12. 7. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
12. 7. 2005

Není jen liberalismus, existuje i alternativní ekonomie

pokračující polemika o ekonomii - tentokrát s pány Faltýskem a Myslivečkem

S úsměvem jsem si přečetl reakce čtenářů na můj článek o ekonomii. Do mého článku se obuli hned dva čtenáři -- pánové Jan Mysliveček a Jan Faltýsek. Shodou okolností oba jsou, stejně jako já, laici v oboru. Stejně jako v mém článku i u nich převážila politika nad vědou. Politika, ale s opačným znaménkem. Já se ale nebráním tomu, že jsem článek o ekonomii zpolitizoval. Ona totiž ekonomie je základem politiky. Ekonomie dává podklady pro politiky. A jsou to ekonomové, kteří vypracovali základ, podle kterého politici ODS vypracovali svoji Modrou šanci. Dnes už hodně lidí ví, že modrá šance není to nejlepší pro většinu obyčejných lidí. Už to ví i politici ODS, kteří pomalu couvají. Ne tak ekonomové. Ti jsou stále přesvědčeni, že jejich návrhy nízkých daní a privatizace sociálního státu jsou to nejlepší. Bůh nás ochraňuj před takovými ekonomy, i když jsou ve svém oboru tak úspěšní, jako například finanční analytik privatizačního fondu.

Pánové Jan Mysliveček a Jan Faltýsek se pustili do mého přirovnání ekonomie a exaktních věd. Jistě jsem se dopustil zjednodušení. Napsal-li jsem, že postuláty exaktních věd mají platnost do dneška, myslel jsem tím (já jsem elektrikář) pokusy pánů Ohma, Ampéra a dalších, kteří se pitváním žabích stehýnek dostali až k závěrům platným dodnes. Ohmův zákon, stejně jako Faradayovy zákony platí dodnes. I Mendělejevova tabulka v chemii platí dodnes. Jiné teorie zase byly dávno překonány. Poznámka pana Faltýska, že podle mne by dodnes platilo, že země je placatá, je trochu z cesty. Tato teorie by už v dávnověku neplatila, kdyby bohulibí křesťané neupalovali nositele jiných myšlenek. Nemohu se ubránit pocitu, že některým lidem vadí, že dnes už se upalovat nesmí.

Pan Faltýsek už nadpisem svého článku "Vít je jako Rudé právo" mne rovnou zdiskreditoval. Po takovém titulku už nemusel nic psát, neboť tím jsem vyřízen navěky. Přesto pan Faltýsek se mnou polemizuje. A jako mnoho diskutérů mi vkládá do úst něco, co jsem neřekl. Já jsem nenapsal, že Sovětský svaz dýchal "ekonomicky" na záda Západu. I když jeho úspěchy v kosmonautice v šedesátých a sedmdesátých letech byly impozantní. Sovětský svaz dýchal na záda Západu v sociální oblasti. Ona totiž 100% zaměstnanost po dobu 60 let (u nás 40 let) je také úspěch ekonomiky. Ale jiné ekonomiky, než je ta dnešní.

Úvahy pana Faltýska na téma "Čím více zaměstnanců, tím více vykonané práce, tím větší zisk i pro firmu" je skutečně jen ona mnou zmiňovaná pustá a planá teorie. Skutečnost je složitější. Ale jsem rád, že neobhajuje co nejnižší mzdy zaměstnanců -- mzda nechť je odpovídající. Bohužel jeho ekonomie nám hravě dokáže, že čím menší budou platy, tím vyšší bude zisk. Takže je jasné, jak to dopadne. Nakonec řekl pan Faltýsek, že já sám vím, jak vyřešit ekonomickou situaci celého světa. Bohužel to nevím, ale to mi nebrání, abych viděl všechno, co je špatné a co společnosti chybí. Poznámka pro pana Faltýska : pro mne (na rozdíl od něho) společnost jsou všichni lidé, včetně nezaměstnaných, chudých a jinak neúspěšných, tedy v našem státě i těch spodních víc než 9 milionů.

Pan Mysliveček se snažil vyvrátit můj článek skoro větu za větou. "Josef Vít neví o ekonomii nic". Bohužel, pracuje stejným stylem jako já -- totiž dává názor proti názoru. Ale to je potom jiná diskuze, než o ekonomii. V názorech se s panem Myslivečkem neshodneme, protože oba vycházíme z jiných pozic.

Pan Mysliveček má pravdu, že Margaret Thacherová začala privatizovat, když my jsme tu měli hluboký "komunismus". Druhá věc je, co to přineslo. Privatizace železnic v Británii přinesla jen problémy. V honbě za ziskem noví majitelé zapomněli na inovaci a bezpečnost -- výsledkem byly havárie a nespolehlivost. On totiž jen stát je schopen a ochoten dotovat železnici. Soukromý vlastník požaduje jen zisk. Privatizace elektráren a rozvodných sítí přinesla v USA havárie a plošné výpadky celých regionů z téhož důvodu. Majitelé odčerpávali zisky a "zapomněli" na údržbu. Dnes se uvažuje o razantním zvýšení cen elektřiny až o 30%. Zdůvodňuje se to nutností investovat do nových elektráren, přestože stávající, včetně Temelína, byly postaveny z našich daní. Nikdo se neodváží říci, že majitelé si každý rok na dividendách vyplatí dvě elektrárny. A na věci nemění nic ani to, že většinovým majitelem ČEZu je stát. Tím hůře.

Dávat nám za příklad Nový Zéland může jen pravicový extrémista. O Novém Zélandě a jeho ekonomickém experimentu jsme si mohli přečíst na Britských listech ze zkušeností lidí, kteří tam žijí. Nic pěkného to nebylo. Prostě ani Nový Zéland ani Slovensko (další takový stát, který nám dávají za příklad) není to pravé ořechové. Dalo by se říci, že jsou to spíše odstrašující příklady.

Aby podpořil svoje teorie, mi pan Mysliveček vysvětlil, že na "začátku" se ekonomie zabývala základními otázkami "Co je to bohatství?" a "Odkud pochází?". Nevím proč se tím zabývala zrovna ekonomie, když odpovědi na tyto otázky jsou známé už 200 let. Před dvěma sty lety na to přišel už francouzský filozof Proudhon, když řekl, že majetek je krádež. A před více než sto lety řekl Emil Zola, že za každým velkým majetkem je velký zločin. Prosím, to jsem neřekl já -- cituji pouze klasiky. Ale líbí se mi to.

Dále mi pan Mysliveček připomněl, že "v USA se školné platí velmi, velmi dlouho - na to není potřeba ekonomů". Má pravdu. Ale nevím, jestli mi dal ten správný příklad. Americké školství, to není jen několik známých, prestižních univerzit. Důležité jsou obecné a střední školy. A tam má americké školství velké dluhy. Podle údajů jsou vědomosti a funkční gramotnost amerických studentů na velmi nízké úrovni. Mnoho z nich neumí psát ani počítat, za to hrají bezvadně baseball. V USA jsou stále ještě miliony negramotných či pologramotných. I dnes. A nakonec - jakou úroveň má vzdělání, ve kterém je problém vyučovat Darwinovu teorie o vývoji druhů a namísto ní se vyučuje kreacionismus? Co dalšího se nesmí v zemi, která se pyšní slovem demokracie, kde ale donedávna byla rasová segregace?

Oba pánové kritizovali můj článek z posic neoliberální ekonomie. Tedy ve stylu, o kterém už jsem psal. Ale není jen neoliberalismus a není jen neoliberální ekonomie. Existuje i alternativní ekonomie a spolu s ní i alternativní státní zřízení ke kapitalismu. Lidé už pochopili zrůdnost současného systému a pracují na změně. Naposledy se sešli v Porto Alegre. Světová levice tvořená mladými lidmi chce nový, lepší svět. A pracuje na tom. Zatím je to roztříštěné hnutí, ale jak se sjednocují liberálové, tak se sjednotí i levice. Každá akce budí reakci. A protestní akce proti schůzce G8 jsou  toho důkazem. To není jen odpuštění dluhů chudým zemím - mimochodem dluhů, které už byly několikrát  zaplaceny jen na úrocích. Je to  pokus vytvořit novou, lepší a spravedlivější společnost. Make poverty history.

Tedy nic, co by zajímalo pány Myslivečka a Faltýska, Pavla Kohouta nevyjímaje.

O vytunelovaných telekomunikacích: Novozélandský příběh ZDE

Novozélandský "experiment" - kolosální selhání ZDE
                 
Obsah vydání       12. 7. 2005
12. 7. 2005 Police zatkla v souvislosti s londýnskými atentáty několik osob
11. 7. 2005 Clarke chce, aby vlády v EU zaznamenávaly informace o všech mobilních a emailových komunikacích
11. 7. 2005 "Během jediné hodiny jsme měli padesát záběrů od veřejnosti"
12. 7. 2005 Jak je to se soudnictvím v České republice Jaroslav  Štemberk
12. 7. 2005 FIJ Božena  Správcová
12. 7. 2005 ČR: Nezaměstnanost v červnu 2005: 8,6 procent
12. 7. 2005 Varování muslimským studentům v Británii: Buďte opatrní
12. 7. 2005 Reagujeme na výpady vůči České advokátní komoře
12. 7. 2005 Advokátní komora prolamuje dosavadní mlčení? Aleš  Uhlíř
11. 7. 2005 Cenzura v Bulletinu advokacie? Václav  Mandák
12. 7. 2005 Příbalový leták k červencovému dešti Bohumil  Kartous
12. 7. 2005 Evropská unie na rozcestí Josef  Vít
12. 7. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 18. -- 24. června 2005
12. 7. 2005 Srebrenická tragedie - jen srebrenická?? Josef  Vít
12. 7. 2005 "Nesmysly a faktické chyby" v článku Josefa Víta
12. 7. 2005 Přívoz na Vltavě nabízí cyklistům nové možnosti
12. 7. 2005 Rakouští sociální demokraté otevřeli své archivy Richard  Seemann
12. 7. 2005 Pavel Kohout umlčuje, ale neuvádí žádné argumenty František  Hájek
12. 7. 2005 Není jen liberalismus, existuje i alternativní ekonomie Josef  Vít
12. 7. 2005 Na "zlatého Stalina", pane Víte! Jan  Faltýsek
12. 7. 2005 Důchodová reforma začíná. Jak skončí? Josef  Vít
12. 7. 2005 Prázdniny německých neonacistů
11. 7. 2005 20 let od útoku na Rainbow Warrior Miroslav  Šuta
11. 7. 2005 Chybí nám idealismus Boris  Cvek
11. 7. 2005 Policejní stát Přemysl  Janýr
11. 7. 2005 Jíme ropu a zemní plyn Jindřich  Kalous
10. 7. 2005 Noriko's Dinner Table: An outstanding Japanese film Ema  Čulík
10. 7. 2005 Večeře u Noriko: Vynikající japonský film Ema  Čulík
11. 7. 2005 Otroctví dnes Jindřich Jonáš Bláha
4. 7. 2005 Hospodaření OSBL za červen 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce