram jejich odchodu z Iráku.

82 poslanců z řad šíitů, Kurdů, sunnitských Arabů, křesťanů a komunistů sestavilo výzvu, jež byla předána Faláhem Hasanem Šanšalem ze Spojené irácké aliance (UIA), největší parlamentní skupiny, mluvčímu Hádžimu al-Hasanímu.

V dopise se praví, že 275členný parlament je legitimním zástupcem iráckého lidu a strážcem jeho zájmů: "Na několika zasedáních jsme požadovali odchod okupačních vojsk. Naše žádost byla ignorována. Je nebezpečné, že irácká vláda požádala Bezpečnostní radu OSN o prodloužení pobytu okupačních sil bez konzultace se sborem zástupců lidu, který jediný by měl k takovému rozhodnutí mandát. Proto odmítáme legitimitu okupace a znovu žádáme, aby tyto síly odešly,"

Úterý 21. června 2005

Američané ohlásili úspěšné dokončení operace a začali se stahovat od Qá'imu

Před polednem korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že více než 500 amerických vojáků se po několikadenních bojích, v nichž se jim nepodařilo zlomit obranu odboje, stáhlo od východního a severního okraje města. Americký seržant Alex Senior přiznal několika arabským a zahraničním novinářům včetně korespondenta, že pondělní boje byly velmi prudké a vedly k rozhodnutí o ústupu. Ostřelování raketami způsobilo Američanům těžké ztráty a donutilo je zastavit boje a hodinu čekat na přílet vrtulníků a letadel, která pak kryla jejich ústup.Část okupačních vojáků zůstala pouze u západního okraje města.

TV al-Džazíra oznámila, že americký mluvčí oficiálně oznámil "úspěšné ukončení" čtyřdenní Operace Harpuna, namířené údajně proti bojovníkům odboje v oblasti Karábíly a Qá'imu, která ve skutečnosti decimovala civilní obyvatelstvo a zničila místní infrastrukturu.

Mafkarat al-Islam oznámil, že výsledkem amerického útoku je přes 156 zničených místních domů a 400 obchodů. Se zemí bylo srovnáno pět mešit a čtyři školy, jedna nemocnice, jedna klinika, elektrárna a čisticí stanice vody. Jen v úterý ráno bylo z trosek zničených domů vyproštěno 54 těl, mezi nimi 31 žen a dětí. Místní lidé vytvořili ke hledání mrtvých těl skupiny a celkem tak už nalezli 110 těl. Odboj vydal prohlášení, v němž uvedl, že do úterního svítání bylo zabito přes 130 amerických a více než 70 iráckých vojáků, nad Qá'imem, Karábílou a Rummanou bylo sestřeleno šest vrtulníků. Ztráty odboje tvořily necelou čtvrtinu amerických ztrát.

Za poledne explodovalo v průmyslové zóně Qá'imu auto naložené výbušninou, zničilo dvě Humvee a usmrtilo devět Američanů.

Odpoledne zasáhl odboj raketou americký vrtulník Apache, jenž se zřítil v plamenech k zemi západně od města. Američtí vojáci pátrali v zalesněné krajině po jeho troskách a posádce, o jejímž osudu nebylo nic známo.

Fallúdža

V 6:00 vybuchla v centru města ve čtvrti Mu'allimín bomba pod obrněným Humvee, zabila čtyři americké vojáky a pátého zranila. Okolní ulice byly po čtyři následující hodiny uzavřeny, dokud nepřiletěl vrtulník a mrtvé neodvezl.

Dopoledne podnikli bojovníci útok na vojenský konvoj v okrsku Bú Isa jižně od města. K útoku se přihlásila Základna džihádu v Zemi dvou řek s tím, že při něm bylo zničeno osm amerických obrněných vozidel. Při akci však padlo 18 mudžáhidů.

Ve čtvrti Nazal v centru města zapálil odboj dopoledne rozestavěnou budovu, jež se měla stát sídlem amerického velení ve městě.

Ramádí

V okrsku Mal'ab v centru města zaútočilo v 16:30 asi 11 bojovníků na hlídku složenou ze dvou obrněných vozidel a čtyř Humvee. Podle líčení svědků trval boj asi 10 minut, bojovníci během něho zneškodnili jedno obrněné vozidlo a zapálili Humvee, pět vojáků v nich zabili a pět zranili. Pak z místa zmizeli a pátrání po nich dům od domu bylo bezvýsledné.

V okrsku Bú Faradž na severu města našli místní lidé těla sedmi iráckých vojáků. Celkem 20 vojáků bylo uneseno před několika dny i s vozidlem na dálnici při cestě do Qá'imu, kde se měli podílet na americké operaci proti městu. Dalších šest těl bylo nalezeno v okrsku Taš; zbytek dosud objeven nebyl.

Rutba

Ve městě na západě země při silnici k jordánské hranici explodovala bomba, která podle americké zprávy, poskytnuté saúdskoarabské agentuře WAS, zranila jednoho amerického vojáka, jenž na následky zranění později zemřel. Agentura podotkla, že Američané nesdělili bližší podrobnosti a okolnosti útoku.

Abú Ghurajb

V poledne explodovala pod americkou hlídkou v západní části města bomba, instalovaná na staré silnici vedoucí do Bagdádu. Zničila jedno z pěti Humvee, zabila v něm tři vojáky a čtvrtého zranila.

Bagdád

Ve čtvrti Ámil zaútočili bojovníci s automatickými zbraněmi na policejní stanici a podle právy TV al.Džazíra zranili dva policisty.

Ba'qúba

Vedle společné americko-irácké hlídky vybuchlo v okrsku Šahríja na severu města kolem 13:00 auto naložené výbušninou. Exploze zneškodnila jedno obrněné vozidlo Američanů a pickup loutkových sil, zabila jednoho amerického a tři irácké vojáky, zranila dalšího Američana a tři příslušníky loutkových sil.

Tikrít

Kolem 16:00 došlo v okrsku Álam na silnici k severním ropným rafinériím k výbuchu bomby pod americkou kolonou. Exploze zničila obrněné vozidlo, zabila dva vojáky a čtyři zranila.

Tárimíja

Ve městě došlo dopoledne ke dvěma explozím. První bomba u vjezdu do města zničila americké Humvee, zabila dva a zranila tři americké vojáky. Druhá bomba byla určena hlídce iráckých loutkových vojáků, zabila jednoho, tři zranila a vážně poškodila jejich vozidlo.

Bajdží

Na sklonku dne se odboj střetl s místní policií. Podle TV al-Džazíra byli v přestřelce zabiti dva policisté a dva "jiní Iráčané".

Hillá

Oddíl mudžáhidů vyzbrojený RPG7 zaútočil v Hillá na americký konvoj vezoucí zásoby na zdejší americkou základnu. Podařilo se mu zničit jedno Humvee a pět kamionů s celým nákladem, Další doprovodné Humvee bylo poškozeno. Zabito bylo 13 amerických vojáků a pět asijských řidičů. Mrtvé Američany odvezly vrtulníky na základnu Mahávíl, těla řidičů byla naložena na Humvee. Bojovníci opustili bojiště po útoku beze škod. Korespondent Mafkarat al-Islam pořídil na místě fotografie zničených kamionů: (http://islammemo.cc/news/one_news.asp?Idnews=69958)

Mosul

Osm silných minometných střel dopadlo v poledne na americkou základnu Ghazlání. Podle zdroje z řad tzv. sil rychlého nasazení jichž většina zasáhla správní budovu, způsobila na ní vážné škody, zabila pět vojáků a osm dalších zranila.

Více než 500 iráckých žen vyšlo do ulic města, aby demonstrovaly proti znásilnění zajatých žen americkými vojáky. Demonstrující vyzvaly celý muslimský svět, aby přišel na pomoc iráckým ženám, které jsou zatýkány a ponižovány americkými okupačními vojáky. Vzápětí poté, co Američané propustili na nátlak příbuzných 43 zatčených místních žen, totiž v úterý ráno dorazili do města s početným doprovodem vojenských vozidel a odvedli s sebou do vězení značný počet jiných žen. Demonstraci Američané ohodnotili jako hrozbu a podněcování k násilí proti okupantům a protestující zahalené ženy obklopily desítky vojáků. To přimělo duchovní vůdce města, aby ženám nařídili demonstraci ukončit.

Amára

Organizace sunnitských zbožných nadací vyzvala v pondělí loutkový režim a duchovní a politické představitele, aby dosáhli zastavení záboru sunnitských mešit ve městě a jejich předávání šíitům.

Středa 22. června 2005

Qá'im

V 15:00 najel sebevražedný útočník na motocyklu ve vesnici Rummana do americké pěší hlídky, odpálil se a usmrtil sedm Američanů. Mešita v Qá'imu oznámila, že šlo o chlapce z města, jehož otec, matka a sestra byli zabiti při americkém bombardování 19. června.

Ze severní části města odtáhli Američané devět zcela zničených vojenských vozidel, naložili na obrovské transportéry a odvezli směrem k Hadíthě. Zdroj z loutkové armády k tomu dodal, že celou operaci nakládání a odvozu střežily ze vzduchu vrtulníky, a že jde o čtvrtou akci tohoto druhu. Celkem bylo od města v posledních dvou dnech odvlečeno přes 40 zcela zničených nebo zneškodněných vozidel.

Tzv. ministerstvo obrany oznámilo, že v pětidenní bitvě o Qá'im ztratilo 74 iráckých vojáků, dalších 19 eviduje jako zmizelé. Jde o poměrně vysoká čísla, když se uváží, že celkem bylo ke Qá'imu vysláno 250 iráckých vojáků. Irácký brigádní generál prohlásil pro Mafkarat al-Islam, že je znechucen chováním Američanů, kteří své mrtvé odvezli, zatímco irácké mrtvé vojáky nechali ležet v márnicích.

Fallúdža

Krátce před polednem explodovala bomba pod kolonou několika amerických vozidel východně od města. Podle zdroje z loutkové armády směřovala kolona do města, bylo z ní zničeno jedno Humvee, zabito pět vojáků a šestý zraněn; síla výbuchu přitom odhodila vozidlo téměř o dva metry a některá těla roztrhala.

Kolem 18:00 vypálil odboj čtyři minometné střely ráže 82 mm na americké baráky u východní brány města. Podle zdroje z iráckých loutkových sil bylo zabito nebo zraněno 15 amerických vojáků, zničena tři Humvee a generátor na výrobu elektřiny.

Sebevražedný útok v Baghdádí

Dopoledne najel sebevražedný útočník s autem naloženým výbušninou ve městě do americké hlídky. Exploze zničila jedno obrněné Humvee a druhé zneškodnila. Podle svědeckých výpovědí v nich bylo usmrceno 11 vojáků. K odpovědnosti za útok se přihlásila Armáda partyzánů sunny.

Série explozí v Bagdádu

Na předměstí Durá přepadli bojovníci pickup s členy Brigád Badr, tvořící součást policejní hlídky. Raketou RPG7 automobil zcela zničili a čtyři členy brigád v něm zabili.

Téměř současně a v malých vzdálenostech od sebe došlo za soumraku ve čtvrti Šula ke třem explozím automobilů. Podle policie způsobily smrt 18 osob a 46 zranily. První dva automobily explodovaly před restaurací Kabab, třetí na blízké autobusové zastávce. Podle svědků byly vesměs odpáleny na dálku, podle policie byl ve třetím vozidle sebevražedný řidič. Zatímco agentura AP tvrdila, že exploze byly namířeny proti oblíbeným veřejným místům, agentura QudsPress oznámila, že cílem útoků byla loutková policie a její kontrolní stanoviště. Rovněž uvedená restaurace byla místem, které policisté často navštěvovali.

Jen o něco později došlo k dalšímu bombovému útoku na hlídku irácké loutkové policie. Podle agentury AP se jednalo o sebevražedný útok v Ámiríji a výbuch usmrtil čtyři kolemjdoucí včetně ženy s dítětem a policii nezpůsobil žádné škody. Podle agentury WAS měl však být tento automobil odpálen na dálku v jihozápadní části hlavního města a měl pouze lehce zranit tři civilisty.

Exploze otřásla večer také úsekem silnice k mezinárodnímu letišti, která je častým místem útoků odboje. Tentokrát šlo o raketový útok na hlídku loutkové armády.

Další exploze se ozvala v noci ze silnice vedoucí z Bagdádu do Madá'inu, kde zranila pět policistů.

Američtí vojáci uzavřeli sázku, zda se jim podaří usmrtit dítě

Opilý americký voják se na pozorovacím stanovišti v bagdádské části Jarmúk se svými druhy vsadil, že se mu podaří zastřelit dívku vycházející ze školy vzdálené asi 700 metrů. Skutečně se mu podařilo usmrtit Ajšu, dceru Ahmada Umara, která právě složila své závěrečné zkoušky. Americká námořní pěchota slíbila vyšetření události a potrestání vojáka, bude-li shledán vinným. Prozatím byl odvolán ze stanoviště. Irácká proamerická TV al-Iráqíja mezitím ve vysílání za smrti dívenky obvinila "teroristy", ale prohlášení americké armády i iráckých loutkových sil ji vzápětí usvědčilo ze lži.

Útok na speciální americkou základnu

Oddíl odboje vypálil dopoledne 12 minometných střel na zdejší americkou základnu v okrsku Abú Sajda u Ba'qúby, nazývanou Biologická základna. Podle zdroje zaměstnaného na základně útok usmrtil nebo zranil nejméně 32 Američanů. Základna dosud nebyla terčem útoku, protože jde o rozlehlý komplex, největší v západním Iráku, dobře opevněný a velmi bedlivě střežený.

Madá'in

Pod iráckou policejní hlídkou vybuchla dopoledne bomba, jež dva policisty usmrtila a dva zranila.

Balád

Východně od města sestřelil odboj odpoledne raketou Strela americký vrtulník. Svědkové viděli, že posádka z hořícího stroje vyskočila, bojovníci se ji pak snažili nalézt dříve než Američané.

Sebevražedný útok v Tal'Afáru

V severní části města najel sebevražedný útočník s pickupem naloženým výbušninou do amerického kontrolního stanoviště, podle sdělení z řad policie zneškodnil tank Abrams, zabil čtyři příslušníky námořní pěchoty a pět zranil.

Mosul

Exploze bomby pod americkou kolonou na jihu města zničila odpoledne jedno obrněné vozidlo. Zprávu přinesla agentura WAS, informace o ztrátách však neměla k dispozici.

V noci podle téže agentury explodovalo ve městě zaparkované auto a poškodilo americké obrněné vozidlo. Přitom měli být zabiti tři civilisté a sedm zraněno, informace o ztrátách vojáků opět chybí.

Bojovníci zastřelili podle zprávy agentury WAS kapitána loutkové policie Ámira Hádího Sa'ida z policejní stanice Nasr.

Kirkúk

Odpoledne vypálil odboj na americkou základnu na zdejším letišti 16 minometných střel a 4 rakety Grad. Zasáhly východní, severní a střední část letiště, kde způsobily několik požárů.

Pickup naložený výbušninou a zaparkovaný na kraji ulice explodoval večer při průjezdu kolony vezoucí Sa'da ad-dína Ardžadže, předsedu strany Turkmenská fronta. Agentura WAS oznámila, že výbuch zranil jeho čtyři strážce, on sám však unikl nezraněn. Turkmenská fronta je jednou z předních turkmenských politických stran, která má zástupce v tzv. iráckém parlamentu. Turkmenské obyvatelstvo města se nicméně spojilo v odporu proti pokusům kurdských stran získat nad městem kontrolu s arabskou komunitou.

Úspěšný byl atentát na důstojníka policie al-Mufawwada Kawaha Abd al-Cháliqa, který byl s arabskou komunitou večer zastřelen před svým domem v Kirkúku.

Umučen další sunnitský šajch

Vůdce kmene Abuda z okrsku Zubajr v Basře byl mučen a ve středu kolem 17:30 zastřelen. Rada muslimských ulamá vydala prohlášení, v němž uvedla, že šajch byl dlouholetým obyvatelem okrsku a byl dobře znám v celé Basře. Uvedla rovněž, že podle policejního mluvčího měl šajch záda strašlivě rozřezána řeznickým otupeným nožem.

Čtvrtek 23. června 2005

Odboj ve Fallúdže stále útočí na okupační síly

Dopoledne došlo ve čtvrti Džawlan v jižní části města k boji mezi asi 30 příslušníky odboje a americkou kolonou doprovázenou loutkovými vojáky. Bojovníci zničili dvě vozidla a zabili nebo zranili několik vojáků.

Před polednem provedl odboj čtyřmi minometnými střelami útok na americké kontrolní stanoviště jižně od města. Podle údajů příslušníka loutkových sil byli při něm zabiti tři Američané a devět zraněno.

V poledne zasáhlo několik raket Grad americkou základnu ležící západně od Fallúdže. Iráčan na základně zaměstnaný uvedl, že jedna z raket zasáhla oddechové centrum základny, kde zabila sedm vojáků a další zranila.

Večer explodovalo na Náměstí mučedníků auto naložené výbušninou vedle americké kolony. Podle sdělení oficiálního zdroje bylo zabito pět vojáků a šestý vážně zraněn a zničeno speciální obrněné vozidlo nazývané Škorpión. Pentagon oznámil, že při útoku zahynuli dva příslušníci námořní pěchoty, a další čtyři jsou vedeni jako pohřešovaní, protože identifikace pozůstatků nebyla ještě dokončena. Přiznal kromě toho zranění 13 námořních pěšáků včetně dvou žen. K útoku se přihlásila Základna džihádu v Zemi dvou řek, jež také uvedla, že usmrtila šest "křižáků".

Qá'im

Kolem poledne zasáhl střelec odboje v centru města jednoho z amerických vojáků, kteří se zabarikádovali v úzké uličce, odkud chtěli sledovat pohyby na hlavní ulici, a na místě ho zabil. Američané celou oblast uzavřeli a nikomu nedovolili opustit dům, dokud všechny budovy neprohledali. Neobjevili však stejně nic.

Ramádí

Dopoledne došlo ve čtvrti Tamím k explozi bomby pod americkou hlídkou. Mluvčí loutkové armády přiznal, že výbuch vymrštil čtyři americké vojáky z vozidla a usmrtil je. V celém okolí pak po dvě hodiny panoval zákaz vycházení.

Výbuchy aut v Bagdádu

V bagdádském okrsku Karradá explodovala téměř současně tři auta naložená výbušninou. K prvnímu výbuchu došlo přesně v 7:00, auto zaparkované poblíž lázní Hadždží Mahdího zasáhlo iráckou hlídku a podle tvrzení svědků zabilo tři a zranilo čtyři policisty. Přibližně ve stejné chvíli vybuchlo další auto, zaparkované blízko šíitské modlitebny Bú Džumá, a rovněž zasáhlo policejní hlídku. Tady bylo zabito podle svědků šest policistů, podle tvrzení policie došlo pouze k "materiálním škodám na šíitské modlitebně". Po těchto dvou explozích uzavřeli Američané s iráckými pomahači kolem místa exploze bezpečnostní kordon. O pár minut později do kordonu najel sebevražedný útočník s automobilem a odpálil se. Podle zdrojů citovaných agenturou QudsPress činil celkový počet zraněných policistů 50.

Na silnici vedoucí k mezinárodnímu letišti najel sebevražedný útočník v 9:00 do americké vojenské kolony. Exploze zničila jedno obrněné Humvee a druhé zneškodnila, usmrtila šest a zranila tři vojáky.

Z Abú Ghurajb utekli další vězňové

Kolem 15:00 se pěti mudžáhidům podařilo uniknout ze zdejšího vězeňského tábora. Místní korespondent Mafkarat al-Islam oznamoval, že americké síly provádějí mimořádné a přímo hysterické kroky, prohledávají široké okolí věznice a snaží se najít uprchlíky, kterým se podařilo překonat přísná bezpečnostní opatření. Zprávu o útěku potvrdil policejní kapitán Sawwadi Chájjún a dodal, že pět červených vězeňských oděvů bylo nalezeno na poli, kde se stopa uprchlíků definitivně ztratila.

Policie z Bajdží zatýkala

V nedaleké vesnici Salam prohledala loutková policie domy a zatkla 51 osob, u nichž nalezla zbraně, s odůvodněním, že jejich majitelé jsou ve spojení s útoky odboje na americké a irácké vojáky, k nimž v okolí došlo. Zprávu přinesla agentura QudsPress s tím, že razie byla odplatou za útok na kontrolní stanoviště v Bajdží přede dvěma dny, při němž byli zabiti dva policisté.

Sebevražedné útoky v Mosulu a v Mundhíríji

V západní části Mosulu najel dopoledne sebevražedný útočník v černém Mercedesu do americké hlídky, zničil dvě obrněná vozidla, usmrtil osm vojáků a další zranil. K provedení útoku se přihlásila Základna džihádu v Zemi dvou řek.

V pohraniční Mundhíríji se kolem 14:00 stala terčem útočníka kolona několika Humvee, z nichž jedno zničil. Ve vozidle zemřeli čtyři vojáci.

Japonské vojáky zasáhla exploze

Pod japonskou okupační hlídkou, mířící ze Samáwy na sever, explodovala bomba. Podle svědků šlo o první hlídku po několika týdnech, protože Japonci jen velmi neradi a velice zřídka opouštějí svou základnu ve městě. Tamní korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že Japonci požádali o pomoc americké vojáky i loutkové síly, uzavřeli pak celé okolí výbuchu a prohledali, ale bez výsledku. Místní proamerické rádio ve svém vysílání označilo akci za čin "wahhábitských teroristů, nikoli místního mírumilovného obyvatelstva".

Karbalá

Ve zdejší čtvrti Husajníja explodovala ve 13:30 pod americkou hlídkou pozemní mina. Podle údajů příslušníka loutkové armády bylo výbuchem zabito pět členů námořní pěchoty a šestý zraněn. Američané podle svého zvyku oblast uzavřeli, vyhlásili zákaz vycházení a začali prohledávat domy. Nakonec zatkli několik místních sunnitů a obvinili je z podílu na útoku.

Odboj ostřeloval věznici Bucca

Anglo-americká věznice nedaleko Basry se stala dopoledne terčem minometných střel. Stoupající sloupy kouře potvrdily, že střely zasáhly svůj cíl, svědkové uváděli, že v táboře bylo možno pozorovat velký požár. Americké a britské vrtulníky se neúspěšně pokoušely najít místo, odkud byly střely vypalovány. Získat konkrétní údaje o následcích ostřelování se korespondentu Mafkarat al-Islam nepodařilo.

Atentát na zástupce ředitele policie

Příslušníci odboje postřelili do nohy loutkového asistenta ředitele policejní výzvědné služby v Basře Mustafu Maziuma Abbáse, když v noci na čtvrtek opouštěl úřad ve čtvrti Chálidž al-Arabí.

Zdejší policejní ředitelství výzvědné služby je podezříváno, že hraje hlavní úlohu ve vlně zatýkání, mučení a vraždění sunnitských obyvatel.

Pátek 24. června 2005

Qá'im

Odboj podnikl kolem 9:00 s použitím minometných střel a raket Grad a Kaťuša mohutné ostřelování amerických sil, soustředěných západně od města. Zničena byla řada stojících amerických vozidel a zabita nebo zraněna řada vojáků. K jejich transportu bylo nutno povolat šest vrtulníků Apache. Korespondent Mafkarat al-Islam pozoroval sedm hořících vojenských vozidel, která se vojáci snažili uhasit. I na značnou vzdálenost byly slyšet výbuchy munice uvnitř vozidel.

U saúdskoarabské hranice sestřelen špionážní letoun

V pohraniční oblasti Ar'ar byl ráno kolem 6:00 sestřelen americký bezpilotní špionážní letoun K2, určený ke sledování hranice a zachycování pohybu bojovníků.

Mladá dívka se v Ramádí pokusila instalovat bombu

Američtí vojáci zastřelili v 15:00 dívku, která instalovala na okraji silnice v okrsku Bú Farradž na severu města bombu. Její činnost zaregistroval špionážní letoun, zasáhl ji raketou a na místě usmrtil, přičemž utrpěli zranění tři kolemjdoucí. Místní lidé odnesli její tělo do mešity a v tajnosti pohřbili, protože se obávali, že by Američané na pohřební průvod zaútočili.

Korespondent Mafkarat al-Islam ke zprávě poznamenal, že jde o třetí ženu-mučednici v oblasti za poslední týdny od chvíle, kdy duchovní představitelé provincie Anbár fatwou povolili ženám, aby bojovaly po boku mužů proti okupantům.

Fallúdža -- bude třeba třetí "osvobozovací" operace?

Ve městě se při příležitosti vydání prvního čísla tiskoviny "Demokratická Falúdža" konala tisková konference. Okupační síly na ni pozvaly více než sto místních celebrit -- kmenových šajchů, duchovních, univerzitních profesorů a intelektuálů -- z nichž se však dostavilo pouhých devět. Mluvčí amerických sil, který se představil jako Sam Daimon, na konferenci přiznal, že Američané v posledních týdnech utrpěli ve městě těžké ztráty. Panují proto podle něho obavy, zda americká armáda nebude donucena uvažovat o třetí bitvě o město, pokud budou útoky na ni pokračovat. Korespondent Mafkarat al-Islam, který tiskovou konferenci sledoval, dodal přiznání amerického mluvčího, že odboj považuje Fallúdžu za symbol boje proti okupantům.

Agentura AP oznámila, že okupační síly ve Fallúdže zatkly v poledne jejího televizního kameramana Ámira Alího, který na Náměstí mučedníků ve čtvrtek večer natáčel záběry ohořelých míst, zkroucených kusů kovu a sloupů hustého kouře, způsobených explozí auta naloženého výbušninou.

Sebevražedný útok v Abú Ghurajb

Před polednem najel sebevražedný útočník s bílým Opelem kombi naloženým výbušninou v okrsku Samilat na severní straně Abú Ghurajb do americké kolony šesti obrněných vozidel. Dvě Humvee zničil a jejich posádky usmrtil. Zdroj z irácké armády se snažil tvrdit, že mrtvých bylo pouze pět, očití svědkové však uváděli, že jich viděli osm. Tomu také spíše odpovídá skutečnost, že pro ně přiletěly dva vrtulníky, z nichž každý obvykle pojme pět těl.

V Bagdádu zastřelen zpravodaj americké televize

Američtí vojáci zastřelili iráckého reportéra, který pracoval pro americkou tiskovou zpravodajskou agenturu. Associated Press s odvoláním na svědky oznámila, že reportér neodpověděl na výzvu z vojenského konvoje, a dodala, že americké okupační velení odmítlo událost komentovat.

Útok na americký konvoj u Sámarrá'

Kolem 13:00 zaútočilo asi deset mudžáhidů na hlavní silnici v oblasti Dahhamíja východně od města na americký zásobovací konvoj. Zničili dvě Humvee a tři kamiony naložené konzervovanými a sušenými potravinami. Svědek, který odmítl uvést své jméno ze strachu před odbojem, prozradil, že přitom bylo zabito 19 amerických vojáků. Tvrdil, že padlo také sedm mudžáhidů a tři civilisté. Tuto informaci však velitel odboje korespondentovi Mafkarat al-Islam popřel s tím, že padli tři jeho bojovníci a jeden utrpěl zranění; jeden civilista byl zasažen americkou střelbou. Korespondentovi se podařilo pořídit fotografie zničených kamionů, které měly kuvajtské poznávací značky (viz: http://www.islammemo.cc/news/one_news.asp?Idnews=70297).

Tárimíja

V 16:00 explodovala ve městě bomba pod americkou hlídkou, zneškodnila Humvee a zabila dva vojáky. Další dva utrpěli zranění, jeden z nich zřejmě smrtelné.

Ostřelování základen v Mahmúdíji a Samáwě

Jedenáct raket, pravděpodobně Kaťuší, zasáhlo v 17:00 americkou základnu severně od Mahmúdíje, ležící jihozápadně od Bagdádu. Podle sdělení plukovníka loutkové armády usmrtily nebo zranily 18 Američanů a vážně poškodily budovu základny, bývalou továrnu na masné výrobky (odtud také název Masná základna).

Odpoledne zaútočil odboj také na japonskou základnu ve městě Samáwa. Po dopadu šesti minometných střel se nad základnou objevily stopy kouře, ozvaly se sirény a na pomoc přiletěly americké vrtulníky.

Ba'qúba

Krátce po poledni obklíčilo asi 50 amerických vojáků s několika iráckými vojáky sunnitskou mešitu Jamama v západní části města. Nevpadli sice dovnitř, ale obsadili vnější brány a bránili věřícím v příchodu na páteční bohoslužby. Kromě toho řadu z nich zatkli. Z přicházejících sunnitů si tropili posměch, házeli po nich kameny a prázdné láhve. Další vojáci mezitím odpojili elektrické vedení k amplionům na minaretu a znemožnili tak vysílání textu z Koránu, které by bylo slyšet za kordon kolem mešity.

Výbuchy v Mosulu

Tady američtí vojáci během modliteb obstoupili mešitu Abdalláha ibn Umm Maktúma v centru města. U zadního vchodu pod nimi vybuchla pozemní mina, jejíž exploze byla tak silná, že dva vojáky hodila přes zeď mešity. Celkem bylo nejméně sedm vojáků zabito a dva zraněni. Vojáci pak vtrhli do mešity a zadrželi všechny věřící, ale marně hledali zařízení, jímž byla mina odpálena.

Ve čtvrti Muthanna došlo odpoledne k explozi bomby, která poškodila americké Humvee a způsobila zranění jeho posádce.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       12. 7. 2005
12. 7. 2005 Police zatkla v souvislosti s londýnskými atentáty několik osob
11. 7. 2005 Clarke chce, aby vlády v EU zaznamenávaly informace o všech mobilních a emailových komunikacích
11. 7. 2005 "Během jediné hodiny jsme měli padesát záběrů od veřejnosti"
12. 7. 2005 Jak je to se soudnictvím v České republice Jaroslav  Štemberk
12. 7. 2005 FIJ Božena  Správcová
12. 7. 2005 ČR: Nezaměstnanost v červnu 2005: 8,6 procent
12. 7. 2005 Varování muslimským studentům v Británii: Buďte opatrní
12. 7. 2005 Reagujeme na výpady vůči České advokátní komoře
12. 7. 2005 Advokátní komora prolamuje dosavadní mlčení? Aleš  Uhlíř
11. 7. 2005 Cenzura v Bulletinu advokacie? Václav  Mandák
12. 7. 2005 Příbalový leták k červencovému dešti Bohumil  Kartous
12. 7. 2005 Evropská unie na rozcestí Josef  Vít
12. 7. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 18. -- 24. června 2005
12. 7. 2005 Srebrenická tragedie - jen srebrenická?? Josef  Vít
12. 7. 2005 "Nesmysly a faktické chyby" v článku Josefa Víta
12. 7. 2005 Přívoz na Vltavě nabízí cyklistům nové možnosti
12. 7. 2005 Rakouští sociální demokraté otevřeli své archivy Richard  Seemann
12. 7. 2005 Pavel Kohout umlčuje, ale neuvádí žádné argumenty František  Hájek
12. 7. 2005 Není jen liberalismus, existuje i alternativní ekonomie Josef  Vít
12. 7. 2005 Na "zlatého Stalina", pane Víte! Jan  Faltýsek
12. 7. 2005 Důchodová reforma začíná. Jak skončí? Josef  Vít
12. 7. 2005 Prázdniny německých neonacistů
11. 7. 2005 20 let od útoku na Rainbow Warrior Miroslav  Šuta
11. 7. 2005 Chybí nám idealismus Boris  Cvek
11. 7. 2005 Policejní stát Přemysl  Janýr
11. 7. 2005 Jíme ropu a zemní plyn Jindřich  Kalous
10. 7. 2005 Noriko's Dinner Table: An outstanding Japanese film Ema  Čulík
10. 7. 2005 Večeře u Noriko: Vynikající japonský film Ema  Čulík
11. 7. 2005 Otroctví dnes Jindřich Jonáš Bláha
4. 7. 2005 Hospodaření OSBL za červen 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce